PRIVATE EQUITY. Het rendement van een boeiende belegging MAGAZINE BELEGGEN IN NIET-BEURSGENOTEERDE BEDRIJVEN WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRIVATE EQUITY. Het rendement van een boeiende belegging MAGAZINE BELEGGEN IN NIET-BEURSGENOTEERDE BEDRIJVEN WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?"

Transcriptie

1 PRIVATE EQUITY MAGAZINE Het rendement van een boeiende belegging BELEGGEN IN NIET-BEURSGENOTEERDE BEDRIJVEN WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

2 INHOUD KANSEN BENUTTEN BUITEN DE BEURS 3 HET HOE EN WAAROM VAN PRIVATE EQUITY 4 GESCHIEDENIS VAN PRIVATE EQUITY 6 INTERVIEW LOUWRENS DIJKSTRA, CEO HYVA 8 SUCCESSTORY: RADIO TRENDS EN ONTWIKKELINGEN 11 PRIVATE EQUITY IN EMERGING MARKETS 12 HET ROBECO PRIVATE EQUITY CERTIFICAAT 14 HET PRIVATE EQUITY TEAM VAN ROBECO 16 MEER WETEN? 18 COLOFON UITGEVER: Robeco Alternative Investments COPYRIGHT: Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen en/of gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van Robeco Alternative Investments. JANUARI 2006 DIT MAGAZINE DIENT UITSLUITEND ALS AANVULLENDE INFORMATIE OVER DE HIERIN VERMELDE CERTIFICATEN EN NIET ALS AANPRIJZING, AANBIEDING OF PROMOTIE VAN ROBECO GLOBAL PRIVATE EQUITY, ROBECO EUROPEAN PRIVATE EQUITY, ROBECO GLOBAL PRIVATE EQUITY II, ROBECO EUROPEAN PRIVATE EQUITY II OF ROBECO PRIVATE EQUITY OPPORTUNITIES. NOCH DIT MAGAZINE, NOCH ENIG ANDER DOCUMENT OVER DE CERTIFICATEN VORMT EEN AANBOD OF EEN UITNODI- GING DOOR OF NAMENS ROBECO ALTERNATIVE INVESTMENTS, ROBECO RANK HOLDING, OFWEL DOOR OF NAMENS ENIGE ANDERE ENTITEIT DIE HIERIN WORDT BESPROKEN. DIT MAGAZINE IS NIET GERICHT EN MAG NIET WORDEN VERSTREKT AAN ENIG PERSOON BINNEN ENIGE JURISDICTIE WAARIN HET AANBOD VAN HET ROBECO PRIVATE EQUITY CERTIFICAAT NIET OF BEPERKT IS TOEGESTAAN. POTENTIËLE BELEGGERS DIENEN HUN INVESTERINGSBESLISSING UITSLUITEND TE BASEREN OP DE INHOUD VAN HET PROS- PECTUS VAN HET ROBECO PRIVATE EQUITY CERTIFICAAT. BELEGGERS WORDEN IN HET BIJZONDER GEWEZEN OP DE DAARIN BESCHREVEN RISICO S, KOSTEN EN VERGOEDINGEN, DE VERKLARINGEN MET BETREKKING TOT AANSPRAKELIJKHEID EN DE VERKOOPBEPERKINGEN. DE INFORMATIE IN DIT MAGAZINE IS ONTLEEND AAN OF GEBASEERD OP DOOR ROBECO BETROUW- BAAR GEACHTE BRONNEN, MAAR ROBECO NEEMT GEEN VERANTWOORDELIJKHEID EN GEEFT GEEN GARANTIE (EXPLICIET OF IMPLICIET) VOOR DE NAUWKEURIGHEID, JUISTHEID OF VOLLEDIGHEID HIERVAN. HET PROSPECTUS VAN ROBECO PRIVATE EQUITY CERTIFICAAT IS KOSTELOOS VERKRIJGBAAR BIJ ROBECO IN ROTTERDAM. ROBECO ALTERNATIVE INVESTMENTS IS EEN HANDELSNAAM VAN ROBECO INSTITUTIONAL ASSET MANAGEMENT B.V. ROBECO INSTITUTIONAL ASSET MANAGEMENT B.V. IS GEREGISTREERD BIJ DE AUTORITEIT FINANCIËLE MARKTEN TE AMSTERDAM. ROBECO BANK HOLDING IS EEN HANDELSNAAM VAN ROBECO DIRECT N.V. ROBECO DIRECT N.V. IS ALS BANK GEREGI- STREERD BIJ DE NEDERLANDSCHE BANK N.V. EN ALS EFFECTENINSTELLING BIJ DE AURORITEIT FINANCIËLE MARKTEN, BEIDE TE AMSTERDAM. DE WAARDE VAN UW BELEGGING KAN FLUCTUEREN. IN HET VERLEDEN BEHAALDE RESULTATEN BIEDEN GEEN GARANTIE VOOR DE TOEKOMST. PRIVATE EQUITY MAGAZINE

3 INLEIDING Kansen benutten buiten de beurs Private equity, het beleggen in niet-beursgenoteerde ondernemingen, raakt binnen het bedrijfsleven steeds meer geaccepteerd als financieringsbron voor de groei en ontwikkeling van ondernemingen. Tot voor kort was deze vorm van beleggen eigenlijk alleen weggelegd voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Private equity fondsen hanteren vaak een zeer hoge minimale inleg, die voor de meeste particuliere beleggers onhaalbaar is. 2 3 De afgelopen jaren heeft private equity aantrekkelijke rendementen laten zien. Om particuliere beleggers de kans te geven ook te profiteren van deze beleggingscategorie, introduceert Robeco daarom nu het Robeco Private Equity Certificaat. Dankzij de innovatieve structuur van dit certificaat, heeft u al vanaf eur toegang tot de wereld van private equity. Bij private equity zijn alle betrokken partijen gebaat bij waardestijging van de bedrijven waarin wordt belegd. Ondernemingen, fondsmanagers en beleggers: iedereen streeft hetzelfde doel na. Daarmee is een boeiend aspect van private equity genoemd. Beleggers in private equity investeren via private equity fondsen in ondernemingen, die hierdoor verder kunnen groeien. De wereld kent vele bedrijven die mede dankzij private equity zijn uitgegroeid van beginnende onderneming tot toonaangevende wereld speler. Voorbeelden hiervan zijn Hewlett-Packard en Google. In dit magazine zetten we de beginselen van private equity voor u uiteen en lichten we toe waarom private equity voor particuliere beleggers een waardevolle aanvulling op hun effectenportefeuille kan zijn. Andere onderwerpen in dit magazine zijn onder meer de geschiedenis van private equity en actuele trends en ontwikkelingen. Ook treft u een interview aan met Louwrens Dijkstra, algemeen directeur van Hyva, marktleider in hydraulische transportonderdelen. Hierin leest u hoe private equity heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van dit bedrijf. Daarnaast hebben we een aansprekende successtory voor u beschreven, en vertellen we u meer over het Robeco Private Equity Certificaat. Veel leesplezier! De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

4 PRIVATE EQUITY Het hoe en waarom van private equity WAT IS PRIVATE EQUITY? Het begrip private equity staat voor beleggingen in ondernemingen die niet aan de beurs genoteerd zijn, of in (delen van) bedrijven die van de beurs worden gehaald. In tegenstelling tot beleggers in beursgenoteerde bedrijven, zijn private equity maatschappijen actief betrokken bij de bedrijven waarin ze investeren. Private equity maatschappijen helpen een dergelijk bedrijf vaak niet alleen in financieel opzicht, maar in veel gevallen ook op het gebied van management en strategie. Op die manier kunnen investeerders zorgen voor een impuls voor het bedrijf en een verdere groei mogelijk maken. Een private equity belegging is meestal een belegging voor de langere termijn. Private equity maatschappijen hebben vaak al snel drie tot vijf jaar nodig om de bedrijven waarin ze investeren te verbeteren, om zo de volledige potentiële waarde te ontwikkelen. Is die waarde eenmaal ontwikkeld, dan kunnen de investeringen met winst verkocht worden. Beleggers in private equity kunnen doorgaans hun investeringen verkopen via een beursgang. Ook is het mogelijk om private equity beleggingen te verkopen aan derden ( trade sale ) of aan andere private equity fondsen. BINNEN PRIVATE EQUITY KUNNEN DRIE HOOFDCATEGORIEËN WORDEN ONDERSCHEIDEN: VENTURE CAPITAL het financieren van jonge, snelgroeiende bedrijven die nieuwe producten en innovatieve technologieën ontwikkelen. Voorbeelden van venture capital zijn Google, Yahoo!, Ebay, Amazon.com en Tiscali PRIVATE EQUITY MAGAZINE DEVELOPMENT CAPITAL het bieden van groeivermogen aan bestaande bedrijven, zodat deze zich verder kunnen ontwikkelen. Voorbeelden van development capital zijn Radio 538, Meneba, Roompot en Hyva. BUY-OUTS het ter beschikking stellen van kapitaal voor herstructureringen of overnames van bestaande bedrijven. Bekende voorbeelden zijn onder meer de op handen zijnde aankoop door de Zweedse investeerder Industri Kapital van postorder bedrijf Wehkamp, en de overname van kranten- en tijdschriftenuitgever PCM Uitgevers door participatiemaatschappij Apax. Apax was eerder al actief in de uitgeverswereld door de Gouden Gids divisie van VNU te kopen.

5 WAAROM PRIVATE EQUITY? Het rendementsverloop van private equity vertoont historisch gezien een beperkte samenhang met aandelen in bedrijven die aan de beurs genoteerd zijn. Voegt u private equity toe aan uw portefeuille, dan verbetert u daarmee dus de spreiding van uw beleggingen. De verhouding tussen risico en rendement van uw portefeuille verbetert hierdoor. De bescheiden samenhang met het koersverloop van aandelen in beursgenoteerde bedrijven blijkt uit het rendement van beleggingen in private equity: dat was de afgelopen jaren hoger dan het rendement van aandelen in beursgenoteerde bedrijven. Overweegt u te beleggen in private equity, dan moet u er overigens wel rekening mee houden dat deze constatering geen garanties voor de toekomst biedt. EEN BOEIENDE BELEGGING Private equity kan niet alleen een lucratieve belegging zijn, maar ook een boeiende. Private equity investeringen zijn bedoeld om iets teweeg te brengen binnen de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Dat maakt van private equity een belegging die interessant is om te volgen. Zo kan het zeer boeiend zijn om te zien hoe jonge bedrijven dankzij private equity nieuwe technieken kunnen ontwikkelen, en een sterke groei doormaken. Een mooi voorbeeld is Hewlett-Packard, dat mede dankzij het venture capital van investeerders kon uitgroeien tot een van de grootste producenten van computer- en randapparatuur ter wereld. 4 5 PRIVATE EQUITY EN DE PARTICULIERE BELEGGER Tot nu toe was beleggen in private equity vooral een zaak van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Beleggen in private equity was vrijwel alleen mogelijk een minimaal vereiste inleg vanaf al snel vijf tot tien miljoen euro. Robeco biedt met het Robeco Private Equity Certificaat nu een private equity belegging aan die ook voor particuliere beleggers goed toegankelijk is. Verderop in dit magazine leest u daar meer over.

6 PRIVATE EQUITY De geschiedenis van private equity De geschiedenis van private equity begint in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, als de eerste private equity maatschappijen worden opgericht. Tot de pioniers behoorden onder meer de Industrial and Commercial Finance Corporation uit Groot-Brittannië (nu bekend als 3i) en de American Research and Development Corporation. Zij stelden zowel kapitaal als managementexpertise beschikbaar aan startende en kleine ondernemingen, zodat deze zich verder konden ontwikkelen. Na deze beginfase kende de private equity industrie een sterke groei in de jaren vijftig en zestig, onder meer door stimulerende maatregelen van de overheid. Aangepaste regels voor banken en pensioenfondsen en belastingherzieningen zorgen in de jaren zeventig eveneens voor een sterke groei, zowel in Europa als de Verenigde Staten. Limited Partnershipstructuren voor het vereenvoudigen van het investeren in private equity werden in 1973 officieel erkend en ook dat droeg bij aan de groei. In deze tijd kwam ook in Nederland de private equity sector tot bloei. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de Nederlandse Participatie Maatschappij (NPM) en regionale investeringsmaatschappijen als de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM). Deze organisaties stellen sinds jaar en dag private equity kapitaal beschikbaar. PRIVATE EQUITY MAGAZINE

7 EXPLOSIEVE TOENAME Een explosieve toename van private equity deed zich voor in de jaren tachtig, toen de leveraged buy-out (LBO, financiering van overnames of herstructureringen met vreemd vermogen) een grote vlucht nam. Deze hausse had vooral betrekking op agressieve overnames, waarvan die van RJR Nabisco door Kohlberg, Kravis & Roberts de bekendste is. De overnamesom bedroeg maar liefst usd 25 miljard. Na een tijdelijke dip door een tegenvallende economie, ontstond in de jaren negentig al snel een nieuwe LBO-hausse, dit keer betrekking hebbend op vriendelijke overnames. De technologische revolutie zorgde eind jaren negentig voor een verdere groei van private equity. Met het uiteenspatten van de internetzeepbel kwam aan de groei echter abrupt een eind. HERSTEL De afgelopen jaren is de markt voor private equity zich snel aan het herstellen, zoals blijkt uit bijgaande grafiek. De verklaring voor de populariteit van private equity is simpel: de rendementen zijn vaak hoger dan van beurs genoteerde aandelen. Daarnaast draagt private equity bij aan een betere spreiding in effectenportefeuilles, en daarmee aan een betere risico-rendementsverhouding PRIVATE EQUITY COMMITMENTS Wereldwijd toegezegd vermogen aan private equity fondsen per investeringscategorie (periode 01/01/ /11/2005) Commitments (USD miljoen) Venture Capital Buy-out/Mezzanine Overig Bron: Thomson Venture Economics

8 INTERVIEW Met Louwrens Dijkstra, Hyva is al langere tijd een echte groeionderneming, maar dankzij de inbreng van private equity investeerder 3i groeien we nu extra snel. Er is meer ruimte voor investeringen, en we hebben veel aan de managementsupport van 3i. Dat zegt Louwrens Dijkstra, algemeen directeur van Hyva. Hij is sinds 1990 verbonden aan het bedrijf, dat begin 2004 via een leveraged buy out werd overgenomen door 3i. Toegevoegde waarde voor ons bedrijf, daar ging het ons om toen verschillende investeerders in 2003 hun interesse kenbaar maakten in Hyva. In het verleden hadden we al eerder te maken gehad met investeringen door private equity maatschappijen, maar die bleven toen vooral beperkt tot extra liquiditeit. Dit keer ging het ons niet alleen daarom, maar ook om de support van ons management. Uiteindelijk hadden we het meeste vertrouwen in 3i, dat de meest consequente biedingen deed. Minstens zo belangrijk waren onze hoge verwachtingen van de managementondersteuning die 3i ons kon bieden. Die verwachtingen zijn allemaal uitgekomen, aldus Louwrens Dijkstra. KANSEN BENUTTEN BUITEN DE BEURS 2 HET HOE EN WAAROM VAN PRIVATE EQUITY 2 GESCHIEDENIS VAN PRIVATE EQUITY 2 INTERVIEW DE HEER DIJKSTRA, CEO HYVA 2 PRIVATE EQUITY MAGAZINE

9 algemeen directeur Hyva Slagkracht en support De algemeen directeur van Hyva vertelt: De toegevoegde waarde van 3i voor Hyva blijkt bijvoorbeeld uit ons investeringsprogramma in het afgelopen jaar, dat zes miljoen euro kostte. Zonder de inbreng van 3i was dat niet mogelijk geweest. Het belang van private equity kapitaal komt hiermee gelijk goed naar voren. Immers, wie niet of te weinig investeert, loopt het risico stil te blijven staan. En wat stilstaan betekent in het bedrijfs leven, is bekend. Naast de financiële slagkracht die 3i biedt, heeft het management van Hyva veel baat bij de wereldwijde expertise van 3i. Dat is onder meer het geval bij acquisities door Hyva, want het bedrijf gaat regelmatig op overnamepad. Op dit moment willen we een bedrijf overnemen in Italië. Daar komt heel wat bij kijken, nog afgezien van het feit dat Italië niet bepaald het makkelijkste land is voor overnames. Ons grote voordeel is dat we bij het hele overnameproces gebruik kunnen maken van de know how van 3i, dat over een internationaal consultancynetwerk beschikt. We worden in alle opzichten perfect ondersteund door het kantoor van 3i in Milaan, dat veel ervaring heeft met overnames op de Italiaanse markt. Sterke groei Door een tijdig in gang gezette internationalisering van het bedrijf, is Hyva al meerdere jaren sterk aan het groeien. Zo steeg de omzet van eur 146 miljoen in 2003, naar circa eur 200 miljoen over Louwrens Dijkstra: Die groei hebben we mede aan de inzet van 3i te danken. Ook dit jaar verwacht ik weer een forse groei. Ik denk dat we over 2006 een omzet gaan halen van 275 tot 300 miljoen euro. Hyva zal ook in de jaren daarna de weg omhoog blijven vinden, benadrukt de algemeen directeur: We willen uitgroeien tot dé benchmark in onze sector. Daarbij is het onze doelstelling om in 2008 uit te komen op een omzet van 500 miljoen euro. Inderdaad, dat is ambitieus. Maar ik heb er het volste vertouwen in dat we onze doelen gaan halen. HYVA IN HET KORT Hyva is een toonaangevende multinational op het gebied van de productie en distributie van hydraulische componenten voor de transportindustrie. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestiging in Alphen aan den Rijn. Daarnaast zijn wereldwijd vestigingen aanwezig in landen als Brazilië, China, India en Marokko. In totaal bedient Hyva markten in meer dan 130 landen, een aantal dat nog steeds groeit. Verspreid over de hele groep, werkten in 2005 zo n 900 mensen bij Hyva. Meer informatie over Hyva is te vinden op 8 9

10 PRIVATE EQUITY Successtory Een bekend voorbeeld van een succesvolle private equity investering is de radiozender Radio 538. Dit radiostation start in 1992 via de kabel op 538 KHz, in de jaren zeventig van de vorige eeuw de uitzendfrequentie van het roemruchte zendschip Veronica. In juni 2003 krijgt Radio 538 een frequentiepakket toegewezen door de overheid, en kan het bedrijf landelijk in de ether gaan uitzenden op 102 FM. Nog datzelfde jaar koopt private equity investeerder Advent International 90% van Radio 538, met het doel een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Na de overname door Advent International, treden Ruud Hendriks (ex-endemol) en Teartse Schaper (Advent International) toe tot de Raad van Commissarissen van Radio 538. Vervolgens gaat het snel met het radio station. Medio 2004 verovert de populaire radio zender de positie van marktleider en gaat Juize.FM van start, het webradiostation van Radio 538. Het grote succes van Radio 538 is ook Talpa Media Holding opgevallen, dat Radio 538 en Juize.FM in mei 2005 overneemt van Advent International. Met de overname verdient Advent International zijn investering dubbel en dwars terug. PRIVATE EQUITY MAGAZINE

11 TRENDS EN ONTWIKKELINGEN Wat zijn de trends en ontwikkelingen rond private equity? Hieronder lichten we de belangrijkste voor u toe. Op basis van de huidige ontwikkelingen lijken private equity beleggers over gunstige vooruitzichten te beschikken. ACCEPTATIE DOOR HET BEDRIJFSLEVEN De inbreng van private equity maatschappijen op het gebied van management en strategie leidt in de praktijk vaak tot successen. Hierdoor is een groeiende acceptatie ontstaan van private equity als financieringsvorm binnen het bedrijfsleven. Ook is de bereidheid toegenomen om private equity investeerders toe te laten als eigenaar van de onderneming. Een actueel voorbeeld is de eind 2005 aangekondigde overname van Tommy Hilfiger door participatiemaatschappij Apax, dat USD 1,6 miljard betaalt voor dit Amerikaanse kledingbedrijf. Dankzij de acceptatie door het bedrijfsleven is het de verwachting dat met private equity ook de komende jaren aantrekkelijke rendementen zijn te behalen. Het selecteren van de beste private equity fondsen is daarbij cruciaal. Er bestaan namelijk aardig wat kwaliteitsverschillen tussen private equity fondsen. PUBLIC TO PRIVATE Een tweede interessante ontwikkeling voor beleggers, is de toegenomen omvang van het kapitaal dat private equity maatschappijen te besteden hebben. De beschikbare hoeveelheid kapitaal is zo groot geworden, dat zelfs grote beursgenoteerde bedrijven in aanmerking komen om te worden overgenomen en van de beurs te worden gehaald door private equity investeerders. Concreet voorbeeld is de geplande overname voor circa 13 miljard euro van het Deense telecom bedrijf TDC door een groep investeerders. Neiman Marcus, een winkelketen in luxeproducten in de Verenigde Staten werd op een vergelijkbare manier van de beurs gehaald. Ook deze ontwikkeling biedt voor beleggers in private equity de nodige perspectieven. Zoals bij iedere private equity investering geldt, is immers ook bij deze public to private overnames het doel om bedrijven in waarde te laten groeien. COME-BACK VENTURE CAPITAL Venture capital, bedoeld om beginnende bedrijven te steunen, kende een grote vlucht in de tweede helft van de jaren negentig. De internetrevolutie maakte startende bedrijven in de internet business zeer populair bij private equity investeerders, en de bomen leken tot in de hemel te groeien. Rond de eeuwwisseling werden investeerders ruw wakker geschud. Veel internetbedrijven leden grote verliezen, en konden het hoofd niet langer boven water houden. Voor private equity investeerders was het einde van de internethype een wijze les. Inmiddels lijkt venture capital een come-back te maken, want er wordt weer meer geïnvesteerd in jonge, veel belovende bedrijven. Dit keer lijkt dat echter op een verantwoorde manier te gebeuren, zonder excessen. Voor beleggers in private equity een prettige wetenschap

12 PRIVATE EQUITY In Emerging Markets Emerging markets nemen binnen de wereld van private equity een bijzondere plaats in. De kansen op hoge rendementen zijn groot, maar de risico s kunnen er ook groter zijn. Investeren in deze markten doe je niet zomaar, aldus Angeles Toledo-Rodriguez. Zij is binnen het private equity team van Robeco de specialist voor emerging markets. Landen in emerging markets zijn volop in ontwikkeling. Vaak niet alleen in economisch opzicht, maar ook in tal van andere opzichten. Angeles Toledo-Rodriguez vertelt: Neem bijvoorbeeld China. Dat land is zich economisch zeer sterk aan het ontwikkelen, maar daarmee ben je er als investeerder nog niet. Andere factoren, zoals het juridische systeem en de corporate governance van bedrijven zijn eveneens van groot belang bij de beslissing om te investeren. Vaak kan er op die gebieden nog veel verbeterd worden. Voordat je investeert in niet-beursgenoteerde bedrijven in emerging markets, moet je alle mogelijke risico s in beeld brengen. Pas als je dat hebt gedaan, kun je een weloverwogen beslissing nemen. PRIVATE EQUITY MAGAZINE

13 India Een emerging market die Angeles Toledo-Rodriguez nauwlettend volgt, en hoog op haar lijstje van favorieten staat, is India. De regering van India heeft goed oog voor de belangen van investeerders, en het rechtsstelsel is er betrouwbaar. Ook beschikt het land over een groot potentieel aan goed opgeleide arbeidskrachten, vooral op IT/Software-gebied. Het is niet voor niets dat steeds meer westerse bedrijven hun back-office- en research activiteiten onderbrengen in India Hoe goed de situatie er overigens ook uitziet, als uitgangspunt hanteert het private equity team van Robeco dat maximaal 10% van het beheerde vermogen in emerging markets wordt geïnvesteerd. Een hoog rendement is mooi, maar we houden de risico s graag beperkt.

14 Het Robeco Private Equity Certificaat Met het Robeco Private Equity Certificaat krijgen particuliere beleggers goed toegang tot de wereld van private equity. Inschrijven op deze baanbrekende private equity belegging kan tot en met 21 februari De vraag naar private equity groeit de laatste tijd snel. Verschillende factoren dragen daar aan bij. Zo is de rente nog steeds laag en willen zowel jonge als langer bestaande ondernemingen uitbreiden. Het aantal fusies en overnames groeit, en bedrijven overwegen weer vaker een beursgang. Voor al deze plannen is kapitaal (en kennis) nodig, dat private equity fondsen kunnen verstrekken. Kortom, het Robeco Private Equity Certificaat komt op het goede moment in de markt. PRIVATE EQUITY MAGAZINE

15 STRUCTUUR Het Robeco Private Equity Certificaat is gekoppeld aan de prestaties van een mandje van vijf onderliggende Robeco private equity funds-of funds, die beleggen in een wereldwijde selectie van individuele private equity fondsen. Via deze private equity fondsen wordt vervolgens belegd in honderden onderliggende niet-beursgenoteerde bedrijven. Dankzij deze constructie kunnen particuliere beleggers instappen vanaf duizend euro, en zo net als institutionele beleggers profiteren van private equity. De onderliggende funds-of-funds zijn: Robeco Global Private Equity I en II, Robeco European Private Equity I en II, en het nieuw op te richten Robeco Private Equity Opportunities. VOORUITZICHTEN Het rendement van private equity ligt de laatste jaren aantoonbaar hoger dan het rendement van aandelen in beursgenoteerde bedrijven. De statistieken wijzen daarnaast uit dat de spreiding van risico s binnen private equity portefeuilles minstens zo goed mogelijk is als bij beleggingen in beursgenoteerde ondernemingen. Bij een juiste selectie van private equity fondsen, beschikken beleggers in het certificaat dan ook over aantrek kelijke rendementsvooruitzichten. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het ver leden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst ROBECO EN RABOBANK STAAN ER ACHTER Het private equity team van Robeco, de manager van het Robeco Private Equity Certificaat, kan bij haar werk gebruikmaken van de uitgebreide expertise van de Robeco Groep en moeder onderneming Rabobank, de bank met de hoogste (AAA)-status voor kredietwaardigheid. Robeco en Rabobank kunnen onder meer ondersteuning bieden met vermogen, (kwantitatief) onderzoek, risicomanagement en ondersteunend personeel. Kortom, alle expertise is voorhanden.

16 PRIVATE EQUITY Het team van Robeco Ad van den Ouweland Harrie Meijers Andrew Musters Mikan van Zanten Jesse de Klerk Ewoud van de Sande Het private equity team van Robeco is verantwoordelijk voor de selectie van de private equity fondsen waarin u via het Robeco Private Equity Certificaat participeert. De kern van het team wordt gevormd door negen experts, met een jarenlange ervaring en een bewezen staat van dienst. De ervaring van het private equity team is onder meer opgedaan door het opbouwen van private equity portfolio s van miljardenomvang in eerdere functies, voor grote institutionele investeerders. De teamleden beschikken over een uitgebreid netwerk, waardoor ze toegang hebben tot member-only fondsen en exclusieve informatie van fonds managers. Ook de reputatie van Robeco en Rabobank werkt in het voordeel van het team. Robeco en Rabobank hebben wereldwijd een goede naam. Dat draagt er aan bij dat fondsen ons snel toegang verlenen, aldus teamleden Harrie Meijers en Ad van den Ouweland. Bedrijven, investeerders en fondsmanagers, iedereen is gebaat bij waardecreatie. Dat is het mooie van private equity. PRIVATE EQUITY MAGAZINE

17 SELECTIEPROCES Bij het selecteren van private equity fondsen komt heel wat kijken. Harrie Meijers en Ad van den Ouweland lichten toe: Voordat we investeren in een nieuw private equity fonds, nemen we de hele portefeuille die de fondsmanager in het verleden heeft opgebouwd door. We kijken welke bedrijven in de portefeuille zitten, en beoordelen deze op criteria als managementkwaliteiten, de strategie van het bedrijf, marktpositie en groeimogelijkheden. Al die factoren moeten van een dusdanig niveau zijn dat bedrijven de potentie hebben om in waarde te stijgen, met name ook los van beurs ontwikkelingen. Om de kwaliteiten van de private equity fondsen zelf te kunnen beoordelen, brengen de leden van het team geregeld bezoeken aan de fondsen. Daarbij bestrijkt het team de hele wereld, zodat er flink wat gereisd wordt. Mikan van Zanten en Ewoud van de Sande vertellen: Je moet vertrouwen hebben in de manager van een fonds, dat is ontzettend belangrijk. Als we voor het eerst te maken hebben met een fondsmanager, nemen we zijn curriculum uitgebreid door. Ook voeren we onderzoeksgesprekken met fondsmanagers, zodat we een zo goed mogelijk beeld van hun kwaliteiten krijgen. INFORMATIE: BASIS VOOR SUCCES Hoe meer we weten, hoe beter. Het verzamelen van informatie, zowel over fondsmanagers als over bedrijven in private equity portefeuilles, is een belangrijk aspect in het werk van het team. Daarmee komt gelijk een groot verschil met fondsen van beursgenoteerde bedrijven aan de orde. Andrew Musters en Jesse de Klerk: Bedrijven met een beursnotering mogen alleen zeer beperkte, publiek toegankelijke informatie verstrekken. Bij de bedrijven die wij onderzoeken is dat precies andersom: zij mogen alle informatie verstrekken, maar bepalen zelf aan wie. Voor ons is het dus de kunst om zo veel mogelijk informatie te verkrijgen. Hoe meer we weten, hoe beter DO S EN DONT S VOLGENS HET PRIVATE EQUITY TEAM let op de kwaliteit van private equity fondsmanagers: kies voor de beste fondsmanagers, met een bewezen staat van dienst wees geduldig: private equity rendeert het meest op (middel)lange termijn blijf selectief: investeer in gezonde bedrijven die de toets der kritiek doorstaan, en staar je niet blind op snelle successen

18 PRIVATE EQUITY MEER WETEN? Meer informatie over private equity en het nieuwe product Robeco Private Equity Certificaat kunt u vinden op Voor vragen of het aanvragen van de productbrochure van het Robeco Private Equity Certificaat of het prospectus kunt u contact opnemen met uw beleggingsadviseur, uw contactpersoon bij Robeco of met Robeco Alternative Investments via BUITEN DE BEURS ZIJN VOLOP KANSEN TE VINDEN

19 NIEUW: ROBECO PRIVATE EQUITY CERTIFICAAT. BELEGGEN IN NIET-BEURSGENOTEERDE BEDRIJVEN Robeco introduceert het Robeco Private Equity Certificaat Een interessant alternatief om uw traditionele beleggingsportefeuille van aandelen en obligaties aan te vullen. Private Equity behoort tot de zogenaamde Alternatives waarin Robeco toonaangevend is. Dankzij deze kennis en ervaring kunt u met het Robeco Private Equity Certificaat profiteren van de ontwikkeling van veelbelovende bedrijven die niet aan de beurs genoteerd zijn. Een goede reden om eens contact op te nemen met uw beleggingsadviseur. Of kijk op NIEUW: ROBECO PRIVATE EQUITY CERTIFICAAT eenvoudig toegang tot fondsen die investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven het Robeco Private Equity Team heeft jarenlange ervaring en een bewezen trackrecord De inschrijving kan eerder worden gesloten. De waarde van uw belegging kan fl uctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Lees vóór de aankoop het prospectus en de brochure, die gratis verkrijgbaar zijn via of bij uw bank, voor een overzicht van de kosten en risico s van Robeco Private Equity Certificaat (EUR). Dit product wordt aangeboden door Robeco Institutional Asset Management B.V., welke als effecteninstelling is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. STAP KOSTELOOS IN T/M 21 FEBRUARI!

20 RAI xxxx-01 06

BUITEN DE BEURS ZIJN OLOP KANSEN TE VINDEN

BUITEN DE BEURS ZIJN OLOP KANSEN TE VINDEN R O B E C O P R I VAT E E Q U I T Y C E RT I F I C A AT ( E U R ) B E L E G G E N I N N I E T- B E U R S G E N OT E E R D E O N D E R N E M I N G E N BUITEN D N DE BEURS ZIJN O EN OLOP KANSEN TE VINDEN

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten.

Verder zien. Meer weten. Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd.

ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. ABN AMRO Multi Manager Profiel Fondsen. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. Toegang tot een selectie van de best presterende beleggingsfondsen wereldwijd. Beleggen

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement

Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Beleggen met impact: voor mens, milieu én rendement Kunnen beleggers tegelijk financieel rendement behalen én een positieve invloed uitoefenen op milieu, mens en maatschappij? Impactbeleggen maakt dit

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Metal Index Note High Risk Equity Interest Other ING Metal Index Note 175% participatie in de mogelijke stijging van een metalen-index 60% garantie van de nominale waarde op einddatum Maximum aflossing: 187,50% van de

Nadere informatie

2,75% Rabo Global Titans Obligatie

2,75% Rabo Global Titans Obligatie 2,75% Rabo Global Titans Obligatie 2004-2012 2,75% Rabo Global Titans Obligatie 2004-2012 Wereldwijd lijkt de economische groei op gang te komen. Dat biedt kansen op aantrekkelijke rendementen. Toch zijn

Nadere informatie

Robeco Emerging Conservative Equities

Robeco Emerging Conservative Equities INVESTMENT OPPORTUNITY oktober 2013 Voor professionals INTERVIEW MET PORTFOLIO MANAGER PIM VAN VLIET Robeco Emerging Conservative Equities Beleggen in opkomende markten met een lagere kans op grote koersdalingen.

Nadere informatie

Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V.

Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V. Vragen en antwoorden met betrekking tot de liquidatie van Robeco Life Cycle N.V. Algemeen 1. Waarom wordt Robeco Life Cycle Funds N.V. geliquideerd? 2. Waarheen wordt het geliquideerde vermogen overgebracht?

Nadere informatie

Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen

Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen Nederlanders best bekend met duurzaam beleggen Maar beleggen niet duurzamer dan anderen Amsterdam, 29 maart 2006 Nederlanders zijn het best bekend met duurzame beleggingsfondsen. Dat blijkt uit onderzoek

Nadere informatie

Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar dividend uit, tenzij een interim dividend wordt uitgekeerd.

Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar dividend uit, tenzij een interim dividend wordt uitgekeerd. Nederlandse Beleggingsfondsen Keren 1x per jaar uit, tenzij een interim wordt uitgekeerd. Het nettobedrag is in Nederland 15% lager (er geldt een belasting van 15%, die de Nederlandse klant achteraf weer

Nadere informatie

JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN.

JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN. JE VERDIENT BETER, JE VERDIENT KOEN. VERMOGENSBEHEER VOOR 0,10% PER MAAND (MET EEN MINIMUM VAN 20) KOEN belegt voor jou. Koen betekent dapper en bekwaam, dat is waar KOEN voor staat. Gewapend met de beste

Nadere informatie

Sterke groeivooruitzichten voor aandelen opkomende markten

Sterke groeivooruitzichten voor aandelen opkomende markten Sterke groeivooruitzichten voor aandelen opkomende markten Ook in 2017 groeien opkomende landen harder dan de ontwikkelde economieën. Bedrijven in opkomende markten profiteren bovendien van de oplevende

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE

BI CARMIGNAC PATRIMOINE BI CARMIGNAC PATRIMOINE Beleggingsdoelstelling Het compartiment belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A (acc) EUR (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd en heeft als

Nadere informatie

Top speler in Europa. BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro

Top speler in Europa. BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro Top speler in Europa BNP Paribas L1 Equity Best Selection Euro 1 Wij denken dat dit een goed moment is om in Europese ondernemingen te beleggen en wel om de volgende redenen: Ze zijn momenteel sterk: ondanks

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note High Risk Equity Interest Other ING Dutch Plus Note Minimaal 155%* aflossing bij stijgende of beperkt dalende beurzen Bescherming tot 35% koersdaling t.o.v. de startwaarde Profiteer van een mogelijke stijging

Nadere informatie

Terug naar de kern Bob Hendriks

Terug naar de kern Bob Hendriks Terug naar de kern Bob Hendriks Oktober 2013 Waarom nog beleggen? 2 Agenda BlackRock? Sparen & beleggen We leven langer/pensioen Inkomsten uit beleggen Conclusie 3 BlackRock is opgericht voor deze nieuwe

Nadere informatie

Positieve flow voor leningen opkomende landen

Positieve flow voor leningen opkomende landen Positieve flow voor leningen opkomende landen Opkomende markten hebben de afgelopen jaren het beste groeimomentum laten zien. De verbetering van de groei houdt naar verwachting ook de komende tijd aan.

Nadere informatie

Zakelijk beleggen. Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers

Zakelijk beleggen. Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers Informatie ABN AMRO 0900-00 24 (lokaal tarief) Zakelijk beleggen www.abnamro.nl Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers Volledig zelf beleggen Beleggen met advies van ABN AMRO Uw vermogen

Nadere informatie

Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden

Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden Veranderingen in beleggingsfondsen van Robeco: Meest gestelde vragen en antwoorden Algemeen... 2 Wat gaat er precies in het fondsassortiment van Robeco wijzigen?...2 Waarom gaat Robeco een aantal fondsen

Nadere informatie

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

ING Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen ING Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de ING Fondsen wellicht iets voor u. ING Fondsen als een moderne,

Nadere informatie

Groenbeleggen met de Rabobank

Groenbeleggen met de Rabobank Groenbeleggen met de Rabobank Zuinig zijn op het milieu. We weten allemaal hoe belangrijk dat is. Zeker tegenwoordig. Natuurlijk kunnen we zelf actief zorgen voor een betere leefomgeving. Alleen: vaak

Nadere informatie

Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel

Periodiek Inleggen. Iedere maand vast bedrag. Klein bedrag mogelijk. Spreiding instaprisico. Flexibel Periodiek Inleggen Met een klein maandelijks bedrag uw vermogen opbouwen 2 G emak staat centraal 3 Spreiding risico van het instapmoment Iedere maand vast bedrag Klein bedrag mogelijk Spreiding instaprisico

Nadere informatie

Rabo Groen Obligaties. Rabobank. Een bank met ideeën.

Rabo Groen Obligaties. Rabobank. Een bank met ideeën. Rabo Groen Obligaties Rabobank. Een bank met ideeën. Groenbeleggen met de Rabobank Zuinig zijn op het milieu. We beseffen allemaal hoe belangrijk dat is. Zeker tegenwoordig. Natuurlijk kunnen we zelf actief

Nadere informatie

Economische groei biedt goede kansen voor vastgoed

Economische groei biedt goede kansen voor vastgoed Economische groei biedt goede kansen voor vastgoed De wereldeconomie verkeert in goede staat. Met name in Europa en opkomende markten verwacht NN Investment Partners nog verder aantrekkende groei. Dit

Nadere informatie

Euro Garant Note. Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar.

Euro Garant Note. Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar. Protection Equity Interest Other Euro Garant Note Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar Beleg in de 50 belangrijkste aandelen

Nadere informatie

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen

NN Dynamic Mix Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen NN Fondsen Vol vertrouwen aan uw vermogen bouwen Zoekt u een aantrekkelijke manier voor vermogensopbouw zonder veel omkijken? Dan zijn de NN Fondsen wellicht iets voor u. NN Fondsen als een moderne, heldere

Nadere informatie

Beleggen op uw manier

Beleggen op uw manier Beleggen op uw manier 2 Professioneel beleggen U wilt uw vermogen snel laten groeien; sneller dan op een spaarrekening. U durft daarbij risico te lopen, maar u houdt wel graag zelf de controle over uw

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/015 Het NN First Class Return Fund leverde in het tweede kwartaal 1,7% in De wereldeconomie vertraagde sterk, aandelen begonnen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Matthijs Claessens 30 september 2010 www.ingim.com Agenda Huidig mandaat bij ING IM Performance, beleid en vooruitzichten

Nadere informatie

De tien gouden regels voor het beleggen in aandelen door Aberdeen Asset Management

De tien gouden regels voor het beleggen in aandelen door Aberdeen Asset Management De tien gouden regels voor het beleggen in aandelen door Aberdeen Asset Management Finance Avenue, 14 november 2015 Christophe Palumbo, Senior Business Development Manager Benelux Aberdeen Asset Management

Nadere informatie

Einddatumgericht Beleggen

Einddatumgericht Beleggen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Einddatumgericht Beleggen Een goede balans tussen rendement en risico Einddatumgericht Beleggen Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/016 Het NN First Class Return Fund won in het tweede kwartaal van 016 3,6% De stemming werd vooral bepaald door de zoektocht naar

Nadere informatie

Jaarbericht 1996 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 39 PROCENT

Jaarbericht 1996 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 39 PROCENT Amsterdam, 21 januari 1997 Jaarbericht 1996 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 39 PROCENT Totaal vermogen beheerd door ABN AMRO Asset Management wereldwijd in 1996 gegroeid

Nadere informatie

Brazilië, Rusland, India en China in één Liric

Brazilië, Rusland, India en China in één Liric Brazilië, Rusland, India en China in één Liric ING LIRIC BRIC Beleg in de snelst groeiende regio s ter wereld met de Expertise van een team van beleggingsspecialisten en 90 % kapitaalgarantie BRIC; de

Nadere informatie

EMPEN C REDIT L INKED N OTE

EMPEN C REDIT L INKED N OTE EMPEN C REDIT L INKED N OTE per juli 2011 Profiteer van een aantrekkelijke rente met een beperkt risico Profiteer van een aantrekkelijke rente met een beperkt risico De Europese rente staat momenteel op

Nadere informatie

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten.

Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Verder gaan is elke stap zorgvuldig zetten. Integrale aanpak Risicobeheersing staat aan de basis van elk beleggingsbeleid. Omdat het renterisico het belangrijkste risico voor pensioenfondsen

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor later

Vermogen opbouwen voor later BeleggingsRekening U wilt geld opzij zetten voor later en een vermogen opbouwen. Omdat uw kinderen nog gaan studeren, u graag die verre reis wilt maken, een tweede huis wilt kopen, eerder wilt stoppen

Nadere informatie

Grontmij Capital Consultants B.V. Onze klanten in control bij hun beleggingen in vastgoed en infrastructuur.

Grontmij Capital Consultants B.V. Onze klanten in control bij hun beleggingen in vastgoed en infrastructuur. Grontmij Capital Consultants B.V. Onze klanten in control bij hun beleggingen in vastgoed en infrastructuur. Grontmij N.V. 2 Opgericht in 1915 Missie: Leading Europa 350 kantoren 4 business lines Planning

Nadere informatie

Productoverzicht Rabo AEX Garant september-08

Productoverzicht Rabo AEX Garant september-08 Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

Het is tijd voor de Rabobank.

Het is tijd voor de Rabobank. Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

NL Belegt: Eenvoudig in een goed gespreide portefeuille beleggen

NL Belegt: Eenvoudig in een goed gespreide portefeuille beleggen NL Belegt beter! 1 NL Belegt: Eenvoudig in een goed gespreide portefeuille beleggen Sparen levert tegenwoordig te weinig op om uw vermogen te laten groeien. NL Belegt biedt een prima alternatief, afgestemd

Nadere informatie

ICP Corporate Finance

ICP Corporate Finance ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseurs Bedrijfsprofiel Januari 2013 Profiel ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseur van management en aandeelhouders bij complexe Corporate Finance vraagstukken

Nadere informatie

Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet. Bart P.M. Joosen

Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet. Bart P.M. Joosen Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet Bart P.M. Joosen 30 januari 2014 Aanbodzijde van de financieringsmarkt 2 Aanbodzijde van de financieringsmarkt Banken Institutionele beleggers Beurs (public

Nadere informatie

ING Olie Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de olieprijs. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken

ING Olie Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de olieprijs. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken Protection Equity Interest Other Deze brochure is opgesteld voor de aanbieding van deze Note en is na sluiting van de inschrijvingsperiode niet meer geactualiseerd. Voor actuele informatie met betrekking

Nadere informatie

Een nieuwe stap in duurzaam beleggen

Een nieuwe stap in duurzaam beleggen BLACKROCK IMPACT SCREENS ESG IMPACT Een nieuwe stap in duurzaam beleggen BlackRock Impact combineert het beste van BlackRock om beleggers te helpen een maatschappelijk én financieel verantwoord rendement

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor aflossen hypotheek

Vermogen opbouwen voor aflossen hypotheek EigenWoningRekening U heeft een inkomen en een eigen woning. En u wilt in de toekomst de hypotheek helemaal of voor een groot gedeelte aflossen, zodat u in uw eigen woning kunt blijven wonen. Vermogen

Nadere informatie

2. STrUCTUUr 3. De BeHeerDer Michiel Goris (1956)

2. STrUCTUUr 3. De BeHeerDer Michiel Goris (1956) 1. profiel Het MM Fortune Fund ( hierna: het fonds) is een open-end beleggingsfonds voor gemene rekening, opgericht op 15 april 2008 en gevestigd te Rijswijk. Een fonds voor gemene rekening is geen rechtspersoon

Nadere informatie

Doelbeleggen. Dirk van Ommeren, 5 maart 2015

Doelbeleggen. Dirk van Ommeren, 5 maart 2015 Doelbeleggen Dirk van Ommeren, 5 maart 2015 I 09/03/2015 I 2 Mijn financiële tijdslijn Doelbeleggen of doelsparen? 2025 2030 2035 EUR 15.000? EUR 25.000? EUR 35.000? I 09/03/2015 I 3 Doelbeleggen of doelsparen

Nadere informatie

Premium Special Report

Premium Special Report Premium Special Report The Leading Authority on Value Research 15 Juni 2010 Hoog dividend als alternatief voor obligaties De grote problemen die zijn ontstaan bij de banken tijdens de kredietcrisis, scheppen

Nadere informatie

Rabo Performance Clicker

Rabo Performance Clicker Rabo Performance Clicker Het gaat goed met de wereldeconomie. Ook voor de komende jaren wordt groei verwacht. Dat betekent goede kansen op mooie rendementen voor internationaal opererende bedrijven. Natuurlijk

Nadere informatie

Rabo Cultuur Obligaties. Rabobank. Een bank met ideeën.

Rabo Cultuur Obligaties. Rabobank. Een bank met ideeën. Rabo Cultuur Obligaties Rabobank. Een bank met ideeën. Beleggen in cultuur met de Rabobank Cultuur: het bindmiddel van een samenleving. Hoe te zorgen dat die cultuur levend blijft? We kunnen dit bereiken

Nadere informatie

Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen

Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen Wij willen graag kunnen kiezen tussen defensief of offensief beleggen Profiteert u als de markt straks herstelt? Wie de berichten over de huidige financiële markt volgt, weet dat deze voornamelijk gaan

Nadere informatie

De Vries Investment Services, Voor objectief en onafhankelijk beleggingsadvies

De Vries Investment Services, Voor objectief en onafhankelijk beleggingsadvies De Vries Investment Services is een onafhankelijk en objectief beleggingsadvieskantoor. Wij begeleiden beleggers bij het realiseren van hun financiële doelstellingen en bieden een service die banken niet

Nadere informatie

Opkomende markten: do s en don ts

Opkomende markten: do s en don ts Online Seminar Beleggen Opkomende markten: do s en don ts Simon Wiersma Investment Manager ING Investment Office Bart-Jan Blom van Assendelft Marketing Manager ING Beleggen Amsterdam, 12 november 2013

Nadere informatie

Luxempart: defensief, groeipotentie en prima track record

Luxempart: defensief, groeipotentie en prima track record Luxempart: defensief, groeipotentie en prima track record In Luxemburg bedraagt het netto vermogen per inwoner ruim 700.000. Daarmee is het Groot Hertogdom het meest welvarende land in het Euro-gebied.

Nadere informatie

ING Soft Commodities Coupon Note

ING Soft Commodities Coupon Note Limited Risk Equity Interest Other ING Soft Commodities Coupon Note Profiteer van een gelijkblijvende of (licht) stijgende prijs van landbouwgrondstoffen Mogelijk coupon per jaar 97% garantie van de nominale

Nadere informatie

Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af

Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af Huishoudens bouwen hun effectenportefeuille af Inleiding Door de opkomst van moderne informatie- en communicatietechnologieën is het voor huishoudens eenvoudiger en goedkoper geworden om de vrije besparingen,

Nadere informatie

Rabo Performance Plus Note

Rabo Performance Plus Note Rabo Performance Plus Note Rabo Performance Plus Note Wie een voorsprong krijgt, maakt meer kans op een overwinning. Wilt u die voorsprong? Stap dan nu in de Rabo Performance Plus Note en beleg in een

Nadere informatie

Rabo Wealth Protector II

Rabo Wealth Protector II Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/016 Het NN First Class Return Fund behaalde dit kwartaal,9% De groei in opkomende markten werd breder gedragen Wereldwijde aandelen

Nadere informatie

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen

Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Online Seminar Beleggen Ook een beetje beleggen kan lonen Annemarie van Gaal Ondernemer & financieel deskundige Bob Homan Manager ING Investment Office Amsterdam, 8 oktober 2013 Agenda 1. Wat is beleggen

Nadere informatie

Investeer nu in een duurzame toekomst.

Investeer nu in een duurzame toekomst. Investeer nu in een duurzame toekomst. Investeer in de groei van Bij werkt uw geld aan een duurzame samenleving waarin levenskwaliteit centraal staat. U kunt daaraan bijdragen door certificaten van aandelen

Nadere informatie

Zo werkt Garantie Beleggen

Zo werkt Garantie Beleggen Productwijzer Beleggen De zekerheid van sparen, de rendementskansen van beleggen Garantie Beleggen Wilt u een hoog rendement op uw spaargeld behalen, maar tegelijk weinig of geen risico lopen? Geen probleem.

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

Halfjaarbericht eerste helft 1997 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 21 PROCENT

Halfjaarbericht eerste helft 1997 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 21 PROCENT Amsterdam, 11 juli 1997 Halfjaarbericht eerste helft 1997 ABN AMRO Asset Management TOTAAL BEHEERD VERMOGEN TOEGENOMEN MET 21 PROCENT Totaal vermogen beheerd door ABN AMRO Asset Management wereldwijd in

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Hypotheekrekening. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Hypotheekrekening Beleggen om uw hypotheek terug te betalen. Beleggen om uw hypotheek terug te betalen Kies voor goede fondsprestaties van Allianz met de

Nadere informatie

DE HOF HOORNEMAN REKENING

DE HOF HOORNEMAN REKENING DE HOF HOORNEMAN REKENING ZELF ONLINE BELEGGEN EN SPAREN BELEGGEN ZONDER TRANSACTIE- KOSTEN UW VERMOGEN IS HET WAARD WAAROM DE HOF HOORNEMAN REKENING? MET EEN HOF HOORNEMAN REKENING KUNT U VIA INTERNET

Nadere informatie

CO2-voetafdruk van beleggingen

CO2-voetafdruk van beleggingen CO2-voetafdruk van beleggingen Beleggen en de uitstoot van broeikasgassen 1 WAAROM MEET ACTIAM DE CO 2 -UITSTOOT VAN HAAR BELEGGINGEN? Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van de komende

Nadere informatie

Dinsdag 22 september 2015. Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie

Dinsdag 22 september 2015. Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie Dinsdag 22 september 2015 Beleggen met ETF s Van theorie tot strategie Wie geven deze presentatie? Tycho Schaaf Beleggingsspecialist LYNX Martijn Rozemuller Oprichter en directeur Think ETF s 1 De agenda

Nadere informatie

Rabo Wealth Protector 05/15

Rabo Wealth Protector 05/15 Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten

BlackRock Managed Index Portfolios. zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten BlackRock Managed Index Portfolios zorgeloos gespreid beleggen tegen lage kosten Herkent u zich hier in? U wilt eigenlijk

Nadere informatie

CO2-voetafdruk van beleggingen

CO2-voetafdruk van beleggingen CO2-voetafdruk van beleggingen Beleggen en de uitstoot van broeikasgassen 1 WAAROM MEET ACTIAM DE CO 2 -UITSTOOT VAN HAAR BELEGGINGEN? Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van de komende

Nadere informatie

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT 14 SEPTEMBER 2017 Inhoudsopgave Wat verandert er?... 3 Duurzaam beleggen... 4 Engagement... 4 Uitsluiting... 4 Duurzame indexen... 4 Hoeveel

Nadere informatie

MKBi-Groeifonds Obligaties

MKBi-Groeifonds Obligaties MKBi-Groeifonds Obligaties Brede kennis en ervaring in zowel de financiële wereld als het ondernemerschap is de basis van het MKBi Groeifonds Geef het mkb de juiste impuls met het MKBi Groeifonds! Meer

Nadere informatie

Beleggen. Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen

Beleggen. Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen Beleggen Omdat u op tijd de juiste zet wilt doen 225517_1213.indd 1 29-10-13 11:21 Bankier op uw manier Gemak en deskundigheid vormen samen de kern van onze dienstverlening. U beslist hoe en wanneer u

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrenterekening. Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrenterekening Beleggen voor de aanvulling op uw pensioen. Beleggen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies dan voor goede prestaties met de Allianz

Nadere informatie

ING Soft Commodities Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de prijs van landbouwgrondstoffen. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken

ING Soft Commodities Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de prijs van landbouwgrondstoffen. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken Protection Equity Interest Other Deze brochure is opgesteld voor de aanbieding van deze Note en is na sluiting van de inschrijvingsperiode niet meer geactualiseerd. Voor actuele informatie met betrekking

Nadere informatie

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT

MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT MEESMAN AANDELENFONDSEN WORDEN DUURZAAM EN BELASTINGEFFICIËNT 28 SEPTEMBER 2017 Inhoudsopgave Wat verandert er?... 3 Duurzaam beleggen... 4 Duurzame indexen... 4 Hoeveel bedrijven worden uitgesloten?...

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Beleggersrekening. Beleggen om uw geld te laten groeien. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Beleggersrekening Beleggen om uw geld te laten groeien. Wilt u beleggen om uw geld te laten groeien? Kies dan voor goede prestaties en flexibiliteit met

Nadere informatie

Rabo AEX Click Note. Van 24 januari tot 11 februari, 15.00 uur kunt u inschrijven op dit aantrekkelijke beleggingsproduct.

Rabo AEX Click Note. Van 24 januari tot 11 februari, 15.00 uur kunt u inschrijven op dit aantrekkelijke beleggingsproduct. Rabo AEX Click Note Rabo AEX Click Note De AEX-index heeft het afgelopen jaar per saldo weinig beweging laten zien. Voor de belegger die denkt dat de AEX-index de komende jaren een stijgende lijn zal laten

Nadere informatie

Maandbeleggen. Ook met een klein bedrag. Geen aankoopkosten. Betere spreiding. Flexibel. Van punt tot punt sneller naar je doel

Maandbeleggen. Ook met een klein bedrag. Geen aankoopkosten. Betere spreiding. Flexibel. Van punt tot punt sneller naar je doel Maandbeleggen Van punt tot punt sneller naar je doel Ook met een klein bedrag Geen aankoopkosten Betere spreiding Flexibel Elke maand dichter bij je doel Je legt geld opzij voor later. Om een onvergetelijke

Nadere informatie

KLEINE BELEGGER INVESTEERT ROYAAL IN ORANJE

KLEINE BELEGGER INVESTEERT ROYAAL IN ORANJE EMBARGO TOT DONDERDAG 27 APRIL 2017 07.00 UUR KLEINE BELEGGER INVESTEERT ROYAAL IN ORANJE KONINKLIJKE AANDELEN VERSLAAN DE AEX Op 27 april is Willem-Alexander vier jaar Koning van Nederland, maar ook op

Nadere informatie

FitVoorLater klaar voor de toekomst

FitVoorLater klaar voor de toekomst FitVoorLater klaar voor de toekomst Het is verstandig om nu iets extra s te regelen. Met FitVoorLater bent u financieel voorbereid. 1 Nieuwe pensioenregels: wat verandert er? Vanaf 1 januari 2015 geldt

Nadere informatie

MTY wordt IEX Group NV, leider in online beleggersinformatie

MTY wordt IEX Group NV, leider in online beleggersinformatie PERSBERICHT Bussum, 5 november 2015 In aanvulling op het persbericht IEX gaat naar de beurs, dat hedenmorgen is gepubliceerd, informeert MTY Holdings NV middels onderstaand bericht haar aandeelhouders

Nadere informatie

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam

Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Rabo Beheerd Beleggen Actief en Actief Duurzaam Verstandig beleggen begint bij de Rabobank. Of u nu een beginnende of ervaren belegger bent, of u nu veel of weinig tijd voor uw beleggingen heeft. De Rabobank

Nadere informatie

Uw optimale mix van verzekeren en beleggen

Uw optimale mix van verzekeren en beleggen Uw optimale mix van verzekeren en beleggen 2 Het voordeel van beleggen Wilt u graag geld achter de hand hebben om bijvoorbeeld een reis te maken of als aanvulling op het pensioen? Dan kunt u natuurlijk

Nadere informatie

CO2-voetafdruk van beleggingen

CO2-voetafdruk van beleggingen CO2-voetafdruk van beleggingen Waarom meet ACTIAM de CO 2 -voetafdruk van haar beleggingen? Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van de komende decennia. Daarom steunt ACTIAM het klimaatakkoord

Nadere informatie

Einddatumgericht Beleggen

Einddatumgericht Beleggen Allianz Nederland Levensverzekering N.V. Einddatumgericht Beleggen Allianz DGA Pakket Einddatumgericht Beleggen Bouwen aan een goed pensioen betekent voor u een afweging maken tussen rendement en risico.

Nadere informatie

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier Nederlandse beleggers hebben in 21 per saldo voor bijna EUR 12 miljard buitenlandse effecten verkocht. Voor EUR 1 miljard betrof dit buitenlands

Nadere informatie

Vermogen opbouwen voor aflossen hypotheek

Vermogen opbouwen voor aflossen hypotheek EigenWoningRekening U heeft een inkomen en een eigen woning. En u wilt in de toekomst de hypotheek helemaal of voor een groot gedeelte aflossen, zodat u in uw eigen woning kunt blijven wonen. Vermogen

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie

Beleggen met persoonlijk advies

Beleggen met persoonlijk advies Beleggen met persoonlijk advies Beleggen bij de Rabobank is geen doel op zich, maar een manier om doelen te bereiken. Dat vraagt om een aanpak die op de lange termijn is gericht, met een evenwichtig opgebouwde

Nadere informatie

Persbericht. Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011

Persbericht. Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011 Persbericht Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011 Zeist, 26 augustus 2011 Ondanks het moeilijke klimaat voor beleggen is het volume

Nadere informatie