MASTER PEDAGOGIEK DEELTIJD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MASTER PEDAGOGIEK DEELTIJD"

Transcriptie

1 MASTER PEDAGOGIEK DEELTIJD

2 ONDERWIJS EN OPVOEDING Hoe inspireer je de volgende generatie? En hoe draag je de kennis en vaardigheden over om te bouwen aan de wereld van morgen? Daar draait het om bij HvA Onderwijs en Opvoeding. Om deze vragen te beantwoorden, kiezen we onze eigen weg. Natuurlijk maken we gebruik van de grote verscheidenheid aan theorieën en methodes die ons vakgebied rijk is. Maar we ontwikkelen ook zelf ideeën over kennisoverdracht. Op basis van die ideeën en theorieën ontdek je alles over onderwijs en opvoeding. En ga je zelf onderwijzen en ondersteunen bij opvoeden in de praktijk. In Amsterdam en daarbuiten. Wij hebben een passie om jou iets bij te brengen over ons vak, over jezelf en vooral over mensen. Je leert hoe je moet leren en hoe je kunt nadenken over je eigen denken. We stellen je creativiteit en durf op de proef en geven je alle ruimte om je te ontwikkelen. Tot iemand die anderen iets kan bijbrengen en inspireren om op hun beurt kennis en vaardigheden over te dragen aan weer een nieuwe generatie. Zo werk je, net als wij, aan de ontwikkeling van jonge mensen en hun rol in de maatschappij van morgen.

3 Een logische carrièrestap Er komt een moment dat je als pedagoog of leraar toe bent aan een volgende stap in je carrière. Je wilt je kennis verdiepen, je visie verbreden en je professionaliteit verder ontwikkelen. De master Pedagogiek stelt je in staat om inhoud te geven aan deze ambitie. De praktijk van leraren, onderwijzers en pedagogen wordt steeds ingewikkelder. Ontwikkelingen als individualisering, een groeiende complexiteit van jeugd-problematiek enerzijds en een terug-trekkende overheid anderzijds zorgen voor een steeds veeleisender werkveld. In dat werkveld ontstaat een toenemende behoefte aan op masterniveau geschoolde pedagogen en docenten die kunnen bijdragen aan het formuleren van antwoorden op deze ontwikkelingen. In deze inspirerende, tweejarige deeltijd masteropleiding staan onderwijsverbetering en innovatieprocessen in de school en de samenhang tussen onderwijs en opvoeding centraal. Je vergroot je expertise en je innovatieve en beleidsmatige vaardigheden, waarmee je een voortrekker kunt worden in jouw organisatie. Algemeen De tweejarige deeltijdopleiding master Pedagogiek, leidt op tot de titel Master of Education (MEd). De professionele master heeft drie belangrijke kenmerken: 1. Masterniveau: hogere orde van denken en handelen in complexe beroepssituaties. 2. Een onderzoekende en reflectieve houding. 3. Het voortouw nemen bij verbetering en innovatie van de processen binnen en tussen organisaties. Uitdagingen formuleren, visie (helpen) ontwikkelen, praktische oplossingen ontwerpen, implementeren en evalueren.

4 De vijf beroepsrollen van de master Pedagogiek Op basis van de ontwikkelingen in het werkveld zijn vijf beroepsrollen geformuleerd. Aan het eind van je opleiding moet je daarom in staat zijn om die rollen op een professionele manier te vervullen én te combineren. Dat is een stevige opgave, want je bent daarbij: 1. Expert op je vakgebied Je inspireert je collega s door de manier waarop je internationale ontwikkelingen in het vakgebied bestudeert en het belang ervan met collega s deelt. Je vertaalt deze ontwikkelingen naar praktische oplossingen. Je ideeën en handelen onderbouw je met literatuur en onderzoek. 2. Methodisch werker en coach Als coach kun je collega s motiveren voor veranderingsprocessen en hen daarbij begeleiden en ondersteunen. Je speelt een rol bij het invoeren van veranderings-processen en het werken met nieuwe methodieken. 3. Gevorderd professional en bruggenbouwer Als bruggenbouwer werk je multi-disciplinair samen met professionals binnen en buiten je eigen organisatie. Je kunt een netwerk van professionals aansturen om tot afstemming en optimale samenwerking te komen. Je hebt kennis en inzicht in organisaties en organisatie-ontwikkeling en je speelt een leidende rol in multidisciplinaire teams bij het uitvoeren en evalueren van interventies. Je bent in staat om je eigen loopbaan vorm te geven. 4. Innovatief ontwerper en ondernemer Je ziet waar in jouw praktijk initiatieven noodzakelijk zijn voor verbetering of vernieuwing en pakt deze op. Binnen jouw expertisegebied ontwerp je innovaties en aanpakken, materialen en instrumenten op basis van de nieuwste inzichten in het vakgebied. Je ontwikkelt deze innovaties niet alleen maar neemt ook het initiatief tot de implementatie en evaluatie van de aanpak, de materialen en de instrumenten.

5 5. Onderzoeker Zoals naar voren komt in alle bovenstaande rollen, heb je een kritische, onderzoekende houding nodig. Je initieert nieuwe ontwikkelingen en kijkt kritisch naar de resultaten van in gang gezette vernieuwingen. Hiertoe voer je praktijkgericht onderzoek uit, op basis van kennis van sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethoden. Je doet onderzoek naar praktijkproblemen en draagt bij aan oplossingen hiervoor. Dit onderzoek voer je uit op basis van expliciete kennis van sociaalwetenschappelijke onderzoeksmethodieken. Je evalueert onderwijs en zorgaanpakken op hun effectiviteit voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. En je voert zelf praktijkgericht onderzoek uit.

6 VAKSTUDIE Hieronder hebben we de inhoud van de master Pedagogiek nader uitgewerkt. MODULE INHOUD Adviseren en Begeleiden in een Lerende Organisatie Het uitgangspunt van deze module is de professional als motor en inspiratiebron voor collega s binnen en buiten de eigen organisatie. Je leert begeleidingsvaardigheden en kennis en toepassing van theorieën over de (eigen) lerende organisatie. De specialisatie Onderwijs en Zorgarrangementen is gericht op het verbeteren van het Specialisatie: Onderwijs en Zorgarrangementen methodisch en multidisciplinair werken. Zowel ten aanzien van individuele zorgvragen als ten aanzien van organisaties. Je hebt oog voor de gevolgen van beleid, je kan samenwerkings-problemen analyseren en je kan aanpakken kritisch doorlichten om zo een meer samenhangende en beter onderbouwde aanpak van zorgvragen te realiseren. De specialisatie Leren en Innoveren is gericht op kwaliteitsverbetering van het leren van leerlingen door middel van interventies op het klassenniveau, op het schoolniveau en op het Specialisatie: Leren en Innoveren niveau van de relatie met de omgeving. Je neemt een leidende rol en bent als projectleider of curriculumvernieuwer betrokken bij onderwijs- en schoolontwikkelingsprocessen in relatie tot de omgeving. In de module Beheer en Beleid leer je een organisatie analyseren vanuit organisatiekundige Beheer en Beleid in Organisaties perspectieven, en je krijgt kennis en vaardigheden aangereikt rondom leiderschap en strategisch en veranderkundig denken binnen een organisatie. In de onderzoekslijn wordt toegewerkt naar het zelfstandig kunnen uitvoeren van onderzoek. In deel 1 is aandacht voor de empirische cyclus en kennis over hoe verantwoord onderzoek Onderzoekslijn te kunnen begrijpen, opzetten, uitvoeren en rapporteren. In deel 2 komt inrichten en uitvoeren van een kleinschalig kwantitatief onderzoek met behulp van SPSS aan bod. In deel 3 aandacht voor de kenmerken van het kwalitatieve onderzoek en de kwalitatieve onderzoeksopzet. In deze afsluitende module staat het zelfstandig uitvoeren van en rapporteren over een Afstudeeronderzoek (praktijkgericht) empirisch onderzoek in de praktijk van opvoeding, jeugd(zorg) en/of onderwijs centraal. Werkplekleren In het praktijkdossier verzamel je de diverse producten van de opleiding en reflecteer je op je eigen professionele groei in de te behalen eindkwalificaties. Opbouw en indeling Tijdens het eerste semester doe je voor het eerst ervaring op met een meer theoretische en onderzoeksmatige benadering van je vakgebied. Je ervaart wat het betekent om onderzoek te doen in je eigen beroeps-praktijk. De onderzoeksmethoden ondersteunen daarbij. Daarnaast leer je in het eerste semester naar jouw organisatie te kijken vanuit het perspectief van leren en leer je vaardigheden om in die organisatie een rol te kunnen spelen als begeleider en adviseur. Vanaf het tweede semester ga je je richten op je specialisatie: Onderwijs en

7 Zorgarrangementen of Leren en Innoveren. Na het eerste jaar krijg je een studieadvies van de opleiding. Tijdens het tweede jaar ligt de focus naast de module Beheer en Beleid op het afstudeeronderzoek. Je ontmoet je begeleiders en medestudenten regelmatig in afstudeerworkshops om elkaar te inspireren en te ondersteunen bij het uitvoeren van onderzoek * Onderzoekslijn hoorcolleges, werkcolleges, opdrachten * Studiegroep Voorbereiding van opdrachten en presentaties voor de inhoudelijke modules * Pauze In het restaurant kan een warme maaltijd worden genuttigd * Inhoudelijke module Hoorcollege, werkcollege, presentaties * Inhoudelijke module Hoorcollege, werkcollege, presentaties. *WIJZIGINGEN IN DE LESTIJDEN VOORBEHOUDEN Inhoud Kennis en vaardigheden Tijdens de opleiding zul je je kennis op het gebied van onderwijs en opvoeding verdiepen. Maar de opleiding is niet alleen gericht op het vergroten van kennis. Je wordt uitgedaagd om deze kennis direct te vertalen naar en toe te passen in je eigen organisatie. Afhankelijk van de specialisatie die je kiest, ligt de nadruk daarbij op het ontwerpen en implementeren van onderwijsinnovaties, of op ontwerpen en implementeren van nieuwe aanpakken voor vraagstukken rondom jeugd, levensloop, zorg en omgeving. Daarbij pas je niet alleen de kennis uit de specialisaties toe maar ook de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan met betrekking tot adviseren en begeleiden en de inzichten die je hebt ontwikkeld met betrekking tot het positioneren, structureren en veranderen van organisaties. Met andere woorden: welke specialisatie je ook hebt gekozen, er is altijd aandacht voor het toepassen van je kennis, inzicht en ervaring in complexe praktijksituaties. Eigen leerwensen Het lesprogramma biedt veel ruimte voor je eigen leerwensen. In de colleges ligt het accent op het zelf actief verwerken van de lesstof. De opdrachten dagen je uit om de relatie te leggen tussen de leerinhoud en jouw

8 eigen werkpraktijk. Regelmatig zal van je worden gevraagd om een vraagstuk in jouw eigen praktijk te onderzoeken. Daardoor ben je steeds beter in staat om een proactieve rol te vervullen bij beleids- en innovatievraagstukken in je eigen organisatie. Specialisaties De master Pedagogiek heeft twee specialisaties in het programma. De studenten kiezen na aanvang van de opleiding voor de specialisatie Leren en Innoveren, of voor Onderwijs en Zorgarrangementen. Voor beide specialisaties staan 19 ECTS. Leren en Innoveren Je wilt als leraar je kennis over pedagogisch-didactisch handelen in de klas verdiepen. Daarbij wil je een verbinding maken met de lokale omgeving en de context waarin leerlingen dagelijks leven. Voor jou is Leren en Innoveren de juiste keuze. Je rol als afgestudeerde gaat buiten de grenzen van je eigen klas. Je weet ontwikkelingen in de lokale én internationale omgeving van de school te vertalen naar visie, beleid en praktijk van de school. Je bent een expertleraar, gespecialiseerd in innovatie van leren en onderwijzen. Je kunt een motor en inspiratiebron zijn voor mensen binnen én buiten je school. Je weet nieuwe onderwijs-kundige ideeën te verbinden met de behoeften van de leerlingen, de school en de omgeving en je kunt deze ideeën vertalen in concrete toepassingen. Dit doe je door systeemdenken en kennis van implementatie-processen toe te passen en daarbij planmatig en onderzoekend te werk te gaan. Voor het uitvoeren van opdrachten is het noodzakelijk dat je tenminste vier uur per week in een school werkt. Om ontwikkelingen in het onderwijs in internationaal perspectief te kunnen plaatsen is er een uitwisselings-programma met Zwitserland en Liechtenstein (waaronder wederzijds schoolbezoek). Deelname aan dit uitwisselingsprogramma is verplicht. Het volgen van deze specialisatie geeft overigens geen onderwijsbevoegdheid. Onderwijs en Zorgarrangementen De specialisatie Onderwijs en Zorgarrangementen speelt zich af op het snijvlak van maatschappelijke ontwikkelingen, beleid over onderwijs en zorgarrangementen en de ontwikkeling van de individuele levensloop. Om tot een passend onderwijs- en zorgaanbod te komen staat de ketenaanpak rondom kinderen en jongeren centraal. De ontwikkeling van een helikopterview is daarbij belangrijk. Door de theorie in de praktijk te brengen, vorm je je visie op de complexe processen in de werkpraktijk. Ook leer je deze te onder-zoeken en te

9 beïnvloeden. Als afgestudeerde kun je werken als staffunctionaris, beleidsmedewerker, procesbegeleider, adviseur of coach, methodiekontwikkelaar, coördinator, middenmanager of projectleider bij scholen, instellingen voor jeugdzorg, gemeenten of onderwijsondersteunende instellingen.

10 AANMELDING MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING PEDAGOGIEK IN HET KORT Start van de master Jaarlijks in september Collegegeld Zie Studiekosten Kosten voor studiemateriaal en internationale studiereizen ca Studieomvang 75 Studiepunten Internationaal uitwisselingsprogramma Voor de studenten van Leren en innoveren wordt een uitwisselingsprogramma georganiseerd op de volgende drie momenten: februari 2015 (Tallinn Estland); april 2015 (Amsterdam); Internationaal uitwisselingsprogramma: november 2015 (Amsterdam). Voor de studenten van Onderwijs en zorgarrangementen vindt het uitwisselingsprogramma plaats op: april 2015 (Kopenhagen) Studiebelasting 25 uur per week (waarvan ca. 7 uur contacttijd en ca. 18 uur zelfstudie) Begeleiding en colleges De colleges vinden plaats op de Amstelcampus, Wibautstraat 2-4 te Amsterdam, op woensdagmiddag en -avond van Duur van de master Twee jaar in deeltijd Een Bachelor of Education, een Bachelor of Social Work of een afgeronde HBO Toelatingseisen bachelor of masteropleiding met een pedagogisch- didactische aantekening, verkregen aan een hogeschool of universiteit Praktische zaken Overleg met werkgever over roostervrije dag of dagen Vereiste vooropleiding Om de masteropleiding Pedagogiek te volgen moet je minimaal een bacheloropleiding hebben afgerond. Voor de specialisatie Onderwijs en Zorgarrangementen is een pedagogische vooropleiding gewenst (Bachelor of Social Work). Voor de specialisatie Leren en Innoveren is een onderwijsbevoegdheid pabo, tweedegraads of eerstegraads, of hbo didactische aantekening gewenst. (als de vooropleiding niet past bij de specialisatie, dan is er een deficientieprogramma) Vereiste werkervaring en werksituatie Het is verder een belangrijke eis dat je je in een huidige werksituatie bevindt waarin je de kennis en

11 vaardigheden die je tijdens de opleiding opdoet, direct kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast wensen wij minimaal twee jaar werkervaring op het terrein van onderwijs en/of jeugd(gezondheids)zorg (hbo denkniveau). Toelating Het intakegesprek vormt een belangrijk onderdeel van de aanmeldingsprocedure. Je bereidt je voor op het intakegesprek door het samenstellen van een dossier waarin het volgende is opgenomen: a) Persoonlijke gegevens, incl. curriculum vitae. b) Relevante diploma s die voorwaardelijk zijn voor de toelating. c) Functie-omschrijving huidige functie (minimaal HBO-niveau). d) Bewijsstukken waaruit minimaal 2 jaar relevante werkervaring blijkt. e) Een document van 2 A4 dat door jou geschreven is en waarin je op correcte en leesbare wijze (in een lopende tekst) jezelf introduceert en je motivatie voor de opleiding onderbouwt. Daarin de volgende elementen: a. Een heldere introductie van jou als professional b. Beschrijving van de professionele doelstellingen die je wil bereiken d.m.v. het volgen van de Masteropleiding c. Sterkte/zwakte analyse, voor zover relevant voor de masteropleiding Pedagogiek d. Een beargumenteerde (voorlopige) keuze voor de profilering Leren en Innoveren, dan wel Onderwijs en Zorgarrangementen.Geïllustreerd aan de hand van een casus/verhaal uit jouw praktijk. De studentenadministratie kan je pas inschrijven, nadat je Bewijs van Toelating is ontvangen. Dit toelatingsbewijs wordt verstrekt door de examencommissie van de masteropleidingen, nadat in het toelatingsgesprek is gebleken dat je kunt worden toegelaten. Aanmelden Stuur een mail met je CV naar mastereducation@hva.nl om je aan te melden voor een toelatingsgesprek. Indien de intake met een positief advies is afgerond, krijg je van de examencommissie van de masteropleiding een Bewijs van Toelating (dit is noodzakelijk om je te kunnen inschrijven).

12 Meer weten? Voor meer informatie over de master Pedagogiek kun je contact opnemen met het onderwijsbureau masteropleidingen via of tijdens kantooruren bellen via

13 AMSTELCAMPUS Aan de kop van de Wibautstraat, op de rand van de Amsterdamse binnenstad, ligt de Amstelcampus. Een plek waar je kunt studeren, wonen, werken en ontspannen. Een locatie waar je medestudenten en docenten kunt ontmoeten en waar veel te beleven valt. Aan de Amstelcampus wordt nog volop gebouwd tot en met Veelzijdige onderwijslocatie De opleidingen van HvA Onderwijs en Opvoeding zijn gevestigd in het Kohnstammhuis en het Theo Thijssenhuis op de Amstelcampus. De Amstelcampus is een plek waar veel gebeurt. Er zijn ontmoetingsplaatsen zoals restaurants, coffeecorners en meetingpoints waar je met je medestudenten terechtkunt om samen te studeren of alleen wat bij te kletsen. Er zijn veel voorzieningen, zoals koffiebars en loungeplekken, faciliteiten gericht op studenten, een modern fitness-centrum en pleinen en hofjes vol groen waar je lekker kunt zitten. Je kunt overal met je laptop internetten. De campus is zo opgezet dat je nauw contact hebt met studenten en docenten van jouw opleiding, maar ook met studenten van andere opleidingen. Binnen een paar minuten ben je op de fiets in de Amsterdamse binnenstad. De Amstel-campus is prima bereikbaar met de metro, tram, bus of fiets. Moderne leercentra Een goede leeromgeving voor onze studenten vinden we heel belangrijk. Op de Amstelcampus staan moderne onderwijsgebouwen met speciale leer-centra, waar je kunt leren, ontdekken, onderzoeken en beleven. Je kunt onderzoek doen in moderne databanken en alle geavanceerde apparatuur en moderne faciliteiten zijn aanwezig voor het oefenen van specifieke beroepsvaardigheden of om te presenteren. Je ontmoet hier ook mensen uit instellingen en het bedrijfsleven, alumni en stage-begeleiders. Samen werk je over groeps- en landengrenzen heen. Kijk voor meer informatie over de Amstelcampus op

14 Hogeschool van Amsterdam Masteropleidingen Onderwijs en Opvoeding Wibautstraat GM Amsterdam Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD

MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD MASTER PEDAGOGIEK MASTEROPLEIDING DEELTIJD 2017-2018 HVA.NL/MP CREATING TOMORROW MASTER PEDAGOGIEK ALS PEDAGOOG OF LERAAR HOUD JE VAN JE VAK. MAAR NA ENKELE JAREN WERKEN KAN ER EEN MOMENT KOMEN DAT JE

Nadere informatie

Praktijkopleider agrotechniek

Praktijkopleider agrotechniek Associate degree Deeltijd 2018-2019 Praktijkopleider agrotechniek Ontwikkel uw vaardigheden als praktijkopleider in de agrotechnische sector met deze tweejarige opleiding 2 De agrarische sector is continu

Nadere informatie

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding (niet invullen) Inschrijfnummer: datum van binnenkomst: datum intakegesprek: Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding Leren & Innoveren Hogeschool Inholland

Nadere informatie

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding

Leren & Innoveren. Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding (niet invullen) Inschrijfnummer: datum van binnenkomst: datum intakegesprek: Informatiedossier ten behoeve van en verzoek tot inschrijving voor de masteropleiding Leren & Innoveren Hogeschool Inholland

Nadere informatie

Associate degree Deeltijd

Associate degree Deeltijd Associate degree Deeltijd 2018-2019 Bloemsierkunst Vakmanschap, effectief communiceren en managen op hbo-niveau in de bloemsierkunst U bent werkzaam in de bloemenbranche, als zelfstandig ondernemer of

Nadere informatie

kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach

kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach Voldoet aan de kwalificatie-eis pedagogisch beleidsmedewerker/coach (wet IKK) Associate degree (Deeltijd) Startmoment: september 2019 Inhoud opleiding In de Ad PEM-opleiding staat de ontwikkeling van het

Nadere informatie

Leren en Innoveren Masteropleiding deeltijd. Amsterdam Den Haag

Leren en Innoveren Masteropleiding deeltijd. Amsterdam Den Haag Leren en Innoveren Masteropleiding deeltijd Amsterdam Den Haag Onderwijs & Innovatie Masteropleiding Leren en Innoveren Het onderwijs is voortdurend in beweging. De ontwikkeling van talenten van kinderen

Nadere informatie

Onderwi Leren en Levensb

Onderwi Leren en Levensb Onderwi Leren en Levensb Leren en Innoveren Masteropleiding deeltijd Amsterdam Den Haag Onderwijs, Leren en Levensbeschouwing Masteropleiding Leren en Innoveren Het onderwijs is altijd in beweging. Kinderen

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER

NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER NIEUW LEADERSHIP IN EDUCATION MASTER Leadership IN EDUCATION (MASTER) Van leidinggevenden in het onderwijs wordt verwacht dat zij in staat zijn duurzame schoolontwikkeling te realiseren en onderwijsinnovatie

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE SCIENCE EDUCATION AND COMMUNICATION LERARENOPLEIDING NATUURKUNDE, WISKUNDE, SCHEIKUNDE, INFORMATICA EN ONTWERPEN Heb jij een technische bachelor gevolgd

Nadere informatie

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden:

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Marco Snoek over de masteropleiding en de rollen van de LD Docenten De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Het intended curriculum : welke doelen worden

Nadere informatie

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Medical Imaging/ Radiation Oncology Verschillende studies laten zien dat de druk op de gezondheidszorg

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2018 2019 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd

Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd. Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd 2018 2019 Leraar Basisonderwijs - flexibele deeltijd Bachelor of Education in Primary Schools - Deeltijd In het kort Leraar in het basisonderwijs: een mooi en gevarieerd beroep. Als leraar heb je een belangrijke

Nadere informatie

Volg de Master Leren en Innoveren

Volg de Master Leren en Innoveren Starten met onderwijsvernieuwing? Volg de Master Leren en Innoveren Utrecht 2011-2012, 3e leergang Vind jij nieuwe ontwikkelingen en veranderingen in het onderwijs belangrijk en wil jij daarin een voortrekkersrol

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

Leren lesgeven aan kinderen in de grote stad

Leren lesgeven aan kinderen in de grote stad PABO Verkorte deeltijd 2011-2012 Leren lesgeven aan kinderen in de grote stad Kun je goed met kinderen omgaan? Vind je ze boeiend en wil je hen helpen zich te ontwikkelen? Lijkt het je leuk om te zien

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Academische opleiding leraar basisonderwijs

Academische opleiding leraar basisonderwijs 2015 2016 Academische opleiding leraar basisonderwijs ACADEMISCHE OPLEIDING LERAAR BASISONDERWIJS Vind jij het inspirerend om aan kinderen les te geven? Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar verschillen

Nadere informatie

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD

BACHELOROPLEIDING DEELTIJD HBO-ICT INFORMATICA BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 2014-2015 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DE VIERJARIGE DEELTIJDOPLEIDING

Nadere informatie

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT)

Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova. Middenmanagement (MMOT) Fricolore Academy in samenwerking met Penta Nova Middenmanagement (MMOT) Doelgroep Inhoud Docenten die belangstelling hebben voor een functie als team- of afdelingsleider. Oriëntatie op management is bedoeld

Nadere informatie

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM)

MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) MASTER OF EDUCATIONAL MANAGEMENT (MEM) VERDIEP JE IN SPECIFIEKE LEIDERSCHAPSTHEMA S De Master of Educational Management is een NVAO-geaccrediteerde masteropleiding voor ervaren schoolleiders (PO, VO, MBO

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2015-2016 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING EN SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT DEELTIJD NAAST JE WERK LEG JE MET EEN

Nadere informatie

Nieuw! : Kies je eigen programma

Nieuw! : Kies je eigen programma Informatiebijeenkomst 2015 Lucas Onderwijs Master Sen opleiding Nieuw! : Kies je eigen programma Lucas Onderwijs & het Seminarium voor Orthopedagiek regio Zuidwest-Nederland Seminarium: Innovatief opleiden!

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

master leraar voortgezet onderwijs

master leraar voortgezet onderwijs DEEL JE KENNIS! master leraar voortgezet onderwijs JOUW PROGRAMMA IN EEN NOTENDOP De master Leraar voortgezet onderwijs van de VU is een eenjarige master (voltijd*) waarin je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid

Nadere informatie

Master of Laws De Master Legal Management (MLM) is in 2014 gestart als een door de NVAO geaccrediteerde, onbekostigde masteropleiding.

Master of Laws De Master Legal Management (MLM) is in 2014 gestart als een door de NVAO geaccrediteerde, onbekostigde masteropleiding. Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen Nieuwe opleiding, d.w.z. voortzetting geaccrediteerde onbekostigde opleiding

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE NIEUW TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE OOG VOOR KINDEREN Je wil graag met kinderen werken. Dat weet je zeker, want jij ziet kinderen en je wilt graag

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Master. Master of Education 2011-2012. deeltijd

Master. Master of Education 2011-2012. deeltijd Master Master of Education 2011-2012 deeltijd o Onderwijs en Opvoeding Master of Education 2 Inhoudsopgave Een logische carrièrestap 4 Opleiding Master Leraar (eerstegraads leraar) 5 Algemene Economie

Nadere informatie

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek

creating tomorrow BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 BEDRIJFSWISKUNDE Hva techniek HVA TECHNIEK BEDRIJFSWISKUNDE 2013-2014 Bedrijfswiskunde: jij wordt degene die de feiten kent. Bij Bedrijfswiskunde draait het om het oplossen

Nadere informatie

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master

Opleiden in het zorgonderwijs? Modules leergangen master het zorgonderwijs? Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het hoger gezondheidszorg onderwijs (HGZO)? Of ben je werkzaam in de zorg en

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

MASTER ONDERWIJSKUNDE

MASTER ONDERWIJSKUNDE ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES AND RESEARCH (IGSR) MASTER ONDERWIJSKUNDE LEREN EN INNOVEREN Met de Master Onderwijskunde: Leren en Innoveren ontwikkelt u de competenties

Nadere informatie

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek

creating tomorrow Logistiek en economie Hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Logistiek en economie Hva techniek HVA TECHNIEK Logistiek en Economie 2013-2014 Het muziekfestival staat op de kalender, de artiesten zijn geboekt. Maar hoe komen al die onderdelen

Nadere informatie

Master Leren en innoveren

Master Leren en innoveren 16 Selecteer d en klik op Invoege Onderzoekend leren en leren onderzoeken in de Master Leren en innoveren AFBEEL 1 Klik op het in te voeg 2 Workshop 12 16.50-17.35 RAOS Conferentie 16 februari 16 De Passie,

Nadere informatie

MASTER CREATING TOMORROW MASTER SOCIAL WORK DEELTIJD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT

MASTER CREATING TOMORROW MASTER SOCIAL WORK DEELTIJD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT MASTER CREATING TOMORROW 2012 2013 MASTER SOCIAL WORK DEELTIJD HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT HVA MAATSCHAPPIJ EN RECHT MASTER SOCIAL WORK De Master Social Work is een tweejarige deeltijdopleiding voor ervaren

Nadere informatie

Profiel. Opleidingsmanager HBO-Rechten. 10 mei Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht

Profiel. Opleidingsmanager HBO-Rechten. 10 mei Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht Profiel Opleidingsmanager HBO-Rechten 10 mei 2017 Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam Faculteit Maatschappij en Recht Voor meer informatie over de functie Jeannette van der Vorm, adviseur Leeuwendaal

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of een specifieke onderwijsbehoefte. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

LERAREN- OPLEIDINGEN Voorlichtingsbijeenkomst 26 mei 2015

LERAREN- OPLEIDINGEN Voorlichtingsbijeenkomst 26 mei 2015 LERAREN- OPLEIDINGEN Voorlichtingsbijeenkomst 26 mei 2015 Science Education and Communication Leraar vho maatschappijleer en maatschappijwetenschappen PROGRAMMA 3TU M-SEC: eerstegraads lerarenopleidingen

Nadere informatie

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd 2019 2020 Sociaal Werk Bachelor of Social Work - Voltijd In het kort Als sociaal werker bied jij ondersteuning aan mensen die in de problemen zitten en er, ook met hulp van familie en bekenden, niet meer

Nadere informatie

WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek

WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek WERKEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS? je eerste stap is HeT indicatief intakegesprek Je denkt eraan om leraar te worden in het voortgezet onderwijs. Je hebt je georiënteerd, er met anderen over gesproken

Nadere informatie

Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken.

Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Specialisatie Onderwijskunde MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Onderwijskunde MSc Education and Child Studies Graad

Nadere informatie

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE De master Leiderschap en Innovatie Kind en Educatie (MLIKE) is bedoeld voor professionals die werkzaam

Nadere informatie

Coach voor leren en ontwikkeling

Coach voor leren en ontwikkeling Specialisatie Coach voor leren en ontwikkeling MSc Education and Child Studies Faculteit der Sociale Wetenschappen Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Coach voor leren en ontwikkeling MSc

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Bijlage 7: Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Visie opleidingen Pedagogiek Hogeschool van Amsterdam Wij dragen als gemeenschap en daarom ieder van ons als individu, gezamenlijk

Nadere informatie

AD Pedagogisch Educatief Professional

AD Pedagogisch Educatief Professional ASSOCIATE DEGREE & K E ER DI W TU S AD Pedagogisch Educatief Professional 2019-2020 TWEEJARIGE DEELTIJDOPLEIDING MET JE AD-DIPLOMA LEVER JIJ EEN BIJDRAGE AAN ORGANISATIES DIE KINDEROPVANG EN ONDERWIJS

Nadere informatie

MASTER ONDERWIJSKUNDE

MASTER ONDERWIJSKUNDE ANTON DE KOM UNIVERSITEIT VAN SURINAME INSTITUTE FOR GRADUATE STUDIES AND RESEARCH (IGSR) MASTER ONDERWIJSKUNDE LEREN EN INNOVEREN Met de Master Onderwijskunde: Leren en Innoveren ontwikkelt u de competenties

Nadere informatie

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Inhoud 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 Professionele

Nadere informatie

Hogeschool Viaa. Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd

Hogeschool Viaa. Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd Hogeschool Viaa Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd Conform Aanvraag Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2018 Geldend van 26-06-2018 t/m heden Basisgegevens

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA²

BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA² leer-kracht voor de toekomst BACHELOR UNIVERSITAIRE PABO = PA² PERFECTE COMBINATIE: LESGEVEN ÉN ONDERZOEKEN Je wilt graag lesgeven in het basisonderwijs. Dat kan met een hbo-diploma. Maar met jouw vwo-diploma

Nadere informatie

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS.

UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. UNIVERSITY OF INFINITE AMBITIONS. MASTER OF SCIENCE LERARENOPLEIDING MAATSCHAPPIJLEER EN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN LERARENOPLEIDING MAATSCHAPPIJLEER EN MAATSCHAPPIJWETENSSCHAPPEN Na je master Sociologie,

Nadere informatie

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE

TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE TWEEJARIGE HBO-OPLEIDING ASSOCIATE DEGREE PEDAGOGISCH PROFESSIONAL KIND EN EDUCATIE OOG VOOR KINDEREN Je wilt graag met kinderen werken. Dat weet je zeker, want jij ziet kinderen en je wilt bijdragen aan

Nadere informatie

Specialisatie jonge kinderen

Specialisatie jonge kinderen Als leraar staat u voor de taak om passend onderwijs te bieden aan alle leerlingen. Ook aan de jonge kinderen, zij gedragen zich anders en leren op een andere manier dan oudere kinderen. Dit vraagt van

Nadere informatie

LERAREN- OPLEIDINGEN OPEN DAG

LERAREN- OPLEIDINGEN OPEN DAG LERAREN- OPLEIDINGEN OPEN DAG Science Education and Communication Leraar vho maatschappijleer en maatschappijwetenschappen PRESENTATIE DIGITAAL www.utwente.nl/master/sec/powerpoint www.utwente.nl/master/lvhom/powerpoint

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

Presentatie vraagfinanciering

Presentatie vraagfinanciering Presentatie vraagfinanciering Flexibel studeren voor professionals Gerrit van der Heijden, 17 januari 2016 Deeltijd bacheloropleidingen Hbo-deeltijdopleidingen: Godsdienst Pastoraal Werk Leraar Godsdienst/Levensbeschouwing

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 4 Opleidingsdeel hbo-pedagogiek

Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 4 Opleidingsdeel hbo-pedagogiek Onderwijs- en examenregeling Hoofdstuk 4 Opleidingsdeel hbo-pedagogiek 2018-2019 Opleidingsdeel voor de bachelor pedagogiek van Driestar hogeschool (onderdeel van Driestar educatief) Onderwijs- en examenregeling

Nadere informatie

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA. ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING Masterschool Life and Earth Sciences studiejaar 2008-2009 DE MASTEROPLEIDING BIOMEDICAL

Nadere informatie

110 C + 2757 C CMYK. Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken...

110 C + 2757 C CMYK. Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken... 110 C + 2757 C CMYK Hogeschool de Kempel Als jij het verschil wilt maken... De beste leraar worden op Hogeschool de Kempel Ben jij nieuwsgierig naar het leren van kinderen en wil jij kinderen inspireren?

Nadere informatie

Het hoger onderwijs verandert

Het hoger onderwijs verandert achelor & master Sinds september 2004 is de hele structuur van het hoger onderwijs veranderd. Die nieuwe structuur werd tegelijkertijd ingevoerd in andere Europese landen. Zo sluiten opleidingen in Vlaanderen

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of specifieke onderwijsbehoeften. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE PRAKTISCH

STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE PRAKTISCH PRAKTISCH STARTDOCUMENT TBV TOELATING PRAKTISCHE INFORMATIE deadline toelating 10 november 2016. toelatingsgesprekken vanaf half november, begin december. start 19 januari 2017. tweejarige parttime opleiding.

Nadere informatie

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT

Meerwaarde voor onderwijs. De Pijlers en de Plus van FLOT Meerwaarde voor onderwijs De Pijlers en de Plus van FLOT De vijf Pijlers: Cruciale factoren voor goed leraarschap Wat maakt een leraar tot een goede leraar? Het antwoord op deze vraag is niet objectief

Nadere informatie

Master s Open Day 3 oktober 2018

Master s Open Day 3 oktober 2018 Master s Open Day 3 oktober 2018 Welkom bij deze voorlichting over het hbo premasterprogramma Youth, Education and Society (YES) 17:30-18:15 zaal Ruppert 0.02 Introductie hbo premasterprogramma YES Voorbereiding

Nadere informatie

Hbo tweedegraadslerarenopleiding

Hbo tweedegraadslerarenopleiding Hbo tweedegraadslerarenopleiding Verkort traject www.saxionnext.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Een bijzondere opleiding 4 Opbouw 5 Toelating en inschrijving 7 Beste student, Je hebt een afgeronde hbo- of

Nadere informatie

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 CREATING TOMORROW

HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 CREATING TOMORROW HBO-ICT BACHELOROPLEIDING DEELTIJD 2016-2017 LEERROUTES: BUSINESS IT & MANAGEMENT, SOFTWARE ENGINEERING, SYSTEM AND NETWORK ENGINEERING CREATING TOMORROW HBO-ICT Naast je werk leg je met een deeltijdstudie

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakeltraject 7. Van schakeltraject naar Masteropleiding 8. Het totale traject in schema 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakeltraject 7 Van schakeltraject naar Masteropleiding 8 Het totale traject in schema 9 Studeren in deeltijd 10 INLEIDING Het departement Pedagogische

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Hogeschool Viaa. Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd

Hogeschool Viaa. Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd Hogeschool Viaa Aanvraag doelmatigheidstoets Master Interprofessioneel werken met Jeugd Conform Aanvraag Nieuwe macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2018 Geldend van 26-06-2018 t/m heden n., T L ü i y

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject

Zeeuwse opleiding. Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Welkom op de voorlichtingsavond certificeringstraject Deze opleiding is een initiatief van RPCZ, Scalda, HZ University of Applied Sciences, Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Kibeo, Kinderopvang Walcheren,

Nadere informatie

IPS EXCELLENTIEPROGRAMMA S STUDIEJAAR 2014-2015. Domein Health Instituut Paramedische Studies

IPS EXCELLENTIEPROGRAMMA S STUDIEJAAR 2014-2015. Domein Health Instituut Paramedische Studies IPS EXCELLENTIE STUDIEJAAR 2014-2015 Domein Health Instituut Paramedische Studies 2 Instituut Paramedische Studies Domein Health Excellentieprogramma s Paramedische Studies Uitdagende talentprogramma s

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens

A. Persoonlijke gegevens Windesheim, Gesprek op afstand Zelfevalutie/feedbackformulier Beste (aankomende) student, Hartelijk dank voor het invullen en versturen van het Intakeformulier Afstandsleren School of Education. Per e-mail

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89

Inhoud. Inleiding 9. 5 Planning 83 5.1 Leerdoelen en persoonlijke doelen 84 5.2 Het ontwerpen van het leerproces 87 5.3 Planning in de tijd 89 Inhoud Inleiding 9 1 Zelfsturend leren 13 1.1 Zelfsturing 13 1.2 Leren 16 1.3 Leeractiviteiten 19 1.4 Sturingsactiviteiten 22 1.5 Aspecten van zelfsturing 25 1.6 Leerproces vastleggen 30 2 Oriëntatie op

Nadere informatie

Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek.

Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek. Hogeschool Windesheim Zwolle Aandacht voor jeugdzorg en jeugd- en opvoedhulp in hbo-opleidingen en onderzoek. WGV Oost Deventer, 20 maart 2013 Attie Valkenburg van Roon, projectleider Master Zorg voor

Nadere informatie

Thema s voor vanmiddag?

Thema s voor vanmiddag? Participatief Actieonderzoek in Masteropleidingen: Bijdragen aan veranderen in de beroepspraktijk Dinsdag 26 maart 2019 Jaap Ikink Master Social Work Noord Nederland Thema s voor vanmiddag? Inventarisatie

Nadere informatie

& control. opleiding

& control. opleiding VU post- GRADUATE school of accounting & control opleiding Controlling (RC/EMFC) De VU-opleiding tot Executive Master of Finance and Control (RC) Allround Controller bedrijfseconomisch geweten en adviseur

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Master Leren en innoveren. Studieinformatie.

Master Leren en innoveren. Studieinformatie. Master Leren en innoveren Studieinformatie www.masterli.org Voorwoord In het onderwijs is behoefte aan leraren die verstand hebben van onderwijs. Ze moeten goed zijn in hun vak én goed doordacht onderwijskundige

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Congres Brede School 19 april 2016

Congres Brede School 19 april 2016 Congres Brede School 19 april 2016 DEELSESSIE 10: OPLEIDEN VAN PEDAGOGISCH PROFESSIONALS VAN DE TOEKOMST. Even voorstellen.. Opleidingentafel Pedagogisch Pact Landelijke aanpak professionalisering pedagogische

Nadere informatie

Modulebeschrijvingen Master Learning & Innovation 2016-2017

Modulebeschrijvingen Master Learning & Innovation 2016-2017 Modulebeschrijvingen Master Learning & Innovation 2016-2017 1 Inhoudsopgave Veranderen in het perspectief van leren als bouwsteen... 3 Innovatief Ontwerpen van Onderwijs... 4 Digitaal leren innoveren...

Nadere informatie

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK

CREaTINg TOmORROw TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE. Hva TECHNIEK CREaTINg TOmORROw 2013 2014 TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE Hva TECHNIEK HVA TECHNIEK TECHNISCHE BEDRIJFSKUNDE 2013-2014 Technische Bedrijfskunde: méér dan bedrijfskunde, méér dan techniek Bij de opleiding Technische

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

Integraal HR voor leidinggevenden

Integraal HR voor leidinggevenden Integraal HR voor leidinggevenden Leidinggeven aan professionals in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs vergt een hoge mate van inhoudelijk-inspirerend leiderschap. Daar waar docenten zich als

Nadere informatie

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Academiejaar 2014/2015 Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Wil je na

Nadere informatie

Toetsplan Masteropleiding Midden-Oosten Studies

Toetsplan Masteropleiding Midden-Oosten Studies Toetsplan Masteropleiding Studies 2017-2018 JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2 vaktitel vakcode week 1-7 colleges week 8/9/10 (her)toetsing week 11-17 colleges week 18/19/20 (her)toetsing Conflicten in het

Nadere informatie