Leverchirurgie bij NET

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leverchirurgie bij NET"

Transcriptie

1 Leverchirurgie bij NET Presentatie Ruben de Kleine, Hepato-pancreato-biliaire (HPB) chirurg, voor lever- en alvleesklierchirurgie en levertransplantatie Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Tijdens de NET-groep informatiebijeenkomst, november 2014 Wat zijn de kenmerken van kanker? De tumor onttrekt zich in meer of mindere mate aan de normale groei en de controle daarvan, vanuit het lichaam, De tumor gedraagt zich parasitair ten opzichte van het lichaam, De tumor groeit in, in de omgevende weefsels, De tumor veroorzaakt ook uitzaaiingen (metastasen) op afstand. Primair of secundair In het algemeen kun je stellen dat er in de lever heel veel tumoren voorkomen. Primaire leverkanker: de tumor ontstaat in de lever of in de cellen die in de lever zitten, dus levercellen, galwegcellen of het steunweefsel daarvan. Secundair: de tumorcellen zijn versleept en komen ergens anders vandaan. Deze secundaire uitzaaiingen in de lever komen bij bijna alle vormen van kanker voor. In deze lezing wordt ingegaan op secundaire metastasen : dit zijn uitzaaiingen (metastasen) van kanker. Uitzaaiingen komen oorspronkelijk ergens anders vandaan. In medische termen noemen we het daarom secundair. De plaats waar de tumor oorspronkelijk begon noemen we primaire tumor Kwaadaardige (maligne) tumoren in de lever: Primair tumoren ontstaan in de lever zelf levercellen galwegcellen steunweefsel Secundair tumoren = metastasen/uitzaaiingen dikke darmkanker borstkanker longkanker kanker van nier/urinewegen elke andere vorm van kanker Onderliggende leverziekten De lever kan zelf ook ziek zijn. Het orgaan kan ziek gemaakt zijn door een uitzaaiing die ergens anders vandaan komt, maar ook de lever zelf kan aangetast zijn. Je kunt bijvoorbeeld hepatitis hebben gehad, waardoor de lever zelf aangetast wordt. Het kan ook zijn dat je een aangeboren stoornis hebt van de lever of van de galwegen. Of het kan zijn dat je teveel middelen van buitenaf hebt ingenomen. Medicijnen zijn daar een duidelijk voorbeeld van, maar ook alcohol. Het kan ook zijn dat je bepaalde enzymen mist in je stofwisseling en dat die met name in je lever een effect hebben. Het is belangrijk om je te realiseren dat het niet alleen de uitzaaiingen hoeven zijn, maar dat het ook een ziekte van de lever zelf kan zijn. Leverziekten die niet door uitzaaiingen van elders komen: Levercirrose (verlittekening) virus infecties (hepatitis b of c) galweg gerelateerde ziekten (PCB, PSC) alcohol misbruik stofwisselingsstoornissen Vetzucht (obesitas) Overige oorzaken (restcategorie) De oorzaak van de zieke lever bepaalt in hoeverre je een bepaalde therapie (behandeling) kunt ondergaan.

2 Normale lever Zo ziet een normale lever eruit. Als je die lever doorsnijdt, dan zie je die bekende roodbruine kleur en daarin bevinden zich: Slagader, een heel klein bloedvat, voert zuurstofrijk bloed naar de lever. De medische term hiervoor is arteria hepatica Poortader, dat is een ader die het voedingsrijke bloed vanaf de darmen naar de lever toebrengt. De medische term hiervoor is vena porta Er zijn dus 2 soorten aders (1 slagader en 1 poortader) die bloed toevoeren naar de lever. Dat is een andere opbouw dan van de andere organen. En naast die poortader en naast die slagader lopen de: Afvoerende ader (vena hepatica) die het bloed weer uit de lever voert en de Galwegen, die gal uit de lever afvoeren Levercirrose Zo ziet het eruit als je lever aangetast is door verlittekening, door cirrose. Je ziet dat de lever dan hobbelig is, onregelmatig, en ook de vorm is veranderd.

3 Levermetastasen En zo ziet de lever eruit als je uitzaaiingen hebt. Deze lever is niet aangedaan, niet verlittekend en heeft een mooi glad oppervlak en die roodbruine kleur. Maar je ziet op de foto een heel duidelijke plek zitten die er anders uitziet. Hij is witter, het is alsof dat stukje veel minder goed meedoet en hij puilt ook een beetje uit. Het gebied van de gezonde lever daaromheen wordt een beetje aangetast en heeft een andere kleur. Dus zit er een spanningsveld tussen de uitzaaiing en de lever. Het is van belang voor ons, als arts, om te kijken kunnen we dat verschil tussen normaal leverweefsel en uitzaaiingen zien? Kanker van de darm Dit is een foto van kanker van de darm (niet van een neuro-endocriene tumor). Hier is ook weer die architectuur -verstoring zichtbaar. Je ziet de verandering van functie, in het midden wordt de darm bij elkaar geknepen en in de binnenkant van de darm zit een zwelling. Dat kan dus ook klachten geven. Hoe kan het dat tumoren die in de buik zitten (bijvoorbeeld in de endeldarm, dunne darm, dikke darm of in de alvleesklier) bij voorkeur naar de lever uitzaaien? Dat heeft te maken met het afvloedpatroon, met de poortader.

4 Anatomie van de lever Op dit plaatje is de lever een beetje blauwig gekleurd; dat is niet helemaal terecht. Maar je ziet wel een heel grote buis die de lever in gaat. En die buis wordt gevoed door allerlei kleine aders die (op dit plaatje) van onderen vandaan komen. De grote buis is de vena porta. De dikke darm helemaal rechts en links in het beeld - en ook de dunne darm, hebben allemaal zijtakjes die allemaal op de hoofdweg samenkomen richting die poort. De linkerkant van de dikke darm en ook de endeldarm (helemaal onderin), maar ook de alvleesklier (die een beetje in het midden zit) en ook de maag, hebben allemaal zijtakken die zich verzamelen naar de lever toe. Dat is dus ook de route waardoor de kankercellen in de lever terechtkomen. Die komen dan in het filtersysteem van de lever terecht en nestelen zich daar. Toename van neuro-endocriene tumoren Het aantal mensen met neuro-endocriene tumoren neemt toe. Bij neuro-endocriene tumoren is het helemaal een groot verschil of de tumor wél of niet uitzaaiingen geeft naar de lever. Of er wel of niet sprake is van uitzaaiingen, is niet alleen afhankelijk van de gradering van de neuro-endocriene tumor, maar het is ook afhankelijk van de plek wáár de neuro-endocriene tumor zit.

5 Neuro-endocriene tumoren van/in de dunne darm hebben 45% van de patiënten uitzaaiingen naar de lever op het moment dat de kanker ondekt wordt. Neuro-endocriene tumoren in de blinde darm (appendix) geven maar in 3% van de gevallen uitzaaiingen naar de lever. Neuro-endocriene tumoren van de endeldarm zaaien in 6% van de gevallen uit naar de lever. Neuro-endocriene tumoren van de dikke darm en de alvleesklier zaaien ongeveer in 40% van de gevallen uit naar de lever. We weten dat uitzaaiingen in de lever erg bepalend zijn voor de prognose. Hoeveelheid leveruitzaaiingen (metastasen) van neuro-endocriene tumoren Leveroperaties en technieken Er zijn verschillende soorten operatie aan de lever mogelijk. Soms wordt bij de operatie een stuk lever weggehaald en soms wordt geen stuk van de lever weggehaald, maar wordt een stuk lever verwarmd. Dat laatste noemen we ablatie (Radio Frequente Ablatie) Zie ook de film behandeling bij NET graad 1,2. En soms wordt een combinatie van technieken gebruikt. Wanneer iemand in aanmerking komt voor een leveroperatie, is dat een gunstige factor. Want dan valt er dus met een operatie iets aan te doen. Aan elke operatie zit een risico, ook aan deze. Patiënten die zo n leveroperatie ondergaan hebben een risico van 0 tot 3% om door die operatie te overlijden. Dat is veel. 0% is niets, maar 3% is nogal veel. Er kunnen complicaties ontstaan door de operatie. Er wordt een wond gemaakt in de lever, waardoor gal uit die lever kan lekken. Je kunt infecties krijgen of problemen krijgen met het middenrif of met de longen of je kunt een bloeduitstorting krijgen in de buik. Het kan ook zijn dat je juist door die operatie en door het feit dat je een neuro-endocriene tumor hebt, een trombose krijgt. Dat kan een trombose van het been zijn. Hierbij kunnen ook stukjes loskomen uit het been en naar de longen gaan en daardoor kunnen bloedvaten verstopt raken. Dit noemen we een longembolie. Daarnaast kunnen er ook problemen met het hart of problemen van het hoofd bij komen. Serieuze bijwerkingen, serieuze complicaties Is zo n leveroperatie makkelijk? Kan iedereen dat, doet iedereen dat? Nee, zo n leveroperatie is niet zo gemakkelijk. We zien in Nederland steeds meer ziekenhuizen die stoppen met leveroperaties, omdat ze weten dat ze toch tenminste 20 operaties per jaar moeten doen. Dit is een eis vanuit de beroepsgroep (chirurgen). En de verwachting is dat deze eis door de overheid en

6 de verzekeraars in de toekomst nog strenger zal worden en dat binnen enkele jaren zelfs 40 operaties per jaar de drempel zal gaan worden. Dat betekent dat ongeveer de helft van de ziekenhuizen zal moeten gaan stoppen met het uitvoeren van leveroperaties. Leveranatomie In de jaren 50 is de anatomie van de lever beschreven door een Fransman, mijnheer Couinaud, die de lever heeft opgedeeld in 8 onderdelen. We weten inmiddels dat het nog veel ingewikkelder is dan Couinaud heeft beschreven. Maar op basis van die 8 segmenten plannen we nog steeds onze operaties in. Leveroperaties Wat kunnen we allemaal doen? We kunnen een stuk van de rechterkant weghalen of we kunnen een stuk van de linkerkant weghalen. De rechterkant is ongeveer 55% van de lever, de linkerkant is ongeveer 45% van de lever. Als je 20 jaar bent, je hebt geen suikerziekte, je hebt geen chemotherapie, je bent topfit en bent niet te zwaar, dan heb je ongeveer 30% van je lever nodig om te kunnen overleven. Ben je 72, ben je al 8 jaar bekend met suikerziekte, heb je een jaar lang therapie gehad en ben je ook eigenlijk iets te zwaar, dan moet er meer lever zijn dan 30%. Maar hoeveel dan? Dat is moeilijk te zeggen, het is nogal riskant om te bepalen, waarschijnlijk tussen 40 en 45%. Dit betekent dus dat je, als leverchirurg in overleg met de patiënt, per patiënt moet bekijken welke operatie veilig is voor die patiënt en welke operatie mogelijk is. Soms moet je de hele linkerkant plus een stuk van de rechterkant weghalen. Dat is de zware operatie, die gebeurt eigenlijk het minst. Je kunt ook een stuk uit het midden weghalen.

7 De patiënten worden in het UMCG allemaal steriel afgedekt, ook met folie, om ervoor te zorgen dat ze goed op temperatuur blijven, dat de stolling maximaal is en dat de patiënten de lange, vaak 8 uur durende operatie goed doorstaan. We opereren in een team, altijd met twee chirurgen. Leverresectie Eerst onderzoeken we hoe de bloedvaten liggen die naar de lever toegaan: de slagader en de poortader. Die toevoerende aders maken we los en nemen we dan door. Vervolgens zoeken we de bloedvaten op die uit de lever gaan en die het bloed weer terug naar het lichaam sturen. We leggen die vrij en leggen die klaar. Omdat je de bloedvaten naar de ene kant van de lever - de kant die je wilt weghalen - onderbindt, krijgt die kant van de lever geen bloed meer. De kant die er uit gaat wordt dan minder doorbloed en wordt donkerder. Zo weten we waar de grens ligt. Leverresectie: deel van de lever weghalen Transsectie van de lever De rechterkant wordt losgemaakt van de linkerkant. Door het verschil in kleur kunnen we de grens zien. Hierop trekken we een lijn met een brandend mes, zodat je daar een extra goede lijn kunt zien. De linkerkant moet blijven zitten. Vervolgens ga je dan met een aantal apparaatjes door de lever heen, want daar zitten ook weer die kleine bloedvaatjes. Die bloedvaatjes moet je ook onderbinden en verzorgen. Transsectie van de lever: leverdoorsnijding

8 De verschillende stappen van de operatie maken het tot zo n grote operatie. De lever is ook de fabriek van het lichaam, het maakt de belangrijke stoffen voor de energie van het lichaam. Ook hierdoor valt de operatie soms zwaarder uit voor de patiënt. Bij zo n grote wond kunnen complicaties optreden van gallekkage. Dat is het risico van de operatie. Wat zijn de chirurgische onmogelijkheden? Wanneer kun je, als chirurg, de patiënt geen operatie aanbieden, omdat het niet zinnig is, omdat er geen meerwaarde is? Als chirurgen zijn we erg terughoudend met het uitvoeren van leveroperaties bij een neuro-endocrien carcinoom (NEC), omdat we weten dat we daarmee de mensen alleen maar slechter maken in plaats van beter. Als er meerdere plekken op de lever zitten, zowel aan de rechterkant als aan de linkerkant en het is er niet één, maar misschien wel 30, dan is een leveroperatie niet iets waar je als patiënt winst uit haalt. Sterker nog, dan krijg je wel de kans op de complicaties en je loopt wel de risico s. Dat moet je als patiënt ook niet willen. Wanneer kan een leveroperatie niet? Wanneer de lever die achterblijft te klein is om te overleven: dat is die 30, 40, 45%. De leeftijd is dan ook van belang en hoe zwaar je bent, hoe de lever is verdeeld en wat voor eerdere therapieën je hebt gehad. Helaas is het zo, dat bij alle mensen die wij als leverchirurgen aangeboden krijgen voor een leveroperatie, het merendeel niet in aanmerking komt voor een operatie. Radiofrequente ablatie (RFA)

9 Is het dan altijd nodig om een gedeelte van de lever weg te snijden? Zijn er andere technieken die minder belastend zijn? Ja, er zijn ook andere technieken op de markt. Je kunt uitzaaiingen ableren. Dit heet radiofrequente ablatie (RFA). Bij deze techniek blijft een kwab van de lever als het ware gespaard. Dat leverweefsel houd je als patiënt en dat telt mee in het percentage van de lever dat je nodig hebt om te overleven. De uitzaaiing kunnen we behandelen met ablatie. Dat is dus een lever-sparende techniek. Hoe doe je dat? Een speciale naald wordt in de tumor geplaatst, waarmee het gebied waar die uitzaaiing zit (met nog een randje gezond leverweefsel er omheen) verwarmd wordt. Dat kan via een operatie, waarbij je een grote snee maakt. Je kunt het met een kijkoperatie doen. Maar je kunt het ook via een prik door de huid doen. En dat is natuurlijk winst. Zie ook de NET-groep film met uitleg over RFA Behandeling bij NET graad 1 & 2 Microwave-techniek Een nieuwe techniek is de microwave-techniek. Daarbij wordt een ander soort naald gebruikt en het is ook een ander soort techniek. Deze microwave heeft dezelfde frequentie die we thuis hebben in de magnetron. We weten dat de magnetron heel erg snel warm wordt en dat die werkt op basis van trilling van watermoleculen. We hebben er nu in het UMCG ongeveer 50% van de patiënten met NET mee behandeld. Patiënten krijgen eerst een CT-scan. Hiermee kunnen we uitmeten waar we moeten prikken. De plek wordt gemarkeerd en dan weten we met behulp van laserstralen op de CT-scan waar ongeveer het gezwel zit. Die kunnen we dan verduidelijken met een pennenstreek aangeven op de borstkast en de buik. Het is een ander soort techniek. De overdracht van energie verloopt krachtiger en sneller, maar we kunnen nu nog niet zeggen dat deze techniek beter is. Doordat alles sneller verloopt zijn de risico s om iets in de lever te beschadigen mogelijk ook groter. Het wordt waarschijnlijk wel een techniek van de toekomst. Is het altijd zo dat we een leveroperatie uitvoeren om mensen een kans te geven op genezing? Nee, niet altijd. Soms is het zo dat we de klachten van de NET proberen tegen te gaan met de leveroperatie. Met name als er heel veel klachten zijn van een carcinoïdsyndroom, waarbij de patiënt vaak ook met medicijnen nog veel last heeft. Met medicijnen kan het een tijdlang goed gaan, maar op

10 een gegeven moment kan het zijn dat een medische oncoloog aan ons vraagt: Ik weet eigenlijk niet meer zo goed wat ik voor deze patient kan doen om de klachten te verminderen/onderdrukken. Is het mogelijk om bijvoorbeeld 90% van het gezwel weg te halen? Kan dat? Vaak kan dat helaas niet. Maar soms kan het wel. En als wij denken dat wij 90 of 95% van alle zichtbare uitzaaiingen in de lever kunnen weghalen, dan is het soms zo dat we inderdaad zo n heel erg grote operatie doen waarbij we de klachten kunnen onderdrukken. Die mensen kunnen we niet genezen, maar wel kunnen we met de operatie de klachten verminderen. Sommige uitzaaiingen van NET geven veel meer klachten dan andere uitzaaiingen. Dat is een ingewikkeld verhaal, maar dat kun je bijvoorbeeld zien op een PET-scan. Soms is het zo dat je bijvoorbeeld 12 uitzaaiingen hebt, waarvan er één heel erg actief is die uitzaaiing reageert niet op medicijnen zodat we besluiten om die ene uitzaaiing te behandelen (bijvoorbeeld met RFA of embolisatie). Nogmaals, dit zijn zeldzame gevallen maar wel de moeite waard om te behandelen. NET Kenniscentrum Het is goed om je voor je behandeling te omringen met goede medische specialisten. Dat klinkt als een open deur, maar dat is echt essentieel. Goede medische oncologen, goede endocrinologen, maag-darmlever artsen, chirurgen, longartsen, radiologen, interventie radiologen en anesthesiologen. Dat is een multidisciplinair team. En minstens zo belangrijk zijn goede verpleegkundigen met specialistische ondersteuning. Oftewel, goede resultaten krijg je alleen als je het vaak doet en als je in een team werkt. Na de operatie Hoe gaat het na de operatie? Dat is sterk afhankelijk van het soort uitzaaiingen en het soort neuro-endocriene tumor. Dat is moeilijk te zeggen voor een grote groep. We weten dat bij de eerste twee jaar in de controles - als de kanker terugkomt - het merendeel gevonden wordt. Maar we worden ook vaak verrast. Soms kan het zijn dat het zelfs tien jaar daarna toch nog weer terugkomt en dat iemand een tweede of een derde of zelfs een vierde behandeling moet ondergaan.

11 Hoe zit het dan met levertransplantatie? Als je hele lever vol zit met uitzaaiingen, kom je dan niet gewoon in aanmerking voor een levertransplantatie? Dat is inderdaad, in heel, heel zeldzame gevallen, een mogelijkheid. Dan moet je voldoen aan een aantal strenge voorwaarden: je mag geen uitzaaiingen hebben buiten je lever er is geen andere leverbehandeling mogelijk, zoals operatie, bestraling, of iets anders er moet een heel lange periode zitten tussen het ontstaan van de eerste kanker en de uitzaaiingen, waarin we elke keer weer controleren of er geen extra uitzaaiingen, buiten de lever, in het lichaam bijkomen. En als je dan uiteindelijk aan alle voorwaarden voldoet, dan moet je vaak nog wachten op een orgaan dat voor jouw bloedgroep en buik geschikt is. Belangrijk om te weten is dat er ook een groot nadeel zit aan een levertransplantatie. Want na levertransplantatie krijg je afweer-onderdrukkende medicijnen. Daardoor kunnen losse kankercellen, die nog helemaal niet erkend zijn als uitzaaiingen, ineens enorm gestimuleerd worden. Dit komt omdat je afweer onderdrukt wordt. Het kan dus ook zo zijn dat je slechter af bent met een levertransplantatie. Volgens de Europese organisatie die de toewijzing van organen bewaakt en regelt (Eurotransplant) is er in de laatste vijf jaar in Nederland twee keer iemand op de wachtlijst geplaatst voor een levertransplantatie. Dat is dus een zeldzaamheid.

12 Van die twee mensen (op die wachtlijst) is de transplantatie maar bij één patiënt uitgevoerd. Die patiënt was zeven jaar na de oorspronkelijke tumor, tweeënhalf jaar na haar laatste leverbehandeling, en had in totaal zeven behandelingen gehad. Niet alleen via de huid, maar ook via operaties aan de lever en deze patient had aantoonbaar nooit ziektes gehad buiten de lever en had geen aantoonbare ziekte meer op het moment van acceptatie voor de wachtlijst. Eigenlijk was de grote schade aan de lever, door alle operaties, bij deze patiënt de reden om te transplanteren en niet zozeer vanwege de uitzaaiingen die in de lever zaten. Samenvattend Als er een kans is op genezing van uitzaaiingen van een neuro-endocriene tumor, dan is chirurgie een mogelijkheid. Als je niet in aanmerking komt voor een operatie, dan wordt de kans op overleving kleiner. In het UMC Groningen beschouwen we ook een ablatie als een vorm van genezende operatie. Het zijn heel grote operaties die lang duren, maar in de goede handen wel met acceptabele risico s. In Groningen, net als in andere kenniscentra, vinden we dat het besluit van wel of niet opereren alleen maar genomen kan worden na afwegingen door multidisciplinaire bespreking met een radioloog, met een medisch oncoloog, met een leverchirurg, met een darmchirurg bij elkaar. Pas dan kun je zeggen: Helaas, deze patiënt heeft geen baat bij een leveroperatie. Als je een leveroperatie hebt gehad, dan is de terugkeer van de ziekte in de lever, maar ook op andere plekken, eigenlijk het grootste probleem waar een patiënt mee te maken heeft.

13 Toekomst Er is hoop voor de toekomst. Want er gebeurt heel en heel veel op het gebied van neuro-endocriene tumoren. Ik verwacht heel veel van de combinatie van chemotherapie en een operatie. En ik verwacht heel veel van de combinatie van technieken zoals de 3D-techniek, waarin we met een CT-scan van buitenaf kunnen bepalen waar de uitzaaiing zit, zodat we nog beter die ablatie kunnen doen. Ik denk dat de anesthesiologische technieken en de intensive care steeds beter worden, zodat we bijvoorbeeld gecombineerd kunnen gaan opereren aan de darm en aan de lever. Daarnaast denk ik dat de voorafgaande beeldvorming steeds beter wordt, dus dat we steeds beter kunnen zeggen welke mensen wel baat hebben bij een operatie en welke niet. Ik verwacht dat het aantal operaties zal toenemen en ook dat de combinaties van behandelingen zullen gaan toenemen. In de toekomst zal de microwave-techniek beter worden. Dat staat echt nog in de kinderschoenen. Er zijn ook veranderingen in de vorm van leverbehandeling, bijvoorbeeld electroporatie. Dat wordt nu niet in Groningen gedaan, maar het is wel een nieuwe techniek die we in Groningen heel erg in de gaten houden. Protonentherapie voor uitwendige bestraling bij NEC. Dit zal in Nederland nog enkele jaren dureen maar patiënten kunnen, indien dit noodzakelijk is, al in het buitenland behandeld worden. Ook zijn er nieuwe vormen van medicijnen. En van het testen van DNA van de tumor bij patiënten verwachten we veel, zodat we uiteindelijk voor elke patiënt de meest geschikte therapie kunnen selecteren.

Leverchirurgie. Afdeling algemene chirurgie

Leverchirurgie. Afdeling algemene chirurgie Leverchirurgie Afdeling algemene chirurgie Inleiding In deze folder vindt u informatie over de leveroperatie. De informatie is bedoeld voor uzelf, maar natuurlijk ook voor uw naaste(n). Leverchirurgie

Nadere informatie

7,3. Werkstuk door een scholier 1419 woorden 9 december keer beoordeeld. Botkanker (oftewel: beentumoren)

7,3. Werkstuk door een scholier 1419 woorden 9 december keer beoordeeld. Botkanker (oftewel: beentumoren) Werkstuk door een scholier 1419 woorden 9 december 2002 7,3 166 keer beoordeeld Vak Biologie Botkanker (oftewel: beentumoren) Inleiding Een kwaadaardige (of maligne) primaire beentumor (=botkanker) is

Nadere informatie

Beentumoren (=bottumoren)

Beentumoren (=bottumoren) Beentumoren (=bottumoren) Inleiding Gezwellen in beenderen worden beentumoren genoemd. Er zijn verschillende typen beentumoren te onderscheiden. Zo zijn er vormen waarbij de tumor of het gezwel direct

Nadere informatie

Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker

Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker lokale verbranding van de alvleeskliertumor Doel Het doel van de studie is te onderzoeken of radiofrequente ablatie (RFA) gevolgd door

Nadere informatie

Leveroperatie. Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Leveroperatie. Deze informatie is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Leveroperatie U heeft een aandoening aan uw lever. Uw specialist stelt een leveroperatie voor. Meestal voert de specialist een leveroperatie uit als er een kwaadaardige tumor te zien is. De operatie kan

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

BOTTUMOREN. 1. Normaal botweefsel

BOTTUMOREN. 1. Normaal botweefsel BOTTUMOREN Om beter te kunnen begrijpen wat een bottumor juist is, wordt er in deze brochure meer uitleg gegeven over de normale structuur van het bot. Op die manier krijgt u een beter zicht op wat abnormaal

Nadere informatie

Informatie over. Neuro Endocriene Tumoren. neuro-endocriene tumoren (NET) elke NET is anders. patiëntenfolder Stichting NET-groep www.net-kanker.

Informatie over. Neuro Endocriene Tumoren. neuro-endocriene tumoren (NET) elke NET is anders. patiëntenfolder Stichting NET-groep www.net-kanker. NET-groep Neuro Endocriene Tumoren elke NET is anders Informatie over neuro-endocriene tumoren (NET) patiëntenfolder Stichting NET-groep www.net-kanker.nl 1 Deze folder gaat over NET graad 1 en NET graad

Nadere informatie

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding

Kanker. Inhoud. Inleiding. Wat is kanker? Inleiding Kanker Inhoud Inleiding Inleiding Wat is kanker? Soorten kanker In het kinderziekenhuis Wat kan je doen tegen kanker? Afsluiting Bronvermelding Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk

Nadere informatie

Embolisatie vena Porta

Embolisatie vena Porta Embolisatie vena Porta Afsluiten van een bloedvat in de lever Afdeling radiologie Locatie Veldhoven Uw behandeling vindt plaats op locatie Veldhoven op Datum: Tijdstip:. Opname verpleegafdeling: Tijdstip:..

Nadere informatie

Borstkanker. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven

Borstkanker. Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Borstkanker Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker zeldzaam, maar met het stijgen

Nadere informatie

Fiche 1: chirurgie. Opdracht: Speel een operatie na

Fiche 1: chirurgie. Opdracht: Speel een operatie na Fiche 1: chirurgie Soms is het nodig om een tumor weg te halen. Dat gebeurt tijdens een operatie. De dokter die deze operatie uitvoert, heet een chirurg. De dokter haalt de hele tumor, of het grootste

Nadere informatie

Bent u al donor? Ja Nee

Bent u al donor? Ja Nee Nederland zegt Bent u al donor? Ja Nee Wist u dat u als donor in één keer acht levens kunt redden? En dat het heel makkelijk is om u als donor te registreren? Of u nu oud, jong, groot, klein, dik, dun,

Nadere informatie

Net de diagnose gekregen

Net de diagnose gekregen Net de diagnose gekregen Vragen die u kunt stellen Hieronder vindt u een lijst met vragen die in verschillende stadia van het onderzoek, de behandeling en de verzorging van patiënten van pas komen. Deze

Nadere informatie

Informatie over. Neuro Endocriene Carcinomen. neuro-endocriene carcinomen (NEC) elke NEC is anders

Informatie over. Neuro Endocriene Carcinomen. neuro-endocriene carcinomen (NEC) elke NEC is anders NET-groep Neuro Endocriene Carcinomen elke NEC is anders Informatie over neuro-endocriene carcinomen (NEC) patiëntenfolder Stichting NET-groep www.net-kanker.nl 1 Deze folder gaat over het neuro-endocriene

Nadere informatie

Leverchirurgie. Afdeling algemene chirurgie

Leverchirurgie. Afdeling algemene chirurgie Leverchirurgie Afdeling algemene chirurgie Inleiding U heeft het spreekuur bezocht van een van de leverchirurgen: dr. Roumen of dr. Slooter. In deze folder kunt u lezen hoe de gang van zaken is voor patiënten

Nadere informatie

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Non Hodgkin lymfoom Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne

Nadere informatie

ZIEKTE EN BEHANDELING

ZIEKTE EN BEHANDELING Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel ZIEKTE EN BEHANDELING LONGKANKER 2 INHOUD De longen... 4 Kanker... 4 Longkanker/longvlieskanker... 5 Behandeling... 7 3 De longen Ieder

Nadere informatie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie

Behandelingen bij longkanker. inclusief klinische studie immuuntherapie Behandelingen bij longkanker inclusief klinische studie immuuntherapie 1 Longkanker Longkanker is niet één ziekte: er bestaan meerdere vormen van longkanker. In deze brochure bespreken we de twee meest

Nadere informatie

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg

Borstcentrum Bernhoven. Yvonne Paquay Chirurg Borstcentrum Bernhoven Yvonne Paquay Chirurg Klachten van de borst? Verwijzing naar het borstcentrum voor analyse en zonodig behandeling 2 3 4 Verwijsredenen: > Knobbeltje voelbaar > BOBZ (de bus) > Controle

Nadere informatie

behandelingen-bij-borstkanker/

behandelingen-bij-borstkanker/ https://www.isala.nl/patientenfolders/6682-borstkanker-pid-h3- behandelingen-bij-borstkanker/ Borstkanker (PID): H3 Behandelingen bij borstkanker Als borstkanker is vastgesteld, bespreekt een team van

Nadere informatie

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker

8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker 8.1 Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) bij borstkanker Van uw arts heeft u te horen gekregen dat u in aanmerking komt voor Intra Operatieve Radiotherapie (IORT). In dit hoofdstuk leggen we u in het

Nadere informatie

Reconstructiechirurgie in het hoofdhalsgebied

Reconstructiechirurgie in het hoofdhalsgebied Binnenkort wordt u in het MCL opgenomen voor een operatie van een kwaadaardig gezwel in het. Deze operatie bestaat uit twee delen: 1. Het wegnemen van de tumor door de hoofdhalschirurg. Dit doet de KNO-arts

Nadere informatie

Radiofrequente ablatie RFA bij een levertumor

Radiofrequente ablatie RFA bij een levertumor Radiofrequente ablatie RFA bij een levertumor Afdeling radiologie Locatie Veldhoven De RFA behandeling vindt plaats op afdeling radiologie, locatie Veldhoven: Datum: Tijdstip:. Opname verpleegafdeling:

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor

Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk Biologie Hersenkanker/tumor Werkstuk door een scholier 1349 woorden 19 oktober 2003 6 70 keer beoordeeld Vak Biologie Inleiding: Mijn werkstuk gaat over hersentumoren. Ik heb het gekozen omdat

Nadere informatie

WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het?

WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het? WEKE DELEN SARCOOM Wat betekent het? Oncologie/0145 1 Deze informatiebrochure is voor personen met een weke delen sarcoom en alle anderen die hier heel dichtbij betrokken zijn: familie, vrienden We geven

Nadere informatie

Borstkanker. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven

Borstkanker. Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Borstkanker Borstcentrum Máxima locatie Eindhoven Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Vóór het dertigste jaar is borstkanker zeldzaam, maar met het stijgen van de leeftijd

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel RADIOTHERAPIE. Radiotherapie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel RADIOTHERAPIE. Radiotherapie Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel RADIOTHERAPIE PROSTAATKANKER INHOUD Wat is radiotherapie eigenlijk?...3 Uitwendige bestraling...3 Inwendige bestraling...5 Gang van zaken...7 Eerste

Nadere informatie

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen.

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen. Behandelwijzer kwaadaardige poliepen www.nwz.nl Inhoud 1 Waarom deze behandelwijzer? 3 2 Het behandelteam 4 3 Een kwaadaardige poliep in de darmen 5 4 Controles 8 5 Registratie van kanker 9 6 Meer informatie,

Nadere informatie

Metastasen (uitzaaiingen)

Metastasen (uitzaaiingen) Metastasen (uitzaaiingen) Inleiding Metastasen zijn uitzaaiingen van kwaadaardige gezwellen (tumoren) elders in het lichaam (de z.g. primaire tumor). Uitzaaiingen van primaire tumoren kunnen overal in

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longkanker

Patiënteninformatie. Longkanker Patiënteninformatie Longkanker Inhoudsopgave Pagina Wat is longkanker? 4 Onderzoek en diagnose 4 De meest voorkomende onderzoeken. 5 Behandeling 7 De meest voorkomende behandelmethoden 8 Revalidatie 9

Nadere informatie

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078)

hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) Non-Hodgkin lymfoom Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne geneeskunde, tel. (078) 654 64 64. 1 Inleiding U heeft

Nadere informatie

Uitzaaiingen in de wervelkolom

Uitzaaiingen in de wervelkolom Oncologie Uitzaaiingen in de wervelkolom Inleiding Kwaadaardige gezwellen (tumoren) kunnen soms uitzaaien naar andere delen van het lichaam. We spreken dan van uitzaaiingen of metastasen. Uitzaaiingen

Nadere informatie

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker

Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Radiotherapie Medische Oncologie Chemoradiotherapie gevolgd door chirurgie bij slokdarmkanker Uitwendige bestraling van slokdarmkanker in combinatie met chemotherapie, voorafgaand aan een operatie van

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Chapter 8: Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Colorectale kanker (kanker aan de dikke darm of endeldarm) is de belangrijkste oorzaak van uitzaaiingen (metastasen)

Nadere informatie

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Acute pancreatitis Uw behandelend arts heeft met u besproken dat een u een acute otsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Vlekkenpoli LONGGENEESKUNDE. Vlek op de long

Vlekkenpoli LONGGENEESKUNDE. Vlek op de long Vlekkenpoli Vlek op de long LONGGENEESKUNDE U bent door uw huisarts of behandelend specialist naar de vlekkenpoli van de longartsen verwezen, omdat er een afwijking op uw longfoto is te zien, een vlek.

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 10-2015-6094 Geachte... U heeft een bezoek gebracht

Nadere informatie

Infoblad. DARMKANKER Behandeling dikkedarmkanker

Infoblad. DARMKANKER Behandeling dikkedarmkanker Infoblad DARMKANKER Behandeling dikkedarmkanker U kunt de volgende behandelingen krijgen: operatie van de darm behandelingen van uitzaaiingen: operatie uitzaaiingen, RFA, HIPEC en bestraling uitzaaiingen

Nadere informatie

Endeldarmoperatie. Poli Chirurgie

Endeldarmoperatie. Poli Chirurgie 00 Endeldarmoperatie Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over operaties aan de endeldarm vanwege een kwaadaardig gezwel. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Maagkanker. Supplement informatiewijzer oncologie

Maagkanker. Supplement informatiewijzer oncologie Supplement informatiewijzer oncologie Maagkanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Het stellen van de diagnose 3. Behandeling van maagkanker 4. Behandeling gericht op genezing 5. Palliatieve behandeling 6.

Nadere informatie

Operatie aan de dikke darm

Operatie aan de dikke darm Operatie aan de dikke darm HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

Leveruitzaaiingen. Chirurgie

Leveruitzaaiingen. Chirurgie Leveruitzaaiingen Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...5 Wat is de rol van de lever?...6 Wat is leverkanker?...7 Wat zijn de klachten?...8 Wat zijn de oorzaken?...9 Onderzoek... 10 Behandeling... 13 Wat

Nadere informatie

Endeldarm operatie Abdomino-Perineale Rectumextirpatie (APR)

Endeldarm operatie Abdomino-Perineale Rectumextirpatie (APR) Endeldarm operatie Abdomino-Perineale Rectumextirpatie (APR) HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum

Nadere informatie

Borstsparende operatie bij borstkanker

Borstsparende operatie bij borstkanker Chirurgie Borstsparende operatie bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 De opname... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Mogelijke

Nadere informatie

Chirurgie. Het verwijderen van een bijnier

Chirurgie. Het verwijderen van een bijnier Chirurgie Het verwijderen van een bijnier Chirurgie Bijnier (gedeeltelijke) verwijdering Bij u is recentelijk ontdekt dat u een bijniertumor heeft. De bijnier kan via een kijkoperatie of een gewone operatie

Nadere informatie

Infoblad. DARMKANKER Behandeling endeldarmkanker BESTRALING OF CHEMORADIATIE

Infoblad. DARMKANKER Behandeling endeldarmkanker BESTRALING OF CHEMORADIATIE Infoblad DARMKANKER Behandeling endeldarmkanker U kunt de volgende behandelingen krijgen: bestraling of chemoradiatie voor de operatie operatie van de darm behandelingen van uitzaaiingen: operatie uitzaaiingen,

Nadere informatie

Deze informatie is gemaakt door de Stomavereniging, in samenwerking met patiënten en verpleegkundigen.

Deze informatie is gemaakt door de Stomavereniging, in samenwerking met patiënten en verpleegkundigen. Dit is darmkanker Je hebt een dunne darm, een dikke darm en een endeldarm. Je kunt overal in je darmen kanker krijgen. Meestal in de dikke darm, maar ook in de endeldarm of in de dunne darm. Darmkanker

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 2 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

Algemene informatie over het pathologieverslag bij borstkanker

Algemene informatie over het pathologieverslag bij borstkanker Algemene informatie over het pathologieverslag bij borstkanker De patholoog onderzoekt het weefsel dat tijdens de operatie is weggenomen. In het pathologieverslag wordt beschreven: de grootte van de tumor

Nadere informatie

Slokdarmkanker. Supplement informatiewijzer oncologie

Slokdarmkanker. Supplement informatiewijzer oncologie Supplement informatiewijzer oncologie Slokdarmkanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Algemene informatie over de slokdarm en slokdarmkanker 3. Het stellen van de diagnose 4. Behandeling van slokdarmkanker

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Kanker

Spreekbeurt Nederlands Kanker Spreekbeurt Nederlands Kanker Spreekbeurt door een scholier 1834 woorden 12 januari 2011 7 12 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Wat is kanker eigenlijk? Kanker komt heel veel bij ouderen voor, het is zelfs

Nadere informatie

Borstkanker. Celdeling

Borstkanker. Celdeling Borstkanker In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 vrouwen borstkanker (mammacarcinoom) ontdekt. Daarnaast wordt bij ongeveer 1.300 vrouwen in Nederland een voorstadium van borstkanker (ductaal

Nadere informatie

Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden.

Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden. MAAGKANKER 17852 Inleiding In deze folder leest u meer over de diagnose maagkanker, de onderzoeken en de behandelmogelijkheden. Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag, het wordt ook wel maagcarcinoom

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. Wat is kanker. Hoe ontstaat kanker

Kanker. Inleiding. Wat is kanker. Hoe ontstaat kanker Kanker Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat veel mensen niet weten wat kanker precies inhoud en ik zelf er ook meer van wil weten omdat mijn oma er in de zomervakantie aan gestorven is. Dat je

Nadere informatie

Zaadbalkanker. typen en behandeling. Urologie

Zaadbalkanker. typen en behandeling. Urologie Zaadbalkanker typen en behandeling Urologie Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 2. Wat is kanker?...5 3. Kenmerken van de tumor...6 4. Behandeling...8 5. Verloop van de ziekte... 13 6. Het leven met kanker...

Nadere informatie

Intra-operatieve radiotherapie Eenmalige bestraling bij borstkanker

Intra-operatieve radiotherapie Eenmalige bestraling bij borstkanker Intra-operatieve radiotherapie Eenmalige bestraling bij borstkanker HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum

Nadere informatie

Wat is een melanoom. Wat zijn pigmentcellen. Wie krijgt een melanoom

Wat is een melanoom. Wat zijn pigmentcellen. Wie krijgt een melanoom Melanoom Wat is een melanoom In de huid bevinden zich talrijke pigmentcellen (melanocyten). Wanneer deze pigmentcellen ongeremd gaan groeien en daardoor een agressief groeiende tumor ontstaat, spreekt

Nadere informatie

Operatie dikke darm kanker

Operatie dikke darm kanker Operatie dikke darm kanker Inleiding Deze folder geeft u algemene informatie over diverse soorten operaties aan de dikke darm. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A

Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A Gemaakt door: Gerdy Castelein en Anne Griet Adema Klas: 4A 1 -Voorkant -inhoudsopgave - Uitwerking deelvragen: - Wat is borstkanker? - Hoe ontdek je borstkanker? - Als je erachter komt, wat gebeurt er

Nadere informatie

Belangrijkste punten van deze folder:

Belangrijkste punten van deze folder: Longkanker: wat nu? HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste

Nadere informatie

Darmkanker. Dit is leukemie

Darmkanker. Dit is leukemie Darmkanker Dit is leukemie Bloed wordt gemaakt in het beenmerg. Beenmerg zit in je botten. In het beenmerg zitten stamcellen. Uit de stamcellen ontstaan bloedcellen. Bloed stroomt door je bloedvaten naar

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker

Borstverwijdering bij borstkanker Chirurgie Borstverwijdering bij borstkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe ontstaat kanker?... 3 De opname... 4 Voorbereiding op de operatie... 4 De operatie... 4 Na de operatie... 5 Drains... 5

Nadere informatie

OPERATIE SCHILDKLIER STRUMECTOMIE

OPERATIE SCHILDKLIER STRUMECTOMIE OPERATIE SCHILDKLIER STRUMECTOMIE 17816 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht van schildklieraandoeningen, waarvoor een operatie nodig is. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN VAN MAAG-DARMONDERZOEK BIJ NET

MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN VAN MAAG-DARMONDERZOEK BIJ NET MOGELIJKHEDEN EN BEPERKINGEN VAN MAAG-DARMONDERZOEK BIJ NET Presentatie Dr. Martijn ter Borg, maag-darm-lever (MDL-arts), Máxima Medisch Centrum, Eindhoven Informatiedag NET-groep 2014 Beter maag- en darmonderzoek

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling Hernia van de Buik 1. Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie aan een hernia (breuk) van de buik in het TweeSteden ziekenhuis op locatie Tilburg of Waalwijk. In deze folder leest u informatie over

Nadere informatie

baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/

baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/ https://www.isala.nl/patientenfolders/7210- baarmoederhalskanker-pid-h2-baarmoederhalskanker-enonderzoeken/ Baarmoederhalskanker (PID): H2 Baarmoederhalskanker en onderzoeken Kanker is een verzamelnaam

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie. Azathioprine / 6-mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Slingeland Ziekenhuis

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie. Azathioprine / 6-mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Slingeland Ziekenhuis Maag-, Darm- en Leverziekten Azathioprine / 6-mercaptopurine i Patiënteninformatie Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Slingeland Ziekenhuis Algemeen Azathioprine (merknaam Imuran ) en 6-mercaptopurine

Nadere informatie

Kanker. de nieuwe aanpak

Kanker. de nieuwe aanpak Kanker de nieuwe aanpak Tijdens de komende lessen ga je veel meer leren over kanker. Hiervoor gebruik je het cahier Kanker - de nieuwe aanpak van de Stichting Bio- Wetenschappen en Maatschappij. Aan de

Nadere informatie

Melanoom. Wat is een melanoom? Hoe krijgt u een melanoom? Welke klachten geeft een melanoom en hoe ziet een melanoom eruit?

Melanoom. Wat is een melanoom? Hoe krijgt u een melanoom? Welke klachten geeft een melanoom en hoe ziet een melanoom eruit? Melanoom Huidkanker, kwaadaardige moedervlek Wat is een melanoom? Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen (melanocyten). pigmentcellen komen vooral voor in de huid. In groepjes

Nadere informatie

Baseline patiënten enquête. PACYFIC studie - Baseline patiënten enquête -

Baseline patiënten enquête. PACYFIC studie - Baseline patiënten enquête - PACYFIC studie - Baseline patiënten enquête - 1 Instructies en toelichting Hartelijk dank voor uw deelname aan de PACYFIC studie patiënten enquête. Met deze vragenlijst willen wij evalueren hoe u, als

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Mond-, Kaak-, Aangezichtschirurgie Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 09-2015-6212 Geachte... U heeft een bezoek

Nadere informatie

Hormonale therapie bij borstkanker

Hormonale therapie bij borstkanker Hormonale therapie bij borstkanker Borstcentrum Máxima is gevestigd op locatie Eindhoven Operatie, bestraling en chemotherapie zijn de meest bekende behandelmethoden bij kanker. Bij bepaalde soorten kanker

Nadere informatie

Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie

Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie Blaaskanker, informatie over behandeling Urologie Beter voor elkaar 2 In Nederland wordt per jaar in totaal bij ongeveer 5.200 mensen blaaskanker vastgesteld. Daarvan hebben circa 2.600 mensen een spierinvasief

Nadere informatie

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het

Bij het uitscheiden helpen de nieren om de samenstelling van je bloed constant te houden. Uitscheiding is het Samenvatting door R. 1946 woorden 10 maart 2016 7 37 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Bio samenvatting H9 9.1 WAT WORDT ER BINNENIN JE LICHAAM GEREGELD? Je lichaam probeert vanbinnen om constant

Nadere informatie

Wat is het verschil met oncologische wond?

Wat is het verschil met oncologische wond? Oncologisch ulcus Wat is een oncologisch ulcus? Een oncologisch ulcus is een wond die ontstaat door de groei van een kwaadaardige tumor (een gezwel), of door uitzaaiingen van een tumor. Wat is het verschil

Nadere informatie

Gids voor de Patiënt. Selectieve inwendige radiotherapie (SIRT) voor levertumoren met gebruik van SIR-Spheres microsferen

Gids voor de Patiënt. Selectieve inwendige radiotherapie (SIRT) voor levertumoren met gebruik van SIR-Spheres microsferen Deze folder wordt door Sirtex Medical Limited (Sirtex) verstrekt als dienstverlening en heeft de bedoeling patiënten en hun familie een overzicht te geven van selectieve inwendige radiotherapie met gebruik

Nadere informatie

- Patiënten informatie - PELICAN studie

- Patiënten informatie - PELICAN studie - Patiënten informatie - PELICAN studie Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker lokale verbranding van de alvleeskliertumor Geachte heer/mevrouw, U heeft recent het bericht gekregen

Nadere informatie

H Follow-up na dikke darmkanker

H Follow-up na dikke darmkanker H.40050.1217 Follow-up na dikke darmkanker Inleiding U bent behandeld voor darmkanker. Na de operatie wordt u regelmatig gecontroleerd om uw gezondheid in de gaten te houden. De chirurg en verpleegkundig

Nadere informatie

Borstkanker indicatoren - Resultaten voor

Borstkanker indicatoren - Resultaten voor Borstkanker indicatoren - Resultaten voor 2009-2011 AZ Sint-Jozef Malle maakt samen met AZ Klina Brasschaat deel uit van de Borstkliniek Voorkempen. Recent werden vanuit het Vlaams Indicatoren Project

Nadere informatie

Eenmalige bestraling bij borstkanker

Eenmalige bestraling bij borstkanker Deze folder geeft u informatie over Eenmalige bestraling bij borstkanker patiënteninformatie Intra-Operatieve Radiotherapie Inleiding Deze folder gaat over eenmalige inwendige bestraling tijdens een borstsparende

Nadere informatie

chronische alvleesklierontsteking

chronische alvleesklierontsteking patiënteninformatie chronische alvleesklierontsteking U heeft last van een terugkerende ontsteking van de alvleesklier. We noemen dit een chronische alvleesklierontsteking. Wat is een chronische alvleesklierontsteking?

Nadere informatie

Mediastinitis Radboud universitair medisch centrum

Mediastinitis Radboud universitair medisch centrum Mediastinitis U hebt enige tijd geleden een openhart operatie ondergaan. Helaas is bij u een complicatie opgetreden genaamd mediastinitis. Een mediastinitis is een ontsteking van het borstbeen en de daarachterliggende

Nadere informatie

Borstkanker. Normale cellen in borstklierweefsel Augustus 2016

Borstkanker. Normale cellen in borstklierweefsel Augustus 2016 Borstkanker In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 vrouwen borstkanker (mammacarcinoom) ontdekt. Daarnaast wordt bij ongeveer 1.300 vrouwen Ductaal Carcinoom In Situ (DCIS) geconstateerd. Dit

Nadere informatie

Wat is een laparoscopie?

Wat is een laparoscopie? Wat is een laparoscopie? Wat is een laparoscopie? Een laparoscopie is een kijkoperatie in de buik. De arts voert de operatie uit met een laparoscoop. Dat is een lange dunne kijkbuis. Aan het uiteinde van

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

operatie van de endeldarm

operatie van de endeldarm patiënteninformatie operatie van de endeldarm Uw arts heeft een afwijking aan uw endeldarm vastgesteld. Hoe stelt de arts de diagnose? Wat is de behandeling? Hoe gaat de operatie? Dat en meer leest in

Nadere informatie

3.3 Borstkanker bij de man

3.3 Borstkanker bij de man 3.3 Borstkanker bij de man Bij u is zojuist de diagnose borstkanker vastgesteld. Alle patiënten die voor borstkanker worden behandeld in het Catharina-ziekenhuis ontvangen een Persoonlijke Informatie Map.

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Nacontrole: scan goed, alles goed? Dr Tom J. Snijders Neuroloog, UMC Utrecht

Nacontrole: scan goed, alles goed? Dr Tom J. Snijders Neuroloog, UMC Utrecht Nacontrole: scan goed, alles goed? Dr Tom J. Snijders Neuroloog, UMC Utrecht Nacontrole De controles na afronding van een behandeling De controles bij een tumor die in eerste instantie niet behandeld wordt

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling van levertumoren

Onderzoek en behandeling van levertumoren Onderzoek en behandeling van levertumoren Deze folder geeft u eerst algemene informatie over de klachten, oorzaken, onderzoeken en mogelijke behandelingen van levertumoren. Vervolgens wordt de chirurgische

Nadere informatie

Figuur 1: illustratie slokdarm

Figuur 1: illustratie slokdarm Slokdarmkanker U bent naar VU medisch centrum (VUmc) verwezen voor een operatie omdat er slokdarmkanker is geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over slokdarmkanker, de oorzaken en risicofactoren

Nadere informatie

Het is een ziekte die jarenlang door verschillende factoren zich ontwikkeld. Sommige factoren kun je zelf voorkomen, een paar niet.

Het is een ziekte die jarenlang door verschillende factoren zich ontwikkeld. Sommige factoren kun je zelf voorkomen, een paar niet. Werkstuk door een scholier 1583 woorden 23 april 2011 4,9 12 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn KANKER: Ik ga vandaag mijn spreekbeurt houden over kanker om twee redenen. De eerste is dat iedereen kanker

Nadere informatie

Verwijderen van halsklieren.

Verwijderen van halsklieren. Verwijderen van halsklieren www.nwz.nl Inhoud Lymfestelsel en -klieren 3 De operatie 3 Uw afspraak op het opnameplein 4 Nuchter zijn 5 Operatiedatum 5 Operatiedag 6 Gevolgen van de operatie 7 Complicaties

Nadere informatie

Laparoscopie Inleiding De redenen voor laparoscopie Sterilisatie Buikpijn Mogelijke oorzaken zijn:

Laparoscopie Inleiding De redenen voor laparoscopie Sterilisatie Buikpijn Mogelijke oorzaken zijn: Laparoscopie Inleiding De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Bij een laparoscopie kunnen de organen in de buikholte worden bekeken; ze komen ook binnen bereik voor eenvoudige

Nadere informatie

- Patiënten informatie - PELICAN studie

- Patiënten informatie - PELICAN studie - Patiënten informatie - PELICAN studie Radiofrequente ablatie van lokaal doorgegroeide alvleesklierkanker lokale verbranding van de alvleeskliertumor Geachte heer/mevrouw, U heeft het vervelende bericht

Nadere informatie