Port State Control Voorkomen van deficie nties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Port State Control Voorkomen van deficie nties"

Transcriptie

1 MIWB Port State Control Voorkomen van deficie nties Onderzoeksrapport B.J.P. Oosterhaven West Terschelling 2014

2 1. Voorwoord In het vierde jaar van de opleiding maritiem officier moet er een verdiepend onderzoek gedaan worden tijdens de stage aan boord van een schip, ik heb doe deze stage aan boord van de Reestborg. Hieronder wat scheepsgegevens van de Reestborg: Principal data Scheepsnaam Call sign : Reestborg : P.C.S.H. Type of ship : General cargo IMO no. : MMSI code : Inmarsat-C no. : Company : Wagenborg Shipping b.v. Dimensions and capacities Gross tonnage : Net tonnage : 6853 Length OA : 169,75 Breadth : 20,40 Depth : 13,75 Summer draught : 9,718 Summer freeboard : 4,056 Deadweight : Light ship : 4662,8 Bale capacity : 26759,42 Grain capacity : 26759,42 Liquid capacity : n.v.t. Refrigerated capacity : n.v.t. Total ballast capacity : Teu capacity : 562 Feu capacity : 281 Ik heb voor dit verdiepende onderzoek gekozen voor het onderdeel Port State control. De keuze hiervoor is gedaan omdat er steeds meer aanhouding en deficiënties bij Nederlandse schepen gevonden worden de laatste jaren en ik erachter wil komen wat hiervoor de oorzaken zijn.

3 Inhoud 1. Voorwoord Inleiding Doelstelling Onderzoeksvraag Deelvragen Belang Samenvatting Theoretisch kader Port state control Categorieën deficiënties Conventies en codes ParisMOU Wat zijn de meest voorkomende deficiënties bij rederij Wagenborg? Wat is de staat van deze terugkomende onderdelen aan boord van de Reestborg? Op wat voor manier worden deze deficiënties aangescherpt in het Fleetnews? Wat wordt er gedaan om deze onderdelen te onderhouden? Wat zijn eventuele oplossingen zodat deze deficiënties niet aan boord van de Reestborg worden gevonden? Bemanning Informatie over Port State Control Managementsysteem Controle door rederij Conclusie Bijlagen Bijlage

4 2. Inleiding Nederlandse schepen worden steeds vaker in het buitenland aangehouden, in de laatste jaren is dit aantal zeer sterk gestegen. Bij rederij Wagenborg is in de laatste 2 jaar het totaal aantal deficiënties op de vloot toegenomen, dit is een probleem aangezien de rederij hierdoor op de zwarte lijst kan eindigen als er geen maatregelen worden genomen. De rederij heeft hiervoor onder andere de procedures die gevolgd moeten worden voor een inspectie van Port State control aangescherpt. De schepen van rederij Wagenborg krijgen elke 3 maanden een editie van het Fleetnews opgestuurd waarin informatie staat voor de schepen over wat er de afgelopen tijd allemaal gaande is. In het Fleetnews van de rederij wordt er de afgelopen twee jaar ook veel aandacht besteed aan de uitslagen van inspecties en aandachtspunten voorafgaand aan een inspectie. Al deze maatregelen hebben tot nu toe nog niet het gewenste effect opgeleverd. 2.1 Doelstelling Er achter komen wat de staat is van de meest voorkomende deficiënties aan boord van de Reestborg en of er een mogelijke oplossing is om deze deficiënties te voorkomen. 2.2 Onderzoeksvraag Hoe kunnen de meest voorkomende deficiënties worden voorkomen aan boord van de Reestborg? 2.3 Deelvragen Wat zijn de meest voorkomende deficiënties bij rederij Wagenborg? Wat is de staat van deze terugkomende onderdelen aan boord van de Reestborg? Wat wordt er gedaan om deze onderdelen te onderhouden? Op wat voor manier zijn deze deficiënties aangescherpt in het Fleetnews? Wat zijn eventuele oplossingen zodat deze deficiënties niet aan boord van de Reestborg worden gevonden? 2.4 Belang Het belang van dit onderzoek voor rederij Wagenborg, is dat ik hiermee tot bepaalde conclusies zou kunnen komen hoe deficiënties tot stand komen en wat hier aan gedaan kan worden. Door met oplossingen voor het verminderen van de deficiënties te komen, zal de inspectiedruk voor de schepen van de reder afnemen. Ook zal Wagenborg hierdoor een betere prestatie leveren m.b.t. de ranking van de rederij.

5 3. Samenvatting De schepen die onder de Nederlandse vlag varen worden steeds vaker aangehouden in het buitenland, bij de rederij Wagenborg is in de laatste twee jaar het aantal deficiënties sterk toegenomen. Om deze reden heb ik de onderzoeksvraag Hoe kunnen de meest voorkomende deficiënties worden voorkomen aan boord van de Reestborg? opgesteld naar aanleiding van mijn stage schip. Als eerste heb ik in dit onderzoek uitgezocht welke soorten deficiënties er het meest voorkomen en wat de staat hiervan is aan boord van de Reestborg. Aan boord van de Reestborg zullen alle deficiënties die op de vloot het meest voorkomen geen problemen opleveren. De rederij Wagenborg brengt elke drie maanden een Fleetnews uit waarin informatie voor en over de vloot staat vermeld, hierin staan ook onderdelen die te maken hebben met Port State Control. Ik ben gaan onderzoeken wat de invloed is van deze vermeldingen, het blijkt dat de vermeldingen in het Fleetnews niet voor een grote invloed zorgen. Er zijn wel kleine verbeteringen te zien in de vorm van het afnemen van de soorten deficiënties die vermeld worden, er is dus wel degelijk een positief effect. De rederij Wagenborg werkt op alle schepen van de vloot met het SOM(Shipboard operation manual) dit is de ISM manual en het Walfis fleetmanagement programma. Ik ben in het SOM en Walfis gaan zoeken naar de onderhoudstaken en procedures die worden beschreven voor de terugkomende deficiënties en of hier aanmerkingen op zijn. Ik heb hierbij kleine aanpassingen gevonden, echter zullen deze niet voor een grote verandering in het aantal deficienties zorgen. Ik ben wel tot de conclusie gekomen dat als de onderhoudstaken en procedures exact worden aangehouden zoals in het SOM en Walfis beschreven staat dan zullen de deficienties niet voor kunnen komen. Een mogelijke oplossing waartoe ik ben gekomen is het uitvoeren van interne audits als het schip binnenkort een inspectie van Port State Control kan verwachten zodat er nog enkele deficienties verholpen kunnen worden. Echter is dit heel lastig aangezien Wagenborg wereldwijd vaart en het hierdoor lastig in te plannen is en er waarschijnlijk extra mensen hiervoor aangenomen moeten worden. De beste oplossing waartoe ik ben gekomen is het plaatsen van extra en betere kwaliteit bemanning aan boord van schepen waardoor er meer tijd kan worden besteed aan onderhoudstaken en controles zoals deze in het SOM en Walfis worden voorgeschreven.

6 4. Theoretisch kader 4.1 Port state control Nederlandse schepen varen over de hele wereld, al deze schepen zijn onderhevig aan inspecties van port state control. Deze inspecties worden gedaan om ervoor te zorgen dat vlaggenstaten en rederijen zich houden aan de internationale regelgeving met betrekking tot de scheepvaart. De inspecties zijn gericht op veiligheid en milieu van schip, kwaliteit en kwantiteit van de bemanning en de arbeids- en leefomstandigheden. Als er tijdens een inspectie deficiënties(tekortkomingen) worden gevonden die gegrond zijn voor een aanhouding zal het schip worden aangehouden en mag het de haven niet verlaten voordat deze tekortkomingen zijn opgelost. Na meerdere aanhoudingen kan een schip verbannen worden van een haven. Aanhoudingen van schepen die onder de Nederlandse vlag varen worden onderzocht door IL & T (inspectie leefomgeving en transport). Deze onderzoeken worden in eerste instantie gedaan om de Nederlandse vlag te waarborgen, verder wordt het ook gedaan om te zien of de klasse bureaus en rederijen zich aan de regelgeving houden en hier goed op toezien. Ook kan er gemakkelijk gezien worden op deze manier of er terugkomende onderwerpen zijn die voor aanhoudingen en deficiënties zorgen. Inspectie leefomgeving en transport heeft vanaf 1 mei 2011 het toezicht op Nederlandse schepen en rederijen veranderd. Zij willen de goed presterende reders maximaliseren en de slecht presterende reders minimaliseren hierom voert IL en T verscherpt toezicht uit en worden er steekproeven gehouden bij schepen. IL en T voeren vlaggestaatinspecties uit op Nederlandse schepen om hierdoor ook een overzicht te krijgen van schepen die onvoldoende in beeld zijn. Een inspectie vanuit de vlaggestaat bestaat altijd uit een basisdeel waarin het voldoen aan internationale en nationale wetgeving wordt getoetst, hoe uitgebreid de inspectie wordt uitgevoerd is afhankelijk van de uitslagen van eerdere inspecties.

7 4.2 Categorieën deficiënties De deficiënties worden onderverdeeld in bepaalde categorieën, dit omvat de volgende categorieën: Labour conditions De categorie labour conditions heeft betrekking op de regelgeving die is opgesteld naar aanleiding van de international labour organisation convention. Dit heeft te maken met de arbeidstijden van de bemanning, hier wordt dus vooral gekeken naar de hoeveelheid rusturen die de bemanning krijgt. Het betalen van de salarissen is ook een onderdeel wat hier onder valt. Dangerous goods Deze categorie heeft betrekking op het vervoer van gevaarlijke goederen en dat hier niet aan voldaan wordt, denk hierbij aan: Het sjorren van de lading Veiligheid met betrekking tot brand in de ruimen PPA s (Personal protective aids) Segregatie-eisen van de lading Water weathertight condition De tekortkomingen die hieronder vallen hebben alles te maken met de waterdichte indeling van de schepen. De onderdelen die hiervoor moeten zorgen zijn dus niet in de gewenste staat als hierbij een deficiëntie wordt gevonden. Alarms De tekortkomingen die onder deze categorie worden gevonden door het niet juist werken van een van de alarmsystemen aan boord. Pollution prevention Deze categorie richt zich volledig op de zes annexen van het MARPOL: Bijlage 1 - Voorschriften ter voorkoming van verontreiniging door olie Bijlage 2 - Voorschriften voor het beheersen van verontreiniging door schadelijke vloeistoffen die in bulk worden vervoerd Bijlage 3 - Voorschriften ter voorkoming van verontreiniging door stoffen die over zee worden vervoerd in verpakte vorm Bijlage 4 - Voorschriften ter voorkoming van verontreiniging door sanitair afval van schepen Bijlage 5 - Voorschriften ter voorkoming van verontreiniging door vuilnis van schepen Bijlage 6 Voorschriften ter voorkoming van luchtverontreiniging door schepen Radio communications Alles wat met de juiste werking, onderhoud en kennis van de radiocommunicatie te maken heeft vallen onder deze categorie.

8 Life saving appliances Deze categorie omvat alle levensreddende middelen die in de LSA-code en SOLAS worden beschreven, de deficiënties die hieronder vallen kunnen te wijten zijn aan: Kennis Onderhoud Gereed zijn van middelen Instructies Certificates and documents Dit onderdeel omvat alle certificaten en documenten die aan boord aanwezig moeten zijn, al deze documenten moeten up-to-date en geldig zijn. Fire safety Onderdeel waaronder alles valt m.b.t. de brandveiligheid aan boord van schepen en dat onderdelen die dit moeten garanderen goed worden onderhouden. Hierbij kan gekeken worden naar: Branddetectoren Brandveilige deuren Brandbestrijdingsmiddelen EEBD(emergency escape breathing devices) Brandbluspompen Other Onder deze categorie komen de overige deficiënties, deze kunnen wel weer SOLAS, MARPOL of veiligheids gerelateerd zijn. ISM De ISM code is als het ware een kapstok waaronder alle internationale verdragen onder vallen. We zouden in feite dus alle deficiënties onder deze kop kunnen zetten, echter vallen hieronder alleen de deficiënties die worden gevonden naar aanleiding van een niet goed functionerend management systeem. Safety of navigation De categorie Safety of navigation heeft betrekking tot alle regels en voorschriften uit het hoofdstuk 5 over de veilige navigatie van het SOLAS. Living and working conditions Deze categorie is vooral MLC gerelateerd waarbij de leef en werkomstandigheden van de bemanning aan boord moeten voldoen aan de eisen van de MLC conventie. Propulsion and auxilary machinery Dit onderdeel bevat alles van het voortstuwingssysteem en alles wat hiermee te maken heeft, verder omvat dit ook alle andere onderdelen in de machinekamer.

9 Emergency systems Hieronder vallen de tekortkomingen die betrekking hebben op systemen die in geval van nood van essentieel belang zijn. Denk hierbij aan: Noodbrandbluspompen Noodverlichting Noodgenerator Brand en verlaat het schip oefeningen Structural conditions Heeft alles te maken met de staat waarin het schip verkeerd, denk hierbij aan de conditie van scheepshuid, ruimen en overige constructie.

10 4.3 Conventies en codes In al deze categorieën zijn de eisen waaraan de onderdelen moeten voldoen opgesteld naar aanleiding van de volgende conventies en codes: SOLAS Het SOLAS(safety of life at sea) in Nederlandse termen het internationaal verdrag voor de veiligheid van mensenlevens op zee, deze regelgeving wordt gezien als het belangrijkste verdrag met betrekking tot de veiligheid aan boord van een schip. De ramp van de Titanic is de aanleiding geweest voor het tot stand komen van het verdrag wat sinds 1954 onder de IMO(internationale maritieme organisatie) valt. Het verdrag beschrijft aan welke eisen een zeegaand schip moet voldoen op het gebied van constructie, uitrusting en bemanning. ISM Om de veiligheid van schepen te waarborgen is de ISM code tot stand gekomen, de ISM code staat voor de internationale managementcode voor de veilige exploitatie van schepen en voorkoming van verontreiniging. De aanleiding voor deze code is de serieuze ongevallen die zijn voorgekomen in de jaren 80, de oorzaak van deze gevallen waren vaak het gevolg van menselijke fouten en fouten in het management. ILO De ILO staat voor de international labour organisation convention, deze organisatie streeft naar de verbetering van sociale rechtvaardigheid en mensen- en werknemersrechten. Deze organisatie stelt arbeidsnormen in om de levens en werkomstandigheden aan boord te verbeteren. Sinds 2011 zijn er gedetailleerde eisen in opgenomen die betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden en de arbeidsovereenkomsten van de bemanning. Marpol Het MARPOL (internationaal verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen is een conventie die in 1973 in werking is getreden) is een conventie van de IMO die vervuiling van schepen wil voorkomen. Dit is het belangrijkste verdrag dat betrekking heeft op de vervuiling van het zeewater door schepen. LL De LL (International convention on Load Lines) is het internationaal verdrag met betrekking tot de uitwatering van schepen. Dit is een internationaal verdrag dat eisen stelt aan de belading van schepen, dit is gebaseerd op een verdrag van 1930 maar werd later gewijzigd en in 1966 opgenomen in de IMO.

11 4.4 ParisMOU Alle inspecties van Port State Control zijn gebonden aan bepaalde MOU s(memorandum of understanding). Dit is een samenwerkingsovereenkomst tussen een of meerdere partijen waarbij zij overeenkomen om samen actie te gaan ondernemen, in dit geval dus het uitvoeren van inspectie van Port State Control. Het memorandum waar Nederland aan is gebonden is het ParisMOU die als doel hebben het elimineren van schepen die niet voldaan aan de eisen. Het ParisMou is in 1982 afgesloten naar aanleiding van het zinken van de Amoco Cadiz waarbij veiligheid en vervuiling preventies werden meegenomen in een eerder besluit waarin er werd geïnspecteerd naar arbeidsomstandigheden. Het ParisMou is in feite een reactie geweest op de tekortkomingen van bepaalde vlaggenstaten die vaak niet voldeden aan de gestelde eisen, echter blijft de vlaggenstaat altijd verantwoordelijk voor de zeewaardigheid van schepen kunnen er door havenstaten wel bepaalde eisen worden gesteld om hun haven aan te doen. Het concept van Port State Control kan als ware als een vangnet worden gezien voor schepen waarbij de vlaggenstaat en het klasse bureau steken laten vallen. Andere landen hebben ook een memorandum of understanding afgesloten, hedendaags zijn de volgende MOU s van kracht: MoU Gebied Aantal landen Paris MoU Europa en Noord-Atlantische gebied 25 Acuerdo de Viña del Mar Latijns-Amerikaanse gebied 13 Tokyo MoU Azië-Pacific gebied 18 Caribbean MoU Caribisch Gebied 22 Mediterranean MoU Middellandse Zeegebied 10 Indian Ocean MoU Indische Oceaan-gebied 12 Abuja MoU West- en Centraal-Afrikagebied 19 Black Sea MoU Zwarte Zeegebied 6 Riyadh MoU Perzische Golfgebied 6

12 5. Wat zijn de meest voorkomende deficiënties bij rederij Wagenborg? In de periode van tot zijn er bij de vloot van rederij Wagenborg in totaal 482 deficiënties gevonden. Deze gegevens zijn verkregen van de QSE afdeling van rederij Wagenborg. Hieronder weergegeven in tabel: Uit deze tabel is op te maken dat de meeste deficiënties van alle schepen vallen onder het onderdeel Safety of Navigation, echter zijn de onderdelen die onder Fire safety, Life saving appliance, living and working conditions, ISM en Emergency systems vallen een reden geweest om het schip een detentie op te leggen. Om een meer gedetailleerd beeld te krijgen van welke specifieke deficiënties er het meest voorkomen is er een overzicht van alle deficiënties die zijn gevonden bijgevoegd in bijlage 1. De deficiënties die meer dan 2 keer in deze tijd zijn voorgekomen of voor een detentie hebben gezorgd, heb ik eruit gepikt en worden hieronder weergegeven met korte toelichting: Certificate and documentation Oil record book (not properly filled)/oil record book (not as required) Alle handelingen die iets te maken hebben met olie moeten genoteerd worden in het zogeheten oil record book. De gegevens die we noteren zijn: Datum De code van de stof waar we mee bezig zijn Het nummer van de stof Wat voor handeling De deficiënties die hierbij gevonden zijn hebben te maken met het niet juist invullen of het ontbreken van handelingen in het oil record book.

13 Cargo ship safety Het cargo ship safety certificate is niet op de juiste manier ingevuld of is verlopen. Certificates for masters and officers (missing) De kapitein en officieren moeten de volgende certificaten bezitten en kunnen aantonen aan boord dat ze nog geldig zijn: Certificate of competence / Nederlandse goedkeuring Paspoort Medische keuring voor de scheepvaart Zeemansboekje STCW certificaten Ship security officer certificaat (als deze is behaald door de officier) Medical care certificaat Emergency systems Emergency source of power Emergency generator (not properly maintained) De deficiënties die hieronder vallen zijn te wijten aan het niet goed onderhouden van de noodgenerator. Fire drills (lack of training) Hierbij is gebleken dat de bemanning niet bekwaam genoeg is om tijdens een brandoefening de juiste handelingen uit te voeren. Abandon ship drills (lack of knowledge) (lack of training) Hierbij is gebleken dat de bemanning te weinig kennis en niet bekwaam is om de juiste handelingen uit te voeren als er een situatie ontstaat waarbij het schip verlaten moet worden. Fire safety Other (fire safety) Dit kunnen onderdelen zijn die onder het kopje fire safety vallen maar niet apart gespecifieerd zijn, vandaar ook de benaming other. Operation of fire protection systems (lack of familiarity) De bemanning is niet genoeg bekend met het bedienen van de brandbestrijdingsmiddelen die aan boord aanwezig zijn. Fire doors/openings in fire-resisting divisions (Not as required) De branddichte deuren en schotten zijn niet in de gewenste conditie, sluiten niet goed af of staan constant open met behulp van een touwtje of iets dergelijks. Fire dampers (not as required) De fire dampers aan boord voldoen niet aan de eisen, dit kan komen door: Niet goed beweegbaar Niet correct genummerd Niet aangegeven wanneer een afsluiter open of dicht staat Fire detection and alarm system (not as required) De vlam, rook of hitte detectoren werken niet zoals gewenst is en/of het alarm system functioneert niet naar behoren. Fire pumps and its pipes (not as required) De hoofdbrandbluspomp of de noodbrandbluspomp is defect of werkt niet zoals staat voorgeschreven, ook kan hier een defect aan de leidingen of afsluiters van het brandblussysteem voor deficiënties zorgen.

14 Means of escape (not as required) Hieronder vallen de nooduitgangen die zich bevinden op het schip, deze zijn dan niet in de juiste conditie. Ready availability of firefighting equipment (inoperative) De brandblusuitrusting is niet gereed voor gebruik of niet in de gewenste conditie, denk hierbij aan: Scaba set Brandblussers Brandslangen Overige bestrijdingsmiddelen Division - decks, bulkheads and penetrations (Not as required) Er is schade aan de constructie van het schip waardoor de brandveiligheid van het schip in gevaar komt. ISM Zoals al eerder vertelt is de ISM code is als het ware een kapstok waaronder alle internationale verdragen onder vallen. We zouden in feite dus alle deficiënties onder deze kop kunnen zetten, echter vallen hieronder alleen de deficiënties die worden gevonden naar aanleiding van een niet goed functionerend management systeem. ISPS Security related defects Dit kunnen allemaal soorten deficiënties zijn die ISPS gerelateerd zijn, denk hierbij aan: Dekverlichting Gangway Sloten Gangwaywacht Lifesaving appliances Operation of fire protection systems (lack of familiarity) De bemanning is niet genoeg bekend met het gebruiken van brandbestrijdingsmiddelen. On board training and instructions Er missen instructies van bepaalde levensreddende middelen of deze zijn niet bijgewerkt. Operational readiness of lifesaving appliances (not as required) De levensreddende middelen zijn niet klaar voor gebruik. Maintenance and inspections (not as required) De levensreddende middelen zijn niet goed onderhouden of zijn niet geïnspecteerd voor de gewenste datum waarop de vorige inspectie is verlopen. Lifebuoys incl. provision and disposition De reddingsboeien zijn niet opgehangen op de juiste positie zoals vermeld staat op het plan van het schip, ook kan het zijn dat de reddingsboeien niet gereed zijn voor gebruik of niet in de gewenste conditie zijn. Lifeboats (not properly maintained) De MOB-boot en de Free-fall boot zijn niet goed onderhouden en voldoen hierdoor niet meer aan de eisen die gesteld worden. Lifeboat(inoperative) De MOB-boot of de free-fall boot zijn buiten werking.

15 Line throwing appliance (expired) Het lijnwerptoestel is voorbij de verloopdatum. Living and working conditions Cleanliness of engine room (insufficient) De machinekamer is niet schoon genoeg bevonden dit kan komen door bijvoorbeeld een brandstof of olielekkage. Electrical (unsafe) Er zijn onderdelen die een gevaar opleveren voor de bemanning met betrekking tot elektriciteit, dit kan over het hele schip zijn. Other SOLAS operational Dit zijn SOLAS-gerelateerde onderdelen die niet in specifiek voorkomen in een bepaalde categorie. Pollution prevention Oil filtering equipment (not as required) De bilgewater separator of andere onderdelen die hiermee te maken hebben zijn niet in de gewenste conditie. Propulsion and auxiliary machinery Other (machinery) Bepaalde uitrusting van de machinekamer is niet in de gewenste conditie, dit kan van alles zijn aangezien het niet gespecifieerd wordt en als overig wordt vermeld. Propulsion main engine (not as required) Er zijn aspecten die te maken hebben met de hoofdmotor of de voorstuwing die niet in de conditie zijn zoals is voorgeschreven Radio communications Radio log (diary) (not as required) Het radio-logboek is niet op de juiste manier bijgehouden. Safety of navigation Nautical publications De nautische publicaties zoals de ALRS en de pilots zijn niet bijgewerkt. Other Hieronder vallen overige onderdelen die niet specifiek beschreven worden die ervoor zorgen dat er geen veilige navigatie gewaarborgd kan worden. Radar (inoperative) De radar werkt niet naar behoren. Voyage or passage plan (lack of information) De reisvoorbereiding voldoet niet aan de eisen die hieraan gesteld worden door het SOM, in dit geval is er te weinig informatie aan toegevoegd. Voyage data recorder (not as required) De voyage data recorder werkt niet naar behoren. Magnetic compass (not as required) Hierbij kan het magnetisch kompas niet in de goede staat verkeren, een andere mogelijkheid is dat er geen deviatietabel van het kompas is bijgehouden.

16 Signalling lamp (inoperative) De aldis lamp is buiten werking. Long-range identification and tracking system (LRIT) (not as required) Het plaatsbepalingssysteem werkt niet naar behoren. Charts (missing)(not updated) De papieren zeekaarten zijn niet bijgewerkt of helemaal niet aan boord voor de aankomende of huidige reis. Echo sounder (inoperative) De dieptemeter werkt niet naar behoren. Electronic charts Ecdis (not updated) (not as required) De elektronische zeekaarten van de ecdis zijn niet bijgewerkt of niet aanwezig in de database voor de aankomende of huidige reis. Water/weathertight conditions Freeboard mark Het plimsollmerk is niet goed zichtbaar of is niet goed in de verf gezet.

17 6. Wat is de staat van deze terugkomende onderdelen aan boord van de Reestborg? Om na te gaan wat de staat is van de terugkomende onderdelen aan boord van de Reestborg, ben ik alle onderdelen die bij de vorige deelvraag worden genoemd na gaan lopen. Ik zal per onderdeel hieronder aangeven wat de staat hiervan is en of er enkele aanmerkingen zijn. Certificate and documentation Oil record book (not properly filled)/oil record book (not as required) Het oliejournaal is keurig bijgehouden, ale handelingen die tot nu toe hebben plaatsgevonden staan genoteerd en hierbij staat een handtekening van de HWTK. Alle voorgaande pagina s zijn ondertekend door de kapitein. Cargo ship safety (including exemption) (not properly filled) Het cargo ship safety certificaat is voor het laatst gecontroleerd op door een surveyor van Bureau Veritas, er is dus nog recent gecontroleerd door het klasse bureau of deze correct is ingevuld. Certificates for masters and officers(missing) Alle certificaten voor de kapitein en de officieren bevinden zich in de hut van de kapitein en dit wordt allemaal gecontroleerd als de bemanning aan boord komt. Emergency systems Emergency source of power Emergency generator (not properly maintained) De noodgenerator aan boord wordt wekelijks getest op een juiste werking, bij de laatste test draaide de noodgenerator naar behoren en beide accu s zien er nog goed uit zonder corrosie of iets dergelijks. Dit is ook elke week afgeboekt in het management programma en heeft tot nu toe nog geen enkele keer problemen opgeleverd. Fire drills (lack of training) Bij de laatste brandoefening is een volledig scenario gespeeld waarbij er brand was ontstaan in de machinekamer, hier was duidelijk dat de bemanning goed wist hoe te handelen. Er kan dus naar aanleiding van de laatste oefening gezegd worden dat de bemanning genoeg bekwaam is om bij een brand juist te handelen. Abandon ship drills(lack of knowledge)(lack of training) Bij de laatste oefening zijn er instructies gegeven over de reddingsvlotten, free-fall boot en mob-boot en is er een sloepenrol gedaan. Hier werd duidelijk dat de bemanning goed wist hoe te handelen in een dergelijke situatie, verder is de kennis van de bemanning ook weer groter geworden of opgefrist tijdens de instructie. Ook hier kan dus naar aanleiding van de laatste oefening gezegd worden dat hier geen deficiëntie voor gegeven zal worden.

18 Fire safety Other (fire safety) Als er een rondje wordt gelopen over het gehele schip kan ik geen onderdelen vinden die gevaar opleveren als er wordt gekeken naar de brandveiligheid. Operation of fire protection systems (lack of familiarity) Zoals al eerder gezegd is er bij de laatste drill is er een volledig scenario gespeeld waarbij er brand was in de machinekamer, hierbij zijn alle mogelijkheden om de brand te blussen aan bod geweest. Verder was op te merken dat de bemanning goed handelde en wist hoe de brandbestrijding in zijn werk moest gaan. Op dit moment kan dus gezegd worden dat de bemanning voldoende kennis heeft over de brandbestrijdingsmiddelen. Fire doors/openings in fire-resisting divisions Alle branddichte deuren en schotten zijn in goede conditie, dit is ook vrij logisch aangezien het schip pas net een jaar oud is. Er zijn wel touwtjes aanwezig in de machinekamer voor het openhouden van de branddichte deuren van de separatorkamer, deze worden echter alleen gebruikt als er gewerkt wordt in de separatorkamer. Fire detection and alarm system Het branddetectie en alarmsysteem aan boord werkte tijdens de laatste maandelijkse test naar behoren, verder zien alle branddetectoren er visueel nog prima uit. Tijdens de eerdere tests is alleen een aanmerking op het safety plan waar een rookdetector in de separatorkamer staat aangegeven terwijl hier een vlamdetector hangt, deze was niet spare aan boord en is daarom besteld. Ook is op het safety plan een manual calling point bij de kombuis aangegeven terwijl deze niet aanwezig is, dit is ook gecorrigeerd op het safety plan. Het general alarm werkte bij de laatste wekelijkse test ook naar behoren. Fire dampers Tijdens de laatste wekelijkse controle waarbij alle fire dampers worden gecontroleerd of ze vrij beweegbaar zijn, de nummers er nog duidelijk opstaan en dat er op de afsluiters duidelijk staat aangegeven of deze dicht of open staan zijn er geen fire dampers gevonden die hier niet aan voldoen. Divisions-decks,bulkheads and penetrations De Reestborg is net een jaar oud en heeft nog geen schade ondervonden, hierom kan dus verondersteld worden dat de constructie nog in de gewenste conditie is. Fire pumps and its pipes De Reestborg maakt vrij korte reizen aangezien het vaargebied vooral de Baltic is, hierom wordt bijna elke week het dek en de ruimen gewassen. Om het dek te wassen wordt de noodbrandbluspomp gebruikt en om het waswater uit de ruimen te pompen wordt er gebruik gemaakt van de ejector die wordt gebruikt in combinatie met de hoofdbrandbluspomp. Beide pompen, leidingen en afsluiters tonen geen vorm van schade of mankementen bij de laatste keer dat deze gebruikt zijn.

19 Means of escape (not as required) In de accommodatie is duidelijk aangegeven met pijlen waar per dek en in het trappenhuis de dichtstbijzijnde nooduitgang zich bevindt. In de machinekamer is dit ook duidelijk aangegeven zodat er via het ontsnappingsluik in de achterput uit de machinekamer ontsnapt kan worden, dit luik is ook goed beweegbaar en eenvoudig te openen. Ready availability of firefighting equipment Brandblusuitrusting Er bevinden zich vier brandbestrijdingsuitrustingen aan boord twee hiervan bevinden zich in de safety locker en twee op de bak, de uitrusting bevindt zich in gesloten houten kisten. Alle vier de uitrusting zijn klaar voor gebruik, hierbij heb ik gekeken naar: Druk van de persluchtflessen Conditie van de scaba-sets Conditie van de brandbestrijdingspakken Compleet zijn van de uitrusting Werkend alarm van de scaba-sets Brandslangen, nozzles en kasten Alle brandkasten zijn genummerd en de inhoud hiervan de nozzle, slang en spanner zijn gemerkt met hetzelfde nummer. De brandslangen zijn nog in goede conditie en tonen geen beschadigingen, de nozzles zijn nog goed beweegbaar en de spanners zien er nog goed uit. Er bevinden zich nog twee spare brandslangen in de safety locker en een in de SOS-locker, deze zien er nog als nieuw uit. Brandkranen Alle brandkranen en de isolatieafsluiter ben ik langsgelopen om te kijken of deze nog goed beweegbaar zijn en of de rubbers die zich in de afsluiter bevinden nog in goede conditie zijn, dit is bij alle afsluiters het geval. Brandblussers Alle brandblussers zijn genummerd en de posities komen overeen met die in het safety plan van het schip, ook het label is goed zichtbaar. Ook hebben alle brandblussers in april nog een annual survey gehad door een extern bedrijf. CO2-systeem Het co2-systeem is recent doorgeblazen met werklucht en alle nozzles van de ruimen zijn schoongemaakt, verder zijn alle co2-flessen in goede conditie en ook de koppelingen zien er goed uit. Watermist Het watermist is recent nog volledig doorgeblazen met water en lucht en ook zijn alle nozzles schoongemaakt, degene boven de hoofdmotor zaten redelijk vol met vuil. De pomp is ook nog recent gecontroleerd en er is geen visuele schade te zien aan het systeem.

20 ISM Het is voor mij redelijk lastig om te beoordelen of er geen ISM-gerelateerde tekortkomingen zijn, in mijn opzicht is er namelijk niet een onderdeel dat voor een deficiëntie zorgt dat te wijten is aan het management systeem. In de annual review die de kapitein moet geven over het ISM staat wel een opmerking over dat de bemanning vaak gewezen moet worden op persoonlijke beschermingsmiddelen zoals zwemvesten en veiligheidsharnassen als er buitenboord gewerkt wordt. ISPS Om de ISPS-aspecten te controleren is er bij de laatste wekelijkse controle van de dekverlichting geen verlichting gevonden die niet werkend was. Alle deuren en luiken zijn uitgerust met hangsloten en goed beweegbaar, verder is er elke drie maanden een ship security drill uitgevoerd en is dit ook afgeboekt in het management programma. Lifesaving appliances On board training and instructions Aan boord bevinden zich op de brug de SOLAS manual waarin alle overlevingstechnieken en levensreddende middelen worden uitgelegd, verder staan hier ook scheep specifieke onderdelen in beschreven. Verder bevindt zich op de brug ook nog een LSA-code waarin voldoende informatie staat met betrekking tot het SOLAS. Operational readiness of lifesaving appliance Alle lifesaving appliances die zich aan boord bevinden zijn gereed voor gebruik en zijn elke maand gecontroleerd door de tweede stuurman en indien mogelijk getest. Maintenance and inspections De lifesaving appliances zien er goed onderhouden uit en alle inspecties die tot nu toe zijn voorgekomen staan allemaal vermeld in het fleetmanagement programma. Lifebuoys Alle reddingsboeien die zich aan boord bevinden zien er goed uit en zijn op de juiste plaatsten te vinden en hebben de correcte uitrusting. Lifeboats (not properly maintained) De lifeboats die zich aan boord van de Reestborg bevinden zijn een Free-fall boot en een MOB boot. MOB-boot De MOB-boot ziet er goed onderhouden uit, de beschermhoes die over de boot heen zit toont geen vormen van scheuren of iets dergelijks. De buitenboordmotor ziet er ook goed onderhouden uit en bij het wekelijks testen van de motor draaide deze ook naar behoren. De uitrusting die zich in de MOB-boot moet bevinden is ook allemaal aanwezig en het voedsel en drinken zijn nog houdbaar, verder ziet de uitrusting er goed uit en zit er geen vocht bij.

21 Free-fall boot De free-fall boot ziet er van buiten af goed onderhouden uit, de kleur is nog mooi oranje en er zitten geen beschadigingen aan de constructie. De sjorringen van de free-fall boot zijn ook nog in goede conditie en goed beweegbaar, de staaldraden zitten ook goed in het vet en tonen geen vorm van corrosie. De motor wordt wekelijks getest en bij de laatste wekelijkse test draaide deze naar behoren en toont geen vormen van lekkage of iets dergelijks. De uitrusting zit netjes opgeborgen in een luik onder de bodemplaat en deze ziet er ook nog visueel goed uit en er dreigen geen onderdelen te verlopen. De stoelen en straps in de boot zien er ook nog goed uit, dit is ook vrij logisch aangezien de boot pas een jaar oud is. Line throwing appliance(expired) Er bevinden zich vier lijnwerptoestellen op de brug hiervan zijn de verloopdatums van de container en de lijn in 2021 en de raketten op , deze zijn dus nog lang niet verlopen. Living and working conditions Cleanliness of engine room De machinekamer ziet er erg schoon uit aan boord, deze wordt ook elke week op zaterdag en zondag volledig schoongemaakt wordt door de machinekamerploeg. De lekbakken zijn allemaal vrij van olie en er is geen lekkage of iets dergelijks. Electrical (unsafe) Er zijn aan boord geen plaatsen waarbij er onveilige situaties kunnen ontstaan kijkend naar elektriciteit, alle kabels, contacten en overige onderdelen zijn allemaal weggewerkt achter gesloten ruimtes of kasten. Other SOLAS operational Als ik een ronde over het schip loop kan ik geen onderdelen opmerking die voor een onveilige situatie leidt wat SOLAS gerelateerd is. Pollution prevention Oil filtering equipment (not as required) De bilge water separator werkt naar behoren en bij de laatste controle van de automatische afsluiter werkte deze ook zoals gewenst is, hier zal dus geen tekortkoming aan worden bevonden. Propulsion and auxiliary machinery Other(machinery) Dit is een heel breed onderdeel waarbij elk mankement aan een system of installatie als deficiëntie kan worden bestempeld. Op dit moment is er een klein probleem waarbij er een extra ventilator bij de koel en vries installatie moet worden gezet als het vrij warm is in de machinekamer, dit is echter een hele kleine aanpassing waarvan ik persoonlijk niet denk dat dit als deficiëntie wordt bestempeld.

22 Propulsion main engine De hoofdmotor en de aangehangen systemen die zorgen voor de voortstuwing van het schip werken allemaal naar behoren en alle onderhoudstaken hiervoor zijn uitgevoerd en afgeboekt in het management programma. Radio communications Radio log (diary) (not as required) Het radio-logboek is elke dag ingevuld, hierbij wordt vermeld via welke manier er communicatie is geweest, welk kanaal, hoelaat en met welk station er communicatie is geweest. Safety of navigation Nautical publications Alle nautische publicaties die voor ons vaargebied van toepassing zijn zijn aanwezig op de brug in een apart boekenrek. De laatste NTM(Notice to mariners) is ook verwerkt in deze publicaties zodat de laatste aanpassingen zijn vermeld, ook wordt in het chart correction log bijgehouden wanneer dit is gedaan. De T&P notices die nu van kracht zijn bij de reisvoorbereiding toegevoegd. Other Als er op de brug wordt gecontroleerd op andere aspecten die ervoor zorgen dat er geen veilige navigatie mogelijk is kan er gezien worden dat er geen aspecten zijn die de veilige navigatie beïnvloeden. Radar(inoperative) Op de brug bevindt zich een X en een S-band radar, deze werken beide naar behoren en vertonen geen mankementen. Voyage or passage plan De reisvoorbereiding voor onze reis is gemaakt op een template die het SOM voorschrijft, hierin staat alles uitgebreid ingevuld zodat er voldoende informatie beschikbaar is. De route is gemaakt in de Ecdis en er is een waypointlijst van de route aanwezig bij de reisvoorbereiding, zoals al eerder gezegd bevinden zich de T&P notices voor deze reis ook bij de reisvoorbereiding. Voyage data recorder (not as required) De voyage data recorder toont geen mankementen en wordt altijd voor vertrek gecontroleerd. Magnetic compass(not as required) Het magnetisch kompas werkt naar behoren en er bevindt zich een deviatietabel op de brug die regelmatig wordt bijgehouden, de tabel is echter wel meer dan een jaar oud. Signalling lamp (inoperative) De aldis lamp bevindt zich op de brug en werkt naar behoren, verder werken beide plugs die zich aan bakboord en stuurboord van de brug bevinden. Long-range identification and tracking system(lrit)(not as required) Er bevinden zich een gps en een dgps op de brug, deze tonen beide een nauwkeurige positie en worden altijd voor vertrek gecontroleerd. Charts Dit is voor de Reestborg niet van toepassing aangezien wij geen papieren kaarten aan boord hebben. Echo sounder(inoperative) Het echolood werkt naar behoren Electronic charts Ecdis De elektronische kaarten voor deze reis zijn aan boord en de laatste update hiervan is geïnstalleerd, dit is allemaal vermeld in het chart correction log.

23 Water/weathertight conditions Freeboard mark Het plimsollmerk aan bakboord dient beter in de verf gezet te worden, dit is naar bovengekomen bij een interne audit en is vermeld in het ship visit report. Antwoord deelvraag Als alle onderdelen waarin vaak deficiënties worden gevonden bij de rederij worden nagelopen aan boord van de Reestborg kan er worden opgemerkt dat geen van deze onderdelen voor een deficiëntie zullen zorgen. Het schip heeft één inspectie van Port State Control achter de rug waarbij ook geen enkele deficiëntie is gevonden, echter is het schip ook nog maar net een jaar oud.

24 7. Op wat voor manier worden deze deficiënties aangescherpt in het Fleetnews? Om na te gaan of de vermeldingen in het fleetnews van invloed zijn op de hoeveelheid en soorten deficiënties van de schepen sinds gaan we de fleetnews uitgaves nalopen vanaf februari Om daarna een indicatie te krijgen van de invloed van het vermelden van bepaalde onderdelen in het Fleetnews heb ik tussendoor elke keer een toelichting gegeven over de invloed op de vermelde onderdelen. Februari 2011 Ten eerste wordt in deze Fleetnews vermeld dat bij de inspecties van PSC voor Wagenborg beter scoort dan het gemiddelde van de Nederlandse vlaggestaat en dat deze trend doorgezet moet worden zodat de rederij geen high risk ships in de vloot krijgt. MOB De beschermde hoezen over de MOB boten zijn bij veel schepen beschadigd en zorgen hierdoor niet voor de benodigde bescherming. Als gevolg hiervan zijn er al twee MOB boten in een dergelijke conditie dat deze niet meer goedgekeurd worden en vervangen zijn. SOLAS manual Menig inspectie aan boord van schepen hebben geresulteerd in opmerkingen waarbij de SOLAS manuals aan boord niet scheep specifiek zijn. De meeste manuals bevatten standaard informatie die werden geleverd door Datema. Hierbij wordt een oproep gedaan om de manuals te controleren en deze indien nodig aan te vullen met scheep specifieke informatie. Juni 2011 MOB De buitenboordmotoren van de MOB boten zijn aan boord van veel schepen niet in werkende conditie, dit is naar bovengekomen bij annual surveys. Er worden wat punten van aandacht gegeven om de buitenboordmotoren te starten, stoppen en onderhouden. September 2011 ISPS In Canada zijn aan boord van een A-boot van de rederij de ISPS regels met betrekking tot het noteren van bezoekers aan het schip in het logboek. De rederij wil de schepen erop wijzen dat te allen tijde de ISPS regels nageleefd moeten worden. Ship sanitation certificate De schepen worden uitgerust met testkits van Hadex en hierover wordt vermeld dat er een wekelijkse werkzaamheid is toegevoegd aan het management systeem met betrekking tot het testen van het drinkwater.

25 November 2011 SOLAS manuals Vanaf januari moeten er drie emergency towing booklets aanwezig zijn aan boord, een op de brug, op de bak en in het deck office. De QAD afdeling van de rederij zal de schepen hiermee uitrusten. Fire safety De zelf sluitende kleppen op de peilpijpen in de machinekamer staan vaak permanent open met behulp van een touw of ijzerdraadjes, dit kan een reden zijn voor een deficiëntie. Er wordt vermeld dat deze manieren om de kleppen permanent open te houden zo snel mogelijk verwijderd moeten worden. International air pollution certificate Alle schepen met dieselmotor van 130 kw of meer die zijn geïnstalleerd na 1 januari 2000 moeten in het bezit zijn van een International air pollution certificate van deze dieselmotoren. Hier horen ook een Technical file en een record book of engine parameters bij die door de HWTK aan boord moeten worden bijgehouden. Als er onderdelen worden vervangen moeten deze ook het IMO id. nummer dragen die op het air pollution certificaat staan. Deze id nummers moet in het management programma van Wagenborg worden ingevuld zodat aan surveyors kan worden aangetoond dat de dieselmotor is uitgerust met onderdelen die het correcte id nummer hebben tot Er zijn voor deze maanden vermeldingen in het Fleetnews geweest waarop de MOB boot en SOLAS manuals, ISPS, Fire safety en International Air Pollution certificate aan de orde komen. Ondanks deze vermeldingen zijn er toch nog twee gevallen waarbij er instructies of manuals missen met betrekking tot de life-saving appliances, dit zijn wel onderdelen die in de SOLAS manual moeten zijn opgenomen. Het onderhoud van de lifeboats heeft maar een deficiëntie opgeleverd van de totaal vijf, dit is in twee edities van het Fleetnews aan bod gekomen en heeft dus wel degelijk invloed gehad. ISPS zijn nog twee van de totaal drie deficiënties gevonden dit heeft dus geen verbetering opgeleverd. Het international air pollution certificate heeft ook invloed gehad aangezien er geen enkele deficiëntie hiervan is geweest. Het ship sanitation certificate is geen enkele deficiëntie gevonden, echter is er hiervoor ook nog geen enkele deficiëntie gevonden. Januari 2012 In deze editie van het Fleetnews is voor het eerst de rubriek lessons learned toegevoegd, hierin worden ongelukken/fouten beschreven waarvan een les geleerd kan worden. Er wordt vermeld dat er een schip was waarbij er door slecht weer veel schade aan het schip is gekomen, dit is echter bij aankomst niet vermeld aan de autoriteiten waardoor het schip aan de een detentie is opgelegd. Er moet dus altijd aan de lokale autoriteiten gemeld worden als er aanzienlijke schade aan het schip is.

26 Chart corrections Vanaf 1 januari 2012 zal Port State control meer aandacht besteden aan het voldoen van de Ecdis, hierbij vooral kijkend naar de kaartcorrecties. Regelmatige kaartcorrecties worden verkregen met behulp van de update cd s, er dient vooral aandacht besteed te worden aan de temporary en preliminary (T&P) notices. De T & P notices zullen wekelijks opgestuurd worden via de en degene die van toepassing zijn op de reis dienen toegevoegd te worden aan de reisvoorbereiding. Maart 2012 Safety commitee/risk assessment Er wordt door de Nederlandse vlaggestaat vereist dat er een action plan wordt gemaakt voor onderdelen die bij het safety committee naar voren komen. Deze onderdelen dienen genoteerd te worden en bijgehouden, er bestaat namelijk een grote kans dat inspecteurs de status van de onderdelen die naar voren komen bij het safety committee gaan bekijken. Juni 2012 Risk assessment ISM uitleg tot In het Fleetnews van 1 januari staat een stuk over dat Port state control meer gaat letten op het bijwerken van de elektronische kaarten van de ecdis, het is moeilijk te zeggen of dit enige invloed heeft gehad aangezien er daarvoor nog niet streng op gelet is, hier zal ik dus later op terugkomen. De deficiënties die onder ISM vallen zijn verhoogd vergeleken met de vorige maand, ondanks dat in twee edities van het Fleetnews het onderdeel risk assessment wordt aangescherpt. Het onderhoud van de lifeboats is echter geen enkele deficiëntie bij gevonden, dit is in de edities voor 1 januari 2012 een aantal keer aan bod geweest. December 2012 In de lessons learned rubriek worden er twee detenties van schepen vermeld door: Tekort aan safety awareness en te weinig kennis bij drills, hiervoor wordt als les geleerd dat iedereen een goede familirisatie moet krijgen en uitleg over het gebruik van veiligheidsmiddelen en brandbestrijdingsmiddelen Deficiëntie niet opgelost binnen de vereiste tijd, de les hiervoor is het kantoor inlichten als er geen oplossing aan boord gevonden kan worden om de deficiëntie binnen de gewenste tijd op te lossen tot De deficiënties die onder het onderdeel ISM vallen zijn vergeleken met het vorige jaar zelfs meer geworden, er kan hier dus wel van gezegd worden dat de aandacht die eraan wordt besteed in het Fleetnews niet geholpen heeft. De deficiënties die gevonden zijn bij het bijhouden van de elektronische kaarten zijn nagenoeg gelijk gebleven, er kan dus nog steeds niks gezegd worden over deze invloed. Februari 2013 Werk en rusturen Tijdens MLC inspectie is gebleken dat er nog vaak onduidelijkheden zijn over het invullen van deze gegevens, er wordt een uitleg gegeven met betrekking tot het invullen.

27 Lessons learned Er is een major deficiëntie gevonden onder het kopje ISM met betrekking tot het niet juist invullen van het oil record book/internal transfer. Er wordt nog een keer vermeld dat er in het management programma duidelijk wordt verteld hoe het oil record book ingevuld dient te worden. April 2013 In deze uitgave van het Fleetnews wordt er veel informatie gegeven over de prestatie van de Nederlandse vlaggestaat en de rederij zelf met betrekking tot inspectie van Port State Control. De meest voorkomende deficiënties worden vermeld, zowel van de totale vlaggestaat als van de rederij zelf. Er staat ook extra informatie vermeld met betrekking tot het beleid van de rederij: Als Port State Control aan boord komt dient de kapitein QAD te informeren via de telefoon, als problemen zich voordoen tijdens de inspectie moet de afdeling die over het probleem gaat worden ingelicht. Na de inspectie dient er een verslag naar de QAD en FMD afdeling verstuurd te worden, elke deficiëntie moet geregistreerd worden als een general report Op een maandelijks interval worden de schepen geïnformeerd die in aanmerking komen voor een inspectie van Port State control. Juni 2013 Een uitleg over hoe het maken van een general report in zijn werk gaat wordt hier vermeld tot De deficiënties die onder ISM vallen zijn gehalveerd vergeleken met het vorig half jaar er is wel een detentie opgelegd, echter zijn er geen vermeldingen in een van de edities van het fleetnews geweest waar dit aan bord komt. In december 2012 is er een vermelding in de lessons learned rubriek geweest over het tekort aan kennis bij drills en dat er goede familirisaties gegeven moeten worden, dit heeft wel degelijk invloed gehad aangezien er geen een deficiëntie is gevonden bij drills of iets dergelijks. In de editie van februari 2013 is er duidelijk uitgelegd hoe de werk en rusturen ingevuld dienen te worden, hier zijn sindsdien ook geen deficiënties meer gevonden. Er zijn nu wel weer deficiënties gevonden bij het niet goed onderhouden van de lifeboats, er is sinds juni 2011 ook geen vermelding meer over geweest, toen dit vermeld werd heeft het dus wel degelijk invloed gehad. September 2013 Propulsion and auxilary machinery Vanaf 1 september tot 30 oktober zal Port State control extra aandachtig kijken naar de onderdelen die onder propulsion en auxiliary machinery vallen. Hiervoor is een checklist naar alle schepen van de vloot gestuurd met de bijbehorende SOLAS regelementen zodat de schepen in deze categorieën minder kans op deficiënties zullen krijgen. Gangway net(solas other) Er zijn veel schepen die deficiënties hebben gekregen voor het niet juist optuigen van het net van de gangway, hierom wordt er nog een keer benadrukt hoe deze wel juist opgetuigd wordt.

28 Fire doors Steeds vaker wordt er opgemerkt dat de branddichte deuren permanent open staan met behulp van een touw. De deuren die zijn uitgerust met deurstoppers dienen te allen tijde gesloten te zijn met betrekking tot de veiligheid van de bemanning in het geval er brand uitbreekt. Port State control heeft al op meerdere schepen dit als een deficiëntie en zelfs een detentie opgemerkt, de kapiteins van de schepen dienen hierop dus extra toezicht te houden. November 2013 Galley equipment Port State control let bij inspectie steeds meer op de accommodatie en de kombuis, het kombuis heeft steeds meer apparaten staan. Hierom dienen de kapitein en de kok aan boord meer aandacht geven aan het juist functioneren van deze apparaten en indien nodig spare parts bestellen of reparaties uit laten voeren. Vlaggestaat inspectie Er wordt vermeld dat tijdens een inspectie van de vlaggestaat er geen enkele deficiëntie is gevonden, dit is in 3 jaar tijd niet meer gebeurd. GMDSS-DSC uitrusting Er worden steeds meer deficiënties gevonden bij de wekelijkse tests van de GMDSS en DSC uitrusting, hiervoor wordt in de lessons learned rubriek nog een keer benadrukt dat dit wekelijks moet worden uitgevoerd en genoteerd worden in het logboek tot Er zijn ten eerste een stuk meer deficiënties gevallen bij de categorie propulsion and auxilary equipment ondanks dat alle schepen een checklist hebben gekregen naar aanleiding van de extra aandacht van Port State Control aan deze onderdelen. De deficiënties voor de branddichte deuren zijn wel enigszins verminderd na de vermelding van het Fleetnews over de onnodig openstaande deuren, dit heeft dus wel enig effect gehad. De deficienties voor de apparatuur in de kombuis zijn ook niet toegenomen hiervan kan dus ook wel gezegd worden dat dit enig effect heeft gehad. Over de gmdss-uitrusting is één deficientie gevonden dit kan echter ook nog voor de vermelding in het Fleetnews zijn voorgekomen. Januari 2014 Update on Port State control Er worden cijfers vermeld van de inspectie van het afgelopen jaar, hiervan worden ook per categorie aangegeven waar de meeste deficiënties zijn gevonden. Dit is gedaan om de schepen gedetailleerde informatie te geven over waar meer op gelet moet worden om het aantal deficiënties naar beneden te halen. April 2014 Mangat deksels ankerkluisen Er wordt vermeld dat de waterdichte deuren van de ankerkluisen de laatste tijd vaak voor lekkage hebben gezorgd op de bak waardoor er veel schade is ontstaan. Hierom een oproep om alle waterdichte deuren te controleren of ze nog goed afsluiten.

29 tot Er is niet veel nieuwe informatie over specifieke Port State Control items gegeven, echter wel een update waarmee veel informatie wordt gegeven over de meest voorkomende deficiënties. In de periode van tot waren er in totaal 74 deficiënties en in de periode tot waren er 75 deficiënties terwijl dit ook nog een maand korter is. De update over Port State Control heeft is dus niet echt terug te vinden in het aantal deficienties. Antwoord deelvraag Het is natuurlijk heel lastig om de exacte invloed van een vermelding in het Fleetnews te beschrijven aangezien er ook niet precies bekend is welke datum deze deficiëntie is gehaald, echter kunnen we wel een benadering van het effect geven zoals ik hierboven heb geprobeerd te maken. Er kan wel gezegd worden dat er vrij wisselende effecten zijn van de vermelding in het Fleetnews, wat er wel geconcludeerd kan worden is dat het nooit een negatieve invloed heeft gehad. De vermelding in het Fleetnews hebben dus niet een hele grote verbetering tot nu toe opgeleverd ten opzichte van het aantal deficiënties maar er zijn wel verbeteringen zichtbaar, er is dus wel degelijk een positieve invloed.

30 8. Wat wordt er gedaan om deze onderdelen te onderhouden? De rederij Wagenborg heeft alle schepen uitgerust met een computersysteem dat is ontworpen door de rederij zelf voor onderhoud, logistieke en financiële informatie. Met behulp van dit programma zorgt de rederij ervoor dat de onderhoudstaken per tijdsinterval in het programma zullen verschijnen zodat er aan boord deze taak uitgevoerd kan worden en afgeboekt, zodat de rederij kan controleren of dit ook daadwerkelijk gebeurd. De rederij heeft ook voor elk type schip in de vloot het SOM(Shipboard operation manual) opgesteld, hierin staat praktische informatie over dagelijkse werkzaamheden en andere procedures. Ik ben in het management programma en het SOM voor de R-type schepen gaan kijken wat de onderhoudstaken en procedures zijn voor de terugkomende onderdelen waarbij deficiënties worden gevonden door Port State Control en of hier mogelijk tekortkomingen zijn waardoor er mogelijke deficiënties kunnen ontstaan. Certificates & Documents Oil record book Alle schepen zijn uitgerust met een oil record book, de hoofdwerktuigkundige aan boord is verantwoordelijk voor het bijhouden en invullen van de juiste gegevens. Deze gegevens moeten worden bijgehouden tot 3 jaar voor de laatste invuldatum, deze informatie wordt vermeld in het SOM. Cargo ship safety Er staat niets specifieks vermeld in het SOM over het cargo ship safety certificaat echter wordt wel de volgende uitleg gegeven over het bijhouden van de certificaten: Het is te allen tijde de verantwoordelijk van de kapitein dat het schip met geldige certificaten rondvaart. Elke maand controleert de kapitein de certificaten op hun geldigheid, als er certificaten niet meer geldig zijn of binnenkort verlopen zal er FMD(Fleetmanaging department) Certificates worden ingelicht. Deze tak binnen de rederij zorgt voor het vernieuwen van certificaten en het plannen van surveys en inspecties zodat de certificaten weer goedgekeurd kunnen worden. Als er een inspectie of survey is geweest en er zijn certificaten opnieuw gekeurd of uitgegeven dienen kopieën hiervan naar FMD Certificates gestuurd te worden zodat op kantoor ook alle certificaten van het schip bijgehouden kunnen worden. De kopieën van de certificaten die worden bijgehouden in een database op kantoor zijn ook toegankelijk aan boord zodat dit hiervan ook eenvoudig kopieën gemaakt kunnen worden voor autoriteiten. Certificates for masters and officers De certificaten die de persoon in bezit moet hebben zijn per rang beschreven in het SOM, verder geldt weer dat de kapitein verantwoordelijk is voor het varen met geldige certificaten voor de bemanning zoals hierboven is beschreven.

31 Emergency systems Emergency source of power/ emergency generator In het fleetmanagement programma van wagenborg worden de onderhoudstaken die uitgevoerd moeten worden aan de noodgenerator weergegeven. Dit omvat de volgende onderhoudsbeurten die uitgevoerd moeten worden: Wekelijks Elke week worden de accu s van de noodgenerator gecontroleerd op corrosie en andere mogelijke defecten. De noodgenerator zelf wordt elke week getest voor een half uur, hierbij worden de parameters gecontroleerd en mogelijke lekkages. Elk half jaar Elk half jaar wordt er een sample genomen van de smeerolie van de noodgenerator en wordt deze opgestuurd naar het lab zodat de smeerolie geanalyseerd kan worden. Er bevindt zich aan boord ook een testkit waarmee zelf de smeerolie geanalyseerd kan worden. 100 uren Bij de onderhoudsbeurt na 100 draaiuren worden de volgende handelingen uitgevoerd: Drainen van brandstoffilters Schoonmaken/vervangen van luchtfilters Schoonmaken koelwatersysteem van buiten Controleren spanning V-snaar 500 uren Bij de onderhoudsbeurt na 500 draaiuren worden de volgende handelingen uitgevoerd: Vervangen van de smeerolie Vervangen van smeeroliefilters 1000 uren Bij de onderhoudsbeurt na 1000 draaiuren worden de volgende handelingen uitgevoerd: Vervangen van brandstoffilters Vervangen brandstoffilter voor de motor Controleren voedingspomp brandstof Water drainen uit brandstoftank Bijstellen van de kleppen Smeren van de v-snaar 2000 uren Bij de onderhoudsbeurt van 2000 draaiuren wordt de juiste werking van de verstuivers gecontroleerd uren Bij de onderhoudsbeurt van 4000 draaiuren worden de intercooler en turbo geïnspecteerd op mogelijke beschadigingen of defecten.

32 Brandoefening Elke maand dient er een brandoefening gehouden te worden of als er 25% of meer van de bemanning wordt afgelost, hierbij moeten de omstandigheden variëren zodat de bemanning ervaring opdoet. De oefening moet bestaan uit: Controleren van de kennis van de bemanning bij een noodsituatie, in dit geval brand Verzamelen op het musterstation en alle bemanningsleden zijn bekend met hun taken Alle brandbluspompen dienen getest te worden en alle bemanningsleden moeten in staat zijn om de brandbluspompen te starten Oefenen met een of meer scabasets Oefenen met een EEBD of een instructie geven Oefenen met het bedienen van fixed fire fighting installaties Oefenen met brandblusslangen In Walfis moet de oefeningen worden ingevoerd met hierbij de tijden en wat voor handelingen/gebeurtenissen op deze tijden werden gedaan. Abandon ship Elke maand dient er een abandon ship drill uitgevoerd te worden, hierbij moet de oefening bestaan uit: Na het luiden van het alarm dient er op het PA systeem aangekondigd te worden dat er een oefening gaat plaatsvinden en dat de bemanning zich moet verzamelen op het musterstation Verzamelen op musterstation en een sloepenrol uitvoeren Controleren dat de overlevingspakken van de bemanning goed passend zijn Controleren dat de zwemvesten correct aangetrokken zijn Het lanceren van de MOB of FFB nadat dit correct is voorbereid Het starten en bedienen van de motor van de lifeboat Het bedienen van de davit voor het lanceren van reddingsvlotten Instructies over de radio life-saving appliances Noodverlichting van het musterstation en posities waar het schip verlaten dient te worden moet bij elke oefening getest worden Instructies over de levensreddende middelen dienen gegeven te worden Fire safety Operation of fire protection systems Elk nieuw bemanningslid dat aan boord komt dient binnen 24 uur een familirisatie gekregen te hebben waarbij ook zijn taken in geval van brand aan bod komen. Bij de brandoefening die elke maand wordt gehouden dienen er ook instructies te worden gegeven over de brandbestrijdingsmiddelen die zich aan boord bevinden. Divisions-decks,bulkheads and penetrations Hiervoor is geen specifieke beschrijving te vinden in het SOM of Walfis echter is dit wel begrijpelijk aangezien dit schade zal zijn aan de constructie van het schip en dit niet als onderhoudstaak gezien kan worden. Fire doors/openings in fire-resisting divisions Over dit onderdeel valt geen specifieke beschrijving te vinden in het SOM of Walfis.

33 Fire Detection Het onderhouden van de branddetectoren aan boord is de taak van de tweede stuurman, deze controleert de detectoren wekelijks visueel op enige beschadigen. Elke 4 maanden wordt 1/3 van alle branddetectoren van een groep getest op de juiste werking, in een jaar tijd dienen dus alle branddetectoren minimaal één keer getest te zijn op een juiste werking. Deze 4 maandelijkse test moet worden genoteerd in het scheepslogboek, in het fleetmanagement programma moet ingevuld worden welke er getest zijn en of er enig onderhoud is gepleegd. Fire alarm system Wekelijks dient het brandalarm/detectie systeem getest te worden op een juiste werking. Fire pumps and its pipes De onderhoudsbeurten van de brandbluspompen en leidingen/slangen zijn verdeeld over de dekploeg en de machinekamer. De machinekamer moet de volgende onderhoudstaken vervullen: Wekelijks Elke week worden de general service pomp en de noodbranbluspomp getest, hierbij wordt er gekeken naar eventuele lekkages in leidingen of een onjuiste werking van de pomp. De andere onderhoudsbeurt staat momenteel gepland op , dit omvat het vervangen van de lagers van de brandbluspompen. De dekploeg vervult de andere onderhoudsbeurten: Maandelijks Elke maand moet er een brandoefening gedaan worden, bij deze oefeningen dienen te brandbluspompen ook getest te worden. Means of escape Over dit onderdeel valt geen specifieke beschrijving te vinden in het SOM of Walfis. Fire dampers Elke week dienen de fire dampers worden gecontroleerd op het goed beweegbaar zijn en dienen deze allemaal juist gelabeld te zijn. De nummers waarmee de fire dampers gelabeld zijn dienen te corresponderen met de nummers die worden vermeld in de closing party zoals deze beschreven is in het SOM. Ook dient er op de fire dampers duidelijk aangegeven te zijn wanneer deze gesloten en open zijn. Ready availability of firefighting equipment De brandblusuitrustingen worden maandelijks geïnspecteerd, dit wordt door de tweede stuurman gedaan. Dit is gescheiden in een inspectie van scaba sets en de brandblusuitrusting: Scaba sets Er moeten bij alle scaba sets een of twee extra zuurstofflessen aanwezig zijn, aan boord van de Reestborg bevinden zich twee scaba sets in de safety locker op het achterdek en twee scaba sets voor op de bak.

34 Bij de maandelijkse inspectie worden de volgende onderdelen gecontroleerd: Het schoon zijn van de sets in het algemeen Het sinterfilter moet schoon zijn, dit is de connectie tussen de luchtfles en de scaba set, als deze corrosie vertoont o.i.d. geeft dit ook een indicatie van de kwaliteit van de zuurstof in de flessen De conditie van het masker en de straps hiervan De conditie van de straps van het harnas Of er lekkage is bij connecties en of de o-ringen hier nog aanwezig zijn en intact Het lage-druk alarm testen Het goed functioneren van de ademapparatuur, er mag geen weerstand zijn bij het in en uit ademen Het is op de juiste manier opgeborgen De zuurstofflessen zijn op de gewenste druk 300 bar en mogen maximaal hier 10 % van afwijken De scaba sets zijn gereed voor gebruik, dit betekend dus dat alle straps los zijn Brandblusuitrusting De brandblusuitrusting wordt ook maandelijks geïnspecteerd of het materiaal nog in de juiste conditie is, de uitrusting moet de volgende onderdelen bevatten: Beschermende kleding dat van materiaal is wat de huid beschermd tegen hitte, rook, vlammen en stoom Laarzen en handschoenen die van rubber zijn en geen elektriciteit geleiden Stevige helm die beschermt tegen enige vorm van impact Een zaklamp van een goedgekeurd type die drie uur lang kan schijnen Een bijl CO2 systeem Maandelijks Elke maand dienen de leidingen die gebruikt worden voor de rookmelders van het co2-systeem doorgeblazen te worden met werklucht, als er bulklading wordt geladen dient dit iedere keer na het lossen gedaan te worden. Ook dienen maandelijks de rookmelders van het co2-systeem getest te worden. 3 Maandelijks Elke drie maanden dienen de nozzles van het co2-systeem in het ruim gedemonteerd en schoongemaakt te worden, hierna dient het systeem weer doorgeblazen te worden met werklucht. Brandblussers Iedere maand dienen alle brandblussers aan boord gecontroleerd te worden, iedere brandblusser dient: Een instructie label te hebben Een label te hebben waarop laatste inspectie staat en wanneer deze verloopt Rood van kleur te zijn Een nummer te hebben wat correspondeert met de locatie waarop hij is geplaatst De poederblussers dienen elke maand geschud te worden, dit wordt duidelijk beschreven onder de job description.

35 Brandkranen, nozzles en slangen Wekelijks Elke week controleert de tweede stuurman aan boord de brandblusslangen, nozzles en de kasten waarin zich de brandblusslangen zich bevinden. Hierbij moet er gekeken worden naar: Brandblusslang, spanner en nozzle moeten aanwezig zijn in de kasten De kasten, brandblusslangen en spanner moeten genummerd zijn en dit moet duidelijk te zien zijn Er mag geen schade aan een van deze onderdelen zijn, dit moet dan gemaakt of vervangen worden De nozzle moet van een goedgekeurd type zijn en moet soepel beweegbaar zijn De kasten moeten rood van kleur zijn. 2 Wekelijks Iedere twee weken dienen de brandkranen en isolatie afsluiters gecontroleerd worden of deze vrij beweegbaar zijn, deze dienen allemaal rood van kleur te zijn. 6 Maandelijks Iedere 6 maanden dienen alle brandslangen op de maximale druk van de brandbluspomp getest te worden, als er lekkages of beschadigingen dient dit gerepareerd te worden. Watermist Wekelijks Iedere week dient het watermist systeem gecontroleerd te worden, hierbij moet gekeken worden naar: Indicatielampen Beschadigingen Testen van afsluiters 3 Maandelijks Elke 3 maanden dienen alle alarmen op het branddetectie-systeem getest te worden op een juiste werking. 6 Maandelijks Iedere 6 maanden dient het filter van het systeem gecontroleerd en indien nodig schoongemaakt te worden. Jaarlijks Ieder jaar dient de werking van alle secties van het systeem gecontroleerd te worden of deze een watermist veroorzaken.

36 ISM In het SOM wordt vermeld dat volgens de ISM-code het de kapitein zijn verantwoordelijk is om het management systeem te beoordelen, dit is een continu proces waarbij gebruik wordt gemaakt van general reports om tekortkomingen te vermelden. Een general report bestaat uit de volgende onderdelen: Een beschrijving over de tekortkoming Een suggestie over de te nemen maatregelen om de tekortkomingen te verhelpen Wie er verantwoordelijk is voor de maatregel Wanneer de tekortkoming opgelost moet worden Zodra de tekortkoming is opgelost moet dit door de kapitein of iemand van de rederij worden afgeboekt en worden ingevuld wat voor maatregel er is genomen. Als dit allemaal is ingevuld wordt door de QAD-afdeling van de rederij het general report geaccepteerd en zal de status van het general report worden veranderd in approved by QAD Ook staat er in Walfis een jaarlijkse beoordeling die moet worden gedaan door de kapitein over het management systeem. ISPS De onderhoudstaken die betrekking hebben op het onderdeel ISPS zijn ook gescheiden in een onderdeel voor de machinekamer en onderdelen voor de dekploeg. Machinekamer De machinekamer controleert elke week tijdens de wekelijkse werkzaamheden of alle dekverlichting van het schip nog werkend is. Dek De derde stuurman aan boord van het schip zorgt ervoor dat alle padlocks en knevels aan boord voldoende zijn ingevet en dus goed beweegbaar zijn en geen vormen van roest vertonen. 3 Maandelijks Elke drie maanden moet er een schip security drill worden georganiseerd, als er een van de volgende omstandigheden voor zijn gekomen moet de drill binnen een week worden georganiseerd: Meer dan 25% van de bemanning van het schip is afgelost Een nieuw bemanningslid heeft geen veiligheidstraining gehad aan boord van het schip de afgelopen 3 maanden Deze drill moet voldoen aan een van de volgende scenario s Kaping Bom aan boord Ongeïdentificeerde dreiging Bomgevaar op de haven Piraterij De kapitein zorgt ervoor dat de drills worden genoteerd in het scheepslogboek, Record of drill formulier en in Walfis. Elk jaar moet de SSAS (ship security alert system) getest worden, dit gaat meestal gepaard met een annual survey of een externe ISPS-audit.

37 Nadat de test heeft plaatsgevonden krijgt het schip een testrapport opgestuurd, het rapport moet worden ingevuld in de security files van het schip. Elk jaar moet ook het SSP(ship security plan) worden herzien door de SSO(Ship security officer) aan boord van de Reestborg is de kapitein de enige met het SSO certificaat, de kapitein zal dus het SSP herzien. Bij het herzien van het SSP moet de SSO kunnen verzekeren dat het plan nog efficiënt, geschikt en effectief is en of er nog mogelijke verbeteringen kunnen worden toegevoegd. Lifesaving appliances SOLAS manual Elke drie maanden dient er gecontroleerd te worden of de SOLAS manual aan boord is en of deze op een positie is opgeborgen waarbij de manual toegankelijk is voor de gehele bemanning. Elke nieuwe uitrusting dat aan boord komt wat betrekking heeft op de SOLAS conventie dient er in deze manual opgenomen te worden. TPA s (Thermal protective aids) De TPA s aan boord van de Reestborg bevinden zich in gesealde zakken, hierom vereisen de TPA s geen onderhoud en moet er alleen gecontroleerd worden of de zakken nog geseald zijn. Immersion suits De overlevingspakken aan boord worden maandelijks getest, hierbij wordt gekeken naar: Het overlevingspak is in goede conditie over het algemeen De rits is goed beweegbaar De naden zijn niet beschadigd Het pak is uitgerust met reflecterend materiaal Het pak is uitgerust met een lampje en een fluit Het pak is uitgerust met een flexibele nekband en riem voor kleine bemanningsleden Ook wordt er voorgeschreven dat de rits extra aandacht vereist, deze moet te allen tijde ook goed ingevet zijn. Als het lampje op de overlevingspakken verloopt dan moet 3 maanden van te voren een nieuwe besteld worden. SARTS De SARTS aan boord dienen maandelijks visueel geïnspecteerd worden en getest, hiervoor wordt de test knop ingedrukt en zal er op de radar gekeken worden of er een homing signaal wordt ontvangen. Er bevindt zich op de brug een SART en er is er een aanwezig in de freefall boot. Reddingsvlotten De reddingsvlotten aan boord worden wekelijks geïnspecteerd, dit omvat een visuele inspectie waarbij wordt gekeken of de vlotten gereed zijn voor direct gebruik. De hydrostatic release unit wordt gecontroleerd op zijn verloopdatum en indien nodig wordt deze vervangen.

38 Pyrotechnische middelen Elke maand worden de pyrotechnische middelen visueel geïnspecteerd en gecontroleerd op de verloopdatum, indien er een pyrotechnisch middel bijna verloopt, dient deze voor zijn uiteindelijke verloopdatum vervangen te worden. Er wordt in het management programma van Wagenborg duidelijk aangegeven waar de pyrotechnische middelen zich allemaal bevinden. Reddingsvesten Ook de reddingsvesten dienen maandelijks geïnspecteerd te worden waarbij gekeken wordt naar: Geen beschadiging aan de naden Uitgerust met een lampje en getest Uitgerust met een fluit Uitgerust met reflecterend materiaal Beschikbaar voor personen die op wacht staan en voor op de bak, dit betekent: Twee op de brug aanwezig Twee in de machinekamer Zes bij het reddingsvlot voor op de bak Alle reddingsvesten aan boord zijn geplaatst op posities waar ze klaar voor gebruik zijn Net als bij de overlevingspakken dienen de lampjes die vervangen moeten worden drie maanden van te voren worden besteld. Reddingsboeien De reddingsboeien aan boord worden maandelijks geïnspecteerd, deze dienen: Van een duidelijk herkenbare kleur te zijn: Oranje De naam van het schip en de thuishaven dienen in blokletters op de reddingsboei vermeld te zijn Uitgerust te zijn met reflecterende tape Tijdens de inspectie wordt er gekeken naar de volgende punten: De boeien dienen nog duidelijk van kleur te zien dus geen verandering van kleur door zonlicht, olie of chemicaliën De naam en thuishaven van het schip zijn nog duidelijk te zien Reflecterend materiaal is nog intact De boeien zijn opgeborgen op een manier waarbij ze direct gebruikt kunnen worden De lijnen zijn nog in goede conditie De zelf ontbrandende lichten zijn nog in goede conditie en niet verlopen GMDSS s radio s Er moeten aan boord 3 GMDSS-radio s aan boord zijn, deze moeten elke week getest worden op een juiste werking en regelmatig opgeladen worden. Als de accu s van de GMDSS-radio s verlopen dienen er drie maanden van tevoren nieuwe besteld te worden.

39 Epirb s De Epirb s aan boord dienen maandelijks visueel geïnspecteerd te worden, hierbij dient: De Epirb getest te worden met behulp van de test knop De verloopdatum van de hydrostatic release unit gecontroleerd te worden De verloopdatum van de accu s gecontroleerd te worden Living and working conditions Cleanliness of engineroom Na gezocht te hebben in het SOM en Walfis zijn er geen werkzaamheden beschreven die te maken hebben met het schoonmaken van de machinekamer. Electrical(unsafe) Over aspecten die te maken hebben met de veiligheid met betrekking tot elektriciteit staat niks exclusief beschreven in beide programma s, echter is dit ook een heel breed onderdeel wat lastig te beschrijven is. Other SOLAS operational Om voor de overige SOLAS gerelateerde veiligheidsaspecten die niet specifiek beschreven zijn wel een oplossing te vinden dient er maandelijks een safety commitee gehouden te worden waarbij de bemanning zaken kan bespreken die verbeterd moeten worden met betrekking tot de veiligheid. Pollution prevention Oil filtering equipment Wekelijks Elke week dient de bilge water separator gedraint te worden Maandelijks Iedere maand dient de PPM-meter van de bilge water separator schoongemaakt te worden, ook moet de automatische stop van de pomp en het sluiten van de afsluiter als er teveel olie in het water zit getest worden op een juiste werking Jaarlijks Elk jaar dient de drum in de bilge water separator volledig schoongemaakt te worden en gecontroleerd worden op enige corrosie of andere aantastingen van de wand. Propulsion and auxiliary machinery Other(machinery) Het is voor dit onderdeel natuurlijk onmogelijk om een onderhoudstaak of beschrijving te maken aangezien dit alle systemen in de machinekamer omvat. Propulsion main engine Er staan voor de hoofdmotor en alle aangehangen onderdelen die te maken hebben met de voortstuwing heel veel onderhoudstaken beschreven in het management programma. Na het bestuderen van alle onderhoudstaken ben ik van mening dat voor dit onderdeel er voldoende beschrijvingen en onderhoudstaken staan beschreven.

40 Radio communications Radio log Over het invullen van het radio log staat niks vermeld in het SOM, dit zouden dan de kapiteins standing orders moeten zijn volgens het SOM. Safety of navigation Nautische publicaties De kapitein is verantwoordelijk voor de veilige navigatie van het schip dit houdt ook in het gebruik van kaarten en nautische publicaties die up-to-date zijn. De tweede stuurman aan boord is opgedragen om deze kaarten en nautische publicaties up-to-date te houden. De schepen zijn uitgerust met een standaard pakket van nautische publicaties, deze dienen up-to-date gehouden te worden totdat er een nieuwe editie aan boord is. De derde stuurman zorgt aan boord dat de NTM s worden bijgehouden met betrekking tot het vaargebied waarin het schip zich bevindt. Radar De radars van het schip worden altijd voor vertrek gecontroleerd op een juiste werking, dit valt namelijk samen met de pre en after departure check. Tijdens de reis wordt de juiste werking ook continu gecontroleerd met behulp van radarpeilingen, zodat er gezien kan worden of de positie in de radar overeenkomt met de gps-positie. Reisvoorbereiding De tweede stuurman aan boord is aangewezen om een gedetailleerde reisvoorbereiding te maken voor de aankomende reis. Deze reisvoorbereiding moet goedgekeurd zijn door de kapitein voordat er vertrokken wordt en moet genoeg informatie bevatten zodat de officieren van de wacht voldoende geïnformeerd zijn over de reis. De volgende onderdelen moeten in de routeplannning staan aangegeven: De route moet uitgezet zijn inclusief ware koers, gevaarlijke gebieden en meldpunten Veilige vaart inclusief indien nodige snelheidsverandering Vereiste UKC in bepaalde gebieden Positie waar een snelheidsverandering plaats moet vinden Waypoints PI-lijnen Het gebruik van de meldpunten en verkeerscentrales Overweging met betrekking tot bescherming van het milieu Plan voor onvoorziene gebeurtenissen(veilige ankerplaats etc.) Voyage data recorder De voyage data recorder aan boord moet gecertificeerd zijn door een service engineer bij tijd van commisioning. De jaarlijkse test van de VDR moet uitgevoerd worden door een persoon die gecertificeerd is door de producent, een kopie van deze test moet aan boord zijn. De correcte werking van de VDR wordt ook altijd gecontroleerd tijdens de pre-departure check.

41 Magnetisch kompas Er moet een deviatietabel op de brug aanwezig zijn van het magnetisch kompas, om de tabel geldig te houden dient de kapitein erop toe te zien dat deviatieberekening op reguliere basis plaatsvinden. De deviatie wordt elke wacht bepaald als de gestuurde koersen in het logboek worden ingevuld. Aldis lamp Elke maand dient de aldis lamp gecontroleerd te worden waarbij ook beide plugs aan bakboord en stuurboord worden getest op een juiste werking. Kaarten Dit onderdeel kan aan boord van de Reestborg niet aan bod komen als deficiëntie aangezien we geen papieren kaarten meer aan boord hebben, deze zijn allemaal digitaal. Dieptemeter De dieptemeter wordt altijd gecontroleerd voor vertrek en aankomst, hiervan wordt een stempel door de kapitein in het logboek geplaatst in samenwerking met het SOM. Als de dieptemeter niet naar behoren werkt zal het schip dus niet voldoen aan de checklist en zal hier zo snel mogelijk iets aan gedaan moeten worden. LRIT De gps en aan boord dienen altijd voor vertrek gecontroleerd te worden op een juiste werking, hiervoor wordt ook een stempel in het logboek gezet voor de pre en after departure checklist. Elektronische kaarten Ecdis De tweede stuurman aan boord is aangewezen om ervoor te zorgen dat de kaarten voor elke reis aanwezig en up to date zijn. De kaarten aan boord worden verstrekt door Datema, het bestellen van kaarten is geautomatiseerd via de chartplanner waarmee de kaarten direct besteld worden. De chartplanner geeft ook aan welke kaarten er voor de route nodig zijn en welke er dreigen te verlopen of al verlopen zijn. Water/weathertight conditions Freeboard mark Er zijn nergens beschrijvingen of onderhoudstaken te vinden die te maken hebben met het plimsollmerk van het schip.

42 9. Wat zijn eventuele oplossingen zodat deze deficiënties niet aan boord van de Reestborg worden gevonden? Ik zal enkele eventuele oplossingen om toekomstige deficiënties aan boord van de Reestborg te voorkomen hieronder toelichten: 10.1 Bemanning In dit onderzoek staat het schip de Reestborg centraal, hierom zal ik mijn oplossing met betrekking tot de bemanning nader toelichten. Het schip vaart voornamelijk korte reizen waar er in Hargshamn ijzererts wordt geladen voor Hamburg, Tees of Rotterdam. Het laden in Hargshamn neemt gemiddeld zo n 24 uur in beslag aangezien er niet gestopt hoeft te worden vanwege het weer, de lading is namelijk niet regengevoelig. De reizen duren ongeveer allemaal vier dagen of soms zelfs minder als er naar Hamburg via het Kielerkanaal gevaren wordt. De derde stuurman is van boord af echter is hier geen aflosser voor teruggekomen, hierdoor zijn er dus aanzienlijk extra werkzaamheden met betrekking tot smeerwerk erbij gekomen voor de tweede stuurman. Op de terugreis vanuit Hamburg, Tees of Rotterdam moeten de ruimen schoongeveegd en gewassen worden, dit neemt ook veel tijd in beslag. De tijd die over blijft moeten ook andere werkzaamheden worden uitgevoerd door in dit voorbeeld de tweede stuurman, hierdoor moeten bepaalde werkzaamheden worden uitgesteld vanwege een tijdtekort en er moet ook aan de rusturen voldaan worden. Iedereen aan boord heeft wel tijd voor zijn werkzaamheden als het schip langere reizen zou maken, echter komen er veel extra werkzaamheden bij in de vorm van de ruimen wassen en vegen voor de dekploeg. In de machinekamer staan er twee man, de HWTK en een tweede machinist die met ze tweeën de volledige machinekamer moeten runnen. De dagelijkse werkzaamheden en geplande onderhoudstaken is met deze bezetting wel te doen, echter is hier hetzelfde probleem als aan dek met betrekking tot ongeplande werkzaamheden. Ik kan hier uit eigen ervaring spreken over externe werkzaamheden in de vorm van vastgelopen brandstofpompen en separatoren die constant vol zaten met sludge door een brandstofprobleem waardoor deze elk half uur overhaalt moesten worden om de brandstoftoevoer voor de hoofdmotor in werking te houden. Om als voorbeeld de separatoren te nemen die elk half uur overhaalt moesten worden, hierbij liepen de HWTK en de tweede machinist vijf dagen lang 6 uur op 6 uur af. Tijdens deze wachten werd er echter constant aan de separatoren gewerkt, hierdoor was er geen tijd meer voor de dagelijkse werkzaamheden en andere geplande onderhoudstaken. Een ander aspect is dat er hierdoor dus elke dag 12 uur wordt gewerkt waardoor er een tekort aan rusturen ontstaat. De moraal van dit verhaal is dus dat er een minimale bemanning aan boord zit van de Reestborg en op de Reggeborg, dit is een schip van hetzelfde type en met hetzelfde aantal bemanning. Vanwege deze redenen is mijn suggestie voor een oplossing het plaatsen van meer bemanning op de schepen in eerste instantie in de vorm van een derde stuurman en een derde machinist zodat er genoeg tijd is voor alle werkzaamheden. Op het safe manning certificaat van het schip staat echter al minder bemanning dan dat we nu aan boord hebben, we zijn in principe dus overbemand echter is dit dus duidelijk te weinig.

43 10.2 Informatie over Port State Control De schepen van de vloot krijgen nu elke drie maanden een Fleetnews toegestuurd waarin allerlei informatie staat en ook informatie over Port state control zoals in de deelvraag is beantwoord. Er staat alleen niet in elke editie van het Fleetnews veel informatie over Port State control, vaak zijn het maar kleine artikels over een bepaald onderdeel. Er zal meer informatie aan de schepen geleverd moeten worden over de inspecties van Port State control zodat er aan boord bekend is wat onderdelen zijn die op dat moment vaak voor deficiënties zorgen. Deze informatie zal aan de schepen verstrekt kunnen worden door een uitgave te maken van bijvoorbeeld elke drie maanden. Het is nuttig voor de schepen om in de uitgave een update te geven over de inspecties waarbij de gegevens worden vermeld van schepen die onlangs een inspectie hebben gekregen. Hierbij zal dan het type schip, de haven en welke deficiënties er zijn gevonden vermeld moeten worden zodat er door de andere schepen ook gezien kan worden bij welk type dit gevonden wordt. Ook is er dan de mogelijkheid om te zien of er in bepaalde landen/havens items zijn waarop extra gecontroleerd wordt. Er zal dan in deze uitgave een root cause analyse kunnen worden gegeven waarbij er dus wordt aangegeven wat mogelijke oorzaken kunnen zijn waardoor er bepaalde deficiënties worden gevonden. De informatie voor deze root cause zal de rederij kunnen verstrekken tijdens de interne audits die worden uitgevoerd op de schepen. Een ander onderdeel wat in de uitgave vermeldt kan worden is als er bijvoorbeeld een thema is van Port State Control waarop dan extra gecontroleerd wordt, of dat er bekend is van inspecties van andere rederijen dat er items extra gecontroleerd worden. Op deze manier worden de schepen van de rederij Wagenborg voldoende ingelicht over de inspectie van Port State Control.

44 10.3 Managementsysteem Om aanmerkingen te maken verwijs ik terug naar de deelvraag waarbij wordt gevraagd wat er allemaal wordt gedaan om de terugkomende onderdelen te onderhouden. Er is op te merken dat als alle onderhoudstaken worden gedaan zoals wordt aangegeven in het managementprogramma al deze onderdelen in goede staat zullen moeten verkeren en dus niet als deficiëntie bestempeld zullen worden. Er zijn echter nog een paar aanmerkingen waarbij ik persoonlijk vond dat er te weinig informatie over wordt gegeven: Cargo ship safety certificaat Zoals al is vermeld is hier niet iets specifieks over te vinden, er worden hier echter wel een aantal deficiënties gevonden waarbij het certificaat niet op de correcte manier is ingevuld. Deze deficiënties zijn makkelijk te voorkomen aangezien het niet veel tijd zal kosten om ervoor te zorgen dat dit certificaat op de juiste manier in te vullen. Een mogelijkheid is om in het SOM een korte uitleg toe te voegen waarin wordt vermeld hoe het certificaat op de correcte manier ingevuld dient te worden. Fire doors/openings in fire-resisting divisions Over dit onderdeel zijn ook geen specifieke beschrijvingen gegeven in het SOM of het management programma. Een suggestie is om hiervan een werkzaamheid toe te voegen in het managementprogramma waarbij er elke drie maanden wordt gecontroleerd of alle branddichte deuren nog in goede conditie zijn. Means of escape Net als bij het controleren van de branddichte deuren zal er ook een werkzaamheid toegevoegd kunnen worden in het managementprogramma waarbij een keer in de drie maanden wordt gecontroleerd of overal de primaire en secundaire ontsnappingsroutes duidelijk staan aangegeven. Cleanliness of engineroom Ondanks dat aan boord van de Reestborg altijd standaard op zaterdag en zondag de machinekamer wordt schoongemaakt is dit bij andere schepen van de vloot duidelijk niet het geval aangezien hiervoor deficiënties worden gevonden. Ook hiervoor de suggestie om een werkzaamheid toe te voegen aan het managementprogramma zodat dit elke week afgeboekt moet worden en hierdoor wordt de bemanning herinnerd aan het schoonmaken van de machinekamer. Freeboard mark Het goed zichtbaar houden van het plimsollmerk is wederom een onderhoudstaak die toegevoegd zal kunnen worden aan het managementprogramma waarbij elk jaar gecontroleerd moet worden of het plimsollmerk nog duidelijk zichtbaar is en dat deze indien nodig bijgewerkt dient te worden.

45 10.4 Controle door rederij Een andere mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat als een schip een Port State control kan gaan verwachten in de komende tijd, dat de rederij zelf dit schip naloopt Dit zal dan kunnen worden gedaan in de vorm van een interne audit waarbij er dan een Port State control inspectie gedaan wordt door de rederij zelf om hiermee enige deficiënties te kunnen benoemen en dat hier voordat het schip door Port State control wordt geïnspecteerd nog verandering in kan brengen. Een ander voordeel hiervan is dat de rederij dan eenvoudiger een root cause zal kunnen opstellen wat dan weer in de 3 maandelijkse uitgave verwerkt kan worden zoals ik al eerder als suggestie heb genoemd. Deze controles worden ook al uitgevoerd door de superintendents die voor de FMD afdeling ship visit reports opstellen van de schepen.

46 10. Conclusie Nadat ik alle deelvragen beantwoord heb, kan ik antwoord gaan geven op mijn onderzoeksvraag: Hoe kunnen de meest voorkomende deficiënties worden voorkomen aan boord van de Reestborg? Ten eerste heb ik bekeken wat de meest voorkomende deficiënties zijn bij de rederij en hierna ben ik deze gaan nalopen aan boord van de Reestborg, hieruit kon geconcludeerd worden dat alle onderdelen die bij veel andere schepen voor problemen hebben gezorgd op de Reestborg wel in de gewenste conditie zijn. Ik heb dus helaas niet specifiek kunnen onderzoeken wat de oorzaak is van het voorkomen van deze deficiënties. De vermeldingen in het Fleetnews hebben helaas niet voor een hele duidelijke verbetering gezorgd met betrekking tot de onderdelen die aangescherpt werden in de edities van de afgelopen drie jaar. Er kan wel geconcludeerd worden dat het zeker geen negatief effect heeft gecreeerd en er wel degelijke kleine verbeteringen gezien kunnen worden op de onderdelen die specifiek worden beschreven. Op het managementprogramma en het shipboard operation manual zijn weinig aanmerkingen te maken, als er precies volgens het managementprogramma gewerkt wordt zullen de deficienties niet voor kunnen komen aangezien alles zeer duidelijk wordt uitgelegd. De enige suggesties die ik kan maken worden weergeven in de laatste deelvraag met betrekking tot de onderdelen: Cargo ship safety, fire doors, means of escape, cleanliness of engine room en freeboard mark. De mogelijke oplossing met betrekking tot het bijwerken van het managementprogramma is een vrij eenvoudige aanpassing die misschien enkele deficienties zou kunnen voorkomen, dit zal echter niet het effect waarbij er grote verandering te zien zullen zijn. Het uitvoeren van interne audits als het schip bijna een inspectie van Port State control kan verwachten is wel een oplossing waarbij er denk ik veel deficienties nog kunnen worden verholpen. Er is wel een probleem dat de schepen van de rederij over de hele wereld varen en ik denk persoonlijk dat het met het aantal mensen dat nu interne audits mag uitvoeren van de rederij niet mogelijk is om alle schepen elk jaar een keer aan te doen. Hiervoor zullen dus extra mensen aangenomen moeten en het wordt heel lastig om deze audits zo te plannen dat er genoeg tijd is voor alle schepen. Het maken van een drie maandelijkse uitgave waarin het onderwerp Port State Control centraal staat en waarbij de schepen van de vloot uitgebreide informatie krijgen over de inspectie is een oplossing waarvan ik persoonlijk denk dat het in het begin wel de gewenste invloed heeft maar na verloop van tijd zal dit ook minder worden. Deze mening baseer ik op de vermeldingen in het Fleetnews die ook maar voor kleine verbeteringen hebben gezorgd en niet het effect dat gewenst wordt. Het plaatsen van extra bemanning aan boord van schepen waardoor er meer tijd kan worden besteed aan onderhoudstaken en controles is de oplossing wat het meeste effect zal opleveren. De reden hiervoor is dat het management programma van de rederij heel duidelijk aangeeft wat er aan bepaalde onderdelen gedaan moeten worden zoals ik al eerder in deze conclusie heb vermeld.

47 Als de bemanning hier voldoende tijd voor heeft zullen deze taken met veel meer nauwkeurigheid uitgevoerd kunnen worden en is er voldoende tijd om eventuele reparaties of vervangen uit te voeren. Het antwoord op de onderzoeksvraag is dus het plaatsen van meer bemanning op de schepen zodat de onderhoudstaken met meer nauwkeurigheid uitgevoerd kunnen worden.

48 11. Bijlagen 11.1 Bijlage 1

49

50

51

Zeerecht (GZV Blok 5)

Zeerecht (GZV Blok 5) Zeerecht (GZV Blok 5) 1 Inklaren (Immigratie & Douane) Schip, lading, personen en goederen Formaliteiten per land verschillend (zie: pilots) Binnen de Europese Unie afspraken over de formaliteiten Wereldwijde

Nadere informatie

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan?

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan? Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1 Waar komen al die regels vandaan? De belangrijkste organisaties die zich bezig houden met maritieme regelgeving zijn: IMO (International Maritime Organization) - Veiligheid

Nadere informatie

Port State Control. Boomsma Shipping. Begeleider: Joop Splinter & Ruurd van der Meer. Mickey Labordus. Robin Fronik. Krijn Wiersma

Port State Control. Boomsma Shipping. Begeleider: Joop Splinter & Ruurd van der Meer. Mickey Labordus. Robin Fronik. Krijn Wiersma Port State Control Mickey Labordus Robin Fronik Krijn Wiersma Begeleider: Joop Splinter & Ruurd van der Meer 2014 Voorwoord In dit rapport wordt geëvalueerd waarom schepen van rederij aan de ketting werden

Nadere informatie

Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 2011

Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 2011 Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 2011 Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 2011 Versie 0.3 Datum 5 juni 2012 Status Definitief 5 juni 2012 Colofon Inspectie Leefomgeving

Nadere informatie

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart Zeerecht GZV (1) Even voorstellen Fokko Snoek Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart fsnoek@xs4all.nl Wetboek van Koophandel - Artikel 367: De kapitein, vernemende dat de vlag, waaronder

Nadere informatie

rt state control De veiligheidscommissie Maritime research Onderzoeksrapport

rt state control De veiligheidscommissie Maritime research Onderzoeksrapport Port state control De veiligheidscommissie Maritime research Onderzoeksrapport Projectleden: Projectbegeleider: Opleiding: Niek van Moorsel Frank Woltman Jop Boiten Dhr. G.H. Scheepstra HBO Maritiem officier

Nadere informatie

Verslag Minder PSC aanhoudingen Nederlandse Schepen

Verslag Minder PSC aanhoudingen Nederlandse Schepen Verslag Minder PSC aanhoudingen Nederlandse Schepen Auteur: Berend Stolk Klas: SBK 5 Module: Vrije EC s opdracht Opleiding: Scheepsbouwkunde Opdrachtgever: Kenniscentrum Maritieme Techniek Begeleider:

Nadere informatie

1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole)

1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole) Dictaat Zeerecht - Aanvulling 2 1. Port State Control (PSC, Havenstaatcontrole) Opmerking Vanaf 1 januari 2011 gelden er nieuwe regels voor Port State Control, omdat op die datum het zgn. "New Inspection

Nadere informatie

Analyse Aanhoudingen Nederlandse schepen in het buitenland Datum 25 februari 2010 Status

Analyse Aanhoudingen Nederlandse schepen in het buitenland Datum 25 februari 2010 Status Analyse Aanhoudingen Nederlandse schepen in het buitenland 009 Datum 5 februari 010 Status Colofon Uitgegeven door IVW-Scheepvaart Informatie Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 009 Telefoon

Nadere informatie

Handhaving van de ISPS-code Rapportage van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot.

Handhaving van de ISPS-code Rapportage van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot. Datum age van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot. 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Handhavingcommunicatie 5 3. Reacties Nederlandse scheepsbeheerders op brieven 6 4. Werkwijze 7

Nadere informatie

Securityrapportage zeevaart 2010

Securityrapportage zeevaart 2010 Securityrapportage zeevaart 2010 2 Securityrapportage zeevaart 2010 Datum 18 april 2011 Status Definitief Securityrapportage zeevaart 2010 Datum 18 april 2011 Status Definitief Colofon Uitgegeven door

Nadere informatie

Port State Controle Verdiepende opdracht

Port State Controle Verdiepende opdracht Port State Controle Verdiepende opdracht MV Amazoneborg Module Verdiepende opdracht tweede stage Opleiding Hogere Zeevaartschool Amsterdam Auteur Michiel van den Brink, 500639249 Begeleider aan Boord:

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 2010

Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 2010 Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 2010 Analyse Aanhoudingen NL-schepen in het buitenland 2010 Datum 25 mei 2011 Status Definitief Colofon Uitgegeven door IVW/Scheepvaart Informatie Informatiecentrum

Nadere informatie

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 6 voor binnentankschepen en terminals. Hoofdstuk 6 BEVEILIGING

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 6 voor binnentankschepen en terminals. Hoofdstuk 6 BEVEILIGING Hoofdstuk 6 BEVEILIGING Binnenvaarttankers laden of lossen vaak op faciliteiten waar zeevaarttankers worden behandeld en waar dus de International Ship en Port Facility Security (ISPS) Code van toepassing

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 05-12-2016 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

De Nederlandse vlag. Is de Nederlandse vlag nog betrouwbaar?

De Nederlandse vlag. Is de Nederlandse vlag nog betrouwbaar? De Nederlandse vlag Is de Nederlandse vlag nog betrouwbaar? Auteurs: R. T. Holster, E. Persijn, M.A.C. Verhulst en J. de Winter. Course:DSSS Opleiding/groep: Maritiem Officier Instelling: HZ University

Nadere informatie

Rapport Analyse aanhouding Nederlandse schepen in het buitenland 2008

Rapport Analyse aanhouding Nederlandse schepen in het buitenland 2008 Datum Analyse aanhouding Nederlandse schepen in het buitenland 2008 Inspectie Verkeer en Waterstaat Toezichteenheid Zeevaart Unit Vlaggenstaat Datum Paginanummer 2 van 33 1 MANAGEMENT SAMENVATTING 3 2

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Datum Contactpersoon Doorkiesnummer Bijlage(n) Onderwerp Zeilende zeegaande schepen onder Register Holland Uw kenmerk Geachte heer, mevrouw, Doel U te informeren over de mogelijkheden en de procedures

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Eamenplan Koopvaardij NAAM STUDENT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25516 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Aan alle reders van zeegaande zelicharterschepen en andere belanghebbenden (per email, lijst beschikbaar bij ILT) Weena

Nadere informatie

Periode: februari 2015 tot juli 2015. Maritiem Instituut Willem Barentsz. Handtekening voor gezien

Periode: februari 2015 tot juli 2015. Maritiem Instituut Willem Barentsz. Handtekening voor gezien Stagiair: Sander Lodewijkx Periode: februari 2015 tot juli 2015 Mentor aan boord nautisch: Mentor aan boord Technisch: Bedrijf: Begeleider school: School: Datum Erik Huisman Benno Falkena/ Mario van Os

Nadere informatie

De ingenieur in de Scheepvaartcontrole

De ingenieur in de Scheepvaartcontrole De ingenieur in de Scheepvaartcontrole FOD Mobiliteit en Vervoer FOD Mobiliteit en Vervoer Directoraatgeneraal Maritiem Vervoer Beleidsondersteuning Directie Exploitatie, beveiliging en havenaangelegenheden

Nadere informatie

Thesis Port State Control

Thesis Port State Control Thesis Port State Control J.F. van Nuland Maritiem Officier Wagenborg Shipping Maritiem Instituut Willem Barentsz C. Holdinga/M.W. den Dulk W. van der Velde/R. van Nes 28-05-2015 J.F. van Nuland Maritiem

Nadere informatie

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden ROOD BOVEN GROEN Waarom nieuwe bemanningswetgeving: Invoering STCW 2010 incl. Manila amendments Implementatie van MLC-2006 Wegwerken van onvolkomenheden Februari

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 92 Wet van 22 februari 2017 tot wijziging van de Wet havenstaatcontrole met betrekking tot toezicht aan boord van schepen onder buitenlandse

Nadere informatie

Security Rapportage 2008

Security Rapportage 2008 Security age 2008 Security inspecties aan boord van Nederlandse schepen in 2008 1 van 14 Datum Security age 2008 Security inspecties aan boord van Nederlandse schepen in 2008 Inspectie Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

Port State Control, ISM-code

Port State Control, ISM-code Port State Control, ISM-code Op welke wijze heeft de ISM-code zich ontplooid in de huidige bedrijfsvoering van rederijen waarvan de schepen binnen de ParisMOU varen? Tim Verdoorn & Bjorn Kouwenberg 8-6-2015

Nadere informatie

Taken Federale overheid maritieme aangelegeheden en havens Permanente vorming havenbeheer Peter Claeyssens

Taken Federale overheid maritieme aangelegeheden en havens Permanente vorming havenbeheer Peter Claeyssens Taken Federale overheid maritieme aangelegeheden en havens Permanente vorming havenbeheer Peter Claeyssens De missie Mobiliteit Grondstoffen Energie Producten Maritieme mobiliteit 18-02 -15 2 De missie

Nadere informatie

16 mei 2013. Netwerkbijeenkomst MCN. Wessel Schinkel

16 mei 2013. Netwerkbijeenkomst MCN. Wessel Schinkel 16 mei 2013 Netwerkbijeenkomst MCN Wessel Schinkel Veiligheidstrainingen in Den Helder DHTC en de ontwikkeling van veiligheidstrainingen in Den Helder. Noodzaak offshore / Maritieme veiligheids trainingen

Nadere informatie

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper Naam: Polisnummer: Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper OM TE BEPALEN OF UW VAARTUIG VOLDOENDE ZEEWAARDIG IS EN U VOLDOENDE ZEEVAARDIG, DIENT U DE ONDERSTAANDE CHECKLIST IN TE VULLEN.

Nadere informatie

AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek.

AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek. AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek. Dit voorjaar vertrekt de grootste professionele en zeegaande zeilvloot van

Nadere informatie

Gerechtsdeurwaarderskantoor BDMV cvba Beerten-Vergauwen-Mertens-Vandenhende-Van der Steichel Balansstraat Antwerpen

Gerechtsdeurwaarderskantoor BDMV cvba Beerten-Vergauwen-Mertens-Vandenhende-Van der Steichel Balansstraat Antwerpen Gerechtsdeurwaarderskantoor BDMV cvba Beerten-Vergauwen-Mertens-Vandenhende-Van der Steichel Balansstraat 117 2018 Antwerpen SURVEY REPORT: Deskundige verslag: Ro-Ro Car carrier: Berthed: Gemeerd: CITY

Nadere informatie

Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op kleine schepen)

Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op kleine schepen) Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op kleine schepen) Werkproces 3.1: Marine engineering at the operational level De scheepswerktuigkundige kleine

Nadere informatie

SOLAS wegen van containers. Masterclass Deltalinqs 13 oktober 2015

SOLAS wegen van containers. Masterclass Deltalinqs 13 oktober 2015 SOLAS wegen van containers Masterclass Deltalinqs 13 oktober 2015 Ports & Terminals Team AKD Jos van der Meché Stefanie Roose Erik Dans Transport & Energy Transport & Energy Overheid en Onderneming 2 Agenda

Nadere informatie

Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master)

Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master) Zeerecht GZV (2) Kapitein (7.2) Kapitein (Master) Is persoonlijk (eind)verantwoordelijk voor het voldoen aan, en nakomen van, alle wettelijke verplichtingen Vertegenwoordigt de eigenaar bij het nakomen

Nadere informatie

Toelichting bij aanvraag erkenningscertificaat

Toelichting bij aanvraag erkenningscertificaat Toelichting bij aanvraag erkenningscertificaat Inleiding Voor alle trainingen, bestaande en nieuwe trainingen, geldt dat er een aanvraag ingediend moet worden. Voor sommige trainingen kan volstaan worden

Nadere informatie

Maritime Research 2015

Maritime Research 2015 Maritime Research 2015 De veiligheidscommissie aan boord. Begeleider: dhr. G. Scheepstra Door: Leonard Muilwijk Sander Cords Wiebren Munk 05-06-2015 Versie: 1.4 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 3 Samenvatting

Nadere informatie

GREEN AWARD FOUNDATION

GREEN AWARD FOUNDATION Bijeenkomst milieu-indices voor zeeschepen Rotterdam, 16 september 2010 Karin Struijk, Deputy Managing Director A simple, recognised tool to address air quality issues in ports The link between environment

Nadere informatie

Anglo Belgian Corporation vs OHSAS 18001 Gent 11/06/2013

Anglo Belgian Corporation vs OHSAS 18001 Gent 11/06/2013 Anglo Belgian Corporation vs OHSAS 18001 Gent 11/06/2013 1 Wim Maenhaut Underwriter Coporate Operations Personal Accidents Inhoud 1 Reden onderzoek 2 Wat is OHSAS 18001? 3 Methodiek 4 Analyse 5 Besluiten

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Koopvaardij DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25516 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE : 1v2 juni 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kerntaak 1: OL nautisch A-II/1 (voert de nautische taken uit op operationeel niveau A-II/1 op alle schepen)

Kerntaak 1: OL nautisch A-II/1 (voert de nautische taken uit op operationeel niveau A-II/1 op alle schepen) Kerntaak 1: OL nautisch A-II/1 (voert de nautische taken uit op operationeel niveau A-II/1 op alle schepen) Werkproces 1.1: Navigation at the operational level De stuurman alle schepen zet een navigatieroute

Nadere informatie

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden. 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-4. gzv-4. gzv-2 kzv-3

Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden. 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-4. gzv-4. gzv-2 kzv-3 Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-2 kzv-3 1 Oefeningen gzv-3 Oefeningen Verplichte oefeningen: Brand Schip verlaten (evacuatie)

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië

Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië - 1 - Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië, 11 januari 2014

Nadere informatie

Werkinstructie: WEB_ARRIVAL_01 Aanmaken verblijf met aankomstreis

Werkinstructie: WEB_ARRIVAL_01 Aanmaken verblijf met aankomstreis Werkinstructie: WEB_ARRIVAL_01 Aanmaken verblijf met aankomstreis Omschrijving Deze werkinstructie beschrijft de wijze waarop een verblijf (VISIT) met een aankomstreis (MOVEMENT type ARRIVAL) wordt aangemaakt

Nadere informatie

NNPC PUBLICATIE BALLASTWATER

NNPC PUBLICATIE BALLASTWATER NNPC PUBLICATIE 2015 1 BALLASTWATER 2 / ballastwater / NNPC ballastwater / Inleiding Er zijn de laatste tijd opvallend veel ladingschades die direct of indirect te maken hebben met ballastwater. Veel van

Nadere informatie

Inhoudsvereisten Opleiding Inleiding tot de IMDG-code

Inhoudsvereisten Opleiding Inleiding tot de IMDG-code Inhoudsvereisten Opleiding Inleiding tot de IMDG-code 24 februari 2015, Kurt Van Passen Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Organisatie van de opleiding Inleiding tot de IMDG-code... 4 3. Inhoudsvereisten...

Nadere informatie

Hierbij geven wij u een overzicht voor de EU 2010/36 certificering per 1 januari Hierin is opgenomen EU98/18 als gewijzigd EU 2009/45.

Hierbij geven wij u een overzicht voor de EU 2010/36 certificering per 1 januari Hierin is opgenomen EU98/18 als gewijzigd EU 2009/45. Hierbij geven wij u een overzicht voor de EU 2010/36 certificering per 1 januari 2015. Hierin is opgenomen EU98/18 als gewijzigd EU 2009/45. Voor wie is certificering noodzakelijk? Ieder schip dat dagtochten

Nadere informatie

Beoordelingsmatrix wet zeevarenden

Beoordelingsmatrix wet zeevarenden Beoordelingsmatrix wet zeevarenden Postbus 4, 2280 AA Rijswijk Telefoon 088-998 48 88 Telefax 088-998 48 89 E-mail vergunningen@kiwa.nl Schipper machinist beperkt werkgebied (SMBW) bevoegdheden (art. 18,

Nadere informatie

Werkproces 1.1: Navigation. Werkproces 1.2: Cargo handling and stowage. Omschrijving

Werkproces 1.1: Navigation. Werkproces 1.2: Cargo handling and stowage. Omschrijving Kerntaak 1: OL nautisch A-II/3 (voert de nautische taken uit op operationeel niveau A-II/3 op schepen tot 500 GT en minder dan 3000kW in een beperkt werkgebied) Werkproces 1.1: Navigation zet een navigatieroute

Nadere informatie

Rapportage Analyse aanhouding Nederlandse schepen in het buitenland 2006

Rapportage Analyse aanhouding Nederlandse schepen in het buitenland 2006 Rapportage Datum Rapportage Analyse aanhouding Nederlandse Unit Inspectie Vlaggenstaat 2 0 MANAGEMENT SAMENVATTING De schepen onder Nederlandse vlag doen havens aan over de gehele wereld en zijn onderhevig

Nadere informatie

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 23 voor binnentankschepen en terminals. Hoofdstuk 23 AANMEREN

Internationale veiligheidsrichtlijnen Hoofdstuk 23 voor binnentankschepen en terminals. Hoofdstuk 23 AANMEREN Hoofdstuk 23 AANMEREN Dit hoofdstuk behandelt de voorbereidingen en procedures die nodig zijn om efficiënt aan te meren en aangemeerd te blijven, terwijl de tanker langszij een steiger ligt. Uitwisseling

Nadere informatie

WETTELIJK KADER BELGIË ONDERHOUD VAN NOODVERLICHTING

WETTELIJK KADER BELGIË ONDERHOUD VAN NOODVERLICHTING WETTELIJK KADER BELGIË WHITE PAPER SAMENVATTING De Belgische wetten en normen die de inspectie en het onderhoud van noodverlichting beschrijven, zijn duidelijk: de beheerder van het gebouw is verantwoordelijk

Nadere informatie

Sanitair afval Olie Huisvuil Chemicaliën AFGIFTE SCHEEPSAFVAL IN. zeehavens Amsterdam. 1 november 2004 start uitvoering Haven Afvalstoffen Plan (HAP)

Sanitair afval Olie Huisvuil Chemicaliën AFGIFTE SCHEEPSAFVAL IN. zeehavens Amsterdam. 1 november 2004 start uitvoering Haven Afvalstoffen Plan (HAP) Sanitair afval Olie Huisvuil Chemicaliën AFGIFTE SCHEEPSAFVAL IN zeehavens Amsterdam 1 november 2004 start uitvoering Haven Afvalstoffen Plan (HAP) Schonere zee, goed geregeld Een schonere zee via een

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2015/0304 (E) 6183/16 MAR 50 TRANS 46 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD inzake

Nadere informatie

Inspectiesysteem voor de veilige exploitatie van ro-ro-veerboten en hogesnelheidspassagiersvaartuigen op geregelde diensten

Inspectiesysteem voor de veilige exploitatie van ro-ro-veerboten en hogesnelheidspassagiersvaartuigen op geregelde diensten 27.9.2017 A8-0165/ 001-023 AMENDEMENTEN 001-023 ingediend door de Commissie vervoer en toerisme Verslag Dominique Riquet Inspectiesysteem voor de veilige exploitatie van ro-ro-veerboten en hogesnelheidspassagiersvaartuigen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 15.6.2006 COM(2006) 288 definitief 2003/0103 (CNS) Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD waarbij de lidstaten worden gemachtigd in het belang van de

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2012 No. 11 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 19 januari 2012, nr. IENM/BSK-2011/173620, houdende vaststelling tarieven havenstaatcontrole

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheid & Milieu

Toetsmatrijs Veiligheid & Milieu Opgesteld door: CCV Categoriecode: VVM Toetsvorm: Schriftelijk Totaal aantal vragen: 30 meerkeuzevragen Dekkingsgraad toetstermen: 81% Cesuur: 80% ijzonderheden: De huidige cesuur is vastgesteld op 77%.

Nadere informatie

VEMINDERING AANHOUDINGEN NEDERLANDSE SCHEPEN IN SPANJE

VEMINDERING AANHOUDINGEN NEDERLANDSE SCHEPEN IN SPANJE VEMINDERING AANHOUDINGEN NEDERLANDSE SCHEPEN IN SPANJE A.D. McPherson & H.R. Veldhuis West-Terschelling 2015 Maritiem Instituut Willem Barentz 1 INHOUDSOPGAVE 2 Samenvatting... 2 3 Inleiding... 5 4 Afkeuring

Nadere informatie

Peter Alkema beleidsadviseur Divisie Havenmeester

Peter Alkema beleidsadviseur Divisie Havenmeester Peter Alkema beleidsadviseur Divisie Havenmeester Missie Veiligheid Vlotheid Milieu OESO rapport (13/5) R dam en A dam: de havens dienen het milieu en leefklimaat te verbeteren 2 SECA Noordzee en Baltic

Nadere informatie

Inspectie laadeenheden

Inspectie laadeenheden Inspectie laadeenheden Wat inspecteren we? Inspectie van de laadeenheid: Administratieve inspectie vooraf: - Inspectie van de begeleidende documenten. In de praktijk: - Visuele inspectie van de laadeenheid

Nadere informatie

We kennen de regels en procedures en volgen die op.

We kennen de regels en procedures en volgen die op. Voorwoord Inhoud Oiltanking streeft ernaar alle zakelijke activiteiten op een veilige en efficiënte manier uit te voeren. Wij hebben ons tot doel gesteld alle ongevallen, letsels en beroepsziekten te voorkomen

Nadere informatie

Vergadering water- en scheepvaartpolitiediensten. Vraag BE3 van de Belgische delegatie

Vergadering water- en scheepvaartpolitiediensten. Vraag BE3 van de Belgische delegatie Vergadering water- en scheepvaartpolitiediensten Vraag BE3 van de Belgische delegatie Wat doen de andere landen met vaartuig die over een geldig Certificaat van Onderzoek beschikken, maar waarvan er tekortkomingen

Nadere informatie

3. Welk kanaal in de VHF-band wordt gebruikt voor schip-schip alarmering? 2 a. 70. b. 67. c. 13.

3. Welk kanaal in de VHF-band wordt gebruikt voor schip-schip alarmering? 2 a. 70. b. 67. c. 13. Proefexamen Marcom-B module GMDSS U bent geslaagd voor het examen Module GMDSS als u tenminste 28 van de 40 punten heeft behaald. Het aantal te behalen punten is in de rechter kantlijn vermeld. Naast deze

Nadere informatie

Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op baggerwerktuigen/schepen)

Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op baggerwerktuigen/schepen) Kerntaak 3: OL technisch A-III/1 (voert de technische taken uit op operationeel niveau A-III/1 op baggerwerktuigen/schepen) Werkproces 3.1: Marine engineering at the operational level A-III/1 De scheepswerktuigkundige

Nadere informatie

Veiligheidsuitrusting zeiljachten

Veiligheidsuitrusting zeiljachten = aanwezig aan boord (kolom afvinken met X) 1 Algemeen 1.1 Kenterproof 1.1.1 Zelflozende kuip A A V A O 1.1.2 Kooktoestel geborgd A O V O O 1.1.3 Accu s geborgd A O V O O 1.1.4 Ankerbakdeksel geborgd A

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Koopvaardij DOSSIER : Koopvaardij DOSSIERCREBO : 23202 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25518 NIVEAU : 4 COHORT : vanaf 2016 KERNTAAK : Alle VERSIE : 1v2 juni 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

In het project zijn verder de volgende inspectiepunten meegenomen: -verdrinkingsgevaar, -instructie, -persoonlijke beschermingsmiddelen en -werkdruk

In het project zijn verder de volgende inspectiepunten meegenomen: -verdrinkingsgevaar, -instructie, -persoonlijke beschermingsmiddelen en -werkdruk projectverslag A27 hotelschepen projectverslag A27-999 Hotelschepen "Arbeids - & Rusttijden Horecapersoneel aan boord van Nederlandse en buitenlandse hotelschepen" Versie: 20 juni 2000 Uitvoeringsperiode:

Nadere informatie

Kerntaak 1: OL nautisch A-II/1 (voert de nautische taken uit op operationeel niveau A-II/1 op baggerwerktuigen/schepen)

Kerntaak 1: OL nautisch A-II/1 (voert de nautische taken uit op operationeel niveau A-II/1 op baggerwerktuigen/schepen) Kerntaak 1: OL nautisch A-II/1 (voert de nautische taken uit op operationeel niveau A-II/1 op baggerwerktuigen/schepen) Werkproces 1.1: Navigation at the operational level A-II/1 De stuurman waterbouw

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 249 Besluit van 16 juni 2008, houdende wijziging van twee besluiten in verband met het vaststellen van aanvullende voorschriften voor het vervoer

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.4.2017 COM(2017) 174 final 2017/0080 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie in de Internationale Maritieme Organisatie

Nadere informatie

MARINE ENGINEERING. Opdracht 3.1. Wachtlopen tijdens zeebedrijf.

MARINE ENGINEERING. Opdracht 3.1. Wachtlopen tijdens zeebedrijf. MARINE ENGINEERING Opdracht 3.1. Wachtlopen tijdens zeebedrijf. 43 IGO2C-4 Opdracht: Wachtlopen Opdracht 3.1: Wachtlopen tijdens zeebedrijf Inleiding: Je bent gedurende je tijd aan boord in de machinekamerwacht

Nadere informatie

VEILIGHEIDSCHECKLIJST VOOR HET BUNKEREN VAN ZEESCHEPEN (Hoofdstuk 25.4.3 ISGOTT)

VEILIGHEIDSCHECKLIJST VOOR HET BUNKEREN VAN ZEESCHEPEN (Hoofdstuk 25.4.3 ISGOTT) VEILIGHEIDSCHECKLIJST VOO HET BUNKEEN VAN ZEESCHEPEN (Hoofdstuk 25.4.3 ISGOTT) Haven:... Datum:... Zeeschip:... Binnenschip:... Kapitein:... Schipper:... 1. Over te pompen producten Product Aantal ton

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: VB (Initieel examen), VVB (Verlengingsexamen)

Nadere informatie

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen

autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Visie KVNR op autonoom varende schepen, op afstand bewaakte of bestuurde schepen, onbemand varende schepen Introductie KVNR Collectieve belangenbehartiging van: meer dan 400 Nederlandse reders en scheepsbeheerders

Nadere informatie

VISSERS VISSEN VEILIG.

VISSERS VISSEN VEILIG. VISSERS VISSEN VEILIG. 1 Betekenis van Previs: Preventie van arbeidsongevallen aan boord van visserijschepen. 2 De doelstellingen van Previs Het ontwikkelen van instrumenten voor risicobeheersing en verbetering

Nadere informatie

Zelf samenstellen Intergrass biedt u aan om het door u gewenste onderhoud zelf samen te stellen. Hierbij zijn er meerdere mogelijkheden:

Zelf samenstellen Intergrass biedt u aan om het door u gewenste onderhoud zelf samen te stellen. Hierbij zijn er meerdere mogelijkheden: Onderhoud Onderhoud op maat Het onderhouden van de kunstgrasvelden is van vitaal belang voor de duurzaamheid en kwaliteit van deze velden. Daarom biedt Intergrass een concept aan voor het onderhoud, zodat

Nadere informatie

Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties. VSE seminar 7 oktober 2015

Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties. VSE seminar 7 oktober 2015 Inspection, testing en maintenance van brandbestrijdingsinstallaties VSE seminar 7 oktober 2015 Even voorstellen - JK-Fire consultancy - Productspecialist Dr. Sthamer Hamburg - Werkgroepen - PGS14 - PGS15,

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.5.2015 COM(2015) 195 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 789/2004 betreffende de overdracht

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 17 november 2003 (OR. en) 2003/0001 (COD) LEX 478 PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575 RICHTLIJN 2003/103/EG VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

Rapportage Security inspecties aan boord van Nederlandse schepen

Rapportage Security inspecties aan boord van Nederlandse schepen Rapportage Datum 28 september 2007 Rapportage Security inspecties aan boord van Nederlandse schepen Inspectie Verkeer en Waterstaat Toezichteenheid Zeevaart Unit Inspectie Vlaggenstaat INHOUD: 1 SAMENVATTING

Nadere informatie

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING 560 GEBEURTENISSEN NA DE EINDDATUM VAN DE PERIODE

INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING 560 GEBEURTENISSEN NA DE EINDDATUM VAN DE PERIODE INTERNATIONAL STANDARD ON AUDITING 560 GEBEURTENISSEN NA DE EINDDATUM VAN DE PERIODE INHOUDSOPGAVE Paragraaf Inleiding... 1-3 Definities... 4 Gebeurtenissen die zich vóór de datum van de controleverklaring

Nadere informatie

SafeSeaNet Infodag. Port State Control het Nieuwe Inspectie Regime en THETIS. Inspectie Verkeer en Waterstaat

SafeSeaNet Infodag. Port State Control het Nieuwe Inspectie Regime en THETIS. Inspectie Verkeer en Waterstaat SafeSeaNet Infodag Port State Control het Nieuwe Inspectie Regime en THETIS Inhoud Port State Control Het Nieuwe Inspectie Regime (NIR) Inspectieverplichting Selectie van schepen Scheepsrisicoprofiel THETIS

Nadere informatie

HSE guidelines. september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS

HSE guidelines. september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS HSE guidelines E september 2012 LEKKAGES HSE LIFE THE NATIONAL OIL&GAS INDUSTRY STANDARD FOR PROFESSIONALS Werk milieu bewust of werk niet Koolwaterstoffen zoals aardgas en aardgascondensaat zijn schadelijk

Nadere informatie

Onderhoud van blusmiddelen. Voor meer zekerheid

Onderhoud van blusmiddelen. Voor meer zekerheid Onderhoud van blusmiddelen Voor meer zekerheid ONDERHOUD VAN BLUSMIDDELEN 3 Onderhoud van blusmiddelen Een beginnende brand in uw bedrijf kunt u zelf blussen. Daarvoor maakt u gebruik van een brandslanghaspel

Nadere informatie

Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Zhen Hua 10 Europoort, 2 februari 2008

Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Zhen Hua 10 Europoort, 2 februari 2008 Datum Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Europoort, 2 februari 2008 2 van 12 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Feitelijkheden 4 2.1 Het schip en de bemanning 4 2.2 Reisgegevens 5 2.3 Het onderzoek

Nadere informatie

Combitraining herhaling Basic Safety Training, Brandbestrijding gevorderden, Redden & Overleven

Combitraining herhaling Basic Safety Training, Brandbestrijding gevorderden, Redden & Overleven G4S TRAINING & SAFETY Combitraining herhaling Basic Safety Training, Brandbestrijding gevorderden, Redden & Overleven Voor wie is deze training geschikt? Gezagvoerders, eerste stuurlieden, hoofdwerktuigkundigen

Nadere informatie

ZV1a slb-er: Jan Jaap Das ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma

ZV1a slb-er: Jan Jaap Das ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma Algemene ouderavond 1 e klas Zeevaart studenten Dinsdag 15 november 2016 ZV1a slb-er: Jan Jaap Das jj.das@noorderpoort.nl ZV1b slb-er: Tjeerd Braaksma trt.braaksma@noorderpoort.nl 1 Algemene ouderavond

Nadere informatie

Hybride voortstuwing sloep met ballen

Hybride voortstuwing sloep met ballen Hybride voortstuwing sloep met ballen Sloep met ballen is een overnaads geklonken aluminium reddingssloep van 8,25 m met een gewicht van circa 2500 kilo. Voor deze sloep ben ik op zoek naar een hybride

Nadere informatie

FireAlert Delta Industrieweg 40 b 3251 LX Stellendam 0181-770067 06-25328519

FireAlert Delta Industrieweg 40 b 3251 LX Stellendam 0181-770067 06-25328519 FireAlert Delta Industrieweg 40 b 3251 LX Stellendam 0181-770067 06-25328519 Noodverlichting 2 Noodverlichting en de regelgeving. Noodverlichtingsinstallaties en armaturen dienen conform Bouwbesluit, adequaat

Nadere informatie

Duidelijkheid in verantwoordelijkheid. John van der Sleen - Risicoherkenning

Duidelijkheid in verantwoordelijkheid. John van der Sleen - Risicoherkenning Duidelijkheid in verantwoordelijkheid John van der Sleen - Risicoherkenning Inhoud Enkele Process Safety Incidenten Wat is Process Safety Process Safety oorsprong Process Safety bedrijfsinvullingen Wat

Nadere informatie

38350 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

38350 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 38350 MONITEUR BELGE 17.07.2003 BELGISCH STAATSBLAD HOOFDSTUK VI. Slotbepalingen Art. 9. Het Besluit ontheffing loodsplicht Scheldereglement wordt ingetrokken. Art. 10. Dit besluit treedt in werking met

Nadere informatie

Gezamenlijke Bekendmaking

Gezamenlijke Bekendmaking Gezamenlijke Bekendmaking nr. 04-2015 Gebruik van AlS De Nederlandse Rijkshavenmeester Westerschelde en de Vlaamse Administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust maken

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT MAR 95 CODEC 876

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT MAR 95 CODEC 876 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 22 juli 2003 (OR. en) 2002/0310 (COD) LEX 450 PE-CONS 3640/1/03 REV 1 MAR 95 CODEC 876 VERORDENING (EG) Nr. /2003 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE

Nadere informatie

Servicedocument Examenplan

Servicedocument Examenplan Servicedocument Examenplan Koopvaardij SMBW Schipper-machinist beperkt vaargebied NAAM KANDIDAAT : DATUM EXAMEN : DOSSIER : Koopvaardij SMBW DOSSIERCREBO : 23203 KWALIFICATIE : KWALIFICATIECREBO : 25519

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: Toetsvorm: Totaal aantal vragen:

Nadere informatie