TE KOOP. Grote Bartholomaeuskerk met evt. pastorie en café restaurant. Kerkberg 1 Beek-Ubbergen. Vraagprijs: k.k. Vraagprijs: k.k.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TE KOOP. Grote Bartholomaeuskerk met evt. pastorie en café restaurant. Kerkberg 1 Beek-Ubbergen. Vraagprijs: k.k. Vraagprijs: k.k."

Transcriptie

1 TE KOOP Grote Bartholomaeuskerk met evt. pastorie en café restaurant Kerkberg 1 Beek-Ubbergen Op deze bijzondere plek wordt aangeboden de Grote Bartholomaeuskerk met een bijzonder rijk interieur. Eventueel te koop met pastorie, café restaurant de Witte en riant perceel Totale complex Vraagprijs: k.k. Kerkgebouw Vraagprijs: k.k.

2 ACHTERGROND Beschrijving monument: Uiterst belangrijke kerk met toren. Op 12 maart 1796 werd in de vergadering van Schout en Schepenen van het kwartier Nijmegen besloten, dat voortaan de Hervormden hun kerk met de Katholieken moesten delen. Dit gezamenlijke gebruik om beurten wordt simultaneum genoemd. Het gevolg was wel dat niemand zich meer verantwoordelijk voelde voor het onderhoud van het gebouw. In 1824 verkeerde het daarom in een dusdanige toestand, dat het wegens bouwvalligheid werd gesloten. Op het kerkhof tegen de kerk aan werd een houten loods opgebouwd als noodkerkje voor de Katholieken, terwijl de Hervormden zich gedwongen zagen gebruik te maken van het witte kerkje in Ubbergen. Na bijna dertig jaren kwam op 10 oktober 1825 een einde aan de huisvestingsproblemen, toen aan het R.K. kerkbestuur door een beschikking van koning Willem I een rijkssubsidie van f 6.000,- voor de bouw van een eigen kerk werd verleend. Deze subsidie werd nog aangevuld met gulle giften van onder meer pastoor Sieben, de parochie en van ver daarbuiten tot een bedrag van f ,- waarvoor de bouw werd aangenomen. Interieur Grote Bartolomeuskerk

3 In het voorjaar van 1826 werd met de bouw begonnen op het braakliggende terrein tegenover de Hervormde kerk, dat sindsdien de Kerkberg heet. Nog vóór de winter van 1826 werd het kerkgebouw zonder plechtigheid in gebruik genomen. Door de aanzienlijke toename van het aantal parochianen werd de kerk in de jaren door architect Jules Kayser enorm vergroot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de drie klokken door de Duitsers geroofd. Bij de oorlogshandelingen in september en oktober 1944 in Beek werd het kerkgebouw door inslaande granaten zwaar getroffen, waarbij onder meer de kostbare gebrandschilderde ramen verloren gingen en de pastorie met het daarin aanwezige kerkarchief in vlammen opging. In 1952 werd met de eigenlijke restauratie begonnen, waarbij het interieur grote veranderingen onderging. In de toren werden weer drie luidklokken opgehangen. Bij een grote opknapbeurt in de jaren werd geleidelijk aan het interieur aangekleed met neobarokke inventarisstukken uit de boedel van kerken, die gesloten of afgebroken werden. In diezelfde periode kreeg het orgel de status van Rijksmonument en werd het grondig gerestaureerd. Stichting Concertserie Beek organiseert sindsdien regelmatig kerkelijke concerten rond het orgel.

4 BIJZONDERHEDEN Indeling kerk De hoofdingang bevindt zich aan de Nieuwe Holleweg bij binnenkomst valt direct het rijke interieur op met veel mooie details. De kerkzaal is mooi ruim van opzet. De bijruimten bestaan uit een serre, een toiletruimte, een sacristie, en een bijsacristie met trap naar de toren. Monumentenomschrijving: St. Bartholomeüs. Neoclassicistische hallenkerk uit met Ionische zuilen en arcaden. Verbouwd tot een vierbeukige ruimte met zuilenrij in de as en exterieur in neorenaissancevormen met toren naast het koor door J. Kayser, Houten bovenbouw op de toren, geïnspireerd op de St. Stevenstoren in Nijmegen. Na beschadiging in de laatste wereldoorlog is de kerk in 1952 weer driebeukig gemaakt en van een cassettenplafond voorzien. Neobarok meubilair, uit andere kerken afkomstig: hoogaltaar afkomstig uit de voormalige R.K. Kerk te Westerblokker, communiebank afkomstig uit de vm. St. Willibrorduskerk te Den Haag, preekstoel, biechtstoelen, alles eerste helft 19de eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Onderwerk, in 1831 als eerste orgel gemaakt door H.D. Lindsen te Utrecht. Oorspronkelijke orgelkas in 1944 verwoest, binnenwerk bewaard gebleven. In 1952 door Verschueren (Heythuysen) herbouwd met nieuwe kas in open opstelling. In 1973 door Verschueren Orgelbouw gerestaureerd en geplaatst in een vroeg 19de eeuwse kas, afkomstig uit een zusterklooster in Geel (België), aangekocht van de fa. Schijven te Brussel. Een nieuw vrij Pedaal werd toegevoegd. De preekstoel werd in 1891 vervaardigd door Atelier J.W. Ramakers en Zonen Beeldhouwers te Geleen.

5 Achtergrond Beek-Ubbergen Beek ligt tussen de stuwwal van het Rijk van Nijmegen en de laaggelegen Ooijpolder. Uit de stuwwal sijpelen verschillende beken, ideaal om te wassen en om molens aan te drijven. Door de overvloed aan helder water zijn er in dit dorp dan ook van oudsher tot ver in de 20e eeuw veel wasserijen en blekerijen geweest. Hiervan getuigen nog de witte wasboerderijtjes alsmede enkele spoelputten. Nadat het aantal wasserijen drastisch was teruggelopen, zijn in de jaren vijftig alle beekjes naar de riolering geleid. Enkele jaren geleden is dit deels in oude staat hersteld en het water stroomt nu weer door enkele straten in Beek.

6 KENMERKEN KERKGEBOUW Eigenaar pand - R.K. Parochie Maria ten Hemelopneming Soort object - Kerk met neven ruimten en parkeer terrein. Huidige bestemming - Enkelbestemming maatschappelijk. Ligging - In het oude centrum van Beek-Ubbergen in een mooi landschap Bouwjaar Status - N.v.t. Vloeroppervlakte - Circa 675 m² VVO en 795 m 2 BVO Adres - Kerkberg 1, 6573 DN Beek-Ubbergen Kadastraal - Ubbergen Sectie: B Nummer: 3162 gedeeltelijk Ubbergen Sectie: B nummer 4151, 705 m 2 Vloer- en perceel opp m² en m² Verwarming - Kerkzaal heteluchtverwarming bj. ketel 2012 en gaskachels in de bijruimten. Parkeren - Op eigen terrain. Bezichtiging - Op afspraak. Aanvaarding - In overleg

7 KENMERKEN PERCEEL EN OVERIG VASTGOED Eigenaar pand - R.K. Parochie Maria ten Hemelopneming Soort object - Café restaurant de Witte - Pastorie Huidige bestemming - Café: horeca bestemming - Pastorie: woonbestemming Adres - Kerkberg 1, 6573 DN Beek-Ubbergen - Kerkberg 3, 6573 DN Beek-Ubbergen - Nieuwe Holleweg 4, 6573 DX Beek-Ubbergen Kadastraal - Ubbergen Sectie: B Nummer: 3162, m 2 - Ubbergen Sectie: B Nummer: 2347, 637 m 2 - Ubbergen Sectie: B Nummer: 4151, 705 m 2 Perceel oppervlak. - In totaal: m 2

8 LIGGING VOORZIJDE BINNENZIJDE

9 BINNENZIJDE

10 BINNENZIJDE SACRISTIE

11 TUIN ACHTERZIJDE PARKEERPLAATS CAFÉ RESTAURANT DE WITTE

12 PLATTEGROND

13 PLATTEGROND

14 KADASTRALE GEGEVENS Kerkgebouw Het gehele complex

15 BESTEMMINGSPLAN De huidige bestemming van de kerk is maatschappelijk. Voor een nadere beschrijving hiervan verwijzen wij naar het bestemmingsplan Stuwwal en beschermd dorpsgezicht Ubbergen vastgesteld Tevens kunt u voor additionele informatie terecht op de website ruimtelijkeplannen.nl.

16 OVER RELIPLAN Wij zijn u graag van dienst Indien blijkt dat dit (uiteindelijk) niet het gewenste gebouw is, kunnen wij u wellicht verder helpen. Wij zijn u graag van dienst met onze specialisten op verschillende vakgebieden. Aan- en verkoop / Aan- en verhuur van onroerend goed Wij kunnen zorgdragen voor de bemiddeling bij de transactie van het onroerend goed of het stuk bouwgrond. Bij onroerend goed kan deze bemiddeling de aankoop van de betreffende locatie inhouden. Evenzo zijn wij bij uitstek gespecialiseerd in de aan-/verkoop en aan-/verhuur van maatschappelijk onroerend goed. Met betrekking tot aan- en verkoop van onroerend goed, staat de opdrachtgever uit hoofde van zijn opdracht onder meer de volgende diensten ter beschikking: Bespreken van en adviseren omtrent de mogelijkheden om tot de beoogde aan- of verkoopovereenkomst te komen. Beoordelen van de waarde van het betreffende onroerend goed. Besteden van aandacht aan juridische, fiscale, bouwkundige en andere van belang zijnde aspecten. Adviseren over en het voeren van onderhandelingen. Begeleiden bij de afwikkeling, waaronder begeleiding bij de notaris (bij koop /verkoop etc.). Reliplan Buiksloterdijk 240 te Amsterdam Mocht u na het lezen van de informatie uit deze brochure nog vragen hebben of meer willen weten over de vele mogelijkheden, dan zijn wij u graag van dienst om één en ander nader toe te lichten.

17 Deze informatie is met zorg samengesteld. Desondanks kunnen hieraan geen rechten worden ontleend.