Duurzame Dialogen. over people, planet, profit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duurzame Dialogen. over people, planet, profit"

Transcriptie

1 Duurzame Dialogen over people, planet, profit

2 Sinds 2013 organiseert Delta Lloyd een serie dialogen over duurzaamheid. We willen daarmee inzicht krijgen in actuele ontwikkelingen en trends en tegelijkertijd feedback krijgen op de visie en het beleid van Delta Lloyd op duurzaamheidthema s. We bouwen hiermee ook aan een netwerk van relevante experts en stakeholders. De gesprekken gingen over thema s die relevant zijn voor ons als verzekeraar en waar wij een impact op kunnen hebben: Armoede & Schuld Water & Wind Impact & Investeringen

3 Wij moeten onszelf opnieuw uitvinden. Daarbij draait alles om vertrouwen. Als je als financiële dienstverlener wordt vertrouwd, dan heb je de toekomst. Ingrid de Graaf, Raad van Bestuur

4 In totaal spraken we met zo n 100 experts: wetenschappers, onderzoekers, adviseurs, beleidsmakers, journalisten, (sociaal) ondernemers en ervaringsdeskundigen. 11 mensen van Delta Lloyd en alle leden van de Raad van Bestuur namen deel.

5 Drie thema s die relevant zijn voor onze bedrijfsvoering en waar wij impact op kunnen hebben

6 Armoede & Schuld Water & Wind Impact & Investeringen

7 Armoede & Schuld Schaarste neemt bezit van ons denken. Het leidt tot een tunnelvisie en verkeerde beslissingen. Sendhil Mullainathan en Eldar Shafir in Schaarste (2013)

8 Door veel in gesprek te zijn met de buitenwereld, worden we ook weer geattendeerd op voortschrijdende inzichten of zaken waar we zelf nog niet aan hadden gedacht. Marie-Louise Voors, Delta Lloyd Foundation

9 Armoede & Schuld Delta Lloyd Groep maakt zich als financiële dienstverlener sterk voor duurzame financiële zekerheid en zelfredzaamheid van haar klanten. Met haar producten en diensten, maar ook door de (vrijwillige) inzet van medewerkers en middelen voor mensen in armoedesituaties via Delta Lloyd Foundation. Delta Lloyd levert hiermee een bijdrage aan het voorkomen en bestrijden van armoede in Nederland en verschaft zich hiermee een beter inzicht in de samenleving waarin zij opereert en de rol die ze daarin speelt.

10 Feiten over armoede en schulden (10%) huishoudens in Nederland heeft een inkomen onder de lage inkomensgrens (9.250 euro) 1 op de 7 kinderen jonger dan 18 jaar leeft in armoede 28% van de huishoudens heeft betalingsachterstanden 12% loopt risico op problematische schulden 3 tot 5% heeft problematische schulden en geen regeling huishoudens hebben een schuldregeling Jaarlijks nieuwe klanten schulddienstverlening Schulden kosten de samenleving jaarlijks 11 miljard

11 Wie, wat, waar Er zijn zes dialogen gevoerd over Armoede en Schuld. De eerste drie met experts op het gebied van armoede en schuldhulp: onderzoekers, wetenschappers, journalisten, adviseurs, sociaal ondernemers en deurwaarders. Daarna zijn we in gesprek gegaan met schuldenaren en vervolgens met schuldeisers, waaronder de Belastingdienst, energieleveranciers, zorgverzekeraars, telecomaanbieders en woningbouwverenigingen. De gesprekken vonden plaats op passende locaties, zoals het voormalig Maagdenhuis, het Talentenhuis en de Diaconie in Amsterdam.

12

13 Dialoogvragen We stelden elkaar de volgende vragen: 1.Wat verstaan we onder armoede en schuld? Welke oorzaken kunnen we aanwijzen? 2.Hoe kunnen armoede en schuld worden voorkomen of opgelost? Wat werkt en wat werkt niet? 3.Welke rol kan het bedrijfsleven (en specifiek Delta Lloyd) spelen bij het terugdringen van armoede en schulden? 4.Waarmee moeten we beginnen? Wat heeft de meeste impact?

14 Wat zeiden onze stakeholders? Er moet onderscheid gemaakt worden tussen verschillende typen armoede en schuld. Langdurige schulden ontstaan meestal door een combinatie van factoren. Sommige mensen zijn niet zelfredzaam en kunnen eigen verantwoordelijkheid niet aan. Dit vraagt om maatwerk in de hulpverlening. Bedrijven kunnen en willen een bijdrage leveren aan het voorkomen en oplossen van langlopende schulden. Uit maatschappelijke verantwoordelijkheid en eigen belang.

15 Betalingsachterstanden en incasso s kosten de samenleving miljarden per jaar. Dit oplossen loont. Annemarie van Gaal

16 Wat hebben we ervan geleerd? De oplossing voor armoede veroorzaakt door problematische schulden vraagt om twee sporen: 1. Gedragsverandering via voorlichting en nudging 2. Systeemaanpak: aanpassen van regelgeving en hulpverlening Wij zien 6 kansen en prioriteiten voor schuldeisers: 1. Kosten-batenanalyse van het creditmanagement bij bedrijven; 2. Vereenvoudigen van de communicatie over lenen en schulden; 3. Delen van informatie over wanbetalers tussen bedrijven; 4. De krachten bundelen voor schuldhulp op maat door bedrijven; 5. Bijdragen aan goed toegepast rekenonderwijs; 6. Herijking van de schuldmoraal (ethische uitgangspunten).

17 Wat gaan we ermee doen? (1) Delta Lloyd neemt het voortouw in een landelijke bedrijvencoalitie Van Schulden naar Kansen gericht op een effectieve, efficiënte en inclusieve benadering van klanten met betalingsachterstanden in De doelstellingen voor 2015 zijn een coalitie vormen en samen een heldere betaal-taal ontwikkelen voor klanten. En werken aan een ethiek voor schuldeisers. Delta Lloyd is ambitiedrager Armoede & Schuld in nationaal ambitie 2020-programma van MVO Nederland.

18 Wat gaan we ermee doen? (2) Delta Lloyd Foundation gaat tussen 2015 en 2020 in de steden Amsterdam, Arnhem, Helmond, Rotterdam en Zwolle huishoudens helpen die in armoede leven veroorzaakt door problematische schulden. Delta Lloyd Foundation levert vrijwilligers, denkkracht, netwerk, creativiteit, financiën en daadkracht waarmee van gebaande paden kan worden afgeweken en lokale coalities in beweging kunnen komen. In 2015 staat het smeden van lokale allianties en het plan van aanpak op het programma. Delta Lloyd Foundation 2020: van financiële zelfredzaamheid naar structurele zelfredzaamheid.

19 Belang voor stakeholders 5 1. Eenvoudige communicatie voor mensen over lenen/afbetalen 2. Bewustmaking door campagnes 3. Schuldhulp op maat 4. Financiële educatie in basis- en voortgezet onderwijs / Risicovolle standaardkeuzes voor klanten vermijden Digitaal huishoudboekje om budget te beheren 7. Belonen van goed betaalgedrag 8. Een schuldenloket dat schuldenlast beheert voor schuldenaren 9. Informatiesysteem betalingsachterstanden/schulden voor schuldeisers 10. Toeslagenbeleid herzien 11. Arbeidsbemiddeling om inkomsten te kunnen genereren Belang voor Delta Lloyd

20 Water & Wind Er zit geld in Duurzaamheid, alleen hier heb je bewustzijn voor nodig. En bewustzijn is iets voor individuen. Tomas te Velde, Solar Boat Team

21 Water & Wind Delta Lloyd is geïnteresseerd in Water & Wind vanuit de noodzaak en verantwoordelijkheid om duurzaam gebruik van grondstoffen te bevorderen. Hier ligt een belangrijke rol voor ons als financieel dienstverlener. Als investeerder, maar ook als schadeverzekeraar. Bovendien ondersteunt Delta Lloyd als grootste watersportverzekeraar van Nederland de watersport in de breedste zin van het woord: van de Olympische zeilploeg tot het Scheepvaartmuseum.

22 Feiten over Water & Wind Minder dan 1% van de watervoorraad op aarde kan gebruikt worden als drinkwater De menselijke consumptie van water neemt jaarlijks toe Minder dan 1% van het water dat door waterbedrijven wordt behandeld, wordt gebruikt om te drinken of te koken Er zijn waterverontreinigingen geïdentificeerd Plastic (inclusief microplastics) vormen een groot aandeel Water kost gemiddeld 0,13 cent per liter

23 Wie, wat, waar Over het thema Water & Wind heeft Delta Lloyd gesproken met 20 experts en inhoudelijk betrokkenen van waterbedrijven, waterschappen, NGO s, ingenieursbureaus en investeerders. Ook spraken we met innovatieve ondernemers, adviseurs, studenten en watersporters. De dialogen werden gevoerd op en aan het water: bij RIVA aan de Amstel, GeWoonboot in het IJ en De Nieuwe Liefde aan de gracht.

24

25 Dialoogvragen We stelden elkaar de volgende vragen: 1. Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam water- & windmanagement? 2. Hoe kunnen we de waarde van water en wind vergroten en welke investeringen zijn hiervoor nodig? 3. Welke rol kan Delta Lloyd als verzekeraar en investeerder spelen op het gebied van duurzaam water & windbeheer?

26 Wat zeiden onze stakeholders? Water is het blauwe goud: investeren in duurzaam water- en windmanagement is lonend. Bijvoorbeeld investeren in waterzuivering levert nieuwe grondstoffen op. Men is zich nog onvoldoende bewust van de waarde van water (en wind). Die zou inzichtelijk gemaakt moeten worden. Dit vereist een regionale aanpak omdat de waarde van water regionaal verschilt. Het is logisch en wenselijk dat Delta Lloyd bijdraagt aan schoon en veilig (drink)water.

27 Drinkwater is niet per se schaars, maar wel oneerlijk verdeeld. Michel Scholte, True Price

28 Wat hebben we ervan geleerd? Het is complex om de waarde van water en wind te bepalen. Er liggen kansen voor Delta Lloyd als verzekeraar om samen met sociale ondernemers nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor duurzame innovaties op het gebied van water en wind. Als investeerder kan Delta Lloyd bijdragen door via engagement aandacht te vragen voor duurzaam water- en windgebruik.

29 Wat gaan we ermee doen? Delta Lloyd gaat de opgedane kennis en contacten op het gebied van duurzaam water- en windgebruik inzetten voor de ontwikkeling van een duurzame strategie voor de stimulering van sociaal en innovatief ondernemerschap en de ontwikkeling van nieuwe verzekeringsproducten.

30 Belang voor stakeholders 5 1. Belonen van duurzaam water/windgebruik (bijvoorbeeld winddelen) 2. Waterveiligheid (Deltaplan) bevorderen Waterkwaliteit (schoon) bevorderen 4. Duurzame watersport (SAIL) 5. Verzekeren van duurzame water&windprojecten Waarde van water beprijzen (True Price) 7. Investeren in duurzame innovaties (Water&windfonds) Water als energiebron bevorderen 9. Bewustwording waarde van water & wind door campagnes 10. Eigen water&windlab 11. Risicoanalyses maken voor duurzame ondernemingen 12. Engagement op thema water & wind door beleggers Belang voor Delta Lloyd

31 Impact & Investeringen Wij willen de wereld duurzamer maken door invloed uit te oefenen op waar het geld naartoe gaat. Jack Jonk, Delta Lloyd Asset Management

32 Impact & Investeringen Als grote pensioenverzekeraar belegt Delta Lloyd miljarden in aandelen en obligaties. Onze klanten vertrouwen erop dat wij dit op een verantwoorde wijze doen. Als grote belegger oefent Delta Lloyd haar invloed uit op het duurzaamheidsbeleid van de ondernemingen waarin zij belegt door regelmatig in dialoog te gaan met hen en ons actief en betrokken op te stellen bij de ontwikkeling van hun duurzaamheidsbeleid.

33 Feiten over Impact & Investeringen

34 Wie, wat, waar? De dialogen over Impact & Investeringen werden gevoerd met 20 specialisten op het gebied van duurzaam beleggen: Asset Managers, duurzaamheidadviseurs, economen, onderzoekers, ondernemers en journalisten. De drie dialogen vonden plaats in de Beurs van Berlage, De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde. Daarnaast zijn er ook enkele bilaterale gesprekken gevoerd met de Eerlijke Verzekeringswijzer, VBDO en ABN AMRO.

35

36 Dialoogvragen We stelden elkaar de volgende vragen: 1. Wat verstaan wij onder duurzame impact van investeringen? 2. Welke kansen en dilemma s zien we voor het verduurzamen van onze economie? 3. Welke thema s zijn relevant en materieel? 4. Hoe kan engagement de duurzame impact van onze investeringen vergroten?

37 Wat zeiden onze stakeholders? Duurzaam beleggen begint bij een hele heldere visie. Vanuit die visie spreek je de bedrijven waarin je investeert aan op alle issues die de business raken en dus de waarde van de aandelen bepalen. Daarnaast is het goed om één of meer thema s te kiezen waarbij je extra inzet op verduurzaming. Water zou zo n thema kunnen zijn. Laat als belegger de ontwikkeling en geleerde lessen zien in het proces van verduurzaming en laat die je motivatie zijn voor keuzes.

38 Maak het transparant: koppel de (pensioen)verzekeringen aan de investeringen en leg uit wat ze opleveren voor de klant in termen van goede zorg, een woning, voorzieningen. Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance

39 Wat hebben we ervan geleerd? Er zijn twee visies op het verduurzamen van beleggingen: enerzijds de noodzaak om voor de hele beleggingsportefeuille de duurzame lat hoger te leggen en anderzijds het belang van keuzes maken voor een of meer thema s die bij Delta Lloyd passen en waarmee je een voortrekkersrol vervult. Beide sporen kunnen naast elkaar bestaan. Transparantie (uitleggen wat je doet) en samenwerking (risico spreiden) vormen een voorwaarde voor duurzaam beleggen.

40 Wat gaan we ermee doen? Delta Lloyd zal het netwerk van experts blijven betrekken bij de verdere ontwikkeling van het duurzaamheidsbeleid en de eventuele keuze voor thema s. Ook zal Delta Lloyd blijven samenwerken met andere beleggers en verzekeraars bij het verduurzamen van de bedrijven (via engagement); Delta Lloyd zal helder communiceren over haar werkwijze en resultaten.

41 Belang voor stakeholders 5 1. Specifieke duurzaamheidsthema s bevorderen 2. Bevorderen van nieuwe economische modellen en systemen 3. Vitaliteit/gezond ouder worden bevorderen Duurzaamheid in brede zin bevorderen 5. Flexibiliteit in verzekeringsproducten en diensten Koppeling pensioen - zorg/hypotheek (beleggen/verzekeren) Duurzame innovaties bevorderen:ondernemers steunen 8. Aandacht op waarde in plaats van alleen geld Voldoen aan internationale indices en benchmarking 10. Gezamenlijk engagement via climate en social bonds 11. Transparantie in geldstromen bevorderen Belang voor Delta Lloyd

42 Duurzame Dialogen

43 Geraadpleegde literatuur Het Pauperparadijs Suzanna Jansen Schaarste Sendhil Mullainathan & Eldar Shafir Every picture tells a story Roeland van Geuns (HvA) Schulden in Nederland Tamara Madern (NIBUD) Vergroenen en verdienen Planbureau voor de Leefomgeving De Staat van het klimaat 2013 HIER Klimaatbureau Water, een kostbaar goed Wereldnatuurfonds Nederland Waterweetjes en feiten Lemtech

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit Duurzame Dialogen over people, planet, profit Sinds 2013 organiseert Delta Lloyd een serie dialogen over duurzaamheid. We willen daarmee inzicht krijgen in actuele ontwikkelingen en trends en tegelijkertijd

Nadere informatie

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit Duurzame Dialogen over people, planet, profit Sinds 2013 organiseert Delta Lloyd een serie dialogen over duurzaamheid. We willen daarmee inzicht krijgen in actuele ontwikkelingen en trends en tegelijkertijd

Nadere informatie

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit

Duurzame Dialogen. over people, planet, profit Duurzame Dialogen over people, planet, profit Sinds 2013 organiseert Delta Lloyd een serie dialogen over duurzaamheid. We willen daarmee inzicht krijgen in actuele ontwikkelingen en trends en tegelijkertijd

Nadere informatie

EVERY PICTURE TELLS A STORY

EVERY PICTURE TELLS A STORY EVERY PICTURE TELLS A STORY Armoede: een gedifferentieerd verschijnsel Roeland van Geuns Low budget, High Service 4 oktober 2014 1 INHOUD ARMOEDE: ACTUEEL, MAAR WAT IS HET? RELEVANTIE VAN GEDRAG OUDE EN

Nadere informatie

verantwoord beleggen

verantwoord beleggen verantwoord beleggen Verantwoord beleggen bij Delta Lloyd Delta Lloyd Groep ziet beleggen als een effectieve manier om waarde te vermeerderen, zolang dat op een verantwoorde manier gebeurt. Maar wat is

Nadere informatie

ARMOEDE VERMINDEREN/VOORKOMEN: UITDAGINGEN EN MOGELIJKHEDEN. Roeland van Geuns Meedoen is mogelijk Lelystad,

ARMOEDE VERMINDEREN/VOORKOMEN: UITDAGINGEN EN MOGELIJKHEDEN. Roeland van Geuns Meedoen is mogelijk Lelystad, ARMOEDE VERMINDEREN/VOORKOMEN: UITDAGINGEN EN MOGELIJKHEDEN Roeland van Geuns Meedoen is mogelijk Lelystad, 19-11-2014 1 INHOUD Armoede: wat is armoede en wie zijn er arm? Waarom zijn mensen arm? Effecten

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Wat doet armoede met ons en hoe daarop in te spelen? Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Wat weten we al? 2. Armoede in Nederland

Nadere informatie

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde

Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzame winst voor MKB in 7 stappen Jaap de Vries Gijs Duivenvoorde Duurzaam ondernemen 1 Even voorstellen Gijs Duivenvoorde ir, Delft Berenschot Maakindustrie Duurzaamheid Innovatie Normcommissie ISO26000

Nadere informatie

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring

MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring MVO volgens : een ISO26000 zelfverklaring 1 Waarom MVO? Moeten: Horen: Lonen: gedrag af MVO handelen wordt afgedwongen MVO handelen o.b.v. vrijwilligheid (morele motivatie) De markt beloont MVO en straft

Nadere informatie

Vroegsignalering, samenwerking en standaardisatie in de keten

Vroegsignalering, samenwerking en standaardisatie in de keten Vroegsignalering, samenwerking en standaardisatie in de keten Huurincasso Congres 2017 1 Waarom zijn we hier? Betaalbaarheid en energie- en zorgarmoede toenemend probleem 5% van de klanten heeft structureel

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan

Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan Hoofdstuk 1 Zet de geldmachine aan De praktijk Mijn verzekeraar stopte met het uitkeren van geld, terwijl ik helemaal niet in staat was om te werken. Stel dat je partner overlijdt en je daardoor mentaal

Nadere informatie

Beleggingsmodel Fondsen

Beleggingsmodel Fondsen Beleggingsmodel Fondsen De meest comfortabele manier van beleggen Steeds afgestemd op het actuele beursklimaat Keuze uit verschillende risico s en rendementen Gecombineerde beleggingsexpertise van ABN

Nadere informatie

Strategisch Pensioenmanagement

Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement Strategisch Pensioenmanagement is samenbrengen. Strategisch Pensioenmanagement De belangrijkste taak van Strategisch Pensioenmanagement is ervoor te zorgen dat u in control

Nadere informatie

Delta Lloyd Groep. Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep. Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010

Delta Lloyd Groep. Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep. Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010 Delta Lloyd Groep Duurzaam ondernemen bij Delta Lloyd Groep Nyenrode Business Universiteit, 28 mei 2010 Aanwezige leden van de Raad van Bestuur Niek Hoek CEO Emiel Roozen CFO Voorzitter van de Raad van

Nadere informatie

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT 5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT WAT BETEKENT DUURZAAM? Duurzaam betekent aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Hoe kan ondersteuning effectief zijn en waarom? Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Wat is arm? 2. Aspecten van armoede 1.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven Stel je voor: CSR is het land dat je wilt bezoeken. Je pakt als eerste de Rough Guide om je in te lezen Hoofdstuk 1: CSR entry requirements

Nadere informatie

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam bankieren bij ABN AMRO ABN AMRO levert een scala aan producten en diensten aan particuliere, private

Nadere informatie

Biologisch, Inherent duurzaam. VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010

Biologisch, Inherent duurzaam. VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010 Biologisch, Inherent duurzaam VBP Ledenvergadering Mariëtte van Amstel 20 mei 2010 Schuttelaar & Partners Adviseurs met overtuiging _Al 15 jaar werken we aan een duurzame en gezonde samenleving _Met meer

Nadere informatie

Dit is Achmea. 9 April 2015 Eindhoven

Dit is Achmea. 9 April 2015 Eindhoven Dit is Achmea 9 April 2015 Eindhoven MVO bij Achmea: gebaseerd op drie pijlers Ons bedrijf Achmea als werkgever en kantoororganisatie Ons werk Achmea als verzekeraar en institutioneel belegger Onze wereld

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Goede Zaken MBO voor Dummies

Goede Zaken MBO voor Dummies Goede Zaken MBO voor Dummies Kansen voor ideëel en commercieel www.goedezaken.eu 1 Onderneming van de 21 e eeuw People (mensen) MVO Planet (milieu) Profit (winst) MBO als onderdeel van MVO Verzoeken aan

Nadere informatie

van ondernemers zijn. Om continu oplossingen te vinden, blijf ik op zoek naar nieuwe informatie. Alles wat bruikbaar bleek in de praktijk, bracht ik

van ondernemers zijn. Om continu oplossingen te vinden, blijf ik op zoek naar nieuwe informatie. Alles wat bruikbaar bleek in de praktijk, bracht ik Inleiding Laat ik met de deur in huis vallen: ik geloof dat het midden- en kleinbedrijf een verschil maakt in de wereld. Denk aan bedrijven die nieuwe manieren bedenken om oceanen plasticvrij te maken,

Nadere informatie

2012 MVO Jaarverslag

2012 MVO Jaarverslag 2012 MVO Jaarverslag MVO-beleid Tomingroep Als mensontwikkelbedrijf werkt Tomingroep aan duurzaamheid in de volle breedte. Wij willen op een maatschappelijk verantwoorde wijze zaken doen in samenwerking

Nadere informatie

Onno Elzinga, BMD Advies Oost, 2 juni 2010

Onno Elzinga, BMD Advies Oost, 2 juni 2010 Duurzaam ondernemen Waar praten we over? Onno Elzinga, BMD Advies Oost, 2 juni 2010 Onderwerpen Duurzaam ondernemen. Waar praten we over? Wat is MVO? Ontwikkelingen Waarom duurzaam ondernemen? ISO 26000

Nadere informatie

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID.

HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. HET PROJECT WAAR ALLES IN SAMEN KOMT WATER SHOPS IN INDIA CARE. ACT. SHARE. LIKE CORDAID. SCHOON WATER: BRON VAN VOORSPOED... WATER > GEZONDHEID > EDUCATIE > ECONOMISCHE ONTWIKKELING > WELVAART Zonder

Nadere informatie

Het maken van een duurzaamheidsbeleid

Het maken van een duurzaamheidsbeleid Het maken van een duurzaamheidsbeleid Workshop Lekker Betrokken! Phyllis den Brok Projectleider Lekker Betrokken! phyllis@phliss.nl 06-22956623 hhp://www.phliss.nl/lb.html Duurzaamheid Definitie duurzaamheid:

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Wat doet armoede met ons en hoe daarop in te spelen? Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Wat weten we al? 2. Armoede in Nederland

Nadere informatie

Inkoop en contractmanagement

Inkoop en contractmanagement Syllabus Inkoop en contractmanagement Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief best practices bij onder meer Universiteit Twente, ING, provincie

Nadere informatie

ARMOEDE EN WONEN: SCHULDEN EN (HUUR)INCASSO

ARMOEDE EN WONEN: SCHULDEN EN (HUUR)INCASSO ARMOEDE EN WONEN: SCHULDEN EN (HUUR)INCASSO Roeland van Geuns Lector armoede en participatie Hogeschool van Amsterdam Den Haag, 24 juni 2015 1 INHOUD 1. Enkele cijfertjes 2. Gedrag: enkele recente inzichten

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid

Waar start je als ondernemer met duurzaamheid Waar start je als ondernemer met duurzaamheid www.will2sustain.com SPELREGELS PARTICIPATIEF INTERACTIEF MOBIELTJES GEBRUIK MAKEN VAN KENNIS IN DE GROEP CONCREET TOEPASSEN GEBRUIK MAKEND VAN VRAGEN EN

Nadere informatie

Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later.

Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later. Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later. Puur voor later. Voor ons is het Zwitserleven Gevoel onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld. Daar dragen wij graag aan bij met ons verantwoorde

Nadere informatie

ABN AMRO Duurzame Ontwikkeling Hoe financieren we de energie transitie

ABN AMRO Duurzame Ontwikkeling Hoe financieren we de energie transitie ABN AMRO Duurzame Ontwikkeling Hoe financieren we de energie transitie Wie? Opleiding: Technische Bedrijfskunde (werktuigbouw), Universiteit Twente Werk: ABN AMRO Export financiering Banco Real (AA Brazilie)

Nadere informatie

VERSLAG KPN STAKEHOLDERDIALOOG. Datum: 28 oktober 2010 Plaats: KPN Network Operations Center, Hilversum

VERSLAG KPN STAKEHOLDERDIALOOG. Datum: 28 oktober 2010 Plaats: KPN Network Operations Center, Hilversum VERSLAG KPN STAKEHOLDERDIALOOG Datum: 28 oktober 2010 Plaats: KPN Network Operations Center, Hilversum Op 28 oktober 2010 ging KPN voor de derde keer in gesprek met verschillende stakeholders. De belangrijkste

Nadere informatie

Verzekeren van duurzame energie

Verzekeren van duurzame energie Verzekeren van duurzame energie Verzekeren van duurzame energie Wind, zon, water en aardwarmte vier prachtige, maar onvoorspelbare natuurelementen. Het zijn de elementen die een steeds grotere rol gaan

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Wat doet armoede met ons en hoe daarop in te spelen? Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Wat weten we al? 2. Armoede in Nederland

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Speciale aandacht voor armoede in wijkteams? Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Oorzaken van armoede 2. Armoede en multi-problematiek

Nadere informatie

Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat?

Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat? Ondernemen: Hoe doen andere sectoren dat? Wie ben ik Een willekeurige collega uit een andere sector Met dezelfde uitdaging en vraagstukken Met een persoonlijk verhaal Wil graag mijn ervaringen delen Overeenkomsten

Nadere informatie

TNO draagt bij aan de oplossing van verschillende complexe maatschappelijke vraagstukken op terreinen als energievoorziening, watermanagement,

TNO draagt bij aan de oplossing van verschillende complexe maatschappelijke vraagstukken op terreinen als energievoorziening, watermanagement, TNO draagt bij aan de oplossing van verschillende complexe maatschappelijke vraagstukken op terreinen als energievoorziening, watermanagement, landbouw, gezondheidszorg, mobiliteit, veiligheid en bouw.

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Effecten van armoede en wat daaraan wel en niet te doen: stand van de wetenschap. Roeland van Geuns Lector Armoede Interventies, Hogeschool van Amsterdam Fragment rekening

Nadere informatie

Duurzaamheidsbeleid Doingoood

Duurzaamheidsbeleid Doingoood Duurzaamheidsbeleid Doingoood Over Doingoood Doingoood bestaat uit 2 delen: Doingoood volunteer work (sociale onderneming) en Doingoood foundation (stichting). In al onze werkwijzen en procedures gaan

Nadere informatie

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s

Ondergrondse opslag. Kansen en dilemma s Ondergrondse opslag Kansen en dilemma s Nut en noodzaak? 2 Historisch perspectief Aanname alles is optimaal geregeld, water volgt functie; Nu voldoende water door externe aanvoer; Weinig urgentie voor

Nadere informatie

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM?

Informatie over de Autoriteit Financiële Markten. Een kennismaking. Wat doet de AFM? Informatie over de Autoriteit Financiële Markten Een kennismaking Wat doet de AFM? Wie is de AFM? AFM is de afkorting voor Autoriteit Financiële Markten. De AFM is de gedragstoezichthouder op de financiële

Nadere informatie

Afgelopen jaren. Onderzoeksmethoden. Onderzoeksvraag

Afgelopen jaren. Onderzoeksmethoden. Onderzoeksvraag NADJA JUNGMANN ERIK LEMS FIENEKE VOGELPOEL GERCOLINE VAN BEEK PETER WESDORP 1 Incasso- en deurwaarderssymposium 19 november 2014 Nadja Jungmann Onoplosbare schuldsituaties Afgelopen jaren Toename aantal

Nadere informatie

Effectieve schuldhulp, een stand van zaken

Effectieve schuldhulp, een stand van zaken Seminariereeks sociaal werk de toekomst in! Effectieve schuldhulp, een stand van zaken Dr. Nadja Jungmann Een organisatie van de Master in het sociaal werk en sociaal beleid (KU Leuven i.s.m. hogescholen)

Nadere informatie

Hoe Triodos bedrijven selecteert op duurzaamheid. Presentatie voor TNM- werkgroep fondsen Ton Rennen, 25 Augustus 2015

Hoe Triodos bedrijven selecteert op duurzaamheid. Presentatie voor TNM- werkgroep fondsen Ton Rennen, 25 Augustus 2015 Hoe Triodos bedrijven selecteert op duurzaamheid Presentatie voor TNM- werkgroep fondsen Ton Rennen, 25 Augustus 2015 Inhoud Selectie van bedrijven Onderzoeksproces in vogelvlucht Bedrijven met duurzame

Nadere informatie

CreditManagementScan De route naar liquiditeitsverbetering en winstgevende klanten. Utrecht, februari/maart 2012

CreditManagementScan De route naar liquiditeitsverbetering en winstgevende klanten. Utrecht, februari/maart 2012 CreditManagementScan De route naar liquiditeitsverbetering en winstgevende klanten Utrecht, februari/maart 2012 Victalis Services B.V. 2012 Context Het betaalgedrag van de consument en bedrijven staat

Nadere informatie

Armoedeopgave Nieuwe handelingsperspectieven

Armoedeopgave Nieuwe handelingsperspectieven Armoedeopgave Nieuwe handelingsperspectieven 16 juni 2015 Programma Armoedeopgave 2 Verhalen uit de stad Systeemwereld vs Leefwereld Veel regelingen, veel formulieren, veel eisend Stress, korte termijn

Nadere informatie

Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten

Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten Werken aan 22 miljoen eerlijke spaarproducten Een schitterende trouwjurk, prachtige ringen voordat je elkaar het jawoord geeft, heb je al flink wat beslissingen genomen. Belangrijke beslissingen waaraan

Nadere informatie

Delta Lloyd: mooi begin van 2013

Delta Lloyd: mooi begin van 2013 Persbericht Amsterdam, 29 januari 2013 Delta Lloyd: mooi begin van 2013 Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta Lloyd Groep heeft dinsdag 29 januari zijn nieuwjaarstoespraak uitgesproken. Tijdens een bijeenkomst

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, seminar 'Wetenschap middenin de samenleving', Groningen, 30 mei 2013 Dames en heren, Wetenschap is ontstaan uit verwondering en nieuwsgierigheid. Al

Nadere informatie

MVO-beleid. Duurzaam Dunea

MVO-beleid. Duurzaam Dunea MVO-beleid Duurzaam Dunea Voorwoord Als waterbedrijf staat Dunea midden in de maatschappij. De mensen in ons leveringsgebied vertrouwen op ons voor een van hun belangrijkste levensbehoeften: lekker en

Nadere informatie

CO2-voetafdruk van beleggingen

CO2-voetafdruk van beleggingen CO2-voetafdruk van beleggingen Beleggen en de uitstoot van broeikasgassen 1 WAAROM MEET ACTIAM DE CO 2 -UITSTOOT VAN HAAR BELEGGINGEN? Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van de komende

Nadere informatie

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA

Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Wie dit niet kan lezen, is niet gek! Laaggeletterdheid bij SITA Het ervaringsverhaal Start met vragen aan u, kort SITA algemeen Laaggeletterdheid bij SITA Afronding met vragen aan u 2 Vraag 1 Heeft u medewerkers

Nadere informatie

Welkom Collegereeks Schuldpreventie College #3 Schulden & Beleid

Welkom Collegereeks Schuldpreventie College #3 Schulden & Beleid Welkom Collegereeks Schuldpreventie College #3 Schulden & Beleid Sadik Harchaoui Moderator Roel in t Veld UNESCO professor governance & sustainability Universiteit van Tilburg Een onbemind probleem Hoe

Nadere informatie

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt

Inhoud. In het kort. Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht. Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen. Uw wens is ons startpunt VERMOGENS PLANNING Inhoud In het kort Het vermogensplanningsproces in vogelvlucht Persoonlijke planning en begeleiding van uw vermogen Uw wens is ons startpunt Adequate vermogensplanning voor directeuren/grootaandeelhouders

Nadere informatie

Verminderen van huurachterstanden middels interventies vanuit de gedragsleer

Verminderen van huurachterstanden middels interventies vanuit de gedragsleer Verminderen van huurachterstanden middels interventies vanuit de gedragsleer Hanneke Goosen MSc. Onderzoeker lectoraat Armoede Interventies Deze sessie wordt gefaciliteerd door Outline presentatie Wat

Nadere informatie

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen

Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt Projectvoorstellen die niet worden opgenomen Bijlage Gebiedsplan 2018 Stadsdeel Oost, Indische buurt In deze bijlage vindt u de voorstellen die niet

Nadere informatie

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant

Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Goed mkb-bestuur en de rol van de accountant Agenda Voor de pauze: introductie en een ondernemer over het Diamond model Pauze: 17.30-18:30 uur Na de pauze toepassing van het Diamond model in de praktijk

Nadere informatie

CONVENANT OMMEN ARMOEDEVRIJ

CONVENANT OMMEN ARMOEDEVRIJ CONFERENTIE OMMEN ARMOEDEVRIJ CONVENANT OMMEN ARMOEDEVRIJ Een gemeentebreed verbond tegen armoede en sociale uitsluiting In de gemeente Ommen zijn huishoudens die vaak jarenlang leven van een inkomen rond

Nadere informatie

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen

PK Benelux BV. Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen PK Benelux BV Plan van aanpak maatschappelijk verantwoord ondernemen INLEIDING Dit Plan van aanpak gaat over maatschappelijk verantwoord onderrnemen en Maatschappelijk verantwoord inkopen (ook wel duurzaam

Nadere informatie

Winst met Waarde. In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten

Winst met Waarde. In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten Winst met Waarde In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten Erwin Meijboom Je hebt de stap genomen om deze e-paper te downloaden! Ben je startend ondernemer, wil je je startup gaan ontwikkelen,

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Effecten in de praktijk Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Armoede en schulden: en paar cijfers? 1. Effecten armoede 2.

Nadere informatie

INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS

INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS Trainingen 2011-2012 Wat wij doen Turacien helpt u bij de implementatie van stakeholder management in alle geledingen van uw organisatie waardoor de organisatie continu

Nadere informatie

Circulaire Economie en Duurzaamheid. In een circulaire economie behouden producten hun waarde en ontstaan geen afvalstoffen

Circulaire Economie en Duurzaamheid. In een circulaire economie behouden producten hun waarde en ontstaan geen afvalstoffen Circulaire Economie en Duurzaamheid In een circulaire economie behouden producten hun waarde en ontstaan geen afvalstoffen Componenten van Duurzaamheid LANG- DUURIG- HEID GEZONDE LEEF- OMGEVING MILIEU

Nadere informatie

Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later.

Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later. Samen werken aan een mooiere wereld, nu en later. Puur voor later. Voor ons is het Zwitserleven Gevoel onlosmakelijk verbonden met een mooie wereld. Daar dragen wij graag aan bij met ons verantwoorde beleggingsbeleid.

Nadere informatie

ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG

ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG ARMOEDEBELEID & MOBILITY MENTORING GEMEENTE HARDENBERG BELEIDSPLAN LEVEN ZONDER GELDSTRESS 2018-2020 1. Eenvoudig en benaderbaar aanspreekpunt voor elke inwoner We hopen door het vereenvoudigen van de

Nadere informatie

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties

Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000. Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties Normalisatie: de wereld op één lijn. ISO 26000 Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van Organisaties (MVO) Zet goede bedoelingen om in goede acties 2 Inhoudsopgave ISO 26000: een richtlijn voor iedereen

Nadere informatie

Persbericht. Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011

Persbericht. Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011 Persbericht Triodos beleggingsfondsen houden stand in lastig beleggingsklimaat Geringe daling van 3% in eerste halfjaar 2011 Zeist, 26 augustus 2011 Ondanks het moeilijke klimaat voor beleggen is het volume

Nadere informatie

rapporteren meten duurzaam

rapporteren meten duurzaam handelen interactie motivatie rapporteren verslag omgeving ontwikkelen barometer diversiteit mensen klanten stakeholders mobiliteit communiceren maatschappij scan actie 2.0 DUSCA lokale besturen ethisch

Nadere informatie

POSITIONEREN & PROFILEREN

POSITIONEREN & PROFILEREN POSITIONEREN & PROFILEREN Voorop in de vergroening 28 maart 2012 Ambitie Voorop in de vergroening De ambitie van Voorop in de vergroening is dat de AOC s in 2015 door samenleving, overheid en bedrijfsleven

Nadere informatie

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met Aan de gemeenteraad Zaaknummer 209444 Onderwerp: schulden a Voorstel Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met 1. Het college opdracht te geven de invulling van het revolverend fonds per 1 februari

Nadere informatie

IORP II-proof vanuit een ESG perspectief 2 7 S E P T E M B E R

IORP II-proof vanuit een ESG perspectief 2 7 S E P T E M B E R IORP II-proof vanuit een ESG perspectief 2 7 S E P T E M B E R 2 0 1 8 Introductie Werkzaam bij Kempen, onderdeel van Van Lanschot Kempen Fiduciair manager van NL pensioenfondsen Lid ESG council Kempen

Nadere informatie

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra 2 DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer 15 februari 2011 Sietse Vlietstra Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie Syntens 3 4 Wat is duurzaam? Het voorzien in de behoeften

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Speech van Klaas Knot bij het congres Ambitie loont Amsterdam, Wibauthuis, 10 november 2016

Speech van Klaas Knot bij het congres Ambitie loont Amsterdam, Wibauthuis, 10 november 2016 Speech van Klaas Knot bij het congres Ambitie loont Amsterdam, Wibauthuis, 10 november 2016 Amsterdam, Wibauthuis Klaas Knot heeft tijdens Ambitie Loont een congres georganiseerd door de Delta Lloyd Foundation,

Nadere informatie

Datum 31 mei 2016 Versie Opgesteld. Controle. Controle/Vrijgave

Datum 31 mei 2016 Versie Opgesteld. Controle. Controle/Vrijgave Documentnummer Communicatieplan Datum 31 mei 2016 Versie 2016 COMMUNICATIEPLAN CO 2 -Prestatieladder Status Concept Paraaf: Opgesteld Naam: D. Holtland Functie: Energie Manager Datum: 2 mei 2016 Controle

Nadere informatie

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder. Communicatieplan. 5 maart 2014

Communicatieplan CO 2 -prestatieladder. Communicatieplan. 5 maart 2014 Communicatieplan 5 maart 2014 1-8 05-03-2014 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Communicatiedoelstellingen... 3 2.1 Algemene doelstelling... 3 3. Doelgroepen... 4 3.1. Groep A - Veel invloed, veel belang...

Nadere informatie

Schulden komen niet alleen.

Schulden komen niet alleen. Schulden komen niet alleen. Het voorkomen en oplossen van problematische schulden Vereniging van Nederlandse Gemeenten 16 mei 2019 Waarom is inzetten op de aanpak van problematische schulden belangrijk?

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

Armoede, schulden en schaarste

Armoede, schulden en schaarste Armoede, schulden en schaarste Speciale aandacht voor armoede in wijkteams? Roeland van Geuns Lector armoede en participatie, Hogeschool van Amsterdam INHOUD 1. Oorzaken van armoede 2. Armoede en multi-problematiek

Nadere informatie

CO2 communicatieplan

CO2 communicatieplan CO2 communicatieplan Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Doelstelling... 3 3 Doelgroepen... 3 4 Communicatiemiddelen... 6 01.10.D - CO2 Communicatieplan / versie 2 / 01.09.2016 / Pagina 1 van 6 1 Inleiding

Nadere informatie

GEDRAG EN INCASSO. Roeland van Geuns Lector armoede en participatie Hogeschool van Amsterdam. Utrecht, 25 november 2016

GEDRAG EN INCASSO. Roeland van Geuns Lector armoede en participatie Hogeschool van Amsterdam. Utrecht, 25 november 2016 GEDRAG EN INCASSO Roeland van Geuns Lector armoede en participatie Hogeschool van Amsterdam Utrecht, 25 november 2016 1 INHOUD 1. Relevantie gedrag 2. Gedrag: enkele recente inzichten 3. Gevolgen voor

Nadere informatie

Magie van de Baronie

Magie van de Baronie Magie van de Baronie Beste lezer, Voor je ligt een boekje dat we met veel plezier hebben gemaakt. Hierin wordt ons Rabobankverhaal verteld door middel van beelden. Al bladerend ervaar je op welke manier

Nadere informatie

Armoedeopgave Nieuwe handelingsperspectieven

Armoedeopgave Nieuwe handelingsperspectieven Armoedeopgave Nieuwe handelingsperspectieven 1 april 2016 Programma Armoedeopgave PAGINA 2 Verhalen uit de stad Systeemwereld vs Leefwereld Veel regelingen, veel formulieren, veel eisend Stress, korte

Nadere informatie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie

10 Tips. over Leiderschap voor startende Managers. 2014 zwaartekracht academie 10 Tips over Leiderschap voor startende Managers 1. 1 Accepteer het feit dat jij nog steeds veel moet leren. Je hebt de afgelopen jaren keihard gewerkt om dit te bereiken. Op jouw vakgebied heb je de nodige

Nadere informatie

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid

Duurzaamheidsdialoog. Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheidsdialoog Strategisch richten en inrichten van duurzaamheid Duurzaamheid U kunt waarschijnlijk bijna alle woorden relateren aan uw organisatie. Maar welke zijn echt relevant en significant?

Nadere informatie

Passend advies bij hypotheken

Passend advies bij hypotheken Passend advies bij hypotheken Rob Goedhart Senior beleidsadviseur Projectleider Nibud GeldGripper 1 Passend advies bij hypotheken Wft -> Bij advies over complexe producten Kennis, ervaring en risicobereidheid

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Kruispunten tussen (maatschappelijk verantwoord) ondernemen en het (jeugd)welzijnswerk 25 november 2011 Prof. Dr. Aimé Heene Universiteit Gent Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Utrecht, september 2010 Gerjoke Wilmink directeur Nibud

Utrecht, september 2010 Gerjoke Wilmink directeur Nibud Voorwoord Ongeveer twee jaar geleden publiceerde het Nibud Geld en Gedrag, Budgetbegeleiding voor de beroepspraktijk. Het boek werd enthousiast ontvangen door het werkveld, vooral vanwege de competenties

Nadere informatie

Management. Analyse Sourcing Management

Management. Analyse Sourcing Management Management Analyse Sourcing Management Management Business Driven Management Informatie- en communicatietoepassingen zijn onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van uw organisatie. Steeds meer

Nadere informatie

Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving

Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving Aegon Future Fit Governance, cultuur en gedrag in een exponentieel versnellende omgeving Strategie egon Nederland Commissarissen symposium KPMG Amstelveen 9 oktober 2017 Aegon Future Fit Introductie Aegon

Nadere informatie

Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! Gezocht

Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! Gezocht Innoveren bij de (semi)overheid: van denken naar doen! De wereld om ons heen is volop in beweging. Economische en maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Bezuinigingen, decentralisaties

Nadere informatie

Opzet Masterclass. 1.Inzichten over de verbinding tussen burger overheid en procedurele rechtvaardigheid

Opzet Masterclass. 1.Inzichten over de verbinding tussen burger overheid en procedurele rechtvaardigheid 2 Ilona Opzet Masterclass 1.Inzichten over de verbinding tussen burger overheid en procedurele rechtvaardigheid 2. Wat betekenen deze inzichten voor invordering? --> Handreiking met handvatten 3. Inzichten

Nadere informatie

Rapportage. 25 September 2018

Rapportage. 25 September 2018 Rapportage 25 September 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Positionering advies 3 1.2 Algemeen 3 1.3 Leeswijzer 4 2. Nulsituatie en positiebepaling 4 2.1 Werkwijze 4 2.2 Nulsituatie 5 2.3 Ambitieniveau

Nadere informatie

de Ruimtemakers, vernieuwende wijze van Risicomanagement Speelveld aan kansen

de Ruimtemakers, vernieuwende wijze van Risicomanagement Speelveld aan kansen de Ruimtemakers, vernieuwende wijze van Risicomanagement Speelveld aan kansen Ruimte maken voor ondernemers Nederland is een land van ondernemen en ondernemers. Een land dat groot is geworden door te bedenken

Nadere informatie