BETERE ECONOMISCHE VOORUITZICHTEN VOOR 2013 ONDERSTEUNEN VOORKEUR VOOR AANDELEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BETERE ECONOMISCHE VOORUITZICHTEN VOOR 2013 ONDERSTEUNEN VOORKEUR VOOR AANDELEN"

Transcriptie

1 Persbericht Bank of America Merrill Lynch Financieel Centrum 2 King Edward Street Londen EC1A 1HQ Neem voor meer informatie voor de media contact op met: Carolien Pors Media Relaties Nederland Merrill Lynch Wealth Management Tel: +31 (0) BETERE ECONOMISCHE VOORUITZICHTEN VOOR 2013 ONDERSTEUNEN VOORKEUR VOOR AANDELEN AMSTERDAM 22 november 2012, Beleggers moeten zich positioneren voor de great rotation uit vastrentende waarden richting aandelen, en die waarschijnlijk in 2013 zal beginnen, Dat zegt Johannes Jooste, Head of Strategy voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) van Merrill Lynch Wealth Management. Naar de lezing van BofA Merrill Lynch Global Research, het door Institutional Investor als #1 geplaatst research team met 700 analisten in meer dan 20 landen, geeft de heer Jooste hieronder een overzicht van de belangrijkste voorspellingen waar beleggers zich voor 2013 op moeten richten. De economische- en marktvooruitzichten voor het komende jaar zijn beter dan die van 2012, denkt de heer Jooste. Hij ziet steeds meer bewijs van de vooruitgang die de Federal Reserve (de Amerikaanse centrale bank) boekt met haar inspanningen om de Amerikaanse economie opnieuw aan te wakkeren en hij voorziet zelfs een mogelijk geleidelijk herstel van de eurozone in de tweede helft van het jaar. Daarnaast zal de bbp groei van China volgens de verwachting licht stijgen.

2 BofA Merrill Lynch Global Research verwacht dat de Chinese bbp groei zal stijgen van 7,7% in 2012 naar 8,1% in Volgend jaar moet de focus van beleggers zich gaan verplaatsen van beleid naar economische groei zegt de heer Jooste. Als gevolg daarvan geven wij in 2013 de voorkeur aan aandelen boven obligaties. De aanzienlijke kloof in de waardering tussen deze twee beleggingscategorieën, waarbij aandelen er in de vergelijking nog nooit zo gunstig zijn uitgesprongen in meer dan 25 jaar, bevestigt onze overtuiging. Stimuleringsmaatregelen ondersteunen betere economische prestaties Zelfs als er meer nadruk wordt gelegd op groei, denkt de heer Jooste dat beleid en politiek in 2013 een grote rol zullen blijven spelen in de beleggingswereld. Centrale banken hebben de voorschotten in 2012 stevig ondersteund door ruimschoots liquiditeit en constructieve omstandigheden voor de rentevoet te bieden. Deze maatregelen zouden een steun in de rug moeten geven voor de rendementen op aandelen in het volgend jaar. De recente verkiezingen hebben in elk geval enige duidelijkheid gebracht in de VS, maar er moet nu wel een oplossing volgen voor de fiscal cliff. Wij zien een akkoord tussen Democraten en Republikeinen als een voor de hand liggende consequentie van een president die voor een tweede termijn is herkozen, en een verzwakte oppositie, aldus de heer Jooste. De vraag en bedrijfsresultaten zouden in 2013 weer moeten aantrekken door het effect van de stimuleringsmaatregelen. De groei van China zal verder toenemen, nu het recente stimuleringsbeleid begint aan te slaan. Ook India gaat volgend jaar waarschijnlijk beter presteren; de verwachting is dat de bbp groei daar volgend jaar fors zal stijgen naar 6,9% ten opzichte van de voorspelling van 5,6% voor De VS hebben de mogelijkheid om voor een positieve macro-economische verrassing te zorgen, maar de begrotingsbezuinigingen zullen in de eerste helft van 2013 nog wel op de groei van het bbp drukken. BofA Merrill Lynch Global Research verwacht een bescheiden groei van het bbp van 1,4%, maar deze groei gaat later in het jaar waarschijnlijk toenemen.

3 Voor de kernlanden van de eurozone kan het eerste halfjaar van 2013 een moeilijke periode worden, maar de heer Jooste verwacht dat de groei in de tweede helft van het jaar terugkeert. 3 Accommodatie centrale bank, politieke stimulans De heer Jooste verwacht dat de Federal Reserve zijn programma voor kwantitatieve verruiming (QE) zonder einddatum het gehele komende jaar en tot in 2014 zal voortzetten, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) uiteindelijk zal aanvangen met het opkopen van kortlopende staatsobligaties. Deze maatregelen zullen waarschijnlijk niet leiden tot een hoger inflatierisico voor 2013, zo denkt hij. Aangezien beide partijen er nu toe gestimuleerd worden om tot een compromis te komen, verwacht de heer Jooste dat een oplossing voor de Amerikaanse fiscal cliff zal worden gevonden doordat de Democraten en Republikeinen tot overeenstemming komen. Ethan Harris, Co-Head of Global Economics Research bij BofA Merrill Lynch Global Research, voorspelt dat een compromis te elfder ure waarschijnlijk zal worden gevolgd door bezuinigingen van $250 miljard tot $320 miljard (van 1,6% tot 2% van het Amerikaanse bbp). Op dit moment geven de opiniepeilingen aan dat de coalitie van CDU en CSU de grootste groep zal blijven in de Duitse politiek na de federale verkiezingen die voor het komend najaar gepland staan. De heer Jooste denkt dat dit positief is voor de eurozone, omdat het de politieke onzekerheid zal wegnemen. Hij erkent echter ook het risico van een verhoogde volatiliteit in de regio gedurende de eerste helft van 2013 als Spanje blijft weigeren hulp van buitenaf te zoeken, wat hij wel verwacht. En de Italiaanse nationale verkiezingen zullen leiden tot politieke instabiliteit. De rol van de politiek in het landschap van de opkomende markten wordt in 2013 steeds groter, verwacht de heer Jooste. Legitimiteit en risico gaan waarschijnlijk zwaarder wegen, waarbij geloofwaardig leiderschap meer steun van beleggers zal aantrekken en waar de zwakkere landen het zullen moeten doen met slechts stimuleringsmaatregelen. China zal daar ergens tussenin zitten.

4 4 Terugkeer richting aandelen De heer Jooste verwacht dat aandelen in 2013 beter zullen presteren dan vastrentende beleggingen. In lijn met de geuite visie van Michael Hartnett, Chief Investment Strategist bij BofA Merrill Lynch Global Research, denkt hij dat beleggers nu al voldoende redenen hebben om te beginnen met het herzien van hun overweging in obligatiebeleggingen en de onderweging in aandelenbeleggingen. Het is wellicht nu nog niet de tijd om een volledige omwenteling te realiseren en obligaties te laten voor wat ze zijn, maar aandelen worden op dit moment in vergelijking met hoogwaardige bedrijfsobligaties tegen hun gunstigste waardering verhandeld, in ruim twintig jaar tijd. Als een eerste stap geeft de heer Jooste de voorkeur aan hoog-dividend aandelen. Zoals Savita Subramanian, Chief Strategist voor de VS bij BofA Merrill Lynch Global Research echter ook al aangaf, geeft hij de voorkeur aan bedrijven met een bewezen staat van dienst ten aanzien van dividendgroei, boven de fondsen die het hoogste rendement bieden. Deze laatste zijn namelijk vooral fondsen in sectoren waarvan beneden gemiddelde resultaten worden verwacht. Aangezien de zwakke macro-economische situatie en tegenvallende bedrijfswinsten meer dan voldoende zijn ingeprijsd in Europese aandelen, geeft hij de voorkeur aan de aandelenmarkten van Europa. Bovendien ziet hij als gevolg van de relatieve waardering betere kansen voor meervoudige uitbreiding in Europa dan in de VS. Daarnaast geeft hij de voorkeur aan opkomende markten, waarbij hij vooral neigt naar China en India vanwege hun verbeterde bbp-groeicijfers ten opzichte van De vooruitzichten blijven negatief voor staatsobligaties en beleggers zouden minder aangetrokken moeten zijn tot hoogwaardige bedrijfsobligaties dan in 2012, hoewel er nog steeds een groot rendementspotentieel bestaat in de high-yield sector. De Amerikaanse dollar zou beter moeten presteren in 2013 dan andere belangrijke valuta s, zeker ten opzichte van de euro, maar ook ten opzichte van de Japanse yen, omdat de economische fundamentele factoren in de VS beter zijn.

5 5 Vanaf 2015: De grote omwenteling van obligaties naar aandelen Merrill Lynch Wealth Management en BofA Merrill Lynch Global Research voorzien een uiteindelijke great rotation, een grote omwenteling van vastrentende waarden richting aandelen. De combinatie van overmatige investeringen, buitensporig optimisme en het genereren van lage rendementen in vastrentende markten lijkt te wijzen op het einde van de stijgende markt in obligaties, aldus de heer Jooste. Ondertussen zijn er structureel sterke argumenten voor hogere rendementen op aandelen. De bedrijven die uit deze crisis tevoorschijn komen, zijn gezonder en sterker, met een strakkere balans en een groeiende, wereldwijde vraag. Merrill Lynch Wealth Management EMEA richt zich op vier basisgedachten die de rendementen van beleggingsportefeuilles in de komende drie jaar moeten verbeteren ( Portefeuille 2015 ): Allereerst zijn nieuwe bronnen van inkomsten hard nodig, nu de marktrentes zo laag zijn. Ten tweede komt de kracht van de consument in opkomende economieën tot aanwas. Op de derde plaats zijn er te veel minder gewilde beleggingen, zoals Europese aandelen, verkocht tijdens de financiële crisis; deze kunnen weer in de gratie komen wanneer er oplossingen voor de Europese crisis worden gevonden. En ten slotte zal de meerjarige groeiverwachting worden ondersteund door verbeteringen op het gebied van technologie en energie- en arbeidskosten. Een meer competitieve arbeidsmarkt in de VS is gereed om een herleving van de Amerikaanse industrie te versterken. - EINDE -

6 VOOR DE REDACTIE Merrill Lynch Global Wealth Management is een vooraanstaande leverancier van vermogensbeheer- en beleggingsdiensten voor particulieren en bedrijven wereldwijd. Met meer dan financieel adviseurs en een totaal cliëntenvermogen van ruim $1.800 miljard per 30 september 2012, is Merrill Lynch wereldwijd een van de grootste in zijn soort. Binnen Merrill Lynch Global Wealth Management richt de Private Banking & Investment Group zich op zeer vermogende particulieren, waarbij zij de intimiteit van een boutique firm combineert met de middelen van een vooraanstaande, wereldwijde financiële dienstverlener. Ruim 150 Private Wealth Advisor-teams bedienen deze cliënten, samen met deskundigen op het gebied van vermogensbeheer en -advies, geconcentreerde aandelenposities en strategieën op het gebied van vererving. Merrill Lynch Global Wealth Management maakt deel uit van Bank of America Corporation. 6

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten December 2014 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Rabobank Particulieren & Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

Vooruitblik 2014 Regionale aandelenmarkten. Januari 2014

Vooruitblik 2014 Regionale aandelenmarkten. Januari 2014 Vooruitblik 214 Regionale aandelenmarkten Januari 214 Ondanks enkele donkere wolken op de korte termijn zijn de vooruitzichten voor de regio op de lange termijn goed, dankzij de groeiende middenklasse

Nadere informatie

Insinger de Beaufort Umbrella Fund N.V.

Insinger de Beaufort Umbrella Fund N.V. Insinger de Beaufort Umbrella Fund N.V. Jaarverslag 2012 - 2 - INHOUDSOPGAVE Algemene informatie... - 5 - Organisatiestructuur... - 5 - Verslaggeving en fondsenstructuur... - 7 - Profiel... - 7 - Portfolio

Nadere informatie

Visie financiële markten

Visie financiële markten Visie financiële markten Juni 2015 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Erik Schmahl Rabobank Particulieren & Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

Wealth Management Investment Insights april 2013. Investment Insights april 2013 Pagina 1

Wealth Management Investment Insights april 2013. Investment Insights april 2013 Pagina 1 Wealth Management Investment Insights april 2013 Investment Insights april 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Regionaal perspectief 4 Macro-economische vooruitzichten 5 Overzicht van prognoses en

Nadere informatie

Belangrijkste overwegingen voor beleggers dit kwartaal zijn onder meer:

Belangrijkste overwegingen voor beleggers dit kwartaal zijn onder meer: Beleggers zijn terecht optimistisch over Europa, aldus J.P. Morgan Asset Management Bedrijfswinsten moeten wel aan hogere verwachtingen voldoen, wil de rally aanhouden Luxemburg, 21 april 2015: Beleggers

Nadere informatie

ING Maandbericht Beleggen April 2014

ING Maandbericht Beleggen April 2014 ING Investment Office Publicatiedatum: 23 april 2014 ING Maandbericht Beleggen April 2014 Maart April + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie

Nadere informatie

Meesterlijke selectie. Uitgave 2 e kwartaal 2014. Beleggingsstrategie

Meesterlijke selectie. Uitgave 2 e kwartaal 2014. Beleggingsstrategie Meesterlijke selectie Uitgave 2 e kwartaal 2014 Beleggingsstrategie Maart 2014 Vooruitzichten tweede kwartaal 2014 Meesterlijke selectie Het grootste deel van 2014 ligt nog voor ons. Wat ons betreft biedt

Nadere informatie

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers Nieuws uit de financiële markten Winter 214/215 Geachte heer, mevrouw, beste belegger, In 214 kregen de drie woorden waaruit de naam van onze bank bestaat meer dan ooit hun volle betekenis. - Banque: met

Nadere informatie

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen

In de eurozone concentreerde de activiteit zich op de korte looptijden in de kernlanden en op de lange looptijden in de perifere landen De forse verlaging van de rente in de laatste versoepelingscyclus van de monetaire autoriteiten deed de overheidsrente in heel wat belangrijke landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken

Nadere informatie

TIJD VOOR EEN NIEUWE STRATEGIE. De opmars van de Chinese consument. Emerging markets van Oost tot West NIEUWS, CIJFERS EN ANALYSE

TIJD VOOR EEN NIEUWE STRATEGIE. De opmars van de Chinese consument. Emerging markets van Oost tot West NIEUWS, CIJFERS EN ANALYSE NIEUWS, CIJFERS EN ANALYSE EEN NIEUWSBRIEF VAN FIDELITY WORLDWIDE INVESTMENT, 2011-Q3 NEDERLAND De opmars van de Chinese consument VALUE-CHAIN INVESTING Emerging markets van Oost tot West FLEXIBEL BELEGGEN

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten Januari 2015 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Rabobank Particulieren & Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

770656(dec2011)a. Jaarbericht 2010

770656(dec2011)a. Jaarbericht 2010 770656(dec2011)a Wat vindt u waar? Continu Clickfonds 3 Europa Fonds 4 Geldmarkt Fonds 5 Gespreide Beleggingsfonds 6 Holland Fonds 8 Internationale Aandelenfonds 10 IT Fonds 11 Mix Fonds 12 Nederlandse

Nadere informatie

zorgvuldig positie kiezen

zorgvuldig positie kiezen zorgvuldig positie kiezen Beleggingsstrategie 2 e helft 2015 Inhoud Zorgvuldig positie kiezen 2 Evaluatie actieve strategieën 3 De stukken op hun plek 4 Aandelenkoersen kunnen verder omhoog 6 Megatrends

Nadere informatie

een nieuwe impuls uitgave 3 e kwartaal 2014 Beleggingsstrategie

een nieuwe impuls uitgave 3 e kwartaal 2014 Beleggingsstrategie een nieuwe impuls uitgave 3 e kwartaal 2014 Beleggingsstrategie juni 2014 Vooruitzichten derde kwartaal 2014 Een nieuwe impuls Wat is de belangrijkste boodschap voor het komende kwartaal? Dat verschillende

Nadere informatie

STROEVE & LEMBERGER. Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2012. 1. Introductie Stroeve Beheerd Beleggen

STROEVE & LEMBERGER. Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2012. 1. Introductie Stroeve Beheerd Beleggen STROEVE & LEMBERGER SINDS 1818 Stroeve Beheerd Beleggen oktober 2012 1. Introductie Stroeve Beheerd Beleggen 2. Kwartaalvisie, terugblik en te verwachten beleggingsbeleid 1 STROEVE & LEMBERGER SINDS 1818

Nadere informatie

BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 2013 financial market news 07/12

BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 2013 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Winter 213 financial market news 7/12 Geachte mevrouw, Geachte heer, Beste Klant, Na een veelbewogen 212, zowel binnen onze eigen instelling als op de financiële markten,

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten Augustus 2013 Auteurs: Taoufik Boussebaa Han Dieperink Richard Kneepkens Rabobank Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten

Nadere informatie

Economie SAMENVATTING +31 20 527 5126. jaarbasis). Assetallocatie: In de afgelopen 5.0 2.5 0.0-2.5-5.0-7.5-10.0. Overheid. Investeringen Netto-export

Economie SAMENVATTING +31 20 527 5126. jaarbasis). Assetallocatie: In de afgelopen 5.0 2.5 0.0-2.5-5.0-7.5-10.0. Overheid. Investeringen Netto-export Voor professionele beleggers Maandelijkse assetallocatie Juli 214 SAMENVATTING BELEGGINGSKLIMAAT Nieuw beleid ECB vooralsnog beperkt effect Groei VS en eurozone teleurstellend Assetallocatie: winst op

Nadere informatie

Onzekere tijden. 2 2011: een actief jaar voor. 3 Verwachtingen voor 2012. 4 Fidelity FAST Europe Fund. 6 Geen eenvoudige oplossing voor INHOUDSOPGAVE

Onzekere tijden. 2 2011: een actief jaar voor. 3 Verwachtingen voor 2012. 4 Fidelity FAST Europe Fund. 6 Geen eenvoudige oplossing voor INHOUDSOPGAVE Wealth Management Partners (WMP) is opgericht in 2004 en telt 19 medewerkers. Wij zijn gespecialiseerd in het op geheel onafhankelijke wijze beheren en regisseren van grote(re) vermogens van ondernemers,

Nadere informatie

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12

BIL BOARD. Te veel geld in de wereld. Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 BIL BOARD Financiële markten nieuws Voorjaar 2015 financial market news 07/12 Geachte mevrouw, mijnheer, Geachte belegger, Terwijl alle optimisten de fantastische rally op de aandelenmarkten toejuichen,

Nadere informatie

Visie Financiële Markten

Visie Financiële Markten Visie Financiële Markten Maart 2013 Auteurs: Taoufik Boussebaa Richard Kneepkens Rabobank Private Banking BeleggingsCompetence Beleggingsstrategie 1 Economische omgeving en vooruitzichten De economische

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 26 augustus 2014 Rentevisie Update augustus 2014 Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office Tegenvallende groei in de VS in het eerste kwartaal,

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 6 maart 2014 Rentevisie Update maart 2014 Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office Op 18 december 2013 kondigde Ben Bernanke, de toenmalige

Nadere informatie

BNP Paribas OBAM N.V.

BNP Paribas OBAM N.V. Alleen voor professionele beleggers MAANDRAPPORTAGE JUNI 2014 BNP Paribas OBAM N.V. Bruto rendement Internationale marktontwikkelingen In de Verenigde Staten bleek de krimp van het bbp in het eerste kwartaal

Nadere informatie

Brugstraat 88 4701 LL Roosendaal tel. 0165 572.900 www.vermogensmanagers.nl

Brugstraat 88 4701 LL Roosendaal tel. 0165 572.900 www.vermogensmanagers.nl Brugstraat 88 4701 LL Roosendaal tel. 0165 572.900 www.vermogensmanagers.nl 3 e Kwartaalbericht 2013 Datum publicatie : 14 oktober 2013 Redactie : Ad Maas Inhoud : 1. Terugblik en vooruitblik 2. Benchmarken

Nadere informatie

Market Watch. De schuldencrisis escaleert

Market Watch. De schuldencrisis escaleert Market Watch De schuldencrisis escaleert IAC Vermogensadvies Nederland Beleggingscommunicatie Datum: 13 september 2011 De schuldencrisis escaleert De financiële markten zijn volledig in de ban van de Europese

Nadere informatie

Beleggingsvisie 2014. Meer vaste grond onder de voeten

Beleggingsvisie 2014. Meer vaste grond onder de voeten Beleggingsvisie 2014 Meer vaste grond onder de voeten 2 Van Lanschot Beleggingsvisie 2014 De financiële markten zijn voortdurend in ontwikkeling. Wij vinden het van belang u te informeren over onze visie

Nadere informatie

On the sunny side of the street.. (Louis Armstrong) April 2015

On the sunny side of the street.. (Louis Armstrong) April 2015 Kwartaalbericht On the sunny side of the street.. (Louis Armstrong) April 2015 Samenvatting In het eerste kwartaal 2015 was het enthousiasme op financiële markten nog altijd groot. Vrijwel alle beleggingscategorieën

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Q1 2014 Volendam, 17 april 2014

Kwartaalrapportage Q1 2014 Volendam, 17 april 2014 Kwartaalrapportage Q1 2014 Volendam, 17 april 2014 Care IS Toelichting rendement Inleiding In de tabel hiernaast worden de rendementen van de Care IS modelportefeuilles over het eerste kwartaal van 2014

Nadere informatie