Oorzaken prijsstijging kinderopvang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oorzaken prijsstijging kinderopvang"

Transcriptie

1 Deloitte & Touceh Rijksoverheid Management & ICT Consultants Stationsplein 6 Voorburg Postbus LS Den Haag Telefoon (070) Telefax (070) Oorzaken prijsstijging kinderopvang Uitgebracht aan: Auteurs: het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid drs. D.J. de Bruijn, drs. M.A.J. Daggers, drs. A.G. van der Veen Datum: 3 februari 2003 Kenmerk:

2 2 1. Inleiding 3 2. Aanpak onderzoek 4 3. Een overzicht van de uitkomsten van het onderzoek Kwantitatieve resultaten Genoemde oorzaken per onderneming Categorisering genoemde oorzaken Kwalitatieve resultaten Toegenomen salarislasten Huisvesting Terugtrekking gemeentelijke subsidies Overige oorzaken 9 4. Conclusies 10

3 3 1. Inleiding Naar aanleiding van de toezegging van Staatssecretaris Phoa aan de Tweede Kamer, op 3 december 2002, om op korte termijn inzage te geven in de oorzaken van de prijsstijgingen binnen de sector Kinderopvang, heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Deloitte & Touche opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de oorzaken van de prijsstijgingen in deze sector. Deloitte & Touche geeft in dit rapport een overzicht van de resultaten van het onderzoek naar de oorzaken van de prijsstijging in de kinderopvang. Hierbij is het van belang te vermelden dat dit onderzoek een weergave is van de oorzaken voor de prijsstijgingen, zoals genoemd door de kinderopvang ondernemingen zelf. Na een beschrijving van de aanpak van het onderzoek, worden de onderzoeksresultaten toegelicht. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de kwantitatieve en de kwalitatieve resultaten. Tenslotte worden de conclusies ten aanzien van dit onderzoek weergegeven.

4 4 2. Aanpak onderzoek Ten behoeve van het onderzoek naar de prijsstelling is een representatieve steekproef (124 ondernemingen c.q. instellingen) getrokken uit alle circa 1200 kinderopvangondernemingen in Nederland. De steekproef bestond voor ongeveer de helft uit kinderdagverblijven, een kwart buitenschoolse opvang en een kwart gastouderopvang. Deze ondernemingen zijn benaderd met de vraag of ze middels een interview wilden meewerken aan het onderzoek. Vervolgens zijn afspraken ingepland om deze ondernemingen in de periode december 2002 januari 2003 op locatie te bezoeken. Als gesprekspartner is overwegend gesproken met de directeur/ afdelingshoofd aan de kant van de onderneming. Het interview betrof de oorzaken van de prijsstijging bij de bezochte onderneming en was dus niet vestigingsspecifiek. Bij de uitvoering van het onderzoek is het, op verzoek van het ministerie van SZW, nadrukkelijk niet de bedoeling geweest om meer inzicht te verkrijgen in de opbouw van de kostenstructuur van de ondernemingen. Positionering van de vraagstelling was vooral gericht op het in algemene zin kunnen doen van uitspraken ten aanzien van de belangrijkste oorzaken van de prijsstijgingen, gebaseerd op inzichten van de ondernemers in de sector. Het onderzoek naar de oorzaken van de prijsstijgingen is uitgevoerd door middel van ongestructureerde/open interviews. Elk interview is gestart met de volgende open vraag: Welke oorzaken kunt u aangeven voor de prijsstijging binnen uw onderneming. Indien door de respondenten niet direct een aantal oorzaken werd genoemd, is door de consultant ter ondersteuning een aantal mogelijke (hoofd)categorieën van oorzaken aangegeven (toegenomen salarislasten, huisvesting, terugtrekking gemeentelijke subsidies, overig). In het verdere verloop van het interview is vervolgens getracht deze hoofdcategorieën van genoemde oorzaken, middels doorvragen, verder te concretiseren.

5 5 3. Een overzicht van de uitkomsten van het onderzoek 3.1 Kwantitatieve resultaten Van het totaal van de 124 betrokken ondernemingen hebben 118 respondenten de vraag naar de oorzaken van de prijsstijging beantwoord. De functie van de respondenten met wie de gesprekken zijn gevoerd zijn in tabel 1 weergegeven, waarbij drie functiecategorieën zijn onderscheiden. Functie Aantal Percentage Directeur 66 53% Afdelingshoofd 38 31% Medewerker 20 16% Totaal % Tabel 1: Verdeling respondenten naar functieniveau s Uit het onderzoek komt naar voren dat ondernemingen in de meeste gevallen niet één directe oorzaak aangeven voor de prijsstijging, maar vaker een combinatie van oorzaken noemen. Slechts in 15% van de gevallen wordt er één oorzaak genoemd. In de meeste gevallen worden twee (34%) of drie (32%) factoren genoemd ter verklaring van de prijsstijging. In 12% van de gevallen zijn er vier oorzaken aangewezen voor de stijging van de prijs en slechts in 2% van de gevallen zijn meer dan vier oorzaken genoemd. De non-response op deze vraag bedroeg 5% Genoemde oorzaken per onderneming Binnen de eerder genoemde hoofdcategorieën (toegenomen salarislasten, huisvesting, terugtrekking gemeentelijke subsidies, overig) is in alle gevallen, met uitzondering van huisvesting, een verdere concretisering naar oorzaken mogelijk. In de onderstaande analyse wordt aangegeven hoe vaak een specifieke oorzaak door de verschillende onderneming is genoemd. Hierbij is geen kwantitatieve relatie gelegd tussen de omvang van de verhoging en de genoemde oorzaak. Oorzaken binnen de hoofdcategorie toegenomen salarislasten : algemene stijging loonkosten (67% van de ondernemingen); invoering vorige CAO (27% van de ondernemingen); invoering nieuwe CAO (12% van de ondernemingen). Oorzaken binnen de hoofdcategorie huisvesting : nieuwe eisen aan de huisvesting (32% van de ondernemingen).

6 6 Oorzaken binnen de hoofdcategorie terugtrekken gemeentelijke subsidies : terugtrekken exploitatie subsidie (9% van de ondernemingen); terugtrekken kindplaatssubsidie (9% van de ondernemingen). Oorzaken binnen de hoofdcategorie overig : invoering van de Arbo-wet (24% van de ondernemingen); kostenstijgingen als gevolg van een professionalisering en kwaliteitsslag (22% van de ondernemingen); de inhaalslag om de vraagprijzen af te stemmen op de kostprijs en om de negatieve vermogenspositie weg te werken (9% van de ondernemingen); verwachte toename administratiekosten in het kader van de nieuw in te voeren Wbk (8% van de ondernemingen); overige zaken zoals de invoering van de euro en de hoge kosten van (ondernemers) verzekeringen (16% van de ondernemingen). In figuur 1 is het resultaat van deze analyse grafisch weergegeven. 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Algemene stijging loonkosten Invoering CAO Nieuwe CAO Huisvesting Terugtrekken exploitatie subsidie Terugtrekken kindplaatssubsidie Arbo-wet Professionalisering en kwaliteit Inhaalslag Toename administratiekosten Overig Figuur 1: Aantal genoemde oorzaken prijsstijgingen gerubriceerd per onderneming

7 Categorisering genoemde oorzaken De 124 betrokken ondernemingen hebben in totaal 291 oorzaken aangegeven voor de prijsstijgingen. Deze 291 oorzaken zijn vervolgens gecategoriseerd in de eerder genoemde vier hoofdcategorieën. In onderstaande analyse wordt de verdeling van het totaal aantal genoemde oorzaken over de verschillende hoofdcategorieën aangegeven. In figuur 2 is het resultaat van deze analyse weergegeven. 50% 40% 45% 30% 33% 20% 10% 14% 8% 0% Toegenomen salarislasten Huisvesting Terugtrekken gemeentelijke subsidies Overig Figuur 2: Totaal aantal genoemde oorzaken prijsstijgingen gerubriceerd naar hoofdcategorieën 3.2 Kwalitatieve resultaten In onderstaande paragrafen worden de in paragraaf 3.1 genoemde oorzaken toegelicht, waarbij een onderverdeling gemaakt wordt in de reeds eerder benoemde hoofdcategorieën (toegenomen salarislasten, huisvesting, terugtrekken gemeentelijke subsidies, overig) Toegenomen salarislasten Algemene stijging van de loonkosten; hoge salariskosten worden mede veroorzaakt door een (regiogebonden) krappe arbeidsmarkt en toenemende lasten voor de werkgever (bijvoorbeeld in het geval van pensioenen). Een hoog verloop met daaraan gekoppelde adverteer-, wervings- en opleidingskosten drijft ook de prijzen op.

8 8 De vorige CAO heeft een forse kostenstijging met zich meegebracht. Omdat de CAO met terugwerkende kracht is ingevoerd (terugwerkende kracht tot 1 januari 2001), is in een aantal gevallen in het tarief onvoldoende rekening gehouden met de kostenstijging als gevolg van de invoering van deze CAO. Hierdoor hebben die organisaties op een later moment de prijzen moeten verhogen. Op zich is de salarisverhoging niet exceptioneel (3%), maar het aanvullende pakket aan voorwaarden (zoals verhoging van de minimum vakantietoeslag, uitbetaling van structurele eindejaarsuitkering, aanpassing van de pensioengrondslag en wijziging bedragen tegemoetkoming premie ziektekostenverzekering) was de oorzaak van een substantiële kostenverhoging. Op dit moment wordt onderhandeld over een nieuwe CAO. Hierop wordt geanticipeerd door de prijzen te verhogen. Ook wordt al rekening gehouden met de komst van het nieuwe loonfunctie gebouw. De verwachting bij de ondernemingen is dat de invoering hiervan hoge kosten met zich mee zal brengen Huisvesting Brandweer, GG en GD en locale overheid stellen eisen aan het gebouw, de inrichting ervan en de materialen die worden gebruikt. Deze maatregelen hebben over het algemeen een prijsopdrijvend karakter, doordat het vaak gaat over kostbare aanpassingen Terugtrekking gemeentelijke subsidies In geval van subsidie als aanvulling op de exploitatie blijkt dat bij een dergelijke constructie de eventuele overschotten in de exploitatie worden afgeroomd. Dit biedt onvoldoende prikkels om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Men heeft zich in dergelijke situaties vooral gericht op de het aantal kindplaatsen, een lage financiële drempel (lees: lage prijs voor de ouders) en de kwaliteit van de kindplaatsen. Kostendekkendheid had geen prioriteit. Nu de gemeentesubsidies zijn weggevallen -of in de naaste toekomst vanwege de Wbk gaan wegvallen- is het doorbelasten van de werkelijke kosten een issue. Ook het wegvallen van verdekte subsidies in de huisvesting, zoals het huren van een pand voor de symbolische waarde van 1 zorgt voor een stijging van de kosten. Vaak is men tot de conclusie gekomen dat de prijzen verhoogd dienden te worden om ook in de toekomst kostendekkend te kunnen zijn. Over het algemeen heeft deze prijsstijging tot gevolg gehad dat het prijspeil op een meer normaal niveau is gekomen ten opzichte van de meer commerciële ondernemingen. In gevallen waarbij een gemeente een aantal kindplaatsen financierde, bestaat bij een aantal van de ondernemingen de verwachting dat sommige ouders in de toekomst niet langer in staat zullen zijn om zelf de kinderopvang te bekostigen. In die gevallen waarbij de werkgever niet kan of wil meebetalen, bestaat de kans dat de ouders zelf weer voor het kind gaan zorgen of een andere oplossing zoeken, waardoor de vraag naar kindplaatsen enigszins zal teruglopen. Om dit op te vangen heeft een aantal kinderopvangorganisaties de prijzen verhoogd om zo een buffer op te bouwen waarmee deze terugloop opgevangen kan worden.

9 Overige oorzaken Aanpassingen in de Arbo-wet (bijvoorbeeld verhoogd zitten ) leiden tot aanschaf van nieuw materiaal. Dit wordt in de prijs verrekend. Professionalisering en een kwaliteitsslag (gediplomeerd personeel, opleidingen, ICTmiddelen) kosten veel geld; evenals het invoeren/verkrijgen van een kwaliteitscertificaat. Een deel van de ondernemingen is nog bezig met een inhaalslag om de vraagprijzen af te stemmen op de kostprijs en om een negatieve vermogenspositie weg te werken. Met de invoering van de nieuwe wet Wbk wordt een toename verwacht van de administratiekosten, omdat de instelling onder de Wbk in plaats van één debiteur (bijvoorbeeld een bemiddelaarsorganisatie) dan een grote hoeveelheid aan debiteuren krijgt, namelijk de ouders. Anticiperend op deze toekomstige kosten, is dit reeds voor een deel verwerkt in de prijsstijging. De prijsstijgingen als gevolg van de invoering van de euro zorgen ervoor dat vooral het eten en de extra activiteiten (waaronder uitstapjes) duurder worden. Ook de algemene kosten stijgen hierdoor. Overige genoemde oorzaken: hoge kosten (ondernemers)verzekeringen, het aanleggen van een financiële buffer in het kader van de Wbk en het uitbreiden van het aantal personeelsleden binnen de vestiging.

10 10 4. Conclusies Op basis van 124 interviews bij kinderopvangondernemingen concluderen wij dat in de beleving van de ondernemers de belangrijkste oorzaken voor de prijsstijgingen zijn terug te voeren op een 3-tal items: De stijging van de totale personeelskosten is de belangrijkste reden voor de prijsstijging. Het betreft hierbij niet alleen de salariskosten, maar vooral ook de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals verhoging van de minimum vakantietoeslag, uitbetaling van structurele eindejaarsuitkering, aanpassing van de pensioengrondslag en wijziging bedragen tegemoetkoming premie ziektekostenverzekering. Gezien het feit dat circa 75% van de begroting van een kinderopvanginstelling bestaat uit personeelskosten, zorgt deze post voor een grote doorbelasting in de uiteindelijke prijzen. De verdere professionalisering van de sector is een belangrijke tweede oorzaak voor de prijsstijgingen. De ondernemingen dienen zich te houden aan regelgeving ten aanzien van huisvesting, Arbo-wetgeving en kwaliteitsbewaking. De hogere kosten die hiervan het gevolg zijn worden doorberekend aan de klant. Tenslotte wordt het (voorziene) wegvallen van de verschillende subsidieregelingen als derde oorzaak gezien worden voor de stijging van de prijzen. Hierdoor is het voor de verschillende ondernemingen nu noodzakelijk geworden de reële kosten door te belasten. Voor die ondernemingen die dit in de voorgaande jaren nog niet gedaan hebben, betekent dit dat zij een inhaalslag aan het uitvoeren zijn, om de continuïteit van de instelling te waarborgen.

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Utrecht, juli 2011 Buitenhek Management & Consult Winthontlaan 200 Postbus 85183 3508 AD Utrecht T +030 287 59 59 F +030 287 59 60 info@buitenhek.nl

Nadere informatie

Sector in beeld: kostenontwikkelingen 2016 september 2015

Sector in beeld: kostenontwikkelingen 2016 september 2015 Sector in beeld: kostenontwikkelingen 2016 september 2015 Dit document geeft u een geactualiseerd overzicht van kostenontwikkelingen in 2016, met de meest recente gegevens over de cao kinderopvang, de

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage AV/KO/2004/19004

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage AV/KO/2004/19004 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Doel van het onderzoek Inzicht bieden in de gevolgen van de Wet kinderopvang voor de verschillende gebruikersgroepen.

Doel van het onderzoek Inzicht bieden in de gevolgen van de Wet kinderopvang voor de verschillende gebruikersgroepen. SAMENVATTING 1. Doel en onderzoeksopzet De invoering van de Wet kinderopvang per 1 januari 2005 heeft veel veranderingen gebracht voor de gebruikers van formele kinderopvang in kinderdagverblijven (KDV),

Nadere informatie

Sector in beeld: kostenontwikkelingen 2016 juli 2015

Sector in beeld: kostenontwikkelingen 2016 juli 2015 Sector in beeld: kostenontwikkelingen 2016 juli 2015 Op basis van cijfers rondom de cao kinderopvang en cijfers van het Centraal Planbureau (CPB), volgt in dit document een overzicht van kostenontwikkelingen

Nadere informatie

Gewijzigde begroting 2011 versie 2

Gewijzigde begroting 2011 versie 2 Gewijzigde versie 2 Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 12 mei Vast te stellen door het Algemeen Bestuur d.d. 7 juli Dit document bevat vertrouwelijke informatie.

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Kinderopvang in Helmond

Kinderopvang in Helmond Kinderopvang in Helmond colofon Titel: Kinderopvang in Helmond Opdrachtgever: Gemeente Helmond Opdrachtnemer: Afdeling Onderzoek en Statistiek Gemeente Helmond Marian Foolen-Huys Datum: Januari 211 Gemeente

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Gewijzigde begroting 2012

Gewijzigde begroting 2012 Gewijzigde Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 8 december Vast te stellen door het Algemeen Bestuur d.d. 22 maart Dit document bevat vertrouwelijke informatie.

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 1.8, eerste lid en 1.9, eerste lid, van de Wet kinderopvang 1 ;

Gelet op de artikelen 1.8, eerste lid en 1.9, eerste lid, van de Wet kinderopvang 1 ; Ontwerpbesluit van [[ ]] tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met de indexatie van de maximum uurprijzen en de toetsingsinkomens en de aanpassing van de maximum uurprijzen voor

Nadere informatie

Stichting GIPS Spelen Leren

Stichting GIPS Spelen Leren V&W in Euro's 2011 2012 2013 2014 2015 Kosten Operationele kosten -100539-99975 -100459-111244 -105191 Overhead kosten -73473-72137 -82717-58467 -67471 Overige Kosten -1863-583 -712-786 -481 Project kosten

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Behandelend ambtenaar Zoetermeer

Uw brief van Ons kenmerk Behandelend ambtenaar Zoetermeer OC enw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079)

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 148/2012 Datum : 8 oktober 2012 B&W datum : Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Voorstel invoering leges kinderopvang vanaf 1-1-2013 Aanleiding In het kader

Nadere informatie

STAF/FC/U201000971 Lbr. 10/052

STAF/FC/U201000971 Lbr. 10/052 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Contributievoorstel 2011 uw kenmerk ons kenmerk STAF/FC/U201000971 Lbr. 10/052 bijlage(n) 1 datum 7 mei 2010

Nadere informatie

MONITOR CAPACITEIT KINDEROPVANG 2008-2011 Capaciteitsgegevens in het jaar 2008

MONITOR CAPACITEIT KINDEROPVANG 2008-2011 Capaciteitsgegevens in het jaar 2008 MONITOR CAPACITEIT KINDEROPVANG 2008-2011 Capaciteitsgegevens in het jaar 2008 dr. M.C. Paulussen-Hoogeboom dr. M. Gemmeke Amsterdam, 11 februari 2009 Regioplan publicatienr. Regioplan Beleidsonderzoek

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek

Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen Statistiek Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie sociale en regionale statistieken (SRS) Sector statistische analyse voorburg (SAV) Postbus 24500 2490 HA Den Haag Kenmerk ontheffing in de Bijstands Uitkeringen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. 2060705800 en 2060705720

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. 2060705800 en 2060705720 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

Het leerstuk van de kosten voor gemene rekening en risico

Het leerstuk van de kosten voor gemene rekening en risico Het leerstuk van de kosten voor gemene rekening en risico Page 1 of 8 INHOUDSOPGAVE HET LEERSTUK VAN DE KOSTEN VOOR GEMENE REKENING EN RISICO... 1 INTRODUCTIE... 3 ALGEMENE REGELGEVING... 3 VOORWAARDE

Nadere informatie

ODMH. Gemeente Gouda T.a.v. de leden van de gemeenteraad Postbus BB GOUDA. Reactie op zienswijzen Programmabegroting

ODMH. Gemeente Gouda T.a.v. de leden van de gemeenteraad Postbus BB GOUDA. Reactie op zienswijzen Programmabegroting ODMH Omgevingsdienst Midden-Holland 00008888 Financiën Contact H. Douw T (088) 54 55 114 hdouw@odmh.nl Gemeente Gouda T.a.v. de leden van de gemeenteraad Postbus 1086 2800 BB GOUDA Postbus 45 2800 AA Gouda

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Tarieven 2016. Inleiding

Tarieven 2016. Inleiding Tarieven 2016 Inleiding Bij het bepalen van tarieven zijn voor Kinderopvang De Bilt de volgende uitgangspunten leidend: de organisatie weer financieel gezond krijgen, zodat het benodigde rendement van

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving

Burgemeester en Wethouders 3 juli Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven Samenleving Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 00500000013405 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 juni 2010 Betreft kinderopvangtoeslag vanaf 2011

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 11 juni 2010 Betreft kinderopvangtoeslag vanaf 2011 a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

(070) 373 8021. Wijziging salarisbedragen, eindejaarsuitkering en levensloop Lbr. 08/31 CvA/LOGA 08/08. 17 maart 2008

(070) 373 8021. Wijziging salarisbedragen, eindejaarsuitkering en levensloop Lbr. 08/31 CvA/LOGA 08/08. 17 maart 2008 Brief aan de leden T.a.v. het college informatiecentrum tel. (070) 373 8021 uw kenmerk bijlage(n) 18 betreft Wijziging salarisbedragen, ons kenmerk ECCVA/U200800195 eindejaarsuitkering en levensloop Lbr.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 705 Besluit van 20 september 2010 tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang in verband met

Nadere informatie

Doetinchem, 18 juni Begroting Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014

Doetinchem, 18 juni Begroting Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Aan de raad AGENDAPUNT 8.4.b Begroting 2015-2018 Erfgoedcentrum ECAL ALDUS VASTGESTELD 26 JUNI 2014 Voorstel: 1. Kennisnemen van de concept-programmabegroting van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 28 t/m 39 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 29 september 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 9 juli Brief aan de aangesloten organisaties T.a.v. het bestuur TAZ U

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 9 juli Brief aan de aangesloten organisaties T.a.v. het bestuur TAZ U Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Brief aan de aangesloten organisaties T.a.v. het bestuur Datum 9 juli 2019 Ons kenmerk TAZ /U201900555/ Lbr: 19/051 Telefoon 070-3738393 College voor Arbeidszaken

Nadere informatie

Kinderopvang in eigen beheer. Resultaten marktonderzoek

Kinderopvang in eigen beheer. Resultaten marktonderzoek Kinderopvang in eigen beheer Resultaten marktonderzoek Opgesteld door K. Soldaat Kenmerk Resultaten marktonderzoek Datum 26 juli 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Resultaten algemeen 4 3 Het makelaarsmodel

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 40 t/m 51. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 40 t/m 51 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 27 december 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 479 Voorstel van wet van het lid Hamer houdende regels met betrekking tot een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang en waarborging van

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 16 t/m 19 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 17 mei 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week t/m week Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers Rapport monitor Opvang asielzoekers week 52 2016 t/m week 13 2017 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 13 april 2017 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 1.8, eerste lid, en 1.9, eerste lid, van de Wet kinderopvang;

Gelet op de artikelen 1.8, eerste lid, en 1.9, eerste lid, van de Wet kinderopvang; Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag in verband met de indexatie van de toetsingsinkomens en de maximum uurprijzen, de wijziging van de toeslagpercentages in de eerste en tweede

Nadere informatie

Ruimte voor groei in de kinderopvang. Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van het

Ruimte voor groei in de kinderopvang. Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van het Ruimte voor groei in de kinderopvang Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van het Ruimte voor groei in de kinderopvang De vraag naar kinderopvang per gemeente Om een goed beeld te krijgen van de

Nadere informatie

Convenant omzetten gesubsidieerde arbeid naar reguliere banen in de kinderopvang

Convenant omzetten gesubsidieerde arbeid naar reguliere banen in de kinderopvang Convenant omzetten gesubsidieerde arbeid naar reguliere banen in de kinderopvang 1. Inleiding In het Strategisch Akkoord is afgesproken dat gemeenten vanaf 2003 op het reïntegratiebudget een bedrag van

Nadere informatie

Marktonderzoek naar de markt van personeelsplanningssystemen, tijdregistratiesystemen en urenverantwoordingssystemen.

Marktonderzoek naar de markt van personeelsplanningssystemen, tijdregistratiesystemen en urenverantwoordingssystemen. Marktonderzoek naar de markt van personeelsplanningssystemen, tijdregistratiesystemen en urenverantwoordingssystemen. Uitgevoerd in opdracht van: Anneke Kersten Augustus 2009 1 Inhoudsopgave Pagina 1.

Nadere informatie

Exploitatie overzicht jaar 2013

Exploitatie overzicht jaar 2013 Exploitatie overzicht jaar 2013 IFES-NEDERLAND INHOUDSOPGAVE Pagina Inhoudsopgave 1 Voorwoord 2-3 Balans per 31 december 2012 4 Resultatenrekening jaar 2012 5 Toelichting op de resultatenrekening 6-7 Resultaatverdeling

Nadere informatie

Trends in het gebruik van informele zorg en professionele zorg thuis: gebruik van informele zorg neemt toe

Trends in het gebruik van informele zorg en professionele zorg thuis: gebruik van informele zorg neemt toe Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Trends in het gebruik van informele zorg en professionele zorg thuis: gebruik van informele zorg neemt toe, G. Waverijn

Nadere informatie

Monitor uitbreiding kinderopvang 2003

Monitor uitbreiding kinderopvang 2003 Monitor uitbreiding kinderopvang 2003 Vierde meting naar de status van de uitbreiding van de kinderopvang in Nederland, november 2003 Voorwoord 3 In november 2003 is voor de vierde maal een onderzoek gedaan

Nadere informatie

Rapportage Prijzen in de Kinderopvang Peildatum 1 januari 2003

Rapportage Prijzen in de Kinderopvang Peildatum 1 januari 2003 Deloitte & Touche Rijksoverheid Management & ICT Consultants Stationsplein 6 Voorburg Postbus 90721 2509 LS Den Haag Telefoon (070) 300 66 00 Telefax (070) 300 66 05 Rapportage Prijzen in de Kinderopvang

Nadere informatie

259 mensen hebben de enquête volledig ingevuld. Dat is bijna een kwart van alle schoolbesturen (22%).

259 mensen hebben de enquête volledig ingevuld. Dat is bijna een kwart van alle schoolbesturen (22%). ENQUETE: Groepsgrootte in het basisonderwijs 259 mensen hebben de enquête volledig ingevuld. Dat is bijna een kwart van alle schoolbesturen (22%). 1. Hoeveel scholen vallen er onder uw bestuur? Ingevuld

Nadere informatie

CT2IT4J4L VL&LOOÇ BO.N%JRE

CT2IT4J4L VL&LOOÇ BO.N%JRE CT2IT4J4L VL&LOOÇ BO.N%JRE Aan Mw. drs. T. van Ark staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Kralendijk, 18 februari 2019 Geachte mevrouw van Ark, In december

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Prijzen in de kinderopvang 2004

Prijzen in de kinderopvang 2004 Deloitte Management & ICT Consultants Stationsplein 6 Voorburg Postbus 90721 2509 LS Den Haag Tel: (070) 3372226 Fax: (070) 3372215 www.deloitte.nl Prijzen in de kinderopvang 2004 Onderzoek naar de uurprijzen

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 4 t/m 7. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 4 t/m 7. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 4 t/m 7 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 19 februari 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de leden van de commissie voor Onderwijs, Sociale zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid.

Gemeente Den Haag. Aan de leden van de commissie voor Onderwijs, Sociale zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratiebeleid. Wethouder van Onderwijs, ociale Zaken, Werkgelegenheidsbevordering en Integratie drs P.M.M. Heijnen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de commissie

Nadere informatie

In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe situatie bij de kinderopvang.

In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe situatie bij de kinderopvang. Berekening ouderbijdrage peuterspeelzalen in de huidige situatie en de nieuwe situatie. In tabel is een berekening gemaakt van de ouderbijdrage van de peuterspeelzaal in de huidige situatie en in de nieuwe

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 322 Kinderopvang Nr. 395 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang wordt als volgt gewijzigd:

Het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang wordt als volgt gewijzigd: Besluit van houdende wijziging van het Besluit kinderopvangtoeslag en tegemoetkomingen in kosten kinderopvang in verband met aanpassingen van de maximumuurprijs en de inkomenstabellen Op de voordracht

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg West-Brabant en Tholen STICHTING VRIJWILLIGERS PALLIATIEVE TERMINALE ZORG WEST-BRABANT & THOLEN

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg West-Brabant en Tholen STICHTING VRIJWILLIGERS PALLIATIEVE TERMINALE ZORG WEST-BRABANT & THOLEN STICHTING VRIJWILLIGERS PALLIATIEVE TERMINALE ZORG WEST-BRABANT & THOLEN Pagina 1 BALANS 2014 Bedragen in euro's 2 AKTIVA 31-12-2014 31-12-2013 Saldo Bank 1.034 7.012 Spaarrekening 126.138 130.964 Kasgeld

Nadere informatie

Het bestuur van NOC*NSF vraagt de Algemene Vergadering in te stemmen met de Begroting 2013.

Het bestuur van NOC*NSF vraagt de Algemene Vergadering in te stemmen met de Begroting 2013. Notitie Ter besluitvorming 1/5 aan van Algemene Vergadering NOC*NSF Bestuur NOC*NSF betreft Begroting NOC*NSF 2013 datum behandeling 20 november 2012 gevraagd besluit Het bestuur van NOC*NSF vraagt de

Nadere informatie

Toelichting begroting 2015

Toelichting begroting 2015 Toelichting begroting 2015 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2015 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 322 Kinderopvang Nr. 137 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA Den Haag ASEA/LIV/2004/37584

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA Den Haag ASEA/LIV/2004/37584 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA Den Haag Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

Wet kinderopvang. Tegemoetkoming van het Rijk Aanvraagformulier Belastingdienst/Toeslagen 2005

Wet kinderopvang. Tegemoetkoming van het Rijk Aanvraagformulier Belastingdienst/Toeslagen 2005 Wet kinderopvang Tegemoetkoming van het Rijk Aanvraagformulier Belastingdienst/Toeslagen 2005 De Wet kinderopvang in het kort De Wet kinderopvang gaat per 1 januari 2005 in en regelt de kwaliteit en financiering

Nadere informatie

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Geachte gemeenteraadsleden, In december 2014 hebben wij u geïnformeerd over

Nadere informatie

Analyse financiering voorstel Taskforce Kinderopvang/ Onderwijs

Analyse financiering voorstel Taskforce Kinderopvang/ Onderwijs CPB Notitie Nummer : 2010/12 Datum : 25 maart 2010 Aan : Jongerius (FNV) Analyse financiering voorstel Taskforce Kinderopvang/ Onderwijs FNV voorzitter Jongerius heeft middels een brief d.d. 22 februari

Nadere informatie

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015.

SOPOH. Bijgestelde. Begroting Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit. Begroting 2015. SOPOH Begroting 2015 Bijgestelde van De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer Begroting 2015 Voor ieder kind het beste bereiken, met passie, plezier en professionaliteit Begroting SOPOH 2012

Nadere informatie

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan

Verschillenanalyse effect nieuwe BKR. Samenvatting. Inleiding. datum Directie Kinderopvang, Ministerie SZW. aan Verschillenanalyse effect nieuwe BKR datum 15-8-2018 aan van Directie Kinderopvang, Ministerie SZW Lucy Kok en Tom Smits, SEO Economisch Onderzoek Rapportnummer 2018-78 Copyright 2018 SEO Amsterdam. Alle

Nadere informatie

Deze vragen werden ingezonden op 19 december met kenmerk 2018Z24306.

Deze vragen werden ingezonden op 19 december met kenmerk 2018Z24306. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Eigenaarsadvisering Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus

Nadere informatie

Verdeling CAO-compensatie gesubsidieerde instellingen BESLUITEN

Verdeling CAO-compensatie gesubsidieerde instellingen BESLUITEN Behoudens advies van de commissie WOWZ Aanbiedingsformulier Onderwerp Verdeling CAO-compensatie gesubsidieerde instellingen In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67883 28 november 2017 Advies Raad van State inzake het ontwerp van een algemene maatregel van bestuur tot wijziging van

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 8 t/m 11 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 18 maart 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

29 augustus 2008 PO/ KOV/

29 augustus 2008 PO/ KOV/ De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk 29 augustus 2008 PO/ KOV/ 44253 2070827150 Onderwerp Vragen van het lid Van Gent over

Nadere informatie

HET GEBRUIK VAN EN DE BEHOEFTE AAN KINDEROPVANG IN DE GEMEENTE NIJMEGEN

HET GEBRUIK VAN EN DE BEHOEFTE AAN KINDEROPVANG IN DE GEMEENTE NIJMEGEN HET GEBRUIK VAN EN DE BEHOEFTE AAN KINDEROPVANG IN DE GEMEENTE NIJMEGEN HET GEBRUIK VAN EN DE BEHOEFTE AAN KINDEROPVANG IN DE GEMEENTE NIJMEGEN - eindrapport - Drs. Janneke Stouten Dr. Marga de Weerd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 27 414 Intrekking van de Wet tegemoetkoming studiekosten en vervanging door de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (Wet tegemoetkoming

Nadere informatie

17 november 2008 PO/KOV/

17 november 2008 PO/KOV/ De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk 17 november 2008 PO/KOV/78952 2080904610 Onderwerp en op Kamervragen mw. Kraneveldt

Nadere informatie

Ontwikkeling hoogte eigen bijdrage gesubsidieerde rechtsbijstand 2002-2014

Ontwikkeling hoogte eigen bijdrage gesubsidieerde rechtsbijstand 2002-2014 Factsheet 2015-3 Ontwikkeling hoogte eigen bijdrage gesubsidieerde rechtsbijstand 2002-2014 Auteur: M. ter Voert September 2015 Op 13 februari 2015 is de Commissie onderzoek oorzaken kostenstijgingen stelsel

Nadere informatie

Hieronder geef ik een overzicht van de amvb s, alsmede een schets van de inhoud van deze amvb s en per amvb een stand van zaken en een planning.

Hieronder geef ik een overzicht van de amvb s, alsmede een schets van de inhoud van deze amvb s en per amvb een stand van zaken en een planning. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

DGBW/ Directie Democratie en Burgerschap Afdeling Politieke Ambtsdragers van de Salarisadministratie Turfmarkt 147

DGBW/ Directie Democratie en Burgerschap Afdeling Politieke Ambtsdragers van de Salarisadministratie Turfmarkt 147 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De voorzitter van het Waterschap, de leden van het Algemeen Bestuur van het Waterschap, de leden van het dagelijks bestuur van het Waterschap, de

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Betreft Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang - resultaten

Nadere informatie

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken

Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Inventarisatie medewerkers met een arbeidsbeperking in openbare bibliotheken Januari 2015 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Opzet... 5 1.2 Leeswijzer... 6 2. Inventarisatie medewerkers arbeidsbeperking...

Nadere informatie

ACCOUNTANTSKANTOOR VERSCHOOR B.V. accountants, belasting- en bedrijfsadviseurs

ACCOUNTANTSKANTOOR VERSCHOOR B.V. accountants, belasting- en bedrijfsadviseurs lllflilllllllllllllllllillllllllllllllllll 14.007515 Gemeente Reimerswaal T.a.v. mevrouw drs. C.E.M.M. Rovers Postbus 70 4416 ZH KRUININGEN 1 h APR. 20H PRS 0ÊAU3 Oudenbosch, 11 april 2014 Geachte mevrouw

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderopvang Thuis B.V. (GOB) Ringbaan-Oost HC Tilburg Registratienummer

Inspectierapport Kinderopvang Thuis B.V. (GOB) Ringbaan-Oost HC Tilburg Registratienummer Inspectierapport Kinderopvang Thuis B.V. (GOB) Ringbaan-Oost 240 5018HC Tilburg Registratienummer 193653667 Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: Tilburg Datum inspectie: 16-04-2019

Nadere informatie

Door de indexatie gaan de maximale uurprijzen voor kinderopvang met 2% omhoog:

Door de indexatie gaan de maximale uurprijzen voor kinderopvang met 2% omhoog: De proefberekeningen voor de kinderopvangtoeslag via www.toeslagen.nl van 2015 zijn inmiddels vrijgegeven. U kunt nu een proefberekening maken en kijken wat de kosten zijn voor kinderopvang in 2015. Mocht

Nadere informatie

Begrotingswijziging IJmond Werkt! 2016 I

Begrotingswijziging IJmond Werkt! 2016 I Begrotingswijziging IJmond Werkt! 2016 I Algemeen In de begroting 2016 was een taakstellende bezuiniging opgenomen van 554 duizend. IJmond Werkt! heeft deze per saldo gevonden langs de weg van onderstaande

Nadere informatie

Stuknummer: AI15.03409

Stuknummer: AI15.03409 - 4 JUNI 2015 Ministerie van Binnenlandse Zaken en De burgemeester, het college van burgemeester en wethouders, de raadsleden, de griffier, de gemeentesecretaris, het hoofd van de personeelsafdeling en

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Begroting 2015. Gemeenschappelijke regeling reinigingstaken Borsele-Goes

Jaarverslag 2013. Begroting 2015. Gemeenschappelijke regeling reinigingstaken Borsele-Goes Jaarverslag 2013 Begroting 2015 Gemeenschappelijke regeling reinigingstaken Borsele-Goes Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 1 INHOUDSOPGAVE... 2 JAARREKENING 2013... 3 BALANS... 4 WAARDERINGSGRONDSLAGEN...

Nadere informatie

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland Utrecht, januari 2010 Buitenhek Management & Consult Winthontlaan 200 Postbus 85183 3508 AD Utrecht T +030 287 59 59 F +030 287 59 60 info@buitenhek.nl

Nadere informatie

Financieel Verslag 2014

Financieel Verslag 2014 Financieel Verslag 2014 IVN HELLENDOORN-NIJVERDAL INHOUD ALGEMEEN TOELICHTIING LASTEN EN BATEN 2014 TOELICHTING BALANS PER 31-12-2014 VASTSTELLING BIJLAGEN: - OVERZICHT LASTEN EN BATEN 2014 - BALANS PER

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Inleiding. Klanttevredenheidsonderzoek 2e helft 2007

Inleiding. Klanttevredenheidsonderzoek 2e helft 2007 Klanttevredenheidsonderzoek 2e helft 2007 Inleiding Alarm Control Nederland BV is een door het Ministerie van Justitie erkende Particuliere Alarmcentrale. De dienstverlening van Alarm Control Nederland

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier voor AB

Aanbiedingsformulier voor AB Aanbiedingsformulier voor AB Bijlage bij agendapunt 4 Datum 11 februari 2019 Onderwerp Formatie 2019 Verseon: 2018194601 Vertrouwelijk Doel van agendering Toelichting door Ja Besluitvormend Marlies Krul-Seen

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE EERSTE KWARTAAL 2013 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING WAVA &!GO B.V.

KWARTAALRAPPORTAGE EERSTE KWARTAAL 2013 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING WAVA &!GO B.V. KWARTAALRAPPORTAGE EERSTE KWARTAAL GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING WAVA &!GO B.V. Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur d.d. 23 mei Toelichting 1 e kwartaal. Algemeen Het eerste kwartaal van vorig liet een

Nadere informatie

- Daarnaast is in 2012 de bijdrage van werkgevers verhoogd van ruim 700 miljoen naar ruim 1 miljard.

- Daarnaast is in 2012 de bijdrage van werkgevers verhoogd van ruim 700 miljoen naar ruim 1 miljard. Terugdraaien bezuinigingen 2013 mogelijk, effect voor 2013 al gehaald omdat bezuinigingen uit 2011 en 2012 meer opbrengen dan eerder geraamd Brancheorganisatie Kinderopvang, september 2012 De bezuinigingen

Nadere informatie

Debiteuren collectief pensioen in crisistijd

Debiteuren collectief pensioen in crisistijd Debiteuren collectief pensioen in crisistijd Handvatten voor een beheersbaar en acceptabel debiteurensaldo Ziet u ook uw debiteurensaldo op collectieve pensioenregelingen nog verder oplopen? Vond u die

Nadere informatie

rapport Jaarrekening 2016

rapport Jaarrekening 2016 rapport Jaarrekening 2016 Disclaimer Bij de samenstelling van deze publicatie is de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht genomen. VeiligheidNL aanvaardt echter geen verantwoordelijkheid voor eventuele,

Nadere informatie

ons kenmerk ECGF/U Lbr. 06/181

ons kenmerk ECGF/U Lbr. 06/181 Brief aan de leden T.a.v. het college frontoffice tel. (070) 373 8021 onderwerp aanpassing subsidies welzijn, bibliotheken en kunsteducatie 2006-2007 Samenvatting uw kenmerk ons kenmerk ECGF/U200601951

Nadere informatie

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg Nieuwsflits Inhoud Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg 1. Adviesrapport bureau HHM is openbaar gemaakt Pagina 1 2. Conclusies en advies HHM voor toekomst Pagina 1 3. Kamerbrief

Nadere informatie