Conferentie Detailhandel als strategie voor leefbaarheid in krimp- en anticipeergebieden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Conferentie Detailhandel als strategie voor leefbaarheid in krimp- en anticipeergebieden."

Transcriptie

1 Conferentie Detailhandel als strategie voor leefbaarheid in krimp- en anticipeergebieden. 24 april 2014 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Den Haag

2 Beeld - Legenda Beeldschoon plaatje Toekomstbeeld Onder de loep Volgende plaatje Indrukwekkend plaatje Dubbele plaatje Ongemakkelijk plaatje Raadselachtig plaatje

3 Plaatjes De Magische Vraag Hoe komen we tot vitale winkelgebieden in krimp- en anticipeergebieden? Over regionale samenwerking, het maken van keuzes en creativiteit. Ruimte voor innovatie Zorg dat er ook ruimte is voor innovatie en vernieuwing, maar wel op basis van visie en keuzes. René Cimmermans (provincie Limburg) Winkelcentra van de toekomst Blijf niet stilstaan bij de constatering We hebben problemen met leegstand, maar werk aan vitale gebieden vanuit de vraag Hoe zien onze winkelcentra er in de toekomst uit? Karel Trommelen (DTNP) Vragen Alles begint met de vragen: hoe zit de voorraad in elkaar en hoe gaan we die inzetten? Stel dat je niks doet: wat betekent dat? En als alle plannen doorgaan: wat zijn daarvan de consequenties? Evert-Jan de Kort (STEC)

4

5 Winkelcentra afstoffen Wij stoffen deze winkelcentra af, halen er de positieve verhalen uit en zoeken verbinding met de mensen die er wonen en werken Thierry van der Weide (Expertteam Gebiedsbranding) Commitment! Zorg dat bewoners zich committeren. Ga eerst de straat op Begin niet met plannen en analyses, maar ga eerst de straat op. Wat beleef je als je door het winkelcentrum loopt? Waar zie je schoonheid? Hoe zitten de gevels in elkaar? Aan welke kant lopen de mensen? Klopt de beleving dan nog met wat je aanvankelijk dacht? Na vijf minuten lopen, heb je honderd ideeën hoe de krimp te lijf te gaan. Ben ten Hove (Urban Breezz) Ogen open door standswandeling We constateerden dat er veel schoonheid is die je aanvankelijk niet ziet. Door de stadswandeling werden onze ogen geopend. Marcel de Paauw (gemeente Sluis)

6

7 Samen aan de slag We moeten gezamenlijk aan de slag. Ondernemers wezen aanvankelijk naar de gemeente, maar na de stadswandeling bleek dat ook de ondernemers zaken lieten liggen. Pimp de krimp Pimp de krimp Er is veel creativiteit bij de mensen zelf. Het gaat er dus om de mensen aan de praat te krijgen. Zorg voor een positieve framing Ik hoorde een wethouder ooit zeggen: Wij hebben geen krimp, maar we hebben genoeg ruimte. Er is dus ook meer ruimte om de problematiek creatief op te lossen. Zijn winkelgebieden nodig Nergens wordt de vraag gesteld: waarom zijn er winkelgebieden nodig?

8 Tekst Leefbaarheid en vitale detailhandel Wie zit er boordevol goeie ideeën, in welke regio worden echt keuzes gemaakt en wie kan het woord krimp niet meer horen? Dagvoorzitter Eelco Koolhaas (Ministerie van Verhalen) zette op deze manier de toon op het plenaire gedeelte van de conferentie Detailhandel als strategie voor leefbaarheid in krimp- en anticipeergebieden. Leegstand Een vijfde van de zaal zat boordevol goeie ideeën, echt keuzes maken bleek nog spaarzaam te gebeuren en er waren enkelen die het woord krimp niet meer konden horen. Krimp blijkt namelijk een negatieve connotatie te hebben. Veel gemeenten willen winkelgebieden met veel leegstand het liefst uitgummen op de kaart, is de ervaring van het Expertteam Gebiedsbranding van het Ministerie van BZK. Kennisdeling De conferentie Detailhandel als strategie voor leefbaarheid in krimp- en anticipeergebieden vond plaats op donderdag 24 april 2014 in het Auditorium bij het Ministerie van BZK. Het was de tweede conferentie over het thema. Doel van de conferentie was het onderwerp op de agenda te houden, kennis te delen en nieuwe initiatieven te bevorderen. De plenaire bijeenkomst vormde de aanzet, s middags vonden er themasessies plaats. Gebiedsbranding Gebiedsbranding kan krimp- en anticipeergebieden helpen om onderscheidend te zijn, concludeerde de dagvoorzitter na verschillende reacties uit de zaal. Een van de aanwezigen vertaalde het zo: Wij hebben geen krimp, we hebben genoeg ruimte. Verschillende initiatieven spelen daarop in. Thierry van der Weide van het Expertteam Gebiedsbranding: Wij stoffen deze winkelcentra af, halen er de positieve verhalen uit en zoeken verbinding met de mensen die er wonen en werken. Urban Breezz probeert met quickscans gebaseerd op stadswandelingen het imago van probleemgebieden op te poetsen: klopt de (negatieve) beleving nog als je echt goed om je heen kijkt? Waar zit schoonheid en hoe maak je die onzichtbare waarde weer zichtbaar?

9 Samenwerken Om vitale winkelgebieden in krimp- en anticipeergebieden te realiseren, moeten partijen samenwerken, stelt Inge Vossenaar, directeur Wonen en Leefbaarheid van het ministerie van BZK. Het is een complex vraagstuk en er is geen ultiem antwoord, maar partijen kunnen het niet alleen. Zoek naar nieuwe spannende combinaties, zowel in de samenwerking als in de functie van het betreffende gebied, daagt zij uit. Denk bijvoorbeeld aan publieke diensten in private omgevingen. Visie ontwikkelen Naast samenwerking en de menselijke maat, is visie nodig. Cees-Jan Pen van Platform 31 merkt op dat visies en gedegen analyses vaak ontbreken bij gemeenten en provincies. Maar partijen vragen er om. Een visie formuleren, betekent volgens hem kiezen en accepteren. Kiezen betekent dat je andere zaken niet doet en dat ook accepteert. Zijn devies: Zorg voor een integrale focus. Een combinatie van historisch erfgoed, winkels, horeca en culturele voorzieningen geeft een prettige interactie. Menselijke maat De menselijke maat moet terug, betoogde Dolf Kloosterziel, regiomanager MKB Noord-Holland, tijdens de plenaire bijeenkomst. We hebben het vooral over mensen als we winkelcentra een goede toekomst willen bieden. Menselijk maatwerk is de toekomst. Een winkelgebied is immers meer dan een symbiose van ondernemers, stelt hij. Het gaat met name om de klanten en ook om de identiteit van een gebied. Bovendien is een winkelcentrum een levende cultuur, stelt hij, waarin verwachtingen, vragen en behoeften voortdurend veranderen.

10 Sprekers Inge Vossenaar, directeur Wonen en Leefbaarheid van het ministerie van BZK: Spreken we van krimp- of kansgebieden? De must van samenwerking Er is geen ultiem antwoord op de problematiek van krimpgebieden. Het is een complex vraagstuk. Maar partijen kunnen het niet alleen. Je komt er alleen uit als je samenwerkt. Dolf Kloosterziel, columnist: De menselijke maat We hebben het vooral over mensen als we winkelcentra een goede toekomst willen bieden. Menselijk maatwerk is de toekomst. Kleinere aanloopstraten Nieuwe keuzes leiden soms tot pijnlijke besluiten, zoals aanloopstraten die je kleiner maakt. Het vraagt lef om met creatieve oplossingen te komen en tegen de stroom in te roeien. We hebben helden nodig die dat aandurven. Zoek bijvoorbeeld naar spannende combinaties van publieke en private functies in winkelgebieden. Winkelgebied is levende cultuur in verandering Een winkelgebied is veel meer dan een symbiose van ondernemers. Het is een levende cultuur in verandering. Klanten stellen steeds weer andere vragen. Ondernemers zijn niet gewend daarmee om te gaan. De menselijke maat is de sleutel van het nieuwe ondernemerschap: luister naar de klant en neem hem serieus. Wat verwacht hij? Klanten stellen tegenwoordig andere vragen. Hoe kun je helpen? Samenwerking met andere ondernemers kan daarvoor een oplossing zijn.

11 Cees-Jan Pen, Platform 31: Te veel kerktorenpolitiek Er is te veel kerktorenpolitiek. In plaats van tegen elkaar op te boksen is het beter samen te werken. Planoptimisme en groei-denken zit in onze genen. Formuleer een visie! Publieke en private partijen vragen er om. Maar we zien weinig gedegen analyses en visies. Exploitatie en winkels Gewetensvraag: heb je alleen winkels nodig om de exploitatie rond te krijgen? Een stad/dorp heeft een vitale binnenstad/dorpskern nodig. Integrale focus graag t Gaat in een dorpskern of stadshart om energie. Een combinatie van historisch erfgoed, winkels, horeca en culturele voorzieningen geeft een prettige interactie. Zorg dus voor een integrale focus. De consument geeft bovendien meer geld uit bij een goeie mix. Veel gemeenten willen winkelcentra opknappen. Er zijn hoge verwachtingen bij het opknappen van de gevels, het aanbod van wifi en het verbeteren van parkeergelegenheid, maar we constateren dat er weinig pijnlijke ingrepen worden gedaan. Bovendien: om winkelcentra adequaat op te knappen, moet je eerst de behoefte helder krijgen. Politiek en consumenten moeten meer regionaal gaan denken. Publiek-private opgave Het oplossen van het probleem is een publiek-private opgave. De overheid moet daarin realistisch en nuchter zijn. Geef het MKB, diversiteit en regels de ruimte. Kiezen en accepteren Visie hebben betekent kiezen en accepteren. Bezuinig niet op schoon, heel en veilig.

12 Ansichtkaarten Kaart 1 Regionale afspraken! Met regionale afspraken wordt lokaal en regionaal vertrouwen gewonnen. Bestuurders, neem op regionaal niveau je verantwoordelijkheid, daar heb je op lokaal niveau gemak van! Als er externe gelden zijn kun je regionale afspraken beter afdwingen Kaart 2 Een visie graag! Maak keuzes op basis van kennis Lange termijn visie is verplicht Werk integraal; voorkom versnippering Kaart 3 Er moet.. Er moet een duidelijke urgentie zijn Er moet een verbinding zijn met de gebruiker... (vergeet niet) Na regen komt zonneschijn Kaart 4 Groeten uit de Marne Samenwerken is de nieuwe winst!

13 Kaart 5 Aai over de bol Met frisse ogen Open oren Bij de hand Aai over de bol Naar een aantrekkelijk perspectief (nota bene: van Puinhoop naar Parel, Groenlo, vestiging van wijn, bier, brood en spelen!) Kaart 6 Frisse blik Frisse blik Blijf in gesprek met mensen die er toe doen Maak keuzes Kaart 7 Groeten uit Zeeland Identiteit Vertrouwen Tijd Energie Waarde Kaart 8 Instrumenten MKBA s helpen keuzeprocessen Stedelijke herverkaveling goed instrument! Matrix toekomstbestendige plekken = subliem en nuttig! VAKER BIJ ELKAAR KOMEN OVER KEUZEPROCESSEN NA VANDAAG

14 Tekst Roxana Chandali (ministerie van BZK), Sandra Taal (RVO.nl) en Matthijs van Gent (RVO.nl) Redactie Eelco Koolhaas (Ministerie van Verhalen) Vormgeving: Machiel Pleijsier

Samenwerken aan een robuuste retailstructuur in. Oost Groningen

Samenwerken aan een robuuste retailstructuur in. Oost Groningen Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden Initiatiefnemer: André de Groot (Winschoten) Kerngroep: André de Groot (Winschoten) Dorine Sibbes (prov. Groningen) Esther van Neerbos

Nadere informatie

Toekomstbestendige winkelgebieden

Toekomstbestendige winkelgebieden Toekomstbestendige winkelgebieden Presentatie voor TMO Fashion Business School, 4/3/2015 Arjan Raatgever Senior projectleider Ruimte en Economie Wat gaan we doen? Korte kennismaking Hoofdlijnen uit enkele

Nadere informatie

Koopstromenonderzoek 2019

Koopstromenonderzoek 2019 Retailsymposium Koopstromenonderzoek 2019 Onderzoek 2009 Ontwikkelingen vraag Marktconsultatie aanbod gedragen programma van eisen Uitvoering onderzoek 2018 : marktconsultatie 2019 : uitvoering onderzoek

Nadere informatie

Krimp & sociaal ondernemerschap: kleiner & fijner?

Krimp & sociaal ondernemerschap: kleiner & fijner? 15 mei 2018, Brugge WINVorm Trendspotting: kijk op de toekomst W.Velderman & P.S. Benneworth Krimp & sociaal ondernemerschap: kleiner & fijner? Willem-Jan Velderman & Paul Benneworth 15 mei 2018, Brugge

Nadere informatie

Werkende bedrijventerreinen

Werkende bedrijventerreinen Werkende bedrijventerreinen Dr. Cees-Jan Pen, programmamanager Platform31/Lector Vastgoed Fontys 1 Mijn agenda Bedrijventerreinen hoger op de politieke agenda: banen, mkb, leefbaarheid, economisch belang

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Zijn we allemaal aangesloten? Zijn alle gemeenten

Nadere informatie

Nieuwe dynamiek voor binnensteden

Nieuwe dynamiek voor binnensteden Vereniging van Onroerend Goed Onderzoekers Nederland Nieuwe dynamiek voor binnensteden Drs. I.R.M. Ploegmakers MRICS Manager Retail Consultancy bij WPM Groep De binnensteden van de toekomst Ingrid Ploegmakers

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Meer grip op vakantieparken

Meer grip op vakantieparken Meer grip op vakantieparken Het vraagstuk De markt rondom vakantieparken is verzadigd. Dit betekent dat een deel van de terreinen hun recreatieve functie heeft verloren. Op een aantal parken ontstaat hiermee

Nadere informatie

Nieuwe binnensteden Kennisnetwerk Nieuwe Binnensteden 30 mei 2018, Utrecht Felix Wigman

Nieuwe binnensteden Kennisnetwerk Nieuwe Binnensteden 30 mei 2018, Utrecht Felix Wigman Nieuwe binnensteden Kennisnetwerk Nieuwe Binnensteden 30 mei 2018, Utrecht Felix Wigman P00124 Voorstellen: Felix Wigman Onafhankelijke stichting (1995) 70 deelnemers (pps binnensteden) 15 begunstigers

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Aftellen. Toekomst. naar de. 10 opwindende voorstellen om door te gaan

Aftellen. Toekomst. naar de. 10 opwindende voorstellen om door te gaan Aftellen naar de Toekomst 10 opwindende voorstellen om door te gaan Tekst: Eelco Koolhaas en Kees Le Blansch Vormgeving: Machiel Pleijsier en Dennis Wijmer Video: Jasper Masthoff Muziek: Bart Kiers Leve

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude defensieterrein knettert weer van dynamiek en beloften.

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Winkelgebieden van de toekomst Arjan Raatgever, arjan.raatgever@platform31.nl

Winkelgebieden van de toekomst Arjan Raatgever, arjan.raatgever@platform31.nl Winkelgebieden van de toekomst Arjan Raatgever, arjan.raatgever@platform31.nl Projectleider Ruimte & Economie Inhoud Korte kennismaking Partijen en belangen in winkelgebieden Instrumenten in winkelgebieden

Nadere informatie

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1

Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed. 19 april 2012 pagina 1 Presentatie Mariëtte Bouwer Ymere Maatschappelijk Vastgoed 19 april 2012 pagina 1 Strategie van Ymere Missie Ymere werkt als maatschappelijke onderneming aan wijken met perspectief, waar bewoners willen

Nadere informatie

Mix & Match Monday #KvKmix. 15 juni 2015

Mix & Match Monday #KvKmix. 15 juni 2015 Mix & Match Monday #KvKmix 15 juni 2015 Programma Mix & Match 15 juni 2015 14:00-14:35 uur Inloop en ontvangst 14:35-15.05 uur 3 inspirerende presentaties INretail, Anna Hutten St. Retailplatform Brabant,

Nadere informatie

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder

Gemeente Beverwijk. Wethouder Tim De Rudder Gemeente Beverwijk Wethouder Tim De Rudder https://www.youtube.com/watch?v=hdoxyqpivas 2 Rabobank Utrechtse Waarden Jappie van der Heide (manager MKB) Rabobank-IJmond 4 Rabobank Utrechtse Waarden Alleen

Nadere informatie

Naar slim integraal regionaal programmeren: voorbeeld Kop van Noord-Holland

Naar slim integraal regionaal programmeren: voorbeeld Kop van Noord-Holland Naar slim integraal regionaal programmeren: voorbeeld Kop van Noord-Holland Peter van Geffen en Evert-Jan de Kort 29 oktober 2014 Satéprikker door programmering Vergelijkbaar veranderproces, vergelijkbare

Nadere informatie

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst?

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Trots maakte wethouder Jan Goijaards van Veghel de resultaten bekend van de renovatie van het winkelgebied van Veghel: 22 nieuwe winkels erbij in

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013. Provincie Noord-Brabant

Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013. Provincie Noord-Brabant Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013 Provincie Noord-Brabant Volle bak, dat was het in de Bois le Duczaal van het provinciehuis op 16 januari 2013. Van begin

Nadere informatie

Adviseurs voor ruimte en strategie

Adviseurs voor ruimte en strategie Adviseurs voor ruimte en strategie Gebiedsvisie en ontwerp Masterplan centrum Borne Binnenstadsvisie Purmerend Centrumplan Haaksbergen Haalbaar programma Leegstand Routing Centrumvisie Publiekstrekkers

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging!

Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Bestuurdersconferentie Krimp in beweging! Den Haag, 2 december 2010 Wim Deetman, Jan Mans en Pieter Zevenbergen Adviescommissie-Deetman Opdracht van provincie Limburg Strategisch meerjarenperspectief voor

Nadere informatie

WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling

WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling WELKOM IN ZITTERD(REVISITED) 30 maart 2016 Thei Kitzen, pmg Binnenstedelijke Ontwikkeling ZITTERD REVISITED 2014 Actualisatie Zitterd ReviSited : profiel Ontmoetingscentrum = meer dan koopcentrum! - nieuwe

Nadere informatie

Het binnenstadsplan van Dokkum

Het binnenstadsplan van Dokkum Het binnenstadsplan van Dokkum Werkgroep Binnenstadsmanagement (gestart in 2013) o Ondernemers o Gemeente o Bewoners (sinds 2014) Prachtig stadje: een parel Binnenstad: overleven o Dokkum 15.000inw, verzorgingsgebied

Nadere informatie

Werkende bedrijventerreinen. Dr. Cees-Jan Pen, Lector Brainport Fontys

Werkende bedrijventerreinen. Dr. Cees-Jan Pen, Lector Brainport Fontys Werkende bedrijventerreinen Dr. Cees-Jan Pen, Lector Brainport Fontys 2 Het roer moet om Zonder stevige rem op nieuwbouw en schrappen kansloze locaties is het dweilen met de kraan open. Is dit wat we verstaan

Nadere informatie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Zes erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Jan van Susante Voorzitter Heemschut Limburg alles van waarde is weerloos (Lucebert)

Nadere informatie

Toekomst binnenstad Oosterhout

Toekomst binnenstad Oosterhout Toekomst binnenstad Oosterhout Bijeenkomst 12 mei 2016 Stefan van Aarle Wie ben ik? Zelfstandig ondernemer Kwartiermaker binnenstad Tilburg Adviseur retail en centrummanagement Zes jaar ervaring in consultancy

Nadere informatie

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp:

Statengriffie. Floortje van Aken <Aken@vnoncw-mkbnoord.nl> Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Statengriffie Van: Floortje van Aken Verzonden: dinsdag 9 juni 2015 15:32 Aan: Ria Veenstra Onderwerp: Inspraakreactie MKB-Noord Bijlagen: BRF_151903_Retail Agenda.pdf; Inspraakreactie

Nadere informatie

Leegstand. Probleem of kans?

Leegstand. Probleem of kans? Leegstand. Probleem of kans? Leegstand. Van probleem naar kans! Problemen Kansen pakken en problemen Kansen aanpakken Bedreiging leefbaarheid, verpaupering, vandalisme Middel om te komen tot stedelijke

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Boodschap: waardering

Boodschap: waardering Het komt niet vaak voor dat we het in Hengelo ergens over eens zijn, laat staan over een lastig onderwerp als onze Binnenstad. Laten we deze kans grijpen en met elkaar de volgende stappen zetten. Elke

Nadere informatie

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk

Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Een toekomstbestendige binnenstad voor Harderwijk Startbijeenkomst Felix Wigman, BRO 205X00691 Programma Opening wethouder Presentatie BRO Centrumschouw met 4 verhalen: verblijven, retail, cultuur en wonen

Nadere informatie

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015

Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland 10 december 2015 Kick-off programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid-Holland De aftrap Op heeft JSO met u de aftrap gegeven van het programma Kwaliteit van de Samenleving in Zuid- Holland. Het programma voorziet in

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

Titel Location based services (LBS) voor retailers in het stadshart van Utrecht

Titel Location based services (LBS) voor retailers in het stadshart van Utrecht Onderzoeksopdracht Crossmedialab Titel Location based services (LBS) voor retailers in het stadshart van Utrecht Probleemomgeving Online winkelen groeit in Nederland enorm; tegelijkertijd is er een verschuiving

Nadere informatie

Jaarcongres RetailAgenda :44

Jaarcongres RetailAgenda :44 Jaarcongres RetailAgenda 2016 31-10-2016 09:44 Wat kunt u verwachten? De detailhandel is een belangrijke economische sector in ons land. Er werken ruim 775 duizend mensen in de detailhandel, waaronder

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

RETAILAGENDA VERVOLGAANPAK IN VIJF THEMA S

RETAILAGENDA VERVOLGAANPAK IN VIJF THEMA S RETAILAGENDA 2018 2020 VERVOLGAANPAK IN VIJF THEMA S 2 INTRODUCTIE De Retailagenda is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK), samen met de betrokken organisaties en marktpartijen

Nadere informatie

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Stad Antwerpen: Beleidsnota Detailhandel 2013 6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Florerende winkels zijn voor Antwerpen van groot belang. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de Antwerpenaar alles

Nadere informatie

Bruisende binnensteden en dorpskernen

Bruisende binnensteden en dorpskernen Bruisende binnensteden en dorpskernen Wat is er aan de hand? Van dorp naar stad 70% van de wereldbevolking woont in 2050 in steden of stedelijke gebieden. 10 miljoen mensen wonen in 2050 in de Randstad

Nadere informatie

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn

Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Intentieverklaring Versterking economisch positie Centrum Alphen aan den Rijn Inleiding Het centrum van Alphen aan den Rijn is de ontmoetingsplaats, het culturele- en koopcentrum voor de inwoners van Alphen

Nadere informatie

Actuele vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie

Actuele vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie Actuele vacatures Vind jij deze opgave leuk? Centrumgebieden veranderen. In de gemiddelde winkelstraat in Nederland is het aantal bezoekers in 10 jaar tijd met 20% gedaald. De uitdaging is om centrumgebieden

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 GEBIEDEN 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 Probleemwijken Groot aandeel sociale huurwoningen Slechte kwaliteit woonomgeving Afname aantal voorzieningen Toename asociaal gedrag Sociale en etnische spanningen

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 De toekomst van Houten Houten heeft een nieuwe

Nadere informatie

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten

Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten Sturen op zichtbare resultaten met het Actieprogramma Versterking binnenstad Winschoten 16 april 2015 2012 Overview Actieprogramma Nov.: Provincie agendeert Actieprogramma LEW 2013 Mrt.: start ontwikkeling

Nadere informatie

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen ONL voor Ondernemers presenteert met dit Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden,

Nadere informatie

Welkom bij De Nieuwe Binnenstad

Welkom bij De Nieuwe Binnenstad Welkom bij De Nieuwe Binnenstad Wie zijn we? 12.45 Opening 13.00 Intervisie Programma - Regionale afspraken met Marliecke Heck (provincie Noord-Holland) - Integrale aanpak voor economische vitaliteit van

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES

DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES DE MELKFABRIEK ONZE MISSIE IN 10 PRINCIPES Arnhem heeft een krachtig en duurzaam imago; een groene stad met een sterk ontwikkeld creatief en cultureel klimaat. Met de Melkfabriek voegen wij een uitgesproken

Nadere informatie

Enkele succesvolle voorbeelden

Enkele succesvolle voorbeelden Enkele succesvolle voorbeelden OP ZOEK NAAR HET DNA VAN MOERDIJK Bevorderen van behouden een voorkeur voor de zorgen dat product en communicatie op orde zijn om relevante doelgroepen aan te spreken

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Betrokken ouders maken het verschil!

Betrokken ouders maken het verschil! Betrokken ouders maken het verschil! Verslag bijeenkomst 2 juni 2016 Ouders op zoek naar nuttige tips Veel ouders die dit evenement bezochten, kwamen vooral voor praktische tips naar het Nieuwe Luxor.

Nadere informatie

Beste HRM Dienstverlener voor de Overheid

Beste HRM Dienstverlener voor de Overheid Outplacement Outplacement Sta je aan het begin van een nieuwe stap in je loopbaan? Wij ondersteunen je bij het vinden van een nieuwe baan. Nieuwe keuzes maken is wat onwennig en het maakt je soms onzeker.

Nadere informatie

BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel. Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant. Stec Groep

BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel. Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant. Stec Groep BZK-pilot regionaal kiezen detailhandel Regio s Kop van Noord Holland en West-Brabant Stec Groep Evert-Jan de Kort en Peter van Geffen 24 april 2014 Transitie: nieuwe realiteit retail Minder draagvlak

Nadere informatie

GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1

GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1 GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1 Hoofdstuk 9. Pesten Pesten, wij willen er SAMEN iets aan doen! Inleiding In onze school zijn we reeds verschillende jaren

Nadere informatie

Alle uitkomsten van deze bijeenkomst zijn verwerkt in de startnotitie op de website

Alle uitkomsten van deze bijeenkomst zijn verwerkt in de startnotitie op de website introductie De voorzitter van de avond Inge Nieuwenhuizen, wethouder Economie van de gemeente Voorschoten, heet iedereen welkom in de raadszaal van Leiderdorp. Er is een brede vertegenwoordiging van raadsleden

Nadere informatie

Alles draait om beleving

Alles draait om beleving Samen ondernemen Alles draait om beleving Samen beleven Samenvatting Strategisch Businessplan Ondernemersfonds Tilburg Het is 2020 experience marketing horeca dienstensector beleving detailhandel events

Nadere informatie

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners

MKB-Nederland Noord. Folder Lokale Partners MKB-Nederland Noord Folder Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB-Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies inhoudt

Nadere informatie

Vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie

Vacatures. Adviseurs voor Ruimte en Strategie Vacatures Vind jij deze opgave leuk? Centrumgebieden vormen het hart van onze steden en dorpen. Teruglopende bezoekersaantallen en faillissementen van grote winkelketens als Sissy-Boy, Coolcat, Intertoys

Nadere informatie

UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING.

UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING. DE SWITCH NAAR ADVIESKANTOOR UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING. MARCEL STOLK CREATIVITY EXPERT MAST mast@ision.nl - 0655344593 DOEL VAN DE WORKSHOP De weg naar ideeën, wensen,

Nadere informatie

MANIFEST Duurzaam Den Haag

MANIFEST Duurzaam Den Haag MANIFEST 2018-2028 Duurzaam Den Haag Duurzaam Den Haag Manifest 2018-2028 De uitdaging van de aarde is de uitdaging van Den Haag De 21ste eeuw stelt ons voor grote nieuwe uitdagingen. Klimaatverandering

Nadere informatie

Verder bouwen op de bestaande voorraad

Verder bouwen op de bestaande voorraad Verder bouwen op de bestaande voorraad Frank Wassenberg SRE, Eindhoven, 23 januari 2014 frank.wassenberg@platform31.nl Opzet 3 x achtergrond Andere rollen partijen, overheid voorop Wijzigende rollen op

Nadere informatie

Startbijeenkomst toekomst wonen Beltrum

Startbijeenkomst toekomst wonen Beltrum Startbijeenkomst toekomst wonen Beltrum Bewoners [Naam1] avond en [Naam2] Beltrum 28 november 2016 Agenda Opening wethouder Patricia Hoytink Toelichting Bas Hommelink KAW Voorstellen Wat gaan we doen?

Nadere informatie

Samen werken aan goed openbaar bestuur

Samen werken aan goed openbaar bestuur Samen werken aan goed openbaar bestuur SAMEN WERKEN AAN GOED OPENBAAR BESTUUR Gemeenten, provincies, waterschappen, het Rijk, de EU en hun samenwerkingsverbanden vormen samen het openbaar bestuur in ons

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Daag jij je team wel voldoende uit? Workshop Thijs Boogert

Daag jij je team wel voldoende uit? Workshop Thijs Boogert Daag jij je team wel voldoende uit? Workshop Thijs Boogert Agenda Wat gaan we doen vandaag? Even voorstellen Het leerdoel Noodzaak van luisteren De vraagtechniek Taalpatronen en uitdagingen Ervaren Discussie

Nadere informatie

Hoe organiseer ik een Werktop? De kracht van verbinden

Hoe organiseer ik een Werktop? De kracht van verbinden Hoe organiseer ik een Werktop? De kracht van verbinden Edo Haan wethouder gemeente 4-12-2012 se Werktop 1 Even voorstellen Initiator van de Sociaal Economische Agenda (SEA) Bestuurlijke trekker Coördinerend

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

MANIFEST Stichting Duurzaam Den Haag

MANIFEST Stichting Duurzaam Den Haag MANIFEST 2018 2028 Stichting Duurzaam Den Haag Manifest 2018-2028 De uitdaging van de aarde is de uitdaging van Den Haag De 21 ste eeuw stelt ons voor grote nieuwe uitdagingen. Klimaatverandering zorgt

Nadere informatie

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving

Het Rendement van Schoon Deel sessie 1 Retail & stations omgeving Vraag Belangrijk Legenda Leestip Met de klok mee Start op 1 uur Van het midden uit naar buiten Per tak van boven naar beneden Deze PDF staat uit meerdere pagina's Welkom Hoop bekende gezichten Leuk mix

Nadere informatie

Ladder voor duurzame verstedelijking

Ladder voor duurzame verstedelijking Ladder voor duurzame verstedelijking Klik om de modelstijlen te bewerken Tweede niveau Derde niveau Vierde niveau Vijfde niveau Ladder voor duurzame verstedelijking 1. Waar komt het vandaan? 2. Wat is

Nadere informatie

Maatschappelijk aanbesteden

Maatschappelijk aanbesteden Maatschappelijk aanbesteden in vogelvlucht Mark Waaijenberg B&A Groep Maatschappelijk aanbesteden IN PERSPECTIEF 2 Samenleving Terugtreden is vooruitzien Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling Verstikkende

Nadere informatie

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam

Op zoek naar winkelbeleving. VOGON studiemiddag Rotterdam Op zoek naar winkelbeleving VOGON studiemiddag Rotterdam I&O Research 1. Bureau voor marktonderzoek en advies 2. 50, 3, 500, 750.000+ 3. Datacollectie in huis 4. Klantbeleving: Retail (KSO2011) Ambulante

Nadere informatie

Future Retail City Centre

Future Retail City Centre Mede mogelijk gemaakt door: Future Retail City Centre Succesfactoren voor collectieve interventies in binnenstedelijke winkelgebieden Jesse Weltevreden, Hogeschool van Amsterdam @jweltevreden van de consumenten

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Live Radio. Bordes op de Borrel

Live Radio. Bordes op de Borrel Live Radio Bordes op de Borrel Bordes op de Borrel Live Radio tijdens jouw vrijdagmiddagborrel 2 Bordes op de Borrel bij jou Nodig Bordes uit op de Borrel bij jouw bedrijf. En maak samen een echt Radio

Nadere informatie

Koffertje HAARLEM Aangeboden aan het college van B&W op 12 juli 2016

Koffertje HAARLEM Aangeboden aan het college van B&W op 12 juli 2016 Koffertje HAARLEM-2040 Aangeboden aan het college van B&W op 12 juli 2016 WELKOM in het KOFFERTJE van de toekomst Hoe kom je van honderden geeltjes, stellingen, meningen en trends, opgehaald tijdens 16

Nadere informatie

Koopstromen Hart van Brabant. Welkom

Koopstromen Hart van Brabant. Welkom Koopstromen Hart van Brabant Welkom Welkom Vester Munnecom, Provincie NB Inleiding Rob Weiss Even voorstellen Rob Weiss - Directeur Ik Onderneem! Professioneel stadsregie (centrummanagement 2.0) Activatie

Nadere informatie

Leegstand en erfgoed. Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd. Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave

Leegstand en erfgoed. Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd. Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave Leegstand en erfgoed Erfgoedcafé 26 mei 2016 Holwerd Hans Magdelijns Senior adviseur erfgoed / Herbestemming als gebiedsopgave Modernisering van de Monumentenzorg Beleidsbrief Momo (Modernisering Monumentenzorg)

Nadere informatie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie

10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie 10 Erfgoedambassadeurs over de Omgevingsvisie Vragen Wat verwacht je van de omgevingsvisie? Biedt een omgevingsvisie kansen? Karel Loeff directeur Heemschut Wat verwacht je van de omgevingsvisie? De gemeentelijke

Nadere informatie

De binnenstad van Zwolle anno 2030

De binnenstad van Zwolle anno 2030 De binnenstad van Zwolle anno 2030 Leeswijzer Poster Ir. Michiel van Beek Februari 2016 1 A-status is verstevigd door significante factoren die geïdentificeerd zijn in het rapport De veerkrachtige binnenstad

Nadere informatie

Bedrijventerreinen op de schop SGE Cees-Jan Pen Lector Brainport Fontys FHMER

Bedrijventerreinen op de schop SGE Cees-Jan Pen Lector Brainport Fontys FHMER Bedrijventerreinen op de schop SGE 17-2-2016 Cees-Jan Pen Lector Brainport Fontys FHMER Kort voorstellen Sinds master 96 bezig met bedrijventerreinen Promotie wat beweegt bedrijven, Nota bedrijventerreinen

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Krot of Kans Zierikzee leegstand winkelgebied. Gat in de Markt

Krot of Kans Zierikzee leegstand winkelgebied. Gat in de Markt Krot of Kans Zierikzee leegstand winkelgebied Gat in de Markt Voor ondernemers is er een continue zoektocht naar het gat in de markt. Ooit ontstaan vanuit het beeld van wegblijvende marktkooplui die ruimte

Nadere informatie

Community arts en cultuureducatie. Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013

Community arts en cultuureducatie. Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013 Community arts en cultuureducatie Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013 Hoe kunnen cultuureducatie en community arts elkaar versterken, specifiek bij gemeenschappen in transitie Aanleiding: Onderzoeksarena

Nadere informatie

Pilot Verlichte regels winkelgebieden

Pilot Verlichte regels winkelgebieden Pilot Verlichte regels winkelgebieden Inspiratiedag levendige stadskernen, UNIZO, Gent,12 juni 2017 Hanneke van Rooijen Projectleider Ruimte en Economie, Platform31 (Nederland) Bij kennisorganisatie Platform31

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Geachte aanwezigen, Dames en heren,

Geachte aanwezigen, Dames en heren, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID ViA Rondetafel Winkelen in Vlaanderen 2.0 15 maart 2013 Geachte

Nadere informatie

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem

Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Winkelstraat van de Toekomst Veranderende consument en online groei zetten winkels klem Dirk Mulder Sectormanager Retail @MulderDirk 06-11380971 VOOR WE VAN START GAAN. 2 Agenda Stand van zaken in de retail

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Fysieke Stad als Lab

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Fysieke Stad als Lab Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Fysieke Stad als Lab Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 388112 Datum : 6 december 2016 Programma : Ruimte en wonen Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie