Betreft: Voorstellen masterproeven Contactpersonen: Nick Cremelie Chris Poppe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft: Voorstellen masterproeven 2012-2013. Contactpersonen: Nick Cremelie nick.cremelie@tomtom.com Chris Poppe chris.poppe@tomtom."

Transcriptie

1 Zuiderpoort Office Park Gaston Crommenlaan 4 bus 0501 B-9050 Gent Belgium Phone : +(32) Fax : +(32) Betreft: Voorstellen masterproeven Contactpersonen: Nick Cremelie nick.cremelie@tomtom.com Chris Poppe chris.poppe@tomtom.com Voor alle voorstellen geldt: Doelpubliek: Master Industriële Wetenschappen Computerwetenschappen, Informatica, Elektronica-ICT 1 student per onderwerp Stage binnen het bedrijf mogelijk Maximum 4 masterproeven in totaal, toekenning op first-come first-serve basis

2 Detectie van grootschalige onderhoudswerken op basis van gps-signalen Op belangrijke verkeerswegen worden op regelmatige basis onderhoudswerken van tijdelijke aard uitgevoerd, waarbij het verkeer tijdelijk op een andere manier gestuurd wordt. Zo kunnen ondermeer een aantal beschikbare rijvakken beperkt of afgesloten worden, kan het verkeer tijdelijk langs een rijvak in de tegengestelde richting gestuurd worden en kan de maximum toegelaten snelheid beperkt worden. Eens de onderhoudswerken voorbij zijn, wordt de verkeerssituatie hersteld en lopen de verkeersstromen terug als vanouds. PNDs (Personal Navigation Devices) van de huidige generatie slaan op een anonieme manier de afgelegde trajecten van de gebruiker op. Uit deze trajecten kan niet alleen de de geografische locatie en het tijdstip van voorbijrijden maar ook de snelheid van het voertuig afgeleid worden. Door te analyseren hoe het rijgedrag op een bepaalde plaats verandert kunnen deze trajecten dus in principe gebruikt worden om dergelijke onderhoudswerken op te sporen. Het is van belang de spatiale en temporele eigenschappen van dergelijke wegenwerken te bepalen om enerzijds te verwachten verkeershinder beter te kunnen inschatten en om anderzijds processen die aan de hand van de opgenomen trajectinformatie de digitale kaart updaten te kunnen aansturen. Het is immers niet de bedoeling dat deze processen trajectinformatie gebruiken om de digitale kaart aan te passen. De detectie van tijdelijke situaties wordt echter bemoeilijkt door het feit dat ook andere fenomenen gelijkaardige eigenschappen vertonen fenomenen zoals permanente wijzigingen (bv. heraanleg van een verkeersknooppunt met nieuwe wegen), of andere tijdelijke fenomenen zoals verkeersopstoppingen of slechte weersomstandigheden.. Het doel van deze masterproef is aan de hand van gegroepeerde trajectgegevens te onderzoeken of en hoe grootschalige tijdelijke verkeerswerken opgespoord kunnen worden, hoe hun begin- en eindtijdstip bepaald kan worden, en hoe de begin- en eindlocatie van de werken bepaald kunnen worden. Concreet zullen de trajectgegevens van een aantal locaties beschikbaar gesteld worden. Aan de hand van gedragswijzigen in deze trajecten wordt bepaald of er ondermeer een aantal beschikbare rijvakken beperkt of afgesloten worden, het verkeer tijdelijk langs een rijvak in de tegengestelde richting wordt gestuurd en kan de maximum toegelaten snelheid beperkt worden. Het doel is een prototype te ontwikkelen dat dergelijke verkeerwerken en hun eigenschappen kan bepalen, en kan onderscheiden van permanente verkeerswijzigingen. De resultaten kunnen gevalideerd worden met informatie uit andere bronnen, zoals overheidswebsites waar dergelijke werken ook beschreven worden. Programmeren in JAVA

3 Detectie van bruggen en tunnels op basis van gps-signalen De gps-toestellen (zogenaamde Personal Navigation Devices of kortweg PNDs) van de nieuwe generatie slaan op een anonieme manier de afgelegde trajecten van de gebruiker op onder de vorm van een positiereeks. Aan de hand van deze gps-sporen kan de digitale kaart geactualiseerd worden. Om aan de toenemende vraag naar extra kenmerken van digitale kaarten tegemoet te komen, kunnen de gpssporen op een intelligente manier gebruikt worden om nuttige informatie te extraheren en de kaarten up to date te houden. Het automatisch detecteren van verkeersoverwegen en tunnels kan een grote toegevoegde waarde betekenen voor de ontwerpers van digitale kaarten omdat dit nu een manueel tijdrovend proces is. In deze masterproef is het de bedoeling om een algoritme te vinden en te implementeren dat automatisch de positie van bruggen en tunnels bepaalt. In eerste instantie zal gekeken worden naar de karakteristieken van de gps-sporen die onder en over de brug lopen en die in en uit een tunnel komen en naar hun respectievelijke kenmerken. Daarna zal op basis van die kenmerken een detectie-algoritme geimplementeerd worden dat in staat is om de posities van bruggen en tunnels te vinden en eventueel een classificatie te doen volgens type. Vervolgens zal dit algoritme geëvalueerd worden en iteratief verbeterd.

4 Detectie van snelheidscamera s op basis van gps signalen In een digitale kaart wordt, naast het wegennetwerk, allerlei randinformatie opgeslagen die nuttig kan zijn om bestuurders te begeleiden op hun route. Een dergelijke vorm van informatie waar erg veel interesse voor bestaat zijn de posities van snelheidscamera s. Het is echter belangrijk om deze lijst van posities regelmatig bij te werken (nieuwe camera s, verdwenen camera s, vaste versus mobiele camera s, enz.) zodat de bestuurders over actuele informatie kunnen beschikken. De nieuwe generatie gps-toestellen (zogenaamde Personal Navigation Devices of kortweg PNDs) laat toe om op een anonieme manier afgelegde trajecten te verzamelen. Uit de analyse van deze trajecten kan men proberen op een automatische manier informatie over de realiteit te extraheren. Deze informatie zou gebruikt kunnen worden om bv. de lijst met cameraposities bij te werken. In deze masterproef is het de bedoeling een algoritme te ontwikkelen dat opgenomen gps-trajecten analyseert met het oog op detectie van snelheidscamera s. Door te kijken naar gedragsveranderingen (bv. plots remmen, daarna versnellen) in de opgenomen gps-trajecten, en dit te combineren met de informatie over snelheidslimieten opgeslagen in de digitale kaart, kan men locaties opsporen waar met hoge waarschijnlijkheid een camera staat opgesteld. Daarnaast kan men deze detectiemethode uibreiden naar het tijdsdomein, om na te gaan of het om een vaste of mobiele camera gaat. De bedoeling is om een applicatie te bouwen die een dergelijke analyse en detectie uitvoert op basis van een gegeven set met trajecten en de verkregen resultaten vergelijkt met de informatie opgeslagen in de digitale kaart.

5 Detectie van verkeerslichten op basis van gps-signalen In een digitale kaart wordt, naast het wegennetwerk, allerlei randinformatie opgeslagen die nuttig kan zijn om bestuurders te begeleiden op hun route. Een onderdeel van deze informatie is de aanwezigheid van verkeerslichten op kruispunten. Het up-to-date houden van deze gegevens in de digitale kaart is een duur proces dat men liefst zoveel mogelijk automatiseert. De huidige generatie van gps-toestellen (zogenaamde Personal Navigation Devices of kortweg PNDs) laat toe om op een anonieme manier de afgelegde trajecten te verzamelen. Uit de analyse van deze trajecten kan men proberen op een automatische manier informatie over de realiteit te extraheren. Deze informatie zou gebruikt kunnen worden om verkeerslichten op kruispunten te detecteren. Het doel van deze masterproef is het ontwikkelen van een algoritme dat opgenomen gps-trajecten analyseert met het oog op detectie van verkeerslichten. Door te gaan kijken naar het gedrag van het verkeer op een kruispunt (bv. snelheidswijzigingen, correlatie van start- en stopgedrag in verschillende rijrichtingen) kan men proberen vaststellen of er al dan niet verkeerslichten aanwezig zijn. De bedoeling is om een applicatie te bouwen die een dergelijke analyse en detectie uitvoert op basis van een gegeven set met trajecten en de verkregen resultaten vergelijkt met de informatie opgeslagen in de digitale kaart.

6 Detectie van privéwegen op basis van gps-signalen De digitale kaart is de basis waarop gps-toestellen (zogenaamde Personal Navigation Devices of kortweg PNDs) bestuurders helpen bij het navigeren doorheen het wegennetwerk. Voor een goede werking is het belangrijk om de digitale kaart up to date te houden. Het updateprocess moet bovendien zoveel mogelijk automatisch verlopen om de kost laag te houden. De huidige generatie van gps-toestellen laat toe om op een anonieme manier de afgelegde trajecten te verzamelen. Uit de analyse van deze trajecten kan men proberen op een automatische manier informatie over de realiteit te extraheren, zoals wijzigingen in het wegennetwerk. Een probleem dat daarbij optreedt is dat een deel van de gedetecteerde nieuwe wegen in realiteit privéwegen zijn (bv. toegangsweg naar een afgelegen woning, fabriek, enz.) die niet mogen opgenomen worden in de digitale kaart. Het doel van deze masterproef is het ontwikkelen van een algoritme dat opgenomen gps-trajecten analyseert met het oog op detectie van privéwegen. Door te gaan kijken naar het gedrag van het verkeer op een bepaalde weg (bv. lage densiteit, aan- of afwezigheid van voertuigen in de tijd) kan men proberen vaststellen of deze weg al of niet een privéweg is. De bedoeling is om een applicatie te bouwen die een dergelijke analyse en besluitvorming uitvoert op basis van een gegeven set met trajecten.

7 Detectie van manoeuverfouten in een digitale kaart op basis van gps-signalen De digitale kaart is de basis waarop gps-toestellen (zogenaamde Personal Navigation Devices of kortweg PNDs) bestuurders helpen bij het navigeren doorheen het wegennetwerk. Een belangrijke onderdeel van de digitale kaart zijn de zogenaamde manoeuvers, die de toegelaten verkeersbewegingen of dus de voorrangssituatie op de kruispunten beschrijven. Voor een correcte en veilige begeleiding van de bestuurders is het belangrijk dat er in deze beschrijvingen geen fouten optreden. De huidige generatie van gps-toestellen laat toe om op een anonieme manier de afgelegde trajecten te verzamelen. Uit de analyse van deze trajecten kan men proberen op een automatische manier informatie over de realiteit te extraheren, zoals de verkeersbewegingen op een kruispunt. Het doel van deze masterproef is het ontwikkelen van een algoritme dat opgenomen gps-trajecten analyseert met het oog op detectie van manoeuverfouten in de digitale kaart. Door de manoeuverbeschrijving voor een bepaald kruispunt te gaan vergelijken met het gedrag van het verkeer op dat kruispunt kan men proberen vaststellen of de beschrijving in de digitale kaart correct is. De bedoeling is om een applicatie te bouwen die een dergelijke analyse en besluitvorming uitvoert op basis van een gegeven digitale kaart en set met trajecten.

8 Het combineren van internetbronnen en gps-signalen om informatie te vergaren over bedrijven De digitale kaart is de basis waarop gps-toestellen bestuurders helpen bij het navigeren doorheen het wegennetwerk. Naast het wegennetwerk wordt ook informatie bijgehouden over interessepunten. Interessepunten of ook Points of Interest (POI s) zijn plaatsen die interessant kunnen zijn voor de eindgebruiker zoals tankstations, restaurants, ziekenhuizen, parkings. Hoe meer de technologie evolueert, hoe hoger de eisen op vlak van nauwkeurigheid en correctheid worden. Het is ook erg belangrijk dat alle informatie up-todate blijft. Vandaag de dag is er ook een massa aan informatie beschikbaar op het internet. Verschillende bedrijven publiceren hun adres en lokatie op hun eigen website of op verzamelpagina s (bv. De Gouden Gids). De huidige generatie van gps-toestellen laat toe om op een anonieme manier de afgelegde trajecten te verzamelen. Uit de analyse van deze trajecten kan men proberen op een automatische manier informatie over de realiteit te extraheren, zoals verkeerspatronen in de buurt van bepaalde gebieden. Het doel van deze masterproef is de verschillende informatiebronnen (de digitale kaartendatabank, gps-trajecten en internetbronnen) te combineren om op die manier gegevens te verzamelen over bedrijven en/of industriële gebieden. Hieruit kan nagegaan worden of de huidige informatie in de databank nog up-to-date is. Anderzijds, zou deze informatie gebruikt kunnen worden om nieuwe bedrijven te detecteren. Het doel is een (semi-) automatisch systeem te bouwen dat hier in slaagt.

Betreft: Voorstellen scripties 2011-2012. Contactpersonen: Nick Cremelie nick.cremelie@tomtom.com Pascal Clarysse pascal.clarysse@tomtom.

Betreft: Voorstellen scripties 2011-2012. Contactpersonen: Nick Cremelie nick.cremelie@tomtom.com Pascal Clarysse pascal.clarysse@tomtom. Zuiderpoort Office Park Gaston Crommenlaan 4 bus 0501 B-9050 Gent Belgium Phone : +(32) 9 244 88 11 Fax : +(32) 9 222 74 12 www.tomtom.com Betreft: Voorstellen scripties 2011-2012 Contactpersonen: Nick

Nadere informatie

Datum versie: 1 Mei Technische aspecten

Datum versie: 1 Mei Technische aspecten Datum versie: 1 Mei 2017 Technische aspecten van OBU-tolheffing Inhoudsopgave 1) Hoe berekent de OBU tol?... 3 Gps-positionering en Map Matching... 3 Hoe berekent de OBU tol?... 4 2) Bijzondere gevallen:

Nadere informatie

3.2 Effecten van onbemande snelheidshandhaving op autosnelwegen in Vlaanderen

3.2 Effecten van onbemande snelheidshandhaving op autosnelwegen in Vlaanderen 3.2 Effecten van onbemande snelheidshandhaving op autosnelwegen in Vlaanderen Ellen De Pauw, Stijn Daniels, Tom Brijs, Elke Hermans, Geert Wets Universiteit Hasselt Instituut voor Mobiliteit (IMOB) Dat

Nadere informatie

Modelleren en simuleren van verkeersstromen

Modelleren en simuleren van verkeersstromen Modelleren en simuleren van verkeersstromen Sven Maerivoet Maart 2003 Waar zal het over gaan? De nadruk zal liggen op : modelleren en simuleren We hebben het dus niet over : verkeersbeheersing 2 Overzicht

Nadere informatie

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL

GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL GPS NAVIGATION SYSTEM QUICK START USER MANUAL DUTCH Van start gaan Als u de navigatiesoftware de eerste keer gebruikt, wordt een automatisch proces gestart voor het instellen van de basisinstellingen.

Nadere informatie

Recognition and Detection of Objects Using Visual and Textual Cues S. Karaoğlu

Recognition and Detection of Objects Using Visual and Textual Cues S. Karaoğlu Recognition and Detection of Objects Using Visual and Textual Cues S. Karaoğlu Samenvatting Met dit proefschrift richten we onze aandacht op object herkenning en detectie voor een beter begrip in afbeeldingen.

Nadere informatie

De samenhang tussen integrale veiligheidskunde en Human Technology

De samenhang tussen integrale veiligheidskunde en Human Technology De samenhang tussen integrale veiligheidskunde en Human Technology 1 Inhoudsopgave: Samenvatting 3 De opleidingen 4 Overeenkomsten 5 Technologische ontwikkeling en veiligheid 6 Visie op het gezamenlijke

Nadere informatie

CityNav ADVANCED NAVIGATOR FOR PUBLIC SAFETY BLUEFIELDS. BLUEFIELDS Belgium +32 491 95 19 11 info@bluefields.be

CityNav ADVANCED NAVIGATOR FOR PUBLIC SAFETY BLUEFIELDS. BLUEFIELDS Belgium +32 491 95 19 11 info@bluefields.be 2015 CityNav ADVANCED NAVIGATOR FOR PUBLIC SAFETY BLUEFIELDS BLUEFIELDS Belgium +32 491 95 19 11 info@bluefields.be Inleiding In de dagelijkse praktijk wordt steeds vaker gebruik gemaakt van route begeleiding.

Nadere informatie

College van 23 oktober 2015

College van 23 oktober 2015 College van 23 oktober 2015 Stad en haven investeren 350 miljoen euro in leefbaarheid en mobiliteit...2 Kom Slim naar Antwerpen tijdens de grote wegenwerken (SW A234 nr. 08845)...5 Stad en haven investeren

Nadere informatie

SNELLER OP JE BESTEMMING

SNELLER OP JE BESTEMMING TOMTOM TRAFFIC. BRENGT JE SNELLER OP JE BESTEMMING TomTom is een toonaangevende leverancier van verkeersinformatie. TomTom controleert, verwerkt en levert verkeersinformatie met behulp van eigen technologie.

Nadere informatie

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen Monitoring SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat 19 2741SV Waddinxveen 1 Inhoudsopgave Monitoring...3 Introductie...3 Netwerkcomponenten...4 Back-up...4 Discovery...4 Poller...5 SNMP-traps...5 Maintenance...5

Nadere informatie

wegenwerken 26/09/2011-19:04

wegenwerken 26/09/2011-19:04 wegenwerken 26/09/20-9:04 2 9000 GENT Oude Beestenmarkt Bouw van sluis met dienstgebouw.-sterke verkeershinder -Geen. De werfzone wordt afgesloten met de nodige verlichte hekken en voorzien van de verkeerstekens

Nadere informatie

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links 1 VERKEERSBORDEN Gevaarlijke bocht. Bocht naar links Gevaarlijke bocht. Bocht naar rechts Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links Gevaarlijke bocht.

Nadere informatie

Hogeschool1. Aanbevelen van content op social networking sites

Hogeschool1. Aanbevelen van content op social networking sites UGent IBBT Vakgroep Informatietechnologie http://www.ibcn.intec.ugent.be/?q=masteraj20112012 Gaston Crommenlaan 8 bus 201 9050 Gent Hogeschool1. Aanbevelen van content op social networking sites Doelstellingen

Nadere informatie

Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten

Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2017 Stanny Van Herzeele/Humerto Van Nunen 1 Agenda Waarom een actieplan verkeerslichten? Visie op slimmere verkeerslichten

Nadere informatie

Versie Vragen en Antwoorden Project Databank L&O GBO-SO

Versie Vragen en Antwoorden Project Databank L&O GBO-SO Project Databank Logistiek & Ondersteuning Brandweer Nederland De belangrijkste vragen én antwoorden op een rij over de Databank Logistiek & Ondersteuning Project databank L&O, Brandweer Nederland 1. Wat

Nadere informatie

Masterproeven screenen met Turnitin Faculteit Letteren KU Leuven Campus Brussel Lieven Buysse

Masterproeven screenen met Turnitin Faculteit Letteren KU Leuven Campus Brussel Lieven Buysse Masterproeven screenen met Turnitin Faculteit Letteren KU Leuven Campus Brussel Lieven Buysse 1. Achtergrond De studenten dienen een elektronische versie van hun masterproef in via KULoket. Dat maakt het

Nadere informatie

NAVIGATIE. Quick Start Guide X-302MH. Nederlands. Rev 1.0

NAVIGATIE. Quick Start Guide X-302MH. Nederlands. Rev 1.0 NAVIGATIE Quick Start Guide X-302MH Nederlands Rev 1.0 Van start gaan Als u de navigatiesoftware de eerste keer gebruikt, wordt een automatisch proces gestart voor het instellen van de basisinstellingen.

Nadere informatie

SiteLocator. RFID tag FLA. Kno-Tech R F I D t e c h n o l o g i e s. Bereik van verschillende typen antennes

SiteLocator. RFID tag FLA. Kno-Tech R F I D t e c h n o l o g i e s. Bereik van verschillende typen antennes RFID anti-diefstal systeem voor materialen, auto's, machines, enzovoort(s). RFID monitoring, het monitoren van patrouilles en looproutes van bewakers/beveiligingsmedewerkers. Eenvoudige bediening van het

Nadere informatie

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl 1 1. Inhoudsopgave Wat? Bladzijde 1. Introductie 3 2. Methodologie 4 3. Resultaten 3.1 Oriëntatie

Nadere informatie

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Herinrichting van t Goylaan zorgt voor verbeterde doorstroming t Goylaan in gemeente Utrecht is medio 2016 heringericht. De 2 x 2 rijstroken zijn

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Drontermeerdijk. Intensiteiten en omleidingsroute N306

Verkeersonderzoek Drontermeerdijk. Intensiteiten en omleidingsroute N306 Verkeersonderzoek Drontermeerdijk definitief Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding 1 1.1 Aanleiding 1 1.2 Doel verkeersonderzoek 1 1.3 Onderzoeksopzet 2 1.4 Leeswijzer 2 2 Intensiteiten Drontermeerdijk N306

Nadere informatie

EEN STUKJE. Van daaruit ontstonden de «merci-platen GESCHIEDENIS KENT U AL IN1910 BEDACHT MICHELIN DE VOLGENDE FEITEN? DE VERKEERSPALEN, DIE NU

EEN STUKJE. Van daaruit ontstonden de «merci-platen GESCHIEDENIS KENT U AL IN1910 BEDACHT MICHELIN DE VOLGENDE FEITEN? DE VERKEERSPALEN, DIE NU 1 EEN STUKJE GESCHIEDENIS AL IN1910 BEDACHT MICHELIN DE VERKEERSPALEN, DIE NU NOG ALTIJD LANGS DE FRANSE WEGEN STAAN OM DE RICHTING AAN TE GEVEN. Van daaruit ontstonden de «merci-platen» met op beide zijden

Nadere informatie

ebook Wat Is Telematica?

ebook Wat Is Telematica? ebook Wat Is Telematica? Wat is telematica? Laten we bij het begin beginnen. Telematics, of telematica, is letterlijk een combinatie van de woorden telecommunicatie en informatica. Het is de technologie

Nadere informatie

VULNERABILITY ANALYTICS & MANAGEMENT PORTAL

VULNERABILITY ANALYTICS & MANAGEMENT PORTAL VULNERABILITY ANALYTICS & MANAGEMENT PORTAL Het opvolgen van gevonden kwetsbaarheden vanuit vulnerability scans op regelmatige basis is een uitdagend proces. De combinatie van vele resultaten, een constant

Nadere informatie

FAQ. Koppeling en verbinding

FAQ. Koppeling en verbinding FAQ Bluetooth Algemeen Bluetooth is een protocol voor radiocommunicatie met kort bereik, waarmee men gegevens en diensten kan uitwisselen tussen ten minste twee elektronische apparaten. Het geïntegreerde

Nadere informatie

EINDNOTA UTOPIA Versie 1.1 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

EINDNOTA UTOPIA Versie 1.1 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Expertise Verkeer en Telematica Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20 bus 4 1000 BRUSSEL T 02 533 78 01 expertise.verkeer.telematica@vlaanderen.be EINDNOTA UTOPIA Versie 1.1 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Beveiliging van de uitrit van Aalter door de plaatsing van dynamische boren

Beveiliging van de uitrit van Aalter door de plaatsing van dynamische boren PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE, LEEFMILIEU EN NATUUR 16 januari 2009 Beveiliging van de uitrit van Aalter door de plaatsing van dynamische

Nadere informatie

Whitepaper. Personal Targeting Platform. De juiste content Op het juiste moment Aan de juiste persoon

Whitepaper. Personal Targeting Platform. De juiste content Op het juiste moment Aan de juiste persoon Whitepaper Personal Targeting Platform De juiste content Op het juiste moment Aan de juiste persoon Introductie 2 Geïntegreerde personalisering 2 Het opbouwen van een profiel 2 Segmenteren en personaliseren

Nadere informatie

een betere toegang tot federale geografische informatie

een betere toegang tot federale geografische informatie een betere toegang tot federale geografische informatie Intro De broker rol 3 projecten NGI Federale parastatale B Defensie Stafkaarten Federale efficiëntieprogramma s Doel Duurzame besparingen verwezenlijken

Nadere informatie

VOORAF: GOED OM TE WETEN!

VOORAF: GOED OM TE WETEN! Met een Connected Car verzamel je interessante gegevens over jezelf en het voertuig waar je in rijdt. Mocht je dat willen, dan kun je die gegevens via de Drivers Portal eenvoudig delen met andere partijen,

Nadere informatie

Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica

Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica FACULTEIT INGENIEURSWETENSCHAPPEN EN ARCHITECTUUR Vakgroep Industriële Technologie en Constructie Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica Titel van het project: Uitbreiden van Microsoft Kinect Fusion

Nadere informatie

Handleiding SPARROW app Versie 1.2, 21-8-2012

Handleiding SPARROW app Versie 1.2, 21-8-2012 Handleiding SPARROW app Versie 1.2, 21-8-2012 Overzicht Doel van de app Hoe de smartphone en app gebruiken? Hoofdscherm Agenda Voorbeelden Mogelijke problemen met de smartphone of app Contact Waarvoor

Nadere informatie

CORONA DIRECT LANCEERT CARO

CORONA DIRECT LANCEERT CARO PERSBERICHT CORONA DIRECT LANCEERT CARO Nationaal onderzoeksproject over rijstijl en rijveiligheid bij 5.000 chauffeurs Brussel, 25 januari 2016 De directe verzekeraar Corona Direct lanceert in samenwerking

Nadere informatie

Uw gids voor overheidsopdrachten

Uw gids voor overheidsopdrachten Uw gids voor overheidsopdrachten Praktisch, volledig en efficiënt Dat zijn de vereisten die u vooropstelt voor de databank die u dagdagelijks gebruikt om informatie op te zoeken m.b.t. overheidsopdrachten.

Nadere informatie

Sesamo Verkort Privacyreglement

Sesamo Verkort Privacyreglement Sesamo Verkort Privacyreglement Sesamo verzamelt via jouw Smartphone data over jouw verplaatsingsgedrag als reiziger. Dit doet zij in opdracht van Studio Bereikbaar. Deze data wordt verwerkt en op een

Nadere informatie

OVERSTEEKPLAATSEN VOOR VOETGANGERS OP TRAMSPOREN: VAN VERKEERSVEILIGHEIDS- INSPECTIES TOT OPLOSSINGEN

OVERSTEEKPLAATSEN VOOR VOETGANGERS OP TRAMSPOREN: VAN VERKEERSVEILIGHEIDS- INSPECTIES TOT OPLOSSINGEN OVERSTEEKPLAATSEN VOOR VOETGANGERS OP TRAMSPOREN: VAN VERKEERSVEILIGHEIDS- INSPECTIES TOT OPLOSSINGEN Françoise GODART, Benoît DUPRIEZ 11 september 2013 2 Context Voetgangersongevallen tram ernstig en

Nadere informatie

Coach Information Supply

Coach Information Supply Arenberggebouw Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel: 02 209 47 21 Fax: 02 209 47 15 Coach Information Supply AUTEUR VERTALING INSTITUUT PROF. DR. MANFRED MUCKENHAUPT PUT KOEN Katholieke Universiteit Leuven,

Nadere informatie

ImFlow: BELEIDSMATIG VERKEERS MANAGEMENT

ImFlow: BELEIDSMATIG VERKEERS MANAGEMENT ImFlow: BELEIDSMATIG VERKEERS MANAGEMENT Uw doelstellingen onder controle De slimme, duurzame stad Imflow zal de huidige manier van verkeersmanagement rigoureus veranderen. Effectief en duurzaam vervoer

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR INCONTROL TOUCH MAP UPDATER

GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR INCONTROL TOUCH MAP UPDATER GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR INCONTROL TOUCH MAP UPDATER OVER HET ACTIVEREN EN UPDATEN VAN NAVIGATIE Om u de best mogelijke ervaring te leveren met uw InControl Touch Map Updater bieden Jaguar en NNG, de

Nadere informatie

Innovatieve hyperspectrale camera voor slechte weerstomstandigheden

Innovatieve hyperspectrale camera voor slechte weerstomstandigheden Editie juli 2017 Innovatieve hyperspectrale camera voor slechte weerstomstandigheden In het Europese I-ALLOW project, werd een camera ontwikkeld met een hyperspectrale filter bovenop een CMOS-sensor. Camera

Nadere informatie

De federale overheid als gebruiker van geografische gegevens en het NGI als testcase. Staten Generaal Vlaanderen Geoland 2 december 2010

De federale overheid als gebruiker van geografische gegevens en het NGI als testcase. Staten Generaal Vlaanderen Geoland 2 december 2010 De federale overheid als gebruiker van geografische gegevens en het NGI als testcase Staten Generaal Vlaanderen Geoland 2 december 2010 ir. Ingrid Vanden Berghe Administrateur Generaal NGI ivb@ngi.be www.ngi.be

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 6 december 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_14624 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

1. Deze handleiding gebruiken

1. Deze handleiding gebruiken 1. Deze handleiding gebruiken Onderwerp Aan elk onderwerp zijn een nummer en titel toegewezen. Onderdeel Aan elk onderdeel is een titel toegewezen. Bedieningshandeling Aan elke bedieningshandeling is een

Nadere informatie

De auto als actuator

De auto als actuator De auto als actuator Martie van der Vlist Goudappel Coffeng BV mvdvlist@goudappel.nl Rolf Krikke Quest-TC rolf@quest-tc.nl Samenvatting De auto als actuator Communicatiemiddelen in de auto worden gebruikt

Nadere informatie

3.3 Schrik niet, u wordt gefotografeerd

3.3 Schrik niet, u wordt gefotografeerd 3.3 Schrik niet, u wordt gefotografeerd Evelien Polders, Joris Cornu, Tim De Ceunynck, Stijn Daniels, Kris Brijs, Tom Brijs, Elke Hermans, Geert Wets IMOB Universiteit Hasselt, Steunpunt Verkeersveiligheid

Nadere informatie

zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking

zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking Echt zien wat er gebeurt beschermen wat kostbaar is p r o f e s s i o nele videobewaking Professionele videobewaking Opnamen die ook achteraf perfect bruikbaar zijn OfficeEye is een compleet en hoogwaardig

Nadere informatie

www.kno-tech.com AlarmLocator

www.kno-tech.com AlarmLocator KnoTech biedt innovatieve oplossingen in productbeveiliging en RFID technologie voor: Detailhandel Industrie Bibliotheken/Mediatheken Periferie Logistiek AlarmLocator RFID antidiefstal systeem voor materialen,

Nadere informatie

DuoCount Een verkeersanalyse toestel voor tweerichtingsbanen

DuoCount Een verkeersanalyse toestel voor tweerichtingsbanen DuoCount Een verkeersanalyse toestel voor tweerichtingsbanen Stasegemsesteenweg 82 8500 Kortrijk Tel. 056-22-33-96 Fax 056-22-55-67 1/8 1 Radar-teller 2 richtingen De DuoCount is een ingebouwde teller

Nadere informatie

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp)

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) START FIETSPROEF Goed langs de rechterzijde van de straat rijden tot op het einde. Aan het kruispunt moet je oversteken en linksaf het

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/28464 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Jeroen Bédorf Title: The gravitational billion body problem / Het miljard deeltjes

Nadere informatie

Manoeuvres en bewegingen, struikelblok bij theoretisch proefexamen op www.vabrijbewijs.be

Manoeuvres en bewegingen, struikelblok bij theoretisch proefexamen op www.vabrijbewijs.be Manoeuvres en bewegingen, struikelblok bij theoretisch proefexamen op www.vabrijbewijs.be Dit is de belangrijkste conclusie van VAB-Rijschool die de resultaten evalueert van de 5000 laatst afgelegde proefexamens

Nadere informatie

GM Belgium. V2V: GM-technologie kan ongevallen voorkomen. Mei 2007

GM Belgium. V2V: GM-technologie kan ongevallen voorkomen. Mei 2007 GM Belgium General Motors Belgium N.V. Noorderlaan 401 Haven 500 B-2030 Antwerpen België www.opel.be BTW BE 0404.957.875 RPR Antwerpen ING 320-0005684-31 Mei 2007 V2V: GM-technologie kan ongevallen voorkomen

Nadere informatie

Stageopdrachten Zilveren Kruis

Stageopdrachten Zilveren Kruis Stageopdrachten Zilveren Kruis Opdracht 1: Subgroup Discovery -> regionale analyse 2 Opdracht 2: Profiling: wie zijn de fraudeurs? 4 Opdracht 3: Modelleren van Risico s in een Bayesian Network 5 Opdracht

Nadere informatie

Voorstelling TML aan VTM. 303/12/2014 December Voorstelling 2014 TML aan VTM

Voorstelling TML aan VTM. 303/12/2014 December Voorstelling 2014 TML aan VTM aan VTM 303/12/2014 December Voorstelling 2014 TML aan VTM 1 Overzicht Achtergrond van het bedrijf 03/12/2014 aan VTM 2 Achtergrond van het bedrijf Gesticht in 2002 als een spin-off bedrijf (NV): Katholieke

Nadere informatie

Aanbevelingen voor de road book ontwerper

Aanbevelingen voor de road book ontwerper www.tripy.be www.tripy.fr www.tripy.lu Aanbevelingen voor de road book ontwerper Rev. 19/06/2006 Voorafgaande versie voor een uniform gebruik van bolpijlsymbolen RoadMaster & RoadTracer Digitale road book

Nadere informatie

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen?

Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Bediende in de logistieke sector: kansen voor vrouwen? Welke percepties leven er bij werknemers en studenten omtrent de logistieke sector? Lynn De Bock en Valerie Smid trachten in hun gezamenlijke masterproef

Nadere informatie

TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER

TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER TRAIN SERVICE & SHUNTING PLANNER BOB HUISMAN Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start informatie bij begin project.

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B

CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B CURRICULUM PRAKTIJKOPLEIDING CATEGORIE B INLEIDING Het Curriculum Praktijkopleiding Categorie B bundelt de essentiële kennis, vaardigheden en gedragsaspecten die een leerling tijdens de praktijkopleiding

Nadere informatie

Kilometerregistratie App. powered by SCOPE

Kilometerregistratie App. powered by SCOPE Kilometerregistratie App powered by SCOPE HANDLEIDING AAN DE SLAG! In dit document vindt u alle informatie die u nodig heeft voor het gebruik van de Kilometerregistratie App, zodat u snel aan de slag kan

Nadere informatie

OP UITSTAP MET DE FIETS

OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen in groep OP UITSTAP MET DE FIETS OP UITSTAP MET DE FIETS Fietsen is een gezonde en goedkope manier om met leerlingen op uitstap te gaan. Als je rekening houdt met onderstaande aandachtspunten dan

Nadere informatie

6. VERZEKERING en VRIJWARING De deelnemers en hun voertuigen dienen adequaat voor binnen- en buitenland verzekerd te zijn.

6. VERZEKERING en VRIJWARING De deelnemers en hun voertuigen dienen adequaat voor binnen- en buitenland verzekerd te zijn. 1. ORGANISATIE Rally Lions Overbetuwe wordt georganiseerd door: Lionsclub Overbetuwe https://rallylionsoverbetuwe.com/ 2. KARAKTER VAN DE RALLY Rally Lions Overbetuwe is een recreatieve, toeristische toertocht,

Nadere informatie

Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica. Titel van het project: Rolnummerherkenning van op een kraan

Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica. Titel van het project: Rolnummerherkenning van op een kraan HoGent Uitgebreid voorstel Masterproef Informatica Titel van het project: Rolnummerherkenning van op een kraan Datum: 17/11/12 Naam student: Cédric Verstraeten Interne promotor: Tim De Pauw In samenwerking

Nadere informatie

STUDIENOTA. Onderwerp : 1. Voorwerp van de studienota

STUDIENOTA. Onderwerp : 1. Voorwerp van de studienota STUDIENOTA Verkeerscentrum Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen Tel. 03 224 96 00 Fax 03 224 96 01 Verkeerscentrum@vlaanderen.be www.verkeerscentrum.be Onderwerp : Verdeling verkeer knooppunten

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde

Interuniversitaire. Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Interuniversitaire Permanente Vorming Arbeidsgeneeskunde Inleiding De GSO-er (geneesheer-specialist in opleiding) in de Arbeidsgeneeskunde moet 2 jaar stage doen in een erkende stagedienst onder de begeleiding

Nadere informatie

Bijlage 1. Opzet aanpak Navigatie. inowit. Datum: augustus 2013. Versie 4. Pagina 1 van 7

Bijlage 1. Opzet aanpak Navigatie. inowit. Datum: augustus 2013. Versie 4. Pagina 1 van 7 Bijlage 1 Opzet aanpak Navigatie inowit Datum: augustus 2013 Versie 4 Pagina 1 van 7 Inhoud 1. Stappen:... 3 Stap 1: beheer kaartapplicatie / wegennetwerk... 3 Stap 2: CCS-M ingeven van (operationele)

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 9 mei 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_06121 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg -

Nadere informatie

AUGMENTED REALITY VOOR PATIËNTEN MET VISUELE EPILEPSIE

AUGMENTED REALITY VOOR PATIËNTEN MET VISUELE EPILEPSIE AUGMENTED REALITY VOOR PATIËNTEN MET VISUELE EPILEPSIE DORA HERMES Dit projectplan is het startpunt voor de student om 1) een voorkeur voor een project uit te spreken en 2) te gebruiken als start informatie

Nadere informatie

VCA-CAM1367 - Digitale Rit Recorder Product Introductie

VCA-CAM1367 - Digitale Rit Recorder Product Introductie VCA-CAM1367 - Digitale Rit Recorder Product Introductie VCA-CAM1367 - Digitale Rit Recorder Hoe werkt het? Productspecificatie Belangrijke eigenschappen PC viewer software Accessoires 2" Hoe werkt het?

Nadere informatie

AVOC. Frank Vangeel Politie Antwerpen

AVOC. Frank Vangeel Politie Antwerpen AVOC Frank Vangeel Politie Antwerpen AVOC? Aanpak van verkeersongevallenconcentraties Doel : Op basis van overeenkomsten in ongevallen op één locatie, aanwijzingen vinden voor het verbeteren van de vormgeving

Nadere informatie

WHITEPAPER NAVIGEREN BINNEN GEBOUWEN

WHITEPAPER NAVIGEREN BINNEN GEBOUWEN WHITEPAPER NAVIGEREN BINNEN GEBOUWEN Movin Westerlaan 51 8011 CA Zwolle t. +31 (0)85 20 30 010 e. info@movin.io movin WIJ BEWEGEN MENSEN IN DE JUISTE RICHTING Op straat is navigatietechnologie niet meer

Nadere informatie

Een eerste belangrijk deel in dit proefschrift behandelt het automatisch detecteren van shotovergangen in H.264/AVC-gecodeerde videostromen.

Een eerste belangrijk deel in dit proefschrift behandelt het automatisch detecteren van shotovergangen in H.264/AVC-gecodeerde videostromen. Samenvatting De laatste decennia zijn we getuige geweest van een snel stijgende verspreiding en beschikbaarheid van mediabronnen. Deze toename kan hoofdzakelijk toegeschreven worden aan de groei van het

Nadere informatie

Lancering ipad Mysteriespel

Lancering ipad Mysteriespel Lancering ipad Mysteriespel Zondag 7 juli 2013 Agenda Het Mysterie van de Bouwmeester tot vandaag Nieuwe Mysterie -arrangementen Lancering van het Mysterie-spel Gezinsversie Teambuildingsversie Briefing

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2014

Nationaal verkeerskundecongres 2014 Nationaal verkeerskundecongres 214 Datafusie voor slimmer gebruik van verkeerssystemen: AID als casestudy Robert de Munter, Data Scientist werkzaam bij MAP Traffic Management Anton Wijbenga, Data Scientist

Nadere informatie

SANDER VAN DE RIJT ONDERZOEK PROTOTYPE

SANDER VAN DE RIJT ONDERZOEK PROTOTYPE SANDER VAN DE RIJT ONDERZOEK PROTOTYPE INTRODUCTIE Ons project Wij zijn een door zes studenten opgerichte start-up die naar aanleiding van een individueel onderzoek een gezamenlijke interesse hebben. De

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 6 april 2017 Besluit nummer: 2017_CBS_03880 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Code van de wegbeheerder Minder bordengids

Code van de wegbeheerder Minder bordengids Code van de wegbeheerder Minder bordengids Caelen Erik I. Inleiding - Wat is een aanvullend reglement en waarom moet een aanvullend reglement worden genomen. - Wie moet een aanvullend reglement vaststellen

Nadere informatie

Bruggen naar ingenieurswetenschappen

Bruggen naar ingenieurswetenschappen Bruggen naar ingenieurswetenschappen Master in de ingenieurswetenschappen voor bachelors en masters in de industriële wetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Industrieel ingenieur Sta je graag

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

1 pas op, hier wordt aan de weg gewerkt. 2 pas op, gevaarlijk kruispunt. 3 pas op, de weg wordt smaller. 4 pas op, de weg maakt een bocht.

1 pas op, hier wordt aan de weg gewerkt. 2 pas op, gevaarlijk kruispunt. 3 pas op, de weg wordt smaller. 4 pas op, de weg maakt een bocht. 2 pas op, gevaarlijk kruispunt. 4 pas op, de weg maakt een Je moet hier... 4 kijk, hier mag jij eerst als er verkeer tegemoet komt Je moet hier... Je moet hier... Je moet hier... 2 je moet hier rechtsaf

Nadere informatie

Gelieve in de brief te vermelden dat het een vraag betreffende Cewez vzw betreft.

Gelieve in de brief te vermelden dat het een vraag betreffende Cewez vzw betreft. Privacyverklaring 1. Contactinformatie CEWEZ Cewez vzw Evendijk-Oost 244 8380 Zeebrugge Tel. 050/55.90.55 Fax. 050/55.29.43 Email : info@cewez.be U kan ook steeds contact opnemen met Cewez middels het

Nadere informatie

Aankondiging van vaste snelheidscamera s, semi-mobiele camera s, trajectcontrole, specifieke acties en resultaten snelheidscontrole.

Aankondiging van vaste snelheidscamera s, semi-mobiele camera s, trajectcontrole, specifieke acties en resultaten snelheidscontrole. Dienstorder MOW/AWV/2018/9 d.d. 8 september 2018 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Informatiefolder: Doelgroep: Voor wie van toepassing? Aankondiging van vaste snelheidscamera s, semi-mobiele camera

Nadere informatie

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017 Werken aan de Hallepoorttunnel Presentatie januari 2017 Inhoud De Hallepoorttunnel Voornaamste kenmerken van de tunnel Werkzaamheden Waarom renoveren? Inhoud van de werken Algemene Planning Fasering van

Nadere informatie

Als de behoefte het grootst is, is de informatie het slechtst

Als de behoefte het grootst is, is de informatie het slechtst CVS 2014 Als de behoefte het grootst is, is de informatie het slechtst Martie van der Vlist Goudappel mvdvlist@dat.nl Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 2014 20 en 21 november 1

Nadere informatie

Cookies SmartshopXL. Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken.

Cookies SmartshopXL. Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Cookies SmartshopXL Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Volgens de wet mogen wij cookies op uw apparaat opslaan als

Nadere informatie

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser

Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Veilige infrastructuur van levensbelang voor de fietser Over eisen, principes en maatregelen Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid Voor het juiste perspectief Al grote veiligheidswinst

Nadere informatie

Beter communiceren over problemen op het spoor

Beter communiceren over problemen op het spoor Beter communiceren over problemen op het spoor Om defecten tijdig op te sporen, wordt er aan het spoor veel gemeten. Dit gebeurt zowel met mobiele meettreinen als met meetsystemen op de grond. In combinatie

Nadere informatie

BIJZONDER BESTEK VERDERE ONTWIKKELING GIS. AANKOOP, IMPLEMENTATIE, OPLEIDING, ONDERSTEUNING EN ONDERHOUD.

BIJZONDER BESTEK VERDERE ONTWIKKELING GIS. AANKOOP, IMPLEMENTATIE, OPLEIDING, ONDERSTEUNING EN ONDERHOUD. BIJZONDER BESTEK VOOR DE OVERHEIDSOPDRACHT VOOR DIENSTEN MET ALS VOORWERP VERDERE ONTWIKKELING GIS. AANKOOP, IMPLEMENTATIE, OPLEIDING, ONDERSTEUNING EN ONDERHOUD. ONDERHANDELINGSPROCEDURE MET BEKENDMAKING

Nadere informatie

Het gebruik van microscopische verkeerssimulatie bij een onderzoek naar de fileproblematiek op de Antwerpse Ring.

Het gebruik van microscopische verkeerssimulatie bij een onderzoek naar de fileproblematiek op de Antwerpse Ring. ' Mitrasim 2000 - Microscopic Traffic Simulator $ Het gebruik van microscopische verkeerssimulatie bij een onderzoek naar de fileproblematiek op de Antwerpse Ring. Sven Maerivoet Universitaire Instelling

Nadere informatie

INLEIDING. KINEMATICA: bewegingsleer MECHANICA. DYNAMICA: krachtenleer

INLEIDING. KINEMATICA: bewegingsleer MECHANICA. DYNAMICA: krachtenleer MECHANICA INLEIDING INLEIDING MECHANICA KINEMATICA: bewegingsleer DYNAMICA: krachtenleer KINEMATICA RUST EN BEWEGING rust of beweging? RUST EN BEWEGING RUST EN BEWEGING RUST EN BEWEGING RUST EN BEWEGING

Nadere informatie

Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten. Van Herzeele Stanny Agentschap Wegen en Verkeer

Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten. Van Herzeele Stanny Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams actieplan voor veiligere verkeerslichten Van Herzeele Stanny Agentschap Wegen en Verkeer Agenda Visie op slimmere verkeerslichten Voorgestelde optimalisaties actieplan Uitrol Resultaten Vragen Visie

Nadere informatie

4 slimme beveiligingscamera s voor buiten

4 slimme beveiligingscamera s voor buiten Onze vergelijkingsgids 4 slimme beveiligingscamera s voor buiten OP DE PROEFBANK Foscam Outdoor Nest Cam Outdoor Netatmo Presence Ring Stick Up Cam Waarom een slimme beveiligingscamera voor buiten installeren?

Nadere informatie

Business Proces en Social Media

Business Proces en Social Media Business Proces en Social Media G L O M I D C O 1 1 1.1 Inleiding Social media zoals Facebook, LinkedIn en Twitter hebben een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Sterker nog, ze zijn niet meer weg te

Nadere informatie

Garmin Smart Traffic. NIEUW: Garmin Smart Traffic Premium verkeersinformatie in Nederland

Garmin Smart Traffic. NIEUW: Garmin Smart Traffic Premium verkeersinformatie in Nederland NIEUW: Garmin Smart Traffic Premium verkeersinformatie in Nederland Garmin Smart Traffic biedt de gebruiker: Verkeersinformatie op lokale en hoofdwegen Meldingen van wegwerkzaamheden Meldingen van ongevallen

Nadere informatie

Verslag locatiebezoek Golfbaanpad 20 juni 2018

Verslag locatiebezoek Golfbaanpad 20 juni 2018 Verslag locatiebezoek Golfbaanpad 20 juni 2018 1 Inleiding In november 2017 is de Gebiedsvisie Landelijk Capelle door de gemeenteraad vastgesteld in de vorm van een reisgids met twintig projecten, die

Nadere informatie

Samen werken aan de mooiste database

Samen werken aan de mooiste database Samen werken aan de mooiste database Inleiding Het is erg vervelend wanneer uw naam verkeerd gespeld wordt in een brief of wanneer u post ontvangt voor uw voorganger die al geruime tijd weg is. Dit soort

Nadere informatie

Masterproeven 2012-2013 Wireless & Cable Research Group (WiCa)

Masterproeven 2012-2013 Wireless & Cable Research Group (WiCa) Masterproeven 2012-2013 Wireless & Cable Research Group (WiCa) Aanbevelingssystemen Vakgroep Informatietechnologie Onderzoeksgroep WiCa WiCa Wireless 13 onderzoekers Cable 3 onderzoekers Fysische laag

Nadere informatie

Persbericht. Canon introduceert drie PIXMA All-In-Ones op instapniveau, goed voor intelligente, hoogkwalitatieve printing voor iedereen

Persbericht. Canon introduceert drie PIXMA All-In-Ones op instapniveau, goed voor intelligente, hoogkwalitatieve printing voor iedereen Persbericht EMBARGO: 19 augustus, 2009 15:00 CET Canon introduceert drie PIXMA All-In-Ones op instapniveau, goed voor intelligente, hoogkwalitatieve printing voor iedereen PIXMA MP490 Diegem, 19 augustus

Nadere informatie