Bijlage RV Nota van Inspraak Concept Ambitiedocument Bensdorp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage RV2013.055 Nota van Inspraak Concept Ambitiedocument Bensdorp"

Transcriptie

1 Bijlage RV Nota van Inspraak Concept Ambitiedocument Bensdorp Liza Beenke Bart Stolk augustus 2013

2 Nota van Inspraak Voor u ligt de Nota van Inspraak voor de verwerking van de inspraak op het concept Ambitiedocument ten behoeve van de herontwikkeling van de Bensdorplocatie aan de Nieuwe Spiegelstraat te Bussum. In deze Nota van Inspraak zijn de volgende onderwerpen opgenomen: Inspraakreacties en beantwoording Presentatie inspraakavond 26 juni 2013 Inspraakverslag 26 juni 2013 Inspraakreacties en beantwoording Op 26 juni 2013 is er een inspraakbijeenkomst geweest over het concept Het verslag van deze bijeenkomst staat onder onder plannen en projecten, Bensdorp, downloads. Onderstaand worden de reacties weergegeven met de beantwoording waarbij de hoofdstukindeling van het concept Ambitiedocument is aangehouden. Inleiding Geen inspraak reacties. Doelstelling Geen inspraak reacties. Toen en nu 1. Onzin om de fabrieksschoorsteen weer te herbouwen. Dit kost veel geld en het aangezicht wordt hier niet mooier door. De fabriek werkt niet, andere doelstelling! De schoorsteen wordt vaak als herkenningspunt van een fabriek gezien. Dit is zeker het geval wanneer een fabriek gelegen is in stedelijk gebied. De Bensdorpfabriek is vroeger een ankerpunt geweest binnen de Bussumse samenleving. Het herbouwen van de schoorsteen of een gelijkwaardig alternatief, dat de historie eer aan doet en als herkenningspunt kan dienen, is een belangrijk cultuurhistorisch uitgangspunt bij de herontwikkeling. Conclusie: Het ambitiedocument wordt onder Toen en nu als volgt hierop aangepast: De schoorsteen (of een hieraan gelijkwaardig alternatief) is een belangrijk herkenningspunt voor de Bussumers en bezoekers geworden. 2. Keuzes maken in wat haalbaar is! Alleen echt waardevolle dingen bewaren waar vraag naar is. Neem de vraag als uitgangspunt anders begin je nooit. De gemeente zet in op een haalbare herontwikkeling met respect voor de historie, waarbij ingezet wordt op vraaggestuurd ontwikkelen. In het Ambitiedocument heeft de gemeente gesteld dat de cultuur- en/of architectonische waardevolle panden worden gerenoveerd en worden ingevuld met een mix aan functies waaronder cultuur.

3 Samen 1 geheel 3. Belangrijk: ambitierapport moet gerelateerd zijn aan de omgeving. Samengevat: object Bensdorp in context van omgeving. Wat is de visie van de omgeving en is de diversiteit van de omgeving (woon/werk/flexibiliteit) terug te voeren in het ambitiedocument Bensdorp? De gemeente wil een herontwikkeling waarbij rekening wordt gehouden met de (historische) kwaliteiten van het plangebied en de ruimtelijke en functionele inpassing daarvan binnen de omgeving. Dit uitgangspunt staat als hoofddoelstelling omschreven in het ambitiedocument. Conclusie: Het ambitiedocument wordt onder Samen 1 geheel als volgt hierop aangepast.: Ambachtelijke bedrijven en cultuurgerichte productie (bijvoorbeeld architectenbureau, mediabedrijven, uitgeverij) hebben hier hun plek gevonden, waardoor (functionele) kruisbestuiving met ambachtelijke bedrijven uit de omgeving ontstaan is. 4. Wens: Ruimte voor werkplek en opslag (ca. 100 m2), gezamelijke ruimte voor koffie, lunch, creatief/commercieel, ruimte om extra te huren voor evenementen. De gemeente ziet ruimte voor een dergelijke multifunctionele ontwikkeling binnen het plangebied. Het ambitiedocument biedt voldoende ruimte om dit mogelijk te maken. Uit verdere planvorming moet blijken wat de functionele invulling van het plangebied gaat worden. Zodra de koper(s)/ontwikkelaar(s) van de locatie bekend is/zijn, communiceren wij dit o.a. naar de omwonenden en vermelden dit op de gemeentelijke website zodat geïnteresseerden contact met de koper(s)/ontwikkelaar(s) van de locatie kunnen opnemen. Zie antwoord 5 m.b.t. evenementen. 5. Laat Bensdorp leven! (crowdfunding via twitter!!), creatieve broedplaats voor Bussum zoals het Westergasfabrieksterrein, ook multifunctioneel zoals op Westergasfabrieksterrein: restaurants, ruimtes, winkeltjes (concept-stores), lunchroom à la Bakkerswinkel, ruimtes voor experimenteel theater, ruimtes om te kunnen huren voor evenementen/tentoonstellingen/beurzen etc. De gemeente ziet ruimte voor een dergelijke multifunctionele (culturele) ontwikkeling binnen het plangebied. Het ambitiedocument biedt voldoende ruimte om dit mogelijk te maken. De genoemde evenementen en beurzen hebben veelal een sterk verkeersaantrekkende werking. Hier wordt terughoudend mee om gegaan omdat er naar verwachting te weinig extra parkeergelegenheid op de locatie beschikbaar is om grote pieken met auto s op te kunnen vangen. Een overloop van het parkeren naar de aangrenzende buurt is onwenselijk. 6. Wil graag hier ons bedrijf vestigen en kennis delen! Inrichting & styling van evenementen, nodig opslag ca. 450 m2 inclusief atelier.

4 7. Creatieve broedplaats zal positieve aantrekkingskracht creëren voor Bussum. Goed voor werkgelegenheid. Zie antwoord Wens: faciliteren voor ZZP-ers, ruimte voor creactieve ondernemers/kunstenaars 9. Ga snel aan de gang met het project Bensdorp, combinatie wonen, kunst, bedrijfjes, cultuur prima! Zie antwoord Wens: ruimten waar kleine bedrijven / ZZP kunnen (samen)werken. 11. Bedrijvenverzamelgebouw met gedeelde faciliteiten. 12. Wens: ruimte voor voorstellingen Theater, acrobatiek/dansstudio met faciliteiten voor amateurs & professionals. Corpus zou dolgraag het huisgezelschap van Bussum willen worden. 13. M.i. is er behoefte aan ruimten die per dagdeel te huur zijn (cursussen oefenruimten etc.)

5 14. Behoefte aan betaalbare bedrijfsruimte/karakteristiek & stoer bedrijfsverzamelhal. 15. Ondernemerschap stimuleren, mensen die investeren. Zie antwoord 4 en Een echt grand cafe of coffee compagny: stedelijke functie. In het ambitiedocument is opgenomen dat er ruimte is voor horeca binnen het plangebied. 17. Alleen haalbaar in combinatie met een functie als bibliotheek/muziekschool of andere non-profitfunctie, want het is natuurlijk wel de andere kant van het spoor, dus geen hartje centrum. Het ambitiedocument benoemt globale doelstellingen voor deze locatie met voldoende vrijheid om diverse functies in combinatie met elkaar te realiseren op de locatie. De gemeente verwacht dat marktpartijen/initiatiefnemers op basis van de ruime mogelijkheden in het ambitiedocument haalbare plannen kunnen maken. Uit verdere planvorming moet blijken wat de functionele invulling van het gebied gaat worden. 18. Een veilige en gezonde leefomgeving. Dit houdt in dat aan beide zijden van het spoor geluidsschermen komen? De gemeente wil vanwege de mix aan functies en gemeenschappelijk gebruik van het verblijfsgebied (openbare ruimte) voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan en ziet graag dat mensen er met plezier (bij voorkeur met groen) kunnen wonen, werken en recreeren. Geluidsschermen spelen een rol m.b.t. geluidshinder van het spoor. Nieuwbouw op de Bensdorplocatie moet voldoen aan de wettelijke geluidsnormen. Of de ontwikkelaar kiest voor het realiseren van geluidsschermen of voor het bouwkundig oplossen van (te) hoge geluidsdruk in zijn ontwerp is aan de ontwikkelaar. 19. Wat woont en werkt er? Ontwerpers, filmers, grafisch, schrijvers enz. M.b.t. werken zie antwoorden 4 en 5. M.b.t. wonen: Voor meerdere doelgroepen zijn woningen beschikbaar. De uitwerking hiervan is verder aan de ontwikkelaar. Conclusie: In het ambitiedocument wordt onder Samen 1 geheel de ambitie Als woonconsument kun je kiezen uit verschillende woonvormen, met een variërend aanbod in woonoppervlak en type,

6 aangepast tot Hier wonen verschillende doelgroepen in woonvormen met een variërend woonoppervlak. 20. Gebruik de locale producten/kwaliteiten, kleinschalige ambachten (object, context). Zie antwoord Ambitieuze/creatieve leef- en woonomgeving (kruisbestuiving) Zie antwoord 5 en 19. Unieke sfeer 22. Amsterdam-Noord gevoel kan Bussum wel gebruiken. Het is de gemeente niet duidelijk wat er met het Amsterdam-Noord gevoel wordt bedoeld. 23. Vergeet de jeugd (m.n. tieners) niet! Er is in Bussum bijzonder weinig voor hen. Het gebied wordt toegankelijk voor alle doelgroepen. Ook de functionele (culturele) invulling moet hieraan bijdragen. Conclusie: Het ambitiedocument wordt onder Unieke sfeer als volgt hierop aangepast: Het gebied is voor iedere doelgroep toegankelijk (kinderen, jongeren, ouderen). Ook de functionele (culturele) invulling draagt hieraan bij. Komen en gaan 24. Wens: zorg voor ruim voldoende parkeergelegenheid op het Bensdorpterrein en houdt de toename van het verkeer in de buurt zeer beperkt. In het ambitiedocument is opgenomen dat de volledige parkeerbehoefte van de herontwikkeling op eigen terrein gerealiseerd moet worden, ook het bezoekersparkeren. De gemeente zet in op een soepele verkeersafwikkeling. Hierbij worden nieuwe plannen getoetst aan de capaciteit en de mogelijkheden van de omliggende wegvakken. Conclusie: Het ambitiedocument wordt onder Komen en gaan als volgt hierop aangepast: De buurt ervaart een soepele afwikkeling van het verkeer dat komt en gaat naar de Bensdorplocatie, waarbij rekening is gehouden met de capaciteit en de mogelijkheden van de omliggende straten.

7 25. Autoparkeren uit het zicht? Betekent het dat er een parkeergarage komt? In het ambitiedocument staat geen verplichting van het realiseren van een parkeergarage. De locatie is relatief beperkt van omvang, waardoor het waarschijnlijk is dat bij de herontwikkeling de parkeeropgave (mogelijk deels) ondergronds wordt opgelost. 26. Hoe gaat de verkeerscirculatie in de buurt lopen: eenrichtingsverkeer etc.? De verkeerscirculatie is afhankelijk van de uiteindelijke (totale) herontwikkeling en moet plannen voor de toekomstige verkeerscirculatie rondom het centrum niet in de weg staan. 27. Hoe wordt de (loop)route van Bensdorp naar Centrum (Station etc), ook s avonds? De looproute blijft voorlopig nog zoals die nu is. Overig 28. Kunnen de bewoners niet een coöperatie vormen en gezamenlijk (deel)projecten ontwikkelen? Crowdfunding, maar dan anders (gedeeld eigendom). De locatie wordt verkocht aan een of meerdere marktpartijen, die de herontwikkeling van de Bensdorplocatie op zich gaan nemen op basis van het ambitiedocument. Wellicht is het mogelijk om in samenspraak met deze marktpartij(en) dit bewonersinitiatief vorm te geven. Zodra de koper(s) bekend zijn, communiceren wij dit o.a. naar de omwonenden zodat zij hierover contact met de koper(s) van de locatie kunnen opnemen. 29. Gebruik Bensdorp als spontane stad (is nieuwe stedenbouwkundige formule). De gemeente zet bij de herontwikkeling van Bensdorp in op vraaggestuurd ontwikkelen. Hierbij kan bij de functionele invulling van het gebied ook ingezet worden op een bottom-up benadering, die passend is bij de spontane stad. Zie antwoord Beste bestuurders en eigenaren en ontwikkelaars; als je zelf in dit gebied, direct grenzend aan Bensdorp, zou wonen en leven met een jong gezin.wat zouden jullie voor opbouwende of kritische opmerkingen hebben? Dat nemen we mee is nooit het goede antwoord! De gemeente veronderstelt dat gedoeld wordt op de slechte staat van onderhoud van de opstallen en de verpaupering op het Bensdorpterrein. Dit is voor de gemeente ook een doorn in

8 het oog. De gemeente gaat ervan uit dat het vaststellen van het ambitiedocument een positieve impuls is voor een snelle en succesvolle herontwikkeling waarmee een meerwaarde voor de aangrenzende buurt wordt gerealiseerd. 31. Wij als Fitnessbedrijf willen een kwaliteitsslag maken tegenover bouwdeel A. D.m.v. een verhuizing van ons bedrijf naar bouwdeel A komt er ruimte voor vernieuwing (renovatie) tegenover gedeelte A. 32. Wordt het Geitenweitje ook meegenomen in de planontwikkeling? Het Geitenweitje is geen onderdeel van het plangebied. 33. Ook als het nog niet direct ontwikkeld wordt, zou het aanzicht voor de bewoners van de Burg. De Bordesstraat moeten worden verbeterd; met name de loods (geen enkele cultuurhistorische waarde) is een doorn in het oog (afbreken hoogste prioriteit). De gemeente is zelf geen eigenaar van het plangebied. De gemeente zal deze opmerkingen meegeven aan de huidige eigenaren en potentiële ontwikkelaars. 34. Graag aandacht voor de veiligheid bij pand G. Zie antwoord Het proces duurt nog lang. Graag alvast starten met opruimen van containers/griffiti/bouwzeilen. M.a.w. het aangezicht, zeker vanaf het spoor gezien, opknappen. Zie antwoord Prioriteit is het opruimen van de containers, graffiti, opschonen van de niet gebruikte ruimtes. Aanzicht + functie pand G is waardeloos. Slopen! Zie antwoord 33.

9 37. Hoop dat er snel wat met het terrein gebeurt, met name vanwege de onveilige situatie en de puinhoop. Zie antwoord 33. Plenaire reacties 38. Vraag: Welke verhouding wordt aangehouden tussen wonen, werken en cultuur nu de woningmarkt in een crisis bevindt? De woningmarkt is in zijn algemeenheid moeilijk op dit moment. De markt bepaalt echter waar vraag naar is. Er is ruimte om te schuiven tussen de functies wonen, werken en cultuur aanwezig binnen het ambitiedocument. Op de mix worden toekomstige plannen wel getoetst. 39. Vraag: Hoe moeten we de plannen voor Bensdorp zien in relatie tot centrumplan en de projecten Mariënburg en Scapino-Nieuwe Brink? De Bensdorplocatie heeft, door zijn specifieke karakter en cultuurhistorie, zijn eigen plek hierin. Er is (o.a. ruimtelijk en programmatisch) verband tussen de projecten, maar het zijn afzonderlijk wel verschillende projecten. 40. Vraag: In hoeverre wordt de relatie van de kwaliteit van de aangrenzende buurt meegenomen in het ambitiedocument? Het terrein staat ruimtelijk en functioneel vooral op zichzelf. Het doel is dat de herontwikkeling van het terrein ruimtelijk en functioneel een meerwaarde voor de omgeving biedt. 41. Vraag: Gaat de herontwikkeling alleen over de fabriek of ook over de gehele locatie? De herontwikkeling betreft de gehele locatie. Zie kaartje onder Doelstelling. 42. Vraag: Wie is eigenaar van de locatie? AM Wonen en Dudok Wonen.

10 43. Vraag: Kan er zo spoedig mogelijk iets gedaan worden aan het verpauperende aanzicht van de opstallen? Wat de gemeente betreft zo snel mogelijk door het terrein te herontwikkelen. Zie antwoord Vraag: Gaat de gemeente de Bensdorplocatie kopen? De gemeente kan tot aankoop overgaan, maar dit zal dan in een (risicoloze) ABC-constructie plaatsvinden. 45. Vraag: Wordt, nu de tunnel vervalt, de verkeersafwikkeling op een zorgvuldige wijze via de aangrenzende buurt afgewikkeld? Ja, de verkeersafwikkeling is een belangrijk aspect bij de planvorming. 46. Vraag: Wat wordt verstaan onder cultuur, kan hier ook bijvoorbeeld een discotheek onder worden verstaan? Het begrip cultuur is een breed begrip. Op voorhand is het niet de bedoeling om dit in te kaderen. De functies die binnen cultuur mogelijk zijn dienen wel passend te zijn in de omgeving. Conclusie: Het ambitiedocument wordt onder Samen 1 geheel als volgt hierop aangepast. Deze ambitie wordt als volgt gewijzigd: Naast kantoren tref je hier ook diverse culturele ruimten aan met bijvoorbeeld de thema s: theater, film, muziek en kunst. De culturele functies zijn passend binnen de omgeving.

11 Presentatie inspraakavond 26 juni 2013

12 Inspraakverslag Concept Ambitiedocument Bensdorp Datum : 26 juni 2013 Tijd : 19:30 uur tot 21:00 uur Plaats : Gemeentehuis Bussum Aanwezig: Paul Barneveld Wethouder Gemeente Liza Beenke Stedenbouwkundige Gemeente Ben Berends Verkeerskundige Gemeente Bart Stolk Projectleider Gemeente Volgens presentielijst 34 belangstellenden Verslag versturen naar: Alle aanwezigen Agenda: Opening en welkom Aanleiding Doel Toelichting Algemene vragen Bij panelen in gesprek 1. Welkom & Opening Wethouder Barneveld heet iedereen welkom op deze inspraakavond over het concept Ambitiedocument Bensdorp. Actie 2. Aanleiding Wethouder Barneveld licht de aanleiding van deze avond toe. Voor de Bensdorplocatie is door de gemeenteraad in 2005 een Nota van Uitgangspunten vastgesteld voor de herontwikkeling van deze locatie. Door de gebiedseigenaren is vervolgens in 2008 een bouwaanvraag ingediend. In 2012 is door de gebiedseigenaren deze bouwaanvraag ingetrokken door de sterk verslechterde (woning)marktomstandigheden. De gemeente hecht groot belang aan het herontwikkelen van deze locatie. We leven momenteel in een nieuwe tijd van gebiedsontwikkelingen; hier hoort een nieuwe aanpak bij. De gemeente noemt deze nieuwe aanpak Gebiedsontwikkeling 2.0. Een belangrijk onderdeel van deze nieuwe aanpak is om bij de start van een ontwikkeling gezamenlijk gedragen ambities vast te stellen. Een concept Ambitiedocument is opgesteld wat nu ter tafel ligt om met elkaar te bespreken. 3. Doel Het doel van deze avond is de reacties en suggesties te vernemen op het concept De reacties en suggesties kunnen bij de panelen worden genoteerd. De aanwezigen kunnen bij de panelen van het concept Ambitiedocument in gesprek gaan met: Paul Barneveld - Wethouder Bart Stolk - Projectleider Liza Beenke - Stedenbouwkundige Ben Berends - Verkeerskundige Van deze avond wordt verslag gemaakt en dit verslag wordt de aanwezigen toegezonden, indien de aanwezigen de presentielijst hebben ingevuld. De avond heeft geen plenaire sluiting. De gemeenteraad stelt het document vast naar verwachting in september Korte toelichting De doelen en de ambities vanuit de Nota van Uitgangspunten zijn ongewijzigd

13 gebleven. Wel is het zo dat de tunnel onder het spoor is vervallen, zodat minder woningen kunnen worden gerealiseerd dan in de bouwaanvraagplannen van destijds opgenomen. De ambities en doelen zijn veel globaler benoemd dan in de Nota van Uitgangspunten. Dit is vooral om marktpartijen de benodigde ruimte te geven in de uitwerking van hun plannen. De overheid stelt minder regels in de nieuwe aanpak, maar heeft meer een faciliterende rol. In het concept Ambitiedocument zijn ook kaders opgenomen waaraan toekomstige plannen door de gemeenteraad worden getoetst. Op de website is een procesplan opgenomen waarin o.a. informatie over het verloop van het proces, communicatie, inspraak en planning is opgenomen. Dit is te vinden onder onder plannen en projecten en onder Bensdorp. 5. Algemene vragen De wethouder behandelt voordat meer individuele reacties en suggesties bij de panelen kunnen worden gegeven eerst een aantal algemene vragen: - Vraag: Welke verhouding wordt aangehouden tussen wonen, werken en cultuur nu de woningmarkt in een crisis bevindt? - De woningmarkt is in zijn algemeenheid moeilijk op dit moment. De markt bepaalt echter waar vraag naar is en ruimte om te schuiven tussen de wonen, werken en cultuur is aanwezig binnen het ambitiedocument. Op de mix worden toekomstige plannen wel getoetst. - Vraag: Hoe moeten we de plannen voor Bensdorp zien in relatie tot centrumplan en de projecten Mariënburg en Scapino-Nieuwe Brink? - De Bensdorplocatie heeft hier, door zijn specifieke karakter en cultuurhistorie, zijn eigen plek in. Er is verband tussen de projecten, maar het zijn afzonderlijk wel verschillende projecten. - Vraag: In hoeverre wordt de relatie van de kwaliteit van de aangrenzende buurt meegenomen in het ambitiedocument? - Het terrein staat ruimtelijk en functioneel vooral op zichzelf. Het doel is dat de herontwikkeling van het terrein ruimtelijk en functioneel een meerwaarde voor de omgeving biedt. - Vraag: Gaat de herontwikkeling alleen over de fabriek of ook over de gehele locatie? - De herontwikkeling betreft de gehele locatie. - Vraag: Wie is eigenaar van de locatie? - AM Wonen en Dudok Wonen. - Vraag: Kan er zo spoedig mogelijk iets gedaan worden aan het verpauperende aanzicht van de opstallen? - Wat de gemeente betreft, zo snel mogelijk door het terrein te herontwikkelen. - Vraag: Gaat de gemeente de Bensdorplocatie kopen? - De gemeente kan tot aankoop overgaan, maar dit zal dan in een (risicoloze) ABC-constructie plaatsvinden. - Vraag: Wordt, nu de tunnel vervalt, de verkeersafwikkeling op een zorgvuldige wijze via de aangrenzende buurt afgewikkeld? - Ja, de verkeersafwikkeling is een belangrijk aspect bij de planvorming. - Vraag: Wat wordt verstaan onder cultuur, kan hier ook bijvoorbeeld een discotheek onder worden verstaan? - Het begrip cultuur is een breed begrip. Op voorhand is het niet de bedoeling om dit in te kaderen. De functies die binnen cultuur mogelijk zijn dienen wel passend te zijn in de omgeving. 6. Bij panelen in gesprek De volgende reacties zijn genoteerd: - Vergeet de jeugd (m.n. tieners) niet! Er is in Bussum bijzonder weinig voor hen. - Kunnen de bewoners niet een coöperatie vormen en gezamenlijk

14 (deel)projecten ontwikkelen? Crowdfunding, maar dan anders (gedeeld eigendom). - Wens: Ruimte voor werkplek en opslag (ca. 100 m2), gezamelijke ruimte voor koffie, lunch, creatief/commercieel, ruimte om extra te huren voor evenementen - Laat Bensdorp leven! (crowdfunding via twitter!!), creatieve broedplaats voor Bussum zoals het Westergasfabrieksterrein, ook multifunctioneel zoals op Westergasfabrieksterrein: restaurants, ruimtes, winkeltjes (concept-stores), lunchroom a la Bakkerswinkel, ruimtes voor experimenteel theater, ruimtes om te kunnen huren voor evenementen/tentoonstellingen/beurzen etc. Wil graag hier ons bedrijf vestigen en kennis delen! Inrichting & styling van evenementen, nodig opslag ca. 450 m2 inclusief atelier. - Creatieve broedplaats zal positieve aantrekkingskracht creëren voor Bussum. Goed voor werkgelegenheid. - Wens: faciliteren voor ZZP-ers, ruimte voor creactieve ondernemers/kunstenaars - Ga snel aan de gang met het project Bensdorp, combinatie wonen, kunst, bedrijfjes, cultuur prima! - Wens: ruimten waar kleine bedrijven / ZZP kunnen (samen)werken. - Bedrijvenverzamelgebouw met gedeelde faciliteiten. - Wens: ruimte voor voorstellingen Theater, acrobatiek/dansstudio met faciliteiten voor amateurs & professionals. Corpus zou dolgraag het huisgezelschap van Bussum willen worden. - Gebruik Bensdorp als spontane stad (is nieuwe stedenbouwkundige formule). - Amsterdam-Noord gevoel kan Bussum wel gebruiken. - Wens: zorg voor ruim voldoende parkeergelegenheid op het Bensdorpterrein en houd de toename van het verkeer in de buurt zeer beperkt. - Ook als het nog niet direct ontwikkeld wordt, zou het aanzicht voor de bewoners van de Burg. De Bordesstraat moeten worden verbeterd; met name de loods (geen enkele cultuurhistorische waarde) is een doorn in het oog (afbreken hoogste prioriteit). - Beste bestuurders en eigenaren en ontwikkelaars; als je zelf in dit gebied, direct grenzend aan Bensdorp, zou wonen en leven met een jong gezin.wat zouden jullie voor opbouwende of kritische opmerkingen hebben? Dat nemen we mee is nooit het goede antwoord! - Graag aandacht voor de veiligheid bij pand G. - Het proces duurt nog lang. Graag alvast starten met opruimen van containers/griffiti/bouwzeilen. M.a.w. het aangezicht, zeker vanaf het spoor gezien, opknappen. - Onzin om de fabrieksschoorsteen weer te herbouwen. Dit kost veel geld en het aangezicht wordt hier niet mooier door. De fabriek werkt niet, andere doelstelling! - Prioriteit is het opruimen van de containers, graffiti, opschonen van de niet gebruikte ruimtes. Aanzicht + functie pand G is waardeloos. Slopen! - M.i. is er behoefte aan ruimten die per dagdeel te huur zijn (cursussen oefenruimten etc.) - Behoefte aan betaalbare bedrijfsruimte/karakteristiek & stoer bedrijfsverzamelhal. - Ondernemerschap stimuleren, mensen die investeren. - Een echt grand cafe of coffee compagny: stedelijke functie. - Alleen haalbaar in combinatie met een functie als bibliotheek/muziekschool of andere non-profit-functie, want het is natuurlijk wel de andere kant van het spoor, dus geen hartje centrum. - Keuzes maken in wat haalbaar is.! Alleen echt waardevolle dingen bewaren waar vraag naar is. Neem de vraag als uitgangspunt anders begin je nooit. - Wij als Fitnessbedrijf willen een kwaliteitsslag maken tegenover bouwdeel A. D.m.v. een verhuizing van ons bedrijf naar bouwdeel A komt er ruimte voor vernieuwing (renovatie) tegenover gedeelte A.

15 - Belangrijk: ambitierapport moet gerelateerd zijn aan de omgeving. Samengevat: object Bensdorp in context van omgeving. Wat is de visie van de omgeving en is de diversiteit van de omgeving (woon/werk/flexibiliteit) terug te voeren in het ambitiedocument Bensdorp? - Een veilige en gezonde leefomgeving. Dit houdt in dat aan beide zijden van het spoor geluidsschermen komen? - Wat woont en werkt er. Ontwerpers, filmers, grafisch, schrijvers enz. - Gebruik de locale producten/kwaliteiten, kleinschalige ambachten (object, context). - Ambitieuze/creatieve leef- en woonomgeving (kruisbestuiving) - Autoparkeren uit het zicht? Betekent het dat er een parkeergarage komt? - Hoe gaat de verkeerscirculatie in de buurt lopen: eenrichtingsverkeer? etc. - Hoe wordt (loop)route van Bensdorp naar Centrum (Station etc), ook s avonds? - Hoop dat er snel wat met het terrein gebeurt, met name vanwege de onveilige situatie en de puinhoop. - Wordt het Geitenweitje ook meegenomen in de planontwikkeling?