26 maart: Er zijn geen reacties binnengekomen n.a.v. het bordje, ook deze avond zijn geen omwonenden aanwezig. Conclusie: plek kan verdwijnen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "26 maart: Er zijn geen reacties binnengekomen n.a.v. het bordje, ook deze avond zijn geen omwonenden aanwezig. Conclusie: plek kan verdwijnen."

Transcriptie

1 Verslag werkgroep Karveel/Boeier Maandag 9 maart 2015 en donderdag 26 maart 2015 Begeleiding: Masja Schuurman, Leny Dikken. Bewoners: op 9 maart: ca. 32 personen; op 26 maart: ca. 30 personen 9 maart: Masja Schuurman geeft aan dat er gemiddeld 30% bezuinigd moet worden op speelplekken. Voor Karveel/Boeier is de bezuiniging 2 3 speelplekken. Masja geeft aan dat alle plekken bij langs gegaan worden, om te horen of deze wel of niet goed gebruikt worden en of er specifieke opmerkingen over een speelplek te maken zijn. Bij het laten vervallen van speelplekken is het belangrijk om te kijken naar de spreiding in de wijk. 26 maart: Masja Schuurman geeft in het kort weer voor degenen die de vorige keer niet aanwezig waren wat de bedoeling is en waarom deze bezuiniging nodig is. De speelplekken worden opnieuw allemaal besproken, er zijn tevens reacties binnengekomen voor diverse speelplekken. Aan de aanwezigen wordt gevraagd om aanvullingen door te geven. Speelplek 1, , Boeier 02-08, kan behouden blijven 9 maart: Wordt redelijk goed gebruikt. 26 maart: De vuilnisbak wordt vaak opengemaakt, waardoor vuil in de speeltuinen ligt. Dit zal worden doorgegeven aan de wijkopzichter. Aktie: Masja Schuurman. Er zijn speeltoestellen voor kinderen tot 8 jaar, de een is hier tevreden mee, een ander vraagt om speeltoestel(len) voor jarigen erbij te plaatsen. Speelplek 2, , Boeier 03-31, kan behouden blijven 9 maart: Wordt heel veel gebruikt. 26 maart: Er zijn hier 2 formele toestellen, een picknicktafel, waarvandaan toezicht op de spelende kinderen kan worden gehouden. Er is een grote boom waarin veel geklommen wordt. Er spelen ca. 20 kinderen. De omwonenden zorgen zelf voor het onderhoud, zoals grasmaaien. De schommel wordt hier vervangen, graag weer een schommel terug plaatsen. Speelplek 3, , Boeier 04-76, kan behouden blijven 9 maart: De meningen over deze speelplek zijn verdeeld, sommige vinden dat deze wel wordt gebruikt en anderen weer niet. Er wordt hier slecht gemaaid. 26 maart: Er is gemaaid, maar nog steeds is het een knollenveld. Er zijn reacties binnengekomen voor behoud van deze plek. Tevens wordt door aanwezigen aangegeven dat deze wel gebruikt wordt. De conclusie is dan ook dat deze plek behouden moet blijven. ***** Speelplek 4, , Karveel 56-48, kan verdwijnen ***** 9 maart: Ziet er niet uitnodigend uit. De aanwezigen hebben over de speelplek geen duidelijk beeld. 26 maart: Er zijn geen reacties binnengekomen n.a.v. het bordje, ook deze avond zijn geen omwonenden aanwezig. Conclusie: plek kan verdwijnen.

2 Speelplek 5, , Karveel 58-89, kan behouden blijven 9 maart: Hier wordt veel gespeeld. 26 maart: Er wonen veel gezinnen met kinderen omheen. De glijbaan is niet aan vervanging toe, maar is wel stuk, mogelijk door vuurwerk. Er zitten gaten in de plank, en dit is provosorisch dichtgetimmerd, niet door de gemeente. Aktie Masja Schuurman. Er wordt om een hoger hekwerk gevraagd, omdat kleine kinderen heel snel achter het kleine hekwerk blijven haken, waardoor er valpartijen ontstaan. Het klimtoestel is gevaarlijk, er vallen veel kinderen. Verder wordt een afsluiting van het terrein gevraagd. In het hek zit een opening waardoor veel fietsende kinderen crossen. Dit kan hiermee voorkomen worden. Speelplek 6, , Karveel 52-02, kan behouden blijven. 9 maart: Op een mooie dag zijn hier ca. 20 kinderen aan het spelen. Speelplek 7, , Karveel 51-01, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt veel gebruikt, van en naar school. Als ondergrond zijn hier rubbertegels gebruikt en de rest is beton. Speelplek 8, , Karveel 45-32, kan behouden blijven. 9 maart: Is opnieuw betegeld. Bewoners hebben zelf alle speeltoestellen van een terreintje in de buurt afgehaald en hier geplaatst, omdat dit te lang duurde. Masja zal hierover na de vergadering met de mensen in gesprek gaan. De speelplek wordt veel gebruikt en is tevens een ontmoetingsplaats voor volwassenen. 26 maart: Masja heeft het verhaal nagevraagd. Het is een heel gedoe geweest, maar het positieve nieuws is dat de speeltoestellen vorig jaar allemaal zijn goedgekeurd en de kinderen hier fijn kunnen spelen. Speelplek 9, , Karveel 49-87, kan behouden blijven. 9 maart: Deze wordt goed gebruikt, is een voetbalveld. ***** Speelplek 11, , Karveel 46-17, kan verdwijnen. ***** 9 maart: Dit is een omsloten, natte, vieze, koude speelplek. 26 maart: Er zijn geen reacties binnengekomen voor deze speelplek. De meningen van de aanwezigen zijn niet veranderd, derhalve is de conclusie dat deze kan verdwijnen. Speelplek 12, , Karveel 49-98, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt veel bezocht. Wordt door bewoners onderhouden qua snoeien en maaien. Speelplek 13, , Karveel 37-11, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt heel intensief gebruikt door kinderen en volwassenen. Er staat een picknicktafel. Deze plek zou uitgebreid kunnen worden. 26 maart: Er is geen plek om uit te breiden. De wipkip is niet aan vervanging toe, derhalve wordt gevraagd om een nieuw verfje voor de wipkip. Speelplek 14, , Karveel 33-11, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt veel gespeeld en bezocht door kinderen die op doorreis zijn. Er staan speeltoestellen voor 0-6 jarigen, voor de oudere leeftijd deze speelplek graag uitbreiden.

3 Speelplek 15, , Karveel 34-17, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt veel gespeeld. Er zijn leuke speeltoestellen, maar de speelplek ziet er armoedig uit. Er wordt veel rommel achtergelaten. 26 maart: Staat een hek om de speeltuin heen, waardoor deze veilig is. Maar het is net een openbare prullenbak. Speelplek 16, , Karveel 38-40, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt veel gebruikt, ook door de kinderen van school. Er is een gymzaal in de buurt, waar hangjongeren zijn en deze gaan ook naar deze speelplek. Gevraagd wordt of het trapveldje bij de gymzaal op een andere plek zou kunnen. Masja adviseert om contact op te nemen met de wijkagent wanneer de hangjongeren overlast veroorzaken. 26 maart: Masja heeft contact opgenomen met de wijkagent en deze gaat het in de gaten houden. Speelplek 17, , Karveel 04-01, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt heel veel gespeeld. Wanneer kinderen hier willen voetballen, dan worden ze naar speelplek 18 gestuurd. 26 maart: Het tweede stuk van de speelplek is dichtgegooid, zou daar informeel spelen kunnen? Een aanvraag kan bij Masja gedaan worden, Masja gaat hierover na de vergadering verder in gesprek. Er zijn een aantal voorwaarden voor informeel spelen: de omwonenden moeten het hier eens mee zijn, de bewoners moeten zelf de handen uit de mouwen steken bij de aanleg en het onderhoud voor hun rekening nemen en er moeten financiën binnen de gemeente zijn voor de aanschaf van de natuurlijke speelmaterialen. Speelplek 18, , Karveel 04-18, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt veel gespeeld, ook door de kinderen van de Windroos. 26 maart: Is een grasveld. ***** Speelplek 19, , Karveel 05-58, kan verdwijnen ***** 9 maart: Wordt niet/nauwelijks gebruikt. Er lopen veel rode mieren. Het ronddraaitoestel is een ongelukkig speeltoestel. De glijbaan is leuk, maar al te klein voor een 4-jarige. 26 maart: Er zijn geen reacties binnengekomen voor behoud van deze speelplek, en er zijn geen aanwezigen uit de buurt van deze speelplek. De conclusie is dan ook dat deze kan verdwijnen. Speelplek 20, , Karveel 15-79, kan behouden blijven. 9 maart: Het is een groot veld, waar op grote afstand in het midden 1 toestel staat. Wanneer hier meer toestellen worden geplaatst dan zou dit een mooie speelplek zijn, dat is het nu niet. Er wordt bijna niet gespeeld, maar dat heeft te maken met de inrichting. Het is een plek met potentie. Speelplek 21, , Karveel 06-11, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt veel minder gebruikt dan speelplek 22, eromheen wonen wel 5-6 gezinnen met 3-4 kinderen. 26 maart: Er zijn veel reacties binnengekomen voor behoud van deze speelplek. Er spelen ca. 26 kinderen. Het is een sociale ontmoetingsplaats voor de volwassenen, er staat een picknicktafel. Er komen ook kinderen van andere hofjes spelen. Voor de kleintjes wordt gevraagd om hier iets bij te plaatsen. De conclusie is dan ook om deze speelplek te behouden. De rubbertegels liggen los en scheef, gevraagd wordt om hier naar te kijken. Aktie Masja Schuurman.

4 Speelplek 22, , Karveel 07-52, kan behouden blijven. 9 maart: Wordt intensief gebruikt door zo n 20 kinderen tussen de 2-12 jaar. Er is ruimte om uit te breiden, een tafeltennistafel zou welkom zijn. Door volwassenen wordt deze plek ook goed gebruikt als ontmoetingsplek. Voor oudere kinderen is hier niets. Voorgesteld wordt om de tafeltennistafel bij t Schip weg te halen. Dit is niet mogelijk. 26 maart: De grond rondom de boom, is kaal, dor en vertrapt. Kan hier gras omheen worden gelegd? De wipkip is verplaatst, maar dit is niet mooi aangeheeld, dit graag beter doen. Het palenhek is beschadigd, dit graag repareren. Men wil hier graag een picknicktafel, is dit mogelijk? Er zijn bewoners bereid om dit initiatief met de buurt te regelen. Aktie Masja Schuurman. 9 maart: Algemeen: - Hondenpoep: op een aantal speelveldjes is veel hondenpoep aanwezig. Hondenpoep is een vreselijk probleem. Er is een proef uitgevoerd in Lelystad-Haven, palen met zakjes, maar deze proef is mislukt. Verder zijn er routes, waar honden uitgelaten mogen worden, er zijn handhavers actief, maar wanneer zijn zichtbaar in de wijk aanwezig zijn, zijn er geen honden die poepen op plekken dat niet mag. Ook worden er bordjes geplaatst met verboden voor honden. Al deze oplossingen bieden geen soelaas. - Wat komt er terug op de plekken van de speeltoestellen die verdwijnen? Dat is afhankelijk van de aanwezige ondergrond op de speelplek. Is dit bestrating, dan zullen de lege plekken van de toestellen ook bestraat worden. Is dit gras, dan wordt er gras ingezaaid op de lege plekken. - Kijk qua onderhoud ook naar t Schip. Dit is vergane glorie. Het is daar vies, ligt veel glas en het hout rot. - Op speelplek 6 stonden 2 houten koeien, waar zijn die gebleven? Masja geeft aan dat waarschijnlijk de levensduur ten einde was. Een bewoonster geeft aan dat in het kader van kunst in het Karveel ook is gesproken over de terugplaatsing van de koeien en dat dit niet gaat gebeuren. - Wordt er ook gekeken naar de kosten van het weghalen in relatie tot de bezuiniging? Ja, dit gebeurt. - Bij een aantal speelplekken moeten de vuilnisbakken vaker worden geleegd. Nu doen een aantal mensen dit ook zelf. 26 maart: Algemeen: - Vuilnisbakken moeten vaker worden geleegd. Masja geeft aan dat het aantal wijkreinigers flink is afgenomen en dat de trend is dat iedereen zijn vuil mee naar huis zou moeten nemen. Gevraagd wordt of het mogelijk is dat er een sleutel aan de buurt gegeven wordt, zodat deze door buurtbewoners geleegd kunnen worden. Dit kan, degenen die dit willen, kunnen na de vergadering dit met Masja regelen. - Mag er een tractorwiel met zand, die afgesloten wordt, bij een speelplek worden geplaatst. Nee, dit is niet mogelijk. - Heel veel veldjes zijn poepveldjes. Er staan bij sommige speelplekken lage paaltjes met verboden voor honden, kunnen dit geen grotere borden worden? Masja geeft aan dat er al zoveel geprobeerd is, maar er zijn gewoon mensen die er lak aan hebben en hun hond toch op de speelplekken uitlaten. Deze mensen zouden daar op aangesproken moeten worden, maar dat is ook best lastig. Als het op een speelveld stikt van de poep, dan kan er een melding worden gedaan, zodat er een poepzuiger naar toe kan. - Er is een speelveld waar veel gehockeyed en gevoetbald wordt. Is het mogelijk dat hier kunstgras komt? Nee, helaas kan dit niet. Er moet nu juist bezuinigd worden en een investering in kunstgras is een hele grote kostenpost. Er zijn derhalve geen financiële mogelijkheden.

5 - Wanneer een speelveld uitgebreid wordt, of er wordt een toestel vervangen, hebben de bewoners dan nog zeggenschap over welke speeltoestellen dit zouden moeten zijn? Nee, omdat het Lelystad-breed wordt opgepakt, is dit niet mogelijk. U kunt wel uw wensen aangeven, waarmee wij zoveel mogelijk rekening zullen houden, wanneer er een mogelijkheid bestaat om aan uw wens tegemoet te komen, dan zullen wij dat doen. - De beplanting rondom een boom in Karveel 04 is platgelopen, kan daar opnieuw naar kijken? Masja zal dit doorgeven aan de wijkopzichter. Aktie Masja Schuurman. - Bij school stappen de mensen uit hun auto op de parkeerplaats en lopen vervolgens gewoon tussen de bomen door naar de school. - Is het nu zeker dat wat er nu besproken is voor de speelplekken qua behoud en verdwijnen ook zo doorgevoerd gaat worden? Het voorstel zal middels brief aan de wijkbewoners worden gecommuniceerd, die daarop kunnen reageren. Afhankelijk van deze reacties zal er een definitief voorstel worden gedaan. - Voor de speelplekken die behouden blijven, wordt daar met de speeltoestellen rekening gehouden voor 2-12 jarigen? Ja, een speelplek zal, wanneer de mogelijkheid bestaat voor uitbreiding, geschikt moeten zijn voor 4-12 jarigen. Masja bedankt de aanwezigen voor hun inbreng en komst naar de bijeenkomst.