bijlage 6. stabiliteit-technisch vooronderzoek Hof van Vosselaar 182

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "bijlage 6. stabiliteit-technisch vooronderzoek Hof van Vosselaar 182"

Transcriptie

1 bijlage 6. stabiliteit-technisch vooronderzoek Hof van Vosselaar 182

2 STABILITEITTECHNISCH VOORONDERZOEK HOF VAN VOSSELAAR SCHUUR EN HOEVE Lindekensveld 5 bus 3.2 B-3560 Lummen

3 TRICONSULT nv Technology Restoration Innovation Lindekensveld 5 bus B-3560 Lummen Web: Tel.: 013/ Fax: 013/ BTW BE U/REF.: 3560 Lummen, 16/05/2018 O/REF.: KV/D/01633B/18 Ontvangstdatum materialen : Pag. : 1/28 Ontvangstdatum proefaanvraag : STABILITEITTECHNISCH VOORONDERZOEK HOF VAN VOSSELAAR, SCHUUR EN HOEVE Op aanvraag van : Erfgoed & Visie arch. Kurt Loomans Lierselei 84 en 2390 Malle Voor rekening van : Idem Werf : Hof van Vosselaar Hofeinde Vosselaar Bestek : Aannemer : Materialen : Proeven : cfr. offerte ref. KB/B d.d. 4/09/2017 ing. Kristof Verreydt dr. ir. Kris Brosens Dit is een digitale versie en daarom niet ondertekend. Op verzoek zenden wij u een getekend exemplaar.

4 Pag. : 2/28 STABILITEITTECHNISCH VOORONDERZOEK HOF VAN VOSSELAAR, SCHUUR EN HOEVE 1 Doel van het onderzoek Door de opdrachtgever, arch. Kurt Loomans (Erfgoed & Visie), werd gevraagd een stabiliteittechnisch vooronderzoek uit te voeren met betrekking tot de restauratie van de pastorie Het Hof, gelegen op Hofeinde 136 te Vosselaar. Het materiaaltechnisch vooronderzoek heeft betrekking op het hoofdgebouw, de hoeve en de schuur. Dit verslag betreft de resultaten van het onderzoek in de schuur en hoeve. Voor de resultaten van de onderzoeken uitgevoerd in het hoofdgebouw (pastorie) wordt verwezen naar verslag ref. D/01633A/18.

5 Pag. : 3/28 2 Geraadpleegde documenten - gebruikte gegevens Bij het uitvoeren van de onderzoeken en analyses werd gebruik gemaakt van volgende documenten: - Plannen ter beschikking gesteld door arch. Kurt Loomans (Erfgoed & Visie bvba): - Project 195HV - Plan 1: Bestaande toestand, grondplannen 1:50, d.d. 9/02/ Project 195HV - Plan 2: Bestaande toestand, doorsnedes 1:50, d.d. 9/02/ Project 195HV - Plan 3: Bestaande toestand, gevels 1:50, d.d. 9/02/ HV_PLNT: Zoneringsplan gelijkvloers - 195HV_PLNT: Zoneringsplan eerste verdiep - 195HV_PLNT: Zoneringsplan tweede verdieping - Gegevens verzameld tijdens onderzoek in situ d.d. 15/02/2017 in aanwezigheid van arch. Kurt Loomans (Erfgoed & Visie bvba) en dr. ir. Kris Brosens en ing. Kristof Verreydt (Triconsult nv). - Gegevens verzameld tijdens onderzoek in situ d.d. 20/02/2017 in aanwezigheid van dr. ir. Kris Brosens en ing. Kristof Verreydt (Triconsult nv) en arbeiders van de Landschapsdokters.

6 Pag. : 4/28 3 Onderzoek in situ 3.1 Visuele inspectie Tijdens de onderzoeken in situ d.d. 15/02/2018 en 20/02/2018 werden de hoeve en schuur visueel onderzocht. De vaststellingen worden in onderstaande paragrafen besproken Hoeve Fig. 1 geeft een zicht op de hoeve. Fig. 1 Zicht op zuid- en westgevel hoeve In Fig. 2 is het grondplan van de hoeve weergegeven (gelijkvloers).

7 Pag. : 5/28 Fig. 2 Grondplan hoeve (gelijkvloers) Gevels De aanbouw aan de noordgevel is zeer bouwvallig en reeds deels ingestort (Fig. 3). Een verdere instorting van het resterende dakdeel van de aanbouw is niet te vermijden.

8 Pag. : 6/28 Fig. 3 Zicht op staat van de noordelijke aanbouw In de verschillende gevels van de hoeve zijn tal van bouwnaden aangetroffen dewelke niet of onvoldoende ingebonden werden. Voorbeelden hiervan zijn weergegeven in Figuren 4 en 5. Het is aangewezen deze bouwnaden te verankeren of in te binden om de samenhang te verbeteren. Fig. 4 Zicht op bouwnaad zuidoosthoek

9 Pag. : 7/28 Fig. 5 Ingetande bouwnaad noordwesthoek Boven de dichtgemetselde poortopening in de oostgevel treedt een schuine scheurvorming op (Fig. 6). Allicht werd deze afscheuring gestabiliseerd door de invulling van de vroegere poortopening met houten lateibalk. Fig. 6 Schuine scheurvorming in oostgevel boven (vroegere) poort

10 Pag. : 8/28 De westgevel (straatzijde) is volledig afgewerkt met een cementering. In de cementering zijn vele fijne scheuren vastgesteld, tevens is de hechting twijfelachtig. Fig. 7 geeft een beeld op een afgebarste zone, ten gevolge van vochtindringing. Het voegwerk van het achterliggende metselwerk is uitgeloogd. Het wegnemen van de cementering zal ongetwijfeld aanleiding geven tot ernstige schade aan het achterliggende metselwerk. Fig. 7 Schade aan cementering westgevel hoeve Er dient te worden opgemerkt dat er aanzienlijke bomen groeien op korte afstand van hoeve. De wortels kunnen schade berokkenen aan de funderingen en het metselwerk, enerzijds door het onttrekken van water in de ondergrond waardoor zettingen kunnen optreden en anderzijds door het fysiek wegduwen van de funderingen. In de huidige situatie werd niet meteen schade vastgesteld die hieraan te wijten is. Het is evenwel aangewezen te bekijken welke bomen potentieel voor schade kunnen zorgen en desgevallend dienen te worden verwijderd. Interieur Alle binnenmuren in het woongedeelte van de hoeve zijn niet ingebonden. De scheidingsmuur tussen woongedeelte en stal vertoont schuine scheurvorming, weergegeven in Fig. 8, allicht het gevolg van het ontbreken van een (adequate) fundering.

11 Pag. : 9/28 Fig. 8 Schuine afscheuring binnenmuur De houten vloeren van de opkamer en de verdieping van zowel het woongedeelte als de stallen, zijn in zeer slechte staat en dienen nagenoeg integraal te worden vervangen. Een zicht op de aantasting van de vloerelementen in de stal is weergegeven in Fig. 9. Fig. 9 Ingerotte vloerplanken en kinderbalken boven stallen

12 Pag. : 10/28 De centrale metselwerk kolom in de stal betreft vermoedelijk een metselwerk parement rondom een houten kolom. Bovenaan is de houten kolom wel zichtbaar. Allicht werd een metselwerk parament aangebracht om de houten kolom te stabiliseren om wille van een houtaantasting. De kolom aan de noordgevel (naast de opkamer) is eveneens aangetast. In de dakstructuur van de stallen zijn schijnbaar aanzienlijke horizontale vervormingen opgetreden. De trekker/moerbalk van het centrale spant bestaat uit twee delen. Ter hoogte van de kolom (met metselwerk parement) lijken de twee delen enkele 10-tallen centimeters uit elkaar te zijn verschoven. Fig. 10 geeft een zicht op de aansluiting waarbij het losse anker in de onderste balk was verankerd. Fig. 10 Aansluiting trekker Aan de zuidkant is de betreffende trekker bijkomend ondersteund door een metselwerk kolom, net voor de muur (Fig. 11). De kolom is volledig afgescheurd ter hoogte van de opleg van de vloerbalk.

13 Pag. : 11/28 Fig. 11 Afscheuring kolom Aan de noordzijde heeft waterinfiltratie via het dak geleid tot ernstige aantastingen van de kepers, kinderbalken en vloerplanken (Fig. 12). De metselwerk borstwering is aanzienlijk uitgeloogd en deels ingestort. Een demontage en heropbouw van de borstwering zal noodzakelijk zijn. Verschillende elementen in de dakstructuur dienen te worden vervangen (muurplaat, kepers,...). Fig. 12 Noordgevel, aangetaste zone ten gevolge van waterinfiltratie

14 Pag. : 12/28 Het is zeer waarschijnlijk dat de balkkoppen van de moerbalken en spantvoeten aangetast zijn gelet op de uitgebreide waterinfiltratie op enkele plaatsen. Door de zeer beperkte toegankelijkheid op de verdiepingsvloer, konden eventuele aantastingen niet worden vastgesteld. De metselwerk borstweringen van de noord- en zuidgevel lijken in de oostgevel niet te zijn ingetand. Een verankering van de borstwering is aangewezen Schuur Een grondplan van de schuur is weergegeven in Fig. 13. Fig. 13 Grondplan schuur De dakstructuur van de schuur is globaal gezien in matige staat. Op tal van plaatsen is er houtaantasting door waterinfiltratie via gaten in de dakbedekking, zoals weergegeven in Fig. 14. Een aantal gordingen dienen te worden vervangen. De spanten zijn in betere staat.

15 Pag. : 13/28 Fig. 14 Zicht op binnenzijde schuur Ter hoogte van kolom 1N is het metselwerk door plantengroei weggedrukt (Fig. 15). De boom dient te worden verwijderd en de kolom (deels) te worden geschoord, gedemonteerd en heropgemetseld. Fig. 15 Beschadiging kolom t.g.v. plantengroei Kolom 5Z is op een hoogte van circa 1,6 m geknikt en horizontaal volledig doorgescheurd (Fig. 16).

16 Pag. : 14/28 Fig. 16 Uitgeknikte kolom 5Z, nabij gelegen beuk naast schuur In Fig. 16 is eveneens op te merken dat er aan de zuidzijde een grote beuk (?) staat op korte afstand van kolom 6Z. Eventuele schade aan deze kolom, ten gevolge van de wortels van de boom, is op termijn niet uit te sluiten. 4 Funderingsonderzoek 4.1 Onderzoek funderingsopbouw De opbouw van de funderingen werd door middel van onderzoeksputten bepaald Onderzoeksput 1 - Hoeve Aan de hoeve werd een onderzoeksput gegraven aan de zuidoosthoek, ter hoogte van de dichtgemetselde poortopening. Een zicht op de onderzoeksput is weergegeven in Fig. 17. De funderingsopbouw is schematisch aangegeven in Fig. 18. De fundering bestaat uit relatief goed massief baksteenmetselwerk. De fundering loopt continue door onder de voormalige poortopening.

17 Pag. : 15/28 Fig. 17 Onderzoeksput 1: ZO-hoek hoeve Fig. 18 Funderingsopbouw ZO-hoek hoeve Onderzoeksput 2 - Schuur Aan de schuur werd een onderzoeksput gegraven aan de zuidkant van kolom 1Z. Een zicht op de onderzoeksput is weergegeven in Fig. 19. De funderingsopbouw is schematisch aangegeven in Fig. 20.

18 Pag. : 16/28 Er dient te worden opgemerkt dat de vier hoekkolommen een afmeting hebben van cm², waar de overige kolommen een afmeting hebben van cm². Er wordt verondersteld dat de vertanding van de fundering evenredig verloopt. Fig. 19 Onderzoeksput 2: Kolom 1Z schuur Fig. 20 Funderingsopbouw kolom 1Z schuur

19 Pag. : 17/ Overzicht funderingsaanzet Een overzicht van de onderzochte funderingsdieptes is samengevat in tabel 1. De aanzetdiepte wordt aangegeven ten opzicht van het lokale maaiveld. Locatie Funderingsbreedte Funderingsdiepte onder lokaal vloerniveau/maaiveld Hoeve: ZO-hoek 0,30 m (0,40 m incl. vertanding) -0,69 m Schuur: Kolom 1Z 0,76 m (0,55 m + 2 0,105 m) -0,52 m Tabel 1 Funderingsaanzet De onderzochte funderingen zijn overal niet vorstvrij aangezet (< 80 cm). Voor de hoeve is het verschil echter beperkt zodat een onderschoeiing tot vorstvrije diepte niet strikt noodzakelijk is. Voor de kolommen van de schuur bestaat het risico dat de grond onder de fundering kan bevriezen. In de huidige situatie vormt dit geen probleem gezien er weinig tot geen scheurgevoelige elementen aanwezig zijn in de structuur. Afhankelijk van de toekomstige invulling, dient hier evenwel rekening mee gehouden te worden. 4.2 Lastendaling De lastendaling wordt uitgevoerd met volgende belastingen: - Eigengewicht dakconstructie (spanten, gordingen, kepers, leien/pannen): 120 kg/m² - Eigengewicht houten vloerconstructies: 100 kg/m² - Eigengewicht baksteenmetselwerk (muren): 1900 kg/m³ - Nuttige belasting vloeren (cat. A woning): 200 kg/m²

20 Pag. : 18/ Lastendaling oostgevel hoeve - Dakstructuur 120 kg/m² 4,4 m/2 = 264 kg/m - Muur: Puntgevel 1900 kg/m³ 0,3 m 2,8 m/2 = 798 kg/m GLV 1900 kg/m³ 0,3 m 2,8 m = 1596 kg/m Fundering 1900 kg/m³ 0,3 m 0,7 m = 399 kg/m - Verdiepingsvloer EG 100 kg/m² 4,4 m/2 = 220 kg/m NL 200 kg/m² 4,4 m/2 = 440 kg/m Totaal: 3717 kg/m Met een funderingbreedte van 0,3 m (vertanding buiten beschouwing gelaten) resulteert dit in een grondspanning van 0,12 MPa. Indien de vertanding in rekening wordt gebracht, bedraagt de grondspanning van 0,09 MPa. De grondspanningen zijn aldus eerder beperkt Lastendaling middenkolom schuur - Dakstructuur 120 kg/m² 5,0 m 3,9 m = 2340 kg - Kolom 1900 kg/m³ 0,45 m 0,45 m 3,0 m = 1154 kg - Fundering 1900 kg/m³ 0,66 m 0,66 m 0,5 m= 414 kg Totaal: 3908 kg Met een funderingsafmeting van 0,66 m 0,66 m (afmeting middenkolom, vertanding cfr. hoekkolom) resulteert dit in een grondspanning van 0,09 MPa. De grondspanningen zijn aldus eerder beperkt. 4.3 Funderingscontrole Gelet op de beperkte belasting van de structuur op de funderingen en gezien geen scheuren werden vastgesteld dewelke kunnen gelinkt worden aan een funderingsprobleem, wordt geen funderingscontrole uitgevoerd. Enkel voor de binnenmuren van de hoeve zijn de vastgestelde scheuren allicht te wijten aan het ontbreken van een (adequate) fundering.

21 Pag. : 19/ Funderingsingrepen Voor de buitenmuren zijn geen funderingsproblemen te verwachten. Bij het aanbrengen van een nieuwe betonnen vloerplaat, kan het evenwel aangewezen zijn om de vloerplaat te verankeren of in te tanden in het funderingsmetselwerk teneinde differentiële zettingen te vermijden. De binnenmuren van de hoeve zijn evenwel onvoldoende gefundeerd. Hier is het aanwezen om: - ofwel de muren te demonteren, een funderingsplaat (eventueel funderingsbalk) te storten en de muren opnieuw herop te metselen. - ofwel de binnenmuren strooksgewijs te onderschoeiien. De funderingsingrepen voor de schuur zullen afhankelijk zijn van de gewenste invulling en afwerking. 5 Controleberekening dakstructuur 5.1 Geometrie dakstructuur Geometrie dakstructuur hoeve - Spantbeen b h = mm² - Trekker niv. 1 b h = mm² - Trekker niv. 2 b h = mm² - Trekker niv. 3 b h = mm² - Gording b h = mm² - Strever b h = à 65 mm² Strevers onder 2 de rij gordingen. De geometrie kon slechts beperkt worden opgemeten om wille van de beperkte toegankelijkheid op de verdiepingsvloer.

22 Pag. : 20/ Geometrie dakstructuur schuur - Spantbeen b h = mm² - Trekker niv. 1 b h = mm² - Trekker niv. 2 b h = mm² - Gording b h = mm² - Strever b h = mm² of mm² Strevers onder trekkers en 4 de rij gordingen. De trekkers zijn in het midden opgehangen aan de nok met een bandijzer. 5.2 Belastingen Eigengewicht Het eigengewicht van het spant wordt berekend door het Diamonds eindige elementen model Permanente last Voor de permanente last op het dak (dakbedekking, kepers, bebording) wordt een last van 80 kg/m² verondersteld. De huidige permanente last op de schuur betreft enkel golfplaten met een gewicht van circa 15 kg/m². In de controleberekening wordt uitgegaan van een pannendak met kepers waarvoor een permanente last van 60 kg/m² wordt ingerekend Windbelasting De berekening van de windbelasting wordt uitgevoerd volgens NBN EN :2005. De berekening is toegevoegd in bijlage A. Windlast: 47,0 kg/m² Sneeuwlast De berekening van de sneeuwlast wordt uitgevoerd volgens NBN EN :2008. De berekening is toegevoegd in bijlage A. Sneeuwlast: 40 kg/m² (hoeve, dakhelling 30 ) 33 kg/m² (schuur, dakhelling 35 )

23 Pag. : 21/ Belastingscombinaties In de modellering van de dakstructuur worden verschillende combinaties beschouwd (zie tabel 2). De berekeningen van doorbuigingen worden uitgevoerd in bruikbaarheidsgrenstoestand zeldzame combinatie (BGT ZC). De knik- en kipstabiliteit en weerstand van de structuur worden gecontroleerd in uiterste grenstoestand frequente combinatie (UGT FC). Belastingscombinatie Eigengewicht Permanente last Windlast Sneeuwlast BGT ZC 1 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 0,30 1,00 BGT ZC 2 1,00 1,00 1,00 1,00 0,30 1,00 1,00 1,00 UGT FC 1 1,00 1,35 1,00 1,35 1,00 1,50 0,30 1,50 UGT FC 2 1,00 1,35 1,00 1,35 0,30 1,50 1,00 1,50 Tabel 2 Belastingscombinaties 5.3 Modeleigenschappen De modellering wordt uitgevoerd met behulp van het eindige elementen programma Diamonds Buildsoft (versie 2017 r06). Bij de controleberekeningen van de spanten wordt verondersteld dat alle onderlinge verbindingen tussen elementen in goede staat zijn. Derhalve dient door de aannemer de pen en gat verbindingen en toognagels nagekeken te worden en indien nodig te worden hersteld of vervangen. Bij de controleberekeningen werd uitgegaan van een houtkwaliteit, klasse C18 (grenenhout, EN 338, Timber Engineering, p. A7/3). De gebruikte partiële veiligheidsfactoren betreffende lasten en materialen zijn overeenkomstig: - NBN EN : 2005: Eurocode 1 - Belastingen op constructies Deel 1-1: Algemene belastingen, volumieke gewichten, eigengewicht en opgelegde belastingen voor gebouwen; - NBN EN : 2004: Eurocode 5 - Ontwerp en berekening van houtconstructies, Deel 1-1: Algemene regels en regels voor gebouwen. In UGT worden de spanningen beperkt tot de maximaal toegelaten spanning, zowel in buiging als in dwarskracht. Er wordt gerekend met sterkteklasse C18, waarbij de toelaatbare spanning wordt berekend aan de hand van onderstaande formule.

24 Pag. : 22/28 f = k md, mod f γ mk, M met: - f m,d : de rekenwaarde van de buigsterkte; - f m,k : de karakteristieke waarde van de buigsterkte, voor hout C18 bedraagt dit 18 N/mm²; - γ M : partiële factor voor een materiaaleigenschap, bedraagt 1,3 voor gezaagd hout; - k mod : modificatiefactor die de invloed van de belastingsduur en het vochtgehalte in rekening brengt, bedraagt 0,9 voor een korte belasting (wind, sneeuw). Voor hout met kwaliteit C18 bedraagt f m,d = 12,5 N/mm². In BGT worden de doorbuigingen beperkt. Voor de houten balken moet zowel de onmiddellijke doorbuiging tengevolge van de variabele lasten (korte termijn) als de finale doorbuiging op lange termijn begrensd worden. Overeenkomstig met Eurocode 5 worden volgende eisen opgelegd: Hout: Doorbuiging korte termijn < L/300 Doorbuiging lange termijn (na kruip) < L/200 Voor de schuur kan eventueel een grotere doorbuiging toegelaten worden gezien hier geen scheurgevoelige elementen aanwezig zijn of zullen worden aangebracht. 5.4 Resultaten modellering De resultaten bekomen uit de modellering van de krachtswerking in de dakstructuur worden hieronder samengevat Resultaten dakstructuur hoeve Een uitgebreide resultatennota van de controleberekening van de dakstructuur van de hoeve is toegevoegd in bijlage B.

25 Pag. : 23/28 Dakspant Fig. 21 geeft een beeld van de optredende vervormingen van het spant van de hoeve. De vervormingen blijven binnen de toelaatbaarheidsgrenzen (L/300 en L/200). Fig. 21 Vervormingen dakspant schuur De grafische weergave van de weerstandscontrole en knik- en kipstabiliteit is weergegeven in Fig. 22. Fig. 22 Weerstandscontrole (L) en knik- en kipstabiliteit (R) van de spanten in de hoeve Uit de weerstandscontrole blijkt dat de secties van de elementen voldoende zijn. De knik- en kipcontrole wijst op een beperkte overschrijding in de spantbenen en de tweede trekker. De hanenbalk is sterk onvoldoende voor knik en kip. Een verstijving van de hanenbalk, door bvb verdubbeling, is aangewezen. Gordingen Uit de controleberekening van de gordingen blijkt dat de toelaatbare spanningen niet overschreden worden. De optredende doorbuigingen zijn groter dan de toelaatbare grenzen. De overschrijding is echter zeer beperkt, waardoor overwogen kan worden om geen versterking aan te brengen.

26 Pag. : 24/ Resultaten dakstructuur schuur Een uitgebreide resultatennota van de controleberekening van de dakstructuur van de schuur is toegevoegd in bijlage C. Dakspant Fig. 23 geeft een beeld van de optredende vervormingen van een spant. De vervormingen overschrijden de toelaatbaarheidsgrens (L/200). De totale maximale vervorming bedraagt 33,4 mm over een lengte van 4,8 m wat resulteert in een relatieve vervorming van L/144 (> L/200). Fig. 23 Vervormingen dakspant schuur De grafische weergave van de weerstandscontrole en knik- en kipstabiliteit is weergegeven in Fig. 24. Fig. 24 Weerstandscontrole (L) en knik- en kipstabiliteit (R) van de spanten in de schuur Uit de weerstands- en knik- en kipcontrole blijkt dat de secties van de spanten in de schuur onvoldoende zijn voor de optredende belastingen. De toelaatbare spanningen worden overschreden (tot 158 %) en de elementen hebben onvoldoende knik- en kipstijfheid.

27 Pag. : 25/28 Een versterking van de dakstructuur is vereist. Dit kan gerealiseerd worden door het verdubbelen van elementen (trekkers, spantbenen), door het toevoegen van elementen (windverbanden, steekschoren, priemstijl,...). Gordingen Uit de controleberekening van de gordingen blijkt dat de secties van alle gordingen, uitgezonderd voor G1 (muurplaat) en G5 (nok) ontoereikend zijn. Er treden ontoelaatbare doorbuigingen op. De toelaatbare spanningen worden niet overschreden. Afhankelijk van de gewenste afwerking kan er evenwel een grotere vervorming worden toegelaten.

28 Pag. : 26/28 6 Krachtlijnen van de restauratie 6.1 Funderingen Gelet op de beperkte belasting van de structuur worden geen funderingsproblemen verwacht zowel voor de hoeve (buitenmuren) als voor de schuur. De kolommen van de schuur en de buitenmuren van de hoeve zijn evenwel niet vorstvrij aangezet. Onder de binnenmuren van de hoeve dient een funderingsverbetering te worden uitgevoerd. Bij het aanbrengen van een nieuwe betonnen vloerplaat is het aangewezen zijn om de vloerplaat te verankeren of in te tanden in het funderingsmetselwerk van de buitenmuren. Onder de binnenmuren is het aangewezen om: - ofwel de muren te demonteren, een funderingsplaat (eventueel funderingsbalk) te storten en de muren opnieuw herop te metselen. - ofwel de binnenmuren strooksgewijs te onderschoeiien. Voor de schuur zal de noodzaak voor het aanbrengen van een nieuwe betonnen vloerplaat met vorstrand afhankelijk zijn van de toekomstige invulling en afwerking. 6.2 Metselwerk Tal van bouwnaden in de hoeve zijn niet of onvoldoende ingetand. Een verankering van de bouwnaden ter hoogte van de hoeken kan worden uitgevoerd door het inboren en inlijmen van korte ankers (L= 0,8 à 1,2 m; diam. 12 mm; 4 per meter). De binnenmuren van de hoeve dienen eveneens te worden ingenaaid door middel van ingeboorde korte ankers. De borstwering aan de noord- en zuidkant dient te hoogte van de kopgevel te worden verankerd door het inboren van middellange ankers (L= 1,5 à 3 m; diam. 16; 2 à 3 per meter). De lokale krachtswerking ter hoogte van scheuren in het metselwerk dient te worden hersteld door het inslijpen van voegwapening diam. 5 à 6 mm, alle 3 lagen. Aan de noordgevel van de hoeve dient de borstwering te worden gedemonteerd en heropgemetseld.

29 Pag. : 27/28 De cementering aan de westgevel vertoont tal van fijne scheurvorming. Het is mogelijk dat het achterliggende metselwerk eveneens in slechtere staat verkeerd. Bij een verwijdering van de cementering is het aangewezen om uitgebreide herstel en heropvoegen van het metselwerk te voorzien. Ter hoogte van kolom 1N in de open schuur dient de boom te worden verwijderd. Een gedeelte van het metselwerk dient te worden gedemonteerd en heropgemetseld. De dakstructuur dient geschoord te worden. De scheurvorming in kolom 5Z dient opgevuld worden door het diep opvoegen of injecteren van de scheur. 6.3 Houten vloeren hoeve Alle houten vloeren zijn ernstig aangetast. Een volledige vervanging van de vloerplanken en kinderbalken is aangewezen. De moerbalken lijken nog in goede staat te zijn. De balkkoppen dienen echter bijkomend te worden vrijgelegd en onderzocht. Twee van de ondersteunende houten kolommen vertonen aantasting (één met metselwerk parement). Het is aangewezen beide kolommen te vernieuwen. 6.4 Dakstructuur Dakstructuur hoeve De dakstructuur is aan de noordzijde zeer sterk aangetast. Een uitgebreide vervanging van de houten elementen (muurplaat, kepers,..) is nodig. Verder zijn enkele sporadische elementen aangetast en dienen te worden vervangen. De balkkoppen van de moerbalken en spantvoeten dienen te worden gecontroleerd en desgevallend te worden hersteld. De twee elementen van de centrale trekker in de stal dienen opnieuw onderling te worden verbonden.

30 Pag. : 28/28 De spantstructuur vertoont een beperkte overschrijding van de toelaatbare grenzen bij knik- en kipcontrole voor de spantbenen en de tweede trekker. Een versterking van deze elementen is evenwel niet noodzakelijk. De hanenbalk is echter sterk ondergedimensioneerd en dient te worden versterkt (bvb verdubbeling) Dakstructuur schuur Tal van elementen zijn lokaal aangetast door gaten in de dakbedekking. De aangetaste elementen dienen te worden vervangen. De dakspanten hebben onvoldoende stijfheid voor de optredende belastingen. De toelaatbare grenzen voor de vervormingen worden overschreden. Afhankelijk van de gewenste afwerking kan evenwel een grotere vervorming worden toegelaten. Uit de weerstandscontrole en knik- en kipcontrole blijkt dat de secties van de spanten in de schuur onvoldoende zijn voor de optredende belastingen. Een versterking van de dakstructuur is vereist. Dit kan gerealiseerd worden door het verdubbelen van elementen (trekkers, spantbenen) en/of door het toevoegen van elementen (windverbanden, steekschoren, priemstijl,...). Bij de gordingen worden de toelaatbare grenzen voor de vervormingen overschreden, uitgezonderd voor G1 (muurplaat) en G5 (nok). Afhankelijk van de gewenste afwerking kan evenwel een grotere vervorming worden toegelaten.

31 Bijlage A: Wind- en sneeuwlast

32 D/01633/18 Vosselaar, Hof van Vosselaar Berekening sneeuwlast volgens NBN EN :2008 HOEVE Basic values s 0,40 kn/m² loodrechte projectie sneeuwbelasting μ i 0,80 vormcoëfficiënt C e 1 blootstelling aan wind en temperatuur C t 1 season factor s k 0,50 kn/m² sneeuwbelasting op de grond α 30 dakhelling Ophoping s 0,00 kn/m² sneeuwbelasting μ 2 0,00 vormcoëfficiënt SCHUUR Basic values s 0,33 kn/m² loodrechte projectie sneeuwbelasting μ i 0,67 vormcoëfficiënt C e 1 blootstelling aan wind en temperatuur C t 1 season factor s k 0,50 kn/m² sneeuwbelasting op de grond α 35 dakhelling Ophoping s 0,00 kn/m² sneeuwbelasting μ 2 0,00 vormcoëfficiënt

33 D/01633/18 Vosselaar, Hof van Vosselaar Berekening windbelasting volgens NBN EN :2005 Basiswaarden v b,0 26 m/s fundamentele waarde basiswindsnelheid c dir 1 windrichtingsfactor c season 1 seizoensfactor v b 26,00 m/s V (4.1) basiswindsnelheid Gemiddelde wind c o (z) 1 orografiefactor z 6 m F 7.8 hoogte boven maaiveld z 0 0,3 m T 4.1 categorie III ruwheidslengte z 0,II 0,05 m k r 0,22 V (4.5) terreinfactor z min 5 m T 4.1 categorie III minimale hoogte z max 200 m c r (z) 0,65 V (4.4) ruwheidsfactor v m (z) 16,78 m/s V (4.3) gemiddelde windsnelheid Windturbulentie k l 1 turbulentiefactor σ v 5,60 m/s V (4.6) standaardafwijking van de turbulentie l v (z) 0,33 V (4.7) turbulentie-intensiteit Extreme stuwdruk ρ 1,25 kg/m³ luchtdichtheid q p (z) 587 N/m² V (4.8) extreme stuwdruk q b 423 N/m² V (4.10) basis stuwdruk c e (z) 1,39 V (4.9) blootstellingsfactor Windkrachten Maximale winddruk op een zadeldak, windrichting θ = 0 c pe 0,7 c pe,10 T 7.4a zone F/G_α=30 drukcoëfficiënt voor uitwendige druk w e 411 N/m² V (5.1) winddruk op buitenzijde c pi -0,3 V (7.3) opm 2 drukcoëfficiënt voor inwendige druk w i -176 N/m² V (5.2) winddruk op binnenwanden c s c d 1 bouwwerkfactor F w 587 N/m² max. windkracht op zadeldak, windrichting θ = 0 c pe 0,5 c pe,10 T 7.4a zone H_α=30 drukcoëfficiënt voor uitwendige druk w e 293 N/m² V (5.1) winddruk op buitenzijde c pi -0,3 V (7.3) opm 2 drukcoëfficiënt voor inwendige druk w i -176 N/m² V (5.2) winddruk op binnenwanden c s c d 1 bouwwerkfactor F w 470 N/m² max. windkracht op zadeldak, windrichting θ = 0

34 Bijlage B: Controleberekening dakstructuur hoeve

35 D/01633/18 Vosselaar, Hof van Vosselaar Berekening gordingen hoeve Hoeve E-MODULUS HOUT G1 N E = N/mm² AFMETINGEN G1 N Totale overspanning = 4,40 4,40 m Overspanning windschoren = 4,40 4,40 m Tussenafstand = 1,90 1,90 m Dakhelling = Breedte = mm Hoogte = mm I = mm4 I/v = mm3 BELASTING G1 N Permanente last = kg/m² BGT/UGT 1 Wind = kg/m² BGT/UGT 2 Projectie perm. last op dak = kg/m² BGT/UGT 2 Projectie wind verticaal = kg/m² BGT/UGT 1 Combinatie 1, verticaal Totaal BGT 1 = kg/m² Totaal UGT 1 = kg/m² Lijnlast op gording BGT = 2,29 1,91 kn/m Lijnlast op gording UGT = 3,21 2,63 kn/m Max buigmoment UGT = 7,77 6,37 knm Max buigspanning UGT = 12,28 10,06 N/mm² OK OK Doorbuiging u_2 = 5,3 2,6 mm Grens u_2 (L/300) = 14,7 14,7 mm OK OK Doorbuiging u_perm = 10,4 10,4 mm Doorbuiging u_fin = 23,3 20,0 mm Grens u_fin (L/200) = 22,0 22,0 mm NIET OK OK Combinatie 2, loodrecht op dakvlak Totaal BGT 2 = 116 kg/m² Totaal UGT 2 = 164 kg/m² Lijnlast op gording BGT = 2,21 kn/m Lijnlast op gording UGT = 3,12 kn/m Max buigmoment UGT = 7,54 knm Max buigspanning UGT = 11,91 N/mm² OK Doorbuiging u_2 = 6,1 mm Grens u_2 (L/300) = 14,7 mm OK Doorbuiging u_perm = 9,0 mm Doorbuiging u_fin = 22,1 mm Grens u_fin (L/200) = 22,0 mm NIET OK

36 Texte invisible servant à adapter hauteur texte Inhoudsopgave 1 Geometrie Software informatie Geometrie voorstelling (m) Lasten Voorstelling lasten (kn, knm, mm, kn/m, knm/m, kn/m²) Eigengewicht permanente lasten Wind sneeuw (H <= 1000 m) Combinaties uiterste grenstoestand - fundamentele combinatie bruikbaarheidsgrenstoestand - zeldzame combinatie Resultaten Voorstelling algemene resultaten δx (mm) - BGT ZC Omhullende δy (mm) - BGT ZC Omhullende Sterkte controle van staaf (%) - Eurocode 3 : EN /3 (--) Stabiliteitscontrole van staaf (%) - Eurocode 3 : EN /3 (--)...7 Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 1

37 Texte invisible servant à adapter hauteur texte 1 Geometrie 1.1 Software informatie Structuur gemodelleerd met Diamonds Versie Structuur berekend met Buildsoft Server Versie Berekeningsnota afgeprint met Diamonds Versie Geometrie voorstelling (m) 2 Lasten 2.1 Voorstelling lasten (kn, knm, mm, kn/m, knm/m, kn/m²) Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 2

38 Texte invisible servant à adapter hauteur texte Eigengewicht permanente lasten Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 3

39 Texte invisible servant à adapter hauteur texte Wind sneeuw (H <= 1000 m) Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 4

40 Texte invisible servant à adapter hauteur texte 2.2 Combinaties uiterste grenstoestand - fundamentele combinatie Naam Eigengewicht permanente lasten Wind sneeuw (H <= 1000 m) 1 UGT FC 1 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 1,00 x 1,50 0,30 x 1,50 2 UGT FC 2 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 0,30 x 1,50 1,00 x 1,50 3 UGT FC 3 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 0,00 0,00 4 UGT FC 10 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 1,00 x 1,50 0,30 x 1,50 5 UGT FC 11 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,30 x 1,50 1,00 x 1,50 6 UGT FC 13 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 0,00 1,00 x 1,50 7 UGT FC 16 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,00 1,00 x 1,50 8 UGT FC 17 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 1,00 x 1,50 0,00 9 UGT FC 20 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 1,00 x 1,50 0, bruikbaarheidsgrenstoestand - zeldzame combinatie Naam Eigengewicht permanente lasten Wind sneeuw (H <= 1000 m) 1 BGT ZC 1 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,30 x 1,00 2 BGT ZC 2 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,30 x 1,00 1,00 x 1,00 3 BGT ZC 3 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,00 0,00 4 BGT ZC 4 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,00 1,00 x 1,00 5 BGT ZC 5 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,00 3 Resultaten 3.1 Voorstelling algemene resultaten δx (mm) - BGT ZC Omhullende Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 5

41 Texte invisible servant à adapter hauteur texte δy (mm) - BGT ZC Omhullende Sterkte controle van staaf (%) - Eurocode 3 : EN /3 (--) Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 6

42 Texte invisible servant à adapter hauteur texte Stabiliteitscontrole van staaf (%) - Eurocode 3 : EN /3 (--) Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 7

43 Bijlage C: Controleberekening dakstructuur schuur

44 D/01633/18 Vosselaar, Hof van Vosselaar Berekening gordingen schuur Schuur E-MODULUS HOUT G2 G5 (N) E = N/mm² AFMETINGEN G2 G5 (N) Totale overspanning = 3,90 3,90 m Overspanning windschoren = 3,90 3,90 m Tussenafstand = 1,15 0,58 m Dakhelling = Breedte = mm Hoogte = mm I = mm4 I/v = mm3 BELASTING G2 G5 (N) Permanente last = kg/m² BGT/UGT 1 Wind = kg/m² BGT/UGT 2 Projectie perm. last op dak = kg/m² BGT/UGT 2 Projectie wind verticaal = kg/m² BGT/UGT 1 Combinatie 1, verticaal Totaal BGT 1 = kg/m² Totaal UGT 1 = kg/m² Lijnlast op gording BGT = 1,13 0,57 kn/m Lijnlast op gording UGT = 1,59 0,80 kn/m Max buigmoment UGT = 3,03 1,52 knm Max buigspanning UGT = 11,65 5,83 N/mm² OK OK Doorbuiging u_2 = 6,6 3,3 mm Grens u_2 (L/300) = 13,0 13,0 mm OK OK Doorbuiging u_perm = 10,3 5,2 mm Doorbuiging u_fin = 24,7 12,4 mm Grens u_fin (L/200) = 19,5 19,5 mm NIET OK OK Combinatie 2, loodrecht op dakvlak Totaal BGT 2 = kg/m² Totaal UGT 2 = kg/m² Lijnlast op gording BGT = 1,11 0,55 kn/m Lijnlast op gording UGT = 1,57 0,79 kn/m Max buigmoment UGT = 2,99 1,50 knm Max buigspanning UGT = 11,49 5,75 N/mm² OK OK Doorbuiging u_2 = 8,1 4,0 mm Grens u_2 (L/300) = 13,0 13,0 mm OK OK Doorbuiging u_perm = 8,4 4,2 mm Doorbuiging u_fin = 23,6 11,8 mm Grens u_fin (L/200) = 19,5 19,5 mm NIET OK OK

45 Texte invisible servant à adapter hauteur texte Inhoudsopgave 1 Geometrie Software informatie Geometrie voorstelling (m) Lasten Voorstelling lasten (kn, knm, mm, kn/m, knm/m, kn/m²) Eigengewicht permanente lasten Wind sneeuw (H <= 1000 m) Combinaties uiterste grenstoestand - fundamentele combinatie bruikbaarheidsgrenstoestand - zeldzame combinatie Resultaten Voorstelling algemene resultaten δx (mm) - BGT ZC Omhullende δy (mm) - BGT ZC Omhullende Sterkte controle van staaf (%) - Eurocode 3 : EN /3 (--) Stabiliteitscontrole van staaf (%) - Eurocode 3 : EN /3 (--)...7 Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 1

46 Texte invisible servant à adapter hauteur texte 1 Geometrie 1.1 Software informatie Structuur gemodelleerd met Diamonds Versie Structuur berekend met Buildsoft Server Versie Berekeningsnota afgeprint met Diamonds Versie Geometrie voorstelling (m) 2 Lasten 2.1 Voorstelling lasten (kn, knm, mm, kn/m, knm/m, kn/m²) Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 2

47 Texte invisible servant à adapter hauteur texte Eigengewicht permanente lasten Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 3

48 Texte invisible servant à adapter hauteur texte Wind sneeuw (H <= 1000 m) Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 4

49 Texte invisible servant à adapter hauteur texte 2.2 Combinaties uiterste grenstoestand - fundamentele combinatie Naam Eigengewicht permanente lasten Wind sneeuw (H <= 1000 m) 1 UGT FC 1 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 1,00 x 1,50 0,30 x 1,50 2 UGT FC 2 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 0,30 x 1,50 1,00 x 1,50 3 UGT FC 10 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 1,00 x 1,50 0,30 x 1,50 4 UGT FC 11 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,30 x 1,50 1,00 x 1,50 5 UGT FC 13 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 0,00 1,00 x 1,50 6 UGT FC 16 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,00 1,00 x 1,50 7 UGT FC 17 1,00 x 1,35 1,00 x 1,35 1,00 x 1,50 0,00 8 UGT FC 20 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 1,00 x 1,50 0, bruikbaarheidsgrenstoestand - zeldzame combinatie Naam Eigengewicht permanente lasten Wind sneeuw (H <= 1000 m) 1 BGT ZC 1 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,30 x 1,00 2 BGT ZC 2 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,30 x 1,00 1,00 x 1,00 3 BGT ZC 3 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,00 0,00 4 BGT ZC 4 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,00 1,00 x 1,00 5 BGT ZC 5 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 1,00 x 1,00 0,00 3 Resultaten 3.1 Voorstelling algemene resultaten δx (mm) - BGT ZC Omhullende Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 5

50 Texte invisible servant à adapter hauteur texte δy (mm) - BGT ZC Omhullende Sterkte controle van staaf (%) - Eurocode 3 : EN /3 (--) Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 6

51 Texte invisible servant à adapter hauteur texte Stabiliteitscontrole van staaf (%) - Eurocode 3 : EN /3 (--) Triconsult nv 16/05/2018 Pagina 7