Colofon. Gemeente Amersfoort Stadhuisplein 1 Postbus EA Amersfoort Tel: (033)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Colofon. Gemeente Amersfoort Stadhuisplein 1 Postbus 4000 3800 EA Amersfoort Tel: (033)4695111 www.amersfoort.nl email: StadzoektBoer@amersfoort."

Transcriptie

1 Stad zoekt Boer

2 Colofon Gemeente Amersfoort Stadhuisplein 1 Postbus EA Amersfoort Tel: (033) De gemeente Amersfoort, de gemeente Leusden en het Nationaal Landschap Arkemheen Eemland zijn de initiatiefnemers van deze conferentie. Zij worden hierbij gesteund en ondersteund door de provincie Utrecht, Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei, gewest Eemland, Mensenland en BMC (Bestuur & Management Consultants). Productie publicatie Gemeente Amersfoort Fotografie Robert Jan Stokman, Amersfoort Vormgeving BRAYN, Amersfoort Druk Mailfors, Amersfoort

3 En weer klikt het tussen stad en platteland Tweede conferentie Stad zoekt Boer een succes Terwijl een stormachtige wind rond de speciaal voor de ruim honderdvijftig deelnemers opgezette partytent spookte, werd binnen zowel vooruit als terug gekeken. Voor de deelnemers aan de tweede editie van Stad zoekt Boer was een ochtendprogramma samen gesteld dat hen naar verschillende buitenlocaties bracht. Ter inspiratie! De middag stond in het teken van matching. De deelnemers konden hun wensen en ideeën kenbaar maken op vraag en aanbod plakborden die ruimte boden aan de vier thema s: Voedsel, Zorg, Energie en Recreatie/Landschapsbeleving. Dit leverde vele reacties op. Zoals van deze boer: Ik biedt 1500 m 2 dak aan op het zuiden onder een hoek van 40 graden voor het opwekken van groene stroom door middel van zonnepanelen. In de categorie Voedsel kon de volgende wens worden genoteerd: Ik wil... een afspraak maken tussen gemeente en landwinkel om drie mogelijke locaties voor een landwinkel in de stad te realiseren. En de categorie Zorg leverde een opmerkelijk initiatief op: Ik wil... op een boerderij activiteiten en ontspanning aanbieden aan Turkse ouderen met lichamelijke en psychische klachten. Alle matches werden keurig in kaart gebracht en onder het toeziend oog van notaris Schermerhorn van de benodigde handtekeningen voorzien. De notaris kon bekendmaken dat het aantal matches ongeveer hetzelfde was als het jaar daarvoor namelijk 45. Maar het verschil is dat nu vaak drie à vier partijen bij een match zijn betrokken, aldus notaris Schermerhorn.

4 De initiatiefnemers Tijdens deze conferentie spreek je zelf veel mensen, maar vooral ook veel mensen spreken elkaar. Hans van Daalen, wethouder gemeente Amersfoort Zestig procent van de vorig jaar op De Eemlandhoeve tot stand gekomen matches werd daadwerkelijk in uitvoering genomen. Dat is heel erg veel, aldus Hans van Daalen, wethouder Groenblauwe Structuur van de gemeente Amersfoort. Van Daalen: Ik vind dat een groot succes, want bij dit initiatief spelen zoveel verschillende partijen met zoveel verschillende achtergronden een rol. Ofschoon een resultaat van zestig procent geslaagde matches uitstekend mag worden genoemd, hebben de organiserende partners besloten scherper toe te zien op de uitvoering van de dit jaar tot stand gekomen matches. Wethouder Van Daalen: Een aantal matches is vorig jaar in enthousiasme gemaakt, maar niet tot uitvoering gekomen. Als gemeente Amersfoort gaan wij er nu iets dichter op zitten om te bevorderen dat nog meer matches ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Wethouder Van Daalen benadrukt dat de betrokken partners volwaardig moeten samenwerken en dat niet teveel op de gemeente Amersfoort kan worden geleund. Van Daalen: Wij vinden het voor onze inwoners van groot belang dat zij op allerlei manieren gebruik kunnen maken van het platteland, maar als het om de financiën gaat moet er niet alleen naar de stad worden gekeken. Wij zijn één van de spelers.

5 Wim Huijgen, voorzitter Nationaal Landschap Arkemheen - Eemland Wim Huijgen, voorzitter van het bestuurlijk platform Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland, is meer dan tevreden over het resultaat van de tweede Stad zoekt Boer. Ik ging hier naartoe in de veronderstelling dat het niet mogelijk was het succes van vorig jaar te evenaren, maar ik denk dat deze dag minstens zo succesvol is als die van vorig jaar, aldus Huijgen. De voorzitter: Ik heb zelf bij de totstandkoming van veel matches gezeten. Ze zijn intensiever dan die van vorig jaar. Toen was het een nieuwtje, nu wordt er goed over nagedacht of het ook mogelijk is om de match uit te voeren. En omdat er ook meer aan nazorg wordt gedaan, vertrouw ik er op dat nog meer matches gaan lukken. Joyce Oskam, wethouder gemeente Leusden, zegt over Stad zoekt Boer 2008 het volgende: Dat de stad de boeren vindt en de boeren de stad, daar bieden wij nu als overheid het podium voor. Met als doel om allerlei verschillende partijen bij elkaar te brengen en de stad en het platteland beter met elkaar te verbinden. In de Vallei wordt veel voedsel geproduceerd. De boeren die hier aanwezig zijn produceren goed voedsel, kwalitatief sterk. Deze boeren geven wij hier een podium om aan de stad en de consument te laten zien wat zij doen en hoe zij dat doen. Als het goed is kunnen beide partijen veel voor elkaar betekenen en hebben ze elkaar daarnaast ook hard nodig. Wij hebben elkaar ook hard nodig als het gaat om natuur en landschap. Het zijn vooral onze boeren die het landschap in stand houden. Consumenten willen graag goed eten, maar ze willen ook graag naar buiten. Men wil recreëren en genieten van het mooie gebied dat wij hier in en rond de stad hebben. Hier is echt een markt voor en daar moeten we elkaar ook vinden! Door het zetten van handtekeningen onder matches blijkt dat het niet alleen intenties zijn, maar dat er ook werkelijk afspraken gemaakt worden om de plannen die er zijn te realiseren! Joyce Oskam, wethouder gemeente Leusden En of er een derde conferentie Stad zoekt Boer komt? Wim Huijgen: Ik hoop van wel. Misschien moeten we het wat breder trekken. Maar het concept is goed. Waar krijg je meer dan 140 mensen bij elkaar? Dit idee moeten we koesteren.

6 Bestuurders Henk Veldhuizen, voorzitter LTO Utrecht Marja van der Tas, dagvoorzitter Bart Krol, gedeputeerde provincie Utrecht Albertine van Vliet, burgemeester gemeente Amersfoort Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper is ervan overtuigd dat de energie die vandaag vrijkomt, net als afgelopen jaar, nog lang voelbaar zal blijven en in concrete resultaten wordt omgezet! Ik daag u uit om het aantal matches van vorig jaar te overtreffen, niet in aantal maar vooral in kwaliteit. Van vorig jaar hebben wij geleerd hoe belangrijk de nazorg is. Wij willen samen met anderen daar meer handen en voeten aan geven. Ik ben trots op dit project. Dat ik hier in Leusden vandaag de aftrap mag doen is een mooi voorbeeld van de verregaande samenwerking die wij met elkaar in dit project al hebben bereikt. Vandaag doen we daar allen natuurlijk nog een schepje bovenop. Gedeputeerde Bart Krol kon het vriendelijke doch dringende verzoek van burgemeester Van Vliet om aanwezig te zijn op Stad zoekt Boer dit keer niet afwijzen. Hij noemde Stad zoekt Boer een goed initiatief. Men mag trots zijn op de grote aantallen matches maar Krol vraagt wel om aandacht voor de daadwerkelijke uitvoering van de projecten. Matches sluiten is leuk, en het is fijn dat er zoveel energie voor is, maar de projecten moeten ook uitvoerbaar zijn. En daar moet meer op gelet gaan worden. Er liggen voor Henk Veldhuizen van het LTO-Utrecht heel veel kansen en mogelijkheden om werk met werk te maken. Uitgangspunt daarbij is dat dit op basis van vrijwilligheid gebeurt en mits dit haalbaar en betaalbaar is. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan is er met iedere individuele ondernemer een match te maken. Veldhuizen heeft niet alleen de hoop, maar ook de verwachting dat er veel matches gaan ontstaan. Voor hem is wel de vraag: wie zoekt wie? Stad en boer of boer en consument kunnen elkaar wel vinden, maar kunnen stad en boer de provincie ook vinden. Kan de provincie ons tempo bijhouden?

7 Maatschappelijke Organisaties Nico Peelen vertelde ons, als directeur van de Abrona, over de diverse mogelijkheden in het buitengebied die deze zorginstelling al weet te benutten. Stichting Abrona is een christelijke organisatie voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. De nadruk ligt, waar dat mogelijk is, op ontplooiing. Zowel kinderen als volwassenen kunnen bij Abrona terecht voor onder meer wonen, logeren, dagopvang, naschoolse opvang, noodopvang, maaltijden, training en thuiszorg. Voor patiënten heeft het een heilzame werking om buiten te zijn. Op dit moment zijn de boerderijen waarmee Abrona contacten heeft en patiënten onderbrengt ver weg gelegen. Hier bestaat nadrukkelijk de wens om opvang en zorgmogelijkheden dichter bij Amersfoort te realiseren. Jan Huijgen werkt met zijn collega s op de Eemlandhoeve aan een Veelzijdig Platteland. Het platteland verandert, verbreding, vergroting, vernieuwing, sociale en economische verschuivingen treden er op en er ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden. Ondernemers, beleidsmakers, onderwijsmensen en wetenschappers hebben elkaar veel te bieden. Met het Regionaal Innovatie Centrum Eemland probeert Huijgen kennis te generen en te delen. Ook hier ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden. Later in oktober vindt de European Eemland Conference plaats waar een internationaal publiek in debat gaat over het veelzijdige platteland. Jan Huijgen, Eemlandhoeve Nico Peelen, directeur Abrona Hans van Paddenburgh, De Amersfoortse Berg Gerard van Santen, directeur Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei Hans van Paddenburgh is aardrijkskundeleraar bij de Openbare Scholengemeenschap De Amersfoortse Berg. Hij organiseert een jaarlijkse werkweek op een aantal boerenbedrijven voor alle 3de klasleerlingen van deze school. Door leerlingen een aantal dagen op een boerderij onder te brengen, maken ze kennis met boeren, werken mee in de bedrijfsvoering en ervaren het leven in een totaal ander leefmilieu dan ze gewend zijn. Nu gaan de 3de klassers naar Friesland voor hun werkweek. Maar wat in Friesland gebeurt, kan ook hier in de eigen regio. Gerard van Santen werkt als directeur van de SVGV aan de uitvoering van de reconstructie en het nationaal landschap of eenvoudig gezegd de grote opknapbeurt van het platteland in de regio. Hij doet dit in samenwerking met de gemeenten, waterschap, maatschappelijke organisaties in de Gelderse Vallei en Eemland en met de provincies Gelderland en Utrecht. In honderden projecten die via SVGV worden uitgevoerd is samenwerking tussen bestaande partijen en nieuwe partijen een must. SVGV verbindt de partijen. Met een deftig woord is dit integraal werken.

8 Boeren Henk Davelaar, Leusder Horstee Henk Davelaar is melkveehouder in Leusden. Hij vertelt dat de Gelderse Vallei en Eemland aantrekkelijke gebieden zijn voor de stedeling. Jaarlijks recreëren meer dan een miljoen mensen in dit gebied. De vraag is hoe je dit in goede initiatieven vertaalt. Als boer moet je goed nadenken wat je de burger te bieden hebt. Er zijn boeren met skyboxen in hun stal, waar stedelingen het werk van de boer kunnen meemaken. Er zijn plattelandswinkels. Er is een boerderij met een kookstudio. Boeren zoeken voordurend naar bronnen van inkomsten. Breng deze behoeften samen en de rest volgt vanzelf. Samen kunnen kansen worden benut. Creativiteit is er! Jos Tolboom is de eigenaar van de Geitenboerderij Breevort in Hoogland West. Hier kunnen bezoekers vanuit een skybox in de geitenstal kijken. Op deze boerderij wordt geitenkaas gemaakt. Er zijn ongeveer 700 witte melkgeiten. Ook zijn bij de boerderij ruimtes te huur voor teambuilding, bedrijfspresentaties, vergaderingen, recepties en partijen. Joop Wantenaar is eigenaar van de biologisch dynamische melkveehouderij Het Derde Erf. In het kader van zorg heeft een aantal hulpboeren hier twee dagen per week een plezierige en nuttige dagbesteding. De koeien op Het Derde Erf zijn minimaal 6 maanden per jaar buiten. Bezoekers kunnen in de ligboxen en potstal kijken. Er is op de boerderij een koffie- en theehuis in de voormalig schaapskooi, je kunt er vergader- en cursusruimte huren en boerengolf spelen. Langs Het Derde Erf loopt een klompenpad van 9 kilometer lang, dat voert over het boerenland, het jaagpad langs de Eem en door de bossen en duinen van Soest.

9 Initiatieven, enkele voorbeelden Erwin Vroom (Projectmanager Eemfors): Ik heb vandaag een hele leuke match gesloten. Dit is met De Glind. De Glind is een jeugddorp bij Barneveld. Ik zag een kaartje hangen met de vraag of er bedrijven zijn die mensen op kunnen leiden voor het horecavak. Ik heb toen de vrager opgezocht en afgelopen week hebben wij een afspraak gehad. We gaan nu onderzoeken of wij jeugd uit het dorp kunnen opleiden voor de nieuwe horeca in het dorp. Daarnaast gaan we ook kijken of we jeugd in leerwerk trajecten kunnen opleiden voor schoonmaak en groen. Gerda Brethouwer (BMC): Ik heb enige weken terug inspirerende gesprekken gehad met Ted de Nijs van Waterschap Valei en Eem en Jaap Floor van SVGV. Ook Jaap is in en wil graag samenwerken aan een concreet project als dit. Inmiddels zijn nog meer partijen aangeschoven. De gemeente Amersfoort met Willem van der Stelt en Carolien de Boer en Johanna van der Werff van het Architectuurcentrum Amersfoort. We gaan na in hoeverre de wensen en belangen van verschillende partijen tot een uitvoerbaar project kunnen leiden met als resultaat een nieuwe serie bijzondere bankjes in het buitengebied. Gastheer en gastvrouw, Martin en Marieke van t Klooster, De Kopermolen te Leusden

10 Boeren Matches Stad zoekt Boer 2008 Nr. Partijen Overeenkomst 1 Gemeente Leusden Gemeente Amersfoort Provincie Utrecht (B. Krol) Eemlandhoeve Zorgboerderij t Paradijs/Buro Land-schap Leusder Horstee Landmarkt (H. van Dijk) SVGV 2 Gemeente Amersfoort (V. Labordus) Landschapswinkel (A. Hardeman) 3 ETC (namens gemeente Amersfoort) Mw. O. Tanyal en mw. Y. Asci 4 Projectgroep Leesbaar Landschap College van B&W Amersfoort College van B&W Leusden 5 Gemeente Amersfoort (R. Koek) W. van de Geest K&G Advies 6 Gemeente Amersfoort Ark en Eemlandschap Landschap Erfgoed Utrecht Eemfors CAH Dronten 7 Rudolph Stichting Stichting behoud historische werktuigen BMC Gemeente Leusden Landschap Erfgoed Utrecht 8 Gemeente Leusden R. v. Marissing Raatakker Leusderhorstee SVGV Handen en voeten geven aan het project Voedsel in Vallei en Eem. (Extra partijen vanuit horeca en onderwijs worden nog gezocht). Gesprek over de mogelijkheden voor het vestigen van een landschapswinkel in de stad --> bespreken van drie mogelijke locaties binnen 2 maanden. Klankbord voor onderzoek dagbesteding voor Turkse ouderen uit Amersfoort. Gebruik van het Netwerk Platteland voor uitwisseling ervaringen en contacten. De colleges van Leusden en Amersfoort gaan in hun grensgebied een dagdeel op stap met een landschapsgids. In de zoektocht naar oplossingen voor duurzame energie voor de wijk Vathorst West zal de gemeente Amersfoort ook zoeken naar mogelijkheden van de boer als energieleverancier. Partijen komen overeen dat gezamenlijk een plek in Amersfoort wordt gezocht waar snoeihout van het platteland en/of de stad Amersfoort tot duurzame energie kan worden verwerkt. (Een vragende partij moet nog worden gevonden). Oude landbouwwerktuigen nieuw leven inblazen. Vertellen van verhaal in nieuwe setting van nieuwe onderneming. Wellicht te combineren met informatiecentrum Leusderhorstee. Dus een fysieke plek en gebruik bewerkstelligen. --> natuurhistorisch, cultuurhistorisch en landbouwhistorisch museum en informatiecentrum met collectie oude landbouwwerktuigen. Inspannen voor een streekmarkt in de gemeente Leusden.

11 Nr. Partijen Overeenkomst 9 Gemeente Leusden Landwinkel (PJ. Brandsma) 10 Gemeente Leusden De Kopermolen 11 Leusder Horstee Gemeente Leusden Provincie Utrecht (S. Roell) 12 Gemeente Leusden CAH Dronten Leusder Horstee 13 Waterschap Vallei en Eem Natuurmonumenten IVN-Eemland 14 SVGV Leusder Horstee CAH Dronten 15 Matchpoint Landschapsfonds Vallei en Eem Projectgroep Leesbaar Landschap 16 Projectgroep Leesbaar Landschap Leusder Horstee 17 Streek en Smaakverbond Golden Tulip 18 Landschapsfonds Vallei en Eem Eemfors 19 Stiltecentrum Kloostertuin aan de Laak RIC Eemland Cliptoo BV Inspannen om een landwinkel mogelijk te maken in de gemeente Leusden. Proeverij organiseren op 10 december, de milieuvisieavond van de gemeente Leusden. Plaatsing twee kleine windmolens bij twee Leusder agrariërs Doel: belemmeringen vergunningverlening wegnemen productie groene stroom energieverbruik terugdringen voorlichting rond energie Indicatie tijdpad afhankelijk van vergunningtraject, april Zoeken partners om duurzame energie in het buitengebied te realiseren: zonnepanelen houtwalenergie biogas Wij maken een afspraak om te kijken of en hoe we een vogelobservatiehut oid kunnen realiseren bij gemaal Zeldert, Zuidereind in Baarn. Energiescans bij agrarische bedrijven Bewustwording energieverbruik 2 à 3 voorlichtingsbijeenkomsten in de regio (januari/februari erna tot zomervakantie 2009) 40x individueel bedrijfsvoorlichting Onderzoeken van de mogelijkheden om bedrijfsuitjes te organiseren met een landschapsexcursie in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen. Het organiseren van landschapsexcursies in de Gelderse Vallei volgens de vier brillen methode van leesbaar landschap. boeren masterclasses informatie en producten uit de streek in het restaurant in 2008 en 2009 minstens 3x komen tot leveren Aanleg/middelen voor een klompenpad in combinatie met maatschappelijke stages van de Guido de Bres School. Samenwerking bij digitale promotie van het gebied Vathorst Noord en stiltecentrum Kloostertuin aan de Laak.

12 Nr. Partijen Overeenkomst 20 Leudser Horstee Scholen Amersfoort (H. van Paddenburgh) 21 Boerderij Anders (mw W. Hoedjes en T. Stouten) Abrona 22 Abrona Stichting Ravelijn 23 Knoflookboerderij Kees Huijbregts Stichting Ravelijn 24 Urban Wijland Projectgroep Leesbaar Landschap 25 Zorgboerderij Het Paradijs Centrum Maliebaan 26 Eemlandhoeve Centrum Maliebaan 27 Rudolph Stichting Centrum Maliebaan 28 Streek en Smaakverbond Restaurant Sober/Tollius 29 Cliptoo W. Gijsbertsen Werkgroep Agrotoerisme Ark en Eemlandschap 30 Stichting Behoud de Eemvallei C.V. Koolmees Breevoort - J. Tolboom 31 Stichting Behoud de Eemvallei C.V. Koolmees Cliptoo W. Gijsbertsen Het aanbieden en ontvangen van stages t.b.v. scholen. Onderzoeken van realisatie woon/zorg boerderij in directe omgeving Utrecht (met name het vinden van een locatie). Wat: inzet van patiënten als medewerker in de vorm van dagbesteding in de wijk Vathorst. Welk: ondersteuning van bewoners die in het kader van leefbaarheid hulp nodig hebben. Wie: in afstemming met diverse partijen (woningcorporaties e.d.) Tijdspad: start 1 maart Samenwerking, onderzoeken en vormgeven waarbij vrijwilligers ingezet kunnen worden voor de boerderij. Waarbij onderzocht wordt op welke wijze samenwerking gevonden wordt bij het invullen van een land markt in Amersfoort en werk-/stage combinaties met AV Werk(t)! voor de wijken Liendert-Rustenburg, Kruiskamp-Koppel en Randenbroek-Schuilenburg. Vis AV-Werk(t) een zoeken naar een nieuwe afzetmarkt streekproducten. Kunstenaars van Urban Wijland proberen de vier brillen van leesbaar landschap visueel te maken. Onderzoeken mogelijkheid plaatsen cliënten. Ecologisch erfbeheer door (ex)verslaafden. Intentie om hovenierswerk te laten doen door (ex)verslaafden op de Glind. Samen boerenproducten in het spotlight zetten voor producenten markt in het restaurant. J. Tolboom ondersteunt het initiatief om te komen tot een internetportal voor alle plattelands toeristische activiteiten. Het wordt ingebracht in de werkgroep die zich richt op toeristen in Arkemheen en Eemland. Uitwisseling gegevens met betrekking tot de historie van de boerderij Breevoort in Hoogland tbv publicatie Cliptoo (Arkemheen-Eemland). Historische gegevens uitwisselen over Eemland op initiatief van online platform ter stimulering van plattelandstoerisme van Cliptoo.

13 Nr. Partijen Overeenkomst 32 RIC Eemland Homerunr Cliptoo 33 Stichting Omtrek van Amersfoort L. Janssen Cliptoo W. Gijsbertsen 34 BMC mw G. Brethouwer Waterschap V&E T. de Nijs Amersfoort in C J. van der Werff Gemeente Amersfoort 35 Provincie Utrecht S. Roell CAH Dronten 36 Cliptoo W. Gijsbertsen Boerderij arrangementen, mw L. Oskam Farm Visit en J. Tolboom - Breevoort 37 LBI W. Nauta RIC Eemland Sandra Bos Gemeente Amersfoort 38 ETC (namens gemeente Amersfoort) Beweging 3.0 (verpleging + verzorging) M. de Jong 39 J. Tolboom Geitenboerderij Breevoort Mw. A. Savenije Urban Wijland RIC Eemland wil als partner meewerken aan dit initiatief om regionale kennis uit het gebied Eemland, Arkemheen en de Gelderse Vallei beter te ontsluiten om zo de regio op de kaart te krijgen en te promoten. Promotie van omtrek van Amersfoort te publiceren op digitaal platform van Cliptoo --> initiatief ter ontsluiting van het landschap ter bevordering van plattelandstoerisme. Realisering van verbindingsbuitenbankjes voor stad en ommeland. Serie water-uitkijk-bankjes. Gezamenlijke inspanning om opgedane ervaringen uit zien=geloven voor onderwijs geschikt te maken. Partijen ondersteunen het initiatief van Homerun om te komen tot een internet-portal voor alle plattelands toeristische activiteiten. Het plan wordt ingebracht in het samenwerkingsverband boerderijarrangementen die zich specifiek richt op de zakelijke markt. Het doel is mogelijkheden voor een stadsboerderij te onderzoeken. Bij mogelijkheden denken we aan locatie, producten (educatie, zorg, netwerk, duurzame landbouwproductie en verkoop), groenonderhoud, financiering, samenwerking, omvang, organisatie, vraag (zorg, scholen, gemeente, retail bio/streek) Tijdpad: okt 2008 okt 2009 Resultaat: voorstel/(ondernemings)plan voor stadsboerderij Amersfoort. Coördinatie, kennisinbreng: B. Pijnenburg, W. Nauta, Wethouder van Daalen, E. van Groningen, PJ. Brandsma (landwinkels), H. van Paddenburgh (De Berg) Nog meerdere partijen te betrekken: Eemlandhoeve, biowinkels en agrarische bedrijven. Leggen van contacten met agrarische wereld. Bijvoorbeeld plekken voor cliënten in verzorging via Netwerk Platteland. Zorgen dat de opening van de geiten/conferentie boerderij samenvalt met de activiteiten en events van Urban Wijland in de periode 3 juni t/m 28 juni 2009.

14 Nr. Partijen Overeenkomst 40 Gemeente Eemnes H. Zoetman Natuurmonumenten Waterschap V&E 41 Projectgroep Leesbaar Landschap Kerken in Vathorst R. van de Spoel Informatievoorziening over kwaliteiten Eemland verbeteren in het veld. Recreatieve routestructuren verbeteren naar draagkracht van de natuur. Resultaten: infopanelen versterking fiets- en wandelroutes natuurbeleving aan randen reservaten picknickplekken en bankjes vogelkijkplekken parkeervoorzieningen etc. Ook nog meer mogelijke partners gezocht. Het organiseren van landschapsexcursies voor de inwoners van Vathorst, bij voorkeur in hun directe woonomgeving. 42 Rudolfstichting G. de Jong Gemeente Amersfoort 43 Ark en Eemlandschap K. van Valkengoed Waterschap V&E D. van Veldhuizen Nationaal Landschap A&E H. Hubers 44 ETC (namens gemeente Amersfoort) Centrum Maliebaan 45 Rudolfstichting G. de Jong ETC/Netwerk Platteland/ mw. M. Wille, mw M. de Jong 46 RIC Eemland Rabo agrarische Kennis K. Gondelach SVGV 10x huren vergaderruimte De Glindster geëxploiteerd door jeugdhulpverleningcliënten. Uitvoeren project vermindering erfafspoeling als demoproject opnemen in het conceptuitvoeringsprogramma 2009 van Utrecht. Kennismatch: excursie landzijde, uitwisseling ervaring Amsterdam. Bemiddeling implementatie Eemland. Beide voor dagbesteding en wonen ex verslaafden. NP/ETC maakt minstens 6x per jaar gebruik van vergaderlocaties de Glindster. af te stemmen te verkennen zo mogelijk te komen tot een Agro & co formule in het gebied Gelderse Vallei, Randmeren en Eemland

15 Bert Nou, ik ben dus Bert de Vries, agrarisch ondernemer hier in Wijde Wielen. En mijn vrouw Elly en ik willen dus graag een landschapswinkeltje beginnen, in een schuur bij mij op het terrein. Ad (gemeenteambtenaar) Pardon? Een winkeltje? In een oude boerenschuur? Bert Inderdaad. En nu hebben we bedacht: wij hebben nog een schuur staan, die mijn vader ooit nog heeft gebouwd en waar we al heel lang helemaal niks meer mee doen. Die staat eigenlijk wel op het punt van totaal verval, zeg maar. Ruiten kapot, gaten in het dak, deuren hangen op half zeven en noem maar op. En daar kan dus een prachtig mooi winkeltje in... met boerenproducten, maar ook met dingen van het landschap. Ja, dus een Landschapwinkel zeg maar... met mooie spullen, zoals mooie nestkastjes, kaarten, oud-hollandse klompen, zowel blank als geel beschilderd, op maat gemaakte rieten matten voor de tuinschutting of isolatie, bedrukte T-shirts, schorten, noem maar op. Ad Ahaa ja ja nee nee. Nee! Mag niet! En gebeurt niet! Want dat past a niet in het bestemmingsplan en b niet in het beleid. Goedemiddag (draait bordje dicht om en wil verder gaan werken). Bert is radeloos en vraagt het publiek om een emotie waarin hij gaat proberen om deze ambtenaar te overtuigen om toch even met hem verder mee te kijken naar de mogelijkheden. VERLEIDEN Troje Training en Theater

16

DESKUNDIGEN. - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen

DESKUNDIGEN. - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen DESKUNDIGEN - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen Maria van Boxtel Graag werk ik samen met boeren en boerinnen aan directe verkoop van hun producten.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST!

OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! ietsroute Hoogland West OPDRACHTEN bij de FIETSEXCURSIE van het project MOOI HOOGLAND-WEST! 5 4 6 3 2 1 Let op het verkeer en zet je fiets goed aan de kant! Mooi Hoogland-West! 1 Bolle akker locatie 1

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

NOVEMBER 18, 2015 RELATIE BOEREN-STEDEN ONDERZOEK VAN LTO NOORD SHARONA DE KLERK STAGIAIR

NOVEMBER 18, 2015 RELATIE BOEREN-STEDEN ONDERZOEK VAN LTO NOORD SHARONA DE KLERK STAGIAIR NOVEMBER 18, 2015 RELATIE BOEREN-STEDEN ONDERZOEK VAN LTO NOORD SHARONA DE KLERK STAGIAIR Samenvatting Dit is een onderzoek vanuit LTO Noord naar de relatie tussen boeren en steden, dus in welke opzichten

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft!

VOORAANKONDIGING. Najaarsconferentie. Europese Eemland Conferentie EUROPESE EEMLAND CONFERENTIE VEELZIJDIG PLATTELAND! Het platteland leeft! VOORAANKONDIGING Het platteland leeft! De Europese Eemland Conferentie en het Netwerk Platteland hebben de handen ineengeslagen om in het najaar een bruisende driedaagse plattelandsconferentie te organiseren.

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s

Erfgoed als krachtvoer. Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s Erfgoed als krachtvoer Tips voor een nieuwe toekomst voor dorpen, steden en regio s U wilt nieuw leven blazen in uw dorp, stad of regio? Als alles tegen zit, is er altijd nog het erfgoed. Het DNA van het

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 08.1145, d.d. 25 november 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Sluiten samenwerkingsconvenant 'Veerkracht' in het kader van preventie van depressie bij ouderen in Leiden Zuidwest BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0690, d.d. 23 juni 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Voortgangsrapportage project Biodiversiteits-actieplan Lekker groen in en om Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1.

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Provinciaal blad 2012, 44

Provinciaal blad 2012, 44 ISSN 0920-105X Provinciaal blad 2012, 44 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 28 augustus 2012, nr. 80B5BE58, tot instelling van de AVP-gebiedscommissie Vallei en Heuvelrug (Instellingsbesluit

Nadere informatie

Eindrapportage. Project Verbreding augustus 2008 juli 2012

Eindrapportage. Project Verbreding augustus 2008 juli 2012 Vereniging voor verbrede landbouw De Frisse Wind Eindrapportage Project Verbreding augustus 2008 juli 2012 POP/ILG projectnummer: 2008-41517-32609 Contact: Westfriesedijk 164 1767 CV Kolhorn info@defrissewind.nl

Nadere informatie

AdembenEEMend EEMland. Ontdek het platteland

AdembenEEMend EEMland. Ontdek het platteland AdembenEEMend EEMland Ontdek het platteland ARK & EEMLANDSCHAP De bedrijven in deze folder zijn allen lid van de agrarische natuur- en landschapsvereniging Ark & Eemlandschap. Ark & Eemlandschap is in

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie.

PROVINCIAAL BLAD. ARTIKEL 2 AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost Er is een AVP-gebiedscommissie Utrecht Oost, hierna te noemen de commissie. PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 5575 12 oktober 2016 Besluit van gedeputeerde staten van Utrecht van 27 september 2016, nr. 819AA339 tot instelling van de AVP-gebiedscommissie

Nadere informatie

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam

Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Bezoekersenquête boerenmarkten in Den Haag, Delft en Schiedam Martijn Epskamp Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) januari 2010 In opdracht van ds+v (gemeente Rotterdam) en provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Werksessie VBG. 15 juni 2011. ZLTO gebouw Den Bosch. Dr. Henk C. van Latesteijn

Werksessie VBG. 15 juni 2011. ZLTO gebouw Den Bosch. Dr. Henk C. van Latesteijn Werksessie VBG 15 juni 2011 ZLTO gebouw Den Bosch Dr. Henk C. van Latesteijn De Brandende Vraag Welke rol kunnen gemeenten spelen bij het vormgeven van een nieuwe relatie tussen stad en platteland? 1 Inspiratie

Nadere informatie

De Kromme Rijnstreek bloeit

De Kromme Rijnstreek bloeit OP EUROPA INVESTEERT IN ZIJN PLATTELAND 43 PROJECTEN ONDERSTEUND De Kromme Rijnstreek bloeit Resultaten LEADER Kromme Rijn 2007-2013 EU SUBSIDIE VERVIJFVOUDIGD VERSTERKING STREEKIDENTITEIT EN LEEFBAARHEID

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Maarten Vrolijk Livestock Research Earth overshoot day Earth Overshoot Day = dag waarop we alle bronnen

Nadere informatie

De Kleine Aarde Nieuwe Stijl

De Kleine Aarde Nieuwe Stijl De Kleine Aarde Nieuwe Stijl Het Plan Culinair centrum Toeristische en recreatieve trekpleister in Brabant Landelijk platform voor Herenboeren Nederland Educatie centrum voor Horeca, Agrarisch, Techniek

Nadere informatie

Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden

Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Cursus Ambassadeurs van het landschap Leidsche Ommelanden Begin 2013 heeft IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, de cursus Ambassadeurs

Nadere informatie

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020.

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. Gebiedsprogramma 2016-2020 Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. 1 Integrale gebiedsopgaven Initiëren, faciliteren en uitvoeren van integrale gebiedsopgaven

Nadere informatie

Resultaten landbouwenquête. September 2013

Resultaten landbouwenquête. September 2013 Resultaten landbouwenquête September 2013 1 Landbouwenquête 2013 Inleiding In juni 2013 hebben de noordelijke Natuur en Milieufederaties en LTO Noord in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

Tips om mensen met een beperking of (psycho)sociale problemen mee te laten doen aan uw gemeentelijke samenleving. Promens Care. Centrale Cliëntenraad

Tips om mensen met een beperking of (psycho)sociale problemen mee te laten doen aan uw gemeentelijke samenleving. Promens Care. Centrale Cliëntenraad voor Zorgen en kansen Tips om mensen met een beperking of (psycho)sociale problemen mee te laten doen aan uw gemeentelijke samenleving Promens Care Centrale Cliëntenraad Inleiding Met de overheveling van

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Verslag rondetafel landelijk gebied en erfgoed. 16 februari 2017

Verslag rondetafel landelijk gebied en erfgoed. 16 februari 2017 Verslag rondetafel landelijk gebied en erfgoed 16 februari 2017 2 Landelijk gebied en erfgoed Veranderingen in agrarische bedrijfsvoering hebben gevolgen voor erfgoed in het landelijk gebied. Zowel het

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

Presentatie Haalbaarheidsonderzoek Produit de Maroc

Presentatie Haalbaarheidsonderzoek Produit de Maroc Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Presentatie Haalbaarheidsonderzoek Produit de Maroc Amal Farahi Regionaal Zorgberaad Midden- Holland Mei 2009 Europees

Nadere informatie

De Boeren Bakplaat. een innovatief agrotoerisme concept

De Boeren Bakplaat. een innovatief agrotoerisme concept De Boeren Bakplaat een innovatief agrotoerisme concept 1 augustus 2010 Omgevingsverkenning: Wat mij aanspreekt aan agrotoerisme is dat men kan genieten van het leven op het platteland in combinatie met

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Inhoud Doelstelling provincie Presentatie forten Vragen Veel actoren veel belangen 2 provincies 19 gemeenten 3 waterschappen 19 eigenaren 42 beheerders Plek

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2007

Nieuwsbrief december 2007 Vereniging voor verbrede landbouw De Frisse Wind Secretariaat: Westfriesedijk 164, 1767 CV Kolhorn Telefoon: 0224-531304 Email: info@defrissewind.nl Website: www.defrissewind.nl Nieuwsbrief december 2007

Nadere informatie

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Evenementenlocatie met eindeloze mogelijkheden! Central Studios te Utrecht Evenementenlocatie met mogelijkheden Deze voormalige televisiestudio

Nadere informatie

Stadgenoot. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep. Involvit 2014. Sirikit Huibers.

Stadgenoot. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep. Involvit 2014. Sirikit Huibers. Online dienstverlening Woningcorporatie Stadgenoot afgestemd op de doelgroep Stadgenoot is één van de grootste woningcorporaties van Nederland en is huisbaas voor zo n 65.000 bewoners in Amsterdam. Stadgenoot

Nadere informatie

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012

nieuwsbrief We zullen doorgaan Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 922 Maart 2012 Maart 2012 We zullen doorgaan In deze nieuwsbrief een nieuw gezicht: Diana Davelaar. Diana is de opvolger van Patrick Veenendaal. Patrick moest om gezondheidsredenen stoppen. Diana heeft in oktober het

Nadere informatie

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:??????

voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Koning Willem Alexanderkanaal Een beleefroute voor vaartoeristen, fietsers en wandelaars Tekst:?????? Tekst: Bert Dijenborgh - Foto s: Dianne Dijenborgh 12 Drenthe MagazinE 1216-DM31_ ALEXANDERKANAAL.indd

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

Plan van Aanpak Groenblauwe Schakels

Plan van Aanpak Groenblauwe Schakels Plan van Aanpak Groenblauwe Schakels Samenwerkende Projectpartners GBS 30 mei 2013, Samenwerkende Projectpartners GBS Samenwerkende Projectpartners Groenblauwe Schakels: Waarom deze samenwerking? Provincie:

Nadere informatie

Cultuur is een eerste levensbehoefte

Cultuur is een eerste levensbehoefte 10 Cultuur is een eerste levensbehoefte Interview Tekst Kelly Bakker Foto s Tessa Wiegerinck Journalist, cultuurkenner en ondernemer in één Je stapt in die achtbaan en kan dan eigenlijk niet meer anders

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Boeren-flex-plex. Werken en ontspannen wanneer jij het nodig hebt.

Boeren-flex-plex. Werken en ontspannen wanneer jij het nodig hebt. Boeren-flex-plex Werken en ontspannen wanneer jij het nodig hebt. Huur een kantoorruimte op een boerderij, voor een uur een dag of een week. Op deze plek gaan inspanning en ontspanning hand in hand: werken

Nadere informatie

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten.

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten. STREEKKANTINE ACHTERHOEK Met het concept Streekkantine streven we ernaar om minimaal 20% procent van het assortiment in kantines te vervangen voor streekproducten. Hiermee geef je als gemeente een goed

Nadere informatie

Profilering Land van Maas en Waal 22 mei 2017

Profilering Land van Maas en Waal 22 mei 2017 Profilering Land van Maas en Waal 22 mei 2017 PROFILERING TOT OP HEDEN (1) 1 e fase voorafgaand aan de beschikking door de gemeenten a) Is het een taak voor een koepel van ondernemersverenigingen? b) Inhoudelijk

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

het thema kind en natuur waarmee een basis gelegd wordt voor betrokkenheid op latere leeftijd.

het thema kind en natuur waarmee een basis gelegd wordt voor betrokkenheid op latere leeftijd. Plan van Aanpak Vermaatschappelijking van groen, natuur en landschap 2016-2017 23 november 2015 Aanleiding De provincie geeft aan dat draagvlak en betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016

Cultuur in het Groen. Jaarverslag Inleiding. Activiteiten 2016 Cultuur in het Groen Stichting Promotie Groen Midden-Delfland Jaarverslag 2016 Inleiding De stichting Promotie Groen Midden-Delfland is in 2010 opgericht en beschikt sinds 2011 over een ANBI-status. Doel

Nadere informatie

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken

Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken Intentieverklaring Samenwerking Regio Alkmaar t.b.v de provinciale structuurvisie 2040 en mogelijke verstedelijkingsafspraken 2010-2020 Besproken in de colleges van B&W op 4 november 2008 Versie 30 oktober

Nadere informatie

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman,

Geachte mevrouw Mete en heer Spoeltman, Aan de leden van Provinciale Staten, mevrouw F. Mete en de heer H. Spoeltman Datum : 23 juni 2009 Briefnummer : 2009-37.030/25/A.6, CW Zaaknummer : 181452 Behandeld door : R.J. Vos Telefoonnummer : (050)

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

Workshop. Erven voor ouderen

Workshop. Erven voor ouderen Workshop Erven voor ouderen Erven voor ouderen Onderzoek naar andere woonvormen in Overijssel 2 Aanleiding Vergrijzing Wijzigingen in de zorgvraag Vrijkomende erven in het buitengebied 3 Erven voor ouderen

Nadere informatie

1. HOE DIT HANDBOEK TE GEBRUIKEN

1. HOE DIT HANDBOEK TE GEBRUIKEN 1. HOE DIT HANDBOEK TE GEBRUIKEN Dit handboek is bedoeld voor agrarische ondernemers. Speciaal voor boeren en tuinders die willen starten met verblijfsrecreatie op het platteland. Het Handboek bestaat

Nadere informatie

Museum Voor 1 Dag. een inspiratiedocument voor een manier van werken. Angela Manders

Museum Voor 1 Dag. een inspiratiedocument voor een manier van werken. Angela Manders Museum Voor 1 Dag een inspiratiedocument voor een manier van werken Angela Manders Museum Voor 1 Dag een inspiratiedocument voor een manier van werken Angela Manders Museum Voor 1 Dag is een bijzondere

Nadere informatie

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel.

Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Het (Boxtels) landschap is de leesbare biografie van Boxtel. Erfgoednota gemeente Boxtel COMMUNICATIE Erfgoednota communicatie gemeente Boxtel 1 Inleiding en leeswijzer Boxtel is een prachtige gemeente

Nadere informatie

JAARVERSLAG EN JAARREKENING 2013

JAARVERSLAG EN JAARREKENING 2013 INTERNATIONAAL BALLONMUSEUM BARNEVELD JAARVERSLAG EN JAARREKENING 2013 1. Verslag van het bestuur Bericht van de voorzitter In 1938 werd in Barneveld het eerste museum geopend. Tot stand gekomen uit een

Nadere informatie

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF

Culturele Hoofdstad Kansen voor SWF 3 de Notitie (versie 30 april 2015) Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor SWF Culturele Hoofdstad 2018 biedt de gemeente Súdwest-Fryslân kansen! Kansen om het gebied te profileren en kansen om als gebied

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius)

Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Vergadering: 3 december 2013 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: P. Broeksma Behandelend ambtenaar J.Samplonius, 0595 447745 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.Samplonius) Aan

Nadere informatie

Veel Nederlanders weten maar weinig van de land bouw. De multifunctionele

Veel Nederlanders weten maar weinig van de land bouw. De multifunctionele Leren Veel Nederlanders weten maar weinig van de land bouw. De multifunctionele boerderij, die zijn deuren opstelt voor bezoekers, is dan een plek waar je veel kunt opsteken. Dat geldt in nog sterkere

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Achter de schermen. Projectgroep en werkgroepen. Andere overleggen

Achter de schermen. Projectgroep en werkgroepen. Andere overleggen november-december 2014 Bouwbrief 8 Herontwikkeling locatie De Wissel Achter de schermen De verbouw van de locaties t Rond 1, 3, 7, en 9 gaat razendsnel; als je een week niet hebt gekeken herken je het

Nadere informatie

Notitie energiebesparing en duurzame energie

Notitie energiebesparing en duurzame energie Notitie energiebesparing en duurzame energie Zaltbommel, 5 juni 2012 Gemeente Zaltbommel Notitie energiebesparing en duurzame energie 1 1. Inleiding Gelet op de ambities in het milieuprogramma 2012-2015

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

Uitnodiging Najaarscongres De sterkste schakels. Donderdag 17 november 2011 Aanvang uur Gemeentehuis te Veenendaal

Uitnodiging Najaarscongres De sterkste schakels. Donderdag 17 november 2011 Aanvang uur Gemeentehuis te Veenendaal Uitnodiging Najaarscongres 2011 De sterkste schakels Donderdag 17 november 2011 Aanvang 10.00 uur Gemeentehuis te Veenendaal Welkom in Veenendaal! Wij zijn vereerd om de VNG afdeling Utrecht in onze gemeente

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Subsidieregeling NOT 2.0. Programmateam Gebiedsontwikkeling NOT 10-04-2014

Subsidieregeling NOT 2.0. Programmateam Gebiedsontwikkeling NOT 10-04-2014 Subsidieregeling NOT 2.0 Programmateam Gebiedsontwikkeling NOT 10-04-2014 Opbouw Aanleiding Hoofdlijn regeling In de praktijk Aanleiding Subsidie als instrument om initiatieven uit de samenleving te kunnen

Nadere informatie

Rotterdam Inside Out: Wij Rotterdammers houden van onze stad en hebben er wat over te vertellen.

Rotterdam Inside Out: Wij Rotterdammers houden van onze stad en hebben er wat over te vertellen. Rotterdam Inside Out: Wij Rotterdammers houden van onze stad en hebben er wat over te vertellen. Met Rotterdam Inside Out nemen wij deel aan het Stadsinitiatief met een plan dat niet alleen innovatief

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

# 2. Noord. Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten. Deze uitgave is een samenwerking tussen

# 2. Noord. Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten. Deze uitgave is een samenwerking tussen Noord # 2 Special: Bijeenkomst van Leergemeenschap Noord-Nederland Water- en Ruimteberichten Deze uitgave is een samenwerking tussen December 2014 wvl1014lv045 Foto: Ivo Vrancken Inhoud Verdieping Een

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl)

Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Tytsjerksteradiel (Hardegarijp) (Bron: stadsregioleeuwarden.nl) Introductie De Friese gemeente Tytsjerksteradiel ligt pal ten oosten van de provinciehoofdstad Leeuwarden. De gemeente bestaat uit 17 kernen;

Nadere informatie

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie-

Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- Voorstelling Regionale stadslandbouwstructuur ZWVL -Project Sociale Innovatie- (de boerderij van) De toekomst? 1. Analyse Uitdagingen voor steden en regio s Klimaatveranderging Verstedelijking Duurdere

Nadere informatie

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid'

'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' 'Voor mekaar, actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid' Voor Mekaar is de titel van het Rotterdamse actieprogramma gericht op het bestrijden van eenzaamheid (december 2014). Het volledige

Nadere informatie

Ondernemen op het platteland

Ondernemen op het platteland Ondernemen op het platteland bevordert de leefbaarheid en de economie, combineert wonen en werken en zorgt voor onderhouden panden. Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij is dáárom initiatiefnemer

Nadere informatie

Van idee naar subsidiabel projectplan

Van idee naar subsidiabel projectplan FINALEDAG 3-2-1-CO! ZORGT VOOR VERRIJKTE INNOVATIEVE IDEEËN Van idee naar subsidiabel projectplan Door: Martine van Dijk A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 26 maart 2015 vond voor de tweede

Nadere informatie

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR In 2012 stond het eerste drieluik Van Eesterengesprekken, met bijbehorende excursies, in het teken van openbaar groen,

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Proteion in 2014 sociale verbinding samenwerking de cliënt centraal

Proteion in 2014 sociale verbinding samenwerking de cliënt centraal Proteion in 2014 sociale verbinding samenwerking de cliënt centraal www.proteion.nl Beste lezer, De veranderingen in de zorg waren hét thema van de afgelopen jaren. Inmiddels heeft Proteion, als partner

Nadere informatie

Horstee Flits Jaargang 11 - nr. 5 Oktober 2010

Horstee Flits Jaargang 11 - nr. 5 Oktober 2010 - 1 - Nieuw beleid in het landelijk gebied Het bestuur van Vallei Horstee heeft de afgelopen maanden op verschillende manieren te maken gekregen met nieuwe ontwikkelingen in het beleid. Landelijk heeft

Nadere informatie

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland

LEADER Kempenland. Samen investeren in een leefbaar platteland LEADER Kempenland Samen investeren in een leefbaar platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling; Europa investeert in zijn platteland Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling;

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN

&Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN &Ons Tweede Thuis VOLWASSENEN & & VOLWASSENEN Ondersteuning voor mensen met een beperking Heb je een beperking of heeft je zoon of dochter een beperking? Dan is wat ondersteuning soms erg welkom. Ons Tweede

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Verslag van de informatiebijeenkomst over de zonnepanelenweide d.d. 18 april 2016.

Verslag van de informatiebijeenkomst over de zonnepanelenweide d.d. 18 april 2016. De organisatie van deze avond berustte bij de heer Jaap van Deelen. Hij had belangstellende inwoners van de Glind uitgenodigd omdat hij plannen heeft om op enkele weilanden rond zijn bedrijf aan de Rudolphlaan

Nadere informatie

Eemnes. De Eempolder ( Bron:

Eemnes. De Eempolder ( Bron: Eemnes De Eempolder ( Bron: www.eemvallei.nl) Introductie Eemnes is een kleine, zelfstandige gemeente in de provincie Utrecht, zeer centraal gelegen in het hart van Nederland. Onderzoek uit 2011 wees uit

Nadere informatie

categorie / agendanr. B. en W. Ontwikkeling

categorie / agendanr. B. en W. Ontwikkeling Raadsvoorstel jaar Raad categorie / agendanr. B. en W. 2016 RA16.0022 A 4 16/302 (b ~1)...~ Gemeente ~!}I~Emmen ~ Onderwerp: I Vaststelling bestemmingsplan "Buitengebied Emmen, bufferzone Weiteveen" Portefeuillehouder:

Nadere informatie

WONEN. Voor volwassenen met een psychische beperking. Promens Care

WONEN. Voor volwassenen met een psychische beperking. Promens Care WONEN Voor volwassenen met een psychische beperking Promens Care Een eigen plek Wat heeft u nodig om u ergens thuis te kunnen voelen? Het antwoord verschilt van mens tot mens. Dat geldt dus ook voor mensen

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

Gebiedscoöperatie Oregional. Gerard Titulaer Stichting Streekgala

Gebiedscoöperatie Oregional. Gerard Titulaer Stichting Streekgala Gerard Titulaer Stichting Streekgala Achtergrond/aanleiding: - Ontwikkelingen in de landbouw, maatschappij, vraag vanuit de markt, ontwikkelingen in de keten - Project Grenzeloos Vermarkten - Gangbare

Nadere informatie

Checklist.

Checklist. Wandelnetwerk Zeeland Checklist www.zeeland.nl Checklist Wandelnetwerk Zeeland De inzet van het Wandelnetwerk Zeeland is drieledig, namelijk het ontsluiten van het platteland voor de wandelaar, de realisatie

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie