Marketingplan voor musici in 5 stappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Marketingplan voor musici in 5 stappen"

Transcriptie

1 1van 11 Waarschuwing voor je begint: realiseer je dat het maken van een marketingplan en alle andere acties die je onderneemt om je band vooruit te helpen des te meer zin hebben, wanneer je plannen door de héle band / alle bandleden omarmt en gesteund worden. Zorg op zijn minst dat jullie op één lijn zitten. En je mag best wat investeringen van de andere vragen ook. Als zij niet bereid zijn om te investeren, dan zijn zij misschien niet de juiste personen om mee samen te werken. Voorkom dat er een hoop tijd, energie en geld verloren gaan. Bezint eer ge begint! Marketingplan voor musici in 5 stappen In vijf stappen ontwikkel je een strategisch - en tegelijkertijd praktisch - marketingplan waarmee je je band een doel geeft én een richting om dat doel te bereiken. INHOUD Inleiding: De 5 P's 2 Stap 1: PRODUCT 3 Stap 2: PLAATS 5 Stap 3: PRIJS 7 Stap 4: PROMOTIE 8 Stap 5: PERSONEEL 10 Uitleiding: Evalueer het plan 11 Waarschuwing voor je begint: realiseer je dat het maken van een marketingplan en alle andere acties die je onderneemt om je band vooruit te helpen des te meer zin hebben, wanneer je plannen door de héle band / alle bandleden omarmt en gesteund worden. Zorg op zijn minst dat jullie op één lijn zitten. En je mag best wat investeringen van de andere vragen ook. Als zij niet bereid zijn om te investeren, dan zijn zij misschien niet de juiste personen om mee samen te werken. Voorkom dat er een hoop tijd, energie en geld verloren gaan. Bezint eer ge begint!

2 2van 11 Aan de basis van je marketingplan liggen de vijf P's De 5 P's Denk bij 'marketing' niet direct aan flyers, posters of publiciteit. Dat is geen marketing, dat zijn slechts een paar van de vele middelen om een marketingplan uit te voeren. Marketing is nadenken over hetgeen je hebt te bieden / wilt verkopen... Vanaf het Artwork tot en met de Zamenstelling van je band. In eerste instantie heeft je marketingplan tot doel om de aandacht en interesse van je publiek te krijgen. Hiervoor moet je een strategie uitwerken, waarin herkenning een belangrijk element is. Je vertelt via meerdere kanalen wat je boodschap is, je overtuigt je klanten met argumenten, maar wel met argumenten die je waar kunt maken. Als die boodschap meermalen en vanuit verschillende hoeken bij je klanten terecht komt, is je strategie al succesvol. Aan de basis van je marketingplan liggen de Vijf P's: Product: je product of dienst moet passen bij je marktsegment. Plaats: je product of dienst moet dáár aangeboden worden, waar je klanten het (kunnen / willen) vinden. Prijs: de juiste prijs is de prijs die je klant wil betalen. Promotie: een goede communicatiemix is nodig om je product of dienst onder de aandacht te brengen: website, Facebook, flyers, posters, cd's / promo's, t-shirts, interviews, recensies, airplay (radio en/of tv), banners, beursbezoek etc. etc. Personeel: De kwaliteit van het personeel kan essentieel zijn bij de beleving van je aanbod. Niet alleen de frontman/vrouw werkt als (g)een visitekaartje, maar ook de bandleden zijn van groot belang voor de publieksbeleving. Zelfs de man/vrouw die de CD's bij concerten verkoopt, je boeker en eventueel manager kunnen een rol spelen. Door met de P's aan de slag te gaan, komt je tot (nieuwe) resultaten. Dat hoeft niet per se een hogere omzet te zijn, want een hogere omzet is niet altijd een garantie voor meer winst. Een groter publieksbereik en het opstuwen van de winst is het waar het uiteindelijk om gaat. Aan de hand van de volgende vijf stappen kun je voor jezelf de vijf P's nader uitwerken.

3 3van 11 Je product of dienst moet passen bij je marktsegment Stap 1: PRODUCT Beschrijf je product + je positionering in de markt Beschrijf je product Begin bij het begin: beschrijf je product (lees: muziek / cd's / concerten en alle andere vormen waarin je jouw 'ding' aanbied) nauwkeurig en in tot de verbeelding sprekende termen. Vertel wat je hebt te bieden. Wat is je verhaal? Stel je niet tevreden met algemene termen als 'vernieuwend', 'crossover', 'pop / jazz / klassiek', 'groovy', 'grensverleggend', maar ga op zoek naar het bewijs! Wat maakt jouw muziek dan precies vernieuwend? Wellicht zit het vernieuwende in jouw combinatie van ongebruikelijke instrumenten voor het genre van de muziek? Of is het de klank van jouw stem? Het repertoire? In jouw strategie of in de doelgroep die je benadert? Vraag bij elk antwoord dat je jezelf geeft, nog even dóór... Hieronder een paar vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden om meer inzichtelijk te maken wat je te bieden hebt: Definieer je product of dienst...probeer het in verschillende varianten: in 3 zinnen, in 1 zin in 3 woorden, in 1 woord! Welk gevoel roept de muziek op bij luisteraars... vraag het ze! in 3 zinnen, in 1 zin in 3 woorden, in 1 woord! Wat heb je te bieden? Wat is je verhaal? Waarin ben jij anders dan anderen? En welke kenmerken daarvan spreken de mensen aan? Wat zijn jouw unique selling points? USP's? Waarin ben jij hetzelfde als (sommige) anderen? (met wie en wat zijn de overeenkomsten?) Hoe verhoudt je product zich tot de concurrentie? Nationaal internationaal Regionaal en lokaal Maak 'n overzicht concurrenten met hun sterke en zwakke punten Wat vinden anderen bijzonder aan jou(w muziek)? Noem minimaal 3 dingen Wie zijn je potentiële klanten (leeftijd, inkomen, locatie, aankooppatronen etc.)? Wat zijn de behoeftes van jouw afnemers en wat verwachten zij van jouw product? Wat ben jij / is jouw muziek in elk geval NIET? (dit geeft weer hints voor wat het dan wel kan zijn... misschien het tegenovergestelde? Of toch nóg anders...) Wat voor gevoel krijgen mensen die naar jouw muziek luisteren? (uitbundig / melancholisch / verstild / feeststemming?) Vraag het aan meerdere mensen! En noteer alle antwoorden... Wat zijn overeenkomsten? Komt dit ook overeen met wat jij zelf al dacht? Of juist niet? Waarin zitten verschillen? Wat zijn overeenkomsten? Wat is de muziekstijl / stijlen? Wat zijn muzikale invloeden? Waarom maak je dit soort muziek? Wat is je drijfveer hierin? Wat is het meest herkenbaar aan jouw muziek / aan de band? Als je je muziek moet omschrijven voor iemand die doof is... welke woorden gebruik je dan?!

4 4van 11 Wanneer je goed onder woorden kunt brengen om wat voor product het gaat, kun je het vertalen naar beelden (plaatjes, logo, foto's, kleuren, lettertypen, website of een concrete opdracht voor een vormgever! Of briefing aan een fotograaf) Zoek goed uit waarin je je onderscheidt en benadruk dit in teksten, in de vormgeving, in fotografie en huisstijl... en laat dit terugkomen in alle communicatie-uitingen die je gebruikt. Beschrijf de markt en jouw positionering in die markt Hoe ziet de totale (muziek)markt er globaal uit? Wat zie jij daarbinnen als jouw markt? Wie / zijn is de doelgroep(en)? (aan wie verkoop je je producten/diensten?) programmeurs (benoem welk(e) segment(en) / aantallen / regio's) pers / journalisten (benoem welk(e) segment(en) / aantallen / regio's) publieksgroepen / fans copyrighters / filmmakers / reclamemakers? Zijn er meerdere marktsegmenten interessant? (bijvoorbeeld: niet alleen popmuziekliefhebbers, maar ook liefhebbers van wereldmuziek?) Geografische positionering: waar zitten je klanten (podia, festivals, fans)? Hoe ziet de markt eruit wie zijn de grootste spelers? Wat is jouw marktaandeel (en veranderingen daarin)? Waar sta ik nu? Wat is jouw gewenste marktaandeel? Wanneer het moeilijk is om dit in percentages uit te drukken, zeg het dan gewoon in aantallen: aantal concerten per regio aantal cd / online / merchandise verkopen Wie heeft het marktleiderschap en waarom? Zijn er marktverschuivingen? En zo ja: waardoor? Waar willen je over een jaar met de band staan? (benoem de positie in de markt) Wat zijn de ruwe doelstellingen? Wat willen we in detail en in een bepaalde tijd bereiken? (bijvoorbeeld minstens 10 procent winstgroei in komend boekjaar) In de vorige stap hebt je veel kennis opgedaan over je product en je markt. Zeker zo belangrijk is het om te weten hoe de markt over je product of dienst denkt: wat vinden je klanten van de kwaliteit, prijs, presentatie, bandnaam etc.? En hoe beïnvloeden deze verschillende aspecten hun beslissing om je product of dienst wel of niet af te nemen? Om daarachter te komen zult je het hun moeten vragen. Bijvoorbeeld via een vraag of poll (stemming) op je website of Facebook. Zo kom je te weten wat wel werkt en wat niet... Om een voorbeeld te geven: hoe loopt bijvoorbeeld de CD verkoop bij concerten? Worden mensen klantvriendelijk en persoonlijk te woord gestaan? Wat je van je klanten hoort kun je, samen met alle eerder verzamelde informatie, gebruiken om een SWOTanalyse te maken. De SWOT-analyse is een van de meest gebruikte marketingtools en geeft je (nieuw) inzicht op je bedrijfsvoering: Strengths (sterke punten), waarmee heeft je onderneming succes? Weaknesses (zwakke punten), wat zijn je kwetsbare kanten? Opportunities (kansen), waar liggen groeimogelijkheden? Threats (bedreigingen), wat doet de concurrentie?

5 5van 11 Je product of dienst moet dáár aangeboden worden, waar je klanten het willen vinden Stap 2: PLAATS Als we spreken over de P van Plaats in de marketing, dan zijn in de vertaling naar de wereld van muziek een aantal items van belang: Live concerten CD's / DVD's merchandise (T-shirts en eventueel andere zaken met een logo of vormgegeven in de stijl van de band) Digitale muziek- en videobestanden Voor elk van deze items moet bekeken worden wat de juiste Plaats is en hoe de Distributie daarin plaats kan vinden. Beschrijf de plekken waar je je muziek gaat aanbieden en in welke vorm. Plaats Live concerten Waar zijn de speelplekken die jouw muziek goed tot z'n recht laten komen en Waar / wat zijn de podia waar jouw publiek komt? Benoem ze. Hoe zorg je dat jouw concerten ook op die plekken geboekt worden? Benoem verschillende manieren. En: hoeveel verwacht je daarmee te kunnen verdienen? CD's / DVD's Muziekwinkels waar je CD's kunt kopen zijn er steeds minder... Vraag je af hoe belangrijk het voor je is om via winkels CD's / DVD's te verkopen. Waar komen de mensen die graag een CD van jou willen kopen? En: hoeveel verwacht je daarmee te kunnen verdienen? Merchandise (T-shirts en eventueel andere zaken met een logo of vormgegeven in de stijl van de band) Waar komen de mensen die graag een Merchandise van jou willen kopen? En: hoeveel verwacht je daarmee te kunnen verdienen? Digitale muziek- en videobestanden: Waar / op welke sites komen de mensen die jouw muziek / video's graag willen downloaden? En: hoeveel verwacht je daarmee te kunnen verdienen?

6 6van 11 Distributie Op basis van je antwoorden bij Plaats heb je al inzicht gekregen in de mate waarin distributie van belang is en voor welke onderdelen van je producten / diensten. Beantwoord onderstaande vragen niet alleen voor CD's maar vooral ook voor digitale downloads, merchandise en concerten! Wat is je Distributiestrategie Wat zijn je Distributiekanalen offline online Maak een taartdiagram waarin je weergeeft wat het aandeel is van elk distributiekanaal Wat zijn de belangrijkste eigenschappen per kanaal? met welke partners werk je eventueel samen? Internationale distributie wat zijn de verschillen per regio? Internationale prijspolitiek? Lokalisatie: productaanpassingen voor internationale markten? Zijn er kansen in specifieke geografische marktsegmenten en wat is de beste distributiestrategie voor deze marktsegmenten? Wat is de rol van partners in de benadering van de verschillende marktsegmenten?

7 7van 11 De juiste prijs is de prijs die je klant wil betalen. Stap 3: PRIJS Prijsstelling Wat is jouw Prijsstelling voor: Live concerten CD's / DVD's merchandise (T-shirts en eventueel andere zaken met een logo of vormgegeven in de stijl van de band) Digitale muziek- en videobestanden Voer je nog een bepaalde Prijspolitiek? Verschillende prijzen voor verschillende soorten klanten? podia met verschillende budgetten podia in verschillende regio's CD / DVD / Merchandise verkopen in verschillende regio's Onderbouw je prijsstelling! Prijsstelling gebaseerd op de kostprijs? Prijsstelling gebaseerd op de vraag? Prijsstelling gebaseerd op de concurrentie / vergelijkbare producten? Prijsstelling op basis van goed imago / bekenheid? Begroting Maak met behulp van je Prijsstelling een begroting voor de komende vijf jaar, waarin: de te verwachten inkomsten de te verwachten uitgaven denk aan CD opnames, mixen, mastseren, productie, artwork, promotie denk aan vormgeving van flyers, posters, websites denk aan reiskosten van tournees etc, etc! de te verwachten pieken en dalen Wees zo volledig mogelijk!!

8 8van 11 Zonder promotie weten je doelgroepen niet dat je bestaat Stap 4: PROMOTIE In een markt waar veel aanbieders zijn (musici en bands) en weinig vraag (van podia, festivals en publiek) is alleen een 'goed product' niet meer genoeg om aan opdrachten te komen! Je zult je meer moeten doen om te laten weten dat je bestaat en om je te onderscheiden ten opzichte van alle andere aanbieders in de markt. Je zult potentiële klanten moeten overtuigen. Een strategie voor al je communicatie- en promotie uitingen is daarom geen overbodige luxe. Doelgroepen Een promotie- en/of communicatiestrategie kun je gebruiken als uitgangspunt voor het vinden van een overtuigende vorm voor alle communicatie / promotie rondom: boekingen / acquisitie richting programmeurs een boeker of label benaderen aandacht genereren van de pers (radio, tv, schrijvende pers) beursbezoek en showcases online communicatie: je website en social media Communicatie kanalen Beslis voor elke specifieke doelgroep welke communicatie/promotiemiddelen je gaat gebruiken om je doelgroepen te bereiken (benoem ze allemaal!) online website sociale mediakanalen (Facebook, Twitter, Linkedin, etc, etc) webshops (CD Baby, Bandcamp, Reverbnation) muziekgerelateerde platforms (Reverbnation, Soundcloud) Skype banners / advertenties? Crowdfunding offline flyers posters ansichtkaarten visitekaartjes buttons, stickers tassen, t-shirts en evt. overige merchandise CD's / DVD's / demo's / promo-copys / USB-stick / Vinyl LP's banners / backdrops op het podium

9 9van 11 Inhoud en vorm Bepaal welke teksten bij die communicatie/promotiemiddelen ingezet gaan worden. Bepaal ook welke beelden bij die communicatie/promotiemiddelen ingezet gaan worden Planning Welke acties zorgen dat jouw product opgemerkt wordt? Wanneer en hoe vaak moeten deze acties worden ingezet? Bepaal voor elke specifieke doelgroep een nauwkeuringe planning van wanneer je de diverse communicatie- en promotiemiddelen inzet... hierdoor weet je hoeveel je ervan nodig hebt en wanneer deze klaar moeten zijn voor gebruik. Budget Bepaal nauwkeurig wat de kosten zijn, wanneer deze bedragen uitgegeven moeten worden en stel indien nodig prioriteiten (dan maar geen buttons, maar wel visitekaartjes) De rol van een visuele identiteit voor de Herkenbaarheid van je product of dienst Een huisstijl is de visuele identiteit van een band of muzikaal project. Een krachtige huisstijl is onderscheidend en vertelt jouw klanten wie je bent en waar je voor staat. Het helpt hen om jouw muziek / band te leren kennen, begrijpen en waarderen. Bovendien creëer je zo herkenning en onderscheid je je van anderen. Een consequent toegepaste huisstijl zorgt ervoor dat jouw klanten jouw band associëren met (jouw) kwaliteitsnormen. Zo wordt de huisstijl een aanknopingspunt bij keuzes die zij maken. Staat de huisstijl eenmaal, dan is een bepaald lettertype, een kleurcombinatie of een gedeelte van een symbool vaak al genoeg om de gewenste herkenning en aandacht tot stand te brengen. Je visuele identiteit of huisstijl ontstaat door de combinatie van woord, beeld en kleur consequent toe te passen en uit te dragen. Globaal kunnen de volgende zaken als verschillende elementen van een huisstijl worden gezien: naam, logo, kleur, typografie (lettertype), vormentaal (stramienen / vlakken / curves / opmaak) en beelden- en fotografiestijl... Al deze elementen moeten consistent (gelijkvormig) en consequent (steeds weer) gebruikt in s, briefpapier, visitekaartjes, offertes, facturen, enveloppen, de website, Facebook, merchandise, etcetera. Neem als uitgangspunt voor de vormgeving van je huisstijl je identiteit datgenen wat jou onderscheid van anderen. (zie ook Stap 1: Product) zorg voor een herkenbare huisstijl naam logo kleur typografie (lettertypes) vormentaal (stramienen / vlakken / curves / opmaak) beelden- en fotografiestijl zelfs je kleding of de kleding van de band kan meegenomen worden in een huisstijl... her vergroot de herkenning bij het publiek. pas deze consequent (altijd!) en consistent (op dezelfde, herkenbare wijze) toe.

10 10van 11 De kwaliteit van het personeel kan essentieel zijn voor de beleving van je aanbod. Stap 5: PERSONEEL Niet alleen de frontman/vrouw werkt als (g)een visitekaartje, maar ook de bandleden zijn van groot belang voor de publieksbeleving. Zelfs de man/vrouw die de CD's bij concerten verkoopt, je boeker en eventueel manager kunnen een rol spelen. Samenstelling van je band Het kan geen kwaad om naast artistieke overwegingen ook vanuit praktisch oogpunt te zoeken naar een optimale samenstelling van je band. Overwegingen die een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld: Hoe meer bandleden, hoe duurder de concerten òf hoe minder je per bandlid verdient... Zorg dat je altijd uitstekende subs / invallers hebt klaarstaan voor het geval dat één (of meer) van de bandleden niet kan. Alleen de frontman of frontvrouw (het gezicht van de band) is onvervangbaar! Een bekende musicus in je band opnemen kan voor extra aandacht zorgen bij media, programmeurs en publiek... gunstig dus. Maar de keerzijde kan zijn dat de aandacht tevéél naar de 'special guest' gaat, waardoor het de marktwaarde en bekendheid van de band zelf niet ten goede komt. Denk er goed over na of en hoe je dit wilt intzetten. Bandleden moeten elkaar versterken en steunen; niet alleen in muzikaal opzicht maar ook in praktische zaken. Teamwerk, toewijding of commitment juist ook in praktische zaken is van groot belang voor het behalen van successen! Faciliterende partijen of personeel Afhankelijk van wat je eigen capaciteiten, kennis en vaardigheden zijn kan het beslist zinvol zijn om versterking te zoeken voor al het werk dat moet gebeuren. Zoek naar mensen die je kunnen ondersteunen in je doelstellingen. En beter nog: zorg ervoor dat deze met elkaar kunnen samenwerken als een team... Verschillende ondersteunende rollen kunnen van toepassing zijn; hieronder een paar voorbeelden: manager / management-agency boeker / booking-agency (evt. meerdere, voor verschillende landen of continenten!) tekstschrijver (voor biogafische- en commerciële teksten) vertaler (voor professionele vertalingen van je tekstuele materialen) vormgever + fotograaf + video/filmmaker webdeveloper (voor je website) perspromotor (evt. meerdere, voor verschillende landen of continenten!) plugger (specifiek voor radio of tv airplay evt. meerdere, voor verschillende landen of continenten!) financieel adviseur / administratieve kracht bestuursleden voor een Stichting coach / strategisch adviseur Ga voor jezelf na op welke gebieden je zelf (tijd) tekort schiet Zorg ervoor dat je de juiste mensen vindt om je te helpen. Mensen voor je laten werken betekent dat je moet investeren, maar als het goed is verdien je die investeringen ook terug... Houd de kosten bij en probeer steeds te zien op welke manier die investeringen zich terugverdienen (direct of indirect!). Zo zie je welke samenwerkingen van toegevoegde waarde zijn.

11 11van 11 Evalueren is zoiets als je compas gebruiken om te kijken of je nog op koers ligt. Evalueer het plan Formuleer voor jezelf aan de hand van bovenstaande stappen een aantal speerpunten of een Top 3 van doelen die je wilt bereiken. Aan de hand van die speerpunten of Top 3 kun je na een periode van inspanningen en investeringen kijken hoever je al bent. En ook of het nodig is om je plannen of strategie bij te stellen. Belangrijk is ook volledig ingevulde een begroting, want hiermee wordt inzichtelijk hoeveel je marketingacties over een bepaalde periode gekost hebben en of de behaalde resultaten overeenkomen met de gestelde (verkoop-) doelen. Tot slot Plannen maken is goed, maar als je ze niet uitvoert of geen deadlines stelt dan werkt geen enkel plan. Om te voorkomen dat je daarvoor helemaal alleen verantwoordelijk bent, dient je in je marketingplan je bandleden en medewerkers verantwoordelijkheden te geven. Maak hen dus mede verantwoordelijk voor de doelstellingen, zodat je samen de kar trekt. Uiteraard zal je marketingplan met deze aanpak succes opleveren. Maar dat betekent niet dat je op je lauweren kunt rusten. De markt verandert voortdurend en daar moet continu op worden ingespeeld. Zo zult je je plan minstens één keer per jaar moeten evalueren en bijstellen.

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

Een cd uitbrengen doe het zelf

Een cd uitbrengen doe het zelf Een cd uitbrengen doe het zelf Waarom een cd? Een cd samenstellen Geld Het opnameproces Na de opname: matering, formulieren, fabricage Je cd promoten en verkopen Meer informatie Het uitbrengen van je eerste

Nadere informatie

Business Builder. 360* Online. Masters in Web Business. Ian Muller

Business Builder. 360* Online. Masters in Web Business. Ian Muller Masters in Web Business Ian Muller 360* Online Business Builder Met deze 360* Online Business Builder ontwikkel je een business model, je (online) marketing strategie, producten, diensten, communicatie

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart 3.0

Marketing vanuit je hart 3.0 Wegwijzer naar een Welvarend bedrijf Marketing vanuit je hart 3.0 Voor zelfstandige ondernemers die hun droom willen realiseren Ingrid Langen Dit e-boek mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron

Nadere informatie

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt Ben je gepassioneerd over je idee? Begrijp je welk probleem jouw idee oplost voor jouw (potentiële) klanten? Weet je wie er geïnteresseerd

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen?

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Gratis White Paper Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Oké Marketing Kruidnagel 2 5275 KR Den Dungen T: 06 54 793 205 E: info@okemarketing.nl

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING

Content marketing. bomen. nieuwe. bouwen aan een nieuwe klantrelatie BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Content marketing bouwen aan een nieuwe klantrelatie nieuwe bomen BUREAU VOOR CONTENT MARKETING Inhoudsopgave Inleiding 4 Over nieuwe bomen 4 01. Ontwikkelingen online 5 Peer to peer communicatie 6 Zoekmachine

Nadere informatie

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag!

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag! NLMPStappenplan In10 stappen naar Succes op internet! VOOR FOTOGRAFEN! 1 Heb je de nieuwste versie van dit E-book? Dit is de 1.0 versie van dit e-book Succesvol op internet? Ik help je graag Er worden

Nadere informatie

E-book Contentmarketing

E-book Contentmarketing E-book Contentmarketing Max Euwelaan 51 3062 MA Rotterdam T 010 206 69 96 www.bouwkennis.nl Inhoudsopgave Inleiding 3 Is contentmarketing een meerwaarde voor de bouw? 4 Vijf stappen naar een effectieve

Nadere informatie

Rapportage Startersscan

Rapportage Startersscan Rapportage Startersscan Organisatie Naam organisatie 29 september 2010 Inhoud Deel I: Persoonlijk Ondernemersprofiel... 3 1. Inleiding Persoonlijk Profiel... 3 2. Mijn DRIVEN Profiel... 4 Deel II: De onderneming...

Nadere informatie

Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën. Bonus:

Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën. Bonus: Haal 42% meer resultaat uit je Marketing met12 Direct Mail strategieën Bonus: Hoe verzamel je adressen zonder te spammen. Prijs 29,95 wwwwwwwwwwww De auteur Jan Kosters is geboren in 1980 en vanaf 1998

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

DENNIS J. JANSEN 40 MANIEREN OM NIEUWE KLANTEN TE WERVEN WWW.TIPSVOORMEEROMZET.NL

DENNIS J. JANSEN 40 MANIEREN OM NIEUWE KLANTEN TE WERVEN WWW.TIPSVOORMEEROMZET.NL DENNIS J. JANSEN 40 MANIEREN OM NIEUWE KLANTEN TE WERVEN WWW.TIPSVOORMEEROMZET.NL Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 40 tips om nieuwe klanten te werven.

Nadere informatie

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2

Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 door Richard van Hooijdonk MarketingMonday januari 2011 inhoud Nieuwe marketing in 10 artikelen Deel 2 Pagina 01 social media benutten met weinig tijd 4 02 wie is

Nadere informatie

Samen Online Ondernemen Startersgids

Samen Online Ondernemen Startersgids Samen Online Ondernemen Startersgids Google Adwords voor Ondernemers Editie 2015 Index Index... 1 1. Hoe past Google AdWords binnen mijn marketingstrategie?... 2 1.1 Het bepalen van een goede AdWords-strategie...

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

Samenwerkingen die werken

Samenwerkingen die werken Alfred Griffioen Samenwerkingen die werken Praktische gids voor ondernemers die willen samenwerken de Ondernemerscoöperatie 1 Steeds meer ondernemers beseffen dat ze moeten samenwerken om succesvol te

Nadere informatie

Verkopen? Een. HART Vak!

Verkopen? Een. HART Vak! Verkopen? Een HART Vak! - 1 - Ook al zitten we nu in een tijdperk van automatisering, het 'Verkopen' blijft een bij uitstek menselijk vak, een hart vak. Van alle medewerkers in een organisatie wordt verwacht

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN. { Voor de creatieve ondernemer ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN

ONDERNEMINGSPLAN. { Voor de creatieve ondernemer ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN ONDERNEMINGSPLAN { Voor de creatieve ondernemer Drs. Bernd W. Mintjes Maxwell Group Kunstenaars&CO December 2008 Inhoudsopgave Inleiding Opbouw businessplan I. Achtergrond & Idee 2. De Ondernemer 3. Product/dienst en de

Nadere informatie

Succesfactoren voor Social Media in B2B

Succesfactoren voor Social Media in B2B Succesfactoren voor Social Media in B2B Met stappenplan Direct toepasbaar www.idmk.nl Succesfactoren voor Social Media in B2B Social media of sociale media houden mensen en deskundigen in hun greep. Uitspraken

Nadere informatie