Marketingplan voor musici in 5 stappen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Marketingplan voor musici in 5 stappen"

Transcriptie

1 1van 11 Waarschuwing voor je begint: realiseer je dat het maken van een marketingplan en alle andere acties die je onderneemt om je band vooruit te helpen des te meer zin hebben, wanneer je plannen door de héle band / alle bandleden omarmt en gesteund worden. Zorg op zijn minst dat jullie op één lijn zitten. En je mag best wat investeringen van de andere vragen ook. Als zij niet bereid zijn om te investeren, dan zijn zij misschien niet de juiste personen om mee samen te werken. Voorkom dat er een hoop tijd, energie en geld verloren gaan. Bezint eer ge begint! Marketingplan voor musici in 5 stappen In vijf stappen ontwikkel je een strategisch - en tegelijkertijd praktisch - marketingplan waarmee je je band een doel geeft én een richting om dat doel te bereiken. INHOUD Inleiding: De 5 P's 2 Stap 1: PRODUCT 3 Stap 2: PLAATS 5 Stap 3: PRIJS 7 Stap 4: PROMOTIE 8 Stap 5: PERSONEEL 10 Uitleiding: Evalueer het plan 11 Waarschuwing voor je begint: realiseer je dat het maken van een marketingplan en alle andere acties die je onderneemt om je band vooruit te helpen des te meer zin hebben, wanneer je plannen door de héle band / alle bandleden omarmt en gesteund worden. Zorg op zijn minst dat jullie op één lijn zitten. En je mag best wat investeringen van de andere vragen ook. Als zij niet bereid zijn om te investeren, dan zijn zij misschien niet de juiste personen om mee samen te werken. Voorkom dat er een hoop tijd, energie en geld verloren gaan. Bezint eer ge begint!

2 2van 11 Aan de basis van je marketingplan liggen de vijf P's De 5 P's Denk bij 'marketing' niet direct aan flyers, posters of publiciteit. Dat is geen marketing, dat zijn slechts een paar van de vele middelen om een marketingplan uit te voeren. Marketing is nadenken over hetgeen je hebt te bieden / wilt verkopen... Vanaf het Artwork tot en met de Zamenstelling van je band. In eerste instantie heeft je marketingplan tot doel om de aandacht en interesse van je publiek te krijgen. Hiervoor moet je een strategie uitwerken, waarin herkenning een belangrijk element is. Je vertelt via meerdere kanalen wat je boodschap is, je overtuigt je klanten met argumenten, maar wel met argumenten die je waar kunt maken. Als die boodschap meermalen en vanuit verschillende hoeken bij je klanten terecht komt, is je strategie al succesvol. Aan de basis van je marketingplan liggen de Vijf P's: Product: je product of dienst moet passen bij je marktsegment. Plaats: je product of dienst moet dáár aangeboden worden, waar je klanten het (kunnen / willen) vinden. Prijs: de juiste prijs is de prijs die je klant wil betalen. Promotie: een goede communicatiemix is nodig om je product of dienst onder de aandacht te brengen: website, Facebook, flyers, posters, cd's / promo's, t-shirts, interviews, recensies, airplay (radio en/of tv), banners, beursbezoek etc. etc. Personeel: De kwaliteit van het personeel kan essentieel zijn bij de beleving van je aanbod. Niet alleen de frontman/vrouw werkt als (g)een visitekaartje, maar ook de bandleden zijn van groot belang voor de publieksbeleving. Zelfs de man/vrouw die de CD's bij concerten verkoopt, je boeker en eventueel manager kunnen een rol spelen. Door met de P's aan de slag te gaan, komt je tot (nieuwe) resultaten. Dat hoeft niet per se een hogere omzet te zijn, want een hogere omzet is niet altijd een garantie voor meer winst. Een groter publieksbereik en het opstuwen van de winst is het waar het uiteindelijk om gaat. Aan de hand van de volgende vijf stappen kun je voor jezelf de vijf P's nader uitwerken.

3 3van 11 Je product of dienst moet passen bij je marktsegment Stap 1: PRODUCT Beschrijf je product + je positionering in de markt Beschrijf je product Begin bij het begin: beschrijf je product (lees: muziek / cd's / concerten en alle andere vormen waarin je jouw 'ding' aanbied) nauwkeurig en in tot de verbeelding sprekende termen. Vertel wat je hebt te bieden. Wat is je verhaal? Stel je niet tevreden met algemene termen als 'vernieuwend', 'crossover', 'pop / jazz / klassiek', 'groovy', 'grensverleggend', maar ga op zoek naar het bewijs! Wat maakt jouw muziek dan precies vernieuwend? Wellicht zit het vernieuwende in jouw combinatie van ongebruikelijke instrumenten voor het genre van de muziek? Of is het de klank van jouw stem? Het repertoire? In jouw strategie of in de doelgroep die je benadert? Vraag bij elk antwoord dat je jezelf geeft, nog even dóór... Hieronder een paar vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden om meer inzichtelijk te maken wat je te bieden hebt: Definieer je product of dienst...probeer het in verschillende varianten: in 3 zinnen, in 1 zin in 3 woorden, in 1 woord! Welk gevoel roept de muziek op bij luisteraars... vraag het ze! in 3 zinnen, in 1 zin in 3 woorden, in 1 woord! Wat heb je te bieden? Wat is je verhaal? Waarin ben jij anders dan anderen? En welke kenmerken daarvan spreken de mensen aan? Wat zijn jouw unique selling points? USP's? Waarin ben jij hetzelfde als (sommige) anderen? (met wie en wat zijn de overeenkomsten?) Hoe verhoudt je product zich tot de concurrentie? Nationaal internationaal Regionaal en lokaal Maak 'n overzicht concurrenten met hun sterke en zwakke punten Wat vinden anderen bijzonder aan jou(w muziek)? Noem minimaal 3 dingen Wie zijn je potentiële klanten (leeftijd, inkomen, locatie, aankooppatronen etc.)? Wat zijn de behoeftes van jouw afnemers en wat verwachten zij van jouw product? Wat ben jij / is jouw muziek in elk geval NIET? (dit geeft weer hints voor wat het dan wel kan zijn... misschien het tegenovergestelde? Of toch nóg anders...) Wat voor gevoel krijgen mensen die naar jouw muziek luisteren? (uitbundig / melancholisch / verstild / feeststemming?) Vraag het aan meerdere mensen! En noteer alle antwoorden... Wat zijn overeenkomsten? Komt dit ook overeen met wat jij zelf al dacht? Of juist niet? Waarin zitten verschillen? Wat zijn overeenkomsten? Wat is de muziekstijl / stijlen? Wat zijn muzikale invloeden? Waarom maak je dit soort muziek? Wat is je drijfveer hierin? Wat is het meest herkenbaar aan jouw muziek / aan de band? Als je je muziek moet omschrijven voor iemand die doof is... welke woorden gebruik je dan?!

4 4van 11 Wanneer je goed onder woorden kunt brengen om wat voor product het gaat, kun je het vertalen naar beelden (plaatjes, logo, foto's, kleuren, lettertypen, website of een concrete opdracht voor een vormgever! Of briefing aan een fotograaf) Zoek goed uit waarin je je onderscheidt en benadruk dit in teksten, in de vormgeving, in fotografie en huisstijl... en laat dit terugkomen in alle communicatie-uitingen die je gebruikt. Beschrijf de markt en jouw positionering in die markt Hoe ziet de totale (muziek)markt er globaal uit? Wat zie jij daarbinnen als jouw markt? Wie / zijn is de doelgroep(en)? (aan wie verkoop je je producten/diensten?) programmeurs (benoem welk(e) segment(en) / aantallen / regio's) pers / journalisten (benoem welk(e) segment(en) / aantallen / regio's) publieksgroepen / fans copyrighters / filmmakers / reclamemakers? Zijn er meerdere marktsegmenten interessant? (bijvoorbeeld: niet alleen popmuziekliefhebbers, maar ook liefhebbers van wereldmuziek?) Geografische positionering: waar zitten je klanten (podia, festivals, fans)? Hoe ziet de markt eruit wie zijn de grootste spelers? Wat is jouw marktaandeel (en veranderingen daarin)? Waar sta ik nu? Wat is jouw gewenste marktaandeel? Wanneer het moeilijk is om dit in percentages uit te drukken, zeg het dan gewoon in aantallen: aantal concerten per regio aantal cd / online / merchandise verkopen Wie heeft het marktleiderschap en waarom? Zijn er marktverschuivingen? En zo ja: waardoor? Waar willen je over een jaar met de band staan? (benoem de positie in de markt) Wat zijn de ruwe doelstellingen? Wat willen we in detail en in een bepaalde tijd bereiken? (bijvoorbeeld minstens 10 procent winstgroei in komend boekjaar) In de vorige stap hebt je veel kennis opgedaan over je product en je markt. Zeker zo belangrijk is het om te weten hoe de markt over je product of dienst denkt: wat vinden je klanten van de kwaliteit, prijs, presentatie, bandnaam etc.? En hoe beïnvloeden deze verschillende aspecten hun beslissing om je product of dienst wel of niet af te nemen? Om daarachter te komen zult je het hun moeten vragen. Bijvoorbeeld via een vraag of poll (stemming) op je website of Facebook. Zo kom je te weten wat wel werkt en wat niet... Om een voorbeeld te geven: hoe loopt bijvoorbeeld de CD verkoop bij concerten? Worden mensen klantvriendelijk en persoonlijk te woord gestaan? Wat je van je klanten hoort kun je, samen met alle eerder verzamelde informatie, gebruiken om een SWOTanalyse te maken. De SWOT-analyse is een van de meest gebruikte marketingtools en geeft je (nieuw) inzicht op je bedrijfsvoering: Strengths (sterke punten), waarmee heeft je onderneming succes? Weaknesses (zwakke punten), wat zijn je kwetsbare kanten? Opportunities (kansen), waar liggen groeimogelijkheden? Threats (bedreigingen), wat doet de concurrentie?

5 5van 11 Je product of dienst moet dáár aangeboden worden, waar je klanten het willen vinden Stap 2: PLAATS Als we spreken over de P van Plaats in de marketing, dan zijn in de vertaling naar de wereld van muziek een aantal items van belang: Live concerten CD's / DVD's merchandise (T-shirts en eventueel andere zaken met een logo of vormgegeven in de stijl van de band) Digitale muziek- en videobestanden Voor elk van deze items moet bekeken worden wat de juiste Plaats is en hoe de Distributie daarin plaats kan vinden. Beschrijf de plekken waar je je muziek gaat aanbieden en in welke vorm. Plaats Live concerten Waar zijn de speelplekken die jouw muziek goed tot z'n recht laten komen en Waar / wat zijn de podia waar jouw publiek komt? Benoem ze. Hoe zorg je dat jouw concerten ook op die plekken geboekt worden? Benoem verschillende manieren. En: hoeveel verwacht je daarmee te kunnen verdienen? CD's / DVD's Muziekwinkels waar je CD's kunt kopen zijn er steeds minder... Vraag je af hoe belangrijk het voor je is om via winkels CD's / DVD's te verkopen. Waar komen de mensen die graag een CD van jou willen kopen? En: hoeveel verwacht je daarmee te kunnen verdienen? Merchandise (T-shirts en eventueel andere zaken met een logo of vormgegeven in de stijl van de band) Waar komen de mensen die graag een Merchandise van jou willen kopen? En: hoeveel verwacht je daarmee te kunnen verdienen? Digitale muziek- en videobestanden: Waar / op welke sites komen de mensen die jouw muziek / video's graag willen downloaden? En: hoeveel verwacht je daarmee te kunnen verdienen?

6 6van 11 Distributie Op basis van je antwoorden bij Plaats heb je al inzicht gekregen in de mate waarin distributie van belang is en voor welke onderdelen van je producten / diensten. Beantwoord onderstaande vragen niet alleen voor CD's maar vooral ook voor digitale downloads, merchandise en concerten! Wat is je Distributiestrategie Wat zijn je Distributiekanalen offline online Maak een taartdiagram waarin je weergeeft wat het aandeel is van elk distributiekanaal Wat zijn de belangrijkste eigenschappen per kanaal? met welke partners werk je eventueel samen? Internationale distributie wat zijn de verschillen per regio? Internationale prijspolitiek? Lokalisatie: productaanpassingen voor internationale markten? Zijn er kansen in specifieke geografische marktsegmenten en wat is de beste distributiestrategie voor deze marktsegmenten? Wat is de rol van partners in de benadering van de verschillende marktsegmenten?

7 7van 11 De juiste prijs is de prijs die je klant wil betalen. Stap 3: PRIJS Prijsstelling Wat is jouw Prijsstelling voor: Live concerten CD's / DVD's merchandise (T-shirts en eventueel andere zaken met een logo of vormgegeven in de stijl van de band) Digitale muziek- en videobestanden Voer je nog een bepaalde Prijspolitiek? Verschillende prijzen voor verschillende soorten klanten? podia met verschillende budgetten podia in verschillende regio's CD / DVD / Merchandise verkopen in verschillende regio's Onderbouw je prijsstelling! Prijsstelling gebaseerd op de kostprijs? Prijsstelling gebaseerd op de vraag? Prijsstelling gebaseerd op de concurrentie / vergelijkbare producten? Prijsstelling op basis van goed imago / bekenheid? Begroting Maak met behulp van je Prijsstelling een begroting voor de komende vijf jaar, waarin: de te verwachten inkomsten de te verwachten uitgaven denk aan CD opnames, mixen, mastseren, productie, artwork, promotie denk aan vormgeving van flyers, posters, websites denk aan reiskosten van tournees etc, etc! de te verwachten pieken en dalen Wees zo volledig mogelijk!!

8 8van 11 Zonder promotie weten je doelgroepen niet dat je bestaat Stap 4: PROMOTIE In een markt waar veel aanbieders zijn (musici en bands) en weinig vraag (van podia, festivals en publiek) is alleen een 'goed product' niet meer genoeg om aan opdrachten te komen! Je zult je meer moeten doen om te laten weten dat je bestaat en om je te onderscheiden ten opzichte van alle andere aanbieders in de markt. Je zult potentiële klanten moeten overtuigen. Een strategie voor al je communicatie- en promotie uitingen is daarom geen overbodige luxe. Doelgroepen Een promotie- en/of communicatiestrategie kun je gebruiken als uitgangspunt voor het vinden van een overtuigende vorm voor alle communicatie / promotie rondom: boekingen / acquisitie richting programmeurs een boeker of label benaderen aandacht genereren van de pers (radio, tv, schrijvende pers) beursbezoek en showcases online communicatie: je website en social media Communicatie kanalen Beslis voor elke specifieke doelgroep welke communicatie/promotiemiddelen je gaat gebruiken om je doelgroepen te bereiken (benoem ze allemaal!) online website sociale mediakanalen (Facebook, Twitter, Linkedin, etc, etc) webshops (CD Baby, Bandcamp, Reverbnation) muziekgerelateerde platforms (Reverbnation, Soundcloud) Skype banners / advertenties? Crowdfunding offline flyers posters ansichtkaarten visitekaartjes buttons, stickers tassen, t-shirts en evt. overige merchandise CD's / DVD's / demo's / promo-copys / USB-stick / Vinyl LP's banners / backdrops op het podium

9 9van 11 Inhoud en vorm Bepaal welke teksten bij die communicatie/promotiemiddelen ingezet gaan worden. Bepaal ook welke beelden bij die communicatie/promotiemiddelen ingezet gaan worden Planning Welke acties zorgen dat jouw product opgemerkt wordt? Wanneer en hoe vaak moeten deze acties worden ingezet? Bepaal voor elke specifieke doelgroep een nauwkeuringe planning van wanneer je de diverse communicatie- en promotiemiddelen inzet... hierdoor weet je hoeveel je ervan nodig hebt en wanneer deze klaar moeten zijn voor gebruik. Budget Bepaal nauwkeurig wat de kosten zijn, wanneer deze bedragen uitgegeven moeten worden en stel indien nodig prioriteiten (dan maar geen buttons, maar wel visitekaartjes) De rol van een visuele identiteit voor de Herkenbaarheid van je product of dienst Een huisstijl is de visuele identiteit van een band of muzikaal project. Een krachtige huisstijl is onderscheidend en vertelt jouw klanten wie je bent en waar je voor staat. Het helpt hen om jouw muziek / band te leren kennen, begrijpen en waarderen. Bovendien creëer je zo herkenning en onderscheid je je van anderen. Een consequent toegepaste huisstijl zorgt ervoor dat jouw klanten jouw band associëren met (jouw) kwaliteitsnormen. Zo wordt de huisstijl een aanknopingspunt bij keuzes die zij maken. Staat de huisstijl eenmaal, dan is een bepaald lettertype, een kleurcombinatie of een gedeelte van een symbool vaak al genoeg om de gewenste herkenning en aandacht tot stand te brengen. Je visuele identiteit of huisstijl ontstaat door de combinatie van woord, beeld en kleur consequent toe te passen en uit te dragen. Globaal kunnen de volgende zaken als verschillende elementen van een huisstijl worden gezien: naam, logo, kleur, typografie (lettertype), vormentaal (stramienen / vlakken / curves / opmaak) en beelden- en fotografiestijl... Al deze elementen moeten consistent (gelijkvormig) en consequent (steeds weer) gebruikt in s, briefpapier, visitekaartjes, offertes, facturen, enveloppen, de website, Facebook, merchandise, etcetera. Neem als uitgangspunt voor de vormgeving van je huisstijl je identiteit datgenen wat jou onderscheid van anderen. (zie ook Stap 1: Product) zorg voor een herkenbare huisstijl naam logo kleur typografie (lettertypes) vormentaal (stramienen / vlakken / curves / opmaak) beelden- en fotografiestijl zelfs je kleding of de kleding van de band kan meegenomen worden in een huisstijl... her vergroot de herkenning bij het publiek. pas deze consequent (altijd!) en consistent (op dezelfde, herkenbare wijze) toe.

10 10van 11 De kwaliteit van het personeel kan essentieel zijn voor de beleving van je aanbod. Stap 5: PERSONEEL Niet alleen de frontman/vrouw werkt als (g)een visitekaartje, maar ook de bandleden zijn van groot belang voor de publieksbeleving. Zelfs de man/vrouw die de CD's bij concerten verkoopt, je boeker en eventueel manager kunnen een rol spelen. Samenstelling van je band Het kan geen kwaad om naast artistieke overwegingen ook vanuit praktisch oogpunt te zoeken naar een optimale samenstelling van je band. Overwegingen die een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld: Hoe meer bandleden, hoe duurder de concerten òf hoe minder je per bandlid verdient... Zorg dat je altijd uitstekende subs / invallers hebt klaarstaan voor het geval dat één (of meer) van de bandleden niet kan. Alleen de frontman of frontvrouw (het gezicht van de band) is onvervangbaar! Een bekende musicus in je band opnemen kan voor extra aandacht zorgen bij media, programmeurs en publiek... gunstig dus. Maar de keerzijde kan zijn dat de aandacht tevéél naar de 'special guest' gaat, waardoor het de marktwaarde en bekendheid van de band zelf niet ten goede komt. Denk er goed over na of en hoe je dit wilt intzetten. Bandleden moeten elkaar versterken en steunen; niet alleen in muzikaal opzicht maar ook in praktische zaken. Teamwerk, toewijding of commitment juist ook in praktische zaken is van groot belang voor het behalen van successen! Faciliterende partijen of personeel Afhankelijk van wat je eigen capaciteiten, kennis en vaardigheden zijn kan het beslist zinvol zijn om versterking te zoeken voor al het werk dat moet gebeuren. Zoek naar mensen die je kunnen ondersteunen in je doelstellingen. En beter nog: zorg ervoor dat deze met elkaar kunnen samenwerken als een team... Verschillende ondersteunende rollen kunnen van toepassing zijn; hieronder een paar voorbeelden: manager / management-agency boeker / booking-agency (evt. meerdere, voor verschillende landen of continenten!) tekstschrijver (voor biogafische- en commerciële teksten) vertaler (voor professionele vertalingen van je tekstuele materialen) vormgever + fotograaf + video/filmmaker webdeveloper (voor je website) perspromotor (evt. meerdere, voor verschillende landen of continenten!) plugger (specifiek voor radio of tv airplay evt. meerdere, voor verschillende landen of continenten!) financieel adviseur / administratieve kracht bestuursleden voor een Stichting coach / strategisch adviseur Ga voor jezelf na op welke gebieden je zelf (tijd) tekort schiet Zorg ervoor dat je de juiste mensen vindt om je te helpen. Mensen voor je laten werken betekent dat je moet investeren, maar als het goed is verdien je die investeringen ook terug... Houd de kosten bij en probeer steeds te zien op welke manier die investeringen zich terugverdienen (direct of indirect!). Zo zie je welke samenwerkingen van toegevoegde waarde zijn.

11 11van 11 Evalueren is zoiets als je compas gebruiken om te kijken of je nog op koers ligt. Evalueer het plan Formuleer voor jezelf aan de hand van bovenstaande stappen een aantal speerpunten of een Top 3 van doelen die je wilt bereiken. Aan de hand van die speerpunten of Top 3 kun je na een periode van inspanningen en investeringen kijken hoever je al bent. En ook of het nodig is om je plannen of strategie bij te stellen. Belangrijk is ook volledig ingevulde een begroting, want hiermee wordt inzichtelijk hoeveel je marketingacties over een bepaalde periode gekost hebben en of de behaalde resultaten overeenkomen met de gestelde (verkoop-) doelen. Tot slot Plannen maken is goed, maar als je ze niet uitvoert of geen deadlines stelt dan werkt geen enkel plan. Om te voorkomen dat je daarvoor helemaal alleen verantwoordelijk bent, dient je in je marketingplan je bandleden en medewerkers verantwoordelijkheden te geven. Maak hen dus mede verantwoordelijk voor de doelstellingen, zodat je samen de kar trekt. Uiteraard zal je marketingplan met deze aanpak succes opleveren. Maar dat betekent niet dat je op je lauweren kunt rusten. De markt verandert voortdurend en daar moet continu op worden ingespeeld. Zo zult je je plan minstens één keer per jaar moeten evalueren en bijstellen.

Wordt (h)erkend met een huisstijl een inleiding in huisstijl voor musici

Wordt (h)erkend met een huisstijl een inleiding in huisstijl voor musici Wordt (h)erkend met een huisstijl een inleiding in huisstijl voor musici Wat is een huisstijl Een huisstijl is de visuele identiteit van een band of muzikaal project. Visuele identiteit of huisstijl ontstaat

Nadere informatie

Marcomplan ZZPPS Merkant. Communicatie. Het Marcomplan. Wat, waarom en hoe

Marcomplan ZZPPS Merkant. Communicatie. Het Marcomplan. Wat, waarom en hoe Marcomplan ZZPPS Merkant Communicatie Het Marcomplan Wat, waarom en hoe Inleiding: in het kort de theorie Marketing Product (dienst) Plaats (distributie) Prijs Personeel Promotie (verkoop, PR, reclame)

Nadere informatie

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs Wat is marketing Marketing is het proces die je moet doorgaan om de behoeften van uw klanten te bevredigen. Eerst werd marketing gezien als het geheel van activiteiten die de ruil van producten of diensten

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

Inleiding Veterinair communicatiemanagement. 20 maart 2010, Amersfoort

Inleiding Veterinair communicatiemanagement. 20 maart 2010, Amersfoort Inleiding Veterinair communicatiemanagement 20 maart 2010, Amersfoort Inleiding Veterinair communicatiemanagement Ochtendprogramma Wat verstaan we onder communicatie? Hoe belangrijk is communicatie voor

Nadere informatie

uitgave januari 2015

uitgave januari 2015 uitgave januari 2015 Hey Professional! Bedankt voor het aanvragen van dit document. :-) Werk je al een paar jaar als zelfstandig ondernemer, maar je merkt dat je te weinig of de verkeerde klanten aantrekt?

Nadere informatie

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan Het Online Marketingplan Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan 1 Wil je een online marketingplan voor jouw organisatie beschrijven? In dit document vind je de opzet voor zo n plan.

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Intakemeeting: Opstellen communicatieplan

Intakemeeting: Opstellen communicatieplan Intakemeeting: Opstellen communicatieplan Omdat jouw bedrijf dat verdient. Omdat het je helpt om je doelstellingen te bereiken. Omdat het je richting geeft. Jouw communicatieplan maakt je boodschap helder,

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Gratis workshop voor Ondernemend Roombeek Enschede 24-4-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede

Nadere informatie

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners?

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Stelling Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Tim Cosson Internet Strateeg Eigenaar mindworkz 26 jaar oud Woon samen Voetbal Geloof in samenwerken 1.Wat is social media? 2.Welke doelen

Nadere informatie

GRATIS Marketing & Sales Scan

GRATIS Marketing & Sales Scan GRATIS Marketing & Sales Scan BUILD YOUR BRAND LIVE YOUR BRAND BOOST YOUR BUSINESS 1 OPT IONS UNLIMITED 1. Over jou OVER JOU 1. Hoe lang ben je zelfstandig ondernemer? 2. Wat is je achtergrond? Wat deed

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with Social Media Plan in 10 Stappen In 10 simpele stappen jouw Social Media voor elkaar made with Inhoud 1. Bedankt! 2. Iets over mijzelf 3. 10 stappenplan 4. Social Media in 10 stappen 5. Veel succes Bedankt!

Nadere informatie

Schrijf in 5 kernwoorden de kernboodschap van je vereniging neer!

Schrijf in 5 kernwoorden de kernboodschap van je vereniging neer! EVEN VOORSTELLEN Ga per 2 zitten Stel jezelf binnen je vereniging voor Vertel over een succeservaring in de zoektocht naar een nieuwe vrijwilliger Doorvragen: Waarom was het een succes? Wat was je eigen

Nadere informatie

Junior company 2. Ondernemingsplan

Junior company 2. Ondernemingsplan Voortgezet onderwijs Junior company 2. Ondernemingsplan Stichting Stichting Jong Jong Ondernemen: Ondernemen: Postbus Postbus 93002 93002 2509 2509 AA AA Den Den Haag Haag Bezuidenhoutseweg Bezuidenhoutseweg1212

Nadere informatie

Corporate Branding: hoe zet je jouw vereniging op de kaart?

Corporate Branding: hoe zet je jouw vereniging op de kaart? Cursus Goed besturen : hoe zet je jouw vereniging op de kaart? drs. Sandra Verwaal senior communicatieadviseur Radboud Universiteit Nijmegen Programma: 14.45-15.00 15.00 uur: Voorstellen 15.00-15.20 15.20

Nadere informatie

ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD-LIMBURG voor podia

ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD-LIMBURG voor podia ENQUETE POPCULTUUR IN NOORD-LIMBURG voor podia BELANGRIJK Gegeven antwoorden worden strikt vertrouwelijk en naamloos verwerkt. Deelname aan de enquête is anoniem. Wil je echter kenbaar maken waar je voor

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Online marketing in de bouw

Online marketing in de bouw Online marketing in de bouw Hoe zorg je voor een heldere profilering? Voordat je start met online marketing is het van belang om een goed beeld te hebben van wat jouw bedrijf onderscheidend maakt ten opzichte

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU EEN BUREAU MET EEN DUIDELIJK DOEL Adson is een full service reclame- en designbureau, met als doel merken te voorzien van een eigen identiteit en deze bekend te maken.

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1 Inleiding Dit verslag is geschreven in het kader voor het project Desk & Fieldresearch. Het project is voor het eerste studiejaar van de opleiding Commerciële Economie, aan Saxion Hogeschool te Enschede.

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Landelijke startbijeenkomst LEADER 2014-2020 Workshop 25 november 2015 Communicatie Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland #LEADER3 Europees landbouwfonds

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Praktische tips voor ondernemers Enschede 7-11-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede website?

Nadere informatie

Een nieuwe service van MAtouche! Een voordelige eigen website waarbij je een deel van de kosten ook nog eens kunt terugverdienen

Een nieuwe service van MAtouche! Een voordelige eigen website waarbij je een deel van de kosten ook nog eens kunt terugverdienen Je hebt al een website vanaf 500,- Een nieuwe service van MAtouche! Een voordelige eigen website waarbij je een deel van de kosten ook nog eens kunt terugverdienen Hoe ziet de website eruit? De basis-website

Nadere informatie

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven

compact communicatietraject Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Speciaal voor startende ondernemers en kleine bedrijven Wat wil je met je bedrijf bereiken? En hoe helpt communicatie daarbij? Wij hebben speciaal voor startende en kleine bedrijven een communicatie traject:

Nadere informatie

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE COMPLETE WEBSITE voor ondernemers 47,50,- per maand zonder opstartkosten. Een complete website voor uw onderneming en die ook nog goed vindbaar is, dat is wat we willen! Maar hoe? EEN ALL-IN WEBSITE ONZE

Nadere informatie

HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE

HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE HET MARKETINGCOMMUNICATIEPLAN EEN STRATEGISCHE OPZET VANUIT DE CONCEPTGEDACHTE Communicatieplan How-to? Download Het Consultatiehuis 2014 / 1 Inhoud Marketingcommunicatieplan

Nadere informatie

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat 08720 Artiest muziek 10-04-2008 08:37 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als muzikant Artiest Muziek Wat laat je zien? Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht Je zet ideeën om in concepten

Nadere informatie

PR-BEGELEIDING. Na initiatie van een evenement

PR-BEGELEIDING. Na initiatie van een evenement PR-BEGELEIDING Na initiatie van een evenement Voorwoord Jouw evenement gaat er komen bij SETUP! Naast de productie en inhoud is de PR & Communicatie van het evenement bij SETUP een belangrijk onderdeel.

Nadere informatie

TheMagica The Creations Experience

TheMagica The Creations Experience Graphica s Grafisch Ontwerp Powered by: TheMagica The Creations Experience Ik was op zoek naar een uniek uiterlijk voor mijn product. Dankzij Themagica s grafische diensten heeft Hanisha Design een gezicht

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

VOORDAT JE START ALS ZZP ER

VOORDAT JE START ALS ZZP ER www.damd.nl Voordat je start als zzp er Voordat je als zzp er gaat starten, is het verstandig om na te gaan of je inderdaad ondernemer wil zijn. Dit kun je doen door aan jezelf vragen te stellen als: zie

Nadere informatie

Inhoud. Onderwijseenheid 1 Onderzoek en acquisitie 11. Onderwijseenheid 2 Verkopen 45

Inhoud. Onderwijseenheid 1 Onderzoek en acquisitie 11. Onderwijseenheid 2 Verkopen 45 Inhoud Onderwijseenheid 1 Onderzoek en acquisitie 11 1 Het verwerven van verkoopopdrachten 11 1.1 Marketing, wat is dat? 12 1.2 Het marketingplan 13 1.3 De instrumenten van de marketingmix 14 2 Public

Nadere informatie

Businessplan op een Bierviltje

Businessplan op een Bierviltje Businessplan op een Bierviltje Door Quirien Veldman, Syntens Ze zeggen wel eens: een businessplan moet zo simpel zijn dat het op een bierviltje past. Hoe kan dat als de businessplannen die de meeste ondernemers

Nadere informatie

Ondernemingsplan. Naam bedrijf

Ondernemingsplan. Naam bedrijf Ondernemingsplan Naam bedrijf LOGO door naam datum 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING pag HOOFSTUK 1 DE ONDERNEMING 1.1 Bedrijfsnaam 1.2 Bedrijfsidee 1.3 Persoonlijke gegevens HOOFSTUK 2 DRIJFVEREN, PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Marketing Strategie. Gustavsson Marketing. In de online wereld. Helpt jouw organisatie te groeien op het web

Marketing Strategie. Gustavsson Marketing. In de online wereld. Helpt jouw organisatie te groeien op het web Marketing Strategie In de online wereld over hoe je met een goede online Marketing Strategie kunt groeien. Gustavsson Marketing Helpt jouw organisatie te groeien op het web Marketing Strategie In de online

Nadere informatie

van aanpak Noa & Annika

van aanpak Noa & Annika Plan van aanpak Noa & Annika MM2A inhoudsopgave Concept pagina 3 Logo s pagina 4 Achtergronden pagina 5 Projectresultaat pagina 6 Projectactiviteiten pagina 7 Projectgrenzen pagina 8 Tussenresultaten pagina

Nadere informatie

Checklist (re)design website

Checklist (re)design website Checklist (re)design website Inleiding Het maken van een website is een omvangrijk en kostbaar project. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in wat je wilt gaan doen, voor wie en waarom. Om op

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

Meer waarde voor technologie! Laat je technologie leven in een groter speelveld, bij meer spelers die je laten winnen!

Meer waarde voor technologie! Laat je technologie leven in een groter speelveld, bij meer spelers die je laten winnen! Meer waarde voor technologie! Laat je technologie leven in een groter speelveld, bij meer spelers die je laten winnen! In 6 stappen naar succesvolle technologiemarketing Carlo van Pelt, eigenaar TechAlive!

Nadere informatie

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven

WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven WERKBLAD 3 KNOP En dan (pas) werven Het is vaak het eerste waar aan gedacht wordt als het gaat over leden werven: een folder of mailing. Het juiste middel werkt alleen voor de goede deel- of doelgroep.

Nadere informatie

strategie concept creatie

strategie concept creatie strategie concept creatie Wij houden van competities, daag ons uit voor uw pitch?tip: Waarom wij? Innovatie in Design Een merk is de spiegel van uw creatie. Het vertegenwoordigt uw product en uw bedrijf.

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

HELP, ik word ZZP-er! - online cursus

HELP, ik word ZZP-er! - online cursus HELP, ik word ZZP-er! - online cursus Alle ingrediënten voor een succesvolle start van je eigen bedrijf Startdata cursus: 31 januari 15 april 15 juni 15 september 15 november 2011 Cursusduur: 6 of 12 maanden

Nadere informatie

strategie concept creatie

strategie concept creatie strategie concept creatie Wij houden van competities, daag ons uit voor uw pitch!?tip: Waarom wij? INNOVATIE IN DESIGN Een merk is de spiegel van uw creatie. Het vertegenwoordigt uw product en uw bedrijf.

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

Promotieplan. Naam: Tim Jansen. Klas: IV4B. Examennummer: PROMOTIEPLAN kerntaak 3 werkproces 3.2 mei Mediacollege Amsterdam.

Promotieplan. Naam: Tim Jansen. Klas: IV4B. Examennummer: PROMOTIEPLAN kerntaak 3 werkproces 3.2 mei Mediacollege Amsterdam. PROMOTIEPLAN kerntaak 3 werkproces 3.2 mei 2014 Promotieplan Naam: Tim Jansen Klas: IV4B Examennummer: 09406 Mediacollege Amsterdam Afdeling MIG Opleiding Interactief Vormgever Inleiding In een steeds

Nadere informatie

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper Klantgericht (online) communiceren in 5 stappen Whitepaper Index Klantgericht communiceren in 5 stappen 3 Klantgericht communiceren, waarom zou ik? 4 Aan de slag! 5 5-stappenplan klantgericht communiceren

Nadere informatie

Social Media Marketing strategie

Social Media Marketing strategie Social Media Marketing strategie --= werkboek =-- 1. Bepaal je doelstelling Vaak zal SMM een onderdeel zijn van bestaande marketingcommunicatieplannen. Een extra kanaal om je doelgroep te bereiken. Soms

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

Basis Boekpromotieplan

Basis Boekpromotieplan Basis Boekpromotieplan Inhoudsopgave Wat wil je met je boek? Waar sta je op dit moment, inventarisatie van je netwerken De rol van social media en je website Welke online en offline media zijn geschikt

Nadere informatie

Bedrijf: Contactpersoon: Van: Karin de Wit Design Karin de Wit. Datum:

Bedrijf: Contactpersoon: Van: Karin de Wit Design Karin de Wit. Datum: Briefing Webdesign Bedrijf: Contactpersoon: Van: Karin de Wit Design Karin de Wit Datum: 23 Introductie Dit document is samengesteld om beter inzicht te krijgen in de informatie die een rol speelt bij

Nadere informatie

Business Model Innovation Guide

Business Model Innovation Guide Business Model Innovation Guide Over waarom business model innovatie cruciaal is en hoe je dat aanpakt Uitgave: April 2016 Auteur: Eefje Jonker-van Dun Strategy Designer & Managing Director Business Models

Nadere informatie

Schrijf je Bedrijfsplan

Schrijf je Bedrijfsplan Schrijf je Bedrijfsplan Voor ZZP ers in de Creatieve of Dienstverlenende Sector Door Marca van den Broek AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Stap

Nadere informatie

1. Inleiding/aanleiding/verantwoording/leeswijzer Communicatie doelstellingen en doelgroepen Communicatiestrategie 5

1. Inleiding/aanleiding/verantwoording/leeswijzer Communicatie doelstellingen en doelgroepen Communicatiestrategie 5 Communicatieplan Inhoud, structuur 1. Inleiding/aanleiding/verantwoording/leeswijzer 1 a. Situatieanalyse (intern en extern) b. SWOT 2. Communicatie doelstellingen en doelgroepen 4 a. Algemene doelstelling

Nadere informatie

Huisstijlinformatiemap. Scholen met Succes

Huisstijlinformatiemap. Scholen met Succes Huisstijlinformatiemap Scholen met Succes Waarom een huisstijl? Als organisatie wil je een bepaalde indruk maken, een bepaald beeld achter laten bij doelgroepen en publieksgroepen. Een van de middelen

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Checklist website bouwen

Checklist website bouwen Checklist website bouwen Je wilt een website voor je bedrijf. Of de bestaande website veranderen. Een website laten maken, vraagt tijd en aandacht van je. Er zijn veel mogelijkheden en je moet in het proces

Nadere informatie

Je imago is hoe anderen je zien

Je imago is hoe anderen je zien Identity matters Je imago is hoe anderen je zien What you see, is what you get ART= ontwerp- en reclameburo creëert sinds 1997 merken, huisstijlen en bedrijfsstijlen. Ook al zien anderen je soms anders,

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

In dit boekje worden de volgende onderdelen besproken:

In dit boekje worden de volgende onderdelen besproken: Voorwoord Voor een geslaagd festival ben je vaak afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Als organisatie van een festival loont het dan ook om een gedegen vrijwilligersbeleid te voeren. De vraag is

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart

Marketing vanuit je hart Waardecreatie en identiteitsmarketing Marketing vanuit je hart Voor zelfstandige ondernemers die hun droom najagen Ingrid Langen INHOUD 1. Inleiding 4 2. Wie moet het lezen 5 3. Het Waarom van dit boek

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

10 x 10 tips voor (startende) ondernemers

10 x 10 tips voor (startende) ondernemers 10 x 10 tips voor (startende) ondernemers 70% Van De Startende Ondernemers Stopt Binnen Vier Jaar! Doe mee met de beste 30%! Wij onthullen de 10 geheimen voor een succesvolle startende onderneming! Mijn

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

10. Het marketingplan

10. Het marketingplan "Eén machine kan het werk doen van vijftig gewone mannen. Geen enkele machine kan het werk doen van één buitengewone man." (Elbert Hubbard, 1856-1915, Amerikaans zakenman) In les 4 hebben we aandacht besteed

Nadere informatie

De voortgangsrapportage van kerntaak 4 BUITENSPORT CIOS Goes-Breda, versie 2014-2015. Voortgangsverslag. Kerntaak 4

De voortgangsrapportage van kerntaak 4 BUITENSPORT CIOS Goes-Breda, versie 2014-2015. Voortgangsverslag. Kerntaak 4 Voortgangsverslag Kerntaak 4 Inleiding voortgangsverslag kerntaak 4 Reeds heb je het projectplan ingeleverd en kun je aan je kerntaak 4 project gaan werken. Hiervan moet je het verslag voortgangsrapportage

Nadere informatie

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches

Eenvoudig nieuwe klanten. Voor adviseurs, trainers en coaches Eenvoudig nieuwe klanten Voor adviseurs, trainers en coaches Leer hoe ideale klanten naar je toe komen. Wiep de Jong Online Business Trainer Eenvoudig nieuwe klanten 2 Welkom bij mijn E-Book 'Eenvoudig

Nadere informatie

ondernemers die een boek willen schrijven

ondernemers die een boek willen schrijven TIPS voor ondernemers die een boek willen schrijven BESTSELLER-checklist Daisy Goddijn BESTSELLER-checklist Inleiding Van harte gefeliciteerd met je aanschaf van het boek Experttips voor ondernemers die

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur)

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) MODULE 5: HET MARKETINGPLAN Inhoud: SWOT-analyse concurrentie-onderzoek conclusies marktonderzoeken

Nadere informatie

DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN. Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/

DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN. Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/ DIT IS VERSIE 1.0 VAN DE 47 TIPS OM EEN SUCCESVOL KUNSTENAAR TE WORDEN Download de nieuwste versie op http://dekunstbv.nl/tips-kunst-en-ondernemen/ Disclaimer: Bij het samenstellen van deze 47 tips is

Nadere informatie

De route uitstippelen.

De route uitstippelen. De route uitstippelen. Marketingstrategieën zorgen voor de essentiële verbinding tussen het inzicht in welke producten en diensten uw klanten eisen en de beste methoden om deze zo winstgevend mogelijk

Nadere informatie

DE IDEALE MARKETINGMIX IS ER NIET! DE SUCCESVOLLE MARKETING-MIX BEGINT BIJ JEZELF! HOE MAAK IK EEN GOED MARKETINGPLAN VOOR VASTGOEDPROPOSITIES

DE IDEALE MARKETINGMIX IS ER NIET! DE SUCCESVOLLE MARKETING-MIX BEGINT BIJ JEZELF! HOE MAAK IK EEN GOED MARKETINGPLAN VOOR VASTGOEDPROPOSITIES DE IDEALE MARKETINGMIX IS ER NIET! DE SUCCESVOLLE MARKETING-MIX BEGINT BIJ JEZELF! HOE MAAK IK EEN GOED MARKETINGPLAN VOOR VASTGOEDPROPOSITIES 5 P S VAN DE MARKETINGMIX (SOMMIGE DINGEN VERANDEREN NIET)

Nadere informatie

De voortgangsrapportage van kerntaak 4 BUITENSPORT CIOS Goes-Breda, versie 2014-2015. Voortgangsverslag. Kerntaak 4

De voortgangsrapportage van kerntaak 4 BUITENSPORT CIOS Goes-Breda, versie 2014-2015. Voortgangsverslag. Kerntaak 4 Voortgangsverslag Kerntaak 4 Inleiding voortgangsverslag kerntaak 4 Reeds heb je het projectplan ingeleverd en kun je aan je kerntaak 4 project gaan werken. Hiervan moet je het verslag voortgangsrapportage

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

Handleiding Cultuur Canvas

Handleiding Cultuur Canvas Handleiding Cultuur Canvas Je hebt een idee voor Tilburg, voor cultuur in het publieke domein en je weet waarschijnlijk ook wat je het wilt realiseren. Weet je ook of je plan kansrijk is? En wat je kunt

Nadere informatie

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent!

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! New Penguins Talent De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! Over New Penguins New Penguins realiseert en detacheert op het gebied van marketing, design en development. Dit betekent zowel het

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

Checklist nieuwe website

Checklist nieuwe website Checklist nieuwe website Waar moet je aan denken bij een nieuwe website? Het maken van een nieuwe website kan een ingewikkeld, omvangrijk maar ook kostbaar project zijn. Het is daarom goed om inzicht te

Nadere informatie

Een beter imago begint bij jezelf

Een beter imago begint bij jezelf Een beter imago begint bij jezelf David Kok in gesprek met Thomas Marzano Gemeenten, ambtenaren, de politiek, de overheid als geheel: we kampen met een imagoprobleem. We doen ons werk (vaak) niet goed,

Nadere informatie

Het nieuwe ondernemen in de mobiliteitsbranche

Het nieuwe ondernemen in de mobiliteitsbranche Het nieuwe ondernemen in de mobiliteitsbranche WORKSHOPPROGRAMMA Werken aan klantenbinding en nieuwe klanten werven? Omzet en naamsbekendheid vergroten? De online wereld biedt legio kansen en met Connect

Nadere informatie

Logo ontwerp Prijzen Werkwijze Resultaat

Logo ontwerp Prijzen Werkwijze Resultaat Logo ontwerp Prijzen Werkwijze Resultaat Prijzen UurtariefLogo Briefing Concepten naar wens Aanpassingsrondes naar wens Gewenste kleurstelling BasisLogo Briefing 1 Concept 3 Aanpassingsrondes Gewenste

Nadere informatie

Prijs onderzoek Wat zijn 10 methodes die jouw prospects kunnen gebruiken om hun gewenste resultaten te behalen? Wat betalen ze voor die methodes?

Prijs onderzoek Wat zijn 10 methodes die jouw prospects kunnen gebruiken om hun gewenste resultaten te behalen? Wat betalen ze voor die methodes? SWOT-analyse Aangezien je nu precies weet wat jouw doelgroep wilt kun je gaan kijken naar wat jij hen te bieden hebt. Kan jouw doelgroep de allerbeste oplossingen halen bij jou in je praktijk of zijn er

Nadere informatie

Werken als SoundDesigner

Werken als SoundDesigner 08722 Artiest Sounddesign 29-05-2008 14:22 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 Werken als SoundDesigner Artiest SoundDesign Wat laat je zien? Je maakt opnames en produceert zelfstandig en in opdracht Je creëert

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

PERSONAL SHOPPER EN IMAGE CONSULTANT EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN. Deel 1

PERSONAL SHOPPER EN IMAGE CONSULTANT EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN. Deel 1 Hogere Vakopleiding Personal Shopper en Image Consultant PERSONAL SHOPPER EN IMAGE CONSULTANT EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN Deel 1 [LES 9] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm

Nadere informatie

Social media pakketten

Social media pakketten Social media pakketten Social media Vergroot uw netwerk en vindbaarheid door de inzet van social media Bij Social media denkt u direct aan Facebook, Twitter, Linkedin, Youtube en Pinterest. Leuk, maar

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER. Deel 2 Master Executive in Wedding Management EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN ALS WEDDING PLANNER Deel 2 [LES 2] Event & Media Education. Alle rechten voorbehouden. Elke vorm van kopiëren of verspreiding van de

Nadere informatie

TOP AANBOD. Online Marketing

TOP AANBOD. Online Marketing TOP AANBOD Online Marketing Éen aanspreekpunt voor al uw marketing activiteiten! TAOM is gespecialiseerd in online marketing & zorgt ervoor dat uw bedrijf op een heldere, krachtige en duidelijke manier

Nadere informatie