Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer."

Transcriptie

1 Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer. #5 december Bé Emmens: Bleizo heeft geleerd van andere plekken hoe het niet moet 2 Begeleidingscommissie Factory Outlet Center van start 3 Bleizo goede locatie voor Factory Outlet Center 4 Grote opkomst Masterplan Bleizo 5 Burgemeester Aboutaleb bezoekt Bleizo 6 Impressie Radenconferentie Het gaat goed met Bleizo! 7 Eerste beton brugdek viaduct en halte Van Tuyllpark 8 Laan van Mathenesse eind 2013 klaar 9 Bleizo is verhuisd!

2 1 Interview Bé Emmens: Bleizo heeft geleerd van andere plekken hoe het niet moet Nieuwsflits #5 Bleizo Het Masterplan Bleizo is door het DB vastgesteld en behandeld in de commissies van beide gemeenten. Daarvoor gepresenteerd op een gezamenlijke radenbijeenkomst. Hoe waardeert u de reacties van de partijen in beide raden? Geven deze wat u betreft nog aanleiding tot aanpassingen in het Masterplan? Bé Emmens: We zijn alweer verder in het proces. Ik heb begrepen dat de raadsleden in Lansingerland heel positief waren over de inhoud van het Masterplan en de wijze waarop Bleizo de risico s in kaart heeft gebracht en de maatregelen om eventuele risico s te beheersen. Ook de politiek in Zoetermeer is positief. Inhoudelijk heb ik weining andere geluiden gehoord over het Masterplan. Al met al kunnen we dus spreken van voldoende politieke steun om verder te gaan. Overigens hebben we beide raden niet gevraagd om het Masterplan vast te stellen. Vaststelling gebeurt bij het volgende document en dat is de Intergemeentelijke Structuurvisie. Dat is ook de reden dat het Masterplan nu niet verder wordt aangepast. Wat zijn de vervolgstappen en kunt u aangeven wat de prioriteiten zijn voor het komend half jaar, kijkend naar de ontwikkeling van de vervoersknoop en de gebiedsontwikkeling Bleizo? Bé Emmens: De volgende stap is de Intergemeentelijke Structuurvisie, waarin de effecten van tal van onderzoeken die we momenteel laten uitvoeren, een plaats krijgen. Want sinds we met Bleizo begonnen zijn, is er wel het nodige veranderd. Dan denk ik aan de ineenstorting van de traditionele kantorenmarkt. De laatste tijd duiken andere concepten als het Nieuwe Werken op. Natuurlijk is ruimte nodig om te schuiven, ook voor de kantorenmarkt, maar niet meer de m2 waarmee we in Bleizo zijn begonnen. Bij de ISV/ PlanMER Bleizo en omgeving komen ook de nieuwste resultaten over parkeren in beeld. Want als we op Bleizo grote publiekstrekkers krijgen, zoals bijvoorbeeld een Factory Outlet Center (FOC), dan moet het parkeren wel goed geregeld zijn. Daarnaast krijgen we inzicht in allerlei milieuaspecten als gevolg van de vele verkeer- en vervoersbewegingen. Bleizo wordt in het Masterplan gepositioneerd in de Zuidvleugel. Er is sprake van een metropolitane regio Rotterdam-Den Haag. Kan Bleizo daarin een rol spelen en zo ja, hoe? Bé Emmens: In beide stadsregio s wordt inderdaad over Bleizo gesproken. Binnenkort komt ook de burgemeester van Rotterdam, de heer Aboutaleb, naar Lansingerland en ook Bleizo om zich te laten informeren. Voor de Rotterdamse regio is de relatie met de Greenport van belang en voor de Haagse regio die met leisure. Bleizo ligt precies op de grens van beide regio s en zal dan ook een rol in de netwerkstad of metropolitane regio gaan opeisen.

3 Nieuwsflits #5 Bleizo Eén van de initiatieven voor de gebiedsontwikkeling Bleizo is de komst van een FOC. Begin september zijn beide raden hiervan op de hoogte gesteld door middel van een presentatie door de initiatiefnemers. Wat maakt de komst van een FOC interessant voor Bleizo? En wat is ervoor nodig? Bé Emmens: De mogelijke komst van een FOC zou Bleizo een geweldige impuls geven. Maar we doen het samen met de initiatiefnemers wel op een zorgvuldige manier. Eerst doen we onderzoek naar de economische effecten van een FOC voor de bestaande detailhandel in Zoetermeer en Lansingerland. Overigens spelen ook andere factoren een rol die er voor zorgen dat de detailhandelstructuur verandert. Ik denk dan aan de vlucht die internetwinkels maken. De uitkomsten van het onderzoek die ik in februari verwacht, zullen mijns inziens een goede basis vormen voor het politieke debat in beide raden. Wij hebben van andere initiatieven in de nabijheid geleerd hoe je het niet moet doen, vandaar het grote belang dat wij hechten aan het onderzoek. En van even groot belang is dat er een zware begeleidingscommissie is waarin de detailhandel goed is vertegenwoordigd. Bé Emmens, vice-voorzitter GR Bleizo Wat is er volgens u eerder, een station of een groot bedrijf op Bleizo? Bé Emmens: Ik hoop en verwacht dat beide zaken ongeveer gelijk oplopen. Het zou mooi zijn als we in 2014 twee keer een openingshandeling kunnen meemaken. Als u één wens mag doen als vice-voorzitter van de GR Bleizo, hoe luidt die dan? Bé Emmens: Ik heb er niet een, maar drie. In de eerste plaats dat we het tempo van de planvorming hoog kunnen houden. En dan gaat het om de ISV/PlanMER en de bestemmingsplannen. Ten tweede dat we spoedig contracten met marktpartijen kunnen tekenen. Tenslotte, dat het economisch weer beter gaat, vooral in de tuinbouw.

4 2 Begeleidingscommissie Factory Outlet Center van start Nieuwsflits #5 Bleizo Op 4 oktober 2010 is de door Bleizo ingestelde begeleidingscommissie gestart met het bespreken van het onderzoeksvoorstel naar de economische effecten van een Factory Outlet Center (FOC) op Bleizo. De directe aanleiding voor het onderzoek is de wens van een combinatie van marktpartijen (Foruminvest/Stable International) om de mogelijkheden van een FOC op Bleizo na te gaan. Eén van de te onderzoeken aspecten is het effect van een FOC voor de detailhandel in Zoetermeer en Lansingerland. De vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen vanuit Zoetermeer en Lansingerland, van de Kamer van Koophandel Haaglanden en van de regionale overheden kregen eerst een korte toelichting op het masterplan Bleizo. Vervolgens legde de directeur van Stable International, Willem Veldhuizen, de unique selling points van een Factory Outlet Centre uit. Na de presentaties was er ruimte voor op- en aanmerkingen op het onderzoeksvoorstel. Onder leiding van professor Henk Gianotten, onafhankelijk voorzitter, werd er gediscussieerd. Een aantal onderzoeksvragen zijn hierop aangepast en aangevuld. Begin 2011 zullen de onderzoeksresultaten aan het Dagelijks Bestuur van Bleizo worden overhandigd, waarna besluitvorming 3in de raden van beide gemeenten kan plaatsvinden. Bleizo goede locatie voor Factory Outlet Center Bleizo is de ideale vestigingsplaats voor een Factory Outlet Center (FOC). Die conclusie trok directeur Willem Veldhuizen van Stable International tijdens de informatiebijeenkomst voor raadsleden over het Masterplan Bleizo op 8 september jl. Een FOC verkoopt restpartijen van vooraanstaande fashionmerken met fikse kortingen rechtstreeks van de fabrikant aan de consument. Een aantrekkelijk concept dat inmiddels ook in Nederland zijn bijzondere waarde heeft bewezen. Veldhuizen kan het weten, want zijn bedrijf stond aan de basis van het succes van de FOC Batavia Stad in Lelystad. Dat centrum biedt werk aan 700 mensen en trekt nu per jaar ruim 2 miljoen bezoekers uit heel Nederland. Batavia Stad heeft het concept FOC een gezicht gegeven, mede vanwege de bijzondere architectuur. Mensen komen hier voor een dagje uit. Voor hun dagelijkse boodschappen hebben ze hier niets te zoeken. Dat willen we graag zo houden. Verder heeft Batavia

5 Nieuwsflits #5 Bleizo Stad het imago van Lelystad flink verbeterd. En de lokale economie een stevige impuls gegeven. In de directe omgeving zijn tal van projecten tot bloei gekomen. Zoals een jachthaven, woningen en een evenementencomplex. Mensen weten Lelystad nu ook op andere momenten te vinden. Een FOC kan voor Bleizo een belangrijke rol spelen in zijn ontwikkeling tot nieuw bovenregionaal centrum. De omstandigheden zijn zonder meer zeer gunstig. Dat begint met een uitstekende bereikbaarheid. Plus een dichtbevolkt gebied in de directe nabijheid. Zo n FOC zou bij de start zo n m 2 kunnen beslaan. Dat kan in een latere fase nog worden uitgebreid met m 2. Qua omvang is het dan vergelijkbaar met Batavia Stad. Een bijzondere en moderne architectuur zorgt voor een duidelijk onderscheid. Bijzondere plek Batavia Stad was in 1995 het eerste FOC in Nederland. Het succes van dit concept berust op de combinatie van bijzondere producten met een bijzondere omgeving. Het is niet te vergelijken met een doorsnee winkelcentrum. Dat blijkt onder meer uit de omvang van het verzorgingsgebied. Die is veel groter: mensen komen uit het hele land. Ook komen ze op andere tijdstippen. Vaker in het weekend en in de zomer. Opmerkelijk is dat Batavia Stad nauwelijks te lijden heeft gehad van de economische crisis. Veldhuizen stond ook nog stil bij de Batavia Stad Academy. Die voorziet in gerichte opleidingen voor werknemers van Batavia Stad. Nu nog op MBO-niveau, maar straks ook op HBO-niveau. Het gaat om een tweejarige opleiding, waarvoor veel belangstelling bestaat. Batavia Stad werkt hiervoor samen met een Hogeschool in Leeuwarden. Dit initiatief blijkt zeer succesvol en draagt bij aan de betekenis van de FOC voor zijn directe omgeving. Die ideeën kunnen ook bij Bleizo worden toegepast. Onderzoek haalbaarheid Stable International is inmiddels overtuigd van de potenties van Bleizo. Het bedrijf start op eigen initiatief een onderzoek naar de haalbaarheid van een FOC Bleizo. Hierover is al contact geweest met vertegenwoordigers van ondernemers en horeca in Zoetermeer en Lansingerland. Die zijn uitgenodigd om in een begeleidingscommissie zitting te nemen. Deze commissie ziet erop toe dat het onderzoek op de juiste manier wordt uitgevoerd, en alle vragen beantwoordt. Veldhuizen benadrukt dat het succes van een FOC mede afhangt van de reacties uit de omgeving. Wij vinden het heel belangrjk om de mensen mee te nemen in de ontwikkeling van het concept. Alleen al om verwatering ervan tegen te gaan. In Batavia stad werken we met een toetsingscommmissie, die toeziet op de afspraken die we hierover hebben gemaakt.

6 Nieuwsflits #5 Bleizo 4Grote opkomst Masterplan Bleizo Een bont gezelschap van vertegenwoordigers van bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties kwam op 18 november 2010 in de projectruimte van Bleizo bijeen om reacties te geven op presentaties over het Masterplan Bleizo, de Vervoerknoop, het aan Bleizo grenzende project Kwadrant en het vervolgproces. Er was belangstelling vanuit overheden, netwerkbeheerders, milieuorganisaties, winkeliersverenigingen en marktpartijen. Programmadirecteur Bert Klarus informeerde de partners over de inhoud van het Masterplan Bleizo: Bleizo kenmerkt zich door identiteitsdragers in Leisure en de Greenport. Bleizo is goed bereikbaar zowel via de rails als via de weg en ligt centraal dichtbij Rotterdam en Den Haag. De ontwikkelingen zullen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de regionale arbeidsmarkt en als we kijken naar het voorzieningenniveau overstijgt dit de regio. Vanuit de ondernemers van het Stadshart Zoetermeer werden vragen gesteld over de werkgelegenheidscijfers. Zijn die niet veel te optimistisch, waaronder die van een FOC? Bert Klarus verwees daarvoor naar de resultaten van het onderzoek naar de economische effecten van een FOC die begin volgend jaar bekend zullen worden. Projectleider Vervoerknoop Dennis Dierikx liet de voortgang van de aanleg van meter RandstadRail zien en sloot af met de opmerking dat het nieuwe station Bleizo in combinatie met P&R, light rail, bussen in 2015 echt af moet zijn. Voor het eerst werd aan dit gezelschap ook de visie op de invulling van het Zoetermeerse gebied Het Kwadrant gecommuniceerd. Projectleider Viviane de Groot: Het Kwadrant staat voor meerdere ontwikkelingen. De realisatie van een autoboulevard, een combinatie van leisure en wonen en extra bedrijvigheid met een groen en open karakter. Het Van Tuyllpark moet van karakter veranderen, van een mono- naar een multifunctioneel sportpark, verbonden en toegankelijk met een unieke verblijfskwaliteit. De gezamenlijke uitdaging met Bleizo is dat samen zorg wordt gedragen voor

7 Nieuwsflits #5 Bleizo verbondenheid en versterking van de geplande ontwikkelingen en functies. Denk daarbij aan een gezamenlijk parkeerverwijssysteem. De bijeenkomst werd afgesloten met gerichte informatie over de verdere stappen, van de Intergemeentelijke Structuurvisie en de milieuonderzoeken tot de aanpassing van de bestemmingsplannen. 5 Burgemeester Aboutaleb bezoekt Bleizo Burgemeester Aboutaleb heeft op 3 november 2010 een informeel werkbezoek gebracht aan de gemeente Lansingerland. Hij werd ontvangen door burgemeester Van Vliet bij het projectbureau Bleizo. Hier kreeg hij een toelichting op de gebiedsontwikkeling en het te realiseren Vervoersknooppunt. Het bezoek aan Bleizo werd afgesloten met een wandeling door het plangebied. V.l.n.r. burgemeester Ahmed Aboutaleb, wethouder Henk de Paepe en burgemeester Ewald van Vliet

8 6 Impressie Radenconferentie Het gaat goed met Bleizo! Ruim twintig raadsleden uit Lansingerland en Zoetermeer toonden hun betrokkenheid bij Bleizo op een informatiebijeenkomst in het Bouwhuis. Woensdagavond 8 september luisterden ze naar presentaties over het Masterplan, de plannen voor een Factory Outlet Center (FOC) en de stand van zaken wat betreft de vervoersknoop. Hun betrokkenheid bleek uit een aantal indringende vragen, waarop de inleiders en gastheer Ewald van Vliet, voorzitter GR Bleizo, uitgebreid ingingen. Nieuwsflits #5 Bleizo Grote opkomst Radenconferentie Aanleiding voor de bijeenkomst is het verschijnen van het Masterplan Bleizo, in augustus De informatiebijeenkomst heeft tot doel om de raadsleden te informeren over recente ontwikkelingen. En ook om hen in informele sfeer gelegenheid te geven voor vragen en opmerkingen. Vervolgens komt het Masterplan ter sprake in de commissies en raden van beide gemeenten. Met de opmerkingen die dan worden gemaakt, kan de projectorganisatie rekening houden bij het opstellen van de Intergemeentelijke Structuurvisie. Dit ISV wordt naar verwachting april 2011 aan de raden ter besluitvorming voorgelegd. Parallelle trajecten Dat de ontwikkeling van Bleizo goed op koers ligt, blijkt volgens voorzitter Van Vliet van het Algemeen Bestuur van de GR Bleizo uit het Masterplan en uit de belangstelling daarvoor bij private partijen. Programmadirecteur Bert Klarus licht toe wat het Masterplan beoogt. We werken tegelijk aan de invulling van drie gebieden: het bedrijventerrein, de vervoersknoop en het leisurepark. Elk onderdeel kent zijn eigen dynamiek. Het Masterplan geeft aan welke ambities we daarbij hanteren en wat de inhoudelijke en procedurele samenhang is. De ISV legt de planologische kaders voor de uitvoering vast. Daar hoort een planmer bij, plus enkele andere onderzoeken. Ondertussen beginnen we met de uitgifte van grond op het bedrijventerrein. En werken we verder aan de ontwerpen voor de verschillende gebieden.

9 Nieuwsflits #5 Bleizo De vragen uit de zaal tonen aan dat deze informatiebijeenkomst in een behoefte voorziet. Het Masterplan wijkt, op enkele onderdelen, af van Landschap als Podium, de visie die aan het begin van Bleizo stond. Met name wat betreft de kantoorontwikkeling. Maar het is - gegeven de marktomstandigheden - niet raadzaam om alleen in te zetten op kantoorontwikkeling. Daarom is de projectorganisatie blij met de belangstelling van private partijen voor de vestiging van grootschalige leisure-achtige voorzieningen: Adventure World en een FOC (Factory Outlet Center; zie elders in deze Nieuwsflits). Dat levert wel andere plaatjes op voor de grondexploitatie en andere soorten risico s dan eerder is aangegeven. Eind van dit jaar krijgen raadsleden de resultaten te zien van een second opinion over de huidige grondexploitatie. Ruim op tijd dus, voordat een formeel besluit wordt genomen over de ISV. Transfer naar de toekomst De integrale ontwikkeling van de vervoersknoop wordt getrokken door Dennis Dierikx, met betrokkenheid van vijf partijen: het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincie Zuid-Holland, het stadsgewest Haaglanden, de stadsregio Rotterdam en ProRail. Om deze forse klus behapbaar te houden, zijn de risico s geïdentificeerd en terugvalopties benoemd. Fasering en soberder uitvoering zijn daarbij de kernwoorden. Eind 2010 wil men een ingenieursbureau en een architect selecteren. Dan kan in 2011 het ontwerp worden gemaakt en vastgesteld. Tussen 2012 en 2014 vindt de voorbereiding en uitvoering plaats, zodat in 2015 het vervoersknooppunt functioneert. Momenteel wordt gewerkt aan de doortrekking van de Oosterheemlijn en het eerste viaduct. Dit stuk spoorlijn kan alvast worden gebruikt als opstelplek voor RandstadRailvoertuigen. Er wordt alleen aan een onderdeel gewerkt, als de financiering rond is. Zo kan de vervoersknoop stapje voor stapje worden gerealiseerd. De opgave is om daarbij gelijke tred te houden met de vastgoedontwikkeling op het Podium (de knoop) en in het Leisurepark. Dierikx maakt naar aanleiding van vragen duidelijk dat de vooruitzichten op realisatie van het NS-station gunstig zijn. De Tweede Kamer heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat opgeroepen zelf de afweging te maken, los van een eventuele bedieningsgarantie. Wij doen er nu alles aan om NS mee te krijgen. Als Zoetermeer-Oost winstgevend is, moet Bleizo dat ook kunnen zijn. Vicevoorzitter Bé Emmens knoopt hier ter afsluiting bij aan. Het is een grote opgave, waar we met z n allen voor staan. Wij moeten zorgen aan de slag te blijven. Dan gaat de trein rijden en komen andere partijen ook in beweging. Bleizo in uitvoering Het eerste stuk spoor van de Verlengde Oosterheemlijn Projectleider Bleizo inspecteert de bekisting van het dek van het viaduct Van Tuyllpark, net voordat de betonstort van start gaat. Uitzicht vanaf de halte van Tuyllpark richting Oosterheem Veel belangstelling tijdens de open dag van de Verlengde Oosterheemlijn, 18 september jl.

10 7 Eerste beton brugdek viaduct en halte Van Tuyllpark Nieuwsflits #5 Bleizo Op dinsdag 9 november 2010 hebben wethouders Hans Haring (gemeente Zoetermeer) en Henk de Paepe (gemeente Lansingerland) het eerste beton voor het brugdek van het viaduct en de halte Van Tuyllpark van de Verlengde Oosterheemlijn (RandstadRail-lijn 4) gestort. Het viaduct komt ter hoogte van de atletiekbaan in het Van Tuyllpark. Begin dit jaar is gestart met het ontgraven van zand om de palen voor het viaduct te kunnen slaan. Met het storten van het beton voor het brugdek van het viaduct en de halte Van Tuyllpark is een nieuwe mijlpaal bereikt. Zo n 1,4 miljoen kilo beton wordt in het brugdek verwerkt, naast de circa kilo staal. Begin 2011 start de aanleg van het spoor. De halte Van Tuyllpark zal begin 2012 gereed zijn. Vlnr: Henk de Paepe, wethouder Lansingerland en Hans Haring, wethouder Zoetermeer

11 Nieuwsflits #5 Bleizo 8Laan van Mathenesse eind 2013 klaar Bleizo moet, vanaf de A12 en vanuit beide gemeenten, goed met de auto te bereiken zijn. Goede bereikbaarheid per weg en rail is een belangrijke vestigingsvoorwaarde voor bedrijven. Aan de zuidzijde van Bleizo komt de verlengde Laan van Mathenesse die parallel aan de A12 loopt en de N209 bij Bleiswijk verbindt met de N470 bij Zoetermeer. De Laan van Mathenesse ontsluit het zuidelijke deel van Bleizo, het bedrijvenpark. Daarnaast verbetert de weg de ontsluiting van en naar het kassengebied Overbuurtse polder in Bleiswijk en het bedrijventerrein Lansinghage in Zoetermeer. Via deze weg is ook het zuidelijke P&R terrein bij het nieuwe station Bleizo te bereiken. Vooralsnog wordt uitgegaan van twee keer één rijstrook. Afhankelijk van de uiteindelijke omvang van Bleizo kan, op sommige delen van het traject, de Laan van Mathenesse worden uitgebreid met nog eens twee rijstroken. Volgend jaar wordt gestart met het storten van zand, tussen de HSL en de landscheiding (momenteel nog landbouwgrond). Eind 2011 is de bouwweg klaar. Overigens zullen voor het deel langs de Landscheiding nog goede afspraken moeten worden gemaakt met netbeheerders (water, energie) en met milieu- en natuurorganisaties.

12 9 Bleizo is verhuisd! Nieuwsflits #5 Bleizo Bleizo komt steeds dichterbij, voor het projectbureau een goed moment om te verhuizen naar een nieuwe locatie dicht midden in het gebied. Daar waar gewerkt wordt aan een nieuw vervoersknooppunt in het netwerk van de Zuidvleugel en aan een knooppunt van hoogwaardige werk- en vrijetijdsvoorzieningen. Het nieuwe post- en vestigingsadres van projectbureau Bleizo is: Vestigingsadres: Prismalaan West PC Bleiswijk Postadres: Postbus ZJ Bleiswijk Wij zijn te bereiken via het algemene nummer: of via de bekende adressen zoals ook: secretariaat@bleizo.nl

#8 juli Persconferentie Consumentenonderzoek FOC Bleizo Persbericht: Drie kwart Zuid-Hollanders steunt plannen outletcenter Bleizo

#8 juli Persconferentie Consumentenonderzoek FOC Bleizo Persbericht: Drie kwart Zuid-Hollanders steunt plannen outletcenter Bleizo #8 juli 2012 Persconferentie Consumentenonderzoek FOC Bleizo 12-06-2012 Persbericht: Drie kwart Zuid-Hollanders steunt plannen outletcenter Bleizo Drie kwart van de inwoners van Zuid-Holland vindt de plannen

Nadere informatie

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer.

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer. Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer. #6 augustus 2011 Nanne Zwiep De vaart zit erin. En die moeten we erin houden. Van

Nadere informatie

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer.

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer. Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer. #3 oktober 2009 1 Ewald van Vliet: Bleizo is voor ondernemers een zeer strategische

Nadere informatie

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland.

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland. Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland. #1 december 2008 1 Edo Haan: Bleizo staat op de kaart 2 Wat is de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Persberichten naar aanleiding van persconferentie Consumentenonderzoek 12-06-2012

Persberichten naar aanleiding van persconferentie Consumentenonderzoek 12-06-2012 Persberichten naar aanleiding van persconferentie Consumentenonderzoek 12-06-2012 project 835 datum 26-06-2012 status Concept opdrachtgever Bleizo Knipselkrant Bleizo is samengesteld door de projectorganisatie

Nadere informatie

Station Lansingerland-Zoetermeer

Station Lansingerland-Zoetermeer Station Lansingerland-Zoetermeer ARC19 Team V Architectuur / Arcadis Architecten Team V Architectuur / Arcadis Architecten September 2019 1 Station Lansingerland-Zoetermeer Meestal geeft de stedelijke

Nadere informatie

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland.

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland. Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland. #2 april 2009 1 Edo Haan: Bleizo: De uitvoering komt er al aan 2 Informatieve radenconferentie

Nadere informatie

#7 februari Interview met Bart Herremans BINNEN EEN JAAR KUNNEN BEDRIJVEN GAAN BOUWEN. nieuwsbrief voor

#7 februari Interview met Bart Herremans BINNEN EEN JAAR KUNNEN BEDRIJVEN GAAN BOUWEN.  nieuwsbrief voor #7 februari 2012 E-mail nieuwsbrief voor preview@mailplus.nl Interview met Bart Herremans BINNEN EEN JAAR KUNNEN BEDRIJVEN GAAN BOUWEN Ambitieuze planning op toplocatie Bart Herremans werkt sinds december

Nadere informatie

SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD

SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD SPOORZONE DELFT, NIEUWE RUIMTE IN EEN HISTORISCHE BINNENSTAD Van een bovengrondse fietsenzee naar een ondergrondse stalling 98 Gebiedsontwikkeling Tot 2015 doorkliefde de spoorlijn het oude Delft en konden

Nadere informatie

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer.

Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer. Nieuwsflits Nieuwsbrief van het project Bleizo: de gezamenlijke uitdaging van de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer. #4 april 2010 1 Elco Brinkman: Bleizo is het voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik

Nadere informatie

Intergemeentelijke Structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en omgeving

Intergemeentelijke Structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en omgeving Intergemeentelijke Structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en omgeving Ontwerpstructuurvisie 11 oktober 2011 Intergemeentelijke Structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en omgeving Ontwerpstructuurvisie identificatiecode:

Nadere informatie

Masterplan Bleizo. positionering, programma en ruimtelijk ontwerp voor een nieuw station in een nieuwe omgeving

Masterplan Bleizo. positionering, programma en ruimtelijk ontwerp voor een nieuw station in een nieuwe omgeving it is Masterplan Bleizo positionering, programma en ruimtelijk ontwerp voor een nieuw station in een nieuwe omgeving 1 Masterplan Bleizo positionering, programma en ruimtelijk ontwerp voor een nieuw station

Nadere informatie

Schiedamse aanpak biedt basis voor. goede samenwerking

Schiedamse aanpak biedt basis voor. goede samenwerking Schiedamse aanpak biedt basis voor goede samenwerking 1 2 Schiedamse aanpak biedt basis voor goede samenwerking Medio 2019 moet Nieuw-Mathenesse een modern, gemengd bedrijventerrein zijn waarmee de gemeente

Nadere informatie

Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad 2040 (Structuurvisie Rijk, 2008/09) Herwaardering belang steden voor economie Randstad geen samenhangende metropool

Nadere informatie

BEDRIJFSRUIMTE MACHINEFABRIEK A. RUINARD IN GEBRUIK GENOMEN

BEDRIJFSRUIMTE MACHINEFABRIEK A. RUINARD IN GEBRUIK GENOMEN Onderwerpen in deze nieuwsbrief: Bedrijfsruimte machinefabriek A. Ruinard in gebruik genomen Zaken gemeenschappelijk regelen: van start met oprichten Bedrijven Investeringszone Werkzaamheden op Cornelisland

Nadere informatie

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 Geen bedreiging voor koopcentrum Winschoten Nieuw bloed voor de Winschoter bloedsomloop WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 WINSCHOTER WERELDBAZAR Overdekte markt 550 units inpandig van 30, 40 en 50m2

Nadere informatie

Blijdschap, trots, historisch moment...

Blijdschap, trots, historisch moment... Mei 2006 De business case Treindienst Breukelen-Utrecht had meer procestijd nodig om tot een afronding te komen. Daarom is de bijeenkomst Randstadspoor op 22 maart niet doorgegaan. Ondertussen hebben alle

Nadere informatie

Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties

Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties OV-Terminal Den Haag Centraal Het huidig centraal station van Den Haag voldoet niet langer aan de eisen van een functioneel knooppunt van openbaar vervoer.

Nadere informatie

Hoe maken we van station Bleizo een succes? Landschap als Podium

Hoe maken we van station Bleizo een succes? Landschap als Podium Hoe maken we van station Bleizo een succes? Landschap als Podium 3105 07 Colofon Een studie naar de ontwikkeling en inpassing van het station Bleizo, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Lansingerland

Nadere informatie

Besluitenlijst. Algemeen Bestuur Bleizo. Digitale besluitvorming van 6 november 2014. Het AB Bleizo stemt in met de Directie Instructie Bleizo 2014.

Besluitenlijst. Algemeen Bestuur Bleizo. Digitale besluitvorming van 6 november 2014. Het AB Bleizo stemt in met de Directie Instructie Bleizo 2014. Besluitenlijst Algemeen Bestuur Bleizo Digitale besluitvorming van 6 november 2014 Het AB Bleizo stemt in met de Directie Instructie Bleizo 2014. Digitale besluitvorming van 1 juli 2014 Het AB Bleizo stemt

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U15.01624* *U15.01624* De heer E. Neeleman Rottekade 48 2661 JN Bergschenhoek Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Conny Slingerland Telefoon 14 010

Nadere informatie

Intergemeentelijke structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en overige omgeving. Notitie reikwijdte en detailniveau planmer

Intergemeentelijke structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en overige omgeving. Notitie reikwijdte en detailniveau planmer Intergemeentelijke structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en overige omgeving Notitie reikwijdte en detailniveau planmer Intergemeentelijke structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en overige omgeving Notitie

Nadere informatie

Bestuur GR Bleizo Postbus ZJ BLEISWIJK. Doorn, 24 maart Onderwerp: Factory Outlet Center Bleizo. Geacht Bestuur,

Bestuur GR Bleizo Postbus ZJ BLEISWIJK. Doorn, 24 maart Onderwerp: Factory Outlet Center Bleizo. Geacht Bestuur, Bestuur GR Bleizo Postbus 111 2665 ZJ BLEISWIJK Doorn, 24 maart 2011 Onderwerp: Factory Outlet Center Bleizo Geacht Bestuur, In deze brief ontvangt u de reactie van CBW- MITEX op de Effectenanalyse Factory

Nadere informatie

29 januari 2015 Albert Abee

29 januari 2015 Albert Abee Raadsvoorstel *BR1400370* *BR1400370* Datum Raad Portefeuillehouder 29 januari 2015 Albert Abee Registratienummer BR1400370 Preventief toezicht van toepassing Ja/Nee Onderwerp Vervoersknoop Bleizo Gevraagde

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Intergemeentelijke structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en overige omgeving. Notitie reikwijdte en detailniveau planmer

Intergemeentelijke structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en overige omgeving. Notitie reikwijdte en detailniveau planmer Intergemeentelijke structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en overige omgeving Notitie reikwijdte en detailniveau planmer Intergemeentelijke structuurvisie Bleizo, Het Kwadrant en overige omgeving Notitie

Nadere informatie

Oppervlakte (in ha) netto oppervlak nog uitgeefbaar werkz.pers. per ha 71. Infrastructuur Afstand tot: Rijksweg A20 NS-station Schiedam Centrum

Oppervlakte (in ha) netto oppervlak nog uitgeefbaar werkz.pers. per ha 71. Infrastructuur Afstand tot: Rijksweg A20 NS-station Schiedam Centrum 1 Kethelvaart Het bedrijventerrein Kethelvaart is gelegen in Schiedam Noord in de wijk Kethel, omgeven door de nieuwbouwwijken Tuindorp, Woudhoek en Spaland. Het bedrijventerrein ligt naast de dorpskern

Nadere informatie

Uitkomst besluitvorming Zwolle - Herfte

Uitkomst besluitvorming Zwolle - Herfte De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456 1111 Getypt door / paraaf H.C.

Nadere informatie

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 Opening Doel presentatie van vandaag: Toelichting op het raadsvoorstel dat u heeft ontvangen

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Prisma bedrijvenpark. Bedrijvenschap Hoefweg BEDRIJVENSCHAP HOEFWEG

Prisma bedrijvenpark. Bedrijvenschap Hoefweg BEDRIJVENSCHAP HOEFWEG S&Z Office Services t.a.v. de heer J. Sörensen Loire 6 2911 HD Nieuwerker aan den IJssel Afdeling BEDRIJVENSCHAP HOEFWEG Postbus 45 2665 ZG Bleiswijk Nadere informatie Belinda Rozendaal Telefoon (079)

Nadere informatie

Duurzaam groeien en vernieuwen

Duurzaam groeien en vernieuwen Symposium Duurzaam groeien en vernieuwen 05 02 13 Wat leert de Monitor Duurzaam Nederland en hoe kan Nederland werken aan duurzame groei? Dinsdag 5 februari 2013, 13.30-18.00 uur Centraal Bureau voor de

Nadere informatie

shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl

shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl shops 37.515 passanten per dag. Een mooie plek om u te vestigen. www.levelleiden.nl DE UNIQUE SELLING POINTS VAN LEVEL SHOPS OP EEN RIJ: ruim 37.500 passanten per dag overdekte passage perfect bereikbaar,

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Notitie Onderwerp: Masterplan Arenapark, oplegnotitie onderzoeken Projectnummer: 364083 Referentie: 20190401_Notitie_Onderzoeken_Def Datum: 01-04-2019 1 Aanleiding Het gebied Arenapark gaat vernieuwd en

Nadere informatie

Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo

Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo Informatiebijeenkomst Raad 1 november 2018 Agenda bijpraatmoment Opgaven in MMMV en betrokken overheden Inbreng partner

Nadere informatie

KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC

KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC KWART NEDERLANDSE BEVOLKING BEZOEKT FOC Trekkracht van Factory Outlet Centres uiteenlopend Veel gemeenten en winkeliersverenigingen staan voor de uitdaging om hun winkelgebieden op peil te houden en winkelsluitingen

Nadere informatie

provinsje fryslân provincie fryslân

provinsje fryslân provincie fryslân Heerenveen provinsje fryslân provincie fryslân Provinciale Staten van Fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 5125 ;vvsv.fryslan.ni provincie@fryslan.nl

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie AH

Haalbaarheidsstudie AH Januari 2016 Nieuwsbrief Bruisend Dorpshart Heeze Raadsbesluit 9 mei 2016 over haalbaarheid locatie naast het gemeentehuis Haalbaarheidsstudie AH Start Centrumvisie 3 december 2013 Opstellen Centrumvisie

Nadere informatie

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland

Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Welkom bij de meest veelzijdige evenementenlocatie van Midden-Nederland Evenementenlocatie met eindeloze mogelijkheden! Central Studios te Utrecht Evenementenlocatie met mogelijkheden Deze voormalige televisiestudio

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2013/4543 Registratiedatum: Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 49-Va-09 Openbaar: Ja X Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Windpark gemeente Kranenburg (DE) Besluit: Kennis te nemen van

Nadere informatie

Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom.

Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. Burgemeester Tjeerdvan der Zwan opent de bijeenkomst en heet iedereen welkom. De bijeenkomst is georganiseerd omdat de raad meer informatie van het college wil over de effecten van een mogelijk Van der

Nadere informatie

in opdracht van en Nota van Uitgangspunten Goudse Poort Samenvatting Definitief

in opdracht van en Nota van Uitgangspunten Goudse Poort Samenvatting Definitief in opdracht van en Nota van Goudse Poort Samenvatting Definitief Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten Geeresteinselaan 57 Postbus 57 3930 EB Woudenberg Telefoon (033) 286 82 11 Fax (033) 286 82 00

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen 1 INHOUD Inleiding 3 Vijf oplossingen 4 Beoordelingskader 5 Vervolg 10 INFORMATIE EN CONTACT Voor informatie over de zuidelijke ringweg kunt u

Nadere informatie

Raads inforrnatiebrief

Raads inforrnatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o3.r6os.oox Inboeknummer oasoo4y48 C!assificatienummer x.sxs.ax Dossiernummer 340.403 20 september 2003 Raads inforrnatiebrief Betreft ontwikkeling Stationslocatie Zuid-Oost,

Nadere informatie

onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp

onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Aanvraag initiatievenbudget herontwikkeling winkelcentrum Lorentzplein Badhoevedorp Portefeuilehouder A. Elzakalai, J.J. Nobel, C.J. Loggen Collegevergadering

Nadere informatie

HERONTWIKKELING MOLENWAL

HERONTWIKKELING MOLENWAL STARTNOTITIE HERONTWIKKELING MOLENWAL (VOORMALIGE BUSREMISE) Maart 2011 Gemeente Oudewater Sector REV 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1 INLEIDING... 3 2 PLANGEBIED... 4 2.1 HET PLANGEBIED... 4 2.2 PROGRAMMA...

Nadere informatie

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36 Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls 30-05-2018 12:36 Delft heeft de ambitie om tot 2040 maar liefst 15.000 woningen, 10.000 banen en bijbehorende voorzieningen aan de stad

Nadere informatie

Realisatieovereenkomst Vervoersknoop Bleizo

Realisatieovereenkomst Vervoersknoop Bleizo Realisatieovereenkomst Vervoersknoop Bleizo Concept versie 2.0 Stadsgewest Haaglanden Gemeenschappelijke Regeling Bleizo Gemeente Zoetermeer Realisatieovereenkomst Vervoersknoop Bleizo De ondergetekenden:

Nadere informatie

Procesafspraken. tussen de. gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland

Procesafspraken. tussen de. gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland Procesafspraken tussen de gemeenten Ridderkerk, Rotterdam en Barendrecht, de stadsregio Rotterdam en de provincie Zuid-Holland over de realisatie van Nieuw Reijerwaard in de gemeente Ridderkerk Ondergetekenden,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Datum 29 november 2010 Betreft Uitvoering Nota Ruimte

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Datum 29 november 2010 Betreft Uitvoering Nota Ruimte > Retouradres Postbus 30940 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 8 Postbus 30940 2500 GX Den Haag Betreft Uitvoering Nota

Nadere informatie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie

Ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek, Gemeente Leiden (februari 2013) Ontwikkelstrategie (februari 2013) Ontwikkelstrategie Lammenschans, Leiden in opdracht van: Gemeente Leiden februari 2013, Amsterdam Kerkstraat 204 1017 GV Amsterdam Postbus 15550 1001 NB Amsterdam Soeters Van Eldonk architecten

Nadere informatie

offices Werken op een nieuw niveau www.levelleiden.nl

offices Werken op een nieuw niveau www.levelleiden.nl offices Werken op een nieuw niveau www.levelleiden.nl DE UNIQUE SELLING POINTS VAN LEVEL OFFICES OP EEN RIJ: hoogwaardige kantoorruimte met moderne uitstraling multifunctioneel concept met hotel, restaurant,

Nadere informatie

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje Waarom Zuidasdok? Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid

Nadere informatie

Prisma Bedrijvenpark te Bleiswijk Gemeente Lansingerland

Prisma Bedrijvenpark te Bleiswijk Gemeente Lansingerland S te Bleiswijk Gemeente Lansingerland Omschrijving, gelegen te Bleiswijk (Gemeente Lansingerland) ligt op een markante locatie aan de A12, waar de HSL de snelweg kruist. In deze zeer gewilde regio is het

Nadere informatie

Conferentie gebiedsontwikkeling

Conferentie gebiedsontwikkeling Conferentie gebiedsontwikkeling 31 oktober 2017 Dorpshuis Swanla Voorwoord Wethouder Hordijk #OntwikkelZuidplas Programma Opening door wethouder Hordijk Toelichting op het programma Presentatie een reis

Nadere informatie

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017 Kust Almere haven Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst 7 juli 2017 1 1. Gemengd wonen & recreëren 2 Context 1. Veel belangstelling voor informatiedag Op vrijdag 7 juli vond, tussen

Nadere informatie

Aan de lezer datum 14 mei telefoon (010) betreft* Brochure Hoekse Lijn, Lightrail langs de Nieuwe Waterweg. Geachte heer, mevrouw,

Aan de lezer datum 14 mei telefoon (010) betreft* Brochure Hoekse Lijn, Lightrail langs de Nieuwe Waterweg. Geachte heer, mevrouw, STADSREGM, ^ ^ "^^" ROTTERDAM Aan de lezer datum 14 mei 2008 ons kenmerk 25673 steller» A - van Kapel telefoon (010) 4172862 uw kenmerk betreft* Brochure Hoekse Lijn, Lightrail langs de Nieuwe Waterweg

Nadere informatie

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Koningin Wilhelminalaan 2 Leidschendam Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon 14 070 Fax (070) 320 13 02 www.leidschendam-voorburg.nl info@leidschendam-voorburg.nl

Nadere informatie

aond^psood gemeen:,u i;.oe-:s:-.ticer ^lieys: ^o^--m(mx c 2 3 3EC, m N^Qfocrx7Tdd::~~2Zl Opm.:. Ontbv.yn J

aond^psood gemeen:,u i;.oe-:s:-.ticer ^lieys: ^o^--m(mx c 2 3 3EC, m N^Qfocrx7Tdd::~~2Zl Opm.:. Ontbv.yn J Aan de raad van de Gemeente Zoetermeer Postbus 15 2700 AA ZOETERMEER Aan de raad van de Gemeente Lansingerland Postbus 1 2650 AA BERKEL EN RODENRIJS aond^psood gemeen:,u i;.oe-:s:-.ticer ^lieys: ^o^--m(mx

Nadere informatie

Alternatieven afsluiting aansluiting Schiedam-centrum

Alternatieven afsluiting aansluiting Schiedam-centrum Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur

Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur UITNODIGING DAG VAN DE BOUW OP ZATERDAG 24 MEI WILT U MEER INFORMATIE? KIJK OP WWW.DAGVANDEBOUW.NL APRIL 2014 Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur Op zaterdag 24 mei is het weer zover,

Nadere informatie

Herijking Nota Detailhandel Eindhoven. Marco Karssemakers Economie & Cultuur

Herijking Nota Detailhandel Eindhoven. Marco Karssemakers Economie & Cultuur Herijking Nota Detailhandel Eindhoven Marco Karssemakers Economie & Cultuur Tot zover.. Nieuwe foto stand van zaken detailhandel Eindhoven door extern bureau Gesprekken met marktpartijen Bijeenkomst met

Nadere informatie

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder WW w iiiiiiiiiiiiiniiiiihii gemeente Oosterhout Aan de gemeenteraad 2 mi m Uw kenmerk Ons kenmerk IO.1431088 In behandeling bij r.van.haaf@oosterhout.nl Onderwerp Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

Nadere informatie

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010 GROENLINKS/PE n i e u w s b r i e f Juni 2010 Voorwoord In de week van de verkiezingen hierbij de nieuwsbrief van GroenLinks/PE. Aanstaande woensdag 9 juni is het zover. We mogen weer stemmen. Wie de jeugd

Nadere informatie

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg

tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg tunnel spoorwegovergang Paterswoldseweg Waarom zijn er plannen voor een tunnel voor alle verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg? Wat zijn deze plannen? En wat voor gevolgen heeft dit voor uw buurt?

Nadere informatie

B en W advies *BW1300117* *BW1300117* Datum ontwerp dinsdag 29 januari 2013 Voorstel van Gauke van Rij Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Akkoord hoofd Zie memoveld corsa Mede accordering Portefeuillehouder

Nadere informatie

Uitnodiging Babel. Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam, zie bijgaande uitnodiging.

Uitnodiging Babel. Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam, zie bijgaande uitnodiging. gemeente Zaanstad Uitnodiging AAN Raad DATUM 11 maart 2016 ONDERWERP Uitnodiging Babel Geachte leden van de raad c.s, Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam,

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST Diensten I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Gemeente Zoetermeer Nationale identificatie: 71952436 Postadres: Prismalaan

Nadere informatie

Knipselkrant Bleizo Juni mei april 2011

Knipselkrant Bleizo Juni mei april 2011 Knipselkrant Bleizo Juni mei april 2011 project 835 datum 24 juni 2011 status Definitief opdrachtgever Bleizo Knipselkrant Bleizo is samengesteld door de projectorganisatie Bleizo. Met als doel om alle

Nadere informatie

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 27 mei 2014

Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 27 mei 2014 Lijst van uitnodigingen te behandelen in de vergadering van burgemeester en wethouders van dinsdag 27 mei 2014 Ingekomen van + Ativiteit: Afgevaardigde: Bouwend Nederland, Bijeenkomst Investeren en onderhouden

Nadere informatie

Knipselkrant Bleizo sept aug juli 2011

Knipselkrant Bleizo sept aug juli 2011 Knipselkrant Bleizo sept aug juli 2011 project 835 datum 11-10-2011 status opdrachtgever Bleizo Knipselkrant Bleizo is samengesteld door de projectorganisatie Bleizo. Met als doel om alle berichten in

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

STRAATENQUÊTE MASTERPLAN LIJNBAANHOVEN

STRAATENQUÊTE MASTERPLAN LIJNBAANHOVEN STRAATENQUÊTE MASTERPLAN LIJNBAANHOVEN Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) In opdracht van ds+v Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) Auteur: Project: 07-2610 Prijs: Adres: Goudsesingel 78,

Nadere informatie

SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming. MIRT Verkenning Haaglanden Infrastructuur en ruimte

SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming. MIRT Verkenning Haaglanden Infrastructuur en ruimte SPOORBOEKJE Bestuurlijke Besluitvorming MIRT Verkenning en ruimte 2020 2040 2 november 2011 Een bereikbare toekomst begint vandaag 1/11 Colofon MIRT Verkenning Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Op de bijeenkomst werd voor ProRail een toelichting gegeven door dhr. Bert Kassies. Hij is voor ProRail verantwoordelijk voor het project

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF RANDSTADSPOOR

NIEUWSBRIEF RANDSTADSPOOR NUMMER 1, JANUARI 2003 NIEUWSBRIEF RANDSTADSPOOR Randstadspoor Utrecht/Eemland is een nieuw stadsgewestelijk railnetwerk voor de Utrechtse regio. Light-trainvoertuigen zullen reizigers een snelle, comfortabele

Nadere informatie

Bijlage 5. Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007

Bijlage 5. Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007 Bijlage 5 Concept overeenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Gemeente. Stadsregio 2004 tot en met 2007 De Partijen A. De gemeente, ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

De Ronde 21-06-2011 Aanvang: 19:00

De Ronde 21-06-2011 Aanvang: 19:00 De Ronde 21-06-2011 Aanvang: 19:00 Tijd Raadzaal 1.02 Molendijkzaal 0.01 Vermeerzaal 1.03 19:00 Basisrichting Structuurvisie Amersfoort 2030 Informatie Regionaal Werkvoorzieningschap Amersfoort en omgeving:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nr. 2008/50

Raadsvoorstel Nr. 2008/50 Raadsvoorstel Nr. 2008/50 *BR0800078* *BR0800078* Datum Raad Portefeuillehouder 26 juni 2008 D. van Vliet Registratienummer BR0800078 Agendapunt Voorstelnummer Onderwerp Bleizo Behandelend ambtenaar Cees

Nadere informatie

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden Verslag van bijeenkomst ontwikkeling WTC gebied en Cambuurstadion Uitgenodigd: Datum: 26 september 2017 Namens de samenwerkende partijen: bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

Contactpersoon mevr. drs. R.E.A.J. de Vries T 078-639 67 55 Datum 10 september 2008 Kenmerk

Contactpersoon mevr. drs. R.E.A.J. de Vries T 078-639 67 55 Datum 10 september 2008 Kenmerk VERSLAG Contactpersoon mevr. drs. R.E.A.J. de Vries T 078-639 67 55 Datum 10 september 2008 Kenmerk M E reaj.de.vries@dordrecht.nl Verslag 10 september Aanwezig Afwezig Notulist Zie onder Zie onder Reineke

Nadere informatie

Ruimtelijk economische dynamiek metroregio R dam-den Haag positie en kansen Plaspoelpolder

Ruimtelijk economische dynamiek metroregio R dam-den Haag positie en kansen Plaspoelpolder Ruimtelijk economische dynamiek metroregio R dam-den Haag positie en kansen Plaspoelpolder Presentatie, bijeenkomst VNO-NCW West 10-02-2016 Prof dr Pieter Tordoir GPIO, Universiteit van Amsterdam Telos,

Nadere informatie

Datum 23 juni Aan De leden van de gemeenteraad. Van Het college/wethouders Van Driel en Rosier. Bijlagen

Datum 23 juni Aan De leden van de gemeenteraad. Van Het college/wethouders Van Driel en Rosier. Bijlagen Aan De leden van de gemeenteraad Van Het college/wethouders Van Driel en Rosier Datum 23 juni 2017 Bijlagen Onderwerp Voortgang Holland Outlet Mall en afhandeling moties Op maandag 23 januari jl. heeft

Nadere informatie

Zuidas(Dok) Martijn Overmulder Omgevingsmanager ZuidasDok en Dienst Zuidas. 10 jaar SilentRoads Symposium, WTC, 9 april 2013 1

Zuidas(Dok) Martijn Overmulder Omgevingsmanager ZuidasDok en Dienst Zuidas. 10 jaar SilentRoads Symposium, WTC, 9 april 2013 1 Zuidas(Dok) Martijn Overmulder Omgevingsmanager ZuidasDok en Dienst Zuidas 10 jaar SilentRoads Symposium, WTC, 9 april 2013 1 Zuidas(Dok) opzet presentatie 1. Gebiedsontwikkeling Zuidas 2. ZuidasDok t.b.v.

Nadere informatie

Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen. sept 2009

Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen. sept 2009 sept 2009 7 Foto: Marcel Bosmans, Gemerts Nieuwsblad Burgemeester Van Maasakkers stelt als eerste een woning samen Op 16 september hebben de gemeente Gemert-Bakel en BL Huisvesting de exploitatieovereenkomst

Nadere informatie

Huur kantoorruimte op KantorenPark PODIUM 0 ong te Amersfoort 165 per vierkante meter per jaar

Huur kantoorruimte op KantorenPark PODIUM 0 ong te Amersfoort 165 per vierkante meter per jaar Huur kantoorruimte op KantorenPark PODIUM 0 ong te Amersfoort 165 per vierkante meter per jaar Aanbiedende partij: MVGM Bedrijfshuisvesting Email: jwa.koevermans@mvgm.nl Telefoon: 033-4605300 Website:

Nadere informatie

Voorstel: Informatienota Energietransitie, vervolgproces

Voorstel: Informatienota Energietransitie, vervolgproces Raadsplein besluitvormend Datum 3 juli 2017 onderwerp Energietransitie, vervolgproces portefeuillehouder informant Agterhuis, Henriette (2622) medeopstellers afdeling Concernstaf bijlagen Voorstel: Informatienota

Nadere informatie

Programma. 1. 1. Welkom 19:30-19:40. 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50. 3. Unibail-Rodamco 19:50-20:30

Programma. 1. 1. Welkom 19:30-19:40. 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50. 3. Unibail-Rodamco 19:50-20:30 Unibail-Rodamco Upgrade Kick-off Stadshart meeting Zoetermeer Gemeente Zoetermeer Programma 1. 1. Welkom 19:30-19:40 2. 2. Gemeente Zoetermeer 19:40-19:50 Sfeervolle en bruisende binnenstad Achtergrond

Nadere informatie

Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch

Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch Inspraak- en overlegnotitie crematorium Ter Borch Aanleiding De gemeenteraad besloot op 3 maart 2015 mee te willen werken aan de komst van een crematorium op de plek waar tot dat moment nog de Bungalowbuurt

Nadere informatie

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder

Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder NIEUWSFLITS #1 2016 Leiden, 7 januari 2016 Waardevolle oogst werkbijeenkomsten verrijkt plannen voor Nieuwe Driemanspolder De zeven werkbijeenkomsten die het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft georganiseerd

Nadere informatie

Adviescommissies VA & EV MRDH

Adviescommissies VA & EV MRDH ANALYSE- & OPLOSSINGSRICHTINGENFASE MIRT ONDERZOEK BEREIKBAARHEID ROTTERDAM DEN HAAG Adviescommissies VA & EV MRDH 12 april 2017 Investeringsstrategie MRDH RIJK -> MIRT: Samenhang strategische trajecten

Nadere informatie

Nieuwsbrief project Theemswegtracé

Nieuwsbrief project Theemswegtracé Nieuwsbrief project Theemswegtracé mei 2016 Van Calandbrug naar Theemswegtracé Met de investeringsbeslissing door Havenbedrijf Rotterdam gaat het project een nieuwe fase in. De nadruk verschuift hiermee

Nadere informatie

Bouwperiode Isabellastraat en Willem III laan

Bouwperiode Isabellastraat en Willem III laan Bouwperiode Isabellastraat en Willem III laan (bouw) tijdelijk spoor aan westkant tijdelijke overweg Loonsebaan (fietsers en voetgangers) bouw onderdoorgang Loonsebaan bouw 4e spoor mogelijke locatie bouwdepots

Nadere informatie

MASTERPLAN WAGENWERKPLAATS

MASTERPLAN WAGENWERKPLAATS MASTERPLAN WAGENWERKPLAATS Verslag bijeenkomst 19 december 2016 2 Verslag bijeenkomst 19 december 2016 Impressie bijeenkomst De gemeente Amersfoort heeft afgelopen zomer, zoals aangegeven, het Masterplan

Nadere informatie

Woongebied Land van Matena. Presentatie Commissie Ruimte 12 april 2017

Woongebied Land van Matena. Presentatie Commissie Ruimte 12 april 2017 Woongebied Land van Matena Presentatie Commissie Ruimte 12 april 2017 Inhoud 1. Hoe zat het ook alweer 2. Uitkomsten woonwensenonderzoek 3. Het definitieve stedenbouwkundig plan 4. Het vervolg Het project

Nadere informatie