Krimpcafé Speciaal EEN REGIO UITGELICHT: NOORDOOST FRYSLÂN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Krimpcafé Speciaal EEN REGIO UITGELICHT: NOORDOOST FRYSLÂN"

Transcriptie

1 Krimpcafé Speciaal EEN REGIO UITGELICHT: NOORDOOST FRYSLÂN 16 september 2014

2 Het was een zonnige dag o de regio Noordoost Fryslân voorbeelden waarin volop w

3 m op excursie te gaan in. Een gebied met mooie ordt geanticipeerd.

4 werkplek biedt aan iedereen die bijdraagt aan de Agenda Netwerk Noordoost. Dat is een samenwerkingsverband van de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland, Tytsjerksteradiel en de Provincie Fryslân. Op hun agenda staat dat het in 2030 goed wonen, werken en recreëren is in deze regio. Om dat te bereiken werken overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties volop samen, vertelde burgemeester Waanders van Dongeradeel. Dwaande om te anticiperen op krimp Noordoost Fryslân is geen krimp-, maar wel een anticipeergebied. En dat anticiperen gebeurt hier volop. Reden voor het Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland om op 16 september een bezoek te brengen aan het gebied en middels excursies de diverse succesvolle projecten persoonlijk te aanschouwen. Door Eduard van den Hoff De ontvangst door burgemeester Ter Keurs van Tytsjerksteradiel vond plaats in het Streekhûs te Burgum. Een passende locatie, omdat het gebouw bedoeld is voor ontmoetingen en een Masterplan Men is dwaande, zoals men in Fryslân zegt, in 3 themagroepen: 1) Economie, Recreatie en Toerisme, 2) Ruimte en Infra en 3) Sociaal en Leefbaar. Op basis van een SWOT-analyse is een sociaaleconomisch masterplan opgesteld. Voor prioriteiten en ambities is in de periode van 2012 tot miljoen beschikbaar. Hieruit zijn projecten gefinancierd ten behoeve van arbeidsmarkt, detailhandel, zorg, openbaar vervoer en Dorpsontwikkelingsmaatschappijen. De focus ligt volgens Waanders op het boven regionaal belang, haalbaarheid en prioriteit. Dat leidt tot allerlei regionale afspraken. Blok Het samenwerken gaat de Noordoost-Friezen goed af. Zo gaan er extra sneltreinen rijden tussen Groningen en Leeuwarden. Op alle publieke daken van de samenwerkende gemeenten en waterschappen zijn zonnepanelen geplaatst. De N358 wordt aangepakt om de verkeersstromen en veiligheid te bevorderen. Een regiomarketingcampagne is opgestart en dankzij een intensieve lobby maakt het gebied inmiddels

5 onderdeel uit van de nationale discussie en beleid rondom krimp. Zo bracht minister Blok eind vorig jaar nog een bezoek aan het gebied, zodat hij met eigen ogen kon zien wat de regio allemaal al zelfstandig had opgepakt en waar rijkssteun gewenst is. Tot slot riep Waanders alle aanwezigen op zich richting wachtende autobussen te spoeden, zodat men zich persoonlijk kon vergewissen van de succesvolle Fryske aanpak.

6 Dwaande tijdens krimpexperiment Dongeradeel Door Nynke Koornstra Sinds de start van de discussie over de krimpproblematiek in 2010 wordt er in het beleidsprogramma van de gemeente Dongeradeel stil gestaan bij de thema s voorzieningen, wonen en werken. De dorpen Holwerd en Paesens Moddergat zijn onderdeel van het experiment duurzame, beschermde dorpsgezichten Dongeradeel. Het doel van dit project is om de vier beschermde dorpsgezichten te behouden en te versterken. Particuliere woningverbetering De rondleiding door de historische kern van Holwerd voert langs verschillende authentieke gebouwen, die soms al voor 1675 gebouwd zijn. Te koop staande huizen, maar ook mooi opgeknapte rijksmonumenten passeren de revue. Bouwhistoricus Reitse de Vries vertelt over het cultuur- en bouwhistorisch onderzoek in de beschermde dorpsgezichten. Met een excessenregeling en een subsidie voor particuliere woningverbetering van maximaal 5000 wil de gemeente de waarde van particuliere panden in een paar jaar tijd vermeerderen. Ook zijn er renovatiesubsidies voor publieke projecten en activiteiten in de dorpen, gericht op sociale of economische versterking. Met een stimuleringslening kunnen inwoners een bedrag lenen van maximaal voor het opknappen van een pand. Zo hoopt de gemeente het aantrekkelijke en duurzame woonmilieu te behouden en te versterken. Halverwege de rondleiding is er een wissel en neemt bewoner en DOM-voorzitter Henk Willemsen het woord over.

7 Voordat we de Keningsstrjitte bereiken wijst hij op een woonhuis dat met behulp van een subsidie van de DOM (Dorpsontwikkelingsmaatschappij) is opgeknapt. Dit is een mooi voorbeeld van een gebouw dat anders leeg was komen te staan. Op het hoogste punt van de terp in Holwerd vertelt hij over de controverse van het tweede woningenbeleid van de gemeente Dongeradeel. Tweede woningen van mensen uit de Randstad dragen bij aan het oplossen van de leegstandsproblematiek, maar minder tweede woningen is beter voor de leefbaarheid van de dorpen. Als het gezelschap richting de bus loopt om de tocht naar Paesens Moddergat te vervolgen, komt het project Holwerd aan zee ter sprake. In dit ambitieuze plan wat is de inhoud dan? kunnen Holwerd en omgeving door onder andere een verbinding met de Waddenzee uitgroeien tot een vitale en aantrekkelijke toeristische regio. Loslaten Tijdens de bustocht door Paesens Moddergat licht wethouder Albert van der Ploeg de problematiek van de krimp en de vele recreatiewoningen toe. Ook hier bestaat de wens om gebouwen op te knappen en een aantrekkelijk woonmilieu te creëren in de authentieke dorpskern. De route door Paesens leidt langs een prachtig opgeknapt pand. Als de excursieleden beginnen aan de workshop in het Garnalenfabriekje in Moddergat, ontstaat er een interessante dialoog over hoe het dorp meer toekomst kan krijgen.

8

9 De deelnemers werken in groepen aan een SWOT-analyse van de gevolgen van het los laten van het tweede woningenbeleid, waardoor te koop staande huizen weer als tweede woning gebruikt mogen worden. Op het terras van het Garnalenfabriekje worden sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen genoteerd. Als sterk punt wordt genoemd dat de gemeente financiële middelen anders in kan zetten en hierdoor meer op maat kan faciliteren. Ook het ontstaan van meer regie op de inzet van kwalitatief toerisme wordt aangemerkt als sterkte. Zwakten worden volgens de workshoppers gevormd door de afname van het dorpsgevoel en het gebrek aan sociale cohesie. De impuls aan de woningverkoop wordt gezien als een kans, evenals een evenwichtige marktverhouding. Een bedreiging wordt tenslotte gevormd door de economische crisis. Tijdens een presentatie van de belangrijkste bevindingen door de SWOT-groepjes bleken de deelnemers unaniem in hun advies: Laat het tweede woningenbeleid los! En zet in op toeristisch gebruik, bijvoorbeeld onder de noemer van Domhûs.

10 Innovatiehuis Lauwersdelta: Goede voedingsbodem voor starters Tweeënhalf jaar geleden besloot de Rabobank haar onderkomen in Buitenpost fysiek te verlaten. Er bleef slechts een virtueel loket achter. Wat te doen met de overige ruimtes? Het lokale bedrijfsleven, de Rabobank en de gemeente bedachten het Innovatiehuis. Het hield op 16 september open huis voor het Krimpcafé Speciaal. Door Eduard van den Hoff Vooral startende bedrijven worden uitgenodigd zich in het Innovatiehuis te vestigen. Websitebouwer Wesley Narain heeft er vanaf het eerste uur een werkplek. Met de opening van het pand vorig jaar hoopte men op meer reuring in het dorp, meer bedrijvigheid, nieuwe werkgelegenheid en behoud van hoger opgeleiden voor de regio. Daarin is men bijzonder goed geslaagd, vertelt hij enthousiast. Innovatief Wil een starter een plek in het Innovatiehuis, dan moeten zijn/haar activiteiten wel een innovatief karakter bezitten. Het vernieuwende van mijn bedrijf is dat we websitepakketten aanbieden en niet in de urenhandel zitten, verklaart Nairan. Hij neemt het KKNNgezelschap mee naar een kleine ruimte waar alle wanden bekleed zijn met een enorme panoramafoto van het Lauwersmeergebied.

11 Een geweldige plek om te brainstormen met klanten, aldus de webbouwer. Ook de centrale werkplekken in het gebouw kennen een bijzondere aankleding: de wanden zijn behangen met kunstgras, paspoppen lijken uit de vloer te groeien, er staat een enorme plastic koe in de hal en de ontvangstbalie is bekleed met boomstammetjes. Zolderkamertje Narain prijst zich gelukkig met alle facilteiten in het gebouw. Ik kan natuurlijk op een zolderkamertje zitten, maar dat maakt een minder professionele indruk op je klanten. Bovendien profiteer ik van de expertise van mijn medebewoners. We versterken elkaar. Daarnaast kan ik advies inwinnen bij de vakspecialisten die hier een flexwerkplek bezitten. Voor hen is het ook nuttig hier te zitten, omdat ze hun netwerken kunnen uitbreiden. Het mes snijdt aan vele kanten in het Innovatiehuis. Meer weten over het Innovatiehuis? Kijk op

12 Dat zou komen omdat het aantal universiteiten schaars is en omdat ze verspreid over het land liggen. HBO ers daarentegen kunnen veelal thuis blijven wonen: hun opleidingen vinden ze dicht bij huis. Wagemaker ontdekte ook dat studenten die friestalig zijn opgevoed, meer geneigd zijn in Noordoost-Friesland te blijven wonen. De Noord- Nederlandse arbeidsmarkt voor het voetlicht In het Innovatiehuis van Buitenpost stond de arbeidsmarkt in Noord-Nederland centraal. Is die onderhevig aan een brain drain? Kent het buitenland ook een dergelijk fenomeen en hoe gaat zij ermee om? Kan de Innovatieagenda van het SNN voor werkgelegenheid zorgen en waaruit bestaat het banenplan voor het Noorden? Door Eduard van den Hoff Dineke Wagemaker deed een afstudeeronderzoek naar de vermeende uitstroom van hoger opgeleide jongeren naar de Randstad. Wat blijkt? De theorie houdt helemaal geen stand! Bijna 75 procent van de afgestudeerden woont nog altijd in Noord-Nederland en zo n 40 procent woont zelfs nog steeds in Noordoost-Friesland. Wagemaker zag vooral WO ers wegtrekken om vervolgens nooit meer terug te komen. Informeren Wagemakers afstudeerbegeleider Frans Coenen vroeg zich af of het buitenland ook bekend is met het fenomeen brain drain. Dat blijkt vooral het geval in gebieden zonder economische kernregio, zonder metropolen en in de periferie van landen. Volgens Coenen is een brain drain te voorkomen als het geboortegebied contact blijft houden met uitgestroomde studenten en hen informeert over de arbeidsmogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld door banenmarkten te organiseren, waarin trouwens ook de partners gekend moeten worden. Het gaat dan ook om een integrale aanpak van wonen en werken voor het hele gezin. Betere samenwerking Eise van der Sluis van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) hamerde op een betere samenwerking tussen de noordelijke regio s. Die moet zich niet louter op de infrastructuur richten, maar vooral op het creëren van banen. Van der Sluis had een primeur voor zijn gehoor: het SNN had zojuist een Noordelijke Innovatieagenda opgesteld. Daarin geen beleid, maar wel een uitnodiging aan

13 alle betrokken partijen om rond de tafel te gaan zitten om vervolgens verantwoordelijkheden op te pakken. Banenplan Het Banenplan Noord-Nederland moet extra arbeidsplaatsen opleveren. Volgens Evert Bossema van de gemeente Leeuwarden is het noodzakelijk dat de Noordelijke provincies onder andere samen met de sociale partners en het UWV de arbeidsmarkt gaan aanpakken. Een brede meerderheid van de 2e Kamer zou al voor extra steun aan het Noorden zijn en in november komen Mark Rutte en Lodewijk Asscher naar Fryslân om zich te laten informeren. Het Banenplan steunt op een aantal pijlers, zoals meer kapitaal voor leningen aan het MKB, een herverdeling van de arbeid en een goede afstemming van plannen door partijen. SWOT analyse Aan het slot van de middag daagde wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Tytsjerksteradiel het publiek en een panel bestaande uit voorgaande sprekers uit om een SWOT analyse van Noordoost-Fryslân te maken. Zwak is de samenwerking van partijen, terwijl daar juist ook kansen liggen wanneer onderwijs, overheid en bedrijfsleven maar tot meer co creatie kunnen komen. Bedreigingen schuilen in een te grote focus op economische kerngebieden ten koste van rurale gebieden. De grote kracht van Noordoost Fryslân schuilt vooral in de woonkwaliteit van het gebied.

14 Detailhandel regionaal organiseren Door Hilde Dijk Voor de excursie Detailhandel regionaal organiseren is het maar een klein eindje rijden met de touringcar. Met het lunchpak op schoot, luisteren we naar Siemon van der Meulen (voorlichter gemeente Tytsjerksteradiel) die ons wegwijs maakt in Burgum, Doarp tusken Wâld en Wetter. Rijdend door de landelijke straatjes, gaan we op weg naar het centrum waar een uitgebreide rondleiding zal volgen. Beleving In Burgum is men druk doende een recreatief centrum te creëren en te behouden. De gemeente hanteert beleid waarbij de detailhandel regionaal georganiseerd is, Burgum is de centrumgemeente binnen dit beleid. In samenspraak met bewoners is gekeken hoe Burgum een aantrekkelijke plaats kan zijn waar veel bezoekers op af komen. In een recreatieve straat wil je beleving hebben zegt Van der Meulen terwijl hij voor een Surinaams restaurant staat. Dit soort zaken aantrekken creëert beleving in de straat. Maar hoe krijg je die ondernemer daar?, is de vraag. Door awareness op te roepen, te netwerken en te verbinden, is het antwoord. In de winkelstraat demonstreert Van der Meulen bankjes op wieltjes. Door overlast heeft de gemeente de vorige bankjes verwijderd. Bewoners gaven aan zitplaatsen te missen, toen heeft de gemeente samen met de inwoners deze oplossing bedacht. De bankjes worden s avonds door de ondernemers in de winkel gezet.

15 Voortdurend in beweging We lopen naar de Markt, waar de grote parkeerplaats wordt geherstructureerd. Door een investering van 1,5 miljoen zullen er extra parkeerplaatsen komen, naast bijzondere verlichting, een bovengrondse en ondergrondse opslag van water en laadpalen voor elektrische auto s. Naast de Jumbo die er ook komt, zullen er alleen nog dagwinkels komen die in verbinding staan met de supermarkt. De kapper die er nu nog zit past niet in dat plaatje, een slager past beter in dat beeld. Zo wil de gemeente bezoekers verleiden om te gaan shoppen in de winkelstraat. Eén van de deelnemers merkt op dat het interessant is dat de gemeente zo bezig is met de invulling en ondernemers zoekt die wenselijk zijn in het straatbeeld. Als we teruglopen naar de winkelstraat, geeft Van der Meulen aan dat de taartenwinkel die we passeren, kleur geeft aan het centrum. Over dit soort zaken wordt steeds nagedacht en door dit soort constructies is de detailhandel in Burgum voortdurend in beweging. Dat de gemeente zo druk bezig is met de invulling heeft ook te maken met de ontwikkeling dat steeds meer consumenten online aankopen doen. Met het oog op deze ontwikkeling heeft de gemeente een Citylab opgezet in de plaatselijke bibliotheek. Een fysieke werkplaats waar ondernemers geheel vrijblijvend terecht kunnen met vragen, verzoeken, opmerkingen en suggesties op het gebied van nieuwe media. Dit alles vanuit de overtuiging dat wanneer communicatiemiddelen op een effectieve en efficiënte wijze worden ingezet, de kans op meer klanten aanzienlijk wordt vergroot.

16 Regionale afstemming Voor het workshopgedeelte van de excursie gaan we naar de Pleats, een grote authentieke boerderij waar een horecagelegenheid in zit. De onderneemster Geesje Duursma is actief betrokken bij veel initiatieven zoals branding van Burgum. Zij stelt zich daarbij continu de vraag, wat maakt het dat mensen naar Burgum komen? Ze neemt ons mee naar de grote zaal waar Karel Trommelen van DTNP met ons in discussie gaat over dit onderwerp. Dit doet hij aan de hand van twee stellingen: 1. Vindt u regionale afstemming van belang en waarover moet die afstemming gaan? Hoe krijg je dit georganiseerd? 2. Hoe om te gaan met nieuwe en bestaande internetwinkels met afhaal- (en showroom) functie buiten centra? Is handhaving gewenst? In de zaal is de overheersende mening dat regionale afstemming absoluut belangrijk is. Als een ondernemer op het industrieterrein wil investeren en als gemeente wil je hem naar het centrum bewegen, kan hij overwegen naar een andere gemeente te gaan. Anderzijds wordt opgemerkt dat de gemeente dan erg stuurt. Over internetwinkels is er consensus: online bestelde pakketjes moeten in het centrum opgehaald worden, het distributiepand kan prima op het industrieterrein. Bevolkingskrimp en leegstand hebben veel impact op de detailhandel. De gemeente Tytsjerksteradiel wil door regionale afstemming en passende invulling van ondernemingen een aantrekkelijk winkelgebied in Burgum creëren. Passend binnen de marketingcampagne: Burgum heeft meer!

17

18 De ruimte is ook voorzien van een beamer en een scherm voor bijeenkomsten als die van vandaag. Dit efficiënte gebruik van de ruimte is typerend voor De Sionsberg. De eerste stap die is genomen om het ziekenhuis weer rendabel te maken is namelijk kostenbesparing. En dat moest ook, want niet lang geleden leed het ziekenhuis nog aanzienlijke verliezen. Kan een klein ziekenhuis blijven bestaan in een krimpregio? Door Manouk Minneboo Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum is het kleinste ziekenhuis van Nederland. Het ligt in de anticipeerregio Noordoost Fryslân. Het ziekenhuis bevindt zich in een benarde positie doordat er te weinig patiënten zijn om nog rendabel te zijn. Bovendien gelden er steeds strengere kwaliteitseisen waar De Sionsberg soms maar moeilijk aan kan voldoen. Toch wil het ziekenhuis een betekenisvolle rol blijven spelen in de regio. Maar kan dat wel? Efficiënt ruimtegebruik en schaalvergroting Met een kopje koffie en een stroopwafel nemen we plaats in de multifunctionele ruimte van het ziekenhuis. Het is ingericht met een orgel en een houten kruis omdat hier s zondags kerkdiensten worden gehouden. Door het samenvoegen van afdelingen en het inroosteren van kamers voor specialisten is het ziekenhuis veel compacter geworden. De Sionsberg heeft nu een vleugel minder in gebruik dan eerst en dat levert een grote besparing op. Maar behalve besparen op kosten wil de directie ook de continuïteit van bepaalde diensten verhogen, zodat patiënten op alle dagen van de week kunnen bellen voor een afspraak. Daartoe zijn één grote frontoffice en één grote backoffice gecreëerd voor alle specialismen binnen het ziekenhuis. Rondleiding door het ziekenhuis Een rondleiding langs de afdelingen zoals besproken in de multifunctionele ruimte volgt: de eerstelijns- en acute zorg en de poliklinieken. We starten bij de groepspraktijk voor huisartsen. Deze heeft zijn eigen ingang op enkele tientallen meters van de hoofdingang van het ziekenhuis. Eenmaal binnen hoeven patiënten slechts een klapdeur door te gaan om in het ziekenhuis zelf te komen. Daar is ruimte voor zes tot acht bedden, bedoeld voor stabiele patiënten die acute zorg nodig hebben, en er zijn twee traumakamers. Deze fysieke nabijheid maakt een nauwe samenwerking tussen huisartsen en ziekenhuis mogelijk.

19 Ook de poliklinieken hebben een metamorfose ondergaan. Er is niet meer per specialisme één wachtruimte en één balie. Er is één grote wachtruimte met één punt waar patiënten zich kunnen melden. Het ondersteunende personeel is op meerdere plekken inzetbaar. De afhandeling van de consulten met de specialisten vindt niet meer plaats aan de balie, maar in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes die lijken op zithoekjes. Het ziekenhuis heeft dit gedaan om de privacy van de patiënten te vergroten. Hoe ziet de toekomst eruit? De Sionsberg werkt met man en macht aan een toekomst waarin het ziekenhuis betekenisvol kan blijven. De besparing is grotendeels gelukt maar het ziekenhuis is nog niet uit de brand. Dus hoe moet het nu verder? Om daar antwoord op te vinden vullen alle deelnemers een online enquête in. Naar aanleiding van de uitkomsten komt de discussie goed los. Kunnen we het hele idee niet loslaten dat elk ziekenhuis rendabel moet zijn? De Jumbo maakt immers ook geen winst op bananen, zegt een deelnemer. Een ander vraagt zich af of we het traditionele concept ziekenhuis moeten loslaten en gaan denken in zorgketens of zorgnetwerken. Ook het nog meer besparen door meer processen elektronisch te doen, wordt als idee geopperd. Wat de oplossing ook wordt, het kan in elk geval geen kwaad als ziekenhuizen onderling in gesprek zouden gaan over deze problematiek. De mensen van de Sionsberg hebben in ieder geval laten zien dat zij op dit moment de meeste zorg voor de regio beschikbaar weten te houden, door efficiënter met personeel en middelen om te gaan.

20 Hier vindt u alle linken naar de presentaties (in het oranje) Plenair: Marga Waanders Noordoost is Dwaande Excursie 1 : Gemeente Dongeradeel, Krimpexperiment Dongeradeel Excursie 2: Buitenpost, Arbeidsmarkt in Noord (oost Fryslân) Excursie 3: Burgum, Detailhandel regionaal organiseren Excursie 4: Dokkum, Kan een ziekenhuis in een krimpregio standhouden? Contact: info@kennisnetwerkkrimp.nl

21 Aan dit beeld- en journalistiekverslag werkten mee: Plenair: auteur: Eduard van den Hoff fotograaf: Harma Kaput Excursie 1: auteur: Nynke Koornstra ( gmail.com) fotograaf: Angelique van Wingerden Excursie 2: auteur: Eduard van den Hoff fotograaf: Harma Kaput Excursie 3: auteur: Hilde Dijk ( fotograaf: Sandra Zamir Excusie 4: auteur: Manouk Minneboo (hallo@manoukminneboo.nl) fotograaf: Rixt Froentjes nynke.koornstra@ hilde_dijk@hotmail.com) Opmaak:

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap

Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten. Sytske Raap Een toekomst voor beschermde dorpsgezichten Sytske Raap Stelling 1 Krimp is een probleem Stelling 2 De aanpak van krimp kost veel geld Stelling 3 Gemeenten moeten regierol op zich nemen om burgers te bewegen

Nadere informatie

Noordoost Fryslân Maakt Verschil!

Noordoost Fryslân Maakt Verschil! Noordoost Fryslân Maakt Verschil! Marga Waanders - 26 januari 2017 Netwerk Noordoost Gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel, de provincie

Nadere informatie

Workshop Arbeidsmarkt in Noord (oost Fryslân) Welkom in het Innovatiehuis Lauwersdelta!

Workshop Arbeidsmarkt in Noord (oost Fryslân) Welkom in het Innovatiehuis Lauwersdelta! Workshop Arbeidsmarkt in Noord (oost Fryslân) Welkom in het Innovatiehuis Lauwersdelta! Programma 13.30-14.00 uur Ontvangst en rondleiding door Innovatiehuis Lauwersdelta 14.00-14.10 uur Presentatie Dineke

Nadere informatie

- Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig

- Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig - Contouren Sint Anna Klooster - Circa 120 inwoners en omwonenden - Weinig voorzieningen - Hart van het dorp is het dorpshuis de Meuln - Zelfstandig en sociaal - Een van de 7 dorpen in de gemeente Ten

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Should I stay or should I go?

Should I stay or should I go? Betreft: Samenvatting Burgum, 22 april 2014 Should I stay or should I go? Een onderzoek naar de veronderstelde uitstroom van hogeropgeleide jongeren uit Noordoost-Friesland. In het kader van haar opleiding

Nadere informatie

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80

WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 Geen bedreiging voor koopcentrum Winschoten Nieuw bloed voor de Winschoter bloedsomloop WINSCHOTER WERELDBAZAR PAPIERBAAN 80 WINSCHOTER WERELDBAZAR Overdekte markt 550 units inpandig van 30, 40 en 50m2

Nadere informatie

Beeldverslag van het eerste krimpcafé XL

Beeldverslag van het eerste krimpcafé XL Uitnodiging Krimpcafé XL Krimp & Voorzieningen 21 maart 2013 Het Kennisnetwerk Krimp Noord-Nederland (KKNN) organiseert in 2013 op diverse locaties in Noord-Nederland de zogenaamde Krimpcafés XL, informatieve

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad,

Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Aan de gemeenteraad, Agendapunt: 10 No. 77/ 15. Dokkum, 8 december 2015. ONDERWERP: ANNO II SAMENVATTING: Op 31 december 2015 eindigt de eerste samenwerkingsperiode van Netwerk Noordoost. De samenwerkende partners binnen dit

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018

VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 VERSLAG STUDIEDAG DE TOEKOMST VAN HET PLATTELAND - 21 november 2018 TOEKOMST VAN HET PLATTELAND: MEER VERBINDING ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN NODIG Op 21 november vond de studiedag De toekomst van het platteland

Nadere informatie

Speeches Johannes Kramer t.b.v. de opening streekhûs Noardeast Fryslân op 5 november 2012

Speeches Johannes Kramer t.b.v. de opening streekhûs Noardeast Fryslân op 5 november 2012 Speeches Johannes Kramer t.b.v. de opening streekhûs Noardeast Fryslân op 5 november 2012 Johannes Kramer welkom en opening bijeenkomst Als gebiedsgedeputeerde van Noordoost Fryslân wil ik u, mede namens

Nadere informatie

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015.

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening bijeenkomst Klantengroep Samenwerking Noord (Holland Web Week), Groningen, 16 september 2015 Dames en heren, Goed nieuws is geen nieuws, zeggen

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Workshop Arbeidsmarkt in Noord (oost Fryslân) Welkom in het Innovatiehuis Lauwersdelta!

Workshop Arbeidsmarkt in Noord (oost Fryslân) Welkom in het Innovatiehuis Lauwersdelta! Workshop Arbeidsmarkt in Noord (oost Fryslân) Welkom in het Innovatiehuis Lauwersdelta! Programma 13.30-14.00 uur Ontvangst en rondleiding door Innovatiehuis Lauwersdelta 14.00-14.10 uur Presentatie Dineke

Nadere informatie

Samenwerken aan een robuuste retailstructuur in. Oost Groningen

Samenwerken aan een robuuste retailstructuur in. Oost Groningen Kennisnetwerk centrumontwikkeling In Krimp- en anticipeergebieden Initiatiefnemer: André de Groot (Winschoten) Kerngroep: André de Groot (Winschoten) Dorine Sibbes (prov. Groningen) Esther van Neerbos

Nadere informatie

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.

Ook Coevorden. Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren. Project Datum Versie Status. Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0. Ook Coevorden Een overkoepelend platform voor alle @Coevordenaren Project Datum Versie Status Opzet platform Ook Coevorden 2 april 2015 0.4 Concept 1. Visie Achtergrond: van twitter via verbinding naar

Nadere informatie

update kennisagenda krimp

update kennisagenda krimp update kennisagenda krimp update van de kennisagenda van het KKNN Waarom een update van de kennisagenda? Het KKNN is gebaseerd op drie pijlers, te weten: kennisnetwerk opzetten, kennis delen en kennis

Nadere informatie

WERKEN 3.0. Voordelen van werken 3.0

WERKEN 3.0. Voordelen van werken 3.0 WERKEN 3.0 Het Nieuwe Werken Aangeboden door HKA Voordelen van werken 3.0 Werken van 09:00 tot 17:00 doen de meeste mensen al niet meer. We leven wereldwijd in een 24 uur economie die continu verandert.

Nadere informatie

steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015

steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015 AH steenstraat Dorpse schaal Middelgrote schaal aan de randen PLAN B 15 MEI 2015 Een plan B De plannen van Albert Heijn om in Boxmeer een nieuwe supermarkt te bouwen inclusief sportvoorzieningen lijken

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

Uitnodiging Babel. Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam, zie bijgaande uitnodiging.

Uitnodiging Babel. Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam, zie bijgaande uitnodiging. gemeente Zaanstad Uitnodiging AAN Raad DATUM 11 maart 2016 ONDERWERP Uitnodiging Babel Geachte leden van de raad c.s, Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam,

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Symposium LifeLines, Groningen (UMCG), 1 oktober 2012 Dames en heren, [Inleiding] Ik vind het wel leuk, maar ook een beetje spannend. Maar moet

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

Rabobank Graafschap-Midden

Rabobank Graafschap-Midden Rabobank Graafschap-Midden Geen gouden kranen. Wel gekleurde banken. Rabobank Graafschap-Midden kiest voor Gispen. Als één woord typerend voor de Achterhoek is, is dat waarschijnlijk nuchterheid. Tijdens

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : M. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst supermarktontwikkelingen Zuid-Limburg

Verslag bijeenkomst supermarktontwikkelingen Zuid-Limburg Verslag bijeenkomst supermarktontwikkelingen Zuid-Limburg Datum: 13 oktober 2016 Locatie: Gouvernement te Maastricht Aanwezigen: 46 deelnemers: vastgoedeigenaren, supermarktvertegenwoordigers, MKB, bestuurders

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat.

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat. Toespraak bij het Nieuwjaarsontbijt van de Building Society, door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op 10 januari 2012 te Delden. Dames en heren, Allereerst wil ik u een gezegend,

Nadere informatie

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst?

Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Veghel, het voorbeeld voor binnensteden van de toekomst? Trots maakte wethouder Jan Goijaards van Veghel de resultaten bekend van de renovatie van het winkelgebied van Veghel: 22 nieuwe winkels erbij in

Nadere informatie

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel

6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Stad Antwerpen: Beleidsnota Detailhandel 2013 6 speerpunten voor een bloeiende detailhandel Florerende winkels zijn voor Antwerpen van groot belang. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de Antwerpenaar alles

Nadere informatie

In de bijlage van dit bericht vindt u een conceptmotie, die u kunt gebruiken naar eigen inzicht.

In de bijlage van dit bericht vindt u een conceptmotie, die u kunt gebruiken naar eigen inzicht. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Ineke Meijers Tuesday, November 08, 2016 4:10 PM Info Gem. Montfoort FW: Locoo-initiatief voor gemeenten Conceptmotie - versterk de lokale economie.docx; Locoo

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Verslag van het toekomstlab Deest. Het proces: hoe komen we tot een toekomstbeeld?

Verslag van het toekomstlab Deest. Het proces: hoe komen we tot een toekomstbeeld? Verslag van het toekomstlab Deest Op woensdagavond 12 juni organiseerden we een toekomstlab in t Trefpunt in Deest. Tijdens deze avond gingen we met ongeveer 40 betrokken bewoners en ondernemers in gesprek

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

Demografische krimp in. Noord-Nederland

Demografische krimp in. Noord-Nederland HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie Demografische krimp in In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Noord-Nederland Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

Krimp en woningcorporaties de rode draad? Aedes & Kenniscentrum NoorderRuimte. Dr. ing. Jan Veuger MRE FRICS, lector (Maatschappelijk) Vastgoed

Krimp en woningcorporaties de rode draad? Aedes & Kenniscentrum NoorderRuimte. Dr. ing. Jan Veuger MRE FRICS, lector (Maatschappelijk) Vastgoed Krimp en woningcorporaties de rode draad? Aedes & Kenniscentrum NoorderRuimte Dr. ing. Jan Veuger MRE FRICS, lector (Maatschappelijk) Vastgoed Minste welvaart in grote steden Universiteit Utrecht en Rabobank

Nadere informatie

Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam. Februari 2007

Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam. Februari 2007 Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam Februari 2007 1. Inleiding Op 12 december 2006 is het onderzoek naar Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam aan

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid

drenthe rapportage september 2016 leefbaarheid kennis. onderzoek. advies drenthe rapportage september 2016 Hoe tevreden is het Drents panel over leven in Drenthe en hoe ervaren zij de gevolgen van bevolkingskrimp op de? vooraf Drenthe heeft te maken

Nadere informatie

Financiële rapportage ANNO

Financiële rapportage ANNO Financiële rapportage ANNO 2012-2015 Eind 2011 hebben de gemeenteraden en Provinciale Staten de MeerjarenPlanning ANNO (MJP) vastgesteld. In de MJP is vastgelegd welke bijdragen vanuit de 22,7 miljoen

Nadere informatie

Burgerpeiling Langedijk. Gemeente Langedijk Maart 2012

Burgerpeiling Langedijk. Gemeente Langedijk Maart 2012 Gemeente Langedijk Maart 2012 Colofon Uitgave : I&O Research BV Van Dedemstraat 6c 1624NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer : 2012-1827 Datum : Maart 2012 Opdrachtgever : Gemeente

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel SP & PvdA. Van groot belang voor de kleine ondernemer. Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers

Initiatiefvoorstel SP & PvdA. Van groot belang voor de kleine ondernemer. Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers Initiatiefvoorstel SP & PvdA Van groot belang voor de kleine ondernemer Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers Inleiding Vandaag de dag komen er steeds meer ZZP ers (zelfstandige

Nadere informatie

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen

Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Koopstromen geven een onthutsend beeld van de toekomst Winkels verdwijnen uit kleine en middelgrote kernen Op 24 september werden de koopstromen 2015 van Oost- Nederland gepresenteerd door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013. Provincie Noord-Brabant

Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013. Provincie Noord-Brabant Detailhandel in Brabant: Werk aan de winkel Sfeerbeeld symposium 16 januari 2013 Provincie Noord-Brabant Volle bak, dat was het in de Bois le Duczaal van het provinciehuis op 16 januari 2013. Van begin

Nadere informatie

Eerste Huiskamerbijeenkomst PvdA in Amersfoort KANS OP EERLIJK WERK EN EEN VAK LEREN MET EEN LEERWERKBAAN

Eerste Huiskamerbijeenkomst PvdA in Amersfoort KANS OP EERLIJK WERK EN EEN VAK LEREN MET EEN LEERWERKBAAN Eerste Huiskamerbijeenkomst PvdA in Amersfoort KANS OP EERLIJK WERK EN EEN VAK LEREN MET EEN LEERWERKBAAN Zaterdagmiddag 21 februari vond in De Vereeniging een eerste Huiskamerbijeenkomst plaats. Het was

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

Het binnenstadsplan van Dokkum

Het binnenstadsplan van Dokkum Het binnenstadsplan van Dokkum Werkgroep Binnenstadsmanagement (gestart in 2013) o Ondernemers o Gemeente o Bewoners (sinds 2014) Prachtig stadje: een parel Binnenstad: overleven o Dokkum 15.000inw, verzorgingsgebied

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen!

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen! Position Paper Samenwerking Noord Samenwerken door Samen te Doen! Mei 2015 Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie van (semi)overheidsorganisaties gericht op een duurzame ontwikkeling van de ICT functie

Nadere informatie

Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ. Samen naar een gastvrije toekomst

Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ. Samen naar een gastvrije toekomst Nieuwe uitgave Nieuwsbrief EZ Zoals u ziet is de Nieuwsbrief EZ van de gemeente Molenwaard in een nieuw jasje gestoken. In plaats van een pdf-formaat verschijnt de nieuwsbrief nu via MailChimp. Mocht u

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving DEKKERS-FRANSEN Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving Het juiste gevoel De keuken is vaak het hart van een woonhuis. Een belangrijke plek in uw leefomgeving. Daar wilt u zich thuis

Nadere informatie

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO carintreggeland huis T GERBRAND HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Verslag Startbijeenkomst Omgevingsproces Ternaard d.d. 4 december 2017 (dorpshuis Ternaard)

Verslag Startbijeenkomst Omgevingsproces Ternaard d.d. 4 december 2017 (dorpshuis Ternaard) Verslag Startbijeenkomst Omgevingsproces Ternaard d.d. 4 december 2017 (dorpshuis Ternaard) Sprekers: mevrouw Arjette de Pree (onafhankelijk voorzitter); mevrouw Marga Waanders (burgemeester gemeente Dongeradeel);

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 februari Agendapunt : 6. Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs. Aan de Raad.

Raadsvoorstel. Vergadering : 18 februari Agendapunt : 6. Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs. Aan de Raad. Raadsvoorstel Vergadering : 18 februari 2016 Agendapunt : 6 Status : Opiniërend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs Behandelend ambt. : Gerda van der Let / Jan Sijtsma

Nadere informatie

Hoe staan we er nu voor?

Hoe staan we er nu voor? Presentatie voor het debat Iedereen ZZP-er: Over winners' en 'losers' op de arbeidsmarkt, Groninger Forum, 26 maart 2015 Prof.dr. Jouke van Dijk Hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Programma 10 april 2012

Programma 10 april 2012 Programma 10 april 2012 19.30 Welkom, Jos Roewen 19.35 Wat gaan we vanavond doen? toelichting Benjamin Brest 19.45 Wat is uw beeld van Nieuw-Amsterdam-Veenoord? 20.00 Presentatie zwart-witfoto, Benjamin

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Uitwerking uitkomsten praatcafé

Uitwerking uitkomsten praatcafé Uitwerking uitkomsten praatcafé 24 januari 2013 in Café de Verdieping Sjoerd IJdema / Frans Jorna Inhoud Algemeen... 2 Tafels Voorzieningen, wonen en werken... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Plenaire

Nadere informatie

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie.

Ik ben als bestuurder in deze provincie bijzonder geïnteresseerd in de kansen van nieuwe energie voor onze kenniseconomie. Welkomstwoord van Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, bij het Lustrumcongres 'Geothermal Heat is Cool' van het Platform Geothermie, Den Haag, 24 oktober 2012 ---------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar?

Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar? Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar? Maken Groningers zich zorgen over de toekomst van hun dorp of wijk? Door allerlei ontwikkelingen staat de leefbaarheid in de provincie Groningen onder druk.

Nadere informatie

Intentieverklaring Autonoom Vervoer

Intentieverklaring Autonoom Vervoer Intentieverklaring Autonoom Vervoer Bereikbaarheid en leefbaarheid Noord-Nederland Foto: NASA Gezamenlijke doelstelling Autonoom vervoer (autonome voertuigen, platooning, e.d.) gaat de komende jaren een

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië

Beleidsplan. Stichting Feanetië. Beleidsplan Stichting Feanetië Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 Heerenveen, 3 december 2018 Beleidsplan Stichting Feanetië 2019 1 Inhoud 1. Inleiding: een korte beschrijving van de stichting Feanetië 3 2. Analyse sterke/zwakke punten

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan.

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan. De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan v www.streekwurk.frl .. Werk maken van ideeen van inwoners Inwoners van dorpen en steden in Fryslân nemen steeds vaker zelf het initiatief om de leefbaarheid

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012

Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Speech van commissaris van de koningin en voorzitter RvT Energy Valley Max van den Berg, inspiratiemiddag Enexis, Dwingeloo, 7 september 2012 Dames en heren, [Inleiding] Mensen die op inspiratie wachten

Nadere informatie

Ingekomen stukken. Vergadering : 15 september 2016

Ingekomen stukken. Vergadering : 15 september 2016 Ingekomen stukken Vergadering : 15 september 2016 Agendapunt : 11 (C3) Status : Besluitvormend (procedureel) Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : G.H. Schippers Behandelend ambt. : Gerben

Nadere informatie

ES /PB/jdv. Kwartaalmonitor Rotterdam Juli 2005

ES /PB/jdv. Kwartaalmonitor Rotterdam Juli 2005 Kwartaalmonitor Rotterdam 1. Ruimte voor het bedrijfsleven Vragen 1.1 Waar conflicten zijn tussen oprukkende woningbouw en bedrijfsterreinen, moet woningbouw altijd wijken voor bedrijvigheid. Ruim 44%

Nadere informatie

Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 WWW.DNWS.NL

Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 WWW.DNWS.NL 1 Workshop Beleving in winkelstraten Nijmegen, 30 juni 2015 ALTIJD (MOBIEL) ONLINE 2 2011 2014 MOBIEL INTERNET 2015 2011 42% 2014 67% 14% 56% Smartphone en Tabletbezit in Nederland 90% smartphonegebruik

Nadere informatie

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen!

F reader. Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! F R I E N D S F reader Het nieuwe ondernemen. is gewoon durven te veranderen! Als we de berichtgeving van de laatste maanden mogen geloven staat de non food detailhandel voor een herstructureringsslag.

Nadere informatie

Organiseren van samenwerking in het jeugddomein

Organiseren van samenwerking in het jeugddomein Organiseren van samenwerking in het jeugddomein De overkoepelende resultaten van vier afstudeeronderzoeken Publiek Management In opdracht van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) hebben vier studenten Bestuurs-

Nadere informatie

Krimpcafé XL 16 mei 2013 Krimp & lokaal initiatief Winschoten

Krimpcafé XL 16 mei 2013 Krimp & lokaal initiatief Winschoten Krimpcafé XL 16 mei 2013 Krimp & lokaal initiatief Winschoten Ook in Winschoten is er veel animo voor het Krimpcafé XL. Het tweede Krimpcafé XL vindt plaats in het herbestemde pand De oude tramwerkplaats

Nadere informatie

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent.

Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. Ik wil jullie graag laten zien wat Partij Westvoorne belangrijk vindt en waar mensen voor kunnen kiezen. Ik vertel bij elke foto wat het betekent. 1. Zelfstandig Westvoorne Als heel veel dorpen bij elkaar

Nadere informatie

Ontwikkeling werkgelegenheid Achtkarspelen

Ontwikkeling werkgelegenheid Achtkarspelen Ontwikkeling werkgelegenheid Achtkarspelen 2015-2016 Begin januari 2017 zijn de werkgelegenheidscijfers van Achtkarspelen verschenen. Het betreft voorlopige uitkomsten van het werkgelegenheidsonderzoek

Nadere informatie

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD

HET AANVALSPLAN BINNENSTAD HET AANVALSPLAN BINNENSTAD Hoe Doetinchem de binnenstad weer teruggeeft aan inwoners en ondernemers Aan de Oude IJssel in Doetinchem zitten mensen tegenwoordig onderuitgezakt in een strandstoel met hun

Nadere informatie

Voorstellen. Afsprakenkader detailhandel regio Achterhoek 22 april 2015. Aanleiding en doel. Proces Afsprakenkader. Toename leegstand.

Voorstellen. Afsprakenkader detailhandel regio Achterhoek 22 april 2015. Aanleiding en doel. Proces Afsprakenkader. Toename leegstand. Voorstellen Rik Eijkelkamp DTNP (Droogh Trommelen en Partners) Ellis Koenders Afsprakenkader detailhandel regio Achterhoek 22 april 2015 EZ gemeente Aalten Proces Afsprakenkader Voorbereid door PoHo DE

Nadere informatie

Onderwerp : Sweensstraat-West: klankbordgroep Datum : 14 maart 2011 Locatie : Locatie Westkant (Vossenbergselaan 72, Kaatsheuvel)

Onderwerp : Sweensstraat-West: klankbordgroep Datum : 14 maart 2011 Locatie : Locatie Westkant (Vossenbergselaan 72, Kaatsheuvel) Gespreksverslag Onderwerp : Sweensstraat-West: klankbordgroep Datum : 14 maart 2011 Locatie : Locatie Westkant (Vossenbergselaan 72, Kaatsheuvel) Aanwezig namens - gemeente : Rick Dusée (projectleider)

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp

Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp Verslag expertsessie Holwerd aan Zee: effecten op regionale economie, regionaal toerisme en krimp MIRT-onderzoek Holwerd aan Zee Donderdag 12 mei 2016 Provinciehuis, Leeuwarden Inhoud van het verslag Expertmeeting

Nadere informatie

Kennisnetwerk Krimp. Noord-Nederland (KKNN)

Kennisnetwerk Krimp. Noord-Nederland (KKNN) HANZEHOGESCHOOL GRONINGEN Algemene informatie Kennisnetwerk Krimp In 2008 viert de Hanzehogeschool Groningen haar 210-jarig bestaan! Noord-Nederland Keuze uit meer dan 70 opleidingen; het grootste hbo-onderwijsaanbod

Nadere informatie

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016 Vitale regio Fryslân Bestuurscommissie GZH december 201 Samen Verrijken Versterken Vitaliteit Verbinden Integraal Vergroten Lokaal Focus op preventie, gericht op vitaliteit 2-2-201 1 Vitale Regio Fryslân

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel Reg. nr.: Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel Reg. nr.: Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling 15-1 Collegevoorstel 1410136 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Toekomst huisvesting bibliotheek en Podium Boxtel Samenvatting De cultuur sector is vanwege de economische situatie volop

Nadere informatie

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014

Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 Noordoost-Brabant, Agri Food capital Regionale detailhandelsfoto Felix Wigman 19 februari 2014 204X00472 Opzet presentatie 1. Aanpak en resultaten regionale detailhandelsfoto 2. Algemene trends en ontwikkelingen

Nadere informatie