patiënteninformatie medische beeldvorming Mammografie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "patiënteninformatie medische beeldvorming Mammografie"

Transcriptie

1 patiënteninformatie medische beeldvorming Mammografie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan Malle tel fax azsintjozef@emmaus.be - Dit ziekenhuis maakt deel uit van de groep Emmaüs

2 1. Inleiding In overleg met uw behandelende arts besloot u om een mammografie te laten uitvoeren. Lees deze folder grondig zodat het onderzoek vlot kan verlopen. Wij verwachten u op om. uur voor een mammografie op de dienst medische beeldvorming. Breng uw identiteitskaart en het aanvraagformulier voor het onderzoek mee. Schrijf u eerst in! Dit doet u bij de balie van de polikliniek in de inkomhal van het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat dit doorgaans een 10-tal minuten in beslag neemt. U krijgt klevers met uw persoonlijke gegevens. Meld u hiermee aan bij de receptie van de medische beeldvorming. Indien u al eens eerder een mammografie hebt laten maken, gelieve deze foto s dan mee te brengen ter vergelijking. 2. Uw veiligheid is belangrijk Verwittig ons wanneer u (mogelijk) zwanger bent. indien u borstvoeding geeft, is het klierweefsel in de borst gezwollen en zijn de foto s moeilijker te beoordelen. Neem in dit geval contact op met uw behandelende arts. Het is mogelijk dat eerst een echografisch onderzoek wordt gedaan, eventueel gevolgd door een mammografie. indien u een prothese hebt, dient u dit op voorhand te melden aan de verpleegkundige die de foto s maakt. De beoordeling kan door de prothese worden bemoeilijkt en er zijn extra foto s nodig.

3 tussen de vijfde en twaalfde dag na het begin van de menstruatie zijn de borstklieren het minst gespannen. Het is aan te bevelen tijdens deze periode de foto s te laten maken. Vanaf de menopauze kan het onderzoek op een willekeurige dag gebeuren. Indien een van bovenstaande punten voor u van toepassing is, gelieve zo snel mogelijk telefonisch contact op te nemen met de medische beeldvorming, tel Voorbereiding Wij vragen om tijdens het onderzoek het bovenlichaam te ontbloten, gelieve hierbij rekening te houden met uw kledijkeuze. Voor het onderzoek geen bodylotion, crème, poeder of zinkzalf op het bovenlichaam te gebruiken. 4. Over het onderzoek zelf Er worden in totaal vier foto s gemaakt, twee van de linkerborst en twee van de rechterborst. De reden hiervoor is dat zo het weefsel van beide borsten kan worden vergeleken. Bij de eerste foto wordt uw borst op de steunplaat van het mammografieapparaat gelegd. Met behulp van een kunststofplaat wordt de borst goed aangedrukt. Voor de tweede foto worden de oksel en zijkant van de borst tussen de platen gedrukt. Deze druk kan pijnlijk zijn. Om een foto te kunnen maken waarop de kleinste details waarneembaar zijn, is het noodzakelijk dat uw borst wordt samengedrukt. Door een goede compressie wordt het borstweefsel verspreid en overlappende structuren zijn van elkaar gescheiden. Er zal rekening worden gehouden met de gevoeligheid van uw borsten.

4 Meestal wordt er aansluitend een echografie gedaan. Bij een echografie wordt een afbeelding gemaakt van de borsten met behulp van geluidsgolven. De radioloog brengt een beetje gel aan op de borst, zodat er geen lucht komt tussen de huid en het apparaatje dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Vervolgens beweegt de arts het apparaatje over de borst en kijkt op een tv-scherm naar de beelden. Dit is pijnloos. Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 à 40 minuten. 5. Goed om weten Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Dit onderzoek wordt gedaan om veranderingen in het borstweefsel op te sporen. Op deze borstfoto s zijn heel kleine veranderingen al te zien, zelfs als ze nog niet voelbaar zijn. Om vast te stellen wat er precies aan de hand is, kan verder onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld: extra foto s van een klein gebied van de borst, punctie voor borstweefselonderzoek of een Magnetische Resonantie (MR). 6. Na het onderzoek De borsten en oksels kunnen na het maken van de foto s pijnlijk aanvoelen. Blauwe plekken komen zelden voor. U hoeft niet te wachten op de resultaten van uw onderzoek maar kan ze online raadplegen via pacs on web. Tenzij de verpleegkundige u expliciet vraagt om te wachten.

5 7. Voorbehoud In deze folder beschrijven we in het algemeen hoe het onderzoek doorgaans verloopt. Het kan zijn dat de arts een andere methode kiest die beter aansluit bij uw situatie. Het is niet mogelijk in deze folder alle varianten en alternatieven te vermelden. Hebt u nog vragen? Contacteer de dienst medische beeldvorming (tel ). Wij danken u voor het vertrouwen. Opdrachtgever: Peter De Vos Verantwoordelijke uitgever: algemeen directeur