Wat mag je verwachten van Bureau Jeugdzorg Friesland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat mag je verwachten van Bureau Jeugdzorg Friesland"

Transcriptie

1 Wat mag je verwachten van Bureau Jeugdzorg Friesland info voor kinderen en jongeren, ouders en opvoeders, verwijzers

2 Bureau Jeugdzorg Friesland Omdat je belangrijk bent Bureau Jeugdzorg Friesland gaat uit van het recht van iedere jeugdige om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. We helpen kinderen, jongeren en ouders bij ernstige opvoed- en opgroeiproblemen. Wie er met steun van zijn of haar directe omgeving, de huisarts of een maatschappelijk werker niet uitkomt, kan aankloppen bij ons bureau. Wat ons betreft is onze hulp de eerste stap naar verandering. We geven aandacht waar het nodig is, ondersteunen waar het kan, en we beschermen en houden toezicht waar het moet. Onze aanpak > De eerste stap naar verandering Jaarlijks komen honderden jeugdigen via ouders, familie, school, de sportclub of uit zichzelf terecht bij Bureau Jeugdzorg Friesland. Gelukkig zijn niet alle problemen even ernstig. Soms lost een gesprek al veel op. Maar het kan ook ingewikkelder: het kind heeft te maken met meerdere problemen die elkaar beïnvloeden, waardoor het lastiger is om eruit te komen. Omdat wij iedereen zo goed en snel mogelijk willen helpen, kijken we nauwkeurig naar de situatie waarin het kind of jongere op dat moment zit. Zo bepalen we óf professionele hulp nodig is en zo ja hoe dit eruit kan zien. Ons bureau heeft dus de taak om de juiste zorg in gang te zetten en houdt in de gaten of alles goed verloopt. Zo voorkomen we dat iemand van het kastje naar de muur wordt gestuurd en zorgen we dat problemen sneller worden opgelost. Je staat niet alleen > Samen zoeken naar een oplossing Natuurlijk doen we dat niet alleen. Sterker: we streven ernaar dat hulp zoveel mogelijk wordt geboden vanuit de directe omgeving. Onze hulp is aanvullend aan wat er zelf kan worden gedaan, eventueel met hulp van mensen om je heen. Gedeelde zorg dus. Want vaak blijkt na even praten dat er bijvoorbeeld wel een opa of oma, een buurvrouw of kennis is die een stukje zorg op zich wil nemen. Of er is een docent of een ouder van een klasgenoot die best wat tijd en aandacht wil geven. Wanneer bij ernstige problemen professionele hulp nodig is en je er met de school, je huisarts, maatschappelijk werk of het gemeentelijke Jong in Fryslân-punt (JIF) niet uitkomt, kijken we welke hulpverlenende instanties hiervoor in aanmerking komen. Deze hulp is meestal vrijwillig maar kan ook worden opgelegd door de Raad voor de Kinderbescherming. In ieder geval zoeken we naar oplossingen waarbij de verantwoordelijkheid zo lang mogelijk bij de ouders wordt gelegd. En mocht de verantwoordelijkheid tijdelijk bij Bureau Jeugdzorg Friesland komen te liggen, dan streven we ernaar deze zo snel mogelijk terug te geven. Achterin deze folder staat kort samengevat hoe en welke zorg kan worden toegewezen.

3 Info vooral voor kinderen en jongeren, maar ook voor ouders, opvoeders en verwijzers Oké, je hebt een probleem Iedereen denkt dat t bij ons thuis altijd hartstikke gezellig is. Ze moesten eens weten Je hebt gedoe thuis, op school gaat het niet lekker, het wil niet echt klikken tussen jou en anderen. Er zijn genoeg vervelende dingen op te noemen waarmee je als kind of jongere te maken kunt krijgen. Situaties waardoor je vaak somber bent of juist bij het minste uitbarst in woede of verdriet. Vaak spelen er meer dingen tegelijk en is het niet makkelijk te bedenken hoe het verder moet. Erover praten met iemand die jij vertrouwt, is vaak een opluchting. Maar niet iedereen heeft die persoon om zich heen. Kom je er met je familie, een bekende, een leerkracht of je huisarts niet uit? Weet dan dat wij er voor je zijn. Je mag langskomen om je verhaal te spuien of om die ene vraag te stellen waarmee je al zo lang rondloopt. Je kunt ervan op aan dat het in eerste instantie onder ons blijft. Op deze manier hebben we al veel jongeren verder geholpen. Want je bent echt de enige niet! Twijfel dus niet maar kom. > Vraag maar raak Vreselijk gepest worden, ellende op school, zwanger zijn of vader worden en niet weten wat je ermee aan moet, niet goed met geld om kunnen gaan, geslagen of misbruikt worden, jezelf pijn doen, maar ook een vreselijke verliefdheid... Ga er maar aan staan! Niemand mag van jou verwachten dat je alles alleen kunt oplossen. Het is juist normaal en goed dat je je problemen bespreekbaar maakt, want ze gaan niet vanzelf voorbij. Blijf je ermee zitten dan merk je dat het moeilijker wordt om eruit te breken. Je kunt natuurlijk ook eens de kindertelefoon bellen of op hun website kijken. Maar misschien heb je dat al gedaan.

4 Ik kan goed kletsen met die vriend van me. Maar over sommige dingen práát je gewoon niet. Toch? > Meer dan even praten Wat als blijkt dat er meer aan de hand is dan we in een gesprek kunnen oplossen? Dan overleggen we met jou over de verdere hulp. Natuurlijk moeten we dan wel contact zoeken met je ouders of opvoeders. Zij hebben immers ook te maken met je problemen, of misschien zijn ze er de oorzaak van. Bovendien, des te sneller kan er iets aan gedaan worden. Hoe wij precies omgaan met je vertrouwelijke gegevens kun je lezen in de folder over privacy. > Dus, wat ga je doen Heb je problemen en kun je er met mensen uit je eigen leefwereld niet over praten? Loop er dan niet mee rond en schakel ons in. We zorgen ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt om je problemen aan te pakken. Achterin deze folder vind je de belangrijkste telefoonnummers en ons adres.

5 Info vooral voor ouders en opvoeders, maar ook voor kinderen, jongeren en verwijzers Opvoeden is niet niks Kleine kinderen kleine problemen, grote kinderen grote problemen. Dat wordt wel eens gezegd door mensen die het allemaal wel weten. Maar als u als ouder, verzorger of opvoeder problemen met uw kind hebt, dan kunt u weinig met dergelijke volkswijsheden. Want opvoeden valt lang niet altijd mee. Een huilbaby die u wanhopig maakt, een koppige kleuter die niks wil, een puber waar geen land mee te bezeilen lijkt, het zijn problemen waar u voor korte of langere tijd middenin zit. En waar u, hoe dan ook, een oplossing voor wilt zien. Soms zijn er tegelijk nog andere dingen die het oplossen van opvoedingsproblemen in de weg staan. Partners die komen of gaan, niet lekker in je vel zitten, alcohol, geldproblemen, drugs En van u wordt verwacht dat u ondertussen precies weet hoe u uw kind(eren) groot brengt. Is dat wel eerlijk? > Blijf er niet mee rondlopen Ik heb geen idee waar hij mee bezig is, hij laat nooit iets los. Ik wou dat ik die muur kon doorbreken Natuurlijk, de verantwoordelijkheid voor de verzorging en opvoeding van kinderen ligt bij de ouders. Zo is het simpelweg in de wet geregeld. Maar dat houdt niet in dat u het in alle gevallen alleen moet zien te redden. Hulp vragen is voor veel mensen moeilijk, maar toch is het heel normaal. En goed! Al kan het soms voelen als falen, het is juist een bewijs dat het welzijn van uw kind u aan het hart gaat! Daarom is het belangrijk niet met problemen rond te blijven lopen, maar hulp te zoeken. Uw huisarts, het consultatiebureau, een thuiszorgorganisatie, een mentor, schoolmaatschappelijk werker of het Jong in Fryslân-punt (JIF) in uw gemeente, het zijn voorbeelden van hulp waaraan u veel kunt hebben. Komt u hier niet verder mee dan kunt u bij ons bureau terecht met uw vragen en problemen over opvoeden en opgroeien. We geven kosteloos informatie, advies en zijn altijd bereid om te luisteren. We begrijpen dat dit misschien een hele stap lijkt, maar weten uit ervaring ook dat het voor veel mensen de eerste stap uit een dip of dal is.

6 Ik woon nou hier. Dat vond ik eerst wel moeilijk. Maar ze zijn wel heel aardig en ik heb nou een zusje. > Voor alle duidelijkheid > Bereikbaar Als u bij ons aanklopt voor hulp zoeken wij samen met u naar de juiste vorm(en) van hulp zodat u uw verantwoordelijkheid beter kunt dragen. Dit kan voor korte of langere tijd zijn en is vrijwillig, ouders willen dit zelf. Zij hebben óf zelf hulp gevraagd, óf er is door de huisarts of school contact gezocht met ons bureau. Wanneer echter een gezinssituatie door problemen onhoudbaar is geworden en het welzijn van het kind hierdoor in gevaar komt is, is het onze taak om voor de veiligheid van het kind te zorgen. We zoeken dan, samen met u als opvoeder, naar een (tijdelijk) adres voor het kind. Dit gebeurt dus met toestemming van de ouders. Soms is het nodig dat een uithuisplaatsing afgedwongen wordt. Wij vragen dan de Raad voor de Kinderbescherming om een onderzoek te doen. De kinderrechter kan dan een uithuisplaatsing opleggen. Pas als ouders onmachtig of ongeschikt als verzorgers / opvoeders worden geacht, of er sprake is van verwaarlozing of misbruik van het ouderschap, dan verliezen ze hun recht op gezag en volgen ingrijpender maatregelen. Maar u begrijpt dat er dan al veel is gebeurd. Achterin deze folder leest u met welke afdelingen u binnen Bureau Jeugdzorg te maken kunt krijgen. Ook ziet u naar welke jeugdzorginstanties u door ons kunt worden verwezen. Hierbij houden we het verloop van het zorgtraject in de gaten en onderhouden we contact met u en de hulpverlenende instantie(s). Zo weet iedereen precies hoe alles ervoor staat en voorkomen we dubbele dingen of goedbedoeld langs elkaar heen werken. Neem contact met ons op als u er met anderen, uw huisarts of maatschappelijk werker niet uitkomt. We helpen graag, in het belang van u en uw kind. In crisisgevallen kunt u ook buiten kantoortijden contact opnemen: u wordt dan automatisch doorgeschakeld naar het alarmnummer van de SOS Telefonische Hulpdienst.

7 > Problemen en oplossingen Als dit 9 van de 10 keer je ontbijt is, gaat er thuis toch iets behoorlijk mis Info vooral voor verwijzers, maar ook voor kinderen, jongeren, ouders en opvoeders Spijbelen, agressief of angstig gedrag, eenzaamheid er zijn legio symptomen die erop kunnen duiden dat er iets (flink) mis is. Factoren die hierin een rol kunnen spelen, blijken vaak dezelfde: alcohol, drugs, mishandeling, seksueel misbruik en/of een labiele gezinssamenstelling. Maar uiteraard is elk probleem weer anders omdat elk kind en elke situatie anders is. Daarom draaien wij de zaak om: bij het zoeken naar oplossingen gaan we niet uit van de bestaande professionele hulpverlening maar van de situatie van het kind. Waar is hij of zij het meest bij gebaat. Meestal geschiedt deze hulp in de vorm van advies, ondersteuning en vrijwillige hulp aan het kind, de jongere en/of de ouders of verzorgers. Gelukkig kan op deze manier veel worden bereikt. Maar soms is verplichte hulp, afgedwongen via de kinderrechter, de enige manier om de gezondheid en veiligheid van een kind te waarborgen. Overigens is het streven om de opvoedingsverantwoordelijkheid zo lang mogelijk bij de ouders of opvoeders te laten. > Naast elkaar Van leerkracht tot voetbaltrainer, van pianoleraar tot crèchejuf, wie beroepshalve omgaat met kinderen, krijgt in meer of mindere mate iets mee van hun verzorging en opvoeding. Wanneer u daarbij twijfels hebt over het welzijn van een kind, zult u in de meeste gevallen contact zoeken met de ouders of verzorgers. Maar er zijn ook situaties waarin het lastig is om deze weg te volgen. Daarom kunt u met uw vragen, vermoedens en opmerkingen ook terecht bij een gemeentelijk Jong in Fryslân-punt (JIF) of bij Bureau Jeugdzorg Friesland Onze hulp is een aanvulling op de mogelijkheden die jeugdigen, ouders, opvoeders zelf hebben in combinatie met uw mogelijkheden als professioneel betrokkene. Als bureau streven we naar gedeelde zorg: we staan naast elkaar om te zorgen dat deze kinderen en jongeren kunnen opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. > Stap voor stap naar de juiste hulp Ouders zijn eerste verantwoordelijken Bureau Jeugdzorg Friesland de voor opvoeding van hun kinderen. volgende stap. Voor eerste hulp en steun kunnen zij terecht bij kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, jeugdgezondheidszorg toegangspoort tot de geïndiceerde Bureau Jeugdzorg Friesland is de (consultatiebureaus), school, algemeen jeugdzorg in de provincie maatschappelijk werk, huisarts, Friesland. Het team van de Centrale psycholoog of de gemeentelijke Jong Toegang, telefoon (058) , in Fryslan-punten (JIF s). Is deze hulp biedt de route tot passende hulp. niet toereikend en zijn de opgroei- en Bekijk hiervoor het schema op de opvoedproblemen ingewikkeld, dan is volgende pagina.

8 ALGEMENE VOORZIENINGEN (EERSTE LIJNSVOORZIENINGEN) > jeugdgezondheidszorg > KINDEROPVANG > PEUTERSPEELZALEN > HUISARTSEN > SCHOLEN > ALGEMEEN MAATSCHAPPELIJK WERK > gemeentelijke JIF s BUREAU JEUGDZORG FRIESLAND > Centrale Toegang > kindertelefoon > AMK-onderzoek Centrale Toegang Jeugdigen, ouders, verwijzers en andere betrokkenen kunnen bij de Centrale Toegang terecht: Voor informatie en advies Om signalen te bespreken die op problemen met kinderen kunnen wijzen Om signalen te bespreken die op kindermishandeling kunnen wijzen Om een kind aan te melden voor hulp Om een vermoeden van kindermishandeling te melden Indicatie en casemanagement Indicatie en casemanagement bekijkt samen met de cliënt welke zorg nodig is en stelt een indicatiebesluit op. Hierin staat op welke hulp de cliënt recht heeft. Bureau Jeugdzorg Friesland verleent die hulp niet zelf. Dit gebeurt door verschillende jeugdzorgaanbieders. Dit kan psychosociale jeugdzorg zijn, kinder- en jeugdpsychiatrie en in de toekomst ook licht verstandelijk gehandicaptenzorg. Deze hulp vindt meestal plaats in het vrijwillig kader, het gezag blijft gewoon bij de ouders. Het vrijwillige kader betekent echter niet dat de hulp vrijblijvend is. Als de hulp in gang is gezet blijft Bureau Jeugdzorg Friesland beschikbaar en kijkt hoe de hulp verloopt en of de hulp het gewenste effect heeft. Na een bepaalde tijd (meestal een half jaar) volgt dan een evaluatie van de geboden hulp. Als er geen gespecialiseerde hulp nodig is verwijst Bureau Jeugdzorg Friesland naar de hulp van gemeentelijke voorzieningen. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), jeugdbescherming (voogdij- en gezinsvoogdij) en > Indicatie en Casemanagement > JEUGDBESCHERMING > Jeugdreclassering RAAD VOOR DE KINDERBESCHERMING * Jeugdzorgaanbieders > psychosociale jeugdzorg > jeugd geestelijke gezondheidszorg > zorg voor licht verstandelijk gehandicapte jeugd > justitiële jeugdinrichtingen jeugdreclassering maken deel uit van Bureau Jeugdzorg Friesland. Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) Het AMK neemt meldingen van kindermishandeling in onderzoek. Dit onderzoek kan leiden tot hulp in het vrijwillig kader. Is er geen waarborg voor de veiligheid van het kind dan schakelt het AMK de Raad voor de Kinderbescherming in. Jeugdbescherming Cliënten van de jeugdbescherming hebben te maken met een zogenaamde kinderbeschermingsmaatregel die is opgelegd door de kinderrechter. Dit zijn de (voorlopige) ondertoezichtstelling en de (voorlopige) voogdijmaatregel. Jeugdbescherming voert deze maatregelen uit. Er is dan sprake van gedwongen hulpverlening. Jeugdbescherming Komen jongeren van 12 tot en met 18 jaar in aanraking met de politie en justitie dan kan de Raad voor de Kinderbescherming, de Jeugdofficier van Justitie of de Kinderrechter verzoeken om begeleiding door jeugdreclassering. Jeugdreclassering ondersteunt deze jongeren om herhaling van strafbare feiten te voorkomen. Deze begeleiding is niet vrijblijvend. Raad voor de Kinderbescherming * Als de ontwikkelingskansen van een kind ernstig worden bedreigd en het lukt het ouders niet dit met vrijwillige hulp om te buigen, dan is het de taak van Bureau Jeugdzorg om de Raad voor de Kinderbescherming te vragen onderzoek te doen. De Raad beoordeelt of een kinderbeschermingsmaatregel nodig is en kan de Kinderrechter vragen het kind onder toezicht te plaatsen (OTS). Ouders kunnen ook zelf om een OTS vragen. > Geheim of niet Als bureau gaan we zorgvuldig om met de informatie die we krijgen. Jongeren kunnen erop vertrouwen dat de eerste gesprekken onder ons blijven. Moet er écht hulp gezocht, dan zoeken we in overleg contact met de ouders of verzorgers. Het dossier, dat meestal ook informatie van derden zoals de school of de huisarts bevat, mag door de cliënt zelf worden ingekeken. Vragen wij informatie op bij derden, dan heeft de cliënt daar in de meeste gevallen toestemming voor gegeven. Er zijn situaties waarin wij ook zonder toestemming informatie mogen opvragen. Meer hierover en over onze geheimhoudingsplicht staat in onze privacyfolder. Vraag ernaar! > Doe wat met je klacht We hopen natuurlijk dat mensen écht verder komen met onze hulp. Daarvoor doen we ons uiterste best. Maar we hopen ook dat we het horen als er iets niet naar tevredenheid gaat. Bijvoorbeeld over een bepaalde hulpverleningssituatie, over het gedrag van een medewerker of over een besluit van ons bureau. In onze klachtenfolder staat precies wat u met uw klacht kunt doen. Als cliënt hebt u niet alleen een klachtrecht, maar ook het recht om bezwaar te maken tegen een officieel besluit (indicatiebesluit) van ons.

9 Bureau Jeugdzorg Friesland (Centrale Toegang) Westersingel 4, Leeuwarden Postbus 312, 8901 BC Leeuwarden Telefoon: (058) Fax: (058) Bureau Jeugdzorg Friesland heeft regiokantoren in Drachten, Heerenveen en Sneek. Openingstijden en telefonisch bereikbaar: maandag tot en met vrijdag van tot uur. Alleen in geval van crisissituaties kunt u buiten kantoortijden contact opnemen met: Alarmnummer SOS Telefonische Hulpdienst: (0622) Belangrijke telefoonnummers en websites Advies- en Meldpunt Kindermishandeling landelijk nummer: (5 c/pm) Kindertelefoon landelijk nummer: (gratis) dagelijks van uur (ook chatfunctie) Hulp geven is een hele kunst. Maar hulp vragen nog meer! Wij hopen dat we je het vertrouwen kunnen geven om de eerste stap te zetten naar verandering. 2e versie, april 2007 Aan deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Bureau Jeugdzorg Noord-Holland 2 Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Ieder kind heeft het recht om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is hulp nodig

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 5 > Maakt u zich zorgen over een kind? 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen van Kinderbescherming

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT

ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT 2008009130 HOLLAND IJ is ' AANDACHT ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT bij Problemen rond OPGROEIEN EN OPVOEDING NOORD-HOLLAHO BUREAU JEUGDZORG HEEFT 5 SECTOREN Lokaal Jeugdbeleid Jeugdhulpverlening Advies-

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling

AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling 2 AMK: Bij een vermoeden van kindermishandeling Een kind kan niet altijd voor zichzelf opkomen. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is er om kinderen

Nadere informatie

Zo werkt Bureau Jeugdzorg Flevoland

Zo werkt Bureau Jeugdzorg Flevoland Opvoedproblemen? Zo werkt Bureau Jeugdzorg Flevoland Informatie voor ouders en verzorgers Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige

Nadere informatie

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004 BureauJeugdzorgDrenthe februari 2005 / 05 004 Bureau Jeugdzorg Drenthe Jeugdreclassering Heel wat jongeren tussen 12 en 18 komen in aanraking met jeugdreclassering. Justitie of de Raad voor de Kinder bescherming

Nadere informatie

Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders

Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders Inhoudsopgave»» Jeugdbescherming»» Wat is een ondertoezichtstelling (OTS)?»» Wat is uw rol bij een OTS?»» Wat gaat er gebeuren?»» Wat zijn uw rechten?»»

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Algemeen

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Algemeen Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Taken van het Bureau Jeugdzorg Jeugdhulpverlening Het Bureau Jeugdzorg heeft als taak om te mensen te begeleiden die problemen hebben met de opvoeding

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming

Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Informatie voor gezinnen over Jeugdbescherming Wat is Jeugdbescherming? Jeugdbescherming heette vroeger Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam. Wij dragen bij aan de bescherming van kinderen en daardoor

Nadere informatie

Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Wat kunt u verwachten?

Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Wat kunt u verwachten? Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Voor wie is deze factsheet bedoeld? Deze factsheet is voor ouders/ verzorgers van kinderen die onder toezicht staan

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Jeugdbescherming Informatie voor jongeren

Jeugdbescherming Informatie voor jongeren Jeugdbescherming Informatie voor jongeren Inhoudsopgave Jeugdbescherming Algemene informatie Bureau Jeugdzorg Limburg Wat is een ondertoezichtstelling (OTS)? Wat is een voogdijmaatregel? Wat is jouw rol

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS)

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS) JEUGDBESCHERMING NOORD Ondertoezichtstelling (OTS) Deze brochure bestaat uit twee delen. Het eerste deel is geschreven voor kinderen, maar zeker ook handig voor ouders om te lezen. Het tweede deel is speciaal

Nadere informatie

Voor ouders over de ondertoezichtstelling

Voor ouders over de ondertoezichtstelling Voor ouders over de ondertoezichtstelling Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn er als onze deskundigheid

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling Versie februari 2012 Je huilde Logisch, je was nog zo klein En wat kon je anders Wanneer er niemand voor je kon zijn? Ik heb het geprobeerd Maar ik was

Nadere informatie

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Inhoudsopgave Jeugdreclassering Informatie over Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijg je met jeugdreclassering te maken? Wat kan jeugdreclassering voor je doen?

Nadere informatie

KINDEREN IN DE JEUGDZORG

KINDEREN IN DE JEUGDZORG informatieblad voor jongeren KINDERRECHTEN KINDEREN IN DE JEUGDZORG Voor wie? Dit informatieblad is bedoeld voor jongeren van de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs die meer willen weten

Nadere informatie

Als het mis dreigt te gaan met je opvoeding

Als het mis dreigt te gaan met je opvoeding Als het mis dreigt te gaan met je opvoeding Waarom een onderzoek? De Raad voor de Kinderbescherming wordt ingeschakeld op het moment dat je ouders of andere mensen uit je omgeving vinden dat het mis met

Nadere informatie

Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders

Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders Jeugdbescherming Informatie voor ouders/opvoeders Inhoudsopgave Jeugdbescherming Algemene informatie Bureau Jeugdzorg Limburg Wat is een ondertoezichtstelling (OTS)? Wat is een voogdijmaatregel? Wat is

Nadere informatie

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Jeugdhulpverlening

Versie april Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Jeugdhulpverlening Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Inleiding Het Bureau Jeugdzorg heeft als taak om te mensen te begeleiden die problemen hebben met de opvoeding van hun kind. Mensen die zich zorgen

Nadere informatie

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS

vooruitkomen OUDERS & OPVOEDERS > vooruitkomen + OUDERS & OPVOEDERS ! Via Bureau Jeugdzorg of uw huisarts bent u bij Rubicon jeugdzorg terecht gekomen. Soms zijn er problemen in het gezin die u niet zelf kunt oplossen. Uw kind is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Jeugdhulpverlening Informatie voor ouders/verzorgers

Jeugdhulpverlening Informatie voor ouders/verzorgers Jeugdhulpverlening Informatie voor ouders/verzorgers Inhoudsopgave Algemene informatie over Bureau Jeugdzorg Limburg Jeugdhulpverlening Aanmelding Zorgmelding Welke regelingen kunnen voor u van belang

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

jeugdhulpverlening informatie voor kinderen en jongeren

jeugdhulpverlening informatie voor kinderen en jongeren jeugdhulpverlening informatie voor kinderen en jongeren Wij vinden dat je het recht hebt om op een goede manier volwassen te worden. Wij helpen je daarbij. jeugdhulpverlening Bureau Jeugdzorg is er voor

Nadere informatie

INFORMATIE. Voor iedereen die zich zorgen maakt over kinderen in zijn of haar omgeving

INFORMATIE. Voor iedereen die zich zorgen maakt over kinderen in zijn of haar omgeving INFORMATIE Voor iedereen die zich zorgen maakt over kinderen in zijn of haar omgeving U hebt contact opgenomen met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), omdat u vermoedt dat een kind in uw

Nadere informatie

Jeugdbescherming Informatie voor jongeren

Jeugdbescherming Informatie voor jongeren Jeugdbescherming Informatie voor jongeren Inhoudsopgave»» Jeugdbescherming»» Wat is een ondertoezichtstelling (OTS)?»» Wat is jouw rol bij een OTS?»» Wat gaat er gebeuren?»» Wat zijn jouw rechten?»» Wat

Nadere informatie

Als het mis dreigt te gaan met je opvoeding (voor kinderen en jongeren)

Als het mis dreigt te gaan met je opvoeding (voor kinderen en jongeren) Regelingen en voorzieningen CODE 10.2.3.81 Als het mis dreigt te gaan met je opvoeding (voor kinderen en jongeren) brochure bronnen Raad voor de Kinderbescherming, www.rijksoverheid.nl, januari 2011 In

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Flevoland

Bureau Jeugdzorg Flevoland Bureau Jeugdzorg Flevoland Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Wat doet Bureau Jeugdzorg Flevoland? Een jongen

Nadere informatie

Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE

Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE Voor iedereen die beroepshalve met kinderen te maken heeft INFORMATIE Als beroepskracht krijgt u soms of regelmatig te maken met kinderen van wie van u vermoedt dat zij thuis mishandeld worden. In deze

Nadere informatie

Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de

Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de Wat is Voogdij? Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 Voogdij Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven speciale jeugdzorg aan kinderen en/of

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Voogdij

JEUGDBESCHERMING NOORD. Voogdij JEUGDBESCHERMING NOORD Voogdij Als je ouders niet meer voor jou kunnen beslissen... Informatie voor jongeren Voogdij Als ouders kinderen krijgen, verwachten ze dat ze hun kinderen zelf gaan opvoeden. Totdat

Nadere informatie

STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG

STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG ONZE MISSIE EN VISIE ONZE INZET Onze missie Wij beschermen in hun ontwikkeling bedreigde kinderen en zorgen ervoor dat zij de juiste zorg krijgen. Onze visie Wij komen in

Nadere informatie

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien

OpGroeieN. OpGroeieN. DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien OpGroeieN OpGroeieN DaT doen We in Best SaMen! DaT doen We in Best SaMen! Beste Betsy geeft antwoord op al je vragen over opvoeden en opgroeien Beste Betsy is het Centrum voor Jeugd en Gezin in Best. Niet

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders ADVIES- EN MELDPUNT HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING FRIESLAND Veilig Thuis Friesland (VTF) heeft een melding gekregen van iemand die zich zorgen maakt over uw kind(eren).

Nadere informatie

Veilig Thuis. Advies- en meldpunt voor Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Veilig Thuis. Advies- en meldpunt voor Huiselijk geweld en Kindermishandeling Veilig Thuis Advies- en meldpunt voor Huiselijk geweld en Kindermishandeling Veilig Thuis Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Vaak gaat het om

Nadere informatie

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4.

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4. Voogdijmaatregel Informatie voor jeugdigen over voogdij Kinderen moeten altijd iemand hebben die het gezag over hen heeft. Dit gezag ligt meestal bij je ouder(s). Maar wat als je ouder(s) overlijden of

Nadere informatie

Jeugdhulpverlening Informatie voor jongeren

Jeugdhulpverlening Informatie voor jongeren Jeugdhulpverlening Informatie voor jongeren Inhoudsopgave Algemene informatie over Bureau Jeugdzorg Limburg Jeugdhulpverlening Aanmelding Zorgmelding Welke regelingen kunnen voor jou van belang zijn? Wanneer

Nadere informatie

Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel

Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 3 > Ondertoezichtstelling 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 6 > De gezinsvoogd

Nadere informatie

Informatie voor gezinnen

Informatie voor gezinnen Informatie voor gezinnen Wat is Jeugdbescherming? Jeugdbescherming Regio Amsterdam draagt bij aan de bescherming van kinderen en daardoor aan een blijvend veilige ontwikkeling van kinderen. Kinderen hebben

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

IEMAND VAN JE FAMILIE

IEMAND VAN JE FAMILIE POLITIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE FAMILIE STEUNKAARTJE IEMAND VAN JE GEZIN STEUNKAARTJE JE VERKERING STEUNKAARTJE BESTE VRIEND/VRIENDIN STEUNKAARTJE HUISARTS STEUNKAARTJE (LEERLING)BEGELEIDER STEUNKAARTJE

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Drenthe. Ondertoezichtstelling. BureauJeugdzorgDrenthe. november 2012 / 12 002

Bureau Jeugdzorg Drenthe. Ondertoezichtstelling. BureauJeugdzorgDrenthe. november 2012 / 12 002 BureauJeugdzorgDrenthe november 2012 / 12 002 Bureau Jeugdzorg Drenthe Ondertoezichtstelling Ondertoezichtstelling Informatie voor kinderen Je bent door de kinderrechter onder toezicht gesteld bij Bureau

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Voogdij: Als opvoeden echt niet meer gaat

Voogdij: Als opvoeden echt niet meer gaat Voogdij: Als opvoeden echt niet meer gaat 2 Voogdij: Als opvoeden echt niet meer gaat De kinderrechter heeft besloten dat een kind een voogd krijgt. De ouders zijn door de rechter uit hun gezag ontheven

Nadere informatie

UW KIND ONDER TOEZICHT GESTELD. WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR OUDERS 1 UW KIND ONDER TOEZICHT GESTELD. WAT BETEKENT DAT?

UW KIND ONDER TOEZICHT GESTELD. WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR OUDERS 1 UW KIND ONDER TOEZICHT GESTELD. WAT BETEKENT DAT? UW KIND ONDER TOEZICHT GESTELD. WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR OUDERS 1 UW KIND ONDER TOEZICHT GESTELD. WAT BETEKENT DAT? Uw zoon of dochter is onder toezicht gesteld door de kinderrechter omdat er

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Meer over Jeugdbescherming Noord en jeugdreclassering is te vinden op www.jbnoord.nl. Jeugdreclassering. april 2015 / 15 002

JEUGDBESCHERMING NOORD. Meer over Jeugdbescherming Noord en jeugdreclassering is te vinden op www.jbnoord.nl. Jeugdreclassering. april 2015 / 15 002 JEUGDBESCHERMING NOORD Meer over Jeugdbescherming Noord en jeugdreclassering is te vinden op www.jbnoord.nl Jeugdreclassering april 2015 / 15 002 Jeugdreclassering Je krijgt deze folder als een eerste

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

De Werkwijze. van de William Schrikker. Jeugdbescherming. bij een Voogdijmaatregel

De Werkwijze. van de William Schrikker. Jeugdbescherming. bij een Voogdijmaatregel De Werkwijze Illustrations Dick Bruna Copyright Mercis bv. 1990 van de William Schrikker Jeugdbescherming bij een Voogdijmaatregel 0208 WSS voogdijmaatregel binn:01/05 WSS-broch. voogd. binn 28-02-2008

Nadere informatie

JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS

JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS JEUGDRECLASSERING INFORMATIE VOOR OUDERS/OPVOEDERS 1 INHOUD Jeugdreclassering; informatie voor ouders/opvoeders Algemene informatie Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijgt uw kind met jeugdreclassering

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg afdeling Jeugdbescherming. Mathilde Roubos Anjo Mangelaars

Bureau Jeugdzorg afdeling Jeugdbescherming. Mathilde Roubos Anjo Mangelaars Bureau Jeugdzorg afdeling Jeugdbescherming Mathilde Roubos Anjo Mangelaars Vrijwillig kader Gedwongen kader Bureau Jeugdzorg Toegang AMK Jeugdbescherming Jeugdreclassering CIT Voorlopige Ondertoezichtstelling

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 7 > De gezinsvoogd 8 > Wie doet wat

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Voogdij. Voor mij? W I L L I A M S C H R I K K E R J E U G D B E S C H E R M I N G

Voogdij. Voor mij? W I L L I A M S C H R I K K E R J E U G D B E S C H E R M I N G 0408 kind Voogd omslag:01/05kindvoogdomslagdgr2 17-04-2008 14:12 Pagina 1 Illustrations Dick Bruna Copyright Mercis bv. 1990 Voogdij. Voor mij? W I L L I A M S C H R I K K E R J E U G D B E S C H E R M

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar

Als je ouders uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan Je ouders gaan Als je ouders uit elkaar gaan, moeten er moeilijke beslissingen worden genomen. Want bij wie ga jij dan wonen? En hoe vaak zie je dan je vader of moeder nog?

Nadere informatie

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op.

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Zelfmoordgedachten Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Alles over zelfmoordgedachten Zelfmoordlijn 1813 Die kan je bellen, chatten of mailen als je aan zelfdoding denkt. Op de website

Nadere informatie

Welkom bij de William Schrikker Groep

Welkom bij de William Schrikker Groep Welkom bij de William Schrikker Groep Deze folder is voor ouders van cliënten van de William Schrikker Groep. Er staat informatie in over ons werk en de verschillende soorten begeleiding die wij geven.

Nadere informatie

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort?

amersfoort Hoe bereik ik CJG Amersfoort? amersfoort Folder voor ouders van 0-8 jarigen Bezoekadres Heiligenbergerweg 36, 3816 AK Amersfoort T 033 47 94 000, E info@cjgamersfoort.nl I www.cjgamersfoort.nl carta U kunt binnenlopen bij CJG Amersfoort.

Nadere informatie

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP)

Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking. Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Gebruikersgids jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Algemene informatie Informatie per zorgzwaartepakket (ZZP) Inhoud Samenvatting 3 Over welke problemen gaat het? 3 Voorbeelden 3 Welke hulp

Nadere informatie

MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL

MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL JEUGDBESCHERMING GELDERLAND 2 Jeugdbescherming Gelderland is er voor kinderen in de knel en hun gezin. Samen met het gezin, in nauw overleg met collega jeugdzorginstellingen

Nadere informatie

Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht

Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht Jij in @risk Wat betekent dit? Jij staat sinds kort in @risk, de verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht. Waarom is dat? Wat betekent dit? En wat gebeurt er met

Nadere informatie

Voor ouders over de voogdijmaatregel

Voor ouders over de voogdijmaatregel Voor ouders over de voogdijmaatregel Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn er als onze deskundigheid

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN

ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN ONDER VOOGDIJ WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal zijn dit je ouders. Zij zorgen voor een huis, voor

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

Wat is ondertoezichtstelling?

Wat is ondertoezichtstelling? Jeugdbescherming Wat is ondertoezichtstelling? Informatie voor kinderen en jongeren Bureau Jeugdzorg Flevoland gaat uit van het recht van ieder kind om uit te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene.

Nadere informatie

Algemene informatie voor jongeren

Algemene informatie voor jongeren Algemene informatie voor jongeren Inhoudsopgave»» Onze maatschappelijke opdracht»» Onze werkwijze»» Onze taken»» Regelingen»» Klachten en bezwaren»» Cliëntenraad»» Bereikbaarheid 3 5 6 9 14 22 24 Bureau

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

Ons aanbod. Voor professionals

Ons aanbod. Voor professionals Voor professionals Ons aanbod Een kind dat hulp nodig heeft om veilig op te groeien, staat nooit alleen. Jeugdbescherming Brabant voelt zich verbonden met de toekomst van dat kind. Wij staan voor veiligheid

Nadere informatie

Locatie Leeuwarden. E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl. 1 van 5. Ministerie van Justitie. Locatie Leeuwarden

Locatie Leeuwarden. E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl. 1 van 5. Ministerie van Justitie. Locatie Leeuwarden Ministerie van Justitie Raad voor de Kinderbescherming Locatie Leeuwarden E-mail: noord.leeuwarden@rvdk.minjus.nl Locatie Leeuwarden Lange Marktstraat 5 Postbus 2203 8901 JE Leeuwarden Telefoon: 058-2343333

Nadere informatie

Voogdij Als ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen

Voogdij Als ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen Voogdij Als ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen Wat is voogdij? Normaal gesproken zijn het de ouders die het gezag over hun minderjarige kinderen hebben. Het woord gezag betekent de wettelijk

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Mijn naam is Kinnik Ik ben Ik kan Ik doe... Ik werk... er voor ieder kind, van peuter tot jong volwassene. Ik ben volledig gericht op de wereld van kinderen en jongeren. Ik

Nadere informatie

7 Het zorgaanbod jeugdzorg 134 7.1 Inleiding 134 7.2 Provinciale jeugdzorg (voormalige jeugdhulpverlening) 135

7 Het zorgaanbod jeugdzorg 134 7.1 Inleiding 134 7.2 Provinciale jeugdzorg (voormalige jeugdhulpverlening) 135 Inhoud 1 Inleiding 11 1.1 Jeugdzorg en jeugdbeleid 11 1.2 Leeftijdsgrenzen 12 1.3 Ordening van jeugdzorg en jeugdbeleid 13 1.3.1 Algemeen jeugdbeleid 14 1.3.2 Specifiek gemeentelijk jeugdbeleid 14 1.3.3

Nadere informatie

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking

Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking Jeugdigen met een licht verstandelijke beperking versie 2009 Informatie over zorgzwaartepakketten voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking 2 Inhoud Samenvatting... 4 Inleiding... 8 Algemene

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Wie is volgens de wet cliënt van Jeugdbescherming west? In de privacyfolder gaat het om de rechten van de cliënt. Een cliënt is iedereen die voor hulp bij Jeugdbescherming

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

jongeren vanaf 12 jaar

jongeren vanaf 12 jaar Na de schok... de draad weer oppakken Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar die betrokken zijn geweest bij een schokkende of ingrijpende gebeurtenis. Na de schok de draad weer oppakken Informatie voor

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 3 > Ondertoezichtstelling 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 6 > De gezinsvoogd

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Jeugd & Gezin MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Jeugd & Gezin We redden het niet met de opvoeding van ons kind. Is er iemand bij wie we terecht kunnen? Iemand die ons begrijpt? Ons kind heeft een beperking,

Nadere informatie