Rode vlaggen Huidtherapie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rode vlaggen Huidtherapie"

Transcriptie

1 Stap 1: Aanmelding/verwijzing Persoonsgegevens patiënt Naam: Mark Leeuwesteijn Leeftijd: 19 jaar Geslacht: Man Adres: Palissander 38 Postcode: 3315 MK Plaats: Dordrecht Verzekeringsgegevens Naam verzekering: Menzis Polisnummer: BSN nummer: Legitimatie patiënt: Ja Huisarts patiënt: Dr. Jo Verwijsgegevens: Geen Behandelend Huidtherapeut: Marion Koch Indien patiënt zonder verwijzing komt dient de rode vlaggen lijst te worden ingevuld. Dit is een controle of de patiënt geschikt is voor een behandeling. Rode vlaggen Huidtherapie Ja Nee 1. Algemeen welbevinden X 2. Koorts X 3. Vermoeidheid X 4. Recent gewichtsverlies X 5. Kanker in de voorgeschiedenis X 6. Sensibiliteitsstoornis; pijn, tinteling, gevoelloosheid X 7. Recent ontstane roodheid van de huid X 8. Schilferende huidafwijkingen X 9. Jeukende huidafwijkingen X 10. Met blaasjes/blaren gepaard gaande huidafwijking X 11. Al of niet verheven en/of gepigmenteerde huidafwijking die X verandert van kleur, vorm, uiterlijk of omvang, of die gemakkelijk jeukt of bloedt 12. Niet genezende wond of wondjes X Stap 2: Anamnese - Wat is de reden van uw bezoek aan mijn huidtherapeutische praktijk? Antwoord patiënt: Ik heb last van acne op mijn gelaat en heb via een collega gehoord dat huidtherapeuten een behandeling kunnen geven om mijn acne te helpen verminderen. - Hoe lang heeft u al last van acne? Antwoord patiënt: Eigenlijk al sinds mijn puberteit maar twee jaar geleden werd de acne heviger. Van 2010 tot op heden heb ik al last van mijn huid. - Heeft u elke dag last van acne of alleen tijdens bijvoorbeeld stressvolle periodes? Antwoord patiënt: Ik heb dagelijks last van acne het gehele jaar door. - Heeft u al eens eerder een behandeling voor acne gehad? Antwoord patiënt: Ja, ik heb in het verleden medicijnen gehad tegen acne en ik ben onder behandeling geweest bij een schoonheidsspecialiste.

2 - Welke medicijnen heeft u toen der tijd van de arts voorgeschreven gekregen? Antwoord patiënt: Benzoylperoxide - Gebruikt u deze medicijnen vandaag de dag nog steeds? En/of bent u nog steeds onder behandeling bij een schoonheidsspecialiste? Antwoord patiënt: Nee ik gebruik deze medicijnen niet meer, ze sloegen niet aan. En nee ik ben niet meer onder behandeling bij een schoonheidsspecialiste. - Heeft u zelf al wat aan de acne proberen te doen? Antwoord patiënt: Nee. Heeft u een medische (voor)geschiedenis? Antwoord patiënt: Nee. - Heeft u vandaag medicatie ingenomen? Antwoord patiënt: Nee. - Wat is uw verwachting van mijn behandeling? Antwoord patiënt: Ik hoop dat ik binnen een aantal maanden van mijn acne af kan zijn. Stap 3: Huidtherapeutisch onderzoek Inspectie: White heads P: Het gelaat (gezicht) R: Discreet (van elkaar gescheiden) en gedissemineerd (min of meer gelijkmatig verdeeld) O: velen, rond de 4, ongeveer 2-4mm groot V: Hobbelig O: Begrenst K: Witachtig/geelachtig E: White head Black heads P: Het gelaat (gezicht) R: Discreet (van elkaar gescheiden) en gedissemineerd (min of meer gelijkmatig verdeeld) O: Groot aantal, rond de 12, ongeveer 1mm groot V: Puntvormig O: Begrenst K: Zwart E: Black heads (comedonen) Papels P: Het gelaat (gezicht) R: En bouquet (dicht op elkaar) O: Enkele, ongeveer 2-5 mm groot V: Rond O: Matig scherp begrenst K: Rood E: Papels Pustels P: Het gelaat (gezicht) R: Solitair (alleen) O: Enkele, ongeveer 2-5 mm groot V: Rond O: Begrenst K: Rood en Geel E: Pustels

3 Palpatie: Temperatuur: Hals iets warmer dan de rest van het gezicht. Vochtigheid: De huid voelt redelijk vet aan. Verschuifbaarheid: White heads en pustels zijn voelbaar tijdens het verschuiven. Oppakbaarheid: Geen bijzonderheden, alleen bij het voorhoofd iets lastiger op te pakken. Consistentie: White heads en pustels zijn voelbaar tijdens het rollen van de huid. Stap 4: Analyse Huidtherapeutische diagnose: Acne Vulgaris op het gelaat. Indicatie huidtherapie: Ja. Stap 5: Behandelplan Behandelhoofddoel: Verminderen tot verdwijnen van de acne op het gelaat. Startdatum behandeling: Verwacht aantal zittingen/duur: 8 behandelingen van 30 minuten. Verwachte duur van een zitting: 30 minuten Evaluatie: Na 2 weken. - Wat wordt er tijdens deze evaluatie besproken? 1: Behaalde resultaat 2: Tevredenheid van de patiënt 3: Tevredenheid huidtherapeut Verrichtingen: Oppervlakkige reiniging van de huid Diepte reiniging huid Aanprikken en verwijderen van pustels Verwijderen van open comedonen (black heads) Aanprikken en verwijderen van gesloten comedonen (white heads) Afsluiting behandeling Adviezen voor thuis Hulpmiddelen: Tijdens de behandeling maak ik gebruik van de producten van La Roche-Posay. La Roche-Posay ontwikkelt huidverzorgingsproducten, aanbevolen door dermatologen en geschikt voor alle huidtypen. La Roche-Posay maakt gebruik van thermaal water. Dit bronwater is uniek vanwege de hoge concentratie Selenium die vrije radicalen tegenhoudt en kalmerende, herstellende en verzachtende eigenschappen heeft. De producten van La Roche-Posay zijn 100% hypoallergeen. Ieder product bevat een minimum aan ingrediënten, in een optimale concentratie om de effectiviteit te garanderen, maar het risico op overgevoeligheid te beperken. Uitzondering: de gezichtspeeling van Louis Widmer Helaas is op school geen peelingproduct van La Roche-Posay aanwezig, vandaar de keuze voor Louis Widmer. Ook de producten van Louis Widmer zijn zeer goed verdraagbaar door de huid. Deze goede verdraagbaarheid is verkregen door een minimum aan conserveermiddelen te gebruiken in de producten. Dit is mogelijk omdat de productie plaatsvindt in ruimtes waar de lucht gezuiverd wordt en waar de luchtdruk hoger is dan normaal. Ook de grondstoffen voor de producten van Louis Widmer moeten even als de producten van La Roche-Posay voldoen aan bijzonder hoge eisen. Waarom gebruik ik, op de gezichtspeeling na, de producten van la Roche-Posay en niet de producten van Louis Widmer?

4 De producten van La Roche-Posay bevatten allen een erkend dermatologisch bestanddeel: het thermaal water. Dit bronwater is uniek in samenstelling vanwege de hoge concentratie Selenium die vrije radicalen tegenhoudt. Ook werkt Selenium kalmerend, herstellend en verzachtend. De producten van Louis Widmer bevatten geen thermaal water en dus ook niet het mineraal Selenium (antioxidant), welke vrije radicalen neutraliseert. Een overmaat aan vrije radicalen kan leiden tot celbeschadiging. Patiënten met acne hebben last van huidontstekingen. Als reactie op de ontstekingen maakt de huid vrije radicalen, welke in overmaat de huidsituatie zullen verslechteren. Het is zeer belangrijk dat vrije radicalen geneutraliseerd worden en omdat de producten van Louis Widmer deze werking niet kunnen geven, heb ik gekozen voor de producten van La Roche-Posay. Stap 1: Oppervlakkige reiniging van de huid Reinigingsgel: Effaclar zuiverende gel, een schuimende reinigende gel voor de vette en gevoelige huid. Eigenschappen: 1: EFFACLAR gel maakt de huid op een milde wijze schoon. Hij verwijdert vuilresten en overtollig talg en maakt de huid zuiver en fris. De gel heeft een kalmerende en irritatie afstotende werking. 2: Bevat geen zeep, geen alcohol, geen kleurstoffen en geen parabenen. Gebruikswijze: Het product dien je in je handen schuimend te maken door middel van een beetje water. Hierna breng je het met licht masserende, exoroterende bewegingen aan op de huid. Lotion: Effaclar micellaire reiniginslotion, voor de vette en gevoelige huid. Eigenschappen: 1: De EFFACLAR Micellaire Reinigingslotion maakt de huid op een milde wijze schoon. Hij verwijdert vuilresten en overtollig sebum en maakt de huid zuiver en fris. De huid wordt ontdaan van vuilresten en overtollig sebum en voelt heerlijk zuiver aan. 2: Bevat geen zeep, geen alcohol, geen kleurstoffen en geen parabenen. Stap 2: Diepte reiniging huid 1: De gezichtspeeling van Louis Widmer Deze peeling is geschikt voor alle huidcondities, zorgt voor een diepe reiniging en een intensieve hydratatie. De gezichtspeeling bevat ultrafijne korrels met een nanometer kleiner dan 400. Waarom de gezichtspeeling van Louis Widmer en niet de andere peeling? De gezichtspeeling van Louis Widmer heeft een minder grove korrel dan de andere peeling. De werking van de peeling wordt bepaald door de grootte van de korrel in het product en door de druk van de manuele rotaties. Ik gebruik de peeling met fijnere, kleinere korrel en zal een lichte druk uitoefenen op de huid van de patiënt. Deze keuze is gebaseerd op de conditie van de huid van de patiënt. De patiënt heeft een onzuivere huid waar voorzichtig mee omgegaan moet worden. De grotere korrel zou averechts kunnen werken en de huid kunnen beschadigen. 2: Aanprikken en verwijderen van pustels 3: Verwijderen van open comedonen (black heads) 4: Aanprikken en verwijderen van gesloten comedonen (white heads)

5 Bij de bovenstaande punten wordt gebruik gemaakt van: - Een steriele naald - Watten schijfjes - Alcohol - Gaasjes - Loeplamp - Mondkapje - Handschoenen Stap 3: Afsluiting behandeling - Op plaatsen waar de huid nog bloedt, een gaasje of een wattenpad doordrenkt met alcohol licht aandrukken tot het bloeden gestopt is. - Een beschermde crème op de huid aanbrengen Crème aanbrengen: Effaclar duo Eigenschappen: 1: EFFACLAR DUO is een complete verzorging die 4 actieve bestanddelen bevat om een huid met onzuiverheden aan te pakken. Niacinamide en Piroctone Olamine om uitbreiding van bacteriën te bestrijden en onzuiverheden te verwijderen. En LHA/Linolzuur om de poriën vrij te maken door de ophopingen van dode huidcellen te verwijderen. 2: Deze bestanddelen zijn gecombineerd met kalmerend en irritatie werend thermaal bronwater van La Roche-Posay dat roodheid tegengaat. Waarom gebruik ik Effaclar duo en niet Effaclar K, Effaclar H of Effaclar M? Effaclar K zorgt net als Effaclar duo ervoor dat verstopte poriën worden voorkomen na gebruik, maar bestrijd niet de bacteriewoekering. Daarnaast bevat Effaclar K het bestanddeel Retinol-linoleaat dat het huidreliëf transformeert en verfijnt. De patiënt heeft geen last van een ernstig onregelmatig huidreliëf en juist meer baat bij een product die de bacteriewoekering inperkt. Effaclar H hydrateert de vette huid die broos is geworden door uitdrogende behandelingen. De patiënt heeft geen last van een broze huid, om deze reden valt ook Effaclar H af. Ten slotte is Effaclar M bedoelt voor een patiënt met een vette huid die makkelijk gaat glimmen. De huid van mijn patiënt glimt niet gemakkelijk. Stap 4: Adviezen voor thuis 1: Niet aan de onzuiverheden zitten/krabben omdat dit de laesies kan verergeren en littekens kan veroorzaken. 2: De huid voorzichtig reinigen 3: Directe zoncontact vermijden omdat de huid na de behandeling gevoelig is voor verbranding. 4: Katoenen kleding dragen 5: Dagelijks een schoon T-shirt aan Akkoord behandelplan patiënt Handtekening patiënt

6 Bijlage Wat zijn antioxidanten? Voedingsmiddelen en supplementen die een overschot aan elektronen hebben zijn: anti oxidanten. Het zijn stoffen die in staat zijn een elektron te doneren aan moleculen die een elektron te weinig hebben (vrije radicalen). Voorbeelden van vitaminen met antioxidantwerking zijn vitamine A, C en E. Er zijn ook mineralen zoals het mineraal selenium wat vrije radicalen kan tegenhouden. Wat zijn radicalen? Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron te weinig hebben. Ze kunnen op een meer of minder agressieve wijze de elektron die ze zoeken uit andere moleculen rukken en deze daarmee beschadigen. Dit doen de vrije radicalen omdat ze graag weer elektrisch in balans willen raken. Hoe kan een teveel aan vrije radicalen ontstaan? Een overschot aan vrije radicalen kan ontstaan door bijvoorbeeld straling, medicijngebruik of chronische ontsteking. Vrije radicalen worden ingezet om ziekteverwekkers onschadelijk te maken en om beschadigd weefsel en beschadigde cellen op te ruimen. Als er ontstekingen worden gesignaleerd reageert het lichaam door meer vrije radicalen te maken. Zo lang het aantal vrije radicalen enigszins beperkt is kan het lichaam het proces controleren, maar als er zoveel vrije radicalen gemaakt worden dat ze niet alleen ziekteverwekkers en beschadigd weefsel aanvallen maar ook gezond weefsel ontstaat een chronische ontsteking. Want door de beschadiging van het gezonde weefsel krijgt het lichaam weer een melding van beschadiging wat leidt tot het meer produceren van vrije radicalen.

7

8