Een typisch programma in C en C++ bestaat uit een aantal onderdelen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een typisch programma in C en C++ bestaat uit een aantal onderdelen:"

Transcriptie

1 Eerste stappen in C. Een typisch programma in C en C++ bestaat uit een aantal onderdelen: /* Alles wat op meerdere lijnen staat zoals hier is commentaar. */ // Dit is commentaar op 1 lijn. Geldig tot einde van de lijn. // Eerste deel: include van een aantal header bestanden: #include <stdio.h> /* getchar, putchar, printf, */ #include <stdlib.h> /* om exit te kennen */ #include <math.h> /* abs,labs,pow,sqrt, sin, cos, tan */ #include <values.h> /* om maxint te kennen */ #include <conio.h> /* om kbhit te kennen */ #include <string.h> /* strcpy, strcmp, strcat, strlen */ #include <ctype.h> /* voor isupper, isdigit, toupper */ /* idem : islower, tolower */ #include <iostream.h> /* C++ functies cin en cout */ // Tweede deel: definitie van constanten : #define PI #define max(i,j) i>j?i:j #define min(i,j) i<j?i:j // Derde deel: Opsomming van eigen geschreven functies: // Vierde deel: hoofdprogramma (moet main noemen!!): int main() { // Hier staat het programma while (!kbhit()); exit((int)0); // Vijfde deel: De code van de eigen geschreven functies: We zullen zeer dikwijls de I/O functies cin en cout gebruiken. Deze zijn C++ functies. Ze zijn echter de enige C++ functies die we zullen gebruiken. Omdat we het dit jaar echter toch niet over objecten zullen hebben, blijf ik spreken over C, goed wetende dat het eigenlijk C++ code is die we schrijven.

2 Een eerste C programma: #include <iostream.h> // De preprocessor zal dit bestand invoegen. void main() { int a, b, c; // declaratie van 3 gehele getallen < cout << Geef twee getallen: ; // output cin >> a >> b; // input. Let op: eol nog in inputbuffer // lees eol: entertoets cout << endl; // begin nieuwe lijn c=a+b; cout << De som van << a << en << b << is << c << endl; cout << Het produkt van << a << en << b << is << a*b; // gebruik var s en uitdrukking in uitvoer. // wacht op entertoets Let op de ; na elk bevel. Een tekst staat steeds tussen. Bijvoorbeeld: PC is een tekst (string) bestaande uit drie tekens: namelijk de P en de C en een speciaal teken \0 om het einde van de tekst te kenmerken. Eén teken staat tussen. Bijvoorbeeld P is één teken. cin.get() dient om de uitvoering van het programma te onderbreken, zodat we de uitvoer kunnen bestuderen. Het programma wacht dan op een aanslag van de <enter> toets. Preprocessor directieven beginnen met een #. Het gevolg van het #include <iostream.h> bevel is dat dit bestand (iostream.h) zal gekopieerd worden samen met de rest van de code in een intermediair bestand, dat nadien door de compiler zal gecompileerd worden. Na de preprocessor, werkt de compiler en dan de linker. Deze laatste kan afzonderlijk gecompileerde programmaonderdelen samenvoegen. Een header bestand (zoals iostream.h) wordt gebruikt om er voor te zorgen dat de compiler kan nagaan of de opgeroepen functies juist gebruikt worden: het juiste aantal parameters van het juiste type. Indien men daartegen een doodzonde doet, zal de compiler stoppen met compileren en foutboodschappen genereren. Header bestanden hebben als extensie steeds:.h Het hoofdprogramma heeft een type. Default is dit het type int. Dit geeft het de mogelijkheid een geheel getal naar het operating systeem te sturen. Men kan evenwel ook het type void gebruiken. Men doet dit wanneer men helemaal niets naar het operating systeem wenst te sturen.

3 Een tweede C programma: #include <iostream.h> void main() { char naam_1[20], naam_2[20]; // Declaratie van twee rijen, 20 tekens lang. // In C moet de maximale lengte van een string bij compilatie gekend zijn!! // We kunnen spreken over naam_1[0] tot naam_1[19]. int leeftijd_1, leeftijd_2; cout << "Wat is de naam van de eerste persoon" << endl; cin.getline(naam_1,20); // Lees max. 20 tekens in naam_1 // eol is gelezen! cout << "Wat is zijn/haar leeftijd; " << '\n'; // endl en \n zijn equivalent. endl is C++ cin >> leeftijd_1; // eol nog in inputbuffer // lees eol cout << "Wat is de naam van de tweede persoon" << endl; cin.getline(naam_2,20); // eol gelezen cout << "Wat is zijn/haar leeftijd; " << '\n'; cin >> leeftijd_2; // eol nog in inputbuffer // lees eol cout << "De personen " << naam_1 << " en " << naam_2 << " zijn samen " << (leeftijd_1 + leeftijd_2) << " jaren oud." << '\n'; // lees eol Merk op dat: Maar: cout << als uitvoer heeft: (=string!) cout << (1 + 9) als uitvoer de waarde 10 heeft. cin haalt tekens uit de invoerbuffer en stuurt deze door naar de gewenste variabelen. Wanneer één getal ingelezen wordt, staat daarna in de invoerbuffer waarschijnlijk de endl. Deze wordt door de cin niet gelezen. Als men daarna een string zou wensen in te lezen, zou deze onmiddellijk nog dat endl teken in de invoerbuffer zien staan en dus een lege string veronderstellen. Dat was waarschijnlijk niet de bedoeling. cin.get() kan dan het <enter> teken wel uit de buffer halen.

4 cin.get() haalt echter slechts één teken uit de invoerbuffer. Om er zeker van te zijn dat hij helemaal leeg is, moet hij de invoerbuffer via het programma leeg gemaakt worden door te lezen totdat men aan het teken van de <enter> toets komt. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een functie clearbuf(). Men kan deze implementeren in het startprogramma als volgt: // Eerste deel: include van een aantal header bestanden: #include <iostream.h> /* C++ functies cin en cout */ // Tweede deel: definitie van constanten : #define PI #define max(i,j) i>j?i:j #define min(i,j) i<j?i:j // Derde deel: Opsomming van eigen geschreven functies: void clearbuf(void); // Vierde deel: hoofdprogramma (moet main noemen!!): int main() { // Hier staat het programma while (!kbhit()); exit((int)0); // Vijfde deel: De code van de eigen geschreven functies: void clearbuf(void) { char ch; // ch MOET van het type char zijn do cin.get(ch); // als ook de <enter> toets moet while (ch!='\n'); // ingelezen worden!! (overloading) De vorige twee programma s werken nóg beter wanneer alle bevelen worden vervangen door clearbuf(); bevelen. Men moet dan wel voor het hoofdprogramma de functie clearbuf kenbaar maken en achter het hoofdprogramma deze functie echt noteren. Allicht is dit beter voor alle voorbeelden van het boek! Wanneer men in het tweede voorbeeldprogramma als leeftijd van de eerste persoon een getal geeft, gevolgd door een aantal blanco s, zal de versie zoals hierboven genoteerd falen. De naam van de tweede persoon wordt niet gevraagd! Wanneer men de functie clearbuf() gebruikt, werkt het programma wel exact!

5 Variabelen en hun types. De gekende types zijn: char : Eén teken. Wordt bijgehouden in één byte. int : Geheel getal van 2 of 4 bytes (niet gespecificeerd.) short int : geheel getal van 2 bytes short : idem short int long int : geheel getal van 4 bytes long : idem long int float : reëlgetal van 4 bytes double : reël getal in dubbele nauwkeurigheid (8 bytes?) long double : reël getal in viervoudige nauwkeurigheid Een functie van het type void is een functie die geen resultaat naar het oproepende programma stuurt. De functie clearbuf() is daarvan een voorbeeld. Unsigned types: unsigned int zijn gehele getallen die niet negatief worden. Voor een int is het bereik van de waarde van tot Voor een unsigned int van 0 tot Je kan hetzelfde doen voor een char: een unsigned char loopt van 0 tot 255. Tijdens de bewerkingen gebeuren er automatische typeconversies: C kiest als type steeds het meest beduidende type. Bij een double plus een int wordt de int een double. Als opsomming van meest naar minst beduidend geldt: long double double float long int char Men kan de typeconversie forceren met een cast: als a een double is, is (int)a een integer. Namen van variabelen moeten aan de normale eisen voldoen: niet beginnen met een getal geen blanko s bevatten case sensitive: A en a zijn twee verschillende variabelen Twee verschillende variabelen moeten een verschil in de naamgeving hebben in de eerste 32 tekens. Mag _ bevatten.

6 Een variabele kan men initialiseren tijdens de declaratie als volgt: int a=10; Natuurlijk doet: int a; a=10; bijna hetzelfde, naar in het tweede geval wordt a gelijk aan 10 tijdens de uitvoering van het programma. In het eerste geval is het reeds tijdens de compilatie. Operatoren. + - * / % (= rest van een deling) Let op: 2/3*100=0 : eerst wordt 2/3 berekend en er wordt afgekapt!! Speciale operatoren: c++ is hetzelfde als c=c+1 (maar postincrement) ++c is hetzelfde als c=c+1 (maar preincrement) c-- is hetzelfde als c=c-1 (maar postdecrement) --c is hetzelfde als c=c-1 (maar predecrement) c*=b is hetzelfde als c=c*b (* mag zijn: + - * / ) Maar: main() { int i, j, k, l, c; c=0; // c = 0 i=c++; // i = 0 en c = 1 j=++c; // j = 2 en c = 2 k=c--; // k = 2 en c = 1 l=--c; // l = 0 en c = 0

7 Constanten. Men kan aan een variabele vanzelfsprekend een constante waarde geven. Voorbeelden kan men hierboven vinden. Het kan echter gewenst zijn een speciaal type aan een constante te geven. Stel dat men bijvoorbeeld de waarde 7 aan een long int wenst toe te kennen. Dan is de 7 best ook een long int. Men heeft volgende mogelijkheden: 7 naar een int 7L naar een long int 7U unsigned int 7UL unsigned long int 7. e1 wetenschappelijke notatie (waarde is 70) 7.f voor een float of double of long double. (waarde is 7.) 0x10 hexadecimale schrijfwijze (waarde is 16) Men kan ook de preprocessor gebruiken om constanten goed toegankelijk te houden. Een voorbeeld: #define PI Als in een uitdrukking staat : omtrek = PI*2.*straal; zal de preprocessor er van maken: omtrek= *2.*straal. Dit is handig om de lengte van rijen goed aanpasbaar te houden. Men kan bovenaan het programma een (aantal) constante(n) noteren met hun waarden. Deze is bijvoorbeeld de lengte van een rij getallen. Verder in het programma gebruikt men deze constante. Indien de lengte te klein blijkt, moet alleen op de plaats van het preprocessordirectief de waarde aangepast te worden. Voor dit soort constanten zal men als regel (die niet moet gevolgd worden, maar het is wel wenselijk voor de leesbaarheid en iedereen doet het) hanteren dat deze namen in hoofdletters gebruikt worden. Dit om ze te onderscheiden van de gewone variabelen. Men kan ook van een variabele zeggen dat hij niet van waarde mag veranderen als volgt: const int a; Dit is natuurlijk geldig voor om het even welk type van variabele.

9 Meer over datatypen

9 Meer over datatypen 9 Meer over datatypen We hebben al gezien dat het gebruik van symbolische constanten de leesbaarheid van een programma kan verbeteren. Door een geschikte naam (identifier) voor een constante te definiëren,

Nadere informatie

Online c++ leren programmeren:

Online c++ leren programmeren: Online c++ leren programmeren: Inhoud 1)Waar vind ik een c++ compiler?... 2 2)Hoe start ik een programma in c++?... 2 3)Een eerste c++ programma:... 3 Een eerste programma schrijven:... 3 Mijn eerste programma

Nadere informatie

Deel 1: Arduino kennismaking. Wat is een microcontroller, structuur van een programma, syntax,

Deel 1: Arduino kennismaking. Wat is een microcontroller, structuur van een programma, syntax, Deel 1: Arduino kennismaking Wat is een microcontroller, structuur van een programma, syntax, Wat is een microcontroller Wat is een microcontroller? Microcontroller = kleine dedicated computer. - Beperkt

Nadere informatie

4 Invoer en uitvoer. 4.1 Toegang tot de standaardbibliotheek

4 Invoer en uitvoer. 4.1 Toegang tot de standaardbibliotheek 4 Invoer en uitvoer Strikt genomen maken invoer- en uitvoerfaciliteiten geen deel uit van de taal C, zoals dat in FORTRAN wel het geval is, waar de statements READ en WRITE als deel van de taal zijn gedefinieerd.

Nadere informatie

int main() { int m; m = power(2,3) /* berekent 2^3 en geeft de resultaat naar m terug */ }

int main() { int m; m = power(2,3) /* berekent 2^3 en geeft de resultaat naar m terug */ } 1 Functies ( ) voorbeeld: int power(int base, int n) int i, p; p = 1; for ( i=1, i

Nadere informatie

continue in een for, while of do lus herhaalt de lus vroegtijdig. De volgende herhaling wordt onmiddellijk begonnen.

continue in een for, while of do lus herhaalt de lus vroegtijdig. De volgende herhaling wordt onmiddellijk begonnen. Hoofdstuk 3: controlestructuren instructies en blokken Naar elke instructie staat een ; Instructies worden door de haakjes {} in een block samengevat. if else if ( expression) statement1; else statement2;

Nadere informatie

Introductie in C++ Jan van Rijn. September 2013

Introductie in C++ Jan van Rijn. September 2013 Introductie in C++ Jan van Rijn September 2013 Inhoud Classes Overerving Const correctness Standard C++ library Templates Classes Voordelen van classes: Modelleren Modulariteit Informatie afschermen Makkelijk(er)

Nadere informatie

Week 2 : Hoofdstukken 2 en 6; extra stof: inleiding pointers

Week 2 : Hoofdstukken 2 en 6; extra stof: inleiding pointers Week 2 : Hoofdstukken 2 en 6; extra stof: inleiding pointers Hoofdstuk 6: Beslissingen: if-statement en switch-statement. Inleiding: Condities zijn waar (true) of onwaar (false) In C staat het int-getal

Nadere informatie

VAN HET PROGRAMMEREN. Inleiding

VAN HET PROGRAMMEREN. Inleiding OVERZICHT VAN HET PROGRAMMEREN Inleiding Als je leert programmeren lijkt het nogal overweldigend om die eerste stappen te doorworstelen. Er zijn dan ook heel wat programmeertalen (Java, Ruby, Python, Perl,

Nadere informatie

EE1400: Programmeren in C BSc. EE, 1e jaar, , 2e college

EE1400: Programmeren in C BSc. EE, 1e jaar, , 2e college EE1400: Programmeren in C BSc. EE, 1e jaar, 2012-2013, 2e college Arjan van Genderen, Computer Engineering 20-11-2012 Delft University of Technology Challenge the future Agenda A.s. woensdagmiddag 14.00

Nadere informatie

Instructies en blokken

Instructies en blokken Herhaling 1 Instructies en blokken Naar elke instructie staat een ; puntkomma Verschillende instructies worden door de accolades in een block samengevat. Een blok is het zelfde als een enkele instructie.

Nadere informatie

Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven

Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven Vakgroep CW KAHO Sint-Lieven Objecten Programmeren voor de Sport: Een inleiding tot JAVA objecten Wetenschapsweek 20 November 2012 Tony Wauters en Tim Vermeulen tony.wauters@kahosl.be en tim.vermeulen@kahosl.be

Nadere informatie

Objective-C Basis. 23 april 2005, Eindhoven Patrick Machielse

Objective-C Basis. 23 april 2005, Eindhoven Patrick Machielse Objective-C Basis 23 april 2005, Eindhoven Patrick Machielse patrick@hieper.nl Algemeen // extensies Objective-C code in bestanden met.m extensie // commentaar moet! /* Alles hiertussen wordt genegeerd

Nadere informatie

Een eenvoudig algoritme om permutaties te genereren

Een eenvoudig algoritme om permutaties te genereren Een eenvoudig algoritme om permutaties te genereren Daniel von Asmuth Inleiding Er zijn in de vakliteratuur verschillende manieren beschreven om alle permutaties van een verzameling te generen. De methoden

Nadere informatie

Programmeren met Arduino-software

Programmeren met Arduino-software Programmeren met Arduino-software De software waarin we programmeren is Arduino IDE. Deze software is te downloaden via www.arduino.cc. De programmeertaal die hier gebruikt wordt, is gebaseerd op C en

Nadere informatie

Universiteit van Amsterdam FNWI. Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren

Universiteit van Amsterdam FNWI. Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren Universiteit van Amsterdam FNWI Voorbeeld van tussentoets Inleiding programmeren Opgave 1: Wat is de uitvoer van dit programma? public class Opgave { static int i = 0 ; static int j = 1 ; int i = 1 ; int

Nadere informatie

Programmeermethoden. Recursie. week 11: november kosterswa/pm/

Programmeermethoden. Recursie. week 11: november kosterswa/pm/ Programmeermethoden Recursie week 11: 21 25 november 2016 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Pointers Derde programmeeropgave 1 Het spel Gomoku programmeren we als volgt: week 1: pointerpracticum,

Nadere informatie

Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Academiejaar Januari, **BELANGRIJK** : Schrijf je naam onderaan dit blad

Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Academiejaar Januari, **BELANGRIJK** : Schrijf je naam onderaan dit blad Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Academiejaar 2006-2007 23 Januari, 2007 **BELANGRIJK** : Schrijf je naam onderaan dit blad Leg volgende 3 begrippen kort en bondig uit : a. Concurrent

Nadere informatie

Dit document bevat informatie over make bij het eerstejaars college Programmeermethoden, Universiteit Leiden, najaar 2010, zie

Dit document bevat informatie over make bij het eerstejaars college Programmeermethoden, Universiteit Leiden, najaar 2010, zie Dit document bevat informatie over make bij het eerstejaars college Programmeermethoden, Universiteit Leiden, najaar 2010, zie www.liacs.nl/home/kosters/pm/ Met dank aan allen die aan deze tekst hebben

Nadere informatie

Inleiding C++ Coding Conventions

Inleiding C++ Coding Conventions Inleiding C++ Coding Conventions Opleiding Bachelor of Science in Informatica, van de Faculteit Wetenschappen, Universiteit Antwerpen. Nota s bij de cursus voor academiejaar 2012-2013. Ruben Van den Bossche,

Nadere informatie

DOMjudge teamhandleiding

DOMjudge teamhandleiding judge DOMjudge teamhandleiding Samenvatting /\ DOM DOM judge Hieronder staat de belangrijkste informatie kort samengevat. Dit is bedoeld om snel aan de slag te kunnen. We raden echter ten zeerste aan dat

Nadere informatie

EE1400: Programmeren in C BSc. EE, 1e jaar, , 3e college

EE1400: Programmeren in C BSc. EE, 1e jaar, , 3e college EE1400: Programmeren in C BSc. EE, 1e jaar, 2012-201, e college Arjan van Genderen, Computer Engineering 4-12-2012 Delft University of Technology Challenge the future Hoorcollege Arrays, Pointers en Strings

Nadere informatie

17 Operaties op bits. 17.1 Bitoperatoren en bitexpressies

17 Operaties op bits. 17.1 Bitoperatoren en bitexpressies 17 Operaties op bits In hoofdstuk 1 is gezegd dat C oorspronkelijk bedoeld was als systeemprogrammeertaal om het besturingssysteem UNIX te implementeren. Bij dit soort toepassingen komt het voor dat afzonderlijke

Nadere informatie

HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Informatica Opleiding. CPP 1 van 10

HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM Informatica Opleiding. CPP 1 van 10 CPP 1 van 10 ADSdt 1-2009 TENTAMENVOORBLAD Voor aanvang van het tentamen s.v.p. de tentamengegevens goed doorlezen om eventuele misverstanden te voorkomen!! Naam student : Studentnummer : Groep : Studieonderdeel

Nadere informatie

Cursus Algoritmiek - - - najaar 2005

Cursus Algoritmiek - - - najaar 2005 Cursus Algoritmiek - - - najaar 2005 Practicumopdracht 4 : werken met kale gegevensbestanden 1. Achtergrond In de 2 e en de 3 e practicumopdracht heb je al kennis gemaakt met het via het toetsenbord laten

Nadere informatie

Datastructuren: stapels, rijen en binaire bomen

Datastructuren: stapels, rijen en binaire bomen Programmeermethoden Datastructuren: stapels, rijen en binaire bomen week 12: 23 27 november 2015 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Inleiding In de informatica worden Abstracte DataTypen (ADT s)

Nadere informatie

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010 Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar 2009-2010 16 juni, 2010 **BELANGRIJK** 1. Lees eerst de volledige opgave (inclusief

Nadere informatie

Java. Basissyllabus. Egon Pas

Java. Basissyllabus. Egon Pas Java Basissyllabus Egon Pas 2011 BeanPole bvba Gasmeterlaan 92-9000 Gent BTW BE 472.902.516 Tel: + 32 9 224 42 17 Fax: + 32 9 223 62 88 www.beanpole.be info@beanpole.be 1 Programmeren 1.1 Hoe werkt een

Nadere informatie

Datastructuren Werkcollege Intro

Datastructuren Werkcollege Intro Bart Hijmans, Universiteit Leiden. Universiteit Leiden The Netherlands Focus 1 19 ˆ Ervaring in gebruik en implementatie van datastructuren ˆ Kennis van mogelijkheden ˆ Programmeren voor andere programmeurs

Nadere informatie

Constanten. Variabelen. Expressies. Variabelen. Constanten. Voorbeeld : varid.py. een symbolische naam voor een object.

Constanten. Variabelen. Expressies. Variabelen. Constanten. Voorbeeld : varid.py. een symbolische naam voor een object. een symbolische naam voor een object. Variabelen Constanten Variabelen Expressies naam : geeft de plaats in het geheugen aan waarde : de inhoud van het object identifier : een rij van letters en/of cijfers

Nadere informatie

PROS1E1 Gestructureerd programmeren in C Dd/Kf/Bd

PROS1E1 Gestructureerd programmeren in C Dd/Kf/Bd Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Toekenning- en herhalingsopdrachten (for loop)... 2 2.1 De wet van Ohm... 3 2.2 De spaarrekening... 3 2.3 De transformator... 3 3 Keuze- en herhalingsopdrachten (if, switch,

Nadere informatie

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double.

Datatypes Een datatype is de sort van van een waarde van een variabele, veel gebruikte datatypes zijn: String, int, Bool, char en double. Algemeen C# Variabele Een variabele is een willekeurige waarde die word opgeslagen. Een variabele heeft altijd een datetype ( De soort waarde die een variabele bevat). Datatypes Een datatype is de sort

Nadere informatie

Pascal uitgediept Data structuren

Pascal uitgediept Data structuren Pascal uitgediept Data structuren MSX Computer & Club Magazine nummer 68-juni/juli 1994 Herman Post Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 In deze aflevering wordt bekeken hoe zelf een datastructuur

Nadere informatie

Voorbeeldtentamen Inleiding programmeren (IN1608WI), Oktober 2003, , Technische Universiteit Delft, Faculteit EWI, Afdeling 2.

Voorbeeldtentamen Inleiding programmeren (IN1608WI), Oktober 2003, , Technische Universiteit Delft, Faculteit EWI, Afdeling 2. Voorbeeldtentamen Inleiding programmeren (IN1608WI), Oktober 2003, 14.00-15.30, Technische Universiteit Delft, Faculteit EWI, Afdeling 2. Dit tentamen bestaat uit twee delen. Deel 1 (14.00-14.45, gesloten

Nadere informatie

Programmeermethoden. Controle-structuren. Walter Kosters. week 3: september kosterswa/pm/

Programmeermethoden. Controle-structuren. Walter Kosters. week 3: september kosterswa/pm/ Programmeermethoden Controle-structuren Walter Kosters week 3: 17 21 september 2018 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Inleveren opgave 1 Inleveren: digitaal clintonobama1.cc en print van mooi.pdf.

Nadere informatie

Talstelsels en getalnotaties (oplmodel)

Talstelsels en getalnotaties (oplmodel) Talstelsels en getalnotaties (oplmodel) herhalingsvragen 1. Waarom werken computers binair? Omdat binaire computers veel makkelijker te maken is. De kans op fouten is ook veel kleiner. het spanningsverschil

Nadere informatie

1.1 Programmeren en voorbereiding

1.1 Programmeren en voorbereiding Een overzicht van C 1.1 Programmeren en voorbereiding 1.2 Programma-uitvoer 1.3 Variabelen, expressies en toewijzing 1.4 Het gebruik van #define en 1.5 Het gebruik van printf() en scanf() 1.6 Programmabesturing

Nadere informatie

Programmeren in Java les 3

Programmeren in Java les 3 4 september 2015 Deze les korte herhaling vorige week loops methodes Variabelen Soorten variabelen in Java: integer: een geheel getal, bijv. 1,2,3,4 float: een gebroken getal, bijv. 3.1415 double: een

Nadere informatie

UNIVERSITEIT ANTWERPEN FACULTEIT WETENSCHAPPEN DEPARTEMENT WISKUNDE-INFORMATICA OBERON CODE CONVENTIONS

UNIVERSITEIT ANTWERPEN FACULTEIT WETENSCHAPPEN DEPARTEMENT WISKUNDE-INFORMATICA OBERON CODE CONVENTIONS UNIVERSITEIT ANTWERPEN FACULTEIT WETENSCHAPPEN DEPARTEMENT WISKUNDE-INFORMATICA OBERON CODE CONVENTIONS Laatste aanpassing: 15 oktober 2003 Inhoudsopgave 1 Bestandsnamen 3 2 Organizatie Bestanden 3 3 Indentatie

Nadere informatie

Variabelen en statements in ActionScript

Variabelen en statements in ActionScript Ontwikkelen van Apps voor ios en Android Variabelen en statements in ActionScript 6.1 Inleiding Als we het in de informatica over variabelen hebben, bedoelen we een stukje in het geheugen van de computer

Nadere informatie

Optimalisatie technieken

Optimalisatie technieken Things should be made as simple as possible, but not any simpler. Floatingpoint berekeningen Floatingpoint getallen kun je praktisch niet met elkaar vergelijken. De meeste embedded systemen hebben geen

Nadere informatie

Syntax- (compile), runtime- en logische fouten Binaire operatoren

Syntax- (compile), runtime- en logische fouten Binaire operatoren Inhoud Syntax- (compile), runtime- en logische fouten Binaire operatoren Operaties op numerieke datatypen Evaluatie van expressies, bindingssterkte Assignment operaties en short-cut operatoren Controle

Nadere informatie

Een korte samenvatting van enkele FORTRAN opdrachten

Een korte samenvatting van enkele FORTRAN opdrachten Een korte samenvatting van enkele FORTRAN opdrachten Inhoud 1 Introductie 3 2 De structuur van een FORTRAN programma 3 3 Datatypen, variabelen en declaraties 3 4 Expressies-volgorde van uitwerking 4 5

Nadere informatie

VAN HET PROGRAMMEREN. Inleiding. Het spiraalmodel. De programmeertaal. vervolgens de berekening van het totale bedrag, incl. BTW:

VAN HET PROGRAMMEREN. Inleiding. Het spiraalmodel. De programmeertaal. vervolgens de berekening van het totale bedrag, incl. BTW: OVERZICHT VAN HET PROGRAMMEREN Inleiding Als je leert programmeren lijkt het nogal overweldigend om die eerste stappen te doorworstelen. Er zijn dan ook heel wat programmeertalen (Java, Ruby, Python, Perl,

Nadere informatie

C in plaats van Pascal

C in plaats van Pascal C in plaats van Pascal Jeroen Fokker januari 1993 3e, herziene druk INF/DOC-92-01 Vakgroep Informatica Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Opbouw van een programma 1 3 Lexicale structuur 3 4 Statements 3 5 Expressies

Nadere informatie

Tentamen Programmeren in C (EE1400)

Tentamen Programmeren in C (EE1400) TU Delft Tentamen Programmeren in C (EE1400) 5 april 2012, 9.00 12.00 Faculteit EWI - Zet op elk antwoordblad je naam en studienummer. - Beantwoord alle vragen zo nauwkeurig mogelijk. - Wanneer C code

Nadere informatie

Turbo Pascal (deel 1)

Turbo Pascal (deel 1) Turbo Pascal (deel 1) MSX CLUB MAGAZINE 34 Erik van Bilsen Scanned, ocr ed and converted to PDF by HansO, 2001 Erik van Bilsen leert u het klappen van de Turbo Pascal zweep. Turbo Pascal toepassen Deze

Nadere informatie

Leren Programmeren met Visual Basic 6.0 Les 3+4. Hoofdstuk 4 : De Selectie

Leren Programmeren met Visual Basic 6.0 Les 3+4. Hoofdstuk 4 : De Selectie Leren Programmeren met Visual Basic 6.0 Les 3+4 Hoofdstuk 4 : De Selectie Visual Basic 6.0 1 Basisstructuren (herhaling) Sequentie (HK2) : Alle opdrachten gewoon na mekaar uitvoeren. Hier worden geen keuzes

Nadere informatie

Programmeermethoden. Recursie. Walter Kosters. week 11: november kosterswa/pm/

Programmeermethoden. Recursie. Walter Kosters. week 11: november kosterswa/pm/ Programmeermethoden Recursie Walter Kosters week 11: 20 24 november 2017 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Vierde programmeeropgave 1 De Grote getallen programmeren we als volgt: week 1: pointerpracticum,

Nadere informatie

C-programmeren. Boek : In zee met C, Leo van Moergestel, Academic Service, ISBN 978 90 395 2479 4

C-programmeren. Boek : In zee met C, Leo van Moergestel, Academic Service, ISBN 978 90 395 2479 4 C-programmeren Boek : In zee met C, Leo van Moergestel, Academic Service, ISBN 978 90 395 2479 4 Indeling van de cursus Per week 2 uur theorie en 2 uur practicum. Aanwezigheid bij de theorie is niet verplicht.

Nadere informatie

OEFENINGEN PYTHON REEKS 1

OEFENINGEN PYTHON REEKS 1 Vraag 1: Expressies & Types OEFENINGEN PYTHON REEKS 1 Python maakt gebruik van enkele vaak voorkomende (data)types. Zo zijn er integers die behoren tot de gehele getallen (VB: 3), zijn er float s die behoren

Nadere informatie

Week 5 : Hoofdstuk 11+ extra stof: meer over functies. Hoofdstuk 11:

Week 5 : Hoofdstuk 11+ extra stof: meer over functies. Hoofdstuk 11: Week 5 : Hoofdstuk 11+ extra stof: meer over functies Hoofdstuk 11: Functies Functies in C lijken heel erg op functies in Java. Maar er is één groot veschil: Java ken uitsluitend invoer-parameters, terwijl

Nadere informatie

Controle structuren. Keuze. Herhaling. Het if statement. even1.c : testen of getal even of oneven is. statement1 statement2

Controle structuren. Keuze. Herhaling. Het if statement. even1.c : testen of getal even of oneven is. statement1 statement2 Controle structuren De algemene vorm: 1 bloks door middel van indentatie Keuze Herhaling if expressie :...... In de volgende vorm is het else gedeelte weggelaten: if expressie :... Het if keuze- of conditioneel

Nadere informatie

Dynamisch geheugen beheer

Dynamisch geheugen beheer Dynamisch geheugen beheer + Normaal wordt laats in het werkgeheugen gereserveerd tijdens de comilatie aan de hand van de declaraties van de variabelen. + Deze geheugenreservering is statisch: in het bronbestand

Nadere informatie

Teamhandleiding DOMjudge (versie 2.2.0muKP) 31 mei 2008

Teamhandleiding DOMjudge (versie 2.2.0muKP) 31 mei 2008 judge Teamhandleiding DOMjudge (versie..0mukp) 31 mei 008 /\ DOM DOM judge Inhoudsopgave 1 Inleiding Samenvatting.1 Inlezen en wegschrijven............................... Insturen van oplossingen...............................3

Nadere informatie

Programmeermethoden. Arrays (vervolg 2) Walter Kosters. week 9: 6 10 november kosterswa/pm/

Programmeermethoden. Arrays (vervolg 2) Walter Kosters. week 9: 6 10 november kosterswa/pm/ Programmeermethoden Arrays (vervolg 2) Walter Kosters week 9: 6 10 november 2017 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Derde programmeeropgave Life:... citatie/referentie: Tja~\cite{abc} levert Tja

Nadere informatie

Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur

Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur Uitwerking Aanvullend tentamen Imperatief programmeren Woensdag 24 december 2014, 13.30 15.30 uur 1. deze opgave telt voor 30% van het totaal. Schrijf een compleet programma, dat door de gebruiker vanaf

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September 20 Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 20) Inhoudsopgave Rationale functies. Inleiding....................................2

Nadere informatie

Datum. Vraag het bedrag in BEF. Reken om naar EURO. Toon het bedrag in EURO. --- Vraag het bedrag in BEF--- --- Reken om naar EURO---

Datum. Vraag het bedrag in BEF. Reken om naar EURO. Toon het bedrag in EURO. --- Vraag het bedrag in BEF--- --- Reken om naar EURO--- 3UREOHPHQRSORVVHQPHW9%$WRHSDVVLQJHQELMGHHO Naam. NR : Klas. PC : Datum. 23*$9( Hieronder vind je het algoritme om een bedrag in BEF om te rekenen naar EURO. Zet het algoritme om in programmacode. Noem

Nadere informatie

Programmeermethoden. Arrays. Walter Kosters. week 7: oktober kosterswa/pm/

Programmeermethoden. Arrays. Walter Kosters. week 7: oktober kosterswa/pm/ Programmeermethoden Walter Kosters week 7: 15 19 oktober 2018 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Nonogrammen Japanse puzzels (Nonogrammen) zien er zo uit: 1 1,1 1 1,1 1 0 1,1 0 1,1 3 7 7 7 7 7 7

Nadere informatie

Operaties op bestanden

Operaties op bestanden Operaties op bestanden C bevat geen speciale taalconstructies voor in- en uitvoer. een verzameling van functies, onderdeel van de standaard C-bibliotheek: fopen fclose fgetc fputc ungetc fscanf fprintf

Nadere informatie

Programmeren in C++ Efficiënte zoekfunctie in een boek

Programmeren in C++ Efficiënte zoekfunctie in een boek Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Faculteit Wetenschappen Academiejaar 2010-2011 21 januari, 2011 **BELANGRIJK** 1. Lees eerst de volledige opgave (inclusief de hints/opmerkingen)!

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 13 november 2015 Expressies Functies Ingebouwde functies Variabelenbereik Inleveropgave 1 Terugblik Programma is een lijst van opdrachten Terugblik Programma is

Nadere informatie

Gertjan Laan Aan de slag met C++ Vijfde editie

Gertjan Laan Aan de slag met C++ Vijfde editie Hoofdstuk 1 Paragraaf 1.8 Vragen 1. Wat is de functie van een compiler? Een compiler vertaalt een programma dat geschreven is in een hogere programmeertaal zoals C++ (de broncode) naar een code die begrepen

Nadere informatie

PYTHON REEKS 1: BASICS. Mathias Polfliet

PYTHON REEKS 1: BASICS. Mathias Polfliet PYTHON REEKS 1: BASICS Mathias Polfliet mpolflie@etrovub.be EENVOUDIGE REKENMACHINE 2 soorten getallen Getallen Z -> integers (gehele getallen) Getallen R -> floating points (reële getallen) Door beperkte

Nadere informatie

SEQUENTIE-STRUCTUUR. Oefening: Dichtheid

SEQUENTIE-STRUCTUUR. Oefening: Dichtheid SEQUETIE-STRUCTUUR Oefening: Dichtheid geef diameter vd bol(m) //Declaratie input variabelen double diameter; double soortmassa; //Declaratie variabelen voor tussenresultaten double volume; diameter //Declaratie

Nadere informatie

Voorwoord bij de zesde druk 3

Voorwoord bij de zesde druk 3 Inhoud Voorwoord bij de zesde druk 3 1 Introductie 17 1.1 Inleiding 17 1.2 De preprocessor, compiler en linker 17 1.3 Eerste voorbeeld 19 1.3.1 Toelichting bij het eerste voorbeeld 19 1.3.2 Declaratie

Nadere informatie

Niet-numerieke data-types

Niet-numerieke data-types Intern wordt een karakter voorgesteld als een rij van acht bits, Niet-numerieke data-types string de letter a 01100001 0110 0001 0x61 97 Bij interpretatie van de inhoud van een byte als een geheel getal,

Nadere informatie

Python. Vraag 1: Expressies en types. Vraag 1 b: Types -Ingebouwde functies- Vraag 1 a 3/10/14

Python. Vraag 1: Expressies en types. Vraag 1 b: Types -Ingebouwde functies- Vraag 1 a 3/10/14 Python Vraag 1: Expressies en types Integrated Development Environment (IDE): Ø Wing 101 (gratis te downloaden op www.wingware.com) Oefeningen in de shell >> noemen we de prompt Python commando s = expressies

Nadere informatie

/20. richtlijnen. Lees deze richtlijnen! Log in op de pc met. login: paswoord: examen i examen001. Log in op. x.toledo.ucll.be

/20. richtlijnen. Lees deze richtlijnen! Log in op de pc met. login: paswoord: examen i examen001. Log in op. x.toledo.ucll.be OPO Naam: Code: Lectoren: Programmeren voor Multimedia MBI66A F. Vogels Examen Datum: Beginuur: Duur: Hulpmiddelen: TODO TODO 3 uur Open boek /20 Student Naam:....................................................................................

Nadere informatie

Deeltentamen Grammatica s en ontleden 22 december 2005

Deeltentamen Grammatica s en ontleden 22 december 2005 Tentamen Grammatica s en ontleden 22 december 2005 1 Deeltentamen Grammatica s en ontleden 22 december 2005 Let op: opgave 1 t/m 4 tellen voor (slechts) 5 punten mee, opgave 5 voor maar liefst 50 punten,

Nadere informatie

Tentamen Programmeren in C (EE1400)

Tentamen Programmeren in C (EE1400) TU Delft Faculteit EWI Tentamen Programmeren in C (EE1400) 28 jan 2011, 9.00 12.00 - Zet op elk antwoordblad je naam en studienummer. - Beantwoord alle vragen zo nauwkeurig mogelijk. - Wanneer C code gevraagd

Nadere informatie

Arrays. Complexe datastructuren. Waarom arrays. Geen stijlvol programma:

Arrays. Complexe datastructuren. Waarom arrays. Geen stijlvol programma: Geen stijlvol programma: Complexe datastructuren Arrays vijf verschillende variabelen voor iets dat als één rij getallen bestempeld wordt; onbruikbaar wanneer het over meer getallen (bijvoorbeeld ) gaat.

Nadere informatie

Objectgeoriënteerd Programmeren in C++

Objectgeoriënteerd Programmeren in C++ Objectgeoriënteerd Programmeren in C++ Woef, woef! Harry Broeders De Haagse Hogeschool Opleiding Elektrotechniek 27 april 2015 J.Z.M.Broeders@hhs.nl Objectgeoriënteerd Programmeren in C++ van Harry Broeders

Nadere informatie

Visual Basic.NET. Visual Basic.NET. M. den Besten 0.3 VB. NET

Visual Basic.NET. Visual Basic.NET. M. den Besten 0.3 VB. NET Visual Basic.NET M. den Besten 0.3 VB. NET Inhoud Voorwoord Deel 1 Visual Basic.NET 1.1 Inleiding...13 1.2 De programmeertaal Visual Basic.NET...14 1.3 Microsoft Visual Basic 2010 Express Edition...15

Nadere informatie

OEFENINGEN PYTHON REEKS 1

OEFENINGEN PYTHON REEKS 1 Vraag 1: Expressies & Types OEFENINGEN PYTHON REEKS 1 Python maakt gebruik van enkele vaak voorkomende (data)types. Zo zijn er integers die behoren tot de gehele getallen (VB: 3), zijn er float s die behoren

Nadere informatie

http://www.liacs.nl/home/kosters/java/

http://www.liacs.nl/home/kosters/java/ sheets Programmeren 1 Java college 2, Walter Kosters De sheets zijn gebaseerd op de hoofdstukken 2 tot en met 6 van: D. Bell en M. Parr, Java voor studenten, Prentice Hall, 2002 http://www.liacs.nl/home/kosters/java/

Nadere informatie

Tentamen Programmeren in C (EE1400)

Tentamen Programmeren in C (EE1400) TU Delft Tentamen Programmeren in C (EE1400) 3 feb. 2012, 9.00 12.00 Faculteit EWI - Zet op elk antwoordblad je naam en studienummer. - Beantwoord alle vragen zo nauwkeurig mogelijk. - Wanneer C code gevraagd

Nadere informatie

Functioneel programmeren

Functioneel programmeren Functioneel programmeren Practicumopgave 2: Mastermind Het doel van deze opgave is het implementeren van het spel Mastermind; zie http://nl.wikipedia.org/wiki/mastermind voor een uitleg. Het spel is klein

Nadere informatie

Python voor Natuur- en Sterrenkundigen Week 1

Python voor Natuur- en Sterrenkundigen Week 1 Python voor Natuur- en Sterrenkundigen Week 1 Kristian Rietveld http://liacs.leidenuniv.nl/~rietveldkfd/courses/pmpy2015/ Wat is Python & Waarom Python? "Scripttaal", ontworpen door Guido van Rossum eind

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008 Katholieke Universiteit Leuven September 2008 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie juli 2008) Rationale functies. Inleiding Functies als f : 5 5, f 2 : 2 3 + 2 f 3 : 32 + 7 4 en f 4 :

Nadere informatie

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN Technology, Innovation & Society Delft VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN OPLEIDING TOETSCODE GROEP : ELEKTROTECHNIEK : GESPRG-SC1 : EP11/EP12 TOETSDATUM : 23-01-2014 TIJD : 15.00 16.30 uur AANTAL PAGINA S

Nadere informatie

KENMERKENDE CIJFERS EN BENADERINGSREGELS

KENMERKENDE CIJFERS EN BENADERINGSREGELS Correctiesleutel 2.06-2.07 KENMERKENDE CIJFERS EN BENADERINGSREGELS 1 Geef telkens telkens het kenmerkend deel, het aantal kenmerkende cijfers en de meetnauwkeurigheid. [De volgorde van opgaven en oplossingen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. Imperatief programmeren. 3.1 Stapsgewijs programmeren. 3.2 If Then Else. Module 4 Programmeren

HOOFDSTUK 3. Imperatief programmeren. 3.1 Stapsgewijs programmeren. 3.2 If Then Else. Module 4 Programmeren HOOFDSTUK 3 3.1 Stapsgewijs programmeren De programmeertalen die tot nu toe genoemd zijn, zijn imperatieve of procedurele programmeertalen. is het stapsgewijs in code omschrijven wat een programma moet

Nadere informatie

4EE11 Project Programmeren voor W. College 2, , Blok D Tom Verhoeff, Software Engineering & Technology, TU/e

4EE11 Project Programmeren voor W. College 2, , Blok D Tom Verhoeff, Software Engineering & Technology, TU/e 4EE11 Project Programmeren voor W College 2, 2008 2009, Blok D Tom Verhoeff, Software Engineering & Technology, TU/e 1 Onderwerpen Terugblik Functies Organisatie (architectuur) van programma s Arrays Structuren

Nadere informatie

Verslag Opdracht 4: Magische Vierkanten

Verslag Opdracht 4: Magische Vierkanten Verslag Opdracht 4: Magische Vierkanten Stefan Schrama, Evert Mouw, Universiteit Leiden 2007-08-14 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Uitleg probleem 2 3 Theorie 2 4 Aanpak 2 5 Implementatie 4 6 Experimenten

Nadere informatie

Inhoud leereenheid 4. Inleiding JavaScript. Introductie 99. Leerkern 100. Zelftoets 108. Terugkoppeling 109

Inhoud leereenheid 4. Inleiding JavaScript. Introductie 99. Leerkern 100. Zelftoets 108. Terugkoppeling 109 Inhoud leereenheid 4 Inleiding JavaScript Introductie 99 Leerkern 100 1 Leren programmeren in JavaScript 100 2 Chapter 1: Introduction 101 3 Chapter 2, paragrafen 1 t/m 5 102 4 Chapter 2, paragrafen 6

Nadere informatie

Datastructuren Programmeeropdracht 3: Expressies. 1 Expressies. Deadline. Dinsdag 8 december 23:59.

Datastructuren Programmeeropdracht 3: Expressies. 1 Expressies. Deadline. Dinsdag 8 december 23:59. Datastructuren 2015 Programmeeropdracht 3: Expressies Deadline. Dinsdag 8 december 23:59. Inleiding. Deze opdracht is losjes gebaseerd op Opdracht 5.13.2 in het boek van Drozdek. U wordt gevraagd expressies

Nadere informatie

int getaantalpassagiers{): void setaantalpassagiers(int aantalpassagiers);

int getaantalpassagiers{): void setaantalpassagiers(int aantalpassagiers); bestand voertuig.h biz. 1 van 2 #ifndef VOERTUIG H #define VOERTUIG H #include using std::string; class Voertuig { public: Voertuig(); Voertuig(const string& inschrijvingsnumrner, const string&

Nadere informatie

Small Basic Programmeren Text Console 2

Small Basic Programmeren Text Console 2 Oefening 1: Hoogste getal Je leest een reeks positieve gehele getallen in totdat je het getal 0 (nul) invoert. Daarna stopt de invoer en druk je een regel af met het hoogste getal uit de reeks. Voorbeeld:

Nadere informatie

Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Faculteit Economie en Bedrijfskunde Faculteit Economie en Bedrijfskunde Op dit voorblad vindt u belangrijke informatie omtrent het tentamen. Voordat u met het tentamen t: lees dit voorblad! Tentamen: V&O IV: Programmeren Tentamendatum &

Nadere informatie

Lineaire data structuren. Doorlopen van een lijst

Lineaire data structuren. Doorlopen van een lijst Lineaire data structuren array: vast aantal data items die aaneensluitend gestockeerd zijn de elementen zijn bereikbaar via een index lijst: een aantal individuele elementen die met elkaar gelinkt zijn

Nadere informatie

Aanvullende toets Gameprogrammeren (INFOB1GP) Woensdag 24 december 2014, uur

Aanvullende toets Gameprogrammeren (INFOB1GP) Woensdag 24 december 2014, uur Aanvullende toets Gameprogrammeren (INFOB1GP) Woensdag 24 december 2014, 13.30-15.30 uur Naam: Studentnummer: Het tentamen bestaat uit 4 opgaven. Opgaven 1 levert 8 punten op, opgave 2 levert 12 punten

Nadere informatie

Inleiding programmeren

Inleiding programmeren Inleiding programmeren Docent: José Lagerberg Assistenten: Robin de Vries, Jordy Perlee, Dimitri Belfor, Stephen Swatman, Erik Kooistra, Daan Kruis, Daniel Louwrink Cursusinformatie: https://staff.fnwi.uva.nl/j.m.lagerberg

Nadere informatie

extra oefening algoritmiek - antwoorden

extra oefening algoritmiek - antwoorden extra oefening algoritmiek - antwoorden opgave "Formule 1" Maak een programma dat de gebruiker drie getal A, B en C in laat voeren. De gebruiker zorgt ervoor dat er positieve gehele getallen worden ingevoerd.

Nadere informatie

Informatie over. 5VWO DT51: JavaLogo. Casper Bezemer. Toetsweek 1 13 oktober 2016

Informatie over. 5VWO DT51: JavaLogo. Casper Bezemer. Toetsweek 1 13 oktober 2016 Informatie over 5VWO DT51: JavaLogo Casper Bezemer Toetsweek 1 13 oktober 2016 1 Informatie Voor toets DT51 wordt jou gevraagd Java(Logo) programma s te schrijven. De eerste opdracht is een Krimpfiguur,

Nadere informatie

Objectgeoriënteerd Programmeren in C++

Objectgeoriënteerd Programmeren in C++ Objectgeoriënteerd Programmeren in C++ Woef, woef! De Haagse Hogeschool Opleiding Elektrotechniek 27 april 2015 J.Z.M.Broeders@hhs.nl van is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-Gelijk-

Nadere informatie

Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, uur

Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, uur Uitwerking Tweede deeltentamen Imperatief programmeren - versie 1 Vrijdag 21 oktober 2016, 13.00-15.00 uur 1. De situatie die ontstaat door class A : B C D; kan beschreven worden door (a) B is een A (b)

Nadere informatie

Programmeermethoden. Functies vervolg. Walter Kosters. week 5: 1 5 oktober kosterswa/pm/

Programmeermethoden. Functies vervolg. Walter Kosters. week 5: 1 5 oktober kosterswa/pm/ Programmeermethoden Functies vervolg Walter Kosters week 5: 1 5 oktober 2018 www.liacs.leidenuniv.nl/ kosterswa/pm/ 1 Files manipuleren 1 Deze void-functie telt niet-lege regels in een file invoer: void

Nadere informatie

C++ programmeermethoden Bachelor Kunstmatige Intelligentie

C++ programmeermethoden Bachelor Kunstmatige Intelligentie C++ programmeermethoden Bachelor Kunstmatige Intelligentie 1e Deeltentamen Datum: 28 maart 2016 Tijd: 13.00-14.30 Aantal pagina s: 8 (inclusief voorblad) Aantal vragen: 5 Maximaal aantal te behalen punten:

Nadere informatie