t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s) Noa Cohen (kinderhoekje)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s) Noa Cohen (kinderhoekje)"

Transcriptie

1 Jan 2007 Tewet/Sjewat 5767 t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s) Noa Cohen (kinderhoekje) Stichting Joodse Gemeenschap Flevoland en omstreken De Sjoel in Weesp waar ook U welkom bent. CHANOEKA december Kislew 5767 Zie ook pagina 3.

2 In dit nummer o.a. Inhoud 2 Chanoeka en 4 Vergaderdata bestuur 4 Masorti en homoseksualiteit 5 en 6 Schenkingen 6 Sjoeldiensten Weesper Synagoge Bestuur 7 Even voorstellen en Israël speciaal 8, 9 en 10 Zo zoon zo vader 10 Puzzelrit Sjoeldiensten 12 Verjaardagen 13 Edward Schulkes 13 en 14 Noa s Kinderhoekje 15,16 en 17 Joodse lessen 18 Colofon Het Loechie is een uitgave van de Stichting Joodse Gemeenschap Flevoland e.o. Masorti Almere- Weesp. Het blad verschijnt 10 x per jaar en is zowel bestemd voor leden van de gemeente als voor honoraire leden, donateurs en andere belangstellenden. Leden, honoraire leden en donateurs en adverteerders krijgen Het Loechie gratis toegezonden. Het doel is het verstrekken van informatie over de activiteiten van de gemeente, het berichten over het Joodse leven in deze regio en het verbeteren van de onderlinge band. De redactie bestaat voorlopig uit Bernhard Cohen, Lidio Blankstein en Noa Cohen. De redactie verwelkomt brieven en andere bijdragen van lezers. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen te redigeren of te weigeren. De redactie neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud artikelen. De redactie neemt geen verantwoordelijkheid van geplaatste advertenties. De foto s zijn van Lidio Blankstein. Voor op- of aanmerkingen en informatie kan men zich wenden tot het secretariaat van het JGF tel Informatie over tarieven en voor waarden van advertenties worden verstrekt door Bernhard Cohen, telefoon Kopij en advertenties kunnen gestuurd worden aan Het Loechie Dick Laanweg KD Almere en kan ook info@masorti.nl Het Postbankrekening nummer is : Ingeschreven KvK Flevoland onder nr

3 Chag Chanoeka 26 Kislew december 2006 De middag begon met een ontvangst in de Weesper Sjoel met koffie en overheerlijke soefganiot, kon bijkletsen. Ene meneer X happen aan andermans aangegeten soefgania, hij vond ze zo lekker, het valt toch niet op als er een extra hapje vanaf is. Tegen zonsondergang werden maar liefst 11 chanoekiot aangestoken, uiteraard met de bijbehorende berachot. thee of waarbij iedereen even werd betrapt op het Direct daarop volgde de bekendmaking dat Wilma Degen, uit naam van haar echtgenoot Marc z.l. en haarzelf, de kehilla twee rimonniem (siertorens) kado deed. Het was een emotioneel moment, Marc had ze zelf willen geven aldus een aangedane Bernhard Cohen, dat verteld hij mij kort voor zijn overlijden. Joe Krant ging verder met het vertellen van een heus Chanoeka verhaal over Malka s geheime latke recept; latkes zo licht en luchtig als een wolk! De moraal van het verhaal was: het maakt niet uit hoe je de latkes bakt, ze smaken altijd hetzelfde. Na een maaltijd van lekkere linzensoep en dito broodjes begon de Chanoeka bingo, het was erg spannend! In de eerste ronde won bestuurslid Alex Waterman een prijs, was dat doorgestoken.

4 kaart?? werd er hier en daar gefluisterd. Maar nee, het is en blijft gewoon een geluksspelletje, mazzel dus. Een andere prijs, het worstpakket van Slagerij Marcus en een boodschappenkarretje gingen naar Rachel Cohen de Lara. In de tweede ronde was een tas van een of ander duur merk te winnen, maar niemand vond hem eigenlijk mooi. Nicky Cohen kon wel door de grond zakken toen zijn vrouw Liesan het pracht ding won. Jordy Waterman, die de bingo getallen oplas, probeerde voor de derde ronde alles en iedereen te bewegen om een reeks bingokaarten voor hem in te vullen, omdat hij natuurlijk niet twee dingen tegelijk kon doen. Dit om de velbegeerde pokertafel in handen te krijgen en het lukte hem ook nog! Alhoewel niet zonder enige consternatie, want het bleek een driedubbele bingo, maar dat werd sportief opgelost. Na deze enerverende ronde kwamen de kinderen weer terug in de Sjoel. Zij hadden namelijk in de keuken onder de bezielende leiding van Tamar Waterman uit klei chanoekiot gemaakt. Er werd unaniem besloten dat ze allemaal zo mooi waren dat ieder een kadootje verdiende, een FM radio in de vorm van een pen. In de vierde ronde, de superbingo, was de hoofdprijs een barbecue, deze werd gewonnen door mevrouw Sylvia Veffer En aldus werden de prijzen verdeeld, ook felicitaties aan al de prijswinnaars die (onopzettelijk) niet met naam genoemd zijn. Enige mensen zonder prijs namen uiteindelijk maar de decoratieve rozen mee naar huis. En zo was iedereen toch tevreden! Het was een zeer geslaagde Chanoekah viering. Met dank aan de evenementencommissie. Laura Splint Het bestuur van de Stichting JGF Almere Weesp vergadert om de twee maanden. 11 februari 2007 om uur ten huize van de fam Blankstein 8 april 2007 om uur ten huize van de fam Machin 3 juni 2007 om uur ten huize van de fam Waterman 9 september 2007 om uur ten huize van de fam B.Cohen 4 november 2007 om uur ten huize van de fam N.Cohen Deze vergaderingen zijn openbaar en altijd toegankelijk voor de bij ons aangeslotenen( leden), wel verzoeken wij u zich 1 week vooraf aan te melden bij onze secretaris.

5 Masorti erkend homoparen en -rabbijnen Het hoogste rechtscollege van de Masorti, een conservatieve middenstroming in het hedendaagse jodendom, heeft deze week ingestemd met de aanstelling van homoseksuele rabbijnen en met de viering van verbintenissen tussen partners van hetzelfde geslacht. De beslissing, die volgt op jaren van debat, wordt verafschuwd door traditionalisten die de conservatieve stroming ervan beschuldigen niet langer de joodse wetten te eerbiedigen. Anderen noemen het historische besluit juist de langverwachte stap naar volledige erkenning van joodse homoseksuelen. 'Dit is een gigantische stap vooruit', zei Sarah Freidson, medevoorzitter van Keshet, een studentenvereniging van het Joodse Theologische Seminarie in New York, dat voor verandering en seksuele diversiteit ijvert. De vergadering van het rechtscollege was een afspiegeling van de tegenstellingen onder conservatieve joden, ook wel masorti genaamd. De 25 rabbijnen van het rechtscollege beslisten tijdens een tweedaags overleg achter gesloten deuren in een synagoge aan Park Avenue over drie teshuvot, of antwoorden op de vraag of de halacha (joodse wetten) homoseks toestaan. Twee antwoorden bevestigden het verbod op homoseksualiteit. Maar een derde teshuvot erkent homoparen en de benoeming van homoseksuele en lesbische rabbijnen. Anale seks blijft echter hoe dan ook verboden. Met het besluit laat het rechtscollege het aan de synagogen zelf om te beslissen of ze homoseksuele rabbijnen accepteren en homoparen met elkaar willen binden. Beide beslissingen worden immers door de nieuwe interpretatie van de joodse wetten toegestaan. 'We geloven in pluralisme', zei rabbijn Kassel Abelson, voorzitter van het College voor joods recht en standaarden van de rabbijnse vergadering, na afloop. Maar uit protest hebben vier leden van het rechtscollege ontslag genomen. Ze zijn van mening dat de beslissing een inbreuk maakt op de halacha, het joodse recht. Een rabbijn, Joel Roth, verklaarde zijn functie te hebben neergelegd omdat de beslissing om homoseksuele rabbijnen toe te staan 'buiten de realiteit van de halacha staat'. Liberale joden, de grootste stroming binnen het jodendom, erkennen al sinds 1990 homo- en lesbische relaties en staan rabbijnen sinds 2000 toe personen van hetzelfde geslacht met elkaar te binden. Voor orthodoxe joden en ultraorthodoxe joden (Chassidim) zijn deze zaken volstrekt uit den boze.

6 Het masorti of conservatieve jodendom is een richting binnen het jodendom die wijzigingen in de joodse wet toestaat wanneer deze zijn gemachtigd door een geaffilieerd rabbinaat. Conservatief betekent hier dat men, in tegenstelling tot het liberaal jodendom, zich vrij strikt vasthoudt aan de traditionele wetten van het jodendom. Masorti betekent 'traditioneel' in het Hebreeuws. In het conservatief jodendom wordt op de naleving van de meeste vereisten van de joodse wet aangedrongen, zoals besnijdenis van mannelijke zuigelingen en het eten van ongerezen brood tijdens pesach. De richting staat evenwel open voor de aanpassing van de vereisten van enkele wetten om rekening te houden met moderne omstandigheden, bijv. enkele details van de joodse spijswetten. De Nederlandse beweging van het conservatieve jodendom bestaat sinds 2004 als afscheiding van het orthodoxe jodendom (NIK), heet Masorti Nederland en heeft ongeveer 120 leden. Momenteel is er één Masorti-gemeente in Nederland de gemeente Almere-Weesp met een synagoge in Weesp. [Bronnen: New York Times & Wikepedia] Schenkingen voor JGF-Masorti Almere Weesp in de Weespersjoel. Het bestuur is Mevrouw W. Degen zeer dankbaar voor het schitterend geschenk in de vorm van een paar zilveren Rimoniem (Torentjes voor een van de Thora rollen. ) Ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot Marc Degen Men zegt wel eens Goed Voorbeeld Doet Goed Volgen Laat u niet weerhouden om dit goede voorbeeld te volgen Wij hebben uw hulp hard nodig. Belt u eens met onze penningmeester Sandra Blankstein. Telf

7 Samenstelling van het bestuur Voorzitter: D.B. Bernhard Cohen P.R., Contacten Masorti Olami, Masorti Europa Politiek, Website & Rabinale Contacten Tel: of Fax: Secretaris: D.B. Alex Waterman Masorti Nederland Tel: of D.B. Sandra Penningmeester: Blankstein Tel: of Onderwijs, Opleidingen, Masorti Nederland Lid: Nicky Cohen Tel: of Lid: Lidio Blankstein Tel: Of Lid: Joe Krant Tel: of Sjoelbestuur, Masorti Nederland, Masorti Europa &Veiligheid Evenementencommissie Chewre Kadiesje Opleidingen, Catering, Kasjroet Sjoelbestuur Donateurs die minimaal het lidmaatschap bedrag van 120 doneren, genieten ook de voordelen van het lidmaatschap. Van het bestuur: Hulp aangeboden. Aan de redactie van het Loechie. De dames H. Waterman en L. Splint

8 Laura in Jerusalem. Even voorstellen Mijn naam is Laura Splint, en ik ben 33 jaar jong. Gedurende de afgelopen 10 jaar ben ik werkzaam geweest op verschillende laboratoria, ik heb namelijk een HBO opleiding gedaan tot biochemisch analist. Op het ogenblik werk ik in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en houd ik me, vier dagen in de week, bezig met onderzoek naar hart- en vaatziekten. Sinds september 2006 ben ik in de gelukkige omstandigheid om een Gioer-cursus bij Masorti Almere / Weesp te mogen volgen. Alhoewel sommige mensen mij daarom voor gek verklaren of op zijn minst bevreemd aankijken als ze ervan horen. Hoe is dat nu zo gekomen vraagt men dan, tja in 2001 was ik uit interesse een opleiding tot docent godsdienst / levensbeschouwing begonnen en daar ben ik, al in het eerste jaar, besmet geraakt met het een koortsachtige nieuwsgierigheid voor alles wat met het Jodendom te maken heeft. Om een lang verhaal kort te maken; ik ben van mijn katholieke geloof gevallen, dat was een weg van veel verwarring, woede, frustratie en verdriet, om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat ik ondanks dat alles bleef vertrouwen op de Eeuwige en dat ik daarmee iets moet doen, want tenslotte wat is een geloof zonder daden? Met zulk een nieuwsgierigheid naar alles wat Joods is, kon natuurlijk een bezoek aan Israel niet uitblijven. Hieronder volgt een verslag van mijn vakantie van augustus Dit verhaal is al eens gepubliceerd in het OJEC Periodiek (Overleg Orgaan van Joden en christenen), maar op verzoek van Bernhard Cohen nu ook in t Loechie. Israel speciaal! Israel stond al een tijdje hoog op mijn lijstje van mogelijke vakantiebestemmingen en dit jaar had ik de knoop doorgehakt: ik zou gaan... maar hoe? Mijn reisgenote van vorig jaar wilde niet mee, ze houdt niet van vliegen. Misschien een groepsreis dan, want in m n eentje reizen vind ik niet geweldig. Ik had de keuze uit een christelijke rondreis met

9 dagopeningen en afsluitingen (i.e. gebeden e.d.) of een peperdure reis door natuurgebieden, geen van beiden een goede optie voor mij. Maar na wat speurwerk op het internet, had ik de oplossing gevonden: een Intensieve Cursus Modern Hebreeuws (Ulpan) gedurende 1 maand aan de Universiteit van Haifa in Galilea, YES! Ruim een maand was ik bezig met de voorbereidingen, een vliegticket regelen, een doktersverklaring, verzekeringspapieren, pasfoto s en traveler s cheques opsturen etc, etc. Daarna was het wachten, maar uiteindelijk werd het vrijdag 5 augustus en nam ik het vliegtuig. Eerst naar Zürich, en vervolgens door naar Tel Aviv. Bij de landing op Ben- Goerion was ik beetje emotioneel... mijn eerste keer in Erets Yisrael, the Holy Land... De standplaats van de sherut (een soort taxi waarbij meerdere mensen gezamenlijk reizen voor een vaste prijs) was gemakkelijk te vinden. En vlak voor het ingaan van Sjabbat zat ik in een smerige studentenkamer op de campus van de Universiteit, maar op jom risjon (zondag) was de viezigheid in no-time verholpen met wat schoonmaakspullen uit de campuswinkel. De ontvangst was prima, we werden overladen met informatie over de Ulpan en alle sociale aktiviteiten zoals lezingen, volksdansen, zingen, wandelingen en de dinsdag- en weekend-trips. Op Sjabbat werd er een tour rond Haifa georganiseerd, dat was erg handig want dan weet je een beetje de weg. De Ulpan begon op zondag, ik zat op niveau alef, dat is het eerste en laagste niveau, gelukkig kon ik de Hebreeuwse letters al lezen en schrijven. Na twee dagen kregen we een test en werden de twee alef klassen herverdeeld. Ik kwam in de hogere van de twee en vanaf dat moment werd er nauwelijks nog een woord Engels in de klas gesproken. De snelheid van de Thalys is niets vergeleken met het tempo van mijn overigens uitstekende docente. Vanwege deze snelheid was de Ulpan pittig, een echte uitdaging en bij tijd en wijlen frustrerend, maar tegelijkertijd erg leuk en leerzaam! De georganiseerde trips waren zeer de moeite waard. We gingen naar Nazareth, dat is tegenwoordig een bijna volledig Arabische stad. Tevens naar Jerusalem, een geweldig oord met een zeer aparte sfeer. Bij het ingaan van Sjabbat stonden we bij ha kotel ha ma araavi, de klaagmuur, weer een emotioneel moment voor mij. Deze muur is het enige overblijfsel van het Tempelcomplex. De Tempel bevatte de Heilige Ark met daarin de Stenen Tafelen met de 10 woorden, en deze muur is daarom de meest heilige plek voor Joden. Bij de Klaagmuur hadden we een fantastisch uitzicht op een zee van bontmutsen, en dat bij 32ºC!! De chassidische Joden dragen op Sjabbat en feestdagen namelijk bontmutsen zoals die in de 18 e eeuw werden gedragen door de Poolse adel. Ik was samen met Ulpan-vriendin Anke in het Austrian Hospice blijven overnachten (i.e. de herberg voor Oostenrijkse pelgrims, maar anderen zijn ook welkom). Het hospice ligt aan de Via Dolorosa in de Oude Stad. De volgende morgen (4.00u) werden we gewekt

10 door de moe azzin (zanger) in de minaret (toren) van de ernaast liggende moskee. In eerste instantie was ik geïrriteerd vanwege het vroege tijdstip, maar toen ik naar het gezang lag te luisteren, ik kon weinig anders, werd ik zo half slapend meegevoerd op de golven van de melodie. Het was werkelijk prachtig, de man had een erg mooie stem. De Golan Hoogte in het noorden was een ervaring op zich. Eerst naar the Golan Heights Winery, een drietal heerlijke koshere wijnen proeven en natuurlijk heb ik een flesje meegenomen. Vervolgens door naar het noordelijkste puntje van Israel, de grens met Syrië, waar we de berg Hermon en Damascus konden zien. We overnachtten op een kampeerplaats in de open lucht en op de kale grond vol met kleine steentjes. Au! Erg pijnlijk! Achteraf hoorde ik dat men daar een schorpioen gevangen had; het was maar goed dat ik daar niets van wist toen ik in mijn slaapzakje kroop. De volgende dag gingen we wandelen en dat is zeer af te raden in augustus, het was 36 graden! Maar gelukkig was er de mogelijkheid om te zwemmen, heerlijk afkoelen. Die dag heb ik 5,5 liter water gedronken. Verder hadden we nog uitjes naar Zichron Ya akov; één van de eerste Joodse nederzetting in Palestina (ruimschoots voor WOII) en naar het Holocaust Museum van de Kiboets Lochamei HaGeta ot (the Ghetto Fighters) vlakbij Akko, dat is iets ten noorden van Haifa aan de kust. Wat ging de tijd snel! Na twee weken, het leken slechts enkele dagen, hadden we een zogeheten mid-term test, die ik goed gemaakt heb. Op de resultaten van de final test wacht ik nog, die krijgen we thuisgestuurd inclusief certificaat. Op de terugreis had ik pech. Mijn Swiss Air vlucht was omgezet naar ElAl en was 2 uur vertraagd. Bovendien moest ik mijn koffer en tassen volledig uitpakken, maar het douane personeel was zeer aardig en behulpzaam om de boel weer in te pakken. Jongens, wat een ervaring was deze reis en zoveel leuke mensen ontmoet! Zeer speciaal! Zo zoon zo vader Na het t.v. debuut van zijn zoon Sem Cohen bij praatjesmakers j.l. 17 december is het nu de beurt aan zijn vader.nicky Cohen In het televisieprogramma 'Het Zout van Almere' zal Nicky Cohen als eerste van de vele religies die er in Almere zijn, zijn licht laten schijnen over het Jodendom zoals Masorti dit beleefd. Vanaf. 1 februari zal dit tweewekelijks programma, op donderdag tussen 18:00 en 19:00 uur, worden uitgezonden op StadsTV Almere. Het is een programma waarin aandacht wordt besteed aan de diverse religies in Almere. De gewone burger op straat komt aan het woord, maar ook praten we met leidinggevenden van kerk, synagoge, moskee of gebedshuis.

11 Puzzelrit 2007 Ook dit jaar heeft de puzzelrit commissie samen met de evenementen commissie besloten weer een puzzelrit te organiseren en wel voor de 8 e keer. De datum voor deze puzzelrit is gepland is 24 juni Schrijft u deze datum op in uw agenda zodat u deze dag niet hoeft te missen. Het belooft weer iets moois te worden. Op de foto de winnaars van de puzzelrit 2006 de families Naber Waterman en Veffer en daar achter de puzzelrit organisators Alex Waterman en Nicky Cohen en Bernhard Cohen de sponsor van de wisseltrofee. STEUN MASORTI VOOR DE TOEKOMST VAN TRADITIONEEL JODENDOM IN NEDERLANDDONATIES LEGATEN ERFENISSENT.N.V. PENNINGMEESTER MASORTI POSTBANK Sjoeldiensten en feestdagen te houden in Weesper Synagoge

12 Zaterdag 13 januari 2007 Zaterdag 27 januari 2007 Zaterdag 17 februari 2007 Zaterdag 24 februari2007 Zondag 4 maart 2007 Zaterdag 10 maart 2007 Zaterdag 24 maart 2007 Maandag 2 april Zaterdag 7 japril 2007 Zaterdag 21 april 2007 Zaterdag 5 mei 2007 Zaterdag 19 mei 2007 Zaterdag 16 juni 2007 Zaterdag 30 juni 2007 Zaterdag 1 september 2007 Donderdag 13 september 2007 Vrijdag 21 september 2007 Zaterdag 22 september 2007 Zaterdag 6 oktober 2007 Zaterdag 20 oktober 2007 Zaterdag 3 november 2007 Zaterdag 17 november 2007 Zaterdag 1 december 2007 Zondag 9 december 2007 Zaterdag 15 december 2007 Zaterdag 29 december 2007 Kidoesj aangeboden door Bep Cohen t.g.v. verjaardag Sem Cohen Kidoesj aangeboden door M.Löwenberg K. Löwenberg en L.Cohen Löwenberg t.g.v. 10 e jaartijd van Herman Löwenberg z l. Poeriemfeest Kidoesj aangeboden door Alex Waterman t.g.v. zijn 50 verjaardag Seideravond Schoolvakanties Rosh Hasjana Kol Nidrei Jom Kipoer en Simchat Thorah viering Chanoeka Evenals vorige jaren stellen wij u in de gelegenheid om een Kidoesj te sponsoren, omdat u jarig bent of wordt of als u wat anders te vieren heeft, u steunt hiermee de Kehillah en mag dit aftrekken bij de belasting Opkopen van alle mitswoth tgv b.v verjaardag of jaartijd op Sjabbath 10,00 Jom Tov 25,00 Kol Nidre i 25,00 Jom Kippoer Sjachariet 25,00 Moesaf 25,00 Ngeilah 25,00 Reserveren bij onze Gabbe Nicky Cohen

13 Het bestuur feliciteert de jarigen van de maand januari Sylvia Veffer-Polak Hanna Waterman Edward Schulkes Edward Schulkes 40 jaar Ik heb Edward Schulkes leren kennen in 1998 toen wij nog in het Kardoes bijeenkwamen. In deze tijd kwam hij altijd trouw met zijn vrouw Jacqueline en kinderen mee naar de sjoeldiensten. Toen wij gingen verhuizen van het Kardoes naar de Markerkant bood Edward zich aan om diverse klusje voor ons op te knappen, toen al bleek dat Edward twee gouden handen had, niets was hem te veel, hij hielp met elektra werk of bouw werk en alle voorkomende werkzaamheden. Edward stond en staat altijd met raad en daad voor ons klaar. Toen wij in 2005 een congres wilden organiseren en dat later veel meer werk bleek dan verwacht, was Edward meteen bereid om in de organisatie commissie zitting te nemen. Het succes van dit congres was mede te danken aan Edward. Edwards betrokkenheid bij Masorti komt voort uit nieuwsgierigheid zoals hij zelf eens schreef :

14 Mijn betrokkenheid bij Masorti komt voort uit nieuwsgierigheid. Toen mijn vrouw deelnam aan de activiteiten van het JGF, ging ik mee voor haar en voor mijn eigen nieuwsgierigheid. In het begin was het vreemd. Niet alleen voor mij, ik was niet gewend aan de gedragingen en rituelen in sjoel, maar ook voor de andere sjoelgangers, wie was die niet joodse vent en wat komt hij doen? Uiteindelijk hebben we elkaar leren kennen en waarderen. Masorti is voor mij een ongedwongen kerkgenootschap omkleed met veel leuke activiteiten en vooral gezelligheid. Edward Schulkes: Nu na bijna 10 jaar betrokken te zijn bij het Jodendom is er bij Edward nog steeds geen spoor te bekennen dat hij er genoeg van heeft. Als niet-jood viert hij alle feestdagen mee, als er wat te vieren valt is Edward erbij en helpt nog steeds als het nodig is. Dit moet voor zijn vrouw Jacqueline een hele steun zijn. Edward Schulkes een niet Jood met NESJOMME waar menigeen een voorbeeld aan kan nemen. Bernhard Cohen. voorzitter Brand/inbraakwerende kasten en kluizen Met de hoogste korting en de beste service Tel: fax:

15 1. een verhaaltje 2. een woordzoeker 3. een kleurplaat Noa s joodse kinderhoekje. een verhaaltje. dit verhaaltje gaat over rabbijn Dallet en rabbijn Dallet is heel stout en wat doet die dat kom je zo te weten. Er was eens een rabbijn en hij heette Dallet en hij was heel stout hij pakte van iedereen speelgoed en dingen af.een pop van een meisje, een beer van een jongen, maar ook soms een keppel of een mezoeze. Op een dag kwam rabbijn Dallet bij zijn huis bij zijn huis? hij had geen huis meer alleen het speelgoed of spullen van de mensen maar hij kon er niks mee. toen zat hij te denken wat zal ik doen, wat zal ik doen? Ik weet het ik geef alles terug en hij gaf alles terug en toen had hij zijn eigen huis en zijn spullen weer. En wie zou dat gedaan hebben? nou dat was natuurlijk god. Einde

16 Zoeken maar r g h p v k n l p d w d m h j j f h i j r a b b a k l m k d m l k z e t a d j d a l e f n l a m e d n e g x a i n c o w r t m 1.dallet 2.alef 3.ima 4.abba 5.lamed

17 Kleurplaat.

18 Joodse lessen voor kinderen van onze leden vanaf 6 jaar. De lessen worden vanaf september 2006 dinsdagmiddag om de week gegeven. Docent: Kitty Machin. Van uur tot uur. De lessen zullen gaan over: Joodse tradities, religie,gebruiken en taal. U kunt nog steeds inschrijven bij Alex Waterman a.g.waterman@chello.nl De lessen worden gegeven bij Kitty thuis..

19

20

t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s)

t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s) Nov 2006 Chesjwan 5767 t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s) Stichting Joodse Gemeenschap Flevoland en omstreken De Sjoel

Nadere informatie

t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s) Noa Cohen (kinderhoekje)

t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s) Noa Cohen (kinderhoekje) Dec 2006 Kislew 5767 t LOECHIE Activiteiten en Nieuws folder voor de Flevopolder en omstreken. Verzorgd door:b.cohen en L.Blankstein (foto s) Noa Cohen (kinderhoekje) Stichting Joodse Gemeenschap Flevoland

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het jodendom Naam: Het jodendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden op www.geloofik.nl.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

September-oktober 2014 elloel -5775

September-oktober 2014 elloel -5775 September-oktober 2014 elloel -5775 We are grateful for the support of Masorti Olami and the World Zionist Organization. 1 INHOUD sjoeldiensten Pag. 3 Advertenties Pag. 5 Advertenties Pag 7/8 Het bestuur

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

BAR/BAT MITSWA SCHOOL OPDRACHT. Bar mitswa-oorkonde Vervaardiger: onbekend. Jaartal: 1940

BAR/BAT MITSWA SCHOOL OPDRACHT. Bar mitswa-oorkonde Vervaardiger: onbekend. Jaartal: 1940 b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT a w s t i m r Ba a w s t i m Bat Bar mitswa-oorkonde

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer

Vertrouwen. Margriet Ledin-de Hoop. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Vertrouwen Margriet Ledin-de Hoop Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Inhoudsopgave Woord vooraf 6 1. Op reis 8 2. Spring! 15 3. Ver weg of heel dichtbij? 24 4. Actief afwachten 32 5. In vertrouwen keuzes

Nadere informatie

Waarom is deze avond

Waarom is deze avond Waarom is deze avond Het doel Kinderen, vanavond ga ik jullie een verhaal vertellen wat mij lang geleden eens overkomen is. Of het iets goeds was, dat mij was overkomen? Ja het was iets goeds. Hoewel,

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Welkom op de pagina van groep 8b! Het komende schooljaar zullen wij hier regelmatig leuke nieuwtjes en weetjes uit onze groep plaatsen

Welkom op de pagina van groep 8b! Het komende schooljaar zullen wij hier regelmatig leuke nieuwtjes en weetjes uit onze groep plaatsen maandag 7 december 2015 Welkom op de pagina van groep 8b! Het komende schooljaar zullen wij hier regelmatig leuke nieuwtjes en weetjes uit onze groep plaatsen Planning spreekbeurt Planning nieuwskring

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Verslag stage ID-dance

Verslag stage ID-dance Verslag stage ID-dance 1 Gabriëlle van Tussenbroek, 4D Inhoud Motivatie (pagina 3) Algemene gegevens (pagina 4) Gesprek werkplanning (pagina 5) Verloop stageperiode (pagina 6) Afsluitende beschouwing en

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat.

De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. Hoofdredactie: Paul Meekhof mei / juni 2015 Pagina s : 10 NR 4 De foto hierboven laat het eigenlijk al zien, waar dit nummer overgaat. De herdenking van afgelopen 4 mei en de viering van 5 mei. Voor het

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Kort bestuursverslag 2015. Amsterdam, mei 2016

Kort bestuursverslag 2015. Amsterdam, mei 2016 Kort bestuursverslag 2015 Amsterdam, mei 2016 HIGHLIGHTS 2015 Sjoeldiensten sjabbatochtend -> grootste orthodoxe sjoel van Nederland! 125 175 m/v/kind per keer Sjoeldiensten vrijdagavond -> Wekelijks werd

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Tafeldienst, Voorganger: Mia Versteege Thema: Miscommunicatie m.m.v. Frans Leijten, orgel VOORBEREIDING

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen 19.00 uur LAAT HET FEEST ZIJN IN DE HUIZEN (Opw. 533) Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Geweldige krant Oktober

Geweldige krant Oktober Geweldige krant Oktober Krant van en voor groep V6/7 van basisschool de Korenaar. Redactie september: Raoul Dena Stijn Manon Belangrijke data in oktober: Verjaardagen: 27 nov.: Mahdy 8 nov.: dag van respect

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Woord vooraf 7. 1. Inleiding 9

Woord vooraf 7. 1. Inleiding 9 Inhoud Inhoud Woord vooraf 7 1. Inleiding 9 2. Geschiedenis van het Jodendom 14 2.1. Van Abraham tot Christus 2.2. Van Herodes tot de Talmoedscholen 2.3. Van middeleeuwen tot verlichting 2.4. Van verlichting

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Vrienden van onze Heer Jezus Christus,

Vrienden van onze Heer Jezus Christus, Overdenking 24 maart 2016, Witte Donderdag, in de Sixtuskerk 1 e lezing Ex. 12: 1-14 We zingen als antwoordpsalm 81: 1, 4, 7, 8, 9 2 e lezing Lucas 22: 7-20 We zingen Lied 558: 1, 2, 4 Door Ds A.J. Wouda

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier!

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier! Schooljaar 2015-2016 Nr 3 22 januari 2016 Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij Weetjes uit groep 4 wensen jullie veel leesplezier! Groetjes groep 4

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Lucas 9 11b -17 Geven jullie hen maar te eten Omdat Jezus zulke mooie verhalen over

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Bij de lessen over de Feestdagen wordt in alle klassen gebruik gemaakt van de door Rimon-ljloc ontwikkelde LESkisten

Bij de lessen over de Feestdagen wordt in alle klassen gebruik gemaakt van de door Rimon-ljloc ontwikkelde LESkisten n algemeen LEERPLAN en doelen JAHADOET + TENACH TALMOED TORA onderwijs Liberaal Joodse Gemeenten In dit leerplan staan de doelen per leerjaar genoemd. Hieraan kan worden afgelezen wat een leerling in dit

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Aan de poort van de stad der geletterdheid

Aan de poort van de stad der geletterdheid Aan de poort van de stad der geletterdheid Wij hebben besloten om eindelijk onze stem te laten horen. Samen met de cursisten en docenten. Omdat je als laaggeletterde geen toegang krijgt tot de stad. Met

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

CBS Prins Maurits Orionstraat 1-2 2651 GS 010-5117078 info@pmschool.nl www.pmschool.nl

CBS Prins Maurits Orionstraat 1-2 2651 GS 010-5117078 info@pmschool.nl www.pmschool.nl nr: 14 3 juli 2015 CBS Prins Maurits Orionstraat 1-2 2651 GS 010-5117078 info@pmschool.nl www.pmschool.nl Voorwoord Hierbij ontvangt u de laatste nieuwsbrief van de Prins Mauritsschool. Terwijl Nederland

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Openingsgebeden INHOUD

Openingsgebeden INHOUD Openingsgebeden De schuldbelijdenis herzien Openingsgebeden algemeen Openingsgebeden voor kinderen Openingsgebeden voor jongeren INHOUD De schuldbelijdenis herzien De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus

Nadere informatie