Starten met mijn.vensters.nl

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Starten met mijn.vensters.nl"

Transcriptie

1 Starten met mijn.vensters.nl Starten met mijn.vensters.nl De beheermodule van uw SchoolVenster De beheermodule van uw SchoolVenster Afbeelding mijn.vensters.nl na inloggen (voorbeeldschool De Bolster) Klik op de SchoolVenster-tegel om te beginnen.

2 Gefeliciteerd! U hebt toegang tot de nieuwste versie van de beheermodule van uw SchoolVenster. In dit katern leggen we u uit hoe u uw SchoolVenster persoonlijk kunt maken, een toelichting kunt schrijven bij de beschikbare cijfers, hoe u decentrale indicatoren vult en hoe u data actief kunt publiceren. We nodigen u uit om rond te klikken en de website zo al doende te ontdekken. Wat zie ik als ik inlog? Wanneer u inlogt, ziet u eerst de SchoolVenster-Tegel. Klik hierop om te beginnen. U komt terecht op de startpagina van de beheermodule. Hier wordt informatie gegeven over wat u kunt op de website en naar welke pagina s u vanaf hier kunt navigeren. Bent u bestuurder en wilt u graag dat uw schoolleiders aan de slag gaan? In dit katern leest u hoe u gebruikers uitnodigt via het gebruikersbeheer. Bent u schoolleider en wilt u graag aan de slag? Vraag aan uw bestuurder of hij een account kan aanmaken. Via Vensters PO kunt u een betrouwbaar, genuanceerd en compleet beeld van uw school geven. De persoonlijke uitstraling van een school speelt hierin mee. Op de volgende pagina s leest u hoe u die uitstraling terug kunt laten komen in uw SchoolVenster. Soms behoeven de cijfers geen extra uitleg, maar soms ook wel. Daarom is er de mogelijkheid om een toelichting te schrijven bij iedere indicator. Waar en hoe u dat kunt doen, leest u verderop. Vensters PO is een nieuw product en het kan heel goed zijn dat u nog meer informatie wilt hebben, informatie mist of simpelweg even niet weet hoe u verder moet. In het laatste hoofdstuk wijzen wij u op de ondersteuning die we bieden. In dit katern Hoe krijg ik een account? IN DIT Hoe KATERN nodig ik nieuwe gebruikers uit? Hoe Een krijg persoonlijk ik een account? SchoolVenster: introductietekst en foto s Hoe Gegevensjaren, nodig ik nieuwe databronnen: gebruikers uit? hoe werkt dat? Hoe vul ik de decentrale indicatoren? Mijn persoonlijk SchoolVenster: Publiceren, waar kan ik op letten? introductietekst en foto s Een toelichting schrijven bij een indicator: waar en hoe? Gegevensjaren, Tevredenheidsinformatie databronnen: tonen hoe Sbo werkt en so dat? in Vensters Hoe Ondersteuning: vul ik decentrale waar vind indicatoren? ik die? Publiceren: waar moet ik op letten? Een toelichting schrijven bij een indicator: waar en hoe? Tevredenheidsinformatie tonen Sbo en so in Vensters Ondersteuning: waar vind ik die?

3 Hoe krijg ik een account? Hoe krijg ik een account? Hoe krijg ik een account? Om in mijn.vensters.nl aan uw SchoolVenster te werken, hebt u een gebruikersaccount nodig. Om in mijn.vensters.nl aan uw SchoolVenster te werken, hebt u een gebruikersaccount Schoolinfo heeft ieder nodig. schoolbestuur een activatielink gestuurd. Het schoolbestuur is de eerste die toegang heeft tot de beheermodule van het SchoolVenster. Eenmaal Schoolinfo ingelogd, nodigt heeft ieder bestuurder schoolbestuur voor iedere een activatielink school die gestuurd. onder zijn Het bestuur schoolbestuur valt, een is de gebruiker eerste die uit. toegang Bent u een heeft bestuurder? tot beheermodule Lees hieronder van hoe het SchoolVenster. u gebruikers kunt Eenmaal ingelogd, aanmaken nodigt zodat de scholen bestuurder aan de voor slag iedere kunnen. school die onder zijn bestuur valt, een gebruiker uit. Bent u een bestuurder? Lees hieronder hoe u gebruikers kunt aanmaken Bent u schoolleider zodat scholen wilt aan u graag de slag uw kunnen. eigen SchoolVenster vullen? Vraag dan een gebruikersaccount aan bij uw bestuur. Bent u schoolleider en wilt u graag uw eigen SchoolVenster vullen? Vraag dan een gebruikersaccount aan bij uw bestuur. Hoe nodig ik nieuwe gebruikers uit? Hoe nodig ik nieuwe gebruikers uit? Hoe nodig ik nieuwe gebruikers uit? Wanneer u gebruikersbeheerrechten hebt, kunt u in de beheermodule doorklikken naar het gebruikersbeheer. Klik rechtsboven op uw naam en klik op Beheer gebruikers. Wanneer u gebruikersbeheerrechten hebt, kunt u in de beheermodule doorklikken naar het gebruikersbeheer. Klik rechtsboven op uw naam en klik op Beheer gebruikers. In het gebruikersbeheer ziet u een lijst van bestaande gebruikers en kunt u rechten van bestaande gebruikers wijzigen. Hier nodigt u ook nieuwe gebruikers uit. Klik In daarvoor het gebruikersbeheer rechts op nieuwe ziet gebruiker. u een lijst van bestaande gebruikers en kunt u rechten van bestaande gebruikers wijzigen. Hier nodigt u ook nieuwe gebruikers uit. Klik daarvoor rechts op nieuwe gebruiker.

4 Om een nieuwe gebruiker uit te nodigen, hebt u de volgende gegevens nodig: Hebt u een account op bestuursniveau? Let dan op: gebruikers kunnen rechten krijgen om informatie te lezen, toe te voegen en te bewerken voor één school, verschillende scholen of alle scholen die onder een bestuur vallen. Wanneer een gebruiker maar voor één school toegang tot de beheermodule nodig heeft, vinkt u achter die school aan welke rechten een gebruiker krijgt. Hieronder ziet u bijvoorbeeld de Lukasschool, waaronder drie op zichzelf staande locaties horen. Maakt u een gebruiker aan voor de Lukasschool, dan vinkt u hokjes aan achter de Lukasschool op het laagste niveau: ZR-000. Maakt u een gebruikersaccount aan voor iemand die voor alle drie de scholen de Vensters gaat vullen? Dan vinkt u de hokjes op het hogere niveau aan: ZR. Hebt u de juiste gegevens ingevoerd en rechten verleend voor de juiste school? Klik dan op opslaan. De nieuwe gebruiker krijgt een uitnodiging met activatielink. Let op: De activatielink is zeven dagen geldig. Binnen een week moet een gebruiker actief zijn. Anders verloopt de account en moet de uitnodiging opnieuw aangemaakt en verstuurd worden.

5 Een persoonlijk SchoolVenster: introductietekst en foto s U wilt dat het SchoolVenster een persoonlijke weergave is van uw school. Hieronder ziet u de eerste pagina van een SchoolVenster. We noemen dit de welkomstpagina. Welkomstpagina Deze pagina is het eerste wat bezoekers van uw SchoolVenster zien. Met mooie foto s en eigen teksten kunt u deze pagina vormgeven naar de uitstraling van uw school. Vul via de beheermodule de indicator Algemene gegevens school in om dit te doen. Algemene gegevens school De indicator Algemene gegevens school bestaat uit verschillende blokken die u kunt invullen. Informatie toevoegen of wijzigen is erg eenvoudig. In blokken vindt u een zwarte knop met een witte tekst. Klik hierop om een handeling uit te voeren.

6 Contactgegevens De contactgegevens van de school zijn automatisch overgenomen vanuit DUO. Controleer deze gegevens en wijzig deze eventueel. Als extra informatie kunt u het onderwijsconcept van de school tonen. Deze informatie komt in het grijze blok op de welkomstpagina. Introductietekst Er staat standaard een introductietekst op de pagina. U kunt deze aanvullen met schoolspecifieke informatie, maar het is geen plaats om uw schoolprofiel te omschrijven. Het is belangrijk dat bezoekers op deze pagina in eerste instantie kunnen lezen wat er in het SchoolVenster te zien is. Lange lappen tekst schrikken af. Lees onze vijf tips voor het schrijven van teksten op internet als hulp, als u besluit deze tekst aan te passen. U vindt deze in de beheermodule onder downloads. De kopfoto De kopfoto blijft altijd zichtbaar voor een bezoeker van uw SchoolVenster. Ook wanneer deze verder klikt naar informatie over uw school. U kunt als kopfoto bijvoorbeeld een panoramafoto kiezen van uw schoolgebouw. Geen panoramafoto? Met behulp van het systeem maakt u snel een passende uitsnede uit een andere foto. Het logo In de kopfoto wordt een logo getoond. Standaard is dit het Vensters-logo. U kunt hier uw eigen logo invoegen. Doe dit in de beheermodule. Gebruik een logo met de juiste afmetingen: minstens 300x300 pixels. De slideshow Op de welkomstpagina kunt u een diavoorstelling laten zien met uw eigen foto s. We noemen dit de slideshow. De slideshow kunt u zelf zo divers maken als u wilt. Via de knop foto toevoegen kunt u nieuwe foto s uploaden. Ook kunt u een titel en een korte omschrijving bij de foto s geven. En vindt u de foto s van het schoolreisje niet meer actueel genoeg? Dan haalt u die er zo af, met de knop verwijderen.

7 Kies in elk geval drie foto s om de pagina zo sprekend mogelijk te maken. Vaak blijven bezoekers niet lang hangen op een pagina. Daarom raden wij aan hooguit zes foto s te plaatsen. Publiceren In de lijst met indicatoren kunt u doorklikken naar de preview: een tijdelijke pagina waarop u alle wijzigingen eerst kunt controleren. Bent u tevreden? Publiceer de indicator zodat uw pagina online staat. Een persoonlijk SchoolVenster (voorbeeldschool P.C. Jenaplanschool Zonnewereld)

8 Gegevensjaren, databronnen: hoe werkt dat? Een van de meest gestelde vragen gaat over de actualiteit van de informatie. Waarom staan niet in oktober de nieuwe aantallen leerlingen al in Vensters? In mei zijn de eindtoetsresultaten toch al bekend, waarom worden deze niet meteen ververst? Hieronder leest u hoe betrouwbaarheid van data gewaarborgd wordt en waardoor actualisering soms op zich laat wachten. Gegevensjaren Gegevens die centraal beschikbaar zijn worden automatisch ingelezen in Mijn Vensters. Deze data komen bijvoorbeeld van DUO of de Inspectie. Hieronder een overzicht van de actuele gegevensjaren op dit moment (april 2014). Indicator Bron Gegevensjaar Algemene gegevens school DUO 2013/2014 Aantal leerlingen DUO 2013/2014 Resultaten eindtoets DUO 2012/2013 Waardering Inspectie Inspectie - Voedingsgebied DUO 2013/2014 Personeelskenmerken DUO 2012/2013 Schooladvies en plaatsing in DUO 2012/2013 het vervolgonderwijs Financiën DUO 2012 Informatie over leerlingaantallen, de eindtoetsresultaten, personeel en financiën komt van DUO. In de definities van de indicatoren in Mijn Vensters kunt u zien waar de informatie precies vandaan komt. De meeste informatie is verzameld in het 1CijferbestandPO. In dit bestand, van DUO, is allerlei informatie aan elkaar gekoppeld. Het gaat om informatie die scholen aanleveren in het LAS en ook om informatie uit bijvoorbeeld de Gemeentelijke Basisadministratie. De juiste data verzamelen, waarom kost dit tijd? Scholen krijgen eerst de tijd om de gegevens in het LAS in te voeren. Wanneer dit gebeurd is, worden alle data gecontroleerd op betrouwbaarheid en wordt het bestand vastgesteld. DUO heeft voor het controleren van de data een procedure opgesteld. Pas wanneer die doorlopen is, mag de informatie gebruikt worden door derden. Het 1CijferbestandPO wordt niet alleen gebruikt voor Mijn Vensters, maar ook door andere instanties. Waarom worden nieuwe gegevens niet direct online geplaatst? Eerst krijgen gebruikers in Mijn Vensters zelf de tijd om de informatie te controleren en te publiceren. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat een door u geschreven toelichting niet meer aansluit bij getoonde informatie. Met een rond pijltje wordt aangegeven dat er nieuwe informatie is. Wanneer u de indicator opent, staat bovenaan in het rood precies wat u moet doen om de informatie te actualiseren. Na enige tijd wordt de geactualiseerde informatie automatisch voor alle scholen gepubliceerd.

9 Hoe vul ik de decentrale indicatoren? In Mijn Vensters zijn nu, naast de indicatoren over resultaten en leerlingenaantallen, ook indicatoren beschikbaar waar u meer schoolspecifieke informatie kwijt kunt. Een beschrijving van de kernwaarden van uw school bijvoorbeeld. Maar ook praktische informatie over schooltijden, opvang en de onderwijstijd die u aan de diverse vakken besteedt. Deze informatie is niet verkrijgbaar via DUO, de Inspectie of een andere bron. Daarom levert u zelf de informatie aan. Het gaat om informatie die niet elk jaar wijzigt. Informatie over schooltijden bijvoorbeeld hoeft u maar één keer aan te leveren en deze staat voor jaren goed. Verandert er toch iets? Wijzigen en opnieuw publiceren kan altijd. Voorbeeld Zoek op eens PC Jenaplanschool Zonnewereld in Vleuten. Deze school heeft het SchoolVenster al gevuld. U ziet hoe informatie die u toevoegt, in uw SchoolVenster terechtkomt. Zo kunt u concreter aan de slag met vullen. De indicator Organisatie van het onderwijs Welke informatie kan ik toevoegen? Voor u de decentrale indicatoren in uw SchoolVenster gaat vullen, is het handig om te weten over welke informatie het gaat. U kunt de benodigde gegevens dan vooraf verzamelen. In de checklist hieronder ziet u een overzicht van alle informatie die u kunt toevoegen. Hebt u alle informatie bij de hand? Dan is het invoeren zo gedaan. Let op: Informatie staat pas online nadat u gepubliceerd hebt. Om te zorgen dat u geen lege indicatoren in uw SchoolVenster plaatst, kunt u een indicator pas publiceren wanneer u de basisinformatie hebt toegevoegd. Basisinformatie herkent u in de tabel op de volgende pagina aan een blauwe tekst.

10 Anderzijds hoeft u dus niet álle informatie in te voeren om een indicator te publiceren. U kunt later altijd meer informatie toevoegen en informatie die u hebt ingevoerd, kan altijd weer worden aangepast. Indicator Mogelijk in te vullen Algemene gegevens school Adres Webadres Logo Foto s school en schoolgebouw Profiel van de school Maximaal 5 kernwoorden (1 kernwoord) Profieltekst Organisatie van het onderwijs Groepsindeling Overzicht Vakleerkrachten Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel (pdf of word) Specialisten Schooltijden en opvang Type rooster Schooltijden Organisatie van de opvang Eventuele kosten van de opvang Opvang tijdens vrije dagen en vakanties? Onderwijstijd Voor- en vroegschoolse educatie Ouders en school Leerlingtevredenheidd Onderwijstijd per vak Samenwerking met peuterspeelzaal? (eventueel) informatie over VVE (eventueel) informatie over doorlopende leerlijn Respons op oudertevredenheid Visie op ouderbetrokkenheid School-ouderovereenkomst Keurmerk ouderbetrokkenheid Respons op leerlingtevredenheid Sbo/so Belangrijke ketenpartners Samenwerking met zorggroepen samenwerkingsverband Samenwerking met partners Het vullen Nu u weet welke informatie u gaat vullen, is het eenvoudig. Log in op Mijn Vensters, klik op de indicator en beantwoord de vragen. Klik op opslaan wanneer u klaar bent. U kunt nu in de preview bekijken of alles naar wens is ingevoerd. Informatie staat pas online nadat u op de knop Publiceer gedrukt hebt. Wanneer informatie gepubliceerd is, kunt u deze altijd nog wijzigen in Mijn Vensters. En volgend jaar? Dan controleert u de gegevens en indien de situatie niet veranderd is, hoeft u niets te wijzigen.

11 Publiceren: waar kan ik op letten? Publiceren is het online zetten van uw gegevens. Pas wanneer een indicator gepubliceerd is, kunnen mensen de informatie vinden in uw SchoolVenster op scholenopdekaart.nl. Hebt u een toelichting of door u zelf toegevoegde informatie eenmaal gepubliceerd, dan kunt u daar altijd nog wijzigingen in aanbrengen. Wijzigt u iets? Dan zult u zien dat het groene online oranje wordt. De publiceer-knop De publicatieknop staat achter een indicator wanneer de indicator nog niet gepubliceerd is of wanneer er na het publiceren een bewerking is uitgevoerd (er is bijvoorbeeld een toelichting herschreven). Klik op Publiceer om de nieuwe informatie online te zetten. Alles publiceren Wilt u meerdere indicatoren tegelijkertijd publiceren? Klik dan bovenaan op Alles publiceren. Alle wijzigingen worden in één keer online gezet. Let op: na het publiceren kan het een paar minuten duren voor het systeem de informatie verwerkt heeft en alles online staat. U kunt ondertussen wel alvast verder werken in het SchoolVenster. De Online SchoolVenster Status staat dan op online. Is een indicator compleet? U kunt een indicator publiceren als u vindt dat deze voldoende informatie bevat. Wij geven u de mogelijkheid om uw cijfers in zoveel mogelijk context in te bedden. Zeker weten dat u die mogelijkheden benut? Zorg dat het balkje achter een indicator volledig groen gekleurd is. Bij de indicatoren waar u zelf informatie toevoegt, kunt u pas publiceren wanneer u bepaalde basisinformatie heeft toegevoegd. Dit voorkomt dat u een lege indicator publiceert. Deze onderdelen herkent u aan de oranje rand langs het invulblok. Vult u de benodigde informatie aan? Dan krijgt het invulblok een groene rand, evenals het voortgangsbalkje. Even vooraf controleren Informatie online zetten kan best spannend zijn, ook al kunt u zelf toegevoegde informatie wijzigen of een toelichting herschrijven. Om te zorgen dat u zeker bent over wat u publiceert, kunt u een preview bekijken.

12 Een toelichting schrijven bij een indicator: waar en hoe? Vensters PO biedt scholen de mogelijkheid om bij de cijfers en feiten een toelichtende tekst te schrijven. Dat maakt de informatie genuanceerder, completer en actueler. Wat schrijf ik? Schrijf over: opvallende resultaten acties die u onderneemt bij tegenvallende resultaten waarom iets juist goed gaat (links naar) extra informatie bij de cijfers. Wat u beter niet kunt doen: in de verdediging schieten informatie uit de grafiek of tabel een-op-een herhalen. Waar doe ik dat? Wanneer u vindt dat een indicator extra toelichting behoeft, kunt u deze invoeren in de beheermodule bij die indicator. Klik op de indicator en scrol naar het toelichtingenvak. Klik op wijzigen om informatie te typen. Vindt u dat de cijfers voor zichzelf spreken? Haal het tekstvak leeg en vink het hokje dit onderdeel heeft geen toelichting nodig aan. Klik op opslaan en controleer in de preview of u tevreden bent met de tekst.

13 Waar zie ik mijn toelichting terug? De toelichting ziet u terug in de etalage van uw SchoolVenster. Deze geeft een overzicht van de indicatoren. U ziet de indicatoren daar onder elkaar staan. Van iedere indicator wordt één tabel, afbeelding of grafiek getoond. Daarnaast staat de toelichting die u bij de tekst gegeven hebt: Klikt een bezoeker door voor meer informatie, dan blijft de tekst bovenaan de pagina zichtbaar.

14 Tevredenheidsinformatie tonen In het SchoolVenster kunt u nu ook laten zien hoe tevreden leerlingen en ouders zijn over uw school. Hieronder leggen we uit hoe u dat kunt doen met de indicatoren Leerlingtevredenheid en Ouders en school. Inhoud van de indicatoren De tevredenheid van de leerlingen wordt getoond aan de hand van de gemiddelde scores op 10 vragen. Voor de tevredenheid van de ouders gaat het om 11 vragen. De tevredenheidsvragen voor Vensters zijn vastgesteld in samenwerking met schoolleiders, bestuurders en onderzoeksbureau Oberon. Een uitgebreider onderzoek afnemen op school kan natuurlijk nog steeds: u kunt de vragen afnemen als onderdeel van een groter onderzoek. De definitieve vragenlijsten kunt u inzien op de materialenpagina op vensterspo.nl. Hoe haal ik respons op en toon ik de informatie in mijn SchoolVenster? Er zijn verschillende mogelijkheden om de respons op te halen: via het onderzoeksof adviesbureau waarbij u altijd al de onderzoeken afneemt, of eenvoudig en gratis via Mijn Vensters of op papier. Onderzoeksbureau Neemt u normaal een uitgebreid tevredenheidsonderzoek af via een onderzoeks- of adviesbureau? Vraag hen of ze de tevredenheidsvragen voor Vensters in het onderzoek kunnen opnemen. Bij de meeste aanbieders is dit mogelijk. Wanneer u daar toestemming voor geeft, sturen zij de respons door naar Vensters. U kunt dan in Mijn Vensters de preview bekijken en met één druk op de knop publiceren de informatie in uw SchoolVenster plaatsen.

15 Via enquête-tool in Mijn Vensters Staat er dit jaar geen uitgebreid tevredenheidsonderzoek gepland of neemt u altijd zelf uw onderzoek af op school? Via Mijn Vensters kunt u gratis gebruikmaken van onze enquête-tool. Hiermee neemt u zelf de tevredenheidsvragen af onder leerlingen en ouders. Kies hiervoor de optie Enquête-tool in Mijn Vensters bij de afnamekeuze. Klik op starten en de link naar uw unieke enquête wordt gegenereerd. De link kunt u verspreiden onder leerlingen en ouders. In de Downloads (rechts bovenaan in het witte gedeelte van de pagina) staat een standaardbrief die u hiervoor kunt gebruiken. Wanneer u klaar bent met het afnemen, klikt u op stoppen en verwerken. De url wordt gedeactiveerd en de respons wordt automatisch ingeladen in de indicator. Deze staat dan aan de achterkant voor u klaar (nog niet voor iedereen zichtbaar dus), zodat u de gegevens eerst kunt controleren en toelichten en daarna publiceren. Op papier Neemt u de vragenlijsten liever handmatig af of maakt u gebruik van een eigen systeem? Dat kan ook. U vindt de vragenlijsten op de materialenpagina op vensterspo.nl. Om de resultaten in Mijn Vensters te kunnen tonen, typt u de respons op de vragen over in een Excelsjabloon. Dit sjabloon kunt u uploaden in Mijn Vensters. Hoe dit werkt, wordt uitgelegd in de handleiding die u kunt downloaden uit Mijn Vensters, wanneer u Handmatig via CSV-bestand heeft geselecteerd: Na afname en inlezen in Mijn Vensters bepaalt u zelf wanneer en of u de informatie publiceert. Publiceren van deze gegevens gebeurt nooit automatisch. U kunt ook gebruikmaken van de toelichting en de mogelijkheid extra vragen te beantwoorden. Wanneer plan ik dit in? Wij raden aan om met de vragenlijsten niet te veel af te wijken van uw eigen planning. Was u al van plan om nog een vragenlijst af te nemen dit jaar? Neem dan ook de tevredenheidsvragen van Vensters af. Staat volgend schooljaar of het schooljaar erna een tevredenheidsonderzoek op de planning? Kijk dan op welke manier de tevredenheidsvragen voor Vensters hierin opgenomen kunnen worden.

16 Sbo en so in Vensters Vensters is voor alle scholen in het primair onderwijs, ook het sbo en het so. Biedt uw school sbo of so? Hier leest u op welke punten uw SchoolVenster van andere verschilt om aan te sluiten bij de behoeften in uw onderwijstype. Aanvullende indicatoren In samenwerking met een werkgroep waar schoolleiders en bestuurders uit het sbo, so en vso aan deelnemen, zijn aanvullende indicatoren gedefinieerd. Dit zijn: Ontwikkelingsperspectief Sociale opbrengsten Belangrijke ketenpartners. Een van de indicatoren staat nu in het systeem en is alleen zichtbaar voor het sbo en so: de indicator Belangrijke ketenpartners. Belangrijke ketenpartners Bij deze indicator kunt u aangeven met welke belangrijke ketenpartners en samenwerkingsverbanden uw school samenwerkt en hoe vaak. Schooladvies en plaatsing in het vo en Resultaten eindtoets Voor de indicatoren Schooladvies en plaatsing in het vo en Resultaten eindtoets geldt dat ze in het SchoolVenster niet beschikbaar zijn voor het so. Voor het sbo staan ze wel in het systeem; de indicator Resultaten eindtoets in een iets aangepaste vorm. De score op de eindtoets wordt voor het sbo niet automatisch gevuld. In de etalage (het overzicht van alle indicatoren) staat een meldtekst die dit toelicht. Sbo-scholen die een eindtoets afnemen, kunnen zelf een toetsresultaat invoeren en hiernaar verwijzen in de toelichting.

17 Tevredenheid leerlingen en Ouders en school De indicatoren Tevredenheid leerlingen en Ouders en school zijn voor beide onderwijstypes nog in ontwikkeling. De vragenlijsten zullen worden aangepast zodat deze beter aansluiten bij de leerlingen en ouders op uw school. Een gecombineerde school? Biedt u zowel so als vso aan op uw school? Dan zullen uw leerlinggegevens gesplitst worden. In Vensters PO staat de informatie over de so-leerlingen en op termijn in Vensters VO de informatie over de vso-leerlingen. Op de materialenpagina op vensterspo.nl staat in een hulpdocument hoe dat precies zit.

18 Ondersteuning: waar vind ik die? We hebben ons best gedaan om het beheer van Vensters PO zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Mocht u toch een probleem hebben, dan bieden wij u op de volgende manieren hulp. 1. Downloads Bent u bezig met de informatie in het SchoolVenster, maar weet u niet waar u moet beginnen? Klik op de Downloads -knop. De knop Downloads vindt u altijd rechts bovenin het witte gedeelte van de pagina. Via deze knop komt u bij alle beschikbare documenten, rapporten en instructies van Vensters PO (schoolspecifiek en algemeen). 2. Help-knop Bezig met het bekijken of vullen van een indicator en zoekt u snel aanvullende informatie over de indicator? Klik dan op de knop Help. Via deze knop komt u terecht op de wiki-pagina van de indicator waar u mee bezig bent. Op de wiki-pagina wordt kort uitgelegd wat de inhoud van de indicator is en welke acties u kunt uitvoeren in de beheermodule. Ook is hier een link te vinden naar de uitgebreide definitie van de indicator.

19 3. Informatieteksten Wanneer u aan het rondklikken bent in de beheermodule, zult u af en toe een blauwe informatiebalk tegenkomen. Informatiebalken wijzen u erop dat u een speciale handeling kunt uitvoeren. 4. FAQ Via FAQ.vensters.nl komt u op de pagina waar de veelgestelde vragen beantwoord worden. Hier leest u informatie over de databronnen, de indicator Resultaten eindtoets, de achtergrond van het project en veel meer. 5. Servicedesk Komt u er niet uit? Gaat er iets mis? Mist u informatie of hebt u een vraag die niet beantwoord wordt? De servicedesk is van maandag t/m vrijdag van tot te bereiken via telefoonnummer U kunt ook mailen naar servicedeskvensters@schoolinfo.nl. Wij streven ernaar uw vraag binnen twee dagen te beantwoorden.

20 Vensterstaal (online) SchoolVenster Mijn Vensters Indicator Centrale indicator Decentrale indicator Preview Publiceren Welkomstpagina De slideshow De overzichtspagina De publieke persoonlijke schoolpagina. De achterkant van uw SchoolVenster. U kunt uw eigen data inzien, toelichten en publiceren. Hier vindt u ook ondersteunende materialen om te werken met Vensters. In uw SchoolVenster wordt veel informatie getoond. Deze informatie is opgedeeld in verschillende indicatoren. U kunt per indicator een toelichting schrijven. Bij een centrale indicator is informatie centraal beschikbaar. De bron van de informatie is bijvoorbeeld DUO of de Inspectie van het Onderwijs. Bij een decentrale indicator is de informatie niet centraal beschikbaar. U vult zelf de informatie in. Een tijdelijke pagina waarop u ziet hoe een indicator of uw SchoolVenster eruit ziet. Wanneer u informatie wijzigt, kunt u deze eerst in de preview bekijken. Informatie staat pas online na publiceren. Het vrijgeven van informatie. Na publiceren staat de informatie op het online SchoolVenster. De eerste pagina die bezoekers van uw SchoolVenster zien. Een slideshow met eigen foto s die op de welkomstpagina getoond kan worden. Het overzicht van de indicatoren die informatie geven over uw school. Op de overzichtspagina ziet u één afbeelding, grafiek of tabel met een eventuele toelichting per indicator. De ontwikkeling van het SchoolVenster gaat door Vensters PO is een project dat nog volop in ontwikkeling is. Er komen meer indicatoren bij, zowel decentrale als centrale. Ook kan het zijn dat het uiterlijk van de beheermodule wijzigt. We houden u op de hoogte via de nieuwsbrieven, de website en via rapporten die u kunt downloaden vanuit de beheermodule. april 2014