Nieuwjaarsreceptie (Fotoverslag)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwjaarsreceptie (Fotoverslag)"

Transcriptie

1 België Belgique P.B LEDE 1 1 DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE VAN DE VZW TECHNOLOGY INTEREST GROUP ERPE-MERE JANUARI FEBRUARI MAART Verantwoordelijke uitgever: Bert Van den Abbeele Keibergkerkweg LEDE Nieuwjaarsreceptie (Fotoverslag) Afgiftekantoor : 9340 LEDE 1 1 P2A8747 Inhouden Fotoreportage nieuwjaarsreceptie Interessante software Interessante gratis software (deel 1 van 2)

2 Uitbreidingen? COLOFON In dit clubblad leest u meer over interessante software en kan u de foto s van de nieuwjaarsreceptie bekijken. Aan de duurzaamheid van onze vereniging wordt gewerkt. Zo hebben we vorig jaar het initiatief genomen om na het oprichten van vzw TIGEM ook een UBA-sectie te starten. Deze UBA sectie zou RadioAmateurs Erpe-Mere heten, kortweg REM. Een groep van onze leden wacht reeds maanden op verdere informatie hierover. Door de UBA werden alle verenigingen aangeschreven over onze oprichting. De omliggende verenigingen hebben geen negatieve reacties op het oprichten van een sectie in Erpe-Mere. Nu moet enkel het bestuur van UBA nog zijn zegen geven. We verwachten komende maand een bericht te ontvangen. Jullie lezen er hopelijk meer over in het volgende clubblad. In dit clubblad vinden jullie het overschrijvingsformulier voor het lidgeld van Het lidgeld bedraagt 10,00 EUR. Dit is een uitgave van de Technology Interest Group Erpe-Mere (TIGEM). De auteurs behouden het auteursrecht van alle artikels. Voor alle artikels in andere tijdschriften, voordrachten en dergelijke dient vooraf een schriftelijke toestemming bekomen te worden van de hoofdredacteur en de verantwoordelijke uitgever. Artikels en schakelingen mogen enkel aangewend worden voor particuliere experimentele doeleinden van niet-commerciële aard en dit vanuit een educatief standpunt. Ondanks alle aan de samenstelling van dit tijdschrift bestede zorg kan noch de auteur, noch de redactie enige aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige fout die in dit nummer zou voorkomen. De auteursrechtelijke bescherming van dit clubblad strekt zich mede uit tot de illustraties met inbegrip van de circuits, evenals tot de ontwerpen daarvoor. De redactie behoudt eveneens het recht ingezonden artikels aan te passen, te wijzigen en/of in te korten. De Land van Aalst RadioAmateurs (LARA) zijn een onderdeel van de overkoepelende Technology Interest Group Erpe-Mere. LARA met roepnaam on4lar is erkend door de Vlaamse Vereniging voor Radioamateurs vzw (VRA). Iedereen die lid is van TIGEM ontvangt dit clubblad. TIGEM is een feitelijke vereniging. Het lidmaatschap bedraagt 10 EURO per jaar. Betaling kan gebeuren door overschrijving op rekeningnummer met vermelding van lidmaatschap LARA. Redactie en medewerkers: Marc Hoffelinck, Karel Breackman en Bert Van den Abbeele. De verantwoordelijke voor deze uitgave is: Technology Interest Group Erpe-Mere Zaal PAX Dorpsstraat Bert Van den Abbeele

3 Fotoreportage Nieuwjaarsreceptie Het nieuwe jaar werd feestelijk ingezet met een drink en pannenkoekenbak. Wij willen langs deze weg Miriam en Marc bedanken voor de goede zorgen en de overheerlijke pannenkoeken!

4

5

6

7 Als je wat rondneust op internet kan je vele handige computerprogramma s vinden die bovendien nog gratis zijn ook. Hier volgen enkele zeer interessante programmaatjes die we reeds uitgebreid getest hebben. Als je zelf wil op zoek gaan naar gratis programmaatjes is de site zeker een aanrader. De programma s op deze site worden immers eerst uitgebreid gecontrolleerd om na te gaan of er geen spyware inzit. Veel computerplezier! Categorie Multimedia VLC Gratis software (deel 1 van 2) VLC is een zeer robuuste mediaspeler. Er bestaan versies voor bijna elk besturingssysteem, dus natuurlijk ook voor Windows. Een groot voordeel van deze mediaspeler is dat hij vaak ook in staat is om beschadigde videobestanden af te spelen, of video s die bijvoorbeeld nog maar gedeeltelijk gedownload zijn. Een ander voordeel is dat vele formaten out of the box ondersteund worden (oa divx, xvid, dvd films, mkv). De speler heeft een zeer eenvoudige interface maar is voor de liefhebber met skins aanpasbaar. De speler heeft natuurlijk ook ondersteuning voor ondertitel-bestanden (plaats daartoe het ondertitelbestand in dezelfde map als de film en geef het dezelfde naam). VLC heeft nog enorm veel andere mogelijkheden, ondermeer het doorstreamen van video naar een andere computer. Maar hier gaan we niet dieper op in want daarmee kunnen we een volledig clubblad vullen :-) link:

8 GSpotCodec Wanneer je mediabestanden hebt staan die je niet kan afspelen dan ligt dat meestal aan een audio- of videocodec die niet geïnstalleerd staat. Veel voorkomende videocodecs zijn bijvoorbeeld divx of xvid. Wanneer je film niet afspeelt kan je hem eens in GSpot openen, dit programma toont je de naam van de vereiste codec, en toont ook meteen of deze codec is geïnstalleerd op je computer (met rood omcirkeld in de screenshot). Indien niet geïnstalleerd heb je nu tenminste een codecnaam om naar op zoek te gaan in google! link: AVS DVD Speler Een handig programma om DVD films mee af te spelen. link:

9 VirtualDub Een eenvoudig programmaatje dat wat rudimentaire videobewerking toelaat op avi films. Het is vooral handig om bepaalde stukken uit een film te knippen. Daarvoor ga je als volgt te werk. Vink in het menu Video de optie direct stream copy aan. Met deze optie zal het programma de video niet opnieuw gaan coderen (traag en kwaliteitsverlies) maar gewoon het geknipte stuk wegzwieren (snel en identieke kwaliteit). Vervolgens ga je naar het begin van het weg te knippen stuk (via de balk onder de video) en druk je de home toets van je toetsenbord in. Ga nu naar het eind van het weg te knippen stuk en druk de End toets. Het weg te knippen stuk staat nu aangeduid in de balk onderaan. Druk nu de Delete toets in om het te verwijderen uit de film. Daarna kan je de film bewaren met File>Save as Avi. link: Nog meer multimediatools.. Heb je nog niet genoeg van gratis multimediatools? Enkele andere programma s zijn de volgende: Mplayer (http://www.mplayerhq.hu ) voor films af te spelen Foobar (http://www.foobar2000.org/ ) is een muziekspeler die volledig aanpasbaar is aan je eigen wensen met behulp van kleine scripts. Hiervoor moet men wel zijn tijd willen nemen om alle opties te leren kennen. De standaard layout is heel rudimentair maar verbruikt ook erg weinig systeembronnen. Met Audacity (http://audacity.sourceforge.net/ ) kan je audio opnemen of bewerken. The Gimp (http://www.gimp.org/ ) is een geavanceerd fotobewerkingsprogramma. Het biedt ongeveer dezelfde mogelijkheden als de commerciële Adobe Photoshop tegenhanger.

10 Categorie Office OpenOffice Het bekende gratis alternatief voor Microsoft Office. Het pakket bevat een tekstverwerker (Writer), een spreadsheet programma (Calc), een presentatieprogramma (Impress), een tekenprogramma (Draw), een databaseprogramma (Database) en een tool voor wiskundige formules (Math). Het kan met vele bestandsformaten overweg (ondermeer de Office formaten van voor versie 2007) en kan ook exporteren naar pdf formaat. link: Foxit Reader Omdat Adobe Acrobat Reader met elke versie trager en trager wordt kan het handig zijn om je pdf bestanden met dit kleine programmaatje te bekijken. Het starten is stukken sneller dan Acrobat Reader en verbruikt ook veel minder systeembronnen. link:

11 EssentialPIM Afspraken, taken, to do lijstjes, notities en contacten kan je allemaal opslaan in dit leuke programma. Vooral de notities vind ik handig, je kan ze ondermeer in een boomstructuur rangschikken. link: Dia De ideale tool om diagrammen of blokschema s mee te tekenen. link:

12 Categorie Internet Mozilla Firefox en Thunderbird Velen kennen deze populaire browser en programma waarschijnlijk al, daarom maken we er ons gemakkelijk vanaf door enkel de link te vermelden :-). link: K-meleon Een nadeel van de meeste internetbrowsers (Internet Explorer, Firefox) is dat ze beslag leggen op een groot deel van het beschikbaar systeemgeheugen en op trage computers al snel het volledige systeem vertragen. Een lichtgewicht browser die een oplossing kan bieden is K-meleon. Deze biedt zeer veel van de Firefox-functionaliteit, maar probeert terzelfdertijd zo licht mogelijk te blijven. link:

13 Miranda Een alternatief voor Microsoft Messenger. Het programma vereist minder systeembronnen dan Messenger. Het bevat minder toetsers en bellen, maar velen zullen dit een voordeel ipv een nadeel vinden vermits de minimale look (zie screenshot) voor minder afleiding zorgt. Bovendien is het programma ook in staat om met andere instant messaging diensten te communiceren. Zo is het terzelfdertijd ook een alternatief voor Google Talk, AIM, ICQ en nog vele anderen! Via plugins kan men meer functionaliteit toevoegen (bijvoorbeeld automatische melding van nieuwe mail op Gmail of Hotmail, spraakcommunicatie, andere iconen, etc). link: utorrent Het bekende programma om via torrents te downloaden. De werking is eenvoudig. Men zoekt eerst naar het item dat men wil downloaden op een torrentsite zoals thepiratebay.org of mininova.org en daar download men een torrent bestand (een zeer klein bestandje). Dit torrent bestand opent men dan met utorrent om het echte bestand te downloaden. Meer info over dit programmaatje werd reeds door Marc gegeven tijdens zijn softwarevoordracht. utorrent spreekt men uit als microtorrent, waarmee de makers verwijzen naar de kleine omvang van het programma. link:

14 Categorie Security AVG anti-virus Een gratis virusscanner. De virusdatabase wordt automatisch dagelijks vernieuwd zodat u steeds tegen de meest recente virussen en ander gespuis beschermd bent :-). link: Comodo Firewal Pro Een erg degelijke gratis Firewall. De Firewall kan via een leermodus al je programma s leren kennen (en hun beperkingen voor internettoegang vastleggen). Indien je dat wil kan je de firewall ook zeer uitgebreid handmatig configureren. link:

15 Categorie programmeren AutoIt Een erg handige gratis scripttaal. Via ingebouwde functies kan men als beginner al snel een script schrijven dat de Windows vensters manipuleert (bijvoorbeeld automatisch op een knop klikken). Geavanceerdere gebruikers kunnen scripts met een grafische interface schrijven (een eigen venster) of zelfs vanuit AutoIt functies uit een dll functiebibliotheek oproepen (waardoor de mogelijkheden eindeloos worden). AutoIt kan ook met databanken overweg (SQLlite en zelfs MySQL). link: Eclipse Eclipse is een gratis ontwikkelomgeving waarin men Java programma s kan schrijven. De ontwikkelomgeving is uitbreidbaar via plugins en ondertussen bestaan er uitbreidingen die toelaten om Eclipse ook voor andere programmeertalen te gebruiken. Met de CDT plugin kan men het bijvoorbeeld gebruiken om te programmeren in C en C++ (met de gcc compiler). Met de PDT plugin kan men dan weer PHP programmeren in Eclipse. Wordt vervolgd Karel Braeckman

16 Voor een gedetailleerde ledenlijst surft u naar: Ledenlijst

Deze pagina werd bewust blanco gelaten

Deze pagina werd bewust blanco gelaten Deze pagina werd bewust blanco gelaten 2 1 Voorwoord Gedurende de afgelopen 2 jaar heb ik binnen het Ubuntu-be LocalTeam al heel wat mensen geholpen om hun eerste stappen te zetten in Ubuntu. Doorheen

Nadere informatie

Officiële Gebruikershandleiding

Officiële Gebruikershandleiding Officiële Gebruikershandleiding Linux Mint 17.1 CINNAMON Editie Pagina 1 van 48 Inhoudsopgave INTRODUCTIE LINUX MINT... 4 HISTORIE...4 DOEL...4 VERSIENUMMERS EN CODENAMEN...5 EDITIES...6 WAAR IS HULP TE

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt.

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Vragen over hoe iets werkt kunnen worden opgevraagd via uitlegpagina's of anders via het forum. Mail naar webmaster over hoe iets werkt worden niet beantwoord. De

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

SGKSO Vlaamse Ardennen 2004-2005 Editie 3.2. 2004-2005 SGKSO Vlaamse Ardennen www.sgkso-vlar.be

SGKSO Vlaamse Ardennen 2004-2005 Editie 3.2. 2004-2005 SGKSO Vlaamse Ardennen www.sgkso-vlar.be SGKSO Vlaamse Ardennen 2004-2005 Editie 3.2 2004-2005 SGKSO Vlaamse Ardennen www.sgkso-vlar.be Inhoud Inhoud 1 Vooraf 2 Wat is? 3 Doe dit eerst! 4 Ga structureel te werk 4 Lees steeds de gebruiksvoorwaarden

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. online (samen)werken

Cursus Onderwijs en ICT. online (samen)werken Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 4 (versie 1.0 po/vo/bve NL 11-11-2009) online (samen)werken door Serge de Beer Inleiding Op de tijdslijn van de geschiedenis is het nog niet zo heel lang geleden,

Nadere informatie

Je oude computer veilig wegdoen

Je oude computer veilig wegdoen Inhoudsopgave - Voorwoord - Je oude computer veilig wegdoen - VBA voor Doe het Zelvers deel 4 - Je hebt wachtwoorden en wachtwoorden... - Kanaal van de Maand - Werken met Xubuntu - Helpmij.nl prijsvraag

Nadere informatie

ONLINE FILM PAKKET. Installatie handleiding

ONLINE FILM PAKKET. Installatie handleiding ONLINE FILM PAKKET Installatie handleiding 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Software downloaden... 4 4. Installatie KODI (voorheen XBMC)... 5 5. Installatie Online Film Pakket...

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Computerhobbyclub Digital

Computerhobbyclub Digital Computerhobbyclub Digital De Computerhobbyclub DIGITAL stelt zich ten doel om te komen tot informatie-uitwisseling op computergebied. Hiertoe organiseert zij bijeenkomsten en ondersteunt activiteiten die

Nadere informatie

Oefeningen Digitaal Materiaal (Windows XP) Versie 20090826

Oefeningen Digitaal Materiaal (Windows XP) Versie 20090826 Oefeningen Digitaal Materiaal (Windows XP) Versie 20090826 Inleiding Sinds de enorme expansie van het world wide web worden hoe langer hoe meer documenten, afbeeldingen, muziek en filmpjes uitgewisseld

Nadere informatie

Werkt Bookshelf met voorleessoftware?

Werkt Bookshelf met voorleessoftware? Werkt Bookshelf met voorleessoftware? December 2013 In opdracht van: Expertisecentrum handicap + studie Postbus 1585 5200 BP s Hertogenbosch T +31 (0)30 2753300 E algemeen@handicap-studie.nl W http://www.handicap-studie.nl/

Nadere informatie

DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD. Alles over gratis onlinesoftware

DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD. Alles over gratis onlinesoftware Welkom in de cloud DIRKJAN VAN ITTERSUM WELKOM IN DE CLOUD Alles over gratis onlinesoftware 1 e druk, februari 2014 Copyright 2014 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties

Nadere informatie

Maestro: ook online beperkt?

Maestro: ook online beperkt? Uw veertiendaagse navigator op de informatiesnelweg 16 jaargang - nummer 18 17 januari 2011 Verschijnt niet in juli In dit nummer... Consument Maestro: ook online beperkt?... 1 Webdiensten Apps nu ook

Nadere informatie

Vrije. software. in het onderwijs. een praktische gids voor het gebruik van open source software en open leermiddelen

Vrije. software. in het onderwijs. een praktische gids voor het gebruik van open source software en open leermiddelen Vrije software in het onderwijs een praktische gids voor het gebruik van open source software en open leermiddelen Voorwoord Via deze publicatie willen we je laten kennismaken met het brede aanbod aan

Nadere informatie

Presenteer met stijl

Presenteer met stijl tipsenadvies-internet.nl Uw veertiendaagse navigator op de informatiesnelweg 19 jaargang - nummer 15 31 januari 2015 In dit nummer... Webdiensten Presenteer met stijl... 1 Computer Doeltreffender aan de

Nadere informatie

12 & 19 maart Freeware en shareware Wat is het?

12 & 19 maart Freeware en shareware Wat is het? België Belgique P.B. 2845 Niel 1 BC 10760 Het clubblad van Computerclub Monitor Niel vzw De grootste en gezelligste computerclub van de Rupelstreek. 12 & 19 maart Freeware en shareware Wat is het? 16 april

Nadere informatie

Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes

Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes versie 06.06.25 Geschikt voor Windows Systemen (x86 32-bit) Onderdelen: - Apache 2 - PHP 5 - MySQL 5 - FTP server - Mail server - Backup - Diverse veiligheids

Nadere informatie

Outlook. Aanwezig. Niet aanwezig

Outlook. Aanwezig. Niet aanwezig Email programma s Het programma Outlook Express/Windows Live van Microsoft is veruit het meest gebruikte e-mailprogramma ter wereld. Nadeel van dit gegeven is dat veel virusschrijvers zich speciaal richten

Nadere informatie

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion

Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Overstappen van Windows naar Mac met OS X Mountain Lion Jorg Kennis www.kennisonline.com Versie 2.1 1 Inhoudsopgave Overstappen van Windows naar Mac Over dit e-book 1. Inleiding 2. Het Dock en Launchpad

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN

WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN WORKSHOP 1: DE COMPUTER VANBINNEN EN VANBUITEN INHOUD Een computer aansluiten.... 3 USB-apparaten... 3 De muis en het toetsenbord... 3 Het beeldscherm... 3 Het geluid... 4 Het netwerk... 4 Stroom... 4

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Jaargang 23 Nummer 1 Maart 2009

Jaargang 23 Nummer 1 Maart 2009 Jaargang 23 Nummer 1 Maart 2009 In dit nummer: Onderzoek van computerhulpmiddelen: MacOSX - deel 2 Onze indrukken over de websites van de Vlaamse hulpmiddelenleveranciers Ik ga op vakantie en neem mee...

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Pc beveiligen

Studio Visual Steps. Pc beveiligen Studio Visual Steps Pc beveiligen 2014 Visual Steps B.V. Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: november 2014 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

STARTERSHANDLEIDING Hosting2GO Startershandleiding

STARTERSHANDLEIDING Hosting2GO Startershandleiding STARTERSHANDLEIDING Hosting2GO Startershandleiding U koos net als duizenden anderen voor het voordeel én het gemak dat wij u als hostingprovider bieden. Om u zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben wij

Nadere informatie

Startershandleiding. Complete webhosting

Startershandleiding. Complete webhosting Complete webhosting Startershandleiding U koos, net als duizenden anderen, voor het voordeel én het gemak dat wij u als hosting provider bieden. Om u zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben wij deze

Nadere informatie

HTML5 DEEL 1 STRUCTUUR VAN DE WEBPAGINA N. WITTEBROODT. In dit deel: 1.1 De wereld van het World Wide Web. 1.2 Wat is HTML en wat is het niet?

HTML5 DEEL 1 STRUCTUUR VAN DE WEBPAGINA N. WITTEBROODT. In dit deel: 1.1 De wereld van het World Wide Web. 1.2 Wat is HTML en wat is het niet? HTML5 STRUCTUUR VAN DE WEBPAGINA DEEL 1 In dit deel: 1.1 De wereld van het World Wide Web 1.2 Wat is HTML en wat is het niet? 1.3 Browsers 1.4 Grondbeginselen van HTML 1.5 De 1ste webpagina 1.6 Paginastructuur

Nadere informatie