koppelen in De belangrijkste punten van hoofdstuk 15 Databasetechnieken gebruiken. De eigenschappen van een database instellen.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "koppelen in De belangrijkste punten van hoofdstuk 15 Databasetechnieken gebruiken. De eigenschappen van een database instellen."

Transcriptie

1 15 Een database koppelen in Dreamweaver CS3 De belangrijkste punten van hoofdstuk 15 Databasetechnieken gebruiken. De eigenschappen van een database instellen. Databasetechnieken gebruiken. De eigenschappen van een database instellen.

2 Wat leert u in dit hoofdstuk? Wat databasetechnieken zijn. Wat een database is. Hoe een database wordt opgebouwd. Hoe een database wordt gekoppeld. Een databasetoepassing maken in Dreamweaver CS3.

3 Dreamweaver CS3 de basis 15.1 Een dynamische website Een dynamische website biedt veel voordelen. Bij een dynamische site wordt meestal de content in een database geplaatst. Zo kunt u met een database: Een website gemakkelijk onderhouden met behulp van het Content Management Systeem dat daarvoor is gebouwd; Gemakkelijk door de website zoeken; Producten bekijken en in een database plaatsen; Online bestellingen die in een database zijn ingevoerd bijhouden Benodigdheden Anders dan bij een statische website hebt u voor een dynamische site de volgende zaken nodig: Database, zoals MS Access, MySQL, MS SQL of FileMaker; Scripttaal die de database kan aanspreken, zoals PHP, ASP, ASP.NET, CFML of JSP; Eigen webserver of een hostingprovider die de databases en scripttaal aanbiedt. De (web)server is nodig om de scripttaal en de database samen te brengen en te kunnen laten draaien. De toepassing draait fysiek op een geschikte (web)server; Kennis van de gebruikte scripttaal om de toepassing in elkaar te zetten; Een duidelijk ontwerp van hoe de processen lopen op uw website. Afbeelding 15.1 Keuze maken in techniek.

4 15 Een database koppelen in Dreamweaver CS3 Na het maken van een keuze van de databasetechnologie en het opzetten van de weben databaseomgeving biedt Dreamweaver een groot aantal gratis toepassingen Mogelijke toepassingen met Dreamweaver Met Dreamweaver zijn onder andere de volgende toepassingen te maken: Product- of artikel invoersysteem; Dynamisch overzicht; Mutatiesysteem; Dynamische zoekopties. Afbeelding 15.2 Een beheersysteem voor boeken. Eventuele andere toepassingen kunt u vinden en downloaden op De databasekeuze De keuze voor een database is erg belangrijk. Sommige databases kunt u gratis gebruiken, andere hebben een licentie nodig. Databases die u eenvoudig kunt gebruiken in Dreamweaver zijn: MS Access of MS SQL van Microsoft, die zich vooral kenmerken voor gebruiksvriendelijkheid; MySQL, een gratis open-sourcedatabase die gemakkelijk gekoppeld kan worden en veel op internet wordt gebruikt.

5 Dreamweaver CS3 de basis Afbeelding 15.3 Pagina s toevoegen aan een nieuwssysteem. De keuze van de database hangt af van uw budget en de benodigde capaciteit. Met de genoemde databases kunt u vrij geavanceerde oplossingen maken. De grootste databaseproducent ter wereld is Oracle. Microsoft en IBM zijn twee andere belangrijke leveranciers van databases. Vrijwel alle databases ondersteunen SQL: Structured Query Language, de taal om databases aan te sturen en te manipuleren De scripttaalkeuze Niet elke scripttaal kan gekoppeld worden aan een willekeurige database. Er bestaat vaak een zekere chemie tussen een scripttaal en een bepaalde database. Zoals gezegd, is de scripttaal die de database aanstuurt onderdeel van de serversidetechniek. Deze code ziet u niet in de browser. Dreamweaver ondersteunt de volgende scripttalen: PHP (Hypertext Preprocessor): een open-sourcescripttaal die erg populair is. In Europa is dit een van de meest gebruikte scripttalen op het web. In 2005 is versie PHP5 uitgebracht. Meer over deze ontwikkelingen leest u op ASP (Active Server Pages): een scripttaal van Microsoft die eenvoudig een MS Access-database op het internet publiceert. ASP is vaak aanwezig in Windows XP Pro of een soortgelijke professionele Windows-versie. De meest actuele versie van ASP is versie 3.0. ASP.NET is de opvolger; ASP.NET, onderdeel van het.net-framework. Dit is de opvolger van ASP 3.0. ASP.

6 15 Een database koppelen in Dreamweaver CS3 NET (dot net) kan geavanceerde toepassingen bouwen en diverse soorten databases koppelen. Deze scripttaal gebruikt onder andere XML als belangrijke techniek in het koppelen van databases; CFML (ColdFusion Markup Language), een product van Allaire en Macromedia. Deze scripttaal is vooral in de Verenigde Staten erg populair. CFML kan diverse soorten grote databases eenvoudig koppelen; JSP (Java Server Pages) wordt vaak in Java-omgevingen gebruikt. JSP is een dure, maar betrouwbare en stabiele scripttaal van producent SUN. Programmeurs die met JSP werken, gebruiken meestal een teksteditor als Dreamweaver. Ook vorige versies van Dreamweaver boden al ondersteuning voor JSP. Er zijn nog meer scripttalen die feilloos een database kunnen aansturen. Deze worden echter niet ondersteund door Dreamweaver Een databasekoppeling voorbereiden Voordat we een database aan een website gaan koppelen, zullen we de nodige voorbereidingen moeten treffen. Voor de koppeling hebben we het volgende nodig: Een gevulde database waarvan we de structuur kennen; Een Data Source Name die tussen de scripttaal en de database staat; De scripttaal; Een webserver die de scripttaal en de database kan draaien; Een in Dreamweaver ingestelde sitemap gebaseerd op de andere componenten. In de volgende paragraaf bouwen we in de vorm van een case een databasegestuurde toepassing met de genoemde onderdelen. De webserver De webserver is de software die de scripttaal en de database kan publiceren. Een webserver is onderdeel van een hostingserver die de gehele website kan publiceren. Zo heeft een webserver een specifieke taak om bijvoorbeeld de scripttaal ASP te laten zien in de browser. De werking van de webserver is eenvoudig. De server leest bijvoorbeeld de ASP-code uit en vertaalt dit op de webserver naar HTML. ASP heeft in een eerder stadium bijvoorbeeld gegevens uit een MS Access-database uitgelezen. De HTML kan weer worden gepubliceerd in de browser.

7 Dreamweaver CS3 de basis Afbeelding 15.4 Databasekoppelingen kunnen zeer complex zijn Een dynamisch overzicht maken In deze paragraaf maken we de fysieke koppeling en toepassing met MS Access, ASP en Dreamweaver. Helaas kunt u dit alleen onder Windows (98/XP/2000/ Vista) uitproberen. MacOS X ondersteunt geen ASP, maar daarentegen wel weer standaard PHP en MySQL. Een database Een database is een bestand waarin we op een speciale manier gegevens kunnen opslaan. Een database bevat tabellen met rijen die we records noemen. Ieder record bevat op zijn beurt velden. Voor ieder record in een tabel is de betekenis van elk veld hetzelfde. Een tabel met adresgegevens bevat bijvoorbeeld allemaal records met de velden adres, postcode, plaats enzovoort. Een database kan verschillende tabellen bevatten. Voor de oefening in de volgende paragraaf gaan we een met films gevulde MS Access-database bekijken. Hiervoor moeten we eerst een Data Source Name (DNS) in Windows aanmaken. In Dreamweaver zetten we vervolgens de sitemap klaar voor ASP. Daarna bouwen de interface in Dreamweaver en leggen we de koppeling zodat de de dynamische content verschijnt.

8 15 Een database koppelen in Dreamweaver CS De database bekijken In MS Access staat de met films gevulde database films.mdb klaar (zie afbeelding 15.6). Afbeelding 15.5 Een filmdatabase aanleggen. Als we de database bekijken, zien we de volgende velden: id, het unieke nummer; filmtitel, gevuld met tekst; genre, gevuld met tekst; waardering, gevuld met een getal van 1 tot 10. De database is gevuld met de volgende records, die van links naar rechts de velden id,filmtitel, genre en waardering invullen: Afbeelding 15.6 Een filmdatabasestructuur in MS Access.

9 Dreamweaver CS3 de basis Tabel 15.1 Velden in de filmdatabase ID Filmtitel Genre Waardering 1 Crash Thriller 9 2 Hostel Horror 5 3 Guess Who Humor 8 4 Fun with Dick and Jane Humor 7 5 Johan Cruijff: en un Momento Dado Sport 9 We hebben nu een database met vijf records (zie afbeelding 15.7). Afbeelding 15.7 Een filmdatabase met rijen of records De Data Source Name (DSN) De DSN is als de trekhaak tussen de auto en een caravan. Een DSN staat in ons geval tussen de scripttaal ASP en de MS Access-database. In de DSN definiëren we: Naam van de database; Soort database; Naam van de DSN zodat we die in Dreamweaver kunnen gebruiken; Plaats van de database op de harde schijf of server. Nu gaan we de DSN aanmaken in Windows. Oefening 15.1 Een DSN aanmaken 1 Open in Windows (XP) het Configuratiescherm via het menu Start. 2 Kies voor de optie Prestaties en onderhoud. 3 Kies nu de optie Beheer. 4 Kies nu voor de optie Gegevensbronnen (ODBC). Het dialoogvenster voor de DSN verschijnt (zie afbeelding 15.8).

10 15 Een database koppelen in Dreamweaver CS3 5 Klik op Toevoegen om een DSN toe te voegen. Kies voor de Microsoft Access Driver(*.mdb). 6 Geef de DSN de naam dsnfilms. Wijs met de optie Selecteren onze database aan. 7 De omschrijving is niet verplicht. Bevestig met OK. MS Access is gemakkelijk te koppelen met ASP, de scripttaal die we gaan gebruiken. Hiervoor hebben we een webserver nodig van Microsoft. Afbeelding 15.8 De Data Source Name De webserver Onder Windows draait een zogeheten IIS-webserver (Internet Information Servicesserver). Deze is werkzaam in de map C:\Inetpub op uw harde schijf. Hiertoe moet u wel in het bezit zijn van Windows XP Pro of een soortgelijke (professionele) editie. De Home Editie kent geen ingebouwde webserver. In Windows Vista Home Basic Edition en Vista Starter Edition is er helaas ook niet in IIS voorzien. We gaan er voor deze oefening vanuit dat u de beschikking hebt over IIS. In de map Inetpub kunt u onder andere ASP vinden. De map die onze databasetoepassing kan publiceren, is de map wwwroot. Plaats een submap met de naam Dreamweaverfilms in deze map. We gaan nu in Dreamweaver een sitemap aanmaken die verwijst naar deze map in de webserver.

11 Dreamweaver CS3 de basis Afbeelding 15.9 Is de Inetpub aanwezig op uw systeem? Toch een webserver in de Home Edition De website toont een artikel waarin wordt gesteld dat u toch een IIS-webserver onder de Home Edition kunt draaien. Het gerucht gaat dat de webserver wel aanwezig is in deze editie, maar simpelweg niet is geactiveerd. Andere webservers zijn bijvoorbeeld: Apache voor het gebruik van PHP, standaard aanwezig in MacOS X; Jakarta voor het gebruik van Java; SUNOne voor het gebruik van Java; ColdFusion Enterprise Server voor CFML. Afbeelding Voor Vista is IIS 7.0 webserver ontwikkeld.

12 15 Een database koppelen in Dreamweaver CS3 Afbeelding De IIS 7.0 webserver De sitemap in Dreamweaver Eerder in dit boek hebt u al een sitemap opgezet, maar deze was nog niet geschikt voor een databasekoppeling. Oefening 15.2 De sitemap geschikt maken voor de filmdatabase 1 Open Dreamweaver CS3 en kies Site > Nieuwe Site... 2 Geef als naam Dreamweaverfilms op voor de site, zie afbeelding Nu wijzen we de juiste technologie aan: kies voor ASP VBScript. 4 Kies vervolgens de map uit die we zojuist hebben aangemaakt in de webserver: Dreamweaverfilms, zie afbeelding Klik nu op Volgende en controleer of de link wordt vermeld. 6 Klik door met Volgende totdat u de definitie kunt bevestigen. Klik op OK. De omgeving staat nu klaar De interface in Dreamweaver In Dreamweaver gaan we nu het ontwerp maken voor een dynamisch overzicht van de films in de database.

13 Dreamweaver CS3 de basis Afbeelding Een Site aanmaken. Afbeelding Is de juiste map aanwezig?

14 15 Een database koppelen in Dreamweaver CS3 Oefening 15.3 Interface ontwerpen voor filmdatabase 1 Sla het document op als overzicht.asp. 2 Plaats het in de projectmap op de webserver. Pas dan de titel aan en voer de gewenste paginaeigenschappen in. 3 Voeg een tabel in van vier kolommen en drie rijen en maak de tabel op met het paneel Eigenschappen Content plaatsen De interface staat nu klaar. In de tabel kunnen we straks de dynamische content slepen. Eerst zullen we echter de koppeling in Dreamweaver actief moeten maken. Oefening 15.4 Databasekoppeling in Dreamweaver actief maken 1 Activeer het paneel Toepassingen en selecteer de tab Databases. Afbeelding De DSN koppelen. 2 Noem de verbinding connfilms en selecteer onze dsnfilms als DSN. 3 Bevestig met OK. De databaseverbinding wordt nu zichtbaar in het paneel, zie afbeelding Activeer de tab Bindingen en klik op het zwarte plusteken. 7 Neem de gegevens over van afbeelding en bevestig met OK. 8 Sleep nu de dynamische inhoud uit Bindingen in de tabelcellen. 9 Plaats op de bovenste rij van de tabel de velden ID, Titel, Genre en Waardering. 10 Test de koppeling met Voorvertoning in de browser of druk op functietoets F12. Sluit eventueel Dreamweaver af als u een foutmelding krijgt (File already in use). Het is wat dat betreft belangrijk dat u alle updates hebt geïnstalleerd voor uw besturingssysteem. U ziet nu nog

15 Dreamweaver CS3 de basis Afbeelding De verbinding is zichtbaar. Afbeelding De recordset om bij Bindingen gegevens op te halen. Afbeelding De tabel voor de dynamische content.

16 15 Een database koppelen in Dreamweaver CS3 maar één record. We zullen de dynamische content moeten herhalen om alle vijf de films te kunnen zien. Afbeelding De tabel met database-inhoud. Selecteer de rij met de dynamische inhoud en klik op de tab Server gedragingen in het paneel Toepassing. Klik vervolgens op het zwarte plusteken en kies voor Rijen herhalen. Laat de vijf records zien en bevestig met OK. Bekijk het dynamische resultaat in de browser. Paul Vreke, webontwikkelaar, gebruikt dreamweaver Paul Vreke, webontwikkelaar van CC Internet & Communicatie (CCIC) over het maken van databasetoepassingen met Dreamweaver: Het is vooral de eenvoud. Met wat basiskennis kom je een heel eind in Dreamweaver. Je hebt alleen de inloggegevens, de naam van de database en wat overige gegevens nodig en je kunt een toepassing bouwen. Toepassingen zoals de automatische navigatie door de database zijn indrukwekkend snel te maken. Het is een hoop klik-en-sleep (drag and drop), maar zeker stukken sneller dan met de hand coderen. Als je de kennis hebt om toch handmatig een en ander te programmeren, kun je in de codeweergave gemakkelijk een en ander opsporen en oplossen en eventueel de toepassing met de hand nog geavanceerder maken. De keuze van de database en de praktijk Het kiezen van een database is een lastige klus. Indien u een juiste keuze maakt, kunt u met uw databasegestuurde website schaalbaar werken. Indien de keuze niet geheel op de toekomst gericht blijkt, dan zult u een keer vastlopen met de mogelijkheden. De keuze is van verschillende factoren afhankelijk. We kijken hier vooral naar de toekomst en de eventueel te verwachten groei van uw website of webtoepassing. Uzelf eerst vragen stellen Voordat u bewust een databasekeuze maakt, zijn er een aantal vragen die u in acht moet nemen: Wat is het budget dat u hebt voor een database(licentie) of programmering? Hoe is de schaalbaarheid van de database? Praktijkvoorbeeld

17 Dreamweaver CS3 de basis Praktijkvoorbeeld Welke kennis hebt u van de database om bijvoorbeeld in de toekomst uitbreidingen toe te voegen aan uw applicatie? Voor het web bestaat er een aantal uitstekende databases. Deze zijn beschikbaar voor bijvoorbeeld een Microsoft-omgeving of voor het draaien op een Unix- of Linux-machine. Als u op dit moment op een Windows-machine werkt, dan ligt het voor de hand dat u een database kiest die daaronder draait. Indien u bijvoorbeeld onder MacOS X werkt, dan wordt dit als een Unix-machine gezien, aangezien de onderlaag van MacOSX het besturingssysteem Unix is. Een database van Microsoft: gemakkelijk beschikbaar Elke database vereist een zogenaamde omgeving waarin deze draait. De omgeving is eigenlijk de server waar de database op kan draaien en functioneren. Indien u kiest voor een database van Microsoft dan zal de omgeving ook een Microsoft-omgeving moeten zijn. Microsoft kent de databases: MS Access, dat onderdeel is van een professionele versie van MS Office; MS SQL Server, die als volwassen versie van MS Access wordt gebruikt op de websites van bijvoorbeeld Wehkamp en Free Record Shop. Voor de koppeling van een Microsoft-database hebt u weinig kennis nodig. Microsoft maakt het de gebruiker zeer gemakkelijk door het eenvoudige gebruik van de databases MS Access en MS SQL. Op de website kunt u een gratis versie van ASP. NET, inclusief een probeerversie van MS SQL Server downloaden. Een database die op Unix draait: veelal gratis Op de besturingssystemen Unix of Linux draaien gratis databasesystemen zoals PostgreSQL of MySQL. Indien u werkt op een Mac, dan zult u een van de database moeten gebruiken die op een Unix- of Linux-systeem draaien. Microsoft-databases zijn ongeschikt voor de MacOS X-omgeving. Beide genoemde databases zijn gratis. De databases zijn zoals dat heet open-source. Zo kunt u op de database downloaden en eventuele handleidingen bekijken. Om deze gratis databases aan te maken hebt u speciale adminsoftware nodig. Deze kunt u bijvoorbeeld net als de database zelf downloaden van Een bekend beheerprogramma voor MySQL-databases is bijvoorbeeld PhpMyAdmin(. net). Naast de genoemde populaire databases zijn er nog veel meer databases zoals Filemaker Pro, Oracle en diverse varianten van SQL-databases. Voordat u aan de slag gaat met databasekoppelingen op het internet zou ik u een training willen aanbevelen in de door u gekozen database en serverside-scripttaal of een van de vele Pearson-boeken te raadplegen die over dit onderwerp zijn uitgekomen.

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC

Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Technische nota AbiFire5 Rapporten maken via ODBC Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1 Installatie ODBC driver... 2 2 Systeeminstellingen in AbiFire5... 3 2.1 Aanmaken extern profiel...

Nadere informatie

Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving

Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving Versie april/2008 Zicht nieuwe media ontwerpers 2008 1 Inleiding Een Content Management Systeem (CMS) is een webapplicatie waarmee je zonder

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows.

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 1 Xampp downloaden... 2 2 Installatie Xampp 1.7.4 op externe harddisk... 3 3 XAMPP herconfiguren...

Nadere informatie

Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat

Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat Powerpoint presentatie College 5 Gilbert van Lierop & Farshad Salamat Wat is een database? Een verzameling van georganiseerde data Een database bestaat uit applicaties, SQL en het DBMS Watis eendbms? EenDBMS

Nadere informatie

Absentie Presentie Server Migratie

Absentie Presentie Server Migratie Absentie Presentie Server Migratie Auteur A. Boerkamp Versie V1.2 Datum 11-08-2010 Status Voor Intern / Extern gebruik Pincash International, 3066GS Rotterdam, Anthonetta Kuijlstraat 43-45, 010-2868000

Nadere informatie

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise

TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise TaskCentre Web Service Connector: Creëren van requests in Synergy Enterprise Inhoudsopgave 1. Voorbereiding... 4 2. Web Service Connector tool configuratie... 5 3. TaskCentre taak voor het aanmaken van

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie

WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie Copyright 2013 Untis Benelux Rotterdam Installatie WebUntis 1 1 Algemeen... 2 1.1 Java JRE 7... 2 1.2 Apache Tomcat... 2 1.3 Een database.... 4 1.4 JDBC-Driver...

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

MA!N Rapportages en Analyses

MA!N Rapportages en Analyses MA!N Rapportages en Analyses Auteur Versie CE-iT 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Microsoft Excel Pivot analyses... 4 2.1 Verbinding met database... 4 2.2 Data analyseren... 5 2.3 Analyses verversen... 6

Nadere informatie

icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous

icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous icafe Project Joeri Verdeyen Stefaan De Spiegeleer Ben Naim Tanfous 2006-2007 Inhoudsopgave 1 2 1.1 Programmeertaal PHP5..................... 2 1.2 MySQL database......................... 3 1.3 Adobe Flash...........................

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Koppeling met een database

Koppeling met een database PHP en MySQL Koppeling met een database 11.1 Inleiding In PHP is het eenvoudig om een koppeling te maken met een database. Een database kan diverse gegevens bewaren die met PHP aangeroepen en/of bewerkt

Nadere informatie

WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie

WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie WebUntis 2014 Instructies basisinstallatie Copyright 2013 Untis Benelux Rotterdam Installatie WebUntis 1 1 Algemeen...2 1.1 Java JRE 7... 2 1.2 Apache Tomcat... 2 1.3 Een database.... 4 1.4 JDBC-Driver...

Nadere informatie

WebHare Professional en Enterprise

WebHare Professional en Enterprise WebHare Professional en Enterprise Publicatie module Site inrichting handleiding Datum 19 november 2002 Aantal pagina s: 31 Versie: 2.01 Doelgroep Sysops Gebruikers met site aanmaak rechten Gebruikers

Nadere informatie

Tinus Plotseling 29-12-2002. MySQL

Tinus Plotseling 29-12-2002. MySQL Tinus Plotseling 29-12-2002 MySQL Inhoudsopgave Inleiding... 3 MySQL Geschiedenis... 3 MySQL Toepassingen... 3 MySQL Voordelen... 4 MySQL Nadelen... 4 MySQL bij ASCI... 4 PostgreSQL... 5 ORACLE... 6 MS

Nadere informatie

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Kies File>New>Blank Page>PHP Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Geef de site een passende naam. Kies ook de juiste map voor de webdocumenten.

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Installatie van sqlserver

Installatie van sqlserver Installatie van sqlserver Download SQLserver 2005 Express basis van de website van 2work: www.2work.nl, tabblad downloads; beveiligde zone. De inlog gegevens kunnen via de helpdesk aangevraagd worden.

Nadere informatie

Handleiding ALGEMENE HANDLEIDING VWORKSPACE. Versie: 1.2. Datum: 10 april 2014. Eigenaar:

Handleiding ALGEMENE HANDLEIDING VWORKSPACE. Versie: 1.2. Datum: 10 april 2014. Eigenaar: Handleiding ALGEMENE HANDLEIDING VWORKSPACE. Versie: 1.2 Datum: 10 april 2014 Eigenaar: I&A 1 Versie Datum Auteur Wijziging 1.0 2-11-2012 Tom Balke 1.1 10-12-2012 Tom Balke Nieuwe versie van vworkspace

Nadere informatie

Les 2 Eenvoudige queries

Les 2 Eenvoudige queries Les 2 Eenvoudige queries XAMP Apache server ( http ) mysql server PHP myadmin IAM SQL oefeningen Database phpmyadmin Import : sql_producten.sql, sql_winkel.sql, sql_festival.sql SAMS SQL in 10 minuten

Nadere informatie

Handleiding PHP en MySQL onder Windows Server 2003 met IIS 6.0

Handleiding PHP en MySQL onder Windows Server 2003 met IIS 6.0 Handleiding PHP en MySQL onder Windows Server 2003 met IIS 6.0 Uitgegeven door Propane Internetdiensten Lange Meet 41 3261 EJ OUD-BEIJERLAND 2005 Propane Internetdiensten Inhoud 1. Inleiding... 3 2. IIS

Nadere informatie

Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows.

Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows. Xampp Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 3. Installatie Xampp... 3 1.1 Installatie Xampp Launcher... 7 1.2 Controle geïnstalleerde bestanden...

Nadere informatie

IcarOS maakt het mogelijk op een veilige manier bestanden en informatie online uit te wisselen. IcarOS biedt een eenvoudige en gebruiksvriendelijke

IcarOS maakt het mogelijk op een veilige manier bestanden en informatie online uit te wisselen. IcarOS biedt een eenvoudige en gebruiksvriendelijke IcarOS maakt het mogelijk op een veilige manier bestanden en informatie online uit te wisselen. IcarOS biedt een eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface waarmee u meteen aan de slag kan. Zonder enige

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2012

Installatie SQL Server 2012 Installatie SQL Server 2012 Download de SQL Server express net Advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=29062 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

WebHare Professional en Enterprise

WebHare Professional en Enterprise WebHare Professional en Enterprise Systeem module Systeem configuratie handleiding Datum: 19 november 2002 Aantal pagina s: 20 Versie: 2.01 Doelgroep: Sysops Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Vooraf... 2

Nadere informatie

In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze. programmeertaal? En hoe is het ontstaan? Ook leer je welke editors

In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze. programmeertaal? En hoe is het ontstaan? Ook leer je welke editors 1. Over PHP 1.1 Inleiding In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze programmeertaal? En hoe is het ontstaan? Ook leer je welke editors je kunt gebruiken om PHP-scripts te maken en hoe je

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Facto minifmis

Installatiehandleiding. Facto minifmis Installatiehandleiding Facto minifmis 1. Installatie Facto MiniFMIS 1.1 Achtergrond Facto MiniFMIS biedt facilitaire organisaties een eenvoudige en gebruikersvriendelijke hulpmiddel bij het uitvoeren van

Nadere informatie

TECHNISCHE HULPBRON Remote Banner Control

TECHNISCHE HULPBRON Remote Banner Control TECHNISCHE HULPBRON Remote Banner Control Laat marketing zelf logo s, banners en grafische afbeeldingen bijwerken. www.exclaimer.nl Remote Banner Control Met deze functie Dynamic Content (Dynamische inhoud)

Nadere informatie

Organisatie. Gestart in 2009 Open Source Webdevelopment Grafische achtergrond Servicegericht

Organisatie. Gestart in 2009 Open Source Webdevelopment Grafische achtergrond Servicegericht Even voorstellen Organisatie Gestart in 2009 Open Source Webdevelopment Grafische achtergrond Servicegericht Ons team Philip Vergunst Oprichter en webdeveloper Nathan Vergunst Back-end developer Cor van

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Handleiding Controlepaneel Parallels

Handleiding Controlepaneel Parallels Handleiding Controlepaneel Parallels Inhoudsopgave 1 Inloggen... 3 2 Domeinbeheer... 4 2.1 Beheer van domeinen die via InterNLnet geregistreerd zijn... 4 2.2 Beheer van domeinen die via een andere provider

Nadere informatie

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod:

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod: 16. Web Station U kunt uw QNAP NAS gebruiken om een website te hosten. U kunt zelf een website bouwen in HTML of gebruik maken van één van de vele content management systemen die beschikbaar worden gesteld

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Een ASP.NET applicatie opzetten. Beginsituatie:

Een ASP.NET applicatie opzetten. Beginsituatie: Hoofdstuk 1 Een ASP.NET applicatie opzetten Beginsituatie: Windows XP Pro, Windows Vista Pro of Windows 7 Pro Visual Studio.NET moet zijn geïnstalleerd. Let hierbij op dat de Express versie niet voldoet.

Nadere informatie

Handleiding Controlepaneel Parallels

Handleiding Controlepaneel Parallels Handleiding Controlepaneel Parallels Inhoudsopgave 1 Inloggen... 3 2 Domeinbeheer... 4 2.1 Beheer van domeinen die via InterNLnet geregistreerd zijn... 4 2.2 Beheer van domeinen die via een andere provider

Nadere informatie

Databases - Inleiding

Databases - Inleiding Databases Databases - Inleiding Een database is een verzameling van een aantal gegevens over een bepaald onderwerp: een ledenbestand van een vereniging, een forum, login gegevens. In een database worden

Nadere informatie

Versie: 1.0. Datum: 19 november 2012. Eigenaar:

Versie: 1.0. Datum: 19 november 2012. Eigenaar: Handleiding ALGEMENE HANDLEIDING VWORKSPACE. Versie: 1.0 Datum: 19 november 2012 Eigenaar: I&A 1 Versie Datum Auteur Wijziging 1.0 2-11-2012 Tom Balke 1.1 10-12-2012 Tom Balke Nieuwe versie van vworkspace

Nadere informatie

Taxis Pitane SQL beheerder. Censys BV - Eindhoven

Taxis Pitane SQL beheerder. Censys BV - Eindhoven Taxis Pitane SQL beheerder Censys BV - Eindhoven Inhoud Wat is Taxis Pitane SQL beheerder?... 3 Kenmerken van de software... 3 De juiste SQL server editie voor uw organisatie... 3 SQL Server 2008 Express...

Nadere informatie

Webhosting Online Beginnen met Joomla v1.0

Webhosting Online Beginnen met Joomla v1.0 Webhosting Online Beginnen met Joomla v1.0 1 Inleiding KPN stelt met een abonnement op Webhosting Online Linux gratis het content management systeem Joomla voor u beschikbaar. Dit populaire programma om

Nadere informatie

Installatie Avalanche Webview

Installatie Avalanche Webview Installatie Avalanche Webview Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Webview op een huidige omgeving te updaten en te installeren. 1. Deïnstalleer de huidige Avalanche Webview

Nadere informatie

Inhoudsopgave. versie 0.8

Inhoudsopgave. versie 0.8 JOOMLA! INSTALLATIE HANDLEIDING versie 0.8 Inhoudsopgave Stappenplan...3 Inrichten database...4 Configuratiecentrum cpanel...4 Aanmaken van een database gebruiker...5 Aanmaken van een database...6 Gebruiker

Nadere informatie

Installatie NemaDecide en eerste gebruik

Installatie NemaDecide en eerste gebruik Installatie NemaDecide en eerste gebruik Installeren NemaDecide NemaDecide kan worden geïnstalleerd op alle computer vanaf Windows 95. De interface is toegesneden op een beeldschermresolutie van 1280 x

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro versie 6

Installeren van het programma Shop Pro versie 6 Installeren van het programma Shop Pro versie 6 HET PROGRAMMA WERKT ZOWEL ONDER WINDOWS XP, WINDOWS VISTA ALS WINDOWS 7. 1 Inhoud van de cd Op de cd staan 4 mappen Drivers Dit zijn bijkomende drivers voor

Nadere informatie

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen Installeer Apache2: Deze howto gaat over name based virtual hosting onder Apache 2.x., en is getest onder OpenSUSE 11 maar is in feite ook van toepassing op de andere distributies. Alleen Debian en afgeleide

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl

Captain Reader. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl 1 / 7 Captain Reader De e-captain reader is een applicatie om een automatische koppeling tussen Microsoft Word en e-captain tot stand te brengen. Zo kunt u op een eenvoudige manier uw gegevens uit e-captain

Nadere informatie

Installatie SQL: Server 2008R2

Installatie SQL: Server 2008R2 Installatie SQL: Server 2008R2 Download de SQL Server 2008.exe van onze site: www.2work.nl Ga naar het tabblad: Downloads en meld aan met: klant2work en als wachtwoord: xs4customer Let op! Indien u een

Nadere informatie

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0

Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Handleiding: MRJ Online Back-up versie 1.0 Inhoudsopgave. Over deze handleiding.... 3 Inleiding... 4 1. Installatie Windows XP/Vista/7/2000/2003 of 2008... 5 2. Backupset maken... 11 3. Extra Backupset

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro versie 6

Installeren van het programma Shop Pro versie 6 Installeren van het programma Shop Pro versie 6 HET PROGRAMMA WERKT ZOWEL ONDER WINDOWS XP, WINDOWS VISTA ALS WINDOWS 7. 1 Inhoud van de cd Op de cd staan 4 mappen Drivers Dit zijn bijkomende drivers voor

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.x Voor Windows 2003 / XP / Vista Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Installatiehandleiding voor de ODBC-driver

Installatiehandleiding. Installatiehandleiding voor de ODBC-driver Installatiehandleiding Installatiehandleiding voor de ODBC-driver van UNIT4 Multivers (Accounting) Online 8.1 Copyright 2013 UNIT4 Software B.V., Sliedrecht, The Netherlands Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0

Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Installatiehandleiding: Kaspersky Password Manager 5.0 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Kaspersky Password Manager 4.0 verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

1 Download de database 'bieren.mdb' en bewaar het bestand in c:\werkmap van je computer.

1 Download de database 'bieren.mdb' en bewaar het bestand in c:\werkmap van je computer. DataBase Management & Databasetechnologie We gaan nu aan de slag met het databasemanagementprogramma Access. Zo'n set programma's waarmee je databases kunt maken, beheren en bevragen noemt men ook wel

Nadere informatie

ITware maakt een directe verbinding met de database van uw webwinkel. Hiervoor Is een MySQL ODBC connector nodig, specifiek versie 5.1.11 32 bit.

ITware maakt een directe verbinding met de database van uw webwinkel. Hiervoor Is een MySQL ODBC connector nodig, specifiek versie 5.1.11 32 bit. Handleiding: Installeren ITware en ODBC driver ITware wordt ondersteund op de volgende besturingssystemen: - Windows Vista - Windows 7 (32 en 64 bit) - Windows 8 (32 en 64 bit) - Windows server 2003 -

Nadere informatie

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomV Server v5.2.x

TOEGANGSCONTROLE. Installatie Handleiding. AxiomV Server v5.2.x TOEGANGSCONTROLE Installatie Handleiding AxiomV Server v5.2.x Versie 5.2.x uitgave februari 2012 HLB25V1.0 Pagina 1 van 14 Installatie Handleiding Inleiding Geachte klant, Deze handleiding beschrijft de

Nadere informatie

WebDAV. Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan. Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties

WebDAV. Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan. Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties WebDAV Gebruik bestanden op de server alsof ze lokaal op uw computer staan Microsoft Word / Internet Explorer / Mijn netwerklocaties Datum: November 2010 Aantal pagina's: 7 Versie: 1.30 Doelgroep: Content

Nadere informatie

Denit Hosted Exchange 2007 Instellingen voor MS Outlook 2007

Denit Hosted Exchange 2007 Instellingen voor MS Outlook 2007 Denit Hosted Exchange 2007 Instellingen voor MS Outlook 2007 Deze handleiding beschrijft de stappen om een Denit Hosted Exchange 2007 account in te stellen in Microsoft Outlook 2007. Versie 1.2 1) MS Outlook

Nadere informatie

Installatie Groeps Login app

Installatie Groeps Login app Installatie Groeps Login app Inleiding Deze handleiding bestaat uit twee delen: 1. Voor de systeembeheerder: technische installatie van de Groeps Login app 2. Voor de systeembeheerder of gebruiker: installatie

Nadere informatie

Acht stappen voor JSF

Acht stappen voor JSF Acht stappen voor JSF Inleiding In deze tutorial zullen we JSF (Java server faces) installeren. Wat we niet beschrijven is hoe te werken met JSF, over dit onderwerp zijn er genoeg boeken en internetsites

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro

Installeren van het programma Shop Pro Installeren van het programma Shop Pro HET PROGRAMMA WERKT MOMENTEEL NOG NIET ONDER MS VISTA. GEBRUIK BINNEN EEN VIRTUELE MACHINE OP EEN VISTA-COMPUTER WORDT NOG UITGETEST. Deze handleiding met eventuele

Nadere informatie

Picnic handleiding voor beginners

Picnic handleiding voor beginners Picnic handleiding voor beginners Introductie Picnic is een webapplicatie waarmee je databasetoepassingen kunt maken, wijzigen en gebruiken in je webbrowser. Je hoeft daarvoor alleen maar formulieren te

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Datum: 17-10-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Het programma downloaden.... 3 Het programma downloaden... 4 De installatie van het programma... 6 Het

Nadere informatie

Project plan. Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407

Project plan. Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407 Project plan Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407 I4C2 I4C1 1 Inhoudsopgave Doel en doelgroep van het project... 3 Beschrijving van het project... 4 Benodigde materialen... 5 Te verwachten resultaten,

Nadere informatie

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal

Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk. 2011 Sdu Uitgeverij / A. Koppenaal Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk / A. Koppenaal I Installatie Handleiding Alimentatie Rekendisk Inhoudsopgave A Inleiding 1 B Installatie 2 C Troubleshoot 4 1 Melding:... Kan database niet

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

HANDLEIDING CMS. v.0.0.1

HANDLEIDING CMS. v.0.0.1 HANDLEIDING CMS v.0.0.1 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoudsopgave...2 1.0 Het inlogscherm......3 1.1 Inloggen...3 1.2 Wachtwoord vergeten?...4 2.0 CMS onderdelen...4 2.1 Quicklinks...4 2.2 Pagina's...5 2.2.1

Nadere informatie

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk:

Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Installatie Uitvoeren (gebruiken) Belangrijk: Pagina 1 van 6 pagina s. Het installeren en uitvoeren van Centix 3 serie op Windows Vista. Doelgroep van dit document De doelgroep van dit document zijn alle gebruikers van Centix die de Centix 3-serie

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Installatie King Task Centre

Installatie King Task Centre Installatie King Task Centre In deze handleiding wordt beschreven hoe u het King Task Centre moet installeren. Deze handleiding geldt voor zowel een nieuwe installatie, als voor een upgrade van een bestaande

Nadere informatie

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1

Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 Standaard Asta Powerproject Client Versie 12 Installatiedocument v1 4 september 2012 Voor vragen of problemen kunt u contact opnemen via telefoonnummer 030-2729976. Of e-mail naar support@powerproject.nl.

Nadere informatie

INSTALLATIE-INSTRUCTIES VIDA VIDA ON WEB

INSTALLATIE-INSTRUCTIES VIDA VIDA ON WEB INSTALLATIE-INSTRUCTIES VIDA VIDA ON WEB INHOUD 1 INLEIDING... 3 2 INSTALLATIE... 4 2.1 Installatie vanaf de VIDA-DVD... 4 2.2 Installatie van de website VIDA ISS of Dealer Development Portal... 5 3 VERIFIEER

Nadere informatie

SmartRevit SmartAssemblies Etcetera

SmartRevit SmartAssemblies Etcetera De-installeer eerst alle tools die u van Itannex heeft. SmartRevit SmartAssemblies Etcetera Zorg dat u de laatste versie van Revit heeft geïnstalleerd, inclusief alle updates. Het systeem moet verbinding

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle

Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012. Netwerkversie. Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Installatiehandleiding FWG 3.0/2011-2012 Netwerkversie Nieuwe installatie van FWG 3.0/2011-2012 met Oracle Wij willen u er op wijzen dat ons systeem FWG3.0 Cd-rom versie dit jaar (2011) voor de laatste

Nadere informatie

ALL-CRM Installatie handleiding

ALL-CRM Installatie handleiding ALL-CRM Installatie handleiding Auteur: Shams Hadi Datum: 05-06-2014 Version: v1.2 2014, All-CRM 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 2 Systeem vereisten 3 2.1 Cliënt (Desktop applicaties) 3 2.2 Cliënt (Internet

Nadere informatie

MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015. Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia

MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015. Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia MEDIAPLUS (STUDENTEN) Aan de slag met Mediaplus Mei 2015 Hogeschool VIVES Dienst Onderwijs Onderwijsmedia Inhoud 1. Vooraf...4 2. Mediaplus in de Cloud...4 2.1 Installatie Citrix Receiver...4 2.2 Mediaplus

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

Webs.hogent.be Persoonlijke home/webdirectory voor personeel en studenten

Webs.hogent.be Persoonlijke home/webdirectory voor personeel en studenten Webs.hogent.be Persoonlijke home/webdirectory voor personeel en studenten Inleiding Als personeelslid of student aan de beschikt u over de mogelijkheid om 100 MB aan data centraal op onze servers te plaatsen.

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Gefeliciteerd Ook voor jouw organisatie zal de kracht van de ipublications KnowledgeBase (zoals bekend van AFAS) worden ontsloten, in jullie eigen gepersonaliseerde KB waar interne

Nadere informatie

FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN

FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN FIREBIRD DE SAFESCAN TA EN TA+ SOFTWARE OP MEER DAN ÉÉN COMPUTER GEBRUIKEN Deze handleiding beschrijft het installatieproces voor en het inrichten van één centrale database voor alle computers waar u de

Nadere informatie

Handleiding. vworkspace VGGM. Handleiding voor gebruikers.

Handleiding. vworkspace VGGM. Handleiding voor gebruikers. Handleiding Handleiding voor gebruikers vworkspace VGGM www.vggm.nl Versienummer 1.4 Versiedatum 16 juni 2016 Versiebeheer Het beheer van dit document berust bij het team ICT Documenthistorie Versie Datum

Nadere informatie

Geert Dekkers Web Studio info@nznl.net +31(0)6 27 224 301

Geert Dekkers Web Studio info@nznl.net +31(0)6 27 224 301 Geert Dekkers Web Studio info@nznl.net +31(0)6 27 224 301 Persoonlijk Geert Dekkers, geb 1955, opleidingen in educatie en de kunsten. Programmeert websites sinds 1998. Als programmeur grotendeels autodidact,

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365

Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Zakelijk Office 365 Aan de slag met Zakelijk Office 365 Versie 1.2 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 voor het eerst gebruiken... 4 2.1 Inloggen op Zelfservice ICT-diensten... 4 2.2

Nadere informatie

Drupal lokale installatie op Windows 7.

Drupal lokale installatie op Windows 7. Drupal lokale installatie op Windows 7. Door Paul Driedijk april/mei 2015 Onderstaande uitleg is bedoeld om Drupal uit te proberen op je eigen computer. Wil je Drupal later installeren op een webserver

Nadere informatie

Handleiding OFB WebModules

Handleiding OFB WebModules Handleiding OFB WebModules voor Exact Datum Versie Copyright : 4 mei 2009 : VERSIE 2.0 OFB Software 2009 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 3 2 Uw webshop koppelen aan uw Exact administratie... 3 3 ARTIKELEN

Nadere informatie

owncloud Het alternatief tegen grote gluurders

owncloud Het alternatief tegen grote gluurders owncloud Het alternatief tegen grote gluurders Grote Clouds betekenen zwaar weer Cloud Systemen om bestanden centraal te beheren en te delen Wereldwijd Grote Clouds One Drive Microsof Google Drive icloud

Nadere informatie

6. De sitemap of stamboom van uw website

6. De sitemap of stamboom van uw website 6. De sitemap of stamboom van uw website Dynamisch of statisch? CMS of Dreamweaver? Een databankgestuurde website en CMS Grotere websites hebben nood aan een eenvoudiger manier om informatie toe te voegen,

Nadere informatie

Kijk eerst in Computer (Mijn Computer) van je werkplek. Welke stationsletters zie je op de PC?

Kijk eerst in Computer (Mijn Computer) van je werkplek. Welke stationsletters zie je op de PC? Korte omschrijving van dit practicum We zullen spelenderwijze ervaren wat enkele van de virtualisatietechnieken inhouden. We gaan aan de slag met een freeware applicatie voor het aanbieden van een gevirtualiseerde

Nadere informatie

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010

Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Installatiehandleiding FWG 3.0/2009-2010 Netwerkversie (Firebird / MS SQL / Oracle / MS Access) Upgraden van FWG 3.0/2008-2009* naar FWG 3.0/2009-2010 Attentie!! Indien u gaat upgraden en u maakt gebruik

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Mac OSX Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Mac OSX Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop installeren en Intramed

Nadere informatie

AdBackup Pro November 2015 AdBackup Pro 6.13 is beschikbaar op het platform Oodrive Vision en als een op zichzelf staand product AdBackup Pro

AdBackup Pro November 2015 AdBackup Pro 6.13 is beschikbaar op het platform Oodrive Vision en als een op zichzelf staand product AdBackup Pro AdBackup Pro 6.13 - November 2015 AdBackup Pro 6.13 is beschikbaar op het platform Oodrive Vision en als een op zichzelf staand product AdBackup Pro Pagina 1 van 6 INDEX VAN DE FUNCTIES 1. HERZIENING VAN

Nadere informatie

SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING. Versie 1.3

SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING. Versie 1.3 SCENARIO ADVIES INSTALLATIEHANDLEIDING Versie 1.3 1 Handleiding Installatie Scenario Advies... 1 2 Voorbereiding installatie Scenario Advies... 1 2.1 Downloaden programmatuur... 2 3 Serverinstallatie Scenario

Nadere informatie

CrashPlan PROe installatie handleiding. Versie 2.2-17-04-2016. Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1

CrashPlan PROe installatie handleiding. Versie 2.2-17-04-2016. Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1 CrashPlan PROe installatie handleiding Versie 2.2-17-04-2016 Mac-Up! - CrashPlan PROe Installatie Handleiding - 1 1 - Ga naar de gedownloade CrashPlanPROe_Mac-Up!.zip (staat standaard in jouw Downloads

Nadere informatie