Geluidsisolatie in de bouw.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geluidsisolatie in de bouw."

Transcriptie

1 Geluidsisolatie in de bouw.

2 Soorten geluidsoverlast. Luchtgeluid en contactgeluid zijn twee begrippen die wel eens door elkaar gehaald worden, terwijl het twee verschillende vormen van geluidsoverlast zijn. Luchtgeluid. In het geval van luchtgeluid brengt een geluidsbron (verkeer, radio, stem, grasmaaier ) de lucht aan het trillen. Dat heet luchtgeluid. Het kan zich voortplanten van buiten naar binnen of omgekeerd (b.v. verkeer), in één ruimte (b.v. radio) of van de ene ruimte naar de andere (b.v. de radio van de buren). Contactgeluid. Van contactgeluid spreekt men, wanneer de constructie rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door een geluidsbron. Die trilling plant zich in de constructie voort en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen. Een voorbeeld: hoge hakken, een dichtslaande deur, het inkloppen van een spijker in de muur, stoelpoten op een harde vloer De prestaties van een constructie kunnen worden uitgedrukt in lucht- en contactgeluidsisolatiewaarden. De luchtgeluidsisolatie wordt uitgedrukt in R w (C ; C tr ), met waarden uitgedrukt in decibel (db). Hoe hoger de R w (C ; C tr ), hoe beter de geluidsisolatie. Analoog aan de R w bestaat er voor het uitdrukken van de contactgeluidsisolatie de grootheid L n,w met de eenheid decibel (db). Hoe lager de L n,w - waarde,hoe beter de constructie het contactgeluid isoleert. Isover, de partner in de strijd tegen het geluid. Er zijn twee isolatieprincipes om tegen geluid te isoleren. Massawet. De massawet stelt dat door de massa van de constructie te vergroten, dus enkel en alleen door ze zwaarder te maken, we een betere geluidsisolatie bekomen. Dit gaat enkel op ingeval van massieve constructies, b.v. betonwanden en metselwerk. Massa-veer-massa principe. Volgens dit principe vertrekt men van twee massa s, van elkaar gescheiden door een veer, dit is lucht of een soepel isolatiemateriaal dat de geluidstrilling dempt. Ideaal als vulling van de spouw is de Isover glaswolisolatie. Hier speelt de densiteit van de wol niet mee, enkel de dikte. Massa 180 mm Massa-veer-massa 145 mm 90 mm Vanwege de open en poreuze vezelstructuur is glaswol een ideale partner in de strijd tegen het geluid. De grote soepelheid en lange vezels zorgen ervoor dat glaswol niet breekbaar en makkelijk aan te brengen is. De geluidsgolven kunnen het materiaal binnendringen en worden er gedempt in de vezelstructuur. De dikte van de glaswol is de belangrijkste invloedsfactor: hoe dikker de wol, hoe beter de akoestische prestaties. Voeg hierbij zijn onovertroffen thermische capaciteiten en u beschikt met glaswolisolatie over één van de meest comfortverhogende producten in de bouwsector. 414 kg/m 2 40 kg/m 2 Zelfde akoestische prestatie voor de massa-veer-massa wand met een 10 maal zo laag gewicht.

3 Oplossingen van Isover. Lichte scheidingswanden. Op een draagstructuur komen aan beide kanten gipskartonplaten. De met glaswol gevulde spouw zorgt ervoor dat de trillingen van de ene plaat slechts in geringe mate doorgegeven worden naar de andere (akoestische ontkoppeling). Een spouw van 5 cm, geheel gevuld met glaswol, is minimaal aangeraden. We kunnen de prestaties van onze lichte scheidingswand nog op diverse manieren sterk verbeteren: 1. Aantal gipskartonplaten verhogen 2. Spouwbreedte verhogen 3. Vullingsgraad van de glaswol verhogen 4. Ontdubbelen van metalen draagstructuur R w (C ;C tr )=45(-3 ;-10)dB R w (C ;C tr )=50(-2 ;-6)dB R w (C ;C tr )=53(-3 ;-5)dB R w (C ;C tr )=56(-2 ;-6)dB R w (C ;C tr )=63(-4;-11)dB Deze 4 parameters zijn van toepassing op alle massa-veer-massa systemen. Aangewezen isolatie: Isover sonepanel (glaswolplaat) of Isover soneroll (glaswolrol) Voorzetwanden. Wanneer we te maken krijgen met bestaande wanden die we akoestisch wensen te verbeteren, kunnen we dit door een veer en een massa, m.a.w. een voorzetwand toe te voegen. Hierbij bieden zich twee oplossingen aan : Gekleefde voorzetwand: Hierbij wordt een gipskartonplaat, waarop fabrieksmatig een laag glaswol is aangebracht, met behulp van kleefgips tegen de bestaande muur gelijmd. Aangewezen isolatie: Isover Calibel (harde glaswolplaat gekleefd op een gipsplaat) Droge voorzetwand: In dit geval worden één of meerdere gipskartonplaten langs één zijde op een metalen structuur aangebracht. De aldus verkregen luchtspouw wordt volledig met glaswol gevuld. Aangewezen isolatie: Isover sonepanel (glaswolplaat) of Isover soneroll (glaswolrol)

4 Betonnen vloeren. Betonnen vloeren bieden door hun grote massa reeds een degelijke bescherming tegen luchtgeluid. Contactgeluidsisolatie bij betonnen vloeren is een ander paar mouwen. U kan dit probleem aanpakken door een zwevende vloer te voorzien. U legt speciale glaswolplaten, dekt ze af met een polyethyleenfilm, plaatst daarop, zonder contact met de muren, een gewapende dekvloer. Om het contact met de dragende constructie te vermijden, plaatst u randstroken (die uit de glaswolplaten worden gesneden) tegen de muur Randstrook - 2. Zwevende dekvloer - 3. PE-film - 4. Isover sonefloor. Aangewezen isolatie: Isover sonefloor (stijve glaswolplaat) Houten vloeren / vals plafond. Een vals plafond beperkt lucht- en contactgeluid door houten vloeren heen. De draagstructuur van het vals plafond maakt u het best vast aan de zijwanden of u bevestigt deze met speciale ophanghaken (vermijden akoestische brug met bestaande vloer). Bekleed de structuur met b.v. gipskarton en vul de ruimte tussen de bestaande vloer en het vals plafond met glaswol. Hoe dikker de glaswol hoe beter het resultaat. Vergeet vooral niet de luchtdichtheid van de afwerkingslaag te verzorgen. Het perforeren van het plafond voor b.v. inbouwspots heeft een nadelige invloed op de geluidsoverdracht. Aangewezen isolatie: Isover isoconfort 35 (glaswolplaat, bekleed met zacht polyestervlies voor een uiterst comfortabele plaatsing) Hellend dak. Een hellend dak is eveneens een massa-veer-massa systeem. Vullen met glaswol is niet enkel thermisch, maar eveneens akoestisch de ideale oplossing. Vaste isolatie (schuimplaten) werken NIET als veer en geven de geluidstrillingen door. Het vervangen van een 10 cm dikke schuimisolatie door een even dikke laag glaswol, levert een winst op van 10 db. In de praktijk betekent dit een halvering van het geluid. Zorg ervoor dat het lucht/dampscherm correct geplaatst is ( zonder onderbrekingen). Aangewezen isolatie: - Het systeem Isover isoconfort 35 (glaswolplaat voorzien van polyestervlies), Isover vario KM (lucht/dampscherm in polyamide). - Isover rollisol plus: alukraft spijkerflensdeken met compressiezones aan weerskanten. Om de luchtdichtheid van het lucht/dampscherm te verzekeren kan er gebruik gemaakt worden van volgende kleefbanden: Isover vario KB1 (éénzijdige kleefband), Isover vario KB2 (dubbelzijdige kleefband)

5 Gemene muren. Gemene muren zijn vaak een bron van ongewenst geluid. Een bijzonder akoestisch resultaat kan bekomen worden door te werken met de Isover partywall. Dit is een harde vormvaste glaswolplaat die tussen 2 muren wordt geplaatst. In elk geval moet ervoor gezorgd worden dat de twee muren afzonderlijk en zonder verankering worden opgetrokken, vanaf de fundering. Met Isover party-wall in 20 mm, geplaatst tussen twee muren in snelbouw van 14 cm, zonder verankering, verkrijgt men een R w (C ; C tr ) = 61 (-3;-8) db Aangewezen isolatie: Isover party-wall NIET TE VERGETEN: massa-veer-massa systemen hebben tal van voordelen t.o.v. de massawet: ze zijn doorgaans goedkoper, lichter (niet onbelangrijk bij renovatie) en bieden uitstekende akoestische resultaten hoe dikker de glaswol hoe beter het resulaat de luchtdichtheid moet verzekerd worden, vermijd perforaties een winst van 10 db = halvering van het geluid Geluidsisolatie en - absorptie. Een kamer of woning isoleren tegen geluidshinder is iets heel anders dan een ruimte geluidsabsorberend maken. Geluidsisolatie wil zeggen : geluid (b.v. straatlawaai, de radio van de buren) buiten houden. Geluidsabsorptie betekent het geluid in één ruimte dempen. Dit schept een aangename sfeer en maakt mensen duidelijk verstaanbaar. Harde materialen (glas, metaal, tegels, ) zijn niet absorberend, ze weerkaatsen het geluid. Tapijten, gordijnen, en specifiek glaswol zijn geluidsabsorberende materialen. Ze zorgen voor een minder galmende, aangenamere geluidsindruk. Geluidsisolatie. Geluidabsorptie.

6 Als isolatiespecialist in akoestische oplossingen heeft Isover de ISO-dB in het gamma. Dit toestel stelt u in staat om het geluidsniveau in een ruimte te meten, zodat de diagnose onmiddellijk gekend is. Indien het geluidsniveau te hoog is, biedt Isover u de meest aangepaste oplossing inzake isolatie en toebehoren. Vergeet vooral niet dat een winst van 10 db neerkomt op een halvering van het geluid! Wenst u het geluidsniveau in uw woning na te gaan zodat u correct kan bijsturen waar nodig? Nu bestaat er de mogelijkheid een ISO-dB aan te schaffen bij uw vertrouwde Isover-verdeler (lijst beschikbaar op Beschikbaar vanaf september Saint-Gobain Isover Benelux N.V. Pleinlaan 5 B-1050 Brussel Tel.: Fax : info@isover.be BTW BE RPR Brussel ING /2005

Wooncomfort begint bij uw dak.

Wooncomfort begint bij uw dak. Wooncomfort begint bij uw dak. Optimaal gebruik van de ruimte onder het dak... Vandaag de dag is bij elke nieuwbouw of renovatie een maximaal en optimaal gebruik van de ruimte onder het dak een absolute

Nadere informatie

Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal)

Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal) Voorzetwanden: vrijstaand stijl- en regelwerk (hout of metaal) De R w - waarde van een wandopbouw wordt gemeten in het akoestisch laboratorium of berekend op basis van voorspellingsmodellen (EN 12354).

Nadere informatie

Geluidsisolatie in bouw en metaalbouw: omdat niet alle geluid als muziek in de oren klinkt.

Geluidsisolatie in bouw en metaalbouw: omdat niet alle geluid als muziek in de oren klinkt. Geluidsisolatie in bouw en metaalbouw: omdat niet alle geluid als muziek in de oren klinkt. I N H O U D Inhoud. Geluidsisolatie in bouw en metaalbouw: omdat niet alle geluid als muziek in de oren klinkt.

Nadere informatie

Stil genieten met akoestische isolatie

Stil genieten met akoestische isolatie Stil genieten met akoestische isolatie Isoleren voor een betere toekomst URSA, de sterkte van een internationale producent, de nabijheid van een partner URSA is een toonaangevende producent van glaswol

Nadere informatie

De plantaardige optie - Isover Flora

De plantaardige optie - Isover Flora De plantaardige optie - Isover Flora Hennepwol, een kwalitatieve isolatie De thermische isolatie van daken en verticale binnenwanden: Florapan plus Isover florapan plus is samengesteld uit hennep- en katoenvezels

Nadere informatie

innovation in insulation

innovation in insulation warmte vocht geluid 2.000 / BG / 12-2004 Bergman Grafimedia Deze uitgave is met de meeste zorg samengesteld. Eventuele wijzigingen en zetfouten ten alle tijde voorbehouden. Geluid Inleiding Aan geluid

Nadere informatie

GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN

GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN GELUIDSISOLATIE VAN HOUTEN DRAAGVLOEREN 1. De IsolGomma oplossingen blz 2 Roll Grei Upgrei zwevende chape zwevende chape / droge dekvloer zwevende chape / droge dekvloer Acousticmat KF1-700 Acousticmat

Nadere informatie

De ideale plafondisolatie met No-Decibel dempers.

De ideale plafondisolatie met No-Decibel dempers. De ideale plafondisolatie met No-Decibel dempers. Easycell isolatie vulling in het bestaand plafond: De lege holle ruimte tussen de balken moet opgevuld worden met een dempingsmateriaal, anders werkt deze

Nadere informatie

Isolatie in de praktijk 2008-1 30/01/08 15:33 Page 3. Met Isover communiceren... p 4 Waarom deze gids?...p 5. Oplossingen per toepassing...

Isolatie in de praktijk 2008-1 30/01/08 15:33 Page 3. Met Isover communiceren... p 4 Waarom deze gids?...p 5. Oplossingen per toepassing... Isolatie in de praktijk 2008-1 30/01/08 15:33 Page 3 Inhoud Met Isover communiceren... p 4 Waarom deze gids?...p 5 Oplossingen per toepassing...p 6 Thermische isolatie...p 8 Hellende daken en bergzolders...

Nadere informatie

Akoestische isolatie een concreet project

Akoestische isolatie een concreet project Akoestische isolatie een concreet project Philippe Broigniez Dia Design Alsemberg ten zuiden van Brussel, in een schitterend landelijk gebied tussen Zenne en Zoniën, bijna een stiltegebied Copyright :

Nadere informatie

Werkstuk NaSk Geluid 5,1. Werkstuk door een scholier 1989 woorden 19 april keer beoordeeld

Werkstuk NaSk Geluid 5,1. Werkstuk door een scholier 1989 woorden 19 april keer beoordeeld Werkstuk NaSk Geluid Werkstuk door een scholier 1989 woorden 19 april 2011 5,1 16 keer beoordeeld Vak NaSk Contact-, lucht- en omloopgeluid Inhoudsopgave. 1. Inleiding..Blz. 3 2. Luchtgeluid Blz. 4 3.

Nadere informatie

Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen

Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen Vademecum voor geluidsoverlast in de scholen Marie-Noëlle Adnet Afdeling Vergunningen Departement Geluid 4/12/2014 Plan van de uiteenzetting: 1. Vademecum geluid in scholen 2. Aanbevelingen voor schoolgebouwen

Nadere informatie

NEW. Acoustifit Houdt geluid buiten voor een rustige omgeving. Glaswol 07/2013

NEW. Acoustifit Houdt geluid buiten voor een rustige omgeving. Glaswol 07/2013 NEW Glaswol 07/2013 Houdt geluid buiten voor een rustige omgeving Onbeklede glaswolplaat voor het akoestisch, thermisch en brandveilig isoleren van scheidingswanden in woning- en utiliteitsbouw. Technische

Nadere informatie

LUCHTGELUIDSISOLATIE gekleefde voorzetwanden. Insulation technology

LUCHTGELUIDSISOLATIE gekleefde voorzetwanden. Insulation technology LUCHTGELUIDSISOLATIE gekleefde voorzetwanden Insulation technology is Inleiding Door de combinatie van componenten die zowel isoleren als afwerken verhogen deze akoestische panelen van IsolGomma de geluidsverzwakkingsindex

Nadere informatie

Rockwool Soundmaxx akoestisch isolatiesysteem

Rockwool Soundmaxx akoestisch isolatiesysteem Rockwool Soundmaxx akoestisch isolatiesysteem Productomschrijving Rockwool Soundmaxx is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van Rockwool,

Nadere informatie

parket & laminaat / vloertegels CONTACTGELUIDSISOLATIE

parket & laminaat / vloertegels CONTACTGELUIDSISOLATIE Insulation technology parket & laminaat / vloertegels CONTACTGELUIDSISOLATIE 10/06/2015 1 geluidsreflectie /laminaat geluidsreflectie Natuursteen Wanneer we spreken over de geluidsdemping van parket- en

Nadere informatie

Akoestische isolatie in houtskeletwoningen

Akoestische isolatie in houtskeletwoningen Akoestische isolatie in houtskeletwoningen Naast de snelheid van uitvoering biedt het gebruik van een houtskelet nog tal van andere voordelen, zoals het beperkte gewicht op de funderingen, thermische isolatie,

Nadere informatie

Akoestisch Isolatiesysteem

Akoestisch Isolatiesysteem Productomschrijving COMPONENTEN EN MAATVOERING Rockwool Soundmaxx is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van Rockwool, lichte metalen

Nadere informatie

BELBLOCK Betonmetselstenen als het ook stil moet zijn

BELBLOCK Betonmetselstenen als het ook stil moet zijn akoestiek 4 Het akoestische comfort is een essentieel aspect van de kwaliteit van een ruimte. Terwijl onze leefomgeving luidruchtiger wordt, stellen we steeds hogere eisen, ook wat de geluidshinder betreft.

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT

HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT HOUTSKELET BOUW AKOESTISCH COMFORT 2 4 3 1 5 6 METEN IS WETEN De eigenaar van de houtskeletbouwwoning waarvan wij het grondplan afbeelden wilde de exacte akoestische prestaties van zijn woning kennen en

Nadere informatie

ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem

ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem Productomschrijving ROCKWOOL SOUNDMAXX is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van ROCKWOOL,

Nadere informatie

Akoestisch Isolatiesysteem

Akoestisch Isolatiesysteem Productomschrijving COMPONENTEN EN MAATVOERING Rockwool Soundmaxx is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van Rockwool, lichte metalen

Nadere informatie

9 Rapporten en publicaties

9 Rapporten en publicaties 9 Rapporten en publicaties 9. Reactie bij brand Decision Commission 00//EC PV RUG 0 Reactie bij brand van gipsplaten met - plaatdikte 9, mm - gipskern 600 kg/m en klasse A - kartongewicht 0 g/m plaat Proeven

Nadere informatie

Isover isolatie-oplossingen voor akoestisch comfort

Isover isolatie-oplossingen voor akoestisch comfort Isover isolatie-oplossingen voor akoestisch comfort Theorie en praktijk over geluidisolatie en geluidabsorptie www.isover.nl Inhoud Hoeveel lawaai kunnen wij verdragen? 3 Wat is geluid? 4 Normen en wetgeving

Nadere informatie

Akoestische optimalisatie van houtskeletbouw

Akoestische optimalisatie van houtskeletbouw Akoestische optimalisatie van houtskeletbouw Lieven De Geetere, WTCB, afdeling akoestiek Slim Bouwen - dag 2 - Houtskeletbouw VDAB Hamme 17 november 2016 Lieven De Geetere 17/11/2016 Slim Bouwen Akoestische

Nadere informatie

Tekst voor lastenboek - Bouwproducten

Tekst voor lastenboek - Bouwproducten Tekst voor lastenboek - Bouwproducten INFO: op basis van dit document kan men gemakkelijk tekst knippen en plakken. Is de tekst in het geel gemarkeerd? Dit betekent dat men tussen verschillende mogelijkheden

Nadere informatie

Accorub. Accorubmatten perfect tegen elkaar laten aansluiten om akoestische lekken te vermijden.

Accorub. Accorubmatten perfect tegen elkaar laten aansluiten om akoestische lekken te vermijden. Accorub De 10 meest gestelde vragen over Accorub Accorub tegen binnenmuren tegen plafond op houten vloer onder houten roostering onder chape tussen 2 binnenmuren tussen Metalstud rond afvoerbuizen tussen

Nadere informatie

Inhoud. Met Isover communiceren... p 4. Waarom deze gids?... p 5. Oplossing per toepassing... p 6

Inhoud. Met Isover communiceren... p 4. Waarom deze gids?... p 5. Oplossing per toepassing... p 6 Inhoud Met Isover communiceren... p 4 Waarom deze gids?... p 5 Oplossing per toepassing... p 6 Thermische isolatie... p 8 1. Isolatie van dak en zolder... p 10 1.1. Vloer van een onbewoonde zolder... p

Nadere informatie

De akoestische vloerisolatie Onderlaag voor houten vloeropbouw

De akoestische vloerisolatie Onderlaag voor houten vloeropbouw NL De akoestische vloerisolatie Onderlaag voor houten vloeropbouw Lw 16 db renovatie contactgeluiden houten opbouw luchtgeluiden is een dunne akoestische onderlaag voor bouw en renovatie van houten constructies.

Nadere informatie

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw

Het isolatiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie. *Houtskeletbouw HSB* isolatie *Houtskeletbouw PIF isolatiefolie toegepast in houtbouwconstructies ALGEMEEN Het isoleren van een woning zorgt voor een beter comfort, lagere energielasten, een waardestijging van de woning

Nadere informatie

Slimline & Geluidisolatie

Slimline & Geluidisolatie Slimline & Geluidisolatie Samenvatting van diverse onderzoeken naar de geluidisolatie van het Slimline vloersysteem. dhr. G. van der Zanden en dhr. G. Wesdorp 2009 Slimline Buildings BV, Westplein 6, 3016

Nadere informatie

Thermische isolatie van de vloeren. Akoestische isolatie van de vloeren. Contactgeluiden. Luchtgeluiden

Thermische isolatie van de vloeren. Akoestische isolatie van de vloeren. Contactgeluiden. Luchtgeluiden Thermische isolatie van de vloeren Akoestische isolatie van de vloeren Contactgeluiden Luchtgeluiden Thermische isolatie van de vloeren Isolatie van het kelderplafond Binnen de woning is het van belang

Nadere informatie

Fermacork FC. www.matgreen.eu

Fermacork FC. www.matgreen.eu Augustus 0 FC Bouwplaat met verdunde randen, samengesteld uit een gipsplaat (80%), gerecycleerde cellulosevezels (0%) en een geëxpandeerde kurkplaat. Inleiding De lancering van de Fermacell-plaat met kurk

Nadere informatie

deze presentatie is slechts toegelaten mits schriftelijk akkoord van de verantwoordelijke uitgever

deze presentatie is slechts toegelaten mits schriftelijk akkoord van de verantwoordelijke uitgever Auteursrechten : Het zels gedeeltelijk, overnemen o vertalen van de teksten en abeeldingen van deze presentatie is slechts toegelaten mits schritelijk akkoord van de verantwoordelijke uitgever Verantwoordelijke

Nadere informatie

Insulsafe Plus Wood. Glaswolvlokken en totaaloplossing voor het inblazen van houtstructuren. Perfecte vulling. Beste isolatiewaarde D

Insulsafe Plus Wood. Glaswolvlokken en totaaloplossing voor het inblazen van houtstructuren. Perfecte vulling. Beste isolatiewaarde D Insulsafe Plus Wood Glaswolvlokken en totaaloplossing voor het inblazen van houtstructuren Perfecte vulling Beste isolatiewaarde D 0,034 W/mK bij 35 kg/m 3 Volledig onbrandbaar Insulsafe Plus Wood Glaswolvlokken

Nadere informatie

Opleiding 2013 Duurzaam Gebouw

Opleiding 2013 Duurzaam Gebouw Opleiding 2013 Duurzaam Gebouw AKOESTIEK Leefmilieu Brussel ISOLATIETECHNIEKEN TEGEN CONTACTGELUIDEN EN ISOLATIE TEGEN CONTACTGELUIDEN VAN HOUTEN VLOEREN Manuel VAN DAMME, Ing. CSTC-WTCB DIENSTVERLENING

Nadere informatie

AGNES. Kant-en-klare wand- en plafondplaten. www.agnes.eu WANDEN & PLAFONDS ONE STEP

AGNES. Kant-en-klare wand- en plafondplaten. www.agnes.eu WANDEN & PLAFONDS ONE STEP WANDEN & PLAFONDS Kant-en-klare wand- en plafondplaten Kant-en-klaar: geen stuc- of schilderwerk nodig Eenvoudig schoon te houden: met vochtige doek en schoonmaakmiddel Gemakkelijk en onzichtbaar te bevestigen:

Nadere informatie

Renoveren + na-isoleren, een geslaagde combinatie.

Renoveren + na-isoleren, een geslaagde combinatie. Renoveren + na-isoleren, een geslaagde combinatie. Inhoud Waarom isoleren of na-isoleren? 3 Waarom precies met Isover isoleren? 8 Overisoleren? Bestaat niet! 9 Na-isolatie van een bestaande woning. 10

Nadere informatie

BASISBOUWAKOESTIEK. Ir. Bart Ingelaere. bart.ingelaere@bbri.be - www.normen.be. http://www.bbri.be bart.ingelaere@bbri.be www.normen.

BASISBOUWAKOESTIEK. Ir. Bart Ingelaere. bart.ingelaere@bbri.be - www.normen.be. http://www.bbri.be bart.ingelaere@bbri.be www.normen. BASISBOUWAKOESTIEK Ir. Bart Ingelaere Afdeling Akoestiek Tel. 02/655.77.11 Fax 02/653.07.29 bart.ingelaere@bbri.be - www.normen.be In een wereld met toenemend lawaai zijn producten / bouwkundige oplossingen

Nadere informatie

Insulation technology. Akoestische voorzetwanden in stijl- en regelwerk

Insulation technology. Akoestische voorzetwanden in stijl- en regelwerk Insulation technology Akoestische voorzetwanden in stijl- en regelwerk . Inleiding De meest efficiënte voorzetwanden zijn degene die het meest plaats innemen. Er moet vaak een compromis gemaakt worden

Nadere informatie

db-deck Voor meer akoestisch comfort in appartementen VLOEROPLOSSINGEN

db-deck Voor meer akoestisch comfort in appartementen VLOEROPLOSSINGEN db-deck Voor meer akoestisch comfort in appartemt VLOEROPLOSSINGEN BOUWEN OP ECHO Ieder jaar word er meer dan 10.000 kleine grote gebouw uitgerust met de vloeroplossing van ECHO. Dankzij e uitgebreid productgamma,

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw :

Opleiding Duurzaam Gebouw : Opleiding Duurzaam Gebouw : Akoestiek : ontwerp en realisatie Leefmilieu Brussel Contactgeluidisolatie : technieken Manuel Van Damme Acoustical Expert VK Group Doelstellingen en plan van de voordracht

Nadere informatie

Isolatiesysteem voor hellende daken: Isover Optima

Isolatiesysteem voor hellende daken: Isover Optima INFO: op basis van dit document kan men gemakkelijk tekst knippen en plakken. Is de tekst in het geel gemarkeerd? Dit betekent dat men tussen verschillende mogelijkheden kan kiezen. in het rood gemarkeerd?

Nadere informatie

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE

BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE BRENG RUST EN COMFORT MET DEZE THERMISCHE EN AKOESTISCHE ISOLATIE Er zijn appartementen waar je alles hoort. En er zijn appartementen met ISOBET-PLUS Isobet is een gebruiksvriendelijke isolerende mortel

Nadere informatie

Taak Constructies. Francis Huysman. Vastgoedmakelaardij 1b2 Docent: Gijsemans Dirk constructiedetails. Bouwheer: Huysman Bouw NV

Taak Constructies. Francis Huysman. Vastgoedmakelaardij 1b2 Docent: Gijsemans Dirk constructiedetails. Bouwheer: Huysman Bouw NV Francis Huysman Makelaardij 1b2 Taak Constructies Francis Huysman constructiedetails Vastgoedmakelaardij 1b2 Docent: Gijsemans Dirk 2015 2016 Bouwheer: Huysman Bouw NV Stationsstraat 83-9900 Eeklo E- mail.

Nadere informatie

ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem

ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem Productomschrijving ROCKWOOL SOUNDMAXX is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van ROCKWOOL,

Nadere informatie

FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire

FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire FAQ Lawaai Prof. J. Malchaire VOORTPLANTING VAN HET LAWAAI 1. Hoe plant lawaai zich voort?...1 2. Wat is een vrij veld?...2 3. Hoe plant lawaai zich voort in een vrij veld?...2 4. Waar moet een scherm

Nadere informatie

Efficiënt na-isoleren voor iedereen Compleet en uniek isolatiesysteem voor hellende daken : eenvoudig, snel en doeltreffend

Efficiënt na-isoleren voor iedereen Compleet en uniek isolatiesysteem voor hellende daken : eenvoudig, snel en doeltreffend ISOVER optima systeem Efficiënt na-isoleren voor iedereen Compleet en uniek isolatiesysteem voor hellende daken : eenvoudig, snel en doeltreffend Optima : een optimaal functionerend isolatiesysteem voor

Nadere informatie

Wesselink Isolatie over de vloer

Wesselink Isolatie over de vloer Wesselink Isolatie over de vloer Gebonk, gestamp, gegil. Soms lijkt het wel alsof de buren in jouw huis wonen in plaats van boven je. Geluidsoverlast komt helaas heel vaak voor. Bijna een kwart van de

Nadere informatie

Bouwen aan een. Een akoestische. woning is veel meer dan voldoen aan de normen.

Bouwen aan een. Een akoestische. woning is veel meer dan voldoen aan de normen. Bewoners AKOESTIEK hunkeren naar betere Terryn Sander & Willems Ian Dit artikel werd geschreven ter afronding van de opleiding Master of Science in de industriële wetenschappen, optie bouwkunde. Het onderzoekswerk

Nadere informatie

U- waardeberekening klik op wand nr Wandtype

U- waardeberekening klik op wand nr Wandtype Samenvatting modulair handboek centrale verwarming Bouwheer : Naam : Janssens Pieter Janssens Kerkstraat 134 a Voornaam: Adres : Pieter 9300 Aalst Kerkstraat 134 b Werfadres: Pieter Janssens Tel.: Kerkstraat

Nadere informatie

4 PlaGyp-plafonds. Afgehangen plafonds. Toepassing en voordelen

4 PlaGyp-plafonds. Afgehangen plafonds. Toepassing en voordelen 4 -plafonds Afgehangen plafonds Toepassing en voordelen -plafonds worden specifiek toegepast: - binnen een gebouw. - voor grote plafondoppervlakken. - als verlaagd plafond met kleine en grote verlagingen,

Nadere informatie

ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem

ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem ROCKWOOL SOUNDMAXX Akoestisch isolatiesysteem Productomschrijving ROCKWOOL SOUNDMAXX is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van ROCKWOOL,

Nadere informatie

Voor dak, wand, vloer en zolder

Voor dak, wand, vloer en zolder ISOLATIEPLATEN PIR Voor dak, wand, vloer en zolder DIVISION INSULATION www.unilininsulation.com Al meer dan 30 jaar maakt UNILIN, division insulation dakelementen met poly urethaanisolatie voor het hellende

Nadere informatie

Hou het lawaai buiten!

Hou het lawaai buiten! SGG STADIP SILENCE Hou het lawaai buiten! SAINT-GOBAIN GLASS SILENCE The future of habitat. Since 1665. SAINT-GOBAIN GLASS SILENCE Begrippen in geluid en akoestiek Geluid Geluid is een auditieve waarneming

Nadere informatie

Hou het lawaai buiten!

Hou het lawaai buiten! SGG STADIP SILENCE Hou het lawaai buiten! SAINT-GOBAIN GLASS SILENCE The future of habitat. Since 1665. SAINT-GOBAIN GLASS SILENCE Begrippen in geluid en akoestiek Geluid Geluid is een auditieve waarneming

Nadere informatie

Constructies BZL Taak

Constructies BZL Taak Constructies BZL Taak Nathan Lorent Constructies 1F Inhoudstafel Inleiding Wat is een bouwknoop Bespreking bouwknoop 1 o Funderingsaansluiting vloer op volle grond o Link met bron Bespreking bouwknoop

Nadere informatie

HOUTEN DRAAGVLOER & GELUIDSISOLATIE

HOUTEN DRAAGVLOER & GELUIDSISOLATIE HOUTEN DRAAGVLOER & GELUIDSISOLATIE 1 HOUTEN DRAAGVLOER 1 ACHERGRONDINFORMATIE WAAROM DEZE INFOBROCHURE? blz 3 MASSA-VEER-MASSA SYSTEEM blz 4 GELUIDSISOLATIE STEENACHTIGE VLOEREN TOV HOUTEN DRAAGVLOEREN

Nadere informatie

Traditioneel parket in appartementen.

Traditioneel parket in appartementen. Traditioneel parket in appartementen. Traditioneel parket in nieuwbouw appartementen. Een goede keus en geen probleem, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Parketvloeren zijn in. Veel nieuwe

Nadere informatie

Renoveren + na-isoleren, een geslaagde combinatie

Renoveren + na-isoleren, een geslaagde combinatie Renoveren + na-isoleren, een geslaagde combinatie Na-isolatie van een bestaande woning. Misschien woon je reeds een tijdje in je huis. En stel je nu pas vast dat bepaalde ruimtes steeds te koud aanvoelen

Nadere informatie

In het huidig artikel geven we wat meer duiding bij het gebruik van akoestische bouwconcepten. Het gebruik van bouwconcepten als mogelijke oplossing

In het huidig artikel geven we wat meer duiding bij het gebruik van akoestische bouwconcepten. Het gebruik van bouwconcepten als mogelijke oplossing 16 BOUWEN MET BAKSTEEN TECHNIEK Akoestiek Inleiding In ons artikel in BMB 145 over akoestiek hebben wij de belangrijkheid van een correcte detaillering, voor het behalen van een goede akoestische prestatie

Nadere informatie

BAKSTEEN. terug van nooit weggeweest & RENOVEREN. De kracht van kleur in je interieur. Dossier Vastgoed

BAKSTEEN. terug van nooit weggeweest & RENOVEREN. De kracht van kleur in je interieur. Dossier Vastgoed GRATIS 2 toegangskaarten voor Wonen (waarde 20 euro) & RENOVEREN www.ikgabouwen.be Dossier Vastgoed De vastgoedprijzen per provincie Hoe wonen we in 2018? De resultaten van onze enquête De kracht van kleur

Nadere informatie

Thermische isolatie oplossingen. performant. binnenisolatie

Thermische isolatie oplossingen. performant. binnenisolatie Thermische isolatie oplossingen thermische vloer panelen PUR isolatie performant binnenisolatie Binnenisolatie binnenwanden & vloeren isolatie oplossingen thermisch BINNENWANDEN Een gebouw dat slecht of

Nadere informatie

Isover Renovatiehandboek Alle oplossingen voor het isoleren van dak, gevel, wand, plafond en vloer

Isover Renovatiehandboek Alle oplossingen voor het isoleren van dak, gevel, wand, plafond en vloer Isover Renovatiehandboek Alle oplossingen voor het isoleren van dak, gevel, wand, plafond en vloer www.isover.nl/renovatiewijzer Inhoud Renovatie en na-isolatie is de moeite waard 3 Beter vergelijken met

Nadere informatie

Akoestiek : ontwerp en realisatie

Akoestiek : ontwerp en realisatie Opleiding Duurzaam Gebouw : Akoestiek : ontwerp en realisatie Leefmilieu Brussel Contactgeluidisolatie : technieken Manuel VAN DAMME Acoustical Expert VK Group Doelstellingen en plan van de voordracht

Nadere informatie

Akoestiek, onlosmakelijk verbonden met energierenovatie

Akoestiek, onlosmakelijk verbonden met energierenovatie Seminarie Duurzaam Bouwen : Akoestiek, onlosmakelijk verbonden met energierenovatie 9 Oktober 2015 Leefmilieu Brussel AKOESTIEK IN RENOVATIE, ELEMENTAIRE NOTIES Debby WUYTS, ir.arch. WTCB, Laboratorium

Nadere informatie

Accorub : De 10 meest gestelde vragen

Accorub : De 10 meest gestelde vragen Accorub : De 10 meest gestelde vragen 1. Accorub tegen binnenmuren 2. Accorub tegen plafond 3. Accorub op houten vloer 4. Accorub onder houten roostering 5. Accorub onder chape 6. Accorub tussen 2 binnenmuren

Nadere informatie

GLAS EN AKOESTIEK. Isoleren zoals het hoort SAINT-GOBAIN GLASS COMFORT

GLAS EN AKOESTIEK. Isoleren zoals het hoort SAINT-GOBAIN GLASS COMFORT GLAS EN AKOESTIEK Isoleren zoals het hoort SAINT-GOBAIN GLASS COMFORT SGG STADIP SILENCE Het SILENCE-gamma : het summum van akoestisch comfort! Hoe? Bovendien : SGG STADIP SILENCE is een akoestische beglazing

Nadere informatie

Twee laags afwerking met korreldikte 0.3 mm (BASWAphon Classic): totale afgewerkte dikte 30 / 40

Twee laags afwerking met korreldikte 0.3 mm (BASWAphon Classic): totale afgewerkte dikte 30 / 40 BESTEKOMSCHRIJVING Tekst vermeld in oranje verwijst naar merknamen en dient verwijderd te worden indien u een neutrale bestektekst wenst. Tekst vermeld in groen laat zien dat u één keuze dient te maken

Nadere informatie

huid en ogen 2 e laag 15 mm. GKB 3e laag 15 mm. GKB C100 TS 80 Spouw 20 cm. C100 > - 60 minuten 493 mm. Rd 5,0 R W I lu I lu.k D nt.a D nt.a.

huid en ogen 2 e laag 15 mm. GKB 3e laag 15 mm. GKB C100 TS 80 Spouw 20 cm. C100 > - 60 minuten 493 mm. Rd 5,0 R W I lu I lu.k D nt.a D nt.a. max B 78dB Bios SHEDNGSWAND Op verzoek van een akoestisch adviseur hebben wij in het ab van auberg Huygen een 78 db akoestische scheidingswand getest. Deze had een scheidingswand voorgeschreven voor een

Nadere informatie

HOUTEN DRAAGVLOER & GELUIDSISOLATIE

HOUTEN DRAAGVLOER & GELUIDSISOLATIE HOUTEN DRAAGVLOER & GELUIDSISOLATIE 1 LABOTESTEN HOUTMASSIEFVLOER LABOTESTEN HOUTSMASSIEFVLOER DE NAAKTE DRAAGVLOER blz 4 UITVULLAAG + UPGREI + ZAND/CEMENT CHAPE blz 6 EFFECT VAN EEN NIET ONTKOPPELD PLAFOND

Nadere informatie

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw.

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw Inleiding In opdracht van B.B.A.W. Bouwmanagement te Norg is ten behoeve van de verdere planuitwerking

Nadere informatie

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen

INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1. JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen INDIVIDUELE TAAK OPLEIDINSONDERDEEL CONSTRUCTIES 1 JULIE VANDENBULCKE MAK 1 E Aannemer: Luc Vandermeulen Inhoud 1. 1 ste constructiedetail... 2 2. 2 de constructiedetail... 3 3. Beschrijving van de opbouw

Nadere informatie

Thermische isolatie oplossingen. thermische isolatie. muur en vloer PUR / PIR. panelen TMS & SIS REVE

Thermische isolatie oplossingen. thermische isolatie. muur en vloer PUR / PIR. panelen TMS & SIS REVE Thermische isolatie oplossingen thermische isolatie muur en vloer PUR / PIR panelen TMS & SIS REVE TMS & SIS REVE muren comfort besparingen prestaties Een gebouw dat slecht of helemaal niet geïsoleerd

Nadere informatie

Akoestische bouwconcepten als oplossingen. Bart Ingelaere - GELUIDISOLATIE: WERKING en VOORSPELLING BOUWCONCEPTEN TV-NOTA

Akoestische bouwconcepten als oplossingen. Bart Ingelaere - GELUIDISOLATIE: WERKING en VOORSPELLING BOUWCONCEPTEN TV-NOTA Akoestische bouwconcepten als oplossingen Bart Ingelaere - bi@bbri.be INHOUD I. INLEIDING LUCHTGELUIDISOLATIE: Geen truuks, geen producten, maar wel correct uitgevoerde concepten/systemen THERMISCHE ISOLATIE

Nadere informatie

Dé thermische isolatie met PUR voor Spouwmuren I Vloeren I Kelder I Zolder I Dak

Dé thermische isolatie met PUR voor Spouwmuren I Vloeren I Kelder I Zolder I Dak Bespaar tot 50% op je energiefactuur Gespoten PUR /gespoten-pur Dé thermische isolatie met PUR voor Spouwmuren I Vloeren I Kelder I Zolder I Dak Een goed wooncomfort wordt sterk bepaald door een gezonde

Nadere informatie

Rockwool Soundmaxx akoestisch isolatiesysteem

Rockwool Soundmaxx akoestisch isolatiesysteem Rockwool Soundmaxx akoestisch isolatiesysteem Productomschrijving Rockwool Soundmaxx is een uniek en eenvoudig te monteren akoestisch isolatiesysteem, bestaande uit duurzaam isolatiemateriaal van Rockwool,

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Leefmilieu Brussel ENERGIE EN AKOESTISCH COMFORT IN WONINGEN Sophie MERSCH Centre Urbain / Stadswinkel Doel van de uiteenzetting - plan Het akoestisch comfort is gebaseerd

Nadere informatie

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht

De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht De Grote Vaart Pieter Zeemanlaan te Papendrecht geluidwering tussen woningen Opgesteld door: Datum: 2 mei 2011 S&W Consultancy Rapportnr: 2110489 Postbus 5185 Versie: 1 4380 KD Vlissingen Tel: 0118 442

Nadere informatie

AKOESTIEK VAN WONINGEN

AKOESTIEK VAN WONINGEN AKOESTIEK VAN WONINGEN 1. TYPOLOGISCHE FICHES Typologische fiches die voor elke bouwperiode en typologie van de Brusselse en de verwachte akoestische zwakke punten en de prioritaire ingrepen aangeven op

Nadere informatie

betekent één norm...

betekent één norm... WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK GELUIDISOLATIE Scheidingswanden met gipsplaten kunnen ondanks hun lichte constructie hoog scoren als het gaat om geluidisolatie. Dat hebben ontwerpers, bouwers en gebruikers

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

Plaka dbreak Elastische ophangsystemen Valse plafonds Voorzetwanden Zwevende vloeren

Plaka dbreak Elastische ophangsystemen Valse plafonds Voorzetwanden Zwevende vloeren Plaka dbreak Elastische ophangsystemen Valse plafonds Voorzetwanden Zwevende vloeren Plaka dbreak Ophangsystemen Elastische ophangsystemen (valse plafonds, voorzetwanden en zwevende vloeren) Om te komen

Nadere informatie

XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen

XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen XELLA Bouwknopen eenvoudig oplossen Bouwdetails in de praktijk CeDuBo VDAB Hamme 1 oktober 2015 Geteste luchtdichtheid Silka kalkzandsteen Dragende Silka muur blokken of elementen Zeer kleine maattoleranties

Nadere informatie

Zo plaatst u zelf gipsplaten

Zo plaatst u zelf gipsplaten bouwmaterialen Zo plaatst u zelf gipsplaten Soorten gipsplaten Handleiding Gipsplaat Gipsplaat is een veelzijdig toepasbaar materiaal en bovendien zeer klusvriendelijk. Ideaal voor het aftimmeren van de

Nadere informatie

1. Geluid... 2. 2.Wetgeving... 2. 3.Geluidsisolatie... 4. 4.Hoe verbeteren?... 9. Colofon... 12. Geluidsisolatie. Duurzame Jeugdwerkinfrastructuur

1. Geluid... 2. 2.Wetgeving... 2. 3.Geluidsisolatie... 4. 4.Hoe verbeteren?... 9. Colofon... 12. Geluidsisolatie. Duurzame Jeugdwerkinfrastructuur p. 1 Inleiding Als jeugdvereniging is het aangenaam in een rustige omgeving te vertoeven, zonder geluidsoverlast van verkeer, industrie... Anderzijds wil je als jeugdvereniging ook de buren niet hinderen

Nadere informatie

Gyproc SoundBloc. Gyproc Scheidingswand AS 75 db/1.50.1.a

Gyproc SoundBloc. Gyproc Scheidingswand AS 75 db/1.50.1.a Gyproc Scheidingswand AS 75 db/1.50.1.a R w (C,C tr ) : 44 db (-3,-10) Isolatie-index voor luchtgeluid I lu;lab : -11 db : 30 minuten toepassingsgebied 1 : 3000 mm toepassingsgebied 2 : 2750 mm Wanddikte

Nadere informatie

Isolatie van hellend dak van buitenaf. Na-isolatie van de zolderruimte. houten draagvloer. Platdakisolatie. betonnen draagvloer.

Isolatie van hellend dak van buitenaf. Na-isolatie van de zolderruimte. houten draagvloer. Platdakisolatie. betonnen draagvloer. voor het hele gebouw Na-isolatie van de zolderruimte van hellend dak van buitenaf houten draagvloer Platdakisolatie betonnen draagvloer Spouwmuurisolatie Begane grondvloer i s o l a t i e p l a t e n SPOUWISOLATIE

Nadere informatie

Opgerolde glaswolplaat, éénzijdig bekleed met een zacht beschermend vlies, waarop om de 10 cm merkstrepen zijn aangebracht.

Opgerolde glaswolplaat, éénzijdig bekleed met een zacht beschermend vlies, waarop om de 10 cm merkstrepen zijn aangebracht. ISOCONFORT 35 Opgerolde glaswolplaat, éénzijdig bekleed met een zacht beschermend vlies, waarop om de 10 cm merkstrepen zijn aangebracht. 0.035 W/(m.K) code afmetingen dikte /m 2 m 2 /rol rol/pal m 2 /pal

Nadere informatie

Glas en akoestische isolatie Decibels berekenen

Glas en akoestische isolatie Decibels berekenen Geluid Algemeen Geluid wordt veroorzaakt door trillingen of golven die zich voortplanten in de lucht, een vloeistof of vaste materie zoals een muur. Het gaat om minieme veranderingen in de luchtdruk die

Nadere informatie

AKOESTISCHE RENOVATIE deel 2 : INTERIEUR

AKOESTISCHE RENOVATIE deel 2 : INTERIEUR AKOESTISCHE RENOVATIE deel 2 : INTERIEUR Marcelo BLASCO - Charlotte CRISPIN - Bart INGELAERE - Manuel VAN DAMME - Debby WUYTS >> Afdeling Akoestiek - WTCB debby.wuyts@bbri.be Technologisch Adviseur Bouwakoestiek

Nadere informatie

Functionele Bouwplaten Multi Force

Functionele Bouwplaten Multi Force Aansluitingen R w 35-40 db R w 44-48 db R w 40-44 db Abutment with joint filler on one side of the wall. Abutment with joint filler on both sides of the wall. Boards in adjacent walls with slit edge. R

Nadere informatie

Service en Kwaliteit BINNENAFWERKING BUITENAFWERKING TUIN & VIJVER PVC GEREEDSCHAP ISOLATIE DAK- & WATERDICHTING METAALWAREN

Service en Kwaliteit BINNENAFWERKING BUITENAFWERKING TUIN & VIJVER PVC GEREEDSCHAP ISOLATIE DAK- & WATERDICHTING METAALWAREN Service en Kwaliteit BINNENAFWERKING BUITENAFWERKING TUIN & VIJVER PVC GEREEDSCHAP ISOLATIE DAK- & WATERDICHTING METAALWAREN XPS XPS met gewafeld oppervlak C01.00 RECHTE KANTEN Voor binnenmuren, buitenmuren

Nadere informatie

Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus. Energie A B C D E F. Zuinig. Onzuinig

Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus. Energie A B C D E F. Zuinig. Onzuinig Eenvoudig isoleren met de juiste isolatie voor uw klus Energie Zuinig A B C D E F Onzuinig G Isoleren, eenvoudig doen! Waarom isoleren Isolatie is de meest eenvoudige manier om energie te besparen. Door

Nadere informatie

BASWAphon. Eigenschappen Volgend BASWAphon systeem wordt toegepast: - Eén laags afwerking met korreldikte 0.5 mm (BASWAphon

BASWAphon. Eigenschappen Volgend BASWAphon systeem wordt toegepast: - Eén laags afwerking met korreldikte 0.5 mm (BASWAphon bestekomschrijving Tekst vermeld in groen laat zien dat u één keuze dient te maken uit de gegeven mogelijkheden, gescheiden door een schuine streep ( / ). Tekst vermeld in het blauw is facultatief. Dit

Nadere informatie

SGG STADIP SILENCE. Hou het lawaai buiten!

SGG STADIP SILENCE. Hou het lawaai buiten! SGG STADIP SILENCE Hou het lawaai buiten! Begrippen in geluid en akoestiek Geluid Geluid is een auditieve waarneming die ontstaat door trillingen of golven die zich voortplanten door lucht, door vloeistof

Nadere informatie

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING volgens Bouwbesluit 2012 Omzetting kantoor helftheuvel naar woonstudio s Kenmerk: 3840-R-V1.0 Datum rapport : s-hertogenbosch

Nadere informatie

Beoordelingsrapport. Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot

Beoordelingsrapport. Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot Lid NLingenieurs ISO-9001:2000 gecertificeerd Beoordelingsrapport Betreft: Rapportnummer: Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot A 2057-2-RA-001 Datum: 11 november 2010 (herzien d.d.

Nadere informatie