2. Elke groep moet via de website van de FOD Economie op zoek gaan naar de fout in de situatie. (http://economie.fgov.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Elke groep moet via de website van de FOD Economie op zoek gaan naar de fout in de situatie. (http://economie.fgov."

Transcriptie

1 QR-handelsspel De wet betreffende de marktpraktijken en consumentenbescherming, vroeger bekend als de wet op de handelspraktijken, wordt getoetst aan de hand van enkele concrete situaties. De spelers werken in team samen om de fout op te sporen in elke situatie. Nadien kan controle gedaan worden via de QR-codes aan de binnenkant van de doosjes. Spelers Het QR-handelsspel wordt gespeeld met maximaal 6 teams van 3 spelers. Spelregels 1. De leerkracht toont het handelsbord met verschillende situaties. Het handelsbord bestaat uit 10 dozen met elk een situatie. Elke situatie bevat één fout. De leerlingen worden in groepen van maximaal 3 leerlingen verdeeld. Belangrijk is dat de leerlingen op de hoogte moeten zijn van het feit dat elke leerling uit de groep ook elke situatie moet kunnen beoordelen aan het einde van het groepswerk. Vuurwerk voor de verjaardag Milan wordt volgende maand 18 jaar! Hij zal dan ook een groot feest geven en wil om middernacht wat vuurwerk afsteken. Hij gaat vuurwerk kopen in een speciaalzaak. Deze zaak verkoopt normaal gezien enkel aan professionele vuurwerkmakers. Hij koopt in totaal een 3 kilogram vuurwerk. Hij is zeker dat het veilig vuurwerk is, want de verpakking vermeldt CE categorie Elke groep moet via de website van de FOD Economie op zoek gaan naar de fout in de situatie. (http://economie.fgov.be/nl/consument) 3. Elke leerling kiest een situatie uit en leest deze aandachtig. Daarna gaat hij via de website op zoek naar de fout. Bij moeilijkheden, kan hulp gevraagd worden aan de overige groepsleden. De leerlingen krijgen hiervoor een half uur de tijd. 4. Na een half uur gaan de groepsleden samenzitten en bespreken in groep de verschillende situaties en de fouten hierin. Ze krijgen hiervoor opnieuw een half uur. Tijdens dit half uur kunnen de leerlingen ook hun antwoorden controleren door op de achterkant de QR-code in te scannen met een tablet of een smartphone. (Opgelet! De QR-codes verwijzen naar de juiste locatie op de website, dus een internetverbinding is noodzakelijk.) 5. Als nabespreking duidt de leerkracht telkens willekeurig een leerling aan die een situatie moet oplossen. max. 18 spelers ± 100 min.

2 TEAMage verkoopt antiek De activiteit van de onderneming TEAMage bestaat er in op zoek te gaan naar antieke voorwerpen, deze bij te werken en ze dan te verkopen. Eén van de klanten komt na 2 maanden terug met een gekocht goed, omdat de afmetingen van de ontvangen kast niet overeenkomen met de bestelling. De verkoper zegt dat hij niets meer kan doen, omdat er op tweedehandsgoederen geen garantie voorzien wordt. De klant beweert dat er wettelijk 2 jaar garantie moet gegeven worden. Nico doet aan timesharing Nico heeft al veel negatiefs gehoord over timesharing, maar het lijkt hem wel een zeer aantrekkelijke formule. Hij heeft een vakantiewoning op het oog in Spanje. Tijdens een vakantiebeurs heeft hij de informatiedocumenten van de woning kunnen inkijken. Hij waagt zijn kans en het komt tot een overeenkomst. De promotor, die de vakantiewoning aanbiedt, is afkomstig uit Italië en stelt dan ook de schriftelijke overeenkomst op in het Italiaans. Op het ogenblik van zijn aankoop krijgt hij één kopie van de overeenkomst.

3 ZAPATOF geeft kortingen De schoenenwinkel ZAPATOF probeert ook buiten de soldenperiodes klanten aan te trekken via grote kortingen. Ze organiseert regelmatig een kortingsweek, met kortingen tot 60%. Omdat ze op de hoogte is dat veel leerlingen in juni mondelinge examens hebben, en nog last-minute klassieke schoenen nodig hebben, kiest ze ervoor om in de eerste week van juni (van 1 juni tot en met 7 juni) haar kortingsweek te organiseren. Sasha koopt aperitiefhapjes Sasha heeft gisteren in de supermarkt een doosje aperitiefhapjes gekocht. Bij thuiskomst bekijkt ze het doosje en merkt op dat er zeer weinig op de verpakking staat. Volgende vermeldingen worden gedaan: * ingrediëntenlijst met alle kleurstoffen, voedingszuren en conserveermiddelen * het brutogewicht gelijk aan 700 g * de vermelding dat het in een koele omgeving moet bewaard worden * de naam en het adres van de fabrikant

4 De goedkopere energieleverancier Sinds 4 jaar is Annemie aangesloten bij haar huidige energieleverancier. Omdat ze via vrienden heeft vernomen dat ze de tarieven van verschillende leveranciers kan vergelijken, heeft ze zich hier ook eens aan gewaagd. Wat blijkt? Ze kan wel degelijk goedkopere energie krijgen. Ze besluit over te stappen naar een andere leverancier. Haar contract werd vorige maand nog stilzwijgend verlengd voor de periode van 1 jaar. Wanneer ze overstapt naar de andere leverancier, geeft haar huidige leverancier een opzegperiode van slechts 3 maanden. Sasha heeft een bon van 2 Sasha gaat naar de supermarkt met een waardebon, die ze uit het plaatselijk blad heeft kunnen knippen. De bon vermeldt dat ze enkel bij Delhaize terecht kan, tot 14/03/2014. Ze krijgt dan wel 2 korting. Wanneer ze in de winkel 6 flessen Coca- Cola koopt, weet de kassier haar te zeggen dan haar bon niet geldt bij de aankoop van Coca-Cola. De bon zou enkel gelden voor aankoop van 3 bussen ketchup van het huismerk.

5 De vertraagde vlucht Dries en zijn vriendin zijn zeer gelukkig wanneer hun tickets geboekt zijn naar Singapore. Ze zijn zeer grote fans van het vrouwentennis en gaan dit jaar naar het masterstornooi in Singapore. Bij aankomst op de luchthaven blijkt hun vlucht 6 uur vertraging te hebben. Ze besluiten een schadevergoeding aan te vragen. Daarnaast willen ze ook terugbetaling van hun vlucht, want ze raken nooit meer op tijd op het mastertornooi. Na een week krijgen ze te horen dat ze enkel een schadevergoeding krijgen van 500. Selina krijgt politiecontrole Selina wordt op een avond tegengehouden door de politie voor een algemene controle. Daarbij wordt ook gecontroleerd op aanwezigheid van veiligheidsvestjes en gevarendriehoek. Selina heeft roze vestjes en dragen volgende vermeldingen: * CE-markering * naam en adres van de fabrikant * onderhoudsvoorschriften Toch geeft de agent haar een waarschuwing omdat het vestje niet echt voldoet aan de voorwaarden.

6 Vuurwerk voor de verjaardag Milan wordt volgende maand 18 jaar! Hij zal dan ook een groot feest geven en wil om middernacht wat vuurwerk afsteken. Hij gaat vuurwerk kopen in een speciaalzaak. Deze zaak verkoopt normaal gezien enkel aan professionele vuurwerkmakers. Hij koopt in totaal een 3 kilogram vuurwerk. Hij is zeker dat het veilig vuurwerk is, want de verpakking vermeldt CE categorie 1. Lena koopt een keuken Lena heeft vorige maand een keuken besteld. De handelaar heeft toen gevraagd een voorschot te betalen. Ze kreeg toen de bevestiging van de plaatsing via mail. Binnen één week komen ze de keuken leveren en plaatsen. Na de plaasting krijgt Lena de factuur ter afrekening van het resterende bedrag. Op de factuur blijken andere zaken te staan dan ze oorspronkelijk besteld had. Ze kan dit niet controleren, want ze heeft enkel de mail ter bevestiging van de plaatsing.