Z17-e Notitie hoofdlijnen nieuwe voertuigregistratie. Ministerie van Verkeer en Waterstaat. september

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Z17-e43 11 11 11 1. Notitie hoofdlijnen nieuwe voertuigregistratie. Ministerie van Verkeer en Waterstaat. september 1 988."

Transcriptie

1 Z17-e Notitie hoofdlijnen nieuwe voertuigregistratie september l l i l i l i 1 Ministerie van Verkeer en Waterstaat

2 HOOFDLIJNEN VAN DE NIEUWE VOERTUIGREGISTRATIE BELEIDS- EN UITVOERINGSVOORNEMENS VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT /.rv"'^ '. v ' ; ' < n >"^O."V. MINISTERIE VAN VERKEER EN WATERSTAAT 's-gravenhage, september 1988

3 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1 2. Doelstellingen en uitgangspunten 3 3. De hoofdkenmerken van de nieuwe voertuigregistratie 3.1 Systematiek van de voertuigregistratie 3.2 Zuiverheid van de registratie 3.3 Aanhangwagens en opleggers 3.4 Kentekennummering 3.5 Kentekendocument 3.6 Koppeling van verplichtingen 3.7 Schorsing 3.8 Motorrijtuigenbelasting 3.9 Verzekering 3.10 Keuring 3.11 Opsporing 3.12 Gegevensverstrekking 3.13 Overschrijving 3.14 Diefstal 3.15 Export 3.16 Sloop 3.17 Handhaving

4 INHOUDSOPGAVE Bladzijde Een nadere uitwerking van de nieuwe voertuigregistratie Systematiek van de voertuigregistratie Zuiverheid van de registratie Aanhangwagens en opleggers Kentekennummering Kentekendocument Koppeling van verplichtingen Schorsing Motorrijtuigenbelasting Verzekering Keuring Opsporing Gegevensverstrekking Overschrijving Diefstal Export Sloop Handhaving 35 Financiële consequenties 38 Volgende fasen 40 Bijlage: Geraadpleegde organisaties

5 INLEIDING In het voorjaar van 1987 heb ik het voornemen uitgesproken een nieuw systeem van voertuigregistratie te ontwikkelen. Aanleiding hiervoor was mijn wens te komen tot een systeem waarin het niet meer mogelijk is dat voertuigen worden gekentekend en te naam gesteld zonder dat aan verplichtingen is voldaan, zoals het verzekerd zijn ingevolge de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) en het voldoen aan de eisen met betrekking tot de Algemene Periodieke Keuring (APK). Het streven is erop gericht het nieuwe systeem van voertuigregistratie nog in de huidige kabinetsperiode wettelijk te regelen. In deze notitie worden de voornemens beschreven inzake de hoofdlijnen van de nieuwe voertuigregistratie. In hoofdstuk 2 worden de doelstellingen en uitgangspunten aangeduid, waarop het nieuwe voertuigregistratiesysteem is gefundeerd. De hoofdkenmerken van de nieuwe voertuigregistratie staan beschreven in hoofdstuk 3. In hoofdstuk 4 wordt een nadere uitwerking gegeven van de hoofdkenmerken van het nieuwe systeem van voertuigregistratie en wordt de argumentatie beschreven. In hoofdstuk 5 zijn de financiële consequenties van deze voornemens, voorzover thans mogelijk, aangegeven. In het afsluitende hoofdstuk 6 worden de volgende fasen van het project nieuwe voertuigregistratie in het kort aangegeven. Voorafgaand aan deze notitie is een groot aantal organisaties eerst mondeling en daarna schriftelijk geconsulteerd. Bijgevoegd is een bijlage waarin deze organisaties worden genoemd. In de schriftelijke consultatieronde is aan de betrokkenen de notitie "Hoofdlijnen van de nieuwe voertuigregistratie" (december 1987) voorgelegd.

6 - 2 - De notitie die thans voor u ligt wijkt op enkele essentiële onderdelen af van de hiervoor genoemde nota. Dit betreft de volgende punten: - geen onmiddellijke invoering van de verplichting tot het aantonen van een verzekeringsdekking vóór afgifte van documenten; - de facto een registratieplicht voorafgaand aan of gelijktijdig met de aanvraag van een kentekenbewijs; - het voeren van een plaat op aanhangwagens of opleggers, waardoor het niet noodzakelijk is dat het kentekendocument bij eerste vordering wordt getoond. Andere afwijkingen ten opzichte van de vorige nota hoofdlijnen zijn minder ingrijpend en worden niet apart aangegeven. Bij het opstellen van deze notitie is zo zorgvuldig mogelijk rekening gehouden met de wensen en opvattingen van de geconsulteerde organisaties. Het zal echter duidelijk zijn dat, ten behoeve van het ontwikkelen van een goed en sluitend systeem van voertuigregistratie, keuzes worden gemaakt; keuzes die niet altijd door een ieder worden onderschreven.

7 DOELSTELLINGEN EN UITGANGSPUNTEN Doel van de nieuwe voertuigregistratie is: "Het scheppen van een mogelijkheid tot effectuering van rechten en plichten van de voor een motorvoertuig aansprakelijke eigenaar, houder en/of bestuurder." Daarnaast geldt als subdoelstelling: "Het bevorderen van een ruimer maatschappelijk gebruik van de registers." Hierbij wordt vooral gedoeld op ruimere gebruiksmogelijkheden - binnen de grenzen van hetgeen wettelijk is vastgelegd - voor opsporingsinstanties. De voertuigregistratie is niet bedoeld voor het verstrekken van gegevens ten behoeve van commercieel gebruik. Bij de ontwikkeling van de hoofdlijnen van de nieuwe voertuigregistratie heb ik oorspronkelijk de volgende uitgangspunten gehanteerd: het nieuwe systeem van voertuigregistratie blijft voertuiggebonden; - alvorens tot tenaamstelling en afgifte van kentekendocumenten wordt overgegaan, wordt expliciet nagegaan of aan de verzekerings- en keuringsverplichting is voldaan; het huidige meerdelige kentekendocument wordt vervangen door een eendelig kentekendocument; - het eendelig kentekendocument wordt zo veel mogelijk decentraal afgegeven; - wettelijke verplichtingen worden gekoppeld aan registratie in het kentekenregister; het betreft hier de verplichtingen inzake de motorrijtuigenbelasting, de WAM en de APK; - het systeem dient zo fraudebestendig mogelijk te zijn; - het nieuwe systeem van voertuigregistratie wordt gekenmerkt door zo eenvoudig mogelijke regelgeving en procedures; er is sprake van kostendekking bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW); - in verband met de privacy-bescherming zal de nieuwe voertuigregistratie voldoen aan de ontwerp-wet persoonsregistraties.

8 - 4 - Deze doelstellingen en uitgangspunten zijn zo consequent mogelijk door mij doorgevoerd in de navolgende beschrijving van de hoofdlijnen van de nieuwe voertuigregistratie. Ik besef dat sommige beleidsvoornemens voor de burger en/of de betrokken organisaties extra lasten met zich mee kunnen brengen. Het is echter mijn overtuiging dat de samenleving gebaat is met een systeem van voertuigregistratie dat zodanig van opzet is dat zwartrijden en frauderen tot een minimum worden beperkt. Zowel de individuele goedwillende autobezitter als de maatschappij heeft recht op een rechtvaardig, effectief en efficiënt werkend systeem van voertuigregistratie, waarvan ontduiking niet wordt beloond maar juist wordt gestraft. Dit staat mij voor ogen en hierdoor worden de hoofdlijnen van de nieuwe voertuigregistratie mijns inziens gekenmerkt.

9 DE HOOFDKENMERKEN VAN DE NIEUWE VOERTUIGREGISTRATIE In dit hoofdstuk worden de hoofdkenmerken van de door mij voorgestelde voertuigregistratie in het kort aangegeven. In hoofdstuk 4 zijn de hoofdkenmerken nader uitgewerkt en beargumenteerd. 3.1 Systematiek van de voertuigregistratie Alle motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers moeten continu zijn geregistreerd. Alle voertuigen die kentekenplichtig zijn, worden voor gebruik op de openbare weg geregistreerd. In het nieuwe systeem is deze registratieplicht uitgebreid. Deze uitbreiding heeft tot gevolg dat zowel bij invoer als fabricage in Nederland een aantal gegevens over het voertuig in de registratie wordt opgenomen. Het betreft hier enkele voertuiggegevens zoals merk en chassisnummer en gegevens van de fabrikant of importeur. Als een voertuig gebruik gaat maken van de openbare weg dient een tenaamstelling plaats te vinden en geldt de kentekenplicht. In de gevallen waarin nooit van de openbare weg gebruik wordt gemaakt (bijvoorbeeld wedstrijdauto's) geldt geen kentekenplicht, maar wel de registratieplicht. Indien in het vervolg over registratie wordt gesproken, wordt de registratie van de kentekenplichtige voertuigen bedoeld tenzij anders is aangegeven. De eigenaar/houder of eigenaresse/houdster is verplicht het voertuig op zijn/haar naam te laten registreren. De geregistreerde is aansprakelijk voor alle verplichtingen, verbonden aan het geregistreerd staan van een voertuig. (Definities zijn in paragraaf 4.1 opgenomen.)

10 - 6 - De aan de registratie verbonden verplichtingen kunnen in het algemeen slechts vervallen indien er sprake is van: - overschrijving; - export; - diefstal; - sloop; - overschrijving in handelsvoorraad. De verplichtingen kunnen tijdelijk komen te vervallen bij schorsing. In de nieuwe voertuigregistratie is het mogelijk om, behalve de geregistreerde, nog een persoon of organisatie, gerelateerd aan een voertuig, vast te leggen. De geregistreerde blijft echter in het registratiesysteem en is aansprakelijk voor alle aan de registratie verbonden verplichtingen. Er vindt een uitbreiding van de registratieplicht van getrokken voertuigen plaats naast de uitbreiding als hierboven bedoeld. 3.2 Zuiverheid van de registratie Ook in het voorgestelde registratiesysteem heeft de zuiverheid hoge prioriteit. Ik ben mij er van bewust dat het koppelen van verplichtingen aan de registratie het voor de burger aantrekkelijker kan maken zich aan de registratie te onttrekken. Een scherpe bewaking van de inen uitgangen van het register is dan ook noodzakelijk, gecombineerd met een regelmatige controle van de adressen. De huidige deel III systematiek die ertoe strekt de zuiverheid van de registratie te bevorderen acht ik voor de bestrijding van ontduikingen echter geen passend middel meer. Om de zuiverheid op het huidige hoge peil te handhaven zijn in de nieuwe regeling naar mijn mening voldoende waarborgen voorzien. Deze worden in hoofdstuk 4.2 beschreven.

11 - 7 - Aanhangwagens en opleggers Er wordt een registratieplicht ingevoerd voor getrokken voertuigen met name omdat Nederland het verdrag van Wenen (1968) wenst te ratificeren. Deze afzonderlijke registratieplicht zal gelden voor aanhangwagens en opleggers met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg. Deze voertuigen krijgen een afzonderlijk kenteken en een kentekendocument. Aan de uitdrukkelijke wens van een aantal geraadpleegde instanties om voor alle caravans en vouwkampeerwagens (dus ook als deze een toegestane maximum massa hebben van minder dan 750 kg) een afzonderlijke registratieplicht in te voeren, zal geen gehoor worden gegeven. De redenen hiervoor worden in hoofdstuk 4.3 beschreven. Voor aanhangwagens en opleggers blijft de huidige systematiek van MRB, WAM en APK bestaan. Vooruitlopend op ontwikkelingen in de EG, vervalt in Nederland de verplichting het kentekendocument bij de aanhangwagen of oplegger te bewaren, indien een plaat met technische gegevens op de aanhangwagen of oplegger is bevestigd. Nog nader wordt bepaald welke eisen aan deze plaat en de bevestiging daarvan worden gesteld. De geregistreerde van een aanhangwagen of oplegger is aansprakelijk voor de aan de registratie verbonden APK-verplichting en is tevens aansprakelijk voor verkeersovertredingen tenzij hij kenbaar maakt wie de eigenaar/houder van het trekkend voertuig is geweest. In het geval van misdrijven is de geregistreerde niet zelf aansprakelijk, maar dient hij wel de eigenaar/houder van het trekkend voertuig bekend te maken. Kentekennummering De huidige systematiek van de kentekennummering (6 posities) blijft bestaan. Dit geldt ook voor de voertuigen die thans niet, maar in het nieuwe systeem wel kentekenplichtig zijn.

12 - 8 - Bijzondere kentekens worden zoveel mogelijk vermeden en waar mogelijk afgeschaft. Wel zal een zekere categorisering van voertuigen gehandhaafd blijven. In ieder geval wordt gedacht aan de volgende categorieën: - personenvoertuigen; - bedrijfsvoertuigen; - motoren; - aanhangwagens en opleggers. Ook voor de verschillende categorieën voertuigen geldt dat zo min mogelijk bijzondere kentekenseries zullen bestaan. Het huidige systeem van voorlopige kentekens wordt afgeschaft. 3.5 Kentekendocument Er komt een eendelig kentekendocument dat voor alle kentekenplichtige voertuigen in principe hetzelfde is, hoewel de te vermelden gegevens per voertuigcategorie kunnen verschillen. De afgifte van het kentekendocument vindt zo veel mogelijk decentraal plaats. Het kentekendocument blijft geldig tot er zich wijzigingen voordoen in $en of meer van de gegevens, met uitzondering van adres en woonplaats, die op het kentekendocument staan vermeld. Een kentekendocument kan ongeldig worden verklaard. Naast het kentekendocument bestaat er een voorlopig kentekendocument. Dit document, met vermelding van het kenteken wordt afgegeven aan de aanvrager van het kenteken in de gevallen dat nog geen definitieve tenaamstelling plaatsvindt. Deze situatie doet zich vooral voor bij importeurs en handelaren die het voertuig niet te naam stellen maar wel een kenteken aanvragen opdat de toekomstige eigenaar het voertuig te naam kan stellen. De mogelijkheid bestaat om een eendaags kentekendocument aan te vragen. 3.6 Koppeling van verplichtingen In het nieuwe systeem zullen meer verplichtingen aan de registratie worden gekoppeld. Naast de verzekering tegen wettelijkeiaansprakelijkheid (WAM) en de verplichte periodieke keuring (APK) zal ook de motorrijtuigenbelasting als een aan de registratie gekoppelde verplichting gaan gelden.

13 - 9 - De tenaamstelling of overschrijving van een voertuig zal tevens aangifte voor de motorrijtuigenbelasting inhouden. 3.7 Schorsing Aangezien zich situaties kunnen voordoen, waarin het niet redelijk is van geregistreerden te eisen dat voor een voertuig aan de verplichtingen wordt voldaan (bijvoorbeeld bij langdurige stalling op eigen terrein), wordt een schorsingsmogelijkheid gecreëerd voor de verzekering, de periodieke keuring alsmede voor de motorrijtuigenbelasting. De schorsing geldt in beginsel voor alle drie verplichtingen te zamen. De schorsing dient vooraf te worden aangevraagd en heeft een maximum duur van één jaar. Bij het verstrijken van de schorsingstermijn kan opnieuw een schorsing worden aangevraagd. Het schorsen zal nader te bepalen kosten met zich meebrengen voor de geregistreerde. 3.8 Motorri ituigenbelasting Overeenkomstig de voorstellen van de Staatssecretaris van Financiën zal de motorrijtuigenbelasting de vorm krijgen van een houderschapsbelasting voor personenauto's met een toegestane maximum massa van 3500 kilogram of minder, motorrijwielen en lichte bedrijfsvoertuigen met een toegestane maximum massa van 3500 kilogram of minder. Voertuigen die in handelsvoorraad staan, mogen uitsluitend van de weg gebruik maken als een geldig FH-kenteken wordt gevoerd. De grondslag voor de MRB voor deze categorieën is in verband met de koppeling niet langer het gebruik van de weg, doch het geregistreerd zijn in het kentekenregister. Als aangiftemoment geldt de eerste tenaamstelling of overschrijving van het voertuig. Voor de voertuigen die niet onder de houderschapsverplichting vallen (o.a. zware bedrijfsvoertuigen), blijft het huidige systeem van motorrijtuigenbelasting bestaan, inclusief de schorsingsmogelijkheid.

14 Verzekering De verzekeringsplicht blijft (net als in het huidige systeem) bestaan. Teneinde het onverzekerd rijden verder terug te dringen, zou in feite, voordat tenaamstelling of overschrijving van het voertuig kan plaatsvinden, moeten worden aangetoond dat er een verzekering voor het voertuig bestaat. Gezien de grote veranderingen die een dergelijke verplichting met zich meebrengt voor met name de verzekeraars, wordt een onmiddellijke invoering van de verplichting tot aantonen van een verzekering bij tenaamstelling of overschrijving, op dit moment niet haalbaar geacht. Het aantonen van een WAM-verzekering voor afgifte van documenten wordt wel als perspectief geschetst in de Memorie van Toelichting bij het wetsontwerp van de nieuwe Wegenverkeerswet. Deze controle vooraf zal dan worden ingevoerd wanneer het de facto mogelijk is voor verzekeraars on line aan- en af te melden in het CRWAM bij de RDW. Naar het zich nu laat aanzien zal dit begin tweede helft van de jaren negentig het geval zal zijn. Volgens de WAM hebben de verzekeraars een zogenaamd narisico van 16 dagen. In het huidige systeem bestaat de mogelijkheid om een verzekering af te melden met een terugwerkende kracht van 30 dagen. Hierdoor is het mogelijk dat gedurende 14 dagen in het register staat vermeld dat een voertuig is verzekerd, terwijl later blijkt dat dit niet het geval is. Dit is ongewenst. Na overleg met de NWA is er voor gekozen, dat op een nader te bepalen datum in 1990 de aan- en afmeldingstermijn op vier weken zal worden gesteld en dat in 1992 deze termijnen zullen worden teruggebracht tot ieder twee weken. Hiermee is de kans op een foutieve registratie tot een minimum teruggebracht. Gekozen is voor een trapsgewijs terugbrengen, om niet al te abrupt in te grijpen in de administratieve processen bij de verzekeraars Keuring De keuringsplicht voor voertuigen welke vallen onder de APK-regeling is gekoppeld aan het geregistreerd staan in het kentekenregister. De keuringsverplichting kan worden geschorst (zie paragraaf 3.7).

15 De APK-sticker wordt afgeschaft. Een keuringsbewijs zal wel worden afgegeven. 11 Opsporing De opsporingsinstanties krijgen - binnen hetgeen in wettelijke regelingen is of wordt vastgelegd - meer mogelijkheden om het register te raadplegen. Door meer gegevens, waaronder historische, geautomatiseerd vast te leggen, kan tevens over meer informatie worden beschikt. Er worden mogelijkheden gecreëerd om het register ambtshalve te wijzigen en/of geconstateerde afwijkingen vast te leggen. 12 Gegevensverstrekking De inrichting en het gebruik van het register worden conform de ontwerp-wet persoonsregistraties zorgvuldig geregeld. Gegevensverstrekking zal gebeuren op basis van hetgeen wordt vastgelegd in de wet en in de daarop gebaseerde uitvoeringsregelingen. 13 Overschrijving De eerste tenaamstellings- en overschrijvingsprocedures worden teruggebracht tot één algemene overschrijvingsprocedure met een beperkt aantal uitzonderingen. Deze procedure wordt ten opzichte van de huidige regeling verzwaard om een goede tenaamstelling te waarborgen. Een van de voornaamste kenmerken van de nieuwe procedure is, dat in elk geval de koper/nieuwe geregistreerde persoonlijk de tenaamstelling komt aanvragen. Hierbij geldt een legitimatieplicht. In het registratiesysteem is overschrijving van een voertuig zonder persoonlijke verschijning van de verkoper/geregistreerde in principe geblokkeerd. Wel kan op ieder moment de blokkering door een melding aan de RDW, waarbij legitimatie verplicht is, worden opgeheven.

16 Tenaamstelling vindt in het algemeen plaats als op dat moment aan de keuringsverplichting is voldaan. Op termijn zal ook aan de verzekeringsverplichting moeten zijn voldaan, alvorens overschrijving kan geschieden. Tenaamstelling is slechts mogelijk voor diegenen die 18 jaar of ouder zijn. Een voertuig kan, behoudens bijzondere gevallen, uitsluitend op naam worden gesteld van ingezetenen van Nederland. Hierdoor worden buitenlandse adressen vermeden. Postbusadressen kunnen alleen nog als correspondentie-adres worden gebruikt Diefstal Diefstal, mits daarvan aangifte is gedaan bij de politie, leidt weliswaar tot ontslag van de verplichtingen voortvloeiend uit de registratie, maar uiteraard niet tot verwijdering van gegevens van de geregistreerde en eventueel andere naam, adres en woonplaats (NAW)- gegevens uit de registratie Export Indien een voertuig wordt geëxporteerd, worden de gegevens uit de actuele registratie verwijderd. De gegevens worden echter wel bewaard. Bij (her)invoer dient immers te kunnen worden geconstateerd of het betreffende voertuig eerder in de voertuigregistratie opgenomen is geweest. De export-procedure zal, ter verkrijging van de nodige waarborgen, worden omkleed met een strakke regelgeving. Wanneer de grenzen in 1992 binnen de EG, als gevolg van de opheffing van een groot aantal grensbepalingen, komen te vervallen, zal de procedure inzake export en met name de rol van de douane daarin, zonodig worden aangepast Sloop Indien een voertuig is gesloopt, worden de gegevens uit de actuele registratie verwijderd.

17 De gegevens worden echter wel een nader vast te stellen periode bewaard. Teneinde de zuiverheid van het register te waarborgen - en gelet op de problematiek inzake het milieu - wordt, in samenwerking met mijn ambtgenoot van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, gestreefd naar een erkenningsregeling voor slopers. Sloop door andere dan erkende sloopbedrijven zal dan niet meer leiden tot verwijdering van de gegevens uit de registratie Handhaving Handhaving vindt primair plaats door het gebruik van periodieke registervergelijkingen. Naast genoemde registervergelijkingen vindt handhaving voorts plaats door controles bij: - tenaamstelling/overschrijving van het voertuig; - keuringen (APK); - mutatie van gegevens. Daarnaast wordt voor de handhaving gebruik gemaakt van: - constateringen van verkeersovertredingen (onder andere door koppeling met de Bekeurings Afhandelings Systemen (BAS)); - politiecontroles langs de weg; - controles zoals thans van het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting. Bij de handhaving van het nieuwe systeem kunnen gegevens omtrent voertuigschades een hulpmiddel zijn, met name om het zogenaamde "omkatten" van voertuigen te voorkomen. Naast dergelijke informatie, afkomstig van politie, dient te worden nagegaan of gegevensverstrekking door anderen tot de mogelijkheden behoort en of dit wenselijk wordt geacht. Het is wenselijk om alle controles op verplichtingen verbonden aan het voertuig effectief op elkaar af te stemmen. De wijze waarop deze controles worden verricht en de taakverdeling daarbij wordt nader uitgewerkt.

18 EEN NADERE UITWERKING VAN DE NIEUWE VOERTUIGREGISTRATIE 4.1 Systematiek van de voertuigregistratie Aangezien uit onderzoek is gebleken dat een persoonsgebonden registratie per saldo geen voordelen biedt ten opzichte van een voertuiggebonden registratie (immers, alle aan de registratie verbonden verplichtingen zijn gerelateerd aan het voertuig, niet aan de persoon) en de omschakeling naar een persoonsgebonden systeem gepaard zou gaan met aanzienlijke kosten, is gekozen voor vasthouden aan een voertuiggebonden registratie. Bovendien zou overgang naar een persoonsgebonden systeem een veel grotere omschakeling van de voertuigeigenaar vragen. Daarnaast zijn de interne systemen van de betrokken organisaties op de voertuiggebonden regeling afgestemd. De registratie omvat in principe alle motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers. Uitzonderingen (niet kentekenplichtige voertuigen) worden in wettelijke regelingen vastgelegd. De huidige kentekenregistratie wordt uitgebreid tot een systeem van voertuigregistratie. Dit omvat een voorlopig voertuig-identificatiesysteem alsmede een kentekenregistratie. Het voorlopig voertuig-identificatiesysteem houdt in dat bij invoer en fabricage in Nederland van een voertuig registratie plaatsvindt van bepaalde voertuiggegevens (bijvoorbeeld chassisnummer). Hierbij wordt het document gebruikt dat het Ministerie van Financiën ter zake afgeeft. Kentekenregistratie, dat wil zeggen de tenaamstelling van het voertuig en het toekennen van een kenteken, vindt plaats als het voertuig wordt bestemd voor gebruik op de openbare weg. Over het algemeen vallen beide systemen samen. In geval het voertuig vooralsnog niet op de openbare weg wordt gebruikt, wordt het alleen in het voertuig-identificatiesysteem geregistreerd. De eigenaar of houder van het voertuig is verplicht het voertuig te laten registreren.

19 Deze registratieplicht geldt zowel bij import als bij fabricage in Nederland. Er dient nog te worden bezien of het streven naar een interne Europese markt ingaande in 1992 gevolgen heeft voor genoemde registratieplicht. De begrippen eigenaar, bezitter, houder en geregistreerde zijn als volgt te omschrijven: - Eigenaar: diegene die rechthebbende is. - Bezitter: diegene die het voertuig bezit. Bezit is het houden van een goed voor zichzelf (dus ook de dief). Dit in tegenstelling tot het houden voor een ander. De bezitter is dus meestal tevens de eigenaar. - Houder: diegene die het voertuig anders dan als eigenaar of bezitter tot duurzaam gebruik onder zich heeft (bijvoorbeeld de gebruiker van een lease-auto). - Geregistreerde: de persoon of de rechtspersoon die als eigenaar of houder in het register staat vermeld en die aansprakelijk is voor alle uit de registratie voortvloeiende verplichtingen. Er zijn verschillende plichten verbonden aan het geregistreerd zijn. (zie ook koppeling van verplichtingen). De voertuigregistratie speelt bij de naleving van de plichten een centrale rol. Maatschappelijk gezien is het noodzakelijk, dat de gegevens in de registratie zuiver zijn. De elementen juistheid, actualiteit en volledigheid zijn hier te onderkennen en zullen bij de verschillende onderdelen en/of aspecten van de voertuigregistratie aan bod komen. De verplichtingen komen in ieder geval te vervallen als op een correcte manier de gegevens van de eigenaar/houder uit de registratie worden verwijderd (onverlet het bewaren van historische gegevens). Dit kan alleen in het geval van overschrijving, export, diefstal en sloop.

20 De verplichtingen komen tijdelijk te vervallen bij schorsing. Om de zuiverheid te waarborgen, dient ook bij inruil een overschrijving plaats te vinden. Gebeurt dit niet, dan blijft de geregistreerde (veelal de oude eigenaar) aansprakelijk. De veranderingen in de samenleving en de stand van de techniek hebben invloed op de aan een voertuigregistratie te stellen eisen. Een van de wensen is de mogelijkheid om in de voertuigregistratie naast de geregistreerde nog een (rechts)persoon alsmede correspondentieadressen op te nemen. De geregistreerde eigenaar (bijvoorbeeld een lease-maatschappij) kan dan aangeven dat bepaalde verplichtingen door een ander (bijvoorbeeld de houder) dienen te worden voldaan. Dit laat echter de uiteindelijke aansprakelijkheid van de geregistreerde zelf onverlet. Doel van deze uitbreiding is: a) de afhandeling van verplichtingen klantvriendelijker te laten plaatsvinden; b) de opsporingsinstanties meer en betere informatie ter beschikking te stellen. De per voertuig te registreren gegevens worden uitgebreid, bijvoorbeeld met technische en historische gegevens. Onder deze historische gegevens moeten worden verstaan gegevens omtrent voorgaande eigenaren en/of houders. h.2 Zuiverheid van de registratie De toenemende druk op de zuiverheid van de voertuigregistratie wordt veroorzaakt door het aan de registratie koppelen van verplichtingen. Dit vereist beter sluitende maatregelen dan met de huidige deel III systematiek, die tot doel had de zuiverheid van de registratie te bevorderen. Teneinde de zuiverheid van de in de registratie opgenomen naam- en adresgegevens te waarborgen zijn de volgende maatregelen voorzien: - De registratie van gegevens van de eigenaar/houder in het register is onderworpen aan een zware procedure, door de verplichting tot persoonlijk verschijnen van de te registreren persoon en door de limitering van de wijze van legitimatie (paspoort, rijbewijs).

21 De verwijdering van de gegevens uit de registratie is slechts mogelijk via export (paragraaf 4.15) en via sloop (zie paragraaf 4.16). - De overschrijvingsprocedure geldt ook voor de handel. Dat betekent dat gebruikte voertuigen op naam van de handelaar moeten worden gesteld en dat deze tenaamstelling door de handelaar zelf moet worden verricht. Ook de koper/handelaar moet naar het postkantoor. - De adresmutatie-dienst van de PTT blijft zorgen voor de melding van gecorrigeerde adres- en woonplaatsgegevens. - De verstrekkende gevolgen voor de geregistreerde van een foutieve of onjuiste registratie zal de burger er toe aanzetten de nodige zorgvuldigheid hieromtrent in acht te nemen. - Door de koppeling van de MRB aan de registratie is het moment van betaling tevens controlemoment van de NAW-gegevens. Deze controle vindt derhalve in de meeste gevallen 4 maal per jaar doch tenminste 1 maal per jaar plaats. Intensief gebruik van de gegevens door het CBM biedt goede waarborgen. Indien blijkt dat adres-gegevens niet met elkaar overeenstemmen kan correctie in de registratie volgen. Dit geldt overigens ook voor meldingen afkomstig van de politie. - In de toekomst zal de ontwikkeling van de GBA (Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens) leiden tot een controle van de NAWgegevens in de registratie. Inmiddels is de RDW hiervoor aangemeld. 4.3 Aanhangwagens en opleggers Het Verdrag van Wenen van 1968 kent als een van de uitgangspunten dat aanhangwagens en opleggers, met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilogram, een eigen kenteken dienen te voeren inclusief een daarbij behorend kentekendocument, althans wanneer sprake is van grensoverschrijdend verkeer. De huidige voertuigregistratie voldoet hier niet aan. Aangezien Nederland het Verdrag van Wenen wenst te ratificeren, zullen een eigen kenteken en kentekendocument voor de hiervoor genoemde getrokken voertuigen verplicht worden gesteld.

22 Hiermee wordt tegemoet gekomen aan bestaande wensen en wordt tevens aangesloten bij de meeste van de ons omringende landen waar een soortgelijke regeling al bestaat. De registratieprocedure dient zoveel mogelijk conform de registratie van de overige voertuigen te geschieden. Gelet op de vigerende en toekomstige wetgeving, zal de geregistreerde moeten voldoen aan de APK-verplichting zoals deze geldt voor aanhangwagens en opleggers met een toegestane maximum massa van meer dan 3500 kg. Voor de belastingwetgeving zal de huidige systematiek van toepassing blijven. Ten aanzien van de WAM-verplichting kan worden gememoreerd, dat deze via het trekkend voertuig van toepassing is op aanhangwagens en opleggers, zodat geen aparte zelfstandige verzekering noodzakelijk is. Ik besef dat deze regeling in sommige opzichten nadelen heeft. Met name het achterhalen van de bestuurder van het trekkende voertuig kan moeilijker zijn. Het voeren van twee kentekens op het getrokken voertuig (èn van het trekkende èn van het getrokken voertuig) lijkt mij echter niet praktisch en zal in de branche op bezwaren stuiten. Door belanghebbende organisaties is het probleem aangeroerd van het op eerste aanvraag moeten kunnen tonen van het kentekendocument. Dit probleem bestaat voor trekkende voertuigen die onbeheerde aanhangwagens en opleggers ophalen. Overdracht van de documenten kan in dat geval niet plaatsvinden. Deze aanhangwagens en opleggers zijn voorts niet ingericht voor het deugdelijk opbergen van documenten. Dit nog afgezien van het feit, dat ook praktische bezwaren kleven aan de documentoverdracht (denk bijvoorbeeld aan sleutels van een op de aanhangwagen of oplegger gemonteerd kluisje). Vanuit belanghebbende organisaties is een praktische oplossing aangedragen voor een deel van dit probleem. Dit voorstel, dat ik gaarne overneem, luidt aldus. Bevestig deugdelijk op het voertuig een plaat met daarop de technische gegevens van het voertuig. Deze plaat kan dan in Nederland dienen als controle-instrument voor opsporingsautoriteiten. Hiermee komt het tonen van een document voor de aanhangwagen of oplegger op eerste vordering te vervallen.

23 De bestuurder kan worden verplicht om binnen een bepaalde periode op tweede vordering alsnog het document te tonen aan bevoegde autoriteiten. Indien deze plaat niet wordt gevoerd, zal het kentekendocument ook op eerste vordering moeten worden getoond. Gegevens van de plaat kunnen worden vergeleken met de gegevens in de registratie. Omdat politiecontrole zich in eerste instantie, zeker bij aanhangwagens en opleggers, richt op technische aspecten, is vermelding van persoonsgegevens op de plaat niet noodzakelijk. De plaat dient niet ter vervanging van het kentekendocument. In het buitenland wordt een dergelijke plaat niet als rechtsgeldig document geaccepteerd. Daardoor is deze oplossing niet geschikt voor het internationale wegverkeer en zal het document voorlopig zijn rol blijven spelen. Echter, op wat langere termijn zal ook internationaal (in ieder geval in EG-verband) een plaat rechtskracht krijgen, zo ligt in het voornemen van de Europese Commisssie. Uiteraard zal er zorg voor worden gedragen dat de plaat zal voldoen aan de Europese richtlijnen. Dit geldt ook voor de beveiliging ervan. Nadere eisen ten aanzien van platen (zichtbaarheid, vorm, materiaal, gegevens en dergelijke) worden momenteel uitgewerkt. Ik heb nadrukkelijk niet gekozen voor het in omloop brengen van verschillende (kopie)-documenten. Het ligt voorts in de bedoeling de geregistreerde van een aanhangwagen of oplegger aansprakelijk te stellen voor met de voertuigcombinatie begane verkeersovertredingen, tenzij de geregistreerde kenbaar maakt wie de eigenaar/houder van het trekkende voertuig was. In het geval van misdrijven is de geregistreerde niet zelf aansprakelijk, maar dient hij wel de eigenaar/houder van het trekkend voertuig bekend te maken. De grens tussen lichte en zware aanhangwagens zal conform het nu in ontwikkeling zijnde systeem voor een nieuwe voertuigreglementering worden bepaald. Deze grens dient eenduidig te worden vastgesteld en zal bij 750 kilogram toegestane maximum massa liggen.

24 Een aantal geraadpleegde organisaties heeft dringend verzocht een uitzondering op deze gewichtsgrens te maken voor caravans en vouwkampeerwagens in die zin dat alle caravans en vouwkampeerwagens ongeacht het gewicht in de regeling zouden vallen. Redenen hiervoor zijn het vergemakkelijken van grensverkeer, het bieden van meer houvast bij fraude en diefstal en het voorkomen van (eigendoms)problemen in het internationale verkeer. De volgende argumenten hebben mij ertoe bewogen, niet op dit verzoek in te gaan: - Een dergelijke regeling is niet effectief in het kader van de binnenlandse wegenverkeerswetgeving; - Met het opheffen van een groot aantal grensbepalingen binnen Europa in 1992 wordt de noodzaak van de regeling minder urgent; - Er is sprake van versterkte regulering; - Een dergelijke regeling gaat gepaard met een grote lastenverzwaring voor burger en overheid. Aldus zal ook voor caravans en vouwkampeerwagens slechts een kentekenplicht vanaf 750 kg toegestane maximum massa gelden. In het geval dat een trekkend voertuig (bijvoorbeeld een tractor) niet kentekenplichtig is, geldt de kentekenplicht voor het getrokken voertuig niet. Het voeren van het kenteken van de aanhangwagen of oplegger is uiteraard wel toegestaan. Zowel trekkende als getrokken eenheid, mits vallend onder de keuringsplicht, dienen te zijn gekeurd. Dit betekent echter niet dat een combinatie van twee goedgekeurde eenheden automatisch is toegestaan. Controle langs de weg is dientengevolge noodzakelijk. 4.4 Kentekennummering Er is geen aanleiding de huidige systematiek van kentekennummering (6 posities) te wijzigen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het huidige aantal van 6 posities en de groepering ervan voor de herkenbaarheid optimaal zijn. De capaciteit van de huidige systematiek is vooralsnog voldoende.

25 Gestreefd wordt de bijzondere kentekens waar mogelijk af te schaffen. Wel zal een zekere categorie-indeling van voertuigen gehandhaafd blijven. De voertuig categorieën die in ieder geval zullen worden onderscheiden zijn: - personenvoertuigen; - bedrijfsvoertuigen; - motoren; - aanhangwagens en opleggers. Aparte kentekenseries voor verschillende categorieën voertuigen worden zo veel mogelijk vermeden. De toekenning van een kenteken vindt zo snel mogelijk plaats, maar in ieder geval voordat het voertuig zich op de openbare weg mag bevinden. Indien het een voertuig betreft dat op het moment van toekenning van het kenteken nog tot de fabrieks- en handelsvoorraad behoort, kan een voorlopig kentekendocument worden afgegeven. Dit voorlopige document is op naam van de importeur gesteld. Het principe van de huidige afgifteprocedure via de zogenaamde "versnelde regeling" kan hierbij worden gehandhaafd. De aan de registratie verbonden verplichtingen (belasting, verzekeringen, periodieke keuring) zijn pas volledig van kracht bij de afgifte van een "normaal" kentekendocument. Dit is ook het moment waarop de eerste formele tenaamstelling plaatsvindt. Het huidige systeem van voorlopige kentekens wordt afgeschaft. Het voorstel om de kentekenplaten gecontroleerd af te geven of tenminste een deugdelijke administratie van de afgegeven kentekenplaten te eisen, heeft belangrijke bezwaren en zal niet worden overgenomen. De bezwaren zijn onder andere: - een fraudemogelijkheid blijft bestaan; - de overheid treedt regulerend op; - er is een erkenningsregeling nodig; - het blijft ook bij gecontroleerde afgifte nodig dat meer dan twee platen per voertuig kunnen worden afgegeven in verband met aanhangwagens of verlies en diefstal van platen;

26 controle op de afgifte is nodig. Zoals eerder is vermeld, worden voertuigen in handelsvoorraad, dan wel voertuigen die door een handelaar worden gebruikt voor het bedrijf, normaal tenaamgesteld. Dit heeft tot gevolg dat de regeling met de handelaarsvrijwaringsbewijzen kan komen te vervallen. Ik besef dat dit een verzwaring betekent ten opzichte van de huidige overschrijvingsprocedure. Ik acht deze verzwaring echter noodzakelijk omdat de nieuwe procedure betere garanties biedt voor de zuiverheid van de registratie. In het geval dat met een voertuig uit de handelsvoorraad moet worden gereden, zal een aparte kentekenplaat (FH-kenteken) moeten worden gevoerd. De bestaande procedures inzake de FH-kentekens zullen worden verzwaard om misbruik beter te voorkomen. 4.5 Kentekendocument Bij ieder geregistreerd (kentekenplichtig) voertuig hoort een kentekendocument. Op het kentekendocument zelf zullen zo min mogelijk gegevens worden vermeld. Aan de internationale eisen hieromtrent wordt vanzelfsprekend wel voldaan. Het kentekendocument dient op verzoek te kunnen worden getoond aan bevoegde (opsporingsinstanties. Het kentekendocument wordt in principe eenmalig verstrekt. Het document verliest zijn geldigheid indien wijzigingen worden aangebracht in één of meer van de gegevens die op het kentekendocument staan vermeld, of indien het document ongeldig is verklaard. Ook indien voor het kentekendocument een duplicaat is afgegeven (bijvoorbeeld in geval van verlies of diefstal), verliest het zijn geldigheid. Bij schorsing is het kentekendocument voorts niet geldig voor gebruik op de weg. Er komt een eendelig kentekendocument ter vervanging van de huidige delen (I, II, III en kopie deel III). Dit kentekendocument wordt zo veel mogelijk decentraal afgegeven, door middel van zogenaamde papierloze aanvraag.

27 De vorm en inhoud van het eendelige kentekendocument worden nog nader door mij bepaald. Hiernaar vindt momenteel onderzoek plaats, waarbij kosten enerzijds en fraude-bestendigheid anderzijds belangrijke criteria zijn. Er wordt veel aandacht besteed aan de beveiliging van het kentekendocument. Dit wordt nader bestudeerd. In principe geldt het eendelig kentekendocument voor alle typen voertuigen, waardoor de huidige verschillen in soorten kentekendocumenten komen te vervallen. Per voertuigcategorie kan de inhoud van het kentekendocument wel verschillen. Voordat er een definitief kentekendocument wordt afgegeven kan er een voorlopig kentekendocument bij het voertuig bestaan. Dit document, met vermelding van een kentekennummer, wordt afgegeven aan de aanvrager van het kenteken als nog geen definitieve tenaamstelling plaatsvindt. Deze situatie doet zich vooral voor bij importeurs en handelaren, die het voertuig niet op eigen naam stellen maar wel een kenteken aanvragen opdat de nieuwe eigenaar het voertuig te naam kan stellen. Het voorlopig kentekendocument is op naam van de importeur gesteld. Er kan een eendaags kentekendocument worden aangevraagd teneinde naar en van de keuring te kunnen rijden indien niet aan de keuringsverplichting is voldaan. Ook kan met dit document een ongekeurd voertuig van de grens naar de keuring worden gereden. In het voorgestelde registratiesysteem komt kopie deel III en daarmee de functie ervan te vervallen. Met name voor lease-maatschappijen, verhuurbedrijven en dergelijke heeft dit nadelen. Het is daarom in het nieuwe systeem niet mogelijk om voertuigen over te schrijven (zie ook overschrijving paragraaf 4.13) zonder uitdrukkelijke toestemming van de geregistreerde zelf. De mogelijkheid bestaat om deze zogenaamde automatische blokkade op te heffen. De functie die deel III heeft in verband met de controle op de zuiverheid van het register wordt in het nieuwe systeem naast andere maatregelen mede overgenomen door de inningsprocedure inzake betaling van de motorrijtuigenbelasting.

28 Door middel van kwartaalbetaling kan 4 maal per jaar worden gecontroleerd of een bepaald adres nog behoort bij de geregistreerde van het kenteken. Deze adrescontrole komt ter aanvulling op de bestaande procedure inzake adreswijzigingen (adresmutatiedienst). In de toekomst zal zo mogelijk aansluiting worden gezocht bij de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). Contacten hierover zijn inmiddels gelegd. 4.6 Koppeling van verplichtingen Net als in de huidige situatie is het verplicht om een voertuig te laten registreren. De registratie is een hulpmiddel bij de (controle op de) naleving van de verplichtingen. De verplichtingen met betrekking tot de belasting, de verzekering en de periodieke keuring vloeien voort uit het geregistreerd zijn in de voertuigregistratie. Controle op het nakomen van de verplichtingen WAM en APK kan - gezien de gekoppelde registratie - vanuit de voertuigregistratie geschieden. Voor de MRB is dat eveneens het geval, zij het dat hier de verantwoordelijkheid berust bij het Ministerie van Financiën. Onregelmatigheden worden door vergelijkingen van de gegevens in de registratie gesignaleerd, waarna actie kan worden ondernomen. Indien de RDW transactiebevoegdheid heeft betreffende een verplichting, kan zonder tussenkomst van derden een schikkingsvoorstel worden gedaan. Het is echter niet de bedoeling om uitsluitend repressief te werk te gaan, maar vooral ook preventief. Afgifte van, voor het gebruik op de weg van voertuigen geldende, documenten wordt geweigerd, indien niet aan de keuringsplicht is voldaan. Dit geldt op termijn ook voor de verzekeringsplicht. Het is niet mijn voornemen de afgifte van documenten afhankelijk te stellen van eventuele achterstallige betaling van boetes voor verkeersovertredingen, tolgelden, MRB en dergelijke.

29 Schorsing Een zeer rigide systeem waarbij de aan de voertuigregistratie gekoppelde verplichtingen te allen tijde gelden, verdient uit een oogpunt van deregulering, efficiency en fraudebestendigheid de voorkeur. Ik meen echter dat het niet redelijk zou zijn de verzekeringsverplichting, de belastingplicht en de APK-plicht op te leggen, indien een kentekenplichtig voertuig bijvoorbeeld geruime tijd op eigen terrein wordt gestald. In geval van langdurige restauratie van voertuigen is het veelal zelfs onmogelijk aan de keuringsplicht te voldoen. Beide situaties doen zich onder meer vaak voor bij historische voertuigen. Een en ander afwegende, acht ik het in de nieuwe regeling opnemen van een schorsingsmogelijkheid noodzakelijk. Voor de schorsingsregeling zullen de volgende voorwaarden gelden: - schorsing is mogelijk van de verplichting tot verzekering en algemene periodieke keuring en motorrijtuigenbelasting te zamen; dit geldt voor alle voertuigen voor zover de verplichtingen van toepassing zijn; - de maximale schorsingstermijn zal worden beperkt tot 1 jaar; - een eerder geschorst voertuig kan weer worden geschorst; - er zal geen minimum schorsingstermijn worden ingesteld; - schorsing dient door de geregistreerde te worden aangevraagd en afgemeld op (decentrale) afgiftepunten van voertuigdocumenten; - schorsing zal voor de geregistreerde kosten met zich meebrengen; - handel in voertuigen waarvan de verplichtingen zijn geschorst is mogelijk; de schorsing wordt door de nieuwe eigenaar overgenomen dan wel na het voldoen aan de verplichtingen teniet gedaan.

30 Het spreekt voor zich dat gedurende de periode van de schorsing het voertuig zich niet op de weg mag bevinden. Misbruik kan worden geconstateerd door middel van controle op de weg. In paragraaf 4.17 wordt dit aspect belicht. 4.8 Motorri ituigenbelasting Het te zamen met de wijziging van de Wegenverkeerswet in te dienen wetsontwerp motorrijtuigenbelasting gaat uit van een houderschapsbelasting voor personenauto's met een toegestane maximum massa van 3500 kilogram of minder, motorrijwielen en lichte bedrijfsvoertuigen met een toegestane maximum massa van 3500 kilogram of minder. De zware bedrijfsvoertuigen inclusief aanhangwagens en opleggers vallen niet onder de houderschapsbelasting. Voor deze categorie blijft de huidige systematiek van het gebruik van de weg gehandhaafd, inclusief de bestaande schorsingsmogelijkheid. De aanvraag van het kentekendocument wordt tevens beschouwd als aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. De houderschapsbelasting wordt geheven over een tijdvak van drie maanden of een jaar. De aanvang van de tijdvakken wordt bepaald door de datum van de eerste tenaamstelling. De betaling geschiedt vooraf per kwartaal of per jaar. De betaling wordt tevens gebruikt als adrescontrole. Voor automatische betalingen wordt een afzonderlijke regeling ontworpen. De MRB maakt een uitzondering voor de voertuigen welke in handelsvoorraad staan. Bij gebruik van de weg moet altijd het FH-kenteken worden gevoerd. Ten slotte zal ik in samenwerking met de Staatssecretaris van Financiën de controle op een juiste opgave c.q. registratie van het type brandstof verbeteren. Relevant hierbij is de nieuwe regeling voor het in- en uitbouwen van LPG-installaties.

31 Verzekering De verzekeringsplicht op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen blijft, net als bij het huidige systeem, bestaan. Teneinde het onverzekerd rijden tegen te gaan zou in feite moeten gelden dat de tenaamstelling pas kan plaatsvinden indien wordt aangetoond dat er een dekking voor het voertuig is. Gezien de grote veranderingen die een dergelijke verplichting met zich meebrengt voor met name de verzekeringsbranche, acht ik een onmiddellijke invoer van de aantoningsverplichting van een verzekering voor het voertuig niet haalbaar. Op termijn zou een verzekeringsdekking als volgt kunnen worden aangetoond: a) doordat de verzekeringsmaatschappij aan de RDW heeft doorgegeven dat er op naam van de te registreren persoon al een dekking voor dat voertuig is en dit als zodanig in het register is verwerkt of b) doordat de te registreren persoon bij het afgifteloket een polis of bewijs van dekking toont dan wel c) door on-line melding van een verzekering door de verzekeringsinstelling. De toekomstige extra belasting van het vooraf tonen van een verzekeringsdekking voor de verzekeringsbranche en de burger, levert evenwel het voordeel op dat: - het onverzekerd rijden zal worden teruggedrongen; - het frauderen door middel van achteraf verzekeren niet meer mogelijk is; - het aantal schade-uitkeringen door het Waarborgfonds zal afnemen. Gezien deze voordelen zal worden vastgehouden aan het voorstel om documentafgifte niet eerder te doen geschieden dan wanneer een verzekering is aangetoond. Dit voorstel zal als toekomst perspectief in de Memorie van Toelichting, behorende bij de nieuwe Wegenverkeerswet, worden opgenomen. Thans wordt volstaan met het terugbrengen van de aanen afmeldingstermijnen in het Centraal Register WAM.

32 Controle vooraf zal worden ingevoerd wanneer het de facto mogelijk is voor verzekeraars om on-line meldingen te verrichten. Naar het zich laat aanzien zal dit begin tweede helft van de jaren negentig het geval zijn. Volgens de WAM hebben de verzekeraars een narisico van 16 dagen. In het huidige systeem bestaat de mogelijkheid om een verzekering af te melden met een terugwerkende kracht van 30 dagen. Hierdoor is het mogelijk dat gedurende 14 dagen in het register onterecht staat vermeld dat een voertuig is verzekerd. Met betrekking tot de aanmeldingstermijn geldt in de huidige situatie een maximale aanmeldingstermijn voor verzekeraars van 42 dagen. Hierdoor is het pas 42 dagen na tenaamstelling mogelijk om met zekerheid aan te geven of een voertuig was verzekerd. Met klem is door opsporingsinstanties gevraagd om de aan- en afmeldingstermijnen drastisch terug te brengen. Hierin zal thans worden voorzien door het terugbrengen van de afmeldingstermijnen van de WAM naar 4 weken op moment dat de wettelijke regeling met betrekking tot de nieuwe kentekenregistratie tot stand is gekomen. Twee jaar na de invoeringsdatum worden de termijnen verder teruggebracht tot 2 weken. Volgens de huidige WAM moeten verzekerde voertuigen met het kenteken worden aangeduid en geregistreerd. In sommige gevallen echter wordt er een dekking verleend die niet afhankelijk is van het voertuig. Dit zijn de garage- en de rijbewijsverzekeringen. Binnen het systeem van de nieuwe voertuigregistratie voldoen alleen die vormen van verzekering, waarbij vanuit het kenteken het bijbehorende polisnummer rechtstreeks opzoekbaar is. Het verband tussen de verzekering, de geregistreerde en de kentekens dient op deze wijze te allen tijde te kunnen worden gelegd. De huidige rijbewijsverzekeringen voldoen niet aan deze eis en zullen in het nieuwe systeem niet worden toegestaan. Garageverzekeringen zullen alleen worden toegestaan wanneer ze voldoen aan bovengenoemde eis.

33 Keuring Ook de APK-verplichting is in het nieuwe systeem gekoppeld aan het geregistreerd staan. De APK-verplichting kan worden geschorst. Dit is vooral van belang voor voertuigen die tijdelijk buiten gebruik zijn gesteld en zich niet op de openbare weg bevinden (zie paragraaf 4.7: Schorsing). Met een voertuig waarvoor een schorsing van de verplichtingen geldt, mag op de dag van keuring naar het keuringsstation worden gereden. Uiteraard dient op die dag al wel aan de verzekeringsverplichting te zijn voldaan. Bij de controles vanuit het register op keuringsplichtige voertuigen kan er vanuit worden gegaan dat, indien geen goedkeuring van het voertuig dan wel geen schorsing van de verplichtingen aanwezig is, er sprake is van een overtreding. Bij overschrijving van voertuigen zal worden gecontroleerd of goedkeuring dan wel een schorsingsindicatie aanwezig is. Het voeren van de APK-sticker is in de nieuwe situatie overbodig en wordt afgeschaft omdat de controle via de registratie verloopt. Wel zal door de keurende instantie een keuringsbewijs worden afgegeven. Onderzocht wordt of het noodzakelijk is dat keuringsstations direct toegang hebben tot de technische gegevens in de registratie om de APK keuring te verrichten Opsporing Bij de opbouw van de nieuwe voertuigregistratie wordt rekening gehouden met de ontwikkelingen in de techniek. Een doel daarbij is de registratie beter toegankelijk te maken voor met name opsporingsinstanties.

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.).

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.). Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (RDW) in 2007 aan het openbaar ministerie gegevens heeft doorgegeven waaruit bleek dat hij niet over een geldige APK beschikte voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 504 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de modernisering van de wijze van tenaamstelling van kentekenbewijzen en enkele andere

Nadere informatie

Administratieve procedures

Administratieve procedures inhoudsopgave 1. Kentekenbewijs... 1 1.1 Algemeen... 1 1.2 Geldigheid... 1 2. Raadplegen kentekenregister... 2 3. Controle van gegevens op het kentekenbewijs met het voertuig en controle kentekenplaten...

Nadere informatie

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.).

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.). Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (verder ook: RDW) hem na een periode van meer dan zeven jaar heeft aangesproken op het feit dat hij niet over een geldige APK voor zijn

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 Specifieke wetten en regels ten aanzien van motorrijtuigen

Hoofdstuk 15 Specifieke wetten en regels ten aanzien van motorrijtuigen Hoofdstuk 15 Specifieke wetten en regels ten aanzien van motorrijtuigen Paragraaf 15.1 1. Algemeen a. Welke wettelijke verplichtingen brengt het in bezit hebben van een motorrijtuig met zich mee? b. Omschrijf

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/333

Rapport. Datum: 23 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/333 Rapport Datum: 23 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/333 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat: 1. de Dienst Wegverkeer (RDW) hem pas in augustus 2000 een formulier heeft toegezonden ten behoeve van de beëindiging

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 459 Wet van 6 oktober 1999, houdende wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 met betrekking tot de afgifte en inname van kentekenplaten Wij Beatrix,

Nadere informatie

Alles over het kenteken

Alles over het kenteken Alles over het kenteken Wat is het elektronisch kenteken Het elektronisch kenteken is een chip die in een voertuig wordt ingebouwd. In de chip zijn meer gegevens opgeslagen wat bijvoorbeeld het traceren

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/093

Rapport. Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/093 Rapport Datum: 29 maart 2005 Rapportnummer: 2005/093 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Algemeen Directeur van de Dienst Wegverkeer zijn verzoek van 16 juni 2003 om vergoeding van de kosten die hij

Nadere informatie

OVEREENKOMST REGISTRATIE TENAAMSTELLEN LEASEVOERTUIGEN

OVEREENKOMST REGISTRATIE TENAAMSTELLEN LEASEVOERTUIGEN OVEREENKOMST REGISTRATIE TENAAMSTELLEN LEASEVOERTUIGEN De Dienst Wegverkeer, te dezen vertegenwoordigd door zijn Algemeen Directeur, Drs. J.G. Hakkenberg, verder te noemen: "de RDW" en Naam leasemaatschappij

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 99 Wet van 13 maart 2008 tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met het aanmerken van het kentekenregister als basisregistratie

Nadere informatie

Korte termijnverzekeringen

Korte termijnverzekeringen Korte termijnverzekeringen In dit document laten we u kennis maken met de verschillende soorten kentekens die door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) afgegeven kunnen worden voor het verzekeren van

Nadere informatie

's-gravenhage, 31 januari 1997 Ons kenmerk 96.A.0545.01 Onderwerp gecontroleerde afgifte kentekenplaten en persoonsregistratie

's-gravenhage, 31 januari 1997 Ons kenmerk 96.A.0545.01 Onderwerp gecontroleerde afgifte kentekenplaten en persoonsregistratie Aan: De Algemeen Directeur van de Dienst wegverkeer 's-gravenhage, 31 januari 1997 Ons kenmerk 96.A.0545.01 Onderwerp gecontroleerde afgifte kentekenplaten en persoonsregistratie Bij brief van 2 september

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, 29.4.2014 Publicatieblad van de Europese Unie L 127/129 RICHTLIJN 2014/46/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 3 april 2014 tot wijziging van Richtlijn 1999/37/EG van de Raad inzake de kentekenbewijzen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 335 Wijziging van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen in verband met de registratie van de dekking van motorrijtuigen in bedrijfsvoorraad

Nadere informatie

Nota van toelichting. 1. Inleiding

Nota van toelichting. 1. Inleiding Nota van toelichting 1. Inleiding Er zijn Nederlandse personen en bedrijven die een voertuig bezitten dat jarenlang niet in Nederland komt. Ten aanzien van personen speelt voornamelijk de problematiek

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat een ambtenaar van het regionale politiekorps Limburg Zuid zijn adresgegevens aan zijn ex-echtgenote heeft verstrekt. Beoordeling Bevindingen Verzoeker verliet

Nadere informatie

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Cramer (Christen Unie) heeft gesteld

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Cramer (Christen Unie) heeft gesteld TP PT Nederlands PT uit abcdefgh de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 11 februari 2008 Ons kenmerk VENW/DGTL2008/516 Onderwerp Kamervragen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1998 1999 25 816 Regels inzake een regulerende heffing op het gebruik van wegen in de Randstad tijdens spitsuren (Wet op het rekeningrijden) Nr. 8 NOTA VAN

Nadere informatie

Privacybescherming en het kentekenregister 10011110001010100111000110101001100110001110101010001010010

Privacybescherming en het kentekenregister 10011110001010100111000110101001100110001110101010001010010 Privacybescherming en het kentekenregister 10011110001010100111000110101001100110001110101010001010010 01101010011001100011101010100010100101001010100101001110001 001101010011001100011101010100010100101001010101100011101010

Nadere informatie

Overzicht regelgeving m.b.t. restantvoorraad en tenaamstellen kentekenbewijzen

Overzicht regelgeving m.b.t. restantvoorraad en tenaamstellen kentekenbewijzen President Kennedylaan 925, 1079 MZ Amsterdam Postbus 74800, 1070 DM Amsterdam t 020-504 49 49 f 020-646 38 57 www.raivereniging.nl MEMO Aan/ To Van/ From Datum/ Date Leden afd. Auto s Kees Pereboom 21

Nadere informatie

Gemoedsbezwaarden in het verkeer. handleiding voor de aanvraag van een vrijstelling wegens gemoedsbezwaren

Gemoedsbezwaarden in het verkeer. handleiding voor de aanvraag van een vrijstelling wegens gemoedsbezwaren Gemoedsbezwaarden in het verkeer handleiding voor de aanvraag van een vrijstelling wegens gemoedsbezwaren Wat schrijft de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen voor? Wie in het verkeer met een

Nadere informatie

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.).

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.). Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (verder: RDW) haar na een periode van acht jaar heeft aangesproken op het feit dat zij niet over een geldige verzekering voor haar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 910 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en enkele andere wetten in verband met de invoering van een kentekenregistratiesysteem voor bromfietsen

Nadere informatie

Parkeerverordening. C!! emborg

Parkeerverordening. C!! emborg Parkeerverordening 202 C!! emborg De raad van de gemeente Culemborg gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 juni 2012, registratienummer 1207821/4134; gelet op artikel

Nadere informatie

Personenauto s. Motorrijtuigenbelasting. Belastingdienst

Personenauto s. Motorrijtuigenbelasting. Belastingdienst Belastingdienst Personenauto s Motorrijtuigenbelasting Zodra een personenauto op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Ook als u de personenauto niet gebruikt. In deze brochure leest u

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Dienst Wegverkeer te Zoetermeer. Datum: 19 november Rapportnummer: 2013/168

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Dienst Wegverkeer te Zoetermeer. Datum: 19 november Rapportnummer: 2013/168 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Dienst Wegverkeer te Zoetermeer. Datum: 19 november 2013 Rapportnummer: 2013/168 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (RDW) hem onvoldoende

Nadere informatie

Handleiding CRWAM. Postbus 4444 9640 EE Veendam

Handleiding CRWAM. Postbus 4444 9640 EE Veendam Handleiding CRWAM Postbus 4444 9640 EE Veendam versie 1.3 - augustus 2009 3 B 0817e Inhoudsopgave 1 CONTACT MET DE RDW...5 2 BEGRIPPEN...6 3 MUTATIEMOGELIJKHEDEN CRWAM VOOR KENTEKENS...8 3.1 MUTATIECODES...8

Nadere informatie

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.).

Als aan één van de voertuigverplichtingen niet wordt voldaan, is dat strafbaar (zie Achtergrond, onder 1. en 2.). Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (RDW) hem heeft aangesproken op het ontbreken van een geldige APK en een geldige verzekering voor de auto met kenteken XX-XX-XX die

Nadere informatie

Personenauto s. Motorrijtuigenbelasting. Belastingdienst

Personenauto s. Motorrijtuigenbelasting. Belastingdienst Belastingdienst Personenauto s Motorrijtuigenbelasting Zodra het kenteken van een personenauto op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Ook als u de personenauto niet gebruikt. In deze

Nadere informatie

Privacy Reglement NOMAC PRIVACYREGLEMENT Nederlandse Organisatie Model Auto Clubs

Privacy Reglement NOMAC PRIVACYREGLEMENT Nederlandse Organisatie Model Auto Clubs Privacy Reglement NOMAC PRIVACYREGLEMENT Nederlandse Organisatie Model Auto Clubs Het bestuur van de Nederlandse Organisatie Model Auto Clubs acht het, gelet op de aan de orde zijnde grondrechten en wettelijke

Nadere informatie

Schadeafwikkeling op basis van totaalverlies

Schadeafwikkeling op basis van totaalverlies Werkloosheidswet (WW): Schadeafwikkeling op basis van totaalverlies Bedrijfsregeling no. 16 Werkloosheidswet (WW) Werkloosheidswet (WW): wat gaat er veranderen? Juli 2014 Werkloosheidswet (WW) De Algemene

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1985-1986 16972 Wijziging van de Wegenverkeerswet (Verlenging geldigheidsduur en decentralisatie afgifte rijbewijzen) Nr. 13 HERDRUK NADER GEWIJZIGD VOORSTEL

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 217 Regels over de documentatie van vennootschappen (Wet documentatie vennootschappen) A OORSPRONKELIJKE TEKST VAN HET VOORSTEL VAN WET EN DE

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Breda Nr. 25478 4 februari 2019 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda Bekendmaking Burgemeester

Nadere informatie

Datum 7 juni 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het boetebeleid voor onverzekerde auto s die buiten gebruik zijn

Datum 7 juni 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het boetebeleid voor onverzekerde auto s die buiten gebruik zijn 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Motoren. Motorrijtuigenbelasting. Belastingdienst

Motoren. Motorrijtuigenbelasting. Belastingdienst Belastingdienst Motoren Motorrijtuigenbelasting Zodra een motor op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Ook als u niet met uw motor op de weg rijdt. In deze brochure leest u alles over

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 462 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Bedrijfsregeling no. 16. Regeling bij schadeafwikkeling op basis van totaal verlies

Bedrijfsregeling no. 16. Regeling bij schadeafwikkeling op basis van totaal verlies (25 juni 2003) Bedrijfsregeling no. 16 Afdeling Motorrijtuigen van het Verbond van Verzekeraars Regeling bij schadeafwikkeling op basis van totaal verlies De Algemene Ledenvergadering van het Verbond van

Nadere informatie

Quickscan Rapport. In opdracht van Rijksoverheid heeft Klinkende Taal op 08-08-2012 alle teksten op

Quickscan Rapport. In opdracht van Rijksoverheid heeft Klinkende Taal op 08-08-2012 alle teksten op Quickscan Rapport Samenvatting In opdracht van Rijksoverheid heeft Klinkende Taal op 08-08-2012 alle teksten op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto gescand op taalniveau en leesbaarheid. Het gewenste

Nadere informatie

Concept ten behoeve van internetconsultatie februari Besluit van

Concept ten behoeve van internetconsultatie februari Besluit van Concept ten behoeve van internetconsultatie februari 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit voertuigen ter implementatie van richtlijn nr. 2014/45/EU van het Europees Parlement en de Raad van 3

Nadere informatie

Rapport. Datum: 7 december 2004 Rapportnummer: 2004/473

Rapport. Datum: 7 december 2004 Rapportnummer: 2004/473 Rapport Datum: 7 december 2004 Rapportnummer: 2004/473 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (RDW) hem onvoldoende heeft ingelicht over een keuring van een boottrailer waarvan hij niet

Nadere informatie

Privacybescherming en het kentekenregister. Organisaties die gegevens krijgen uit het kentekenregister

Privacybescherming en het kentekenregister. Organisaties die gegevens krijgen uit het kentekenregister De beheert het kentekenregister. In dit register staan gegevens van voertuigen, kentekenbewijzen en van personen aan wie het kentekenbewijs is afgegeven. De verstrekt in een aantal gevallen gegevens uit

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. Nr. 176 64 11 11september 2008 Regeling houdende wijziging van enkele regelingen in verband met de ontkoppeling van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 19 mei 2005 Rapportnummer: 2005/146

Rapport. Datum: 19 mei 2005 Rapportnummer: 2005/146 Rapport Datum: 19 mei 2005 Rapportnummer: 2005/146 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer te Veendam hem in verband met een steekproef in het kader van een APK-keuring op 4 december

Nadere informatie

Wijziging diverse regelingen m.b.t. de kentekenregistratie

Wijziging diverse regelingen m.b.t. de kentekenregistratie VW Wijziging diverse regelingen m.b.t. de kentekenregistratie Regeling houdende wijziging van diverse regelingen met betrekking tot de kentekenregistratie en enkele andere regelingen in verband met de

Nadere informatie

HANDHAVINGSVERORDENING WWB en WIJ gemeente Lelystad

HANDHAVINGSVERORDENING WWB en WIJ gemeente Lelystad HANDHAVINGSVERORDENING WWB en WIJ Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum is vastgesteld)

Nadere informatie

GEMEENTELIJK ONTHEFFINGENBELEID MILIEUZONE RIJSWIJK 2017 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN RIJSWIJK,

GEMEENTELIJK ONTHEFFINGENBELEID MILIEUZONE RIJSWIJK 2017 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN RIJSWIJK, Corsa nummer:17.121849 GEMEENTELIJK ONTHEFFINGENBELEID MILIEUZONE RIJSWIJK 2017 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN RIJSWIJK, Gelezen het Convenant" Stimulering Schone Vrachtauto's en Milieuzonering d.d. 23

Nadere informatie

Rapport. Datum: 14 april 2003 Rapportnummer: 2003/093

Rapport. Datum: 14 april 2003 Rapportnummer: 2003/093 Rapport Datum: 14 april 2003 Rapportnummer: 2003/093 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Wegverkeer (RDW) te Zoetermeer geen biljetten van 500 accepteert en klanten hiervan door middel van stickers

Nadere informatie

Agentschap BPR DGBK/BPR

Agentschap BPR DGBK/BPR Agentschap BPR DGBK/BPR In het verzoek van 26 november 2012, BPR2012/53973, heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht verzocht om autorisatie voor de systematische verstrekking van gegevens uit een

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Besluit van tot wijziging van enkele besluiten in verband met het gebruik van door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen bijzondere bromfietsen in het verkeer en tot wijziging van het RVV 1990

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I. Het Kentekenreglement wordt als volgt gewijzigd: Artikel 4, vijfde lid, komt te luiden:

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I. Het Kentekenreglement wordt als volgt gewijzigd: Artikel 4, vijfde lid, komt te luiden: Besluit van houdende wijziging van het Kentekenreglement in verband met invoering van het transitokentekenbewijs en verstrekking van gegevens uit het kentekenregister ten aanzien van voertuigen betrokken

Nadere informatie

PRIVACY REGLEMENT TERSCHELLING ENERGIE COÖPERATIEF U.A.

PRIVACY REGLEMENT TERSCHELLING ENERGIE COÖPERATIEF U.A. PRIVACY REGLEMENT TERSCHELLING ENERGIE COÖPERATIEF U.A. Reglement ter bescherming van de gegevens in de ledenregistratie. Gelet op artikel 24 van de wet Persoonsregistraties, waarin wordt bepaald dat voor

Nadere informatie

Uw voertuig en het kenteken. - auto - motorfiets - bromfiets - aanhangwagen met een maximum massa van meer dan 750 kg

Uw voertuig en het kenteken. - auto - motorfiets - bromfiets - aanhangwagen met een maximum massa van meer dan 750 kg Uw voertuig en het kenteken - auto - motorfiets - bromfiets - aanhangwagen met een maximum massa van meer dan 750 kg Maart 2011 1 Waarom deze folder? 3 2 Een voertuig kopen 5 2.1 Wat moet u doen bij het

Nadere informatie

Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013

Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013 Beleidsregels toewijzen individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Wijk bij Duurstede 2013 Vastgesteld d.d.: 26 maart 2013 In werking: d.d. : 11 april 2013 Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 56589 1 november 2016 Regeling van de Directie van de RDW (Dienst Wegverkeer), houdende voorwaarden voor het gebruik van

Nadere informatie

Een onderzoek naar de manier waarop de RDW omgaat met haar wettelijke verplichting om een APK goedkeuring op zijn juistheid te beoordelen

Een onderzoek naar de manier waarop de RDW omgaat met haar wettelijke verplichting om een APK goedkeuring op zijn juistheid te beoordelen Rapport Goed gekeurd of goedgekeurd. Een onderzoek naar de manier waarop de RDW omgaat met haar wettelijke verplichting om een APK goedkeuring op zijn juistheid te beoordelen Oordeel Op basis van het onderzoek

Nadere informatie

Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ;

Op de voordracht van Onze Minister van Veiligheid en Justitie van Wetgeving en Juridische Zaken, nr. ; Besluit van... tot vaststelling van nadere regels voor het vastleggen en bewaren van kentekengegevens op grond van artikel 126jj van het Wetboek van Strafvordering door de politie Op de voordracht van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Regelgeving keuring gasinstallatie Aanvulling 1 op versie

Inhoudsopgave. Regelgeving keuring gasinstallatie Aanvulling 1 op versie Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Raadplegen kentekenregister 2 3. Voertuigidentificatienummer 3 4. Kentekenplaten 3 5. Afmelden 3 6. Opnamekaart 4 7. Steekproef 5 8. Vrijgeven 5 9. Second opinion 5 10. Archiveren

Nadere informatie

De geschiedenis van het Nederlandse rijbewijs

De geschiedenis van het Nederlandse rijbewijs De geschiedenis van het Nederlandse rijbewijs 1906 Nederland kent sinds 1 januari 1906 een officieel landelijk geldend rijbewijs. Voor die tijd gaf het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid vergunningen

Nadere informatie

Q&A s derde Europese rijbewijsrichtlijn

Q&A s derde Europese rijbewijsrichtlijn Q&A s derde Europese rijbewijsrichtlijn Waarom is er een nieuwe Europese rijbewijs richtlijn opgesteld? De huidige (tweede) Europese rijbewijsrichtlijn is in de afgelopen jaren vaak aangepast. Daarom is

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT. de publieke uitvoerder van re-integratieactiviteiten in de Leidse regio, onderdeel van de gemeentelijke instelling DZB Leiden.

PRIVACYREGLEMENT. de publieke uitvoerder van re-integratieactiviteiten in de Leidse regio, onderdeel van de gemeentelijke instelling DZB Leiden. PRIVACYREGLEMENT Reglement betreffende de bescherming van persoonsgegevens van personen die door Re-integratie Leiden (RL) worden begeleid. De persoonsgegevens worden behandeld met inachtneming van hetgeen

Nadere informatie

Wijzigingen: AB 2000 no. 11; AB 2004 no. 47; AB 2010 no. 17; AB 2011 no. 41 ====================================================================

Wijzigingen: AB 2000 no. 11; AB 2004 no. 47; AB 2010 no. 17; AB 2011 no. 41 ==================================================================== Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 10, vierde lid, 16, derde lid, en 17 van de Landsverordening wegverkeer (AB 1997 no. 18) Citeertitel: Landsbesluit

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2002 2003 Nr. 185 28 217 Regels over de documentatie van vennootschappen (Wet documentatie vennootschappen) GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 3 april 2003 Wij Beatrix,

Nadere informatie

Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg

Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Geertruidenberg Vastgesteld d.d.: Bekendmaking d.d.: Beleidsregels individuele gehandicaptenparkeerplaatsen Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

1.1 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (uittreksel)

1.1 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (uittreksel) 1. WETTEN 9 1.1 Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (uittreksel) Hoofdstuk I Begripsbepalingen Artikel 1 [Definities] 1 In deze wet wordt verstaan onder: Onze Minister: Onze

Nadere informatie

Factsheet kentekencard ten behoeve van handhaving d.d. september 2013

Factsheet kentekencard ten behoeve van handhaving d.d. september 2013 Factsheet kentekencard ten behoeve van handhaving d.d. september 2013 De kentekencard Vanaf 1 januari 2014 krijgt het kentekenbewijs de vorm van een creditcard, met een andere layout, andere gegevens en

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE VERORDENING VOOR DE GEMEENTELIJKE BASISADMINISTRATIE PERSOONSGEGEVENS

TOELICHTING OP DE VERORDENING VOOR DE GEMEENTELIJKE BASISADMINISTRATIE PERSOONSGEGEVENS TOELICHTING OP DE VERORDENING VOOR DE GEMEENTELIJKE BASISADMINISTRATIE PERSOONSGEGEVENS Algemeen De Wet gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (Wet GBA) is in verband met de invoering van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 13 juli 2006 Rapportnummer: 2006/242

Rapport. Datum: 13 juli 2006 Rapportnummer: 2006/242 Rapport Datum: 13 juli 2006 Rapportnummer: 2006/242 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, regio Zuid te Eindhoven hem niet heeft geïnformeerd over het positieve

Nadere informatie

RDW erkende bedrijven: tenaamstellen. RDW erkende bedrijven: Tenaamstellen

RDW erkende bedrijven: tenaamstellen. RDW erkende bedrijven: Tenaamstellen RDW erkende bedrijven: Tenaamstellen Versie maart 2015 1 Inhoud Onderdeel Titel Pagina Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Tenaamstellen (zowel eerste tenaamstelling als overschrijving) met Digitale machtiging 3 Tenaamstellen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 33 504 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de modernisering van de wijze van tenaamstelling van kentekenbewijzen en enkele andere

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 3.1 en 3.2 van de Wet basisregistratie personen wordt op dit verzoek als volgt besloten. Artikel 1

Gelet op de artikelen 3.1 en 3.2 van de Wet basisregistratie personen wordt op dit verzoek als volgt besloten. Artikel 1 Rijksdienst voor Identiteitsgegevens DGBW/RvIG Datum In het verzoek van 6 juni 2017, 2017-0000282973, heeft de Minister van Veiligheid en Justitie ten behoeve van de Immigratie- en Naturalisatiedienst

Nadere informatie

1. Begrippen. 2. Doel van het Cameratoezicht

1. Begrippen. 2. Doel van het Cameratoezicht Protocol cameratoezicht Stichting Stadgenoot Dit protocol is van toepassing op alle persoonsgegevens, verkregen door middel van het gebruik van videocamera s door stichting Stadgenoot (Sarphatistraat 370

Nadere informatie

Privacyreglement. Begripsbepaling Artikel 1

Privacyreglement. Begripsbepaling Artikel 1 Privacyreglement Begripsbepaling Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. AVG: de Wet algemene verordening gegevensbescherming; b. UWV: Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen; c. Wet

Nadere informatie

KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders

KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders - Gewaarmerkte kopie Eurovergunning voor grensoverschrijdend vervoer. - Voor het vervoer naar, van

Nadere informatie

Zelf een voertuig uitvoeren

Zelf een voertuig uitvoeren Zelf een voertuig uitvoeren 2014 1 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 3 2 Wat moet u doen voor het uitvoeren van 4 een voertuig? 2.1 Uitvoer aanmelden bij de RDW 4 2.2 Het regelen van douanezaken 7 2.3 Uitvoer

Nadere informatie

2013 no. 42 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2013 no. 42 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2013 no. 42 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 18 juli 2013 houdende regels over de aanleg, het beheer en het onderhoud van spoorwegen en de daarbij behorende infrastructuur, alsmede over

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACY REGLEMENT Algemene bepalingen Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens / Bijzondere

Nadere informatie

R e g i s t r a t i e k a m e r

R e g i s t r a t i e k a m e r R e g i s t r a t i e k a m e r..'s-gravenhage, 15 oktober 1998.. Onderwerp gegevensverstrekking door internet providers aan politie Op 28 augustus 1998 heeft er bij de Registratiekamer een bijeenkomst

Nadere informatie

==================================================================== 1. Algemene bepalingen. Artikel 1

==================================================================== 1. Algemene bepalingen. Artikel 1 Intitulé : LANDSVERORDENING van 18 juli 2013 houdende regels over de aanleg, het beheer en het onderhoud van spoorwegen en de daarbij behorende infrastructuur, alsmede over het vervoer met spoorvoertuigen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG. Datum 2 november 2009 Onderwerp Verkeersveiligheid landbouwverkeer

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG. Datum 2 november 2009 Onderwerp Verkeersveiligheid landbouwverkeer a > Retouradres: Postbus 2090, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 253 AA DEN HAAG Plesmanweg -6 2597 JG Den Haag Postbus 2090 2500 EX Den Haag T 070 35 6

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT VOOR REGISTRATIE VAN DE ORTHOPEDISCH CHIRURG, VERDER GESPECIALISEERD IN EEN DEELGEBIED VAN DE ORTHOPEDSICHE CHIRURGIE

ALGEMEEN REGLEMENT VOOR REGISTRATIE VAN DE ORTHOPEDISCH CHIRURG, VERDER GESPECIALISEERD IN EEN DEELGEBIED VAN DE ORTHOPEDSICHE CHIRURGIE ALGEMEEN REGLEMENT VOOR REGISTRATIE VAN DE ORTHOPEDISCH CHIRURG, VERDER GESPECIALISEERD IN EEN DEELGEBIED VAN DE ORTHOPEDSICHE CHIRURGIE (hierna ook genoemd Algemeen Reglement Registratie) Reglement, houdende

Nadere informatie

ECLI:NL:GHSHE:2012:BW5999

ECLI:NL:GHSHE:2012:BW5999 ECLI:NL:GHSHE:2012:BW5999 Instantie Datum uitspraak 16-05-2012 Datum publicatie 16-05-2012 Zaaknummer 20-002733-11 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Gerechtshof 's-hertogenbosch Strafrecht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 424 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met het wijzigen van de tellerstand van motorrijtuigen Nr. 5 VERSLAG Vastgesteld 16 november

Nadere informatie

Privacy reglement. Inleiding

Privacy reglement. Inleiding Privacy reglement Inleiding De Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) vervangt de Wet persoonsregistraties (WPR). Daarmee wordt voldaan aan de verplichting om de nationale privacywetgeving aan te passen

Nadere informatie

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen te Rijswijk gegrond.

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen te Rijswijk gegrond. Rapport Over de handelwijze van het CBR in een situatie waarin de beperkte geldigheid van een rijbewijs vervalt kort nadat een alcoholslotprogramma is opgelegd Oordeel Op basis van het onderzoek vindt

Nadere informatie

Gedragscode Persoonlijk Onderzoek

Gedragscode Persoonlijk Onderzoek Gedragscode Persoonlijk Onderzoek Bijlage 1.C Januari 2004 Deze gedragscode is opgesteld door het Verbond van Verzekeraars en is bestemd voor verzekeraars, lid van het Verbond, onderzoeksbureaus die werken

Nadere informatie

Artikel 1 Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. CBD : CoMore Bedrijfsdiensten B.V. ;

Artikel 1 Voor de toepassing van deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: 1. CBD : CoMore Bedrijfsdiensten B.V. ; Het bestuur van CBD heeft, Overwegende, dat uniforme basisvoorwaarden dienen te worden vastgesteld waaronder kan worden overgegaan tot certificatie in het kader van een kwaliteitbeheersingssysteem in de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 november 2016; Nummer: 118-57 Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Onderwerp: Vaststellen Parkeerverordening Waterland 2017 De raad van de gemeente Waterland, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

a. In de aanhef vervalt: alsmede de door die motorrijtuigen voortbewogen aanhangwagens.

a. In de aanhef vervalt: alsmede de door die motorrijtuigen voortbewogen aanhangwagens. CONCEPT Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met een kentekenplicht voor land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, mobiele machines en daardoor voorbewogen aanhangwagens

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACY REGLEMENT 1. Algemene bepalingen Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens / Bijzondere

Nadere informatie

Privacyreglement. Begripsbepaling Artikel 1

Privacyreglement. Begripsbepaling Artikel 1 Privacyreglement Begripsbepaling Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. WBP: de Wet bescherming persoonsgegevens; b. UWV: Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen; c. Wet SUWI: Wet Structuur

Nadere informatie

Gedragscode Bescherming Persoonsgegevens

Gedragscode Bescherming Persoonsgegevens Gedragscode Bescherming Persoonsgegevens Adviesbureau Peddemors VOF Wierden Vastgesteld op 01 mei 2018 Overwegende dat Adviesbureau Peddemors VOF ten behoeve van de vervulling van de door haar uit te voeren

Nadere informatie

Privacyreglement EVC Dienstencentrum

Privacyreglement EVC Dienstencentrum PRIVACYREGLEMENT Privacyreglement EVC Dienstencentrum De directie van het EVC Dienstencentrum: Overwegende dat het in verband met een goede bedrijfsvoering wenselijk is een regeling te treffen omtrent

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/327

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/327 Rapport Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/327 2 Klacht Verzoekster klaagt over de lange duur van de behandeling door de Dienst Wegverkeer (RDW) te Veendam van haar verzoek van 10 december 1999

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Financiële Markten Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG. Advisering Besluit langdurige zorg. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 6 november 2007 Rapportnummer: 2007/242

Rapport. Datum: 6 november 2007 Rapportnummer: 2007/242 Rapport Datum: 6 november 2007 Rapportnummer: 2007/242 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat hij bij zijn verzoek om schorsing van de geldigheid van het voor zijn voertuig afgegeven kentekenbewijs bij een

Nadere informatie

Beschrijving faciliteiten voor leasevoertuigen die onder de nieuwe RTL-overeenkomst worden gebracht v2.0

Beschrijving faciliteiten voor leasevoertuigen die onder de nieuwe RTL-overeenkomst worden gebracht v2.0 Inhoudsopgave 0 INLEIDING REGISTRATIE LEASEVOERTUIGEN 2 1.1 WAAR KRIJGT U DOOR ONDERTEKENING 'RTL' OVEREENKOMST GRIP OP 2 1.2 FUNCTIONALITEITEN DIE ONDER DE 'RTL' OVEREENKOMST VALLEN 2 1.3 TARIEFSTELLING

Nadere informatie

Online Aansprakelijkheidsverzekering bestuurders en toezichthouders

Online Aansprakelijkheidsverzekering bestuurders en toezichthouders Aanvraagformulier Online Aansprakelijkheidsverzekering bestuurders en toezichthouders Dit aanvraagformulier dient als basis van de verzekering en is derhalve een geïntegreerd bestanddeel van de verzekeringsovereenkomst.

Nadere informatie