AMSTELVEEN ZZP-STAD. 10 punten plan voor ondersteuning ZZP-ers in Amstelveen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AMSTELVEEN ZZP-STAD. 10 punten plan voor ondersteuning ZZP-ers in Amstelveen"

Transcriptie

1 AMSTELVEEN ZZP-STAD

2 AMSTELVEEN ZZP-STAD 10 punten plan voor ondersteuning ZZP-ers in Amstelveen Amstelveen is een ondernemende stad. Met name het aantal ZZP ers is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. ZZP ers zijn belangrijk voor de economie: zij vormen, samen met het MKB, een flexibele, ondernemende tussenlaag. Ondernemers maken de stad levendig. Daar moeten we zuinig op zijn. GroenLinks wil erkenning dat zzp ers een economische factor van belang zijn in Amstelveen. GroenLinks wil daarom dat de gemeente in samenwerking met zzp ers beleid gaat ontwikkelen om de bijdrage van zzp ers aan onze lokale economie te versterken en te faciliteren. ZZP ers zijn echter sociaal onbeschermd en dus kwetsbaar voor conjunctuurschommelingen. Hoe kan de politiek ruimte blijven geven aan ZZP ers, maar ook de negatieve kanten helpen verbeteren? Om de positie van ZZP ers te verbeteren en de ondernemers kansen te geven in Amstelveen heeft GroenLinks een tienpuntenplan gemaakt. Punten om starters een kans te geven, ondersteuning te bieden aan ZZP ers die even geen opdrachten hebben en de contacten tussen overheid en ondernemers te verbeteren. GroenLinks Amstelveen 10 maart 2014 Dit plan is nadrukkelijk nog niet af. We roepen Amstelveense ZZP-ers op het plan met ons verder af te maken. Stuur je opmerkingen, aanvullingen of wijzigingen naar Het uiteindelijke plan zal de fractie van GroenLinks in de nieuwe gemeenteraad indienen als initiatiefvoorstel.

3 10 PUNTEN PLAN ECONOMISCHE STIMULANS 1. ZZP ers krijgen een grotere kans bij aanbestedingen: de gemeente grijpt de mogelijk heden van de nieuwe aanbestedingswet aan en huurt meer ZZP ers uit de stad in. 2. Amstelveen gaat een Duurzaamheidsladder hanteren bij de inkoop van diensten en productie. Voor regionale bedrijven verhoogt dit de kans op een succesvolle aanbesteding. 3. Amstelveen gaat samen met KvK en ondernemersvereniging de speciale trajecten voor starters (Zaai) verder doorzetten. PRAKTISCHE ONDERSTEUNING 4. Amstelveen gaat de bestaande steunpunten, zoals Ondernemersloket veel zichtbaarder maken en toegankelijker voor ZZP-ers. 5. Onderzoek mogelijkheden om ZZP ers microkredieten aan te bieden. 6. Amstelveen gaat werk maken van het leegstandsbeleid: de gemeente wordt soepeler in het verlenen van (tijdelijke) vergunningen en maakt uitzonderingen op bestaande bestemmingsplannen. 7. Amstelveen gaat schuldhulpverlening en armoedebeleid beter toegankelijk maken voor ZZP ers. SAMENWERKING MET DE GEMEENTE 8. ZZP ers krijgen een grotere stem: de gemeente neemt een vertegenwoordiger van de ZZP ers op in het Platform Ondernemend Amstelveen. 9. Stage lopen bij ZZP ers wordt mogelijk. 10. Amstelveen organiseert een tweejaarlijkse netwerkbijeenkomst voor alle ZZP ers en medewerkers van de gemeente.

4 1. ZZP ers krijgen een grotere kans bij aanbestedingen: de gemeente grijpt de mogelijkheden van de nieuwe aanbestedingswet aan en huurt meer ZZP ers uit de stad in. De nieuwe aanbestedingswet, die sinds 1 april 2013 van kracht is, biedt ondernemers meer kans om opdrachten van de gemeente binnen te slepen. Opdrachten mogen in principe niet meer op zo n manier worden geclusterd dat kleinere bedrijven geen kans meer maken. Een bedrijf met bijvoorbeeld 120 vestigingen mag niet de schoonmaak van alle gebouwen bundelen in één aanbesteding. Daardoor maakte een klein schoonmaakbedrijf namelijk bij voorbaat al geen kans meer. GroenLinks pleit ervoor dat de gemeente daadwerkelijk ZZP ers de kans geeft om mee te doen aan de aanbestedingen; dus niet gaat clusteren om voordelen te halen. Haal juist voordeel uit het feit dat veel Amstelveense ZZP ers opdrachten binnenhalen. Maak gebruik van lokale aanbieders wanneer de wettelijke plicht ontbreekt tot aanbesteden en biedt de mogelijkheid om elektronisch aan te melden. 2. Amstelveen gaat een duurzaamheidsladder hanteren bij de inkoop van diensten en productie. Voor regionale bedrijven verhoogt dit de kans op een succesvolle aanbesteding. Door het hanteren van een duurzaamheidsladder (zie in de bijlage de duurzaamheidsladder van de gemeente Nijmegen) waarin criteria als energiegebruik, CO2-uitstoot en (geluid)overlast een rol bij de aanbesteding spelen hebben lokale partijen meer mogelijkheden om opdrachten gegund te krijgen. Dit bijvoorbeeld door alleen al door de beperking van de reistijd. Een duurzaamheidsladder is makkelijk te gebruiken en zorgt niet voor hogere administratieve lasten van betrokken partijen. 3. Amstelveen gaat samen met KvK en ondernemersvereniging de speciale trajecten voor starters (Zaai) verder doorzetten In de opstartfase zijn ZZP ers het meest kwetsbaar. Een goede begeleiding vergoot de kans dat starters erin slagen ook op langere termijn commercieel succesvol te zijn. Na het succes van Zaai 2013 hebben de gemeentes Aalsmeer en Amstelveen besloten ook in 2014 een programma Succesvol Netwerken voor ondernemers te organiseren. Dit programma faciliteert (startende) ondernemers in het ondernemerschap door individuele coaching, masterclasses en netwerken gedurende drie maanden. Dit in nauwe samenwerking met het ondernemerscentrum Nest op Kronenburg, Platform Ondernemend Amstelveen en Amsterdam Center for Entrepreneurship at VU (ACE@VU). GroenLinks pleit voor uitbreiding van de begeleiding van startende ondernemers met een trainingsprogramma om je ondernemingsvaardigheden te verbeteren, een adviespool waar je specifieke vragen kunt stellen aan specialisten met verschillende kennisgebieden en de toegang tot microkrediet. Zo ontstaat een SmartStart-traject waar ondernemers op in

5 kunnen tekenen. Niet door voortdurend je hand vast te houden, want je bent natuurlijk niet voor niets zelfstandig ondernemer geworden. Jij geeft aan wanneer je ondersteuning nodig hebt en wij staan vervolgens voor je klaar. 4. Amstelveen gaat de bestaande steunpunten, zoals Ondernemersloket veel zichtbaarder maken en toegankelijker voor ZZP-ers. Veel ondernemers geven aan dat de gemeente nog veel zichtbaarder mag zijn voor ZZP ers. Niet iedereen kent het Ondernemersloket en er is helaas nog niet zoiets als een Loket voor Zelfstandigen. Wat betreft GroenLinks krijgt ook het loket voor ZZP ers een prominente plek in de stad en op internet. De gemeente Amersfoort heeft een goede website gemaakt met een overzicht van lopende projecten, overzicht van locaties, netwerken, workshops, nieuws en andere belangrijke onderwerpen voor ZZP ers. GroenLinks pleit voor een aparte website of een webpagina op de gemeentelijke website met informatie voor ZZP ers. 5. Onderzoek de mogelijkheden om ZZP-ers microkredieten aan te bieden. Door de kredietcrisis zijn banken terughoudender met het verstrekken van bedrijfskredieten. Niet iedere ondernemer met een goed bedrijfsplan kan nog rekenen op een lening. GroenLinks wil kansrijke starters en ondernemers met een jong bedrijf ook tijdens de economische recessie helpen hun dromen waar te maken. GroenLinks pleit voor het wederom verlenen van microkredieten voor startende ondernemers en wil dat de gemeente samen met banken, provincie en Kamer van Koophandel de mogelijkheden hiervoor in kaart gaat brengen. 6. Amstelveen gaat werk maken van het leegstandsbeleid: de gemeente wordt soepeler in het verlenen van (tijdelijke) vergunningen en maakt uitzonderingen op bestaande bestemmingsplannen. De universiteiten, opleidingscentra en (hoge)scholen in of vlakbij Amstelveen leveren ieder jaar vele potentiële ondernemers aan die GroenLinks graag in Amstelveen wil houden. Ook bestaande ZZP ers die nu al actief zijn in de stad wil GroenLinks faciliteren en zichtbaar maken. Veel ZZP ers zijn op zoek naar kantoor- of winkelpanden, maar lopen tegen regelgeving aan die dit onmogelijk maakt. GroenLinks pleit voor het soepel omgaan met bestemmingsplannen en vergunningen. Dit is vooral wenselijk in gebieden die in het slop zijn geraakt en wel wat creativiteit en dynamiek kunnen gebruiken. Bij creatieve plannen van eigenaren of andere initiatiefnemers moet de gemeente zich flexibel opstellen, vooruitlopend op een flexibel bestemmingsplan of flexibele vergunningen. Dit past in de visie van GroenLinks om van Amstelveen een levendige, duurzame en toekomstgerichte stad te maken.

6 7. Amstelveen gaat schuldhulpverlening en armoedebeleid beter toegankelijk maken voor ZZP ers. Er is een steeds groter wordende groep ZZP ers die vanwege de crisis over minder inkomen beschikt. De huidige regelingen zijn voor hen vaak niet beschikbaar of zijn ontoereikend. GroenLinks pleit voor het beter toegankelijk maken van de schuldhulpverlening voor ZZP ers. Met preventieve maatregelen kan voorkomen worden dat zij in de problemen komen. Dit zou kunnen door een speciaal spreekuur in te stellen voor ZZP ers met financiële problemen, voorlichting te geven over het opzetten en meedoen aan een Broodfonds en de vertrouwenspersoon voor het midden- en kleinbedrijf ook beschikbaar te stellen voor ZZP ers. Op deze manier help je niet alleen je kwetsbare burgers maar kan je ook voorkomen dat er grote schulden komen. 8. ZZP ers krijgen een grotere stem: de gemeente neemt een vertegenwoordiger van de ZZP ers op in het Platform Ondernemend Amstelveen. In het Platform Ondernemend Amstelveen zitten nu nog uitsluitend vertegenwoordigers van grote organisaties. GroenLinks pleit voor een of meerdere zetels in het Platform voor ZZP ers. Door de ZZP ers een plek te geven in het Platform Ondernemend Amstelveen, worden de Amstelveense ZZP ers zichtbaarder voor de grote bedrijven. 9. De gemeente maakt stage lopen bij ZZP ers mogelijk en treedt daarvoor in overleg met opleidingen en ZZP ers. Bij veel studies en opleidingen kun je stage lopen bij een (groot) bedrijf. Stage lopen bij ZZP ers lijkt (nog) nauwelijks voor te komen, op bijvoorbeeld een sector als uiterlijke verzorging (kappers, mani-/pedicure, schoonheidsspecialist) na. Wat GroenLinks betreft zou het goed zijn voor jongeren om werkervaring op te kunnen doen bij een ZZP er. Zo kunnen jongeren leren hoe het is om als ZZP er te werken, iets wat hen heel goed van pas kan komen in een veranderende arbeidsmarkt. Een groot deel van de jongeren zal in de toekomst ook als ZZP er werken en profijt hebben van hun stage. Op dit moment houdt de overheid in haar beleid ten aanzien van stages nog geen rekening met ZZP ers. ZZP ers uitdrukkelijk worden uitgesloten als stagebedrijven. GroenLinks pleit voor onderzoek om stages toch mogelijk te maken bij ZZP ers die daar interesse in hebben.

7 10. De gemeente organiseert een voorlopig tweejaarlijkse netwerkbijeenkomst voor alle ZZP ers en medewerkers van de gemeente. Veel ondernemers gaven aan dat netwerkbijeenkomsten lastig te organiseren zijn. Tevens hebben ze het idee dat de gemeente niet goed op de hoogte is van wat de behoeften zijn van de ZZP ers in Amstelveen. Tijdens de netwerkbijeenkomsten kan de gemeente zich inzetten om ZZP ers te helpen zich te organiseren, en wordt het contact tussen de gemeente en de ZZP ers en de bestaande ZZP-netwerken versterkt. Ook kan de gemeente de ZZP ers informeren over de mogelijkheden die reeds geboden worden. Op basis van de behoeften van ZZP ers die uit deze bijeenkomst naar voren komen, kan de gemeente haar beleid aanpassen.

8 Contactgegevens Voor vragen of verdere informatie kunt u con-tact opnemen met onderstaande personen: Inkoopadviseurs: Bianca Janssen Yvonne Muris Karin Killaars Antoon de Bekker Inkoopondersteuning: Joke Brekelmans Hoofd inkoop: Bert Zwiep Het centrale adres: inkoop@nijmegen.nl Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen voorbehouden. Nijmegen, november 2011 NIJMEEGSE DUURZAAMHEIDLADDER BUREAU INKOOP

9 Voor je ligt de Handleiding van de Nijmeegse Duurzaamheidladder. Deze Ladder helpt je bij het toepassen van duurzaamheidcriteria bij inkoop- en aanbestedingstrajecten. Met deze handleiding helpen wij jou, in 7 stappen op weg, om op een goede wijze invulling te geven aan het Inkoopbeleid. De doelstelling van het Beleid is om in % duurzaam in te kopen. Doelen Nijmeegse Duurzaamheidladder Vanaf heden is het verplicht om in alle inkoop- en aanbestedingstrajecten De Nijmeegse Duurzaamheidladder toe te passen. De Nijmeegse Duurzaamheidladder heeft drie doelen: Moet bijdragen aan de gemeentelijke duurzaamheiddoelstellingen; Moet locale/regionale partijen meer mogelijkheden bieden om opdrachten gegund te krijgen; Moet in de praktijk toepasbaar zijn zonder hoge administratieve lasten voor de marktpartijen. Hoe werkt de Nijmeegse Duurzaamheidladder. Stappenplan: Verplicht: een marktconsultatie voorafgaande aan de aanbesteding. Stap 1: Benoem duurzaamheidcriteria. Stap 2: Bepaal welke gebruikt kunnen worden voor de selectie. Stap 3: Bepaal welke gebruikt kunnen worden voor de gunning. Stap 4: Bepaal het percentage dat je voor Duurzaamheid meeneemt in de gunning. Stap 5: Bepaal de onderverdeling van het Duurzaamheidpercentage op de criteria van stap 2 Stap 6: Bepaal de onderverdeling van het Duurzaamheidpercentage op de criteria van stap 3 Stap 7: Bepaal hoe je de criteria wilt gaan toetsen Toelichting stappen Stap 1 De Duurzaamheidcriteria die je in ieder geval moet toepassen zijn de minimum eisen van Agentschap.nl. Deze zijn te vinden op de inkooppagina van de gemeente Nijmegen en op de website van Agentschap.nl. duurzaaminkopen/criteria. Bedenk naast deze eisen extra criteria op het gebied van duurzaamheid die bijdragen aan de hierboven genoemde drie doelen. Stap 2 Bepaal welke criteria van de in stap 1 genoemde criteria, bij de selectie kunnen worden gebruikt. Selectiecriteria zien altijd toe op de Onderneming die je wilt selecteren en niet op de producten/diensten/werken die je koopt. Stap 3 Bepaal welke criteria van de in stap 1 genoemde criteria, bij de gunning kunnen worden gebruikt. Gunningcriteria zien altijd toe op de producten/diensten/werken die je koopt en niet op de Onderneming. Stap 4 Je bent vrij om te bepalen hoe zwaar duurzaamheid mee weegt in je inkoop-en aanbestedingstraject. Een voorbeeld kan zijn: 40% prijs Overige criteria: 50% kwaliteit 10% duurzaamheid Stap 5 Gebruik je een inkooprocedure met voorselectie, dan kun je duurzaamheid mee laten wegen in de selectie. Bepaal hoe het percentage, zoals bij stap 4, wordt verdeeld over de criteria benoemd in stap 2. In alle andere gevallen worden de criteria benoemd in stap 2 omgezet in selectie-eisen. Voorbeeld: Hoe ziet het er dan uit voor bijvoorbeeld catering. Stap 1 Stap 2 Stap 3 > 50% van vershoud leveranciers uit regio (<25km) Opleiding aan personeel over duurzaam cateren Participatie in regionaal onderwijs over duurzaam cateren Voldoen aan ISO Voldoen aan de criteria van Agentschap NL Aanbod duurzaam voedsel > 50% Aantal vervoersbewegingen < 2 per week > 50% versaanbod van regionale bedrijven > 4 duurzaamheidsweken per jaar selectie selectie selectie selectie Eis -Gunning gunning gunning gunning gunning Stap 4: Duurzaamheid weegt hier voor 25% mee. Stap 5: We gebruiken een procedure zonder voorselectie, alle selectiecriteria worden eisen. Stap 6 Score Trede Voldoen aan de criteria van Agentschap NL 1% 1 Aanbod duurzaam voedsel > 50% 3% 2 Aantal vervoersbewegingen per week 5% 3 > 50% versaanbod van regionale bedrijven 9% 4 > 4 duurzaamheidsweken per jaar 7% 5 Totaal 25% Stap 7 Voldoen aan de criteria van Agentschap NL Aanbod duurzaam voedsel > 50% Aantal vervoersbewegingen per week > 50% versaanbod van regionale bedrijven > 4 duurzaamheidsweken per jaar Resultaat: Ja = 1% Nee = 0% Ja = 3% Nee = 0% 5 = 1% 6 of meer = 0% 4 = 2% 3 = 3% 1 of 2 = 5% 50% = 5% <50% = 0% 60% = 7% > 70% = 9% Ja = 7% Nee = 0% Stap 6 Bepaal hoe het percentage uit stap 4 verdeeld over de criteria uit stap 3. Stap 7 Bedenk de wijze waarop je de criteria uit stap 5 en 6 gaat beoordelen. En beschrijf dit in je offerteuitvraag/bestek.

ECONOMISCHE STIMULANS

ECONOMISCHE STIMULANS DE ZZP ER CENTRAAL Arnhem is een ondernemende stad. Met name het aantal ZZP ers is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen. Bij elkaar opgeteld zijn het meer mensen dan het grootste bedrijf in Arnhem

Nadere informatie

Verbeter de positie van ZZP'ers in Nijmegen

Verbeter de positie van ZZP'ers in Nijmegen procesverantw.-. S/Tl To INGEKOMEN Initiatiefvoorstel 1 2 DEC. 20" PSPMEENT^ NIJMEGEN da38.nr.: o}..st Verbeter de positie van ZZP'ers in Nijmegen Initiatiefvoorstel aan de Raad Jos Reinhoudt, GroenLinks

Nadere informatie

Microkrediet Gelderland

Microkrediet Gelderland Microkrediet Gelderland helpt starters en jonge ondernemingen Door de kredietcrisis zijn banken terughoudender met het verstrekken van bedrijfskredieten. Niet iedere ondernemer met een goed bedrijfsplan

Nadere informatie

Economie Ingekomen stuk D2 (PA 6 maart 2013) Economische Ontwikkeling. Datum uw brief

Economie Ingekomen stuk D2 (PA 6 maart 2013) Economische Ontwikkeling. Datum uw brief Economie Ingekomen stuk D2 (PA 6 maart 2013) Economische Ontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 95 80 E-mail gemee nte@nijmegen.nl

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel SP & PvdA. Van groot belang voor de kleine ondernemer. Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers

Initiatiefvoorstel SP & PvdA. Van groot belang voor de kleine ondernemer. Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers Initiatiefvoorstel SP & PvdA Van groot belang voor de kleine ondernemer Voorstellen ter ondersteuning van ZZP ers en kleine ondernemers Inleiding Vandaag de dag komen er steeds meer ZZP ers (zelfstandige

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

De Gemeente Apeldoorn is er voor starters Van plan een eigen bedrijf te starten?

De Gemeente Apeldoorn is er voor starters Van plan een eigen bedrijf te starten? De Gemeente Apeldoorn is er voor starters Van plan een eigen bedrijf te starten? Startende ondernemers leveren een belangrijke bijdrage aan de dynamiek en groei van de Apeldoornse economie. Nieuw ondernemerschap

Nadere informatie

HET MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN

HET MIDDEN- EN KLEINBEDRIJF ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN ONDERNEMEN OF ONDERGÁÁN De politiek heeft te weinig aandacht voor het Midden- en Kleinbedrijf. Zo komt het woord MKB niet voor in de begroting 2014 van Hilversum. Het woord ZZP er 1x (alleen om te melden

Nadere informatie

Kadernota Inkoop Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR)

Kadernota Inkoop Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) Kadernota MGR Modulaire Gemeenschappelijke Regeling (MGR) Ingangsdatum 1 januari 2015 Datum: 18-12-2014 Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 Doelstellingen... 3 Relatie met andere beleidsterreinen... 3 Borging van

Nadere informatie

Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013

Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013 Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013 28-08-2013 INKOOPBELEID GEMEENTE UDEN 2013 PAGINA 1 28-08-2013 INKOOPBELEID GEMEENTE UDEN 2013 PAGINA 2 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard. 27 mei 2015

Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard. 27 mei 2015 Ontmoeting zzp ers & gemeente Molenwaard 27 mei 2015 Agenda 1. Welkomstwoord wethouder Fatih Özdere 2. Voorstelrondje 3. Presentatie onderzoek Daniël van den Dool 4. Vragen/discussie 5. Arjan Koopmans

Nadere informatie

Veroniek Hoogendoorn-Coolen en Gé Sletterink Nijmegen, 19 januari 2010

Veroniek Hoogendoorn-Coolen en Gé Sletterink Nijmegen, 19 januari 2010 Kamer van Koophandel Ondernemen in zwaar weer Veroniek Hoogendoorn-Coolen en Gé Sletterink Nijmegen, 19 januari 2010 Wat gaan we doen? > Voorstellen > Kamer van Koophandel > Ondernemen in zwaar weer >Tips

Nadere informatie

Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012

Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012 Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012 De gemeente Cuijk hecht een grote waarde aan de sociale kant van duurzaam inkopen. Om die reden wordt hierbij

Nadere informatie

Kickstart voor de Nijmeegse en Gelderse economie

Kickstart voor de Nijmeegse en Gelderse economie Initiatiefvoorstel Kickstart voor de Nijmeegse en Gelderse economie Nijmegen, maart 2016 Kristie Lamers (D66) en Pieter van Megen (D66) Met dank aan alle raadsfracties, starters, studenten, ondernemers

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 12 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

BAWI/U200900381 Lbr. 09/032

BAWI/U200900381 Lbr. 09/032 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Hulp aan ondernemers bij economische crisis uw kenmerk ons kenmerk BAWI/U200900381 Lbr. 09/032 bijlage(n)

Nadere informatie

SOCIAL RETURN. 28 mei 2015, WSP Den Haag

SOCIAL RETURN. 28 mei 2015, WSP Den Haag SOCIAL RETURN 28 mei 2015, WSP Den Haag Wat is Social Return? We bieden extra kansen op werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt We realiseren maatschappelijke doelstellingen (PPP) via inkoopkracht

Nadere informatie

Meedoen door Werk. Dr. Bert de Vroom

Meedoen door Werk. Dr. Bert de Vroom Meedoen door Werk Dr. Bert de Vroom Naast werk in loondienst wordt het zelfstandig ondernemerschap als een kans gezien om via betaald werk aan de samenleving deel te nemen. Dat laatste geldt zeker voor

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena

Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Resultaten ondernemers enquête starters en ZZP-ers Land van Heusden en Altena Samenvatting Ondernemersenquête Land van Heusden en Altena 2016 Bedrijvenkring Altena (BKA), Netwerkplatform Ondernemend Altena

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland 2016 Versie 1 Juli 2016 1 Inleiding... 3 2 Gemeentelijke uitgangspunten... 4 2.1 Algemene uitgangspunten... 4 2.2

Nadere informatie

Resultaten van het onderzoek onder het Rotterdamse MKB naar de gemeentelijke aanbestedingen door het CDA Rotterdam

Resultaten van het onderzoek onder het Rotterdamse MKB naar de gemeentelijke aanbestedingen door het CDA Rotterdam Resultaten van het onderzoek onder het Rotterdamse MKB naar de gemeentelijke aanbestedingen door het CDA Rotterdam CDA Fractie Rotterdam Aangeboden door raadslid Turan Yazir 29 juni 2016 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Bezwaren en oplossingen analyse van de denktanksessies installatiebranche

Bezwaren en oplossingen analyse van de denktanksessies installatiebranche Bezwaren en oplossingen analyse van de denktanksessies installatiebranche Bezwaren / Opmerkingen uit de Yellow paper sessie van 25-06-2014 Omvang 1. Alleen voor grote bedrijven met grote projecten 2. Te

Nadere informatie

Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg

Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg Zelfstandigenloket Flevoland (ZLF) Actualiteitencollege Bbz Jannie van den Berg Programma Uitleg over het ZLF Bbz 2004/ondersteuning ZZP-ers Prestart WWB/Marginaal ondernemen Wat levert het op? Resultaten

Nadere informatie

Welkom! Netwerkcafé voor zzp ers Gemeente Bronckhorst. 3 februari 2014

Welkom! Netwerkcafé voor zzp ers Gemeente Bronckhorst. 3 februari 2014 Welkom! Netwerkcafé voor zzp ers Gemeente Bronckhorst 3 februari 2014 Programma > Welkom wethouder Paul Seesing > Introducties / pitches ROZ, manager Sjon Reimink Gem Bronckhorst, wethouder Dorien Mulderije

Nadere informatie

Europees Sociaal Fonds. Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Ondernemen INHOLLAND. biedt haar kennis, vraagt uw expertise. Samen boeken we winst

Europees Sociaal Fonds. Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Ondernemen INHOLLAND. biedt haar kennis, vraagt uw expertise. Samen boeken we winst Mede mogelijk gemaakt door Europese Unie, Europees Sociaal Fonds Ondernemen INHOLLAND biedt haar kennis, vraagt uw expertise Samen boeken we winst Dubbele winst Welke zaken houden uw organisatie bezig?

Nadere informatie

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland February 16, 2015 Presentatie PSO Nederland 1 Iedereen kent MVO February 16, 2015 Presentatie PSO Nederland 2 Waarom sociaal ondernemen?

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelstellingen... 4 2. Procedures... 5 2.1 Bepalen

Nadere informatie

zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012

zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012 zzp er in beeld Dit is een onderzoek van Kamer van Koophandel Rotterdam April 2012 Samenvatting ZZP er in beeld Er zijn bijna 800.000 zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in Nederland. Zzp ers hebben

Nadere informatie

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN

Starterswijzer Breda ORIËNTATIE MARKTONDERZOEK VERGUNNINGEN HUISVESTING BEDRIJFSVOERING ONDERSTEUNING NETWERKEN Starterswijzer Breda ORËNTAT MARKTONDRZOK VRGUNNNGN HUSVSTNG BDRJFSVORNG ONDRSTUNNG NTWRKN Ter introductie De heet nieuwe ondernemers van harte welkom. Starters geven een goede impuls aan de lokale en

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Wat gaan we doen? Iets over Breda Waarom startersbeleid en welke ondersteuning Rol van de gemeente

Nadere informatie

Aanbestedingswet. gemeente Reimerswaal. Wat betekent dit voor de. Themaraad 18 juni 2013

Aanbestedingswet. gemeente Reimerswaal. Wat betekent dit voor de. Themaraad 18 juni 2013 Aanbestedingswet Wat betekent dit voor de gemeente Reimerswaal Themaraad 18 juni 2013 Agenda Welkom Aanbestedingswet Inkoop & Aanbestedingsbeleid 2013 2017 Stichting Inkoopbureau West-Brabant Vragen Afsluiting

Nadere informatie

Veelgestelde vragen rondom pilot perspectiefverklaring Randstad, Obvion, Vereniging Eigen Huis 12-12-2013

Veelgestelde vragen rondom pilot perspectiefverklaring Randstad, Obvion, Vereniging Eigen Huis 12-12-2013 Veelgestelde vragen rondom pilot perspectiefverklaring Randstad, Obvion, Vereniging Eigen Huis 12-12-2013 Pilot tot 1 oktober 2014 Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis onderzoeken in de

Nadere informatie

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN

November 2014 PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN November 2014 PVDA PLAN VAN DE ARBEID VOORNE PUTTEN Een plan van De Partij van de Arbeid Voorne putten Werkgroep Economie & Werk Voorne Putten PvdA Nissewaard Gert-Jan Alberts Kim van de Kant PvdA Hellevoetsluis

Nadere informatie

Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas M200912 Van baan naar eigen baas drs. A. Bruins Zoetermeer, juli 2009 Van baan naar eigen baas Ruim driekwart van de ondernemers die in de eerste helft van 2008 een bedrijf zijn gestart, werkte voordat

Nadere informatie

Economische barometer juni 2012

Economische barometer juni 2012 20/19171 Economische barometer juni 20 In de periode juli 2009 tot en met januari 20 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015

Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Ondernemersprijs Voorne-Putten 2015 Een initiatief van Stichting Voorne-Putten inqbate. Voorne-Putten heeft te maken met vergrijzing en bevolkingskrimp. De beste manier

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Initiatiefvoorstel. I. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel Onderwerp ter instemming van de raadsleden mevrouw Poot (VVD) en mevrouw Verheul (D66), getiteld: Steun in de rug

Nadere informatie

Markt starters. Trendanalyse. Demografisch. Trendanalyse 14/04/16. 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek.

Markt starters. Trendanalyse. Demografisch. Trendanalyse 14/04/16. 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek. Markt starters Trendanalyse 13 april Elles Derrez manager MKB Rabobank Westelijke Mijnstreek Trendanalyse 2 1 Aantal starters door de jaren Starters per jaar 160.000 140.000 120.000 100.000 80.000 60.000

Nadere informatie

Zaken doen met de gemeente Oldambt

Zaken doen met de gemeente Oldambt Zaken doen met de gemeente Oldambt een nieuw inkoopbeleid Inkoopteam Oldambt Esther Pontjodikromo-Gol 30-09-2016 Waar gaan we het wel en niet over hebben? Wel: Inkoopbeleid en toegankelijkheid regionaal

Nadere informatie

Prestatieladder Sociale Ondernemen. Aanvang 9.45 uur. Welkom!

Prestatieladder Sociale Ondernemen. Aanvang 9.45 uur. Welkom! Prestatieladder Sociale Ondernemen Aanvang 9.45 uur Welkom! Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Yuri Starrenburg Voorzitter Stichting PSO-Nederland January 19, 2015 Presentatie PSO Nederland 2 Iedereen

Nadere informatie

@ONL @BiesheuvelHans. Vitaal Bedrijvig Veghel. Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen. 9 juli 2015.

@ONL @BiesheuvelHans. Vitaal Bedrijvig Veghel. Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen. 9 juli 2015. @ONL @BiesheuvelHans Vitaal Bedrijvig Veghel Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen 9 juli 2015 Hans Biesheuvel Hans Biesheuvel: Ondernemer Investeerder Initiatiefnemer ONL voor Ondernemers

Nadere informatie

Inkoopbeleid VRU. Versie 1.2 Vastgesteld d.d door het DB

Inkoopbeleid VRU. Versie 1.2 Vastgesteld d.d door het DB Inkoopbeleid VRU Versie 1.2 Vastgesteld d.d. 11-12-2017 door het DB Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Het Inkoopbeleid 2 2.1 Vier pijlers 2 2.2 De VRU is een integere opdrachtgever 2 2.3 De VRU koopt doelmatig

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbaal van opdrachtverlening Titel aanbesteding Werkcoach Kenmerk aanbesteding Gegevens aanbestedende dienst Gemeente Venlo Garnizoenweg 3 5928NA Venlo Contactpersoon HR Desk Waarde van de opdracht

Nadere informatie

Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return

Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november 2014 MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

MKB- vriendelijk inkopen in de praktijk

MKB- vriendelijk inkopen in de praktijk MKB- vriendelijk inkopen in de praktijk Mariëlle van der Keur Mebus Lolkema TenderCoach Provincie Groningen Agenda MKB-vriendelijk inkopen in de praktijk Resultaat. Door uw inkoopbeleid MKB-vriendelijker

Nadere informatie

Trajecten starterbegeleiding in het kader van het project Gewoon Ondernemen

Trajecten starterbegeleiding in het kader van het project Gewoon Ondernemen Trajecten starterbegeleiding in het kader van het project Gewoon Ondernemen Starterbegeleiding door Wesseling Startschot Voor de professionele ondersteuning, de bedrijfsadviseur, wordt door het project

Nadere informatie

Stappenplan Social Return

Stappenplan Social Return Stappenplan Social Return Samen maken we meer mogelijk! Leeswijzer Voor je ligt het Stappenplan Social Return van de Gemeente Nijmegen. In dit stappenplan staat beschreven hoe Social Return wordt toegepast

Nadere informatie

Ondernemen als baan. Definities ondernemer. ziet kansen die anderen niet volledig (h)erkennen om : aan een onvervulde vraag te voldoen

Ondernemen als baan. Definities ondernemer. ziet kansen die anderen niet volledig (h)erkennen om : aan een onvervulde vraag te voldoen Opzet workshop 1. Welkom 2. Wat is een ondernemer 3. Beleid Gemeente Deventer 4. Voorselectie 5. Wat doet het Ondernemershuis Deventer 6. Ondernemen als baan 7. Succesfactoren 8. Tips en Trucs 9. Afsluiting

Nadere informatie

Zzp ers in de G32-steden

Zzp ers in de G32-steden Zzp ers in de G32-steden Joost van Hoorn Projectleider Ruimte en Economie Aanleiding Forse groei zzp ers: van 330.000 in 1996 naar ruim 800.000 in 2014 Implicaties voor de arbeidsmarkt en de arbeidsverhoudingen:

Nadere informatie

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten

Ledenpanel VNO-NCW Midden. Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Ledenpanel VNO-NCW Midden Resultaten Enquête Bijeenkomsten en Activiteiten Samenvatting In totaal heeft zo n 20 % van de leden van VNO-NCW Midden gereageerd. De respons kwam evenredig verdeeld uit alle

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Gemeente Landgraaf. Bijlage(n) Uw brief van Uw kenmerk Documentnummer Landgraaf,

Gemeente Landgraaf. Bijlage(n) Uw brief van Uw kenmerk Documentnummer Landgraaf, Gemeente Landgraaf Aan de Gemeenteraad Landgraaf, 16,06195 lllflllillll Onderwerp Verzonden op Ondernemersvriendelijkheid en rapportage van MKB-vriendelijkste C Apn nntm gemeente 2015/2016 3 '««ö Medewerker

Nadere informatie

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit

6,3. Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei keer beoordeeld. Praktische economie. KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Samenvatting door S. 864 woorden 16 mei 2015 6,3 8 keer beoordeeld Vak Methode Economie Praktische economie KvK: helpt bedrijven (bij opstarten) en voert wetten uit Adviseren startende onderneming (m.b.v.

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Groningen geeft het goede voorbeeld

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Groningen geeft het goede voorbeeld Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Groningen geeft het goede voorbeeld Waarom Maatschappelijk Verantwoord Inkopen? Onze ambities zijn groot. Zo willen we in 2035 klimaatneutraal zijn en in 2025

Nadere informatie

Presentatie Inkoop en aanbestedingen. Evert Visser Inkoopadviseur

Presentatie Inkoop en aanbestedingen. Evert Visser Inkoopadviseur Presentatie Inkoop en aanbestedingen Evert Visser Inkoopadviseur Aanleiding 1. Met ingang van 1 april 2013 is de nieuwe aanbestedingswet 2012 in werking getreden. 2. Het inkoopbeleid is aangepast en goedgekeurd

Nadere informatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Opdrachtgevers: - Provincie Utrecht - Gemeente Utrecht - Gemeente Amersfoort Middag/avond over biobased aanbesteden Centre of Expertise

Nadere informatie

starten als zzp er FNV mooi 1

starten als zzp er FNV mooi 1 starten als zzp er FNV mooi 1 GEFELICITEERD! Je hebt een belangrijk besluit genomen: jij wilt voor jezelf beginnen. Deze folder is bestemd voor de eenpitter, de Zelfstandige Zonder Personeel, de ZZP er.

Nadere informatie

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?!

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?! Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten Kansen voor lokale partijen Kwaliteit en kunde staat voorop: kansen voor lokale partijen?! Als Synarchis gevraagd wordt een aanbestedingsprocedure te begeleiden

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A. Buwalda AFDELING: AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 21-03-2013 ONDERWERP: inkoop- en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam. Marktconsultatie. Gezocht: Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15

De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam. Marktconsultatie. Gezocht: Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15 Gezocht: De beste gerechtdeurwaarders voor Rotterdam Marktconsultatie Naam Project: Incasso- en deurwaarderdiensten Nummer Project: 1-282-15 Gemeente Rotterdam Serviceorganisatie Dienstencentrum Inkoop

Nadere informatie

Economische barometer maart 2012

Economische barometer maart 2012 Economische barometer maart 2012 In de periode juli 2009 tot en met januari 20 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug te vinden

Nadere informatie

Topcondities voor topsecretaresses

Topcondities voor topsecretaresses Straight to the top Topcondities voor topsecretaresses Top Secretaries is de specialist in detachering en werving & selectie van management ondersteunende professionals. Kennis van en waardering voor het

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari Praktijkgericht onderzoek naar Social Return

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari Praktijkgericht onderzoek naar Social Return Hogeschool van Arnhem en Nijmegen 12 januari 2015 Praktijkgericht onderzoek naar Social Return Petra Oden, Lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie 1. Lectoraat Juridische Aspecten van

Nadere informatie

ZOO,^/? s 2-y ''L Aafke ~a$ers

ZOO,^/? s 2-y ''L Aafke ~a$ers Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Contactpersoon Doorkiesnummer 023-5676808 Uw brief ZOO,^/? s 2-y ''L Aafke ~a$ers Ons kenmerk 09.0398661 Bijiage(n) Monitor Onderwerp Monitor

Nadere informatie

Het belang van het BBZ: do s en don ts

Het belang van het BBZ: do s en don ts Het belang van het BBZ: do s en don ts Nieuwegein 19 juni 2013 Peter Koppe, VNG Sjon Reimink, manager ROZ groep Vereniging van Nederlandse Gemeenten Opzet workshop 1. Inleiding Peter Koppe Kader: het belang

Nadere informatie

Onze partners - Gemeente / Wijkbureau Oost, HISA, Ondernemersfonds Utrecht, Leefbaarheidsbudgetten

Onze partners - Gemeente / Wijkbureau Oost, HISA, Ondernemersfonds Utrecht, Leefbaarheidsbudgetten Floris Tyl Boswell Career Academy / Boswell Junior - Kennisvalorisatie - Missing Link - Welke vaardigheden nodig voor je eerste baan Ondernemersvereniging Puur Oost - Adriaen van Ostadelaan en Jan van

Nadere informatie

Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan

Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan In de week van 13 tot en met 21 september trok de Wijkenkaravaan door alle stadsdelen van Nijmegen. Onderwerp van gesprek: de toekomst van de wijken en de stad.

Nadere informatie

Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel Startnotitie

Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel Startnotitie Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel 2014-2018 Startnotitie 1 Inleiding De gemeente Scherpenzeel ligt in de Gelderse Vallei en is een fijne gemeente om te wonen, te werken en te recreëren. De gemeente

Nadere informatie

Kennismakingsgesprek StartSmart

Kennismakingsgesprek StartSmart StartSmart Startpunten bij de Kamer van Koophandel Centraal gelderland Kennismakingsgesprek StartSmart Deelnamenummer Startsmart Datum Tijdstip Plaats Contactpersoon KvK Naam bedrijf HR-nummer (evt.) Naam

Nadere informatie

ons doel om bedrijfsmatig, rechtmatig, doelmatig, integer en transparant in te kopen, en

ons doel om bedrijfsmatig, rechtmatig, doelmatig, integer en transparant in te kopen, en GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heumen. Nr. 49556 5 juni 2015 BESLUIT INKOOPBELEID Op het inkopen van leveringen, diensten en werken door de MGR is zowel internationale- als nationale regelgeving

Nadere informatie

1. ANALYSE VAN DE ONDERNEMERSVRIENDELIJKHEID VAN DE DIENSTVERLENING

1. ANALYSE VAN DE ONDERNEMERSVRIENDELIJKHEID VAN DE DIENSTVERLENING 1. ANALYSE VAN DE ONDERNEMERSVRIENDELIJKHEID VAN DE DIENSTVERLENING 1. voert een ondernemersvriendelijke dienstverlening, dat is een bewuste beleidskeuze, voor bepaalde afdelingen en diensten,

Nadere informatie

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Coalitieakkoord Uitdagend Gelderland Economie is hèt belangrijkste thema in deze coalitieperiode 195

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Algemeen. 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet?

Veelgestelde vragen. Algemeen. 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom is de IGNITE Award opgezet? Nederland kent naar schatting tussen de 3000 en 4000 social enterprises, een relatief kleine maar groeiende sector, met groot potentieel.

Nadere informatie

StartersCentrum Limburg

StartersCentrum Limburg Voor jezelf beginnen? Doe het niet alleen! Het StartersCentrum Limburg is je graag van dienst met praktisch advies en nuttige tips. StartersCentrum Limburg Starterscentrum_A4_3.indd 1 01-09-2009 09:33:41

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbaal van opdrachtverlening Titel aanbesteding Medewerker Handhaving Kenmerk aanbesteding Gegevens aanbestedende dienst Gemeente Venlo Garnizoenweg 3 5928NA Venlo Contactpersoon Rachel Janssen

Nadere informatie

Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!?

Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!? Verantwoord starten: Ben ik wel een ondernemer/zzp er!? StartersCentrum: voor starters in Limburg Diensten Collectieve voorlichting / seminars Individuele adviesgesprekken / klankbordfunctie Projecten

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Minder startende ondernemers

Minder startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Minder startende ondernemers in 2012 Aantal starters loopt in alle provincies terug Dit jaar zijn er tot en met september circa 95.000 mensen een onderneming gestart, ruim

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Eersel Kenmerk: Versie: Status: Bizob2012MVI 1.01 Definitief Opdrachtgever: Datum: Gemeente Eersel 12-07-2013 1 Inleiding De gemeente spant zich continu

Nadere informatie

Welkom bij de Flexibility Groep

Welkom bij de Flexibility Groep Welkom bij de Flexibility Groep Wij zijn de eerste online franchise organisatie op het gebied van arbeidsbemiddeling De Flexibility Groep is opgericht in 2006 te Breda. Inmiddels tellen we landelijk meer

Nadere informatie

Wat betekent de Aanbestedingswet voor je organisatie? 22 mei 2013

Wat betekent de Aanbestedingswet voor je organisatie? 22 mei 2013 Wat betekent de Aanbestedingswet voor je organisatie? 22 mei 2013 1 Functie van inkoop Op de markt de beste partij vinden om de doelen van de organisatie te realiseren: Value for taxpayers money Dus niet:

Nadere informatie

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren

Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren Beleid Maatschappelijk Verantwoord Inkopen gemeente Haaren Kenmerk: Bizob2012MVI Opdrachtgever: Gemeente Haaren Versie: 2.1 Datum: 14 januari 2014 Status: Definitief Inleiding De gemeente spant zich continu

Nadere informatie

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam thema; financiering van de woningmarkt Ik ben blij dat ik deze bijeenkomst kan bijwonen

Nadere informatie

coaching en training aan zzp'ers onderzoeken en helpen hen een platform daartoe te geven.

coaching en training aan zzp'ers onderzoeken en helpen hen een platform daartoe te geven. Brainstormen over het Ondernemersplein Vertegenwoordigers van Utrechtse ondernemersloketten hielden op 1 november in de Kamer van Koophandel een visiebijeenkomst over dienstverlening aan ondernemers. Het

Nadere informatie

Sociaal ondernemen: innovatief ondernemen met dubbele winst

Sociaal ondernemen: innovatief ondernemen met dubbele winst Sociaal ondernemen: innovatief ondernemen met dubbele winst Conferentie Samen werken aan lokaal ondernemerschap 19 november 2015 Bert Otten Radar Advies Lianne Harrewijn IMK Sociaal ondernemen is in! sociaal

Nadere informatie

Wordt deze nieuwe fit20 vestiging van jou?

Wordt deze nieuwe fit20 vestiging van jou? Wordt deze nieuwe fit20 vestiging van jou? Fit20 zoekt franchisenemers voor nieuwe studio s overal in het land. Heb jij voldoende inhoud voor deze uitdaging, lees dan snel verder. fit20 franchise Franchisesamenwerking

Nadere informatie

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz)

Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) Wat is het Bbz? Doelgroepen Ondernemers Soorten bijstand Hoe aanvragen? Wat is het Bbz? Zelfstandig ondernemers

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest

WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE. PvdA manifest WERK EN BESTAANSZEKERHEID IN ALMERE PvdA manifest Inleiding Werk, werk, werk! is wat de Almeerse PvdA betreft één van de belangrijkste opdrachten voor een nieuwe coalitie in Almere. De gemeente Almere

Nadere informatie

Start met Ondernemen van droom naar werkelijkheid

Start met Ondernemen van droom naar werkelijkheid Pagina 1 In 2014 is het totaal aantal bedrijven in Nederland toegenomen met 5%. Vorig jaar zijn 187.177 startende bedrijven bijgeschreven in het Handelsregister. Om deze starters zo goed mogelijk te informeren

Nadere informatie

Stappenplan. l1z. Hoe start u een community? Social Trade Circuit

Stappenplan. l1z. Hoe start u een community? Social Trade Circuit l1z Stappenplan Social Trade Circuit Hoe start u een community? U bent een netwerk van bedrijven, een aantal individuen, of een groep die wil samenwerken met anderen om een @nder soort geld te bouwen.

Nadere informatie

De (on)mogelijkheden van innovatief aanbesteden

De (on)mogelijkheden van innovatief aanbesteden De (on)mogelijkheden van innovatief aanbesteden D U O - P R E S E N T A T I E D O R E N A G U L P E R S, R O M P E L B E R G & R U I T E R J O O P V A N D U R E N, H S Z U Y D F M, U T W E N T E Aanleiding

Nadere informatie

Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid!

Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid! Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid! Doel van de sessie Presenteren nieuwe conceptteksten Vergelijken oude teksten en nieuwe conceptteksten Discussiëren over nieuwe conceptteksten! De nieuwe

Nadere informatie