getiteld: Micro Product Innovation in Intergenerational Perspective.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "getiteld: Micro Product Innovation in Intergenerational Perspective."

Transcriptie

1 UITNODIGING Hierbij nodigen wij u van harte uit tot het bijwonen van onze werkconferentie getiteld: Micro Product Innovation in Intergenerational Perspective. Organisatie: Micro Insurance Association Netherlands (MIAN), Microjustice Initiative (MJI) en het WorldGranny Pension & Development Network (P&D Network) Datum conferentie: woensdag 23 juni 2010 Conferentie locatie: Universiteit van Tilburg Deze werk-conferentie markeert de start van de samenwerking tussen het P&D Network, MIAN en MJI op het gebied van 'Financial Inclusion : het ontwikkelen van toegankelijke en duurzame financiële en juridische diensten en producten voor armen in ontwikkelingslanden. Kan het bijeenbrengen van de verschillende disciplines van het P&D Network (micro pensioenen), MIAN (micro verzekeringen) en MJI (micro recht) zorgen voor een doorbraak bij de beheersing van de risico s van armen in ontwikkelingslanden, en een stimulans bieden voor economische ontwikkeling en maatschappelijke emancipatie? Wij zien uw kennis en ervaring als waardevolle input voor dit vraagstuk, en nodigen u graag uit om hierover met ons van gedachten te wisselen.

2 Programma 12:30 Zaal open 13:00 13:10 Opening conferentie 13:15 13:45 Prof. dr. Peter A.H. van Lieshout, auteur van WRR-rapport Minder pretenties, meer ambities in gesprek met prof. Robert Lensink, hoogleraar financiering en financiële markten. 13:50 14:20 Schets van de insteek van Inclusive Finance, vertrekkend vanuit de behoeften van een gezamenlijke doelgroep: welke behoefte(n) van de doelgroep worden door het bijeen brengen van de betreffende competenties gedekt? Door de heer M.P. Vasimalai, Executive Director van de DHAN Foundation, Madurai, India ). 14:30 16:00 Workshops 16:05 16:15 Afsluiting 16:15 Borrel Opgeven voor de conferentie kan tot vrijdag 18 juni via Vermeld bij uw opgave uw 1 e en 2 e workshop keuze. Voor meer informatie zie

3 Workshop 1. Productontwikkeling (P&D Network) Het Pension & Development Network adviseert organisaties in ontwikkelingslanden over het ontwikkelen en implementeren van Micro Pensioen producten. Uit het haalbaarheidsonderzoek, dat een lokale organisatie voorafgaand aan de ontwikkeling van het pensioenproduct uitvoert, komen de wensen en eisen van de doelgroep aan de orde. Met deze gegevens gaat een technische missie van het P&D Network samen met de lokale organisatie aan de slag om een micro pensioen product te ontwikkelen. Inhoudelijke discussie over Defined Contribution systeem versus Defined Benefit systeem; Is het een must om arme mensen te informeren over de hoogte van het pensioen dat ze zullen ontvangen na pensionering of is dat economisch niet haalbaar? Discussie over Lumpsum vs. Annuiteit; Is het beter om het gespaarde bedrag met pensionering in z n geheel uit te betalen of is een vast bedrag per maand tot overlijden beter? Levensverzekering of pensioen; Is een combinatie tussen een levensverzekeringsproduct en een micro pensioenproduct mogelijk en haalbaar? INPUT VOOR DE WORKSHOP Voorzitter van de workshop; Prof. Guus Boender, hoogleraar Asset Liability Management aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en een van de oprichters van ORTEC; Inleiding door Pension & Development Network.

4 Workshop 2. Operationele aandachtspunten van (P&D Network) micro financierings producten Om arme mensen toegang te kunnen bieden tot duurzame financiële producten en diensten, zoals verzekeringen en pensioenen, dient er een oplossing te worden gevonden voor het innen van premies. Doordat veel cliënten van micro-diensten in de informele sector werken, hebben zij geen vast of regelmatig inkomen, wat het innen van premies bemoeilijkt. Daarnaast woont een groot percentage van de cliënten in ontwikkelingslanden vaak in rurale gebieden, wat voor complicaties zorgt bij de distributie van financiële producten en diensten. Voor deze doelgroep ligt de voorkeur bij flexibele betalingen. Dit is administratief gecompliceerd, maar voorkomt wel dat deelnemers vroegtijdig uitvallen. Met behulp van mobile banking, bankieren via de mobiele telefoon, zou tegelijkertijd het distributie probleem kunnen worden opgelost. Periodieke betalingen: hoe kunnen wanbetalingen voorkomen worden? Klantenbinding: op welke manier kunnen klanten het beste gebonden worden bij het aanbieden van producten op micro niveau? Vroegtijdige terugtrekking: hoe kan voorkomen worden dat klanten clienten zich vroegtijdig terugtrekken uit het micro financiërings product? Product distributie: welke oplossingen kunnen worden aangedragen om zelfs clienten in de meest rurale gebieden te bereiken? Combinatie producten: kan een all-in product, verbonden aan de distributie van micro-kredieten, deze problemen oplossen? INPUT VOOR DE WORKSHOP Voorzitter van de workshop; Anna Timmermans, Manager Coporate Clients Nationale Nederlanden; Inleiding door de heer M.P. Vasimalai, Executive Director van de DHAN Foundation, Madurai, India; Het onderwerp zal worden geïllustreerd aan de hand van een case study.

5 Workshop 3. Microrecht: Collectieve arrangementen voor (MJI) rechtsbescherming Het grootste gedeelte van armen in ontwikkelingslanden leeft in rurale gebieden of slums waar zij nauwelijks toegang hebben tot rechtsbescherming. Vaak is het recht op gebruik van hun huis of land onzeker. Vrouwen zijn met name ook kwetsbaar in geval van scheiding, overlijden van echtgenoot (HIV/aids), of migratie. Pensioenen die de staat toezegt, worden in de praktijk vaak niet uitgekeerd. Er is nauwelijks politie. Problemen worden opgelost binnen locale machtsstructuren, waarin de armen geen stem hebben. De onzekerheid en onrechtvaardigheid die daardoor ontstaat, is een belangrijke belemmering voor de opbouw van een menswaardig en economisch bestaan. Versterking van formele rechtbanken en traditionele legal aid door advocaten blijkt kostbaar en biedt nauwelijks soelaas. Deze workshop gaat over microrecht: locale arrangementen, waarin mensen uit de gemeenschap rechtsbescherming organiseren, gesteund door en met terugvalopties van buiten de gemeenschap. Wat zijn best practices in de wereld (uit een vergelijkend onderzoek in zes ontwikkelingslanden)? Hoe krijgt lokale rechtsbescherming gestalte? Wat is er nodig aan informatie over rechten? Hoe kan formele rechtspraak hier het beste op aansluiten? Kunnen er collectieve verzekeringsproducten word en ontwikkeld die de toegang tot rechtsbijstand voor arme mensen veilig stellen? INPUT VOOR DE WORKSHOP Workshop wordt voorgezeten door mr. Harry Borghouts, vml. Commissaris van de Koninging in Noord-Holland en Commissaris bij het ABP (onder voorbehoud); Inleiding door Micro Justice Initiative.

6 Workshop 4. Geïntegreerd verzekeringspakket (MIAN) Als ontwikkelaar van microverzekeringen ziet MIAN een toename ontstaan in het aantal verschillende microverzekering producten dat wordt aangeboden. Het probleem is dat dit allemaal losse verzekeringen zijn, zoals vee-, gewassen-, gezondheidsverzekeringen. Dit maakt het voor MIAN een uitdaging om een "allesomvattende voorziening" te otnwikkelen, een geïntegreerd pakket dat het probleem van product differentiatie oplost en tegelijkertijd een allesomvattende voorziening biedt op het gebied van verzekeringen, sparen, pensioenen, en rechtsbijstand. Voorzitter van de workshop Kirsty van Hintum, Business Change Manager Interpolis / Achmea; Inleiding door Micro Insurance Association Netherlands.