Informatie en tarieven aangiften inkomsten- en vermogensbelasting Spanje 2015 inzake 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie en tarieven aangiften inkomsten- en vermogensbelasting Spanje 2015 inzake 2014"

Transcriptie

1 Offerte Informatie en tarieven aangiften inkomsten- en vermogensbelasting Spanje 2015 inzake 2014 Geachte lezer, In dit document treft u informatie over vrijstellingen aan, de benodigde gegevens om de aangiften te kunnen doen, en onze tarieven. Achtereenvolgens komen aan bod: Informatie aangifte inkomstenbelasting Informatie aangifte vermogensbelasting Benodigde persoonlijke informatie Aandachtspunten Tarieven Welkom Voor het toezenden van informatie en uw vragen bent u in het Nederlands welkom bij: Barcelona Maaike Sturtewagen maaike.sturtewagen@euroeconomics.com Madrid Maartje Vissers maartje.vissers@euroeconomics.com Marbella Barbara Ingenbleek barbara.ingenbleek@euroeconomics.com Girona Niels van der Linden niels.vanderlinden@euroeconomics.com Centraal telefoonnummer: (0034) Wij zijn u graag van dienst Barcelona, april 2015 Ramon Ortuño, tax coordinator Euro Economics Group Jeroen Oskam, algemeen directeur Euro Economics Group Tax & Legal Department Barcelona Girona Madrid Marbella Centraal: (+34) EuroEconomics.com tax@euroeconomics.com Ook: BelastingenSpanje.nl KoopbegeleidingSpanje.nl DochterbedrijfSpanje.nl

2 Aangifte inkomstenbelasting Alle inkomsten uit Spanje en andere landen dienen te worden opgegeven. Vrijstellingen Indien u voor één Spaans bedrijf gewerkt heeft en uw bruto loon minder dan euro bedroeg én u geen inkomen uit het buitenland heeft ontvangen. Indien u tijdens het jaar voor meerdere Spaanse werkgevers heeft gewerkt maar uw bruto inkomen uit arbeid in Spanje minder dan euro bedroeg. Er dient in de bovenstaande situaties wél aangifte te worden gedaan als uw inkomen uit sparen, beleggingen en verzekeringen groter is dan euro (zie punt D). Bij bijzondere situaties of twijfel adviseren wij u uw situatie aan ons voor te leggen. Benodigde gegevens A. Kopie aangiften 1. Kopie concept declaratie ( borrador ) of andere fiscale gegevens die u indien van toepassing door de Spaanse Belastingdienst zijn toegestuurd. 2. Kopie aangifte vorig jaar indien deze niet door ons is verzorgd. B. Werk 1. Jaaroverzicht van uw werkgever waarop uw salaris en inhoudingen staan vermeld. 2. Indien u in het buitenland sociale premies heeft betaald, het overzicht daarvan. C. Woning(en) 1. Bezit: betaalbewijs van de onroerendgoedbelasting (IBI) van uw woning en overig vastgoed in Spanje en de aankoopprijs van vastgoed in het buitenland. 2. Verhuur: huurinkomsten (ook van vastgoed in het buitenland) en de gemaakte kosten hiervoor. Svp bestemming aangeven (wonen, anders). 3. Hypotheek: een jaaroverzicht van uw bank met aflossings- en rentegegevens. 4. Koop/verkoop/schenking: informatie over prijzen en gemaakte kosten. 5. Huuraftrek: huurcontract in Spanje (soms huuraftrek mogelijk, wij bestuderen dit). D. Sparen, beleggingen, levensverzekeringen e.d. 1. Fiscale gegevens van bankrekeningen in Spanje en buitenland (renteopbrengsten, ook van thuiswonende kinderen die (nog) geen aangifte hoeven te presenteren). 2. Overzicht premies aan pensioen, levens- en invaliditeitsverzekeringen. De premies voor buitenlandse verzekeringen zijn alleen aftrekbaar als wordt voldaan aan de Europese richtlijn 2003/41/CE (certificaten bank/verzekeraar te overleggen).

3 3. Informatie over ontvangen dividenden, rente, inkomsten uit obligaties e.d. 4. Informatie over bezit, koop of verkoop van aandelen, opties, enz. (ook indien deze niet beursgenoteerd zijn). E. Overige 1. Certificaten gewonnen geldprijzen. 2. Overzichten uitkeringen van (Spaanse) verzekeringsmaatschappijen. 3. Overzichten van stortingen op woningspaar- en bedrijfsspaarrekeningen. 4. Certificaten van schenkingen. 5. Opgave van eventuele overheidsuitkeringen voor moederschap. 6. Overzicht van huurbetalingen hoofdwoning en gegevens van de verhuurder(s). Vermogensbelasting Spanje Residenten dienen alle vermogensbestanddelen in Spanje en andere landen op te geven. Niet-residenten alleen dat wat is gelegen of wordt aangehouden in Spanje. Vrijstelingen Er is een vrijstelling van euro plus euro voor de eigen woning (dit moet de hoofdwoning zijn waar u ingeschreven staat, niet de 2 e of vakantiewoning). In Catalonië is de algemene belastingvrije voet geen maar euro. In Madrid is geen vermogensbelasting verschuldigd. In enkele regio s zijn er speciale verminderingen, wij passen die uiteraard toe. Voor niet-residenten geldt wel de vrijstelling van euro met betrekking tot het vermogen in Spanje, maar de extra vrijstelling voor de hoofdwoning is niet van toepassing omdat deze bij niet-residenten per definitie niet in Spanje gelegen is. Er dient wél aangifte te worden gedaan als het netto vermogen (bruto bezit min schuld) onder de vrijstelling valt, maar het bruto vermogen meer dan 2 miljoen euro bedraagt. Er is dan geen belasting verschuldigd, het betreft dan een informatieve aangifte). Dit is bijvoorbeeld het geval als u een woning heeft van 3,0 miljoen (bruto vermogen) met 2,8 miljoen hypotheek (schuld). Uw netto vermogen is dan euro en is vrijgesteld, maar u dient wel aangifte te doen. Bij bijzondere situaties of twijfel adviseren wij u uw situatie aan ons voor te leggen. Wij ontvangen graag een kopie van eerdere aangiften indien deze niet door ons zijn verzorgd.

4 A. Woningen en overig vastgoed 1. Aankoopwaarde(n) vastgoed en kopie laatste IBI (OZB) aanslag in Spanje. 2. Saldo 31 december van hypotheek en leningen. B. Spaarrekeningen, beleggingen en levensverzekeringen 1. Spaarrekeningen en deposito s: gemiddeld saldo laatste kwartaal en saldo 31/ Beleggingsportefeuille: waarden met een (beurs)notering per eind van het jaar. 3. Waarde van levensverzekeringen op 31 december C. Overige 1. Marktwaarde van juwelen, bont, boten en voertuigen. 2. Aandelen in niet beursgenoteerde bedrijven. Wij informeren u over de waardering. 3. Overige bezittingen, rechten en bijzonderheden. Persoonlijke informatie A. Documentatie Identiteitsbewijzen en NIE nummers: kopie van uw identiteitsbewijs, dat van uw partner en kinderen. Van ieder ouder dan 14 jaar een kopie van een residentiebewijs met NIE nummer (zoals het blauwe residentiekaartje of de groene residentenbrief). B. Gezinsinformatie Inwonende kinderen: opgave van het aantal inwonende kinderen jonger dan 25 jaar, ongehuwd, met een inkomen minder dan euro. C. Overige Inkomen partner: indien uw partner inkomen heeft, dan ontvangen wij deze gegevens graag. Wij bestuderen dan welke aangifte (zelfstandig of gezamenlijk) het gunstigst is. Opmerking: gezamenlijke aangifte is in Spanje alleen mogelijk indien men is getrouwd. In geval van samenwonen is een gezamenlijke aangifte (nog) niet mogelijk. D. Bankrekening Als wij geen aktuele gegevens hebben en een verkeerde (oude) bankrekening opgeven kan dit vervelende en vertragende gevolgen hebben. Derhalve graag de gegevens van uw aktuele bankrekening waarvan u uw belasting wilt betalen of op welke u een eventuele teruggave gestort wilt hebben.

5 Aandachtspunten 1. Wijze van aanlevering U wordt vriendelijk verzocht ons kopieën te verschaffen van alle relevante documenten zoveel mogelijk geordend en als mogelijk voorzien van nummers die overeenstemmen met de nummering in dit document. 2. Vóór 31 mei Wij dienen uw informatie bij voorkeur in ons bezit te hebben voor 31 mei. Gezien het feit dat het vergaren (en eventueel vertalen) van internationale documentatie de benodigde tijd vergt, vragen wij om maximale naleving van deze op het oog vroege deadline (n.b. de uiterste aangiftedatum is 30 juni). 3. Verantwoordelijkheid juistheid gegevens Euro Economics stelt de aangiften op op basis van de door u aangeleverde gegevens. De verantwoordelijkheid voor het correct en volledig aanleveren van de gegevens ligt bij u. Euro Economics aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onverhoopte problemen die ontstaan door het onjuist, onduidelijk en onvolledig aanleveren van gegevens. 4. Verantwoordelijkheid verzorging aangiften Indien u Euro Economics opdracht verstrekt uw aangifte Inkomsten- en/of Vermogensbelasting te verzorgen, houdt dit niet automatisch in dat Euro Economics u ook dient te attenderen op eventuele andere belastingaangiften of die andere belastingaangiften verzorgt (zoals de onroerende zaakbelasting IBI ). U bent zelf verantwoordelijk voor eventuele andere (lokale) belastingaangiften tenzij hierover aparte afspraken zijn gemaakt met Euro Economics. Euro Economics attenteert u wel op landelijke aangiften. 5. Correspondentieadres voor Spaanse fiscus Het is belangrijk dat u een contactadres heeft in Spanje. De Spaanse belastingdienst kan een inspectie instellen inzake uw aangifte(n). Het niet tijdig beantwoorden kan leiden tot een correctie van de aangifte door de belastingdienst met bijbehorende boetes. Informatie voor het zijn van uw correspondentieadres treft u separaat aan. 6. Banksaldo Wij zullen u gedurende de maand juni het te betalen bedrag aan belasting doorgeven. Wij verzoeken u er rekening mee te houden dat er tussen 15 en 30 juni voldoende saldo op uw bankrekening dient te staan. 7. Algemene voorwaarden Op onze werkzaamheden zijn algemene voorwaarden van toepassing met o.a. betaaltermijnen (30 dagen) en aansprakelijkheidslimieten (het bedrag van onze verzekering).

6 Tarieven Inbegrepen: informatie over de benodigde gegevens, het inventariseren van deze gegevens, het op basis hiervan opstellen en indienen van de aangiften. Niet inbegrepen: werkzaamheden voortvloeiend uit inspecties door de belastingdienst of voortvloeiend uit verzoeken uwerzijds voor extra studies. Eventuele externe kosten (koerier, kadaster, officiële vertalingen) worden doorberekend. Onderstaande tarieven zijn inclusief BTW. Basiskosten 45 euro - Opening dossier, correspondentie, administratie. - Inventarisatie persoonlijke gegevens/gezinsinformatie. - Kantoorkosten. - Opname in ons bestand om u jaarlijks op de aangifte(n) te attenderen. - In geval van automatische betaling: 0 euro Aangifte inkomstenbelasting 1. Basis 165 euro - Indien u in Spanje, België of Nederland uitsluitend loon, pensioen rente en eventueel huurinkomsten heeft. - Tarief alleen van toepassing indien duidelijke overzichten worden aangeleverd of indien deze al in ons bezit zijn. - Dit minimumtarief is tevens van toepassing voor het controleren van de voorstellen ( borradores ) die de Spaanse belastingdienst toestuurt. - Niet van toepassing indien er een beleggingsportefeuille is. 2. Uitgebreid 285 euro - Indien u (ook) beleggingen heeft in aandelen, obligaties, enz. - Indien er bankrekeningen met speciale fiscale regelingen zijn. - Indien u onroerend goed heeft gekocht of verkocht. - Tarief alleen van toepassing indien duidelijke overzichten worden - aangeleverd of indien deze al in ons bezit zijn. 3. Speciaal euro/uur - Indien andere uitgebreide beleggings- of vastgoedportefeuilles of bijzondere en hiervoor niet genoemde aspecten aan de orde zijn. Dit wordt dan vooraf medegedeeld, er zullen geen verassingen zijn. - Ook van toepassing indien geen duidelijke overzichten worden verstrekt en bij late aanlevering.

7 Aangifte Vermogensbelasting 1. Basis 225 euro - Indien de aangifte uitsluitend betrekking heeft op vastgoed en bankrekeningen. - Tarief alleen van toepassing indien duidelijke overzichten worden aangeleverd of indien deze al in ons bezit zijn. 2. Uitgebreid 450 euro - Indien u (ook) beleggingen heeft, levensverzekeringen, aandelen in (familie)bedrijven of andere bezittingen heeft. - Tarief alleen van toepassing indien duidelijke overzichten worden aangeleverd of indien deze al in ons bezit zijn. 3. Speciaal euro/uur - Indien andere bijzondere en hiervoor niet genoemde aspecten aan de orde zijn. - Ook van toepassing indien geen duidelijke overzichten worden verstrekt en bij late aanlevering. U kunt in het Nederlands corresponderen Wij zijn u graag van dienst Zie voor meer informatie over belastingen in Spanje BelastingenSpanje.nl

8 Algemene voorwaarden bij de uitvoering van werkzaamheden 1. Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op aanbiedingen, werkzaamheden en overeenkomsten tussen Euro Economics en opdrachtgevers, respectievelijk hun rechtsopvolgers. 1.2 In geval de werkzaamheden worden verricht voor een Spaans (dochter-)bedrijf, worden onder de opdrachtgevers nadrukkelijk ook verstaan de buitenlandse beheer-, moeder- en groepsbedrijven (ongeacht de tenaamstelling van de factuur). 2. Grondslag offertes Offertes van Euro Economics zijn gebasseerd op de informatie die door de opdrachtgever is verstrekt. Euro Economics verplicht zich de te verrichten werkzaamheden uit te voeren naar beste inzicht en vermogen. Deze verplichting heeft het karakter van een inspanningsverplichting. 3. Terbeschikkingstelling van informatie, medewerkers en werkruimte door de opdrachtgever 3.1 Om de uitvoering van de werkzaamheden goed en zoveel mogelijk volgens tijdschema s te laten verlopen dient de opdrachtgever tijdig de door Euro Economics benodigde gegevens te verstrekken. 3.2 Dit geldt ook voor de terbeschikkingstelling van medewerkers van de eigen organisatie van de opdrachtgever die bij werkzaamheden van Euro Economics betrokken (zullen) zijn. 4. Personeel 4.1 Euro Economics kan in overleg met de opdrachtgever de samenstelling van de bij de werkzaamheden betrokken medewerkers wijzigen. Ook de opdrachtgever kan Euro Economics verzoeken de samenstelling van de bij de werkzaamheden betrokken medewerkers te wijzigen indien men meent dat dit voor een goede uitvoering van de werkzaamheden noodzakelijk is. 4.2 Het is de opdrachtgever c.q. cliënt van Euro Economics niet toegestaan gedurende het bestaan van de zakelijke relatie en tot één jaar na beëindiging van deze relatie personeel van Euro Economics in dienst te nemen of met dit personeel te onderhandelen over indiensttreding of dit personeel op enige andere wijze dan via Euro Economics voor de opdrachtgever te laten werken, tenzij met nadrukkelijke en schriftelijke toestemming van de directie van Euro Economics. 4.3 Overtreding van artikel 4.2 leidt tot een boete opdrachtgever c.q. cliënt van Euro Economics van tienduizend euro per overtreding en duizend euro per dag dat de werknemer van Euro Economics werkzaamheden voor de opdrachtgever heeft verricht, onafhankelijk het aantal gewerkte uren per dag. 5. Tarieven, budgetten en kosten 5.1 Met betrekking tot tarieven, budgetten en kostenramingen zijn secretariaatskosten, reisuren en communicatiekosten inbegrepen tenzij nadrukkelijk anders is overeengekomen. 5.2 Kosten die niet zijn inbegrepen zijn o.a. eventuele reis- en verblijfkosten, koerierskosten en bankkosten. 5.3 Bij doorlopende werkzaamheden en opdrachten worden periodieke vaste budgetten jaarlijks aangepast met het officiële Spaanse indexcijfer voor consumentenprijzen (IPC). 5.4 In de tarieven zijn geen rentekosten opgenomen, tenzij nadrukkelijk anders overeen-gekomen. 6. Betalingsvoorwaarden 6.1 Facturen inzake tarieven, budgetten en kosten zoals in artikel 5 genoemd, dienen voldaan te worden binnen 30 dagen na de factuurdatum. 6.2 Na die vervaldag heeft Euro Economics het recht om zonder ingebrekestelling 2% rente per maand in rekening te brengen. 6.3 Indien betaling achterwege blijft kan Euro Economics met een beroep op de onzekerheidsexceptie de uitvoering van de werkzaamheden opschorten (waarbij ter voorkoming van misverstanden wordt opgemerkt dat de openstaande bedragen onverminderd verschuldigd blijven). 6.4 Is de opdrachtgever in verzuim of schiet hij op een andere wijze tekort in het nakomen van zijn betalingsverplichtingen, dan komen alle eigen kosten van Euro Economics (inclusief tijd en arbeid) en externe kosten ter verkrijging van betaling voor zijn rekening, zowel de gerechtelijke als de buitengerechtelijke. 6.5 Indien de opdracht is verstrekt door meer dan één opdrachtgever zijn alle opdrachtgevers, inclusief (buitenlandse) beheer-, moeder- en groepsbedrijven, hoofdelijk aansprakelijk voor de nakoming van verplichtingen zoals in dit artikel aangegeven (ongeacht de tenaamstelling van de factuur). 7. Wijziging van opdrachten c.q. meerwerk 7.1 De opdrachtgever aanvaardt dat de tijdsplanning van de werkzaamheden kan worden beïnvloed, indien partijen tussentijds overeenkomen de aanpak, werkwijze of omvang van de werkzaamheden uit te breiden of te wijzigen. 8. Duur en afronding werkzaamheden 8.1 De duur van opdrachten kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals o.a. de kwaliteit van de informatie die Euro Economics verkrijgt en de medewerking die wordt verleend. Euro Economics kan dan ook niet van tevoren exact aangeven en garanderen wat de doorlooptijd voor het uitvoeren van de opdracht zal zijn. 8.2 Opdrachten en gefactureerde deel-/doorlopende werkzaamheden worden geacht te zijn afgerond en goedgekeurd, zodra de (eind)factuur door de opdrachtgever is goedgekeurd. Indien er binnen een termijn van 30 dagen geen opmerkingen kenbaar worden gemaakt aan Euro Economics, wordt de betreffende factuur geacht te zijn goedgekeurd (zie tevens 13.2). 8.3 Indien de opdrachtgever een controle wenst van een registeraccountant op declaraties van Euro Economics zal daaraan medewerking worden verleend. De kosten van een dergelijke controle zijn voor rekening van de opdrachtgever. 9. Tussentijdse beëindiging van opdrachten 9.1 Partijen kunnen de overeenkomst voortijdig eenzijdig beëindigen indien een van hen van mening is dat de opdrachtuitvoering niet meer kan plaatshebben conform de bevestigde offerte en eventuele latere additionele opdrachtspecificaties. Dit dient gemotiveerd en schriftelijk aan de wederpartij te worden bekendgemaakt. 9.2 Indien door de opdrachtgever is overgegaan tot voortijdige beëindiging van een opdracht die voor een bepaalde termijn is aangegaan, heeft Euro Economics vanwege het ontstane en aannemelijk te maken bezettingsverlies recht op compensatie, waarbij het tot dan toe gemiddelde maandelijkse declaratiebedrag als uitgangspunt wordt gehanteerd. 9.3 Euro Economics zal van de bevoegdheid tot voortijdige beëindiging slechts gebruik maken als tengevolge van feiten en omstandigheden die zich aan haar invloed onttrekken of haar niet zijn toe te rekenen, voltooiing van de opdracht in redelijkheid niet kan worden gevergd. Euro Economics behoudt daarbij aanspraak op betaling van de declaraties voor tot dan toe verrichte werkzaamheden, waarbij aan de opdrachtgever onder voorbehoud de voorlopige resultaten van het tot dan toe verrichte werk ter beschikking zullen worden gesteld. Indien dit tot extra kosten leidt, worden deze in rekening gebracht. 9.4 In geval een van beide partijen in staat van faillissement geraakt, surséance van betaling aanvraagt of de bedrijfsvoering staakt, heeft de andere partij het recht de opdracht zonder inachtneming van een opzegtermijn te beëindigen, een en ander onder voorbehoud van rechten. 10. Intellectuele eigendom 10.1 Modellen, concepten, waaronder ook software, die zijn ontwikkeld en gebruikt door Euro Economics voor de uitvoering van werkzaamheden zijn en blijven eigendom van Euro Economics. Openbaarmaking en gebruik kan derhalve alleen geschieden na verkregen toestemming van Euro Economics De opdrachtgever heeft het recht stukken te vermenigvuldigen voor gebruik in zijn eigen organisatie, voorzover passend binnen het doel van de opdracht cq werkzaamheden. In geval van tussentijdse beëindiging van de opdracht, is het voorgaande artikel van toepasing. 11. Vertrouwelijkheid 11.1 Euro Economics is verplicht tot geheimhouding van alle informatie en gegevens van de opdrachtgever jegens derden Euro Economics zal in het kader van de opdracht alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen ter bescherming van de belangen van de opdrachtgever De opdrachtgever zal zonder schriftelijke toestemming van Euro Economics aan derden geen mededeling doen over de aanpak van Euro Economics, diens werkwijze en dergelijke, dan wel diens rapportages ter beschikking stellen. 12. Aansprakelijkheid 12.1 Euro Economics is aansprakelijk voor tekortkomingen in de uitvoering van werkzaamheden, voorzover deze het gevolg zijn van het niet in acht nemen door Euro Economics van de zorgvuldigheid, deskundigheid en het vakmanschap waarop bij het uitvoeren van werkzaamheden in het kader van de betrokken opdracht mag worden vertrouwd De aansprakelijkheid voor de schade veroorzaakt door de tekortkomingen wordt beperkt tot het bedrag van het honorarium dat Euro Economics voor zijn werkzaamheden in het kader van de opdracht heeft ontvangen Bij opdrachten die een langere doorlooptijd dan een half jaar hebben, geldt een verdere beperking van de hier bedoelde aansprakelijkheid tot maximaal het declaratiebedrag over de laatste zes maanden Eventuele aanspraken van de opdrachtgever in hier bedoelde zin dienen binnen drie maanden na het uitvoeren van de werkzaamheden te zijn ingediend, bij gebreke waarvan de opdrachtgever zijn rechten heeft verwerkt Euro Economics accepteert geen aansprakelijkheid die uitgaat boven de dekking van haar aansprakelijkheidverzekering. 13. Klachten 13.1 Klachten van de opdrachtgever zullen worden onderzocht. De uitkomsten van het onderzoek zullen aan de opdrachtgever kenbaar worden gemaakt Indien er binnen 30 dagen geen klachten over een (eind-) factuur kenbaar worden gemaakt, wordt deze als goedgekeurd beschouwd (zie tevens 8.2). 14. Aanpassing voorwaarden Door ontwikkelingen kunnen de voorwaarden aangepast worden. Van toepassing zijn steeds de meest recente voorwaarden. 15. Toepasselijk recht Op onze overeenkomsten is het Spaanse recht van toepassing. Euro Economics Group Holding S.L. B Euro Economics Barcelona S.L. B Euro Economics Girona S.L. B Euro Economics Madrid S.L. B Euro Economics Marbella S.L. B Heeft u vragen? Mail welkom@euroeconomics.com of bel (0034) , wij staan u graag te woord.