GIDS VOOR GRENSARBEIDER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GIDS VOOR GRENSARBEIDER"

Transcriptie

1 GIDS VOOR GRENSARBEIDER Werken in België, Wonen in Frankrijk Met de steun van de Europese Unie

2 Inhoudsopgave Voorwoord Fiche 1 Fiche 2 Fiche 3 Fiche 4 Fiche 5 Fiche 6 Fiche 7 Fiche 8 Fiche 9 Fiche 10 Fiche 11 Fiche 12 Fiche 13 Fiche 14 Fiche 15 algemeen Jouw gezinsleden Wie neemt de kosten ten laste bij ziekte? Uitkering ten gevolge van ziekte Wie neemt de kosten ten laste bij moederschapsrust? Uitkering ten gevolge van moederschap Uitkering ten gevolge van vaderschap Uitkering ten gevolge van adoptie Wie neemt de kosten ten laste in geval van arbeidsongeval of beroepsziekte? arbeidsongeschiktheid ten gevolge van arbeidsongeval of beroepsziekte Invaliditeit Werkloos en recht op werkloosheid Werkloos en een nieuwe baan in Frankrijk gezinsbijslag verblijf in het buitenland Contact

3 Voorwoord Voor wie is deze gids bestemd? Deze gids is enkel bestemd voor actieve loontrekkenden. Voor andere categorieën, zoals bijvoorbeeld studenten of gepensioneerden, gelden er immers andere bepalingen. Deze gids is ook niet van toepassing bij het uitoefenen van verschillende activiteiten, zij het als loontrekkende of zelfstandige. Enkel indien je loontrekkende grensarbeider bent in België zijn de richtlijnen van deze gids van toepassing. Ben ik een grensarbeider? Je bent grensarbeider wanneer je werkt in België en gedomicilieerd bent in Frankrijk. Je gaat dagelijks over en weer naar huis of je doet dit toch minstens één keer in de week. Mutuelles en het ziekenfonds, wat is het verschil? Een Franse mutuelle is niet exact hetzelfde als een Belgische mutualiteit. De Franse mutuelle houdt zich bezig met de aanvullende ziekteverzekering, terwijl de activiteiten van de Belgische mutualiteiten eerder gebaseerd zijn op de uitvoering van de Belgische sociale zekerheid. Een inschrijving bij een Franse mutuelle wil niet zeggen dat je vrijgesteld bent van inschrijving bij een Belgisch ziekenfonds of bij de Franse CPAM (Caisse Primaire d assurance maladie).

4 1. Algemeen In welk land ben ik verzekerd? Je werkt in België, dus ben je ook sociaal verzekerd in België. Volgens de Europese reglementering dient een werknemer immers sociale lasten in het werkland af te dragen. Je betaalt dus sociale bijdrage in België, ook al woon je in Frankrijk. Welke stappen moet ik in België ondernemen? In België werken betekent onderwerping aan de Belgische sociale zekerheid. Voor dekking van ziektekosten en arbeidsongeschiktheid, sluit je je aan bij een mutualiteit. Een Belgische mutualiteit is in Frankrijk te vergelijken met de CPAM. Moet ik vooraf mijn Franse CPAM contacteren? Je hoeft enkel contact op te nemen met je Franse kas indien je in de periode voor de Belgische tewerkstelling in Frankrijk loontrekkende was, of stempelgerechtigde. Je hebt immers een E104 nodig van je CPAM. Dit document is bestemd voor de Belgische mutualiteit en wordt door jouw Franse kas opgemaakt aan de hand van Franse loonfiches of aan de hand van betalingsbewijzen van ASSEDIC (Association pour l emploi dans l industrie et le commerce, Vereniging voor werkgelegenheid in industrie en handel). Moet mijn Belgische werkgever iets doen? De Belgische werkgever zorgt voor jouw inschrijving bij de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid). Via het Belgisch loon worden sociale lasten doorgestort aan deze instantie. Let op: de RSZ is geen ziekenfonds, je dient je dus nog in te schrijven bij een ziekenfonds!

5 Hoe kan ik mij inschrijven in het Belgisch ziekenfonds? Je bent vrij om te kiezen bij welk ziekenfonds je aan wenst te sluiten. Bij het ziekenfonds van jouw keuze vraag je een document bestemd voor de werkgever. Hierop vult de werkgever de nodige zaken in aangaande de tewerkstelling. Dit formulier neem je mee naar de mutualiteit van jouw keuze; de medewerker zal een dossier opstarten en vragen om een inschrijving te ondertekenen. Het E104-formulier van de CPAM geef je hier ook af. Mogelijk zijn er nog personen die, via jouw ziekteverzekering, moeten ingeschreven worden. Ook dit moet je melden in het plaatselijk kantoor. Een trouwboekje of een papieren versie van de Franse Carte Vitale kan als bewijsstuk dienen om de rechthebbende gezinsleden in te schrijven. Wat doet het Belgisch ziekenfonds? De Belgische mutualiteit levert een S1 of een E106 af, bestemd voor de CPAM. Het gebeurt dat dit document rechtstreeks naar de Franse kas wordt gestuurd. In dit geval ontvang je uiteraard geen document. De uitwisseling van de S1 of E106 tussen België en Frankrijk zorgt ervoor dat de medische kosten gemaakt in Frankrijk, gedekt zijn. Voor de dekking van de Belgische medische kosten krijg je van je Belgische ziekenfonds een verzekeringskaart, namelijk een SIS-kaart. Deze kaart is vergelijkbaar met de Franse Carte Vitale. Welke stappen moet ik ondernemen in Frankrijk? Als je de S1 of E106 van het Belgisch ziekenfonds ontving, moet je deze aan de CPAM bezorgen. Werd het document rechtstreeks doorgestuurd aan de CPAM, zullen zij contact met jou opnemen om het dossier verder te regelen.

6 2. Jouw gezinsleden Wat met de ziekteverzekering van je gezinsleden? Het inschrijven van personen ten laste gebeurt via het Franse ziekenfonds. Gezinsleden die als persoon ten laste zijn ingeschreven, beschikken over dezelfde rechten in de ziekteverzekering als hun gerechtigde. Gezinsleden kunnen als persoon ten laste worden ingeschreven op voorwaarde dat ze geen eigen persoonlijk recht hebben en dat zij zich niet als persoon ten laste kunnen aansluiten bij een gerechtigde die in het woonland verzekerd is volgens het Franse regime. Bij wie een persoon ten laste inschrijven als je echtgeno(o)t(e) een activiteit in Frankrijk heeft? Indien jouw partner een activiteit in Frankrijk uitoefent, moeten de gezinsleden bij jouw partner ingeschreven worden. Bijgevolg is er voor hen geen recht in België. Enkel dringende medische zorg is vergoedbaar, mits voorlegging van een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) die wordt afgeleverd door de Franse kas waar jouw partner en gezinsleden zijn aangesloten.

7 3. Wie neemt de kosten ten laste bij ziekte? Kan ik mij zowel in België als in Frankrijk laten verzorgen? Jij en jouw gezinsleden die effectief als persoon ten laste bij jou zijn ingeschreven, kunnen zowel in België als in Frankrijk beroep doen op medische zorg. Wat gebeurt er als ik in België beroep doe op een dokter, tandarts, kinesist of verpleging? Wanneer er medische zorgen worden toegediend, ontvang je een getuigschrift van verstrekte hulp. Dit getuigschrift bezorg je aan het Belgisch ziekenfonds en zij doen de terugbetaling op basis van de Belgische wetgeving. Wat gebeurt er als ik in België geneesmiddelen, voorgeschreven door een Belgische zorgverstrekker, aankoop? De apotheker zal om de SIS-kaart vragen. Mits voorlegging van deze kaart, dien je enkel het remgeld te betalen. Het remgeld is het aandeel in de aankoopprijs ten laste van de patiënt. Toch zijn er bepaalde geneesmiddelen die nooit terugbetaalbaar zijn. Dit wil dus zeggen dat de volledige aankoopprijs ten laste van de patiënt is. Wat gebeurt er als ik opgenomen word in een Belgisch ziekenhuis? Mits voorlegging van de SIS-kaart moet je enkel het remgeld betalen. In België werkt men met het systeem van supplementen: in functie van de verzorgingsinstelling en kamerkeuze kunnen aanzienlijke honorariumsupplementen aangerekend worden. Om verrassingen te vermijden kan je best vooraf inlichtingen inwinnen bij de verzorgingsinstelling of bij je ziekenfonds.

8 Wat gebeurt er als ik in Frankrijk beroep doe op een dokter, tandarts, kinesist of verpleging? De zorgverstrekker werkt met het systeem van de Franse Carte Vitale Je betaalt de behandelingen en/of de leveringen en je zal zonder enige bijkomende formaliteit terugbetaald worden. De zorgverstrekker werkt niet met het systeem van de Franse Carte Vitale Je betaalt de behandelingen en/of de leveringen en je bezorgt de door jouw ingevulde behandelingsformulieren, eventueel samen met de rekeningen (met het voorschrift en de vignetten erbij), aan jouw CPAM. In bepaalde gevallen hoef je op voorhand geen kosten te betalen of slechts een gedeelte. Wat als ik word opgenomen in Frankrijk? Je geeft je carte Vitale aan de instelling waar je bent opgenomen. Zij doen het nodige om de administratie met de CPAM rechtstreeks te regelen. Welke kosten zijn voor mijn rekening? In principe is het remgeld ten laste van de patiënt. In bepaalde gevallen is het mogelijk dat de patiënt integraal terugbetaald wordt. Bijkomende vergoeding? Het is mogelijk dat je aanvullende verzekering geen bijpassing doet voor de in België gemaakte kosten, omdat er in de voorwaarden kan staan dat de zorgen in het woonland moeten toegediend worden. Advies: informeer je vooraf grondig bij de instantie die instaat voor de bijkomende vergoeding.

9 4. Uitkering ten gevolge van ziekte Wat moet ik doen als ik arbeidsongeschikt ben? Arbeidsongeschiktheid (ook in geval van hospitalisatie) moet aangegeven worden bij het Belgisch ziekenfonds, zonder hierin de CPAM te betrekken door middel van een medisch attest. De te respecteren termijnen zijn: - 14 dagen voor een arbeider - 28 dagen voor een bediende - 48 uur voor alle andere situaties of in geval van twijfel. Dit medisch attest moet, naast de diagnose, ook de vermoedelijke duur van arbeidsongeschiktheid vermelden. Het attest moet opgemaakt worden door een Franse of Belgische arts. De Belgische werkgever moet ook nog op de hoogte gebracht worden van de arbeidsongeschiktheid. Zodra het Belgisch ziekenfonds de ziekteaangifte ontvangen heeft, wordt een inlichtingblad opgestuurd. - Het deel bestemd voor de werkgever moet je laten invullen door de werkgever. Is dit deel niet bijgevoegd, dan wil dit zeggen dat het ziekenfonds dit rechtstreeks regelt met jouw werkgever. - Het deel voor de werknemer is voor jou bedoeld: dit moet jijzelf invullen en ondertekenen. - Deze documenten bezorg je zo snel mogelijk aan het Belgisch ziekenfonds.

10 Wie beslist er over de erkenning van mijn arbeidsongeschiktheid en wie voert de controle uit? De adviserend geneesheer van het Belgisch ziekenfonds is hiervoor bevoegd. Het is mogelijk dat hij beroep doet op een collega-arts van jouw CPAM. Vanaf wanneer en op welke basis krijg ik uitkeringen van de mutualiteit? Als je recht hebt op gewaarborgd loon, zal je werkgever je tijdens deze periode gewoon verder vergoeden. De periode is afhankelijk van het feit of je arbeider of bediende bent. Na deze periode kan je uitkeringen ontvangen, op voorwaarde dat je hier recht op hebt: dit wil zeggen dat je minstens 120 gewerkte dagen (of hiermee gelijkgesteld) moet hebben in de 6-dagen week gedurende een periode van 6 maanden. Mogelijk moet er ook rekening gehouden worden met vroegere periodes van arbeid in andere landen. Als dit in orde is, betaalt het ziekenfonds je een percentage uit van je begrensd brutoloon. De percentages vind je terug in onderstaande tabel. Arbeider Bediende Van de 1 ste tot en met de 14 de dag: werkgever Van de 1 ste tot en met de 30 ste dag: werkgever Vanaf de 15 de dag: ziekenfonds, 60% Vanaf de 31 ste dag: ziekenfonds, 60% Er zijn andere regels van toepassing wanneer je arbeidsongeschikt wordt tijdens interimarbeid, tijdens de proefperiode of tijdens een contract van bepaalde duur. In deze situatie kan je best je ziekenfonds om specifiek advies vragen.

11 5. Wie neemt de kosten ten laste bij moederschapsrust? Kan ik zorgen in verband met mijn zwangerschap genieten in Frankrijk en België? Zowel in België als in Frankrijk kan je terecht voor zorgen in verband met de zwangerschap. Wat als ik in België in het kader van mijn zwangerschap beroep doe op een dokter, kinesist of op verpleging? Wanneer er medische zorgen worden toegediend, ontvang je een getuigschrift van verstrekte hulp. Dit getuigschrift bezorg je aan je Belgisch ziekenfonds en zij doen de terugbetaling op basis van de Belgische wetgeving. Wat gebeurt er als ik in België geneesmiddelen aankoop, voorgeschreven door een Belgische zorgverstrekker? De apotheker zal om de SIS-kaart vragen. Mits voorlegging van deze kaart, dien je enkel het remgeld te betalen. Het remgeld is het aandeel in de aankoopprijs dat ten laste is van de patiënt. Toch zijn er bepaalde geneesmiddelen die nooit terugbetaalbaar zijn. Dit wil dus zeggen dat de volledige aankoopprijs ten laste is van de patiënt.

12 Wat gebeurt er als ik opgenomen word in een Belgisch ziekenhuis? Mits voorlegging van de SIS-kaart moet je enkel het remgeld betalen. In België werkt men met het systeem van supplementen: in functie van de verzorgingsinstelling en kamerkeuze kunnen aanzienlijke honorariumsupplementen aangerekend worden. Om verrassingen te vermijden kan je best vooraf inlichtingen vragen bij de verzorgingsinstelling of bij je ziekenfonds. Wat gebeurt er als ik, in het kader van mijn zwangerschap, in Frankrijk beroep doe op een dokter, tandarts, kinesist of verpleging? Als je van plan bent om beroep te doen op zorgen in Frankrijk (en dit sluit niet uit dat je ook in België nog zorgen kan genieten in verband met de zwangerschap), volstaat het om een medisch attest te bezorgen aan jouw CPAM waarop de begindatum van de zwangerschap vermeld staat. Alle verplichte medische onderzoeken voor zwangere vrouwen vanaf het begin van de zwangerschap tot op het einde van de 5de maand, zijn 100 % vergoedbaar a rato van het tarif de responsabilité. Vanaf de eerste dag van de 6e zwangerschapsmaand tot de twaalfde dag voor de bevalling worden alle behandelingen op Frans grondgebied aan 100% van de tarif de responsabilité ten laste genomen (uitgezonderd de geneesmiddelen met een blauw vignet). Kan ik enkel in België en Frankrijk bevallen? Neen: Je kan effectief gaan bevallen in een ander land dat behoort tot de EER of in Zwitserland. Voor bijkomende inlichtingen kan je terecht bij je ziekenfonds.

13 6. Uitkering ten gevolge van moederschap Moederschapsrust De periode van moederschapsrust is een ononderbroken periode van 15 weken, waarvan: - 5 weken voor de bevalling. Deze 5 weken kunnen overgeheveld worden tot na de bevalling. - 1 verplichte week voor de bevalling - 9 verplichte weken na de bevalling Bij bevalling van een meerling is er recht op 19 weken bevallingsrust, waarvan: - 7 weken voor de bevalling. Deze 7 weken kunnen overgeheveld worden tot na de bevalling. - 1 verplichte week voor de bevalling - 11 verplichte weken na de bevalling Welke formaliteiten moet ik vervullen? Als je het werk onderbreekt om in bevallingsrust te gaan, moet je een medisch attest aan het Belgisch ziekenfonds bezorgen. Dit medisch attest is de aangifte van arbeidsongeschiktheid. Het attest moet de datum waarop je stopt met werken bevatten, alsook de vermoedelijke bevallingsdatum. Zodra het Belgisch ziekenfonds de ziekteaangifte heeft ontvangen, wordt een inlichtingblad toegestuurd. - Het deel bestemd voor de werkgever moet je laten invullen door de werkgever. Is dit deel niet bijgevoegd, dan wil dit zeggen dat het ziekenfonds dit rechtstreeks regelt met jouw werkgever. - Het deel voor de werknemer is voor jou bedoeld: dit moet jijzelf invullen en ondertekenen. - Deze documenten bezorg je zo snel mogelijk aan het Belgisch ziekenfonds Als je bevallen bent, bezorg je de geboorteakte zo snel mogelijk aan het ziekenfonds. Zij kunnen dan bepalen wanneer de bevallingsrust ten einde is en laten je weten wanneer je het werk mag hervatten.

14 Hoeveel bedraagt mijn vergoeding? Je kan pas een vergoeding krijgen als je hier recht op hebt: dit wil zeggen dat je minstens 120 gewerkte dagen (of hiermee gelijkgesteld) gewerkt moet hebben in de 6-dagen week gedurende een periode van 6 maanden. Mogelijk moet er ook rekening gehouden worden met vroegere periodes van arbeid in andere landen. Gedurende de eerste 30 dagen van je bevallingsrust word je vergoed aan 82% van je onbegrensd brutoloon. Vanaf de 31ste dag bedraagt de uitkering nog 75% van het begrensd brutoloon.

15 7. Uitkering ten gevolge van vaderschap Het vaderschapsverlof Het vaderschapsverlof bedraagt 10 dagen. Deze 10 dagen kunnen naar keuze opgenomen worden in een periode van 4 maanden na de bevallingsdatum. Deze dagen hoeven dus niet aaneensluitend opgenomen te worden. De werknemer heeft recht op zijn loon via de werkgever voor de eerste 3 dagen na de bevalling. De resterende 7 losse dagen worden door het ziekenfonds vergoed. De vergoeding is vastgelegd op 82% van het begrensde brutoloon. Je krijgt enkel een vergoeding als je hierop recht hebt: dit wil zeggen dat je minstens 120 gewerkte dagen (of hiermee gelijkgesteld) moet hebben in de 6-dagen week gedurende een periode van 6 maanden. Mogelijk moet er ook rekening gehouden worden met vroegere periodes van arbeid in andere landen.

16 8. Uitkering ten gevolge van adoptie Het adoptieverlof De duur van het adoptieverlof hangt af van de leeftijd van het adoptiekind. Gewoonlijk schommelt de maximale duur van 4 tot 6 weken. Deze periode kan verdubbeld worden als het kind gehandicapt is. Het adoptieverlof moet opgenomen worden binnen de 2 maanden nadat het kind is ingeschreven in het gezin. De werknemer heeft recht op loon via de werkgever voor de eerste 3 dagen. De resterende dagen worden door het ziekenfonds vergoed. De vergoeding is vastgelegd op 82% van het begrensde brutoloon. Je krijgt enkel een vergoeding als je hierop recht hebt: dit wil zeggen dat je minstens 120 gewerkte dagen (of hiermee gelijkgesteld) moet hebben in de 6-dagen week gedurende een periode van 6 maanden. Mogelijk moet er ook rekening gehouden worden met vroegere periodes van arbeid in andere landen.

17 9. Wie neemt de kosten ten laste in geval van arbeidsongeval of beroepsziekte? Wie staat in voor mijn kosten in geval van een arbeidsongeval? Het ziekenfonds is niet bevoegd. De werkgever sloot bij een privémaatschappij voor jou een verzekering voor arbeidsongevallen af. Enkel via de werkgever kan je bijkomende informatie verkrijgen in verband met deze verzekering. Welke formaliteiten moet ik vervullen? Als je een ongeval hebt dit kan op weg naar of van het werk zijn, of op het werk zelf- moet je zo snel mogelijk de werkgever hiervan op de hoogte brengen. De werkgever doet aangifte bij zijn arbeidsongevallenverzekeraar. Deze laatste heeft 30 dagen de tijd om te beslissen of het ongeval al dan niet erkend wordt als arbeidsongeval. Het is ten stelligste aangeraden om het ziekenfonds op de hoogte te brengen van het ongeval: dit om rechten te vrijwaren mocht het ongeval niet erkend worden. Wat als het ongeval erkend wordt als arbeidsongeval? Wat met zorgen in België? De ziektekosten gemaakt in België ten gevolge van het arbeidsongeval worden terugbetaald door de arbeidsongevallenverzekering. De vergoeding bij kosten van een arbeidsongeval ligt hoger dan vergoeding in geval van ziekte. Wat met zorgen in Frankrijk? De kosten met betrekking op het arbeidsongeval gemaakt in Frankrijk worden daarentegen wel terugbetaald door de Franse kas. Als zij een document DA1 of E123 van het Belgisch ziekenfonds ontvingen, vergoeden zij volgens de tarieven van arbeidsongeval, zij het een vergoeding van 100%). Dit document wordt afgeleverd door de verzekeringsinstantie. In ruil voor het formulier DA1 of E123 krijg je van je CPAM een tryptique de soins, zijnde een formulier Arbeidsongeval. Je ontvangt reeds een voorschot voor je medische kosten.

18 Wat met andere medische kosten? Medische kosten die niets te maken hebben met het arbeidsongeval worden vergoed aan de tarieven die gelden voor terugbetaling van kosten bij ziekte. De kosten worden terugbetaald door de bevoegde instantie van het land waarin de kosten gemaakt werden. Is dit in België, dan betaalt het Belgisch ziekenfonds terug, zorgen in Frankrijk toegediend, worden door dan de CPAM vergoed. Wat gebeurt er als mijn ongeval niet als arbeidsongeval erkend wordt? De Belgische kosten worden vergoed door het ziekenfonds in België, de Franse CPAM neemt de Franse kosten voor haar rekening en dit volgens de tarieven die gelden bij ziekte, niet de tarieven die voor arbeidsongeval van toepassing zijn. Wie staat in voor mijn kosten in geval van beroepsziekte? Kosten die het gevolg zijn van een erkende beroepsziekte worden in 2 stappen terugbetaald. In eerste instantie ontvang je een gedeeltelijke vergoeding volgens de vastgestelde tarieven bij ziekte, het resterende deel wordt in tweede instantie bijgepast door het Fonds van Beroepsziekte.

19 10. Arbeidsongeschiktheid ten gevolge van arbeidsongeval of beroepsziekte Wie betaalt mijn vervangingsinkomen bij arbeidsongeval? Het is de arbeidsongevallenverzekering van de werkgever die instaat voor het vervangingsinkomen als het arbeidsongeval erkend wordt. Het ziekenfonds is niet bevoegd. Welke formaliteiten moet ik vervullen? Als je een ongeval hebt dit kan op weg naar of van het werk zijn, of op het werk zelf - moet je zo snel mogelijk de werkgever hiervan verwittigen. De werkgever doet aangifte bij zijn arbeidsongevallenverzekeraar. Deze laatste heeft 30 dagen de tijd om te beslissen of het ongeval al dan niet erkend wordt als arbeidsongeval. Het is ten stelligste aangeraden om het ziekenfonds op de hoogte te brengen van het ongeval: dit om rechten te vrijwaren mocht het ongeval niet erkend worden. Wat als het ongeval erkend wordt als arbeidsongeval? De ongevallenverzekering zal een dagvergoeding betalen, ter vervanging van je loon. Wat als het ongeval niet erkend wordt als arbeidsongeval? De dagvergoeding zal door het Belgisch ziekenfonds uitbetaald worden, aan de berekeningsnormen van ziekte, en dus niet aan het tarief van arbeidsongeval. Wie betaalt mijn vervangingsinkomen bij beroepsziekte? In geval van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van een beroepsziekte, moet je het Belgisch ziekenfonds op de hoogte brengen. Zij zal instaan voor het vervangingsinkomen. Tegelijkertijd zal er ook een dossier opgemaakt worden voor het Fonds van Beroepsziekte. Deze instantie erkent de aandoening al dan niet als beroepsziekte.

20 11. Invaliditeit Vanaf wanneer ben ik erkend invalide? Je kan erkend worden als invalide na 1 jaar arbeidsongeschiktheid. Tegen het einde van het eerste jaar arbeidsongeschiktheid zal je opgeroepen worden voor een medische controle. Dit om na te gaan of je voldoet aan de voorwaarden om als invalide erkend te worden. De Geneeskundige Raad van de Rijksdienst voor Ziekte en Invaliditeit (RIZIV) zal hiervoor instaan. Je hebt enkel in België gewerkt? Wat zijn de vergoedingsbarema s? De mutualiteit zal je een uitkering betalen, berekend aan de hand van een bepaald percentage (afhankelijk van je gezinssituatie) van het begrensde brutoloon. Gezinshoofd 65% Alleenstaande 55% Samenwonende 40% Wat te doen om het recht op gezondheidszorg in Frankrijk te hebben? Het Belgisch ziekenfonds maakt een S1 of een E121 op. Met dit document kan het recht op gezondheidszorg in Frankrijk geopend worden. Dit document is een persoonlijk formulier: ook jouw personen ten laste krijgen een S1 of E121. De zorgen die in Frankrijk toegediend werden, worden aan 100% van het tarif de responsabilité terugbetaald, met uitzondering van geneesmiddelen voorzien van het blauwe vignet. Is er nog recht op gezondheidszorg in België? Er is recht op gezondheidszorg in België voor jou en al je personen ten laste.

21 Je hebt in België en Frankrijk gewerkt? Elk land waar je gewerkt hebt, zal onderzoeken of je recht hebt op een invaliditeitsuitkering. Het bedrag waarop je recht hebt, hangt af van het aantal jaren dat je gewerkt hebt in dit land. Wie neemt de zorgen in Frankrijk toegediend ten laste? Frankrijk betaalt een invaliditeitsuitkering, waardoor er recht op gezondheidszorg wordt geopend. Deze prestaties zijn ten laste van de CPAM, zowel voor jou als voor jouw personen ten laste. Onder welke voorwaarden kan ik mij laten verzorgen in België? Als je in de laatste 5 jaar van je beroepscarrière minstens 2 jaar als grensarbeider in België hebt gewerkt en woonde in Frankrijk, kan jij blijven beroep doen op Belgische verzorging. Hiervoor heb je een S3 nodig, afgeleverd door de CPAM. Dit document is bestemd voor het Belgische ziekenfonds. Zij bezorgt een SIS-kaart, een bewijs van het recht op gezondheidszorg. Als je niet voldoet aan deze voorwaarde, heb je enkel recht op terugbetaling voor dringende medische kosten bij tijdelijk verblijf, mits voorlegging van een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) afgeleverd door de Franse kas CPAM.

22 12. Werkloos en recht op werkloosheid Wie staat in voor mijn werkloosheidsvergoeding als ik in België werkloos word? Als je je werk in België verliest, staat het Franse Pôle Emploi in voor het stempelgeld. Deze instantie zal onderzoeken of er recht is op uitkering, voor welke periode er kan vergoed worden en hoeveel het stempelgeld bedraagt. Hierbij wordt rekening gehouden met de periodes van tewerkstelling in België en, mocht de loontrekkende activiteit in België nog recent zijn, met voorliggende periodes gewerkt in Frankrijk. Natuurlijk speelt het salaris ook een rol. Welke formaliteiten moet ik vervullen? De Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA) levert een U1 af. Dit document is bestemd voor het arbeidsbureau (Pôle emploi) in jouw buurt. Tijdens de periode van werkloosheid word je verondersteld op zoek te gaan naar werk. Mogelijk zijn er hierop controles. Als je in België aan de slag wil, schrijf je je in bij de VDAB. Door de aansluiting bij de VDAB, kan je gebruik maken van alle regelingen voor Belgisch werkzoekenden. Wat met mijn ziekteverzekering tijdens de periode van werkloosheid? Als het stempelgeld betaald wordt door de Franse Pôle emploi, ben je verzekerd in Frankrijk via de plaatselijke CPAM. Als er iets verandert aan jouw situatie, moet je dit melden aan deze kas. Het Belgische ziekenfonds moet onmiddellijk verwittigd worden als je stempelgerechtigde wordt in Frankrijk. De SIS-kaart moet bij hen ingeleverd worden. De volgende documenten worden door het Belgisch ziekenfonds rechtstreeks aan de CPAM verzonden: - S016 of E108, bestemd om het recht in België af te sluiten. - E104, bestemd om het recht op gezondheidszorg in Frankrijk te kunnen openen. Is er nog recht op gezondheidszorg in België? De SIS-kaart mag niet meer gebruikt worden. Het statuut van grensarbeider is immers afgesloten. Enkel nog dringende kosten bij tijdelijk verblijf, mits voorlegging van een EZVK van de Franse CPAM, kunnen ten laste genomen worden door België. Geplande zorg in België kan geregeld worden, maar hiervoor is mogelijk een voorafgaandelijk akkoord van de CPAM nodig. In dit geval moet je dus contact opnemen met de CPAM.

23 13. Werkloos en een nieuwe baan in Frankrijk Ik werk niet langer in België, maar heb een nieuwe baan in Frankrijk: wat doe ik? Het Belgische ziekenfonds moet onmiddellijk verwittigd worden als je loontrekkende wordt in Frankrijk. De SIS-kaart moet bij hen ingeleverd worden. De volgende documenten worden door het Belgisch ziekenfonds rechtstreeks aan CPAM verzonden: - S016 of E108, bestemd om het recht in België af te sluiten. - E104, bestemd om het recht op gezondheidszorg in Frankrijk te kunnen openen. Mijn ziekteverzekering? Als Frans loontrekkende, ben je verzekerd via het plaatselijk kantoor van de CPAM. Elke wijziging in jouw dossier moet zo snel mogelijk aan hen gesignaleerd worden. Is er nog recht op gezondheidszorg in België? De SIS-kaart mag niet meer gebruikt worden. Het statuut van grensarbeider is immers afgesloten. Enkel nog dringende kosten bij tijdelijk verblijf, mits voorlegging van een EZVK van de Franse CPAM, kunnen ten laste genomen worden door België. Geplande zorg in België kan geregeld worden, maar hiervoor is een voorafgaandelijk akkoord van de CPAM nodig. In dit geval moet je dus contact opnemen met de CPAM.

24 14. Gezinsbijslag Eenverdiener-gezin Voor jouw kinderen die in Frankrijk wonen, heb je recht op het volledige pakket van de Belgische kinderbijslag, inclusief de geboorte- of adoptiepremie. Bij jouw werkgever vraag je naar de gegevens van het kinderbijslagfonds waar hij is aangesloten. Informeer bij jouw werkgever en bij de kinderbijslagkas van aansluiting wat je allemaal moet doen om het recht op kinderbijslag in orde te brengen. Meerverdiener-gezin Indien jouw partner een beroepsactiviteit in Frankrijk uitoefent, zal het recht op kinderbijslag bekeken worden op basis van de Franse wetgeving, dewelke voorrang heeft. Toch moet je de kinderbijslagkas van de werkgever op de hoogte brengen van het feit of je al dan niet recht hebt op Franse kinderbijslag, zodat jouw rechten verder kunnen bekeken worden op basis van de Belgische wetgeving. Mogelijk is er nog recht op een aanvulling. In geval van twijfel, wijziging in de gezinstoestand of verandering van de beroepsactiviteit, kan je best contact opnemen met het kinderbijslagfonds van jouw werkgever. Hier kan je de correcte informatie bekomen, die specifiek van toepassing is voor jouw dossier.

25 15. Verblijf in het buitenland Tijdelijk verblijf in een land van de Europese Economische Ruimte (EER), anders dan Frankrijk, België of Zwitserland. Wat zijn mijn rechten? Volgende 30 landen zijn lid van de EER: Duitsland, Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Spanje, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Slovakije, Slovenië, Zweden en Tsjechië. Voor een verblijf in Denemarken, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn er bepaalde nationaliteitsvoorwaarden. Bijkomende inlichtingen zijn te verkrijgen bij de mutualiteit. Recreatief verblijf (vakantie, excursie, familiebezoek, ) Op aanvraag wordt een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) door het Belgisch ziekenfonds afgeleverd. Mits voorlegging van deze kaart, kan je in het land van verblijf noodzakelijke zorgen terugbetaald krijgen. Als de terugbetaling niet geregeld is tijdens het verblijf in het buitenland, kan je de Belgische mutualiteit om tussenkomst vragen door de betaalde facturen voor te leggen. Professioneel verblijf van een loontrekkende (detachering) Een EZVK van het ziekenfonds is nodig wanneer de werkgever zijn werknemer op missie stuurt naar het buitenland. Mits voorlegging van deze kaart kunnen medisch noodzakelijke zorgen in het land van detachering terugbetaald worden. Een document A1, afgeleverd door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) is ook nodig.

26 Geplande zorg in het buitenland Ik vroeg en kreeg toelating van het ziekenfonds: De adviserend geneesheer van het Belgische ziekenfonds is bevoegd om een behandeling in het buitenland toe te staan. De aanvraag voor deze behandeling moet echter via de Franse CPAM gebeuren. Zij stuurt deze door naar de Belgische mutualiteit. Het document S2 of E112, afgeleverd door het Belgisch ziekenfonds, geldt als bewijs van goedkeuring. De kosten van de behandeling, waarvoor een goedkeuring werd gegeven, worden ten laste genomen door het land van verblijf, op voorwaarde dat er terugbetaling mogelijk is. Een S2 of E112 is immers geen garantie voor terugbetaling. Informeer op voorhand bij de ziekteverzekeringinstantie van het land waar de geplande zorg toegediend wordt. Deze instelling kan zeggen of er al dan niet terugbetaling mogelijk is volgens de wetgeving van het land van verblijf. Als er geen tussenkomst werd geregeld in het land van verblijf, kan je de Belgische mutualiteit om tussenkomst vragen door de betaalde facturen voor te leggen. Ik vroeg geen toelating of toelating werd geweigerd: De volledige kostprijs van de behandeling in het buitenland is ten laste van de patiënt. In geval van hospitalisatie of een behandeling die niet vergoedbaar is in het buitenland, maar wel in aanmerking komt voor terugbetaling volgens de Belgische wetgeving, kan een tussenkomst bij het Belgisch ziekenfonds aangevraagd worden. De terugbetaling gebeurt dan op basis van de Belgische barema s. Tijdelijk verblijf in een land buiten de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland. Wat zijn mijn rechten? Vraag inlichtingen bij het Belgisch ziekenfonds.

27 Contact Voor verdere vragen kan je contact opnemen met: Landsbond der Christelijke Mutualiteiten Haachtsesteenweg 579 Postbus Brussel Tel: +32 (0)2/ Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen Charleroisesteenweg Brussel Tel: +32 (0)2/ Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten Sint Jansstraat Brussel Tel: +32 (0)2/ Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat Brussel Tel: +32 (0)2/ Landsbond van Liberale Mutualiteiten Livornostraat Brussel Tel: +32 (0)2/

28 Hulpkas voor Ziekte- en InvaliditeitsVerzekering Dienst reglementering - Internationale Relaties Troonstraat 30a 1000 Brussel Tel: +32 (0)2/ iri@caami-hziv.fgov.be Kas der geneeskundige verzorging van de NMBS Holding Frankrijkstraat Brussel Tel: +32 (0)2/ Fax: +32 (0)2/ css-kgv@b-holding.be Realisatie van deze

29 Verantwoordelijke Uitgever Didier Radermecker Sint-Jansstraat Brussel

U gaat met vakantie naar Frankrijk

U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

De HZIV voert dit type opzoekingen ook uit voor zorgverstrekkers, voornamelijk voor grote ziekenhuiscentra.

De HZIV voert dit type opzoekingen ook uit voor zorgverstrekkers, voornamelijk voor grote ziekenhuiscentra. Aanvraag verzekerbaarheid in het buitenland Procedure voor de OCMW s HZIV Dienst Internationale Relaties (iri.enquete@hziv.be) www.hziv.be Inleiding De Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Zwitserland

U gaat met vakantie naar Zwitserland U gaat met vakantie naar Zwitserland U gaat met vakantie naar Zwitserland Dit geldt enkel voor wie de nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie of de Zwitserse nationaliteit heeft, of voor staatlozen

Nadere informatie

Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Wanneer bent u arbeidsongeschikt? Arbeidsongeschikt? Wanneer bent u arbeidsongeschikt? U bent arbeidsongeschikt als u door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten moet

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Italië

U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

GIDS VOOR GRENSARBEIDERS

GIDS VOOR GRENSARBEIDERS GIDS VOOR GRENSARBEIDERS Werken in Frankrijk, Wonen in België Met de steun van de Europese Unie INHOUDSOPGAVE Fiche 1 Fiche 2 Fiche 3 Fiche 4 Fiche 5 Fiche 6.1 Fiche 6.2 Fiche 6.3 Fiche 7 Fiche 8 Fiche

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Oostenrijk

U gaat met vakantie naar Oostenrijk U gaat met vakantie naar Oostenrijk U gaat met vakantie naar Oostenrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Spanje

U gaat met vakantie naar Spanje U gaat met vakantie naar Spanje U gaat met vakantie naar Spanje Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep.

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep. 7. Het sociaal statuut van een zelfstandige ondernemer. ---------------------------------------------------------------- 7.1. Sociaal statuut zelfstandige. 7.1.1.Hoofdberoep Als zelfstandige arbeid je

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Nederland

U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Uw SOCIALE ZEKERHEID WANNEER U ZICH VERPLAATST IN DE EUROPESE UNIE. Een praktische gids

Uw SOCIALE ZEKERHEID WANNEER U ZICH VERPLAATST IN DE EUROPESE UNIE. Een praktische gids Uw SOCIALE ZEKERHEID V WANNEER U ZICH VERPLAATST IN DE EUROPESE UNIE Een praktische gids INHOUD DEEL I DE EUROPESE UNIE BESCHERMT HAAR BURGERS: COMMUNAUTAIRE VOORSCHRIFTEN INZAKE SOCIALE ZEKERHEID 1 1.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

Aanvraag om kraamgeld voor werknemers

Aanvraag om kraamgeld voor werknemers Aanvraag om kraamgeld voor werknemers contact telefoon dossiernummer Met dit formulier vraagt u kraamgeld aan als werknemer. Wie als werknemer werkloos, invalide of gepensioneerd is, blijft voor de Kinderbijslagwet

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU

Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU Openbare raadpleging over de coördinatie van de sociale zekerheid in de EU Velden met een zijn verplicht. I. Gezinsuitkeringen CONTEXT: Gezinsuitkeringen worden over het algemeen uit de belastingen gefinancierd

Nadere informatie

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER?

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? Wij voorzien een tegemoetkoming in de kostprijs! 3 Wij zijn echt met je gezondheid bezig! Wie komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Alle leden die al 6 maanden bijdragen

Nadere informatie

PRAKTISCH. De adviserend geneesheer van je ziekenfonds

PRAKTISCH. De adviserend geneesheer van je ziekenfonds PRAKTISCH De adviserend geneesheer van je ziekenfonds Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat, 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Isopix,

Nadere informatie

Duitsland. U gaat met vakantie naar. Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Hoe geniet u een financiële tegemoetkoming voor uw geneeskundige verzorging?

Duitsland. U gaat met vakantie naar. Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Hoe geniet u een financiële tegemoetkoming voor uw geneeskundige verzorging? U gaat met vakantie naar Duitsland Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse de terugbetaling van de

Nadere informatie

Aanvraag om kraamgeld

Aanvraag om kraamgeld T 078 15 40 25 F 078 15 50 25 www.xerius.be kinderbijslag@xerius.be Model E Dossiernummer / Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen als: werknemer (of ambtenaar) zelfstandige werkloze invalide gepensioneerde

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? januari 2016

Arbeidsongeschikt? januari 2016 Arbeidsongeschikt? januari 2016 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Informatie voor grensarbeiders

Inhoudsopgave. Informatie voor grensarbeiders Inhoudsopgave WERKEN IN TWEE LANDEN 2 Wonen in Nederland en werken buiten Nederland Waar verzekerd bij werken in twee landen Voorkom dubbele premiebetaling Werkgevers- en werknemersverklaring DE PROCEDURE

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis PC Sint-Amandus Reigerlostraat, 10 8730 Beernem RIZIV 72089219000 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie

Ziekteverzekering in België. Wat u moet weten

Ziekteverzekering in België. Wat u moet weten Ziekteverzekering in België Wat u moet weten Inhoud Voorwoord 3 Uw inschrijving bij CM Antwerpen 4 Inwoner van de Europese Economische ruimte met EZVK 5 Inwoner van de Europese Economische ruimte zonder

Nadere informatie

Ziek of arbeidsongeschikt Wonen in Nederland, werken in België

Ziek of arbeidsongeschikt Wonen in Nederland, werken in België Ziek of arbeidsongeschikt Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Wat doet u als u ziek wordt? 2 Wanneer krijgt u een ziekengelduitkering? 3 Hoe hoog is uw ziekengelduitkering? 3 Wat gebeurt er als

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met uw opname in het ziekenhuis maken die een belangrijke invloed

Nadere informatie

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s rechten arbeidskaart arbeidsovereenkomst werk zoeken opleiding zelfstandige werkloosheid gelijkschakeling van diploma s loon syndicaten Werk en opleiding Santé Door te werken kan je jezelf en je familie

Nadere informatie

Groep S - KinderBijslag V.Z.W.

Groep S - KinderBijslag V.Z.W. Groep S - KinderBijslag V.Z.W. Kinderbijslagfonds voor werknemers Behandeld door : Fax: P.C.R.: 000-0094382-01 ONZE REFERENTIES:... (te vermelden in alle briefwisseling a.u.b.) Groep S - Fonsnylaan (4de

Nadere informatie

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen?

Dienst Voogdij. Hoe zal deze dienst je helpen? Dienst Voogdij Hoe zal deze dienst je helpen? Aankomst in België Je bent nog geen 18 en in België aangekomen zonder je vader of moeder. Je zoekt hulp of opvang, of je werd door de politie onderschept.

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgie.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ. R S Z Kwartaal:2012-01

RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ. R S Z Kwartaal:2012-01 RIJKSDIENST VOOR SOCIALE ZEKERHEID OPENBARE INSTELLING VAN SOCIALE ZEKERHEID ADMINISTRATIEVE INSTRUCTIES RSZ R S Z Kwartaal:2012-01 Grensoverschrijdende tewerkstelling Inhoudstafel Beginselen...5 Geen

Nadere informatie

Opname in het ziekenhuis

Opname in het ziekenhuis Opname in het ziekenhuis Wat je moet weten www.cm.be Uitgave 2014 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Keuze van het ziekenhuis en van je kamer... 3 Aangifte van je arbeidsongeschiktheid... 4 Je ziekenhuisrekening...

Nadere informatie

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID 10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET SYSTEEM STAPT WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID Vorig jaar

Nadere informatie

Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE

Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE Informatiebrochure voor slachtoffers van een arbeidsongeval HR INSURANCE Plotseling is het zover... U bent het slachtoffer van een arbeidsongeval of een arbeidswegongeval. Deze brochure wil u wegwijs

Nadere informatie

Model E. 1. Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen als: - werknemer (of ambtenaar) - zelfstandige - werkloze - invalide - gepensioneerde

Model E. 1. Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen als: - werknemer (of ambtenaar) - zelfstandige - werkloze - invalide - gepensioneerde Model E Infoblad 1. Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen als: - werknemer (of ambtenaar) - zelfstandige - werkloze - invalide - gepensioneerde 2. Wanneer kunt u het kraamgeld aanvragen? - Het kind

Nadere informatie

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS

IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS IK HEB EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA HAYS PROFICIAT! U HEBT ZOPAS EEN NIEUWE JOB GEVONDEN VIA DE GESPECIALISEERDE DIENSTEN VAN HAYS! hays.be Meteen willen wij u graag wat wegwijs maken in de wereld van de

Nadere informatie

Aangifte van ongeval KLEEF HIER GELE KLEVER. Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds. Type: GR A INT. I Identificatiegegevens van het slachtoffer

Aangifte van ongeval KLEEF HIER GELE KLEVER. Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds. Type: GR A INT. I Identificatiegegevens van het slachtoffer Aangifte van ongeval CHRISTELIJKE MUTUALITEIT Ruimte voorbehouden voor het ziekenfonds dossiernummer: Type: GR A INT I Identificatiegegevens van het slachtoffer 1. Naam en voornaam... Straat... nummer/bus...

Nadere informatie

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid

apotheek ziekenhuis mutualiteit SIS-kaart dringende medische hulp handicap dokter van wacht medisch centrum gezinsplanning Gezondheid SIS-kaart dringende medische hulp handicap gezinsplanning mutualiteit medisch centrum apotheek ziekenhuis dokter van wacht Gezondheid Ik leef in België. Heb ik recht op gezondheidszorg? In België heeft

Nadere informatie

II. Het stelsel voor werknemers C. Statistieken 2. Uitkeringen (RIZIV)

II. Het stelsel voor werknemers C. Statistieken 2. Uitkeringen (RIZIV) 2. Uitkeringen 2.0 Methodologische nota In de uitkeringsverzekering onderscheidt men vier prestaties, deelsectoren genoemd, met name de uitkeringen voor primaire arbeidsongeschiktheid, invaliditeitsuitkeringen,

Nadere informatie

Wij zijn echt met je gezondheid bezig. Invaliden

Wij zijn echt met je gezondheid bezig. Invaliden Wij zijn echt met je gezondheid bezig Invaliden Je bent langer dan 1 jaar ziek. Waarschijnlijk zit je met heel wat vragen omtrent je rechten en plichten als invalide. In de volgende uiteenzetting trachten

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 2016 01-01 Alexianen zorggroep Tienen Psychiatrische kliniek Liefdestraat 10, 3300 Tienen alexianentienen@fracarita.org www.alexianentienen.be RIZIV: 72094754 Toelichting bij het document opnameverklaring

Nadere informatie

Algemene info mutualiteit

Algemene info mutualiteit De mutualiteit Algemene info mutualiteit Een mutualiteit of ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van een deel van de dokterskosten, tandzorgen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten... Het Rijksinstituut

Nadere informatie

PRAKTISCH. Je bent. arbeidsongeschikt. Wat nu?

PRAKTISCH. Je bent. arbeidsongeschikt. Wat nu? PRAKTISCH Je bent arbeidsongeschikt. Wat nu? Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Isopix www.mloz.be

Nadere informatie

De mobiliteit van artiesten binnen de Europese Unie op het vlak van de sociale zekerheid.

De mobiliteit van artiesten binnen de Europese Unie op het vlak van de sociale zekerheid. De mobiliteit van artiesten binnen de Europese Unie op het vlak van de sociale zekerheid. Voor de fiscale aspecten zie de PDF de mobiliteit van artiesten binnen de Europese Unie op het vlak van de fiscaliteit.

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en toch actief

Arbeidsongeschikt en toch actief Arbeidsongeschikt en toch actief 2015 Inhoud Arbeidsongeschikt en toch actief Aanvraag bij de adviserend geneesheer 4 4 arbeidsongeschikteid was ik zelfstandige. Ik wil starten met een loontrekkende of

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op uitkeringen na een tewerkstelling?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op uitkeringen na een tewerkstelling? Infoblad - werknemers Hebt u recht op uitkeringen na een tewerkstelling? U hebt gewerkt in België? Het principe U wordt toegelaten tot het recht op werkloosheidsuitkeringen zo u het bewijs levert van:

Nadere informatie

Infoblad - werknemers U bent een werkloze van 50 jaar of ouder?

Infoblad - werknemers U bent een werkloze van 50 jaar of ouder? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen neem contact op met de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad

Nadere informatie

Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België

Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgië.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst

Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst Helpdesk Sociaal Statuut Onthaalouders Linda Thielemans Sociaal Fonds voor de sector Opvang van Kinderen vzw Vlaamse social-profitfondsen

Nadere informatie

Aanvraag om vooruitbetaling van gewaarborgd kraamgeld

Aanvraag om vooruitbetaling van gewaarborgd kraamgeld Aanvraag om vooruitbetaling van gewaarborgd kraamgeld door de aanstaande moeder in te vullen datum dossiernr. contact telefoon fax e-mail dossierbeheerder Met dit formulier kunt u als moeder vooruitbetaling

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis KARUS vzw Campus Gent 72093071000 Beukenlaan 20 9051 Sint-Denijs-Westrem Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in

Nadere informatie

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels. Aanvraag kraamgeld

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels. Aanvraag kraamgeld Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels Afzender DIBISS P.B 17 Sint-Agatha-Berchem-Schweitzer BE-182 Sint-Agatha-Berchem dienst GEZINSPRESTATIES rekeningnummer BE91 96 149 1276 kantoor verzendingsdatum

Nadere informatie

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2 BBZ Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2 BBZ Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

internationaal praktisch Werken in het buitenland Europa

internationaal praktisch Werken in het buitenland Europa internationaal praktisch Werken in het buitenland Europa Een publicatie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be > Redactie:

Nadere informatie

22.09.2006 Rev. 27.07.2011 Ines smans ines.smans@salar.be. Moederschapsverlof

22.09.2006 Rev. 27.07.2011 Ines smans ines.smans@salar.be. Moederschapsverlof 22.09.2006 Rev. 27.07.2011 Ines smans ines.smans@salar.be Moederschapsverlof De redactie en uitgever streven naar optimale betrouwbaarheid en volledigheid van de verstrekte informatie, waarvoor ze echter

Nadere informatie

Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag voor gezinnen BUI TEN België

Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag voor gezinnen BUI TEN België Terug te sturen naar: PB 10020 1070 ANDERLECHT Ons kenmerk: Dossierbeheerder: Telefoon: 02 643 18 11 E-mail: infokbaf@attentia.be De gegevens die u op dit formulier invult, worden verzameld voor de vestiging

Nadere informatie

Uitzendkracht? Ken je rechten!

Uitzendkracht? Ken je rechten! Uitzendkracht? Ken je rechten! ABVV Coördinatie Interim Samen sterk inhoud aan het werk p. 5 de arbeidsovereenkomst p. 6 loon & vergoedingen p. 7 premies p. 8 arbeidsduur p. 10 veiligheid & gezondheid

Nadere informatie

Tijdskrediet Verklaring gezinstoestand van de werknemer

Tijdskrediet Verklaring gezinstoestand van de werknemer Tijdskrediet Verklaring gezinstoestand van de werknemer Voor zover nodig dient u dit formulier C1-CAO77bis in samen met uw aanvraagformulier C61-CAO77bis wanneer u gelijktijdig: - een volledig of halftijds

Nadere informatie

Sociale verzekeringen in België voor werkgevers in Nederland

Sociale verzekeringen in België voor werkgevers in Nederland Sociale verzekeringen in België voor werkgevers in Nederland Inhoud Wanneer is uw werknemer sociaal verzekerd in België? 2 Wat regelt de werknemer? 2 Wat regelt u? 3 Hoe regelt u dit? 3 Wat regelt u nog

Nadere informatie

Verhuizen naar het buitenland en uw zorgverzekering

Verhuizen naar het buitenland en uw zorgverzekering Verhuizen naar het buitenland en uw zorgverzekering Informatie voor mensen met een uitkering of pensioen Wanneer u een uitkering of pensioen hebt en naar het buitenland verhuist, heeft dat gevolgen voor

Nadere informatie

Omnio en RVV onder de loep!

Omnio en RVV onder de loep! PRAKTISCH Omnio en RVV onder de loep! Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Reporters www.mloz.be

Nadere informatie

SCHADEPROCEDURE. 1. Geplande ziekenhuisopname. 2. Spoedopname

SCHADEPROCEDURE. 1. Geplande ziekenhuisopname. 2. Spoedopname SCHADEPROCEDURE Evonik Degussa Antwerpen NV Collectieve verzekering "gezondheidszorgen" maatschappij KBC Verzekeringen NV - makelaar Vanbreda Risk & Benefits Dankzij Medi-Link zal in de meeste gevallen:

Nadere informatie

WeRkeN IN Het buitenland

WeRkeN IN Het buitenland WeRkeN IN Het buitenland INHOUD Een praktische handleiding voor Belgische verzekerden die in een ander Europees land gaan werken en voor verzekerden uit andere Europese landen die in België komen werken.

Nadere informatie

Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België

Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Medische zorg Wonen in Nederland, werken in België Inhoud In welk land bent u verzekerd? 2 Waarvoor bent u verzekerd? 2 Wlz-zorg 3 Wat moet u regelen voor uzelf? 3 Moet u de Vlaamse zorgverzekering afsluiten?

Nadere informatie

AANGIFTE ARBEIDSONGESCHIKTHEID (S28/2)

AANGIFTE ARBEIDSONGESCHIKTHEID (S28/2) AANGIFTE ARBEIDSONGESCHIKTHEID (S28/2) BELANGRIJK! Gelieve deze aangifte vervolledigd en ondertekend terug te sturen binnen de 5 dagen volgend op het begin van uw arbeidsongeschiktheid. Gelieve bij deze

Nadere informatie

Ziek of arbeidsongeschikt

Ziek of arbeidsongeschikt BBZ Ziek of arbeidsongeschikt Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Wat doet u als u ziek wordt? 2 Wanneer krijgt u een ziekengelduitkering? 3 Hoe hoog is uw ziekengelduitkering? 3 Wat gebeurt er

Nadere informatie

Gezinsbijslag in 15 vragen

Gezinsbijslag in 15 vragen Gezinsbijslag in 15 vragen 1. Wat is gezinsbijslag? Gezinsbijslag omvat: - het kraamgeld dat eenmalig wordt uitbetaald bij de geboorte - de adoptiepremie die eenmaal wordt uitbetaald bij de adoptie - de

Nadere informatie

RIZIV-statuut - Arts / Tandarts / Apotheker / Kinesitherapeut

RIZIV-statuut - Arts / Tandarts / Apotheker / Kinesitherapeut RIZIV-statuut - Arts / Tandarts / Apotheker / Kinesitherapeut Offerte ter attentie van De heer Student Jaar 2014 U Naam : De heer Student Jaar 2014 Adres :, Geboortedatum : 01/01/1989 Leeftijd bij onderschrijving

Nadere informatie

Bezorg deze aanvraag ten vroegste 4 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum aan ons kinderbijslagfonds. WANNEER het kraamgeld aanvragen?

Bezorg deze aanvraag ten vroegste 4 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum aan ons kinderbijslagfonds. WANNEER het kraamgeld aanvragen? Aanvraag Mevrouw, Mijnheer, Met dit formulier kunt u aanvragen als: werknemer (of ambtenaar) zelfstandige werkloze invalide gepensioneerde Bezorg deze aanvraag ten vroegste 4 maanden voor de uitgerekende

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2 BBZ Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

Naam van de persoon die recht heeft op de uitkeringen:... INSZ-nummer (rechterbovenhoek op de keerzijde van de SIS-kaart):...

Naam van de persoon die recht heeft op de uitkeringen:... INSZ-nummer (rechterbovenhoek op de keerzijde van de SIS-kaart):... Aansluitingsnummer: (0Ð0Í:000) INSZ: FORMULIER 225 AANGIFTE VAN DE GEZINS-SITUATIE EN DE INKOMSTEN TENEINDE HET UITKERINGSPERCENTAGE TE BEPALEN DEEL A DEEL A DE PERSOON DIE RECHT HEEFT OP DE UITKERING,

Nadere informatie

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte

AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA HOSPI-PLAN Schadeaangifte AMMA VERZEKERINGEN o.v. Algemene Mutualiteit voor Medische Assuranties onderlinge verzekeringsonderneming vereniging voor onderlinge verzekeringen met vaste en onveranderlijke

Nadere informatie

De mutualiteit. De mutualiteit 31

De mutualiteit. De mutualiteit 31 De mutualiteit De mutualiteit 31 Algemene info mutualiteit Een mutualiteit of ziekenfonds zorgt voor de terugbetaling van een deel van de dokterskosten, tandzorgen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten...

Nadere informatie

Aanvraag om kraamgeld

Aanvraag om kraamgeld Aanvraag om kraamgeld MyFamily staat voor u klaar! kinderbijslag@xerius.be 078 15 40 25 Wie kan het kraamgeld aanvragen De vader van het kind vult de aanvraag kraamgeld in. Als de vader het kraamgeld niet

Nadere informatie

Denta Plus. De tandzorgverzekering. van de Liberale Mutualiteit. Hospitaal-Plus

Denta Plus. De tandzorgverzekering. van de Liberale Mutualiteit. Hospitaal-Plus De tandzorgverzekering van de Liberale Mutualiteit Hospitaal-Plus 2 , met de glimlach naar de tandarts Gezonde en mooie tanden zijn je hele leven belangrijk. Daarom moet je je gebit van jongs af goed verzorgen

Nadere informatie

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels Afzender DIBISS P.B 17 Sint-Agatha-Berchem-Schweitzer BE-182 Sint-Agatha-Berchem dienst GEZINSPRESTATIES rekeningnummer BE91 96 149 1276 kantoor verzendingsdatum

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? april 2018

Arbeidsongeschikt? april 2018 Arbeidsongeschikt? april 2018 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

AANVRAAG OM KRAAMGELD

AANVRAAG OM KRAAMGELD ADMB KINDERBIJSLAGFONDS VZW, SINT-CLARASTRAAT 48, 8000 BRUGGE Dossiernummer: AANVRAAG OM KRAAMGELD voor werknemers Met dit formulier vraagt u kraamgeld aan als werknemer. Wie als werknemer werkloos, invalide

Nadere informatie

De aansluiting bij een ziekenfonds

De aansluiting bij een ziekenfonds Versie nr. 1 Laatste update: 14-12-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een ziekenfonds? 3) Wat verstaan we onder de aansluiting bij een ziekenfonds? 4) Wat verstaan we onder de terugbetaling van

Nadere informatie

Bijlage 3ter. = Melding van aanwezigheid. Wat is de bijlage 3ter? Wie kan dit document krijgen?

Bijlage 3ter. = Melding van aanwezigheid. Wat is de bijlage 3ter? Wie kan dit document krijgen? BIJLAGE 3TER Bijlage 3ter Bijlage 3ter = Melding van aanwezigheid (bijgewerkt 14/05/2008) Koninkrijk België Provincie: Arrondissement: Gemeente: Ref.: MELDING VAN AANWEZIGHEID Afgeleverd aan burgers van

Nadere informatie

Aanvragen en wijzigen Eenoudertoeslag of partnertoeslag

Aanvragen en wijzigen Eenoudertoeslag of partnertoeslag Aanvragen en wijzigen Eenoudertoeslag of partnertoeslag Dit formulier Dit formulier is voor studenten met recht op studiefinanciering die alleen, of samen met een partner, een kind verzorgen en een toeslag

Nadere informatie

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers

Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wonen (en werken) in Nederland voor EU-burgers Wilt u wonen (en werken) in Nederland? EU-burgers hebben in de meeste gevallen geen verblijfsdocument of tewerkstellingsvergunning nodig. In deze publicatie

Nadere informatie

Denta Plus. De tandzorgverzekering. van de Liberale Mutualiteit. Hospitaal-Plus

Denta Plus. De tandzorgverzekering. van de Liberale Mutualiteit. Hospitaal-Plus De tandzorgverzekering van de Liberale Mutualiteit Hospitaal-Plus 2 , met de glimlach naar de tandarts Gezonde en mooie tanden zijn je hele leven belangrijk. Daarom moet je je gebit van jongs af goed verzorgen

Nadere informatie

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren

Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV Campus Stad Campus Melveren Psychiatrisch Ziekenhuis Asster RIZIV 720-991-10 Campus Stad Campus Melveren Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 01/01/2018 U kan als patiënt

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Infobrochure niet Belgisch verzekerde patiënten: geplande opname

Patiënteninformatie. Infobrochure niet Belgisch verzekerde patiënten: geplande opname Patiënteninformatie Infobrochure niet Belgisch verzekerde patiënten: geplande opname 2 Inhoud Inleiding... 4 Welke afspraken kan u maken met uw ziekteverzekeraar... 4 EU-onderdanen... 4 Een betalingsgarantie...

Nadere informatie

Attest van Immatriculatie

Attest van Immatriculatie Attest van Immatriculatie (model A) Attest van Immatriculatie (model A) Wat is het attest van immatriculatie? Het attest van immatriculatie ook wel «oranje kaart» genoemd, is een voorlopige verblijfsdocument

Nadere informatie

Met dit formulier kunt u als u met uw gezin in België woont een VOORLOPIGE toeslag op de kinderbijslag aanvragen als:

Met dit formulier kunt u als u met uw gezin in België woont een VOORLOPIGE toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: Mevrouw Mijnheer Met dit formulier kunt u als u met uw gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: - Langdurig werkloze (tenminste 6 maanden) - Zieke (tenminste 6 maanden) - Bruggepensioneerde

Nadere informatie

SOCIALE ZEKERHEID EN WERKEN IN HET BUITENLAND WAT MOET IK DOEN?

SOCIALE ZEKERHEID EN WERKEN IN HET BUITENLAND WAT MOET IK DOEN? Rijksdienst voor Sociale Zekerheid SOCIALE ZEKERHEID EN WERKEN IN HET BUITENLAND WAT MOET IK DOEN? 1. Uitzending naar landen van de Europese Unie (EU) Sinds 1 mei 2010 bepaalt de EG- Verordening 883/2004

Nadere informatie

Praktische informatie bij uw ziekenhuisopname

Praktische informatie bij uw ziekenhuisopname Praktische informatie bij uw ziekenhuisopname patiënteninformatie Op de sociale dienst in Sint-Augustinus en Sint-Vincentius werkt de sociaal administratief bemiddelaar. Zij geeft u informatie over wat

Nadere informatie

= Aanvraag van een verklaring van inschrijving of van een identiteitskaart voor vreemdelingen in de hoedanigheid van Zwitserse onderdaan

= Aanvraag van een verklaring van inschrijving of van een identiteitskaart voor vreemdelingen in de hoedanigheid van Zwitserse onderdaan KONINKRIJK BELGIË BIJLAGE 19 Bijlage 19 Bijlage 19 = Aanvraag van een verklaring van inschrijving of van een identiteitskaart voor vreemdelingen in de hoedanigheid van Zwitserse onderdaan GEMEENTE : REF.

Nadere informatie

INHOUD AFDELING 1 GRONDSLAGEN VAN HET SOCIAAL STATUUT

INHOUD AFDELING 1 GRONDSLAGEN VAN HET SOCIAAL STATUUT INHOUD AFDELING 1 GRONDSLAGEN VAN HET SOCIAAL STATUUT HOOFDSTUK 1... 3 EEN SOCIAAL STATUUT VOOR ONTHAALOUDERS... 3 1. Inleiding... 3 2. De Belgische sociale zekerheid: hoe werkt dat?... 3 3. Is een onthaalouder

Nadere informatie

AANVRAAG OM KRAAMGELD VOOR WERKNEMERS

AANVRAAG OM KRAAMGELD VOOR WERKNEMERS Acerta Kinderbijslagfonds vzw, Groenenborgerlaan 16, B-2610 Wilrijk Ons kenmerk: Aanspreekpunt: 078-15 92 99 contact.kbf@acerta.be, AANVRAAG OM KRAAMGELD VOOR WERKNEMERS MODEL E Met dit formulier vraagt

Nadere informatie