Samen sterk voor heel Delfzijl Verkiezingsprogramma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "www.cdadelfzijl.nl Samen sterk voor heel Delfzijl Verkiezingsprogramma 2014-2018"

Transcriptie

1 Verkiezingsprogramma

2 Samen staan we sterk... Het CDA Delfzijl presenteert met trots haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart a.s. In deze moeilijke periode met uitdagende problematiek, is de gemeente Delfzijl gebaat bij een partij die volwassenheid toont op het gebied van bestuurskracht. Besturen vanuit ervaring en kwaliteit is van groot belang. Het CDA is zo n echte bestuurspartij. Het CDA is dan ook beschikbaar voor een nieuw te vormen college van Burgemeester en Wethouders. Samenwerken met andere partijen staat daarbij hoog op onze agenda. Veel belangrijke beslissingen zijn in de afgelopen vier jaren doorgevoerd, maar ook in de komende jaren zullen nog vele belangrijke beslissingen genomen moeten worden. Het CDA wil hier graag op constructieve wijze aan bijdragen. Samen staan wij sterk voor heel Delfzijl. Ook in de Christendemocratie staat samenwerking hoog in het vaandel. Het Christelijk mensbeeld gaat er vanuit dat je niet alleen voor jezelf leeft, maar ook voor een ander. In de Bijbel staat: Heb uw naaste lief als uzelf. De mens heeft in de samenleving een eigen en een verantwoordelijke taak. Het gaat hierbij om menselijk geluk, menselijke waardigheid en wederzijds respect, veiligheid en geborgenheid, zorg voor elkaar en gemeenschapszin. In dit verkorte verkiezingsprogramma hebben wij bovengenoemde waarden vertaald naar de actuele politieke situatie in onze schitterende gemeente. Op de volgende pagina s vindt u enkele belangrijke thema s uitgelicht. Zo vindt u informatie over wonen en leven, economie, onderwijs, zorg en veiligheid. Maar ook onze standpunten aangaande actuele zaken, zoals de aardbevingen, werkgelegenheid en de op handen zijnde herindeling, vindt u terug in dit programma. Op onze website, vindt u nog veel meer informatie betreffende onze standpunten, kandidaten voor de gemeenteraad en actuele nieuwsartikelen. U mag nu en in de toekomst op ons rekenen, wij ook op u? Stem 19 maart a.s. CDA. Gert Brouwer Lijsttrekker CDA Delfzijl

3 Veiligheid Iedere inwoner van Delfzijl moet zich veilig kunnen voelen. De gemeentelijke overheid dient hiervoor te zorgen, in samenwerking met politie, Justitie en de brandweer. Dit kan door overlast tegen te gaan en maatregelen te treffen die criminaliteit en overlast kunnen voorkomen of beperken. Het CDA vindt dat ouders, scholen en maatschappelijke instellingen hier ook een rol bij moeten spelen. Wonen en leven Iedere inwoner van Delfzijl moet prettig kunnen wonen. Een gevarieerd aanbod van goede en betaalbare woningen is daarbij van belang. In het geval van sloop dient eerst voor een vervangende woning te worden gezorgd. Daarnaast dient een goede verhouding te bestaan tussen woningen voor starters, gezinnen en senioren. Aardbevingen moeten zoveel mogelijk worden voorkomen, hiervoor is bijzonder veel aandacht bij het landelijke CDA. Bij schade moeten de kosten maximaal vergoed worden. Het CDA wil zich inzetten om het woongenot in Delfzijl zo goed mogelijk in stand te houden, daarbij is het belangrijk dat voorzieningen en recreatie mogelijkheden op peil blijven. Dit betreft onder meer een gevarieerd winkelaanbod, het in stand houden van de openbare bibliotheek, cultureel centrum de Molenberg, het IVAK en diverse sportvoorzieningen. Groene en schone ruimten verfraaien de leefomgeving. Inwoners van Delfzijl kunnen ideeen aandragen om hun leefomgeving nog mooier te maken en als vrijwilliger betrokken worden bij het onderhoud. Het CDA vindt dat in ieder dorp en in iedere wijk een plaats moet zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zo de onderlinge band kunnen versterken.

4 Werken Het is belangrijk dat mensen een baan hebben en een vast inkomen. Door een goed vestigingsklimaat te creëren voor bedrijven, minder regelgeving en een goede bereikbaarheid, kan ook de gemeente haar steentje bijdragen om de werkgelegenheid te bevorderen. In dit kader is voor de gemeente Delfzijl en voor het CDA een verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Delfzijl van groot belang. Ook bij werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid kan de gemeente een belangrijke rol spelen. Arbeidsbemiddeling, aangepast werk en re-integratietrajecten via de bekende instanties kunnen hiervoor een oplossing bieden. Er moet in de gemeente Delfzijl voldoende ruimte zijn voor een vitaal landelijk gebied in combinatie met een gezonde agrarische sector. Daarnaast moet er goede afstemming zijn tussen het onderwijs en de werkgevers (bijvoorbeeld de industriële sector) om voor opleidingen te zorgen waar behoefte aan is. Onderwijs en jeugdzorg Kinderen zijn onze toekomst, gelukkig groeien de meeste kinderen op in een veilige en gezonde leefomgeving, waarbij familie en gezin een belangrijke rol spelen. Daar waar dit niet het geval is, moet hulp worden geboden. Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het CDA zal in Delfzijl nauwlettend in de gaten houden of dit moeilijke karwei goed wordt georganiseerd en uitgevoerd. Kinderen verdienen kwalitatief goed onderwijs en het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van de woon- en leefomgeving. Als het om basisonderwijs gaat is een school in eigen dorp of buurt erg fijn, maar haalbaarheid en kwaliteit van het onderwijs staan altijd voorop. Het is de kunst om hierin een goede balans en flexibiliteit te vinden. Het CDA vindt dat Christelijk en openbaar onderwijs bereid moeten zijn om samen een oplossing te vinden.

5 Ouderen Door relatief hoge welvaart en de toegenomen kwaliteit van de gezondheidszorg, leven ouderen steeds langer. Vele van hen zijn na de pensionering in allerhande maatschappelijke functies actief. Het CDA is verheugd met deze participatie en vindt het van groot belang dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en leven. Voor hen die hulp nodig hebben of vereenzamen heeft de gemeente een zorgtaak, waarbij ook nadrukkelijk gekeken moet worden wat famillie, buren en kennissen kunnen bijdragen. De gemeente moet goed communiceren met ouderen en hun organisaties, daarnaast is het van belang dat ouderen worden betrokken bij de discussie over woon- en zorgvoorzieningen en het beleid in het kader van de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning). Welzijn en sport Het CDA vindt dat zorg, welzijn en sport toegankelijk en makkelijk bereikbaar moet zijn voor alle inwoners van Delfzijl. Wij gaan uit van de zelfredzaamheid van mensen en als dat niet lukt moeten deze mensen geholpen worden. Mantelzorgers, vrijwilligers, de sociale dienst, de volkskredietbank en het werkvoorzieningsschap Fivelingo zijn bereid hierbij te helpen en spelen momenteel al een grote rol in dit proces. Als onmisbare schakels in onze samenleving verdienen vrijwilligers en mantelzorgers onze nadrukkelijke aandacht en waardering.

6 Alternatief voor het Delfzicht ziekenhuis Hoewel het ziekenhuis de naam Delfzicht niet meer draagt, weet u ongetwijfeld wat wij bedoelen. Het CDA betreurt het verdwijnen van dit ziekenhuis ten zeerste. Wij vinden dat er serieus gezocht moet worden naar alternatieven, zodat mensen voor specialistische zorg niet voortdurend moeten reizen. Het openhouden van een polikliniek zou voor het CDA een stap in de goede richting zijn. Betrouwbare gemeente Het CDA vindt het van groot belang dat de gemeente een betrouwbare partner is voor haar inwoners. De gemeente moet een transparant, solide en degelijk financieel beleid voeren. Daarnaast moet zij open staan voor vernieuwingen. Via diverse vormen van overleg dienen de inwoners van Delfzijl meer betrokken te worden bij nieuwe ontwikkelingen en beleid. Het CDA waardeert het dat inwoners mee willen denken, initiatieven van burgers dienen dan ook zeer serieus genomen te worden. Gemeentelijke herindeling Het CDA heeft in eerste instantie gekozen voor samenwerking met de gemeenten Appingedam, Loppersum en het havengedeelte van de gemeente Eemsmond. In navolging hierop is mede door het CDA besloten een onderzoek te laten doen naar uitbreiding met de gemeenten Eemsmond, Winsum, Bedum en de Marne. Dit onderzoek zal in 2014 worden afgerond. Het gehele proces rond de herindeling wordt door het CDA nauwlettend in de gaten gehouden. De positie van de gemeente Delfzijl speelt hierbij een belangrijke rol, waarbij de versterking van de gehele regio het uitgangspunt is. Het CDA stelt voorop dat de afstand tussen de inwoners van de gemeente Delfzijl en de gemeentelijke overheid niet te groot mag worden.

7 Alle 40 standpunten op een rij (Deze zijn NIET opgenomen in volgorde van belangrijkheid). 1. Een gemeente die de openbare orde handhaaft en overlast bestrijdt. 2. Het gedogen van maximaal één coffeeshop en wil handel in (soft-) drugs op straat hard aanpakken. 3. Het opstellen van preventief beleid voor Alcohol- en Drugsverslaving en hierbij de mogelijkheden van de verslavingszorg breed onder de aandacht brengen. 4. Het realiseren van ontmoetingsplaatsen in buurten, wijken en dorpen. 5. Het handhaven van voldoende groenvoorzieningen. 6. Het openbaar groen betaalbaar houden mede door het verkopen van groenstroken en bospercelen. 7. Het betrekken van mensen uit de wijken en dorpen bij de (jaarlijkse) planning en het onderhoud van groenvoorzieningen. 8. Wonen aantrekkelijk houden voor alle bewoners door een goed voorzieningenniveau. 9. Belanghebbenden betrekken bij ontwikkelingen en plannen door rondetafelgesprek ken, dorpenronden en bedrijfsbezoeken 10. Een actief beleid van de gemeente om een adequate woningmarkt te stimuleren, waarbij levensloopbestendige woningbouw /-aanpassing extra aandacht krijgt. 11. Creatief gebruik maken van de mogelijkheden die het Integraal Investerings Plan (I.I.P.) biedt. 12. Bouwplannen gaan vooraf aan sloopplannen, dat geldt ook voor de eventuele sloop van de Vennenflat. 13. Een actief beleid van de gemeente t.a.v. de gevolgen en risico s van de bodemdaling door de gaswinning in onze regio. 14. Er voor om de gemeentelijke gebouwen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. 15. Voor het stimuleren van energiebesparing en voor duurzame energieopwekking. 16. Een gezonde lokale economie om de werkgelegenheid maximaal te bevorderen. 17. Maatschappelijk betrokken ondernemen met veel aandacht voor jongeren, gezinnen en kwetsbaren. 18. Ruimte om te ondernemen. 19. Intensievere samenwerking van de Eems-Dollardhavens. 20. Vitaal landelijk gebied met een gezonde agrarische sector.

8 21. Stimulering van alternatieven bij functieveranderingen en herbestemming van leeg komende gebouwen. 22. Waarde toekennen aan de eigenheid van de dorpen en de dorpen betrekken bij besluitvorming. 23. Een goede infrastructuur van weg, water en spoorverbindingen. 24. Aandacht voor fietsroutes in de gemeente. 25. Voldoende openbaar vervoer, ook voor de inwoners van de dorpen. 26. Bereikbaarheid van boerderijen nu landbouwverkeer steeds zwaarder wordt. 27. Vervanging of tenminste vergroting van de zeesluizen van Delfzijl. 28. Ondersteuning voor ouders die onvoldoende in staat zijn hun kinderen goed op te voeden. Betrouwbare gemeente 29. Overlast van jongeren bestrijden door meer toezicht en het meer aanspreken op gedrag. 30. De gemeente heeft een zorgtaak voor ouderen die hulpbehoevend zijn of vereenzamen, samen met buren, kennissen en familie. 31. Bevordering van samenwerking tussen scholen 32. Het koesteren van de bestaande Culturele voorzieningen zoals het IVAK, de Molenberg en de Bibliotheek. 33. Aandacht voor cultuurhistorische gebouwen. 34. Steunstees in de plaatsen Delfzijl, Spijk en Wagenborgen. 35. Een goede gezondheidszorg in ons gebied en tenminste een polikliniek en een spoedeisende hulppost handhaven in Delfzijl. 36. Actieve armoedebestrijding en een passende schuldhulpverlening. 37. Ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers 38. Voldoende en betaalbare sportvoorzieningen. 39. Het verder ontwikkelen van contacten tussen burgers en gemeentelijke overheid om de leefbaarheid binnen onze gemeente te bevorderen. 40. Fusie met andere gemeenten uit onze regio om daarmee een sterkere positie van het Eemsdeltagebied te krijgen.

9 Onze eerste 6 kandidaten stellen zich voor Gert Brouwer (1964), woont in Wagenborgen en is manager thuiszorg bij Oosterlengte. Gert is in 2010 gekozen als lijsttrekker van het CDA en sinds die periode tevens fractievoorzitter in de gemeenteraad. Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart a.s. is Gert weer lijsttrekker van het CDA in Delfzijl. Bestuurskracht vanuit ervaring en kwaliteit staat voor Gert hoog in het vaandel, Delfzijl heeft stabiele politieke partijen nodig die kunnen werken aan de moeilijke problematiek in deze regio. Piet van Hoogdalem (1940), woont in Biessum en was jarenlang actief als internist in het Delfzicht ziekenhuis. Sinds 2006 is hij lid van de fractie van het CDA en tevens gemeenteraadslid. Na zijn carriere in het ziekenhuis werd Piet gevraagd of de politiek niet iets voor hem was, maar zeker weten deed hij het nog niet. In 2006 stond hij dan ook op een lage plaats op de kandidatenlijst. Maar danzij vele voorkeursstemmen was de raadszetel toch plotseling een feit. Gelukkig maar, want de politieke carriere is hem tot nu toe ook prima bevallen. Piet staat nr. 2 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Loek Komdeur (1946), woont in Delfzijl en is al jarenlang actief in het centrum van de havenstad met zijn eigen winkel. Loek is daarnaast al lange tijd actief in de politiek, sinds jaar en dag is hij actief betrokken bij het bestuur en de fractie van het CDA. Als rasechte ondernemer kent hij het centrum en de economische situatie van Delfzijl buitengewoon goed, op dit terrein staat hij de fractie van het CDA dan ook graag terzijde met zijn kennis en kunde. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart staat Loek op plaats 3 van de lijst.

10 Onze eerste 6 kandidaten stellen zich voor Wouter Schep (1964), woont in Holwierde en is in het dagelijks leven actief als agrarier, verbonden aan zijn eigen bedrijf. Wouter kent geen politieke geschiedenis, maar is al lange tijd actief als bestuurder voor het waterschap Noorderzijlvest. Als kersverse politicus houdt Wouter zich vanzelfsprekend bezig met de belangen voor de agrarische sector en richt hij zich uiteraard ook op de Noordelijke dorpen in onze gemeente. Wouter staat nr. 4 op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 19 maart. Allart Veentjer (1983), woont in Delfzijl en is in het dagelijks leven werkzaam als community manager bij KPN. Binnen het CDA is Allart al lange tijd actief, eerst als bestuurslid en later in de rol van secretaris van het bestuur en campagneleider. Zijn vakgebied is communicatie en in dat kader is Allart dan ook verantwoordelijk voor de website, social media en de interne communicatie met de leden. Als de Benjamin van de partij houdt Allart zich uiteraard bezig met de jongeren in de gemeente, daarnaast hebben onderwijs, cultuur en veiligheid zijn aandacht. Allart staat nr. 5 op de kandidatenlijst van het CDA. Nayma Loualidi (1975), woont in Delfzijl en is sinds kort lid en actief binnen het CDA. In het dagelijkse leven heeft Nayma een huiswerkinstituut, waar zij scholieren begeleid bij het maken van hun huiswerk en het voorbereiden op overhoringen en toetsen. Nayma is enthousiast en weet van aanpakken en daarmee een aanwinst voor het CDA. Met een ruime belangstelling op verschillende terreinen gunt ze de fractie van het CDA een frisse blik op de actuele politieke situatie van Delfzijl. Door de leden van het CDA werd zij onlangs met stip en unaniem op plaats 6 van de kandidatenlijst voor de verkiezingen geplaatst.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling College van B&W ( )

Portefeuilleverdeling College van B&W ( ) Portefeuilleverdeling College van B&W (2018-2022) 1. Programma Dichtbij en betrokken Portefeuillehouder Meedoen Bestuurlijke vernieuwing Dienstverlening Visie Kwaliteit dienstverlening Communicatie Visie

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Waar het CDA in De Marne voor staat:

Waar het CDA in De Marne voor staat: Waar het CDA in De Marne voor staat: 1 Samen leven: Mensen maken hun samenleving: Het CDA wil initiatieven uit dorpen steunen. Het is uw woonomgeving. 2 Verkeer: Aandacht voor verkeersveiligheid. Goede

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken

Keuzes voor een beter Lopik. Verkiezingsprogramma Diana Rooken Keuzes voor een beter Lopik Verkiezingsprogramma 2018-2022 Diana Rooken Voorwoord Het CDA is een brede volkspartij, geworteld in alle lagen van de samenleving. Daarom biedt deze partij plaats aan veel

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Woonstad Rotterdam Woonstad Rotterdam Onze missie Wonen in een stad waar je trots op kunt zijn. Woonstad Rotterdam heeft de ervaring en het vernuft om dat te realiseren. De mensen van Woonstad Rotterdam

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2018

Verkiezingsprogramma 2018 Verkiezingsprogramma 2018 Middelburg ChristenUnie, betrouwbaar en betrokken Waar staan we voor? De ChristenUnie staat voor christelijk-sociale politiek. Wij geloven in de God die zich in de Bijbel laat

Nadere informatie

Arnhem voor iedereen

Arnhem voor iedereen Arnhem voor iedereen Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Samenvatting verkiezingsprogramma Arnhem is een prachtige stad. Maar in onze stad hebben nog te veel

Nadere informatie

Onderzoek: Gemeenteraadsverkiezingen

Onderzoek: Gemeenteraadsverkiezingen Onderzoek: Gemeenteraadsverkiezingen Publicatiedatum: 7-3- 2014 Over dit onderzoek Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 7000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek,

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor.

Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor. Met deze verkiezingseditie informeren wij u over onze motivatie, rode draad en ons verkiezingsprogramma en stellen wij u onze 19 kandidaten voor. Gemeente Belangen Korendijk Gemeente Belangen Korendijk

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Continuïteit en stabiliteit geven zekerheid aan de inwoners van de gemeente Sluis Gemeenteprogramma CDA Sluis 2014 2018 SAMEN VERDER! 1 Voorwoord Door een goed financieel beleid en verbeterde onderlinge

Nadere informatie

Onderwerp: Advies Commissariaat voor de Media inzake lokale omroep voor Loppersum.

Onderwerp: Advies Commissariaat voor de Media inzake lokale omroep voor Loppersum. Raadsvergadering 26 november 2018 Nr.: 15 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Advies Commissariaat voor de Media inzake lokale omroep voor Loppersum. Portefeuillehouder: Wethouder drs. R.A.C. Slager. Ter inzage

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Best. Profielschets Burgemeester van Best

Profielschets Burgemeester van Best. Profielschets Burgemeester van Best Profielschets Burgemeester van Best 1 Voor Best. Met Best. Met Best gaat het goed. We zijn een gemeenschap met grote maatschappelijke betrokkenheid. Als gemeente met 30.000 inwoners maken we deel uit van

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving.

Het CDA staat voor : de kracht van de samenleving. Zelfbewust samen De kracht van Landerd Verkiezingsprogramma CDA Landerd 2014-2018 Het CDA staat voor : de menselijke maat. - Ieder mens vormt een onderdeel van de samenleving. Als deelnemers aan die samenleving

Nadere informatie

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG 2018-2022 INHOUD VOORWOORD ANNE VAN DEN HOEK 3 GELIJKE KANSEN 4 ONZE LEEFOMGEVING 5 KRACHT VAN DE INWONERS 6 ONZE LIJST 7 SLOTWOORD

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

Kandidatenlijst. U treft hier onze kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 aan. Graag stellen wij deze mensen aan u voor.

Kandidatenlijst. U treft hier onze kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 aan. Graag stellen wij deze mensen aan u voor. Kandidatenlijst U treft hier onze kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 aan. Graag stellen wij deze mensen aan u voor. Nr NAW-gegevens Persoonlijke noot Foto 1 Naam: C.M. (Marco) Verloop

Nadere informatie

Samen bereiken we meer!

Samen bereiken we meer! Samen bereiken we meer! Wij zijn een christelijke partij die naar een betere samenleving streeft. Een land ben en maak je Samen. Dit is ons verkiezingsprogramma zodat u een beter idee krijgt waar onze

Nadere informatie

Program Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013

Program Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013 Program 2014-2018 Vastgesteld in de ALV van 4 november 2013 Uitgangspunten Uit Nieuwe woorden, nieuwe beelden van Commissie Hertaling Uitgangspunten (2012): Publieke gerechtigheid Het CDA staat pal voor

Nadere informatie

Bewust Sociaal. Verkiezingsprogramma. SP Winterswijk

Bewust Sociaal. Verkiezingsprogramma. SP Winterswijk Bewust Sociaal Verkiezingsprogramma SP Winterswijk 2014-2018 Principes Ons leven wordt in belangrijke mate bepaald door de drang tot overleven. Wij zijn allemaal individuen met een eigen verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018 Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN Secretariaat: De Korenaar 21 5688 TS Oirschot Telefoon: 0499 479060 E mail: secretaris@vvdoirschot.nl Internet: www.vvdoirschot.nl Economisch herstel Verkiezingsprogramma 2014

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam

Eemsdelta ME. Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Eemsdelta ME Minder jongeren, meer kansen! Dossier jongerenparticipatie Appingedam Aanleiding De aanpak Draagvlak Bouwen Borgen Het project Eemsdelta ME is een initiatief van de gemeente Appingedam. De

Nadere informatie

ChristenUnie Den Helder 'MEER DAN IK'

ChristenUnie Den Helder 'MEER DAN IK' ChristenUnie Den Helder 'MEER DAN IK' Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei. (Jeremia 29:7) Vanuit deze

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010.

Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de lokale politieke partij Roerstreek Lokaal! voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010. Deze lokale politieke partij is voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam.

Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Een innovatieve samenwerking tussen Stichting Eerstelijnszorg Appingedam en gemeente Appingedam. Het is zover, de Damster Zorgbalie is gerealiseerd! Het bieden van tijdige, juiste en prettige ondersteuning

Nadere informatie

CDA Weststellingwerf. Visie en programma

CDA Weststellingwerf. Visie en programma CDA Weststellingwerf Visie en programma 2014 2018 HELDER GROEN Vertrouwen Verbinden Verantwoordelijkheid Visie Het CDA draagt het christelijk democratisch gedachtegoed uit. De samenleving staat hierbij

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA CDA VIANEN VERKIEZINGSPROGRAMMA 2010-2014 Vianen zelfstandig, sociaal en leefbaar Uitgangspunten. Uitgangspunten voor ons verkiezingsprogramma zijn de CDA - kernwaarden: gerechtigheid, solidariteit, gespreide

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66. D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar!

Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66. D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar! Verkiezingsprogramma D66 Heemskerk 2018-2022 Sterk in de IJmond Groen investeren Kracht uit optimisme D66 D66 Heemskerk krijgt het voor elkaar! Voorwoord Heemskerk heeft een sterke positie in de regio.

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Workshop Wijkeconomie

Workshop Wijkeconomie Workshop Wijkeconomie Workshop Wijkeconomie 1. JJJJJJJjjjj 1 Regie over eigen leven en omgeving Burgerkracht van klein tot groot 2 Monopolie op beleid naar de burger MANIFEST VAN ACTIEVE WIJKBEWONERS Gevraagd:

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel

Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel Formulier kandidaatstelling lijsttrekker Provinciale Staten verkiezingen 2015 in de provincie Overijssel Kandidaatstellingsformulier lijsttrekker Ondergetekende stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor

Nadere informatie

Bron: Barneveldse Krant

Bron: Barneveldse Krant Bron: Barneveldse Krant Lokaal Belang presenteert kernteam en visie: "Betrokkenheid, kwaliteit en kansen" do 18 mei 2017, 8:00 BARNEVELD - Lokaal Belang presenteert vandaag haar kernteam en haar visie:

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Partijprogramma

Partijprogramma Partijprogramma 2018-2022 Voorwoord Het Bestuur van Liberaal Heemskerk is blij en trots het partijprogramma en de speerpunten te kunnen presenteren. Het programma gaat over; HEEMSKERK VOOR ONS ALLEMAAL.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief Verkiezingsprogramma Oldambt Aktief 2014 Voor u ligt het verkiezingsprogramma van Oldambt Aktief. Met dit verkiezingsprogramma willen wij proberen om een plek in de gemeenteraad van Oldambt te krijgen

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een

Nadere informatie

Wij bundelen onze kennis en krachten om mensen met een woonwens én locaties met elkaar te verbinden.

Wij bundelen onze kennis en krachten om mensen met een woonwens én locaties met elkaar te verbinden. Wij bundelen onze kennis en krachten om mensen met een woonwens én locaties met elkaar te verbinden. Ieder mens woont ergens en heeft verstand van wonen. En niet iedereen wil op dezelfde manier of plek

Nadere informatie

V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A

V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A V E R K I E Z I N G S P R O G R A M M A 2018-2022 WESTSTELLINGWERFS BELANG UW BELANG! HEEFT U OOK GENOEG VAN POLITIEKE SPELLETJES? STEM WB! Wij staan voor eerlijke, laagdrempelige politiek waarbij wij

Nadere informatie

Seniorennetwerk. VVD BEL gemeenten

Seniorennetwerk. VVD BEL gemeenten Seniorennetwerk VVD BEL gemeenten Gemeenteraadsverkiezingen 2018 1 Seniorennetwerk VVD BEL gemeenten Pamflet - gemeenteraadsverkiezingen 2018-2022 Een platform, waar ouderen, VVD leden en ook niet leden,

Nadere informatie

Daarvoor gaat u naar Minters

Daarvoor gaat u naar Minters Opvoeden & Opgroeien Eigen functioneren & Relaties Een leefbare buurt Daarvoor gaat u naar Minters U weet zelf vaak het beste wat goed is voor uzelf of uw gezin. En u gaat voor goede raad of praktische

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF CDA AFDELING LOPPERSUM nr maart 2018

NIEUWSBRIEF CDA AFDELING LOPPERSUM nr maart 2018 1/4 VOORWOORD Hierbij de CDA Loppersum nieuwsbrief. Voor leden en belangstellenden. De volgende nieuwsbrief zal begin september verschijnen. Wil je over deze nieuwsbrief iets opmerken of zelf copy aanleveren,

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Natuurlijk... NUTH. NUTH... Natuurlijk DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO)

Natuurlijk... NUTH. NUTH... Natuurlijk DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO) DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING (WMO) Natuurlijk... NUTH NUTH... Natuurlijk Gemeente Nuth - Deweverplein 1 - Postbus 22000-6360 AA Nuth - 045-5659100 - www.nuth.nl VOORWOORD wethouder J.J.C van den

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Op eigen kracht. De Sociale Structuurvisie

Op eigen kracht. De Sociale Structuurvisie Op eigen kracht De Sociale Structuurvisie Sociaal Uniek Maak kennis met het gedachtegoed van gemeente Noordoostpolder! Vitaal Samen Eigen kracht! Gemeente Noordoostpolder vaart op eigen kracht. De inwoners

Nadere informatie

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma CDA Koggenland Verkiezingsprogramma 2018-2022 De samenleving zijn wij samen CDA Koggenland staat voor een gemeente waar het fijn wonen, goed werken en plezierig recreëren is. Daarom investeren we in voorzieningen

Nadere informatie

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is

Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Geluk is Iedereen doet mee Dorpen en wijken leefbaar Vrijwilligers aan zet Welzijnsdiensten in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel Welzijn MensenWerk ondersteunt groepen bewoners en organiseert activiteiten

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Kennis, innovatie en methodiekontwikkeling

Kennis, innovatie en methodiekontwikkeling Kennis, innovatie en methodiekontwikkeling Frontlijnsturing en uitvoering in de praktijk Situatie achterstandswijken (mensen) 60000 gezinnen leven langdurig in armoede 30000 gezinnen zijn omgevallen Gezin

Nadere informatie

Brief aan de gemeenteraad Oude gemeentehuis Muiden

Brief aan de gemeenteraad Oude gemeentehuis Muiden 1 Aan de fracties van de raad Gooise Meren, Geachte raadsleden, Als wijkraad Mariahoeve i.o. zijn wij van mening dat er onvoldoende naar ons is geluisterd met betrekking tot de plannen inzake het oude

Nadere informatie

Kandidatenboek lijsttrekkersverkiezing GR 2018

Kandidatenboek lijsttrekkersverkiezing GR 2018 Lijsttrekkersverkiezing Gemeenteraadsverkiezingen 2018 1 Woord van de voorzitter Aan de leden van D66 Alphen aan den Rijn 10 mei 17 Democraten! Terwijl in Den Haag hard word gewerkt aan de formatie van

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

Korte samenvatting verkiezings programma & presentatie 1 e tien kandidaten van AB 90

Korte samenvatting verkiezings programma & presentatie 1 e tien kandidaten van AB 90 Korte samenvatting verkiezings programma & presentatie 1 e tien kandidaten van AB 90 Terugblik Raadsperiode 2010-2014 Structuurvisie (visie voor 25 jaar) Actuele bestemmingsplannen Woningbouw in alle kernen

Nadere informatie

LOKAAL HALDERBERGE IS NET ALS U. ZOALS

LOKAAL HALDERBERGE IS NET ALS U. ZOALS LOKAAL HALDERBERGE IS NET ALS U. ZOALS Net als u vinden wij de directe leefomgeving van uzelf en uw gezin superbelangrijk. Net als u hebben wij niet zo n boodschap aan de landelijke politiek Net als u

Nadere informatie

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen

Slochteren: niet aan grenzen gebonden. Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Slochteren: niet aan grenzen gebonden Programma 2014-2018 Gemeenteraadsverkiezingen Afdeling PvdA Slochteren Slochteren, oktober 2013 Slochteren: niet aan grenzen gebonden Voor u ligt waarschijnlijk het

Nadere informatie

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s

Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Is Haaren ouderenproof? Aanvullingen van ouderen op de DOP s Drs. Sj. Cox PON Instituut voor advies, onderzoek en ontwikkeling in Noord-Brabant

Nadere informatie

Waardering van voorzieningen, vervoer en werk

Waardering van voorzieningen, vervoer en werk Waardering van voorzieningen, vervoer en werk Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Een afname van het inwoneraantal heeft gevolgen voor het voorzieningenniveau. Er zal immers niet

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

De vragen gaan over uw eigen situatie binnen de gemeente waarin u woont.

De vragen gaan over uw eigen situatie binnen de gemeente waarin u woont. Burgerpeiling Waar staat [gemeentenaam]? De vragen gaan over uw eigen situatie binnen de gemeente waarin u woont. In deze vragenlijst wordt gevraagd naar uw ervaringen met uw leefomgeving, en de inspanningen

Nadere informatie

Samen voor Zekerheid Verkiezingsprogramma PvdA Oosterhout voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Samen voor Zekerheid Verkiezingsprogramma PvdA Oosterhout voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Samen voor Zekerheid Verkiezingsprogramma PvdA Oosterhout voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Met trots presenteren wij u het nieuwe verkiezingsprogramma van de PvdA Oosterhout. Het is een programma

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie