Dienstverleningsdocument pensioenen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dienstverleningsdocument pensioenen"

Transcriptie

1 Dienstverleningsdocument pensioenen Dit document geeft een beschrijving van de diensten die FZM pensioenen voor u kan verrichten. Het geeft bovendien aan welke beloning wij hiervoor ontvangen. Contactgegevens Vestiging Leeuwarden Vestiging Groningen Kantoor : FZM Assurantiën FZM Assurantiën Adres : Verlengde Schrans 81 Petrus Campersingel 143 Postcode : 8932 NL 9713 AH Vestigingsplaats : Leeuwarden Groningen Telefoon : (058) (050) Fax : (058) (050) Internet : info@fzm-assurantien.nl Openingstijden : op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur. FZM Pensioenen is een handelsnaam van FZM Assurantiën BV. Kvk AFM Onze dienstverlening Onze dienstverlening is onderverdeeld in vier fases te weten inventariseren, adviseren, bemiddelen en beheren. Deze onderdelen sluiten op elkaar aan, maar staan in principe los van elkaar. Per onderdeel leest u wat wij voor u zullen doen. Inventarisatie Doel van de inventarisatie is het verzamelen van zoveel mogelijk relevante informatie. De tijd die wij hiervoor nodig hebben is afhankelijk van de hoeveelheid gegevens die voorhanden zijn, de informatie die u zelf aanlevert en wat er nog door ons moet worden aangevraagd. Wat kunt u van ons verwachten: Een degelijke uitleg geven over verschillende soorten pensioenen en/of levensverzekeringen Inventariseren van de wensen financiële situatie en (on)mogelijkheden Het verstrekken van zoveel mogelijk relevante informatie Het zo compleet mogelijk aanleveren van de documenten zoals door ons aangegeven Ons tijdig op de hoogte stellen van eventuele wijzigingen in uw persoonlijke omstandigheden

2 Advies Wij geven u een advies voor uw pensioen en/of verzekering. Voor het geven van dit advies verwachten wij van u dat u zo goed mogelijk aangeeft wat uw wensen zijn. Wij zullen vervolgens aangeven hoe deze wensen kunnen worden verwezenlijkt. Indien van toepassing zullen er meerdere mogelijkheden met u worden doorgenomen. Wat kunt u van ons verwachten: Het doornemen van de adviessamenvatting met eventueel bijbehorende documentatie Het geven van een aantal mogelijkheden om aan uw wensen te voldoen Het aan u uitleggen van de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden. Wij zullen hier, waar mogelijk, verschillende producten en/of maatschappijen aandragen Het zo volledig mogelijk aangeven van uw wensen Samen met de adviseur de adviessamenvatting doornemen Bemiddeling Hierbij verzorgen wij de aanvraag richting verzekeraars en controleren wij de offertes/polissen op juistheid, waarna de adviseur deze met u doorneemt. Na uw goedkeuring verzorgen wij: De aanvra(a)g(en) bij de verzekeringsmaatschappij De controle op de aan te leveren stukken De controle op de teruggekoppelde stukken (levensverzekering) Het aanleveren van alle documenten welke benodigd zijn voor de pensioen- en/of Levensverzekeringaanvraag Beheer Ook na afronding van het dossier kan het zijn dat u vragen heeft. Met deze vragen kunt u dan bij ons terecht. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er wijzigingen plaatsvinden in uw persoonlijke situatie welke van invloed zijn op uw pensioen. Wat kunt u van ons verwachten? Het verzorgen van de administratie van uw pensioen/verzekeringen Behandeling van vragen gedurende de looptijd U op de hoogte houden van ontwikkelingen in de markt. Dit doen wij middels onze e-newsletter. U kunt zich hiervoor aanmelden op onze website Wat verwachten wij van u? Het doorgeven van wijzigingen in uw persoonlijke situatie

3 Onze beloning Om tot een goed pensioenadvies voor u te kunnen komen, zal er een grondige inventarisatie van uw wensen en mogelijkheden worden gemaakt. Op basis van deze inventarisatie kunnen productoplossingen worden geselecteerd en afspraken worden gemaakt over de invoering en verdere begeleiding. Deze afspraken bepalen voor een belangrijk gedeelte de aard en omvang van onze werkzaamheden. Vaste vergoeding / uurtarief Onze dienstverlening op het gebied van pensioenadvisering wordt verricht op declaratiebasis. Dit betekent dat wij u de werkte uren of een vaste vergoeding in rekening brengen. Om tot een passend advies en een juiste begeleiding van de pensioenregeling te komen, wordt er binnen onze organisatie samengewerkt tussen de pensioenadviseur en de adviseur binnendienst. De tarieven ziet u in onderstaande tabel en zijn voor beide disciplines verschillend. Tarieven: Pensioenadviseur Adviseur binnendienst 125,- per uur incl. BTW 85,- per uur incl. BTW Advieskosten van externe adviseurs worden volledig in rekening gebracht. Op basis van onze ervaringen in de praktijk en het document inventarisatie pensioenadvies geven we de volgende inschatting van het aantal uren voor het pensioenadvies: Activiteit Nieuwe pensioenregeling collectief Verlenging bestaande pensioenregeling Pensioenregeling DGA ANW hiaat (zelfstandig) Second opinion pensioenregeling Onderhoud bestaande regeling Urenindicatie Tussen de 30 en 55 uur Tussen de 20 en 40 uur Tussen de 20 en 40 uur Tussen de 15 en 30 uur Tussen de 20 en 45 uur afhankelijk van omvang en werkzaamheden Optioneel zijn de volgende diensten: Groepspresentatie en uitleg 600,- Individuele toelichting en/of advies Per dagdeel 600,- Training en advies HR per dagdeel 600,- of per uur 125,- Overig in overleg Optionele activiteiten worden vooraf als zodanig aangegeven.

4 Provisie In verband met het provisieverbod op complexe producten per mogen wij tegenwoordig geen pensioenoplossingen meer afsluiten op basis van provisie. Echter pensioencontracten die afgesloten zijn voor het provisieverbod kunnen nog wel provisiedragend zijn als dat destijds is afgesproken als beloning. De provisie wordt door een verzekeraar aan ons betaald bij het verlengen van een pensioenoplossing. Deze vorm van provisie wordt ook wel doorlopende provisie genoemd. In onderstaande tabel treft u indicaties aan van de provisieregeling per 1000 premie: Pensioenoplossing Doorlopende provisie minimum/maximum Semicollectief 10,- / 120,- Collectief pensioen 10,- / 120,- ANW-hiaat 20,- / 100,- Arbeidsongeschiktheidpensioen 40,- / 40,- (Semicollectief is gebaseerd op een duur van 30 jaar) Een pensioenregeling vraagt onderhoud om up to date te blijven. Deze werkzaamheden nemen in omvang toe. Als de doorlopende provisie niet voldoende is voor deze werkzaamheden, dan maken wij hierover aparte afspraken met u. Indien het contract tussentijds wordt beëindigd of wordt voortgezet via een andere intermediair, dan stopt de doorlopende provisie.

5 Bevestiging van ontvangst dienstverleningsdocument pensioenen FZM Assurantiën BV Het is voor ons van belang vast te leggen dat dit dienstverleningsdocument aan u is uitgereikt. Wij vragen u daarom hieronder te tekenen voor ontvangst. Indien u deze per post toegestuurd heeft gekregen verzoeken wij u deze te retourneren middels ingesloten antwoordenvelop. Door het ondertekenen van deze ontvangstbevestiging geeft u aan, dat u het dienstverleningsdocument heeft ontvangen. Naam Straat/huisnummer Postcode/woonplaats Datum: Handtekening: