Dossier bluswatervoorziening / alternatieve oplossingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dossier bluswatervoorziening / alternatieve oplossingen"

Transcriptie

1 Dossier bluswatervoorziening / alternatieve oplossingen Productontwikkeling brandweer De dimensionering van het drinkwaterleidingnet is iets waar de brandweer (gemeente) beperkt invloed op kan uitoefenen. Uiteindelijk leidt dit tot een 'beschikbaarheidoverzicht' in uw gemeente. Net als bij een risico-inventarisatie bekijkt u waar u welke risico's kunt afdekken. Geconstateerd restrisico moet daarna aanleiding zijn om op zoek te gaan naar gelijkwaardige en/of alternatieve oplossingen. Enerzijds bekijkt u de mogelijkheden die secundaire en tertiaire bluswatervoorziening u biedt, anderzijds biedt productontwikkeling in de veiligheidsketen oplossingen. Het gaat dan om maatregelen in de sfeer van proactie, preventie, preparatie en repressie die nadelige gevolgen van verminderde aanwezigheid van leidingwater kunnen compenseren in de toekomst. In onderstaand overzicht staan een aantal factoren die een rol spelen bij de zoektocht naar alternatieve oplossingen. Ze zijn gebaseerd op een aantal uitgangspunten/stellingen. Factoren die een rol spelen brandverloop, vuurbelasting, compartimentering en repressieve technieken. Brandverloop Hoe sneller brand wordt ontdekt, des te sneller kun je interveniëren. Los van het feit of de brandweer water nodig heeft tijdens de repressie, is het altijd zinvol om oplossingen toe te passen die maken dat we sneller bij een incident kunnen zijn. De snelheid van het brandweeroptreden is een vitaal element in de kwaliteit van de repressieve brandweerzorg. Het effect van de brandbestrijding en de redding neemt af met elke minuut dat de aanval later wordt ingezet. In onderstaande brandcurve wordt dit belang duidelijk gemaakt.

2 (Uit: Leidraad Repressieve Basisbrandweerzorg / versie 2.0 / 05 september 2005) Figuur: Voorbeeld van een willekeurige brandkromme van een object (bron: TNO) Uit bovenstaande figuur blijkt dat wanneer een brand niet tijdig wordt beheerst er een vlamoverslag ( flash-over ) ontstaat. Na een dergelijke vlamoverslag zijn de overlevingskansen voor de aanwezigen in de desbetreffende ruimte vrijwel nihil. Evenals de brandkromme neemt ook de (brand)schade in de tijd exponentieel toe en is veel meer water nodig om de brand te blussen. Vanwege het bovenstaande, gelden er strakke regels voor de snelheid van het brandweeroptreden. De tijden die worden onderscheiden zijn uitruk- en opkomsttijden. Naast de brandkromme die aangeeft op welk moment in welk type gebouw een zogenaamde flash-over kan plaatsvinden is het brandbeveiligingsconcept van belang. In de vergunningverlening wordt er van uitgegaan dat, behoudens bijzondere voorwaarden, de brandweer binnen 30 minuten na aanvang van een brand ter plaatse is om de bestrijding ter hand te nemen. Op basis van ervaringscijfers en statistische gegevens is bekend dat de eerste 15 minuten verloren gaan aan de ontdekking van een vuur (zie detectie). Dat maakt dat de brandweerorganisatie nog circa 15 minuten (afhankelijk van type gebouw) beschikbaar heeft om een effectieve inzet te plegen. In deze 15 minuten moet de brandweer gealarmeerd worden, naar de kazerne rijden(vrijwilligers), omkleden, het voertuig bemensen en naar het incident rijden. Daar ter plaatse dient een eerste snelle verkenning uitgevoerd te worden en dient de bestrijding ter hand genomen te worden. Wil dat allemaal nog effectief kunnen, dan dient de brandweer in het merendeel van de gevallen binnen circa 8 minuten ter plaatse te zijn (soms sneller, bij grote ruimten soms minder snel) en heeft dan nog circa 7 minuten om ter plaatse een adequate inzet te plegen.

3 Detectie Naast de brand/rookdetectie die nu in uw gemeente wordt toegepast, zijn er wellicht (woon)gebieden waar u in samenspraak met gemeente, woningbouwverenigingen of bewonersverenigingen detectie kunt organiseren. Vuurbelasting De hoeveelheid brandbaar materiaal bepaalt in hoge mate de intensiteit van een brand. Hoe meer 'brandstof' bij brand betrokken raakt, des te meer blusmiddel zal uiteindelijk nodig zijn om de brand onder controle te krijgen en te blussen. De brandweer is slechts zeer beperkt in staat om te bepalen en vervolgens te controleren of grenswaarden worden overschreden. De brandklasse-indeling in het Bouwbesluit geeft bij wel richting bij nieuwbouw. Vervolgens bepaalt de gebruiker hoeveel brandbaar materiaal hij ín een gebouw onderbrengt. Compartimentering De weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag draagt in hoge mate bij aan het beheersbaar houden van brand. Het voorbeeld hieronder, geeft weer hoe tekortkomingen in de bouwconstructie aanleiding zijn voor een razendsnelle branduitbreiding. Hierdoor is vanaf het eerste moment de primaire bluswatervoorziening ontoereikend. De opbouwtijd van het grootschalig watertransport geeft vervolgens de brand alle tijd om uit te breiden. Toezicht van de gemeente op brandveilig (ver)bouwen kan er dus toe bijdragen dat branden beperkt van omvang blijven en er dus minder bluswater nodig is. Behoud winkelcentrum Bilgaard mission impossible Bron: gemeente Leeuwarden Het behouden van winkelcentrum Bilgaard tijdens de brand op 24 augustus was een mission impossible. Door een reeks oorzaken ontstond er binnen korte tijd een zeer grote brand die nagenoeg het gehele winkelcentrum in de as legde. Ondanks de grote repressieve inspanning ontstond binnen korte tijd forse schade. De brandweer heeft zijn werk goed gedaan; de voorbereiding op grote branden laat geen tekortkomingen zien. De repressie (brandbestrijding) was gedoemd te mislukken vanwege tekortkomingen in de bouwconstructie. Met name het ontbreken van compartimentering (goede brandwerende scheidingen) in de luifelconstructie en onvoldoende bouwkundige brandwerendheid tussen de winkels onderling waren debet aan de ongecontroleerde, snelle en onvoorziene branduitbreiding. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het onafhankelijk onderzoek naar de achtergronden van het verloop van de brand in winkelcentrum Bilgaard. Het onderzoek is in opdracht van de brandweer uitgevoerd door ir. Y.E. Suurenbroek, verbonden aan de Universiteit Twente en expert op het gebied van integrale brandveiligheid.

4 Repressieve technieken COBRA-brandbestrijdingstechniek Bij deze techniek wordt met behulp van een hogedruklans van buitenaf een aanvang gemaakt met de incidentbestrijding. Door de hoge druk van de lans kan deze door muren (tot een bepaalde dikte), deuren, daken en dergelijke heen ingezet worden. Water, met zijn koelende werking, wordt dan van buitenaf in de ruimte waar het brandt ingebracht waardoor de temperatuur (door de nevelwerking van hoge druk) zeer snel daalt. Daarna is een betere inzet in de ruimte mogelijk met minder nevenschade en met een hogere veiligheidsgraad voor het ingezette brandweerpersoneel. Met name in Zweden is deze techniek verder ontwikkeld. IFEX-brandbestrijdingstechniek Bij deze techniek wordt water onder druk op een brandhaard geschoten. Door de verneveling van de waterdruppels onder hoge druk neemt de koelende werking enorm toe en kan met veel minder nevenschade een incident bestreden worden. Het voordeel van minder waterverbruik is onder andere dat er met dezelfde hoeveelheid water op een TS langduriger gewerkt kan worden. Gebruik van schuim / toevoegen van additieven aan water Net als het grijswaterleidingnet is het toevoegen van additieven aan het bluswater feitelijk een alternatieve oplossing voor de primaire bluswatervoorziening. Door het toevoegen van additieven, bijvoorbeeld schuimvormende middelen aan het bluswater wordt de doordringbaarheid van het water verhoogd, het oppervlak van het water vergroot, en vindt afsluiting van zuurstof plaats, waardoor effectiever geblust kan worden en er per saldo minder bluswater nodig is. Het bluswaterverbruik wordt afhankelijk van het toegepaste middel tot een factor 7 lager. De werkwijze met betrekking tot de waterwinning is bij het gebruik van bluswater met additieven hetzelfde als bij het gebruik van traditioneel bluswater. Voor het opbrengen van het bluswater met additieven dient echter wel een iets andere werkwijze gevolgd te worden; het schuim moet niet alleen opgebracht maar ook onderhouden worden. In algemene zin kan gesteld worden dat blussen met schuim moeilijker is, dan het blussen met water. Gebruik van additieven bij vloeistofbranden is in eerste instantie geen oplossing om water te besparen. In veel gevallen is het doel van schuim om het vuur te verstikken en in mindere mate om te koelen. Het gaat hier dan om brandbare vloeistoffen die niet mengen met water waardoor de brandbare vloeistof gaat drijven op het water en er eerder sprake is van branduitbreiding dan van beperking.

5 Organisatorische oplossingen Autoriteit van pro-actie Vanzelfsprekend is de gemeente op de hoogte van de plannen van het drinkwaterleidingbedrijf bij een nieuwbouwproject. Op basis van het bestemmingsplan is een inschatting te maken van het brandrisico; in een woonwijk is die nu eenmaal anders dan op een industrieterrein. Ondanks dat het drinkwaterleidingbedrijf niet bij wet verplicht is om voor voldoende bluswater te zorgen, kan de lobby vanuit de gemeente en brandweer negatieve effecten wellicht beperken. In die zin is de brandweer er altijd bij gebaat om de relatie met het drinkwaterleidingbedrijf te onderhouden. Waterwagens brandweer Er zijn altijd locaties in uw verzorgingsgebied waar de waterwinning een probleem is. Op autosnelwegen of in het buitengebied kan een situatie ontstaan waar bij opschaling veel tijd gemoeid is met het opbouwen van grootschalig watertransport. Wanneer het niet mogelijk is om met derden een waakvlamovereenkomst te sluiten (zie mantelovereenkomst met derden), bieden waterwagens in eigen beheer wellicht een oplossing. Crashtenders Korpsen dicht bij een vliegbasis hebben over het algemeen wel afspraken gemaakt over bijstand aan de gemeentelijke brandweer buiten het luchthaventerrein. Bij de inzet van crashtenders is het goed te beseffen wat de meerwaarde is, maar vooral welke beperkingen er zijn. (zie voor praktijkvoorbeelden: nieuwsberichten) Het wegroepen van crashtenders op een locatie waar ze op uitruk staan leidt tot verlies aan branddekking. Op momenten dat het vliegveld operationeel is, hoort de luchthavenbrandweer ook paraat te zijn. Daarnaast zijn crashtenders ontworpen om heel snel, veel schuim (of water) op een object (vliegtuig/landingsbaan) te werpen ter tijdelijke beperking van een vloeibare koolwaterstofbrand. De voertuigen zijn erg groot, maar zijn voor het manoeuvreren in stadssituaties echter niet geschikt. Ze hebben een groot pompvermogen en relatief veel water aan boord (een e-one zo'n 12 cub.), maar dit is niet groot genoeg om een langdurige blussing te onderhouden. Ter vergelijking: grootschalig watertransport levert permanent 4 cub. per minuut. Het probleem met grote uitslaande branden is echter niet alleen de benodigde hoeveelheid water, maar juist het onvermogen om water in de vuurhaard op de juiste plek te krijgen. De crashtender biedt door zijn grotere worplengte wel meer mogelijkheden, maar daarmee is niet altijd gezegd dat het ook effectief is. Manuele brandbestrijding met straalpijpen biedt daartoe in de meeste gevallen betere mogelijkheden (zij het meestal eveneens onvoldoende). In sommige gevallen kan een inzet met een crashtender tot gevaarlijke situaties leiden. Blussing met crashtenders in combinatie met de binnenaanval is ten zeerste af te raden. Binnen optredende brandweerlieden kunnen geraakt worden, tijdelijke en niet gedoseerde grote hoeveelheden stoom kunnen ingezette eenheden in gevaar brengen, en de kracht van de waterkanonnen kan daken en constructies doen bezwijken.

6 GPS-techniek Drinkwaterleidingbedrijven hebben van alle (brand)kranen in hun verzorgingsgebied X- en Y-coördinaten. In combinatie met een geschikte onderliggende kaart is deze informatie ontsluitbaar voor de brandweer. Op zowel eerstelijns voertuigen als op voertuigen voor grootschalig watertransport kan deze informatie beschikbaar komen via mobiele dataterminals (MDT). Een stap verder gaat de combinatie van deze informatie met het Automatisch Voertuig Locatie Systeem (AVLS). Omdat zowel bekend is waar het voertuig zich bevindt als de locatie van een brand, gidst het systeem de eenheid naar de brand. De kaart geeft dan precies aan waar de dichtstbijzijnde brandkraan is. Input van X- en Y-coördinaten voor opstelplaatsen bij open water, maakt het mogelijk om uitrukvoertuigen direct te gidsen naar deze opstelplaatsen. Hierdoor kan bij de opbouw van grootschalig watertransport tijd worden bespaard. Mantelovereenkomst met derden Derden die beschikken over voertuigen met watertanks kunnen gevraagd worden beschikbaar te zijn voor assistentie bij brandbestrijding. Een voorbeeld hiervan is de overeenkomst met boeren in de zomer bij een verhoogd risico op natuurbranden.

7 Multidisciplinaire oplossingen Gecontroleerd uitbranden Afweging van de milieueffecten van vervuiling door bluswater en gecontroleerd uitbranden. Operationeel leidinggevenden hebben steeds meer de taak om de inzet van de brandweer te relateren aan de belangen van anderen. Het milieu kan er bij voorbeeld belang bij hebben dat wij op een andere wijze omgaan met brandbestrijding. Wanneer grote hoeveelheden sterk vervuild bluswater het oppervlaktewater instroomt, hebben we moreel gezien minimaal de plicht om hier rekening mee te houden. Ook wanneer vervuiling minder aan de orde is, zal er een afweging gemaakt moeten worden tussen gecontroleerd uit laten branden of ten koste van veel drinkwater toch blussen. Criteria om te blussen kunnen zijn wanneer schadebeperking aan de orde is. Een deel van een voorraad hooi die behouden kan blijven, lijkt voor ons niet zo waardevol, de boer denkt daar waarschijnlijk anders over. Zowel in het eerste als in het tweede voorbeeld is kennis en informatie noodzakelijk. Kennis die alleen verkregen wordt wanneer de brandweer meer ' empatisch vermogen' ontwikkelt en zich openstelt voor de belangen van anderen. Een brand is niet van de brandweer, maar de brandweer is er ten dienste van de maatschappij. Blusvijver Een veelvoorkomende oplossing is om een waterpartij op te nemen in een bestemmingsplan van een industrielocatie. Naast dat de vijver bruikbaar is voor de brandweer, voegt het een stuk natuur toe in een veelal industriële omgeving. De grote van een vijver kan dan aangepast zijn aan de bluswaterbehoefte van een voorspelbare situatie. Nadeel van een vijver die niet in verbinding staat met open water, is dat van onbeperkte levering geen sprake is. Bomkraters in Grafelijkheidsduinen leveren straks bluswater In februari gaat Landschap Noord-Holland vier bomkraters in de Grafelijkheidsduinen uitdiepen en vergroten. Hiermee worden twee vliegen in één klap geslagen. De sliblaag wordt verwijderd waardoor de natuur profiteert en tegelijkertijd krijgt de brandweer voldoende bluswater om bij brand in het duin zowel het gebied zelf als de omliggende woonwijken te beschermen. De aanleiding voor het project vormde het grote tekort aan bluswater bij de duinbrand in Door de werkzaamheden zal er enige overlast zijn voor fietsers en wandelaars in het gebied.

8 Waterreservoir Samen met bedrijven kan er worden overwogen om regen- of drinkwater op te vangen in bassins of silo's. Ook kunnen ondergrondse opslagreservoirs aangelegd worden die ook voor sprinkler systemen gebruikt kunnen worden. Bluswater in reservoirs dient wel geconditioneerd te worden zodat microbiologische vervuiling en verslijming wordt voorkomen. Tevens dient, afhankelijk van de gekozen materiaalsoorten en de waterkwaliteit (drinkwater verschilt door het land), gelet te worden op corrosie. Gespecialiseerde bedrijven bieden diverse filtratie, conditionerings- en corrosiebehandelingssytemen aan waarmee het bluswater dat vaak maandenlang stil in opslag ligt, op goede kwaliteit gehouden wordt. Brandweerkazerne in Soest efficiënt met water De gemeente Soest schreef een prijsvraag uit voor een ontwerp voor de nieuwe brandweerkazerne. Architect Jón Kristinsson kwam als winnaar uit de bus. Zijn visie sloot precies aan bij het ambitieniveau van de gemeente Soest. Kristinsson integreert duurzaamheid al vanaf de start van het ontwerp. Naast de brandweerkazerne van Soest is ondergronds een regenwateropslag geplaatst van liter. Het regenwater was bedoeld voor het vullen van brandweerwagens en voor de toiletten op de begane grond. Het regenwater wordt echter niet meer gebruikt voor het vullen van de brandweerwagens, omdat bleek dat regenwater de koppelingen van de slangen aantast. Het beschikbare regenwater wordt nu gebruikt voor het wassen van de auto's en de veegwagens van de gemeentelijke reinigingsdienst.

Verordening Brandveiligheid en hulpverlening

Verordening Brandveiligheid en hulpverlening Raadsbesluit nummer : Rb2009/05 Onderwerp : Verordening Brandveiligheid en hulpverlening De raad der gemeente Hulst gelet op; 1. artikel 1, tweede lid en artikel 12 van de Brandweerwet 1985, 2. artikel

Nadere informatie

Risico s bij brandbestrijding. Ricardo Weewer Strategisch adviseur/ plv commandant

Risico s bij brandbestrijding. Ricardo Weewer Strategisch adviseur/ plv commandant Risico s bij brandbestrijding Ricardo Weewer Strategisch adviseur/ plv commandant Congres Bouwkundige Brandpreventie 19 november 2008 Programma Enige achtergronden Brandweer in Nederland Standaard werkwijze

Nadere informatie

Toekomst Bluswaterbeleid. Gerda J. Bouma, NVBR Projectgroep Bluswater

Toekomst Bluswaterbeleid. Gerda J. Bouma, NVBR Projectgroep Bluswater Toekomst Bluswaterbeleid Gerda J. Bouma, NVBR Projectgroep Bluswater Toekomst Bluswaterbeleid Toegelicht volgens de nieuwe handreiking Bluswatervoorziening en Bereikbaarheid Nieuwe Handreiking: Bluswatervoorziening

Nadere informatie

Bloemendaal m.b.t. brandweerzorg, 14 mei 2015

Bloemendaal m.b.t. brandweerzorg, 14 mei 2015 Beleid Leden van de gemeenteraad t.a.v. de fractie van Hart voor Bloemendaal Datum : 30 juni 2015 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2015049096 Behandeld door : P. Eichhorn Doorkiesnummer : 023-5225565 Onderwerp

Nadere informatie

Strategie en tactiek bij natuurbrand

Strategie en tactiek bij natuurbrand Strategie en tactiek bij natuurbrand Oefenkaart 464C 464D 465C 465D Lesstof Bevelvoerder, Soorten Incidenten, hoofdstuk Natuurbrand Overige bronnen Syllabus Natuurbrand, maatwerkproduct voor VRBZO Inleiding

Nadere informatie

Integrale brandveiligheid toegelicht. Louis Cleef ROCKWOOL B.V.

Integrale brandveiligheid toegelicht. Louis Cleef ROCKWOOL B.V. Integrale brandveiligheid toegelicht Louis Cleef ROCKWOOL B.V. 1 Inhoud presentatie ROCKWOOL Group Trends Visie op de bouwregelgeving Kwaliteit in de gebouwde omgeving De ROCKWOOL Group De ROCKWOOL Group

Nadere informatie

NOTA RICHTLIJNEN T.A.V. BLUSWATER VOORZIENING

NOTA RICHTLIJNEN T.A.V. BLUSWATER VOORZIENING NOTA RICHTLIJNEN T.A.V. BLUSWATER VOORZIENING januari 2001 TROPA Pro-actie en bluswatervoorziening blz. 1 Inhoud Voorwoord 1 Inleiding 2 De richtlijnen ten aanzien van bluswatervoorzieningen 4 Achtergronden

Nadere informatie

VISIE BASISBRANDWEERZORG DEFINITIEF CONCEPT 18 SEPT. In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie

VISIE BASISBRANDWEERZORG DEFINITIEF CONCEPT 18 SEPT. In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie VISIE BASISBRANDWEERZORG DEFINITIEF CONCEPT 18 SEPT. In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie heeft Brandweer Gelderland-Midden een visie op basisbrandweerzorg ontwikkeld.

Nadere informatie

Kosten en opbrengst OMS. Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente

Kosten en opbrengst OMS. Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente Kosten en opbrengst OMS Resultaten onderzoek naar de kosten en opbrengst van het OMS in de regio Twente Inhoud Aanleiding onderzoek Cijfers OMS Twente Instrument kosten-baten analyse Maatschappelijke kosten

Nadere informatie

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Onderbanken d.d

Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Onderbanken d.d GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Onderbanken. Nr. 6943 21 januari 2016 Bluswaterbeleid Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Onderbanken d.d. 01.12.2015 Openbare bekendmaking

Nadere informatie

Rapportage advies externe veiligheid

Rapportage advies externe veiligheid Rapportage advies externe veiligheid Ontwerp bestemmingsplan Gochsedijk Siebengewald Gemeente Bergen Adviesaanvrager: Gemeente Bergen Datum: 14 april 2016 Status: Opgesteld door: Collegiaal getoetst door:

Nadere informatie

Project verbetering Bluswatervoorziening

Project verbetering Bluswatervoorziening Achterhoek Oost Berkelland Winterswijk Aalten Oost Gelre Project verbetering Bluswatervoorziening Berkelland 2013 VNOG 22 gemeenten 58 kazernes 800.000 inwoners 3.000 vierkante kilometers 400 beroepskrachten

Nadere informatie

groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO

groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO ADVIES Registratienummer: 1103 Betreft: Trefwoorden: WBDBO bedrijfspand Vastgesteld d.d.: 31 januari 2011 Status: groot brandcompartiment, handhaving, spiegelsymmetrie, WBDBO Definitief Postbus 30941 2500

Nadere informatie

4-2-2015. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. Tactiek en techniek Het aflegsysteem.

4-2-2015. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. Tactiek en techniek Het aflegsysteem. p.162 Lt. Geert DERLYN Aflegsysteem: - werken in teamverband - bevelvoerder bepaald tactiek - beslissing op basis van verkenning Aflegsystemen: bij brand technische hulpverlening I.G.S. 1 Eenheidscommando

Nadere informatie

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe Begroting 215 V Ą Vėiligheidsregio ^ Drenthe VOORWOORD Dit is d e t w e e d e b e g r o t i n g v a n V e i l i g h e i d s r e g i o D r e n t h e ( V R D ). Hierin is h e t v o l i e d i g e b u d g

Nadere informatie

De repressieve consequentie van een preventieve oplossing

De repressieve consequentie van een preventieve oplossing De repressieve consequentie van een preventieve oplossing Casus Maxum Megastore Brielle 16-5-2014 Ing. R. van den Dikkenberg MCDM 1 Inhoud presentatie Waarom onderzoek en onderzoeksvraag Kenmerken pand

Nadere informatie

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan.

dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. dekken. Het veiligheidsniveau geeft dus weer WAT het bestuur van de organisatie verwacht. De bestuurlijke uitgangpunten geven hier invulling aan. Veiligheidszorg geeft invulling aan de HOE-vraag en is

Nadere informatie

Brandweer Bedum. Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken. Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum

Brandweer Bedum. Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken. Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum Brandweer Bedum Commissie Algemene Bestuurlijke Zaken Rapportage en voortgang van de lokale Brandweer Bedum Koos Poelma Commandant Brandweer 10 mei 2012 Programma Prestaties brandweerzorg Bedum 2011 Risico

Nadere informatie

Ferwert, 28 mei 2013.

Ferwert, 28 mei 2013. AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Sector : I Nr. : 15/36.13 Onderwerp : Brandrisicoprofiel Veiligheidsregio Fryslân Ferwert, 28 mei 2013. 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio

Nadere informatie

Is vuur hetzelfde als brand? Vuur?! 19-2-2015. Programma. Voorlichting over brandveiligheid? De drie basiselementen

Is vuur hetzelfde als brand? Vuur?! 19-2-2015. Programma. Voorlichting over brandveiligheid? De drie basiselementen Voorlichting Brandveiligheid LTO VTC-Opsterland, 19 februari 2015 Programma Brandweer Fryslân Brand of vuur?! Actieplan stalbranden 2012-2016 Oorzaken van brand (top 3) Regelgeving brandveiligheid Voorzieningen

Nadere informatie

Specialisten van de VRU. Natuurbrandbestrijding: snelheid en slagkracht

Specialisten van de VRU. Natuurbrandbestrijding: snelheid en slagkracht Specialisten van de VRU Natuurbrandbestrijding: snelheid en slagkracht In de natuurrijke gebieden in het oosten van de provincie Utrecht zijn natuurbranden in droge tijden een reëel risico. Het is een

Nadere informatie

Gelijkwaardigheids oplossingen. Parkeergarage oppervlakte groter dan m2. Verschillende gelijkwaardige oplossingen:

Gelijkwaardigheids oplossingen. Parkeergarage oppervlakte groter dan m2. Verschillende gelijkwaardige oplossingen: Gelijkwaardigheids oplossingen Parkeergarage oppervlakte groter dan 1.000 m2 Verschillende gelijkwaardige oplossingen: Ventilatie: Conform praktijkrichtlijn van het LNB Conform NEN 6098 Sprinkler Compartimentering

Nadere informatie

Ondergeventileerde branden: Theorie en praktijk

Ondergeventileerde branden: Theorie en praktijk Ondergeventileerde branden: Theorie en praktijk De workshopleider ing. Lieuwe de Witte: lieuwe.dewitte@ifv.nl Brandweeracademie IFV: Onderzoeker/docent Adviseur Brandpreventie/FSE Programma workshop Introductie

Nadere informatie

Inleiding. Situering. De situering van het geplande asielzoekerscentrum is in onderstaande figuur weergegeven.

Inleiding. Situering. De situering van het geplande asielzoekerscentrum is in onderstaande figuur weergegeven. Notitie 2015.245.02-01: Beperkte verantwoording tijdelijk asielzoekerscentrum Jachthuisweg te Hardenberg Berg en Terblijt, 6 oktober 2015 1. Inleiding Men is voornemens een asielzoekerscentrum te vestigen

Nadere informatie

Een praktijkvoorbeeld van risicobenadering. Ing. F.P.H. (Frank) Jakobs Senior Sectormanager Brandveiligheid

Een praktijkvoorbeeld van risicobenadering. Ing. F.P.H. (Frank) Jakobs Senior Sectormanager Brandveiligheid Een praktijkvoorbeeld van risicobenadering Ing. F.P.H. (Frank) Jakobs Senior Sectormanager Brandveiligheid 1 Inhoud De casus De probleemstelling Wat is beheersbaarheid? Risicobenadering Onderzochte varianten

Nadere informatie

Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd?

Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd? Parkeergarage De Appelaar, iets geleerd? VEBON 2011 Alle rechten voorbehouden. Alle auteursrechten en databankrechten ten aanzien van deze uitgave worden uitdrukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten

Nadere informatie

Van regel- naar risicogerichte brandpreventie. Basisbrandweerzorg beheersen - bestrijden - normaliseren

Van regel- naar risicogerichte brandpreventie. Basisbrandweerzorg beheersen - bestrijden - normaliseren Van regel- naar risicogerichte brandpreventie Basisbrandweerzorg beheersen - bestrijden - normaliseren 1 Brandrisicoprofiel MT 1 MT 7 MT 2 Normaliseren Beheersen MT 6 VP MT 3 Bestrijden MT 5 MT 4 2 Brandrisicoprofiel

Nadere informatie

Nieuwe brandweervoertuigen voorzien van Druk Lucht Schuim systeem (DLS)

Nieuwe brandweervoertuigen voorzien van Druk Lucht Schuim systeem (DLS) Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 30 juni 2009 Registratienummer: 2009/28 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Nieuwe brandweervoertuigen voorzien van Druk Lucht

Nadere informatie

GEMEENTE ONDERBANKEN

GEMEENTE ONDERBANKEN RAADSVOORSTEL GEMEENTE ONDERBANKEN Onderwerp: bluswatervoorzieningen Gemeentebladnummer :2013/19 Behandelend ambtenaar : LEMANS, PATRICK Agendapunt : Portefeuille : ALGEMENE ZAKEN EN PARKSTAD Registratienummer

Nadere informatie

1. Kenmerken van een inzet bij brand. 2. Belangrijkste Risico's bij brandbestrijding. 3. Specifieke zaken voor Beeldvorming bij brandbestrijding

1. Kenmerken van een inzet bij brand. 2. Belangrijkste Risico's bij brandbestrijding. 3. Specifieke zaken voor Beeldvorming bij brandbestrijding Beeld-, oordeel- en besluitvorming bij brandbestrijding Oefenkaart Lesstof Overige bronnen 202A Beeld-, oordeel- en besluitvorming bij brandbestrijding Bevelvoerder, tekstboek Brandbestrijding Deel A-3

Nadere informatie

8th international conference for fire brigades in the high hazard industry 10 & 11 november 2015

8th international conference for fire brigades in the high hazard industry 10 & 11 november 2015 8th international conference for fire brigades in the high hazard industry 10 & 11 november 2015 Op 10 en 11 november jl. hebben wij (Maurice en Pauline) de achtste international conference for fire brigades

Nadere informatie

datum 17 maart 2015 project Aviko Steenderen brandveiligheid vestiging Arnhem uw kenmerk - versie 001

datum 17 maart 2015 project Aviko Steenderen brandveiligheid vestiging Arnhem uw kenmerk - versie 001 datum 17 maart 2015 project Aviko Steenderen brandveiligheid vestiging Arnhem betreft uw kenmerk - verwerkt door OL BR ons kenmerk F.2014.0682.03.N001 versie 001 contactpersoon ing. P.A. (Patries) Robijn

Nadere informatie

Grote brandcompartimenten: Uitbranden of ingrijpen?

Grote brandcompartimenten: Uitbranden of ingrijpen? Grote brandcompartimenten Een andere kijk op beheersbaarheid van brand Grote brandcompartimenten: Uitbranden of ingrijpen? ir Ruud van Herpen FIFireE Lector Brandveiligheid in de bouw 1 Grote brandcompartimenten

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 december 1998; overwegende dat:

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 december 1998; overwegende dat: De raad van de gemeente Moerdijk; gelet op; - artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van de Brandweerwet 1985, - artikel 8, tweede lid, van de woningwet; - artikel 8.11, derde lid, en 8.40 van de Wet milieubeheer

Nadere informatie

Het nieuwe denken van de brandweer.. Ook uw nieuwe denken?

Het nieuwe denken van de brandweer.. Ook uw nieuwe denken? Naar een brandveiliger samenleving.. Met minder brand, minder slachtoffers én minder schade Het nieuwe denken van de brandweer.. Ook uw nieuwe denken? Ricardo Weewer, Strategisch Centrum NVBR Netwerkdag

Nadere informatie

Blussen zonder water. Met afx- f ireblocker.

Blussen zonder water. Met afx- f ireblocker. Blussen zonder water. Met afx- f ireblocker. faster than f ire. Voorkom brandschade. Voorkom blusschade. Voorkom vervolgschade. Veilig. Voordelig. En goedgekeurd. Voorkom brand met af-x fireblocker. Brand

Nadere informatie

Dekkingsplan Brandweer Drenthe. Versie: 3 december 2013

Dekkingsplan Brandweer Drenthe. Versie: 3 december 2013 Dekkingsplan Brandweer Drenthe Versie: 3 december 2013 1 Inleiding en Aanleiding Op 1 oktober 2010 is, tegelijk met de Wet veiligheidsregio s (Wvr), het onderliggende Besluit veiligheidsregio s in werking

Nadere informatie

Wat je al met 4 niet kan!!! Pilot TS-4 Brandweer Utrecht Brandweer Amersfoort

Wat je al met 4 niet kan!!! Pilot TS-4 Brandweer Utrecht Brandweer Amersfoort Wat je al met 4 niet kan!!! Pilot TS-4 Brandweer Utrecht Brandweer Amersfoort Jan Hazeleger Kenny Essers Plv Hfd Repressie Chef Preparatie Utrecht Amersfoort 30/06/2008 1 Waar gaan we het over hebben Aanleiding

Nadere informatie

Het onderzoek. Ik zal de drie punten één voor één toelichten.

Het onderzoek. Ik zal de drie punten één voor één toelichten. Goedemorgen. Deze ochtend heeft de minister van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer het rapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid over de brand bij Chemie-Pack Moerdijk aangeboden. Ik

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bluswatervoorziening. Brandweer Midden- en West-Brabant

Beleidsnotitie Bluswatervoorziening. Brandweer Midden- en West-Brabant Beleidsnotitie Bluswatervoorziening Brandweer Midden- en West-Brabant Afdeling Proactie Preventie Datum november 2007 Opsteller: C.P. Hagenaars, Veiligheidsconsultent Brandveiligheid Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen?

Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen? Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen? ir Ruud van Herpen FIFireE Technisch directeur Nieman Lector Brandveiligheid in de bouw Nieman Groep Het natuurlijk brandconcept Uitbranden of ingrijpen?

Nadere informatie

Brandbeveiliging op maat werk voor dé specialist. 22 MAART 2007 sinds 1927

Brandbeveiliging op maat werk voor dé specialist. 22 MAART 2007 sinds 1927 Brandbeveiliging op maat werk voor dé specialist 22 MAART 2007 sinds 1927 Uitwerking praktijk case Hoe groot is het brandrisico s in mijn IT ruimten? Niet 0 en (flink?) groter dan in andere ruimten Worden

Nadere informatie

Innovatie Bluswatervoorziening

Innovatie Bluswatervoorziening Business Case Innovatie Bluswatervoorziening Pagina 1 van 61 Colofon Titel Business Case Project Innovatie Bluswatervoorziening Datum 19 oktober 2016 Versie 14.0 Status Definitief Opdrachtgever Dagelijks

Nadere informatie

Wat niet kan dat moet nog uitgevonden worden De volgende calamiteit staat voor de deur!!!!!.

Wat niet kan dat moet nog uitgevonden worden De volgende calamiteit staat voor de deur!!!!!. Zwolle, 27-11-2001. Gelijkwaardigheid en brandbeveiligingsconcepten Wat niet kan dat moet nog uitgevonden worden De volgende calamiteit staat voor de deur!!!!!. De veiligheid van gebruikers van een object

Nadere informatie

Handboek Schadebeperking bij repressief optreden

Handboek Schadebeperking bij repressief optreden Handboek Schadebeperking bij repressief optreden 1e druk, 4e oplage, april 2008 Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra Een aantal foto's in deze module is afkomstig van Jeroen Jazet, Ger van Leeuwen

Nadere informatie

Joost van Dijk HCPS bv. Namens VEBON afdeling rookbeheersing. praktijkdag parkeergarages' 12 juni 2013 STELLING

Joost van Dijk HCPS bv. Namens VEBON afdeling rookbeheersing. praktijkdag parkeergarages' 12 juni 2013 STELLING Joost van Dijk HCPS bv Namens VEBON afdeling rookbeheersing STELLING Is een parkeergarage ontworpen volgens de eisen genoemd in het bouwbesluit 2012 brandveiliger dan een parkeergarage ontworpen volgens

Nadere informatie

Regie op vernieuwde repressie

Regie op vernieuwde repressie Regie op vernieuwde repressie Op weg naar 2015 en verder. Opgesteld door: Versiebeheer Paul Weyling 1.0. 22-12-2012 Lucas de Lange Lucien Groenewegen Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toekomstperspectief

Nadere informatie

Industriële brandbestrijding

Industriële brandbestrijding Industriële brandbestrijding Het IFV bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de inhoud van dit tekstboek. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Brandpreventie in het bedrijfsleven

Brandpreventie in het bedrijfsleven Brandpreventie in het bedrijfsleven 1 artikel 52 van het ARAB Art.52.1.1 Onverminderd de andere wettelijke of reglementaire bepalingen ter zake, en onverminderd de bijzondere voorwaarden die bij de vergunningsbesluiten

Nadere informatie

Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen

Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen Toolbox-meeting Kleine blusmiddelen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Er zijn de laatste tijd veel nieuwe blusstoffen ontwikkeld. De

Nadere informatie

Warmond. aanleveren. Wij adviseren u de aanvraag te laten aanpassen en deze opnieuw ter beoordeling aan Brandweer Hollands Midden aan te bieden

Warmond. aanleveren. Wij adviseren u de aanvraag te laten aanpassen en deze opnieuw ter beoordeling aan Brandweer Hollands Midden aan te bieden Gemeente Teylingen Mevrouw J. Braam Postbus 149 2215 ZJ VOORHOUT Postadres Postbus 1123 2302 BC Leiden Telefoon (088) 246 5000 Fax (088) 246 5001 info@brandweer.vrhm.nl www.brandweer.nl/hollandsmidden

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam

ADVIES. Pagina 1 van 5. Adviescommissie Praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Postbus BV Rotterdam ADVIES Registratienummer: Betreft: Kantoorgebouw met sprinklerinstallatie Trefwoorden: Sprinkler, brandwerendheid op bezwijken, brandwerende coating, grootte brandcompartiment : Status: Definitief Adviesaanvraag

Nadere informatie

ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL

ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL ROCKWOOL BRANDOVERSLAG REKENTOOL Om snel een inschatting te maken van het risico op brandoverslag bij industriële hallen kunt u de ROCKWOOL brandoverslag Rekentool gebruiken. Hiermee kan de benodigde brandwerendheid

Nadere informatie

InnoVfoam B.V. Enterprise in foam firefighting innovations

InnoVfoam B.V. Enterprise in foam firefighting innovations InnoVfoam B.V. Enterprise in foam firefighting innovations InnoVfoam B.V. Enterprise in foam firefighting innovations Vragen over schuimblussystemen? Behoefte aan advies over het ontwerpen van een installatie?

Nadere informatie

Concept-raadsvoorstel. Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân. Aan: de Raad

Concept-raadsvoorstel. Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân. Aan: de Raad Concept-raadsvoorstel Plaats X, Datum X Onderwerp: Brandrisicoprofiel veiligheidsregio Fryslân Aan: de Raad 1. Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet veiligheidsregio s (Wvr) met het daaraan gekoppelde

Nadere informatie

Evaluatie optreden brandweer Kennemerland grote brand in een villa aan de Boekenroodeweg in Aerdenhout (gemeente Bloemendaal)

Evaluatie optreden brandweer Kennemerland grote brand in een villa aan de Boekenroodeweg in Aerdenhout (gemeente Bloemendaal) Evaluatie optreden brandweer Kennemerland grote brand in een villa aan de Boekenroodeweg in Aerdenhout (gemeente Bloemendaal) Inleiding In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 maart jl. heeft een grote

Nadere informatie

Waterschap en bluswatervoorziening. Presentatie door Niels Robbemont, beleidsadviseur calamiteitenzorg

Waterschap en bluswatervoorziening. Presentatie door Niels Robbemont, beleidsadviseur calamiteitenzorg 1 Presentatie door Niels Robbemont, beleidsadviseur calamiteitenzorg 2 waterschap Hollandse Delta is, naast Rijkswaterstaat en de waterbedrijven, één van de mogelijke leveranciers van bluswater op de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

Onderzoek naar Dynamisch risico-model brandverloop. Ing. Rijk van den Dikkenberg MCDM,

Onderzoek naar Dynamisch risico-model brandverloop. Ing. Rijk van den Dikkenberg MCDM, Onderzoek naar Dynamisch risico-model brandverloop Ing Rijk van den Dikkenberg MCDM, Onderzoeksvraag Verkrijgen van inzicht in het brandverloop met als achterliggende vraag of de huidige (standaard)brandkromme

Nadere informatie

WHITEPAPER WATERMIST. Whitepaper Watermist in draagbare blusmiddelen. Wim Kwakkenbos (Manager Technology SK FireSafety Group)

WHITEPAPER WATERMIST. Whitepaper Watermist in draagbare blusmiddelen. Wim Kwakkenbos (Manager Technology SK FireSafety Group) WHITEPAPER WATERMIST Titel: Auteur: Whitepaper Watermist in draagbare blusmiddelen Wim Kwakkenbos (Manager Technology SK FireSafety Group) Datum: November 2018 WATER - WONDERMIDDEL? Water is het oudste

Nadere informatie

Wilt u uw abonnement op OMS opzeggen? U kunt zich afmelden via uw account bij Siemens.

Wilt u uw abonnement op OMS opzeggen? U kunt zich afmelden via uw account bij Siemens. Motivatie voor aansluiting op openbaar meldsysteem (OMS) Wilt u uw abonnement op OMS opzeggen? U kunt zich afmelden via uw account bij Siemens. Denkt u dat er fouten in deze bijlage staan? Richt u zich

Nadere informatie

Achtergrond en definitie brandscenario

Achtergrond en definitie brandscenario Achtergrond en definitie brandscenario Er zijn vele definities van de term scenario in omloop, variërend van een filmscript tot een verhaal over een mogelijke toekomst. Een scenario is echter absoluut

Nadere informatie

Afwijken van dit advies? Kunt u het aan ons doorgeven als u besluit af te wijken van dit advies? Alvast hartelijk dank hiervoor.

Afwijken van dit advies? Kunt u het aan ons doorgeven als u besluit af te wijken van dit advies? Alvast hartelijk dank hiervoor. Gemeente Teylingen Afdeling Ruimte, Team Ruimtelijke Ontwikkelingen Mevrouw N. van Beek Postbus 149 2215 ZJ VOORHOUT Postadres Postbus 1123 2302 BC Leiden Telefoon (088) 246 5000 Fax (088) 246 5001 info@brandweer.vrhm.nl

Nadere informatie

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden

MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden MOED brandweer VNOG T.b.v. de 22 gemeenteraden ü Aanleiding MOED ü Algemene informatie brandweer in de veiligheidsregio ü Inhoud MOED ü Samenvatting uitspraken algemeen bestuur 1. Aanleiding MOED De wereld

Nadere informatie

Logistieke vrijheid door sprinklers. Technische kennis en vaardigheid geeft ons juist de ruimte om te manoeuvreren.

Logistieke vrijheid door sprinklers. Technische kennis en vaardigheid geeft ons juist de ruimte om te manoeuvreren. Logistieke vrijheid door sprinklers Technische kennis en vaardigheid geeft ons juist de ruimte om te manoeuvreren. Een terechte eis! Wanneer door brandschade niet aan de leveringsverplichtingen kan worden

Nadere informatie

Zin en onzin van de brandkromme. ing. R. van den Dikkenberg MCDM 22 april 2010

Zin en onzin van de brandkromme. ing. R. van den Dikkenberg MCDM 22 april 2010 Zin en onzin van de brandkromme ing. R. van den Dikkenberg MCDM 22 april 2010 Meerjarenprogramma verbeteren brandveiligheid van BZK: Heeft tot doel brandveiligheid in Nederland te verbeteren. Verbetering

Nadere informatie

Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening

Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening (Behorende bij bestuursafspraken gemeente Beverwijk met de Veiligheidsregio Kennemerland i.o.*) * De Veiligheidsregio Kennemerland

Nadere informatie

Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening 2004

Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening 2004 CVDR Officiële uitgave van Amersfoort. Nr. CVDR5121_1 5 december 2017 Verordening Brandveiligheid en hulpverlening 2004 Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening 2004 ALGEMENE BEPALINGEN Begripsbepalingen

Nadere informatie

Risico s voor hulpverleners; de repressieve inzet

Risico s voor hulpverleners; de repressieve inzet Presentatie voor Brandsymposium, 27 en 28 mei 2010 Risico s voor hulpverleners; de repressieve inzet René Hagen / Louis Witloks Lectoraat Brandpreventie 1 Rode draad presentatie Risicobenadering repressief

Nadere informatie

Bevelvoerder Werkboek

Bevelvoerder Werkboek Bevelvoerder Werkboek Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Nederland. Handreiking Opstellen Bluswaterbeleid

Nederland. Handreiking Opstellen Bluswaterbeleid Nederland Handreiking Opstellen Bluswaterbeleid 50 Inhoud Handreiking Opstellen Bluswaterbeleid Inhoud... 50 De status en het gebruik van de Handreiking Opstellen Bluswaterbeleid... 51 Inleiding... 53

Nadere informatie

Beleid bestaande bouw - beleidspakket. Kwaliteit brandveiligheid

Beleid bestaande bouw - beleidspakket. Kwaliteit brandveiligheid Beleid bestaande bouw - beleidspakket Kwaliteit brandveiligheid 1 Voorwoord In dit rapport zijn de door het gemeentebestuur vastgestelde pakketten met de brandveiligheidseisen voor bestaande gebouwen weergegeven.

Nadere informatie

Bijlage 11. Voertuigspecificaties

Bijlage 11. Voertuigspecificaties Bijlage 11 Voertuigspecificaties Inhoud Inleiding... 3 Benaming voertuigen... 3 Zeeuwse TS... 4 Slagkracht bij brand... 5 Inzetdiepte... 5 Tankinhoud... 5 Waterwinning... 6 Slagkracht bij HV... 6 Slagkracht

Nadere informatie

Manschap A Brandbestrijding

Manschap A Brandbestrijding Manschap A Het IFV bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de inhoud van dit tekstboek. Een aantal foto's uit dit boek is afkomstig van www.fotoserver.nl Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Brand in een garage. www.belfor.com www.belfor.nl www.belfor-technology.nl. Mijn naam is Leo Mulder. COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland

Brand in een garage. www.belfor.com www.belfor.nl www.belfor-technology.nl. Mijn naam is Leo Mulder. COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland Brand in een garage. En dan? Mijn naam is Leo Mulder COO van BELFOR en BELFOR Technology Nederland Even voorstellen 1 De BELFOR Groep is dé specialist op het gebied van sanering na calamiteiten BELFOR

Nadere informatie

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer

Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Onderwerp Consultatie incidentrisicoprofiel en dekkingsplan brandweer Portefeuillehouder van der Zwan Datum collegebesluit 1 maart 2016 Opsteller H. Tanja Registratie GF16.20022 Agendapunt 14 Voorstel

Nadere informatie

Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn.

Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn. Belangrijkste informatie Het dekkingsplan is een wettelijk verplicht plan dat aangeeft hoe snel de brandweer na de melding van een brand bij een object kan zijn. Het bestuur van de VRK zet kanttekeningen

Nadere informatie

Brandbestrijding voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen. Oefening

Brandbestrijding voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen. Oefening Brandbestrijding voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen Oefening Doel Basisbrandweerzorg Brandbestrijding en bevelvoerder (ploeg) Frequentie: minimaal 2 keer een oefenkaart uit serie 500 per oefencyclus

Nadere informatie

Brandbestrijding voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen. Oefening

Brandbestrijding voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen. Oefening Brandbestrijding voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen Oefening Doel Basisbrandweerzorg Brandbestrijding Ploeg; manschappen, manschap b(optioneel) en bevelvoerder Frequentie: minimaal 2 keer een oefenkaart

Nadere informatie

RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4

RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4 RAPPORTAGE DEKKINGSPLAN VERSIE 0.4 [vul hier een korte uitleg in zoals: In het kader van het project Doorontwikkeling Repressieve Organisatie heeft Brandweer Gelderland- Midden een visie op basisbrandweerzorg

Nadere informatie

MAATWERK: blussysteem voor de bijzondere BRANDRISICO S in het hart van úw onderneming

MAATWERK: blussysteem voor de bijzondere BRANDRISICO S in het hart van úw onderneming MAATWERK: blussysteem voor de bijzondere BRANDRISICO S in het hart van úw onderneming JAN DE BRUIN (adviseur blussystemen) PIETER BIKKER (drs ing, manager blussystemen) 22 MAART 2007 Uitwerking praktijk

Nadere informatie

Beschrijving. Brandventilatie vs. Sprinkler in parkeergarage. Advies Definitief

Beschrijving. Brandventilatie vs. Sprinkler in parkeergarage. Advies Definitief Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, overige gebruiksfunctie, NEN 6098, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, sprinkler, brandbestrijding, parkeren Datum: 31 januari 2017 Status: Definitief Beschrijving

Nadere informatie

Natuurbrandbestrijdingsplan. Brandweer Midden- en West-Brabant. Vastgesteld RMT Vastgesteld CC26 Vastgesteld PPOV : 10 december 2007

Natuurbrandbestrijdingsplan. Brandweer Midden- en West-Brabant. Vastgesteld RMT Vastgesteld CC26 Vastgesteld PPOV : 10 december 2007 Natuurbrandbestrijdingsplan Vastgesteld RMT Vastgesteld CC26 Vastgesteld PPOV : 10 december 2007 Natuurbrandbestrijdingsplan 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Indexering van natuurbrand gevaar... 4

Nadere informatie

Welkom bij: Brandveilig bouwen en verbouwen

Welkom bij: Brandveilig bouwen en verbouwen Welkom bij: Brandveilig bouwen en verbouwen Niels van de Pol of Wim Verburg, SBR Initiatief van: Mogelijk gemaakt door: Initiatief van: BouwLokalen Regionale kennisoverdracht op tien locaties Actuele onderwerpen

Nadere informatie

Deurprocedure. Voor binnentreden pand: schuimmengsel controleren. Controleer de deur, alleen bij een warme deur deurprocedure toepassen.

Deurprocedure. Voor binnentreden pand: schuimmengsel controleren. Controleer de deur, alleen bij een warme deur deurprocedure toepassen. Deurprocedure Voor binnentreden pand: schuimmengsel controleren. Controleer de deur, alleen bij een warme deur deurprocedure toepassen. De positionering : nr. 2 moet gedekt wordt door de deur (bij toe

Nadere informatie

Brandweer Amsterdam-Amstelland

Brandweer Amsterdam-Amstelland Brandweer Amsterdam-Amstelland Behulpzaam Deskundig Daadkrachtig Advies Externe Veiligheid Bestemmingsplan Nieuw Sloten In Amsterdam Referentie: 25/RoEv-215 Datum: 29 september 215 Behandeld door: F. (Ferry)

Nadere informatie

Brand en explosiegevaar

Brand en explosiegevaar Brand en explosiegevaar Door brand en explosie tijdens werkzaamheden vallen er jaarlijks tientallen doden en gewonden. Dus moet je brand en explosies zien te voorkomen. Mede doordat deze zeer onvoorspelbaar

Nadere informatie

DH 1. FPS, Edward Huizer (08 10 09) Symposium Risicobewustzijn bij gebouwbranden 01 53. Onderwerpen:

DH 1. FPS, Edward Huizer (08 10 09) Symposium Risicobewustzijn bij gebouwbranden 01 53. Onderwerpen: DH FPS, ward Huizer (08 0 09) 0 53 HS 0 INLEIDING Opbouw presentatie Programmaoverzicht Inleiding (uitleg FPS IVS) 6 Onderwerpen: Strategie: offensief of defensief IVS scenarioanalyse brandverloop eamresultaten

Nadere informatie

Brandpreventie in Het Nieuwe Rijksmuseum in relatie tot beveiliging monument en collectie

Brandpreventie in Het Nieuwe Rijksmuseum in relatie tot beveiliging monument en collectie Brandpreventie in Het Nieuwe Rijksmuseum in relatie tot beveiliging monument en collectie Ir. B.H.G. (Björn) Peters Senior Adviseur Brandveiligheid, DGMR Den Haag Brand in Monumenten, 1 Uit de pers Brand

Nadere informatie

Handleiding brandveiligheidtraining Arduin

Handleiding brandveiligheidtraining Arduin Inleiding: Alle medewerkers van Arduin hebben van het bedrijf T.S.A. een brandveiligheidtraining gehad. Het doel hiervan was, dat een ieder binnen Arduin weet wat hij/zij wel of beter niet kan doen in

Nadere informatie

Optimale veildigheid: Fire Defender is inzetbaar zonder manschappen tijdens gebruik.

Optimale veildigheid: Fire Defender is inzetbaar zonder manschappen tijdens gebruik. Fire Defender Omschrijving De Fire Defender is een nieuw en veelzijdige waterscherm. De Fire Defender is speciaal ontwikkeld voor de inzet van een waterscherm over grote afstand met uitzonderlijk veel

Nadere informatie

Raadsstuk. Telefoonnummer

Raadsstuk. Telefoonnummer Raadsstuk Onderwerp Toekomstbestendige bluswatervoorziening Nummer 2019/294616 Portefeuillehouder Wienen, J. Programma/beleidsveld 6.3 Openbare orde en veiligheid Afdeling VH Auteur Beers, P. van Telefoonnummer

Nadere informatie

11 PREVENTIE II 12 ONVEILIGE PLEKKEN 13 AANVULLENDE VRAAG ONVEILIGE PLEKKEN. pagina 31. Komt het wel eens voor dat u:

11 PREVENTIE II 12 ONVEILIGE PLEKKEN 13 AANVULLENDE VRAAG ONVEILIGE PLEKKEN. pagina 31. Komt het wel eens voor dat u: PREVENTIE II Komt het wel eens voor dat u:. s avonds of s nachts niet open doet, omdat u het niet veilig vindt? 2. in uw eigen buurt omloopt of omrijdt om onveilige plekken te vermijden? 3. uw kind(eren)

Nadere informatie

Brandveiligheid: jachthavens & stalling pleziervaartuigen

Brandveiligheid: jachthavens & stalling pleziervaartuigen Brandveiligheid: jachthavens & stalling pleziervaartuigen Rinus Corbijn 1 Doemscenario? 2 1 Handreiking Opdracht Management Bureau Zeeland, Eenduidige regelgeving voor: Jachthavens, Buitenstalling, Binnenstalling,

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 april 2007, bijlage nr. : 24-2007;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 april 2007, bijlage nr. : 24-2007; 07.0003314 De raad van de gemeente Son en Breugel; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 april 2007, bijlage nr. : 24-2007; gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel

Nadere informatie

Inzicht in de activiteiten die brandweer Maas en Waal verricht voor de gemeente Beuningen.

Inzicht in de activiteiten die brandweer Maas en Waal verricht voor de gemeente Beuningen. Lokaal pakket brandweerzorg Dienstenboek brandweer Maas en Waal voor de gemeente Beuningen Inzicht in de activiteiten die brandweer Maas en Waal verricht voor de gemeente Beuningen. Bijlage bij de dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

SAHARA-rapport. Een kritische beschouwing van bluswater in Nederland.

SAHARA-rapport. Een kritische beschouwing van bluswater in Nederland. SAHARA-rapport Een kritische beschouwing van bluswater in Nederland. Ynsight - Suurenbroek Consultancy BV Namenstraat 14 7559 NX Hengelo Gsm. +31 (0) 6 206 79 899 Fax. +31 (0) 74 278 1870 E-mail suurenbroek@ynsight.nl

Nadere informatie

Operationele grenzen basisbrandweerzorg

Operationele grenzen basisbrandweerzorg Operationele grenzen basisbrandweerzorg 0.05 Ter voorbereiding op de komst van de Landelijke meldkamerorganisatie Taskforce Meldkamer- Repressie Versie: 0.3 Vastgesteld TF 17 januari 2014 Colofon Het Veiligheidsberaad

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement y. Functie specialist brandpreventie Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub y Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES

Beschrijving. Adviesvraag ADVIES ADVIES Registratienummer: Betreft: Onderbouwing gelijkwaardigheid sprinkler Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, industriefunctie, NEN 6060, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, compartimentering, loopafstand, sprinkler

Nadere informatie

Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening brandweer Onderbanken

Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening brandweer Onderbanken CVDR Officiële uitgave van Onderbanken. Nr. CVDR58364_1 8 mei 2018 Verordening Brandveiligheid en Hulpverlening brandweer Onderbanken De raad der gemeente Onderbanken, gelet op artikel 1, tweede lid en

Nadere informatie