NIEUWSBRIEF september 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF september 2014"

Transcriptie

1 Stichting CNME 't Pakhuis, Boelenhamsestraat 7, 6672 MC HEMMEN, tel Website: 1 Openingstijden: maart t/m oktober: november t/m februari: zaterdag en zondag van uur alleen zondag geopend van uur VAN DE REDACTIE Dit exemplaar van onze nieuwsbrief is voor het eerst in haar, inmiddels, lange bestaan niet meer geredigeerd door Lia Rüger. Zij heeft deze taak zowat 3 jaar vakkundig en uiterst contentieus op zich genomen en uitgevoerd. In feite is zij de uitvinder van dit voor t Pakhuis zeer belangrijke communicatiemiddel. Vanaf nu zullen Liselotte Tap, die onlangs tot het bestuur is toegetreden maar daarover meer in deze editie, en Ton Janssen haar taak overnemen. Lia, nogmaals hartelijk dank voor het vele en goede werk dat je voor t Pakhuis hebt gedaan. Wij zullen proberen de door jou gecreëerde traditie voort te zetten. De Nieuwsbrief zal vanaf nu iedere drie maanden verschijnen. De volgende editie is dus rond 1 december 2014 te verwachten. Reacties van onze lezers zijn altijd welkom op ons adres: info@pakhuishemmen.nl. VAN HET BESTUUR door Ries Euser Open Dag zaterdag 13 september uur Open Dag in t Pakhuis op zaterdag 13 september. Op zaterdag 13 september van tot organiseren wij een open dag. Op deze dag is ook de jaarlijkse appelplukdag in de achter t Pakhuis gelegen boomgaard met hoogstam fruitbomen. Velen hebben daar een boom geadopteerd. t Pakhuis gaat een aantal veranderingen in haar activiteiten doorvoeren en wij willen graag veel mensen, jong en oud, hiermee laten kennismaken. Zo is er een GPS wandeling over het landgoed waarbij we voor de deelnemers onderweg verschillende stops (activiteiten) hebben. Deze wandeling die men zelfstandig of in groepjes kan doen, start vanaf het Pakhuis daar is ook de finish. Tijdens de stops zijn er allerlei opdrachten voor zowel volwassenen als kinderen. De start is tussen en uur. Uiteraard is er iets te drinken en daarbij wat lekkers. In t Pakhuis hebben we een expositie met een quiz over de teelt van appels. Er is ook een diapresentatie van oude appelrassen. Een imker geeft een demonstratie honingslingeren. Een aantal andere imkers vertellen over de bijenhouderij in de bijenstal achter ons gebouw. Uiteraard verkopen onze imkers eigen honing en zelfs walnotenolie! Evenals in andere jaren bakken we appelflappen, die daarna heerlijk vers kunnen worden gegeten. Misschien zullen we zelfs de gelegenheid hebben om creatief met pompoenen te zijn. Deze dag is dus de start van een iets andere opzet van t Pakhuis. Wij zullen vanaf oktober iedere 4 e zondag van de maand een wandeling organiseren, soms zal deze wandeling een bijzonder thema hebben,

2 2 dat kan aansluiten bij de expositie die op dat moment in t Pakhuis te zien is. Dat zullen 4 tentoonstellingen per jaar zijn. Op deze wijze hopen we meer mensen voor t Pakhuis te interesseren. Omdat deze extra activiteiten ook extra geld gaan kosten starten we een actie om Vrienden van t Pakhuis te werven. In een folder die we deze dag zullen uitreiken worden daarover meer details gegeven. Wij hopen op deze wijze voldoende donateurs te werven om onze activiteiten te kunnen bekostigen. In ieder geval zullen onze Vrienden altijd op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten en zij zullen gratis toegang hebben. Wij hopen U op zaterdag 13 september te mogen ontvangen. NIEUW BESTUURSLID Ik stel mij graag even voor als nieuw bestuurslid van het CNME t Pakhuis. Ik ben Liselotte Tap, 43 jaar oud en sinds kort woon ik weer in Hemmen. Ik ben geboren en getogen in Hemmen op de Boelenham en het was voor mij erg bijzonder na 25 jaar terug te keren. In deze 25 jaar heb ik Chinees gestudeerd in Leiden, Media en Cultuur gestudeerd in Amsterdam, gewoond in Utrecht en Deventer, gewerkt als communicatieadviseur en veel gereisd over de wereld. Eind december zijn mijn man Frank Schimmelpennink en ik Brasserie Heerlijkheid gestart aan het Kerkplein. Toen ik de vacature zag voor bestuurslid PR en communicatie voor t Pakhuis heb ik direct gereageerd. Met mijn ervaring op communicatiegebied en mijn kennis van Hemmen hoop ik een goede invulling te geven aan mijn functie. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de verschillende initiatieven in Hemmen zich met elkaar verbinden. Op deze manier kunnen we elkaar versterken en wordt Hemmen nog een stukje mooier.

3 3 NACHTVLINDERAVOND In verband met de weersomstandigheden ging de vlinderavond op vrijdag 22 augustus niet door. In plaats daarvan wordt deze avond georganiseerd op vrijdag 12 september om uur in t Pakhuis. Dan zal de familie Jager zal ons laten kennismaken met de vlinders van de nacht. Jong en oud zijn welkom. De avond begint met een informatieve dialezing over nachtvlinders. Aansluitend is er een korte wandeling de Kasteeltuin. Daar worden vlinders gelokt en gevangen. Hulpmiddelen daarbij zijn een wit laken, een grote UV-lamp en de lichtval, een speciale houten vangkist. Nachtvlinders vliegen in het donker, maar komen op licht af Vlinders gebruiken het licht van de maan om in het donker de weg te vinden. Met het witte laken en de lamp maken we als het ware onze eigen maan. De vlinders komen op het licht af en gaan zelf de lichtval in waar ze zich verstoppen in en onder eierdozen. Andere komen op het witte laken zitten. Op deze manier is er alle gelegenheid de vlinders te bekijken, natuurlijk met deskundige uitleg. De lamp blijft de hele nacht branden. Rond 23.oo uur wandelen wij in het donker terug naar t Pakhuis. Een zaklamp kan dan handig Op zaterdagmorgen 13 september om 8.00 uur is iedereen weer welkom in de Kasteeltuin om te bekijken wat er in de loop van de nacht gevangen is. De vlinders worden natuurlijk weer losgelaten. De toegang voor deze avond bedraagt 3, - maar is, uiteraard, gratis voor vrijwilligers. Als de weersomstandigheden ons toch weer in de steek laten zullen wij dat op onze website vermelden. Het is daarom verstandig even te kijken voordat U naar ons Pakhuis vertrekt. De expositiecommissie.

4 4 BIJDRAGE CULTUURHISTORIE door Ton Janssen Een van de oprichters van CNME t Pakhuis was de Historische Kring. In de nieuwsbrief zullen we daarom ook aandacht schenken aan onderwerpen die over de streekgeschiedenis gaan. DS. O.G. Heldring drankbestrijder van het eerste uur Velen kennen Ds. Heldring van de naar hem genoemde Heldring Stichting die tot op de dag van vandaag gevestigd is in Zetten. Ds. Heldring was inderdaad de oprichter van de Heldring Stichting in Hij was echter een veelzijdig persoon. Zo was hij, naast dominee in Hemmen, geïnteresseerd in archeologie en geschiedenis, schrijver van diverse boekjes en stond hij aan de wieg van de strijd tegen de drank. Drankzucht was een wijd en zijd verbreid probleem en was een van de oorzaken van bittere armoede onder de bevolking. Ds. Heldring was begaan met die armoede en zag in dat het terugdringen van het drankprobleem voor een oplossing kon zorgen. Hij stelde daarom een nogal rigoureuze maatregel voor: de afschaffing van de diverse goederenmarkten. De (ook kleine) boeren gingen daar hun producten verkopen. Na afloop bezochten ze de kroegen op de weg naar huis. Daar ging een groot deel van de opbrengst verloren in drank, hoofdzakelijk jenever en brandewijn. Bier werd in die tijd nog niet gezien als sterke drank, integendeel het werd als gezond gezien. Dit was niet zo vreemd als je bedenkt dat drinkwater nog vrij vergaard werd uit oppervlaktewater of opgepompt grondwater. Het bier (meestal lokaal gebouwen) met een, voor onze begrippen, licht alcoholgehalte was wellicht inderdaad minder ongezond. De bacteriën waren grotendeels immers verdwenen. In die tijd waren vooral Huissen en Zetten in onze streken berucht om hun vele drankgelegenheden. Toen een andere opmerkelijke dominee uit Zetten, ds. Van Lingen, een goede vriend van Ds. Heldring, in 1864 het eerste Christelijk Gymnasium in Nederland oprichtte, jawel in Zetten(!), kocht hij een herberg. Die stond ongeveer op de plaats waar nu de Wanmolen staat en had de naam dat de drank er wel erg overvloedig vloeide. Door het Gymnasium daar te vestigen stopte dat in ieder geval ook. Exemplarisch voor de verbetenheid van Heldring bij drankbestrijding was zijn pamflet De jenever erger dan de cholera. uit In die tijd waren cholera epidemieën aan de orde van de dag. Men kende de oorzaak nog niet, maar Heldring ging met dit pamflet lijnrecht in tegen de toen heersende opvattingen. In de kerk in Hemmen is een gedenkplaat aanwezig voor deze markante man.

5 5 BIJENVERENIGING door Henk Oosterom De legende van Ambrosius De bij is een wonderlijk beest. Het kan bij koningen en keizers het hoofd op hol brengen en bij wetenschappers een geloofscrisis veroorzaken. Een bij is een dier, waar tal van wetenschappelijke studies aan zijn gewijd, en nog steeds ontdekken wetenschappers dingen over het gedrag van bijen dat hen doet verbazen. Een bijenvolk kent een hoogstaande vorm van beschaving, waar wij mensen nog van kunnen leren. Voor sommigen is de bij dan ook veel meer dan een dier. De bij is een icoon, een metafoor, een symbool. En van tijd tot tijd staat weer iemand op die de bij niet als dier, maar als symbooldier bestudeert. Onlangs verscheen een heuse cultuurgeschiedenis van de bij, geschreven door de Duitse dichter, vertaler en biograaf Ralph Dutli, waarin ook deze legende genoemd wordt. Het mystieke beeld rondom de honingbij heeft in de eerste eeuwen van kerkgeschiedenis, zo schrijft hij, geleid tot het ontstaan van een legende die ook voor ons van waarde is. Het speelt zich af in Trier in het jaar 339 na Chr. In de tuin van een rijkeluiswoning staat een wiegje met daarin Ambrosius, het zoontje van de Romeinse prefect. Ambrosius slaapt, met zijn mondje open. Plotseling komt er een zwerm bijen aangevlogen. De dieren gaan op het gezicht van het baby tje zitten, ze vliegen zelfs zijn mond in en uit. Het kindermeisje holt in paniek naar de vader van het jongetje die in de tuin aan het wandelen is. Hij snelt toe, en verbiedt zijn bedienden de bijen weg te jagen hij is bang dat ze van de weeromstuit zijn zoontje zullen steken. Tegelijk blijft vader nieuwsgierig kijken hoe het zal aflopen. Hij ziet dat de bijen kleine druppeltjes nectar in de mond van zijn zoontje laten vallen. Na een tijdje vliegen de bijen weer weg. Niet naar links of rechts, maar recht naar boven. Vader concludeert: Als dit kind in leven blijft, zal er iets heel groots uit hem groeien. Zo moest vervuld worden wat geschreven staat, aldus de heiligenlegende: Een vriendelijke uitspraak is een korf vol honing, zoet voor de ziel en gezond voor het lichaam (Spreuken 16:24). Ambrosius zou inderdaad uitgroeien tot een begenadigd spreker als politicus en ook als latere bisschop van Milaan. De gelovigen luisterden graag naar de woorden die als honing uit zijn mond vloeiden. Het waren zijn preken die de jonge leraar Augustinus terugbrachten bij het geloof dat hij van zijn moeder had meegekregen. Ook was hij ook een groot bevorderaar van het kerkgezang. Naar het heet gebruikte hij populaire straatliedjes om er nieuwe liturgische teksten op te maken. De Ambrosiaanse hymnen worden heden ten dage nog steeds gezongen door de gelovigen. Ambrosius is de beschermheilige van het bijkersgilde 1). Henk O. 1) bijker is een Oudhollands woord voor imker

6 BIJDRAGE VAN EEN VOGELAAR door Kathy Luchies BDRAGE Op 23 en 24 augustus werd de Dutch Bird fair in de Oostvaardersplassen georganiseerd. Onze vrijwilliger Kathy, is daar geweest als (inmiddels) grote vogelliefhebber. Hier volgt haar verslag. Bird fair in Oostvaardersplassen 2014 Een fenomeen onder de vogelliefhebbers: Dutch Bird fair. Ik had er wel eens van gehoord, maar was er nog nooit geweest. Dat veranderde onlangs. Samen met mijn man en een goede vriendin en daar weer een goede vriend van reden we er heen. Mijn vrienden waren er al vaker geweest en waarschuwden mij dat het best overweldigend kan overkomen en dat je niet weet waar je moet beginnen, maar ze zouden mij een halt toe roepen als ik als een kip zonder kop zou rondrennen. Van te voren heb ik op hun verzoek op de site gekeken wat er allemaal te doen was en een lijstje maken welke excursies ik zou willen maken. 6 Daar aangekomen zag ik zeer vele stands (maar 100 hoor) pfffff. Waar moet ik beginnen? Nou laat ik maar rustig naar de informatiestand lopen om kaartjes te halen voor de excursies. Eén was al volgeboekt, waardoor we moesten switchen. Oké, de eerste zou om uur zijn i.p.v uur waar we eerst voor gingen. Mooi, dan kunnen we de eerste rij aan kraampjes eens rustig bekijken. Ik kwam al niet veel verder dan bij de kraam van KNNV, best interessant. Mijn man stond geduldig op mij te wachten, maar gaf met subtiele hoofdknikjes aan dat het tijd was om door te lopen. We zeiden nog tegen elkaar wat zou het mooi zijn om een vos te zien of de zeearend van dichtbij, niet wetend dat het eerste snel zou uit komen. Toeval? Geluk? Als we niet veranderd waren van excursie dan hadden we dit niet gezien! De tijd vliegt en het werd al gauw uur zonder dat ik veel van de kraampjes had gezien. We gingen op pad met iemand van de vogelbescherming die onderweg het één en ander vertelde over de omgeving. Plots stond iemand van de groep stil en zei: stil zijn daar loopt een vos. En ja hoor daar kwam rustig een vos aangelopen. De fototoestellen deden volop hun werk. Wat een pracht van een beest. Nog nooit van zo dicht bij gezien (en ik was niet de enige), dit was niet normaal, het leek wel op bestelling. Hij ging rustig een meter van ons vandaan zitten. Keek om zich heen en waste zich. Terwijl de groep de ene shot naar de andere maakte ( ik dus ook ) en vol verbazing de vos bleef volgen. Uit zichzelf liep hij rustig verder en ging een paar meter verderop languit liggen: poseren leek het wel. Heel bizar. Later nog een wandeling gedaan en bijna geen kraampjes gezien, behalve een reis naar Tanzania (mogelijk onze volgende vakantiebestemming). En de andere 98 kraampjes?... Ik denk dat we dan volgend jaar maar terug komen! Groetjes Kathy P.S. Helaas hebben we de zeearend als een ver stipje gezien, maar wel 2 wespendieven en 3 soorten zwaluwen (1 jonge die onder de brug op een takje zat en al vliegend gevoerd werd). Vanuit een uitkijkhut zagen we reeën en verschillende ganzensoorten.

7 7 DE BOELENHAMSESTRAAT door Liselotte Tap Huize de Boelenham CNME t Pakhuis ligt aan de boomrijke weg de Boelenhamsestraat. Naamgever van deze straat is Huize de Boelenham, gelegen schuin tegenover het station Hemmen-Dodewaard. De Boelenham heeft een rijke historie achter de rug. Op het terrein zijn twee plaatsen waar door de eeuwen heen huizen zijn gebouwd, verwoest, afgebroken en weer opgebouwd. Een van die plaatsen is een omgracht gedeelte, dat nog steeds bestaat. Op de andere plaats staat het huis de Boelenham uit H et huis den Boelenham, Abraham Rademaker, Van Doornick De Van Doornick s waren al vanaf de 9e eeuw heren van Hemmen. Zij waren ridders en bekleedden belangrijke functies. Zo waren zij richter en ambtman van de Neder-Betuwe en Overbetuwe. Waarschijnlijk heeft heer Borre van Doornick het adellijk huis de Boelenham aan het begin van de 14e eeuw laten bouwen. Van Lynden De zoon en opvolger van Borre van Doornick was Willem Borre van Doornick. In 1360 werd voor het eerst de Boelenham genoemd, wanneer enig kind en dochter van Willem Borre van Doornick, Elisabeth, trouwt met Steven van Lynden. Met dit huwelijk gaat de Heerlijkheid Hemmen, en ook daarmee de Boelenham, over op het geslacht Van Lynden. Wachtkasteel De Boelenham deed dienst als een wachtkasteel voor de heren van Hemmen. Nazaten van de heer bewoonden de Boelenham, totdat de heer stierf. Dan mocht de opvolger van de heer van Hemmen de Boelenham inruilen voor het Slot Hemmen. Het woord boele was dan ook een naam die aan naaste verwanten werd gegeven. Ham betekent een afgeperkt stuk grond. In de eeuwen die volgden heeft de Boelenham inwoners gehad van verschillende pluimage; heren, ridders, infanteristen, politici en boeren. Het spook van de Boelenham In de Betuwe werden veel spoken en geesten waargenomen. Eeuwenlang sprak men van het spook van Hemmen. Een schimmige generaal zou op zijn paard bij de Boelenham rondrijden. Vele bewoners uit Hemmen en Dodewaard hebben deze generaal gezien. Heldring schreef in 1838 hierover in zijn boek Wandelingen ter opsporing van Bataafsche, Romeinsche Oudeheden, Legenden. Wie deze generaal zou zijn geweest, was niet bekend. Maar gezien de geschiedenis van de Boelenham vol ridders, gevechten en brandstichtingen is het niet onwaarschijnlijk. De hele geschiedenis kunt u lezen op

8 8 ACTIVITEITEN en EXPOSITIES door de redactie Tot 1 december Zoals we al vermeld in deze Nieuwsbrief zijn we momenteel druk met onze heroriëntatie. Dat betekent dat we buiten de al vermelde evenementen op 12 en 13 september nog geen afgeronde plannen hebben voor de komende maanden Zodra we een evenement organiseren zullen we dat op onze website vermelden. Dus houd ons daarop in de gaten. Hierop is één uitzondering: In het kader van de herdenking van het feit dat de Operatie Market Garden in de tweede wereldoorlog op 17 september a.s. 70 jaar geleden werd gelanceerd organiseren wij, in samenwerking met de Historische Kring Midden-Betuwe, vanaf 16 november een tentoonstelling. Hierin besteden we vooral aandacht aan het lot van de burgerbevolking in dit gebied. Na het mislukken van de slag om Arnhem was de (Over)Betuwe gedurende een half jaar oorlogsfrontgebied met alle gevolgen van dien. Naast foto s uit deze tijd, ook van de evacuatie naar Brabant en België, worden ook wat filmpjes vertoond. Op zondag 23 november (jawel de 4 e zondag van die maand!) organiseren wij een wandeltocht naar sporen uit 1944/1945 van de strijd en verwoesting in Hemmen. Nadere berichten volgen op onze website. WANDEL- en FIETSROUTES Er zijn op dit moment twee wandelroutes (natuur + natuur en cultuur) en één fietsroute door Hemmen. Deze routes zijn verkrijgbaar (à 2,00 per stuk) bij de balie tijdens openingstijden (zie hieronder).

9 9 Deze Nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door Loodgietersbedrijf DOELEMAN uit ZETTEN WIST U DAT.? wij zeer blij zijn met een reactie van u op deze Nieuwsbrief; u altijd tijdens openingstijden kunt binnenlopen in 't Pakhuis; de entree gratis is en de koffie en thee klaar staat; dit Fairtrade koffie en thee is; er ook een winkeltje is in 't Pakhuis; en een 'bibliotheek' met naslagwerken; wij altijd nieuwe vrijwilligers kunnen gebruiken; u hiervoor van harte bent uitgenodigd. BESTUUR, bestaande uit: Ries Euser (voorzitter + contactpersoon NME) Albert Olde Daalhuis (penningmeester + contactpersoon voor Beheer en Horeca) Liselotte Tap (PR en communicatie) Ton Janssen (contactpersoon Nieuwsbrief en ICT) Madeleine Oirschot Administrateur: Marco Knaap BEHEERDERS: Marjo Broekman en Luuk Mombers Coördinatoren WERKGROEPEN: NME: Hans Cornelissen Bijenvereniging: Henk Oosterom Activiteiten: Kathy Luchies Hendriksen PR: Liselotte Tap Exposities: Henny Wolters Baliedienst: Beheerders Nieuwsbrieven: Ton Janssen CONTACT EN OPENINGSTIJDEN: maart t/m oktober: za en zo van uur november t/m februari: zo van uur

NIEUWSBRIEF juni 2015

NIEUWSBRIEF juni 2015 St. CNME 't Pakhuis, Boelenhamsestraat 7, 6672 MC HEMMEN; tel. 0488 453312 Email Algemeen: info@pakhuishemmen.nl / Website: www.pakhuishemmen.nl 1 Openingstijden: iedere zondag van 13.00-17.00 uur; VAN

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF april 2015

NIEUWSBRIEF april 2015 St. CNME 't Pakhuis, Boelenhamsestraat 7, 6672 MC HEMMEN; tel. 0488 453312 Email Algemeen: info@pakhuishemmen.nl / Website: www.pakhuishemmen.nl 1 Openingstijden: iedere zondag van 13.00-17.00 uur; VAN

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maart / april 2014

NIEUWSBRIEF maart / april 2014 St. CNME 't Pakhuis, Boelenhamsestraat 7, 6672 MC HEMMEN; tel. 0488 453312 Email Algemeen: info@pakhuishemmen.nl / Email Vrijwilligers: cnmepakhuis@live.nl / Website: www.pakhuishemmen.nl 1 Openingstijden:

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Presentatie Cor Rook d.d. 7 juni 2016 in de Josefkerk te Zwolle, zelf voor 12 tot 15 uur per week werkzaam als fondsenwerver voor goede doelen,

Presentatie Cor Rook d.d. 7 juni 2016 in de Josefkerk te Zwolle, zelf voor 12 tot 15 uur per week werkzaam als fondsenwerver voor goede doelen, Presentatie Cor Rook d.d. 7 juni 2016 in de Josefkerk te Zwolle, zelf voor 12 tot 15 uur per week werkzaam als fondsenwerver voor goede doelen, over fondsenwerving (Bron The Spirituality Of Fundraising

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2014

NIEUWSBRIEF december 2014 St. CNME 't Pakhuis, Boelenhamsestraat 7, 6672 MC HEMMEN; tel. 0488 453312 Email Algemeen: info@pakhuishemmen.nl / Website: www.pakhuishemmen.nl 1 Openingstijden: iedere zondag van 13.00-16.00 uur; VAN

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes

Zondag 12 april 2015 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: de heer G.A. Slabbekoorn uit Goes LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld?

Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth op de akker van Boaz. Welk persoon uit het geslacht van Elimelech komt in beeld? Ruth 2:1 1 Nu had Naomi een bloedverwant van de kant van haar man, een zeer vermogend man, uit het geslacht van Elimelech,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Het was één groot feest!

Het was één groot feest! Het was één groot feest! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12 Pagina 1 Didactisch materiaal Affiche, sterreflectoren, veiligheidsjasjes, van het sterzingen Projectfiche sterzingen 2015 Verkleedmateriaal voor Driekoningen CD met sterzangerslied Teksten van de liederen

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Opw. 616 Gez. 434: 1, 2, 5 Ps51: 5 El 458 Opw. 411 Gez. 182: 1, 2, 6 Gez. 44: 1, 2, 3 Genesis 29: 1-35 Mededelingen Voorganger : ds. Arie Reitsema Schriftlezing: Jan Leo de Hoop Voorbede

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?.

DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?. DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?. Amersfoort, 21 augustus 2007 John van den Hout Geachte aanwezigen, Toen ik me voorbereidde om voor u dit verhaal te houden, was mijn eerste gedachte: Wat

Nadere informatie

Wat? Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015. Uitnodiging ouderavond. Koningsspelen

Wat? Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015. Uitnodiging ouderavond. Koningsspelen Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-571956 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl www.waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge.

Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE. voor de morgendienst op zondag 2 september 2012. in deze dienst zal. Julia Brugge. Chr. Geref. Kerk Ontswedde LITURGIE voor de morgendienst op zondag 2 september 2012 in deze dienst zal Julia Brugge gedoopt worden thema: Zoals klei in de hand van de pottenbakker Voorganger: ds. J.J.

Nadere informatie

explore the big questions of life Een introductie

explore the big questions of life Een introductie explore the big questions of life Een introductie www.youthalpha.nl Youth Alpha is een programma van Youth for Christ Nederland en stichting Alpha-cursus Nederland. 2 Youth for Christ Nederland www.yfc.nl

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2010

Nieuwsbrief oktober 2010 Nieuwsbrief oktober 2010 Hans-Victor Selder, voorzitter KoD op bezoek in MATH Tijdens mijn verblijf in zuid-oost Azie vaan 5 augustus t/m 25 september 2010, heb ik van 15 20 september een bezoek gebracht

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch?

'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) 'Hij kent je bij je naam'. (internet) http://www.youtube.com/watch? Liturgie Jongerenviering op 10 juni 2012 Protestantse Kerk in Wehl Welkom Anneke We begroeten elkaar met het zingen van: 'Vrede voor jou, hierheen gekomen' (Geroepen om te zingen, nr. 15) Thema van de

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

ALDUS.08. Uitzendwaardig

ALDUS.08. Uitzendwaardig NOVEMBER 2004 ALDUS.08 Uitzendwaardig PERSONAGES P: de presentator van het actualiteitenprogramma NuNieuws D: een willekeurige deskundige SITUATIE P en D zitten half tegenover elkaar in een bordkartonnen

Nadere informatie

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld!

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld! Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22 Abraham wordt door God op de proef gesteld! Wat verzoekt God aan Abraham? Genesis 22:2 2 En Hij zeide: Neem toch uw zoon, uw

Nadere informatie

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer De Voorstelling Het Gouden Ei Illustraties en tekst: Marijke Meyer Inlichtingen en boekingen: Impresariaat Jongsma en Hartgring Kerkstraat 35b 2271CP Voorburg Tel.: 070-3867430 of 070-3871761 Fax : 070-3877277

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

DE GROTE MUUR VAN NEHEMIA

DE GROTE MUUR VAN NEHEMIA Bijbel voor Kinderen presenteert DE GROTE MUUR VAN NEHEMIA Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

JEZUS IS MIJN SUPERHELD

JEZUS IS MIJN SUPERHELD JEZUS IS MIJN SUPERHELD NAAM Studielessen voor 8-12 jarigen Lessen zijn geschreven door Beryl Voorhoeve, Ilja Witte en Judith Maarsen Mei 2007Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling HET BOEK

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

De bruiloft van Simson

De bruiloft van Simson De bruiloft van Simson Weet je nog waar de vertelling de vorige keer over ging? Over Simson, de nazireeër. Wat is een nazireeër? Een nazireeër is een bijzondere knecht van God. Een nazireeër mag zijn haar

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Werkwoordoefeningen bij les 5

Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefening 1 1 Ik loop. Ik liep. 2 Ik loop naar huis. Ik liep naar huis. 3 Ik loop op straat. Ik liep op straat. 4 Ik ga naar school. Ik ging naar school. 5 Ik ga naar

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie