GAR SADHANA. Finca Argaga Islas Canarias La Gomera. Een kleinschalig project op mensenmaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GAR SADHANA. Finca Argaga Islas Canarias La Gomera. Een kleinschalig project op mensenmaat"

Transcriptie

1 GAR SADHANA Finca Argaga Islas Canarias La Gomera Een kleinschalig project op mensenmaat We willen een vernieuwend levensproject op gang brengen dat gekenmerkt wordt door sterke waarden: sociaal, duurzaam, ecologisch, met een groot engagement vanuit een economie van het hart namelijk, geven en nemen in balans met mens en natuur.

2 Ons project wil antwoorden bieden aan de zoekende mens ook jongeren en ouderen. Met zelfrespect, gesteund op de beslissing en de wilskracht om zijn of haar leven zelf (opnieuw) in handen te nemen. Ook met veel respect voor de anderen door het delen van verantwoordelijkheid, het verlenen van bijstand, het bieden van gastvrijheid. Met een grote openheid naar de omgeving toe, zowel de mensen, de dieren als de natuur. Gar Sadhana staat open voor mensen die (soms ook tijdelijk) in groepswonen een meerwaarde zien, met als bijkomend voordeel dat gevoelens van eenzaamheid en onveiligheid op de achtergrond verdwijnen. Samen delen in hechte verbinding! Ons huis staat ook open voor mensen met een handicap. We streven naar een evenwicht tussen het privé leven en leven/werken in gemeenschap. Ieder wordt aangemoedigd om actief deel te nemen aan het leven in en om het huis zonder zijn/haar persoonlijkheid daarbij prijs te geven. Gar Sadhana is een groep van huisbewoners, zorgverstrekkers, kunstenaars en vrijwilligers die zich bereid verklaren voor het huis, de bewoners en de gasten verantwoordelijkheid op te nemen in functie van hun mogelijkheden en beperkingen. De centrale figuren in ons huis zijn de huisbewaarders. Zij zorgen voor een huiselijke sfeer, ze helpen bij het organiseren van de maaltijden en het coördineren van het onderhoud. Ze hebben aandacht voor de contacten van de bewoners onder elkaar en met de buitenwereld. Ze zijn kunstzinnig, therapeutisch onderlegd en geschoold, ze geven extra zorg aan lichaam, ziel en geest voor wie het nodig en nuttig is. Gar Sadhana staat ook open voor mensen van buitenaf. We richten ons sterk op de muzisch creatieve stroom met een aanbod van muziek, yoga, massage, meditatie, beeldend werken, wellness, fitness, werken in de siertuin, de moestuin en de boomgaard.

3 In Valle Gran Rey, op het eiland van de eeuwige lente, La Gomera, willen we overgaan tot de aankoop van Finca Argaga. Het gaat om een groot bestaand gebouw met zwembad in een eigen vallei. Het uitzicht op de Atlantische Oceaan is adembenemend. De site is een groene, stille oase met terrastuinen en fruitbomen. Het ligt op wandelafstand van de kleine pittoreske haven (Vueltas) en de stranden van Valle Gran Rey (La Puntilla en La Playa). Een toplocatie in een uniek kader! We gaan de bestaande grote woning zonder al te veel extra kosten ombouwen tot vier afzonderlijke wooneenheden (cohousing). De 2 studio s en de gastenkamer worden door de huisbewaarder en mede eigenaar uitgebaat voor eco verblijfstoerisme. Ze zijn ook beschikbaar voor (kleine) groepen.

4 We willen dit op termijn ook nog uitbreiden met een eco mini camping. Er is in het gebouw een gemeenschappelijke polyvalente ruimte voor massage, meditatie, muziek, creativiteit enz. In de prachtige tuin is er een gemeenschappelijk zwembad voor gebruik door iedere bewoner en gast. Zie : huisreglement. We zoeken nu kandidaat mede kopers en/of investeerders met als doel het pand en de gronden aan te kopen tegen 1 januari 2014 om vanaf 1 april 2014 effectief met ons Gar Sadhana project van start te kunnen gaan. HENK MESUERE Gar Sadhana Projectcoördinator Koraal vzw Klokstraat Antwerpen tel. +32 (0) 476 / CO HOUSING Wat is dat? Een cohousing project is qua juridische structuur gelijk aan een klassiek appartementsgebouw. Volgens de (Belgische) wet van 30 juni 1994 op de medeëigendom heeft elke eigenaar zijn eigen appartement, studio of wooneenheid in volle eigendom. Daarnaast bezit elke mede eigenaar een aandeel van de gemeenschappelijke delen van het gebouw en de gemeenschappelijke gronden.

5 Zoals bij een appartementsgebouw is het participeren aan overleg en vergaderingen noodzakelijk en zal de vergadering van eigenaars bij meerderheid beslissen over eventuele investeringen aan de gemeenschappelijke delen zoals oa. het installeren van bijkomende zonnepanelen, het bouwen van een windmolen, het uitbouwen van de fruit en de groententuinen enz... We gaan als cohousing groep wel steeds op zoek naar een consensus binnen de groep. Ieder betaalt zijn deel volgens de afgesproken verdeelsleutel. Er is een maandelijkse last voor onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Zie ook : Terugkerende kosten voor woningbezitters in Spanje Elke bewoner die de cohousing verlaat, kan zijn eigendom verkopen of verhuren wanneer hij wil. De gemeenschap behoudt zich bij verkoop evenwel het recht op eerste koop voor. Dit betekent dat de verkoper zijn eigendom eerst aan de cohousing gemeenschap of aan de personen binnen de gemeenschap te koop moet stellen alvorens naar de immomarkt te stappen. Privacy is cruciaal en zeer belangrijk! Voor iedereen is er een eigen woning en een eigen tuindeel of terras. We hechten evenveel belang aan sociaal contact als aan privacy. We zoeken naar een optimale balans tussen privacy en gemeenschap. Gezamenlijke ontmoetings en deelmomenten zijn een belangrijk onderdeel van ons cohousing project oa. samen eten, vieren, yoga, crea, muziek, enz. Het soort gemeenschappelijke activiteiten dat samen gedaan wordt en de manier waarop men ze uitoefent, zijn afhankelijk van de noden en de wensen van de bewoners. Ook bepalen de bewoners zelf wanneer en hoe dikwijls ze willen deelnemen. Het idee vrij te kunnen en te mogen kiezen is een zeer belangrijk aspect! We willen ook delen in het gebruik van een auto, fietsen, huishoudelijke apparatuur en machines voor het onderhoud van het gebouw en de tuinen. We kiezen er voor om een rustige ecologische plek uit te bouwen zonder huisdieren.

6 De De voornaamste kenmerken van van ons ons cohousing project zijn: 1. Eigen beheer. Alle bewoners nemen deel aan het plannen en De vooornaamste ontwerpen van de kenmerken op te richten van woongemeenschap ons cohousing en project hun eigen zijn: private onderdeel daarin, zodat deze zal beantwoorden aan hun specifieke noden en verwachtingen. Er is één coördinator die ingehuurd wordt, ttz. een mede bewoner die alle taken centraliseert, coördineert, opvolgt enz. We willen de principes van het LET Systeem (Local Exchange Trading System) hanteren. Het is een uitwisselingssysteem voor diensten aan elkaar, maar ook voor goederen. Niet voor geld maar, omdat het fijn is mekaar te helpen of samen te werken. De beslissingen blijven in handen van alle bewoners samen. De betrokkenheid van de deelnemers is bepalend voor het succes van het project. Ook na het in gebruik nemen van de woonsten blijft het dagelijks beheer in eigen handen. 2. Het ruimtelijk ontwerp benadert zoveel als mogelijk een gemeenschapsgevoel en waarborgt tegelijk ook voldoende privacy. 3. Democratische besluitvorming. De gemeenschap heeft geen leider, hoewel leidingevende taken wel worden opgenomen. Ieder lid is verantwoordelijk voor en draagt bij tot het goed functioneren van de samenhuizing. Bij beslissingen wordt er gestreefd naar consensus, als dit niet lukt wordt er gestemd. 4. Cohousing voorziet niet in inkomens. Ieder deelnemer zorgt voor zijn eigen broodwinning. Wordt er gebruik gemaakt van de gemeenschappelijke delen van het cohousing project, dan wordt er een financiële bijdrage, volgens afspraak, aan de gemeenschap gedaan.

7 KOSTEN voor voor de de KOPERS: 8 tot 11% van de aankooppriijs. 7,2% OVERDRACHTBELASTING voor een bestaand gebouw 0,3% tot 0,7% INSCHRIJVINGSKOSTEN in het REGISTRO DE LA PROPIDAT = het Spaanse kadaster 0,6% tot 1,5% NOTARISKOSTEN in verhouding tot de waarde van de woning Kosten voor het opmaken van de basisakte door de notaris HYPOTHEEKKOSTEN voor wie leent: - 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag voor banken kadasterkosten - 2,5% van het hypotheekbedrag voor de notaris en registratiekosten en de opmaak van de documenten

8 JAARLIJKS TERUGKERENDE KOSTEN voor woningbezitters in Spanje: 1. ONROERENDE ZAAKBELASTING = IMPUESTO SOBRE BIENES INMEUBLES 0,4% tot 0,8% De onroerendgoedbelasting is per gemeente verschillend. 2. Spaanse HUURWAARDE FORFAIT. Alle niet residenten die de woning niet officieel verhuren zijn toch belastingplichtig voor de inkomstenbelasting = 2% over de geregistreerde waarde van de woning ( VALOR CATASTRAL ) Dat is op te geven voor de Spaanse inkomstenbelasting als een soort huurwaardeforfait. 3. PATRIMONIO: een jaarlijkse belasting van: - 0,2% bij een aankkoppriijs onder de ,3% boven de SERVICEKOSTEN: Voor het bijhouden en onderhouden van de gemeenschappelijke onderdelen van de Finca ARGAGA dient men een maandelijkse bijdrage te betalen volgens het aandeel 1000 sten. 5. WATER & ELECTRA: Uiteraard is dit sterk afhankelijk van hoe men in de woning omgaat met energie en waterverbruik. In Finca ARGAGA willen we zo veel als mogelijk investeren in duurzame energie: zon, wind, water. De kosten worden verrekend volgens het verbruik in verhouding tot het aantal personen die in de verschillende wooneenheden leven en/of verblijven. Dit wordt besproken en vastgelegd in het bewoners overleg. 6. BASURA = reinigingsheffing. Dit bedrag is per gemeente verschillend. 7. VERZEKERING: Afhankelijk van de waarde van de woning en de ligging, is er een jaarlijkse kost voor een inboedel en een brandverzekering.

9 KOSTPRIJS AANKOOP van een WOONEENHEID in FINCA ARGAGA * woning 1 : GV + terras ( 125/1000 sten) = kosten (OPTIE) * woning 2 : V1 OOST + terras ( 125/1000 sten) = kosten * woning 3 : V1 WEST + terras ( 125/1000 sten) = kosten * woning 4 : studio 1 / studio 2 / guest room + privé tuindeel op T 1 (125/1000 sten) = kosten (OPTIE) Iedere mede eigenaar van een woning heeft ook nog elk voor 125/1000 sten aandeel in de gemeenschappelijke delen van het gebouw en de gronden : * de tuinen * de oprijlaan * de polyvalente ruimte GV * de inkom en de trappenhall GV * het dakterras V2 * het zwembad

10 GELIJKVLOERSE VERDIEPING Wooneenheid T hall I Gemeenschappelijke polyvalente ruimte T hall II Gastenkamer : room I

11 Gemeenschappelijk zwembad Studio I en II TUIN

12 Wooneenheid T1 Wooneenheid T2 EERSTE VERDIEPING

cohousing Warmtepompen Nieuw type natuurlijke verwarming andere manieren van wonen maatschappelijke trend Alles wat je moet weten over

cohousing Warmtepompen Nieuw type natuurlijke verwarming andere manieren van wonen maatschappelijke trend Alles wat je moet weten over november 2012-3,50 De nummer 1 in België - 31ste jaargang - nr. 284 Alles wat je moet weten over Warmtepompen Nieuw type natuurlijke verwarming Hout & Habitat Gratis kaart voor twee personen waarde 14

Nadere informatie

Samenhuizen Startgids. Werkboek voor co-housing en co-wonen

Samenhuizen Startgids. Werkboek voor co-housing en co-wonen Samenhuizen Startgids Samenhuizen Startgids Werkboek voor co-housing en co-wonen 4de Wonen herziene met meer-waarde uitgave, 2014 1 Samenhuizen startgids 1 Inleiding Verantwoording Cohousing en co-wonen

Nadere informatie

OLHIGHLQDFWLH OHYHQLQKDUPRQLH JURHLLQEHZXVW]LMQ 'ULHSHLOHUV 63,5,78((/

OLHIGHLQDFWLH OHYHQLQKDUPRQLH JURHLLQEHZXVW]LMQ 'ULHSHLOHUV 63,5,78((/ (&2'2535,9(1'(// OLHIGHLQDFWLH OHYHQLQKDUPRQLH JURHLLQEHZXVW]LMQ 'ULHSHLOHUV (&2/2*,6&+ Kosmische energie: :,-6+(,' Planetaire energie: %52('(5/,-.+(,' Menselijke energie: /,&+$$0 $//(6,6=,192/ HQGLHQWHHQKRJHUGRHO

Nadere informatie

Een woning kopen zonder zorgen. Maatschappelijk Verantwoord Eigendom

Een woning kopen zonder zorgen. Maatschappelijk Verantwoord Eigendom Een woning kopen zonder zorgen Maatschappelijk Verantwoord Eigendom Woonstad Rotterdam Rochussenstraat 21 3015 EA Rotterdam Telefoon (010) 440 88 00 E-mail info@woonstadrotterdam.nl Postadres Postbus 2370

Nadere informatie

Praktische gids. voor mede-eigenaars

Praktische gids. voor mede-eigenaars Praktische gids voor mede-eigenaars In deze gids... Inleiding 1. Wat moet ik weten als ik mede-eigenaar word? 5 2. De belangrijkste organen van een mede-eigendom 7 3. Belangrijke documenten voor een mede-eigenaar

Nadere informatie

COÖPERATIEF HANDELEN

COÖPERATIEF HANDELEN COÖPERATIEF HANDELEN Een blauwdruk van een coöperatief model om pop-up initiatieven in handelskernen mogelijk te maken Het project Coöperatief handelen is een initiatief van Stebo vzw in samenwerking met

Nadere informatie

Handige tips bij aankoop woning

Handige tips bij aankoop woning Handige tips bij aankoop woning Uw eigen woning Voor veel mensen is een eigen woning de ultieme droom en waarschijnlijk de grootste aankoop in hun leven. Daarom is het van groot belang alles wat er bij

Nadere informatie

Het kopen van uw huurwoning

Het kopen van uw huurwoning Het kopen van uw huurwoning Een woning kopen van Wonen Wateringen Aan wie Wonen Wateringen verkoopt Alle voor verkoop aangewezen woningen worden aangeboden aan de zittende huurder. Als deze huurder de

Nadere informatie

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u het huis van uw dromen vindt.

Nadere informatie

Algemene voorwaarden erfpacht en opstal Staatsbosbeheer 2011

Algemene voorwaarden erfpacht en opstal Staatsbosbeheer 2011 TOELICHTING Algemene voorwaarden erfpacht en opstal Staatsbosbeheer 2011 4 april 2011 In 2010 zijn de erfpachtvoorwaarden van Staatsbosbeheer beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Op basis van

Nadere informatie

1.De structuur van het Kwaliteitshandboek

1.De structuur van het Kwaliteitshandboek 1.De structuur van het Kwaliteitshandboek 1. De structuur van het kwaliteitshandboek 2. De beschrijving van het aanbod van de voorziening 3. Het kwaliteitsbeleid: missie, visie, waarden, doelstellingen,

Nadere informatie

I Waarom Slimmer Kopen slimmer is

I Waarom Slimmer Kopen slimmer is I Waarom Slimmer Kopen slimmer is De prijs, de hoge maandlasten en de risico s. Dat zijn doorgaans de redenen die iemand ervan weerhouden een (andere) woning te kopen. Geldt dat ook voor u? In dat geval

Nadere informatie

Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk?

Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk? Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk? Casus: Tapazz cvba Kenmerken Opgericht in 2012 Burgercoöperatie Meer dan 1000 gebruikers 96 wagens Ontstaan Tapazz is een autodeelplatform

Nadere informatie

Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015

Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015 Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015 Deel 1: In stand houden / groeien van Tapovan Vasistha heet iedereen (32 personen) welkom en start met deel 1: Stand van zaken, hoe het nu gaat. We starten met

Nadere informatie

Mogelijkheden van Community Land Trust in Stadsvernieuwing en Klimaatneutraal wonen

Mogelijkheden van Community Land Trust in Stadsvernieuwing en Klimaatneutraal wonen Mogelijkheden van Community Land Trust in Stadsvernieuwing en Klimaatneutraal wonen 1. Situering Community Land Trust 1.1 Algemeen Community Land Trust (CLT) is een nieuw woon- en gemeenschapsmodel, waarbij

Nadere informatie

Een blik in het verleden. Notariële akten TAAK VAN DE NOTARIS

Een blik in het verleden. Notariële akten TAAK VAN DE NOTARIS 1 TAAK VAN DE NOTARIS Een blik in het verleden Het notariaat kan alleen ontstaan in een samenleving die geschriften kent. Wij weten dat het notariaat al in de derde eeuw vóór Christus in Egypte bestond

Nadere informatie

Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk?

Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk? Hoe vertalen Belgische coöperaties de ICA-principes in de praktijk? Casus: De Wrikker cvba Kenmerken Opgericht in 2005 Coöperatie van werkers 700.000 euro omzet in 2013 12 vennoten De ICAprincipes zijn

Nadere informatie

Den Deal een overzicht van infrastructuur -overeenkomsten

Den Deal een overzicht van infrastructuur -overeenkomsten Den Deal een overzicht van infrastructuur -overeenkomsten december 2004 Aan deze uitgave werkten mee: Ann Van Loock (KLJ), Bianca Tomasetig (Chiro), Els Pieraerts (KSJ-KSA-VKSJ), Jos Meers (VFJ), Kor Van

Nadere informatie

Informatie voor bewoners en verwanten. Stuifakkers Woonzorgcentrum

Informatie voor bewoners en verwanten. Stuifakkers Woonzorgcentrum Informatie voor bewoners en verwanten Stuifakkers Woonzorgcentrum Stuifakkers woonzorgcentrum Adres: Briggemandreef 2 3235 DZ Rockanje E-mailadres: stuifakkers@catharinastichting.nl Centraal telefoonnummer:

Nadere informatie

Vermogensbelasting (Patrimonio) Vermogensaanwas (Incremento Patrimonial)

Vermogensbelasting (Patrimonio) Vermogensaanwas (Incremento Patrimonial) De periode voor de belastingaangifte over het voorgaande jaar (parallel lopend aan het kalenderjaar) is mei-juni van elk jaar voor fiscaal residenten en gedurende het hele jaar voor niet residenten. Vermogensbelasting

Nadere informatie

Wonen in ActiVite Hof van Alkemade (groepswoning)

Wonen in ActiVite Hof van Alkemade (groepswoning) Wonen in ActiVite Hof van Alkemade (groepswoning) Inhoudsopgave Even voorstellen...4 Indicatie en zorgzwaartepakket...5 Verhuizing naar woonservicecentrum...5 Wonen...5 Inrichting...5 Privacy...6 Toegang

Nadere informatie

Autodelen: een handboek voor lokale besturen

Autodelen: een handboek voor lokale besturen Autodelen: een handboek voor lokale besturen Autodelen: een handboek voor lokale besturen colofon Deze publicatie is een uitgave van Bond Beter Leefmilieu in het kader van het Europese MoMo-project More

Nadere informatie

KOOP EN EIGENDOM VAN EEN APPARTEMENT APPARTEMENTSRECHT. Deel van het geheel

KOOP EN EIGENDOM VAN EEN APPARTEMENT APPARTEMENTSRECHT. Deel van het geheel KOOP EN EIGENDOM VAN EEN APPARTEMENT APPARTEMENTSRECHT Deel van het geheel Een appartementsrecht is een aandeel (bijvoorbeeld één/dertigste) in een gebouw met toebehoren dat de bevoegdheid geeft tot het

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

Generaal Foulkesweg 347 Wageningen www.barten-tiemessen.nl

Generaal Foulkesweg 347 Wageningen www.barten-tiemessen.nl Generaal Foulkesweg 347 Wageningen www.barten-tiemessen.nl Generaal Foulkesweg 9, 6703 BH Wageningen Telefoon (0317) 42 26 00 E-mail: info@barten-tiemessen.nl Omschrijving Generaal Foulkesweg 347 - Wageningen

Nadere informatie

Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek.

Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek. Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek. Vragen? Heeft u vragen, neemt u dan contact op met Triodos Bank via telefoon 030 693 65 11 of mail naar info@triodos.nl. Een

Nadere informatie

... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van.

... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van. ... geen zorgen voor later. Vermogen overdragen. Maak er nu werk van. Een nieuw jaar, een gezonde start. Ook voor uw bankzaken? Inhoud Naar een goed geregelde vermogensoverdracht Nieuw leven voor uw vermogen

Nadere informatie

Algemene informatie over de 9HUHQLJLQJYDQ(LJHQDUHQ

Algemene informatie over de 9HUHQLJLQJYDQ(LJHQDUHQ Algemene informatie over de 9HUHQLJLQJYDQ(LJHQDUHQ VERENIGING VAN EIGENAARS Bij de aankoop van een appartement koopt u in feite een appartementsrecht. Dit geeft u eigenlijk het exclusieve gebruiksrecht

Nadere informatie

HAVENSTRAAT 183-185 Rotterdam Zelfbouw in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

HAVENSTRAAT 183-185 Rotterdam Zelfbouw in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap INFORMATIEBROCHURE November 2014 HAVENSTRAAT 183-185 Rotterdam Zelfbouw in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap pakjeruimte.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Kopen en klussen in de Havenstraat,

Nadere informatie

Het nodige geld voor uw eigen huis

Het nodige geld voor uw eigen huis Het nodige geld voor uw eigen huis Soepel Woonkrediet in de praktijk www.fintro.be GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ Dromen van een eigen huis of appartement. Huren wordt alsmaar duurder. Veel mensen willen dan

Nadere informatie