First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG. Stroom Mediacommunicatie B.V.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG. Stroom Mediacommunicatie B.V."

Transcriptie

1 First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG Stroom Mediacommunicatie B.V. 17 APRIL 2012

2 First of second screen? Digitale schermen zoals de laptop, tablet en smartphone worden steeds vaker gebruikt tijdens het kijken naar televisie. Zo laat onderzoek van SKO zien dat ruim de helft van de computerbezitters wel eens achter de computer zit terwijl er tegelijkertijd naar de televisie wordt gekeken. Voor de tablet bezitters stijgt dit zelfs naar 63%, terwijl 57% van de smartphone bezitters deze wel eens ter hand neemt tijdens het kijken naar televisie. Programmamakers spelen hier slim op in, door de kijker bijvoorbeeld extra achtergrondinformatie en meer interactie te bieden via deze schermen. De aanwezigheid van andere schermen wordt daarbij gedefinieerd als second screen. Maar is dat echt zo? Is TV nog steeds first screen? Of kijken mensen juist minder aandachtig door de laptop op de schoot? Wordt TV dus eigenlijk niet second screen? En biedt de aanwezigheid van meerdere schermen inderdaad zoveel kansen voor adverteerders zoals wordt beweerd, of gaat het juist ten koste van de aandacht voor reclame? Om hier een antwoord op te vinden, voerde media adviesbureau Stroom in samenwerking met panelbureau Noviodata in week 13 een grootschalig consumentenonderzoek uit onder laptop-, tablet- en/of smartphone bezitters. Daarnaast gingen de onderzoekers van Stroom bij 10 huishoudens een avondje televisie kijken. Opzet onderzoek o In-home visits bij 10 huishoudens o Online survey onder respondenten die in het bezit waren van een TV en minimaal twee van de volgende devices: Laptop, Smartphone Tablet o Veldwerkperiode: week STROOM Mediacommunicatie BV 2 TV: First of second screen?

3 Laptop, tablet en smartphone veroveren Nederlandse huiskamers Met de komst van laptops, smartphones en tablets, is de mediaconsumptie in Nederlandse huishoudens snel aan het veranderen. Vooralsnog lijkt TV echter het enige medium dat hier weinig hinder van ondervindt: de kijktijd blijft immers stabiel en adverteerders kiezen nog steeds massaal voor good old television. En dat is niet zo verbazingwekkend, want TV weet als geen ander medium grote aantallen kijkers te trekken en vervult daarmee een centrale rol in de woonkamer. Gemiddelde kijktijd in minuten vanaf 1990 ( uur, totaal zenders, 6+) De laptop, tablet en smartphone, hebben echter in relatief korte tijd een belangrijke plaats in de Nederlandse huishoudens weten te veroveren en zijn in de meeste huishoudens niet meer weg te denken. Zo is de smartphone bij 87% van de smartphone-bezitters altijd binnen handbereik en liggen laptop en tablet vaak standaard in de woonkamer (respectievelijk 72% en 74%). Het is dan ook niet vreemd dat deze apparaten ook regelmatig in de woonkamer en tijdens het TV kijken worden gebruikt. STROOM Mediacommunicatie BV 3 TV: First of second screen?

4 Desondanks wordt dagelijks nog altijd veel tijd besteed aan TV kijken. Dit betekent echter niet dat de TV ook daadwerkelijk voor iedereen het belangrijkste scherm in huis is: voor 38% van de respondenten is de TV het belangrijkste scherm, terwijl 37% van de laptop-bezitters de laptop het belangrijkste scherm vindt. Blijkbaar is de tablet vooral leuk om te hebben: slechts 9% van de tabletbezitters vindt de tablet het belangrijkste scherm. Binnen meerpersoonshuishoudens is de TV wel nog duidelijk het belangrijkste scherm. Ja, het is gewoon een verslavend ding. Het is gewoon tijdens dat je tv zit te kijken zit je met je ipad; even op facebook kijken en dan zie je iets leuks en dan ff kijken, of een spelletje ofzo. Maar hij ligt er altijd, dus dan is het ook even van oh ik pak hem. Ligt ie boven, dan heb ik hem niet nodig.het is gewoon omdat we hem altijd eigenlijk op tafel hebben liggen en dan denk ik van nou ja, even zitten kijken, dan zit je eigenlijk gewoon een beetje te surfen. Voor jongeren echter heeft de TV duidelijk aan populariteit ingeboet door de komst van andere schermen. Slechts 5 procent van de 18 t/m 24 jarigen vindt de TV het belangrijkste scherm. Voor deze laatste groep is de smartphone met 59% absoluut favoriet, gevolgd door de laptop (38%). Aandacht voor TV minder dan kijkcijfers doen vermoeden Ondanks dat de TV wat betreft kijktijd nog lang niet aan populariteit heeft ingeboet, zit de Nederlander allang niet meer aan de buis gekluisterd. Bij 81% van de ondervraagde respondenten ligt er altijd wel een laptop, smartphone of tablet binnen handbereik tijdens het TV kijken. Een derde geeft zelfs aan bijna nooit meer TV te kijken zonder simultaan op andere schermen bezig te zijn. Meer dan de helft van de respondenten geeft bovendien aan dat de TV op de achtergrond aanstaat. Tijdens het TV kijken wordt er dan ook druk gesurft, getweet, ge-post en g d. Daarnaast speelt men spelletjes of worden de bezorgde reclamefolders bekeken. Meer dan 70% van de respondenten is tijdens het TV kijken meestal bezig met minimaal één van onderstaande activiteiten. De aandacht voor TV is dus veel minder dan de kijkcijfers doen vermoeden. Het gaat immers niet alleen om eyeballs, maar om serieuze aandacht. Zo pakt 83% zijn scherm erbij als de partner (of iemand anders uit het gezin) iets zit te kijken wat diegene niet interesseert. STROOM Mediacommunicatie BV 4 TV: First of second screen?

5 Nieuws en films eisen meer aandacht op We vroegen ons af of programmasoorten van invloed zijn op het second screen gedrag. Zorgen programma s waar men meer aandachtig naar kijkt ervoor dat men meer of juist minder bezig is met second screen? Nieuws, speelfilms en TV series worden met de meeste aandacht bekeken. De 18 t/m 24 jarigen kijken echter veel minder naar nieuws (37%), maar kijken juist erg aandachtig naar series en films. Tijdens dit soort programma s wordt er veel minder tijd aan andere schermen besteed. Ditzelfde beeld zien we als men naar favoriete programma s kijkt. Als men tijdens het kijken naar favoriete programma s wel aandacht besteedt aan andere schermen, dan is dit meestal tijdens de reclames. Ik doe eigenlijk meer de krant lezen (NRC) en af en toe op de ipad kijken of er al een woordje op Wordfeud gelegd is, met een halve blik op de televisie en af en toe blijf je hangen bij iets. En dan blijf je weer hangen in de ipad en dan weer in de krant. STROOM Mediacommunicatie BV 5 TV: First of second screen?

6 Interactie over TV-programma s vooral onder jongeren Als programma lijk je tegenwoordig niet meer mee te tellen als je niet iets met second screen doet. Het aantal programma s dat second screen applicaties aanbiedt is de afgelopen maanden dan ook behoorlijk gestegen en zal waarschijnlijk ook nog wel blijven stijgen. Maar zijn Nederlanders tijdens het TV kijken eigenlijk wel bezig met activiteiten die betrekking hebben op het programma? De onderzoeksresultaten laten zien dat 1 op de 5 personen recent een website, social media pagina of app van een programma heeft bezocht. Bijna 13% heeft recent nog met iemand gesproken over een programma dat zij aan het kijken waren via social media, What s app of sms. Van de personen die een ander scherm gebruiken tijdens het TV kijken tweet, post of chat 18% graag over zijn of haar favoriete programma. Ongeveer een kwart zoekt naar extra informatie over zijn of haar favoriete programma op het web of via een app. Vooral 18 t/m 24 jarigen plaatsen graag berichten op sociale media: 19% van hen heeft recent berichten op Twitter, Facebook of Hyves geplaatst over een programma dat zij op dat moment aan het kijken waren ten opzichte van 8% van het totale aantal respondenten. Ook interactie over het programma via What s App of sms is populair onder deze leeftijdsgroep: 31% heeft dit recent gedaan, tegenover 9% van de totale groep respondenten. STROOM Mediacommunicatie BV 6 TV: First of second screen?

7 Second screen biedt kansen voor adverteerders De reclame is voor menigeen het moment om naar het toilet te gaan, iets te eten of te gaan zappen. Ook de laptop, tablet of smartphone wordt tijdens de reclameblokken regelmatig tevoorschijn gehaald. Opvallend daarbij is dat juist door de komst de zogenaamde second screens mensen minder vaak zijn gaan zappen tijdens de reclame (57%). In dit opzicht lijkt de komst van verschillende schermen in de woonkamer dus lang niet altijd ten koste te gaan van de aandacht voor TV reclame. Bovendien is het niets nieuws dat mensen tijdens de reclames met van alles bezig zijn behalve met het kijken naar de reclames zelf ook toen digitale schermen nog niet de Nederlandse huiskamers waren binnengedrongen was dit al het geval (zie bijv. het huiskameronderzoek van BVA en Alfred Levi, 2005). Het gebruik van andere schermen tijdens de reclames is in dit licht beter dan het ondernemen van activiteiten die ervoor zorgen dat men niets meekrijgt van de reclames. Want hoewel men tijdens het gebruik van andere schermen gedurende de reclameblokken natuurlijk niet met volle aandacht naar reclames kijkt, is de kans groter dat men op deze manier al dan niet bewust nog iets meekrijgt van de reclames dan wanneer men bijvoorbeeld naar het toilet gaat of gaat zappen. Ik ben wel nieuwsgierig als ik een nieuwe reclame zie en het is iets wat ik interessant vind, dan wil ik het wel gaan uitproberen of uitzoeken. Maar ik ben niet echt heel bewust naar reclame aan het kijken. Alleen als ik echt iets nieuws vind denk ik hé dat zou ik willen proberen, wat is dat? STROOM Mediacommunicatie BV 7 TV: First of second screen?

8 Hoewel second screen zorgt voor minder aandacht, biedt het ook op het gebied van call to action kansen voor adverteerders. Zo gaf 10% van de respondenten aan dat men recent nog op zoek was gegaan naar specifieke informatie over een adverteerder op het moment dat men TV aan het kijken was. Onder 18 t/m 24 jarigen en jarigen is dit zelfs nog iets hoger (respectievelijk 14% en 15%). Interactie via social media blijft in de meeste gevallen echter nog uit. Centrale functie van TV is niet meer De centrale functie van TV is niet meer. Tijdens het TV kijken worden veelvuldig ook andere schermen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat mensen, alhoewel ze vaker met elkaar in de woonkamer zitten, juist minder samen TV kijken. TV wordt steeds meer een van de vele schermen. Voor de groep 18 t/m 24-jarigen lijkt de verschuiving van TV als first screen naar second screen inderdaad al in volle gang te zijn: zij vinden TV veel minder belangrijk en maken bovengemiddeld gebruik van andere schermen tijdens het TV kijken de reclame. Dit nieuwe kijkgedrag zal zich verder ontwikkelen. Bij TV draait het nu echter nog alleen om de hoeveelheid kijkers. STROOM Mediacommunicatie BV 8 TV: First of second screen?

9 Momenteel wordt men als kijker meegeteld als men daadwerkelijk televisie kijkt. In het huidige kijkcijferonderzoek worden meekijkers ook als volledige kijker geregistreerd, terwijl deze groep kijkers, naar zo blijkt uit ons onderzoek, dan vaak bezig is met andere schermen dan de TV en de aandacht voor de TV dus beperkt is. De vraag is dan ook of het wel terecht is dat deze meekijkers als volledige kijker worden meegeteld. De toenemende invloed van digitale schermen in de woonkamer vraagt om een herijking van het huidige kijkonderzoek. In plaats van het meten van eyeballs zal men zich meer moeten gaan concentreren op het meten van daadwerkelijke aandacht. Deze factor wordt steeds belangrijker voor het welslagen van een campagne. TV adverteerders zullen daarbij meer moeten nadenken over hoe ze het beste deze schermen op elkaar kunnen laten aansluiten. Daarbij zijn het aantal kijkers niet meer heel relevant. Het is immers de content die bepaalt in welke mate men met volle aandacht kijkt. Zo zullen bijvoorbeeld TV adverteerders die op zoek zijn naar directe traffic, hun commercials niet meer moeten plaatsen bij nieuws, speelfilms of TV series. Deze programma s worden immers met teveel aandacht bekeken waardoor men de second screen eerder ongemoeid laat. Vincent: Voordat ik die iphone had zat ik denk ik met meer aandacht naar TV te kijken. Mandy: Ja, dat denk ik wel inderdaad. Vincent: Je had verder niks, ja iemand die naast je zat te praten Mandy: maar sms-en was ook niet dat je dat zoveel deed. Vincent: Nee, dat deed ik ook niet zo vaak. Dus ik denk dat ik toen veel geconcentreerder tv zat te kijken dan nu. Mandy: je bent veel sneller afgeleid. In de toekomst is er geen first of second screen meer. De opkomst van internettelevisies, Apple TV en Google Tv zal dit onderscheid verder afnemen. Met één groot voordeel voor de consument. De ruzie om de afstandsbediening behoort binnenkort voorgoed tot de verleden tijd. Auteurs: Miranda Euser & Titus Eikelboom STROOM Mediacommunicatie BV 9 TV: First of second screen?

First of second screen?

First of second screen? First of second screen? EEN ONDERZOEK NAAR DE INVLOED VAN SECOND SCREEN OP TV KIJKGEDRAG Stroom Mediacommunicatie B.V. Auteurs: Titus Eikelboom, Rutger Mackenbach, Remco de Stigter & Miranda Euser 17 APRIL

Nadere informatie

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur

Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Moving Pictures: second screen en schermvoorkeur Televisiekijken is een sociale activiteit.. Uit het kijkonderzoek blijkt dat heel vaak samen met het eigen gezin en gasten naar de televisie wordt gekeken.

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland

Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland Sinds de opkomst van breedband internet en mobiele devices als de smartphone en tablet hebben Nederlanders meer mogelijkheden om naar audiovisuele

Nadere informatie

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT Trends in Digitale Media december 2014 SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT TV kijken via smartphone 75% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT dat TV kijken

Nadere informatie

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016

SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2016 SREENFORCE SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA, JANUARI 2017 TELEVISIETOESTEL VERUIT DOMINANT VOOR LIVE TV-KIJKEN Vorig jaar december concludeerde Screenforce

Nadere informatie

2nd, 3th en Xth Screen

2nd, 3th en Xth Screen MIE 2012 2nd, 3th en Xth Screen Verzorgd door Bas de Vos directeur SKO Paul van Niekerk directeur Media Intomart GfK Moving Pictures: NL 2011 Presentatie voor MIE Bas de Vos Directeur SKO MIE 2012 De kijkcijfers

Nadere informatie

Waarom is TV kijken zo populair?

Waarom is TV kijken zo populair? Waarom is TV kijken zo populair? De belangrijkste reden waarom mensen zo veel TV kijken is vanwege de dagelijkse stroom van hoog kwalitatieve content die tegelijkertijd, voor de consument, goedkoop is.

Nadere informatie

PERSBERICHT CIM 22/04/2015

PERSBERICHT CIM 22/04/2015 PERSBERICHT CIM 22/04/2015 Nieuwe CIM studie over kijkgedrag op nieuwe schermen Belgen keken nooit eerder zoveel naar TV-content Het CIM, verantwoordelijk voor kijkcijferstudies in België, volgt sinds

Nadere informatie

Trends in Digitale Media 2013

Trends in Digitale Media 2013 Trends in Digitale Media 2013 Onderzoek van Gfk in samenwerking met Cebuco, PMA, SPOT, RAB en KVB Selectie uit resultaten door SPOT TV kijken via tablet met 5 gegroeid Vorig jaar december concludeerde

Nadere informatie

Trends in Digitale Media 2012

Trends in Digitale Media 2012 Trends in Digitale Media 2012 Onderzoek naar bezit en gebruik mobiele devices Intomart Gfk in samenwerking met Cebuco, GAU, PMA, RAB en SPOT Selectie uit resultaten door SPOT Meer schermen versterkt positie

Nadere informatie

SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid

SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid SAMENVATTING TRENDS IN DIGITALE MEDIA 2015 SPOT samenvatting Trends in Digitale Media, december 2015 Live TV-kijken via smartphone in een jaar tijd met 50% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT

Nadere informatie

Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken.

Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken. % Nederlanderss die wel eens naar avcontent kijken % Nederlanders die wel eens naar av-content kijken Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken. Voor de derde keer op rij publiceert

Nadere informatie

TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3

TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3 TABELLEN OTHER SCREEN MONITOR WAVE 3 De cijfers in de volgende tabellen hebben enkel betrekking op de Belgen (12+) met internet en zijn dus niet representatief voor de gehele Belgische bevolking. In Tabel

Nadere informatie

De evolutie in TV- en video-kijken op nieuwe schermen. CIM Other Screen Monitor

De evolutie in TV- en video-kijken op nieuwe schermen. CIM Other Screen Monitor Centrum voor Informatie over de Media VZW De evolutie in TV- en video-kijken op nieuwe schermen CIM Other Screen Monitor 2015-2016 17/01/2017 Avenue Herrmann-Debrouxlaan, 46 Brussel 1160 Bruxelles België

Nadere informatie

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Uitkomst enquête... 4 Conclusie.... 9 2 Inleiding Inleiding Een smartphone is een mobiele telefoon

Nadere informatie

Moving Pictures 2012. Kijken naar audiovisuele content in Nederland

Moving Pictures 2012. Kijken naar audiovisuele content in Nederland Moving Pictures. Kijken naar audiovisuele content in Nederland Voor u ligt de tweede editie van Moving Pictures, een initiatief van Stichting KijkOnderzoek. Net als vorig jaar heeft Intomart GfK in opdracht

Nadere informatie

In bezit van een mobiel

In bezit van een mobiel Resultaten onderzoek Marie Montessori Op vrijdag 21 september 2012 zijn Floor en Steven naar bassischool Marie Montessori geweest om een onderzoek uit te voeren. Het onderzoek hebben we uitgevoerd onder

Nadere informatie

Het Grote Bijgespijkerd Wordfeud Onderzoek

Het Grote Bijgespijkerd Wordfeud Onderzoek Het Grote Bijgespijkerd Wordfeud Onderzoek De resultaten Datum: 12-13 oktober 2011 Respondenten: 95 Hoe lang speel je gemiddeld per dag? Meer dan 90 minuten 6% 45-90 minuten 23% 15-45 minuten 49% Maximaal

Nadere informatie

Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone

Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone Nieuwsmedia profiteren van de opmars van digitale devices. Het aantal gebruikers van tablets is in december 2011 gestegen tot ruim 1,7 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm

Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm INHOUD: - Inleiding - Een gemiddelde dag - Tijd verdeeld over media - De mannen versus de vrouwen - De jongeren versus de ouderen - Multi versus single tasking

Nadere informatie

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door:

Onderzoek. het gebruik van internet en social media in Nederland. Opgesteld door: Onderzoek het gebruik van internet en social media in Nederland Opgesteld door: Thomas van Manen, Marketingfacts @ThomasvanManen 29 juni 2017 Het actieve gebruik van Facebook loopt terug, Nederlanders

Nadere informatie

Presentatie Irena Petric

Presentatie Irena Petric Presentatie Irena Petric NOM KIDS MONITOR NOM GfK 2014 NOM Kids Monitor 4 februari 2014 1 Even voorstellen Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) Joint Industry Committee: samenwerking van uitgevers van

Nadere informatie

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN

WHITEPAPER HOME DECO VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN WHITEPAPER HOME DECO 66% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR VROUWEN TOT 35 ZIJN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN Nederlanders houden zich graag bezig met het inrichten van hun huis. Vrouwen hebben meer interesse

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD 1 E RELEASE FUSIEDATA (GEBRUIKERSBROCHURE) Alles uit deze brochure mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, maar alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde

Nadere informatie

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE STICHTING KIJKONDERZOEK TRENDS IN VIA DE TELEVISIE Stichting KijkOnderzoek 2016. Bij gebruik van informatie graag Stichting KijkOnderzoek (SKO) als bron vermelden. INTRODUCTIE Deze brochure geeft inzicht

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Sociale media, de laatste cijfers

Sociale media, de laatste cijfers Sociale media, de laatste cijfers David Kok Newcom Research & Consultancy doet sinds 2010 het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachting van sociale media. Net als vele andere

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek

Sociale media. Over het EenVandaag Opiniepanel. 15 augustus 2015. Over dit onderzoek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Tweederde van de Nederlanders kijkt regelmatig online video

Tweederde van de Nederlanders kijkt regelmatig online video Tweederde van de Nederlanders kijkt regelmatig online video 9 van de 10 Nederlanders tussen 14 en 65 jaar die online video kijken doet dit tijdens primetime, zowel doordeweeks als in het weekend. Ouderen

Nadere informatie

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017 Onderzoek mediagebruik Maastricht 2016 mei 2017 1 Publicatiedatum donderdag 4 mei 2017 Contact Gemeente Maastricht Team Communicatie (043) 350 42 00 communicatie@maastricht.nl pagina 2 Onderzoek Mediagebruik

Nadere informatie

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER:

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: JAARPERSBERICHT ONLINE KIJKCIJFERS (01-01-2017 T/M 31-12-2017) 15-01-2018 2 In dit jaaroverzicht wordt het kijkgedrag gerapporteerd dat gerealiseerd wordt via

Nadere informatie

Telecom E-zine mei 2012

Telecom E-zine mei 2012 1 van 5 13-9-2013 10:47 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik hier voor de online versie. Telecom E-zine mei 2012 Beste abonnee, Volgens de Metro stappen consumenten sneller over om geld te besparen

Nadere informatie

Multi-Screen Consument

Multi-Screen Consument Multi-Screen Consument Multiscreen: wat weten we al? What s on their Screens, what s on their minds? Multiscreen consumer research Microsoft Advertising USA EIAA Multi-Screeners Report Pan europees onderzoek

Nadere informatie

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD FUSIEDATA (GEBRUIKERSBROCHURE) Alles uit deze brochure mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, maar alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde van vermelding

Nadere informatie

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 18 jaar en ouder. Onderzoek in opdracht van Linden & Barbosa Datum: mei 2013 Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlanders van 18 jaar en ouder. Informatie over de onderzoeksopzet Aan het onderzoek namen

Nadere informatie

GfK Twitter TV ratings

GfK Twitter TV ratings GfK Twitter TV ratings Paul van Niekerk GfK 31 maart 2015 1 Agenda 1 2 3 GfK Audience Measurement Trends in kijken en keuze voor TV-content GfK Twitter TV ratings 2 GfK Audience Measurement 3 Video optie

Nadere informatie

De Nederlandse ipad gebruiker. Oktober 2010

De Nederlandse ipad gebruiker. Oktober 2010 De Nederlandse ipad gebruiker Achtergrond N = 5.719 (N.B. Dat is bijna een tiende van alle ipad bezitters in Nederland per sep. 2010 = ± 60.000). Sanoma Digital heeft via de NU.nl ipad app een enquête

Nadere informatie

GROTE WOONONDERZOEK. Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? WHITEPAPER

GROTE WOONONDERZOEK. Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? WHITEPAPER GROTE WOONONDERZOEK Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? 01 WHKMP S GROTE WOONONDERZOEK van inspiratie tot aankoop DirectResearch heeft meer dan 750 respondenten ondervraagd in opdracht van wehkamp Toen

Nadere informatie

WHAT S HAPPENING 2013

WHAT S HAPPENING 2013 WHAT S HAPPENING 2013 INTERNETGEBRUIK PASSIEF INTERNETGEBRUIK Welkom bij dit onderzoek. Eerst willen we je wat vragen over jouw internetgebruik. Geef van de volgende zaken aan in hoeverre jij dit wel/niet

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015 RAPPORT Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 02-02-2016 Pagina

Nadere informatie

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE 2018 TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA OVER DE OPZET n=1.188 (GfK Online panel) Weging: representatief voor 13.782.000 internetters (toegang tot internet) 13+

Nadere informatie

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101 Ontwerpspecificatie Project Second Screen Dit document bevat de ontwerpspecificaties van de Second Screen Applicatie voor het tvprogramma De Rijdende Rechter. Marijke Dekker V101 500636932 2-4-2013 Ontwerpspecificatie

Nadere informatie

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER:

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONLINE KIJKCIJFERS (JANUARI 2018) 15-2-2018 1 MEEST ONLINE Het meest online bekeken programma van januari is de uitzending van Luizenmoeder van 28

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2 016

STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2 016 STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2016 JAARRAPPORT ONLINE 2 016 STICHTING KIJKONDERZOEK Jaarrapport online 2016 AMSTERDAM 26-1-2017 Pagina 2 van 29 NOOT Dit rapport heeft betrekking op het online

Nadere informatie

WHITEPAPER HEALTH 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN

WHITEPAPER HEALTH 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN WHITEPAPER HEALTH NEDERLANDERS ZIJN GEEN VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN GEZONDHEIDS- PRODUCTEN 51% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN GEZONDHEIDS PRODUCTEN Vrouwen zijn meer geïnteresseerd

Nadere informatie

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER:

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: JAARPERSBERICHT ONLINE KIJKCIJFERS (01-01-2016 T/M 31-12-2016) 13-01-2017 4 SKO is op 1 januari 2016 gestart met het meten van het online kijkgedrag naar televisieprogramma

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

TV en video kijken op nieuwe schermen. Evoluties in de CIM monitor

TV en video kijken op nieuwe schermen. Evoluties in de CIM monitor Centrum voor Informatie over de Media VZW TV en video kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM monitor 2014 2015 09/03/2016 Avenue Herrmann-Debrouxlaan, 46 Brussel 1160 Bruxelles België - Belgique

Nadere informatie

Slimme apparaten: bezit en beveiliging

Slimme apparaten: bezit en beveiliging Slimme apparaten: bezit en beveiliging Onderzoek onder consumenten en ondernemers Lisanne van Thiel, Manuel Kaal & Evelien Damhuis 6-6-2019 H7010 Contents 1 Achtergrond en doel van het onderzoek 3 2 Belangrijkste

Nadere informatie

Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU

Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU Elly Langewis, december 2010 Inleiding In het kader van een SURF-project worden een aantal modules ontwikkeld voor docenten, onder andere over het gebruik van web

Nadere informatie

5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar Weet ik niet

5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar Weet ik niet Jeugdpeil gamen Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Jeugdjournaal onder 900 kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar. Het Jeugdjournaal doet regelmatig onderzoeken onder kinderen, hiervoor maken

Nadere informatie

Gemiddeld gebruik van internet via verschillende media, in procenten (meer antwoorden mogelijk) 52% 37% 0% 20% 40% 60% 80% 100%

Gemiddeld gebruik van internet via verschillende media, in procenten (meer antwoorden mogelijk) 52% 37% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 6 GEBRUIK VAN INTERNET EN SOCIAL MEDIA De gemeente is benieuwd of alle bewoners beschikking hebben over en gebruik maken van internet en van social media en of men belemmerd wordt als het gaat om informatie

Nadere informatie

TV en video-kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM Other Screen monitor (OSM) golf Noord & Zuid Universum

TV en video-kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM Other Screen monitor (OSM) golf Noord & Zuid Universum Centrum voor Informatie over de Media VZW TV en video-kijken op nieuwe schermen Evoluties in de CIM Other Screen monitor (OSM) golf 2015-2016 & Universum 21/09/2016 Avenue Herrmann-Debrouxlaan, 46 Brussel

Nadere informatie

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE

TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE % Huishoudens TRENDS IN UITGESTELD KIJKEN VIA DE TELEVISIE Deze brochure geeft inzicht in de ontwikkelingen in het uitgesteld kijkgedrag via het televisiescherm in de afgelopen jaren. GRAFIEK 1. BEZIT

Nadere informatie

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER:

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONDERWERP: PERSBERICHT ONLINE KIJKCIJFERS (OKTOBER 2018) DATUM: VOLGNUMMER: 15-11-2018 10 MEEST ONLINE Het meest online bekeken programma van oktober is de uitzending van Expeditie robinson

Nadere informatie

1 Televisiezenders die men wel eens bekijkt en de mate waarin men deze zou missen. (Basis: n=319)

1 Televisiezenders die men wel eens bekijkt en de mate waarin men deze zou missen. (Basis: n=319) Samenvatting Om een indruk te krijgen van de prestaties van Talpa is de respondenten gevraagd aan te geven naar welke zenders zij wel eens kijken. Van alle zenders die men kijkt is vervolgens vastgesteld

Nadere informatie

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER:

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: JAARPERSBERICHT ONLINE KIJKCIJFERS (01-01-2018 T/M 31-12-2018) 15-01-2019 2 In dit jaaroverzicht wordt het kijkgedrag gerapporteerd dat gerealiseerd is via andere

Nadere informatie

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE

TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA VIDEO HIGHLIGHTS SCREENFORCE TRENDS IN DIGITALE MEDIA OVER DE OPZET n=1.204 (GfK Onine panel) Extra respondenten in leeftijdscategorie 13-17 geworven voor sterker fundament voor

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING

WHITEPAPER FASHION 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING WHITEPAPER FASHION 75% VAN NEDERLANDERS STAAT OPEN VOOR NIEUWE AANBIEDERS VAN KLEDING 22% VAN NEDERLANDERS IS VOORLOPER OP HET GEBIED VAN KLEDING Vooral vrouwen zijn geïnteresseerd in kleding. Zij zoeken

Nadere informatie

De Belg gaat op reis en hij neemt mee zijn internet

De Belg gaat op reis en hij neemt mee zijn internet Nieuwsflash De Belg gaat op reis en hij neemt mee zijn internet Belg voelt zich ongemakkelijk zonder internet op vakantie Man checkt stiekem werkmails op het toilet tijdens vakantie Kinderen surfen zo

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2016 RAPPORT Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2016 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 30-01-2017 Pagina

Nadere informatie

Nog even en de agrariër is 24/7 online

Nog even en de agrariër is 24/7 online Uren online per week 1 8 6 8% 4 tot 3 uur 3 tot 6 uur > 6 uur Stelling: rol internet neemt toe 1 8 6 9% 4 Nog even en de agrariër is 24/7 online Internet heeft grote invloed op het informatiegedrag van

Nadere informatie

Ziggo verdubbelt hoeveelheid zenders voor ios- en Android TV apps

Ziggo verdubbelt hoeveelheid zenders voor ios- en Android TV apps Ziggo verdubbelt hoeveelheid zenders voor ios- en Android TV apps Nieuw design en meer mogelijkheden Utrecht, 17 oktober 2012 Ziggo heeft vandaag een vernieuwde, meer uitgebreide ios-versie (3.0) van de

Nadere informatie

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER:

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONLINE KIJKCIJFERS (WEEK 11 2018) 30-03-2018 11 MEEST ONLINE BEKEKEN PROGRAMMA Het meest online bekeken programma van week 11 is de uitzending van

Nadere informatie

Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet

Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet Onderzoek Seksueel getint gedrag op internet Publicatiedatum: maart 2013 Over dit onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 5 tot 18 oktober 2012, deden 1714 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd

Nadere informatie

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32 Documentatie WD32 Christine van Woensel M32 Ontwerpkeuzes per device resolutie Desktop (1025 1600px & 769 1024px): Tablet (481 768px): Smartphone (321 480px & tot 320px): Algemeen: Alle ontwerpen voor

Nadere informatie

KOOPJESJAGERS! EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN KORTINGSSITES. Stroom mediacommunicatie B.V. 12 DECEMBER 2011

KOOPJESJAGERS! EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN KORTINGSSITES. Stroom mediacommunicatie B.V. 12 DECEMBER 2011 KOOPJESJAGERS! EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN KORTINGSSITES Stroom mediacommunicatie B.V. 12 DECEMBER 2011 Javastraat 6 telefoon: 010-4401616 email: contact@stroomviainternet.nl www.stroom.nu Kor$ngssites

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook?

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Inhoud Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen ervan... 4 Het tabblad Privacy... 4

Nadere informatie

Profiel van informatiezoekers

Profiel van informatiezoekers Profiel van informatiezoekers Kritisch denken Ik ben iemand die de dingen altijd in vraag stelt 20,91% 45,96% 26,83% 6,3% Ik ben iemand die alles snel gelooft 0% 25% 50% 75% 100% Grondig lezen Ik lees

Nadere informatie

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55%

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Ben je in het bezit van een mobiele telefoon? Nee 0 0% Ja, maar geen smartphone (telefoon met apps en toegang tot internet) 7 6% Ja, een smartphone, maar

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Media:tijd is een tijdsbestedingsonderzoek dat sinds 2013 tweejaarlijks wordt uitgevoerd. De tweede meting is in de herfst

Media:tijd is een tijdsbestedingsonderzoek dat sinds 2013 tweejaarlijks wordt uitgevoerd. De tweede meting is in de herfst MEDIA:TIJD 2015, EEN NADERE BLIK OP HET SCHERM INHOUD Inleiding Samenvatting Een gemiddelde dag Tijd verdeeld over media Gebruik media naar platform Mediagebruik naar leeftijd Media doordeweeks en in het

Nadere informatie

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Onderzoek in opdracht van TNT Post Onderwerp: Verjaardagen Datum: 26 juli 2010 Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Informatie over de onderzoeksopzet

Nadere informatie

OOG TV en Radio. Marjolein Kolstein. Mei 2016. Laura de Jong. Kübra Ozisik. www.os-groningen.nl

OOG TV en Radio. Marjolein Kolstein. Mei 2016. Laura de Jong. Kübra Ozisik. www.os-groningen.nl OOG TV en Radio Marjolein Kolstein Laura de Jong Mei 2016 Kübra Ozisik www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud 1 Samenvatting 3 1. Inleiding 5 1.1 Aanleiding van het onderzoek 5 1.2 Doel van

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! www.travel.builders

Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! www.travel.builders Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! Hoe kunnen we op een moderne manier langer in contact blijven met onze klanten en hen verrassen tijdens de klantenreis? 2 grote kansen voor reisorganisaties

Nadere informatie

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel

Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Esther Göring - Adviseur Lezen en Media/Mediacoach Ouderavond Basisschool Brukelum Aarle-Rixtel Share the fun: uw kind en nieuwe media ONDERWERPEN: INTERNET: Social media Wat is het en hoe wordt het gebruikt

Nadere informatie

Onderzoek Geweldsfilmpjes

Onderzoek Geweldsfilmpjes Onderzoek Geweldsfilmpjes 21 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 14 april tot en met 20 april 2015, deden 1.165 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor

Nadere informatie

Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007

Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007 Media aandacht naar aanleiding van artikel profielsites Lectoraat elearning zomer 2007 http://youngmarketing.web-log.nl/youngmarketing/2007/06/profielsites_ve.html 15 juni 2007 Profielsites versterken

Nadere informatie

Het vakantie onderzoek. Onderzoek onder Nederlandse bevolking

Het vakantie onderzoek. Onderzoek onder Nederlandse bevolking Het vakantie onderzoek Onderzoek onder Nederlandse bevolking Inhoud Doelstelling Onderzoeksopzet en verantwoording Resultaten Conclusie 2 Doelstelling Inleiding Veel bedrijven zetten in de zomerperiode

Nadere informatie

Strategieplan Happie. Happie met elkaar!

Strategieplan Happie. Happie met elkaar! Strategieplan Happie Happie met elkaar! Tilburg 30-10-2012 Inhoud Inleiding...3 Visie...3 Missie...5 Tijdsgeest en timing...5 Zorg voor onze bezoekers...5 Journalistieke relevantie...6 Taal en content...6

Nadere informatie

Welkom, Gezien de kritiek gisteren uit de krantenwereld doen we het als NOS kennelijk nog niet zo slecht. Wellicht zelfs wel iets te goed. Althans in de ogen van sommigen. Ik heb nieuws voor jullie. We

Nadere informatie

Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan

Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan 1 2 3 Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan het inzetten om een wow service aan te bieden, je

Nadere informatie

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER:

ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT ONLINE KIJKCIJFERS (WEEK 45 2018) 26-11-2018 45 MEEST ONLINE BEKEKEN PROGRAMMA Het meest online bekeken programma van week 45 is de uitzending van

Nadere informatie

s t u d i e Jongeren en media Jongeren en media November 2011

s t u d i e Jongeren en media Jongeren en media November 2011 Jongeren en media Jongeren en media s t u d i e November 2011 Agenda 1. Doelstellingen 2. Methodologie 3. Media-uitrusting (thuis, in eigen kamer) 4. Kijkgedrag (individueel of sociaal gebeuren) 5. Ouderlijk

Nadere informatie

Hieronder vindt u het doelgroep- en marktonderzoek dat ik heb gedaan voor de Samsung Vision.

Hieronder vindt u het doelgroep- en marktonderzoek dat ik heb gedaan voor de Samsung Vision. Van: Aan: Jeroen Egelmeers Noord 8 5446 XA Wanroij Studio Eidos t.a.v. de heer Van Heur Von Flotowlaan 1 5653 AD Eindhoven Wanroij, 10 januari 2012 Betreft: Doelgroep- en Marktonderzoek Beste heer Van

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 26-01-2015

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

HTC you Campaign Propositie Htc belooft een telefoon die bij jou past en voldoet aan jou persoonlijke behoeftes.

HTC you Campaign Propositie Htc belooft een telefoon die bij jou past en voldoet aan jou persoonlijke behoeftes. Feedback 12 januari HTC you Campaign Propositie Htc belooft een telefoon die bij jou past en voldoet aan jou persoonlijke behoeftes. Propostie nieuwe concept HTC belooft nieuwste top of the line smartphones(de

Nadere informatie