Moet jij ook bloedverdunners nemen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Moet jij ook bloedverdunners nemen?"

Transcriptie

1 Moet jij ook bloedverdunners nemen? Dit boekje is bedoeld om de patiënt aan te moedigen correct om te gaan met zijn medicijnen, niet om tussen te komen in de relatie tussen de patiënt en zijn arts. Je kan het op volgend adres downloaden:

2 Jouw gegevens Dit boekje is van (naam)... (adres)......foto... (tel)... Geboortedatum... Ziekenhuis (naam)... (adres)... (tel)... Behandelende specialist... Huisarts... Medicatie (commerciële naam en internationale productnaam) Bloedverdunners...om...en om...uur...om...en om...uur Andere medicatie...om...en om...uur...om...en om...uur...om...en om...uur Allergisch aan... Bloedgroep... Aandoening

3 Wat betekent INR en wat doen bloedverdunners? I: International (Internationale) N: Normalized (Genormaliseerde) R: Ratio (Verhouding) De INR-waarde is een maat voor de snelheid waarmee bloed stolt. Bij een lage INR-waarde is het bloed dikker (stolt sneller) dan bij een hoge INR-waarde. Hoe meer bloedverdunner je inneemt, hoe hoger de INR-waarde of hoe trager het bloed stolt. Bloedverdunners zijn producten die de werking van vitamine K verminderen. Vitamine K is een belangrijk element in de bloedstolling. Deze medicijnen noemt men anti-coagulantia of anti-stollingsmiddelen. Ze maken het bloed dunner en meer vloeibaar om de vorming van bloedklonters te vermijden in je aders, slagaders of je hart.

4 Je medicijn innemen Het is belangrijk je medicijn elke dag op hetzelfde moment in te nemen. Gebruik een wekker, een horloge-alarm, je gsm... om je er aan te herinneren. Als je je medicijnen eens vergeten bent, neem ze dan s anderendaags zeker niet dubbel in. Daardoor zou je bloed te dun kunnen worden wat kan leiden tot bloedingen. Van zodra je merkt dat je je medicijn vergeten bent, verwittig dan je ouders of een andere volwassene die je goed kent. Gebruik speciale medicijnendoosjes waarin je per dag je medicijnen voor een hele week kan klaar zetten. Deze doosjes zijn te koop in elke apotheek.

5 Goed doseren = efficiënte werking Het is belangrijk je medicijnen goed te doseren want: - Als de dosis te klein is, kunnen er klonters gevormd worden in je aders, slagaders of je hart. - Als de dosis te sterk is, kan je gemakkelijker bloeden of zelfs inwendige bloedingen krijgen. Om risico s uit te sluiten, moet je regelmatig je INR laten controleren en je dosis laten bijsturen door de dokter.

6 Hoe kan je de dosis controleren? Om de dosis van je medicijn te controleren, is een bloedtest nodig. In deze test wordt de tijd gemeten die je bloed nodig heeft om te stollen (= INR controle). Hiervoor bestaan er 2 methoden: - na een bloedafname je bloed analyseren in een laboratorium ofwel - met een eenvoudige sneltest met 1 druppeltje bloed waarmee de dokter of je ouders zelf je bloedwaarde kunnen controleren. Met een soort balpen prik je in je vinger. De druppel bloed wordt in een fijn buisje gelaten en op het toestel gebracht. De INR-waarde kan dan eenvoudig van het toestel afgelezen worden.

7 Controleer regelmatig je INR De INR is een cijferwaarde die het mogelijk maakt om de dosis van je medicijn te controleren. Deze waarde moet tussen de volgende waarden liggen die opgegeven worden door je cardioloog: Jouw INR moet liggen tussen:... en... (vanaf../../201.)... en... (vanaf../../201.)... en... (vanaf../../201.) Deze INR-controles zijn belangrijk omdat ze toelaten na te gaan hoe goed je medicijnen werken. Als je ouders zelf je INR controleren, moeten ze na elke controle contact opnemen met de dokter.

8 Wat als je INR-waarde niet tussen deze waarden gelegen is? Je ouders moeten dan zeker contact opnemen met de dokter: - Als de INR-waarde te laag is, dan stolt je bloed te snel en is de dosis bloedverdunner misschien te laag. De dokter zal waarschijnlijk de dosis verhogen. - Is de INR-waarde te hoog, dan is je bloed te dun, mogelijk door een te hoge dosis bloedverdunner. De dokter zal waarschijnlijk de dosis verlagen. De INR-waarde kan ook te hoog of te laag zijn door speciale omstandigheden zoals het combineren met bepaalde andere medicijnen (antibioticum,...), stoffen zoals alcohol, voeding (meer of minder eten dan gewoonlijk, voedingsmiddelen met meer of minder vitamine K dan gewoonlijk,...) enz. De dokter zal dan beslissen of de dosis aangepast moet worden en welke de nieuwe dosis moet zijn. Pas de dosis nooit zelf aan zonder de dokter te raadplegen. Dat kan gevaarlijk zijn. Na een verandering van dosis kan je best enkele dagen later je INR-waarde nog eens controleren om te zien of ze nu wel correct is. Vergeet niet de INR-waarde (+ datum controle) en de door de dokter opgegeven dosis bloedverdunner te noteren in je volgboekje.

9 Soms kan je zien dat je INR-waarde niet juist staat: - meer blauwe plekken dan normaal; - bloedingen uit je neus, in je urine, bij het tanden poetsen, in je stoelgang, fluimen, braaksel; - bloeddoorlopen ogen; - zwarte stoelgang; - abnormaal hevige regels; - ongewoon buiten adem zijn; - sneller vermoeid; - hoofdpijn die met een gewone pijnstiller niet over gaat; - onwel voelen; - ongewoon bleek zien. Let op de signalen Bij deze symptomen moeten je ouders contact opnemen met de dokter en je INR (laten) nakijken.

10 Bij de dokter Je moet de dokter raadplegen als: - je INR-waarde niet tussen de opgegeven waarde ligt; - als je je bloedverdunners vergeten innemen bent of als je ouders zich vergist hebben van dosis; - bij koorts, ziekte, infectie, diarree, pijn, braken, dieet,...; - vooraleer je naast de bloedverdunners ook nog andere medicijnen, homeopathische of andere alternatieve middelen zou innemen (Opgelet: aspirine, ontstekingsremmers (zelfs in zalf), Sint Janskruid, laxeermiddelen, paraffineolie,... zijn af te raden in combinatie met bloedverdunners); - bij bloedingen; - als je op vakantie wil vertrekken.

11 Op vakantie Wanneer je op vakantie vertrekt, neem dan voldoende medicijnen mee voor de hele reis. Als je naar het buitenland gaat, neem dan ook de internationale naam van het medicijn mee. Dat kan nuttig zijn als je je medicijnen zou verliezen of zou vergeten. De commerciële naam van de producten kan verschillen per land en niet alle medicijnen zijn in elk land te verkrijgen. Neem zeker ook je hartpaspoort of een ander document met een medische beschrijving van je aandoening mee als je dat hebt. Zorg er voor dat er een telefoonnummer van een behandelende dokter uit België in staat zodat een dokter of apotheker contact kan opnemen indien nodig. Heb je zo geen document van het ziekenhuis, schrijf de nodige gegevens in overleg met de dokter dan zelf in dit boekje om mee te nemen (contactgegevens behandelende dokter, internationale naam van de nodige medicijnen, korte maar correcte omschrijving van de aandoening, eventuele allergieën enz).

12 Enkele voorzorgsmaatregelen Je bloed is dunner dan normaal. Daardoor kan je gemakkelijker inwendige bloedingen hebben, die je zelfs niet altijd kan zien. Vermijd daarom: - ruwe spelletjes en sporten die stoten op het lichaam kunnen meebrengen (als je met een bal naar elkaar wil gooien of schoppen, gebruik dan een bal uit mousse),; - situaties waarbij je kan vallen zoals paardrijden, klimmen,... (als je fietst, gebruik dan een valhelm); - vermijd roller-coasters zoals 8-banen omwille van hun snelheid; - als je scherpe materialen gebruikt, wees dan voorzichtig dat je je niet snijdt (vergeet niet ze veilig weg te bergen op een manier dat je je niet kan kwetsen in afwachting dat je het nog eens gebruikt).

13 Voeding Als je bloedverdunners neemt hoef je geen speciaal dieet te volgen. Je moet wel evenwichtig eten om je lichaam te voorzien van de nodige stoffen voor je groei en je gezondheid (eiwitten, mineralen, vitaminen,...). Sla geen maaltijden over en eet van alles (als de dokter dat toestaat) maar steeds met mate. Vitamine K is een belangrijke stof die er voor zorgt dat je bloed stolt bij een wonde. Je bloedverdunner is een anti-vitamine K die de werking van deze vitamine tegen gaat. Vitamine K zit in grotere of kleinere hoeveelheden in diverse groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, spinazie, sla,... Deze groenten zijn gezond, ook voor jou, maar vermijd om veel van deze groenten te eten op één dag want deze verminderen de werking van je bloedverdunners. Opgelet: niet eten (dieet of vasten), af en toe alcohol drinken, meer dan een liter sap van pompelmoes of bloedappelsienen op één dag drinken kan je INRwaarde verhogen.

14 (Vergeet niet je tanden te poetsen) Let op voor endocarditis Deze preventieve maatregelen zijn zeer belangrijk om endocarditis te vermijden. Tanden Poets je tanden regelmatig en grondig om gaatjes en infecties te voorkomen (als je tandvlees bloedt, zie wat te doen als je bloedt ). Een 6 maandelijkse controle bij de tandarts is aanbevolen, zeker als je een mechanische kunstklep hebt. Je zal telkens antibioticum moeten nemen alvorens de tandarts aan de verzorging kan beginnen om infecties te vermijden. Wonden Ontsmet steeds alle wonden grondig om infecties door bacteriën te vermijden. Wanneer je een infectie hebt (geïnfecteerde wonde, puistje, brandwonde,...) dan moeten je ouders de dokter verwittigen en zal een aangepaste behandeling gegeven worden.

15 Wat je moet doen - neem je medicijnen elke dag op hetzelfde uur; - meet regelmatig je INR en schrijf je waarde, dosis en de datum voor de volgende controle in je boekje; - als je INR-waarde niet tussen de opgegeven waarden lig, moeten je ouders steeds de dokter verwittigen; - als je weg gaat, neem dan steeds je volgboekje (of je hartpaspoort of een ander document) mee met je behandeling en jouw gegevens; - vermijd ruwe spelletjes of sporten en vermijd situaties waarbij je kan vallen; - wees zeer voorzichtig als je scherpe materialen gebruikt; - jij of je ouders moeten steeds iedereen verwittigen die zich met jou bezig houden (dokters, tandartsen, verpleegsters, leerkrachten,...) dat je bloedverdunners neemt. Wat je zeker nooit mag doen - zelf je dosis bloedverdunner aanpassen; - medicijnen of alternatieve geneesmiddelen nemen zonder de toestemming van je ouders of de dokter; - accupunctuur volgen of piercings laten plaatsen; - een spuitje in een spier krijgen.

16 Wat te doen als je bloed Als je tandvlees bloed: Dergelijke bloedingen komen wel vaker voor bij het poetsen van de tanden maar dat gaat normaal vanzelf weer over. Als het bloeden toch niet stopt, druk dan stevig op de wonde met een steriel verband tot het bloeden stopt. Als je uit je neus bloed: Snuit je neus, hou je hoofd voorover en druk je bloedende neusgat dicht gedurende 10 minuten. Als het dan nog bloedt, bel dan de dokter, de ziekenwagen 100 of de ongevallendienst 112. Als je je bezeert: Controleer eerst of er niets in de wonde zit (glas, splinter, vuil,...) en spoel ze met proper water. Druk dan op de wonde met een steriel kompres, gedrenkt in ontsmettingsmiddel, gedurende minstens 3 minuten. Als de wonde dan nog blijft bloeden, bel dan de dokter, de ziekenwagen 100 of de ongevallendienst 112. Vergeet niet elke belangrijke bloeding aan je dokter te melden.

17 Spelletjes Om af te sluiten zijn er nog enkele spelletjes die je helpen je medicijnen beter te leren kennen: Quiz De antwoorden van deze quiz staan op pag Wat doet vitamine K? a. doet het bloed stollen, b. versterkt je weerstand tegen ziekte. 2. Als je veel blauwe plekken op je benen ontdekt, wat doe je dan? a. niets, ik wacht tot ze vanzelf weg gaan, b. ik verwittig mijn ouders. 3. Je INR-waarde is hoger dan de opgegeven waarden door de dokter. Wat betekent dat? (meerdere antwoorden mogelijk) a. dat je bloed te dun is, b. dat je bloed te dik is, c. dat je dosis bloedverdunner te laag is, d. dat je dosis bloedverdunner te hoog is. 4. Je bent ziek en een vriend, een leerkracht,... biedt je een medicijn aan. Wat doe je dan? a. ik neem de medicijnen, b. ik weiger de medicijnen en vraag mijn ouders of de dokter te bellen. 5. Iemand stelt je een thee met Sint- Janskruid aan. Wat doe je? a. Ik neem de thee aan, hij kan me deugd doen, b. ik weiger de thee.

18 Letterspelletje Medicijnen, ziekte, diarree, braken, voeding, alcohol... kunnen je INR-waarde beïnvloeden. Zoek in de onderstaande tabel, de volgende woorden: medicijn - ziekte - diarree braken - dieet alcohol B O I D I A R R E E O E A B U J I B A Z V U D R L L M E D I C I J N N T U V C I R P O E L A Z T O S E O B R A K E N E E D T M I H O L T E E A S E N N T G O U E I T U B F V O M I S L D M E N T

19 Quiz Antwoorden 1. a. Vitamine K helpt je bloed te laten stollen. 2. b. Blauwe plekken kunnen een teken zijn dat je dosis bloedverdunner te hoog is. Op pag.?? staan de andere mogelijke signalen.. << Vindt de signalen>> 3. a. en d. Als je INR-waarde te hoog is, is je dosis bloedverdunner te hoog. Je moet dan zeker je dokter raadplegen. 4. b. Je mag nooit medicijnen nemen, zelfs geen medicijnen die zonder voorschrift verkrijgbaar zijn, zonder toestemming van je ouders of de dokter. 5. b. Je mag nooit Sint-Janskruid gebruiken als je bloedverdunners neemt. Deze plant kan je INR-waarde gevaarlijk sterk doen dalen. Letterspel B O I D I A R R E E O E A B U J I B A Z V U D R L L M E D I C I J N N T U V C I R P O E L A Z T O S E O B R A K E N E E D T M I H O L T E E A S E N N T G O U E I T U B F V O M I S L D M E N T

Thuis in de antistolling

Thuis in de antistolling Thuis in de antistolling met orale anticoagulantia Informatiebrochure patiënten 2 Thuis in de antistolling 3 1. Wat zijn anticoagulantia?...4 2. Hoe neemt u anticoagulantia?...5 2.1 De dosis...5 2.2 Het

Nadere informatie

Antistollingsbehandeling

Antistollingsbehandeling Infobrochure Antistollingsbehandeling mensen zorgen voor mensen 2 Inleiding Deze brochure werd opgemaakt voor patiënten die om de ene of de andere medische reden antistollingsmiddelen of bloedverdunners

Nadere informatie

Thuis in de antistolling

Thuis in de antistolling Thuis in de antistolling met orale anticoagulantia Informatiebrochure patiënten 2 Thuis in de antistolling 3 1. Wat zijn anticoagulantia?...4 2. Hoe neemt u anticoagulantia?...5 2.1 De dosis...5 2.2 Het

Nadere informatie

Te doen: -Tandvleesbloedingen. -Neusbloedingen

Te doen: -Tandvleesbloedingen. -Neusbloedingen Patiëntenfolder 1. Inleiding Dit boekje is bedoeld voor patiënten die antistollingsmiddelen (zogenaamde bloedverdunners ) zoals Sintrom, Marevan of Marcoumar nemen. Het tracht een aantal veel voorkomende

Nadere informatie

Pomalidomide Therapie PATIËNTENBROCHURE

Pomalidomide Therapie PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Pomalidomide Therapie De merknaam van Pomalidomide is Imnovid. Pomalidomide behoort tot de groep geneesmiddelen die inwerken op het immuunsysteem. Het wordt samen met cortisonen (dexamethasone)

Nadere informatie

Boekje over de nieuwe orale anticoagulantia. Wat u moet weten voor het veilig gebruik ervan

Boekje over de nieuwe orale anticoagulantia. Wat u moet weten voor het veilig gebruik ervan Boekje over de nieuwe orale anticoagulantia Wat u moet weten voor het veilig gebruik ervan GEGEVENS PATIËNT Naam Adres Tel HUISARTS Naam Adres Tel SPECIALIST Naam Ziekenhuis Tel ANTISTOLLINGSMEDICATIE

Nadere informatie

Antistollings boekje 1

Antistollings boekje 1 Antistollingsboekje 1 Gegevens patiënt Naam Geboortedatum Adres Tel Huisarts Naam Adres Tel Specialist Naam Ziekenhuis Tel Antistollingsmedicatie Reden voor antistolling Voorziene duur van de behandeling

Nadere informatie

HOOGRISICOMEDICATIE ORALE ANTICOAGULANTIA. - Patiëntinformatie -

HOOGRISICOMEDICATIE ORALE ANTICOAGULANTIA. - Patiëntinformatie - HOOGRISICOMEDICATIE ORALE ANTICOAGULANTIA - Patiëntinformatie - Inhoud Inleiding... 1 1. Wat zijn orale Anticoagulantia?... 1 2. Soorten antistolling en hun werking... 2 3. Wie krijgt orale anticoagulantia

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Orale anticoagulantia Vitamine K-antagonisten Marcoumar, Marevan, Sintrom

Patiënteninformatie. Orale anticoagulantia Vitamine K-antagonisten Marcoumar, Marevan, Sintrom Patiënteninformatie Orale anticoagulantia Vitamine K-antagonisten Marcoumar, Marevan, Sintrom 2 Inhoud Inleiding... 4 Werking vitamine K-antagonisten... 4 Hoe wordt het geneesmiddel ingenomen?... 4 Wanneer

Nadere informatie

Antistolling & vitamine K, hoe zit dat?

Antistolling & vitamine K, hoe zit dat? Even tijd voor uw gezondheid! Antistolling & vitamine K, hoe zit dat? Vitamine-K-wijzer voor mensen die acenocoumarol of fenprocoumon gebruiken Boerenkool Snijbiet Rapen Broccoli Spruitjes Botersla Peterselie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Nieuwe orale anticoagulantia Eliquis, Pradaxa, Xarelto, Lixiana

Patiënteninformatie. Nieuwe orale anticoagulantia Eliquis, Pradaxa, Xarelto, Lixiana Patiënteninformatie Nieuwe orale anticoagulantia Eliquis, Pradaxa, Xarelto, Lixiana 2 Inhoud Inleiding... 4 Werking nieuwe orale anticoagulantia... 4 Hoe wordt het geneesmiddel ingenomen?... 4 Wanneer

Nadere informatie

Algemeen Gebruik van Bloedverdunners Sintrom Mitis, marcoumar en acenocoumarol

Algemeen Gebruik van Bloedverdunners Sintrom Mitis, marcoumar en acenocoumarol Algemeen Gebruik van Bloedverdunners Sintrom Mitis, marcoumar en acenocoumarol 2 Inleiding Bloedverdunners (antistollingsmiddelen) vertragen de stolling van het bloed of wel in de volksmond genoemd, het

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Trombose en antistollingsmedicijnen. Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Trombosedienst Slingeland Ziekenhuis

Patiënteninformatie. Trombose en antistollingsmedicijnen. Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Trombosedienst Slingeland Ziekenhuis Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Trombose en antistollingsmedicijnen i Patiënteninformatie Trombosedienst Slingeland Ziekenhuis Slingeland Ziekenhuis Wat is trombose Trombose is een bloedstolsel

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik 18 november 2013 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

Wat te doen na een kaakbehandeling? Locatie Panningen

Wat te doen na een kaakbehandeling? Locatie Panningen Wat te doen na een kaakbehandeling? Locatie Panningen Behandeling aan uw kaak U heeft een behandeling aan uw kaak ondergaan op locatie Panningen. In deze folder leest u welke bijwerkingen u kunt ondervinden

Nadere informatie

Wat te doen na een kaakbehandeling

Wat te doen na een kaakbehandeling Wat te doen na een kaakbehandeling U heeft een behandeling aan uw kaak ondergaan. In deze folder leest u welke bijwerkingen u kunt ondervinden van de behandeling. Ook geven we u enige adviezen hoe u hiermee

Nadere informatie

Antistolling. Imeldaziekenhuis

Antistolling. Imeldaziekenhuis Antistolling Imeldaziekenhuis imelda omringt u met zorg Inhoud 2 Inleing 3 Waarom antistollingsmiddelen nemen? 4 Hoe wordt deze mecatie ingenomen? 5 Sche antistollingsbehandeling 6 Waarom wordt het bloed

Nadere informatie

Wat te doen na een kaakbehandeling

Wat te doen na een kaakbehandeling Wat te doen na een kaakbehandeling U heeft een behandeling aan uw kaak ondergaan. In deze folder leest u welke bijwerkingen u kunt ondervinden van de behandeling. Ook geven we u enige adviezen hoe u hiermee

Nadere informatie

Behandeling voor trombose en anti-stolling

Behandeling voor trombose en anti-stolling Behandeling voor trombose en anti-stolling 2 Waarom behandeling met een anti-stollingsmiddel? Als bloed in een bloedvat stolt, wordt dit bloedvat afgesloten. Het bloed kan het achterliggende orgaan dan

Nadere informatie

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info?

10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik. Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? 10 tips voor een veilig geneesmiddelengebruik Maart 2018 az Sint-Blasius Dendermonde Meer info? info@azsintblasius.be Als je ziek bent of ouder wordt, moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen.

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Trombose en Antistolling

Trombose en Antistolling 1/6 Trombosedienst Trombose en Antistolling Inleiding In deze folder kunt u informatie lezen over trombose en antistolling. Tevens is de werkwijze van de trombosedienst beschreven. Bloedstolling Een bloeding

Nadere informatie

DRBR0775. MKA ingreep. Algemene informatie

DRBR0775. MKA ingreep. Algemene informatie DRBR0775 MKA ingreep Algemene informatie 2 Welkom op de dienst mond-,kaak- en aangezichtsheelkunde (MKA). Op advies van uw tandarts of huisarts bent u naar onze dienst doorverwezen voor een operatie aan

Nadere informatie

Trombosedienst Inleiding Hoe u bij de trombosedienst terecht komt Wat de trombosedienst voor u doet Het kiezen van een prikpost

Trombosedienst Inleiding Hoe u bij de trombosedienst terecht komt Wat de trombosedienst voor u doet Het kiezen van een prikpost Trombosedienst Inleiding Uw arts heeft u antistollingstabletten voorgeschreven. Bij het gebruik van dit soort medicijnen is het noodzakelijk dat uw bloed regelmatig wordt gecontroleerd. De trombosedienst

Nadere informatie

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed?

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed? Alles over de bloedziekten PNH & AA Wat is bloed? Binnenin je lichaam zit een rode vloeistof. Dat is je bloed. Bloed is erg belangrijk voor je lichaam, het zorgt voor vervoer van stoffen, voor de warmte

Nadere informatie

Wat kunt u zelf doen? Meestal is een neusbloeding niet erg en stopt de bloeding vanzelf met behulp van een paar eenvoudige maatregelen.

Wat kunt u zelf doen? Meestal is een neusbloeding niet erg en stopt de bloeding vanzelf met behulp van een paar eenvoudige maatregelen. NEUSBLOEDING 460 Inleiding U komt op de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde in verband met een neusbloeding. Ondanks de geringe bloeding, lijkt het vaak dat het om een enorme hoeveelheid bloed gaat.

Nadere informatie

Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak

Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak Afsluiting van een gaatje in de bovenkaak Waarom deze folder? Vandaag is bij u een gaatje naar de neusbijholte gesloten. In deze folder leest u meer over de bijwerkingen van deze behandeling en wat u hieraan

Nadere informatie

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar

EHBébé. Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar EHBébé Ongevallengids voor kinderen tussen 0 en 3 jaar Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Trombosedienst Leiden en omstreken

Trombosedienst Leiden en omstreken Trombosedienst Leiden en omstreken Saskia van Foeken Verpleegkundige Trombosedienst Leiden Doelstelling Met deze voorlichting willen we bereiken: Dat de cliënt een zo optimaal mogelijke antistollingsbehandeling

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Chemo Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis mensen zorgen voor mensen Mogelijke bijwerkingen en oplossingen Door het geven van de chemo kunnen bijwerkingen zich voordoen. Het is niet

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Therapie Lonsurf

Patiënteninformatie. Therapie Lonsurf Patiënteninformatie Therapie Lonsurf Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Omschrijving en doel van de procedure/ behandeling... 3 Verloop van de therapie... 4 Hoeveel tabletten innemen?... 4 Hoe en wanneer

Nadere informatie

Wat is trombose Trombose Embolie

Wat is trombose Trombose Embolie Trombosedienst Wat is trombose Uw arts heeft u antistollingsmiddelen (Acenocoumarol of Fenprocoumon/ Marcoumar) voorgeschreven. Deze medicijnen worden voorgeschreven ter voorkoming of ter behandeling van

Nadere informatie

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een longembolie U heeft een longembolie gehad en bent hiervoor opgenomen bij Rijnstate. In deze folder leest u meer over een longembolie, de behandeling ervan en adviezen voor thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Thema 4 Behandeling van infectie gaat over het gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen om verschillende ziekten en kwalen te behandelen.

Thema 4 Behandeling van infectie gaat over het gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen om verschillende ziekten en kwalen te behandelen. Wereldoriëntatie - Natuur Algemene vaardigheden: 1.1 Levende en niet-levende natuur: 1.3 & 1.5 Gezondheid: 1.17-1.19 Wereldoriëntatie - Techniek 2.16* Geschatte lesduur 50 minuten Thema 4 Behandeling van

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagof darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

Neusbloeding. Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde

Neusbloeding. Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde Neusbloeding Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde U bent vandaag behandeld vanwege een neusbloeding. Een neusbloeding is een vervelende aandoening. Bij een geringe neusbloeding lijkt het vaak om een enorme

Nadere informatie

Gang van zaken 2 De doseringskalender 3 Hoe wordt het aantal antistollingstabletten vastgesteld? 3 Wanneer u verhinderd bent op de controledag 3

Gang van zaken 2 De doseringskalender 3 Hoe wordt het aantal antistollingstabletten vastgesteld? 3 Wanneer u verhinderd bent op de controledag 3 Inhoudsopgave Inleiding 1 Hoe u bij de trombosedienst terecht komt 1 Wat de trombosedienst voor u doet 1 Het kiezen van een prikpost 2 Gang van zaken 2 De doseringskalender 3 Hoe wordt het aantal antistollingstabletten

Nadere informatie

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt?

1. Wat is Urfadyn PL en waarvoor wordt dit middel gebruikt? Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Urfadyn PL 100 mg harde capsules Nifurtoïnol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Veilig en correct medicatiegebruik

Veilig en correct medicatiegebruik Veilig en correct medicatiegebruik Als je ziek bent of ouder wordt moet je vaak verschillende geneesmiddelen innemen. Door deze op een goede manier te gebruikt, kunnen ze de kwaliteit van je leven verbeteren.

Nadere informatie

Vrij verkrijgbare medicijnen

Vrij verkrijgbare medicijnen Vrij verkrijgbare medicijnen WAT ZIJN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN TIPS VOOR EEN GOEDE KEUZE WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN MEDICIJNEN WERKEN BETER DANKZIJ UW APOTHEKER VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN Een

Nadere informatie

Waarvoor zijn MEDICIJNEN? En hoe gebruik je ze goed? www.kennispleingehandicaptensector.nl

Waarvoor zijn MEDICIJNEN? En hoe gebruik je ze goed? www.kennispleingehandicaptensector.nl Waarvoor zijn MEDICIJNEN? En hoe gebruik je ze goed? www.kennispleingehandicaptensector.nl MEDICIJNEN HELPEN ALS JE ZIEK BENT. Als je ziek bent krijg je medicijnen om beter te worden. Medicijnen helpen

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

afsluiting gaatje in bovenkaak

afsluiting gaatje in bovenkaak afsluiting gaatje in bovenkaak www.mca.nl/kaakchirurgie waarom deze folder? Vandaag is bij u een gaatje naar de neusbijholte gesloten. In deze folder leest u meer over de bijwerkingen van deze behandeling

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Leflunomide i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten wanneer u het

Nadere informatie

patiënteninformatie mond-, kaak- en aangezichtschirurgie Ingreep in de mond

patiënteninformatie mond-, kaak- en aangezichtschirurgie Ingreep in de mond patiënteninformatie mond-, kaak- en aangezichtschirurgie Ingreep in de mond (Postoperatieve instructies omtrent wat te doen na een ingreep in de mond) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390

Nadere informatie

PE-TAM, 500 mg, tabletten paracetamol

PE-TAM, 500 mg, tabletten paracetamol PE-TAM, 500 mg, tabletten paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals

Nadere informatie

Informatie over lithium

Informatie over lithium Informatie over lithium Afdeling Psychiatrie Uw arts heeft u het middel... voorgeschreven. In deze folder krijgt u informatie over de werking en bijwerking van het medicijn. Wanneer moet u uw geneesmiddel

Nadere informatie

Veelgestelde vragen 01/2015

Veelgestelde vragen 01/2015 Inleiding 3 1. Ik ben mijn antistollingstabletten gisteravond vergeten. 4 2. Ik weet niet zeker of ik mijn antistollingstabletten heb ingenomen. 4 3. Ik heb een verkeerde hoeveelheid antistollingstabletten

Nadere informatie

Logboekje. Persoonlijke gegevens

Logboekje. Persoonlijke gegevens Friesland Noord Borniastraat 34, 8934 AD Leeuwarden Tel. (058) 286 79 30 telefonisch spreekuur 08.00-12.00 en 13.00-16.30 uur Fax (058) 286 79 25 Email info@trombosedienstfriesland.nl Internet www.trombosedienstfrieslandnoord.nl

Nadere informatie

Lynparza - Olaparib. Product Informatie Fiche. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Lynparza - Olaparib. Product Informatie Fiche. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Lynparza - Olaparib Product Informatie Fiche T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

MKA ingreep. Algemene informatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

MKA ingreep. Algemene informatie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk MKA ingreep Algemene informatie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

Adviezen bij neusbloeding

Adviezen bij neusbloeding Adviezen bij neusbloeding U bent zojuist behandeld voor een neusbloeding. U heeft een aantal belangrijke adviezen gehad voor na de behandeling. In deze folder staat alle informatie nog een keer op een

Nadere informatie

mond-, kaak- en aangezichtschirurgie informatiebrochure Ingreep in de mond (Postoperatieve instructies omtrent wat te doen na een ingreep in de mond)

mond-, kaak- en aangezichtschirurgie informatiebrochure Ingreep in de mond (Postoperatieve instructies omtrent wat te doen na een ingreep in de mond) mond-, kaak- en aangezichtschirurgie informatiebrochure Ingreep in de mond (Postoperatieve instructies omtrent wat te doen na een ingreep in de mond) Inhoudstafel 1. Postoperatieve instructies 4 2. Normale

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Nexavar SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Nexavar SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Nexavar Nexavar Uw arts schreef u een nieuw geneesmiddel voor, Nexavar. Deze behandeling richt zich op kankercellen (targeted therapie). Nexavar

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

De behandeling van een bloedneus

De behandeling van een bloedneus De behandeling van een bloedneus Een bloedneus (ook wel neusbloeding of epistaxis genoemd) is een vervelende aandoening. Het lijkt vaak erger dan het is, maar is meestal onschuldig. Ook bij een kleine

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NORIT 250 mg tabletten NORIT 200 mg capsules, hard

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NORIT 250 mg tabletten NORIT 200 mg capsules, hard NORIT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NORIT 250 mg tabletten NORIT 200 mg capsules, hard Actieve kool Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis

Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Azathioprine (Imuran) bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Azathioprine (Imuran). In deze folder krijgt u informatie

Nadere informatie

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen

Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen Algemeen Bloedtransfusie voor kinderen In deze folder vertellen we je wat een bloedtransfusie is en waarom het gegeven wordt. Wat is bloedtransfusie? Bloedtransfusie betekent dat je bloed krijgt toegediend.

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Afinitor SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Afinitor SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Afinitor Patiënteninformatie doelgerichte therapie In het kader van uw behandeling voor nierkanker heeft uw arts het geneesmiddel Afinitor voorgeschreven.

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

BIJSLUITER 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Aspirine 500 Bruis, 500 mg, bruistablet. Acetylsalicylzuur

BIJSLUITER 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Aspirine 500 Bruis, 500 mg, bruistablet. Acetylsalicylzuur BIJSLUITER 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Aspirine 500 Bruis, 500 mg, bruistablet Acetylsalicylzuur Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Aspirine 500 Bruis, 500 mg, bruistabletten Acetylsalicylzuur

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Aspirine 500 Bruis, 500 mg, bruistabletten Acetylsalicylzuur BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER 500 Bruis, 500 mg, bruistabletten Acetylsalicylzuur Lees goed de hele bijsluiter, voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Herstel van het hartritme. Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter

Informatiebrochure patiënten. Herstel van het hartritme. Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter Informatiebrochure patiënten Herstel van het hartritme Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter 3 1. Een beetje anatomie... 4 1.1 Het hart... 4 1.2 Elektriciteit van het hart... 4 2.

Nadere informatie

PROGRAFT KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_hemato_034

PROGRAFT KANKERCENTRUM UZ GENT. Onco_hemato_034 PROGRAFT KANKERCENTRUM UZ GENT Onco_hemato_034 INHOUDSTAFEL 01 Inleiding 3 02 Doseringen 3 03 Inname 3 04 bijwerkingen 4 Prograft 2 01 INLEIDING Het werkzame bestanddeel van Prograft is tacrolimus. 02

Nadere informatie

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn.

Koorts & pijn. Zo zijn ze snel weer helemaal zichzelf. Verantwoord kiezen bij koorts of pijn. Johnson & Johnson Consumer biedt een uitgebreid gamma aan voor de behandeling van koorts en pijn van je kind: Koorts & pijn op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Verantwoord kiezen bij koorts

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten

en wat je kan doen. Koorts & pijn Wat je moet weten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Kinderziekten Wat je moet weten en wat je kan doen. Koorts & pijn Kinderziekten Krijgt je kind een aangepaste behandeling? Koorts & pijn Inhoud De meest gebruikte middelen tegen koorts en pijn voor kinderen bevatten

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Neusbloeding. www.catharinaziekenhuis.nl

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Neusbloeding. www.catharinaziekenhuis.nl Keel-, Neus- en Oorheelkunde Neusbloeding www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Oorzaken van een spontane neusbloeding... 3 1. Neusbloeding waarbij de oorzaak in de neus zelf ligt... 3 2. Neusbloeding door

Nadere informatie

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR

EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR EHBébé ONGEVALLENGIDS VOOR KINDEREN TUSSEN 0 EN 3 JAAR Bij baby s en peuters moet je vaak ogen op je rug hebben. Jammer genoeg ontsnappen ze al eens aan onze waakzame blik, soms met de nodige blutsen,

Nadere informatie

Fenprocoumon Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst

Fenprocoumon Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst Handleiding Zelfdoseren Fenprocoumon Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst Deze instructie is speciaal geschreven voor trombosedienstcliënten die, na te hebben geleerd zelf de controletest (INR)

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Sutent SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Sutent SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Sutent Patiënteninformatie doelgerichte therapie In het kader van uw behandeling voor gevorderde niercelkanker heeft uw arts het geneesmiddel Sutent

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING REUMATOLOGIE NSAID s BEHANDELING NSAID s Uw reumatoloog heeft u een NSAID (Niet-Steroïde Anti- Inflammatoire Drug, oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller) voorgeschreven voor de behandeling van uw

Nadere informatie

Medicijnen na een TIA

Medicijnen na een TIA Medicijnen na een TIA Inleiding In deze folder leest u meer over medicijnen die vaak worden voorgeschreven na een TIA. Een TIA is een kortdurende beroerte waarbij de uitvalsverschijnselen, zoals een verlamming

Nadere informatie

Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak. Inclusief leefregels

Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak. Inclusief leefregels Het afsluiten van een gaatje in de bovenkaak Inclusief leefregels 2 Bij u is sprake van een open verbinding van de bovenkaak naar de neusbijholte. In vaktermen heet dit een antrumperforatie. Deze open

Nadere informatie

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp

Eerste Hulp aan kinderen. Jan Biekens Docent Eerste Hulp Eerste Hulp aan kinderen Jan Biekens Docent Eerste Hulp Ongevallen zuigeling Vallen van tafel, bed of commode Verslikken Verbranding Vergiftiging Ongevallen peuter/kleuter Vallen Verslikken Verdrinking

Nadere informatie

Diabetes en mondgezondheid

Diabetes en mondgezondheid Diabetes en mondgezondheid Dit doet diabetes met de mond Hebt u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016 Starten met Triumeq Patiënteninformatie Vooraf U krijgt deze folder omdat u Triumeq gaat gebruiken om hiv te remmen. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Implantaten (kunstwortels) in een tandenloze kaak

Implantaten (kunstwortels) in een tandenloze kaak Implantaten (kunstwortels) in een tandenloze kaak 1 Ik word binnenkort behandeld in Meander. De kaakchirurg heeft samen met u een behandelplan opgesteld voor het plaatsen van implantaten (kunstwortels).

Nadere informatie

Prednison. Reumatologie. alle aandacht

Prednison. Reumatologie. alle aandacht Prednison Reumatologie alle aandacht Prednison (Corticosteroïden) Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken,

Nadere informatie

BIJSLUITER. PROMETHAZINE 1 mg/ml suikervrije stroop

BIJSLUITER. PROMETHAZINE 1 mg/ml suikervrije stroop BIJSLUITER PROMETHAZINE 1 mg/ml suikervrije stroop Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Antibiotica VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Antibiotica VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Antibiotica HOE GEBRUIKT U ANTIBIOTICA COMBINATIE MET ANDERE MIDDELEN BIJWERKINGEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN GEBRUIK TIJDENS ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING RESISTENTIE TEGEN ANTIBIOTICA VRAAG OVER

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. CICLOSPORINE (Neoral )

PATIËNTENINFORMATIE. CICLOSPORINE (Neoral ) PATIËNTENINFORMATIE CICLOSPORINE (Neoral ) 2 CICLOSPORINE (Neoral ) Uw reumatoloog heeft u ciclosporine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Therapie met ABVD (Celremmende therapie) PATIËNTENBROCHURE

Therapie met ABVD (Celremmende therapie) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Therapie met ABVD (Celremmende therapie) Inleiding Deze brochure biedt u de nodige informatie over uw therapie ABVD. U leest hierin meer over de behandeling zelf, bijzondere richtlijnen

Nadere informatie

Verminderde nierfunctie en medicijnen

Verminderde nierfunctie en medicijnen Verminderde nierfunctie en medicijnen VERMINDERDE NIERFUNCTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN PERSOONLIJK GESPREK VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL VERMINDERDE

Nadere informatie

CRIZOTINIB (XALKORI )

CRIZOTINIB (XALKORI ) CRIZOTINIB (XALKORI ) KANKERCENTRUM Onco_thor_019 INHOUDSOPGAVE 01 Wat doet dit geneesmiddel? 3 02 Inname 3 03 Pletten / breken 3 04 Combinatie met andere geneesmiddelen 4 05 Bijzondere voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren

Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Voordelen 4 Nadelen 4 Bijwerkingen 5 Tips en adviezen 6 NOAC polikliniek 6 Voorbereiding thuis 6 Controle 7 Telefonisch

Nadere informatie

bloedtransfusie bij kinderen

bloedtransfusie bij kinderen bloedtransfusie bij kinderen Binnenkort krijg je een bloedtransfusie, in deze folder leggen we jou alvast uit wat dat is. Wat is een bloedtransfusie? Bij een bloedtransfusie krijg je extra bloed uit een

Nadere informatie

Geneesmiddelen en hun goed gebruik

Geneesmiddelen en hun goed gebruik Geneesmiddelen en hun goed gebruik To do Algemene tips Ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel Generieken Bewaren van medicatie Tijdstip van inname Pletten en breken van medicatie Effect van voeding op

Nadere informatie

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn Verkoudheid en griep Plotseling een rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, last van hoesten en koorts... Misschien is dit het begin van een forse griep ( influenza ). In dat geval kunt u ook last krijgen

Nadere informatie

Informatiefolder Trombosedienst. Inleiding. Hoe u bij de trombosedienst terecht komt. Wat de trombosedienst voor u doet. Het kiezen van een prikpost

Informatiefolder Trombosedienst. Inleiding. Hoe u bij de trombosedienst terecht komt. Wat de trombosedienst voor u doet. Het kiezen van een prikpost Informatiefolder Trombosedienst Inleiding Uw arts heeft u antistollingstabletten voorgeschreven. Bij het gebruik van dit soort medicijnen is het noodzakelijk dat uw bloed regelmatig wordt gecontroleerd.

Nadere informatie

CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM. Onco_thor_022

CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM. Onco_thor_022 CERITINIB (ZYKADIA ) KANKERCENTRUM Onco_thor_022 WAT VINDT U TERUG IN DEZE BROCHURE / INHOUD(SOPGAVE) 01 Wat doet dit geneesmiddel? 3 02 Inname 3 03 Pletten / breken 3 04 Combinatie met andere geneesmiddelen

Nadere informatie

Gebruik van een poortkatheter

Gebruik van een poortkatheter Gebruik van een poortkatheter Inhoud 1. Waarom heb ik een poortkatheter nodig? 2. Wat is een poortkatheter? 3. Hoe gebeurt de plaatsing van een poortkatheter? 4. Het gebruik van een poortkatheter 4.1.

Nadere informatie

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4

DOCNR VERSIE PAGINA 05/11 1/4 DIENST ANESTHESIE Preoperatieve vragenlijst voor kinderen Diensthoofd Prof. dr. P. Wouters CHIRURGISCH DAGCENTRUM Afdelingshoofd Dr. M. Coppens CONTACT CHIRURGISCH DAGCENTRUM TELEFOON E-MAIL +32 (0)9 332

Nadere informatie

BIJSLUITER. METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten

BIJSLUITER. METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten BIJSLUITER METOPROLOLTARTRAAT 12,5 mg en 25 mg tabletten Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest Verwijderen van een verstandskies of wortelrest marinadental.nl Waarom deze folder? Napijn U heeft een afspraak voor het verwijderen van een verstandskies of wortelrest, of deze is inmiddels verwijderd.

Nadere informatie