Minder administratieve rompslomp Meer zorg voor de cliënt De juiste stuurinformatie. Skopos Rendementbouwers: uitgerust voor de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Minder administratieve rompslomp Meer zorg voor de cliënt De juiste stuurinformatie. Skopos Rendementbouwers: uitgerust voor de toekomst"

Transcriptie

1 Minder administratieve rompslomp Meer zorg voor de cliënt De juiste stuurinformatie Skopos Rendementbouwers: uitgerust voor de toekomst

2 2 Skopos, afgeleid van het Griekse woord voor verkenner, ondersteunt als onafhankelijk adviseur organisaties bij het realiseren van vereenvoudigingen op het gebied van informatievoorziening en werkprocessen. Of het nu gaat om het invoeren van een geïntegreerd bedrijfsinformatiesysteem, het realiseren van vraaggerichte stuurinformatie, het stabilseren van de werkdruk of het verbeteren van ketensamenwerking: de door de wol geverfde Skopos adviseurs hebben een ruime ervaring met het oplossen van dergelijke vraagstukken. ONZE MISSIE Skopos bouwt samen met organisaties aan het verbeteren van hun prestaties, door hen te ondersteunen met expertise en implementatiekracht bij het verbeteren van werkprocessen en informatievoorziening. Wij verminderen onnodige bureaucratie in de informatievoorziening en zorgen voor meer grip op de werkprocessen. En het verbeteren van processen is pas mogelijk als u er er grip op heeft. Skopos maakt de verbinding tussen gebruikers en ICT-ers. Dit doen wij vanuit het perspectief van de bedrijfsvoering, de wereld waar wij zelf vandaan komen. PROFIEL Bij het verbeteren van uw prestaties gaat het om de balans tussen verschillende soorten prestaties: kwaliteit van zorg, financiële prestaties, logistieke prestaties, cliënttevredenheid, innovatiekracht en efficiency zijn voorbeelden van indicatoren. Wij geloven in de kracht van coproductie tussen de opdrachtgever en Skopos.

3 3 Ook al hebben wij ruime ervaring in de zorg: kennis en gevoel voor de cliënt en zorgprocessen wordt bij onze projecten ingebracht door de zorgprofessionals zelf, zoals het volgens ons ook hoort te zijn. Bij onze projecten hebben wij te allen tijde oog voor de menselijke maat en de haalbaarheid van de voorgestelde oplossingen. Hiermee creëert u een aantoonbare meerwaarde in uw bedrijfsvoering en bouwt u aan uw toekomst. Als Skopos een project heeft afgerond, zijn de manager en de organisatie uitgerust voor de toekomst. Skopos ondersteunt uw organisatie op meerdere manieren: met specifieke expertise, met projectmanagement of met coaching in de praktijk. Daarnaast zijn wij een makelaar van kennis en van kennissen. Wij kunnen ook doorverwijzen bij specialistische vraagstukken: naar andere experts of naar organisaties die zelf met een vergelijkbaar vraagstuk te maken hebben gehad. Naast de specifieke kennis op het gebied van informatievoorziening, processen en logistiek hebben de adviseurs uiteraard uitgebreide ervaring met meer algemene kennisgebieden en soft skills, die noodzakelijk zijn voor het realiseren en het bewerkstelligen van structurele verbeteringen bij onze opdrachtgevers. Dergelijke praktijkervaring is bijvoorbeeld ruimschoots aanwezig op de vakgebieden organisatiekunde, projectmanagement en verandermanagement: opgedaan in de branches van onze opdrachtgevers. Skopos heeft de specialistische kennis, maar kan deze ook in Jip-en-Janneke taal overbrengen naar de betrokkenen binnen uw organisatie

4 4 SKOPOS VERBOND DE PARTIJEN EN GAF DAARMEE MEERWAARDE AAN S HEEREN LOO Anke Visserman, Regiomanager Kind en Jeugd, s Heeren Loo: Een onafhankelijk en analytisch adviseur die het project richting geeft, partijen verbindt en samen met de medewerkers het eindresultaat realiseert. s Heeren Loo is, op de dag van de verpleging, gestart met een ipad pilot binnen de extramurale zorg. Een groep zorgverleners heeft in ruim acht maanden tijd ervaring opgedaan met het mobiel werken op de ipad, onder andere door het ECD Caress van PinkRoccade te gebruiken. Skopos heeft de deelnemende partijen verbonden en het proces van het begin tot het einde begeleid. Het resultaat is een verbetering in de informatievoorziening en een verbetering in de dienstverlening voor zowel cliënten als eigen medewerkers. Een innovatie die meerwaarde biedt en past in de doelstellingen van s Heeren Loo. IMPLEMENTATIE ELECTRONISCH CLIËNTENDOSSIER Skopos heeft recentelijk een ECD-implementatie begeleid bij een instelling voor LVG-jongeren. Het project is neergezet zodanig dat: Het ECD tijdig en kwalitatief goed kon draaien. De optimalisatie in de toekomst gepland is. Een beheermodel en organisatie zijn ingericht. Het proces dat wordt geïmplementeerd is vastgesteld en breed wordt gedragen in de organisatie.

5 5 Het systeem de vereiste (Stuur-)informatie levert, en de organisatie daadwerkelijk gaat sturen op de juiste parameters. Beheerplan / borging ingeregeld zijn. Hiertoe zijn een stuurgroep, projectgroep en een 10-tal werkgroepen ingericht, die in onderlinge samenwerking de takenpakketten hebben uitgevoerd. 20 interne trainers hebben circa 1000 medewerkers opgeleid. In het project heeft Skopos elementen van projectmatig werken ingebracht, en is de opmaat voor programma management neergezet. De verbindingen met het organisatiebeleid en andere projecten zijn aangebracht. De organisatie is op tijd en binnen budget Live gegaan met het ECD. Het beheermodel en de beheerorganisatie zijn ingeregeld. De kwaliteit en efficiency van zorg zijn beiden verbeterd door de uitvoering van dit project. MOBIEL ELEKTRONISCH CLIËNTEN DOSSIER (MECD) Mobiele toepassingen (tablet PC s) zorgen ervoor dat informatie vanuit het ECD op elke werkplek beschikbaar is, uitgaande van het reeds bestaande ECD. Eventueel toekomstige ECD's moeten ook aan dit concept voldoen. Het project is gestart met een Pilot. Na goedkeuring is de mobiele toepassing in de organisatie uitgerold. PROJECTMATIG WERKEN Het uitvoeren van ICT programma management en het introducren van projectmatig werken voor projectmanagers. Software selectie ten behoeve van projectmatig werken, rekening houdend met de methode van projectmatig werken, de vereiste projectmentaliteit en een duidelijke verdeling van taken en bevoegdheden rond projecten. INTERIM MANAGEMENT Facilitair management, analyse en implementatie. Operationele Meldkamer leiding en kwaliteitsverbetering in de ambulancezorg. Interim informatie management in meerdere zorginstellingen.

6 6 AMBULANCEZORG: LOGISTIEKE VERBETERPROJECTEN Skopos is marktleider voor logistiek en informatisering in de ambulancesector. Skopos heeft aan de basis gestaan van sectorale metingen van logistieke prestaties en regionale verbeteringen van aanrijtijden. Van analyse tot en met implementatie en overdracht aan de beheerorganisatie, inclusief nul- en effectmetingen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een landelijk begrippenkader en sectorrapportages. De koepelorganisatie van de ambulancesector heeft hier een prijs voor gewonnen van de Vereniging Logistiek Management. Ontwikkeling en implementatie van gespecialiseerde logistieke software oplossingen voor besteld vervoer en dynamisch ambulance management, geïntegreerd in het applicatielandschap. Implementatie van digitale ritformulieren en mobiele datacommunicatie. Projecten met vele leveranciers, contractering en coördinatie problematiek. Integratie acute zorgketen. Een project om vanuit meerdere acute zorgverleners te komen tot een geïntegreerde spoedpost. Een samenwerkingsproject tussen ambulancedienst, ziekenhuis, huisartsenpost, huisartsenpraktijken, zorgverzekeraars, patiëntenplatform en CVZ. CVZ was met name betrokken bij het verkrijgen van een experimentstatus voor het project, om tijdelijke financiële ontschotting te kunnen realsieren. De Spoedpost is inmiddels gerealiseerd, is een landelijke benchmark en is inmiddels onderwerp van wetenschappelijk vervolgonderzoek. Een landelijke inventarisatie en analyse van samenwerking tussen huisartsenposten en ambulancediensten, in opdracht van het Ministerie van VWS en de beide koepelorganisaties. DIRECTEUR GER JACOBS, RAV BRABANT MIDDEN-WEST-NOORD: Skopos heeft ons geholpen de kritische processen rondom administratie en facturatie te verbeteren

7 7 DIGITALISERING TRAJECTEN Selectie en implementatie van een huisartsinformatiesysteem Selectie van software voor het scannen van medische archieven (inclusief installatie). Doorlichting van ICT processen, ICT organisatie en de prijs/kwaliteit verhouding van de ICT-dienstverlening door interne en externe partijen. Opzetten werkprocessen digitalisering. Selectie software voor het digitaliseren van archieven).opzetten nieuwe afdeling voor het scannen van medische archieven (verpleegkundig, poli klinisch, klinisch) van in totaal 15 kilometer. Koppelen digitaal archief aan een ziekenhuis informatie systeem. Digitaliseren van wachtlijstregistratie en decentralisatie opnameafdeling naar poli. SKOPOS BRACHT WEER OVERZICHT EN RUST IN DE ORGANISATIE Piet Visser (produktmanager gebouwen en systemen) en Henri Wijers (directeur facilitair bedrijf) van de Ziekenhuisgroep Twente over Skopos: Een onafhankelijk en praktisch adviseur die, samen met de medewerkers, rust en inzicht heeft gegeven in de vele en diverse ICT vraagstukken. Ziekenhuisgroep Twente heeft een grootschalige implementatie van de IT-infrastructuur en het ziekenhuisinformatiesysteem uitgevoerd. Aan het einde van deze projectfase bleek nog veel geïnvesteerd te moeten worden in de nazorg en de verwerking van onbehandelde gebruikerswensen. Door gebruik te maken van de adviseur van Skopos als laagdrempelige vraagbaak en bruggenbouwer tussen ICT en de gebruikers vond vertaling plaats van vragen en wensen naar duidelijke opdrachten. Wederzijds begrip en praktische handvatten hebben geleid tot overzicht en daardoor planbare projecten.

8 CONTACT Op uw verzoek kunnen we over de genoemde projecten of andere Skopos trajecten in de zorg een nadere toelichting geven in een persoonlijk gesprek. Referenties zijn op verzoek beschikbaar. Voor nadere informatie: zie U kunt ook contact opnemen met Ronald Noorman, ronald.noorman@skopos.nl. 8 Adres: Hanzepoort DB OLDENZAAL Telefoon: (+31) Fax: (+31) Mail: info@skopos.nl Web: