Namiddagprogramma: Sessie 1: Burn-out als opportuniteit Benedikte Demeestere Sessie 2: Mosselen van goede afkomst Jef Verheyen Sessie 3: Help!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Namiddagprogramma: Sessie 1: Burn-out als opportuniteit Benedikte Demeestere Sessie 2: Mosselen van goede afkomst Jef Verheyen Sessie 3: Help!"

Transcriptie

1 Namiddagprogramma: Sessie 1: Burn-out als opportuniteit Benedikte Demeestere Sessie 2: Mosselen van goede afkomst Jef Verheyen Sessie 3: Help! Stel je niet aan! Nathalie De Meirsman en Charis Libotton Sessie 4: Het 3D-effect van creativiteit en humor binnen IC Aksident Team Sessie 5: Waarden beleven in de plaats van erover te zeveren Els Maes Sessie 6: Storysharing of hoe verhalen je organisatie verder kunnen helpen Bas van Glabbeek Sessie 7: Schoenmaker blijft bij zijn leest Guy Ooms

2 Sessie 1: Burn-out als opportuniteit Benedikte Demeestere Begeleider: Annick Vandenheede Wat is burn-out? Burn-out is emotionele uitputting, onthechting-cynisme-depersonalisatie, gevoel van verminderde competentie op de werkvloer (altijd werkgerelateerd). Er is een disconnectie tussen emotie en reactie. Je kan het werk niet meer aan, je valt letterlijk stil. Het is het resultaat van gemiddeld 2 jaar over grenzen gaan. Rust, minimum 6 maanden, is de enige remedie. In België komt 15% van de beroepsbevolking in aanraking met burn-out. Hoe kan je het herkennen? Symptomen zijn aanhoudende moeheid, slapeloosheid, spierpijn, hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, darmstoornissen, slechte eetlust, verminderde weerstand, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, cholesterol, niet meer tot rust komen, gejaagdheid, prikkelbaar zijn, sombere buien, huilbuien, piekeren, angst, niet meer kunnen genieten, futloos zijn, besluiteloosheid, concentratieverlies, onzekerheid, minder zelfvertrouwen, meer fouten maken, meer roken, alcohol of drugs gebruiken, meer slaap- en kalmeermiddelen gebruiken, sociale contacten uit de weg gaan. Wat kan ik er als bedrijf aan doen? Kies als bedrijf voor een duurzaam mensbeleid met gelukkige en gezonde medewerkers die met plezier zich inzetten voor de plannen van zichzelf, het team én het bedrijf. Zet talentontwikkeling en veerkracht, leren en durven spreken over emoties centraal. Toon voorbeelden. Het detecteren van symptomen die leiden tot burn-out is niet gemakkelijk. Het vraagt continu aandacht, luisteren naar risico's. Belangrijk is dat leidinggevenden de grenzen van hun medewerkers leren kennen en respecteren. Individuele communicatie op regelmatige basis is cruciaal. Hoe kan jij / interne communicatie hierin ondersteunen? Omdat het wettelijk verplicht is en er risico s voor het bedrijf aan verbonden zijn: maak hard wat het kost en werk mee aan het collectief leren. Weten: informatie, boodschappen, campagnes, weten waar terecht (oplijsten wat er binnen het bedrijf is, kader creëren, jaarkalender, ) Inzien: Interactie in de lijn, FAQ, infosessies, sensibilisering, contact met chefs/ceo (ook vrijwilligers die luisterend oor zijn voor collega's) Toepassen: Workshops doen (vrijblijvend, voor medewerkers, voor leidinggevenden), erover spreken, leren, doorverwijzen, Integreren: Het leeft. (Coachen leidinggevenden heel belangrijk: aandacht voor een persoonlijk, regelmatig gesprek met de medewerkers) Wat je ook doet, zorg dat het klopt, meen het en verras.

3 Hoe win of verlies je energie als individu en bedrijf? Benedikte schets a.d.h.v. 6 velden waar je energie wint of verliest. Doe de oefening. 1. Emotioneel Individu: Perfectionisme ligt aan de basis. Leer loslaten, eens lui zijn, niets doen en genieten. Bedrijf: Kan de medewerker ergens terecht om er over te praten? 2. Lichamelijk Individu: Slapen is heel belangrijk, water drinken (2 liter) is ook een manier om te detoxen, sporten, voeding. Bedrijf: Fit- en gezondheidsprogramma s aanbieden. 3. Mentaal Individu: Leren omgaan met verandering, digitale detox (digitale prikkels, vooral net voor slapen gaan vermijden). Bedrijf: Verandering begeleiden, ruimte laten voor verandering, leren en fouten maken, grenzen digitale bereikbaarheid vastleggen. 4. Omgeving Individu: Wat geeft jou orde en structuur, wat heb je nodig aan materiaal, programma s, in welke werkruimte presteer jij optimaal? Bedrijf: IT support en materiaal, orde en netheid, afspraken maken naar invulling werkruimte (hoe en waar werkt iemand het best?). 5. Sociaal Individu: Zelf initiatief nemen in het team gebeuren, praten met collega s. Bedrijf: Coachend leiderschap als prioriteit, consequent investeren in leren, ontwikkelen, coachen in communicatie en contact, individueel en in team communiceren. 6. Doelbewust Individu: Mijn rol kennen in het geheel en mij er kunnen mee (ver)binden, wie ben ik, wat wil ik en kan dat in het bedrijf waar ik werk? Bedrijf: Communiceren over de doelstellingen en realisaties, interactie mogelijk maken op elk niveau.

4 Sessie 2: Mosselen van goede afkomst Jef Verheyen Begeleider: Dirk Hye Tijdens zijn interactieve presentatie nam Jef Verheyen zijn publiek mee op een begeleide wandeling langs foto s van herkenbare voorbeelden van communicatieboodschappen die onbedoeld grappig of ongelukkig overkomen. Ook jij hebt ongetwijfeld al geglimlacht om boodschappen op koffieautomaten, in vergaderzalen, toiletten en andere publieksruimtes. Toilet defect, onze excuses voor dit ongemak, is hier een mooi voorbeeld van. Of wat dacht je van volgende boodschap op de toegangsdeur van een groot bedrijf: Het is koud in dit gebouw. Help ons de laatste restjes warmte binnen te houden. Sluit deze deur achter je. Met warme dank. Niet meteen een hartverwarmende boodschap als je er komt solliciteren of een levering doen. Het uitgangspunt van Jef is dat zulke boodschappen vandaag heel makkelijk via sociale media viraal de wereld rondgaan en de reputatie van de desbetreffende organisatie ondermijnen. Jef spreekt over spinazieboodschappen die jammer genoeg het beeld van een organisatie bepalen. Waakzaamheid is dus de boodschap. Indien een boodschap fout begrepen kan worden, dienen we als communicator in te grijpen. Te vaak communiceren we vanuit ons eigen referentiekader en durven we de boodschap niet te richten op andere doelgroepen. Toen de Britse popgroep Genesis enkele jaren geleden naar ons land kwam, richtte de communicatie zich tot veertigers en vijftigers die in hun jeugdjaren zijn opgegroeid met de muziek van leadsinger Phil Collins. De concertorganisatoren lanceerden immers de slogan Herbeleef de hits van deze legendarische groep. Om ook jongeren te bereiken zou volgende oproep veel meer succes gehad hebben Ontdek de hits van deze legendarische groep. Het zijn kleine woorden die een groot verschil maken! Jef Verheyen lichtte enkele bijkomende principes toe om overtuigend te communiceren. Dat we beter positief schrijven is er daar één van. Als tekst op een fietssticker klinkt Weer een fietser bij veel positiever dan Alweer een auto minder. Wil je meer weten? En zoek je meer tips om interne doelgroepen beter te overtuigen? Neem dan zeker een kijkje op

5 Sessie 3: Help! Stel je niet aan! Nathalie De Meirsman en Charis Libotton Begeleider: Geert Serneels Wie heeft er geen interesse in een workshop waar je volgens de BViC-congresbrochure te weten komt of emoties al dan niet op de werkvloer thuis horen en vooral, hoe je er concreet mee omgaat? Nathalie De Meirsman (coach Evermind) en Charis Libotton (trainer KOS Learning) sloegen de handen in elkaar en gingen met de sessie Help! Stel je niet aan! op een interactieve manier op zoek naar antwoorden op de emotievragen. Als we over emoties spreken, tellen we concreet 4 basisemoties (vreugde, verdriet, angst en woede) die iedereen op onze planeet met zich meedraagt. De emoties zijn een deel van ons en hebben allen een functie. De oeremotie (en dat mag je letterlijk nemen) is angst. Je hebt aangeboren en aangeleerde angsten. Bevreemdend om vast stellen is dat ons emotioneel brein kennelijk (te) traag evolueert en dan ook moeilijk overweg kan met onze emotie angst. Dit betekent dat we vandaag, in onze rollercoastermaatschappij, met zijn allen kennelijk te snel in een verlammende angstmodus terecht komen. Gelukkig was die er niet tijdens de workshop, want de deelnemers gingen via een post-itoefening op zoek naar de voor- en de nadelen van angsten en kregen 10 waar-of-niet-waar-stellingen voor de kiezen (bv. angst begrijpen is de sleutel tot het overwinnen van angst of nog, kinderen die op het plattenland wonen hebben minder angst voor slangen dan de kinderen die in de stad wonen, ). Voer voor psychologen en internecommunicatieverantwoordelijken. Om de interactieve sessie af te ronden gaven Nathalie en Charis de deelnemers een vierstappenaanpak om aan de slag te gaan met de emotie angst : 1. Angst leren begrijpen (inzicht), 2. Inschatten van angst, 3. Toegeven aan emoties (accepteren) en 4. Confrontatie opzoeken (blootstellen). Benieuwd of de IC ers toekomstgericht met de 4 basisemoties overweg kunnen op de werkvloer. Lijkt me na het opstellen van een IC-plan, het uitwerken van een digitale nieuwsbrief of het implementeren van Yammer een meer dan stevige uitdaging.

6 Sessie 4: Het 3D-effect van creativiteit en humor binnen IC Aksident Team Begeleider: Ann Segers Annick Vandenheede Wanneer 3D communicatie? Door de bomen het bos niet zien, te veel..., alles gelijk, hoe eruit springen? Hoe weerstand overwinnen omdat de boodschap van bovenuit, binnenuit komt? Communicatie is geen kunst maar begrepen en aanvaard worden wel... Actief en op maat van de ontvanger communiceren, de boodschap laten beleven (nazinderen) Sfeer maken, sensibiliseren, meerwaarde creëren 3D communicatie is communicatie met effect, komt aan, wordt gevoeld en leidt tot verandering. Aksident biedt 3 pakketten aan: Bestaande formules: universele humor die blijft verrassen en herbruikbaar is in veel situaties, meestal in de sfeer van entertainment Aksident boxes: maatwerk voor entertainment met inhoud aansluitend op een concreet thema bv. ambassadeurschap. Doel: publiek intensief de boodschap laten beleven. Voorbeeld: OZ zette zijn medewerkers-ambassadeurs letterlijk in de bloemetjes tijdens het personeelsfeest door een plank met bloemen naar beneden te laten komen zodat enkel hun hoofd boven de blank bleef uitsteken, omringd door bloemen. Lime project: maatwerk, individuele aanpak, van werkplek tot werkplek, bij de mensen, verrassend binnenvallen. Deze aanpak werkt goed, blijft nazinderen (living messenger). Herhaling werkt hier, eenmalig kan voor een persoonlijke uitnodiging. Kan interessant zijn voor moeilijke boodschappen, mensen aanvaarden het meer als je het zo brengt.

7 Kracht van de Aksident aanpak: Zoeken naar de essentie van de boodschap; Frisse blik van buitenaf; Buitenstaander kan meer bereiken; Beleven, nazinderen, vergroot effect; Het onverwachte verrast; Herhaling werkt. Tijdens de workshop werden kort in groep twee concrete cases uitgewerkt. Een case veiligheid' met als essentie van de boodschap: besef gevaren, ongevallen vermijden, gedrag veranderen. Een case bedrijfswaarden met als essentie van de boodschap: waarden communiceren, mensen moeten mee zijn, effect hebben, nazinderen.

8 Sessie 5: Waarden beleven in de plaats van erover te zeveren Els Maes Begeleider: Liesbet Vollemaere Hoe kan je waarden werkelijk laten beleven door je medewerkers? Hoe vermijd je dat ze een dode letter blijven? Dat was de vraag die Belfius zich stelde toen ze begin vorig jaar nieuwe bedrijfswaarden formuleerde ter ondersteuning van een nieuwe bedrijfscultuur. Cultuur is voor individuen in bedrijven zoals water voor vissen in de zee, zo startte Els Maes, adjunct interne communicatie bij Belfius Bank, haar uiteenzetting. En toch is het zo verdomd moeilijk om een bedrijfscultuur vorm te geven, laat staat te veranderen. Het is een proces van veel elementen, hoeken en kanten Toen de Duivel-uitdagingen in de aanloop naar het WK voetbal van vorig jaar werden gelanceerd, troffen ze meteen doel. Nog nooit was de band tussen de Rode Duivels en hun supporters zo intens. Het inspireerde de afdeling Interne communicatie van Belfius om een gelijkaardig concept toe te passen en zo de bedrijfswaarden, de ambities en de nieuwe bedrijfscultuur echt voelbaar te maken op de werkvloer. Gesterkt door de 89% van de medewerkers die zich in een enquête uitsprak bereid te zijn actief mee te werken aan het nieuwe Belfius, besloot Belfius de Belfius-uitdagingen te lanceren waarbij een emotionele, virale en speels competitieve beleving voorop stond. Voorafgaande gesprekken met het reclamebureau Boondoggle, verantwoordelijk voor de succesvolle Duivel-campagne, leerden Belfius wat werkt, en wat niet werkt. Zo moet de ideale uitdaging aan enkele belangrijke voorwaarden voldoen: laagdrempelig ( toon voorbeelden van mogelijke acties die ze kunnen ondernemen ), haalbaar ( kies voor eenvoudige uitdagingen ), fun ( hoe meer plezier voor de deelnemers, hoe makkelijker de doelen bereikt worden ) en zichtbaar ( bedenk uitdagingen die voor visueel vuurwerk zorgen en communiceer er tussentijds over ). En last but not least: slaagt men in de uitdaging, dan volgt een tegenprestatie van het bedrijf naar de medewerker! Cruciaal om de uitdagingen te doen aanslaan binnen het bedrijf, was de rol van ambassadeurs. Positieve medewerkers met veel goesting en een groot persoonlijk netwerk. Per directie werden er twee aangeduid. Hun rol? Een voorbeeldfunctie vervullen op het vlak van bedrijfscultuur, een spilfiguur, een trekker en duwer zijn van de Belfius-uitdagingen, de betrokkenheid van de medewerkers verhogen en eigen initiatieven en lokale uitdagingen uitwerken. Welke uitdagingen ging Belfius aan?

9 1. Kleur Belfius Rood: Na enkele moeilijke jaren is Belfius erin geslaagd opnieuw haar rug te rechten en vanuit haar ambitie trots op resultaten wil ze ook de medewerkers weer fier zien over hun bank en hun eigen werk. Uitdaging: kleur Belfius op 13 maart 2014, dag van de (positieve!) jaarresultaten, robijnrood, de kleur van het logo. Tegenprestatie: post je outfit op Yammer, verzamel de meeste likes en win de wisselbeker. Communicatie-aanpak: teasen via film, flatscreens, intranet, rode T-shirts, Yammer-wedstrijd, Lessons learned: concept van uitdagingen werkt, ambassadeurs zijn cruciaal, het visuele effect werkt verbindend (mensen spreken elkaar spontaan aan die dag). 2. Met 500 Belfius-vrijwilligers naar Special Olympics: Als partner van de SO Europese Zomerspelen 2014 en vanuit haar ambitie van meest maatschappelijk geëngageerde bank, wil Belfius niet alleen financiële steun geven, maar ook de meeste vrijwilligers afvaardigen naar de Spelen. Uitdaging: minimum 500 vrijwilligers verzamelen. In amper enkele dagen zijn er meer dan 750 kandidaten. Tegenprestatie: ½ dag vakantie, ook de directie gaat mee en 10 Belfius-vrijwilligers mogen met de Olympische Vlam lopen. Communicatie-aanpak: SO-atlete Evy komt zelf oproep doen tijdens livesessie; opvolging van het aantal vrijwilligers en ingezamelde bedragen via flatscreens en intranet; SO-mailsignature met oproep; selfies op Yammer; sfeerfilm op intranet. Lessons learned: bracht mensen samen, deed maatschappelijk engagement echt leven, maar te veel (administratief en logistiek) werk voor interne communicatie (inschrijvingen, verdeling van SO-gadgets, ). 3. Mobile app challenge: De Belfius-apps scoren goed bij klanten, maar vanuit onze ambitie innoveren voor de toekomst en trots op resultaten willen we de medewerkers ook klanten én ambassadeurs van het Belfius-merk aanmoedigen in het gebruik van de apps. Uitdaging: welke afdeling heeft in één maand het relatief grootste aantal actieve mobile app-gebruikers? Tegenprestatie: de winnende afdeling wordt door de directie getrakteerd tijdens een Rode Duivelsmatch op groot scherm. Communicatie-aanpak: ambassadeurs ronselen app-activaties en mobile doctors houden spreekuur voor app-leken, dagelijkse scores op flatscreens, Lessons learned: geeft andere profielen ( techneuten als mobile doctors) de kans te tonen wat ze kunnen, legt de focus op innovatie en resulteert in 800 nieuwe app-gebruikers. 4. Belfius for Life: Als sponsor van Music for Life en Viva for Life en vanuit de ambitie van meest duurzame bank-verzekeraar wil Belfius mee zijn steentje bijdragen voor het goede doel, in het bijzonder de goede doelen-vzw s waarvoor medewerkers zich inzetten. Uitdaging: zoveel mogelijk geld op halen. Uiteindelijk meer dan 70 acties en meer dan euro ingezameld. Communicatie-aanpak: speciale website voor registratie van de acties en kalender van de acties, interne kanalenmix, radioruimte van Belfius afgestaan aan vzw s, Yammer-groepen voor promotie van acties, affiches, mails, events (trappenloop Rogiertoren). Lessons learned: de oproep aan medewerkers actief om hun eigen vzw s te registreren, personaliseert de uitdaging en vergroot de betrokkenheid en onderlinge solidariteit; klanten betrekken werkt (kerstboomactie) en doet ambitie echt leven; wees waakzaam voor te (overkill aan acties, mailverkeer, ).

10 Sessie 6: Storysharing of hoe verhalen je organisatie verder kunnen helpen Bas van Glabbeek Begeleider: Mark Verheyden De algemeen directeur van een ziekenhuis loopt door de gangen en merkt een man op die zit te schrijven in het rouwregister van de ziekenhuiskapel. Hij stopt even om kennis te maken en polst subtiel of hij iets voor deze man kan doen. De man stelt zich voor als mijnheer Mulder en begint zijn verhaal. Ja, mijnheer, dit ziekenhuis zo werd mij gezegd zou het beste ziekenhuis zijn in de wijde omtrek voor patiënten met darmkanker. En toch, mijn vader, bij wie darmkanker in een gevorderd stadium werd vastgesteld, werd tot driemaal toe ingepland voor een operatie. Telkens werd gevraagd 24 uur nuchter te blijven voor de start van de operatie en telkens werd er, zonder veel uitleg, meegedeeld dat de operatie was uitgesteld. Mijn vader overleed kort nadien. Is dit werkelijk hoe jullie met mensen omgaan? Is dit werkelijk hoe jullie mensen hun laatste dagen laten doorbrengen? De ziekenhuisdirecteur, aangedaan door het verhaal dat hij zonet te horen had gekregen, riep die week een algemene vergadering bijeen. Toen de zaal vol zat en de mensen zich afvroegen waarom ze samen waren gebracht, vertelde hij het verhaal dat hij gehoord had en besloot: In dit ziekenhuis willen wij geen Mulders meer. Het verhaal liet zich duidelijk gevoelen bij het publiek. Na enkele ogenblikken van stilte kwamen de tongen los. Wat bleek? Iedereen in het ziekenhuis leek wel een soortgelijk verhaal te kennen. Het verhaal werd de aanzet tot een hele cultuurswijziging binnen het ziekenhuis waarbij de focus op procedures werd gewijzigd in een focus op het menselijke. Met bovenstaand verhaal introduceerde Bas het belang van verhalen in het ondersteunen van de interne communicatie. Verhalen, zo meent Bas, worden niet alleen vanuit het management bepaald maar spreken doorgaans de meeste mensen aan wanneer ze vanuit de basis vertrekken. Het is nog hier dat vaak het schoentje wat lijkt te wringen. Een goed verhaal dient ook een plakfactor te bezitten. J.F. Kennedy slaagde hier in door de space race bevattelijk te maken: By the end of this decade, the US will put a man on the moon and bring him back home safely. Deze legendarische uitspraak toont aan dat een goed verhaal is gesteund op drie elementen, namelijk concrete informatie, een verrassende wending en een geloofwaardige verhaallijn. Bas toonde eveneens aan dat in ieder van ons wel een verhalenverteller schuilt. Alleen zijn sommigen eerder begaafd als verhalenverspreider, enabler, consistentiebewaker of procesbegeleider. Het succes van een verhaal steunt daarom mee op contextfactoren die maken dat de verhalende organisatie ook gedragen moet worden door de mensen die deel uitmaken van deze organisatie. Interne communicatoren spelen een grote rol in het onderkennen van de kracht die verhalen hebben om boodschappen over te brengen.

11 Sessie 7: Schoenmaker blijft bij zijn leest Guy Ooms Begeleider: Peter Van Damme Schoenen Torfs is al 6 keer tot beste werkgever uitverkozen. Wat is hun geheim? In de voormiddag kwam Barbara Torfs meer uitleg geven over hoe ze dat aanpakken. Twee jaar geleden deed Guy Ooms onderzoek bij Schoenen Torfs. Hij was dus de geknipte man om tijdens een workshop de deelnemers te helpen om hun eigen aanpak te toetsen aan de werkwijze bij Torfs. Beslissingen worden vaak boven het hoofd van de medewerkers genomen, op de hogere echelons. Maar dat creëert helaas geen betrokkenheid. Nochtans leveren gelukkige medewerkers ook gelukkige klanten op. Iets veranderen kun je alleen met de volle overtuiging van je medewerkers, anders wordt het artificieel. Welk type bedrijf ben je? Het concept van Torfs medewerkersbetrokkenheid kan niet blindelings in elk bedrijf worden overgenomen. Maar in plaats van te zeggen dat het niet kan, focus je beter hoe het wel zou kunnen. Sta stil bij welk type bedrijf je bent: een bedrijf gedreven door ratio of eentje gedreven door emotie? Wat is de drive van je bedrijf: financieel of technisch, klant- of medewerkergericht? Vaak lanceer je iets wat snel nadien in radiostilte eindigt. Hoe zet je iets in de markt dat ook over twee jaar nog leeft? De medewerkersdagen die Schoenen Torfs tweemaal per jaar organiseert dienen zowel om projecten van onderuit gestalte te geven als om ze warm te houden en te tonen dat er daadwerkelijk iets met de projecten en campagnes gebeurt. Losse flodders werken niet, vandaar het 360 -concept. Luister naar de medewerkers, kijk naar de praktijk Mensen willen gehoord en serieus genomen worden. Ze willen dat hun ideeën worden opgepikt en doorstromen. Dat zorgt voor empowerment. Luister naar je mensen, hoor wat ze te vertellen hebben. Maar observeer nadien of wat er verteld werd, wel strookt met wat in de praktijk te zien is. Pas nadien treed je met je medewerkers in dialoog omdat je dan een beter zicht hebt op de feiten.

12 Schoenen Torfs stopte met een gedrukt personeelsblad. Hoewel uit een enquête bleek dat het vlot gelezen werd, toonde een diepere rondvraag aan dat het niet echt het geval was. Daarom werd gekozen voor een gesloten Facebookgroep en bij hen lijkt dat goed te werken. Al is het een taak van communicatie om dat af en toe een beetje te managen (bv. als 70 mensen foto s van een actie posten, is het soms beter om die te bundelen als één post). Sommige berichten zijn open zodat iedereen ze op zijn persoonlijke pagina kan delen, wat dan weer een exponentieel effect creëert. Complimenten zichtbaar maken Verbondenheid creëren is belangrijk: tussen medewerkers onderling, tussen medewerkers en klanten, Communicatie kan dat initiëren, maar kan dat zeker niet alleen. Doe ook aan procescommunicatie: vertel je medewerkers wat je met hun voorstellen aan het doen bent, welke werkgroepen er bezig zijn, enz. Zorg dat ook de tevredenheid, de dankbetuigingen zichtbaar worden voor anderen. Op complimentendag bij Torfs krijgt elke afdeling een compliment van de directie. Sommige leden van de directie gaan ook een dag meewerken in de winkel. (Delhaize doet iets gelijkaardigs: het team van de klantvriendelijkste winkel wint een teamdag, terwijl de top 50 van het Delhaizemanagement die dag de winkel in hun plaats komt runnen.) Om je competitiviteit te verhogen, moet je op zoek naar het positieve in je bedrijf en kijken hoe je dat nog beter kunt ontginnen. Zet de medewerker centraal. Meer in het boek dat Guy Ooms daarover schreef: De interne keuken (Uitgeverij Lannoo).

Hoe ga je om met stress?

Hoe ga je om met stress? Hoe ga je om met stress? Bij stress ontstaat er in ons lichaam een natuurlijke reactie die ons in staat stelt om snel en alert te reageren op gevaar: onze polsslag en ademhaling versnellen, de spieren

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Liever assertiever op het werk

Liever assertiever op het werk Waarom een assertiviteitstraining? Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om in een werkomgeving bijvoorbeeld voor de eigen mening uit te komen, neen te zeggen, om te gaan met de boosheid van een collega

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

JOB MARKETING. How to create a killer cv and cover letter. Jelle Verdoodt @Sportcareers

JOB MARKETING. How to create a killer cv and cover letter. Jelle Verdoodt @Sportcareers JOB MARKETING How to create a killer cv and cover letter Agenda 1. Voorstelling 2. Hoe past je cv en motivatiebrief in jullie zoektocht naar een job? 3. Hoe creëer je een killer cv? 4. Hoe zorg je dat

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Themabundel Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Emotie- Communicatie. www.bvic.be. 8 e CONGRES Belgische Vereniging voor Interne Communicatie. Hoofdsprekers Barbara & Rik Torfs

Emotie- Communicatie. www.bvic.be. 8 e CONGRES Belgische Vereniging voor Interne Communicatie. Hoofdsprekers Barbara & Rik Torfs Emotie- Communicatie 8 e CONGRES Belgische Vereniging voor Interne Communicatie Hoofdsprekers Barbara & Rik Torfs www.bvic.be We hebben maar liefst 2 dagvoorzitters voor u dit jaar Zonder Emotie is er

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen?

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Visie tafelleider: Met minder geld hetzelfde of misschien zelfs meer doen. Dat is de grote uitdaging

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

PRESENTEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier PRESENTEREN in meervoud. - Gebruik je hoofdletters

Nadere informatie

Nooit meer gestresst. José van der Sman (Elsevier) redactie.emedia@reedbusiness.nl

Nooit meer gestresst. José van der Sman (Elsevier) redactie.emedia@reedbusiness.nl Nooit meer gestresst Nooit meer nerveus of opgejaagd? Volgens de Amerikaan Robert Epstein kan het, als we onszelf vier vaardigheden aanleren om stress te vermijden. José van der Sman (Elsevier) redactie.emedia@reedbusiness.nl

Nadere informatie

Onderzoek je energiebalans*

Onderzoek je energiebalans* Onderzoek je energiebalans* Om je gevoel van stress aan te pakken, is het van belang dat je eerst ziet hoe je energiebalans er uit ziet op 5 gebieden: Lichamelijk, mentaal, emotioneel, werk en privé. Het

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Samen werken aan minder psychisch verzuim

Samen werken aan minder psychisch verzuim Samen werken aan minder psychisch verzuim Tips voor de medewerker Werkgeversvereniging voor energie, kabel&telecom, afval&milieu Inleiding Als je niet goed in je vel zit Het overkomt ons bijna allemaal

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

Onderzoek je energiebalans*

Onderzoek je energiebalans* Onderzoek je energiebalans* Om je gevoel van stress aan te pakken, is het van belang dat je eerst ziet hoe je energiebalans er uit ziet op 5 verschillende gebieden. Met deze vragenlijst krijg je inzicht

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

zo maak je een prachtige Femma-stand

zo maak je een prachtige Femma-stand zo maak je een prachtige Femma-stand 1 zo maak je een prachtige femma-stand Elke groep krijgt regelmatig de vraag om op een activiteit in de gemeente een standje te zetten: op de avondmarkt, kermis, boekenbeurs,

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te

Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te Bijlage 1: Stappenplan hoe werknemers te bewegen tot scholing en opleiding Doel van dit stappenplan is aan te geven hoe P&O leidinggevenden kan helpen bij het selecteren van de doelgroep, het voeren van

Nadere informatie

360 Zorgzaamheid. Schoenen Torfs

360 Zorgzaamheid. Schoenen Torfs 360 Zorgzaamheid Schoenen Torfs Torfs: Evolutie 2006-2013 Familiebedrijf 1948, derde generatie 72 winkels en 580 medewerkers Verdubbeling omzet 2007/2013: 113 miljoen Beste Werkgever : 1ste plaats in 2006,

Nadere informatie

VVSG Zorgen voor jezelf Oefening: Multiple-choice test

VVSG Zorgen voor jezelf Oefening: Multiple-choice test Oefening: Multiple-choice test 1. Stress in de werksituatie ontstaat door De manier hoe we naar situaties van ons werk kijken want niet iedereen heeft last van stress in dezelfde situaties Veel draaglast

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is.

Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is. Van loslaten naar VERBINDEN: Hoe we mensen in rouw kunnen uitnodigen om verhalen te vertellen over wat hen dierbaar is. Anik Serneels Klinisch psychologe, relatie- en gezinstherapeute, specialisatie narratieve

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT

HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT HOE JE IN 5 STAPPEN ECHT ZELFVERTROUWEN OPBOUWT DOOR ANN VAN RIET WWW.ALTHEA-COACHING.BE Hallo! In dit e-book ga je leren hoe je echt zelfvertrouwen kan opbouwen. En daarmee bedoel ik dus niet gewoon denken

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten. Hoofdstuk 2: werken

Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten. Hoofdstuk 2: werken Diversiteit en beroepsvaardigheden Leer jezelf kennen Basishouding en diversiteit Discriminatie Gedrag bij diversiteit Pesten Hoofdstuk 2: werken Werkwijze en opdrachten Boek en laptop nodig voor iedere

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Ten aanzien van de kenmerken van de gevolgen van werkstress werkplezier wordt een viertal categorieën onderscheiden, t.w. 1. emotionele

Nadere informatie

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR

VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR VERLIEFD WORDEN KAN IEDEREEN, MAAR HOE BLIJF JE VERLIEFD OP ELKAAR Deel 2 Hoe het verliefde gevoel in de relatie vast te houden Iedere behoefte kan voor- en nadelen hebben. Ik ga hier niet focussen op

Nadere informatie

Workshop Telefonisch Afspraken Maken

Workshop Telefonisch Afspraken Maken Workshop Telefonisch Afspraken Maken Alleen bellen als je wat hebt te vertellen! Waarom zijn we interessant voor elkaar? Bv gemeenschappelijke behoefte aan: - omzetvermeerdering; - inspiratie, leren van

Nadere informatie

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET

Ontdek beleef. het nieuwe INTRANET & Ontdek beleef het nieuwe INTRANET Waarom? WE HEBBEN EEN NIEUW INTRANET WAAROM? Omdat we vinden dat jij centraal mag staan! Net als je collega s beschik je over een hoop kennis, ervaring en ideeën. Daar

Nadere informatie

Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger!

Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger! Psychisch verzuim voorkomen kán! Zo werk je prettiger! Vooraf Psychisch verzuim Problemen. Op het werk of privé. Die Psychisch verzuim is ziekteverzuim vanwege hebben we allemaal wel eens. Uw psychische

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren voor technische professionals 20 juni 2013 Jullie doelen? Workshop Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter

Nadere informatie

Team Mirror. Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Vertrouwelijk document uitgegeven door www.unicorngroup.be

Team Mirror. Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Vertrouwelijk document uitgegeven door www.unicorngroup.be Team Mirror Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Vertrouwelijk document uitgegeven door www.unicorngroup.be Een ontwikkelingsplan helpt je het kader te scheppen om te doen wat je moet doen voor het ontwikkelen

Nadere informatie

Workshop overtuigingen

Workshop overtuigingen Workshop overtuigingen Inleiding Overtuigingen zijn vaak automatische gedachten, die de keuze- en handelingsvrijheid van mensen onnodig beperken. Het zijn vaak algemene, sterk emotioneel geladen ideeën

Nadere informatie

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober

Depressie. Informatiefolder voor cliënt en naasten. Zorgprogramma Doen bij Depressie UKON. Versie 2013-oktober Depressie Informatiefolder voor cliënt en naasten Zorgprogramma Doen bij Depressie Versie 2013-oktober Inleiding Deze folder bevat informatie over de klachten die bij een depressie horen en welke oorzaken

Nadere informatie

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht:

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht: Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten Algemeen In dit document vind je een overzicht terug van oefeningen die je kan doen om de psychologische vaardigheden te versterken en de deelnemers te ondersteunen

Nadere informatie

ZIGGO GAMED! Tijdens het Marketing & Insights Event (MIE) hebben Nicole Verhoeven (Customer. Hufen (Consultant & Concept Developer

ZIGGO GAMED! Tijdens het Marketing & Insights Event (MIE) hebben Nicole Verhoeven (Customer. Hufen (Consultant & Concept Developer ZIGGO in het hart van de marketing GAMED! Tijdens het Marketing & Insights Event (MIE) hebben Nicole Verhoeven (Customer Segmentation Manager Ziggo) en Bart Hufen (Consultant & Concept Developer BrandNewGame)

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden?

Waarom zijn we hier. Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waarom zijn we hier Hoe kan je als bezorgde en gedreven ouders, positief coachen zonder zelf onder de stress te lijden? Waar gaat het over Coachen Uitlokken en ondersteunen van leren* * Verschillende leerdomeinen:

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten

Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor cliënt en naasten Depressieve klachten bij verpleeghuiscliënten Folder 1 Inleiding Deze folder is bedoeld voor mensen met depressieve klachten en

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Inleiding Be good & sell it! Goed dat je dit e-book hebt gedownload! Hoe belangrijk is het voor jou om helder te communiceren

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

In gesprek met medewerkers over verzuim

In gesprek met medewerkers over verzuim TIP: dit is een interactieve pdf. de inhoudsopgave en het menu onder aan de pagina s zijn clickable. In gesprek met medewerkers over verzuim Inhoud 1. verzuim bespreken met medewerkers Het is belangrijk

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Deze steekkaarten met tips rond competenties:

Deze steekkaarten met tips rond competenties: Deze steekkaarten met tips rond competenties: zijn een onderdeel van de competentietoolkit ter ondersteuning van sociale sportpraktijken gericht op het ontwikkelen van jongeren. hebben tot doel om te werken

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt, collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling Als coach kan je samen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen

3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen 3 vragen die managers hun medewerkers nooit stellen en die het managen veel simpeler en succesvoller maken! Door Esther Mallant 2012 Esther Mallant www.hrmallant.nl Introductie De 3 vragen die managers

Nadere informatie

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000

Resultaat break-out sessies. 2 september: toekomst van ISO 26000 Resultaat break-out sessies 2 september: toekomst van ISO 26000 1 Inhoud A. Integratie groep 1 B. Integratie groep 2 C Erkenning D. Branchespecifiek E: MVO en innovatie 2 De vragen per focusgebied 1. Wat

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT

WAAROM DIT BOEKJE? RESPECT WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over pesten op het werk. Iemand kan bijvoorbeeld gepest worden door een collega. Of door de baas. PESTEN OF PLAGEN? Pesten is wat anders dan plagen. Iedereen maakt wel

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505

25-9-2014. Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Door Machteld Muller & Linda Stoutjesdijk www.phorosadvies.nl 06-10508273/06-12987505 Lichamelijk: pijn, fysieke beperkingen, afweging behandeling vs bijwerkingen Angst en onzekerheid: verloop ziekte,

Nadere informatie

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE

STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE STRESS- & BURN-OUT PREVENTIE Stress en burn-out: voedingsbodem voor verzuim 4 Stress in cijfers: een harde realiteit 6 Onze aanpak 8 STAP 1 / Scan 10 STAP 2 / Advies 11 STAP 3 / Actie 12 Uitbreiding naar

Nadere informatie

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven Erwin Klappe & Onno Hamburger Wie zijn wij? Erwin Klappe Klappe Training Trainer, coach & oprichter Onno Hamburger Gelukkig Werken Nederland Senior trainer, coach

Nadere informatie

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk!

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! In onze vorige Zing In hebben we het gehad over de druk die op jonge mensen wordt gelegd, op de vaak hoge eisen die we aan hen stellen. Maar niemand is

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Het Brugse Model de flow chart

Het Brugse Model de flow chart Het Brugse Model de flow chart De flowchart is een nuttig instrument dat in de eerste plaats ontwikkeld werd om te gebruiken in een therapeutische situatie. Uiteraard kan je dit ook gebruiken tijdens een

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Laat zien en vertel, dat is het motto van

Laat zien en vertel, dat is het motto van Geef een presentatie en doe dat vooral met tekeningen Dan Roam, Visueel presenteren - Het ontwerpen van presentaties die overtuigen, Vakmedianet, 260 blz., ISBN 978 94 6276 016 5. Het doel van de presentator

Nadere informatie

Kiezen voor coaching als managementstijl

Kiezen voor coaching als managementstijl Kiezen voor coaching als managementstijl Druk, druk druk! Bijna iedere manager kent wel dit gevoel. Beter leren delegeren dus! Om te kunnen delegeren heb je echter verantwoordelijke en zelfsturende medewerkers

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Depressieve symptomen bij verpleeghuiscliënten

Depressieve symptomen bij verpleeghuiscliënten Doen bij Depressie zorgprogramma Informatiefolder voor afdelingsmedewerkers Depressieve symptomen bij verpleeghuiscliënten Folder 2 Inleiding Deze folder is bedoeld voor afdelingsmedewerkers die betrokken

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

ZET JEZELF IN DE ETALAGE

ZET JEZELF IN DE ETALAGE ZET JEZELF IN DE ETALAGE EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 INTRO IN LAWAAI MAKEN Zonder opscheppen onder de aandacht brengen ' waar je voor gaat en staat '. De achtergrond van het programma "Was er maar

Nadere informatie

Krachtstroom voor het genereren van leads. tijdens uw beursdeelname

Krachtstroom voor het genereren van leads. tijdens uw beursdeelname Krachtstroom voor het genereren van leads tijdens uw beursdeelname Al 12 jaar standervaring; Zo spannend is het acteren op beurzen toch allemaal niet? hoor ik wel eens vaker een trotse standmanager zeggen

Nadere informatie

Leven vanuit Overvloed of Tekort?

Leven vanuit Overvloed of Tekort? Leven vanuit Overvloed of Tekort? Dank allereerst aan de Dijken van Wijven. Zonder jullie vrouwenhadden we hier nu niet met elkaar gestaan. Wat een prachtige traditie: om in het Zeeuwse landschap natuur

Nadere informatie

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen 15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen Volgens de IT-beveiligingsorganisatie Symantec werd in februari 2007 wereldwijd 70% van alle e-mails als SPAM bestempeld en op mailserverniveau tegengehouden.

Nadere informatie