Natuurkunde (havo/vwo) aan het James Boswell Instituut

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Natuurkunde (havo/vwo) aan het James Boswell Instituut"

Transcriptie

1 Natuurkunde (havo/vwo) aan het James Boswell Instituut Wil je (dier)geneeskunde gaan studeren of piloot worden maar heb je geen natuurkunde in je eindexamenpakket? Het James Boswell Instituut biedt cursussen natuurkunde havo en vwo aan waarmee je in staat bent deze deficiënties weg te werken. Er zijn drie cursusvarianten: een intensieve zomercursus van zes weken, een semestercursus in de avonduren en op zaterdag in het na en voorjaar en een jaarcursus die loopt van september tot en met medio april. Ook zijn er vanuit het natuurkundeonderwijs examentrainingen, bijvoorbeeld ter voorbereiding op het havo en vwo eindexamen in mei. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende cursussen, de opbouw, doelstellingen en de studiebelasting; de procedure betreft de (deel)tentamens en overige informatie. de natuurkunde cursussen vwo7: natuurkunde in combinatie met andere bètavakken voorkennis, inschrijving en toelating studiebenodigdheden tentaminering praktische informatie Ook zijn er een aantal veelgestelde vragen. Mocht je vraag daar niet tussen staan dan kun je contact opnemen met de administratie. Voor specifiek inhoudelijke vragen (bijvoorbeeld over voorkennis, vooropleiding, de inhoud van de cursus etc.) kun je gebruik maken van het contactformulier. De verschillende cursussen natuurkunde Het James Boswell Instituut biedt gedurende het jaar vier cursussen op vwo niveau en drie cursussen op havo niveau aan. In september vangen de vwo jaarcursussen aan, deze lopen tot ongeveer april en zij bestaan uit twee bijeenkomsten per week van drie uur. Tegelijkertijd beginnen ook de semestercursussen op havo en vwo niveau. Deze vinden plaats in de avonduren (meestal maandagen woensdagavond) en op zaterdag. Per week zijn er twaalf contacturen en de cursus loopt tot aan december. In januari start de volgende reeks semestercursussen: de voorjaarscursussen op havo en op vwoniveau. Ook deze hebben ruwweg 12 contacturen per week, waarvan twee doordeweekse avondsessies en een zaterdagbijeenkomst. Als laatste is er de zomercursus in juni en juli. Deze intensieve cursus van vijf avonden per week bereid je in zes weken voor op het eindtentamen natuurkunde. Elke cursus heeft dezelfde cursusopbouw, toetsing en eenzelfde afsluitend eindtentamen. Alleen de intensiviteit verschilt, en dus ook de zwaarte van een cursus. Per bijeenkomst moet je rekenen op evenzoveel voorbereidingsuren.

2 Cursusduur Studielast Zwaarte jaarcursus 8 maanden, 2x3 uur Min. 12 uur per week normaal najaarscursus 3.5 maand, 3x4uur Min. 24 uur per week zwaar voorjaarscursus 3.5 maand, 3x4uur Min. 24 uur per week zwaar zomercursus 6 weken, 5x4uur Min. 40 uur per week zeer zwaar Voor wie: De natuurkunde cursussen zijn bedoeld voor toekomstige studenten aan hbo en universiteit die in hun havo of vwo profiel geen natuurkunde hebben opgenomen maar van wie hun vervolgopleiding toch natuurkunde vereist. De cursus staat dus open voor zowel mensen die nog niet studeren als studenten die willen doorstromen of overstappen naar een andere opleiding of instelling (bijv. hbo naar wo). De meeste deelnemers van de vwo cursussen zijn toekomstige studenten (dier)geneeskunde en tandheelkunde. Zij stromen in uit zowel Nederland, België en Duitsland. De meerderheid volgt naast natuurkunde ook wiskunde, scheikunde en/of biologie aan het Boswell of bij een vergelijkbaar instituut. Bij het inroosteren van de cursussen is dan ook rekening gehouden met de mogelijkheid meerdere bètavakken tegelijk te volgen (het 7 vwo pakket). De cursus op havo niveau is gezien de belangstelling toegespitst op cursisten die willen instromen aan de luchtvaartscholen in het land waarbij natuurkundekennis op havo niveau door de instelling of de latere vliegmaatschappij verplicht is gesteld. Voor meer informatie wat betreft de mogelijkheden en ervaringen kun je bijvoorbeeld hier terecht. Verschil tussen JBI cursussen en een gewone middelbare school In onze bètacursussen behandelen we dezelfde lesstof als op de middelbare school. Echter, er zijn geen schoolonderzoeken of school en eindexamens. Ook is er geen practicum of een persoonlijke opdracht. Gedurende de cursussen wordt de natuurkundestof compact behandeld en word je voorbereid op het afleggen van het voortentamen of JBI eindtentamen natuurkunde. Aangezien dit geen officieel eind of staatsexamen is, krijg je geen deelcertificaat of diploma. Hiervoor in de plaats krijg je een testimonium dat door opleidingen als geneeskunde, diergeneeskunde, tandheelkunde etc., maar ook bijvoorbeeld de pilotenopleiding wordt geaccepteerd als vervanging van het specifieke vak waarin je deficiënt bent, d.w.z. niet in je eindexamenpakket hebt zitten. De cursusopbouw is dan ook meer toegespitst latere instromers. Elke sessie bestaat uit drie of vier uur, waarvan een deel hoorcollege en een deel werkcollege. Op de jaarcursussen is al het onderwijs buiten kantooruren. Het nieuwe curriculum vanaf 2009/2010 Per september 2009 wordt het herziene curriculum natuurkunde ingevoerd.

3 De najaarscursus 2009 zal nog worden aangeboden volgens het oude curriculum natuurkunde 1. De jaarcursussen behandelen de nieuwe natuurkunde. Deze is een samenvoeging van de vakken natuurkunde 1 en natuurkunde 2. De voorjaarscursussen en zomercursussen 2010 zullen ook de nieuwe natuurkunde behandelen. Het natuurkunde tentamen in november 2009 is dus de laatste mogelijkheid tot het behalen van een natuurkunde 1 certificaat. Natuurkunde in combinatie met andere vakken: het 7 vwo pakket Veel studenten volgen een deel van of het gehele 7 vwo pakket. Dit pakket beslaat de vwo vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde. De roostering van de afzonderlijke cursussen zijn op elkaar afgestemd zodat het mogelijk is meerdere vakken tegelijk te volgen. Houd er rekening mee dat het volgen van meerdere cursussen tegelijk weinig ruimte overlaat voor werk, een voltijd studie of andere zaken. Studenten met een fulltime studie of baan volgen meestal een cursus tegelijk. Het volledige pakket dat nodig is om in te kunnen stromen bij bijvoorbeeld geneeskunde duurt dan minimaal een jaar. Een mogelijk pakket is bijvoorbeeld: zomer najaar voorjaar zomer Wiskunde Natuurkunde Biologie Scheikunde Dit is een combinatie van 4 intensieve cursussen en vereist dan ook een behoorlijke inzet en tijdsbesteding. Mocht je bijvoorbeeld net eindexamen hebben gedaan en nog geen werk of andere studie hebben dan ligt het volgen van de jaarcursussen meer voor de hand. zomer jaar jaar jaar Wiskunde Natuurkunde Scheikunde Biologie Of, een meer intensieve variant: najaar jaar jaar voorjaar Wiskunde Natuurkunde Scheikunde Biologie Dit zijn fulltime 7 vwo pakketten en bieden je de mogelijkheid al je deficiënties in een studiejaar weg te werken.

4 Je bent vrij om andere combinaties te kiezen die het best passen bij je eigen omstandigheden. Houdt hierbij rekening met het volgende: De jaarcursussen natuur en scheikunde gecombineerd is een aanbevolen optie. Het volgen van twee kortere cursussen tegelijk wordt als zwaar ervaren, zeker naast andere verplichtingen. Het volgen van een jaarcursus in combinatie met een najaars en voorjaarscursus wordt in dit geval meer aangeraden. Het is in principe mogelijk twee zomercursussen tegelijk te volgen, maar dit wordt ernstig afgeraden. Voorkennis en toelating Om de cursus natuurkunde met succes te kunnen volgen, is het belangrijk dat je voldoende voorkennis hebt van natuurkunde en wiskunde. Voor beide vakken geldt dat je ze tot en met de derde klas van havo/vwo moet hebben gehad. Voldoe je niet aan de voorkenniseis van wiskunde, volg dan eerst de Basiscursus Wiskunde bij het JBI. Wiskundekennis komt je goed van pas in de cursus natuurkunde. Moet je ook nog je wiskundedeficiëntie wegwerken, volg dan eerst de cursus wiskunde A of B en begin daarna aan de cursus natuurkunde. Overigens wordt de cursussen natuur en scheikunde voorafgegaan door een aantal opfris sessies wiskunde voor natuurwetenschappen. Basis wiskundekennis voor de cursus natuurkunde: Gebruik van een (grafische) rekenmachine Het uitvoeren van berekeningen met bekende grootheden en relaties en daarbij de juiste formules en eenheden hanteren Het omwerken van eenvoudige wiskundige betrekkingen De absolute waarde Het rekenen met verhoudingen, procenten, machten, wortels Het oplossen van lineaire en kwadratische vergelijkingen Het oplossen van twee lineaire vergelijkingen met twee onbekenden De omtrek van een cirkel De oppervlakte van een rechthoek, driehoek, cirkel, bol Het volume van een balk, bol, cilinder Goniometrische functies kunnen toepassen De stelling van Pythagoras De eigenschappen van twee gelijkvormige driehoeken Vectoren optellen, aftrekken, ontbinden en vermenigvuldigen met een scalar. Het tekenen van een grafiek met behulp van een tabel of een functievoorschrift Het interpoleren en extrapoleren in tabellen, grafieken en diagrammen Het verband tussen de relatie "recht evenredig" en de grafiek van deze functie kunnen aangeven en het functievoorschrift kunnen opstellen Het rekenen met het begrip recht en omgekeerd evenredig Het tekenen van een raaklijn aan een kromme en de helling (richtingscoëfficiënt) daarvan kunnen bepalen

5 De oppervlakte onder een grafiek schatten, benaderen of door integreren bepalen; Het tekenen van de grafiek van de sin, en cos functie Logaritmische functies Gebruik van enkel en dubbel logartimisch papier Afgeleide eenheden herleiden tot eenheden van het SI; Uitkomsten schatten en beoordelen; Gebruik voor meer specifieke informatie het contactformulier onderaan deze pagina. Studiebenodigheden Oude curriculum, tot aan de najaarscursus 2009: Serie Systematische Natuurkunde, uitgeverij NijghVersluys N1 1 vwo kernboek leerboek/tekstboek ISBN N1 2 vwo kernboek leerboek/tekstboek ISBN N1 3 vwo kernboek leerboek/tekstboek ISBN Bij elk deel is een uitwerkingboek verkrijgbaar. Gebruik hiervan in de werkcolleges wordt afgeraden. BINAS, 5 e druk, uitgeverij Wolters Noordhoff, ISBN Gebruik van de 4 e druk is ook toegestaan. Nieuwe curriculum, vanaf de jaarcursus 2009: Serie Systematische Natuurkunde, uitgeverij NijghVersluys Kernboek A vwo 4 (editie 2007) ISBN Kernboek B vwo 4 (editie 2007) ISBN Kernboek vwo 5 (editie 2007) ISBN Kernboek vwo 6 (editie 2007) ISBN Werkboek vwo 4 (editie 2007) ISBN Werkboek vwo 5 (editie 2007) ISBN Werkboek vwo 6 (editie 2007) ISBN Overige materialen: Geodriehoek Rekenmachine met logaritmische en goniometrische functies. Een grafische rekenmachine is toegestaan maar niet noodzakelijk voor de cursus natuurkunde. De gangbare grafische rekenmachines: Casio CFX 9850Gplus, CFX 9850GBplus, fx 9860G of fx 9860G SD Hewlett Packard 38G en 39G+ Sharp EL 9600, EL 9650 en EL 9900 Texas Instruments 83, 83 plus, 84 of 84 plus silver edition

6 Tentaminering Drie keer per jaar nemen het CCVN en het JBI tentamens natuurkunde af. Voor beide tentamens die je je apart in te schrijven. Omdat de tentamens van de cursussen zijn losgekoppeld dien je daar ook apart voor te betalen. Je kunt overigens ook tentamen afleggen zonder het volgen van een cursus. Voor de tentamens geldt een open inschrijving. Schrijf je dan wel tijdig in om te voorkomen dat het vol zit. N.b. Aangezien de tentamens de afsluiting vormen van de cursussen is er per definitie plaats voor de deelnemers van de lopende cursussen. Inschrijven voor het JBI tentamen kan via de website of bij de administratie. Inschrijven voor het CCVN tentamen kan alleen online. Het CCVN neemt alleen vwo tentamens af. Het JBI neemt tegelijk met de vwo tentamens ook een havo tentamen af. Het is hierbij wel van belang dat je je voor het juiste tentamen inschrijft. Mocht je trouwens aan een havo tentamen voldoende hebben maar besluit je halverwege toch vwo examen te willen dan doen dan is dat toegestaan. Ook kan je je in principe inschrijven voor de vwo cursus maar alsnog besluiten alleen het havo examen af te leggen. Je deeltentamens kunnen die gevallen alsnog meetellen voor het JBI eindtentamen. Herkansen kan door je opnieuw in te schrijven voor een volgend tentamen. Tentamens vinden ruwweg plaats in de volgende perioden: april/mei, eind juli, eind november. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de administratie. Voor het krijgen van extra tentamentijd dien je vooraf aan het tentamen de juiste stukken te hebben overlegd. Neem hiervoor contact op met de administratie. CCVN of JBI? Afhankelijk van welke studie je hierna gaat doen kun je kiezen uit een van beide tentamenmogelijkheden. Beide tentamens zijn op hetzelfde tijdstip, ze hebben alleen formeel gezien een andere status. Het JBI tentamen is geldig voor nagenoeg alle opleidingen in Utrecht (HU en UU), inclusief diergeneeskunde maar exclusief geneeskunde. Voor geneeskunde ben je verplicht het CCVNtentamen af te leggen. Deze wordt namelijk georganiseerd door de gezamenlijke toelatingscommissie voor de studies geneeskunde in Nederland. Bij twijfel kun je dit het beste navragen bij de administratie van het JBI of de instelling van je toekomstige studie. Havo kandidaten doen het JBI eindtentamen. Bij het JBI eindtentamen tellen de deeltentamens mee die je hebt gemaakt gedurende de cursus. Dit geldt alleen als je het tentamen direct aansluitend op de cursus aflegt. Het gemiddelde cijfer van de deeltentamens vormt het cursuscijfer. Als het cursuscijfer hoger is dan die van het eindtentamen dan worden deze twee gemiddeld. Bij een lager cursuscijfer vervalt deze. Sinds 2008 kunnen de deeltentamens niet langer mee worden genomen naar het CCVN.

7 Praktische informatie Bereikbaarheid Het James Boswell Instituut bevindt zich op het University College terrein van de Universiteit Utrecht. Met het openbaar vervoer: Bus 4 richting de Fockema Andrea laan gaat bijna elk kwartier vanaf CS naar het JBI. Stap uit bij de halte Prins Hendriklaan. Steek de straat en kruising over en ga de Prins Hendriklaan in. Na het snelwegviaduct is de University College Campus rechts. Het JBI ligt helemaal rechts achterin op het terrein. Je kunt ook lijn 12 nemen richting de Uithof. Stap dan uit aan de Weg tot de Wetenschap en loop de woonwijk tegenover de bushalte in. Volg de weg als hij linksaf buigt. Het campusterrein ligt links net voor het viaduct. Met eigen vervoer: Het James Boswell Instituut is goed te bereiken per auto. Tevens is er voldoende parkeergelegenheid op het campusterrein. Adres: Kriekenpitplein 21 22, 3584 EC Utrecht Veelgestelde vragen

8 [inschrijving] De komende cursus staat nog niet op de website, kan ik mij alvast vooraanmelden voor de cursus? Nee, dit is niet mogelijk. Zodra de cursus is ingepland komt deze op de website te staan (ga naar en kies rechts het vak natuurkunde). Het inschrijvingsproces verloopt volledig automatisch. [inschrijving] De cursus is vol, is er misschien een reservelijst? We houden helaas geen reservelijst bij. Kijk goed of er niet nog plek is in een eventuele parallelgroep of havo/vwo groep. In principe zijn er circa 11 groepen per jaar verdeeld over 4 cursussen. Ook kun je aan het begin van de cursus navragen of er een plaats is vrijgekomen en of je niet alsnog mee kan doen. Lukt dat niet dan zul je een van de andere cursussen moeten kiezen. [inschrijving] Ik weet nog niet of deze cursus wel wat voor mij is, kan ik mij ook halverwege weer uitschrijven? Controleer hiervoor de algemene voorwaarden van het James Boswell Instituut. In principe kun je je tot 10 werkdagen voor een cursus weer uitschrijven. Je betaalt dan wel administratiekosten. [inschrijving] Mijn vervolgopleiding eist het nieuwe vak natuurkunde in plaats van het oude natuurkunde 1, per wanneer kan ik dat bij jullie volgen? Per september 2009 biedt het James Boswell Instituut het nieuwe natuurkunde programma aan. Gedurende deze overgangsperiode zal de najaarscursus nog worden aangeboden in het oude natuurkunde 1 programma. Dit is de laatste cursus met het oude natuurkunde 1 programma. De jaarcursussen en de volgende voorjaars en zomercursussen volgen allen het nieuwe natuurkunde programma. [toelating] Weten jullie of ik deze cursus nodig heb voor mijn vervolgopleiding? Raadpleeg hiervoor de informatie van je vervolgopleiding. Neem bij twijfel contact op met deze opleiding of het James Boswell Instituut. De uiteindelijke beslissing ligt uiteraard bij de vervolgopleiding waar je wenst in te stromen. Let er hierbij op of er nog eisen worden gesteld aan het specifieke tentamen dat je dient af te leggen. Veel opleidingen vragen bijvoorbeeld het voldoende afronden van de JBI cursus natuurkunde. Andere opleidingen (zoals geneeskunde) verlangen niet zozeer het volgen van een cursus natuurkunde maar het succesvol afleggen van het CCVN tentamen natuurkunde. (n.b. De cursussen natuurkunde van het JBI zijn afgestemd op de tentamenrondes van het CCVN.) [toelating] Ik kom uit het buitenland, is mijn diploma met natuurkunde niet al voldoende voor mijn vervolgopleiding?

9 Informeer hiervoor bij je specifieke vervolgopleiding of universiteit. Het zou kunnen dat ze je doorverwijzen naar een organisatie die je buitenlandse vooropleiding toetst om te bepalen of je deze vooropleiding moet aanvullen met bijvoorbeeld natuurkunde vwo aan het James Boswell Instituut of een vergelijkbaar instituut. [toelating] Ik kom uit het buitenland en Nederlands is niet mijn moedertaal, kan ik dan toch de cursus volgen? Deze cursus kan worden gevolgd in combinatie met de cursus Nederlands die waarschijnlijk ook succesvol moet worden afgelegd. De cursus, het studiemateriaal en de tentamens zijn overigens volledig in het Nederlands. Wel kan je in sommige gevallen eventueel extra tijd aanvragen bij het afleggen van (deel)tentamens. [toelating] Het is al heel lang geleden dat ik mijn eindexamen heb gedaan, kan ik dan nog wel meedoen? Zolang je wiskundige vaardigheden niet te ver zijn weggezakt en je de tijd vrij kan maken om een en ander op te frissen, naast dus de reguliere studie uren, is dit zeker mogelijk. [toelating] Ik zit nog op de middelbare school en heb geen natuurkunde in mijn profiel maar wil toch <studie> studeren. Kan ik deze cursus nu alvast volgen? In principe raden we aan om in eerste instantie te kiezen voor een correct profiel. Het volgen van natuurkunde op je eigen school is gezien zowel vanuit een praktisch oogpunt als vanuit de totale studielast gezien makkelijker. Mocht je kiezen voor een semester cursus houdt er dan rekening mee dat je twee avonden per week van ongeveer half zes tot half tien s avonds in Utrecht moet zijn evenals de zaterdagen. Een jaarcursus is wellicht moeilijk te combineren met de verplichte aanwezigheid en het volgen van regulier onderwijs aan je middelbare school. [toelating] Ik heb alleen maar tot en met de derde klas natuurkunde gehad, is deze cursus dan niet te moeilijk? De cursussen behandelen de natuurkunde van de vierde, vijfde en zesde klas (vwo). Het is daarom belangrijker dat je wiskundige vaardigheden op orde zijn. Heb je geen wiskunde b in je eindexamenpakket gehad en heb je ook wiskunde nodig voor je vervolgopleiding, overweeg dan of je niet eerst deze cursus wil volgen. [cursus] Is er een studiebegeleider of mentor waar ik contact mee kan opnemen? Het James Boswell Instituut heeft geen mentoren of studiebegeleider. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met een van de docenten natuurkunde (gebruik hiervoor het contactformulier). Voor praktische zaken kun je contact opnemen met de administratie en voor alle overige onderwijsgerelateerde aangelegenheden met het hoofd onderwijs. [cursus] Ik ben op vakantie van dan tot dan, is er aanwezigheidsplicht?

10 Er is geen aanwezigheidsplicht. Wel zijn de cursussen dermate compact dat vakantie tijdens de cursusperiode wordt afgeraden. [tentamens] Welk tentamen moet ik doen? Is er een verschil tussen CCVN en JBI? Hoe weet ik zeker of het certificaat wel geldig is? Voor de zekerheid kun je dit altijd navragen bij de onderwijsinstelling waar je je vervolgopleiding gaat beginnen. Het JBI tentamen is geldig voor de meeste opleidingen aan de universiteit en hogeschool utrecht en andere instellingen. Ook geldt dit tentamen voor de opleiding diergeneeskunde. Voor geneeskunde en tandheelkunde is het ccvn tentamen vooralsnog verplicht. [tentamens] Kan ik ook een tentamen doen zonder de cursus te volgen? De tentamens van het JBI hebben een open inschrijving. Je kunt je dus ook inschrijven zonder de cursus hebben doorlopen. [tentamens] Hoe ziet zo n tentamen er uit? Hebben jullie voor mij oude tentamens om mee te oefenen? Deze tentamens worden beschikbaar gesteld tijdens de cursus. Een voorbeeld ccvn tentamen kun je hier vinden. [tentamens] Hoe zit het met de deeltentamens? De deeltentamens gedurende de cursussen kunnen meetellen voor het JBI eindtentamen. Het eindresultaat van de cursus wordt dan een middeling tussen het gemiddelde van de deeltentamens en het eindtentamen. Dit echter alleen als eerstgenoemde hoger is dan het cijfer van het eindtentamen. [tentamens] Ik ben dyslectisch, kan ik extra tijd krijgen? Ja, zorg wel voor de juiste documentatie. Voor het ccvn tentamen dien je die apart bij het ccvn in te dienen. [tentamens] Nederlands is niet mijn eerste taal, kan ik extra tijd krijgen? Neem hiervoor contact op met je docent. [tentamens] Ik heb tentamen gedaan, wanneer krijg ik de uitslag? Binnen enkele weken. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de administratie. Het ccvn tentamen gaat volledig via de ccvn, neem hiervoor contact op met deze organisatie. [tentamens] Wat is het slagingspercentage? Voor cursisten ligt dat boven de 80% na de eerste tentamenmogelijkheid. Voor nietcursisten, zij die zich alleen voor het tentamen inschrijven, ligt het onder de 20%.

11 [praktisch] Krijg ik studiefinanciering als ik bij jullie natuurkunde volg? Nee. Wel kun je een eenmalige bijdrage aanvragen bij de IB Groep. Zie hiervoor [praktisch] Regelen jullie ook kamers? Nee. [praktisch] Is het JBI wel goed te bereiken met het openbaar vervoer of auto? Lijn 4 vanaf het station naar de Fockema Andrealaan gaat elk kwartier. Ook na de avondcursus. Vanaf de halte is het 10 minuten lopen naar het JBI. Klik hier voor meer informatie. Contact Mail je vragen naar natuurkunde.jbi@uu.nl