Bijlage 1: Samenvatting haalbaarheidsonderzoek (DM hoort bij bestuursvoorstel DM )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1: Samenvatting haalbaarheidsonderzoek (DM 816557 hoort bij bestuursvoorstel DM 832322)"

Transcriptie

1 Bijlage 1: Samenvatting haalbaarheidsonderzoek (DM hoort bij bestuursvoorstel DM ) Om een goede bestuurlijke afweging te maken, is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Voor het haalbaarheidsonderzoek zijn twee varianten nader onderzocht met behulp van een quick-scan onderzoek waarin verschillende thema s zijn bekeken. Daarnaast is voor de globale kostenraming (tabel 1) een derde variant toegevoegd. Deze derde variant is destijds niet meegenomen in het quickscan onderzoek, omdat deze grotendeels vergelijkbaar is met de onderzochte twee varianten. Ten slotte is er altijd nog de variant niets doen. Samenvattend gaat de afweging tussen de volgende varianten: Variant 1. Oude rivierarm via Lunenburgerwaard Variant 2. Gravenbol via oude rivierarm Variant 3. Oude rivierarm (a+b) Variant 1. Oude rivierarm via Lunenburgerwaard Breedte 20 m diepte 2 m, Q= 9 m3/s (*) Door zomerdijk V2, maar overvaarbaar voor woonboten Figuur 1. Variant 1 Oude rivierarm via Lunenburgerwaard - Meekoppelkans is de inrichting van N2000-gebied (Lunenburgerwaard). Flora- en faunawet vormt geen zware belemmering. Tijdens de uitvoering zal wel rekening moeten worden gehouden met het voorkomen van beschermde soorten. - Door het graven van de watergang zal het leefgebied van vissen worden vergroot. - Recreatievaart, evenals overwinterende vrachtschepen, naar Gravenbol en jachthaven kan de huidige route blijven gebruiken. - Nauwelijks extra water vanuit de Nederrijn dat de zwemlocatie Gravenbol bereikt. - Geen bestemmingsplanwijziging noodzakelijk (is al bestemming water), wel een aanleg- en een watervergunning.

2 Argumenten tegen - Lunenburgerwaard op gelijk peil Nederrijn, waardoor inundatiefrequentie in de Lunenburgerwaard (met uitzondering van de hogere bebouwde delen) toeneemt van eens in 10 jaar naar 1 à 2 keer per jaar. Dit is ongunstig/ het is niet meer mogelijk om gewassen te telen. - Veel bodemverzet als gevolg van graven watergang. Op basis van indicatief onderzoek blijkt dat milieuhygiënische kwaliteit van de waterbodem/grond matig tot sterk verontreinigd is. Verhoogde gehalten zijn gemeten in mengmonsters van zowel de boven- als ondergrond verspreid over het terrein. - Beperkte vermindering foerageergebied weidevogels en herbivore vogels (ganzen) door graven watergang en toename inundaties. Variant 2. Gravenbol via oude rivierarm Breedte 20 m diepte 2 m, Q= 9 m3/s V1 Breedte en diepte groot genoeg voor vrachtschepen, maar overvaarbaar voor woonboten Figuur 2. Variant 2 Gravenbol - Weinig grondverzet ten opzichte van variant 1. De grond is wel matig tot sterk verontreinigd. - Geen hydrologische effecten in de Lunenburgerwaard. Argumenten tegen - Bestemmingsplanwijziging noodzakelijk (huidige bestemming is recreatieve voorziening met dubbelbestemming waterstaatsdoeleinden ), vanwege amendement dat is opgenomen in het bestemmingsplan. Hierin is aangegeven dat sprake is van strijdig gebruik indien sprake is van het verondiepen van de plas en het storten en/of verwerken van slib. - Door de directe inlaat van water uit de Nederrijn (naar verwachting rijker met nutriënten) in de plas bestaat de kans op toename blauwalgenbloei. Dit kan periodiek leiden tot een negatief zwemadvies of verbod. Ook de kans op verhoogde concentraties pathogenen (vanuit de recreatievaart die via de plas naar de oude rivierarm moet varen) kan periodiek leiden tot een negatief zwemadvies of verbod. - Flora- en faunawet vormt geen zware belemmering. Echter biedt de variant weinig meerwaarde voor de meekoppeling met de inrichting als N2000-gebied. - Mogelijk nadelige rivierkundige effecten als gevolg van het afsluiten van de oude rivierarm. Dit dient nog verder in overleg met Rijkswaterstaat te worden onderzocht.

3 Variant 3. Oude rivierarm (a+b) 20 m breed, 2 m diep Q= 9 m3/s V3A Brug over watergang (20 m breed, 2 m diep Q= 9 m3/s), 1-rijbaan sterkte voor hulpvoertuig Figuur 3. Variant 3A Oude rivierarm via zwaaikom toegang Gravenbol via Rijndijk 20 m breed, 2 m diep Q= 9 m3/s Brug (2 x) over watergang 1-rijbaan sterkte voor hulpvoertuig V3B 20 m breed, 2 m diep Q= 9 m3/s Nieuwe toegangsweg Figuur 4. Variant 3B Oude rivierarm via zwaaikom toegang Gravenbol via Aalswaard - Geen bestemmingsplanwijziging noodzakelijk (is al bestemming water), wel een aanleg- en een watervergunning. - Weinig grondverzet ten opzichte van variant 1. De grond is wel matig tot sterk verontreinigd. - Geen hydrologische effecten in de Lunenburgerwaard. - Nauwelijks extra water vanuit de Nederrijn dat de zwemlocatie Gravenbol bereikt.

4 - Variant 3b biedt de kans om de gehele Lunenburgerwaard in te richten als een rustig natuurgebied. - Variant 3b biedt een alternatieve veiligere route voor recreanten om de plas te bereiken (niet meer over de Lekdijk). Argumenten tegen - Flora- en faunawet vormt geen zware belemmering. Echter biedt de variant weinig meerwaarde voor de meekoppeling met de inrichting als N2000-gebied. - Mogelijk nadelige rivierkundige effecten als gevolg van het afsluiten van de oude rivierarm. Dit dient nog verder in overleg met Rijkswaterstaat te worden onderzocht. - Grote extra onderhoudskosten als gevolg van de bouw van bruggen. Financiën In onderstaande tabel zijn de totale kosten exclusief de exploitatiekosten per variant weergegeven. Tabel 1. Financiën 1. Oude rivierarm via Lunenburgerwaard 2. Gravenbol 3a. Oude rivierarm 3b. Oude rivierarm Voorbereidingskosten , Investeringskosten Directievoering Leges Nutsvoorzieningen Flora- en faunaonderzoek Archeologisch onderzoek / begeleiding Accountantskosten Onvoorzien (max. 7%) BTW (niet gerekend over uren/leges) Totale kosten (excl. exploitatiekosten) , , , ,70 Communicatie Op een aantal momenten tijdens het afgelopen jaar is op initiatief van DLG in opdracht van de provincie Utrecht een aantal bijeenkomsten georganiseerd om de verschillende doelen en plannen in en rondom de Lunenburgerwaard met de initiatiefnemers te delen en daar waar mogelijk te verkennen of er synergiekansen zijn. Hieronder volgt een korte samenvatting per overleg. Werkatelier op 28 februari 2013 Partijen: DLG, HDSR, Programmabureau Vallei en Heuvelrug, Provincie Utrecht, Recreatie Midden Nederland, RWS, Stichting Wijk Nog Leuker, Streekhuis Kromme Rijn, Utrechts Landschap, VVV Wijk bij Duurstede, Gemeente Wijk bij Duurstede De Lunenburgerwaard is als Natura 2000 gebied een NURG (Nadere Uitwerking Rivierengebied) project, waar de inrichting nog niet heeft plaatsgevonden. Deze zal niet meer gaan plaatsvinden vanwege een ontoereikend NURG budget. Er zijn in het kader van dit NURG project wel de nodige gronden aangekocht zodat er nu BBL-bezit ligt in de Lunenburgerwaard. Andere aspecten die een rol spelen in dit gebied zijn het winnen of het bergen van delfstoffen en het realiseren van recreatieve exploitatie. In dit kader speelt de recreatieplas de Gravenbol een belangrijke rol. Om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een integrale gebiedsontwikkelingsopgave in de Lunenburgerwaard heeft de Provincie Utrecht de Dienst Landelijk Gebied (DLG) verzocht de belangen en rollen van de verschillende betrokken partijen te onderzoeken. Tijdens een werkatelier op 28

5 februari 2013 zijn de partijen samengebracht en is geconcludeerd dat er inderdaad kansen zijn voor een gezamenlijk vervolg. Ook is geconstateerd dat de plannen van HDSR het meeste perspectief bieden, vanuit financiële haalbaarheid gezien, om bij aan te haken en deze bieden dus een belangrijk aanknopingspunt voor de gebiedsvisie. Werkatelier op 27 augustus 2013 Partijen: DLG, HDSR, Programmabureau Vallei en Heuvelrug, Provincie Utrecht, Gemeente Wijk bij Duurstede en Voorsluijs Beleid en Strategie. Doel van de bijeenkomst is uit te wisselen over op welke wijze en op welk moment de verschillende plannen, ideeën en wensen voor de inrichting en het gebruik van de Lunenburgerwaard gecombineerd kunnen worden, aangevuld met de opgave voor waterveiligheid (dijkversterking en klimaat). In het regioproces Nederrijn-Lek van het Deltaprogramma Rivieren is geconstateerd dat er bij de gemeente Wijk bij Duurstede een knelpunt ligt om in de nabije toekomst te voldoen aan de eisen die aan de waterveiligheid zullen worden gesteld. Hier komen verschillende opgaven bij elkaar, waaronder: - Waterveiligheid (dijkversterking in en nabij stedelijk gebied); - Zoetwatervoorziening Kromme Rijn (oplossen inlaatbeperkingen naar Kromme Rijn bij lage waterstanden op de Nederrijn en Lek); - Waterkwaliteit Kromme Rijn (aanleg van slibvang om te voldoen aan de KRW-doelen); - Recreatie in de nabijheid van Wijk bij Duurstede. De provincie Utrecht heeft de Gebiedscommissie Kromme Rijn gevraagd een visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de Lunenburgerwaard uit te werken. DLG is in beeld als opdrachtnemer. Liesbeth van Doorn (HDSR) deelt mee dat het waterschap nog echt aan het verkennen is. Een uitwerking van een gebiedsvisie komt te vroeg. Eerst moet de technische haalbaarheid onderzocht worden van de slibvang. Jan Willem Vrolijk (PU) voegt hieraan toe dat in de waterveiligheidsopgave ook eerst nog voorwerk gedaan moet worden. Zowel Dennis van der Waardt (HDSR) en Liesbeth van Doorn (HDSR) delen mee dat voor wat het waterschap betreft: 1 e stap de technische haalbaarheid onderzocht wordt van de slibvang; 2 e stap de komende maanden een advies voor een bestuurlijk besluit voorbereid gaat worden (besluitvorming eind 2013); 3 e stap na besluitvorming van HDSR het moment is aangebroken te bezinnen op het vervolgproces en de regierol. De volgende stappen worden afgesproken: 1. Actie: DLG DLG stelt een opdrachtformulering op voor de fase t/m december Dit wordt in concept gedeeld voor commentaar met Marjolein Braam (PU), de commissie Kromme Rijn en het Waterschap en de gemeente Wijk bij Duurstede. 2. Tot het eind van het jaar vult DLG de puzzelstukjes aan, van de wensen/ideeën/plannen die er zijn m.b.t. de Lunenburgerwaard. Dit betreft in elk geval landschap/ruimtelijke kwaliteit en waterveiligheid. Bovendien brengt DLG de procesmijlpalen in beeld, vanuit de diverse wensen/ideeën, de plannen en de geldstromen. 3. Na het besluitvormingsproces van het waterschap m.b.t.de slibvang wordt een plan van aanpak gemaakt. 4. Nadere procesafspraken voor de periode na 2013 en afspraken m.b.t. de regierol worden eind 2013 gemaakt, als besluitvorming m.b.t. de slibvang heeft plaatsgevonden. DLG organiseert dan een werkatelier. Overleg RWS 4 september 2013 Ten behoeve van het quick-scan onderzoek is een oriënterend gesprek met Rijkswaterstaat gevoerd over de varianten 1 en 2. Hieruit volgde dat de effecten op het riviersysteem gemodelleerd dienen te worden om deze nader in beeld te kunnen brengen. De afmetingen van de scheepvaartgeul bij variant 2 (Gravenbol) dient nog afgestemd te worden met RWS.

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding Samenvatting Inleiding Deze samenvatting hoort bij de rapportage Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen (NKO) voor het project Dijkversterking Tiel Waardenburg en Rivierverruiming Varik - Heesselt. Werken

Nadere informatie

Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019

Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019 Voorbereiding Beleid Zonnevelden Gesprek met inwoners & bedrijven 28 mei 2019 1 Op weg naar beleid Zonnevelden Wijk bij Duurstede Waarom zonnevelden Waar wel en waar (liever) niet Onder welke voorwaarden

Nadere informatie

Pilot slootdempingen. veilige dijken droge voeten schoon water

Pilot slootdempingen. veilige dijken droge voeten schoon water Pilot slootdempingen Slootdempingen Met Provincie Utrecht, RUD Utrecht, gem. Woerden 7 verschillende regelingen! Waterwet/Keur Verordening Natuur en Landschap Wet natuurbescherming Wabo/bestemmingsplan

Nadere informatie

Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1

Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1 Visie Water en Ruimtelijke Ontwikkeling bijlage 1 Kaarten Waterbelangen DM: 303052 1 Wateropgaven 2015 / 2027 Kaart 1. Gebieden met een WB21 wateropgave In 2005 is een studie wateropgave uitgevoerd (conform

Nadere informatie

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies

SPELREGELS EHS. Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies. Ministeries van LNV en VROM en de provincies SPELREGELS EHS Spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen in de EHS Een gezamenlijke uitwerking van rijk en provincies Ministeries van LNV en VROM en de provincies 2 De Ecologische Hoofdstructuur, ook

Nadere informatie

Blauwalgenprolematiek Kralingse Plas

Blauwalgenprolematiek Kralingse Plas Blauwalgenprolematiek Kralingse Plas Situation Kralingse Plas Lorem ipsum dolor amet Lorem ipsum Hit, omnihillupis mo consequi ulparci bearund ignihictibus rem ipsa. 2 Kralingse Bos en Plas -Grootste stadspark

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem GEMEENTE BUREN Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem Projectnr. 061-076 / 27 januari 2016 INHOUD BLZ 1 INLEIDING... 3 1.1 Aanleiding en doelstelling... 3 1.2 Plangebied... 4 1.3 Geldend

Nadere informatie

Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari Het verslag van het werkatelier op 31 oktober

Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari Het verslag van het werkatelier op 31 oktober Ditverslag is een geïntegreerd verslag van het werkatelier op 31 oktober 2018 en op 22 januari 2019. Het verslag van het werkatelier op 31 oktober staat beschreven tot en met pagina 20. Vanaf pagina 21

Nadere informatie

Dijkversterking Wolferen Sprok. Dijkteruglegging Oosterhout 23 maart 2017

Dijkversterking Wolferen Sprok. Dijkteruglegging Oosterhout 23 maart 2017 Dijkversterking Wolferen Sprok Dijkteruglegging Oosterhout 23 maart 2017 Programma 19.15 19.30 Inloop 19.30 Welkom Bram de Fockert Waterschap Rivierenland 19.35 20.00 Uitleg samenhang rivierverruiming

Nadere informatie

Hoogwatergeul Varik Heesselt

Hoogwatergeul Varik Heesselt MIRT2-Verkenning Hoogwatergeul Varik Heesselt Bepaling bandbreedte Klankbordgroep d.d. 5 februari 2014 Wat ga ik u vertellen Wat is onze opdracht en aanpak? Waar moet u aan denken bij een hoogwatergeul?

Nadere informatie

Nota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan "Recreatieve Poort 2015" Behoort bij het besluit van de raad van de gemeente Goirle van 9 juni 2015 Mij bekend, De griffier Gemeente Goirle Afdeling Ontwikkeling

Nadere informatie

Medegebruik van dijk(zones):

Medegebruik van dijk(zones): Medegebruik van dijk(zones): vanwege ruimtegebrek en voor draagvlak Dijken voor de Toekomst Studiedag STOWA en Kennis voor Klimaat Jantsje M. van Loon-Steensma 24 november 2011 Centrum Water & Klimaat;

Nadere informatie

Streefkerk: de brede dijk als kans

Streefkerk: de brede dijk als kans Streefkerk: de brede dijk als kans Symposium De Brede Dijk; Veilig leven in de toekomst Jantsje M. van Loon-Steensma 9 december 2010 Kennis voor Klimaat studie: de Klimaatdijk in de Praktijk Gebiedsspecifiek

Nadere informatie

Naar een veilige en aantrekkelijke (bedijkte) Maas voor iedereen! Belangrijkste kenmerken van de potentiële voorkeurstrategie voor de bedijkte Maas (van Heumen/Katwijk tot aan Geertruidenberg), december

Nadere informatie

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 12 Onderwerp : kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl KORTE SAMENVATTING: De Wetsingerzijl, gelegen in het Wetsingermaar (gemeente

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Inleiding en planbeschrijving In Netersel is in de huidige situatie een speelterrein gelegen (zie figuur 1). Dat speelterrein is deels binnen het plangebied

Nadere informatie

Routekaart naar verbinding tussen water en ruimte Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Routekaart naar verbinding tussen water en ruimte Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Routekaart naar verbinding tussen water en ruimte Perspectievennota Alblasserwaard-Vijfheerenlanden Gebiedsraad: wij werken aan het beter verbinden van waterveiligheid en ruimtelijke ontwikkelingen Leden

Nadere informatie

Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016

Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 22 november 2016 Datum raadsvergadering maandag 19 december 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-362 Bijbehorend veld van de programmabegroting Ruimte,

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 25 maart 2015. Betreft: Bestemming nevengeul Prins Hendrikweg. Memo. Van: P.W. Zwaan. Aan: college van B.& W

Wijk bij Duurstede, 25 maart 2015. Betreft: Bestemming nevengeul Prins Hendrikweg. Memo. Van: P.W. Zwaan. Aan: college van B.& W Wijk bij Duurstede, 25 maart 2015 Betreft: Bestemming nevengeul Prins Hendrikweg Memo Van: P.W. Zwaan Aan: college van B.& W behandeld door toestelnummer 95657 Pieter Zwaan Het college heeft gevraagd een

Nadere informatie

Kostendragers voor Markermeer- IJmeer. Roelof Balk, mei 2012

Kostendragers voor Markermeer- IJmeer. Roelof Balk, mei 2012 Kostendragers voor Markermeer- IJmeer Roelof Balk, mei 2012 Uniek gebied met grote kwaliteiten Internationaal vogelgebied, Natura 2000 Problemen door wervelend opgesloten slib Driehoeksmossel bijna verdwenen

Nadere informatie

Oegstgeest Bestemmingsplan Poelgeest

Oegstgeest Bestemmingsplan Poelgeest Oegstgeest Bestemmingsplan Poelgeest Nota beantwoording overlegreacties zaaknummer: datum: Z 16 15850 9 januari 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Overlegreacties 5 2.1. Provincie

Nadere informatie

gfedc Staatscourant gfedc Website gemeente Deventer gfedc Overig, namelijk

gfedc Staatscourant gfedc Website gemeente Deventer gfedc Overig, namelijk Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS_SI_MM Natuur- en gebiedsontwikkeling Teugse- en Veenoordkolk 1- Notagegevens Notanummer 269827 Datum 13-11-2009 Programma: 05. Milieu

Nadere informatie

Dijken versterken en rivieren verruimen

Dijken versterken en rivieren verruimen Dijken versterken en rivieren verruimen Arno de Kruif (RWS-WVL) Waterveiligheid in Nederland Nederland al honderden jaren door dijken beschermd Waterveiligheid geregeld in de wet Toetsen of dijken nog

Nadere informatie

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Van mogelijke naar kansrijke strategieën. Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel.

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Van mogelijke naar kansrijke strategieën. Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel. Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Van mogelijke naar kansrijke strategieën Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel Steven Krol Opbouw presentatie 1. Aanleiding 2. Hollandsche IJssel en de provincie:

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing "bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema"

Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing "bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema" 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor de omgevingsvergunning met afwijking Op 18 december

Nadere informatie

Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied

Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied Inspraakrapport ontwerp -beleidslijn gedifferentieerd onderhoud natuurgebieden Kromme Rijngebied Inspraakrapport Vastgesteld door het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden op 17 maart 2015 Verantwoording

Nadere informatie

Voorontwerp bestemmingsplan. Hoog Dalem, herziening zuidelijke eilanden. Commentaarnota Wettelijk Vooroverleg

Voorontwerp bestemmingsplan. Hoog Dalem, herziening zuidelijke eilanden. Commentaarnota Wettelijk Vooroverleg Voorontwerp bestemmingsplan Hoog Dalem, herziening zuidelijke eilanden Commentaarnota Wettelijk Vooroverleg Gemeente Gorinchem d.d. 2 november 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Reacties vooroverleg. 4

Nadere informatie

WELKOM Agenda van de avond

WELKOM Agenda van de avond WELKOM WELKOM Agenda van de avond Welkom Wat is de bedoeling Wat is een Open Club Maatschappelijke opbrengst Gebiedsontwikkeling Toekomst Open Club Klimmen Vragen / discussie DOELSTELLING 8 november 2016

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2014/395 Afdeling: Leefomgeving Registratiedatum: 5 februari 2014 Agendapunt: 2014/395 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Principebesluit vestiging hospice aan de Kalboerstraat

Nadere informatie

VERSLAG HaskoningDHV Nederland B.V. : Ontwerpatelier Windenergielocaties Regio FoodValley Datum vergadering : 29 mei 2013

VERSLAG HaskoningDHV Nederland B.V. : Ontwerpatelier Windenergielocaties Regio FoodValley Datum vergadering : 29 mei 2013 VERSLAG HaskoningDHV Nederland B.V. Vergadering : Ontwerpatelier Windenergielocaties Regio FoodValley Datum vergadering : 29 mei 2013 Plaats : Harderwijk Opdrachtgever : Provincie Gelderland Project :

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL

VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL VOOROVERLEGNOTITIE 150 KV-VERBINDING DINTELOORD-ROOSENDAAL PROVINCIE NOORD-BRABANT 4 juni 2012 076445727:0.8 - Definitief B01055.000582.0100 Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Overzicht reacties... 3 2 s in

Nadere informatie

Ecologisch werkprotocol

Ecologisch werkprotocol Ecologisch werkprotocol Lommerrijk 23 Lelystad Locatie en werkzaamheden Lommerrijk 23 ligt aan de noordwestzijde van Lelystad, in de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland. Het plangebied is aangegeven

Nadere informatie

Ruimtelijk haalbaarheidsonderzoek unilocatie Grevenbicht-Obbicht Informatiebijeenkomst 16 maart 2015

Ruimtelijk haalbaarheidsonderzoek unilocatie Grevenbicht-Obbicht Informatiebijeenkomst 16 maart 2015 Ruimtelijk haalbaarheidsonderzoek unilocatie Grevenbicht-Obbicht Informatiebijeenkomst 16 maart 2015 Programma informatiebijeenkomst 20.00 uur Opening dagvoorzitter 20.05 uur Inleiding wethouder Bert Kamphuis

Nadere informatie

Openbaar. Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp

Openbaar. Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel. Onderwerp Openbaar Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst Stadswaard Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032, Groen &Water / 1023 BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis, H. Tiemens Samenvatting Gemeente, provincie

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

Gebiedsavond Bodegraven-Noord

Gebiedsavond Bodegraven-Noord Gebiedsavond Bodegraven-Noord Programma 20.00 u Welkom door Jan Leendert van den Heuvel 20.10u Presentatie over schetsontwerp voor Bodegraven-Noord 20.30u Korte pauze, vragen inventariseren 20.45u Tafelgesprekken

Nadere informatie

Gecombineerde Commissie

Gecombineerde Commissie Gecombineerde Commissie Onderwerp: Afronding KRW-Moederkrediet en KRW-Kansenkrediet Portefeuillehouder: G.P. Beugelink Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 30 september 2015 Afdeling: WSB Medewerker: Y. Wessels

Nadere informatie

Dijken versterken en rivieren verruimen

Dijken versterken en rivieren verruimen Dijken versterken en rivieren verruimen Josan Tielen Rijkswaterstaat Water, Verkeer & Leefomgeving Waterveiligheid in Nederland Al eeuwen bescherming door dijken Waterveiligheid geregeld bij wet Sinds

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier

Ruimte voor de Rivier Ruimte voor de Rivier Annika Hesselink en Anne-Geer de Groot Ministerie Infrastructuur en Waterstaat Verwondering 2 Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Opbouw Verleden: Introductie en kenmerken

Nadere informatie

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van

INGEKOMENN STUK. Aan algemeen bestuur 23 april Voorstel aan ab Kennisnemen van Aan algemeen bestuur 23 april 2014 INGEKOMENN STUK Datum 18 maart 2014 Documentnummer 594909 Projectnummer Portefeuillehouder Programma Afdeling drs. T. Klip-Martin Veiligheid Planvorming Bijlage(n) 2

Nadere informatie

Houden we het droog (langs de dijk)? Presentatie Koplopers waterveiligheid Dorpsraad Ravenstein 18 oktober 2016

Houden we het droog (langs de dijk)? Presentatie Koplopers waterveiligheid Dorpsraad Ravenstein 18 oktober 2016 Houden we het droog (langs de dijk)? Presentatie Koplopers waterveiligheid Dorpsraad Ravenstein 18 oktober 2016 Inhoud I. Aanleiding II. De koplopers III. Besluitvorming en vervolg IV. Vragen Gemeente

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit Datum: Registratienr.: BP Openbaar

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit Datum: Registratienr.: BP Openbaar BP14.00639 Openbaar Onderwerp Herontwikkeling Clarissenstraat 31-33 Samenvatting De Nivo-garage is eigendom van St. Jozef. De ligging mag fraai zijn, de bijkomende kosten voor ontwikkeling zijn fors. De

Nadere informatie

Droge voeten voor Sint-Oedenerode. Informatieavond 12 december 2018

Droge voeten voor Sint-Oedenerode. Informatieavond 12 december 2018 Droge voeten voor Sint-Oedenerode Informatieavond 12 december 2018 Informatie-avond 19.30u Welkom (Rob van Veen) 19.40u Kansen benutten (wethouder Harry van Rooijen) 19.50u Opgave waterschap (lid DB Jac

Nadere informatie

VERSLAG 20 januari 2016

VERSLAG 20 januari 2016 VERSLAG 20 januari 2016 Vergadering Omgevingsbijeenkomst Uitdammerdijk (module 15) en (module 16) Aanwezig Genodigden en Uitdammerdijk Afwezig Van Klaas Oudman, Alliantie Markermeerdijken Datum vergadering

Nadere informatie

Toerisme en Recreatie

Toerisme en Recreatie Toerisme en Recreatie Wat speelt er? De vraagstukken over toerisme en recreatie zijn divers. Er zijn vraagstukken met betrekking tot de routestructuur, de kwaliteiten in het gebied en nieuwe functies.

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten. Datum 16 januari 2018

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten. Datum 16 januari 2018 Watervergunning Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten Datum 16 januari 2018 Zaaknummer 21634 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T

Nadere informatie

Notitie. 1 Aanleiding

Notitie. 1 Aanleiding Aan Bart van Eck Onderwerp Advies over natuurwetgeving bij de inrichtingsplannen voor de waterberging de Ronde Hoep 1 Aanleiding De polder de Ronde Hoep is aangewezen voor calamiteitenberging in de deelstroomgebiedsvisie

Nadere informatie

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek

Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek Projectplan (ontwerpbesluit) Aanpassen Heelsumse beek 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Dit Projectplan gaat over het aanpassen van de Heelsumse beek vanaf de N225 tot aan de

Nadere informatie

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam

VNG. 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam VNG 9 maart 2017 T.E.P.A. Lam Kerntaken provincies Duurzame ruimtelijke ontwikkeling (o.a. waterbeheer) Milieu, energie en klimaat Vitaal platteland, natuurbeheer en ontwikkeling natuurgebieden Regionale

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING RUIMTELIJKE ONDERBOUWING PROJECT: Uitbreiding woning aan de Broekdijk 3 Kesteren PROJECTNR: 12025 OPDRACHTGEVER: Fam. M. Heijnis Broekdijk 3 4041 CT Kesteren DATUM: 8 april 2013 Ruimtelijke onderbouwing

Nadere informatie

Bewonersavond Windenergie Korendijk. John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys)

Bewonersavond Windenergie Korendijk. John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys) Bewonersavond Windenergie Korendijk John Ebbelaar (Tauw) Bob Schulte (Ecofys) 2 Programma Opening Gesprek met de wethouder Inleiding Toelichting op de avond en het onderzoek Eerste verkenning quickscan

Nadere informatie

Welkom: Goos den Hartog bestuur WSRL

Welkom: Goos den Hartog bestuur WSRL Watersysteemmaatregelen Alblasserwaard Informatieavond Groot-Ammers 25 maart 2019 Welkom: Goos den Hartog bestuur WSRL Doel 1. U informeren en terugkoppelen over varianten boezemgemaal Groot Ammers 2.

Nadere informatie

Op 20 september 2018 heeft het tweede werkatelier plaatsgevonden. Dit werkatelier is een vervolg op het werkatelier van 5 april 2018.

Op 20 september 2018 heeft het tweede werkatelier plaatsgevonden. Dit werkatelier is een vervolg op het werkatelier van 5 april 2018. Op 20 september 2018 heeft het tweede werkatelier plaatsgevonden. Dit werkatelier is een vervolg op het werkatelier van 5 april 2018. In het atelier van 5 april 2018 is besproken of het tracé landschappelijk

Nadere informatie

Activiteitenplan 380 kv hoogspanningsstation Vijfhuizen

Activiteitenplan 380 kv hoogspanningsstation Vijfhuizen NOTITIE AAN Dienst Regelingen VAN Sara Zehenpfenning ONDERWERP Activiteitenplan 380 kv hoogspanningsstation Vijfhuizen TER BESLUITVORMING TER INFORMATIE Activiteitenplan 380 kv hoogspanningsstation Vijfhuizen

Nadere informatie

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT

NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT NOTA VAN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN ONTWERPBESTEMMINGSPLAN LANDELIJK GEBIED SANDELINGEN AMBACHT Het ontwerpbestemmingsplan Landelijk gebied Sandelingen Ambacht heeft vanaf 19 april 2012, gedurende een periode

Nadere informatie

Plan van aanpak uitwerking gebiedsgerichte risicobenadering of MLV

Plan van aanpak uitwerking gebiedsgerichte risicobenadering of MLV memo Opdrachtgever: DPNH, DPV, STOWA Plan van aanpak uitwerking gebiedsgerichte risicobenadering of MLV Voorstel voor uitwerking in de regionale deltaprogramma s Auteurs: B. Kolen (HKV) R. Ruijtenberg

Nadere informatie

Vervangen bruggen Elsenhove

Vervangen bruggen Elsenhove Adviescommissie 27 maart 2012 agendapunt 12 Dagelijks bestuur 5 april 2012 Algemeen bestuur 26 april 2012 Aantal bijlagen Onderwerp Besluit Korte toelichting Geen Vervangen bruggen Elsenhove Het algemeen

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten

Ruimtelijke onderbouwing. Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten Ruimtelijke onderbouwing Aanleg carpoolvoorziening Noorderhogeweg Drachten 1. Inleiding 1.1. Aanleiding Op 2 september 2013 is een omgevingsvergunning aangevraagd door de provincie Fryslân voor de aanleg

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

Workshop (fauna/fiets)bruggen Itteren

Workshop (fauna/fiets)bruggen Itteren Workshop (fauna/fiets)bruggen Itteren Koppelkansen bruggen 26-5-2015 Programma 12.30-13.00: Inloop met lunch 13.00 Start Bijeenkomst 13.10-13.30: Korte toelichting 13.30-14.55: Ronde 1 Ontwerpateliers

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 27 november 2018 Zaaknummer: 498212 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Gemeentewerken

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie

1 NATUUR. 1.1 Natuurwetgeving & Planologie 1 NATUUR 1.1 Natuurwetgeving & Planologie De bescherming van de natuur is in Nederland vastgelegd in respectievelijk de Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet. Deze wetten vormen een uitwerking

Nadere informatie

Thema van vandaag: toekomst boeren bedrijf (in Midden Delfland) situatie voor de landbouw verbeteren.

Thema van vandaag: toekomst boeren bedrijf (in Midden Delfland) situatie voor de landbouw verbeteren. Thema van vandaag: toekomst boeren bedrijf (in Midden Delfland) Strategie van de vereniging Nu eerst het NNB realiseren + Visie van de vereniging: Tegelijk met NNB en KRW de situatie voor de landbouw verbeteren.

Nadere informatie

In 2017 hebben de Ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu een tracé vastgesteld voor de nieuwe 380 kv-verbinding Zuid-West

In 2017 hebben de Ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu een tracé vastgesteld voor de nieuwe 380 kv-verbinding Zuid-West Introductie Het tweede werkatelier over de Brabantse Wal verkabeling heeft op 25 oktober 2018 plaatsgevonden. In het werkatelier van 18 mei 2018 zijn de verschillende belangen en varianten besproken. Naar

Nadere informatie

Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus

Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus Actualisatie Vervolg Locatiestudie Hemus 9 juni 2011 0 Inleiding Op 10 mei 2011 heeft de raad de motie Quickscan locaties Huis van de Watersport aangenomen. Onderdeel van de motie is het uitvoeren van

Nadere informatie

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard

Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard Nota Veegplannen 2014 gemeente Valkenswaard gemeente Valkenswaard Team Ruimtelijke ontwikkeling en economie 25-09-2013 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Definitie 3 3. Vergelijking veegplannen en postzegelbestemmingsplannen

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen

Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen Ruimtelijke onderbouwing Leveroyseweg 14, Heythuysen Inleiding Initiatiefnemer heeft een agrarisch bouwvlak aan Leveroyseweg 14 te Heythuysen. Op deze locatie worden varkens gehouden op extensieve wijze.

Nadere informatie

Onderwerp: Vervolgprocedure project 150 Algemene begraafplaatsen

Onderwerp: Vervolgprocedure project 150 Algemene begraafplaatsen RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 324220 Raadsvergadering van 2 februari 2012 Agendanummer: 7.2 Onderwerp: Vervolgprocedure project 150 Algemene begraafplaatsen Verantwoordelijk portefeuillehouder: A. Grootenboer

Nadere informatie

Informatieavond Waterschap Rivierenland. Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard

Informatieavond Waterschap Rivierenland. Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard Informatieavond Waterschap Rivierenland Plannen voor de Hoge Boezem van de Overwaard Programma 19.00 u: Opening en welkom (Arie Bassa, bestuurder WSRL) 19.05 u: Fasering project en doorkijk naar kadeversterking

Nadere informatie

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier

PEILING. TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILING Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4922934 Aan : Gemeenteraad Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar TITEL Funglijbaan sportcomplex Hogekwartier PEILPUNT Wij

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak Samenvating Plan van Aanpak Deelprogramma Rivieren In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen, omdat we ruimte nodig hadden voor wonen, werken en recreëren. Rivieren zijn bedijkt,

Nadere informatie

Advies aan burgemeester en wethouders

Advies aan burgemeester en wethouders Advies aan burgemeester en wethouders Datum 10 januari 2017 Openbaar O Embargo tot standaard 1 week! Agendanummer Samensteller(s) N. Bakker Afdeling Ruimtelijk Domein Paraaf Onderwerp In procedure brengen

Nadere informatie

Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer

Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer Opdrachtgever: Projectgroep Watervisie Lauwersmeer Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer Fase 2 110202.000570 februari 2006 Onderzoeksresultaten voor de Watervisie Lauwersmeer, fase 2 2 HKV

Nadere informatie

Deltaprogramma Rivieren. Stand van zaken. 16 februari 2012

Deltaprogramma Rivieren. Stand van zaken. 16 februari 2012 Deltaprogramma Rivieren Stand van zaken 16 februari 2012 Deltaprogramma Nationaal Deltaprogramma Februari 2010: Deltaprogramma van start Deltaprogramma Deltaprogramma Doel (2100) Beschermd tegen hoogwater

Nadere informatie

Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Datum 12 juni 2018 Betreft Advies Varik-Heesselt.

Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Datum 12 juni 2018 Betreft Advies Varik-Heesselt. > Retouradres Postbus 90653 2509 LR Den Haag Aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen Den Haag Postbus 90653 2509 LR Den Haag Betreft Advies Varik-Heesselt Geachte Minister,

Nadere informatie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie

STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK. Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie STUDIE NAAR DE TOEKOMST VAN HET KANAAL BOSSUIT-KORTRIJK Uitgangspunten en onderzoeksvragen in de studie Deel Zwevegem - Leie ! Uitgangspunten vertrekken vanuit de hoofddoelstelling van het onderzoek: het

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

Betreft: Visie Vogelwerkgroep Arnhem e.o. op windmolenplannen Kleefse Waard / Koningspleij

Betreft: Visie Vogelwerkgroep Arnhem e.o. op windmolenplannen Kleefse Waard / Koningspleij Vogelwerkgroep Arnhem en omstreken p.a. secretariaat Rozendaalselaan 69a, 6881 LB Velp Arnhem, 12 januari 2015 Gemeente Arnhem t.a.v. de gemeenteraad Postbus 99 6800 AB Arnhem Betreft: Visie Vogelwerkgroep

Nadere informatie

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Programma Stedelijke ontwikkeling Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De initiatiefnemer van de realisatie

Nadere informatie

Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo

Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo Partner Venlo treedt uit de Integrale MIRT / HWBP verkenning Meer Maas Meer Venlo Informatiebijeenkomst Raad 1 november 2018 Agenda bijpraatmoment Opgaven in MMMV en betrokken overheden Inbreng partner

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

De Ronde Hoep De Polder Spreekt

De Ronde Hoep De Polder Spreekt De Ronde Hoep De Polder Spreekt 1 2 Waarvoor het Ronde Hoep rapport Om sneller op detailniveau te komen Om duidelijker te maken wat de werkelijke kosten zijn Om te behoeden dat er verrommeling van het

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk?

Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk? Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk? Conclusie Er zijn veel ontwikkelingen in het natuurbeleid sinds 2010 Er zijn aanpassingen doorgevoerd of noodzakelijk Natuurbeleid in

Nadere informatie

Aanleiding van het onderzoek Wat is een quickscan

Aanleiding van het onderzoek Wat is een quickscan Correspondentie gegevens Projectgegevens Datum : 26 oktober 2015 Projectlocatie : Lindelaan 2b, Dordrecht Opgesteld door : Ing. P. Otte Betreft : FF- wet Quickscan Projectnummer : 1554 Contactpersonen

Nadere informatie

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht)

(hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Bijlage: Projecten in de provincie Utrecht (hoofdstuk uit Inspiratiegids Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Provincie Utrecht) Inleiding In de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 en de Verordening

Nadere informatie

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag

Hydraulische beoordeling nieuwe waterkering Alexander, Roermond. WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag nieuwe waterkering Alexander, Roermond WAQUA-simulaties ten behoeve van Waterwetaanvraag i Datum 17 maart 2014 Status Concept, versie 0.2 Project P0056.9 Naam Paraaf Datum Auteur Drs. R.C. Agtersloot 17-03-2014

Nadere informatie

Projectdirectie MKBA Rivierverruiming en dijkversterking

Projectdirectie MKBA Rivierverruiming en dijkversterking CPB Notitie Aan: Projectdirectie MKBA Rivierverruiming en dijkversterking Datum: 19 september 2017 Betreft: Advies over de te hanteren discontovoet Centraal Planbureau Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f

Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f Projectplan verdrogingsbestrijding Empese en Tondense Heide D e f i n i t i e f 26 juni 2013 1 1 Projectbeschrijving 1.1 Wat wordt aangelegd of gewijzigd? Zowel binnen als buiten het natuurgebied Empese

Nadere informatie

AGENDAPUNT 6 ONTWERP. Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179. Voorstel. Stelt het college u voor om

AGENDAPUNT 6 ONTWERP. Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179. Voorstel. Stelt het college u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 Onderwerp: Bouw nabezinktank rwzi Wijk bij Duurstede Nummer: 369179 In D&H: 15-03-2011 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 12-04-2011 Telefoonnummer: (030)

Nadere informatie

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt

Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt Quick scan Ecologie Tunnel Leijenseweg Gemeente De Bilt CONCEPT Omgevingsdienst Regio Utrecht juli 2012 kenmerk/ opgesteld door beoordeeld door Ronald Jansen Dagmar Storm INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding...

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441 van Gedeputeerde Staten op vragen van B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441 Onderwerp Baggerdepot en weg Westvoorne & Hellevoetsluis Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting Hellevoetsluis

Nadere informatie

Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland. Is het rijk aan zet? Willem Ligtvoet, 19 april 2011

Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland. Is het rijk aan zet? Willem Ligtvoet, 19 april 2011 Klimaatbestendige ontwikkeling van Nederland Is het rijk aan zet? 1 Voorstudie PBL (2009) Speerpunten klimaatbestendige ruimtelijke ontwikkeling: 1. Waterveiligheid 2. Zoetwatervoorziening 3. Klimaatbestendige

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/005105/9510. Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Pagina 1 van 6 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Ruimte Leiderdorp, 25 augustus 2014 Onderwerp: herontwikkeling Aan de raad. Hoogmadeseweg 60A Besluit categorie vvgb 09-2014 Beslispunten *Z001D11AA5 5* 1.

Nadere informatie

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE 2010-2020 POSITIONERING DELTALANDSCHAP 2010 BESTAANDE TOEKOMST DELTALANDSCHAP 2010-2020 STRUCTUURBEELD DELTALANDSCHAP 2020 POSITIONERING STEDELIJKE DELTA 2010

Nadere informatie

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal Ideeën en kansen Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten Zoekzone TOP en informatiecentrum Mogelijkheden landschapsversterking bijv. oude strang terugbrengen Behouden en versterken leefgebied

Nadere informatie