Uitnodiging Netwerkavond Alumni Bedrijfsmanagement 28/04/2015

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitnodiging Netwerkavond Alumni Bedrijfsmanagement 28/04/2015"

Transcriptie

1 April 2015 Mechelen Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Uitnodiging Netwerkavond Alumni Bedrijfsmanagement 28/04/2015 Beste oud-student(e), Je bent van harte uitgenodigd op onze BMnetwerkavond. Het is het ideale moment om eens bij te praten met je toenmalige medestudenten en met docenten. Bovendien dé kans om nieuwe interessante contacten te leggen met mensen uit het werkveld. Naast de oud-studenten zullen namelijk al onze belangrijke contacten uit de bedrijfswereld aanwezig zijn. Zij komen eerder die dag hun stageplaatsen voorstellen aan onze studenten. En zij zijn natuurlijk ook altijd geïnteresseerd in professionele bachelors met ervaring! De alumni en netwerkavond gaat door op dinsdag 28 april 2015 van 19u30 tot 22u00. De receptie gaat door in onze nieuwe boardroom (C3.01 C3.02) op de campus De Vest. We hopen jullie voltallig te mogen ontmoeten Tot dan! Beste groeten van de docenten van de opleiding Bedrijfsmanagement. Inschrijven kan via deze link tot 17 april EINDREDACTIE en LAYOUT: Zandpoortvest 60, 2800 Mechelen tel In deze editie Practice enterprise in een gloednieuwe boardroom Een onvergetelijke internationale ervaring voor de studenten Campus DE VEST gemoderniseerd Het nieuwe opleidingsprogramma Internationaal Ondernemen Het nieuwe secretariaat van de Business Campus Alumni vertellen Ondernemende oudstudenten Interview met een jurylid uit de logistieke sector Kennismaking met nieuwe docenten Ondernemers en studenten werken samen Ontbijtsessies met werkveld Discovery day voor alle eerstejaars Wist je dat?

2 Pagina 2 Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Mechelen Practice Enterprise in de gloednieuwe Boardroom Bij aanvang van het academiejaar werd binnen het nieuwe concept van de Business School waar alle managementopleidingen samenwerken, op de Campus DE VEST geïnvesteerd in een professionele ruimte: de boardroom. Deze boardroom werd uitgerust met mooi en ergonomisch meubilair van Vitra en high-tech apparatuur van o.a. Televic Audiovisual. Werkposten, een vergaderruimte en een lounge maken deel uit van de inrichting van dit lokaal. Het is de bedoeling dat studenten van de Business School in de boardroom opleidingsoverschrijdend aan projecten werken binnen het opleidingsonderdeel Practice Enterprise. Een Practice Enterprise of leerwerkbedrijf simuleert de beroepsrealiteit. Studenten werken er vraaggestuurd voor externe opdrachtgevers uit diverse sectoren. Tegelijkertijd geven ze hun eigen bedrijf vorm: wat zijn de visie, missie en waarden en welke strategie bepalen ze om zich als creatieve, ondernemende en innovatieve bedrijven in de kijker te zetten? Om zo veel mogelijk interdisciplinaire kruisbestuiving na te streven, werken de drie Practice Enterprises van de Business School Mechelen elke vrijdag samen. De derdejaars Accountancy-Fiscaliteit, Marketing en Toerisme en Recreatiemanagement gingen er als eerste aan de slag. Zij ontvangen hun echte klanten als het ware in hun eigen bedrijf; op korte termijn zal het practice enterprise verhaal ondergebracht worden in een heuse VZW zodat de activiteiten van de studenten kunnen verricht worden in een correcte juridische context. Met deze boardroom als vaste uitvalsbasis zullen onze studenten de bedrijfswereld - nationaal én internationaal - proberen te veroveren. Voor 2015/2016 staan al gepland een financiële analyse van de pharma sector i.o.v. de Vlaamse Vereniging Apothekers en de uitgave van een eigen boek 500 economische begrippen die iedereen moet kennen We kijken nu al uit naar de resultaten van de reële praktijkopdrachten in samenwerking met bedrijven en organisaties!!

3 April 2015 Pagina 3 Een onvergetelijke internationale ervaring voor de studenten Zeven jaar geleden vertrok Geert Strobbe, het opleidingshoofd Bedrijfsmangement van Thomas More Mechelen op vakantie naar het Kaapverdische eiland Boa Vista. Hij was er onder de indruk van de sloppenwijken en besliste om een vzw Boa Vista O Mundo Foundation op te richten. Met gebundelde krachten en met studenten van Thomas More werden fondsen ingezameld voor de bouw van een school. De school is nu bijna klaar en biedt onderdak aan 500 leerlingen tussen 3 en 18 jaar. Er is enkel nog nodig om een deftige keuken in te richten. Elk jaar vertrekt Geert met eindejaarstudenten, zodat ze er stage kunnen lopen. Zopas ging hij 2 andere eilanden verkennen, Santiago en Santa Antão, op zoek naar nieuwe stageplaatsen voor volgend academiejaar. De stage is prioritair maar daarnaast worden studenten aangespoord om aan ontwikkelingshulp te doen. Ze kunnen in de school bijspringen wanneer nodig bvb. les geven of klusjes uitvoeren. Sociaal engagement is uitermate belangrijk. Boa Vista heeft nood aan goede verpleegkundigen. Jill Moons en Dieter Stas, 2 laatstejaarsstudenten BM Accountancy-Fiscaliteit richten een crowdfunding platform op om 850 te verzamelen zodat Laritsa Medina haar studies verpleegkunde kan afwerken in Brazilië. Met de nieuw vergaarde knowhow kan Laritsa een groot verschil betekenen in haar thuisland. Studenten helpen lokale ondernemers bij het opstarten van hun bedrijf. Sharona Hellebout en Sil Van Biesen, eveneens 2 laatstejaars BM, zullen in het kader van hun eindwerk de boekhouding van de verschillende VZW s op punt stellen, de jaarrekening opstellen en hierover rapporteren aan de bestuurders. Op dit moment lopen 41 studenten stage, sommige voor een korte periode, andere zullen er tot 4 maanden verblijven. Campus De VEST is gemoderniseerd tot een echte Business Campus Thomas More Mechelen zet extra in op mooie infrastructuur, uitstekende studentenvoorzieningen en het creëren van een communitygevoel. Het probleem van akoestiek en binnenklimaat in campus De Vest is tijdens de zomervakantie van 2014 aangepakt: verwarming en verluchting zijn volledig vernieuwd. Grotere lokalen en de modernste technologie maken dat we de concurrentie met de andere steden als Leuven, Antwerpen en Brussel ruimschoots kunnen weerstaan

4 Pagina 4 Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Gert Het HENDRICKX nieuwe opleidingsprogramma Internationaal Ondernemen BIO is onderdeel van Business School. Er wordt voortaan stevig ingezet op Business & Entrepreneurship, zowel op vlak van soft skills (personal branding, management skills) als hard skills (het cijfermatige (financieel en business plan kunnen opstellen, marktonderzoek doen,.). Daarbovenop komt er meer aan bod rond "International Trade". De meeste van deze vakken zullen in het Engels aangeboden worden, de businesstaal bij uitstek. Studenten krijgen een algemeen zicht op alle groeimarkten maar kunnen zich, als ze willen, vanaf het 2de jaar specialiseren in een bepaalde handelsregio. Ze kiezen één keuzetaal vanaf eerste jaar, maar kunnen ook vanaf 2de jaar nog een tweede keuzetaal bij nemen. De keuzetalen zijn: Frans, Duits, Spaans, Arabisch, Spaans, Portugees, Russisch en Chinees. Verplichte talen zoals Engels en Frans vallen weg, er zullen enkel internationale vakken in die talen gegeven worden, maar er zijn geen klassieke taallessen meer, behalve voor keuzetalen. Verder wordt het programma ook internationaler. Studenten zullen al vanaf het 2de jaar naar het buitenland kunnen, in het 3de jaar is sowieso een buitenlandse stage verplicht. De stage kan doorgaan in 1ste of in 2de semester van fase 3. Het andere semester werkt student aan een project ontvangen van de stageplaats of werkt de student aan een final practice enterprise / eindproject. Er zijn 15 studiepunten vrij te kiezen om je BIO programma aan te vullen: ofwel neem je er voor 10 sp. een specifieke handelsregio bij. Je kan ook voor een andere taal kiezen en extra business vakken (internationale marketing, inleiding boekhouden, sales technieken, supply chain management, enz.) of vakken over ondernemerschap. Je kan ook inzetten op taalcoaching voor Frans en Engels, indien je op dat vlak zwakker bent. Het nieuwe lesprogramma vind je op de blz. hiernaast. Kom kennismaken met de nieuwe lesprogramma s in de afstudeerrichtingen Accountancy-Fiscaliteit, Financie en Verzekeringswezen, Marketing, Internationaal Ondernemen en Logistiek Management Kom binnenkijken! Za u Opencampusdag Za u Infovoormiddag Woe u De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En uiteraard wil je de beste keuze maken. Kom daarom zeker eens langs op onze infodagen, of neem deel aan de openlesdagen. Tijdens die dagen kan je heel concreet met onze opleidingen, docenten en zelfs studenten kennismaken en de sfeer op de campussen opsnuiven.

5 April 2015 Pagina Page 5 FASE 1 FASE 2 FASE 3 OPLEIDINGSONDER- DEEL Business & Entrepreneurship S T P Business fundamentals 6 OPLEIDINGSONDER- DEEL Business & Entrepreneurship Kostprijs en budgettering Entrepreneurial Management Economie 3 International Trade Nieuwe Marketingprincipes Recht en ondernemen 3 Commerciële vaardigheden 6 3 Business in Emerging Markets: Eastern Europe & Russia International Macro- Economic Topics International Market Research International trade Projet International 3 S T P 6 OPLEIDINGSONDER- DEEL Business & Entrepreneurship Strategisch management 6 International Trade 3 Keuzetaal 1: ES, ZH, RU, AR, PT, FR, DE, IT Personal Development S T P 6 Portfolio 3 Practice Enterprise/ stageproject/ Project Internationaal Ondernemen Internationale handel 6 Buitenlandse stage Asian Business Topics 6 Business in Emerging Markets: Latin & South America Keuzetaal 1: ES, ZH, AR, DE, RU, PT, FR, IT Data intelligence Business analytics 3 Business intelligence Keuzetaal 1: ES, ZH, AR, DE, RU, PT, FR, IT Logistiek Management 1 Computervaardigheden 3 Management skills 3 Personal Development Personal Development Communicatievaardigheden Personal Branding 3 Practice Enterprise Bachelorproef 9 Business fundamentals cases 3 Keuzetrajecten Keuze Specifieke handelsregio 10 Keuzetaal 2: ES, ZH, PT, FR, AR, RU, DE, IT 12 Taalcoaching 3 Keuze Ondernemerschap 15 Vrije keuze 6

6 Pagina 6 Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Alumni vertellen Gert HENDRICKX Hetgeen me vooral bijgebleven is uit mijn studietijd, zijn de gemotiveerde leerkrachten die theorie steeds konden linken met praktijkkennis, waardoor het leuk is om te studeren en je achteraf je kennis meteen kan verzilveren als je begint te werken. Als ik nog één tip mag meegeven aan de huidige studenten: wees ambitieus en leg de lat hoger dan je zelf denkt wat mogelijk is. Je bent tot meer in staat dan je denkt! Mijn naam is Gert Hendrickx en ik ben afkomstig uit Rijmenam. Drie jaar geleden studeerde ik af in de opleiding Bedrijfsmanagement, meer bepaald de afstudeerrichting Accountancy Fiscaliteit. Nog voor ik afgestudeerd was, had ik mijn eerste job al te pakken: Junior Consultant bij Deloitte Accountancy. Die keuze heb ik me niet beklaagd, ik ben er nu reeds bijna drie jaar geposteerd op een boeiend project in de farmaceutische sector. Het leukste hieraan is dat het echt een multinationale omgeving is: je komt in contact met mensen over de hele wereld en het is ideaal om je talen te onderhouden. Je wordt ook steeds getriggerd om bij te leren en je grenzen te verleggen, het blijft dus uitdagend. Daarnaast volg ik sinds anderhalf jaar ook nog het avondschakelprogramma voor de master Handelswetenschappen aan de HUBrussel. Dit doe ik voornamelijk om mezelf verder te ontwikkelen, maar ook omdat dit nuttig kan zijn voor mijn verdere carrière. Als er mij dan nog wat tijd rest, houd ik me bezig met de gewone dingen: voetbal, fietsen en op tijd en stond een reis meepikken. Het secretariaat van de Businesscampus bevindt zich voortaan in lokaal C2.18 en wordt bemand door 3 lieftallige dames Cynthia Brisart, Els Van De Voorde en Hilde Claes

7 April 2015 Pagina Page 7 FRAN BUYS Ik ben Fran Buys en ben afkomstig uit Buggenhout en ben afgestudeerd in 2011 in de opleiding Bedrijfsmanagement met als afstudeerrichting Financiën- en verzekeringswezen. Ik ben tewerkgesteld bij een verzekeringsmakelaar in Buggenhout, Baeyens Bosteels. Tijdens een bedrijfsevenement van de plaatselijke Delhaize ontmoete ik in de loop van 2010 mijn huidige werkgever. Hij sprak mij aan en vroeg of ik geïnteresseerd was om bij hen stage te lopen. Ik ben op dit aanbod ingegaan en liep er in april 2011 mijn stage. Na deze succesvolle stage kreeg ik meteen een contract als productiebeheerder aangeboden. Dit aanbod heb ik dan ook met beide handen aangenomen, dicht bij huis kunnen doen wat je graag doet is een groot pluspunt. Het leuke aan mijn job is dat ik met veel verschillende mensen in contact kom. Eerst en vooral met mijn collega s. In een kantoor met ongeveer 10 personen leer je elkaar goed kennen en gaat het er vaak gemoedelijk aan toe, uiteraard op voorwaarde dat de job uitstekend wordt gedaan. Verder bel ik dagelijks contact met verzekeringsmaatschappijen om dossiers te bespreken en om te onderhandelen over premies. Er is natuurlijk ook heel veel contact met onze klanten (zowel telefonisch als op kantoor), die we altijd op een zo goed mogelijke manier proberen van dienst te zijn. Deze klanten kunnen helpen en tevreden stellen geeft mij veel voldoening. Het grote voordeel van werken bij een makelaar is dat je niet gebonden bent aan 1 bepaalde tak. Zo behandel ik alle variaverzekeringen en dit zowel van particulieren, zelfstandigen als KMO s. Ik leer nog steeds nieuwe dingen bij en het is zeker de bedoeling om mijn kennis en takenpakket binnen het kantoor nog uit te breiden. Ondermeer pensioen- en andere levensverzekeringen staan nog op de lijst. Buiten werken maak ik ook regelmatig tijd vrij om leuke dingen te doen met vrienden en familie. Na een drukke werkdag kan ik ervan genieten mijn loopschoenen aan te trekken, dit is voor mij de ideale manier om te ontspannen. Mijn 3 jaar les volgen in Mechelen waren zeer leerrijk, maar wat me het meeste is bijgebleven zijn uiteraard de leuke medestudenten en de New York-reis waarmee we onze 3 jaar studeren hebben afgesloten.

8 Pagina 8 Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Page 8 April April Ondernemende oudstudenten Anthony JUAN Anthony's doel is franchisers aan te trekken om zo veel mogelijk winkels in België en Nederland te openen en deze mensen te helpen hun winkel zo succesvol mogelijk te maken. De weinige tijd die hem overblijft spendeert hij graag met zijn vrienden en hij gaat regelmatig zwemmen en tennissen. Voor onze studenten legt hij de nadruk op het belang van een uitgebreide talenkennis en een diepgaande boekhoudkundige kennis. De drie jaren op de hogeschool lieten hem goede herinneringen na, zowel van de docenten als de medestudenten en de stage bood hem een uitstekende gelegenheid om de theorie aan de realiteit te toetsen. Anthony Juan is afkomstig uit Bonheiden maar heeft Spaanse roots. Hij studeerde af in 2011 in de opleiding Bedrijfsmanagement Afstudeerrichting Marketing. Enkele maanden na het behalen van zijn einddiploma vertrok Anthony naar de Costa Brava in Spanje om daar werk te zoeken. Dank zij het feit dat hij verschillende talen spreekt, werd hij onmiddellijk aangenomen voor de receptie in een 5-sterren hotel aan de kust te S Agaro. Daarna werkte hij twee jaar voor het grootste immobiliënagentschap in Playa de Aro. Gedurende het bezoek aan een franchising beurs in Barcelona werd Anthony aangetrokken door het concept van EQUIVALENZA, de Spaanse parfumspecialist, die ecologische hoge kwaliteitsparfum, georganiseerd per geurfamilie aan lowcost prijzen produceert. In november 2013 opende hij een Equivalenza winkel in Girona. In drie jaar tijd werden er meer dan 700 winkels geopend in 35 Europese landen. Dit enorme succes van Equivalenza spoorde Anthony aan om de delegatie voor België en Nederland aan te vragen. Samen met nicht Nina Van Essche lanceerde hij het concept in België en Nederland. Ze kozen Mechelen als uitvalsbasis en openden in november 2014 de pilootwinkel in Mechelen, Bruul 9. Ondertussen is er ook een winkel in Wavre en zal er in de lente nog een winkel in Kortrijk en Utrecht geopend worden.

9 April 2015 Pagina 9 Bart Van Camp is afkomstig uit Keerbergen en studeerde af in 2008 in de studierichting Bedrijfsmanagement - financiën en verzekeringswezen. Hij is sinds maart 2014 bestuurder binnen de naamloze vennootschap Gysemans & Pieters & Partners. Deze vennootschap is actief als makelaar in verzekeringen en AXA bankagent. Na zijn hogeschool studie kon Bart bij elke grootbank beginnen, maar heeft hij er bewust voor gekozen om dat niet te doen, omwille van zijn negatieve ervaringen tijdens zijn stage bij een van deze grootbanken. De manier waarop ze bij een grootbank producten aan de man brengen was niet aan hem besteed. De verwachtingen en doelstellingen liggen zeer hoog bij de grootbanken en hij had het gevoel dat niet het belang van de klant primeerde maar wel de eigen winstmarges. Door deze manier van financiële producten verkopen zou hij slapeloze nachten tegemoet gaan. Na het behalen van zijn diploma nam hij eerst een uitgebreide vakantie en rustig de tijd om te solliciteren. Hij hechtte er namelijk belang aan dat niet alleen het bedrijf waar hij solliciteerde enthousiast was over zijn kandidatuur, maar dat hij ook zichzelf op zijn plaats voelde binnen het bedrijf. Na de negatieve ervaringen op zijn stage, kwam hij eind 2008 terecht bij Lidl, in de functie van filiaalmanager. Deze ervaring leerde hem een gans team te sturen, goed te plannen, hard/ efficiënt werken en commercieel te denken. Na een jaar te werken voor Lidl, kreeg Bart heimwee naar de financiële sector en had hij de ambitie om de carrièrekansen die zijn bachelor diploma en deze eerste werkervaring hem boden, verder te benutten. Bart kwam terecht bij de beroepsfederatie voor verzekeringsmakelaars. Als financieel en commercieel medewerker was hij verantwoordelijk voor de boekhouding en de ledenwerving. Hij bezocht zeer uiteenlopende verzekeringskantoren en kreeg de verzekeringsmicrobe te pakken. Hij maakte begin 2013 de overstap van FVF naar een klein makelaarskantoor. Hier leerde Bart de eerste knepen van het vak als verzekeringsmakelaar. Al gauw ondervond hij dat de kleine organisatiestructuur van dit kantoor niet overeenstemde met de ambities die hij koesterde. Bart kwam opnieuw in contact met Dirk Gysemans, bestuurder binnen FVF en zaakvoerder van Gysemans & Pieters & Bart VAN CAMP Partners. Na een gezellige babbel op café en een aantal afspraken op een bierkaartje, kwam er een leuke samenwerking tot stand. In maart 2014 begon Bart als zelfstandig verzekeringsmakelaar bij Gysemans & Pieters & Partners te Aarschot. Bart geeft binnen zijn huidige functie zowel particulieren als zelfstandigen en KMO s advies omtrent hun verzekeringsportefeuille. Wat voor hem belangrijk is binnen deze job is dat hij er gerust van kan zijn dat zijn klanten correct verzekerd zijn (zowel qua premie als qua voorwaarden). Wat hij ook een voordeel vindt aan zijn job is de vrijheid, zo kiest hij zelf wanneer hij afspraken maakt op kantoor of bij klanten thuis. Bovendien wordt er niet gewerkt met targets of doelstellingen, alles gebeurt in het belang van de klant die goed beschermd moet zijn bij een tegenslag, ongeval of ernstige schade. Momenteel zijn binnen de nv Gysemans een tiental medewerkers actief. Het kantoor is pas verhuisd naar een nieuw locatie, gelegen in het industriepark te Aarschot. Een ambitieus makelaarskantoor en AXA bankagentschap dat graag meewerkt aan een bedrijfsbezoek voor enkele studenten van Thomas More. Als Bart luidop mag dromen hoopt hij om de laatste tien jaar van zijn carrière zijn opgebouwde kennis en ervaringen te mogen overdragen aan hogeschoolstudenten. De leukste lessen aan de hogeschool, waren namelijk de lessen van de docenten die zelf jarenlang actief waren geweest in de privésector. Als afsluiter geeft Bart jullie nog graag de volgende tips mee Eerst en vooral is het belangrijk om een job uit te oefenen waarin je jezelf goed voelt, waarin je jezelf kan zijn en jezelf verder kan ontplooien. Neem de tijd om deze job te vinden en durf te veranderen van job indien nodig. Daarnaast is het goed om ambitieus te zijn en in je eigen capaciteiten te geloven. Kortom: denk out of the box en zwem tegen de stroom in!

10 Pagina 10 Nieuwsbrief Bedrijfsmanagement VLAANDEREN HEEFT NOOD AAN GEKWALIFICEERDE EN COMPETENTE WERKNEMERS IN DE LOGISTIEKE SECTOR Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, benadrukt het belang van luchtvrachtvervoer voor België: Brussels Airport investeert veel in alle modi van luchtvrachtvervoer volvracht, vracht aan boord van passagiersvluchten en express diensten. Met deze significante investering versterken we de positie van België als logistieke draaischrijf in Europa. Het is ook positief voor de toegevoegde waarde op de handelsbalans voor ons land. Maar vooral ook: cargo creëert jobs. Elke 100 ton vracht op Brucargo levert 1 job op. Momenteel zijn er ongeveer jobs op Brucargo. Dit jaar verwachten we daar nog eens 400 tot 500 jobs te kunnen bij doen. We lazen op 2 februari 2015 in een persbericht dat DHL, wereldwijd marktleider in internationale koerierdiensten, fors uitbreidt op Brussels Airport en investeert in de bouw van een nieuwe, ultramoderne hub met een totale oppervlakte van m². De geplande hub bestaat uit een nieuw, ultramodern sorteercentrum van m² en een modern kantoorcomplex van m². Hiermee wordt de rol van Brussel binnen het Europese netwerk van DHL wordt versterkt. De investering bedraagt 114 miljoen euro. DHL zal ook zijn ecologische voetafdruk verminderen door het gebruik van nieuwe en efficiëntere sorteertechnologieën, verbeterde isolatie, een nieuw wagenpark dat op aardgas rijdt, een zonnepanelenpark, milieuvriendelijke verlichting, enzovoort. Al deze maatregelen zijn in lijn met DHL s GoGreen programma. Voor de Brusselse hub betekent dit een extra besparing van 768 ton CO² per jaar gebaseerd op de Vlarem2-normen. De capaciteit verdrievoudigt: van tot verzendingen per uur. Door deze uitbreiding zullen er tegen 2020 vierhonderd jobs bijkomen, tweehonderd direct en tweehonderd indirect. Vandaag werken er al mensen. Over het hele land stelt DHL zelfs meer dan mensen tewerk. Vanuit het nieuwe knooppunt zullen er 18 intra-europese bestemmingen worden aangevlogen, net als enkele intercontinentale bestemmingen in Amerika, China en Afrika. Het wereldwijde DHL Express netwerk beschikt vandaag over 250 vliegtuigen waarmee het meer dan 220 landen en gebieden bedient, vanuit meer dan 500 luchthavens en 22 key hubs en toegangspoorten wereldwijd. DHL Express is de marktleider in tijdskritieke internationale verzendbehoeften (time definite international services) op de Europese markt en tekende een omzetgroei op van ongeveer 5% tussen 2011 en 2013.Volgens Koen Gouweloose, managing director van DHL Aviation, zal dit niet leiden tot een uitbreiding van de nachtvluchten. "We zullen binnen het wettelijk kader van maximaal nachtvluchten per jaar blijven. Mogelijk zal er wel overdag meer worden gevlogen", zegt hij. De uitbreiding is vooral een troef voor het intercontinentale verkeer. De uitbreiding en modernisering zal ook toelaten om naar bepaalde bestemmingen iets vroeger te vertrekken, of met grotere toestellen te bedienen. Die zullen moderner en dus milieu- en geluidsvriendelijker zijn. Daarnaast organiseert DHL ook 64 rechtstreekse verbindingen over de weg. De huidige hub dateerde al van Zaventem was tot april 2008 het Europese knooppunt van DHL, maar toen verhuisde dat naar het Duitse Leipzig. Die beslissing zorgde destijds voor heel wat heisa. Maar Brussel bleef belangrijk in het netwerk van het koeriersbedrijf. Zo kende de activiteit de voorbije vijf jaar een groei van minstens 10 procent en zit het huidige sorteercentrum bijna aan zijn maximumcapaciteit. Bovendien verwacht DHL nog een verdere groei van de internationale expressverzendingen. Meer mogelijkheden vanuit de hub in Brussel en het netwerk van servicecenters doorheen het land, betekent meer exportfaciliteiten voor de KMO s en dus voor de klanten een grotere flexibiliteit, een latere pick-up tijd en een verbeterde service. De uitbreiding speelt ook in op de stijgende vraag naar internationale e- commerce.

11 April 2015 Pagina 11 PASSIE VOOR DIERENVERVOER : INTERVIEW MET TIM VAN PRAET We vroegen aan Tim Van Praet, afkomstig uit Merchtem, afgestudeerd in 1998 aan de opleiding Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Logistiek en reeds vele jurylid bij de eindwerkverdediging om zijn jobervaringen met ons te delen. Hij werkt reeds meer dan 18 jaar op Brucargo bij a.hartrodt Belgium Airfreight NV, een bedrijf dat zich voornamelijk concentreert op het verschepen van diverse goederen via de zee-en luchtvaart. Het transport van dieren bestaat voornamelijk uit een goede voorbereiding. Daarna is er natuurlijk het transport zelf. Onze dagen zijn voornamelijk gevuld met opzoekingswerk aangaande allerlei wetgeving. Je kan toch makkelijk stellen dat onze job 2/3 voorbereiding in beslag neemt. Het gedrag van het dier op zich, elk dier vereist een afzonderlijke aanpak. Nationale en Internationale wetgeving, douanewetgeving, niet alle landen hebben dezelfde aanpak of mening als het om dierentransprot gaat. Keuze van het vervoersmateriaal, je kan je best voorstellen dat bvb. pinguïns niet op dezelfde manier of onder dezelfde omstandigheden kunnen vervoerd worden als bvb. olifanten. Allerlei vergunningen, zeker als het om bedreigde diersoorten gaat Vervoersomstandigheden zoals bvb weersomstandigheden, keuze dag of dag of nachttransport, vluchttijden etc Heb je vaste werkuren? Hij begon er zijn carrière als exportbediende om dan uiteindelijk in 2008 een positie als Branch Manager in te nemen. In 2013 besliste de heer Van Praet echter om van zijn passie zijn beroep te maken door zijn functie neer te leggen en zich volledig op het vervoer van dieren te gaan concentreren in de functie van Live Animals & Security Manager. Verschillende andere oud-studenten Logistiek werken intussen op het bedrijf. Elk jaar lopen we er heel wat studenten stage die achteraf in het bedrijf tewerkgesteld worden. Heb je je nog bijgeschoold? Onze sector vereist een bepaalde bijscholing aangezien we opereren in een Internationaal landschap waar regels en wetten op regelmatige basis worden aangepast of bijgeschaafd. Zeker bij het vervoer van dieren is een constante bijscholing een noodzaak aangezien meer en meer landen een striktere wetgeving opvoeren om hun fauna en flora te beschermen. Hoe verloopt een werkdag? Waarop moet je letten bij het transport van levende dieren? Om eerlijk te zijn weet je wel steeds wanneer de werkdag aanvangt, maar je weet nooit echt wanneer de werkdag ten einde zal zijn. Zeker bij het vervoer van dieren, in tegenstelling tot materiële vracht, kan je moeilijk een probleem laten wachten tot de volgende ochtend. We zijn dagdagelijks bezig met het vervoer van levende have en dan ben je verplicht om alles op het moment zelf in goede banen te laten verlopen. Dat maakt deze job net zo interessant, het is niet echt de 9 to 5 job maar de waardering en het feit dat je met dieren kan werken maakt dat allemaal goed. Welke is de moeilijkste uitdaging die jullie ooit hebben gerealiseerd? Ondervind je soms moeilijkheden bij het transport? Er is 1 bepaald transport waar we uiteindelijk 6 maanden werk aan hebben gehad. Het ging om 3 witte walvissen (Beluga s) en 2 walrussen waarvoor we een volledig vliegtuig hebben afgehuurd (charter). Zowel de routing (Rusland Zuid- Korea), als de behandeling van de dieren op zich was een enorme uitdaging. Het feit dat je met water wordt geconfronteerd (vliegtuigen en water zijn niet echt een goede combinatie) maakte de operatie heel wat moeilijker. Voor dergelijke partijen is een gedetailleerd draaiboek, met het verloop van de zending, echt wel een noodzaak. Het ging echter zo ver dat we

12 Pagina 12 Nieuwsbrief Bedrijfsmanagement instructies dienden te geven aan de boordcommandant onder welke omstandigheden hij het vliegtuig moest laten opstijgen en landen en dit was dan zowel in het belang van de dieren als voor de veiligheid van het toestel en het personeel. Wat vind je het leukst aan je job? Wat de job zo interessant maakt is het Internationaal gebeuren, het feit dat je met beschermede diersoorten werkt (je krijgt niet elke dag bvb een sneeuwluipaard vanop 15cm afstand te zien), de afwisseling maar de meest motiverende factor is nog steeds de dankbaarheid van klanten (voornamelijk dierentuinen) als je een transport tot een goed eind hebt gebracht. Je kan het je haast niet voorstellen maar die mensen zijn je uiteindelijk eeuwig dankbaar en dan schept een band voor het leven. Is er in de dierentransportsector concurrentie? Er is wel concurrentie maar die is zeer beperkt. Uiteindelijk is onze bepaalde niche markt een plezier om in te werken. Je werkt met personen/organisaties die onze expertise weten te waarderen, je werkt voornamelijk met vooropgestelde financiële kostenramingen (ofwel past de kostprijs van een transport in een budget ofwel niet) dus weinig gekibbel over de transportkosten en je moet het verschil maken met de service dat je kan aanbieden. De service (zowel materiële mogelijkheden als persoonlijke service) kan je zover drijven als je zelf wilt. Onze wereld kan je makkelijk samenvatten door te stellen dat je niet met firma s werkt maar eerder met personen en dan is een enorm verschil, hoe je die personen aanpakt en behandelt speelt een enorme rol bij het binnenhalen van opdrachten. Zijn er beroepscompetenties (die je op school en die je helpen bij het uitoefenen van je job? Wat vind je dat zeker aan bod moet komen in de afstudeerrichting Logistiek? Mijn opleiding bij Thomas More voor een degelijke basis gezorgd en dit op verschillende vlakken; aardrijskunde, basiskennis logistieke termen maar vooral het talenpakket heeft me enorm vooruit geholpen. Het enige waar ik steeds blijf op hameren bij dergelijke opleiding is het praktijkgedeelte. De stages zijn een onmisbare schakel in jullie leerproces. Probeer jullie studenten echter een voorsmaakje te geven van de verschil- lende richtingen die jullie studenten uitkunnen in de logistieke sector. Dit kan je makkelijk inplannen door geregeld field trips te organiseren zodat studenten achteraf beter kunnen inschatten welke richting ze binnen de logistieke sector willen uitgaan. Dat is het enige wat ik destijds wat miste en dan bestaat de kans dat je op het einde van je studies misschien de verkeerde keuze maakt. Laat de studenten proeven van zowel het distributiegebeuren, wegvervoer, zeevracht, luchtvracht, etc. uiteindelijk moet je je later goed voelen bij de job dat je je leven lang zal uitoefenen en daar speelt de Hogeschool een belangrijke rol bij. Heb je nog tijd voor andere dingen? Mijn job neemt enorm veel tijd in beslag. De resterende tijd gaat volledig naar m n vrouw en kinderen. Vooral tijdens de weekends probeer ik er te zijn voor m n kinderen door actief betrokken te zijn bij hun hobby s. Zelf probeer ik nog wat te lezen maar daar stopt het dan. Uiteindelijk is een goede verstandhouding met je familie van zeer groot belang en ik heb het geluk dat mij de vrijheid wordt geschonken om mij volledig te kunnen inleven in m n job. Het werken met dieren heeft dan ook zo zijn voordelen en het is dan ook niet moeilijk om mijn familie te betrekken bij mijn job, zeker de kinderen vinden het fantastisch als papa eens wat achter de schermen kan regelen Wat is je bijgebleven uit je studietijd? Aan bepaalde leerkrachten heb je steeds een speciale herinnering maar ik ga zeker geen namen noemen. Spijtig dat de reis naar New York niet is doorgegaan, dat zou zeker een onvergetelijke ervaring zijn geweest maar de andere activisten in en rond Mechelen hebben dat ruimschoots goedgemaakt. Het enige dat ik de studenten kan meegeven is. verknoei je jaren tijdens je studies niet. Probeer zoveel mogelijk te ontdekken met het doel om later de job van je dromen te kunnen uitoefenen. Dan zal je veel aangenamer door het leven gaan en dan hoef je je niet steeds de vraag te stellen waar het vroeger verkeerd is gegaan. Ik ben ook jong geweest en het studeren viel me ook niet steeds makkelijk maar uiteindelijk streef je een doel na waar je later alleen maar de vruchten van zal plukken. De rest volgt vanzelf

13 April 2015 Pagina 13 KENNISMAKING MET EEN NIEUWE DOCENT PHILIP DE WULF is sinds het academiejaar lector aan Thomas More in Mechelen in de opleiding Bedrijfsmanagement afstudeerrichting INTERNATIONAAL ONDERNEMEN waar hij de vakken Groeilanden 3 en het project Internationaal Ondernemen doceert. studenten te werken dat je ook resultaat ziet van de knowledge sharing. Meestal begint zo na een les of drie ook voor mij het leren van de studenten te spelen. Ze challengen je mening, geven je een ander perspectief. De "so what" attitude waar je bij studenten wel eens tegen aanloopt kan heel verhelderend werken. Waarom bij Thomas More? Mijn andere schoonbroer heeft hier zijn diploma gehaald. Call it a family affair. :) Je hebt veel ervaring in het bedrijfsleven. Kan je even je achtergrond schetsen? Philip, vanwaar je beslissing om hier te komen werken? Een ontwapenend telefoontje van Geert Strobbe, het opleidingshoofd en goede vriend van mijn schoonbroer. Netwerking puur sang dus. Ik heb sinds een achttal jaar mijn eigen adviesbureau in marketingstrategie en heb me sinds enkele jaren voorgenomen dat ik een deel van mijn tijd aan het doorgeven van mijn kennis en ervaring wil besteden. Een klein deel voorlopig want ik geniet nog teveel van het klantencontact en de internationale uitdagingen in het marketing vak om me full time op onderwijs te richten. Eigenlijk is het allemaal begonnen vanuit mijn Flanders District of Creativity Fellowship. Men vroeg mij als ondernemer 1 keer voor de klas te gaan staan. Dat was in het laatste jaar middelbaar onderwijs en ik vond het een heel frustrerende aangelegenheid. Ik had niet het idee dat ik kon connecteren met die jongeren. Ook het 2e jaar, toen ik een eerste keer voor eerstejaars hoger onderwijs ging staan gaf dit mij geen voldoening. Ik had weliswaar een aandachtig publiek maar niet het gevoel dat ik erg veel impact kon maken met die eenmalige "gigs". Het is pas door een 12 tal weken met een groep Gestart in marktonderzoek, dan brand management, dan business management, en sinds een 15 tal jaar in strategie consultancy. Ooit begonnen bij frisdrankenbedrijf Heineken, waar ik de knepen van global brand building geleerd heb. Eerst op het hoofdkantoor in Amsterdam, waar men mij de wijde wereld instuurde om te kijken hoe en waarom mensen bier drinken echt waar, en daarna 2 jaar brand management van het Amstel merk in Nederland. Als eerste niet Nederlander op een oer hollands biermerk. Daarbij heb ik ook mijn eerste ervaringen met sponsorschipen eventmanagement opgedaan. De Amstel Gold Race bijvoorbeeld, maar ook de Champions League. Het was ook het global event management dat me naar mijn volgende uitdaging getrokken heeft. De Camel Trophy. Als group business manager van de niet-tabaksproducten van Camel ( schoenen- tassen kleding en horloges) mocht ik de Benelux/ Scandinavië/UK en Iberia teams voor de laatste 2 edities selecteren en begeleiden het zuiden van Chili en Argentinië per Landrover, helemaal tot in Ushuaia en van Tonga naar Samoa in RIB's, je weet wel die bootjes die ze ook in Baywatch gebruikten. Om die events te betalen moesten er natuurlijk wel wat schoenen verkocht worden. Camel boots was toen het grootste

14 Pagina 14 Nieuwsbrief Bedrijfsmanagement heren schoenenmerk in Duitsland. In die tijd heb ik erg veel geleerd over licentiebusiness en het aansturen van agenten en distributeurs en enorm respect gekregen voor zelfstandige ondernemers. Of dit nu de éénpitter agent is of de ondernemer die een merk als Falke ( die onze sokken maakten) uitbouwt. Van hen heb ik die drang en wil om eigen baas te zijn en iets te creëren om mensen gelukkiger te maken meegekregen denk ik. Al van tijdens mijn studies droomde ik van een eigen reclameburo maar het heeft toch nog wat jaren geduurd voor ik die stap uiteindelijk genomen heb. Na Camel ben ik in consultancy gestapt. Eerst bij Censydiam ( dat later Synovate geworden is en nu onderdeel van Ipsos is). Na een jaartje de business in Asia Pacific uit te bouwen heb ik daar 2 jaar het hoofdkantoor geleid en daarna nog een jaar vanuit Chicago de practice in Amerika ( Noord en Zuid) geïntroduceerd. Daar heb ik dan besloten om Psilogy op te richten. Psilogy staat voor Profiling, Strategy & Innovation. En logy om aan te geven dat we denken een beetje verstand van zaken te hebben en om het allemaal wat wetenschappelijk te laten klinken. Ja, marketing draait vaak over "verpakking" ;). Ik adviseer mooie bedrijven en merken op het gebied van ondernemings-, merk -, merkportfolio- en communicatiestrategie. Vodafone, Friesland Campina, OZ, Haven van Antwerpen maar ook kleinere bedrijven. Yves Renard handtassen bvb. Die ken je niet? Wacht maar. Dat komt nog wel. Wat maakt je job zo boeiend? Vind je dat er veel veranderd is t.o.v. vroeger? Het feit dat marketing altijd over mensen gaat. Wat beweegt hen, hoe ik iets aantrekkelijk kan maken voor die speciale doelgroep. Het spelen met verlangen. Als je alle business speak en jargon gehad hebt gaat het uiteindelijk toch daarover. Is het cool? Is het sexy? Boeit het. Of dat nu basketball is ( ik ben ook adviseur van de Port of Antwerp Giants en van de Scoore league) of financiële dienstverlening ( mijn nieuwste klant). Natuurlijk is er veel veranderd. Big data en the Internet of Things om maar iets te noemen. Ik doe mijn uiterste best om mee aan "thought leadership" te doen, en dan moet ik me soms inleven in begrippen als ETL en data warehousing etc en dat staat soms wel erg ver van wat ik oorspronkelijk gestudeerd heb. Psychologie. Yep, Freud. Maar vooral Lacan. Le désir de l'un, c'est le désir de l'autre. De wereld verandert constant, technologie verandert constant maar hoe het verlangen van mensen werkt blijft voorlopig nog wel even zoals het altijd geweest is. Van Cleopatra to Miley Cirus. Zijn er nog bepaalde zaken die je wil realiseren? Maak je nog tijd vrij voor andere dingen in je leven ondanks je drukke werkzaamheden? Ik werk nu zo'n 25 jaar en ga ervan uit dat ik daarmee halfweg ben. 8 jaar als zelfstandig ondernemer en nog zeker 15 jaar te gaan dus da's nog maar een derde van de weg afgelegd. Ik wil nog veel realiseren. Een eigen merk. Een legacy. Een boek schrijven. Met mijn oude Landrover Discovery van Brussel naar Beijing rijden. Dromen zat. Daar ben ik altijd goed in geweest. Tijd vrijmaken voor andere dingen dan drukke werkzaamheden is echter een gevoel wat ik niet ken. Ik heb niet vaak het gevoel dat ik druk bezig ben. Ik kan mijn tijd gelukkig zelf inplannen en daar zit een mix in van de dingen die ik graag doe. Werk hoort daarbij. Maar ook 3 keer per week yogapractice. En het organiseren van pop-up yogasessies in de zomer. Dat doe ik sinds een 3 tal jaar samen met Ilse. Yogadiscovery is op die tijd uitgegroeid tot de grootste yoga community in Vlaanderen met zo'n 2500 aanhangers. Je studeerde af in 1987 aan de RU Gent. Wat is je vooral bijgebleven uit je studietijd? Heb je tips voor onze jonge alumni? De zee van tijd die je hebt als student. Zelfs als werkstudent had ik het gevoel dat ik alle tijd van de wereld had. Tips voor alumni? Blijf jezelf als student zien. Life long learning. Je weet wel.

15 April 2015 Pagina 15 JOHAN SCHOCKAERT geeft sinds november 2014 les aan de opleiding BM afstudeerrichting MARKETING waar hij de vakken Marktonderzoek aan het eerste en tweede jaar doceert. Johan, vanwaar je beslissing om hier te komen werken? In het midden van het eerste semester diende plots een docent in te springen om het statistisch pakket SPSS te doceren in het vak marktonderzoek in het tweede jaar. Ik was net mijn opdrachten in Nederland aan het afronden en het leek me een leuke mogelijkheid om opnieuw na 20 jaar een lesopdracht op te nemen. Ik heb dus hals over kop aan Geert Strobbe laten weten dat ik wou inspringen. Het is me ontzettend goed meegevallen om dit praktijkvak te doceren ook en vooral door de positieve houding van studenten. Je hebt veel ervaring in het bedrijfsleven. Kan je even je achtergrond schetsen? Na een onderwijsopdracht als assistent aan de KU Leuven, startte ik mijn loopbaan als docent marktonderzoek, statistiek en marketing aan de Katholieke Hogeschool Leuven. Samen met een collega docent richtte ik dan in 1992 Significant op, een klein marktonderzoeksbureautje. Tot onze grote verbazing groeide dit uit tot een steeds grotere speler en een Belgisch Top3 bureau met meer dan 100 werknemers. In 2002 werden we volledig onderdeel van GfK, een internationale speler in de markt van marktonderzoek. In 2012 vroeg het hoofdkwartier of ik de integratie van 3 Nederlandse GfK bedrijven tot One GfK wou leidden. Dit leek me een mooie uitdaging en ook hierop kijk ik met veel plezier terug: werken als Belg in het extravertere Nederland was een inspannende maar zeer verrijkende ervaring en we hebben succesvolle integratie tot stand weten te brengen. Alleen de verre afstanden (de vestigingen waren gelegen in Amsterdam, Hilversum en Breda) en de vele overnachtingen maakte de job voor mij loodzwaar en ik miste vrouw en kinderen (en sinds kort kleinkind). Vandaar dat ik terug naar België wou en dat was binnen de huidige structuur niet vanzelfsprekend. Daarom ben ik opnieuw de uitdaging aangegaan om een marktonderzoeksbureau DataStories op te richten. Wat maakt je job zo boeiend? Ik heb een echte passie voor marktonderzoek: data verzamelen, analyseren, interpreteren en er verhalen rond bouwen om zo opdrachtgevers (bedrijven, non-profit-organisaties en overheden) te helpen de juiste beslissingen te nemen. Zowel het analyseren (natuurlijk met SPSS) als het rapporteren van de resultaten blijft leuk, uitdagend en afwisselend! Marketing en marktonderzoek vandaag is niet meer wat het ooit geweest is. Vind je dat er veel veranderd is t.o.v. vroeger? Ontzettend veel! Om er maar twee te noemen. Relevantie ipv representativiteit: opdrachtgevers vinden het veel belangrijker dat onderzoekers relevante adviezen geven over hun beleidsproblemen dan een hele uitleg over de gevolgde methodologie en het representatief karakter van het onderzoek. En ten tweede dienen we als onderzoeker steeds meer te luisteren (o.m. op het net, maar ook inzake observatie) dan enkel maar vragen stellen. Maak je nog tijd vrij voor andere dingen in je leven naast werken? Ik ben met veel plezier nu al zes jaar voorzitter van de voetbalclub VCRijmenam, waar mijn zoon nog steeds speelt. Het is een toffe club met meer dan 300 spelers. Daarnaast ontspan ik me het meest met gezinsactiviteiten: met mijn drie kinderen, kleinkind en mijn vrouw Monique Van Eyken, die bij Thomas More meer dan 10 jaar zeer graag gewerkt heeft als docent, afdelingsverantwoordelijke en studentenbegeleiding. Van samen fietsen en wandelen genieten we het meest!

16 Pagina 16 Nieuwsbrief Bedrijfsmanagement Ondernemers en docenten werken samen Voka - Kamer van Koophandel Mechelen en de Media- en Managementopleidingen van Thomas Morehogeschool hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Ze engageren zich voor actueel en uitdagend onderwijs in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. "Samen gaan we voor innovatief en werkveldgericht onderwijs, met realistische en uitdagende leeromgevingen waarin praktijkervaring opdoen, vooropstaat", zegt Karel Van Roy van Thomas More. Volgens Voka-directeur Frédéric Achten is een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt onontbeerlijk. "Dat we jongeren kunnen stimuleren tot ondernemerschap en vertrouwd kunnen maken met diverse werkomgevingen, is fantastisch." Concreet zullen de 'Partners in Education' samen het ondernemerschap stimuleren met praktijkgerichte opdrachten en projecten, een brug slaan tussen arbeidsmarkt en onderwijs met bedrijfsstages en jobbeurzen en evenementen organiseren. De opleidingen en afstudeerrichtingen Bedrijfsmanagement van Thomas More willen inspirerend en trendsettend zijn. Voor een heldere kijk op het profiel van de young professional nodigden de docenten van Bedrijfsmanagement hun collega s uit het werkveld uit op twee ontbijtsessies. Tussen koffie en croissant werkten ze campusoverschrijdend samen om het profiel van de business professional van morgen helder te krijgen. Met de input van deze externen gaan de opleidingen nu aan de slag om hun richting te herprofileren. De algemene conclusies waar we werk van maken: Basiskennis blijft heel belangrijk. Werken op analyse & inzicht. Inzetten op attitudes : zelfstandigheid, ondernemingszin, internationale mindset. Communicatie : Talenkennis, contactvaardigheden en rapporten opstellen. Digitalisering.

17 Dinsdag 28 april Alumnidag voor alle oudstudenten BM April 2015 Pagina 17 Discovery Day voor alle eerste jaarsstudenten BM Tijdens de teambuildingsdag op 31/10/2014 kregen de eerste jaarsstudenten een aantal opdrachten voorgeschoteld waarbij het de bedoeling was om op een ludieke manier elkaar te leren kennen en met elkaar samen te werken. Voor die opdrachten moesten ze de stad intrekken en o.a. contact leggen met echte Mechelaars die hen bvb. wat konden bijbrengen over het Mechels dialect of met toeristen die hen vertelden wat ze van Mechelen vonden. Bij de foto-opdracht lag de nadruk dan weer vooral bij de Mechelse points of interest voor onze studenten. Bedoeling was ook dat de studenten 'bewijsmateriaal' verzamelden dat aantoonde dat die opdrachten wel degelijk goed waren uitgevoerd. Die beelden werden dan in de namiddag aan de hele groep getoond wat voor de nodige sfeer zorgde. De winnende klasgroep werd vergast op een Mechelenbon. Uit een bevraging achteraf bleek dat de studenten tevreden waren over het verloop van de dag Ze stelden wel voor om deze activiteit meer aan het begin van het academiejaar te plaatsen om elkaar sneller te kunnen ontmoeten en zo al meteen een band te creëren. Ook een meerdaagse behoort tot de mogelijkheden. Wist je dat? Mevr. Linda Mees, meer dan 25 jaar docente Duits, op 1 januari 2015 afscheid nam van de opleiding Bedrijfsmanagement en van een welverdiende rust mag genieten. Het eindwerk van Senne Van Bruggen en Jasper Dierickx geselecteerd is door het NCAB, in het kader van de jaarlijkse prijzen die dit Fonds uitreikt voor verdienstelijke werken op het vlak van accountancy fiscaliteit. alle docenten BM van Thomas More Mechelen & Kempen op 27 januari 2015 in Mechelen werden uitgenodigd op een denkdag. Als aanzet tot een herprofilering van de opleiding Bedrijfsmanagement gaven ze waardevolle en constructieve input om de programma's te hervormen.

18 Pagina 18 Nieuwsbrief Bedrijfsmanagement ook ouders van toekomstige eerstejaars aan hun trekken komen bij Thomas More: op 26 februari konden ze met al hun vragen terecht op een infoavond jongeren op 18 februari deelnamen aan de Openlesdag XL op de campussen van Thomas More-hogeschool Ze volgden een theorieles, labo of practicum, lunchten in de studentresto s en proefden zo van het echte studentenleven. Een paar honderd medewerkers van Thomas More stonden klaar om meer dan 162 verschillende lessen uit 30 disciplines te geven en deze jongeren een XL-hogeschoolervaring te geven. Vooral de opleidingen psychologie, bedrijfsmanagement, toerisme- en recreatiemanagement, onderwijs, ergotherapie, verpleegkunde en communicatiemanagement waren opvallende publiekstrekkers. Op de Openlesdag XL stellen de jongeren zelf een lespakket samen en draaien ze gewoon mee met het leven zoals het is op een Thomas More-Campus. we sinds dit academiejaar in samenwerking met het CVO TSM bijspijkercursussen Frans inrichten voor studenten met een onvoldoende basisniveau (B1) Je legt bij het begin van het academiejaar een niveautest Frans aflegt zodat je een goed zicht krijgt op je huidige kennis. Volgend jaar wordt er een uitbreiding voorzien naar Engels / Boekhouden onder de vorm van een monitoraat de seminaries voor afgestudeerden rond actuele thema s veel belangstelling genieten. Een greep uit wat voorbij is: Logistiek Management. Methode voor het kwaliteitsvol uitvoeren van een logistiek project (zaterdag 6 december 2014), Evoluties en ontwikkelingen in het domein van goederenbehandelingstechnologie (zaterdag 14 februari 2015), De toekomst van het bankieren (zaterdag 28 februari 2015), Woonfiscaliteit en staatshervorming (zaterdag 7 maart 2015). Om op de hoogte te blijven, kan je terecht bij Thomas More Bedrijfsmanagement tel de hogeschool 14 procent meer inschrijvingen telt dan vorig jaar. Ook in de opleiding BM is het aantal eerstejaars gestegen. De avondopleidingen voor afgestudeerden uit de HBO5-opleidingen kennen een sterke groei. De positieve inschrijvingstrend en groei in marktaandeel uit willen we ook volgend academiejaar voortzetten o.m. door nieuwe markten aan te boren uit de Franstalige gemeenschap in Brussel. We leggen de nodige creativiteit en flexibiliteit aan de dag om die nieuwe instroom kansen te geven. Onze visie en beleid op het taalniveau Frans en onze voertaal Nederlands zijn hier cruciaal. We pleiten voor verantwoorde en pragmatische keuzes. Thomas More in Mechelen is in trek je voor al je vragen i.v.m. de Business School vanaf nu terecht kan op het nieuwe mailadres

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN INTERNATIONAAL ONDERNEMEN Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2013-2014 Mechelen Onze troeven Specialisatie op maat Al van bij de start van je opleiding kies je een specifieke afstudeerrichting. We geven

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008

Jongeren ten opzichte van hun eerste job 15-09-2008 Jongeren ten opzichte van hun eerste job Samenvatting 15-09-2008 van de resultaten a Market Probe division Doelstelling van het onderzoek 2 3 Kennis over de jongeren ten aanzien van het einde van hun studies

Nadere informatie

ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT

ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT OP C K IE CON UN GS IN EP T 2013-2014 Geel ID Bachelor in het Bedrijfsmanagement LE ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT Onze troeven Uniek opleidingsconcept Je krijgt de tijd om na te gaan welke richting je uit

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als

Nadere informatie

FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING

FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING FULL-TIME MASTER MASTER IN HET MANAGEMENT ONDERSCHEID JEZELF MET EEN PRAKTIJKGERICHTE MANAGEMENTOPLEIDING COMBINEER MANAGEMENT- KENNIS MET PRAKTISCHE MANAGEMENTVAARDIGHEDEN Deze Master in het Management

Nadere informatie

Of actie en organisatietalent? Eigen accenten. Smaak te pakken? In English en Français JE OPLEIDING BEDRIJFS- MANAGEMENT

Of actie en organisatietalent? Eigen accenten. Smaak te pakken? In English en Français JE OPLEIDING BEDRIJFS- MANAGEMENT Of actie en organisatietalent? Ben je eerder te vinden voor actie en organisatie, dan denk je misschien aan een marketingdiploma (zie p. 20) of een diploma Logistiek Management (zie p. 22). In dat geval

Nadere informatie

FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE

FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE FULL-TIME MASTER MASTER IN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT WORD EEN HR PROFESSIONAL DIE STRATEGISCH EN DUURZAAM KAN MEEDENKEN MET DE ORGANISATIE CURRICULUM CREDITS HRM: introductie 3 E-Uitdagingen voor HRM 3

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT

ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT ACCOUNTANCY EN FISCALITEIT Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2013-2014 Mechelen Onze troeven Specialisatie op maat Al van bij de start van je opleiding kies je een specifieke afstudeerrichting. We geven

Nadere informatie

KMO-management. Een praktijkgerichte opleiding in management. Persoonlijke groei is mijn keuze!

KMO-management. Een praktijkgerichte opleiding in management. Persoonlijke groei is mijn keuze! V O L WA S S E N E N O N D E R W I J S KMO-management Een praktijkgerichte opleiding in management Persoonlijke groei is mijn keuze! Voor wie is de opleiding bestemd? KMO-bedrijfsleiders die hun managementvaardigheden

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor Bedrijfsmanagement. Financie- en verzekeringswezen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor Bedrijfsmanagement. Financie- en verzekeringswezen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 bachelor Bedrijfsmanagement Financie- en verzekeringswezen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement Financie- en verzekeringswezen Je ideale opleiding kiezen

Nadere informatie

https://www.linkedin.com/in/alessandra-locoro / https://www.linkedin.com/in/urgamal-baterdene/

https://www.linkedin.com/in/alessandra-locoro / https://www.linkedin.com/in/urgamal-baterdene/ Hallo! Ik ben Alessandra Locoro Na een aantal jaren in administratieve functies gewerkt te hebben zocht ik een nieuwe uitdaging. De logistieke sector staat niet stil en een opleiding bediende internationale

Nadere informatie

FINANCIE- EN VERZEKERINGS- WEZEN

FINANCIE- EN VERZEKERINGS- WEZEN UNIEK OPLEIDINGSCONCEPT FINANCIE- EN VERZEKERINGS- WEZEN Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2013-2014 Geel Onze troeven Uniek opleidingsconcept Je krijgt de tijd om na te gaan welke richting je uit wil.

Nadere informatie

Katalysator voor netwerkend ICT

Katalysator voor netwerkend ICT Katalysator voor netwerkend ICT Nieuwsbrief uitgave juni 2014 ONDERWERPEN 1. 2. 3. 4. 5. Nieuwe website Regitel Nieuw bestuurslid Ledenvergadering juli 2014 komt eraan Stagiair gestart voor Regitel Stand

Nadere informatie

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17

Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Aan de ouders van de leerlingen van TSO/KSO/7BSO 2011-11-17 Beste ouders Beste opvoedingsverantwoordelijke Als ouder bent u nauw betrokken bij de studiekeuze van uw zoon of dochter. Ook de school en het

Nadere informatie

Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen

Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen Het leven zoals het is Rechtspraktijk, van CVO naar KHLeuven Klik hier voor meer informatie over Rechtspraktijk in het CVO Leuven-Landen Ze zien dat wij over een ruimere juridische bagage beschikken dan

Nadere informatie

Wijzigingen in het opleidingsprogramma van de 1ste opleidingsfase Bachelor in het Bedrijfsmanagement

Wijzigingen in het opleidingsprogramma van de 1ste opleidingsfase Bachelor in het Bedrijfsmanagement Campus Brussel - Academiejaar 2015-2016 Wijzigingen in het opleidingsprogramma van de 1ste opleidingsfase Bachelor in het Bedrijfsmanagement Oriëntatie Accountancy-Fiscaliteit en Financie- en Verzekeringswezen

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

SPORT- EN CULTUURMANAGEMENT

SPORT- EN CULTUURMANAGEMENT SPORT- EN CULTUURMANAGEMENT Bachelor in het Bedrijfsmanagement UNIEK OPLEIDINGSCONCEPT 2013-2014 Turnhout Onze troeven Uniek opleidingsconcept Je krijgt de tijd om na te gaan welke richting je uit wil.

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Afstudeerrichting Marketing Management

Afstudeerrichting Marketing Management Afstudeerrichting Marketing Management Doel van vandaag Informeren over het belang van marketing Een overzicht geven van de afstudeerrichting en de aanpak Schetsen van mogelijkheden op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren

BRUSSEL t. Master in het tolken. Faculteit Letteren BRUSSEL t Master in het tolken Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Studeren in Antwerpen Dat Antwerpen een bruisende stad is, hoeft geen betoog. De vele cafeetjes,

Nadere informatie

Master in het vertalen

Master in het vertalen BRUSSEL t Master in het vertalen Faculteit Letteren Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Spaans www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Spaans voor beginners www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050

Nadere informatie

LOGISTIEK MANAGEMENT. Bachelor in het Bedrijfsmanagement. 2013-2014 Mechelen

LOGISTIEK MANAGEMENT. Bachelor in het Bedrijfsmanagement. 2013-2014 Mechelen LOGISTIEK MANAGEMENT Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2013-2014 Mechelen Onze troeven Specialisatie op maat Al van bij de start van je opleiding kies je een specifieke afstudeerrichting. We geven jou

Nadere informatie

ARTEVELDEHOGESCHOOL: EEN PERFECTE MATCH MET UW ORGANISATIE! stages - consultancy - vormingen

ARTEVELDEHOGESCHOOL: EEN PERFECTE MATCH MET UW ORGANISATIE! stages - consultancy - vormingen ARTEVELDEHOGESCHOOL: EEN PERFECTE MATCH MET UW ORGANISATIE! stages - consultancy - vormingen Studentenstage De concurrentie een stap voor zijn en blijven. De juiste mensen aantrekken voor uw organisatie.

Nadere informatie

REISBUREAU INHOUDSOPGAVE

REISBUREAU INHOUDSOPGAVE REISBUREAU INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 Aan het werk... 2 Klemtonen van de opleiding... 3 Onderwijskundige aanpak... 3 Programmagids... 4 Studiemateriaal... 4 Lessenrooster... 5 Stage & afstudeerproject...

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Rookstopconsulent Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf?

Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf? Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf? Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Opleiding Bachelor in het Toerisme en recreatiemanagement

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Je ideale opleiding kiezen uit het ruime

Nadere informatie

AviAtion Logistics 2011-2012

AviAtion Logistics 2011-2012 AviAtion Logistics 2011-2012 T TECHNIEK Aviation Logistics 2011-2012 Aviation Logistics: Slimme organisatie op de grond en in de lucht. De luchtvaart is een dynamische wereld. Het op vluchtschema laten

Nadere informatie

Rapport centraal en individueel marktonderzoek

Rapport centraal en individueel marktonderzoek Rapport centraal en individueel marktonderzoek Docent Rita vos 2014-2015 Inleiding In het tweede semester van het eete jaar hebben we voor het vak marktonderzoek een opdracht gekregen. Bij deze opdracht

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor Bedrijfsmanagement. Accountancyfiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement Accountancyfiscaliteit Je ideale opleiding kiezen uit het ruime

Nadere informatie

Logistiek management

Logistiek management Academiejaar 2015/2016 bachelor Bedrijfsmanagement Logistiek management Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement Logistiek management Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod

Nadere informatie

MARK HUIJSMANS VIJF CARRIÈRETIPS VAN. Marketingdirecteur bij Miele. Op 7 februari opent Miele als derde Top Marketing

MARK HUIJSMANS VIJF CARRIÈRETIPS VAN. Marketingdirecteur bij Miele. Op 7 februari opent Miele als derde Top Marketing in het hart van de marketing VIJF CARRIÈRETIPS VAN MARK HUIJSMANS Marketingdirecteur bij Miele Door: Tristan Lavender, bestuurslid NIMA Young Professionals Op 7 februari opent Miele als derde Top Marketing

Nadere informatie

FINANCIE- EN VERZEKERINGS- WEZEN

FINANCIE- EN VERZEKERINGS- WEZEN FINANCIE- EN VERZEKERINGS- WEZEN Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2013-2014 Mechelen Onze troeven Specialisatie op maat Al van bij de start van je opleiding kies je een specifieke afstudeerrichting.

Nadere informatie

OPLEIDINGSCONCEPT LOGISTIEK MANAGEMENT UNIEK. Bachelor in het Bedrijfsmanagement. 2013-2014 Geel

OPLEIDINGSCONCEPT LOGISTIEK MANAGEMENT UNIEK. Bachelor in het Bedrijfsmanagement. 2013-2014 Geel UNIEK OPLEIDINGSCONCEPT LOGISTIEK MANAGEMENT Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2013-2014 Geel Onze troeven Uniek opleidingsconcept Je krijgt de tijd om na te gaan welke richting je uit wil. In het eerste

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget

Georges Dockx JUISTE MARKETING. Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Georges Dockx DE JUISTE MARKETING Voor kmo s en zelfstandigen die meer resultaat willen met minder budget Uitgegeven door Georges Dockx in samenwerking met BOEK MAKERIJ.be D/2015/Georges Dockx, auteur-uitgever

Nadere informatie

CROSS MEDIA MANAGEMENT

CROSS MEDIA MANAGEMENT NIEUW PROGRAMMA CROSS MEDIA MANAGEMENT Bachelor in het Office Management: Management Assistant 2013-2014 Geel Onze troeven E-office Bij Thomas More leiden we je op tot co-manager van de toekomst. We kiezen

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

Allerlei boekhoudkundige-, fiscale- en administratieve taken zodat de studenten zich kunnen oriënteren op de toekomstige beroepssituatie.

Allerlei boekhoudkundige-, fiscale- en administratieve taken zodat de studenten zich kunnen oriënteren op de toekomstige beroepssituatie. Een eerste werkervaring bieden, studenten zichzelf laten bewijzen op de werkvloer, dat is een essentieel onderdeel van onze opleidingen. Het departement zoekt jaarlijks een opportuniteit op maat voor haar

Nadere informatie

ERKENDE DIPLOMA S DOOR DE NVAO MARKETING

ERKENDE DIPLOMA S DOOR DE NVAO MARKETING TRAJECTSCHIJF 1 Business & Law Skills Economische actualiteit 3 28 28 1 Wetgeving voor marketeers 4 42 42 1-2 Financiëel management voor marketeers 4 42 42 1-2 Nederlands 1 3 21 21 2 Frans 1 5 52 26 26

Nadere informatie

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen

Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen ANTWERPEN t Schakelprogramma: master in de handelswetenschappen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Campus Carolus Antwerpen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België.

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Schakelprogramma s UHasselt

Schakelprogramma s UHasselt 2017-2018 Schakelprogramma s UHasselt Beste PXL-student, Je hebt nu een professioneel bachelordiploma op zak. Al gedacht aan het behalen van een academische master? Dat kan! Via een schakelprogramma kan

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

1. Jurriaan Vogel. 2. Mark van Wijgerden. Waarde medestudenten,

1. Jurriaan Vogel. 2. Mark van Wijgerden. Waarde medestudenten, 1. Jurriaan Vogel Als derdejaarsstudent Bedrijfseconomie mag ik dit jaar al namens Student Party ECCO in de faculteitsraad van Tilburg School of Economics and Management plaatsnemen. Hier hebben we al

Nadere informatie

Master in de meertalige communicatie

Master in de meertalige communicatie BRUSSEL t Master in de meertalige communicatie Faculteit Letteren Campus Brussel Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo succesvol te groeien

Road to Growth is een individueel begeleidingstraject voor ambitieuze ondernemers die nieuwe uitdagingen willen aanpakken om zo succesvol te groeien Road to Growth Als ambitieuze ondernemer sta je vaak voor nieuwe uitdagingen. Die hoef je niet alleen aan te pakken. Ontdek hier een individueel begeleidingstraject om te groeien in wat je doet en hoe

Nadere informatie

ERKENDE DIPLOMA S DOOR DE NVAO LOGISTIEK MANAGEMENT KEUZETRAJECTEN / TRAJECTSCHIJF 1 TRAJECTSCHIJF 1 TRAJECTSCHIJF 2 KEUZETRAJECTEN / TRAJECTSCHIJF 2

ERKENDE DIPLOMA S DOOR DE NVAO LOGISTIEK MANAGEMENT KEUZETRAJECTEN / TRAJECTSCHIJF 1 TRAJECTSCHIJF 1 TRAJECTSCHIJF 2 KEUZETRAJECTEN / TRAJECTSCHIJF 2 TRAJECTSCHIJF 1 Business & Law Skills Economische actualiteit 3 28 28 2 Wetgeving vanuit een logistieke invalshoek 4 28 28 1-2 Bedrijfsmanagement 6 49 49 1-2 Nederlands 1 3 21 21 1 Frans 1 5 52 38 14 1-2-3

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor Bedrijfsmanagement. Marketing. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor Bedrijfsmanagement. Marketing. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor Bedrijfsmanagement Marketing Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement marketing Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

IT-management. Postgraduaat

IT-management. Postgraduaat IT- Postgraduaat 2017 2018 Geef je IT - carrière een boost! Het unieke postgraduaat IT- bezorgt je de noodzakelijke competenties en vaardigheden om informatica projecten te begeleiden en IT functies op

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Marketing. bachelor Bedrijfsmanagement. - Digital Marketing - Sales - Promotion. nieuw programma! Academiejaar 2015/2016

Marketing. bachelor Bedrijfsmanagement. - Digital Marketing - Sales - Promotion. nieuw programma! Academiejaar 2015/2016 Academiejaar 2015/2016 nieuw programma! bachelor Bedrijfsmanagement Marketing - Digital Marketing - Sales - Promotion Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor Bedrijfsmanagement marketing Je ideale

Nadere informatie

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt

Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken. van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt Aan de Schrans in Leeuwarden is één van de meest opvallende orthodontiepraktijken van Noord-Nederland gevestigd. Daarin werkt orthodontist Daniël van der Meulen samen met veertien assistentes intensief

Nadere informatie

Deze keuzetrajecten kan je volgen vertrekkende vanuit verschillende afstudeerrichtingen KMOmanagement. Vastgoed

Deze keuzetrajecten kan je volgen vertrekkende vanuit verschillende afstudeerrichtingen KMOmanagement. Vastgoed Deze keuzetrajecten kan je volgen vertrekkende vanuit verschillende afstudeerrichtingen KMOmanagement Marketing Logistiek management Accountancy-fiscaliteit verzekeringswezen Rechtspraktijk Management

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO*

Departement gezondheidszorg - BANABA Zorgmanagement Geaccrediteerde opleiding door VHLORA* en NVAO* Page1 Geachte mevrouw, heer Beste collega, Je bent werkzaam in de zorg als verpleegkundige, vroedvrouw, kinesist, ergotherapeut, diëtist, medisch secretaresse, laborant, maatschappelijk werker en je wilt

Nadere informatie

10 SUCCESFACTOREN. In het webinar ga ik ook iets vertellen over mijn nieuwe event Meer Verdienen Minder Werken op 3/4/5 april 2014 a.s.

10 SUCCESFACTOREN. In het webinar ga ik ook iets vertellen over mijn nieuwe event Meer Verdienen Minder Werken op 3/4/5 april 2014 a.s. 21 Tips om meer te verdienen en minder te werken 10 SUCCESFACTOREN Veel coaches, trainers en adviseurs verdienen weinig maar werken toch heel hard. Ze werken 1-op-1 en op uur-factuurbasis met klanten.

Nadere informatie

Student Consulting Skill Development Entrepreneurship. www.afcleuven.be

Student Consulting Skill Development Entrepreneurship. www.afcleuven.be Student Consulting Skill Development Entrepreneurship www.afcleuven.be 1 Welkom 2 Outline Welkomstwoord Woordje van Luc Sels, decaan F.E.B. Inzichten in interne werking & vooruitgang AFC Speeddating Walking

Nadere informatie

POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE

POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE POSTGRADUAAT NIET-CONFESSIONELE ZEDENLEER VOOR HET BASISONDERWIJS BRUGGE PROFIEL OPLEIDING VOOR WIE? Deze opleiding is bedoeld om mensen die reeds een diploma hebben behaald in een geïntegreerde, specifieke

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

ERKENDE DIPLOMA S DOOR DE NVAO MANAGEMENT ASSISTANT

ERKENDE DIPLOMA S DOOR DE NVAO MANAGEMENT ASSISTANT TRAJECTSCHIJF 1 Business/Law Economische actualiteit 3 28 28 2 Bedrijfsadministratie 5 64 64 2-3 Juridische Vorming 3 21 21 1 Bedrijfsmanagement 3 21 21 1 Zakelijke communicatie Nederlands 1 5 42 42 1-2

Nadere informatie

Handelsweten - schappen in avondonderwijs

Handelsweten - schappen in avondonderwijs BRUSSEL t Handelsweten - schappen in avondonderwijs Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste universiteiten van Europa. Met meer dan 250 masteropleidingen

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Arabisch

Proefhoofdstuk Arabisch Proefhoofdstuk Arabisch www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden.

Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden. Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125,

Nadere informatie

Waarom volgen mensen avondschool?

Waarom volgen mensen avondschool? Waarom volgen mensen avondschool? Dagonderwijs is niets voor jou, want je werkt, je wil werken, je gezondheid laat het niet toe? Er kunnen veel redenen zijn waarom je wil studeren volgens een ritme dat

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

2013-2014 Turnhout. Bachelor in het Bedrijfsmanagement SOCIALE ECONOMIE

2013-2014 Turnhout. Bachelor in het Bedrijfsmanagement SOCIALE ECONOMIE C K IE CON UN GS IN ID EP T 2013-2014 Turnhout LE Bachelor in het Bedrijfsmanagement OP SOCIALE ECONOMIE Onze troeven Uniek opleidingsconcept Je krijgt de tijd om na te gaan welke richting je uit wil.

Nadere informatie

KU Leuven - onderwijs

KU Leuven - onderwijs WELKOM! KU Leuven - onderwijs Kwalitatief hoger onderwijs meer dan 55.000 studenten Nederlandstalig onderwijsaanbod o 55 bacheloropleidingen o 133 initiële masteropleidingen o 48 master-na-masteropleidingen

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS

POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate Create Design POSTGRADUAAT INNOVEREND ONDERNEMEN VOOR INGENIEURS Innovate, design & create Waarom kiezen voor dit postgraduaat? Je maakt op een unieke manier kennis met de industrie door middel

Nadere informatie

Sollicitatie hints & tips

Sollicitatie hints & tips Sollicitatie hints & tips Sollicitatietips Solliciteren is een vak apart. Schiet je met hagel of schiet je gericht op een voor jou passende vacature. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren wij om gericht

Nadere informatie

ie-net INGENIEURS MET PASSIE VOOR TECHNOLOGIE EN WETENSCHAP www.ie-net.be

ie-net INGENIEURS MET PASSIE VOOR TECHNOLOGIE EN WETENSCHAP www.ie-net.be ie-net INGENIEURS MET PASSIE VOOR TECHNOLOGIE EN WETENSCHAP www.ie-net.be WIE ZIJN WIJ? ie-net is een onafhankelijke ingenieursvereniging die ingenieurs verbindt en bijdraagt tot een optimale inzet van

Nadere informatie

Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide.

Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide. Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide. Wij staan voor u klaar. Wereldwijd. Al sinds 1921 vervoeren wij goederen voor onze klanten over de gehele wereld. Van

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN ACADEMIEJAAR 2017/2018 BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR BEDRIJFSMANAGEMENT FINANCIE- EN VERZEKERINGSWEZEN * Je ideale opleiding

Nadere informatie

Maak van je opleiding Wellnessmarketing een succes!

Maak van je opleiding Wellnessmarketing een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Wellnessmarketing

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Enthousiaste werkgevers gezocht. Voor gemotiveerde kandidaten van de opleiding Administratief Medewerker Expeditie

Enthousiaste werkgevers gezocht. Voor gemotiveerde kandidaten van de opleiding Administratief Medewerker Expeditie Enthousiaste werkgevers gezocht Voor gemotiveerde kandidaten van de opleiding Administratief Medewerker Expeditie Ik ben een enthousiaste en gemotiveerde cursist Administratief medewerker expeditie van

Nadere informatie

Jongeren helpen met een juiste studiekeuze: inleefdagen in het Ziekenhuis Maas en Kempen. ZMK en KaSOMK - Mosa-ic

Jongeren helpen met een juiste studiekeuze: inleefdagen in het Ziekenhuis Maas en Kempen. ZMK en KaSOMK - Mosa-ic Jongeren helpen met een juiste studiekeuze: inleefdagen in het Ziekenhuis Maas en Kempen ZMK en KaSOMK - Mosa-ic Wie zijn wij? Ziekenhuis Maas en Kempen twee campussen: campus Bree campus Maaseik Structurele

Nadere informatie

Wat is het Heerbeeck International College?

Wat is het Heerbeeck International College? Wat is het Heerbeeck International College? Het HIC is een onderwijsstroom in ons havo en vwo waarin we leerlingen voorbereiden op studeren, leven en werken in een internationaal georiënteerde wereld.

Nadere informatie

WINKEL- MANAGEMENT. Graduaat in het Winkelmanagement HBO5. 2015-2016 Antwerpen, Geel, Mechelen, Turnhout

WINKEL- MANAGEMENT. Graduaat in het Winkelmanagement HBO5. 2015-2016 Antwerpen, Geel, Mechelen, Turnhout WINKEL- MANAGEMENT Graduaat in het Winkelmanagement HBO5 2015-2016 Antwerpen, Geel, Mechelen, Turnhout Jij Je hebt een hart voor retail. In een winkel voel jij je als een vis in het water. Je kijkt ernaar

Nadere informatie

WINKEL- EN RETAILMANAGEMENT

WINKEL- EN RETAILMANAGEMENT UNIEK OPLEIDINGSCONCEPT WINKEL- EN RETAILMANAGEMENT Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2013-2014 Turnhout Onze troeven Uniek opleidingsconcept Je krijgt de tijd om na te gaan welke richting je uit wil.

Nadere informatie

Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2014-2015 Campus Brussel

Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2014-2015 Campus Brussel Bachelor in het Bedrijfsmanagement 2014-2015 Campus Brussel Wijzigingen in het opleidingsprogramma van de 1ste opleidingsfase van het modeltraject Bachelor in het Bedrijfsmanagement Oriëntatie Accountancy-Fiscaliteit

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

ENTANGLE - Nieuwsbrief

ENTANGLE - Nieuwsbrief INHOUD Projectachtergrond 1 Projectomschrijving 2 Partners 3 Kick ck-off meeting in Brussel 4 Rethinking Education 4 Contactgegevens en LLP 5 ENTANGLE vindt zijn oorsprong in de dagelijkse praktijk binnen

Nadere informatie

Jong en veelbelovend

Jong en veelbelovend Jong en veelbelovend Geen bedrijf kan zonder jong talent. Ook Facilicom niet. Maar in tijden van krimp is het moeilijk om plekken voor hen te creëren. Hoe gaan jonge talenten hiermee om? Denken ze een

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs

Buitengewoon onderwijs Academiejaar 2014/2015 Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Een bachelor na bachelor aan onze hogeschool is niet

Nadere informatie

Stages/projecten voor het academiejaar 2015-2016. Voka Kamer van Koophandel Limburg Hilde Klykens

Stages/projecten voor het academiejaar 2015-2016. Voka Kamer van Koophandel Limburg Hilde Klykens Stages/projecten voor het academiejaar 2015-2016 Voka Kamer van Koophandel Limburg Hilde Klykens 15-6-2015 Inhoud 1. Q-Stageproject: zoek je een stageplaats of project?... 3 2. Q-Stage voor studenten...

Nadere informatie