Uitnodiging Netwerkavond Alumni Bedrijfsmanagement 28/04/2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitnodiging Netwerkavond Alumni Bedrijfsmanagement 28/04/2015"

Transcriptie

1 April 2015 Mechelen Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Uitnodiging Netwerkavond Alumni Bedrijfsmanagement 28/04/2015 Beste oud-student(e), Je bent van harte uitgenodigd op onze BMnetwerkavond. Het is het ideale moment om eens bij te praten met je toenmalige medestudenten en met docenten. Bovendien dé kans om nieuwe interessante contacten te leggen met mensen uit het werkveld. Naast de oud-studenten zullen namelijk al onze belangrijke contacten uit de bedrijfswereld aanwezig zijn. Zij komen eerder die dag hun stageplaatsen voorstellen aan onze studenten. En zij zijn natuurlijk ook altijd geïnteresseerd in professionele bachelors met ervaring! De alumni en netwerkavond gaat door op dinsdag 28 april 2015 van 19u30 tot 22u00. De receptie gaat door in onze nieuwe boardroom (C3.01 C3.02) op de campus De Vest. We hopen jullie voltallig te mogen ontmoeten Tot dan! Beste groeten van de docenten van de opleiding Bedrijfsmanagement. Inschrijven kan via deze link tot 17 april EINDREDACTIE en LAYOUT: Zandpoortvest 60, 2800 Mechelen tel In deze editie Practice enterprise in een gloednieuwe boardroom Een onvergetelijke internationale ervaring voor de studenten Campus DE VEST gemoderniseerd Het nieuwe opleidingsprogramma Internationaal Ondernemen Het nieuwe secretariaat van de Business Campus Alumni vertellen Ondernemende oudstudenten Interview met een jurylid uit de logistieke sector Kennismaking met nieuwe docenten Ondernemers en studenten werken samen Ontbijtsessies met werkveld Discovery day voor alle eerstejaars Wist je dat?

2 Pagina 2 Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Mechelen Practice Enterprise in de gloednieuwe Boardroom Bij aanvang van het academiejaar werd binnen het nieuwe concept van de Business School waar alle managementopleidingen samenwerken, op de Campus DE VEST geïnvesteerd in een professionele ruimte: de boardroom. Deze boardroom werd uitgerust met mooi en ergonomisch meubilair van Vitra en high-tech apparatuur van o.a. Televic Audiovisual. Werkposten, een vergaderruimte en een lounge maken deel uit van de inrichting van dit lokaal. Het is de bedoeling dat studenten van de Business School in de boardroom opleidingsoverschrijdend aan projecten werken binnen het opleidingsonderdeel Practice Enterprise. Een Practice Enterprise of leerwerkbedrijf simuleert de beroepsrealiteit. Studenten werken er vraaggestuurd voor externe opdrachtgevers uit diverse sectoren. Tegelijkertijd geven ze hun eigen bedrijf vorm: wat zijn de visie, missie en waarden en welke strategie bepalen ze om zich als creatieve, ondernemende en innovatieve bedrijven in de kijker te zetten? Om zo veel mogelijk interdisciplinaire kruisbestuiving na te streven, werken de drie Practice Enterprises van de Business School Mechelen elke vrijdag samen. De derdejaars Accountancy-Fiscaliteit, Marketing en Toerisme en Recreatiemanagement gingen er als eerste aan de slag. Zij ontvangen hun echte klanten als het ware in hun eigen bedrijf; op korte termijn zal het practice enterprise verhaal ondergebracht worden in een heuse VZW zodat de activiteiten van de studenten kunnen verricht worden in een correcte juridische context. Met deze boardroom als vaste uitvalsbasis zullen onze studenten de bedrijfswereld - nationaal én internationaal - proberen te veroveren. Voor 2015/2016 staan al gepland een financiële analyse van de pharma sector i.o.v. de Vlaamse Vereniging Apothekers en de uitgave van een eigen boek 500 economische begrippen die iedereen moet kennen We kijken nu al uit naar de resultaten van de reële praktijkopdrachten in samenwerking met bedrijven en organisaties!!

3 April 2015 Pagina 3 Een onvergetelijke internationale ervaring voor de studenten Zeven jaar geleden vertrok Geert Strobbe, het opleidingshoofd Bedrijfsmangement van Thomas More Mechelen op vakantie naar het Kaapverdische eiland Boa Vista. Hij was er onder de indruk van de sloppenwijken en besliste om een vzw Boa Vista O Mundo Foundation op te richten. Met gebundelde krachten en met studenten van Thomas More werden fondsen ingezameld voor de bouw van een school. De school is nu bijna klaar en biedt onderdak aan 500 leerlingen tussen 3 en 18 jaar. Er is enkel nog nodig om een deftige keuken in te richten. Elk jaar vertrekt Geert met eindejaarstudenten, zodat ze er stage kunnen lopen. Zopas ging hij 2 andere eilanden verkennen, Santiago en Santa Antão, op zoek naar nieuwe stageplaatsen voor volgend academiejaar. De stage is prioritair maar daarnaast worden studenten aangespoord om aan ontwikkelingshulp te doen. Ze kunnen in de school bijspringen wanneer nodig bvb. les geven of klusjes uitvoeren. Sociaal engagement is uitermate belangrijk. Boa Vista heeft nood aan goede verpleegkundigen. Jill Moons en Dieter Stas, 2 laatstejaarsstudenten BM Accountancy-Fiscaliteit richten een crowdfunding platform op om 850 te verzamelen zodat Laritsa Medina haar studies verpleegkunde kan afwerken in Brazilië. Met de nieuw vergaarde knowhow kan Laritsa een groot verschil betekenen in haar thuisland. Studenten helpen lokale ondernemers bij het opstarten van hun bedrijf. Sharona Hellebout en Sil Van Biesen, eveneens 2 laatstejaars BM, zullen in het kader van hun eindwerk de boekhouding van de verschillende VZW s op punt stellen, de jaarrekening opstellen en hierover rapporteren aan de bestuurders. Op dit moment lopen 41 studenten stage, sommige voor een korte periode, andere zullen er tot 4 maanden verblijven. Campus De VEST is gemoderniseerd tot een echte Business Campus Thomas More Mechelen zet extra in op mooie infrastructuur, uitstekende studentenvoorzieningen en het creëren van een communitygevoel. Het probleem van akoestiek en binnenklimaat in campus De Vest is tijdens de zomervakantie van 2014 aangepakt: verwarming en verluchting zijn volledig vernieuwd. Grotere lokalen en de modernste technologie maken dat we de concurrentie met de andere steden als Leuven, Antwerpen en Brussel ruimschoots kunnen weerstaan

4 Pagina 4 Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Gert Het HENDRICKX nieuwe opleidingsprogramma Internationaal Ondernemen BIO is onderdeel van Business School. Er wordt voortaan stevig ingezet op Business & Entrepreneurship, zowel op vlak van soft skills (personal branding, management skills) als hard skills (het cijfermatige (financieel en business plan kunnen opstellen, marktonderzoek doen,.). Daarbovenop komt er meer aan bod rond "International Trade". De meeste van deze vakken zullen in het Engels aangeboden worden, de businesstaal bij uitstek. Studenten krijgen een algemeen zicht op alle groeimarkten maar kunnen zich, als ze willen, vanaf het 2de jaar specialiseren in een bepaalde handelsregio. Ze kiezen één keuzetaal vanaf eerste jaar, maar kunnen ook vanaf 2de jaar nog een tweede keuzetaal bij nemen. De keuzetalen zijn: Frans, Duits, Spaans, Arabisch, Spaans, Portugees, Russisch en Chinees. Verplichte talen zoals Engels en Frans vallen weg, er zullen enkel internationale vakken in die talen gegeven worden, maar er zijn geen klassieke taallessen meer, behalve voor keuzetalen. Verder wordt het programma ook internationaler. Studenten zullen al vanaf het 2de jaar naar het buitenland kunnen, in het 3de jaar is sowieso een buitenlandse stage verplicht. De stage kan doorgaan in 1ste of in 2de semester van fase 3. Het andere semester werkt student aan een project ontvangen van de stageplaats of werkt de student aan een final practice enterprise / eindproject. Er zijn 15 studiepunten vrij te kiezen om je BIO programma aan te vullen: ofwel neem je er voor 10 sp. een specifieke handelsregio bij. Je kan ook voor een andere taal kiezen en extra business vakken (internationale marketing, inleiding boekhouden, sales technieken, supply chain management, enz.) of vakken over ondernemerschap. Je kan ook inzetten op taalcoaching voor Frans en Engels, indien je op dat vlak zwakker bent. Het nieuwe lesprogramma vind je op de blz. hiernaast. Kom kennismaken met de nieuwe lesprogramma s in de afstudeerrichtingen Accountancy-Fiscaliteit, Financie en Verzekeringswezen, Marketing, Internationaal Ondernemen en Logistiek Management Kom binnenkijken! Za u Opencampusdag Za u Infovoormiddag Woe u De stap naar het hoger onderwijs is een stap vol verwachtingen. En uiteraard wil je de beste keuze maken. Kom daarom zeker eens langs op onze infodagen, of neem deel aan de openlesdagen. Tijdens die dagen kan je heel concreet met onze opleidingen, docenten en zelfs studenten kennismaken en de sfeer op de campussen opsnuiven.

5 April 2015 Pagina Page 5 FASE 1 FASE 2 FASE 3 OPLEIDINGSONDER- DEEL Business & Entrepreneurship S T P Business fundamentals 6 OPLEIDINGSONDER- DEEL Business & Entrepreneurship Kostprijs en budgettering Entrepreneurial Management Economie 3 International Trade Nieuwe Marketingprincipes Recht en ondernemen 3 Commerciële vaardigheden 6 3 Business in Emerging Markets: Eastern Europe & Russia International Macro- Economic Topics International Market Research International trade Projet International 3 S T P 6 OPLEIDINGSONDER- DEEL Business & Entrepreneurship Strategisch management 6 International Trade 3 Keuzetaal 1: ES, ZH, RU, AR, PT, FR, DE, IT Personal Development S T P 6 Portfolio 3 Practice Enterprise/ stageproject/ Project Internationaal Ondernemen Internationale handel 6 Buitenlandse stage Asian Business Topics 6 Business in Emerging Markets: Latin & South America Keuzetaal 1: ES, ZH, AR, DE, RU, PT, FR, IT Data intelligence Business analytics 3 Business intelligence Keuzetaal 1: ES, ZH, AR, DE, RU, PT, FR, IT Logistiek Management 1 Computervaardigheden 3 Management skills 3 Personal Development Personal Development Communicatievaardigheden Personal Branding 3 Practice Enterprise Bachelorproef 9 Business fundamentals cases 3 Keuzetrajecten Keuze Specifieke handelsregio 10 Keuzetaal 2: ES, ZH, PT, FR, AR, RU, DE, IT 12 Taalcoaching 3 Keuze Ondernemerschap 15 Vrije keuze 6

6 Pagina 6 Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Alumni vertellen Gert HENDRICKX Hetgeen me vooral bijgebleven is uit mijn studietijd, zijn de gemotiveerde leerkrachten die theorie steeds konden linken met praktijkkennis, waardoor het leuk is om te studeren en je achteraf je kennis meteen kan verzilveren als je begint te werken. Als ik nog één tip mag meegeven aan de huidige studenten: wees ambitieus en leg de lat hoger dan je zelf denkt wat mogelijk is. Je bent tot meer in staat dan je denkt! Mijn naam is Gert Hendrickx en ik ben afkomstig uit Rijmenam. Drie jaar geleden studeerde ik af in de opleiding Bedrijfsmanagement, meer bepaald de afstudeerrichting Accountancy Fiscaliteit. Nog voor ik afgestudeerd was, had ik mijn eerste job al te pakken: Junior Consultant bij Deloitte Accountancy. Die keuze heb ik me niet beklaagd, ik ben er nu reeds bijna drie jaar geposteerd op een boeiend project in de farmaceutische sector. Het leukste hieraan is dat het echt een multinationale omgeving is: je komt in contact met mensen over de hele wereld en het is ideaal om je talen te onderhouden. Je wordt ook steeds getriggerd om bij te leren en je grenzen te verleggen, het blijft dus uitdagend. Daarnaast volg ik sinds anderhalf jaar ook nog het avondschakelprogramma voor de master Handelswetenschappen aan de HUBrussel. Dit doe ik voornamelijk om mezelf verder te ontwikkelen, maar ook omdat dit nuttig kan zijn voor mijn verdere carrière. Als er mij dan nog wat tijd rest, houd ik me bezig met de gewone dingen: voetbal, fietsen en op tijd en stond een reis meepikken. Het secretariaat van de Businesscampus bevindt zich voortaan in lokaal C2.18 en wordt bemand door 3 lieftallige dames Cynthia Brisart, Els Van De Voorde en Hilde Claes

7 April 2015 Pagina Page 7 FRAN BUYS Ik ben Fran Buys en ben afkomstig uit Buggenhout en ben afgestudeerd in 2011 in de opleiding Bedrijfsmanagement met als afstudeerrichting Financiën- en verzekeringswezen. Ik ben tewerkgesteld bij een verzekeringsmakelaar in Buggenhout, Baeyens Bosteels. Tijdens een bedrijfsevenement van de plaatselijke Delhaize ontmoete ik in de loop van 2010 mijn huidige werkgever. Hij sprak mij aan en vroeg of ik geïnteresseerd was om bij hen stage te lopen. Ik ben op dit aanbod ingegaan en liep er in april 2011 mijn stage. Na deze succesvolle stage kreeg ik meteen een contract als productiebeheerder aangeboden. Dit aanbod heb ik dan ook met beide handen aangenomen, dicht bij huis kunnen doen wat je graag doet is een groot pluspunt. Het leuke aan mijn job is dat ik met veel verschillende mensen in contact kom. Eerst en vooral met mijn collega s. In een kantoor met ongeveer 10 personen leer je elkaar goed kennen en gaat het er vaak gemoedelijk aan toe, uiteraard op voorwaarde dat de job uitstekend wordt gedaan. Verder bel ik dagelijks contact met verzekeringsmaatschappijen om dossiers te bespreken en om te onderhandelen over premies. Er is natuurlijk ook heel veel contact met onze klanten (zowel telefonisch als op kantoor), die we altijd op een zo goed mogelijke manier proberen van dienst te zijn. Deze klanten kunnen helpen en tevreden stellen geeft mij veel voldoening. Het grote voordeel van werken bij een makelaar is dat je niet gebonden bent aan 1 bepaalde tak. Zo behandel ik alle variaverzekeringen en dit zowel van particulieren, zelfstandigen als KMO s. Ik leer nog steeds nieuwe dingen bij en het is zeker de bedoeling om mijn kennis en takenpakket binnen het kantoor nog uit te breiden. Ondermeer pensioen- en andere levensverzekeringen staan nog op de lijst. Buiten werken maak ik ook regelmatig tijd vrij om leuke dingen te doen met vrienden en familie. Na een drukke werkdag kan ik ervan genieten mijn loopschoenen aan te trekken, dit is voor mij de ideale manier om te ontspannen. Mijn 3 jaar les volgen in Mechelen waren zeer leerrijk, maar wat me het meeste is bijgebleven zijn uiteraard de leuke medestudenten en de New York-reis waarmee we onze 3 jaar studeren hebben afgesloten.

8 Pagina 8 Nieuwsbrief bedrijfsmanagement Page 8 April April Ondernemende oudstudenten Anthony JUAN Anthony's doel is franchisers aan te trekken om zo veel mogelijk winkels in België en Nederland te openen en deze mensen te helpen hun winkel zo succesvol mogelijk te maken. De weinige tijd die hem overblijft spendeert hij graag met zijn vrienden en hij gaat regelmatig zwemmen en tennissen. Voor onze studenten legt hij de nadruk op het belang van een uitgebreide talenkennis en een diepgaande boekhoudkundige kennis. De drie jaren op de hogeschool lieten hem goede herinneringen na, zowel van de docenten als de medestudenten en de stage bood hem een uitstekende gelegenheid om de theorie aan de realiteit te toetsen. Anthony Juan is afkomstig uit Bonheiden maar heeft Spaanse roots. Hij studeerde af in 2011 in de opleiding Bedrijfsmanagement Afstudeerrichting Marketing. Enkele maanden na het behalen van zijn einddiploma vertrok Anthony naar de Costa Brava in Spanje om daar werk te zoeken. Dank zij het feit dat hij verschillende talen spreekt, werd hij onmiddellijk aangenomen voor de receptie in een 5-sterren hotel aan de kust te S Agaro. Daarna werkte hij twee jaar voor het grootste immobiliënagentschap in Playa de Aro. Gedurende het bezoek aan een franchising beurs in Barcelona werd Anthony aangetrokken door het concept van EQUIVALENZA, de Spaanse parfumspecialist, die ecologische hoge kwaliteitsparfum, georganiseerd per geurfamilie aan lowcost prijzen produceert. In november 2013 opende hij een Equivalenza winkel in Girona. In drie jaar tijd werden er meer dan 700 winkels geopend in 35 Europese landen. Dit enorme succes van Equivalenza spoorde Anthony aan om de delegatie voor België en Nederland aan te vragen. Samen met nicht Nina Van Essche lanceerde hij het concept in België en Nederland. Ze kozen Mechelen als uitvalsbasis en openden in november 2014 de pilootwinkel in Mechelen, Bruul 9. Ondertussen is er ook een winkel in Wavre en zal er in de lente nog een winkel in Kortrijk en Utrecht geopend worden.

9 April 2015 Pagina 9 Bart Van Camp is afkomstig uit Keerbergen en studeerde af in 2008 in de studierichting Bedrijfsmanagement - financiën en verzekeringswezen. Hij is sinds maart 2014 bestuurder binnen de naamloze vennootschap Gysemans & Pieters & Partners. Deze vennootschap is actief als makelaar in verzekeringen en AXA bankagent. Na zijn hogeschool studie kon Bart bij elke grootbank beginnen, maar heeft hij er bewust voor gekozen om dat niet te doen, omwille van zijn negatieve ervaringen tijdens zijn stage bij een van deze grootbanken. De manier waarop ze bij een grootbank producten aan de man brengen was niet aan hem besteed. De verwachtingen en doelstellingen liggen zeer hoog bij de grootbanken en hij had het gevoel dat niet het belang van de klant primeerde maar wel de eigen winstmarges. Door deze manier van financiële producten verkopen zou hij slapeloze nachten tegemoet gaan. Na het behalen van zijn diploma nam hij eerst een uitgebreide vakantie en rustig de tijd om te solliciteren. Hij hechtte er namelijk belang aan dat niet alleen het bedrijf waar hij solliciteerde enthousiast was over zijn kandidatuur, maar dat hij ook zichzelf op zijn plaats voelde binnen het bedrijf. Na de negatieve ervaringen op zijn stage, kwam hij eind 2008 terecht bij Lidl, in de functie van filiaalmanager. Deze ervaring leerde hem een gans team te sturen, goed te plannen, hard/ efficiënt werken en commercieel te denken. Na een jaar te werken voor Lidl, kreeg Bart heimwee naar de financiële sector en had hij de ambitie om de carrièrekansen die zijn bachelor diploma en deze eerste werkervaring hem boden, verder te benutten. Bart kwam terecht bij de beroepsfederatie voor verzekeringsmakelaars. Als financieel en commercieel medewerker was hij verantwoordelijk voor de boekhouding en de ledenwerving. Hij bezocht zeer uiteenlopende verzekeringskantoren en kreeg de verzekeringsmicrobe te pakken. Hij maakte begin 2013 de overstap van FVF naar een klein makelaarskantoor. Hier leerde Bart de eerste knepen van het vak als verzekeringsmakelaar. Al gauw ondervond hij dat de kleine organisatiestructuur van dit kantoor niet overeenstemde met de ambities die hij koesterde. Bart kwam opnieuw in contact met Dirk Gysemans, bestuurder binnen FVF en zaakvoerder van Gysemans & Pieters & Bart VAN CAMP Partners. Na een gezellige babbel op café en een aantal afspraken op een bierkaartje, kwam er een leuke samenwerking tot stand. In maart 2014 begon Bart als zelfstandig verzekeringsmakelaar bij Gysemans & Pieters & Partners te Aarschot. Bart geeft binnen zijn huidige functie zowel particulieren als zelfstandigen en KMO s advies omtrent hun verzekeringsportefeuille. Wat voor hem belangrijk is binnen deze job is dat hij er gerust van kan zijn dat zijn klanten correct verzekerd zijn (zowel qua premie als qua voorwaarden). Wat hij ook een voordeel vindt aan zijn job is de vrijheid, zo kiest hij zelf wanneer hij afspraken maakt op kantoor of bij klanten thuis. Bovendien wordt er niet gewerkt met targets of doelstellingen, alles gebeurt in het belang van de klant die goed beschermd moet zijn bij een tegenslag, ongeval of ernstige schade. Momenteel zijn binnen de nv Gysemans een tiental medewerkers actief. Het kantoor is pas verhuisd naar een nieuw locatie, gelegen in het industriepark te Aarschot. Een ambitieus makelaarskantoor en AXA bankagentschap dat graag meewerkt aan een bedrijfsbezoek voor enkele studenten van Thomas More. Als Bart luidop mag dromen hoopt hij om de laatste tien jaar van zijn carrière zijn opgebouwde kennis en ervaringen te mogen overdragen aan hogeschoolstudenten. De leukste lessen aan de hogeschool, waren namelijk de lessen van de docenten die zelf jarenlang actief waren geweest in de privésector. Als afsluiter geeft Bart jullie nog graag de volgende tips mee Eerst en vooral is het belangrijk om een job uit te oefenen waarin je jezelf goed voelt, waarin je jezelf kan zijn en jezelf verder kan ontplooien. Neem de tijd om deze job te vinden en durf te veranderen van job indien nodig. Daarnaast is het goed om ambitieus te zijn en in je eigen capaciteiten te geloven. Kortom: denk out of the box en zwem tegen de stroom in!

10 Pagina 10 Nieuwsbrief Bedrijfsmanagement VLAANDEREN HEEFT NOOD AAN GEKWALIFICEERDE EN COMPETENTE WERKNEMERS IN DE LOGISTIEKE SECTOR Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport, benadrukt het belang van luchtvrachtvervoer voor België: Brussels Airport investeert veel in alle modi van luchtvrachtvervoer volvracht, vracht aan boord van passagiersvluchten en express diensten. Met deze significante investering versterken we de positie van België als logistieke draaischrijf in Europa. Het is ook positief voor de toegevoegde waarde op de handelsbalans voor ons land. Maar vooral ook: cargo creëert jobs. Elke 100 ton vracht op Brucargo levert 1 job op. Momenteel zijn er ongeveer jobs op Brucargo. Dit jaar verwachten we daar nog eens 400 tot 500 jobs te kunnen bij doen. We lazen op 2 februari 2015 in een persbericht dat DHL, wereldwijd marktleider in internationale koerierdiensten, fors uitbreidt op Brussels Airport en investeert in de bouw van een nieuwe, ultramoderne hub met een totale oppervlakte van m². De geplande hub bestaat uit een nieuw, ultramodern sorteercentrum van m² en een modern kantoorcomplex van m². Hiermee wordt de rol van Brussel binnen het Europese netwerk van DHL wordt versterkt. De investering bedraagt 114 miljoen euro. DHL zal ook zijn ecologische voetafdruk verminderen door het gebruik van nieuwe en efficiëntere sorteertechnologieën, verbeterde isolatie, een nieuw wagenpark dat op aardgas rijdt, een zonnepanelenpark, milieuvriendelijke verlichting, enzovoort. Al deze maatregelen zijn in lijn met DHL s GoGreen programma. Voor de Brusselse hub betekent dit een extra besparing van 768 ton CO² per jaar gebaseerd op de Vlarem2-normen. De capaciteit verdrievoudigt: van tot verzendingen per uur. Door deze uitbreiding zullen er tegen 2020 vierhonderd jobs bijkomen, tweehonderd direct en tweehonderd indirect. Vandaag werken er al mensen. Over het hele land stelt DHL zelfs meer dan mensen tewerk. Vanuit het nieuwe knooppunt zullen er 18 intra-europese bestemmingen worden aangevlogen, net als enkele intercontinentale bestemmingen in Amerika, China en Afrika. Het wereldwijde DHL Express netwerk beschikt vandaag over 250 vliegtuigen waarmee het meer dan 220 landen en gebieden bedient, vanuit meer dan 500 luchthavens en 22 key hubs en toegangspoorten wereldwijd. DHL Express is de marktleider in tijdskritieke internationale verzendbehoeften (time definite international services) op de Europese markt en tekende een omzetgroei op van ongeveer 5% tussen 2011 en 2013.Volgens Koen Gouweloose, managing director van DHL Aviation, zal dit niet leiden tot een uitbreiding van de nachtvluchten. "We zullen binnen het wettelijk kader van maximaal nachtvluchten per jaar blijven. Mogelijk zal er wel overdag meer worden gevlogen", zegt hij. De uitbreiding is vooral een troef voor het intercontinentale verkeer. De uitbreiding en modernisering zal ook toelaten om naar bepaalde bestemmingen iets vroeger te vertrekken, of met grotere toestellen te bedienen. Die zullen moderner en dus milieu- en geluidsvriendelijker zijn. Daarnaast organiseert DHL ook 64 rechtstreekse verbindingen over de weg. De huidige hub dateerde al van Zaventem was tot april 2008 het Europese knooppunt van DHL, maar toen verhuisde dat naar het Duitse Leipzig. Die beslissing zorgde destijds voor heel wat heisa. Maar Brussel bleef belangrijk in het netwerk van het koeriersbedrijf. Zo kende de activiteit de voorbije vijf jaar een groei van minstens 10 procent en zit het huidige sorteercentrum bijna aan zijn maximumcapaciteit. Bovendien verwacht DHL nog een verdere groei van de internationale expressverzendingen. Meer mogelijkheden vanuit de hub in Brussel en het netwerk van servicecenters doorheen het land, betekent meer exportfaciliteiten voor de KMO s en dus voor de klanten een grotere flexibiliteit, een latere pick-up tijd en een verbeterde service. De uitbreiding speelt ook in op de stijgende vraag naar internationale e- commerce.

11 April 2015 Pagina 11 PASSIE VOOR DIERENVERVOER : INTERVIEW MET TIM VAN PRAET We vroegen aan Tim Van Praet, afkomstig uit Merchtem, afgestudeerd in 1998 aan de opleiding Bedrijfsmanagement afstudeerrichting Logistiek en reeds vele jurylid bij de eindwerkverdediging om zijn jobervaringen met ons te delen. Hij werkt reeds meer dan 18 jaar op Brucargo bij a.hartrodt Belgium Airfreight NV, een bedrijf dat zich voornamelijk concentreert op het verschepen van diverse goederen via de zee-en luchtvaart. Het transport van dieren bestaat voornamelijk uit een goede voorbereiding. Daarna is er natuurlijk het transport zelf. Onze dagen zijn voornamelijk gevuld met opzoekingswerk aangaande allerlei wetgeving. Je kan toch makkelijk stellen dat onze job 2/3 voorbereiding in beslag neemt. Het gedrag van het dier op zich, elk dier vereist een afzonderlijke aanpak. Nationale en Internationale wetgeving, douanewetgeving, niet alle landen hebben dezelfde aanpak of mening als het om dierentransprot gaat. Keuze van het vervoersmateriaal, je kan je best voorstellen dat bvb. pinguïns niet op dezelfde manier of onder dezelfde omstandigheden kunnen vervoerd worden als bvb. olifanten. Allerlei vergunningen, zeker als het om bedreigde diersoorten gaat Vervoersomstandigheden zoals bvb weersomstandigheden, keuze dag of dag of nachttransport, vluchttijden etc Heb je vaste werkuren? Hij begon er zijn carrière als exportbediende om dan uiteindelijk in 2008 een positie als Branch Manager in te nemen. In 2013 besliste de heer Van Praet echter om van zijn passie zijn beroep te maken door zijn functie neer te leggen en zich volledig op het vervoer van dieren te gaan concentreren in de functie van Live Animals & Security Manager. Verschillende andere oud-studenten Logistiek werken intussen op het bedrijf. Elk jaar lopen we er heel wat studenten stage die achteraf in het bedrijf tewerkgesteld worden. Heb je je nog bijgeschoold? Onze sector vereist een bepaalde bijscholing aangezien we opereren in een Internationaal landschap waar regels en wetten op regelmatige basis worden aangepast of bijgeschaafd. Zeker bij het vervoer van dieren is een constante bijscholing een noodzaak aangezien meer en meer landen een striktere wetgeving opvoeren om hun fauna en flora te beschermen. Hoe verloopt een werkdag? Waarop moet je letten bij het transport van levende dieren? Om eerlijk te zijn weet je wel steeds wanneer de werkdag aanvangt, maar je weet nooit echt wanneer de werkdag ten einde zal zijn. Zeker bij het vervoer van dieren, in tegenstelling tot materiële vracht, kan je moeilijk een probleem laten wachten tot de volgende ochtend. We zijn dagdagelijks bezig met het vervoer van levende have en dan ben je verplicht om alles op het moment zelf in goede banen te laten verlopen. Dat maakt deze job net zo interessant, het is niet echt de 9 to 5 job maar de waardering en het feit dat je met dieren kan werken maakt dat allemaal goed. Welke is de moeilijkste uitdaging die jullie ooit hebben gerealiseerd? Ondervind je soms moeilijkheden bij het transport? Er is 1 bepaald transport waar we uiteindelijk 6 maanden werk aan hebben gehad. Het ging om 3 witte walvissen (Beluga s) en 2 walrussen waarvoor we een volledig vliegtuig hebben afgehuurd (charter). Zowel de routing (Rusland Zuid- Korea), als de behandeling van de dieren op zich was een enorme uitdaging. Het feit dat je met water wordt geconfronteerd (vliegtuigen en water zijn niet echt een goede combinatie) maakte de operatie heel wat moeilijker. Voor dergelijke partijen is een gedetailleerd draaiboek, met het verloop van de zending, echt wel een noodzaak. Het ging echter zo ver dat we

12 Pagina 12 Nieuwsbrief Bedrijfsmanagement instructies dienden te geven aan de boordcommandant onder welke omstandigheden hij het vliegtuig moest laten opstijgen en landen en dit was dan zowel in het belang van de dieren als voor de veiligheid van het toestel en het personeel. Wat vind je het leukst aan je job? Wat de job zo interessant maakt is het Internationaal gebeuren, het feit dat je met beschermede diersoorten werkt (je krijgt niet elke dag bvb een sneeuwluipaard vanop 15cm afstand te zien), de afwisseling maar de meest motiverende factor is nog steeds de dankbaarheid van klanten (voornamelijk dierentuinen) als je een transport tot een goed eind hebt gebracht. Je kan het je haast niet voorstellen maar die mensen zijn je uiteindelijk eeuwig dankbaar en dan schept een band voor het leven. Is er in de dierentransportsector concurrentie? Er is wel concurrentie maar die is zeer beperkt. Uiteindelijk is onze bepaalde niche markt een plezier om in te werken. Je werkt met personen/organisaties die onze expertise weten te waarderen, je werkt voornamelijk met vooropgestelde financiële kostenramingen (ofwel past de kostprijs van een transport in een budget ofwel niet) dus weinig gekibbel over de transportkosten en je moet het verschil maken met de service dat je kan aanbieden. De service (zowel materiële mogelijkheden als persoonlijke service) kan je zover drijven als je zelf wilt. Onze wereld kan je makkelijk samenvatten door te stellen dat je niet met firma s werkt maar eerder met personen en dan is een enorm verschil, hoe je die personen aanpakt en behandelt speelt een enorme rol bij het binnenhalen van opdrachten. Zijn er beroepscompetenties (die je op school en die je helpen bij het uitoefenen van je job? Wat vind je dat zeker aan bod moet komen in de afstudeerrichting Logistiek? Mijn opleiding bij Thomas More voor een degelijke basis gezorgd en dit op verschillende vlakken; aardrijskunde, basiskennis logistieke termen maar vooral het talenpakket heeft me enorm vooruit geholpen. Het enige waar ik steeds blijf op hameren bij dergelijke opleiding is het praktijkgedeelte. De stages zijn een onmisbare schakel in jullie leerproces. Probeer jullie studenten echter een voorsmaakje te geven van de verschil- lende richtingen die jullie studenten uitkunnen in de logistieke sector. Dit kan je makkelijk inplannen door geregeld field trips te organiseren zodat studenten achteraf beter kunnen inschatten welke richting ze binnen de logistieke sector willen uitgaan. Dat is het enige wat ik destijds wat miste en dan bestaat de kans dat je op het einde van je studies misschien de verkeerde keuze maakt. Laat de studenten proeven van zowel het distributiegebeuren, wegvervoer, zeevracht, luchtvracht, etc. uiteindelijk moet je je later goed voelen bij de job dat je je leven lang zal uitoefenen en daar speelt de Hogeschool een belangrijke rol bij. Heb je nog tijd voor andere dingen? Mijn job neemt enorm veel tijd in beslag. De resterende tijd gaat volledig naar m n vrouw en kinderen. Vooral tijdens de weekends probeer ik er te zijn voor m n kinderen door actief betrokken te zijn bij hun hobby s. Zelf probeer ik nog wat te lezen maar daar stopt het dan. Uiteindelijk is een goede verstandhouding met je familie van zeer groot belang en ik heb het geluk dat mij de vrijheid wordt geschonken om mij volledig te kunnen inleven in m n job. Het werken met dieren heeft dan ook zo zijn voordelen en het is dan ook niet moeilijk om mijn familie te betrekken bij mijn job, zeker de kinderen vinden het fantastisch als papa eens wat achter de schermen kan regelen Wat is je bijgebleven uit je studietijd? Aan bepaalde leerkrachten heb je steeds een speciale herinnering maar ik ga zeker geen namen noemen. Spijtig dat de reis naar New York niet is doorgegaan, dat zou zeker een onvergetelijke ervaring zijn geweest maar de andere activisten in en rond Mechelen hebben dat ruimschoots goedgemaakt. Het enige dat ik de studenten kan meegeven is. verknoei je jaren tijdens je studies niet. Probeer zoveel mogelijk te ontdekken met het doel om later de job van je dromen te kunnen uitoefenen. Dan zal je veel aangenamer door het leven gaan en dan hoef je je niet steeds de vraag te stellen waar het vroeger verkeerd is gegaan. Ik ben ook jong geweest en het studeren viel me ook niet steeds makkelijk maar uiteindelijk streef je een doel na waar je later alleen maar de vruchten van zal plukken. De rest volgt vanzelf

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE

EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE EEN BLIK OP FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN BRUGGE Brugge VOORWOORD Beste student, Je bent jong en wil wat? Dan is dit voor jou. Zijn verzekeringen in? Zeker weten! Waarom? Luister even naar me... De verzekeringsstudies

Nadere informatie

BEDRIJFSMANAGEMENT BACHELOR IN HET BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY-FISCALITEIT FINANCIE EN VERZEKERINGSWEZEN LOGISTIEK MANAGEMENT MARKETING

BEDRIJFSMANAGEMENT BACHELOR IN HET BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY-FISCALITEIT FINANCIE EN VERZEKERINGSWEZEN LOGISTIEK MANAGEMENT MARKETING BEDRIJFSMANAGEMENT BACHELOR IN HET BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY-FISCALITEIT FINANCIE EN VERZEKERINGSWEZEN LOGISTIEK MANAGEMENT MARKETING DIGITAL MARKETING / ENTERTAINMENT MARKETING* / INTERNATIONAL MARKETING

Nadere informatie

BEDRIJFSMANAGEMENT BACHELOR IN HET BEDRIJFSMANAGEMENT

BEDRIJFSMANAGEMENT BACHELOR IN HET BEDRIJFSMANAGEMENT BEDRIJFSMANAGEMENT BACHELOR IN HET BEDRIJFSMANAGEMENT ACCOUNTANCY-FISCALITEIT FINANCIE-EN VERZEKERINGSWEZEN LOGISTIEK MANAGEMENT MARKETING: DIGITAL MARKETING ENTERTAINMENT MARKETING INTERNATIONAL MARKETING

Nadere informatie

Bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit financie- en verzekeringswezen logistiek management marketing. Bachelor Brugge

Bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit financie- en verzekeringswezen logistiek management marketing. Bachelor Brugge Bedrijfsmanagement accountancy-fiscaliteit financie- en verzekeringswezen logistiek management marketing Bachelor Brugge 1 Waarom kiezen voor Bedrijfsmanagement? Het bedrijfsleven is op zoek naar creatieve,

Nadere informatie

magazine Talent herkennen is van cruciaal belang! Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] we link economic thinking

magazine Talent herkennen is van cruciaal belang! Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] we link economic thinking Het magazine van de vereniging oud studenten economie Universiteit Gent we link economic thinking ------- Maart Juni 2014 ------ N 1 ------------- Alumni van het jaar InSites Consulting [ 4 7 ] VOSEKO

Nadere informatie

IMBIT MAGAZINE 2011-2012 PAGINA 2. Innovation meets business and IT

IMBIT MAGAZINE 2011-2012 PAGINA 2. Innovation meets business and IT PAGINA 1 IMBIT MAGAZINE 2011-2012 IMBIT MAGAZINE 2011-2012 PAGINA 2 Innovation meets business and IT INHOUDSOPGAVE VOORWOORD: Breugelmans Gerd... 7 Martens Rudy... 4 DEPARTEMENT BELEIDSINFORMATICA: Oorts

Nadere informatie

Jong Geweld. Werkvolk werven op het web. Feiten & fabels volgens jonge werknemers

Jong Geweld. Werkvolk werven op het web. Feiten & fabels volgens jonge werknemers Jong Geweld Jongeren over jongeren voor werkgevers Werkvolk werven op het web Feiten & fabels volgens jonge werknemers Pedagoog Bert Smits "Een jongere vraagt zich elke dag af of hij zinvol bezig is" Jong

Nadere informatie

Innovation meets business & IT.

Innovation meets business & IT. Innovation meets business & IT. INHOUD:...3 Voorwoord - Tinne Van den Broeck...4 Bachelorproef - Gerd Breugelmans...6 Orientation game - Jeroen Reinenbergh...8 Computer audit - Annick De Bruyn...10 VKW

Nadere informatie

This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com. Woord vooraf

This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com. Woord vooraf Woord vooraf Toen ik drie jaar geleden met mijn opleiding startte, leek het eindwerk mijn uiteindelijke doel. Vandaag is het zover! Dit eindwerk vorm het sluitstuk binnen mijn opleiding als Maatschappelijk

Nadere informatie

Versie oktober 2014 PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR CONSULTANTS DIE EEN EXIT OVERWEGEN

Versie oktober 2014 PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR CONSULTANTS DIE EEN EXIT OVERWEGEN Versie oktober 2014 PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR CONSULTANTS DIE EEN EXIT OVERWEGEN AUKE BIJNSDORP (1976) In 2003 heb ik mijn exit uit consulting gemaakt. Vanuit Roland Berger Strategy Consultants maakte

Nadere informatie

Great place to Work. In gesprek met

Great place to Work. In gesprek met In gesprek met Liza Hofland, Coca-Cola Enterprises Niels Bos, HILTI Nederland Harjan Dijkema & Sabine Beute, Solviteers Jacqueline de Block, Business School for Sales Priscilla van de Pol, KPN Wesley Brouwer

Nadere informatie

WORDEN DIT IS HET SOORT KLUSSEN WAAR JE HET VOOR DOET ALS ACCOUNTANT DE HERSTART VAN EEN VAN NEDERLANDS BEROEMDSTE BOEKWINKELS ACCOUNTANT

WORDEN DIT IS HET SOORT KLUSSEN WAAR JE HET VOOR DOET ALS ACCOUNTANT DE HERSTART VAN EEN VAN NEDERLANDS BEROEMDSTE BOEKWINKELS ACCOUNTANT ACCOUNTANT WORDEN 2014-2015 magazine over accountancy DIT IS HET SOORT KLUSSEN WAAR JE HET VOOR DOET ALS ACCOUNTANT DE HERSTART VAN EEN VAN NEDERLANDS BEROEMDSTE BOEKWINKELS RA AnneMartine deelt een dag

Nadere informatie

Hier is alweer de tweede MER Nieuwsbrief.

Hier is alweer de tweede MER Nieuwsbrief. M(e)ER weten 05/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. Verhuizen naar de Big city inleiding MER goes International! Studeren in

Nadere informatie

4TIPS VOOR VROUWEN ÉN MANNEN DIE MEER WILLEN

4TIPS VOOR VROUWEN ÉN MANNEN DIE MEER WILLEN DEZE BIJLAGE WORDT GEPUBLICEERD DOOR MEDIAPLANET EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE Levenslang leren Geef je carrière een nieuwe wending Je eigen zaak Zelfstandig, en daar geniet

Nadere informatie

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009 M(e)ER weten 11/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. inleiding Studiereis naar Istanbul 2009 Ontwerp je eigen droomstage p.4 Excelleren?!

Nadere informatie

Connect. Deventer: One Safe Site. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 9 Februari 2011 #01

Connect. Deventer: One Safe Site. Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl. Jaargang 9 Februari 2011 #01 Connect Connect online: http://one.akzonobel.intra/country/nl Jaargang 9 Februari 2011 #01 Deventer: One Safe Site Connect #01 Februari 2011 pagina 2 In deze Connect Elke productielocatie heeft veiligheid

Nadere informatie

Word de beste versie van jezelf. Infobrochure Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 2011 2012. KHLim-infodagen 2011. KHLim-al-even-mee-dag

Word de beste versie van jezelf. Infobrochure Handelswetenschappen en Bedrijfskunde 2011 2012. KHLim-infodagen 2011. KHLim-al-even-mee-dag KHLim-infodagen 2011 Zaterdag 26 feb.: 10 u. 13 u. Zaterdag 7 mei: 14 u. 17 u. Zaterdag 25 juni: 10 u. 13 u. Zaterdag 10 sept.: 10 u. 13 u. KHLim-al-even-mee-dag Openlesdag woensdag 11 mei: 13.30 u. 16.00

Nadere informatie

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement The manager in me Inhoudsopgave pagina 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement 2. Toepassing van de methodiek Opzet/trainingsonderdelen

Nadere informatie

BUSINESS ANGELS ondersteunen uw groei. Getuigenissen van ondernemende groeiers en hun Business Angels

BUSINESS ANGELS ondersteunen uw groei. Getuigenissen van ondernemende groeiers en hun Business Angels BUSINESS ANGELS ondersteunen uw groei Getuigenissen van ondernemende groeiers en hun Business Angels Inhoud 004 VOORWOORD Kris Peeters Minister-president van de Vlaamse regering Vlaams minister van Economie

Nadere informatie

theo verovert het hart van de wereld met zotte brillen

theo verovert het hart van de wereld met zotte brillen Magazine voor internationaal ondernemen September 2012 nr. 45 Magazine van Flanders Investment & Trade, Afgiftekantoor Gent X, BC21170 Gaucheretstraat 90, 1030 BRUSSEL tel. 02 504 87 11 fax 02 504 88 99

Nadere informatie

DOSSIERS Nieuwe e-commerce cijfers Gepersonaliseerde producten Kwaliteitslabels in België Last mile levering van pakjes

DOSSIERS Nieuwe e-commerce cijfers Gepersonaliseerde producten Kwaliteitslabels in België Last mile levering van pakjes INSPIRATIE VOOR DE ONLINE ONDERNEMER Met getuigenissen van online ondernemers JAARGANG 2 - NUMMER 3 - NAJAAR 2014 DIT MAGAZINE IS EEN REALISATIE VAN INDIE GROUP WWW.ECOMMERCEXPO.BE TIPS & TRICKS Boekentips

Nadere informatie

Werk voor je toekomst!

Werk voor je toekomst! Bedrijvendagen 2015 Universiteit Twente 17 februari - 26 maart Werk voor je toekomst! www.bedrijvendagentwente.nl Bedrijvendagen 2015 Universiteit Twente Colofon Dit is een uitgave van de Stichting Bedrijvendagen

Nadere informatie

Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten

Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Internationaal ondernemen Verover nieuwe buitenlandse markten Voorwoord Leendert-Jan Visser Willem Prinsen 3 4 Directeur MKB-Nederland Managing

Nadere informatie

M(e)ER weten 06/12. MER Wereldopleiding. In deze nieuwsbrief o.a. p.3. p.6. p.15. p.20. p.22. p.28. inleiding. Internationale ambities? Ga ervoor!

M(e)ER weten 06/12. MER Wereldopleiding. In deze nieuwsbrief o.a. p.3. p.6. p.15. p.20. p.22. p.28. inleiding. Internationale ambities? Ga ervoor! M(e)ER weten 06/12 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. Internationale ambities? Ga ervoor! inleiding MER Wereldopleiding p.3 Rick

Nadere informatie

Eindverslag stage Droomgroep.nl

Eindverslag stage Droomgroep.nl HOGESCHOOL PXL DEPARTEMENT MEDIA AND TOURISM Eindverslag stage Droomgroep.nl Thomas CRAENEN Professionele Bachelor Communicatiemanagement Afstudeerrichting Commerciële Communicatie Afstudeerrichting Public

Nadere informatie

TEST ENGINEERS PASSWERK

TEST ENGINEERS PASSWERK In deze brochure hebben we aan aantal interviews met onze test engineers verzameld die in de voorbije periode werden afgenomen. Ze geven een goed beeld van het profiel van onze medewerkers die ingezet

Nadere informatie

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen

Starten. als zelfstandige LV Z. Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Starten als zelfstandige Alles wat je moet weten om je eigen zaak te beginnen Jonge ondernemers delen hun ervaringen in deze startersgids aangeboden door LV Z Liberaal Verbond voor Zelfstandigen Vrij Ondernemen

Nadere informatie

Toegepaste economische wetenschappen

Toegepaste economische wetenschappen Toegepaste economische wetenschappen Bachelor en master toegepaste economische wetenschappen handelsingenieur handelsingenieur in de beleidsinformatica Bachelor en master toegepaste economische wetenschappen

Nadere informatie

Voor mensen met ambitie

Voor mensen met ambitie Voor mensen met ambitie start eerste werkdag, Wat trek je aan? PAGina 14 Vier starters over hun mooiste baan Frisse blik, goed of juist niet? Trainee or not trainee Alles wat je wilt weten over assessments

Nadere informatie

Noorda, voorzitter van de VSNU, aankijkt tegen Eerst de Klas, en hoe scholen en bedrijven het programma ervaren.

Noorda, voorzitter van de VSNU, aankijkt tegen Eerst de Klas, en hoe scholen en bedrijven het programma ervaren. Width shield: 20 mm Overlap: 0,05 mm Dit is een uitgave van Eerst de Klas December 2010 EERST DE klas Verderop in deze krant: 2 3 Stimulans voor onderwijs. Terugblik op het eerste jaar met Els Pelzer.

Nadere informatie