Handboek. Stedelijke Adviesgroep. Stadadviseert. Versie 1 Maart 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handboek. Stedelijke Adviesgroep. Stadadviseert. Versie 1 Maart 2019"

Transcriptie

1 Handboek Stedelijke Adviesgroep Stadadviseert Versie 1 Maart 2019

2 Algemene informatie Stadadviseert is een stedelijk adviesnetwerk voor stedelijke thema s dat een brede groep inwoners met verschillende achtergronden en kwaliteiten een stem geeft bij de beleidsvorming en uitvoering in de gemeente Groningen. Stadadviseert bestaat uit de Stedelijke Adviesgroep, de Expertisepoule en het Ontwikkelteam. De expertisepoule bestaat uit Groninger organisaties die actief zijn in het sociaal domein. Het Ontwikkelteam bestaat uit drie beleidsmedewerkers, de twee coördinatoren en vier leden van de Stedelijke Adviesgroep. De Stedelijke Adviesgroep bestaat uit 50 inwoners (de deelnemers) uit de gemeente Groningen, die in projectgroepen werken aan een gevraagd of ongevraagd advies. Dit advies gaat over onderwerpen op het gebied van het sociaal domein, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Jeugdwet en de Participatiewet. Waarom een handboek? Dit Handboek geeft de projectgroepen een kader waarbinnen gehandeld wordt. Naast achtergrondinformatie worden ook handige hulpmiddelen aangeboden. Het Handboek moet gezien worden als een levend document: er kan informatie aan worden toegevoegd of gewijzigd. Het moet ook gezien worden als een soort naslagwerk; niet alleen bedoeld voor de huidige deelnemers van de Stedelijke Adviesgroep, maar ook voor de toekomstige deelnemers. Het Handboek is bedoeld voor intern gebruik, d.w.z. voor de deelnemers van de Stedelijke Adviesgroep. Het Handboek is in beginsel alleen digitaal beschikbaar, maar kan op verzoek ook in papieren versie worden verstrekt. De digitale versie is toegankelijk voor alle deelnemers.

3 Hoe werkt een projectgroep? Een projectgroep is een tijdelijke groep die bestaat uit enkele deelnemers van de Stedelijke Adviesgroep. De projectgroep wordt aanleiding van een gevraagd of ongevraagd advies in het leven geroepen. Dit gebeurt op initiatief van de coördinator. Bijvoorbeeld Armoedebeleid, WIJ Groningen of ondersteuning chronisch zieken. Daarnaast kunnen er projectgroepen worden gevormd die zich met andere onderwerpen bezig houden dan die op het gebied van het sociaal domein. Te denken valt aan kennisontwikkeling van de deelnemers van de Stedelijke Adviesgroep en de ontwikkeling van de projectgroepen. Voorbeeld hiervan is hoe de Stedelijke Adviesgroep verder kan doorgroeien een onafhankelijk, proactief adviesorgaan voor de gemeente. Hierbij zijn de uitkomsten van het Evaluatierapport Dialogen over Stadadviseert van december 2017 gebruikt. Download het evaluatierapport via Wat doet een projectgroep? De projectgroep werkt in een kleine samenstelling aan kortdurende en afgebakende opdrachten. Elke opdracht heeft een duidelijk onderwerp, startpunt en vooraf afgesproken eindpunt, dat aansluit bij het beoogde doel en het gewenste resultaat. De projectgroep maakt daarbij gebruik van een projectplan. Download een voorbeeld van het projectplan via Rolverdeling deelnemers Binnen de projectgroep wordt bepaald wie de aandachtfunctionaris is. Hij fungeert als contactpersoon andere projectgroepen, beleidsambtenaren en deskundigen in de Expertisepoule. De projectgroep bepaalt zelf wie welke taken op zich neemt. Download de taakomschrijving aandachtfunctionaris via Informatie-uitwisseling Een projectgroep is verantwoordelijk voor het informeren van de andere projectgroepen en overige deelnemers die niet in een projectgroep zitten. elk overleg wordt een kort verslag met actiepunten opgesteld. Dit bevordert de onderlinge betrokkenheid en informatie-uitwisseling. De informatie wordt ook op het interne gedeelte van de website geplaatst, zodat nieuwe deelnemers zich een beeld kunnen vormen van wat al aan de orde is geweest.

4 Schema gevraagd advies Hoe verloopt een adviestraject? Voor het verloop van het (gevraagd of ongevraagd) adviestraject wordt gebruik gemaakt van een stroomschema, zoals hieronder is weergegeven. Hoe het advies is ingebed in de hele gemeentelijke besluitvorming, kunt u hier lezen. Hoe en door wie worden onderwerpen verzameld? Dit gebeurt op verschillende manieren. Het ontwikkelteam van Stadadviseert werkt samen met ambtenaren van Directie Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Groningen. Zij zorgen actief voor contact met programmaleiders, werkoverleggen, beleidsadviseurs om vraagstukken op te halen. De samenwerking met inwoners via burgerparticipatie in Stadadviseert (Stedelijke Adviesgroep) staat ook benoemd in de formats voor een opdracht, project start up, college- en raadsstukken. Dit zorgt Schema gevraagd advies voor alertheid bij de ambtenaren. De Lange Termijn Agenda van de gemeenteraad wordt door het ontwikkelteam in de gaten gehouden. Het collegeprogramma van het gemeentebestuur geeft de ambities van het gemeentebestuur weer. Dit geeft input voor sociale vraagstukken. Wie heeft het overzicht en houdt de vinger aan de pols? De betreffende beleidsadviseur, de aandachtfunctionaris en de coördinator werken gedurende het adviestraject nauw samen. Zij houden de vinger aan de pols. De andere leden van de projectgroep worden via de mail over de voortgang geïnformeerd. De leden van de Stedelijke Adviesgroep worden via de eigen nieuwsbrief en de brede bijeenkomsten over de voortgang op de hoogte gehouden. Deze communicatie en informatie is straks op de website van Stadadviseert te vinden. Een beleidsmedewerker zoekt contact met de Stedelijke Adviesgroep om voor het uitwerken van een vraagstuk/onderwerp samen te werken. Hij zet een vraag uit bij één van de coördinatoren. De coördinator stuurt een mail alle leden van de Stedelijke Adviesgroep en vraagt wie er aan dit adviestraject een bijdrage wil leveren. De coördinator verzamelt de aanmeldingen en bemiddelt bij het eerste gesprek tussen de aangemelde leden en de medewerker die aan de beleidsnota werkt. De beleidsadviseur is leidend en verantwoordelijk voor de inhoud, de voortgang, de communicatie, etc. Uit hun midden kiezen de aangemelde leden een aandachtfunctionaris, die de werkzaamheden afstemt en de bijeenkomsten leidt. De projectgroep bedenkt en organiseert een meedenkomgeving. Dit kan met behulp van organisaties uit de Expertisepoule. Samen met de beleidmedewerker wordt er gewerkt aan het adviestraject. De groep kan ook besluiten een eigen advies te schrijven en dit te sturen het College van burgemeester en wethouders.

5 Waardevolle links Schema ongevraagd advies Schema ongevraagd advies Deelnemers aan de Stedelijke Adviesgroep signaleren een onderwerp, thema, probleem, zorgpunt. Er wordt gekeken welke ambte bij dit onderwerp is betrokken en met hem wordt een afspraak gepland. Er wordt nagegaan of via de Stedelijke Adviesgroep meedenkkracht kan worden ingezet en/of invloed kan worden uitgeoefend. En zo ja, waar, wanneer en hoe. Het kan zijn dat er een samenwerking ontstaat met de ambte. Zie schema gevraagd advies. Het kan zijn dat de Stedelijke Adviesgroep een eigen traject uitstippelt met als resultaat een schriftelijk advies richting College van burgemeester en wethouders. Wie zit er in de Groningse gemeenteraad, welke commissies zijn er en wat wordt er tijdens de raadsvergaderingen besproken? Wat doet de gemeente en hoe is ze georganiseerd? Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Stadadviseert? informatie-over-politiek/de-gemeente/

6 SAMEN WIJZER STEDELIJKE ADVIESGROEP met meer ogen kijken sociaal beleid unaniem advies oplossingen & perspectieven opleggen overleggen werkgroep projectgroep brief schilderij WERKWIJZE Wij zijn een diverse en dynamische groep stadjers en vertegenwoordigen niet één belang, maar zijn wel belangstellend. Dit houdt in dat we samen met ons expertisepoule, netwerk, de ambtenaren en de politiek in gesprek gaan om tot werkbare oplossingen en nieuwe perspectieven te komen. De diversiteit in onze groep en de stad is zichtbaar in onze adviezen. Wij staan altijd open voor overleg, dat door middel van kritische en gerichte vragen wordt geleid. Wij geven advies wanneer dat wordt gevraagd én wij dat zelf van belang vinden (gevraagd of ongevraagd). Door helderheid te vragen en te geven over de verwachtingen ontstaat er ruimte voor overleg. Wij werken in groepen samen aan kortdurende opdrachten. Elke opdracht heeft een duidelijk onderwerp, startpunt en vooraf afgesproken eindpunt, dat aansluit bij het beoogde doel. De opdracht is vroegtijdig gekoppeld aan de invloedmomenten van de politiek. We hebben per onderwerp een aandachtsfunctionaris die de inhoudelijke informatie en de invloedmomenten aan de hand van diverse media en middelen in de gaten houdt. Wij gebruiken tekst en beelden passend bij het adviestraject. We maken slim actielijsten etc. Onze communicatie is bondig, informatief en vernieuwend. Wij halen zelf actief onze informatie op. PROFIEL Wij vormen met elkaar een groep, waarbinnen continuïteit en verbinding belangrijk is. Wij inspireren elkaar. Jij bent als lid nieuwsgierig, stelt de juiste vragen en denkt in creatieve oplossingen. Je hebt een open houding, een goed inlevingsvermogen en je kunt goed samenwerken. Je vindt het leuk om je te verdiepen in een bepaald onderwerp. Je hebt vertrouwen in de samenwerking tussen politiek, ambte en inwoner en beschikt daarnaast over een onderbouwde mening op het gebied van het sociale domein, zoals WMO en jeugd. Je bent actief betrokken en vormt met andere leden een groep van circa 50 personen. Tot slot ben je... maximaal 3 jaar verbonden aan de stedelijke adviesgroep; woonachtig in gemeente Groningen; namens een belangengroep of netwerk. STEDELIJKE ADVIESGROEP Een platform om mee te denken, praten en doen. Een uitnodiging aan bewoners van de stad om mee te denken, te praten en te adviseren over sociale thema s voor de stad. Een uitdaging voor de gemeente om bewoners te betrekken bij de vormgeving van het sociale beleid voor de stad. stadadviseert. Oktober 2017 Stadadviseert is een onafhankelijke manier van adviseren, die een beroep doet op inwoners van onze stad. Dit doen we met behulp van de stedelijke adviesgroep en de expertisepoule. De expertisepoule van Stadadviseert bestaat uit Groninger organisaties die actief zijn in het sociale domein.

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 De raad van de gemeente Ten Boer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 maart 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Bijlage 1: wetteksten met toelichting cliënten- en burgerparticipatie

Bijlage 1: wetteksten met toelichting cliënten- en burgerparticipatie In deze informatie-set vindt u voorbeelden van documenten en profielen die door Wmo Adviesraden zijn gebruikt in het Plan van aanpak bij de omvorming naar een brede Adviesraad Sociaal Domein of Participatieraad.

Nadere informatie

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN

VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN VERORDENING ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN De raad van de gemeente... overwegende dat er een verordening adviesraad sociaal domein moet komen, gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 derde

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening Burgertafel Sociaal Domein Zeewolde 2017.

vast te stellen de Verordening Burgertafel Sociaal Domein Zeewolde 2017. Documentnummer V206 De raad van de gemeente Zeewolde, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. ; gehoord de commissie Onderwijs en Welzijn d.d. 17 mei 2017; gelet op artikel 147 en 150

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 november 2016

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 november 2016 Verordening Adviesraad Sociaal Domein 2017 De raad van de gemeente Helmond Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 november 2016 Gelet op artikel 147 Gemeentewet, artikel 47 Participatiewet,

Nadere informatie

Informatienota voor de gemeenteraad

Informatienota voor de gemeenteraad Informatienota voor de gemeenteraad Datum 2 februari 2016 Behandelend ambtenaar P. Wieggers Team Sociaal Beleid Portefeuillehouder J.H.A.P. Sluiter/H.W.M. Witjes Registratienummer 16RDS00046 *16RDS00046*

Nadere informatie

Reglement Participatieraad sociaal domein gemeente Noordoostpolder

Reglement Participatieraad sociaal domein gemeente Noordoostpolder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordoostpolder Nr. 59064 12 april 2017 Reglement Participatieraad sociaal domein gemeente Noordoostpolder No. 462260/468021 Het college van burgemeester

Nadere informatie

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Platform Maatschappelijke Ondersteuning Jaarverslag 2012 Jaar van 'oprichting' Wij behartigen uw belangen zodat ook u mee kunt doen! Platform Maatschappelijke Ondersteuning Opgericht: 20 juni 2012 Adres:

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN 2017

ACTIVITEITENPLAN 2017 ACTIVITEITENPLAN 2017 Definitieve versie dd. 20-4-2017 Wmo-adviesraad/ Sociale Raad Dordrecht T: 078 617 69 82 E: wmo-adviesraaddordrecht@zorgbelang-zuidholland.nl W: wmo-adviesraaddordrecht.nl 1. Inleiding

Nadere informatie

Jaarverslag Rol PRZ binnen het sociale domein

Jaarverslag Rol PRZ binnen het sociale domein Jaarverslag 2017 De PRZ biedt, conform art. 11 van de Verordening Participatieraad Zevenaar, het jaarverslag 2017 aan het college van B&W aan. In dit jaarverslag komt aan de orde: 1. Rol PRZ binnen het

Nadere informatie

Jaarverslag Vastgesteld d.d. 24 mei mei 2019 auteur: C. Lusink Pagina 1 van 5

Jaarverslag Vastgesteld d.d. 24 mei mei 2019 auteur: C. Lusink Pagina 1 van 5 Jaarverslag 2018 Inhoud Inleiding Samenstelling Adviesraad Het Hogeland Doelstellingen, werkwijze Vergaderingen en overzicht besproken onderwerpen Bezoek congressen e.d. en contact met burgers / professionals

Nadere informatie

Verordening Sociale Adviesraad Waalwijk 2016

Verordening Sociale Adviesraad Waalwijk 2016 De raad van de gemeente Waalwijk; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 maart 2016; Gelet op de Gemeentewet, artikel 149 en gelet op de cliënten- en burgerparticipatie

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. BENU Apotheek De Meierij

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. BENU Apotheek De Meierij Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en BENU Apotheek De Meierij 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie

VOORZITTER. Algemeen profiel

VOORZITTER. Algemeen profiel Bijlage 1: Voorbeeld Profielschets voorzitter van de Participatieraad Met de nieuwe Participatieraad ontstaat één adviesorgaan dat zorgt voor integrale advisering vanuit de samenleving op het brede sociaal

Nadere informatie

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014

Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Zelfevaluatie Wmo-raden 2014 Deze evaluatie is gericht op het functioneren van de Wmo-raad tot nu toe: doen we de goede dingen? En doen we die dingen op de goede manier? Daarmee krijgt u zicht op het huidige

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Artikel 1 Begrippen 1. 3D s: de drie decentralisaties binnen het sociaal domein die leiden tot extra taken voor de gemeente per 1 januari

Nadere informatie

Beleidsregels Adviesraad voor het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden

Beleidsregels Adviesraad voor het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Beleidsregels Adviesraad voor het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden: gelet op artikel 27, 28 en 47 Participatiewet, artikel 2.10 Jeugdwet

Nadere informatie

Verordening burger- en cliëntparticipatie sociaal domein Delft

Verordening burger- en cliëntparticipatie sociaal domein Delft Verordening burger- en cliëntparticipatie sociaal domein Delft De Raad van de gemeente Delft, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 februari 2016, Gelet op: artikel 149 van de gemeentewet,

Nadere informatie

Verordening. Participatieraad Sociaal Domein. (WMO, Participatiewet en Jeugdwet)

Verordening. Participatieraad Sociaal Domein. (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Verordening Participatieraad Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Aalten 2015 Verordening Participatieraad Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Aalten 2015. Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN

Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Adviesraad Sociaal Domein ADVIESRAAD GILZE EN RIJEN Inleiding De Adviesraad Sociaal Domein is in de huidige opzet gestart sinds eind 2013. De wijze waarop voorheen de WMO raad was ingericht voldeed voor

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Brabant Zorg 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken van de uitvoering

Nadere informatie

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein We gaan doen wat nodig is. Niet meer, en niet minder. Geschreven door: Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Bianca Groenewegen Karen Sonneveld Marjolein

Nadere informatie

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten JUNI 2018 1 1 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Adviesraad Sociaal Domein Houten voor de jaren 2018-2021. Met dit plan is de

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen, Gemeenteblad van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2016 Nummer: 31 Uitgifte: 20 april 2016 Besluit van het college van burgemeester en wethouders d.d. 16 februari 2016, nr. I16.010417, tot vaststelling van

Nadere informatie

Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018

Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2018 van de Adviesraad Sociaal Domein Ede. In dit jaarverslag beschrijven

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie adviesraad sociaal domein Ede 2015.

Verordening cliëntenparticipatie adviesraad sociaal domein Ede 2015. De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 47 van de Participatiewet artikel 2.1.3, derde lid, van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; gelet op artikel 2.1.3 van de Wmo 2015; gelet op artikel 47 van de Participatiewet; BESLUIT: Vast

Nadere informatie

Apeldoorn: 15 maart 2010 Referentie: advies besluitvormingsprocessen Europese aanbestedingen.

Apeldoorn: 15 maart 2010 Referentie: advies besluitvormingsprocessen Europese aanbestedingen. Wmo-raad gemeente Apeldoorn. Secretariaat: Postbus 9033, 7300 ES APELDOORN 055-5802241, clientenraden@apeldoorn.nl Aan het college van B & W. cc.: contactambtenaar mevrouw F. Kruitbosch. Apeldoorn: 15

Nadere informatie

Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2017

Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2017 Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2017 Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2017 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2017 van de Adviesraad Sociaal Domein Ede. In dit jaarverslag beschrijven

Nadere informatie

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam

Werkplan Stichting Brede Raad Rotterdam Werkplan 2017 Stichting Brede Raad Rotterdam Rotterdam 26 mei 2016 Werkplan 2017, definitief, onderdeel subsidieaanvraag 2017, Stichting Brede Raad Rotterdam 1. Inhoud 2. Inleiding... 2 Leeswijzer... 2

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Nederweert 2015 De raad van de gemeente Nederweert, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 mei 2015; gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015

Raadsvergadering. Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 oktober 2014 14-101 Onderwerp Verordening jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 en Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Bunnik 2015 Aan de raad, Onderwerp

Nadere informatie

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad Bijlagen 015 17 november 015 nr. 41/8[Vul hier nr. in] reg.nr.intb-15-006 Bijlagen: -- Agendapunt: 1 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein 016 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD BRUMMEN

VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD BRUMMEN Verordening Maatschappelijke Advies Raad 2015 Brummen VERORDENING MAATSCHAPPELIJKE ADVIES RAAD 2015 BRUMMEN Verordening Maatschappelijke Advies Raad 2015 Brummen Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsomschrijving...

Nadere informatie

G1000 Eindhoven 2016

G1000 Eindhoven 2016 G1000 Eindhoven 2016 G1000 in 45 minuten Wat wilt u weten? Aanleiding in Eindhoven en andere steden Hoe gaat dat dan in zijn werk? Onze uitgangspunten Wie gaan er mee doen? Wat hebben we nodig? Welwillende

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet, Wmo en Jeugdwet gemeente Kampen Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Organisatie Organisatietype Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen

Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Initiatiefvoorstel klankbordgroepen Inleiding In Langedijk lopen momenteel een aantal grote, ingrijpende projecten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van door de gemeente ingestelde klankbordgroepen. Daarnaast

Nadere informatie

Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre. 24 mei 2016

Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre. 24 mei 2016 Communicatieplan 2016 Participatieraad Sociaal Beleid Waalre 24 mei 2016 Inhoudsopgave Positionering van de Participatieraad Doelstelling en orientatierichtingen van het Communicatieplan Doelgroepen voor

Nadere informatie

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM Vastgesteld: 19 juli 2007 VR2007/075 Inwerking: 01 augustus 2007 Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. de gemeente: Schiedam b. de raad: de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD

postbusŵgemëeñfeňoořdëľnveldľnl- uèťheenïe NOORDENVELD G E M E E N T E R15.00047 III N O O R D E N V E L D B E Z O E K A D R E S t Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden P O S T A D R E S Ť Postbus 109 9300 AC Roden î W E B S I T E / E - M A I L t www.gemeentenoordenveld.nl

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan?

Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? Een wijk- of dorpsplan ontvangen en dan? handleiding voor gemeenten handleiding voor bewoners z.o.z. Voorwoord In 2013 ontwikkelde de Gemeente Winsum deze werkwijzer omdat we burgers wilden helpen bij

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2016;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 oktober 2016; CVDR Officiële uitgave van Neerijnen. Nr. CVDR600899_1 28 januari 2019 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neerijnen houdende regels voor Adviesraad sociaal domein Verordening Adviesraad voor

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle. Inleiding

Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle. Inleiding Huishoudelijk reglement van de Participatieraad Goirle Inleiding De Participatieraad (PR) bestaat uit betrokken burgers, door het College benoemd, die zich inzetten om de kwaliteit te verbeteren van de

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught De gemeenteraad van de gemeente Vught, Gelezen het collegevoorstel van 11 juli 2017, Gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 lid 3 van de Wet

Nadere informatie

Seniorenraad Amersfoort (SRA)

Seniorenraad Amersfoort (SRA) Seniorenraad Amersfoort (SRA) ORGANISATIE EN WERKWIJZE SRA Secretariaat: Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort Amersfoort, 22 februari 2012 SENIORENRAAD AMERSFOORT Met verwijzing naar het Reglement voor de

Nadere informatie

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017;

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; man ETTEN LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; gezien het amendement zoals ingebracht door de fracties van CDA,

Nadere informatie

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk

Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk Van Wmo-adviesraad naar een Adviesraad Sociaal Domein Katwijk met lokale en regionale cliëntenraden, patiëntenverenigingen en belangengroepen De burger als adviseur van gemeenten 7 oktober 2015 Den Haag

Nadere informatie

Verordening Participatieraad Sociaal Domein 2015 gemeente Losser

Verordening Participatieraad Sociaal Domein 2015 gemeente Losser CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR371829_1 8 november 2016 Verordening Participatieraad Sociaal Domein 2015 gemeente Losser De raad van de gemeente Losser; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

De raad van de gemeente Heemskerk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 december 2017;

De raad van de gemeente Heemskerk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 december 2017; Bekendmaking vaststelling beleid De raad van Heemskerk maakt bekend de Verordening participatie sociaal domein gemeente Heemskerk 2018 op 22 februari 2018 te hebben vastgesteld. De Verordening participatie

Nadere informatie

besluit: vast te stellen de Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Wijk bij Duurstede 2017

besluit: vast te stellen de Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Wijk bij Duurstede 2017 Raadsvergadering, 17 januari 2016 Voorstel aan de Raad Raadsbesluit Nr.: Agendapunt: Datum: 1 november 2016 De raad van de gemeente Wijk bij Duurstede; gelet op artikel 2.10 van de Jeugdwet, artikel 47

Nadere informatie

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Kennismaken met de gemeenteraad Zutphen 9 september 2013 Ontstaan van PMO Sociale Samenhang Conferenties

Platform Maatschappelijke Ondersteuning Kennismaken met de gemeenteraad Zutphen 9 september 2013 Ontstaan van PMO Sociale Samenhang Conferenties Platform Maatschappelijke Ondersteuning Kennismaken met de gemeenteraad Zutphen 9 september 2013 Even voorstellen wie wij zijn: Connie van der Tuin -de voorzitter Erik Rossel -de secretaris Dinie Roeterdink

Nadere informatie

Gemeenteblad Bekendmakingen gemeente Rozendaal

Gemeenteblad Bekendmakingen gemeente Rozendaal Gemeenteblad Bekendmakingen gemeente Rozendaal Jaargang: 2014 Nr.: 25 Datum: 19 december 2014 Op 16 december 2014 heeft de gemeenteraad van Rozendaal de navolgende verordening vastgesteld onder gelijktijdige

Nadere informatie

Procesvoorstel co-creatie.

Procesvoorstel co-creatie. Procesvoorstel co-creatie. Beleid voor mantelzorgers, vrijwilligers en ouderen. J. Heijdens en Mariska Belliot 21-03-2017 2017 Naam opsteller J. Heijdens en Mariska Belliot Datum vaststelling 16-03-2017

Nadere informatie

Missie, visie en werkwijze van de Participatieraad Leidschendam-Voorburg

Missie, visie en werkwijze van de Participatieraad Leidschendam-Voorburg Missie, visie en werkwijze van de Participatieraad Leidschendam-Voorburg Voorburg, juni 2013 Geschiedenis In 2008 is de Participatieraad Maatschappelijke Ondersteuning en Sociale Zaken opgericht bestaande

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Landsmeer 2017

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Landsmeer 2017 Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Landsmeer 2017 De raad van de gemeente Landsmeer, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 november 2016; gelet op artikel 150 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Woningbouwvereniging Wovesto

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Woningbouwvereniging Wovesto Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Woningbouwvereniging Wovesto 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet en Jeugdwet. Jaarverslag Wmo-raad Gemeente Bellingwedde

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet en Jeugdwet. Jaarverslag Wmo-raad Gemeente Bellingwedde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Participatiewet en Jeugdwet Jaarverslag Wmo-raad Gemeente Bellingwedde 2016 1 De wet Wmo Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor nagenoeg alle hulp en

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening Adviesraad Sociaal Domein

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening Adviesraad Sociaal Domein GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rijswijk. Nr. 91877 7 juli 2016 Verordening Adviesraad Sociaal Domein De gemeenteraad van Rijswijk, Bijeen in openbare vergadering op 5 juli 2016 Gelezen het

Nadere informatie

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij

Convenant tussen. Stichting Seniorenraad Meierijstad en. Stichting Welzijn De Meierij Convenant tussen Stichting Seniorenraad Meierijstad en Stichting Welzijn De Meierij 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Doelstelling Seniorenraad 4 A. Een bijdrage leveren aan integraal ouderenbeleid 4 B. Het bewaken

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 10-112 Registratienummer raad 597161 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 595230 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Memo Aan : gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 17 december 2013 In afschrift aan : Saskia Visser, Ted Benschop, Wilma van Wensem Zaaknummer : 8754

Nadere informatie

Verordening Wmo-adviesraad gemeente Molenwaard

Verordening Wmo-adviesraad gemeente Molenwaard Verordening Wmo-adviesraad gemeente Molenwaard Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door Onderwerp Gemeente Molenwaard Verordening Wmo-adviesraad

Nadere informatie

Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016

Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Geldermalsen. Nr. 48012 21 april 2016 Verordening Adviesraad voor het sociaal domein gemeente Geldermalsen 2016 De raad van de gemeente Geldermalsen, Gelezen

Nadere informatie

Aan de raad, Cliëntparticipatie in het Sociaal Domein

Aan de raad, Cliëntparticipatie in het Sociaal Domein Aan de raad, Onderwerp: Cliëntparticipatie in het Sociaal Domein Voorstel: 1. Cliëntparticipatie in het Sociaal Domein voor de jaren 2016 en 2017 als pilot vormgeven 2. De Verordening Participatie Sociaal

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college d.d. 7 januari 2014, nummer ;

Gelezen het voorstel van het college d.d. 7 januari 2014, nummer ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leusden. Nr. 124595 12 september 2016 Verordening Wmo Adviesraad 2014 De raad van de gemeente Leusden, Gelezen het voorstel van het college d.d. 7 januari 2014,

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Verordening Brede Raad Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de concerndirecteur Maatschappelijke Ontwikkeling van 20 april 2015, nummer

Nadere informatie

Aan burgemeester en wethouders

Aan burgemeester en wethouders Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2016.0.032.999 Coördinerend Portefeuillehouder Zaaknummer 2016-06-00868 Anja Haga Cluster BR Vertrouwelijk Nee Ambtenaar Cees Vermeulen Datum in college 28-06-2016

Nadere informatie

Verordening Participatieraad gemeente Dalfsen 2017 (geldig vanaf )

Verordening Participatieraad gemeente Dalfsen 2017 (geldig vanaf ) Verordening Participatieraad gemeente Dalfsen 2017 (geldig vanaf 01-11-2017) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Dalfsen Officiële naam van de regeling Verordening

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp. Verordening Wmo-raad Sociaal Domein Bloemendaal Voorgesteld besluit: De raad van de gemeente Bloemendaal;

Aan de Gemeenteraad. Onderwerp. Verordening Wmo-raad Sociaal Domein Bloemendaal Voorgesteld besluit: De raad van de gemeente Bloemendaal; Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering d.d. : 22 december 2016 Commissievergadering d.d. : 14 december 2016 Commissie : Commissie Samenleving Portefeuillehouder : wethouder T. van Rijnberk Programmaonderdeel

Nadere informatie

Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA

Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA Structuur Lokaal Toeristische Adviesraad LTA Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Achtergronden 1.1 LTA 3 1.2 Evenementencommissie 3 1.3 Formalisering 3 Hoofdstuk 2 Taken en verantwoordelijkheden 2.1 Doelstellingen

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie Werk en Inkomen Rotterdam 2015

Verordening cliëntenparticipatie Werk en Inkomen Rotterdam 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 25065 25 maart 2015 Verordening cliëntenparticipatie Werk en Inkomen Rotterdam 2015 De Raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van

Nadere informatie

( ) Roland Meijden van der b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1

( ) Roland Meijden van der b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1 (3-9-2008) Roland Meijden van der - 2008-63 b rbs Verordening Wmo-platform Giessenlanden.doc Page 1 Onderwerp: Verordening Wmo-platform Giessenlanden De raad van de gemeente Giessenlanden, overwegende

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Verordening Wmo Adviesraad Woensdrecht 2015

Verordening Wmo Adviesraad Woensdrecht 2015 Verordening Wmo Adviesraad Woensdrecht 2015 Vrijgegeven voor inspraak: 25 maart 2015 De raad van de gemeente Woensdrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 mei

Nadere informatie

Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling. Inhoudsopgave

Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling. Inhoudsopgave Programma Groepsontwikkeling Werkwijze programma Groepsontwikkeling Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Beschrijving werkwijze 3. Uitvoerige toelichting werkwijze Stap 1: Voor de start Stap 2: Intake Stap 3:

Nadere informatie

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9.

2. De beslispunten binnen het regionale en lokale beleidskader over te nemen, met uitzondering van de regionale beslispunten 1, 5 en 9. Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 mei 2014 Portefeuillehouder Dhr. H.A. Driessen Begrotingsprogramma 8 Onderwerp Beleidskader Sturing, Bekostiging en Inkoop nieuwe gemeentelijke taken Jeugdwet

Nadere informatie

ECSD/U201501520 Lbr. 15/072

ECSD/U201501520 Lbr. 15/072 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Gemeentelijke monitor sociaal domein uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201501520 Lbr. 15/072 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast.

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast. gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel2733771 Onderwerp Portefeuillehouders steller Raadsvergadering Aanpassen Verordening Jongerengemeenteraad Onna Hoes W.H. Huisman-de

Nadere informatie

Transformatie-agenda Hengelo sociaal met lef Toelichting

Transformatie-agenda Hengelo sociaal met lef Toelichting Transformatie-agenda Hengelo sociaal met lef Toelichting Voor u ligt de transformatie-agenda over het sociaal domein in Hengelo. De transformatie-agenda is een actieplan waarin staat hoe de gemeente Hengelo

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

DE VERKIEZINGEN STAAN

DE VERKIEZINGEN STAAN DE VERKIEZINGEN STAAN VOOR DE DEUR In contact komen en blijven om mee te praten over beleid Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Elke stap die de partijen nemen, biedt mogelijkheden om te

Nadere informatie

Besluit raad - verordening

Besluit raad - verordening Besluit raad - verordening Gemeente Landgraaf ONDERWERP: Instelling commissie Burgers en Middelen Behoort bij besluit van de raao Van de gemeente LandgrsrÊf d. 1 * * 8 nr_ j ekend, e griffier Documentrtummer:

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY

BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY BELEIDSNOTITIE PARTICIPATIERAAD GEMEENTE VENRAY INLEIDING Met ingang van 1 januari 2015 krijgen gemeenten een groot aantal taken overgeheveld, de zogeheten decentralisaties AWBZ-Wmo, de Jeugdwet en de

Nadere informatie

Verordening Participatieraad gemeente Haarlemmermeer De raad van de gemeente Haarlemmermeer;

Verordening Participatieraad gemeente Haarlemmermeer De raad van de gemeente Haarlemmermeer; De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer [datum en nummer]; gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet; gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Adviesraad Sociaal Domein

Huishoudelijk Reglement Adviesraad Sociaal Domein Huishoudelijk Reglement Adviesraad Sociaal Domein Vooraf Dit Huishoudelijk Reglement is een uitwerking van artikel 4.12 en artikel 6.1 van de Verordening Adviesraad Sociaal Domein. Zie voor een schematische

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen

De Participatie Advies Raad. Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen De Participatie Advies Raad Presentatie Gemeenteraad Waddinxveen 1-10-2018 1 De Participatie Adviesraad Aad van Holsteijn, onafhankelijk voorzitter Bram Abels, bestuurslid en voorzitter kamer Jeugd Opvoeding

Nadere informatie

( Roosendaal Raadsmededeling

( Roosendaal Raadsmededeling «rv^ Gemeente ( Roosendaal Raadsmededeling Datum: f 9 JAM- 2015 Nr^ Van: het college van burgemeester en wethouders Aan: de raad van de gemeente Roosendaal Kopie aan: Onderwerp:Adviesraad Sociaal Domein

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag Wmo-raad

INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag Wmo-raad Jaarverslag 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Samenstelling Wmo-raad 4. Visie 5. Werkwijze Wmo-raad 6. Vergaderingen 7. Deskundigheidsbevordering 8. Externe bijeenkomsten 9. Financiële verslaglegging

Nadere informatie

Positioneringsdocument

Positioneringsdocument Positioneringsdocument Economische Raad Hellevoetsluis [ER] Platform Bedrijfsleven Hellevoetsluis [PBH] Meldpunt Bedrijfsleven Hellevoetsluis [MBH] Heleen Koppenol/Pieter van der Wilk November 2011 Versie

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek

Huishoudelijk reglement. Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek Huishoudelijk reglement Adviesraad Sociaal Domein Oldebroek Versie 28 mei 2015 Inhoud Artikel 1 Instelling/ instandhouding pag. 3 Artikel 2 Doel en reikwijdte pag. 3 Artikel 3 Belangenbehartiging pag.

Nadere informatie

Gereedschapskist co-creatie

Gereedschapskist co-creatie Gereedschapskist co-creatie Samen werken aan een betere samenleving Mei 2018 Mayke ten Bos Carine Kleine Haar Kate Snellens Beste collega, Heel goed dat je erover denkt om een project in co-creatie te

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 05 en 06 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie