Omtrend. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon per 1 juli Ook Loonvisie gaat over op IBAN... en SEPA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omtrend. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon per 1 juli 2013. Ook Loonvisie gaat over op IBAN... en SEPA"

Transcriptie

1 Omtrend Infobulletin Personeelsbeheer 3 Loonvisie Magazine Nr.3 / jaargang 1 / 2013 Inhoud Wettelijk minimumloon per 1 juli 2013 Wettelijk minimumloon 1 per 1 juli 2013 Ook Loonvisie gaat over op IBAN 1... en SEPA UWV: Andere berekening premie 3 ZW-flex Deel 1: WIA, hoe zit dat ook 5 alweer? maand(en) hoe nu verder? 6 Met ingang van 1 juli 2013 zijn de wettelijke minimumlonen 0,57% verhoogd. De nieuwe bedragen luiden als volgt: Leeftijd % van het per maand bij 36 uur bij 38 uur bij 40 uur minimumloon 23 jaar en ouder 100% 1.477,80 9,47 8,98 8,53 22 jaar 85% 1.256,15 8,05 7,63 7,25 21 jaar 72,5% 1.071,40 6,87 6,51 6,18 20 jaar 61,5% 908,85 5,83 5,52 5,24 19 jaar 52,5% 775,85 4,97 4,71 4,48 18 jaar 45.5% 672,40 4,31 4,08 3,88 17 jaar 39.5% 583,75 3,74 3,54 3,37 16 jaar 34.5% 509,85 3,27 3,10 2,94 15 jaar 30% 443,35 2,84 2,69 2,56 Ook Loonvisie gaat over op IBAN... en SEPA Clieop, SEPA en IBAN zijn begrippen die gebruikt worden in het betalingsverkeer. U heeft er vast al eens wat van gehoord, maar is uw onderneming ook al klaar voor SEPA? Single Euro Payment Area, waar de afkorting SEPA voor staat, heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er over een aantal jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen. Als voorbereiding op SEPA is het van belang dat iedereen een bankrekeningnummer heeft dat voor heel Europa gelijk is. IBAN, voluit International Bank Account Number, moet daar voor zorgen. Daarnaast is er ook nog een bankidentificatiecode (BIC) nodig om ervoor te zorgen dat de Europese banken onderling de betalingen kunnen verwerken. Het IBAN nummer bestaat voor Nederlandse bankrekeningnummers uit het huidige rekeningnummer, dat is aangevuld tot 18 cijfers en letters. En de BIC code bestaat uit 8 of 11 tekens.

2 2 Een Nederlandse IBAN is het huidige rekeningnummer, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de (verkorte) naam van bank. Het Nederlandse IBAN ziet er bijvoorbeeld voor rekeningnummer als volgt uit: Per 1 februari 2014 accepteren de banken alleen nog betalingen die verricht worden met een IBAN nummer en BIC code. Om u te helpen met het omzetten van alle bankrekeningnummers van uw werknemers, gaat Loonvisie in de aankomende tijd de rekeningnummers omzetten naar IBAN. Het is de bedoeling dat dit medio oktober 2013 is gerealiseerd. Zodra de bankrekeningnummers zijn overgezet naar een IBAN nummer, kunnen er ook SEPA betalingen worden verricht. Mocht u van een rekeningnummer willen controleren wat het IBAN nummer is en welke BIC code erbij hoort, dan kunt u gebruik maken van de tool IBAN BIC service. Ga daarvoor naar de website Kijk voor meer informatie over dit onderwerp ook op

3 3 UWV: Andere berekening premie ZW-flex Let goed op post van het UWV. Vanaf volgend jaar betaalt u als werkgever voor de Ziektewetuitkeringen en WGA-uitkeringen van uw ex-flexwerknemers. Flexwerkers zijn werknemers die: ziek worden en een fictief dienstverband hebben, zoals thuiswerkers of provisiewerkers; ziek uit dienst gaan (uitzendkrachten met een contract met uitzendbeding, werknemers met een tijdelijk dienstverband en werknemers die ziek zijn op het moment waarop hun vaste dienstverband wordt beëindigd); binnen 4 weken na het einde van hun dienstverband ziek worden (nawerking van de Ziektewet). Vaak heeft u geen zicht op de ziektewetuitkering van uw flexwerknemers. Zodra het dienstverband eindigt, raken deze werknemers uit beeld. Het UWV gaat u helpen om inzicht te krijgen in deze uitkeringen. Het UWV stuurt u van mei tot september dit jaar een overzicht van de ex-werknemers met een uitkering. Op basis van deze instroom zal het UWV de premies per 2014 berekenen. Controleer het overzicht U zult dus in uw administratie moeten duiken bij de controle van het overzicht. Als er een onbekende werknemer of een ten onrechte toegerekende uitkering op het overzicht staat, moet u snel reageren. Er is maar vier weken tijd om de uitkeringsbeschikking van zo'n ex-werknemer op te vragen. Vervolgens heeft u zes weken tijd om bezwaar aan te tekenen. Het is sowieso zinvol om de onderliggende dossiers op te vragen, aangezien deze inzicht geven in de duur van de toekenning en de hoogte van de uitgekeerde bedragen. Het lastige hierbij, is dat het gaat om uitkeringen van twee jaar geleden. De premies van de ZW en WGA worden namelijk gebaseerd op de uitkeringen die twee jaar ervoor betaald zijn. Toch is het van belang om het overzicht te controleren. Er zijn al veel fouten gevonden in de overzichten van het UWV. Kijk uit naar post van het UWV Zoals gezegd zijn de uitkeringen waarover u wordt geïnformeerd bepalend voor de premies die u volgend jaar moet betalen. Het is al niet prettig om achteraf te moeten betalen voor ex-werknemers, laat staan voor andermans werknemers. Zaak dus om de post van het UWV nauwkeurig in de gaten te houden. De opgave bestaat uit een BSN nummer, naam en uitkeringsperiode. Let goed op of: De werknemer wel bij u bekend is of deze inderdaad ziek uit dienst is gegaan of het niet een no-risk medewerker is of er geen sprake is van meerdere dienstverbanden Overzicht beslissingen WGA-uitkeringen Later dit jaar ontvangt u ook een overzicht van beslissingen over WGA-uitkeringen die het UWV in 2012 aan (ex-)werknemers heeft toegekend.

4 4 Niets ontvangen? Heeft u voor 1 september 2013 nog geen bericht ontvangen van het UWV en weet u (bijna) zeker dat uw flexwerker ziek uit dienst is gegaan of binnen 4 weken na uitdiensttreding ziek is geworden? Neem dan contact op met het UWV. U ontvangt namelijk alleen post van het UWV indien zij van mening is dat er bij u flexwerkers hebben gewerkt die een Ziektewetuitkering hebben ontvangen. Informatieplicht werkgever Als werkgever bent u wettelijk verplicht uw werknemers te informeren over wijzigingen in de Ziektewet. Vergeet daarom niet de OR en uw werknemers met een tijdelijk contract op de hoogte te brengen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door te verwijzen naar informatie op de website van het UWV. Vragen? Hulp of advies nodig? Wilt u zeker weten dat de gedifferentieerde premie die u vanaf 1 januari 2014 betaalt klopt en u niet onterecht of onjuist belast wordt? Wij kunnen de controle uit handen nemen of u advies geven hoe de controle uit te voeren. Neem contact op met uw adviseur of met Alfisure bel of mail naar info@alfisure.nl. Tips Indien u gebruik maakt van oproepkrachten komt het wel eens voor dat u de werknemer voor langere tijd niet meer oproept, maar waarvan het dienstverband niet formeel wordt beëindigd. Gezien de nawerking van de Ziektewet kan deze groep werknemers een risico voor u vormen. Wij willen u dan ook adviseren om die contracten nog eens te inventariseren en waar van toepassing de contracten formeel te beëindigen en de einddatum aan ons door te geven. Zo kan Loonvisie er samen met u voor zorgen dat de belastingdienst en het UWV hiervan op de hoogte zijn. Om in de toekomst beter in beeld te hebben of uw ex-werknemer op grond van de nawerking van de Ziektewet een dergelijke uitkering heeft gekregen, kunt u uw werknemer bij uitdiensttreding verzoeken om u daarvan op de hoogte te houden. Uiteraard slechts gedurende de periode dat de nawerking van de Ziektewet van toepassing is.

5 5 Deel 1: WIA, hoe zit dat ook alweer? Sinds 1 januari 2006 is de oude vertrouwde WAO vervangen door de WIA, Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen. Volgens de overheid is het grootste verschil dat in de WAO werd gekeken naar wat iemand niet meer kon, terwijl bij de WIA wordt gekeken wat iemand nog wél kan. Oftewel, (meer) werken wordt beloond. Alles leuk en aardig, maar hoe werkt dat dan? Als een werknemer ziek wordt, betaalt u als werkgever eerst zelf 2 jaar zijn loon door. Daarna wordt gekeken of de medewerker recht heeft op een WIA-uitkering. In onderstaand schema is weergegeven hoe dit verloopt. Figuur 1 Schematische weergave van de WIA Ook als uw werknemer een uitkering ontvangt, betaalt u daar als werkgever flink aan mee. En het wordt steeds meer! Poortwachterstoets Na 2 jaar arbeidsongeschiktheid doet het UWV een Poortwachterstoets. Het re-integratiedossier wordt opgevraagd en er wordt gekeken of u en uw werknemer voldoende hebben gedaan om uw werknemer weer aan het werk te krijgen. Is dit niet het geval, dan kan het UWV u een sanctie opleggen. U wordt dan verplicht om tot maximaal 1 jaar langer zelf het loon van uw werknemer door te betalen. (Let op! Dit is vaak niet meeverzekerd in uw ziekengeldverzekering). In dat jaar dient u het re-integratiedossier op orde te brengen. Het UWV stelt een aantal eisen, bijvoorbeeld een behandeling van uw werknemer door een psycholoog (psychologische interventie). U dient deze eisen uit te voeren. Na afloop van de sanctie wordt wederom beoordeeld of voldoende moeite is gedaan om uw werknemer weer aan het werk te krijgen. Wordt uw dossier goedgekeurd, dan wordt uw werknemer opgeroepen voor een WIA-keuring. Daarin wordt bepaald of hij recht heeft op een WIA-uitkering. Als uitkomst van deze WIA-keuring zijn er 3 mogelijkheden.

6 6 1. < 35% arbeidsongeschikt Uw werknemer is volgens het UWV minder dan 35% arbeidsongeschikt. Dit betekent dat hij nog minimaal 65% van zijn oude inkomen kan verdienen. In dit geval heeft uw werknemer geen recht op een WIA uitkering. Uw werknemer heeft hierbij wel maximaal 35% inkomensverlies % tot 80% arbeidsongeschikt of meer dan 80% arbeidsongeschikt met kans op herstel. Uw werknemer komt hiermee in aanmerking voor een WGA uitkering. Deze uitkering doorloopt diverse stadia. Belangrijk voor u is dat u 10 jaar meebetaalt aan deze Figuur 2: Bezorgt de WIA u hoofdpijn? Alfisure weet raad! Uw werknemer ontvangt gedurende maximaal 38 maanden een loongerelateerde uitkering (LGU). Dit is de eerste 2 maanden 75% en daarna 70% van het verschil tussen zijn oude loon en zijn huidige loon. Daarna ontvangt hij een Vervolguitkering (VVU) als hij minder dan 50% van zijn restverdiencapaciteit benut. Dit is een percentage van het minimumloon. Benut hij meer dan 50% van zijn restverdiencapaciteit, dan ontvangt hij een loonaanvullingsuitkering (LAU). Deze uitkering bedraagt 70% van het verschil tussen zijn oude loon en zijn restverdiencapaciteit % tot 100% arbeidsongeschikt zonder kans op herstel. Uw werknemer krijgt een IVA uitkering. Deze uitkering is 75% van zijn oude loon en wordt betaald door de overheid. Als werkgever heeft u hier geen verdere kosten aan. In de volgende Omtrend bespreken wij een rekenvoorbeeld en de mogelijkheden die u als werkgever heeft om de inkomensterugval van uw werknemer te beperken maand(en) hoe nu verder? Werknemers gaan op hun 65e (of eerder) automatisch met pensioen, of is dat niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger? Néé, dat is het zeker niet. Arbeidsovereenkomsten eindigen niet altijd zo maar meer bij het bereiken van de AOWgerechtigde leeftijd. In sommige cao s en arbeidsovereenkomsten staat dat doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is toegestaan. Daarmee eindigt de arbeidsovereenkomst niet meer maar loopt deze gewoon door. Concreet betekent dit dat de werknemer na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd nog steeds een contract voor onbepaalde tijd heeft. Om tot ontbinding te komen zult u hiertoe een verzoek naar het UWV of de kantonrechter moeten indienen. Met pensioen Als de werknemer ervoor kiest om op de AOW-gerechtigde leeftijd met pensioen te gaan, dan doet u er als werkgever goed aan om dit door werknemer te laten bevestigen. Zorg ervoor dat uw werknemer schriftelijk zijn arbeidsovereenkomst opzegt en wel gedateerd voordat de AOWgerechtigde leeftijd wordt bereikt. Vervolgens bevestigt u als werkgever eveneens schriftelijk dat u akkoord gaat met het verzoek tot ontslag.

7 7 of doorwerken Kiest u er gezamenlijk voor dat de werknemer na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd blijft doorwerken, maak daar dan goede nieuwe afspraken over. Let wel op dat: het recht op minimumloon vervalt, maar het recht op minimum vakantiebijslag blijft gehandhaafd; u verplicht bent om het loon van de werknemer 2 jaar door te betalen in geval van ziek teverzuim; Indien de arbeidsovereenkomst doorloopt werknemer heeft recht op alle afspraken die eerder zijn overeengekomen. Om voor u het risico op doorbetaling bij ziekte te verkleinen kunt u ervoor kiezen om een nieuw contact voor bepaalde tijd te sluiten met uw werknemer. Maar daar is wel een aantal spelregels aan verbonden. Houdt u zich daar niet aan, dan kan het zo maar zijn dat er sprake is van een contract voor onbepaalde tijd, die niet zo maar door het UWV of (kosteloos) door de kantonrechter ontbonden zal worden. Indien u aan uw werknemer met AOW een nieuwe arbeidsovereenkomst wilt aanbieden voor bepaald tijd, kan dat alleen als het contract voor onbepaalde tijd rechtsgeldig is opgezegd of door de kantonrechter is ontbonden. Indien er voor wordt gekozen dat de werkgever opzegt, dan dient dit te gebeuren voordat de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. U kunt daartoe een verzoek indienen bij de kantonrechter. Sinds 1 september 2012 kunt u hiervoor niet meer bij het UWV terecht, omdat zij sinds die datum nieuwe beleidsregels hanteert aangaande ontslag via het UWV. In het kort komt het erop neer dat er geen ontslagvergunning wordt afgegeven als blijkt dat de AOW-gerechtigde werknemer na zijn ontslag een contract voor bepaalde tijd krijgt en niet vervangen zal worden door een jongere. COLOFON Kiest u er als werkgever voor om niets te doen en het contract door te laten lopen zonder aanpassingen dan is dat ook een mogelijkheid. Bent u zich als werkgever er dan wel van bewust dat mocht er in de toekomst zich een probleem voordoen en de werknemer werkt niet mee aan een geruisloos ontslag, dat u mogelijk met een schadeloosstelling geconfronteerd zal worden bij de kantonrechter. En als de rechter voor het bepalen van de ontslagvergoeding het aantal arbeidsjaren van de werknemer bij u meeneemt, dan kan dat bijzonder nadelig voor u uitvallen. Vragen? Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder. OMTREND is een kwartaaluitgave van Loonvisie Eindhoven Geldropseweg SJ Eindhoven Tel Fax eindhoven@loonvisie.nl Loonvisie Rhenen Herenstraat JH Rhenen Tel Fax rhenen@loonvisie.nl OMTREND is met uiterste zorg samengesteld. Wij aanvaarden echter geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelingen gebaseerd op de door ons gepubliceerde informatie. Alle teksten uit deze uitgave mogen worden overgenomen, mits met bronvermelding.

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld?

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Toekomstplannen. Een andere woning, een verre reis of kinderen die gaan studeren. Je hebt uitdagend werk, een inkomen en ambities. Je moet

Nadere informatie

Wet BeZaVa en WIA. Marco de Zeeuw Amersfoort 7 oktober 2014

Wet BeZaVa en WIA. Marco de Zeeuw Amersfoort 7 oktober 2014 Wet BeZaVa en WIA Marco de Zeeuw Amersfoort 7 oktober 2014 Opbouw van de presentatie Inleiding Sociale Zekerheid anno 2014 Basisprincipes En in 2015? Ziektewet Twee groepen, grote verschillen BeZaVa (

Nadere informatie

Modernisering Ziektewet

Modernisering Ziektewet Modernisering Ziektewet de werkgever betaalt De wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters is een feit. Door deze wet wordt u als werkgever (tot maximaal 12 jaar) financieel verantwoordelijk

Nadere informatie

UPDATE MODERNISERING ZIEKTEWET

UPDATE MODERNISERING ZIEKTEWET UPDATE MODERNISERING ZIEKTEWET Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Door de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters wordt de werkgever nu ook tot maximaal 12 jaar

Nadere informatie

Modernisering Ziektewet

Modernisering Ziektewet Modernisering Ziektewet De Wet BeZaVa staat voor Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters ofwel Modernisering Ziektewet en is ingevoerd per 1 januari 2013. Het doel van deze wet

Nadere informatie

Minder dan 35% arbeidsongeschikt

Minder dan 35% arbeidsongeschikt Minder dan 35% arbeidsongeschikt Kan de werknemer nog arbeid verrichten voor de huidige werkgever? Ja, de werknemer blijft in dienst bij de werkgever Nee, de werknemer wordt herplaatst bij een andere werkgever

Nadere informatie

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen De gevolgen voor het inkomen bij langdurige ziekte/arbeidsongeschiktheid Langdurig ziek/arbeidsongeschikt Jaar 1: werkgever betaalt minimaal 70%. In veel gevallen

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheidspensioen. voor huisartsen in dienstverband

Arbeidsongeschiktheidspensioen. voor huisartsen in dienstverband Arbeidsongeschiktheidspensioen voor huisartsen in dienstverband Inleiding Huisartsen in dienstverband nemen sinds 1 januari 2007 deel aan de pensioenregeling van de Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen

Nadere informatie

Omtrend 1. Inhoud IT- Q OMPAS. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon

Omtrend 1. Inhoud IT- Q OMPAS. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon Omtrend 1 Infobulletin Personeelsbeheer Inhoud ompas Magazine Nr.1 / jaargang 1 / 2014 Wettelijk minimumloon Met ingang van 1 juli 2014 zijn de wettelijke minimumlonen met 0,65% verhoogd. De nieuwe bedragen

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? Bang voor een gat in uw inkomen? Aanvullend pensioen. WGA uitkering. Uw salaris AOW + Vervolguitkering WGA 100% Inkomsten.

Arbeidsongeschikt? Bang voor een gat in uw inkomen? Aanvullend pensioen. WGA uitkering. Uw salaris AOW + Vervolguitkering WGA 100% Inkomsten. Arbeidsongeschikt? Bang voor een gat in uw inkomen? 1e jaar ziek 2e jaar ziek WGA uitkering WGA Aanvullend pensioen Met de van Centraal Beheer Achmea zijn grote financiële risico s afgedekt! Kijk op www.iak.nl/postnl

Nadere informatie

Omtrend. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer

Omtrend. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer Omtrend Infobulletin Personeelsbeheer 1 Loonvisie Magazine Nr.1 / jaargang 2 / 2014 Inhoud Invoering SEPA uitgesteld tot 1 augustus 2014 Invoering SEPA uitgesteld tot 1 augustus 2014 30%-regeling salarisnormen

Nadere informatie

De WGA-verzekering voor AGF Groothandel

De WGA-verzekering voor AGF Groothandel De WGA-verzekering voor AGF Groothandel Arbeidsongeschikt, wat nu? Het is belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de risico s van inkomensterugval waar uw medewerkers mee te maken kunnen krijgen als

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 8 1. Inleiding

Nadere informatie

Laag 2 Pensioen WIA

Laag 2 Pensioen WIA Generali Nederland Diemerhof 42, 1112 XN Diemen Postbus 1888, 1110 CL Diemen generali.nl Hoe is uw pensioen geregeld? Laag 2 Pensioen 1-2-3 WIA Pensioen 1-2-3 biedt u informatie over uw arbeidsongeschiktheidspensioen

Nadere informatie

Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa)

Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa) Consequenties modernisering Ziektewet (BeZaVa) DRV Accountants & Adviseurs 15-01-2014 Op 1 januari 2013 is de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) ingevoerd, ook wel

Nadere informatie

WELKOM OP DE INFORMATIEBIJEENKOMST WIA

WELKOM OP DE INFORMATIEBIJEENKOMST WIA De WIA WELKOM OP DE INFORMATIEBIJEENKOMST WIA 1 De WIA De wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Deze wet is van kracht geworden Op 29 december 2005 2 De poortwachter De Wet Verbetering Poortwachter

Nadere informatie

Uw WIA-verzekering zelf samenstellen. De WIA-Keuzewijzer

Uw WIA-verzekering zelf samenstellen. De WIA-Keuzewijzer Uw WIA-verzekering zelf samenstellen De WIA-Keuzewijzer Wat leest u in deze brochure? 01 De hoofdlijnen van een WIA-verzekering 3 02 De WIA kent 3 situaties die de uitkering bepalen 4 03 Welke keuzes kunt

Nadere informatie

Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START. De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers

Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START. De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers Inkomenszekerheid bij arbeidsongeschiktheid >START De Werkgevers AOV Hiaat en Hiaat Uitgebreid voor Achmea-medewerkers Inhoudsopgave Arbeidsongeschiktheid. Het kan ook jou overkomen. 3 De WIA in het kort

Nadere informatie

Eigenrisicodragen in ZW en WGA of gedifferentieerde premie betalen?

Eigenrisicodragen in ZW en WGA of gedifferentieerde premie betalen? Eigenrisicodragen in ZW en WGA of gedifferentieerde premie betalen? mr. J.P.M. (Joop) van Zijl advocaat Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg tel. (013)

Nadere informatie

Nierpatiënten V ereniging Vereniging Nederland Margreet Gorter

Nierpatiënten V ereniging Vereniging Nederland Margreet Gorter Nierpatiënten Vereniging Nederland Margreet Gorter ADPKD (Cystenieren) Werk, Uitkeringen,, g, Verzekeringen Werk, inkomen en nierziekte Kan je nog werken met een nierziekte? Wanneer vertel ik mijn collega

Nadere informatie

Allianz Inkomensverzekeringen. Nederland Schadeverzekering N.V. wat nu? Wagenparkmanagement. De gevolgen van een WIA-uitkering voor uw inkomen

Allianz Inkomensverzekeringen. Nederland Schadeverzekering N.V. wat nu? Wagenparkmanagement. De gevolgen van een WIA-uitkering voor uw inkomen Allianz Inkomensverzekeringen Nederland Schadeverzekering N.V. Allianz In de WIA, wat nu? Wagenparkmanagement De gevolgen van een WIA-uitkering voor uw inkomen De gevolgen van een WIA-uitkering voor uw

Nadere informatie

Verandering op komst Werkgevers krijgen nog meer verantwoordelijkheden. Zelfs voor hun ex- medewerkers gelden nieuwe verantwoordelijkheden.

Verandering op komst Werkgevers krijgen nog meer verantwoordelijkheden. Zelfs voor hun ex- medewerkers gelden nieuwe verantwoordelijkheden. Informatie Hoeveel bespaart u op de premie Werkhervattingskas? Auteur: Sunny Sharma Specialist Human Capital Scan Verandering op komst Werkgevers krijgen nog meer verantwoordelijkheden. Zelfs voor hun

Nadere informatie

WIA door de Tweede Kamer. Stand van zaken juli 2005

WIA door de Tweede Kamer. Stand van zaken juli 2005 WIA door de Tweede Kamer. Stand van zaken juli 2005 Van WAO naar WIA. Het kabinet wil de WAO per 1 januari 2006 vervangen door de nieuwe Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). De WIA benadrukt

Nadere informatie

U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT. Wat betekent WIA voor uw pensioen?

U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT. Wat betekent WIA voor uw pensioen? U bent ARBEIDS- ONGESCHIKT Wat betekent WIA voor uw pensioen? 1. U bent arbeidsongeschikt Inhoud 1. U bent arbeidsongeschikt... 2 2. Wat betekent arbeidsongeschiktheid voor uw inkomen?... 2 2.1 WIA-uitkering

Nadere informatie

Daar word je samen beter van! Modernisering Ziektewet

Daar word je samen beter van! Modernisering Ziektewet Daar word je samen beter van! Modernisering Ziektewet Verschillende vormen van wetgeving hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat u als werkgever een grote rol speelt in het terugdringen van het aantal

Nadere informatie

Vraag & Antwoord. Modernisering Ziektewet

Vraag & Antwoord. Modernisering Ziektewet Vraag & Antwoord Modernisering Ziektewet Vraag 1 Valt een medewerker met een 0-uren contract onder de BeZaVa (= Modernisering Ziektewet)? De medewerker met een 0-urencontract die ziek uit dienst gaat,

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Arbeidsongeschikt. Wat betekent dat voor mijn pensioen? Arbeidsongeschikt Wat betekent dat voor mijn pensioen? Inhoud H01 Wanneer ben ik arbeidsongeschikt? pagina 3 H02 Wat moet ik weten als ik arbeidsongeschikt ben? pagina 5 H03 De gevolgen van arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Nieuwe ziektewet: betalen per zieke flexwerker vanaf 2014

Nieuwe ziektewet: betalen per zieke flexwerker vanaf 2014 Modernisering Ziektewet De kosten van sociale zekerheid komen meer en meer op het bord van de werkgevers. Eerst was er de loondoorbetalingsverplichting in de jaren 90. Toen de Wet Poortwachter, de gedifferentieerde

Nadere informatie

Werking van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

Werking van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) Werking van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) Hierna geven wij voor u als werkgever - uitleg over de WIA. Een WIA-uitkering wordt aangevraagd tegen het einde van de periode van de loondoorbetalingsverplichting.

Nadere informatie

FACTSHEET Arbeid & Recht

FACTSHEET Arbeid & Recht Laatst update: 17 maart 2016 Factsheet: Waarmee moet u als WENb/WWb-werkgever rekening houden bij het in dienst houden of nemen van een AOW-gerechtigde? (Door)werken na de AOW-gerechtigde leeftijd Vanaf

Nadere informatie

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs Waar is deze verzekering voor? Wat is WIA? In deze brochure leggen wij uit voor wie en waarvoor deze verzekering is, welke dekkingen u kunt sluiten, welke

Nadere informatie

U bent arbeidsongeschikt. Wat betekent WIA voor uw pensioen?

U bent arbeidsongeschikt. Wat betekent WIA voor uw pensioen? U bent arbeidsongeschikt Wat betekent WIA voor uw pensioen? Inhoud 1. U bent arbeidsongeschikt 3 2. Wat betekent arbeidsongeschiktheid voor uw inkomen? 3 2.1 WIA-uitkering van UWV 3 2.2 Wat kunt u doen?

Nadere informatie

Whitepaper Reduceren arbeidsongeschiktheidsuitkeringslasten

Whitepaper Reduceren arbeidsongeschiktheidsuitkeringslasten Whitepaper Reduceren arbeidsongeschiktheidsuitkeringslasten Ziekmelding (werknemer) Plan van Aanpak (werknemer+ werkgever) Eerstejaars-evaluatie (werknemer+ werkgever) Re-intergratie verslag (werknemer+

Nadere informatie

Loondoorbetaling bij ziekte. Informatie voor werknemers

Loondoorbetaling bij ziekte. Informatie voor werknemers Loondoorbetaling bij ziekte Informatie voor werknemers Betaalt uw werkgever uw loon door als u ziek bent? Uw werkgever betaalt maximaal twee jaar uw loon door als u ziek bent. U krijgt tijdens uw ziekte

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en de WIA-uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 9 1.

Nadere informatie

Welkom bij NV schade WIA-werknemersverzekering

Welkom bij NV schade WIA-werknemersverzekering Welkom bij NV schade WIA-werknemersverzekering Welkom bij NV schade U bent gaan werken bij een werkgever die valt onder de cao Metaal en Techniek of cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven. Daardoor

Nadere informatie

Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering. Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers

Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering. Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers VSZ ASSURADEUREN Informatie voor de werkgever Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering

Nadere informatie

WELKOM. Wet WIA 28 oktober 2015 Jos Walraven

WELKOM. Wet WIA 28 oktober 2015 Jos Walraven WELKOM Wet WIA 28 oktober 2015 Jos Walraven Onderwerpen Algemene uitleg WIA Rekenvoorbeelden WGA-uitkering Wat is een maatman? Beschikking WGA-uitkering Productoplossingen Werkgeversrisico s Aandachtspunten

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Financieel gezond bij arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Financieel gezond bij arbeidsongeschiktheid Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen Financieel gezond bij arbeidsongeschiktheid 2 WIA: financiële zekerheid is mogelijk In de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) staat werken naar vermogen centraal.

Nadere informatie

BeZaVa, de premieveranderingen voor de werkgever 1. INLEIDING

BeZaVa, de premieveranderingen voor de werkgever 1. INLEIDING BeZaVa, de premieveranderingen voor de 1. INLEIDING Op 1 januari 2013 is de wet BeZaVa in werking getreden. De overheid wil met deze wet een beperking in de uitkeringslasten voor flexwerkers bereiken door

Nadere informatie

WIA Opvang Polis. op de WIA. Het antwoord van de. Van Kampen Groep. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)

WIA Opvang Polis. op de WIA. Het antwoord van de. Van Kampen Groep. (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) WIA Opvang Polis Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Pagina 1 WIA Opvang Polis. Hoe wordt de hoogte van de WIA-uitkering berekend? De hoogte van de

Nadere informatie

Omtrend 2. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon

Omtrend 2. Inhoud. Infobulletin Personeelsbeheer. Wettelijk minimumloon Omtrend 2 Infobulletin Personeelsbeheer Inhoud Loonvisie Magazine Nr.2 / jaargang 2 / 2014 Wettelijk minimumloon Met ingang van 1 juli 2014 zijn de wettelijke minimumlonen met 0,65% verhoogd. De nieuwe

Nadere informatie

Beter Af InkomensZekerheid

Beter Af InkomensZekerheid Beter Af InkomensZekerheid Verzeker uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid Wanneer u als medewerker arbeidsongeschikt raakt, dan kan uw inkomen flink dalen. Uw werkgever heeft een collectieve regeling afgesloten

Nadere informatie

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs Waar is deze verzekering voor? Wat is WIA? In deze brochure leggen wij uit waarvoor deze verzekering is, welke dekkingen u kunt sluiten, welke uitkering

Nadere informatie

Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa)

Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa) Ingangsdatum 01-01-2013 en later Stapsgewijze privatisering Ziektewet Ontwikkelingen aantal nieuwe WGA-uitkeringen (in procenten

Nadere informatie

Inkomensgarantieplan voor Overheid & Onderwijs. De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid

Inkomensgarantieplan voor Overheid & Onderwijs. De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid Inkomensgarantieplan voor Overheid & Onderwijs De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid Inhoud De kracht van OHRA 3 Waarom verzekeren bij OHRA? 4 Wettelijke regelingen 5 Het OHRA Inkomensgarantieplan

Nadere informatie

2-10-2013. Modernisering Ziektewet. Wet BeZaVa. Waarom Modernisering Ziektewet. door Anja Heijstek

2-10-2013. Modernisering Ziektewet. Wet BeZaVa. Waarom Modernisering Ziektewet. door Anja Heijstek Modernisering Ziektewet door Anja Heijstek Wet BeZaVa Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Vangnetters ofwel Modernisering van de Ziektewet Waarom Modernisering Ziektewet U doet het goed

Nadere informatie

4 Premie Van welke gegevens hangt het premiepercentage van uw Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering af? Hoe berekenen wij de premie?

4 Premie Van welke gegevens hangt het premiepercentage van uw Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering af? Hoe berekenen wij de premie? 7258A 17.12 Rechten & Plichten Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering Inhoudsopgave 1 Samengevat 3 1.1 Over welke verzekering gaat deze Rechten & Plichten? 3 1.2 Wie is verzekerd? 3 1.3 Wat is verzekerd?

Nadere informatie

UWV vordert WGA-uitkeringen met terugwerkende kracht... 2. UWV brengt flexwerkers in rekening... 3

UWV vordert WGA-uitkeringen met terugwerkende kracht... 2. UWV brengt flexwerkers in rekening... 3 UPDATE Nieuwsbrief april 2013 Mandema & Partners helpt u graag bij het interpreteren van de actualiteiten die voor u en voor uw bedrijf en werknemers relevant zijn. Wat betekenen de verschillende marktontwikkelingen

Nadere informatie

ZW-eigenrisicoverzekering

ZW-eigenrisicoverzekering Ziektewet-eigenrisicoverzekering Informatie voor de werkgever ZW-eigenrisicoverzekering Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers ZW-eigenrisicoverzekering Grip op de kosten

Nadere informatie

Productinformatie WGA Eigenrisicodragerschap

Productinformatie WGA Eigenrisicodragerschap Productinformatie WGA Eigenrisicodragerschap 1. Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen De WIA bestaat uit twee onderdelen: De regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) De regeling

Nadere informatie

Het 12-jaars risico bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Heeft u al nagedacht over het Ziektewet- en WGA-risico voor de komende jaren?

Het 12-jaars risico bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Heeft u al nagedacht over het Ziektewet- en WGA-risico voor de komende jaren? Het 12-jaars risico bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid Heeft u al nagedacht over het Ziektewet- en WGA-risico voor de komende jaren? 1 De werkgever betaalt de rekening Vanaf 1992: herziening sociale

Nadere informatie

Pensioen 2 WGA Hiaat verzekering

Pensioen 2 WGA Hiaat verzekering Pensioen 2 WGA Hiaat verzekering Wat vindt u in Pensioen 1-2-3? Pensioen 1-2-3 biedt u informatie in drie lagen. Iedere informatielaag gaat iets dieper op de pensioen regeling in. In de eerste laag leest

Nadere informatie

Modernisering Ziektewet

Modernisering Ziektewet Modernisering Ziektewet 1. Inleiding Per 1 januari 2013 is de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) in werking getreden. Deze wet heeft tot doel het aantal vangnetters

Nadere informatie

Individuele WIA werknemersverzekering

Individuele WIA werknemersverzekering Individuele WIA werknemersverzekering Inhoud Individuele WIA werknemersverzekering 3 Waar is deze verzekering voor? 3 Voor wie is deze verzekering? 3 Welke risico s verzekeren we? 3 Welke uitkering krijgt

Nadere informatie

INHOUD DEEL B BURGERLIJK WETBOEK WET VERBETERING POORTWACHTER

INHOUD DEEL B BURGERLIJK WETBOEK WET VERBETERING POORTWACHTER INHOUD DEEL B BURGERLIJK WETBOEK INLEIDING 1 ARBEIDSOVEREENKOMST Bepalingen Uitzendovereenkomst Proeftijd Geen proeftijd toegestaan Wel proeftijd toegestaan Nietig proeftijdbeding Bepaalde tijd Beperking

Nadere informatie

Werkgeversbezwaar tegen een WGA-uitkering: zinloos of noodzakelijk?

Werkgeversbezwaar tegen een WGA-uitkering: zinloos of noodzakelijk? Werkgeversbezwaar tegen een WGA-uitkering: zinloos of noodzakelijk? Op 4 september 2015 heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) geoordeeld dat een loongerelateerde WGA-uitkering door blijft lopen, ook

Nadere informatie

Een extra reden om mij aan te nemen. De voordelen voor uw toekomstige werkgever als u een WAO-, WIA-, WAZ- of Wajong-uitkering heeft of heeft gehad

Een extra reden om mij aan te nemen. De voordelen voor uw toekomstige werkgever als u een WAO-, WIA-, WAZ- of Wajong-uitkering heeft of heeft gehad Een extra reden om mij aan te nemen De voordelen voor uw toekomstige werkgever als u een WAO-, WIA-, WAZ- of Wajong-uitkering heeft of heeft gehad Werk boven uitkering UWV stimuleert mensen om aan het

Nadere informatie

De WIA, een ingewikkelde wet Door Ynske Jansen en Gemma de Meijer, m.m.v. mr. Sjoerd Visser

De WIA, een ingewikkelde wet Door Ynske Jansen en Gemma de Meijer, m.m.v. mr. Sjoerd Visser De WIA, een ingewikkelde wet Door Ynske Jansen en Gemma de Meijer, m.m.v. mr. Sjoerd Visser De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) regelt een uitkering voor mensen die op of na 1 januari 2004

Nadere informatie

Collectieve Inkomensverzekeringen

Collectieve Inkomensverzekeringen Collectieve Inkomensverzekeringen aanleveren gegevens premievaststelling 2015 Informatie voor de werkgever Wij zijn Geert Bouwmeester was pas 22 toen hij in 1924 voor zichzelf begon. Een overloop werd

Nadere informatie

Inkomensgarantieplan. De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid

Inkomensgarantieplan. De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid Inkomensgarantieplan De oplossing voor inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid Inhoud Neem geen risico met uw inkomen 4 Wettelijke regelingen 5 OHRA Inkomensgarantieplan Basis 7 OHRA Inkomensgarantieplan

Nadere informatie

UITVOERINGSHANDLEIDING EIGENRISICODRAGER WGA. Versie 1.4 1 februari 2007

UITVOERINGSHANDLEIDING EIGENRISICODRAGER WGA. Versie 1.4 1 februari 2007 UITVOERINGSHANDLEIDING EIGENRISICODRAGER WGA Versie 1.4 1 februari 2007 INHOUD 1 MIJN WERKNEMER IS ZIEK. WAT BETEKENT DAT VOOR MIJ ALS EIGENRISICODRAGER? 3 2 ZIEK EN BETER MELDEN 4 3 RE-INTEGRATIE TIJDENS

Nadere informatie

Wat wordt van u verwacht als werknemer?

Wat wordt van u verwacht als werknemer? Zo'n 12.000 mensen krijgen dementie voordat ze 65 jaar zijn. Deze mensen vaak nog aan het werk op het moment dat iemand de diagnose dementie krijgt. Dementie kan veel invloed hebben op het werk. Het ligt

Nadere informatie

WIA

WIA 2019 WIA na We ar rk We Ar & t be In ids kom ve e rm n og en Werk & Inkomen naar Arbeidsvermogen Inkomensaanvullingen bij arbeidsongeschiktheid Als werkgever kunt u een aantal verzekeringen afsluiten die

Nadere informatie

WGA- Eigenrisicodragersverzekering

WGA- Eigenrisicodragersverzekering WGA- Eigenrisicodragersverzekering 1 Wat is het? 2 Verzekerd? 3 Niet verzekerd? 4 Kosten? 5 Meer weten? 1 Wat is de WGA- Eigenrisicodragersverzekering? U verwacht de WIA-instroom zelf in de hand te houden?

Nadere informatie

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs In deze brochure leggen wij uit voor wie en waarvoor deze verzekering is, welke dekkingen u kunt sluiten, welke uitkering u kunt krijgen en wat de verzekering

Nadere informatie

P De heer A. Werknemer Anoniemstraat AB AMSTERDAM

P De heer A. Werknemer Anoniemstraat AB AMSTERDAM P123456 De heer A. Werknemer Anoniemstraat 56 1234 AB AMSTERDAM Inhoudsopgave Onderwerp Brief Uw verzekeringsoverzicht WIA-werknemersverzekering Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht (UPO) Toelichting

Nadere informatie

Als u arbeidsongeschikt bent

Als u arbeidsongeschikt bent Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Als u arbeidsongeschikt bent Na twee jaar ziekte Arbeidsongeschiktheid heeft ingrijpende gevolgen. Door ziekte of een handicap kunt u uw vroegere werkzaamheden

Nadere informatie

1. INLEIDING. 2. BeZaVa EN DE GEVOLGEN VOOR DE PUBLIEKE PREMIES

1. INLEIDING. 2. BeZaVa EN DE GEVOLGEN VOOR DE PUBLIEKE PREMIES 1. INLEIDING Op 1 januari 2013 is de wet BeZaVa in werking getreden. De overheid wil met deze wet een beperking in de uitkeringslasten voor flexwerkers bereiken door de meer actief bij de re-integratie

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de AOW-gerechtigde werknemer. Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken

Veelgestelde vragen over de AOW-gerechtigde werknemer. Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken Veelgestelde vragen over de Arbeidsgerechtelijke gevolgen van doorwerken Doorwerken Een werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt kan besluiten om te stoppen met werken, maar u mag hem ook in dienst

Nadere informatie

WIA verzekering Zorg & Welzijn Informatie voor de werknemer

WIA verzekering Zorg & Welzijn Informatie voor de werknemer WIA verzekering Zorg & Welzijn Informatie voor de werknemer Waar is deze verzekering voor? In deze brochure leggen wij uit waarvoor deze verzekering is, welke uitkering u kunt krijgen en wat de verzekering

Nadere informatie

Daarnaast sloot uw werkgever voor u de volgende verzekering(en) bij Bovemij Inkomensverzekeringen:

Daarnaast sloot uw werkgever voor u de volgende verzekering(en) bij Bovemij Inkomensverzekeringen: Welkom bij Bovemij Inkomensverzekeringen. Uw werkgever biedt u de mogelijkheid te kiezen voor een . Bovemij Inkomensverzekeringen voert

Nadere informatie

Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid Shell Nederland Pensioenfonds Stichting Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid Via de pensioenregeling van Shell Nederland Pensioenfonds Stichting (SNPS) zijn er voorzieningen getroffen voor het geval u

Nadere informatie

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs WIA verzekering Individueel Overheid & Onderwijs De Stichting Sociaal Fonds Infrastructuur en Milieu Waar is deze verzekering voor? Wat is WIA? In deze brochure leggen wij uit voor wie en waarvoor deze

Nadere informatie

Beperken van de WGA kosten

Beperken van de WGA kosten Beperken van de WGA kosten De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels voor

Nadere informatie

Premiedifferentiatie en eigenrisicodragen van Ziektewet- en WGA-uitkeringen van vangnetters

Premiedifferentiatie en eigenrisicodragen van Ziektewet- en WGA-uitkeringen van vangnetters Casemanagers met de advocaten van Kantoor Mr. van Zijl erachter! Premiedifferentiatie en eigenrisicodragen van Ziektewet- en WGA-uitkeringen van vangnetters Op 4 oktober 2012 is de Wet beperking ziekteverzuim

Nadere informatie

Werkgeversverklaring (in te vullen door de werkgever)

Werkgeversverklaring (in te vullen door de werkgever) Werkgeversverklaring (in te vullen door de werkgever) Gegevens werkgever Gegevens werknemer Aard van het dienstverband Verklaring voortzetting dienstverband (indien van toepassing) Naam werkgever: Adres:

Nadere informatie

W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering. W etwerkeninkomennaararbeidsvermogen

W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering. W etwerkeninkomennaararbeidsvermogen W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering De W etopdearbeidsongeschiktheidsverzekering(wao) is een Nederlandse wet die is bedoeld voor werknemers die langdurig ziek of gehandicapt zijn en niet meer (volledig)

Nadere informatie

Uw voorbereiding op ons advies. Alles over de WIA-verzekering

Uw voorbereiding op ons advies. Alles over de WIA-verzekering Uw voorbereiding op ons advies Alles over de WIA-verzekering Wat leest u in deze brochure? 01 Bereid u goed voor 3 02 Dit doen wij 5 03 Dit doet u 6 04 Dit zijn de stappen 7 05 Het wettelijk kader 9 06

Nadere informatie

Mijn oproepkracht is ziek. Wat betekent dit?

Mijn oproepkracht is ziek. Wat betekent dit? uwv.nl werk.nl Mijn oproepkracht is ziek. Wat betekent dit? Informatie voor werkgevers over recht op loon of Ziektewet-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het

Nadere informatie

De gevolgen van doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd

De gevolgen van doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd De gevolgen van doorwerken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd In deze notitie wordt informatie verstrekt in het geval de werknemer van 65 jaar en ouder wil blijven doorwerken bij zijn

Nadere informatie

Zoja, start de uitkering dan: Direct na het overlijden van de werknemer of, Na het bereiken van de leeftijd van 18 jaar van het jongste kind

Zoja, start de uitkering dan: Direct na het overlijden van de werknemer of, Na het bereiken van de leeftijd van 18 jaar van het jongste kind Aanvullende Voorzieningen Werkgever Aan de werkgever van: Overlijden Heeft uw bedrijf een collectieve overlijdensverzekering afgesloten? Deze verzekering zorgt voor een extra jaarlijkse uitkering (aan

Nadere informatie

0-10. Ziekteaangifte. In verband met aanvraag Ziektewet-uitkering - - In te vullen door UWV. Formuliercode 109860 Volgnummer

0-10. Ziekteaangifte. In verband met aanvraag Ziektewet-uitkering - - In te vullen door UWV. Formuliercode 109860 Volgnummer Ziekteaangifte In verband met aanvraag Ziektewet-uitkering 0-10 Invullen door UWV In te vullen door UWV Bedrijfsgegevens Formuliercode 109860 Volgnummer Waarom dit formulier? U heeft een (ex-)werknemer

Nadere informatie

De WIA Krater WIA. Dank voor uw interesse. Kan Classen Consultancy u van dienst zijn? Neem dan contact op via

De WIA Krater WIA. Dank voor uw interesse. Kan Classen Consultancy u van dienst zijn? Neem dan contact op via De WIA Krater WIA Een ding wat blijft terugkomen in mijn adviespraktijk inzake de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) is de welbekende WIA KRATER en onbekendheid met de materie. Dit boekje zal

Nadere informatie

Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering. Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers

Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering. Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers VSZ ASSURADEUREN Informatie voor de werkgever Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering Kostenbeheersing en persoonlijke begeleiding van zieke ex-werknemers Eigenrisicodragerschap Ziektewetverzekering

Nadere informatie

DE WIA, EEN INGEWIKKELDE WET

DE WIA, EEN INGEWIKKELDE WET Februari 2018: Dit artikel is een actualisering en bewerking van een artikel in Steungroepnieuws 2014-4 van Ynske Jansen en Gemma de Meijer, met medewerking van mr. Sjoerd Visser DE WIA, EEN INGEWIKKELDE

Nadere informatie

Eerste dag van arbeidsongeschiktheid

Eerste dag van arbeidsongeschiktheid mr. L.K. (Liesbet) Wouterse Fb. advocaat Kantoor Mr. van Zijl B.V. Korvelseweg 142, 5025 JL Tilburg Postbus 1095, 5004 BB Tilburg tel. (013) 463 55 99 fax (013) 463 22 66 E-mail: mail@kantoormrvanzijl.nl

Nadere informatie

Formulier Aanvullende Voorzieningen Werkgever

Formulier Aanvullende Voorzieningen Werkgever Nieuwstraat 67 7151 CD Eibergen info@lansinkenpartners.nl www.lansinkenpartners.nl KvK: 70397139 IBAN: NL04 KNAB 0257 1451 84 Formulier Aanvullende Voorzieningen Werkgever Gegevens werkgever Naam werkgever:

Nadere informatie

Beste werkgever, Heeft u nog vragen over dit formulier? Neem dan gerust contact op met: Qua Financiën

Beste werkgever, Heeft u nog vragen over dit formulier? Neem dan gerust contact op met: Qua Financiën Beste werkgever, Uw werknemer is met Qua Financiën in gesprek over zijn/haar lening voor een woning. Het is voor uw werknemer belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van overlijden en arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

Pensioen en arbeidsongeschiktheid. Later = Nu

Pensioen en arbeidsongeschiktheid. Later = Nu Pensioen en arbeidsongeschiktheid Later = Nu Later = Nu Uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid Wat gebeurt er met uw inkomen als u ziek wordt en daardoor (gedeeltelijk) niet meer kunt werken? En hoe zit

Nadere informatie

De Werkgever PRODUCTINFORMATIE. collectieve VERZEKERINGEN ALLE INFORMATIE IN ÉÉN OVERZICHT

De Werkgever PRODUCTINFORMATIE. collectieve VERZEKERINGEN ALLE INFORMATIE IN ÉÉN OVERZICHT De Werkgever PRODUCTINFORMATIE collectieve VERZEKERINGEN ALLE INFORMATIE IN ÉÉN OVERZICHT WAT U EERST MOET WETEN Als uw medewerker arbeidsongeschikt raakt, kan hij niet meer voor zijn inkomen zorgen. Vaak

Nadere informatie

Niet (kunnen) werken. 1. Werkloosheidswet (WW)

Niet (kunnen) werken. 1. Werkloosheidswet (WW) Niet (kunnen) werken Hieronder worden een aantal uitkeringen besproken waar mensen een beroep op kunnen doen wanneer zij buiten hun eigen toedoen niet kunnen werken. Bijvoorbeeld omdat zij hun baan verliezen,

Nadere informatie

Bijzondere Voorwaarden AO WIA-volgende verzekeringen en herverzekeringen alsmede verzekering van premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid

Bijzondere Voorwaarden AO WIA-volgende verzekeringen en herverzekeringen alsmede verzekering van premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid Bijzondere Voorwaarden AO WIA-volgende verzekeringen en herverzekeringen alsmede verzekering van premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid Versie oktober 2018 Inhoud Bijzondere voorwaarden WIA-volgende

Nadere informatie

Mijn inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Mijn inkomen bij arbeidsongeschiktheid Mijn inkomen bij arbeidsongeschiktheid Wanneer ontvang ik een uitkering? Arbeidsongeschikt- Uitkering Uitkering heidspercentage UWV NV schade Minder dan 15% Geen uitkering Geen uitkering 15% tot 35% Geen

Nadere informatie

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen

WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen WIA Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen De WIA De WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) zorgt ervoor dat werknemers die na de periode van twee

Nadere informatie

Deskundigenoordeel van UWV

Deskundigenoordeel van UWV uwv.nl werk.nl Deskundigenoordeel van UWV Informatie voor werkgever en werknemer Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Als u daarna nog vragen heeft, bel dan met: UWV Telefoon Werknemers

Nadere informatie

Uw werknemer kan vervolgens weloverwogen besluiten om de financiële gevolgen van overlijden en arbeidsongeschiktheid wel of niet te accepteren.

Uw werknemer kan vervolgens weloverwogen besluiten om de financiële gevolgen van overlijden en arbeidsongeschiktheid wel of niet te accepteren. Beste werkgever, Uw werknemer is met de S&A Adviesgroep in gesprek over zijn/haar lening met betrekking tot de eigen woning. Het is voor uw werknemer belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van overlijden

Nadere informatie

Langdurig arbeidsongeschikt. VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36

Langdurig arbeidsongeschikt. VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36 Langdurig arbeidsongeschikt VOP0034_arbeidsongeschikt-2.indd 1 18-01-10 10:36 1 Inleiding Arbeidsongeschikt worden is iets waar niemand graag aan denkt. Toch is het goed af en toe na te denken over wat

Nadere informatie

WIA verzekering Overheid & Onderwijs

WIA verzekering Overheid & Onderwijs WIA verzekering Overheid & Onderwijs Informatie voor de werknemer Waar is deze verzekering voor? In deze brochure leggen wij uit waarvoor deze verzekering is, welke uitkering u kunt krijgen en wat de verzekering

Nadere informatie