Tech Monitor: ontwikkeling van contactloos betalen (Ten behoeve van MOB vergadering op 30 mei 2006, MOB/ /kle)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tech Monitor: ontwikkeling van contactloos betalen (Ten behoeve van MOB vergadering op 30 mei 2006, MOB/2006-010/kle)"

Transcriptie

1 1 Tech Monitor: ontwikkeling van contactloos betalen (Ten behoeve van MOB vergadering op 30 mei 2006, ) In Nederland, evenals in de rest van Europa, is contactloos betalen nog niet breed ingevoerd. Massale uitrol van contactloze chips in het betalingsverkeer in Europa zal naar verwachting pas over enkele jaren plaats vinden. Momenteel zijn financiële instellingen nog volop bezig met de invoering van EMV-chips 1 en de totstandkoming van de Single Euro Payment Area. Buiten Europa gaan de ontwikkelingen op het gebied van contactloos betalen in een aantal landen snel. Terwijl in de Verenigde Staten de creditcard maatschappijen en banken de drijvende krachten zijn achter contactloos betalen, zijn in Japan en Korea daarnaast ook de openbaar vervoerbedrijven en mobiele operators erg actief op dit gebied. Hieronder wordt dieper ingegaan op de ontwikkelingen in deze landen. Tot slot volgt een inschatting van de ontwikkeling van contactloos betalen in Europa en Nederland. Verenigde Staten In de Verenigde Staten zijn in 2005 zes van de tien grootste banken begonnen met de uitrol van contactloze kaarten, zowel creditcards als debit cards. Zo had JP Morgan Chase bijvoorbeeld eind 2005 al vijf miljoen contactloze kaarten uitgegeven en dat zal naar verwachting aan het einde van 2006 zijn toegenomen tot twintig miljoen. Figuur 1 geeft een overzicht van de tien grootste issuers van kaarten in de VS. Betalingsverkeer is een tweezijdige markt waarbij consumenten de ene zijde van de vraagkant en de merchants de andere zijde van de vraagkant vormen. Acceptatie door merchants is een belangrijke voorwaarde om een kaart ergens te kunnen gebruiken Hoe zijn in de VS deze twee vraagkanten benaderd met deze innovatieve betaaltoepassing? In 2003 zijn de grote creditcard maatschappijen begonnen met een aantal pilots, onder andere in stadions van de National Football League (NFL). Contactloos betalen bleek daar goed aan te slaan - vooral door de snellere transacties en daardoor kortere wachttijden - en inmiddels zijn in nagenoeg alle NFL stadions contactloze readers geplaatst. Andere omgevingen waar snelle transacties erg gewaardeerd worden, zijn bijvoorbeeld de zogeheten quick service restaurants en convenience stores. Het is dan ook geen toeval dat McDonalds vroeg betrokken was bij diverse pilots. 1 Enige jaren geleden hebben de creditcardmaatschappijen Europay, MasterCard en Visa het initiatief genomen om te komen tot een wereldwijde standaard voor chiptechnologie voor de betaalproducten Maestro (grensoverschrijdend pinnen), MasterCard en VISA (creditcards). De standaard werd, naar de initiatiefnemers, kortweg EMV genoemd en is in wezen een set van specificaties waarin wordt beschreven hoe een transactie met een chip en een automaat op een veilige manier dient te verlopen.

2 2 Inmiddels is McDonalds overgegaan tot het uitrusten van alle vestigingen in de VS met contactloze readers. Ook 7-Eleven met convenience stores en een aantal andere grote merchants als CVS (een grote drogisterij keten) en Ritz Camera (de grootste fotoketen in de VS) hebben hun winkels inmiddels met contactloze readers uitgerust. Figuur 1 Overzicht van de tien grootste issuers van kaarten in de VS Issuer Cards (m) Visa (m) MasterCard (m) Uitrol contactloos Citigroup ,9 75,1 ja JP Morgan Chase 88 48,1 39,9 ja Bank of America 61,2 58,1 3,1 nee MBNA 56,7 24,4 32,3 ja American Express ja Capital One 53,6 26,9 26,7 nee Discover nee HSBC 34,7 10,3 24,4 ja Providian 12,6 10,1 2,5 nee Wells Fargo 9,9 7,1 2,8 nee Noot: Bank of America fuseert met MBNA; Providian is overgenomen door Washington Mutual. Cijfers ultimo 2004 Bron: Nilson Report, MBNA De issuers lijken zich met hun proposities voor contactloos betalen vooral te richten op die segmenten waar nog veel contant geld wordt gebruikt, vooral voor lage bedragen. Dit zijn met name de genoemde quick service restaurants en convenience stores, maar ook vending machines, parkeren, en het openbaar vervoer. Issuers kunnen door middel van fees verdienen aan transacties die anders voornamelijk met contant geld zouden worden gedaan. Voor merchants zit de aantrekkelijkheid van contactloos betalen ondermeer in snellere transacties en hogere omzetten aangezien klanten gemiddeld wat meer lijken te besteden indien ze contactloos kunnen betalen. De snelheid en het gebruiksgemak spreken de consumenten erg aan. De consumenten betalen geen fees voor het doen van een transactie 2 ; deze kosten zijn bij de merchants neergelegd. De hoogte van de fees zal een belangrijke factor zijn voor de acceptatie van contactloos betalen door merchants. 2 Er zijn overigens wel verschillende manieren van tariferen mogelijk in het betalingsverkeer. Over het algemeen betalen consumenten geen fees op transactieniveau (zoals in Noorwegen), maar er kan bijvoorbeeld wel sprake zijn van een cardfee die gedifferentieerd is op basis van de aangeboden functionaliteiten.

3 3 De contactloze betaaltoepassingen van American Express, MasterCard en Visa in de VS maken gebruik van de huidige magneetstrip data en infrastructuur, alhoewel er wel verschillen zijn in de implementaties. Zo past ieder additionele security maatregelen toe om bepaalde risico s specifiek voor contactloze chips te mitigeren. Dergelijke nie uwe security feautures zorgen tegelijkertijd voor een verbeterde veiligheid ten opzichte van de conventionele magneetstrip credit/debit card betaling. Voor bedragen onder $ 25 is in de VS geen autorisatie vereist door middel van PIN-code of handtekening; boven $ 25 is dit wel het geval. Interoperabiliteit van de verschillende proposities is buitengewoon belangrijk voor een succesvolle adoptie van contactloos betalen. Het is wat dat betreft positief dat MasterCard, Visa en American Express hun proposities baseren op de ISO/IEC standaard, alhoewel ze wel hun eigen encryptie methoden toepassen. Ze positioneren ook ieder op een andere manier de commerciële propositie in de markt, maar ze zijn wel overeengekomen om een gemeenschappelijk logo voor contactloze toegang te voeren om de eenduidigheid aan de acceptatiekant te verhogen. MasterCard, Visa en American Express hanteren ook hun eigen merken, maar het gemeenschappelijke contactloze logo wordt daaraan toegevoegd als het om een contactloos acceptatiepunt gaat. Japan en Korea In Japan en Korea zijn naast de creditcard maatschappijen met name ook de mobiele operators en openbaar vervoer bedrijven belangrijke drijvende krachten achter de ontwikkeling van contactloos betalen. Zo biedt JR East, het grootste openbaar vervoerbedrijf in Japan, sinds enkele jaren onder de naam Suica een contactloze elektronische portemonnee aan voor gebruik in het openbaar vervoer van JR East. Onlangs hebben JR East en NTT DoCoMo, de grootste mobiele operator in Japan, aangekondigd dat DoCoMo klanten vanaf begin 2006 de Suica applicatie ook op mobiele telefoons - uitgerust met Sony FeliCa contactloze chips - kunnen gebruiken. DoCoMo heeft tevens eind 2005 een nieuw merk geïntroduceerd id waarmee klanten van DoCoMo met hun FeliCa mobiele telefoons creditcard betalingen kunnen doen. De operator richt zich hiermee op inkomsten uit merchant fees voor het doen transacties. DoCoMo is namelijk hard op zoek naar nieuwe bronnen van inkomsten aangezien de inkomsten uit de bestaande bronnen (telefoongesprekken en dataverkeer) stagneren. Tot nu toe heeft echter nog maar één creditcard maatschappij het aanbod geaccepteerd om mee te doen met dit initiatief, namelijk Sumitomo

4 4 Mitsui - waarin DoCoMo vorig jaar 34% van de aandelen van heeft gekocht voor ongeveer $ 1 miljard. De creditcard maatschappijen zitten blijkbaar niet te wachten op een DoCoMo die zich op hun terrein begeeft. Aangevoerd door JCB, de grootste credit card maatschappij in Japan, is de zogeheten Mobile Payment Promotion Association (MPPA) opgericht, met meer dan 60 leden waaronder het merendeel van de creditcard maatschappijen en tevens de twee andere mobiele operators in Japan, KDDI en Vodafone. JCB biedt met Quicpay een eigen contactloos betaalmerk en technologie aan die als standaard voor de leden van MPPA zal dienen. Quicpay is echter niet compatibel met de technologie die DoCoMo gebruikt. Ook aan de acceptatiekant is er geen sprake van een eenduidige invoering van contactloze readers. Zo kondigde 7-Eleven, de grootste convenience store keten in Japan met vestigingen, onlangs aan om begin 2007 met een eigen e-purse te komen. Deze is weliswaar gebaseerd op Quicpay technologie, maar zonder daarbij het Quicpay merk van JCB of DoCoMo te accepteren. Reden hiervoor is dat 7-Eleven in Japan zelf al beschikt over een eigen infrastructuur van terminals én een ATM netwerk dat kan worden gebruikt om de kaarten op te laden. Op deze wijze zou 7-Eleven dus geen commissie aan JCB of DoCoMo hoeven te betalen. Door deze gefragmenteerde ontwikkelingen van contactloos betalen in Japan dreigt verwarring te ontstaan bij de consumenten waar met wat betaald kan worden met het risico dat de adoptie door de consument trager zal gaan dan de ontwikkelingen zo op het eerste gezicht zouden suggereren. Wat dat betreft kan men van de ervaringen in Korea met contactloos betalen nog wel het nodige leren. Enkele jaren geleden introduceerden de mobiele operators in Korea contactloos betalen door middel van infrarood technologie. Iedere mobiele operator plaatste bij merchants terminals. Deze waren echter niet compatibel met elkaar ondanks aanvankelijke beloften om dit wel te doen. Binnen korte tijd waren er terminals geplaatst uitgerust met infrarood readers (kosten $ 50 miljoen in totaal), maar voor de klant was het niet duidelijk waar die nou wel en niet kon betalen met zijn mobiel. Bovendien vonden klanten de infrarood technologie ook nog eens lastig om te gebruiken, onder andere omdat er meerdere stappen voor nodig waren om een betaling te kunnen doen en de infrarood applicatie eerst moest worden geactiveerd op de mobiele telefoon. Het resultaat was dat de consumenten de technologie gewoon helemaal niet gebruikten.

5 5 Inmiddels hebben de mobiele operators lering getrokken uit deze ervaringen en ervoor gekozen om de terminals te upgraden en de infrarood readers te vervangen door contactloze chiptechnologie gebaseerd op MasterCard PayPass (kosten $ 10 miljoen). Vanaf medio 2006 is het hiermee mogelijk om bij elk van de terminals te kunnen betalen met elke geschikte telefoon. De mobiele operators zorgen voor de nieuwe systemen en werken tegelijkertijd nauw samen met creditcard maatschappijen die zorgen voor de financiële en operationele kant. Hiervoor zijn de creditcard maatschappijen bereid om met minder dan de gebruikelijke 2,5 procent fee genoegen te nemen. Een procent wordt namelijk gebruikt om de telefoons te subsidiëren, 0,3 procent gaat naar de mobiele operators en de resterende 1,2 procent is voor de creditcard maatschappijen. Europa - en Nederland In Europa bevindt contactloos betalen zich nog in een erg vroeg stadium en is er voornamelijk sprake van het opzetten van pilots, o.a. door de Royal Bank of Scotland in het Verenigd Koninkrijk. Wat kunnen we in Europa leren van de ervaringen met contactloos betalen in de landen die al een stuk verder zijn, ten westen en oosten van de oude wereld? In ieder geval dat er aan enkele belangrijke voorwaarden moet worden voldaan om contactloos betalen te kunnen introduceren: Ten eerste moet de beschikbare technologie makkelijk zijn in gebruik. Ten tweede moeten de verschillende stakeholders er met elkaar uit kunnen komen hoe contactloos betalen in de markt worden gezet. Wat dat laatste betreft, bieden met name de VS en Korea goede voorbeelden van hoe het kan. Wat het eerste betreft, zijn de meeste Europese landen weliswaar nog druk bezig met de invoering van EMV, maar zowel MasterCard als Visa bieden ook EMV chips met een dual interface oftewel met contact en contactloze mogelijkheden 3. De standaardisering van contactloze technologie vindt momenteel nog niet in EMV verband plaats, maar betreft een samenwerking tussen MasterCard en Visa. Functioneel is EMV wel de basis, maar de contactloze laag is zelf nog niet in de EMV specificaties beschreven. Vanuit de Nederlandse banken wordt overigens wel aan de schemes gevraagd of dit binnen EMV geregeld gaat worden. Javier Perez, President van MasterCard Europe, gaf op de conferentie Payment Innovation beyond SEPA op 4 april 2006 overigens aan dat naar verwachting over 3 jaar 3 Officieel staat dit overigens los van de EMV specificaties. Bij MasterCard is dit de OneSmart PayPass en bij Visa gaat het om VSDC en qvsdc (Quick VSDC).

6 6 contactloze standaarden zullen zijn ontwikkeld op basis van EMV die in Europa kunnen worden toegepast. Contactloze technologie in de VS is gebaseerd op magneetstrip-data verwerking, terwijl het model in Europa op EMV wordt gebaseerd. Zowel de technologie, standaardisatie en interoperabiliteit als de klantperceptie zijn gebieden waar binnen Europa nog verder onderzoek naar wordt gedaan door middel van pilots. Van een massale uitrol is daarom nog geen sprake. Ten behoeve van de interoperabiliteit dienen afspraken te worden gemaakt - bij voorkeur als uitbreiding op de EMV specificaties en gebaseerd op de ISO/IEC standaard. Deze specificaties zouden zowel door financiële instellingen als door andere payment institutions moeten kunnen worden toegepast. In Nederland zullen we naar verwachting het eerst massaal kunnen wennen aan het gebruik van contactloze chips met de landelijke invoering van de OV-chipkaart in het openbaar vervoer. Het EastWest consortium is verantwoordelijk voor implementatie van het systeem van de contactloze OV-chipkaart. De volgende bedrijven participeren hierin: - Thales, leverancier van informatiesystemen; - Vialis Verkeer en Mobiliteit (dochterbedrijf van KWS), gespecialiseerd in installatie en onderhoud van elektronische infrastructuur in transport; - Accenture, een wereldwijd opererende management consultancy, zal de technologische infrastructuur integreren en de backoffice opereren, inclusief clearing en settlement van de inkomsten voor de deelnemende vervoersbedrijven; - MTR/Octopus, het openbaar vervoer bedrijf in Hong Kong dat verantwoordelijk is voor de Octopus card zal als subcontractor van Thales het centrale systeem leveren en expertise inbrengen. Het bedrijf dat verantwoordelijk zal zijn voor het operationele beheer van de OV-chipkaart in Nederland is Trans Link Systems (TLS). Vijf openbaar vervoersbedrijven zitten in TLS: de Nederlandse Spoorwegen (NS), Connexxion; RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag). Deze alliantie beslaat 80% van de markt voor openbaar vervoer. Daarnaast werkt TLS ook samen met de overige openbaar vervoersbedrijven, verenigd in MOBIS. De vijf bedrijven verwachten gezamenlijk in totaal ongeveer anderhalf miljard ritten/transacties per jaar, oftewel zo n 4-5 miljoen transacties per dag.

7 7 Wereldwijd is een sterke toename waar te nemen in het gebruik van contactloze chips in het openbaar vervoer. Ervaringen uit verschillende landen laten zien dat er op termijn vaak een uitbreiding plaats vindt naar toepassingen buiten het openbaar vervoer zoals voor betalingen op en rond stations. Hiertoe dienen instellingen aan de betreffende wet- en regelgeving 4 en bijbehorende eisen te voldoen om een dergelijk betaalproduct aan te kunnen bieden. Referenties: Banking Review, Raymond Kleijmeer - Contactloos betalen, pp , Mei Card Technology, Mobile Payment Players Jostle for Position in a Budding Japanese Market, January EastWest, presentatie - The chip card for Public Transport in The Netherlands, Q European Card Review, Contactless goes nationwide in the US, November/December European Card Review, Moving towards an EMV standard, January/February European Card Review, MasterCard launches PayPass in Europe, March/April In Nederland is dat de Richtlijn plus wetgeving Elektronisch geld en (ontwerp) Richtlijn Betaaldiensten (New Legal Framework).

Security congres. Gerben Nelemans 8 oktober 2008

Security congres. Gerben Nelemans 8 oktober 2008 Security congres Gerben Nelemans 8 oktober 2008 Trans Link Systems Opgericht door de 5 grootste OV-bedrijven (vertegenwoordigen ruim 80% van de OV-markt). Samenwerking met alle andere OV-bedrijven. Elektronisch

Nadere informatie

Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards

Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards De Interchange Fee Regulation is een wetgeving vanuit de EU (Verordening (EU) 2015/751), waar elke issuer en acquirer die gevestigd

Nadere informatie

Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards

Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards Tarifering van de verwerking van transacties met betaalpassen en creditcards De Interchange Fee Regulation is een wetgeving vanuit de EU (Verordening (EU) 2015/751), waar elke issuer en acquirer die gevestigd

Nadere informatie

Drs. Monique Kalvelagen RE Group Audit ABN AMRO 11 November 2009

Drs. Monique Kalvelagen RE Group Audit ABN AMRO 11 November 2009 VURORE Drs. Monique Kalvelagen RE Group Audit ABN AMRO 11 November 2009 1 Overzicht 1. Huidige betaalinfrastructuur 2. Single Euro Payments Area (SEPA) 3. Impact op wezen 2 1. Huidige betaalinfrastructuur

Nadere informatie

SEPA Veranderingen voor onderwijsland. 18 Juni 2010 Ernst Kokke, Capgemini

SEPA Veranderingen voor onderwijsland. 18 Juni 2010 Ernst Kokke, Capgemini SEPA Veranderingen voor onderwijsland 18 Juni 2010 Ernst Kokke, Capgemini Inhoud SEPA in een notendop Betalingsverkeer, het basismodel Huidige situatie in Europa Wat is SEPA? Impact van SEPA 1 SEPA in

Nadere informatie

Onderwerp: Tech monitor: Ontwikkelingen van mobiel betalen

Onderwerp: Tech monitor: Ontwikkelingen van mobiel betalen 1 Onderwerp: Tech monitor: Ontwikkelingen van mobiel betalen Inleiding De mobiele telefoon heeft een paar jaren geleden voorzichtig zijn intrede gedaan in de financiële dienstverlening. Verschillende banken

Nadere informatie

Laveren naar sepa: de overgang naar Europese betaalmiddelen in Nederland

Laveren naar sepa: de overgang naar Europese betaalmiddelen in Nederland Laveren naar sepa: de overgang naar Europese betaalmiddelen in Nederland Vanaf 28 januari 2008 zullen consumenten en bedrijven Europees kunnen gaan betalen. Op die datum komen banken in het hele eurogebied

Nadere informatie

Invoering EMV in Nederland (en andere veranderingen in het betalingsverkeer)

Invoering EMV in Nederland (en andere veranderingen in het betalingsverkeer) Invoering EMV in Nederland (en andere veranderingen in het betalingsverkeer) Presentatie voor Detailhandel Nederland 28 augustus 2009 Piet Mallekoote, Algemeen Directeur Currence Voorzitter Afstemgroep

Nadere informatie

2015: het jaar van contactloos betalen Whitepaper

2015: het jaar van contactloos betalen Whitepaper 2015: het jaar van contactloos betalen Whitepaper Inhoudsopgave 2015: het jaar van contactloos betalen Whitepaper Hoofdstuk 1: Sterke groei aantal pinbetalingen in Nederland 3 Hoofdstuk 2: Contactloos

Nadere informatie

Interchange (afwikkelingsvergoeding)

Interchange (afwikkelingsvergoeding) Inhoudsopgave 1. Wat is interchange? 2. Wat zijn scheme fees? 3. Wat is de Interchange ++ prijsstructuur? 4. Wat verandert er? 5. Zijn er uitzonderingen? 6. Waar kan ik meer informatie vinden? Page 1 of

Nadere informatie

Het nieuwe pinnen gaat beginnen. Ook bij u!

Het nieuwe pinnen gaat beginnen. Ook bij u! pinnen gaat beginnen. Ook bij u! pinnen gaat beginnen. Ook bij u! Nederland stapt over op het pinnen met de chip in plaats van met de magneetstrip. De eerste pilots van het nieuwe pinnen zijn gestart.

Nadere informatie

Uw betalingen zijn in goede handen bij PaySquare

Uw betalingen zijn in goede handen bij PaySquare Uw betalingen zijn in goede handen bij PaySquare Als ondernemer maakt u het uw klanten graag makkelijk. Wilt u uw klanten in staat stellen om iedere aankoop snel, gemakkelijk en veilig te betalen, dan

Nadere informatie

Saferpay. D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie

Saferpay. D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie E-Payment is een alomvattend E-Payment-systeem van SIX Payment Services voor eenvoudig en veilig betalen in uw onlineshop. Via kunt u alle gangbare nationale

Nadere informatie

SEPA for mobile. Agenda. Wat is SEPA? Wat is de European Payments Council? Wat doet de EPC op het gebied van mobiel betalen?

SEPA for mobile. Agenda. Wat is SEPA? Wat is de European Payments Council? Wat doet de EPC op het gebied van mobiel betalen? SEPA for mobile Gijs Boudewijn 24 mei 2012 Agenda Wat is SEPA? Wat is de European Payments Council? Wat doet de EPC op het gebied van mobiel betalen? EPC en mobiel: deliverables tot dusver en prioriteiten

Nadere informatie

Currence, elektronisch betalen en vertrouwen

Currence, elektronisch betalen en vertrouwen Currence, elektronisch betalen en vertrouwen VUrORE seminar:"geeft elektronisch geld vertrouwen? drs S. Balraadjsing RE Amsterdam, 11 november 2009 1 Agenda 1.Rol Currence Betalingsverkeer 2.Betaalproducten

Nadere informatie

SEPA Kansen en bedreigingen voor Click Retail

SEPA Kansen en bedreigingen voor Click Retail SEPA Kansen en bedreigingen voor Click Retail 18 Mei 2010 Paul Koetsier, Capgemini Inhoud Setting the scene Huidige situatie SEPA? Kansen van SEPA voor de Retailer Nu en later 1 Wie van u gebruikt nu al

Nadere informatie

De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale debetpassen. Whitepaper Interchange fee en commissie

De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale debetpassen. Whitepaper Interchange fee en commissie De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale debetpassen Whitepaper Interchange fee en commissie Inhoud Inleiding De kosten van betaalgemak 3 De betrokken partijen Wie doen er mee?

Nadere informatie

ESSAY. DreamDiscoverDo. Nhung Bui 1623450 JDE-UXD2 JDE-SEMUX.3V-13 December 2014 Pauline Weseman

ESSAY. DreamDiscoverDo. Nhung Bui 1623450 JDE-UXD2 JDE-SEMUX.3V-13 December 2014 Pauline Weseman ESSAY DreamDiscoverDo Nhung Bui 1623450 JDE-UXD2 JDE-SEMUX.3V-13 December 2014 Pauline Weseman Contactloos betalen, waarom zou je daar niet enthousiast van worden? Redelijk nieuw, nog niet geïntegreerd

Nadere informatie

Op weg naar veiligheid en gemak

Op weg naar veiligheid en gemak Op weg naar veiligheid en gemak Utrecht, 19 januari 2005 Erik Sigger Programmadirecteur Waarom OV-chipkaart en poortjes? Verbeteren sociale veiligheid voor klanten en medewerkers Vergroten van het reisgemak

Nadere informatie

Pin2Connect. Zorgeloos betalen

Pin2Connect. Zorgeloos betalen Pin2Connect Zorgeloos betalen HotelsConnect voor uw hotel. Voor een hotel is telefonie, beveiliging en internet van groot belang. En bijvoorbeeld eventuele muziek, de mogelijkheid tot pinnen en camerabewaking

Nadere informatie

Saferpay. D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie

Saferpay. D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie 1 E-Payment is een alomvattend E-Payment-systeem van SIX Payment Services voor eenvoudig en veilig betalen in uw onlineshop. Via kunt u alle gangbare

Nadere informatie

Pin2Connect. Zorgeloos betalen

Pin2Connect. Zorgeloos betalen Pin2Connect Zorgeloos betalen PetrolConnect is voor alle IT & Communicatie diensten van uw tankstation. Drie zaken die sowieso nodig zijn voor een tankstation zijn het gemak van pinnen, muziek en natuurlijk

Nadere informatie

Betalingen accepteren via PaySquare. Uw betalingen in goede handen

Betalingen accepteren via PaySquare. Uw betalingen in goede handen Betalingen accepteren via PaySquare Uw betalingen in goede handen Veilig betalingsverkeer Maak het uw klanten gemakkelijk Betalingen met betaalkaarten zijn veilig, kostenbesparend en omzetverhogend. Wilt

Nadere informatie

Saferpay. D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie

Saferpay. D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie D Het veiligste betaalsysteem voor uw onlineshop ie 3 veiligheid Bied uw klanten de hoogst mogelijke veiligheid. Tevens bieden wij u bescherming tegen het uitvallen van betalingen, want het gaat ook om

Nadere informatie

Persbericht. Sterke groei elektronisch betalen in 2015. Kenmerk 16-01. Datum 25 januari 2016

Persbericht. Sterke groei elektronisch betalen in 2015. Kenmerk 16-01. Datum 25 januari 2016 Datum 25 januari 2016 Kenmerk 16-01 Gustav Mahlerplein 33-35 1082 MS Amsterdam Postbus 83073 1080 AB Amsterdam Sterke groei elektronisch betalen in 2015 www.betaalvereniging.nl T 020 305 19 00 F 020 305

Nadere informatie

Europees overboeken en incasseren

Europees overboeken en incasseren Europees overboeken en incasseren Ir. Simon Lelieveldt e-banking track 10 november 2005 Voorspellen: altijd gevaarlijk..! Ik zie over minder dan 800 dagen. een New Legal Framework.. ik zie ook. EPC-standaarden

Nadere informatie

13 Cluster 12: de benzineservicestations

13 Cluster 12: de benzineservicestations 13 Cluster 12: de benzineservicestations 13.1 Typering van het cluster Tot dit cluster behoren alle tankstations in Nederland met de daarbij behorende winkels (tankshop). Nederland telt circa 2.200 benzineservicestations,

Nadere informatie

Concept Agendapunt: 06 Lijsten met open standaarden Bijlagen: College Standaardisatie

Concept Agendapunt: 06 Lijsten met open standaarden Bijlagen: College Standaardisatie Forum Standaardisatie Wilhelmina v Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 84011 2508 AA Den Haag www.forumstandaardisatie.nl COLLEGE STANDAARDISATIE Concept CS10-05-06C Agendapunt: 06 Lijsten met open

Nadere informatie

Voorschriften Rabo Europees pincontract

Voorschriften Rabo Europees pincontract Voorschriften Rabo Europees pincontract Betalen met debetkaarten (ook wel bankpas genoemd) is snel, veilig en voordelig. Wel zijn er enige spelregels waaraan u zich moet houden bij het accepteren van debetkaart

Nadere informatie

Intelligent reizen met de Suica-card

Intelligent reizen met de Suica-card Intelligent reizen met de Suica-card Rob Stroeks - 10-2-2005 Samenvatting Het uitgebreide trein- en metronetwerk van Tokio maakt gebruik van moderne systemen voor automatische verkoop en controle van vervoersbewijzen.

Nadere informatie

Pin2Connect. Zorgeloos betalen

Pin2Connect. Zorgeloos betalen Pin2Connect Zorgeloos betalen RecreatieConnect is een uniek concept voor de recreatiebranche. Eén totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten voor uw organisatie. RecreatieConnect biedt u diensten

Nadere informatie

Probleemloos naar één Europese markt voor betalingen

Probleemloos naar één Europese markt voor betalingen Probleemloos naar één Europese markt voor betalingen SEPA: betalingsverkeer zonder grenzen In een groot deel van Europa worden de grenzen voor het betalingsverkeer afgeschaft. Er komt één grote Europese

Nadere informatie

Toelichting MasterCard SecureCode & Verified by Visa

Toelichting MasterCard SecureCode & Verified by Visa Toelichting MasterCard SecureCode & Verified by Visa Versie: 2.2 Jaar: 2012 Auteur: Buckaroo Online Payment Services Acceptatie via internet MasterCard SecureCode en Verified by Visa Helaas komt fraude

Nadere informatie

Security NFC. Eenvoudig contactloos betalen

Security NFC. Eenvoudig contactloos betalen Security NFC Eenvoudig contactloos betalen SecurityConnect, een totaalconcept voor beveiligingsbedrijven. Een gecertificeerd, beveiligd VPN datanetwerk over DSL of glasvezel tot diensten als bijvoorbeeld

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst VFI. P.M. Mallekoote Algemeen Directeur Currence. Den Haag, 8 april 2008

Voorlichtingsbijeenkomst VFI. P.M. Mallekoote Algemeen Directeur Currence. Den Haag, 8 april 2008 Introductie ideal Voorlichtingsbijeenkomst VFI P.M. Mallekoote Algemeen Directeur Currence Den Haag, 8 april 2008 Agenda Achtergrond Currence Wat is ideal? Het succes van ideal in Nederland Naar een Europese

Nadere informatie

SEPA-middag Forum Standaardisatie, 4 september 2012 Michiel van Doeveren, Secretaris NFS

SEPA-middag Forum Standaardisatie, 4 september 2012 Michiel van Doeveren, Secretaris NFS Nederland klaar voor IBAN en SEPA? Publieke sector klaar? SEPA-middag Forum Standaardisatie, 4 september 2012 Michiel van Doeveren, Secretaris NFS 1 Agenda - Achtergrond van Single Euro Payments Area (SEPA)

Nadere informatie

De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale debetpassen. Whitepaper Interchange fee en commissie

De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale debetpassen. Whitepaper Interchange fee en commissie De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale debetpassen Whitepaper Interchange fee en commissie Inhoud Inleiding De kosten van betaalgemak 3 De betrokken partijen Wie doen er mee?

Nadere informatie

Het ov-chipkaartsysteem en privacy. Workshop Privacy & RFID 9 september 2005

Het ov-chipkaartsysteem en privacy. Workshop Privacy & RFID 9 september 2005 Het ov-chipkaartsysteem en privacy Workshop Privacy & RFID 9 september 2005 Inhoud A. Trans Link Systems: introductie B. Het OV-chipkaart systeem C. De OV-chipkaart D. Wie verwerkt (persoons)gegevens?

Nadere informatie

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld

Betalen in het eurogebied: nog niet alle wensen vervuld ers zijn over het algemeen positief over de bestaande betaalmogelijkheden, maar toch betaalt men in of naar het buitenland niet altijd zoals men zou willen. Zo is de tevredenheid over de acceptatie van

Nadere informatie

Creo cashless payment: innovatief, efficiënt en klantgericht!

Creo cashless payment: innovatief, efficiënt en klantgericht! Creo cashless payment: innovatief, efficiënt en klantgericht! De betaalwereld is in beweging. Cash geld en Pinnen is duur en traag met lange wachtrijen voor de kassa s tot gevolg. Als gevolg daarvan zoeken

Nadere informatie

FORUM STANDAARDISATIE Aanmelding SEPA

FORUM STANDAARDISATIE Aanmelding SEPA -----Oorspronkelijk bericht----- Van: Survey [mailto:website.open.standaarden@nl] Verzonden: donderdag 11 november 2010 15:47 Aan: Logius Forumstandaardisatie CC: Joris Gresnigt Onderwerp: Formulier Open

Nadere informatie

NIBE-SVV, 2012 OEFENEXAMEN EUROPEES BETALINGSVERKEER

NIBE-SVV, 2012 OEFENEXAMEN EUROPEES BETALINGSVERKEER NIBE-SVV, 2012 OEFENEXAMEN EUROPEES BETALINGSVERKEER 1. Welke bewering over de zakelijke en particuliere betaalrekening is JUIST? Zowel bij de zakelijke als bij de particuliere betaalrekening A. kan de

Nadere informatie

FAQ Retourpinnen. Voor de winkelier

FAQ Retourpinnen. Voor de winkelier FAQ Retourpinnen Voor de winkelier Is deze FAQ ook in het andere talen beschikbaar? Nee. Deze FAQ is alleen in het Nederlands. Is er een FAQ voor mijn kassamedewerkers? Ja. Kijk op www.pin.nl/retourpinnen.

Nadere informatie

Korte Handleiding iwl250

Korte Handleiding iwl250 Korte Handleiding iwl250 iwl250 - WLAN versie Pagina 1 van 8 Installatie van de terminal Waarschuwing Deze betaalterminal bevat een batterij. Houdt deze batterij weg van explosieve materialen. Opladen

Nadere informatie

Statusrapport Veiligheid betaalproduct

Statusrapport Veiligheid betaalproduct Statusrapport Veiligheid betaalproduct Pinpas 2006 De Nederlandsche Bank 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding en conclusie... 5 2 Kenmerken betaalproduct Pinpas... 6 3 Fraude-ontwikkeling Pinpas... 7 4 Status van

Nadere informatie

Pin2Connect. Zorgeloos betalen

Pin2Connect. Zorgeloos betalen Pin2Connect Zorgeloos betalen SchoolsConnect is een totaalconcept voor onderwijsinstellingen. Gemakkelijk internet en telefonie is altijd fijn op een school. Ook de veiligheid van eigendommen van de school

Nadere informatie

School NFC. Eenvoudig contactloos betalen

School NFC. Eenvoudig contactloos betalen School NFC Eenvoudig contactloos betalen SchoolsConnect is een totaalconcept voor onderwijsinstellingen. Gemakkelijk internet en telefonie is altijd fijn op een school. Ook de veiligheid van eigendommen

Nadere informatie

Hotel NFC. Eenvoudig contactloos betalen

Hotel NFC. Eenvoudig contactloos betalen Hotel NFC Eenvoudig contactloos betalen HotelsConnect voor uw hotel. Voor een hotel is telefonie, beveiliging en internet van groot belang. En bijvoorbeeld eventuele muziek, de mogelijkheid tot pinnen

Nadere informatie

Kabinetsreactie op het groenboek Naar een geïntegreerde Europese markt voor kaartinternet- en mobiele betalingen

Kabinetsreactie op het groenboek Naar een geïntegreerde Europese markt voor kaartinternet- en mobiele betalingen Kabinetsreactie op het groenboek Naar een geïntegreerde Europese markt voor kaartinternet- en mobiele betalingen Inleiding De Europese Commissie heeft in januari 2012 een groenboek gepubliceerd over het

Nadere informatie

Interbancaire vergoedingen en de eenwording van de Europese betaalmarkt

Interbancaire vergoedingen en de eenwording van de Europese betaalmarkt Interbancaire vergoedingen en de eenwording van de Europese betaalmarkt Het Nederlandse betalingsverkeer functioneert goed en is efficiënt, vinden consumenten en zakelijke gebruikers. De efficiëntie van

Nadere informatie

11 Cluster 10: Horeca, maaltijdverstrekkers

11 Cluster 10: Horeca, maaltijdverstrekkers 11 Cluster 10: Horeca, maaltijdverstrekkers 11.1 Typering van het cluster Onder de verzamelnaam maaltijdverstrekkers vallen de restaurants in al hun verschijningsvormen: van eetcafé en fastfoodrestaurant

Nadere informatie

Wat doet de NFC chip? Coen Visser 1580081

Wat doet de NFC chip? Coen Visser 1580081 Wat doet de NFC chip? Coen Visser 1580081 1 Inhoudsopgave Steeds vaker maak ik gebruik van de NFC chip in mijn bankpas. Steeds vaker zie ik commercials voorbij komen van ticket systemen die rechtstreeks

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

Opslag van Creditcard Gegevens if you don t need it, don t store it

Opslag van Creditcard Gegevens if you don t need it, don t store it E-commerce & Mail Order-Telephone Order Opslag van Creditcard Gegevens if you don t need it, don t store it Opslag van Creditcard Gegevens Creditcard accepterende bedrijven vormen een potentieel doelwit

Nadere informatie

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces

ALLIANDER. Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces ALLIANDER Neemt de wind in de zeilen en transformeert het inkoopproces Alliander NV beheert energie netwerken die gas en elektriciteit distribueren naar grote delen van Nederland voor huizen, transport,

Nadere informatie

Oplossingsrichting UWKS 2.0

Oplossingsrichting UWKS 2.0 Oplossingsrichting UWKS 2.0 Advies Collis Roger van Ratingen, David Bakker 15 december 2011 Ensuring Trust in Technology 1 Collis: Expertise en markten Payments e-ticketing Secure Transaction Expertise

Nadere informatie

Library NFC. Eenvoudig contactloos betalen

Library NFC. Eenvoudig contactloos betalen Library NFC Eenvoudig contactloos betalen LibraryConnect is uniek voor uw bibliotheek. Internet is tegenwoordig wel handig, ook voor een bibliotheek. Een website bijvoorbeeld kan handig zijn voor uw bibliotheek

Nadere informatie

Stabiliteit in tijden van disruptie

Stabiliteit in tijden van disruptie Stabiliteit in tijden van disruptie Piet Mallekoote Betaalvereniging Nederland 22 September 2016 F I N T E C H B L O C K C H A I N Agenda 1. Betaalvereniging 2. De markt van betalingsverkeer 3. Innovatie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1375 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Het nieuwe pinnen? U kunt er maar beter snel mee beginnen. Pas op tijd uw betaalautomaat en bankcontract aan!

Het nieuwe pinnen? U kunt er maar beter snel mee beginnen. Pas op tijd uw betaalautomaat en bankcontract aan! Het nieuwe pinnen? U kunt er maar beter snel mee beginnen. Pas op tijd uw betaalautomaat en bankcontract aan! 2 Het nieuwe pinnen? U kunt er maar beter snel mee beginnen. Het betalingsverkeer voor pinnen

Nadere informatie

Onderwerp: Visie Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer Inleiding

Onderwerp: Visie Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer Inleiding Onderwerp: Visie Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer 2016 Inleiding Bij de evaluatie van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) in november 2015 is afgesproken om jaarlijks een visiedocument

Nadere informatie

Inzicht in de wereld van creditcards

Inzicht in de wereld van creditcards Inzicht in de wereld van creditcards Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer Mei 2007 Inhoud Voorwoord 1. Het ontstaan van de creditcard 2. Productkenmerken 2.1. Wat is een creditcard? 2.2 Gebruiksmogelijkheden

Nadere informatie

Grensoverschrijdend betaalgedrag van Nederlanders in 2014

Grensoverschrijdend betaalgedrag van Nederlanders in 2014 Grensoverschrijdend betaalgedrag van Nederlanders in 2014 Uitkomsten DNB onderzoek naar hoe Nederlanders betalen in en naar het buitenland 1 Nederlanders gebruiken in het buitenland vaker contant geld

Nadere informatie

Overal incasseren met de iphone

Overal incasseren met de iphone Overal incasseren met de iphone De ConCardis epayment App maakt van uw iphone een betaalterminal Afwikkelen van betalingen onderweg: veilig, eenvoudig en overal U wilt girale betalingen mobiel en veilig

Nadere informatie

SEPA NL Het programmaplan van Nederlandse banken

SEPA NL Het programmaplan van Nederlandse banken SEPA NL Het programmaplan van Nederlandse banken Simon Lelieveldt 25 november 2005 Wat brengt de toekomst? Ik zie over minder dan 800 dagen. een New Legal Framework.. ik zie ook. EPC-standaarden ik zie

Nadere informatie

SEPA (Single Euro Payments Area)

SEPA (Single Euro Payments Area) SEPA (Single Euro Payments Area) Op weg naar Europees betalen Studiedag KNR 11 Oktober 2012 SEPA: één gezamelijke betaalmarkt vanaf 1 februari 2014 Wat is SEPA? Geen gefragmenteerde betaalmarkten maar

Nadere informatie

Overeenkomst voor uw kaarttransacties op uw betaalterminal

Overeenkomst voor uw kaarttransacties op uw betaalterminal Overeenkomst voor uw kaarttransacties op uw betaalterminal Voor leesbaarheid, graag invullen met hoofdletters! Handelsnaam* Officiële benaming Omschrijving producten en diensten Registratienummer van de

Nadere informatie

Speech Frank Elderson Toekomst Betalingsverkeer 24 juni Dames en heren,

Speech Frank Elderson Toekomst Betalingsverkeer 24 juni Dames en heren, Speech Frank Elderson Toekomst Betalingsverkeer 24 juni 2014 Dames en heren, Hoewel deze bijeenkomst gaat over de toekomst van het betalingsverkeer, neem ik u graag eerst even mee naar het verleden. Want

Nadere informatie

Kaartacceptatie. uit één hand eenvoudig en veilig

Kaartacceptatie. uit één hand eenvoudig en veilig Kaartacceptatie uit één hand eenvoudig en veilig Betaalkaarten aanvaarden Een eenvoudige en veilige oplossing Wij danken u voor het vertrouwen met de afhandeling van uw kaartbetalingen. ierna vindt u een

Nadere informatie

Hoe minder contant, hoe minder risico

Hoe minder contant, hoe minder risico Hoe minder contant, hoe minder risico Renate de Vree Er vinden nog regelmatig overvallen plaats op winkeliers, tankstations en horecaondernemers. Veel van die overvallen betreffen zogenaamde kassaroven.

Nadere informatie

Horeca NFC. Eenvoudig contactloos betalen

Horeca NFC. Eenvoudig contactloos betalen Horeca NFC Eenvoudig contactloos betalen HorecaConnect voor uw horeca onderneming. Wat biedt u dat? HorecaConnect biedt u het gemak van pinnen met IP pinnen, snel telefoneren met IP telefonie, een goede

Nadere informatie

Store ISMP Smartphone Pin

Store ISMP Smartphone Pin Store ISMP Smartphone Pin StoreConnect is een totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten in uw winkel. Uw klant tevreden maken met het gemak van IP pinnen of gezellige sfeer doormiddel van muziek

Nadere informatie

Infogids. Handleiding voor kaartacceptatie via de betaalautomaat

Infogids. Handleiding voor kaartacceptatie via de betaalautomaat Infogids Handleiding voor kaartacceptatie via de betaalautomaat Veilige acceptatie van betaalkaarten op uw betaalautomaat 4 1 Handleiding kaartacceptatie 6 1.1 Acceptatievoorschriften bij een betaalkaart

Nadere informatie

ideal Vandaag en morgen

ideal Vandaag en morgen ideal Vandaag en morgen Onderzoek bij webwinkels en online shoppers 2011 ideal Mobiel Max Geerling Manager Cards & ideal Thuiswinkel Update 29 september 2011 1 ideal vandaag en morgen Max Geerling 29 september

Nadere informatie

Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen

Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen P E R S B E R I C H T Europeanen sluiten nieuwe betaalmethodes in de armen: goed nieuws voor mobiele betalingen Het aantal Europeanen dat regelmatig gebruikmaakt van een mobiel apparaat voor betalingen

Nadere informatie

Inzicht in de wereld van creditcards

Inzicht in de wereld van creditcards Inzicht in de wereld van creditcards Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer Oktober 2010 1 Inhoud Voorwoord 1. Het ontstaan van de creditcard 2. Productkenmerken 2.1. Wat is een creditcard? 2.2 Gebruiksmogelijkheden

Nadere informatie

12 Cluster 11: Horeca, hotel-restaurant

12 Cluster 11: Horeca, hotel-restaurant 12 Cluster 11: Horeca, hotel-restaurant 12.1 Typering van het cluster Tot dit cluster behoren de hotel-restaurants en de hotels (hotels en pensions zonder vrij toegankelijk restaurant). Nederland telt

Nadere informatie

Onderwerp Invoering nieuwe internationale standaard elektronisch betalen

Onderwerp Invoering nieuwe internationale standaard elektronisch betalen Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 30 maart 2011 / 34/2011 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 31-03-2011 Onderwerp I nieuwe internationale elektronisch betalen Programma / Programmanummer

Nadere informatie

Toekomstvaste pinautomaat voor elke ondernemer: Altijd & Overal Zorgeloos pinnen!

Toekomstvaste pinautomaat voor elke ondernemer: Altijd & Overal Zorgeloos pinnen! Vx570 + Vx810 pinpad Toekomstvaste pinautomaat voor elke ondernemer: Altijd & Overal Zorgeloos pinnen! Waarom uw klanten laten pinnen? U biedt uw klanten extra service en versterkt zo de klantenbinding.

Nadere informatie

Vaste betaalterminal ipp350 Zeer complete betaalterminal en klaar voor de toekomst

Vaste betaalterminal ipp350 Zeer complete betaalterminal en klaar voor de toekomst Vaste betaalterminal ipp350 Zeer complete betaalterminal en klaar voor de toekomst Rekent af met gedoe! Over Paqar Paqar is de nieuwe naam voor betaalsystemen. Voor koop en huur. Van vaste betaalsystemen

Nadere informatie

Elektronisch betalen en factureren

Elektronisch betalen en factureren Elektronisch betalen en factureren Doel: Inzicht krijgen in recente ontwikkelingen en mogelijkheden in het elektronisch betalingsverkeer in Nederland en België Lees onderstaande managementsamenvattingen

Nadere informatie

De weg van betalen in het openbaar vervoer

De weg van betalen in het openbaar vervoer De weg van betalen in het openbaar vervoer Laura Steur Wouter Bakker 03/03/2017 Welkom bij Connexxion/Transdev Anders betalen Veel nieuwe technologische ontwikkelingen Verandering van aanbod van kaartjes

Nadere informatie

PaySquare whitepaper. Interchange fee en commissie. De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale betaalpassen

PaySquare whitepaper. Interchange fee en commissie. De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale betaalpassen PaySquare whitepaper Interchange fee en commissie De kosten van het betalingsverkeer met creditcards en internationale betaalpassen 1 Inhoud Inleiding De kosten van betaalgemak 3 De betrokken partijen

Nadere informatie

Het betalingsverkeer: Wil je bij me pinnen?

Het betalingsverkeer: Wil je bij me pinnen? Deze casusopdracht gaat over het betalingsverkeer in supermarkten. Voor het beantwoorden van de vragen moet je gebruik maken van de drie informatiebronnen die na de vragen staan gegeven. In informatiebron

Nadere informatie

ConCardis: Biedt oplossingen om zonder contant geld in elke situatie te kunnen betalen (Nederland)

ConCardis: Biedt oplossingen om zonder contant geld in elke situatie te kunnen betalen (Nederland) ConCardis: Biedt oplossingen om zonder contant geld in elke situatie te kunnen betalen (Nederland) Acceptatie van debit- & creditcards Services & innovatie Zekerheid & individueel advies ConCardis GmbH

Nadere informatie

Pin2Connect. Zorgeloos betalen

Pin2Connect. Zorgeloos betalen Pin2Connect Zorgeloos betalen CateringConnect is een totaalconcept voor de Caterings branche. Een gecertificeerd, beveiligd VPN datanetwerk over DSL of glasvezel tot diensten als bijvoorbeeld internet

Nadere informatie

Addendum Crossborder. Voorschriften. Rabo Europees pincontract

Addendum Crossborder. Voorschriften. Rabo Europees pincontract Addendum Crossborder Voorschriften Rabo Europees pincontract Betalen met debetkaarten (ook wel bankpas genoemd) is snel, veilig en voordelig. Wel zijn er enige spelregels waaraan u zich moet houden bij

Nadere informatie

ideal mobiel Inhoud Ook onderweg veilig, snel en gemakkelijk betalen Online Banking e-payments ideal model en gebruik ideal

ideal mobiel Inhoud Ook onderweg veilig, snel en gemakkelijk betalen Online Banking e-payments ideal model en gebruik ideal ideal mobiel Ook onderweg veilig, snel en gemakkelijk betalen Piet Mallekoote Currence Algemeen Directeur Mobile & Contactless Payments Platform 2012 24 mei, Nieuwegein Snel, veilig en gemakkelijk onderweg

Nadere informatie

COLLEGE STANDAARDISATIE

COLLEGE STANDAARDISATIE Forum Standaardisatie Wilhelmina v Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 84011 2508 AA Den Haag www.forumstandaardisatie.nl COLLEGE STANDAARDISATIE CS10-06-05 Agendapunt: 05 Lijsten open standaarden

Nadere informatie

Succesvolle SOA. Alleen mogelijk met veel wisselend contact. H. Dado, NGI Maastricht, 11 maart 2008

Succesvolle SOA. Alleen mogelijk met veel wisselend contact. H. Dado, NGI Maastricht, 11 maart 2008 Succesvolle SOA Alleen mogelijk met veel wisselend contact H. Dado, NGI Maastricht, 11 maart 2008 Kraan Dicht!! Inhoud : apg ICT vraagstuk en services Concerns stakeholders en hoe daarmee is omgegaan...

Nadere informatie

Deze handleiding werd speciaal voor u gemaakt. U vindt hier alles terug om probleemloos met uw betaalterminal te kunnen werken.

Deze handleiding werd speciaal voor u gemaakt. U vindt hier alles terug om probleemloos met uw betaalterminal te kunnen werken. Beste Klant, Proficiat met de van uw nieuwe betaalterminal. U hebt gekozen voor een toestel dat u in staat stelt om uw betalingen te kunnen ontvangen naar de meest recente normen. Deze handleiding werd

Nadere informatie

ERP Testing. HP Nijhof. Testmanager. Testnet November 2005

ERP Testing. HP Nijhof. Testmanager. Testnet November 2005 ERP Testing HP Nijhof Testmanager Testnet November 2005 Solution Sales Meeting7 November 2005 1 Agenda Waarom pakketten testen? Schaarse middelen? Ideale ERP test situatie Vragen 2 De centrale vraag ERP

Nadere informatie

Het belang van standaarden in de financiële wereld

Het belang van standaarden in de financiële wereld Het belang van standaarden in de financiële wereld Gerard Hartsink EU Affairs & Market Infrastructures Edu Exchange Nieuwegein, 7 December 2006 Agenda 1. De (betaal)kaartmarkt 2. De visies voor een Europese

Nadere informatie

Tech Monitor Een verkenning van elektronisch factureren voor bedrijven Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, november 2007

Tech Monitor Een verkenning van elektronisch factureren voor bedrijven Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, november 2007 Tech Monitor Een verkenning van elektronisch factureren voor bedrijven Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, november 2007 Introductie Elektronisch factureren is een onderwerp dat de laatste tijd steeds

Nadere informatie

8 Cluster 7: Ambulante handel, non-food

8 Cluster 7: Ambulante handel, non-food 8 Cluster 7: Ambulante handel, non-food 8.1 Typering van het cluster Het cluster omvat alle bedrijven die als hoofdactiviteit op de markt non-foodproducten verkopen zoals kleding, schoeisel, beeld- en

Nadere informatie

2 Cluster 1: Grote bedragen, veel transacties

2 Cluster 1: Grote bedragen, veel transacties 2 Cluster 1: Grote bedragen, veel transacties 2.1 Typering van het cluster Het cluster 'grote bedragen, veel transacties' omvat de detailhandelsbranches warenhuizen, bouwmarkten en supermarkten. Zij hebben

Nadere informatie

Gerard Hartsink. De elektronische bereikbaarheid van burgers, bedrijven en overheden

Gerard Hartsink. De elektronische bereikbaarheid van burgers, bedrijven en overheden Gerard Hartsink De elektronische bereikbaarheid van burgers, bedrijven en overheden in Europa 138 Inleiding De Europese interne markt voor goederen en diensten biedt burgers, bedrijven en overheidsorganisaties

Nadere informatie

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015 COUNTRY PAYMENT REPORT 15 Het Country Payment Report is ontwikkeld door Intrum Justitia Intrum Justitia verzamelt informatie bij duizenden bedrijven in Europa en krijgt op die manier inzicht in het betalingsgedrag

Nadere informatie

Betalen in SEPA; wat verandert er in Nederland? workshop. Frans van Beers (Stuurgroep SEPA) Detailhandel Nederland Delft, 8 juni 2010

Betalen in SEPA; wat verandert er in Nederland? workshop. Frans van Beers (Stuurgroep SEPA) Detailhandel Nederland Delft, 8 juni 2010 Betalen in SEPA; wat verandert er in Nederland? workshop Frans van Beers (Stuurgroep SEPA) Detailhandel Nederland Delft, 8 juni 2010 scope SEPA veranderingen Huidige betaalmarkt (met huidig rekeningnummer)

Nadere informatie