Werken in de drogisterij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken in de drogisterij"

Transcriptie

1 Werken in de drogisterij iets voor jou?

2 De drogisterij Binnen de detailhandel is de drogisterij een aantrekkelijke plek om te werken. Mensen komen er graag en de hele dag ben je omringd door een breed assortiment van mooie beauty- en verzorgingsproducten. Wat het werken in een drogisterij extra bijzonder maakt, zijn de zelfzorggeneesmiddelen die er worden verkocht. Zelfzorggeneesmiddelen zijn geneesmiddelen die je kunt kopen zonder recept van de huisarts. Als gediplomeerd assistent-drogist of drogist help jij de klanten in de winkel met hun gezondheidsklachten. Je adviseert en zorgt dat je klanten met een goed gevoel en een passend product de deur uit gaan. Of het nou gaat om cosmetica, parfums, mondverzorging, haarverzorging of geneesmiddelen, telkens zijn er nieuwe trends waar jij alles vanaf moet weten. Je bent dan ook nooit uitgeleerd. Vind je het leuk om met klanten om te gaan, ben je op zoek naar afwisseling, weet je van aanpakken en wil je echt iets met je vakkennis doen? Dan heeft de drogisterijbranche jou veel te bieden, ook op de langere termijn. Advies voorop Voor alle drogisterijen geldt dat er de laatste jaren extra aandacht is voor een goed advies bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. Dat komt voor een deel door de nieuwe Geneesmiddelenwet die in 2007 is ingevoerd. In deze wet staan kwaliteitseisen waar de drogisterijen aan moeten voldoen om geneesmiddelen te mogen verkopen. Zo geldt er een adviesplicht bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. Dit advies mag alleen worden gegeven door gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten. Kortom, deskundigheid en goed advies worden steeds belangrijker in onze branche. Een vak met inhoud dus! Welke functies zijn er? In de drogisterijbranche heb je prima doorgroeimogelijkheden. Het verschilt per drogisterijbedrijf welke functies er zijn en hoe ze precies worden ingevuld. Daarom delen we hier de functies in de drogisterij in aan de hand van de 3 vakdiploma s die je kunt halen in de branche.

3 Verkoper in de drogisterij Het diploma Verkoop in de drogisterij wordt gevraagd voor functies als leerling verkoper/aankomend verkoper of verkoper. Als verkoper ben je het gezicht van de winkel. Het eerste aanspreekpunt voor klanten en de laatste die ze zien voor ze de winkel verlaten. Je taken variëren van het bedienen van de kassa, verzorgen van de winkelinrichting, tot het verwerken van goederen en het bestellen van artikelen. Je bedient klanten op een nette en vriendelijke manier en zo nodig verwijs je ze door naar de gediplomeerde (assistent-)drogist, bijvoorbeeld wanneer een klant advies nodig heeft over een zelfzorggeneesmiddel. Iets voor jou? Thérèse Noorlander, verkoopmedewerkster Heb jij interesse voor alles wat te maken heeft met beauty, lichaamsverzorging en gezondheid? Dan is dit een baan voor jou! Welke eigenschappen heb je in huis?

4 Allereerst vind je het leuk om klanten te helpen en te zorgen dat ze met een goed gevoel de winkel verlaten. Je vindt het een uitdaging om te zorgen dat de winkel er piekfijn en verzorgd uitziet. Met jouw commerciële instelling denk je mee over hoe het in de winkel allemaal zo soepel en prettig mogelijk kan lopen. Je neemt initiatieven, ziet snel vragende blikken, vakken die moeten worden aangevuld en een rij bij de kassa, die best wat korter kan. Tot slot is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt en niet in de stress schiet van een rij voor de kassa. Opleidingsniveau Naast het diploma Verkoop in de drogisterij vragen de meeste drogisterijbedrijven een VMBO-diploma. Als je niet beschikt over het diploma Verkoop in de Drogisterij, dan wordt er van je verwacht dat je dit gaat halen als je eenmaal in dienst bent. Thérèse Noorlander verkoopmedewerkster Toen ik nog in de sportzaak aan de overkant werkte, kwam ik hier al graag in de winkel. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Dat is nu 14 maanden geleden en het bevalt heel goed. Wat een verkoopmedewerkster zoal doet? Ik spreek de klanten aan, help ze aan de kassa en in de winkel. Al vrij snel heb ik het diploma Verkoop in de Drogisterij gehaald via de interne verkorte opleiding. Dat was best pittig, maar het enthousiasme van de docente heeft me nog meer gemotiveerd voor het vak. Met een diploma op zak kun je de klanten beter helpen, bijvoorbeeld door ze erop te wijzen dat ze bepaalde geneesmiddelen niet samen mogen gebruiken. Misschien ga ik nog wel door voor eerste verkoopster. Groeimogelijkheden genoeg. Daarom is de drogisterij ideaal voor jonge mensen die nog niet precies weten wat ze willen. Je kunt een hoop leren in de praktijk, opleidingen volgen en zo stapje voor stapje doorgroeien. Echt, er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het scannen van de prijs.

5 Assistent-Drogist Kim Eijsvogels, assistent-filiaalmanager Het diploma Assistent-Drogist is nodig voor functies zoals eerste verkoper, assistent-filiaalmanager of waarnemend bedrijfsleider. Je maakt kennis met leidinggevende taken, zodat je straks eventueel zelf een winkel kunt runnen. Tegelijkertijd sta je in de winkel en adviseer je over beauty, gezondheidsproducten en zelfzorggeneesmiddelen. Als gediplomeerde Assistent- Drogist ben jij vanuit de wet bevoegd om advies te geven over zelfzorggeneesmiddelen. Met je collega s zorg jij ervoor dat iedere klant die daar behoefte aan heeft met het juiste geneesmiddel en het juiste advies de winkel verlaat. Daarnaast zorg je voor een prettige winkelomgeving waar je klanten zich thuis voelen. Dat begint met de presentatie van het assortiment. Maar ook achter de schermen vervul je een belangrijke rol. Samen met je leidinggevende zorg je voor een optimale voorraad, een goede administratie en werkplanning. Als de drogist er niet is, heb jij de leiding over de winkel.

6 Iets voor jou? Voor deze functie heb je een commerciële instelling nodig en goede sociale vaardigheden om met klanten en collega s om te gaan. Tegelijkertijd moet je jezelf ook zakelijk kunnen opstellen. Je bent graag met klanten bezig, adviseert graag en vindt het een uitdaging om tegelijkertijd een coördinerende rol in de winkel te hebben. Samen met je collega s kom je steeds met nieuwe ideeën om de verkoop te stimuleren. Je neemt initiatief als je ziet dat er iets moet gebeuren, en als het erop aankomt kun jij snel beslissingen nemen. Plannen en organiseren kun je goed, en je houdt het overzicht over de werkzaamheden in de winkel. Opleidingsniveau Naast het diploma Assistent-Drogist vragen de meeste drogisterijen een MBO-diploma. Als je niet beschikt over het diploma Assistent-Drogist, wordt er van je verwacht dat je dit gaat halen als je eenmaal in dienst bent. Kim Eijsvogels assistent-filiaalmanager Toen ik nog op school zat, heb ik stage gelopen in een drogisterij. Dat beviel van beide kanten zo goed, dat ik weekendhulp ben geworden. Daarbij ben ik gestart met een BBL-detailhandelsopleiding op het MBO, dat is een combinatie van leren en werken. Via mijn werk heb ik ook mijn vakdiploma s voor de drogisterijbranche gehaald. Als verkoopster ben ik begonnen en inmiddels ben ik sinds 1,5 jaar assistent-filiaalmanager. Wat doe ik zoal? Ik sta achter de kassa, adviseer klanten, zorg voor opleiding van personeel en begeleiding van stagiaires, ik stuur collega s aan, vervang de filiaalmanager als deze er niet is, en help mee met het maken van het jaarplan. Veel verantwoordelijkheid en afwisseling dus! Ik vind het leuk om veel te weten over ons assortiment. Zo heb ik via mijn werk een cursus cosmetisch adviseur gedaan, dat was echt super. Ook volgen we regelmatig productcursussen. Wat ik leuk vind in mijn werk? De sociale kant. Bezig zijn met mensen, de tijd nemen voor een praatje als klanten daar behoefte aan hebben en zorgen dat ze met een prettig gevoel en een goed advies jouw winkel verlaten. Dat maakt mijn dag helemaal goed!

7 Drogist Richard Schmidt, filiaalmanager Het diploma Drogist is nodig voor functies als filiaalmanager of bedrijfsleider. Je runt zelfstandig je eigen drogisterij en bent verantwoordelijk voor omzet, winkelbeeld, administratie en personeelsplanning. Hoeveel financiële verantwoordelijkheid je draagt voor je bedrijfsresultaat, hangt ervan af of je een zelfstandige ondernemer bent, of aangesloten bij een formule of keten. Het wisselt een beetje per bedrijf maar de meeste bedrijfsleiders/filiaalmanagers zijn regelmatig op de winkelvloer te vinden om te verkopen en klanten advies te geven. Als gediplomeerde Drogist ben je wettelijk bevoegd om te adviseren over zelfzorggeneesmiddelen. Je houdt daarnaast toezicht op de geneesmiddelenverkoop. Met jouw team zorg je dat iedere klant die daar behoefte aan heeft met het juiste geneesmiddel en het juiste advies de winkel verlaat. Als leidinggevende zorg je voor een prettig werkklimaat waarbinnen jouw team goed kan functioneren en zich kan ontwikkelen bijvoorbeeld door het volgen van cursussen en nascholingen om de vakkennis op peil te houden.

8 Iets voor jou? De winkel is je trots en de klant staat centraal in je denken en handelen. Je vindt het leuk om klanten te adviseren en met je team met nieuwe ideeën te komen om de verkoop te stimuleren. Met je commerciële instelling zie jij omzetkansen en weet je ze te benutten. Je hebt een scherp oog voor knelpunten, bent initiatiefrijk en kunt knopen doorhakken. Je kunt een team leiden en motiveren, bent stressbestendig, kunt plannen, organiseren en delegeren en bent een doorzetter. Voor deze baan heb je goede sociale vaardigheden nodig in combinatie met een zakelijke houding. Opleidingsniveau Naast het Vakdiploma Drogist vragen de meeste drogisterijen een MBO-diploma. Als je nog niet beschikt over het Vakdiploma Drogist, dan ben je bereid dit te gaan halen als je eenmaal in dienst bent. Heb je een diploma apothekersassistent? Dan kun je vrijstellingen krijgen voor de vakopleiding Drogist. Je hoeft dan maar 1 van de 3 modules te volgen. Richard Schmidt filiaalmanager Mijn vader was drogist. Vroeger beweerde ik bij hoog en laag dat ik zelf geen drogist zou worden. Toch heb ik de zaak van mijn vader overgenomen en werk ik nu ruim 10 jaar met veel plezier als filiaalmanager. Het ene moment ben ik bezig met een klant, dan weer met de administratie of bestellingen, dan weer met de inrichting van de winkel of het aansturen van het winkelpersoneel. Wat mij aanspreekt in mijn werk? Het contact met klanten, de afwisseling en dat je zelf invloed hebt op het reilen en zeilen van je winkel. Als je een idee hebt kun je daar meteen iets mee doen. Daarnaast stuur ik mijn team aan, iets wat ik in de praktijk heb moeten leren, maar wat erg leuk is om te doen. Om bij te blijven volgen we diverse e-learning cursussen en nascholing. Want we willen uiteraard dat onze klanten goed advies krijgen over de producten die wij verkopen.

9 Opleidingen in de branche De vakopleidingen kosten niet veel tijd en je kunt ze naast je werk doen. De opleidingen worden klassikaal gegeven maar ook schriftelijk met zelfstudie. Bij klassikale cursussen kun je nog kiezen uit overdag of in de avonduren. Zo kun je zelf kiezen welke vorm jij het beste kunt combineren met je andere activiteiten en hoe snel je de opleiding wilt doorlopen. De werkgever betaalt in de meeste gevallen de kosten van de vakopleiding die nodig is voor jouw functieniveau in de drogisterij. Waar kun je de vakopleidingen volgen? Kijk op Diploma Verkoop in de drogisterij Dit diploma heb je nodig om leerling verkoper/aankomend verkoper of verkoper te kunnen worden. De opleiding Verkoop in de drogisterij is een leuke en zeer praktische opleiding waarmee je basiskennis opdoet over de meest verkochte zelfzorggeneesmiddelen. Ook komt aan de orde wat jouw rol is bij de verkoop van geneesmiddelen: wat mag je wel en niet zeggen, en wanneer verwijs je een klant door naar de Assistent-Drogist of Drogist? Deze opleiding duurt ongeveer 3 maanden als je er per week 3 tot 6 uur aan besteedt. Diploma Assistent-Drogist Dit diploma heb je nodig om eerste verkoper, assistentfiliaalmanager of waarnemend bedrijfsleider te kunnen worden. Omdat je als assistent-drogist veel advies zult geven en omdat je veel moet weten over verschillende soorten producten, is er tijdens de opleiding veel aandacht voor productkennis en voorlichting. Om te mogen adviseren over geneesmiddelen, heb je minimaal dit diploma nodig. De kennis die je na deze opleiding in huis hebt is een goede voorbereiding om aan de opleiding tot Drogist te beginnen, naar het is geen ingangseis daarvoor.

10 De opleiding duurt ongeveer 6 maanden als je er per week ongeveer 3 uur aan besteedt. Vakdiploma Drogist Dit diploma heb je nodig om filiaalmanager of bedrijfsleider te kunnen worden. Naast het diploma Assistent- Drogist geeft ook het diploma Drogist de bevoegdheid om te mogen adviseren over zelfzorggeneesmiddelen. De aanwezigheid van een gediplomeerd drogist is daarnaast een wettelijke vereiste om als drogisterij zelfzorggeneesmiddelen te mogen verkopen. In de opleiding staat vakkennis en advisering over zelfzorggeneesmiddelen centraal. Daarnaast is er aandacht voor thema s als regelgeving en reclame, vergiftigingen, veiligheid en kwaliteitszorg. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar als je er per week ongeveer 3 uur aan besteedt. Gediplomeerde apothekersassistenten doen korter over de opleiding. Zij hebben een gedeeltelijke vrijstelling en hoeven maar 1 van de 3 modules van de opleiding Drogist te doen: Drogist en Zelfzorg 3. Cursussen en nascholingen Naast de vakdiploma s zijn er binnen de branche volop mogelijkheden om extra cursussen te volgen die jou helpen om je functie nog beter uit te oefenen. Bijvoorbeeld communicatie, leidinggeven, verkooptechnieken, personeelsmanagement, en diverse assortimentscursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste producten en trends. Daarnaast volgen drogisten en assistent-drogisten elke 5 jaar nascholingscursussen om hun kennis up-to-date te houden. Colofon Deze folder is een uitgave van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), koepelorganisatie en kenniscentrum van de drogisterijbranche. Tekst: CBD Fotografie: Hilde de Wolf Ontwerp: Treffers, bno CBD/november 2010

11 Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Kijk op werkenindedrogisterij.nl voor links naar de vacaturesites van de drogisterijbedrijven. Hier vind je ook informatie over cao en arbeidsvoorwaarden in de branche.

Business & administration College

Business & administration College Business & administration College Ben je ondernemend en ambitieus? Wil je zelfstandig ondernemen, je verdiepen in juridische of boekhoudkundige zaken, carrière maken bij prachtige bedrijven? Stap dan in

Nadere informatie

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ECONOMIE & DIENSTVERLENING Verkoper en verkoopspecialist Ondernemer detailhandel Filiaalmanager detailhandel Logistiek medewerker Commercieel medewerker binnendienst Vestigingsmanager

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Economie. > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016. Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren

Economie. > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016. Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren > gereformeerd mbo Zwolle 2015-2016 Ben jij ondernemend, commercieel of dienstverlenend? kom dan bij ons studeren Economie > FINANCIËLE & SECRETARIELE BEROEPEN > HANDEL & COMMERCIE Economie Ons motto is

Nadere informatie

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS STIJN OERLEMANS eerstejaarsstudent CE Digital Business Concepts Ik heb tijdens mijn jaar bij Interpolis gezien dat dit werkveld echt de toekomst is 2 Waarom heb je

Nadere informatie

economie & dienstverlening

economie & dienstverlening economie & dienstverlening 2013-2014 www.rocrivor.nl economie en administratie handel en ondernemerschap transport, scheepvaart en logistiek veiligheid en sport toerisme en recreatie media en vormgeving

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Helpt de reisprofessional verder

Helpt de reisprofessional verder Helpt de reisprofessional verder Inhoud Voel je thuis in de reiswereld 3 Reiswerk binnen handbereik 4 Weet jij dat...? 5 De reiswereld 6 Waar werk je in de reisbranche? 8 En dan de functies 10 Verkoper

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO

MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO MBO TOP! HOGEROP VIA HET MBO NAAR HET MBO EN VERDER Studeren aan het mbo op niveau 4 is echt iets voor mensen met ambitie. Jij wilt hogerop en begrijpt dat een mbo-diploma je daar sneller kan brengen.

Nadere informatie

Bent u de nieuwe generatie ondernemer? Word dan nu franchiser bij Optie1

Bent u de nieuwe generatie ondernemer? Word dan nu franchiser bij Optie1 Bent u de nieuwe generatie ondernemer? Word dan nu franchiser bij Optie1 Optie1 groeit dwars tegen de Nederlandse retailmarkt in. Daarom gaan wij in 2015-2016 vijftig nieuwe winkels openen. 50, ja. Gaat

Nadere informatie

14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL

14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL 14-15 THINK GLOBAL ACT LOCAL De wereld binnen onze school......biedt jou grenzeloze mogelijkheden daarbuiten Twitter, foursquare, SMS, e-mail, Internet, digitale nieuwsbrieven, gaming, bluetooth, social

Nadere informatie

Oriëntatie op beroepenveld

Oriëntatie op beroepenveld Oriëntatie op beroepenveld Naam: Liza Ossewaarde Klas: 1N Studierichting: Communicatie Docent: Dewi de Hoon Datum: 19-11-2013 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Vacatures + jouw analyse

Nadere informatie

tips om een top manager te worden

tips om een top manager te worden 5 Gratis tips om een top manager te worden ebook voor managers die meer impact en betere resultaten willen. 2013 Frederike Mewe, psycholoog NIP 2 Welkom! Je bent jonge manager. Hiermee bedoel ik niet dat

Nadere informatie

Voorwoord. Dit is immers het tijdperk van online zakendoen en jouw bedrijf en je website zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voorwoord. Dit is immers het tijdperk van online zakendoen en jouw bedrijf en je website zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voorwoord Vaak als ik vakvrouwen met een eigen bedrijf en een eigen website spreek zeggen ze: Oh ja, webanalyse, daar wil ik ook nog eens wat mee! Als we vervolgens verder praten, blijkt dat ze vaak een

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Samen Online Ondernemen Startersgids

Samen Online Ondernemen Startersgids Samen Online Ondernemen Startersgids Google Adwords voor Ondernemers Editie 2015 Index Index... 1 1. Hoe past Google AdWords binnen mijn marketingstrategie?... 2 1.1 Het bepalen van een goede AdWords-strategie...

Nadere informatie

C O M M U N I C A T I E,

C O M M U N I C A T I E, In deze brochure vind je Een korte inleiding over de studie communicatie Studiebelasting Welke stagemogelijkheden zijn er bij de studie communicatie? Hoeveel kan ik gaan verdienen als communicatiedeskundige?

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

geel bloed werken bij Jungheinrich Nederland

geel bloed werken bij Jungheinrich Nederland geel bloed werken bij Jungheinrich Nederland Het draait om mensen Je werkt om te leven, wordt wel gezegd. Omdat de Nederlander gemiddeld veertig uur per week werkt, kan ieders werk maar beter zo leuk,

Nadere informatie

Waar sta je en waar wil je heen?

Waar sta je en waar wil je heen? Hoofdstuk 1 Waar sta je en waar wil je heen? Over jouw plaats in de organisatie en hoe je jezelf kan laten gelden Uit de praktijk Ondertussen, op de werkvloer Linda werkt sinds een maand als managementassistent

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND

2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND 2014/2015 OPLEIDINGENGIDS ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND MBO-Opleidingen Defensie (Veiligheid en Vakmanschap)...6 Detailhandel...10 Economisch-administratief...14 Horeca...22 ICT...26 Kappen...30 Nautisch College...34

Nadere informatie

18 Verleiden tot willen: pijn en vertrouwen

18 Verleiden tot willen: pijn en vertrouwen 18 Verleiden tot willen: pijn en vertrouwen Het is lekker werken met een groep die gemotiveerd is. Met deelnemers die aan je lippen hangen bij je uitleg, zelf vragen stellen en enthousiast aan de gang

Nadere informatie

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL TAMARA KIEST COMMERCIEEL Vind je het leuk het gesprek aan te gaan? Wil jij leren hoe je de klant kan overtuigen? Zie jij het als een uitdaging om targets en deadlines te halen? DAN IS een toekomst in de

Nadere informatie

Management bij IPD Opleidingen

Management bij IPD Opleidingen Management bij IPD Opleidingen Praktijkopleiding Management en Organisatie Praktijkgericht Persoonlijk Professioneel versie: v01-20132801 Leren leidinggeven op de manier die bij u past! Inhoud IPD Management

Nadere informatie

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of

Nadere informatie