Werken in de drogisterij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken in de drogisterij"

Transcriptie

1 Werken in de drogisterij iets voor jou?

2 De drogisterij Binnen de detailhandel is de drogisterij een aantrekkelijke plek om te werken. Mensen komen er graag en de hele dag ben je omringd door een breed assortiment van mooie beauty- en verzorgingsproducten. Wat het werken in een drogisterij extra bijzonder maakt, zijn de zelfzorggeneesmiddelen die er worden verkocht. Zelfzorggeneesmiddelen zijn geneesmiddelen die je kunt kopen zonder recept van de huisarts. Als gediplomeerd assistent-drogist of drogist help jij de klanten in de winkel met hun gezondheidsklachten. Je adviseert en zorgt dat je klanten met een goed gevoel en een passend product de deur uit gaan. Of het nou gaat om cosmetica, parfums, mondverzorging, haarverzorging of geneesmiddelen, telkens zijn er nieuwe trends waar jij alles vanaf moet weten. Je bent dan ook nooit uitgeleerd. Vind je het leuk om met klanten om te gaan, ben je op zoek naar afwisseling, weet je van aanpakken en wil je echt iets met je vakkennis doen? Dan heeft de drogisterijbranche jou veel te bieden, ook op de langere termijn. Advies voorop Voor alle drogisterijen geldt dat er de laatste jaren extra aandacht is voor een goed advies bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. Dat komt voor een deel door de nieuwe Geneesmiddelenwet die in 2007 is ingevoerd. In deze wet staan kwaliteitseisen waar de drogisterijen aan moeten voldoen om geneesmiddelen te mogen verkopen. Zo geldt er een adviesplicht bij de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. Dit advies mag alleen worden gegeven door gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten. Kortom, deskundigheid en goed advies worden steeds belangrijker in onze branche. Een vak met inhoud dus! Welke functies zijn er? In de drogisterijbranche heb je prima doorgroeimogelijkheden. Het verschilt per drogisterijbedrijf welke functies er zijn en hoe ze precies worden ingevuld. Daarom delen we hier de functies in de drogisterij in aan de hand van de 3 vakdiploma s die je kunt halen in de branche.

3 Verkoper in de drogisterij Het diploma Verkoop in de drogisterij wordt gevraagd voor functies als leerling verkoper/aankomend verkoper of verkoper. Als verkoper ben je het gezicht van de winkel. Het eerste aanspreekpunt voor klanten en de laatste die ze zien voor ze de winkel verlaten. Je taken variëren van het bedienen van de kassa, verzorgen van de winkelinrichting, tot het verwerken van goederen en het bestellen van artikelen. Je bedient klanten op een nette en vriendelijke manier en zo nodig verwijs je ze door naar de gediplomeerde (assistent-)drogist, bijvoorbeeld wanneer een klant advies nodig heeft over een zelfzorggeneesmiddel. Iets voor jou? Thérèse Noorlander, verkoopmedewerkster Heb jij interesse voor alles wat te maken heeft met beauty, lichaamsverzorging en gezondheid? Dan is dit een baan voor jou! Welke eigenschappen heb je in huis?

4 Allereerst vind je het leuk om klanten te helpen en te zorgen dat ze met een goed gevoel de winkel verlaten. Je vindt het een uitdaging om te zorgen dat de winkel er piekfijn en verzorgd uitziet. Met jouw commerciële instelling denk je mee over hoe het in de winkel allemaal zo soepel en prettig mogelijk kan lopen. Je neemt initiatieven, ziet snel vragende blikken, vakken die moeten worden aangevuld en een rij bij de kassa, die best wat korter kan. Tot slot is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt en niet in de stress schiet van een rij voor de kassa. Opleidingsniveau Naast het diploma Verkoop in de drogisterij vragen de meeste drogisterijbedrijven een VMBO-diploma. Als je niet beschikt over het diploma Verkoop in de Drogisterij, dan wordt er van je verwacht dat je dit gaat halen als je eenmaal in dienst bent. Thérèse Noorlander verkoopmedewerkster Toen ik nog in de sportzaak aan de overkant werkte, kwam ik hier al graag in de winkel. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken en gesolliciteerd. Dat is nu 14 maanden geleden en het bevalt heel goed. Wat een verkoopmedewerkster zoal doet? Ik spreek de klanten aan, help ze aan de kassa en in de winkel. Al vrij snel heb ik het diploma Verkoop in de Drogisterij gehaald via de interne verkorte opleiding. Dat was best pittig, maar het enthousiasme van de docente heeft me nog meer gemotiveerd voor het vak. Met een diploma op zak kun je de klanten beter helpen, bijvoorbeeld door ze erop te wijzen dat ze bepaalde geneesmiddelen niet samen mogen gebruiken. Misschien ga ik nog wel door voor eerste verkoopster. Groeimogelijkheden genoeg. Daarom is de drogisterij ideaal voor jonge mensen die nog niet precies weten wat ze willen. Je kunt een hoop leren in de praktijk, opleidingen volgen en zo stapje voor stapje doorgroeien. Echt, er komt zoveel meer bij kijken dan alleen het scannen van de prijs.

5 Assistent-Drogist Kim Eijsvogels, assistent-filiaalmanager Het diploma Assistent-Drogist is nodig voor functies zoals eerste verkoper, assistent-filiaalmanager of waarnemend bedrijfsleider. Je maakt kennis met leidinggevende taken, zodat je straks eventueel zelf een winkel kunt runnen. Tegelijkertijd sta je in de winkel en adviseer je over beauty, gezondheidsproducten en zelfzorggeneesmiddelen. Als gediplomeerde Assistent- Drogist ben jij vanuit de wet bevoegd om advies te geven over zelfzorggeneesmiddelen. Met je collega s zorg jij ervoor dat iedere klant die daar behoefte aan heeft met het juiste geneesmiddel en het juiste advies de winkel verlaat. Daarnaast zorg je voor een prettige winkelomgeving waar je klanten zich thuis voelen. Dat begint met de presentatie van het assortiment. Maar ook achter de schermen vervul je een belangrijke rol. Samen met je leidinggevende zorg je voor een optimale voorraad, een goede administratie en werkplanning. Als de drogist er niet is, heb jij de leiding over de winkel.

6 Iets voor jou? Voor deze functie heb je een commerciële instelling nodig en goede sociale vaardigheden om met klanten en collega s om te gaan. Tegelijkertijd moet je jezelf ook zakelijk kunnen opstellen. Je bent graag met klanten bezig, adviseert graag en vindt het een uitdaging om tegelijkertijd een coördinerende rol in de winkel te hebben. Samen met je collega s kom je steeds met nieuwe ideeën om de verkoop te stimuleren. Je neemt initiatief als je ziet dat er iets moet gebeuren, en als het erop aankomt kun jij snel beslissingen nemen. Plannen en organiseren kun je goed, en je houdt het overzicht over de werkzaamheden in de winkel. Opleidingsniveau Naast het diploma Assistent-Drogist vragen de meeste drogisterijen een MBO-diploma. Als je niet beschikt over het diploma Assistent-Drogist, wordt er van je verwacht dat je dit gaat halen als je eenmaal in dienst bent. Kim Eijsvogels assistent-filiaalmanager Toen ik nog op school zat, heb ik stage gelopen in een drogisterij. Dat beviel van beide kanten zo goed, dat ik weekendhulp ben geworden. Daarbij ben ik gestart met een BBL-detailhandelsopleiding op het MBO, dat is een combinatie van leren en werken. Via mijn werk heb ik ook mijn vakdiploma s voor de drogisterijbranche gehaald. Als verkoopster ben ik begonnen en inmiddels ben ik sinds 1,5 jaar assistent-filiaalmanager. Wat doe ik zoal? Ik sta achter de kassa, adviseer klanten, zorg voor opleiding van personeel en begeleiding van stagiaires, ik stuur collega s aan, vervang de filiaalmanager als deze er niet is, en help mee met het maken van het jaarplan. Veel verantwoordelijkheid en afwisseling dus! Ik vind het leuk om veel te weten over ons assortiment. Zo heb ik via mijn werk een cursus cosmetisch adviseur gedaan, dat was echt super. Ook volgen we regelmatig productcursussen. Wat ik leuk vind in mijn werk? De sociale kant. Bezig zijn met mensen, de tijd nemen voor een praatje als klanten daar behoefte aan hebben en zorgen dat ze met een prettig gevoel en een goed advies jouw winkel verlaten. Dat maakt mijn dag helemaal goed!

7 Drogist Richard Schmidt, filiaalmanager Het diploma Drogist is nodig voor functies als filiaalmanager of bedrijfsleider. Je runt zelfstandig je eigen drogisterij en bent verantwoordelijk voor omzet, winkelbeeld, administratie en personeelsplanning. Hoeveel financiële verantwoordelijkheid je draagt voor je bedrijfsresultaat, hangt ervan af of je een zelfstandige ondernemer bent, of aangesloten bij een formule of keten. Het wisselt een beetje per bedrijf maar de meeste bedrijfsleiders/filiaalmanagers zijn regelmatig op de winkelvloer te vinden om te verkopen en klanten advies te geven. Als gediplomeerde Drogist ben je wettelijk bevoegd om te adviseren over zelfzorggeneesmiddelen. Je houdt daarnaast toezicht op de geneesmiddelenverkoop. Met jouw team zorg je dat iedere klant die daar behoefte aan heeft met het juiste geneesmiddel en het juiste advies de winkel verlaat. Als leidinggevende zorg je voor een prettig werkklimaat waarbinnen jouw team goed kan functioneren en zich kan ontwikkelen bijvoorbeeld door het volgen van cursussen en nascholingen om de vakkennis op peil te houden.

8 Iets voor jou? De winkel is je trots en de klant staat centraal in je denken en handelen. Je vindt het leuk om klanten te adviseren en met je team met nieuwe ideeën te komen om de verkoop te stimuleren. Met je commerciële instelling zie jij omzetkansen en weet je ze te benutten. Je hebt een scherp oog voor knelpunten, bent initiatiefrijk en kunt knopen doorhakken. Je kunt een team leiden en motiveren, bent stressbestendig, kunt plannen, organiseren en delegeren en bent een doorzetter. Voor deze baan heb je goede sociale vaardigheden nodig in combinatie met een zakelijke houding. Opleidingsniveau Naast het Vakdiploma Drogist vragen de meeste drogisterijen een MBO-diploma. Als je nog niet beschikt over het Vakdiploma Drogist, dan ben je bereid dit te gaan halen als je eenmaal in dienst bent. Heb je een diploma apothekersassistent? Dan kun je vrijstellingen krijgen voor de vakopleiding Drogist. Je hoeft dan maar 1 van de 3 modules te volgen. Richard Schmidt filiaalmanager Mijn vader was drogist. Vroeger beweerde ik bij hoog en laag dat ik zelf geen drogist zou worden. Toch heb ik de zaak van mijn vader overgenomen en werk ik nu ruim 10 jaar met veel plezier als filiaalmanager. Het ene moment ben ik bezig met een klant, dan weer met de administratie of bestellingen, dan weer met de inrichting van de winkel of het aansturen van het winkelpersoneel. Wat mij aanspreekt in mijn werk? Het contact met klanten, de afwisseling en dat je zelf invloed hebt op het reilen en zeilen van je winkel. Als je een idee hebt kun je daar meteen iets mee doen. Daarnaast stuur ik mijn team aan, iets wat ik in de praktijk heb moeten leren, maar wat erg leuk is om te doen. Om bij te blijven volgen we diverse e-learning cursussen en nascholing. Want we willen uiteraard dat onze klanten goed advies krijgen over de producten die wij verkopen.

9 Opleidingen in de branche De vakopleidingen kosten niet veel tijd en je kunt ze naast je werk doen. De opleidingen worden klassikaal gegeven maar ook schriftelijk met zelfstudie. Bij klassikale cursussen kun je nog kiezen uit overdag of in de avonduren. Zo kun je zelf kiezen welke vorm jij het beste kunt combineren met je andere activiteiten en hoe snel je de opleiding wilt doorlopen. De werkgever betaalt in de meeste gevallen de kosten van de vakopleiding die nodig is voor jouw functieniveau in de drogisterij. Waar kun je de vakopleidingen volgen? Kijk op Diploma Verkoop in de drogisterij Dit diploma heb je nodig om leerling verkoper/aankomend verkoper of verkoper te kunnen worden. De opleiding Verkoop in de drogisterij is een leuke en zeer praktische opleiding waarmee je basiskennis opdoet over de meest verkochte zelfzorggeneesmiddelen. Ook komt aan de orde wat jouw rol is bij de verkoop van geneesmiddelen: wat mag je wel en niet zeggen, en wanneer verwijs je een klant door naar de Assistent-Drogist of Drogist? Deze opleiding duurt ongeveer 3 maanden als je er per week 3 tot 6 uur aan besteedt. Diploma Assistent-Drogist Dit diploma heb je nodig om eerste verkoper, assistentfiliaalmanager of waarnemend bedrijfsleider te kunnen worden. Omdat je als assistent-drogist veel advies zult geven en omdat je veel moet weten over verschillende soorten producten, is er tijdens de opleiding veel aandacht voor productkennis en voorlichting. Om te mogen adviseren over geneesmiddelen, heb je minimaal dit diploma nodig. De kennis die je na deze opleiding in huis hebt is een goede voorbereiding om aan de opleiding tot Drogist te beginnen, naar het is geen ingangseis daarvoor.

10 De opleiding duurt ongeveer 6 maanden als je er per week ongeveer 3 uur aan besteedt. Vakdiploma Drogist Dit diploma heb je nodig om filiaalmanager of bedrijfsleider te kunnen worden. Naast het diploma Assistent- Drogist geeft ook het diploma Drogist de bevoegdheid om te mogen adviseren over zelfzorggeneesmiddelen. De aanwezigheid van een gediplomeerd drogist is daarnaast een wettelijke vereiste om als drogisterij zelfzorggeneesmiddelen te mogen verkopen. In de opleiding staat vakkennis en advisering over zelfzorggeneesmiddelen centraal. Daarnaast is er aandacht voor thema s als regelgeving en reclame, vergiftigingen, veiligheid en kwaliteitszorg. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar als je er per week ongeveer 3 uur aan besteedt. Gediplomeerde apothekersassistenten doen korter over de opleiding. Zij hebben een gedeeltelijke vrijstelling en hoeven maar 1 van de 3 modules van de opleiding Drogist te doen: Drogist en Zelfzorg 3. Cursussen en nascholingen Naast de vakdiploma s zijn er binnen de branche volop mogelijkheden om extra cursussen te volgen die jou helpen om je functie nog beter uit te oefenen. Bijvoorbeeld communicatie, leidinggeven, verkooptechnieken, personeelsmanagement, en diverse assortimentscursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste producten en trends. Daarnaast volgen drogisten en assistent-drogisten elke 5 jaar nascholingscursussen om hun kennis up-to-date te houden. Colofon Deze folder is een uitgave van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD), koepelorganisatie en kenniscentrum van de drogisterijbranche. Tekst: CBD Fotografie: Hilde de Wolf Ontwerp: Treffers, bno CBD/november 2010

11 Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Kijk op werkenindedrogisterij.nl voor links naar de vacaturesites van de drogisterijbedrijven. Hier vind je ook informatie over cao en arbeidsvoorwaarden in de branche.

ED 3-14. Opleidingen. Detailhandel DETAILHANDEL. Graafschap College

ED 3-14. Opleidingen. Detailhandel DETAILHANDEL. Graafschap College DETAILHANDEL Opleidingen ED 3-14 Detailhandel Graafschap College 2015-2016 Werken in de winkel Kun jij je helemaal vinden in de uitspraak: De klant is koning? Zie je het als een uitdaging om er voor te

Nadere informatie

Ondernemerschap in Nederland

Ondernemerschap in Nederland Ondernemerschap in Nederland Je neemt deel aan het profiel Ondernemerschap. Dit betekent dat je erover denkt om in de toekomst als ondernemer te gaan werken. Dat is anders dan werken in loondienst. Dan

Nadere informatie

School voor Commerciële Dienstverlening. handel. Manager Retail. Verkoopspecialist. Verkoper

School voor Commerciële Dienstverlening. handel. Manager Retail. Verkoopspecialist. Verkoper School voor Commerciële Dienstverlening handel Manager Retail Verkoopspecialist Verkoper School voor Commerciële Dienstverlening handel manager retail verkoopspecialist verkoper Deze opleidingen kun je

Nadere informatie

Handel en Commercie 2016/2017

Handel en Commercie 2016/2017 novacollege.nl/handelcommercie Detailhandel Groothandel Interieuradvies Internationale handel Mode handel Handel en Commercie 2016/2017 Alle programma s zijn bekend aan het begin van het schooljaar, die

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

Kruidvat Trekpleister

Kruidvat Trekpleister A.S. WATSON, HET WERELDBEDRIJF ACHTER KRUIDVAT, TREKPLEISTER EN ICI PARIS XL Kruidvat Trekpleister ICI paris XL carrière maken bij A.S. Watson JOuw werkgever A.S. Watson Health & Beauty Benelux is onderdeel

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Professioneel op koers

Professioneel op koers Professioneel op koers Met plezier presenteer ik u dit jaarverslag van het afgelopen jaar. Met een selectie van in het oog springende activiteiten van het CBD voor onze branche in 2011. We hebben opnieuw

Nadere informatie

na de zomervakantie en in januari

na de zomervakantie en in januari Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Verkoopspecialist Studierichting Retail Locatie Roermond - Bredeweg Niveau 3 Leerweg bbl Sector Economie Duur 2 jaar Start na

Nadere informatie

Groeien naar je toekomst

Groeien naar je toekomst Groeien naar je toekomst Uitgevoerd door: Colland Arbeidsmarkt Versie 1: 03 juli 2015 Employabilityregeling voor hoveniers Colland Arbeidsmarkt Ben jij breed inzetbaar? Speciaal voor hoveniers en groenvoorzieners

Nadere informatie

Groeien naar je toekomst

Groeien naar je toekomst Groeien naar je toekomst Uitgevoerd door: Colland Arbeidsmarkt Employabilityregeling voor hoveniers Colland Arbeidsmarkt Ben jij breed inzetbaar? Speciaal voor hoveniers en groenvoorzieners is per 1 juli

Nadere informatie

Wat zijn zelfzorggeneesmiddelen? Voor goed zelfzorgadvies gaat u naar de

Wat zijn zelfzorggeneesmiddelen? Voor goed zelfzorgadvies gaat u naar de Wat zijn zelfzorggeneesmiddelen? Voor goed zelfzorgadvies gaat u naar de 1Personeel checkt altijd of u advies nodig heeft 5Kwaliteit wordt continu bewaakt De 5 zekerheden van de Erkend Specialist in Zelfzorg

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9

Inhoud. Inleiding 6. 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 Inhoud Inleiding 6 1 Introductie 7 Ondernemerschap in Nederland 8 Drie manieren om een bedrijf te starten 8 IK als ondernemer 9 2 Instanties in Nederland 13 Belangrijke instanties voor ondernemers 14 Kamer

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel en Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2014-2015 Handel en Verkoop Een goed verkoopgesprek

Nadere informatie

Werken in de bouw. Bouw aan je toekomst!

Werken in de bouw. Bouw aan je toekomst! Werken in de bouw Bouw aan je toekomst! De bouw biedt veel mogelijkheden voor iedereen die van techniek houdt en graag samenwerkt. Mogelijkheden waar je misschien niet zo snel aan denkt. Want in de bouw

Nadere informatie

Wij timmeren aan de weg

Wij timmeren aan de weg Wij timmeren aan de weg Even voorstellen; Bouwkracht Vakpersoneel. Bouwkracht vakpersoneel B.V. is onderdeel van de LubronGroep en voortgekomen uit Lubron technisch intermediair. Onder de vlag van Lubron

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg!

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! leuk en zinvol werk passend bij wat jij kunt gezelligheid met collega s je eigen salaris verdienen Jo Arts, assistent-kok: Van thuis zitten word

Nadere informatie

ik ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen

ik ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen ga jn mi n ka l wi t wa t wa en zi et g at we we La n ge ei ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan

Nadere informatie

MBO Bonaire. Hospitality. create your future @ Horeca of Leisure, iets voor jou? Sector hospitality. Opleidingen

MBO Bonaire. Hospitality. create your future @ Horeca of Leisure, iets voor jou? Sector hospitality. Opleidingen SGB MBO, SECTOR HOSPITALITY KAYA KORONA 4 KRALENDIJK TEL. +599 717 8142 WWW.SGBONAIRE. COM create your future @ Sector hospitality MBO Bonaire Hospitality Opleidingen (Zelfstandig werkend) Gastheer/gastvrouw,

Nadere informatie

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. stressbestendigheid

zorgvuldigheid Zorg willen en kunnen besteden aan materialen, mensen, procedures. stressbestendigheid Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Verkoopspecialist Studierichting Retail Locatie Roermond - Bredeweg Niveau 3 Leerweg bbl Sector Economie Duur 2 jaar Start na

Nadere informatie

Wil jij liever dat iedere dag voorspelbaar is?

Wil jij liever dat iedere dag voorspelbaar is? Wil jij liever dat iedere dag voorspelbaar is? Hoef jij niet als eerste de nieuwste snufjes te zien? Lees dan vooral NIET verder..... Anders: Lees snel door..... Een SmartPhone die steeds meer kan Een

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Online onderzoek Uw werknemers

Online onderzoek Uw werknemers Toelichting Online onderzoek In dit bestand vindt u een inspirerende voorbeeldvragenlijst voor een werknemertevredenheid onderzoek! De vragenlijst is bedoeld als hulpmiddel bij het opstellen van uw eigen

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

grafische omgeving! Nezzo Print en Creatie

grafische omgeving! Nezzo Print en Creatie Werken en leren in een grafische omgeving! Nezzo Print en Creatie Werken en leren in een professioneel grafisch bedrijf Wil jij graag aan de slag in een regulier bedrijf? Andere mensen ontmoeten? Of een

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Entree 2016/2017. Bouwen, wonen en onderhoud. novacollege.nl/entree. Dienstverlening en zorg. Horeca, voeding of voedingsindustrie

Entree 2016/2017. Bouwen, wonen en onderhoud. novacollege.nl/entree. Dienstverlening en zorg. Horeca, voeding of voedingsindustrie novacollege.nl/entree Bouwen, wonen en onderhoud Dienstverlening en zorg Horeca, voeding of voedingsindustrie Installatie- en constructietechniek Mobiliteitsbranche Verkoop - retail Entree 2016/2017 Vijf

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

UNAL COLLEGE NIEUW. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond. Kan ik straks zelfstandig wonen?

UNAL COLLEGE NIEUW. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond. Kan ik straks zelfstandig wonen? NIEUW UNAL COLLEGE Kan ik straks zelfstandig wonen? Wat moet ik allemaal leren om zelfstandig te zijn? Kan ik ook financieel zelfstandig worden? Hoe kom ik aan een inkomen? Professionele zorg, aandacht

Nadere informatie

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je

Op het Nova College leer je een vak. Bijvoorbeeld verpleegkundige, monteur of kok. Dat kies je zelf, waarschijnlijk samen met je GELOOF IN JEZELF Jij verwacht dat je bij ons een vak kunt leren. Dat je goed onderwijs krijgt, zodat je kennis opbouwt die je nodig hebt voor later. Dat je tijdens je stage werkervaring kunt opdoen die

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

Meer waard met Schoevers

Meer waard met Schoevers Meer waard met Schoevers Met Schoevers word je meer waard. Want bij ons combineer je leren en werken. Je leert dus echt een vak als managementassistent, officemanager of communicatieprofessional en gaat

Nadere informatie

Jouw toekomst ligt in de schoonmaak!

Jouw toekomst ligt in de schoonmaak! Jouw toekomst ligt in de schoonmaak! De schoonmaak- en glazenwassersbranche www.schoonmaakwereld.nl Schoonmaak is overal Overal waar je komt, wordt schoongemaakt. Op school, op je werk, in bussen, treinen,

Nadere informatie

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen ik ga voor de academie voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker.

Nadere informatie

Praktijk Werkboek. Retail Trainingen. werkboek met opdrachten en vragen

Praktijk Werkboek. Retail Trainingen. werkboek met opdrachten en vragen werkboek met opdrachten en vragen Onderdeel van de Opleidingen Verkopen in de Gemengde Branche en Verkopen in de Speelgoedbranche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van: Vereniging

Nadere informatie

Bent u nog niet bekend met Sephora? Kom dan eens langs in één van onze Vestigingen of kijk ter oriëntatie eens rond op www.sephora.

Bent u nog niet bekend met Sephora? Kom dan eens langs in één van onze Vestigingen of kijk ter oriëntatie eens rond op www.sephora. Vacature Sephora is een franse beauty keten met prachtige en toegankelijke winkels en een ruim assortiment aan klassieke en exclusieve merken in huidverzorging, parfums, make up en haarverzorging. Sephora

Nadere informatie

Praktijkonderwijs werkt!

Praktijkonderwijs werkt! DE VENEN Praktijkonderwijs werkt! Ontdek hoe het werkt op 20 januari! Waar wil jij een pro in worden? Bij ons op school leer je vooral door te doen! Op school én in de praktijk, via stages. Je kunt bij

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Infogids 2019/20. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN. OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari tot 16.

Infogids 2019/20. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN. OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari tot 16. Opleidingen mbo Handel INFORMATIEMOMENTEN OPEN DAGEN Zondag 18 november 2018 Zondag 20 januari 2019 11.00 tot 16.00 uur INFODAGEN Donderdag 14 maart 2019 Woensdag 29 mei 2019 16.00 tot 20.00 uur www.facebook.com/derooipannen

Nadere informatie

Medewerker Office & Project Support BeteoR

Medewerker Office & Project Support BeteoR Medewerker Office & Project Support BeteoR Om te solliciteren vragen we je dit formulier in te vullen en dit samen met jouw CV te mailen naar astrid.hazenveld@beteor.nl Naam Adres Geboortedatum E-mail

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE

STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE STAGEVERSLAG VMBO LEERLING INSTRUCTIE Naam: Klas: Bedrijf: Stageperiode: Maak een inhoudsopgave zoals hieronder is afgebeeld. Indien nodig je eigen onderdelen tussen voegen en uiteindelijk de inhoudsopgave

Nadere informatie

Drogisterij. Toezicht

Drogisterij. Toezicht Drogisterij Toezicht Lesboek 2018 1 2 Inhoud Drogisterij Toezicht Inhoud Geschreven door: Anique Michielsen 3 Colofon Copyright Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Werken als Interieuradviseur

Werken als Interieuradviseur 1 2 3 4 Werken als Interieuradviseur Interieuradviseur Wat laat je zien? Je durft, bent creatief en klantgericht Je adviseert de klant vakkundig en enthousiast Je blijft op de hoogte van ontwikkelingen,

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4)

Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Lisa: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Anne: Onderwijsassistent (MBO niveau 4) Ik kreeg vanaf de eerste dag een fijn gevoel bij deze school. Er hangt een gezellige sfeer. Je wordt goed opgevangen door de docenten. Als je ergens mee zit kan

Nadere informatie

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2

Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Portfolio: Praktijkervaring > Ervaringen Jaar 2 Visrestaurant De Viskêête Tijdsperiode: 2006 tot heden Locatie: Havendijk 36, 4401 NS Yerseke Website: www.pietvanoost.nl Competenties: Stressbestendigheid,

Nadere informatie

Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij

Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij Wet Investeren in Jongeren (WIJ) Deze wet gaat over jou! Ben jij tussen de 16 en 27? Heb jij geen werk?

Nadere informatie

Verkoopspecialist. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Roermond - Bredeweg Venlo - Hagerhofweg Venray - Henri Dunantstraat Weert - Drakesteyn Niveau 3

Verkoopspecialist. Iets voor jou? Wat moet je kunnen? Roermond - Bredeweg Venlo - Hagerhofweg Venray - Henri Dunantstraat Weert - Drakesteyn Niveau 3 Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Verkoopspecialist Studierichting Retail & sales management Locatie Roermond - Bredeweg Venlo - Hagerhofweg Venray - Henri Dunantstraat

Nadere informatie

Beslis zelf over je toekomst!

Beslis zelf over je toekomst! Beslis zelf over je toekomst! Is deze folder voor jou? Elk jaar komen vele jongeren van school met een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma. Behoor jij bij deze groep? Dan is deze folder niet voor jou bestemd.

Nadere informatie

DOOR NAAR HET MBO DE KEUZE EN CONSEQUENTIES VAN EEN BBL-OPLEIDING

DOOR NAAR HET MBO DE KEUZE EN CONSEQUENTIES VAN EEN BBL-OPLEIDING DOOR NAAR HET MBO DE KEUZE EN CONSEQUENTIES VAN EEN BBL-OPLEIDING DOOR NAAR HET MBO DE KEUZE EN CONSEQUENTIES VAN EEN BBL-OPLEIDING Na het behalen van je vmbo-diploma, is het tijd om door te gaan naar

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2016 2017 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016

Sectorwerkstuk. Theoretische Leerweg. Klas 4 TL/M 2015-2016 Sectorwerkstuk Theoretische Leerweg Klas 4 TL/M 2015-2016 Naam leerling Naam mentor/begeleider Inleiding Met het maken van dit sectorwerkstuk oefen je vaardigheden die je als leerling van het VMBO nodig

Nadere informatie

De werknemers van de toekomst. werken straks al bij u. U kunt er vast over meepraten: goed personeel is

De werknemers van de toekomst. werken straks al bij u. U kunt er vast over meepraten: goed personeel is 43600118_Brochure_WerkGevers - 210 x 210 mm - FC - pagina 1 Met de werken straks al bij u juiste U kunt er vast over meepraten: goed personeel is schaars. En die krapte op de arbeidsmarkt zal de komende

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Orde en Veiligheid 2016/2017

Orde en Veiligheid 2016/2017 novacollege.nl/ordeveiligheid Beveiliging Handhaving Orde en Veiligheid 2016/2017 Mijn droom is om forensisch rechercheur te worden. Door tv-programma s als CSI kwam ik op het idee. Ik ben me gaan verdiepen

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

Support(er) voor ondernemers?

Support(er) voor ondernemers? Support(er) voor ondernemers? Voor onze vestiging op Texel zijn wij per direct op zoek naar assistent-accountants van verschillende niveaus Je keuze kunnen maken? Stuur dan je sollicitatiebrief met je

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Informatie cursussen Leercentrum

Informatie cursussen Leercentrum Leercentrum Informatie cursussen Leercentrum Voor uitgebreide informatie kun je contact opnemen met Leercentrum Amarant Telefoon: 013-469 33 24 E-mail: leercentrum@amarantgroep.nl De verschillende cursusmogelijkheden:

Nadere informatie

jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar

jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar jij en de WIJ de Wet investeren in jongeren voor iedereen tot 27 jaar jij en de WIJ Je hebt je gemeld bij het Werkplein. Misschien omdat je geen of te weinig werk hebt of geen inkomen hebt. Als je jonger

Nadere informatie

Administratie. Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen

Administratie. Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen Administratie Secretariële beroepen Bedrijfsadministratieve beroepen Commerciële beroepen Ben je behulpzaam? Vind je het leuk om met veel verschillende mensen om te gaan? Hou je ervan om teksten te verwerken?

Nadere informatie

Ontdek je toekomst in de schoonmaak!

Ontdek je toekomst in de schoonmaak! Ontdek je toekomst in de schoonmaak! Werken en leren in de schoonmaak- en glazenwassersbranche www.schoonwerkt.nl Schoonmaak is overal Inhoud Overal waar je komt, wordt schoongemaakt. Op school, op je

Nadere informatie

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3:

Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege. 12 t/m 16 oktober 2015. Naam: Klas 3: Verslag snuffelstage week St. Aloysiuscollege 12 t/m 16 oktober 2015 Naam: Klas 3: DIT STAGEVERSLAG IS VAN Naam Emailadres Telefoon Klas MIJN STAGE DOE IK BIJ Naam organisatie Soort bedrijf Adres Plaats

Nadere informatie

Ontdek je toekomst in de schoonmaak!

Ontdek je toekomst in de schoonmaak! Ontdek je toekomst in de schoonmaak! Werken en leren in de schoonmaak- en glazenwassersbranche www.schoonwerkt.nl Schoonmaak is overal Overal waar je komt, wordt schoongemaakt. Op school, op je werk, in

Nadere informatie

Boventallig? Pech. Of toch niet?

Boventallig? Pech. Of toch niet? Boventallig? Pech. Of toch niet? Op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Harriët (37, foto) werkt drie jaar bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerst als projectleider ICT. Maar de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE PRESENTATIE BEROEPENSTAGE Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint duurt

Nadere informatie

Welkom in de derde klas!

Welkom in de derde klas! Welkom in de derde klas! De meeste van jullie zijn twee jaar leerling van onze school geweest. Jullie weten wel hoe het hier werkt. Wat er van je verwacht wordt. Wat wel en niet geaccepteerd wordt. Dat

Nadere informatie

Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening

Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening Leren, Loopbaan en Burgerschap 2009 2010 MBO Handel MBO Zakelijke Dienstverlening Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Wat is Leren, Loopbaan en Burgerschap?... 3 Hoe ziet dat eruit tijdens mijn opleiding?...

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Talentenkrant. Actieplan Jeugdwerkloosheid Nummer 1 I jaargang 2014

Talentenkrant. Actieplan Jeugdwerkloosheid Nummer 1 I jaargang 2014 Actieplan Jeugdwerkloosheid Nummer 1 I jaargang 2014 De gemeente Emmen maakt zich hard om iedereen aan het werk te krijgen. En onder iedereen vallen zeer zeker de vele gemotiveerde jongeren die in onze

Nadere informatie

Facilitaire dienstverlening en Horeca

Facilitaire dienstverlening en Horeca #9 en Horeca,, Hardenberg ca! Jij? In de hore nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-35 85 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

De zelfstandige drogist......een gezonde keus!

De zelfstandige drogist......een gezonde keus! De zelfstandige drogist......een gezonde keus! D E Z E L F S TA N D I G E D R O G I S T E E N G E Z O N D E K E U S ... De zelfstandige drogist... een beroep met een rijke historie Koffie, zoutzuur, kamille

Nadere informatie

Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA

Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA Van mbo-er naar succesvolle hbo-student Workshop doorstroom HBO - KNMP/SBA platformdag AA Oefening van mbo-er naar succesvolle hbo-student Toelichting Als docent aan de opleiding voor apothekersassistent

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat?

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat? VERKOPER Klantgericht handelen Joop heeft zojuist een wasmachine aan een klant verkocht. En hij heeft met de klant afgesproken op welke dag en hoe laat de wasmachine wordt afgeleverd. Een monteur zal het

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

handel en verkoop CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

handel en verkoop CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2010 gedurende 355 minuten handel en verkoop CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 24 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer

10 Gouden Tips voor Professioneel Relatiebeheer 2 Inhoudsopgave Inleiding ----------------------------------------------------------- 5 Wees je bewust van je doel -------------------------------------- 6 Bellen: een uitstekend instrument -------------------------------

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie