Kennis- en netwerkdag Bescherm de Kust 9 april 2016 Een impressie en gouden tips

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennis- en netwerkdag Bescherm de Kust 9 april 2016 Een impressie en gouden tips"

Transcriptie

1 Kennis- en netwerkdag Bescherm de Kust 9 april 2016 Een impressie en gouden tips Achtergrond Speciaal voor lokale actiegroepen en actievelingen, die zich inzetten voor een mooi kustlandschap en in actie komen tegen kustbebouwing, hebben de Bescherm de Kustpartners op 9 april een ontmoeting georganiseerd. Op verzoek van de deelnemers zijn drie workshops gegeven: - het besluitvormingsproces en wet- en regelgeving die iets vertellen over het gebruik van de kust - beïnvloeding van de politiek via lobby - en effectief campagne voeren. In dit document staat een verslag, als bijlage zijn de presentaties van de workshops bijgevoegd. Kustbeheerder Gert de Groot, Natuurmonumenten Aanleiding van de Bescherm de Kust-campagne was een golf aan bouwontwikkelingen langs de kust van de Zuidwestelijke Delta en een gebrek aan coördinatie. Iets dat de initiatiefnemers (Natuurmonumenten, Zeeuwse Milieufederatie, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Het Zeeuws Landschap, Het Zuid-Hollands Landschap en Duinbehoud) grote zorgen baarde. Inmiddels hebben ruim Baywatchers hun steun betuigd voor een mooi en open kustlandschap en tegen kustbebouwing en heeft de minister het bouwverbod in stand gelaten. Daarmee is de kust is nog niet veilig; provincies en gemeenten hebben nog veel ruimte om te kunnen bouwen. Daarom werken de Bescherm de Kust-partners eraan dat de provincies in hun Omgevingsvisies, en soms de Kustvisies die daaraan ten grondslag liggen, de kust zoveel mogelijk als één geheel beschouwen en daarin ook een visie (met kaders) opnemen. Als we anders de 25 kustgemeenten hun eigen gang laten gaan wordt het een lappendeken; een goedbedoelde smurrie. Jacco Duindam, Duinbehoud De bouwontwikkelingen en het tempo daarvan leiden tot grote zorgen. Gelukkig heeft Duinbehoud veel contact met lokale groepen met veel actiebereidheid. Wat er verder nodig is, is een kader met wat wel en niet mag. Susanne Kuipers, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Bouwen aan de kust is niet meer iets van losse activiteiten, maar is een structureel probleem waar samenhang mist. We schrokken enorm van alle bouwplannen die klaarliggen en daarom besloten we om samen met de andere initiatiefnemers op te trekken.

2 Voorbeelden van inzet van een aantal actiegroepen Stichting Behoud Zak van Zuid Beveland Kwam in actie tegen bijzondere overnachtingsplaatsen en houdt de kust van de Westerschelde in de gaten. We geven gezamenlijk tegengas. Platform Behoud de Zanderij Actief vanwege plannen van Landal in een zeer kwetsbaar gebied, gesteund door de gemeente. Wij blijven alert. Vereniging Zijper Landschap Aan het strijden tegen 85 strandhuisjes en paviljoens. Gelukkig kwam daar de campagne Bescherm de kust. We voelden ons gesteund. Progressief Westland Komt niet alleen in actie tegen kustbebouwing maar ook tegen verdere (illegale) activiteiten zoals vuurwerkshows en quads over wandelpaden. Van het één komt het ander. Steeds is er weer een lokaal initiatief dat wel mee valt. Maar samen! AVN Den Haag In de nieuwe Strandnota wordt intensiveren rond Kijkduin mogelijk gemaakt. Kijkduin wordt een soort oprukkend Scheveningen. Natuurgebieden worden met rust gelaten maar het gaat om alles eromheen zoals vakantieparken. Ook zijn er veel plannen voor het gebied van Kijkduin tot Hoek van Holland en bij het Zwarte Pad. Vereniging van Eigenaren Scharendijke Gemeentelijke plannen Schouwen Duiveland schieten niet echt op. Vooraf wordt er van alles in achterkamertjes besloten. Er zijn zoveel plannen, daar valt niet meer doorheen te ploegen. Ook Scharendijke (individuele bewoners) Brouwerseiland was de trigger om in actie te komen. De wethouder heeft heel andere belangen met het project. Stichting Herstel Inheems Duin Het gaat niet alleen om kustbebouwing maar ook om de recreatieve uitbating van de duingebieden zelf door o.a. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Verontruste Burgers Voorne Voelt zich in de steek gelaten door de reguliere natuurbeschermers. Natuur en Vogelwacht Schouwen-Duiveland Bezig met inventarisatie van alle bouwplannen langs de kust.

3 Strandhuisjes Rockanje Hopen meer steun te krijgen van de natuurbeschermingsorganisaties. Inwoners Den Haag Actief met het inventariseren van flora in Meijendel. Er zijn veel organisaties actief, onduidelijk waarin organisaties zich nu onderscheiden en waar ik bij aan zou moeten sluiten. Er zijn ook deelnemers van een aantal andere lokale groepen (zie deelnemerslijst) en van Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Zeeuwse Milieufederatie en Stichting Duinbehoud. Workshop juridisch actievoeren Lex de Savornin Lohman van Milieufederatie Noord-Holland heeft een toelichting gegeven op: Het juridisch verloop van een bouwplan Omgevingsvergunning De inhoud van een bestemmingsplan en de procedure Waar ruimtelijke plannen te vinden zijn Aanhaking op natuurwetten (Natura 2000 en Flora- en fauna wet) en het Barro (Besluit algemene regels ruimtelijke ordening) waar het bouwverbod onderdeel van is Provinciale Verordening Ruimte Belanghebbenden Waar is de meeste kans op het tegenhouden van een plan: o De onderbouwing van goede ruimtelijke kwaliteit o Worden de regels van het Barro nageleefd? o Is de toets aan natuurwetten gedaan? o Gebruik de provinciale verordening Ruimte o Schakel juridische hulp in Beinvloeden: hoe vroeger hoe beter Rol van de gemeenteraad is cruciaal, maar ook van ambtenaren Zorg dat je er vroeg bij bent Houd persoonlijk contact Gouden tips voor het begrijpen van ruimtelijke ordening 1. Kijk eerst in het bestemmingsplan ( Op de website Ruimtelijke Plannen staan alle plannen van gemeenten, provincies en Rijk beschreven. De website is met andere woorden hét portaal voor ruimtelijke plannen. 2. Is een bouwplan in strijd met het bestemmingsplan, dan gaat de gemeenteraad erover De gemeenteraad is met andere woorden de belangrijkste schakel in het proces om je inspanningen op te richten. 3. Het Kustfundament is nog steeds beschermd! Ga goed na of de kuststrook, waar de bouwplannen voor worden gemaakt, vallen onder het Kustfundament. De kustlijn die hieronder valt, is beschermd met een algemeen bouwverbod. Het zand/gebied dat valt onder het kustfundament houdt de kust veilig. In het (Rijks)Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) staat beschreven welke delen van de kust tot het Kustfundament horen. Het is belangrijk om die regels te kennen.

4 4. Check ook de Provinciale Ruimtelijke Verordening (en de Structuurvisie) De provincie heeft ook een verantwoordelijkheid voor de kust. De Provinciaal Ruimtelijke Verordening en Structuurvisie beschrijven verschillende vormen van bescherming. Naast het waken over de natuur, geeft de verordening ook spelregels aan op gebied van veiligheid of drinkwater. 5. De bescherming van Natura2000 en Ecologische Hoofdstructuur gelden naast elkaar Bouwplannen moeten rekening houden met de impact op aanliggende Natura2000 gebieden, en op beschermde soorten (Flora- en faunawet). Natura2000-gebieden worden beschermd door twee Europese richtlijnen (de Europese Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn) en Nederlandse wetgeving (Natuurbeschermingswet). Deze regelgeving beschermen het gebied niet alleen tegen schadelijke ingrepen in het gebied, maar ook tegen ongewenste invloeden van buitenaf. Workshop Effectief campagne voeren Maaike Wermer van Natuurmonumenten vertelde via welke activiteiten je als actiegroep mensen kan mobiliseren en publiciteit kan genereren. Gouden tips voor effectief campagne voeren 1. Analyseer de situatie en zet je feiten op een rij 2. Stel een campagne team samen van inhoudelijk sterke, creatieve en communicatieve mensen 3. Bouw een goed medianetwerk op 4. Zorg dat je ergens online bent te vinden Zet een Facebook pagina of simpele website op met je contactgegevens 5. Benoem een woordvoerder 6. Volg de ontwikkelingen en actualiteit en reageer snel 7. Laat regelmatig op verschillende manieren wat van je horen Gebruik een mix van middelen: een persbericht, ingezonden brief of ga op stap met een journalist 8. Zorg voor een fysieke achterban/actievoerders die paraat staan 9. Zet je creativiteit in en wees origineel 10. Maak je eigen nieuws a. Organiseer een actie of petitie b. Haak aan bij bestaande momenten om je eigen boodschap weer naar buiten te brengen (start strandseizoen b.v.) c. Breng nieuwe feiten op tafel

5 Lobbyen op lokaal niveau Anna Herweg van Natuurmonumenten vertelde een verhaal over beïnvloeding van de politiek. Gouden tips voor lobby 1. Zet verschillende lobbymiddelen in Demonstreer, maar ga ook het persoonlijke gesprek aan, dien een petitie in, spreek in op raadsavonden, nodig politici uit voor een werkbezoek, zet media in, etc. 2. Wees er vroeg bij Niet pas beginnen met praten met beleidsmakers als een besluit al politiek is. Je moet er eerder bij zijn. Hoe vroeger hoe beter. Idealiter regel je alles voordat het politiek wordt. 3. Overtuig op basis van inhoud Beleidsmakers zitten niet te wachten op we zijn tegen omdat we tegen zijn. Altijd nadenken over waarom jouw onderwerp / issue belangrijk is. Waarom moet het worden opgelost? 4. Vermaatschappelijk het probleem Als je de kust aantast betekent dat verslechtering van het landschap. Een belangrijk argument, maar daar ben je er niet. Je verliest ook een inkomstenbron uit het toerisme, ecologische waarde, etc. 5. Leef je in de tegenpartij in Wat zijn hun argumenten? Waar komen zij vandaan? Wat willen zij? Waarom willen ze dat? Op die manier kun je de argumenten van de ander voor zijn. 6. Zoek een coalitiepartner Benader voorkeur een partner die normaal gezien ver van je af staat. In de lobby tegen de Blankenburgertunnel trok Natuurmonumenten bijvoorbeeld gezamenlijk op met de ANWB. Dat maakt een coalitie bijzonder; je laat zien dat het probleem een breed maatschappelijk draagvlak heeft. 7. Laat zien dat je onderwerp leeft Omdat er zoveel Baywatchers konden worden gemobiliseerd moest de minister haar besluit wel intrekken. 8. Maak vrienden met ambtenaren Stap niet meteen naar de raad, de wethouder, de Commissaris van de Koning of de burgemeester. Een ambtenaar die beleid schrijft, die houdt de pen vast. Door hem/haar te negeren kweek je kwaad bloed. 9. Beleidsbeïnvloeding op alle niveaus is een kwestie van halen en brengen Dus niet alleen zenden. Vaak wil je iets van degen die je spreekt. Maar denk ook na over wat jij te bieden hebt. Is er bijvoorbeeld een probleem bij jouw gemeente waar jij of jouw organisatie kan bijdragen aan de oplossing? Bied dan aan om dat te doen! Dat helpt in de toekomst en creëert welwillendheid bij je lobbytraject. 10. Netwerken is leuk!

6 Terugblik en afronding De deelnemers waarderen het dat deze dag is georganiseerd en zijn enthousiast over de opzet; zowel kennisuitwisseling, onderling tips uitwisselen en elkaar nu kunnen vinden. Het is hard nodig om, ieder in zijn eigen rol, samen te werken om van de schoonheid van de kust te blijven kunnen genieten en meer regie te krijgen op de kustbebouwing. We hebben de publieke opinie mee en steun van meer dan baywatchers. Een paar noties: - Hoe kunnen we de massa baywatcers blijven mobiliseren? O.a. via de Kustontmoetingen - Beslismomenten bij gemeenten zijn al heel vroeg - Rol van de provincies en waterschappen niet verwaarlozen - Goed idee om de informatie uit de juridische workshop grafisch makkelijker inzichtelijk te krijgen - Idee om een kennisbank binnen de baywachters op te richten en zo vraag en aanbod bij elkaar te brengen Iedereen is welkom om mee te doen op één van de Kustontmoetingen de komende maanden: Zeeland: 11 juni Noord-Holland: 9 juli Zuid-Holland: 17 september Aanmelden voor actiegroepen kan alvast via beschermdekust@natuurmonumenten.nl, meer informatie volgt nog. De leden van de verschillende actiegroepen krijgen hierbij voorrang.

Een bouwplan in de kustzone: wat kan ik doen? Juridisch, ac:emogelijkheden Lex de Savornin Lohman (Natuur en Milieufedera:e N-Holland)

Een bouwplan in de kustzone: wat kan ik doen? Juridisch, ac:emogelijkheden Lex de Savornin Lohman (Natuur en Milieufedera:e N-Holland) Een bouwplan in de kustzone: wat kan ik doen? Juridisch, ac:emogelijkheden Lex de Savornin Lohman (Natuur en Milieufedera:e N-Holland) 1 Opbouw Manieren waarop een bouwplan juridisch verloopt: Centrale

Nadere informatie

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Effectief campagne voeren Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Wat ga ik vandaag vertellen Voorstel ronde Naam Actiegroep Ervaring met campagne voeren/omgaan met de media

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust

Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust Partijen 1. Burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland; en 2. Burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland;

Nadere informatie

Maak je sterk VOOR WERK. Stappenplan

Maak je sterk VOOR WERK. Stappenplan Maak je sterk VOOR WERK Stappenplan 1 Stappenplan voor lokale belangenbehartiging Goede belangenbehartiging staat of valt met goede voorbereiding. Dat is een hele klus en kost veel tijd. Wees dus realistisch

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019 2 Inhoud 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3 4 3 Voorlopige planning 9 4 Financiën 10 1 Inleiding 3 Westvoorne is samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot beste duurzame

Nadere informatie

Rapportage enquête De ggz laat zich horen

Rapportage enquête De ggz laat zich horen Rapportage enquête De ggz laat zich horen Thijs Emons en Fred Leffers, oktober 2011 Inleiding Op 10 september 2008 werd de website De ggz laat zich horen gelanceerd. Met deze site en de bijbehorende mailinglijst

Nadere informatie

Samenwerken aan natuurbescherming in Zuid-Holland

Samenwerken aan natuurbescherming in Zuid-Holland Samenwerken aan natuurbescherming in Zuid-Holland Susanne Kuijpers 24 april 2018 Onderwerpen voor vanavond Even voorstellen: Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Natuur in Zuid-Holland Onderwerpen op

Nadere informatie

LOBBYEN IN DE PRAKTIJK

LOBBYEN IN DE PRAKTIJK LOBBYEN IN DE PRAKTIJK Praktische handvatten om goed te lobbyen Aan de orde komen: Hoe krijg je een voet tussen de deur, Hoe stel je een lobbyplan op, Maak een lobbystrategie, Welke lobbyinstrumenten kun

Nadere informatie

EFFECTIEVE CAMPAGNES

EFFECTIEVE CAMPAGNES EFFECTIEVE CAMPAGNES Programma 15.00: Opening 15.15: Deel 1 - Analyse eigen campagnes 16.00: Deel 2 - De voorwaarden bij campagne voeren 16.45: Pauze & eten 17.45 Deel 3 - De kernboodschap en het verhaal

Nadere informatie

Gemeente Purmerend. 16 december Dit is een automatisch gegenereerd document.

Gemeente Purmerend. 16 december Dit is een automatisch gegenereerd document. Gemeente Purmerend 16 december 2015 Dit is een automatisch gegenereerd document. 1. Inleiding In Nederland zijn flora en fauna beschermd door de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet 1998. Initiatiefnemers

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning

Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning Hoofdstuk 3 Omgevingsvergunning 2.3 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een project: de som van de verschuldigde leges voor de verschillende

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer meer ruimte voor haven verbetering kwaliteit leefomgeving 2 Projecten voor haven en leefomgeving procedures voor de uitvoering Het Project Mainportontwikkeling

Nadere informatie

Workshop Verkiezingen

Workshop Verkiezingen Workshop Verkiezingen Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 20 maart 2019 Waarom is een goede relatie met provincie en waterschappen belangrijk? Wat komt er kijken bij een goede lobby? De Hollandsche

Nadere informatie

Cradle2Cradle in Actie!

Cradle2Cradle in Actie! Cradle2Cradle in Actie! RESULTATEN VAN WORKSHOP 3 C2C binnen bedrijven 2 Stap 1: inventarisatie C2C leeft al in Amsterdam: Van Gansewinkel december 2007: af van afval helpen van klanten om afval probleem

Nadere informatie

Regnr

Regnr Convenant Noord-Hollandse Kust, 22 februari 2018 ter uitvoering van het Toekomstperspectief Kust, Strandzonering en de Samenwerkingsagenda Toekomstperspectief Noord-Hollandse Kust Regnr. 915191-1041878

Nadere informatie

Burgerparticipatie bij concrete besluiten. 12 maart 2018

Burgerparticipatie bij concrete besluiten. 12 maart 2018 Burgerparticipatie bij concrete besluiten 12 maart 2018 Wie ben ik? Voorzitter Buurtvereniging t Vrijveld Roermond Burger Interesse voor duurzaamheid Interesse voor democratie/rechtstaat RO-specialist

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde

Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde Afspraken tot samenwerking voor de uitvoering van de Oosterschelde Visie 2012-2018. Middelburg, 6 februari 2013. Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde

Nadere informatie

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad Inhoud A Delfts Doen! Delftenaren maken de stad 1 Delfts Doen! Delftenaren maken de stad P lannen maken in de stad doe je niet alleen. Een goed initiatief vraagt samenwerking en afstemming met bewoners,

Nadere informatie

#pmseminar. Sociale media lobby? Een presentatie door Danny Mekic, 17 november 2011 @DannyMekic -- danny.mekic@newteam.com. donderdag 17 november 2011

#pmseminar. Sociale media lobby? Een presentatie door Danny Mekic, 17 november 2011 @DannyMekic -- danny.mekic@newteam.com. donderdag 17 november 2011 Sociale media lobby? Een presentatie door Danny Mekic, 17 november 2011 @DannyMekic -- danny.mekic@newteam.com Danny @DannyMekic Internetexpert OBAMA S ONLINE GELDMACHINE 600 MILJOEN DOLLAR VOORNAMELIJK

Nadere informatie

Bijlage 1 Wettelijk kader

Bijlage 1 Wettelijk kader Bijlage 1 Wettelijk kader Inleiding In deze bijlage worden de wettelijke kaders voor ecologische beoordelingen van ruimtelijke ingrepen en andere handelingen beschreven. In de natuurbeschermingswetgeving

Nadere informatie

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering

Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Notitie gevolgen inrichting natuur en landschap voor agrarische bedrijfsvoering Pina Dekker Gemeente Ooststellingwerf, beleidsmedewerker en ondersteunend lid van de werkgroep Es van Tronde. Deze notitie

Nadere informatie

Het terugdringen van planologische overcapaciteit en het risico van (plan)schade

Het terugdringen van planologische overcapaciteit en het risico van (plan)schade Het terugdringen van planologische overcapaciteit en het risico van (plan)schade Arjan Bregman Masterclass II 2015 Provincie Zuid-Holland New Babylon Den Haag 21 april 2015 Plan van behandeling Planschade

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

Les 12 De regelscontroleren

Les 12 De regelscontroleren Les 12 De regelscontroleren Waar waren we ook alweer? Bestuursrecht Handhaving Hoe kun je handhaven: maw welke wetten en regels gelden er voor een bedrijf? Algemeen hoe zat het ook alweer? Structuur /

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum /IMA 0511 DRZZ /MT onderwerp doorkiesnummer bijlagen

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum /IMA 0511 DRZZ /MT onderwerp doorkiesnummer bijlagen Directie Regionale Zaken Wageningen-IMARES afd. WOT t.a.v. Postbus 77 4400 AB Yerseke uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 06-11-2006 06/IMA 0511 DRZZ 07-567/MT 14-02-2007 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

Meer grip op vakantieparken

Meer grip op vakantieparken Meer grip op vakantieparken Het vraagstuk De markt rondom vakantieparken is verzadigd. Dit betekent dat een deel van de terreinen hun recreatieve functie heeft verloren. Op een aantal parken ontstaat hiermee

Nadere informatie

Successen. Terugblik

Successen. Terugblik Successen Terugblik 2016 www.zmf.nl Convenant over duurzame Zeeuwse havens Het Zeeuwse havenbedrijf Zeeland Seaports, de Zeeuwse industriële en logistieke bedrijven, verenigd in Portiz, de Provincie Zeeland

Nadere informatie

Landelijk gebied, percelen rond Kiebergerweg 2

Landelijk gebied, percelen rond Kiebergerweg 2 Landelijk gebied, percelen rond Kiebergerweg 2 NL.IMRO.0037.BP1303-vs01 25 augustus 2014 blz. 2 Gemeente Stadskanaal Inhoudsopgave Toelichting 3 Hoofdstuk 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Plangebied

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

Natuurinclusief bouwen Den Haag In het kort

Natuurinclusief bouwen Den Haag In het kort Natuurinclusief bouwen Den Haag In het kort Wie ben ik? Natuurinclusief bouwen Motie Uitwerking Soortenmanagementplan: het proces Overleg ODH Overleg Woningbouwcorporaties Stappenplan Een uitstapje Leermomenten/vragen?

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Inhoudsopgave Regels Bookmark not defined. 3 Error! Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels Artikel

Nadere informatie

Noordvoort. advies tweede fase strandreservaat. provinciaal adviseurs ruimtelijke kwaliteit zuid-holland noord-holland

Noordvoort. advies tweede fase strandreservaat. provinciaal adviseurs ruimtelijke kwaliteit zuid-holland noord-holland Noordvoort advies tweede fase strandreservaat provinciaal adviseurs ruimtelijke kwaliteit zuid-holland noord-holland Noordvoort, advies tweede fase strandreservaat PARK ZH&NH - 01 11 augustus 2017 Aanleiding

Nadere informatie

Natuurbeleid in Zuid-Holland

Natuurbeleid in Zuid-Holland Natuurbeleid in Zuid-Holland Wat staat de natuur de komende jaren te wachten? Achterbanbijeenkomst Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland 13 december 2011 20.00 Opening en welkom voorzitter Susanne Kuijpers

Nadere informatie

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg

Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Verantwoording Titel : Verkennend natuuronderzoek N237 Soesterberg Subtitel : Projectnummer : Referentienummer : Revisie : C1 Datum : 30-10-2012 Auteur(s) :

Nadere informatie

Boekpromotie via facebook

Boekpromotie via facebook Boekpromotie via facebook een boek om trots op te zijn! E-book met tips over het inzetten van facebook bij je boekpromotie E-book Boekpromotie via Facebook Facebook is een mooi middel om op een makkelijke,

Nadere informatie

18 februari Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben

18 februari Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben 18 februari 2014 Natuurwetgeving in het Westland Paul Moerman & Wouter Wubben 2 Voorstellen Paul Moerman Adviseur Ecologie, Projectmedewerker Groen Team Projecten Afdeling IBOR (Inrichting & Beheer Openbare

Nadere informatie

Leges omgevingsvergunningen 2018

Leges omgevingsvergunningen 2018 Leges omgevingsvergunningen 2018 Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordeling conceptaanvraag 2.2 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag: 2.2.1 om beoordeling van een schetsplan in verband

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

In de bijlage treft u een brief van de ZMf (Zeeuwse Milieufederatie) en Stichting Het Zeeuwse Landschap.

In de bijlage treft u een brief van de ZMf (Zeeuwse Milieufederatie) en Stichting Het Zeeuwse Landschap. Van: Elly Geelhoed Aan: statengriffier Onderwerp: vakantiewoningen Sophiastrand Noord-Beveland Datum: vrijdag 23 mei 2014 14:00:42 Bijlagen: Brief Sophiastrand aan GS def.pdf Beste statengriffier, In de

Nadere informatie

- 10 strandhuisjes tijdens de periode maart tot en met oktober op het Zuiderstrand van

- 10 strandhuisjes tijdens de periode maart tot en met oktober op het Zuiderstrand van Postbus 664 2300 AR Leiden T 071-5143719 www.duinbehoud.nl stichting@duinbehoud.nl Burgemeester en wethouders van Den Haag, AWB/bezwaar, Postbus 12600 2500 DJ Den Haag Kenmerk: AM-01702 Behandeld door:

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019 2 Inhoud 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3 4 3 Voorlopige planning 9 4 Financiën 10 1 Inleiding 3 Westvoorne is samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot beste duurzame

Nadere informatie

Omgaan met (sociale) media. Voor politici

Omgaan met (sociale) media. Voor politici Omgaan met (sociale) media Voor politici René Schoemaker Sinds 1986 journalist, onder meer NHD (AC, SC), kabelkranten, NOS, AD, TROS, managementbladen en ict-websites. Sinds 2008 raadslid in Heerhugowaard

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe

Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Compensatieverordening gemeente Midden-Drenthe Verordening vastgesteld: 26-06-2003 In werking getreden: 15-09-2003 COMPENSATIEVERPLICHTING Artikel 1 Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan

Nadere informatie

IN ACTIE VOOR FIGHT CANCER TOOLKIT VOOR JOUW ACTIE

IN ACTIE VOOR FIGHT CANCER TOOLKIT VOOR JOUW ACTIE IN ACTIE VOOR FIGHT CANCER TOOLKIT VOOR JOUW ACTIE 01 IN ACTIE VOOR FIGHT CANCER Je hebt het initiatief genomen om in actie te komen voor Fight cancer. Super! Met jouw actie steun je de strijd tegen kanker

Nadere informatie

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep

goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep 10 goede redenen voor het bezoeken van een zelfhulpgroep InTact Zelfhulp Zelfhulp is er voor jou. Deze informatie is voor alle mensen met een verslavingsprobleem, ongeacht welke verslaving en voor naasten

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK 2.2.1 Vooroverleg 2.2.1.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om vooroverleg wanneer het een plan betreft dat valt

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

288,- bouwactiviteit wordt niet in uitvoering gebracht door weigering:

288,- bouwactiviteit wordt niet in uitvoering gebracht door weigering: dezelfde betekenis als in dat wettelijk voorschrift bedoeld. 2.1.4 Gecertificeerde Bouwbesluitgegevens: Met gecertificeerde Bouwbesluitgegevens wordt een volledige Bouwbesluittoets bedoeld die is ingediend

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad?

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Korte omschrijving workshop De workshop begint met een kort filmpje over de gemeenteraad. De workshopleider doet vervolgens met

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren 24 november2015 Jullie doelen? Training Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter niet te zeggen Meer JA s van

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Gemeente. Schijndel. Beleidsnotitie indieningsvereisten. Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a.

Gemeente. Schijndel. Beleidsnotitie indieningsvereisten. Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a. Gemeente Schijndel Voor aanvragen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a., sub 2 Wabo 2 3 bij verzoeken om afwijken van het bestemmingsplan Inleiding Op 24 september 2014 is het

Nadere informatie

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer BLOGGIN De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer IN VIER STAPPEN NAAR SUCCES De komst van social media en de daarbijhorende blogs heeft het marketingcommunicatielandschap

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Notitie Inspraak Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied 2012, De Heimolen te Rucphen (identificatienummer: NL.IMRO.0840.

Notitie Inspraak Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied 2012, De Heimolen te Rucphen (identificatienummer: NL.IMRO.0840. Notitie Inspraak Voorontwerp Bestemmingsplan Buitengebied 2012, De Heimolen te Rucphen (identificatienummer: NL.IMRO.0840.9000B0010-ON01) Inspraak Ingevolgde artikel 7 van de inspraakverordening van de

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Gemeenteraad(lid) en sociale media

Gemeenteraad(lid) en sociale media Gemeenteraad(lid) en sociale media Hoe werk ik als raadslid met sociale media? Nadja Desmet VVSG Ronde van Vlaanderen Wij staan paraat! 085-773 1957 info@socialemediaburo.be @Someburo www.howaboutyou.nl

Nadere informatie

Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug Aan College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Utrechtse Heuvelrug Postbus 200 3940 AE Doorn Driebergen, 8 maart 2016. Onderwerp: herhaald verzoek tot handhaving van de voorschriften van bestemmingsplan

Nadere informatie

Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging

Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging Ruimtelijke Onderbouwing Bouwplan voor het realiseren van een werktuigenberging Gemeente Tynaarlo September 2012 NL.IMRO.1730.ABYdermade3depunt-0301 Inhoudsopgave 2.1 Beschrijving van het projectgebied,

Nadere informatie

De grensoverschrijdende regio Plannen zonder grenzen. Symposium Geo Promotion

De grensoverschrijdende regio Plannen zonder grenzen. Symposium Geo Promotion De grensoverschrijdende regio Plannen zonder grenzen Symposium Geo Promotion Workshop Plannen zonder grenzen Arjan Brink Hans van Loon De maatschappelijke vraag bepaalt de ruimtelijke inrichting Vroeger..

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

VOORBEELD CASUS STAKEHOLDERS EN PARTICIPATIE. Achtergrond. Peiling

VOORBEELD CASUS STAKEHOLDERS EN PARTICIPATIE. Achtergrond. Peiling VOORBEELD CASUS STAKEHOLDERS EN PARTICIPATIE Achtergrond Een middelgrote gemeente in het noorden van Nederland wil de participatie van haar bewoners in beleidsvorming te vergroten. Er zijn recentelijk

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Inzameling voor vluchtelingen

In deze nieuwsbrief. Inzameling voor vluchtelingen regel van de week Ik houd me aan de regels van de school. belangrijke data 15 september informatieavond voorgezet onderwijs voor de ouders uit groep 7 en 8 24 september informatieavond social media 7 oktober

Nadere informatie

Duinkampen 23 te Paterswolde

Duinkampen 23 te Paterswolde Duinkampen 23 te Paterswolde Projectgebied. Duinkampen 23 Paterswolde 1. Inleiding Deze ruimtelijke onderbouwing is opgesteld voor het bouwen van een bijgebouw, het plaatsen van een schutting en twee kunstwerken

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging 2015 Antwoordnota Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 1 1. Inleiding Op 2 juni 2015 heeft het College van GS de Ontwerp planwijziging

Nadere informatie

Nieuwe bedrijfslocaties

Nieuwe bedrijfslocaties E c o l o g i s c h e i n v e n t a r i s a t i e Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Midwolda-Nieuwlandseweg Arts/Rulo te toetsen, is een ecologische inventarisatie uitgevoerd. Tevens is gekeken

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing

Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing Gemeente Achtkarspelen Projectbesluit Veranderen erf bij de woning Skieppedrifte 5 te Drogeham Ruimtelijke onderbouwing 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor het projectbesluit Op 15 januari 2010 is er een

Nadere informatie

Kansen pakken als partner van de gemeente

Kansen pakken als partner van de gemeente Kansen pakken als partner van de gemeente Utrecht 29 maart 2018 i www.kbo-pcob.nl e info@kbo-pcob.nl t 030 3 400 600 Vandaag antwoorden op vragen zoals: Wat brengt een relatie met de gemeente? Waar staan

Nadere informatie

Tekstbureau Duidelijk Zo

Tekstbureau Duidelijk Zo Tekstbureau Duidelijk Zo Praktische tips voor het schrijven van webteksten De stijl verbeteren betekent de gedachte verbeteren. (Friedrich Nietzsche) Om te beginnen Iedereen kan schrijven. Goed schrijven

Nadere informatie

2 BELEIDSKADER EN WETGEVING

2 BELEIDSKADER EN WETGEVING 2 BELEIDSKADER EN WETGEVING De kern van deze bewonersvisie is dat natuur de belangrijkste beleidsfunctie is van het gebied waarbij de gebiedswaarden rust, stilte en donkerte centraal moeten staan en dat

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout Gedeputeerde Staten Contact mr. E. Sprietsma T 070-441 62 47 e.sprietsma@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming. Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij

De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming. Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij 1. Intro Wet Natuurbescherming Doel: natuurwetgeving vereenvoudigen en nauwer aan laten sluiten bij

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad.

Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 28 februari 2012 Nummer : Commissie : Commissie Grondgebied Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : Bouwen en Wonen Opsteller : J. Rozema Productiedatum

Nadere informatie

Voorstel Cluster Nummer Portefeuillehouder : Datum vergadering : Onderwerp Inleiding Advies Argumenten

Voorstel Cluster Nummer Portefeuillehouder : Datum vergadering : Onderwerp Inleiding Advies Argumenten Voorstel Cluster : regelgeving Nummer : 10 Portefeuillehouder : Nico Oud Datum vergadering : 27 juni 2016 Onderwerp : verklaring van geen bedenkingen aanvraag omgevingsvergunning herplaatsen cultuurhistorisch

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

Programma. Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea

Programma. Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea JACOMIJN KUIPER ANNA SCHOTANUS Programma Welk klanttype vind je moeilijk? Tips per klanttype Ja maar Jan Passieve Peter Breedsprakige Bert Gedemotiveerde Gea Drie vragen om jezelf te stellen Bekrachtigen

Nadere informatie

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN

CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN CULTUURHISTORISCHE WAARDENKAART TERNEUZEN Terneuzen Cultuurhistorische Waardenkaart Datum: februari 2013 Opgesteld door: Gemeente Terneuzen Gemeente Terneuzen Stadhuisplein 1 Postbus 35 4530 AA Terneuzen

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Mensen en Natuur PLANNEN MET NATUUR! Inleiding

Mensen en Natuur PLANNEN MET NATUUR! Inleiding alterra lei landbouw, natuur en voedselkwaliteit PLANNEN MET NATUUR! Groene wet- en regelgeving en decentrale overheden Inleiding De veranderende natuurwetgeving heeft grote gevolgen voor gemeenten en

Nadere informatie

- er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw,

- er sprake is van een wettelijk geregeld belang (waaronder het belang van land- en bosbouw, Bureauonderzoek ecologie, wijzigingsplan IJsseldijk-West Ecologie Bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan dient onderzocht te worden of de Flora- en faunawet, de Natuurbeschermingswet 1998 en het

Nadere informatie

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren

Talentenverkenning. Wat kan jij? Enthousiasmeren Enthousiasmeren Talentenverkenning Mensen willen best graag wat doen voor hun buurt, maar dan moet u ze er wel voor vragen. Een algemene oproep voor vrijwilligers is niet altijd even effectief. Het werkt

Nadere informatie

De nieuwe Wet natuurbescherming in de praktijk. Anne Reichgelt en Evelien Verbij

De nieuwe Wet natuurbescherming in de praktijk. Anne Reichgelt en Evelien Verbij De nieuwe Wet natuurbescherming in de praktijk Anne Reichgelt en Evelien Verbij 1. Intro Wet Natuurbescherming Doel: natuurwetgeving vereenvoudigen en nauwer aan laten sluiten bij Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn

Nadere informatie

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo

Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Terugblik gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo Hoe leggen we samen de puzzel? Op 1 februari was de gebiedsbijeenkomst Berkel Almen-Borculo bij Camping De Heksenlaak in Barchem. Ruim 140 belangstellenden

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088 Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Afdeling: Beleid Leiderdorp, 3-01-2013 Onderwerp: RVS Transformatie naar wonen Elisabethhof 1 ( Astellas) Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met transformatie

Nadere informatie

Vergadering: 22 december 2016 Agendapunt: tarieven Tarieventabel Tarieventabel, behorende bij de legesverordening 2017

Vergadering: 22 december 2016 Agendapunt: tarieven Tarieventabel Tarieventabel, behorende bij de legesverordening 2017 Tarieventabel 01-01--1 Tarieventabel, behorende bij de legesverordening Indeling tabel Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Bijeenkomst provincie Noord-Holland 15 december 2014 Samen aan de slag met de natuur

Bijeenkomst provincie Noord-Holland 15 december 2014 Samen aan de slag met de natuur Bijeenkomst provincie Noord-Holland 15 december 2014 Samen aan de slag met de natuur Op 15 december 2014 organiseerde de provincie Noord-Holland de bijeenkomst Samen aan de slag met de natuur. Overheidsorganisaties

Nadere informatie