Continuering. Kernenprogramma MKB-Zeeland Versterken, Vernieuwen en Verbinden. door draagvlak en daadkracht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Continuering. Kernenprogramma MKB-Zeeland 2010. Versterken, Vernieuwen en Verbinden. door draagvlak en daadkracht"

Transcriptie

1 Continuering Kernenprogramma MKB-Zeeland 2010 Versterken, Vernieuwen en Verbinden door draagvlak en daadkracht December 2009

2 2007/ SV, pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2 2.Terugblik Continuering 6 4. Continuiteit na Bijlage programma (in tabelvorm) 7

3 2007/ SV, pagina 2 1. Inleiding Onder de titel Werken aan een ondernemend, innovatief, daadkrachtig en creatief MKB is in de zomer van 2007 het Kernenprogramma van MKB-Zeeland van start gegaan. Voor het programma is als uitgangspunt versterking van het Zeeuwse Midden- en Kleinbedrijf in Zeeland gekozen door lokale brancheoverstijgende belangenbehartiging op gemeentelijk niveau. Het kernenprogramma beoogt een brug te slaan tussen ondernemers en overheid. Het kernenprogramma gaat uit van het Zeeuws Model. Dit betekent breed investeren in sterke en duurzame netwerken en specifiek in lokale en/of regionale samenwerking van ondernemers met andere partners. Als bijzondere doelstellingen zijn hiervoor geformuleerd: - Bevorderen en stimuleren van een goed lokaal ondernemersklimaat - Versterking en professionalisering van ondernemerscollectieven - Verbetering van het organiserend vermogen van het mkb In de afgelopen jaren ( ) zijn in het kader van het programma activiteiten opgestart en uitgevoerd. Allemaal gericht op een duurzame versterking van de economische structuur met de focus op lokale belangenbehartiging. Thans ligt er het voorstel voor continuering van het programma in 2010 voor. Alvorens de beoogde aanpak en geformuleerde eindresultaten voor het laatste jaar nader toe te lichten volgt er eerst een overzicht in tabelvorm van de werkzaamheden en resultaten tot op heden.

4 2007/ SV, pagina 3 2. Terugblik Overzicht werkzaamheden en resultaten 1. Het opnieuw activeren van bestaande ondernemersverenigingen koepelvorming van ondernemerscollectieven in gemeenten waar nodig; het professionaliseren van bestaande ondernemerscollectieven; adhoc interventies in samenwerkingsverbanden waarin in ieder geval het (georganiseerd) bedrijfsleven en de lokale overheid een rol spelen. 2. Het geven van workshops en trainingen gericht op professionalisering van ondernemerscollectieven. 3. Het organiseren van communicatie en pr in samenwerking met de stakeholders en partners via bladen, websites, presentaties, workshops en activiteiten etc. waardoor lokale, provinciale en landelijke lobby en belangenbehartiging beter haar recht komt. 4. Het realiseren van convenanten waarin concrete doelen en afspraken zijn vastgelegd voor de samenwerking tussen MKB-Zeeland, Kamer van Koophandel Zuidwest- Nederland, ondernemerskoepels en gemeenten op basis van een sociaaleconomische agenda met uitvoeringsprojecten. Het projectmanagement van het Kernenprogramma heeft daarvoor de volgende taken (met de bijbehorende tijdsinvestering) uitgevoerd: Ondersteunen visieontwikkeling ondernemers t.b.v. uitwerking beleid en projectmatige activiteiten (30%) Verbeteren van het organiserend vermogen (50%) Activiteiten op basis van actualiteiten (20%)

5 2007/ SV, pagina 4 Overzicht activiteiten en resultaten Activiteit Resultaat 1. Het opnieuw activeren van bestaande ondernemersverenigingen. Koepelvorming van ondernemers collectieven in gemeenten waar nodig. Het professionaliseren van bestaande ondernemers collectieven Adhoc interventies in samenwerkings-verbanden waarin in ieder geval het (georganiseerd) bedrijfsleven en de lokale overheid een rol spelen. 2. Het geven van workshops en trainingen gericht op professionalisering van ondernemer- collectieven. Verenigde Ondernemers Verenigingen (VOV) (Schouwen-Duiveland) is rechtspersoon met bestuur en onafhankelijke voorzitter Federatie in Reimerswaal (FOR) is geformeerd met onafhankelijke voorzitter GON (Gemeenschappelijke Ondernemers Noord Beveland) hebben bestuur en formele status Professionalisering van FOV (Federatie v. Ondernemersvereningen Veere) en nieuwe structuur TOF (Thoolse Ondernemersfederatie) is versterkt en heeft nieuwe structuur Federatie West-Zeeuws Vlaanderen (Sluis) is als gesprekspartner van gemeente begeleid en ondersteund Gestart met samenwerking ondernemersverenigingen kleine kernen Terneuzen Start versteviging structuur MKB Hulst Ondersteuning VOM (Middelburg) Voor de ondernemerscollectieven van Sluis, Veere, Schouwen-Duiveland, Tholen en Reimerswaal zijn workshops Ondernemend Besturen gegeven Activiteit 3. het organiseren van communicatie en pr in samenwerking met de stakeholders en partners via bladen, websites, presentaties, workshops en activiteiten etc. waardoor lokale, provinciale en landelijke lobby en belangenbehartiging beter haar recht komt. 4. het realiseren van convenanten waarin concrete afspraken zijn vastgelegd voor de samenwerking tussen MKB- Zeeland, Kamer van Koophandel, ondernemerskoepels en gemeenten op basis van een sociaaleconomische agenda met uitvoeringsprojecten. Resultaat Interviews in Ondernemer, Kvk krant, lokale bladen, deelname contacta, website Kvk MKB- Zeeland, Virtueel Platform. Presentatie diverse ondernemersverenigingen Kapelle, Borsele, Hulst, Bruinisse, Burg- Haamstede, Veere, Sluis, Sas van Gent, Terneuzen op Schouwen-Duiveland eerste convenant getekend. Vergevorderde voorbereiding convenanten Noord-Beveland en Veere, Sluis, Reimerswaal, Tholen en Kleine Kernen Terneuzen.

6 2007/ SV, pagina 5 3. Continuering van het programma Voor 2010 is thans op basis van de opgedane ervaringen, geconstateeerde behoefte en gerealiseerde projectdoelen een continuering van het programma gewenst. Wij stellen ons daarbij een drieledige aanpak voor: 1. Vervolg en verdere duurzame versteviging structuur en bestuurlijke inbedding in de convenant gemeenten Schouwen-Duiveland, Reimerswaal, Noord-Beveland, Tholen, Terneuzen (kleine kernen) en Veere, waarbij begeleiding en ondersteuning van de ondernemerskoepels op zich en bij de opstart van uitvoering van de projecten uit de convenanten centraal staan. Binnen deze gemeenten de ingezette samenwerking verder uitbouwen en verstevigen. Resultaat: Een duurzaame verankering van de bestaande structuur en bestuurlijke samenwerking op een financieel gezonde basis. 2. Structuurbouw en inzetten op het afsluiten van convenanten in de resterende plattelandsgemeenten Kapelle, Hulst en Borsele en Sluis. Concrete doelstelling is daarbij de versteviging van bestaande samenwerkingsverbanden en collectieven en daar waar nodig het inzetten op nieuwe structuren ter verbetering van het sociaaleconomisch klimaat. In deze vier gemeenten is het beoogde eindresultaat het afsluiten van convenanten met concrete uitvoeringsprojecten en verankering van bestuurlijke samenwerkingsverbanden op een financieel gezonde basis. 3. Voor de steden Goes, Middelburg en Vlissingen de opzet van een apart stedenprogramma met in achtneming van en in samenwerking met bestaande initiatieven en programma s zoals citymanagement en binnenstadsmanager. Bijzondere aandacht daarbij voor de samenwerking van collectieven van bedrijventerreinen /businessclubs en de ondernemerscollectieven uit de binnensteden en winkelcentra en kleine kernen. Voor Terneuzen de afstemming tussen de ondernemerscollectieven TZW, binnenstad en het samenwerkingsverband van de kleine kernen. Doelstelling is in alle vier steden het opzetten van een bestuurlijke duurzame sociaal-economische overlegstructuur. Financiering Voor de programmaonderdelen structuurbouw, professionalisering en begeleiding bij de opstart van de projecten uit de convenanten wordt vooralsnog uitgegaan van 800 uren in Doelstelling is dat de gerealiseerde structuur na 2010 duurzaam en zelfsupporting is en zoveel als mogelijk lokaal gefinancierd wordt.

7 2007/ SV, pagina 6 3. Continuiteit oftewel Borging na 2010 Bij de start van het Kernenprogramma in 2007 is nadrukkelijk stil gestaan bij de vraagstelling inzake de gewenste en noodzakelijke continuïteit van de structuur en de netwerken alsook de beleidsuitgangspunten na einde van het Kernenprogramma. Deze duurzaamheideis is dan ook in de afgelopen tweeënhalve jaren de rode draad geweest bij uitvoeren van de activiteiten van het Kernenprogramma. Nu bij begin van het laatste jaar is deze eis wellicht extra evident. Betreffende de borging van de structuren en netwerken als ook de duurzame verankering van de beleidsdoelstellingen worden de volgende uitgangspunten voorgesteld: De afgesloten convenanten moeten een uiting zijn van een goede samenwerking tussen bedrijfsleven onderling en tussen gemeenten en het bedrijfsleven ter realisatie van de afgesproken doelstellingen. Voor een duurzame inbedding van de in de convenanten vastgelegde uitgangspunten is het belangrijk dat de opgebouwde overlegsituaties continuïteit kennen na einde van het kernenprogramma. De opgebouwde structuur en de projecten uit de convenanten worden zoveel als mogelijk lokaal gefinancieerd op basis van reële afspraken tussen de verschillende partijen. Daarom is het belangrijk dat er afspraken vastgelegd zijn omtrent de vertegenwoordiging van partijen en de van de doelstellingen in de diverse overlegsituaties. De benodigde procesafspraken zijn daarbij: Op lokaal niveau voeren partijen structureel bestuurlijk overleg over lokale en regionale ontwikkelingen c.q plannen die invloed en effect hebben op de economie en het functioneren van het bedrijfsleven in de verschillende gemeentes. Dit overleg met de wethouder/college, bestuurders van de ondernemerscollectieven, Kamer van Koophandel Zuidwest Nederland en MKB-Zeeland vindt minimaal drie keer per jaar plaats. Partijen spannen zich voor een zo breed mogelijk draagvlak voor een heldere structuur ten behoeve van de uitvoering van de Sociaal Economische Agenda en de daarbij geformuleerde projecten. Partijen streven ernaar te komen tot een gezamenlijke agenda met een duidelijk, samenhangend, reëel uitvoerbare programmering met een passende verdeling van rollen, taken, bevoegdheden, verantwoordelijkheden en financiering; Over de wijze van uitvoering van de projecten van de Sociaal Economische Agenda vindt ambtelijk overleg plaats met de partijen, waarbij de nadere uitwerking de basis vormt voor advies ter zake aan het college van burgemeester en wethouders. Het (ambtelijk) overleg wordt gevoerd tussen het bestuur van de ondernemerscollectieven of een delegatie daaruit, vertegenwoordigers van MKB- Zeeland, de Kamer van Koophandel Zuidwest Nederland en de gemeenten. Op provinciaal niveau is er bestuurlijke vertegenwoordiging van de lokale ondernemerscollectieven via een bestuurszetel in de Regioraad van MKB-Zeeland gewaarborgd.

8 2007/ SV, pagina 7 BIJLAGE Aanpak, acties,samenwerkingspartners en resultaat 2010 Aanpak Acties Samenwerking Resultaat 1.Initieren en het afsluiten van convenanten Stimuleren, ontwikkelen en ondersteunen van totstandkoming van de convenanten met een sociaal-economische uitvoeringsagenda tussen de partners overheid en bedrijfsleven. Ideeën, kennis en bestpractices leveren om een goede opzet en start van de uitvoeringsprojecten van de convenanten te ondersteunen. Draagvlak en initiatieven ontwikkelen om samen te komen tot plannen en de uitvoering van beleid. Als intermediair en procesmanager tussen gemeente en het georganiseerde bedrijfsleven bij de totstandkoming van de convenanten en de opzet van de projecten optreden. Accountmanagers KvK, Bedrijfscontactfunctionarissen Economische Impuls Zeeland, Ondernemersmanager, Toeristisch coördinator Ondernemerscoördinator Binnenstadsmanager, Citymanager, Rabobanken en in alle plattelandsgemeenten gemeenten. Daar waar geen convenant mogelijk of wenselijk zijn er andere vastgelegde samenwerkingsvormen op basis van afsprakenmodel met een sociaal economische uitvoeringsagenda. Er vindt bestuurlijk overleg plaats tussen georganiseerd bedrijfsleven en gemeente. 2. Structuurbouw, professionalisering en beleidsontwikkeling Organiseren van ondernemers op een wijze die ter plekke het best past. Dat kan door nieuwe ondernemersverenigingen op te zetten of op andere wijze ondernemers bij elkaar te brengen. Bestaande verenigingen bijstaan met advies en initiatieven om verder te professionaliseren. Harmoniseren en coördineren van organisatie-verbanden om versnippering tegen te gaan. Slagvaardigheid vergroten. Samenwerking op een hoger plan brengen waar behoefte bestaat aan een sterker ondernemersverband. Accountmanagers KvK, Ondernemersmangager Toeristisch coördinator Citymanagement, Binnenstadsmanager en andere partjen Er is nauwe samenwerking tussen bestaande ondernemerscollectieven. Ondernemersverenigingen en koepels zijn herkenbare en gewaardeerde overlegpartner en professionele belangenbehartiger. Er is een breed draagvlak voor ondernemersverenigingen en een grote mate van aansluiting bij lokale netwerken gerealiseerd. Er zijn nieuwe vormen van netwerken gerealiseerd voor mkbondernemers waar bestaande structuren niet toereikend of passend zijn. De netwerken zijn wat betreft organisatieniveau en bereikbaarheid en doelmatigheid op een bij de Zeeuwse en lokale schaal niveau ingericht.

9 2007/ SV, pagina 8 3.Stedenprogramma Opzetten, coördineren ondersteunen van samenwerkingsverbanden ter verbetering van het ondernemersklimaat in de vier steden van Zeeland. Accountmanagers KvK citymanager, bedrijfscontactfunctionarissen centrummanagement, binnenstadsmanager, Economische Impuls Zld Duurzame samenwerking tussen gemeenten en bedrijfsleven. Bestuurlijk overleg met sociaaleconomische thema;s. Er ligt een uitvoeringsagenda met concrete projecten. Er zijn passende sociaaleconomische thema s benoemd. Er is een goed werkende overlegstructuur gerealiseerd waarbij zowel de centra als de businessclub s vertegenwoordigd zijn.

10 2007/ SV, pagina 9 Overzicht per gemeente Schouwen- Duiveland 50 uren Activiteit Begeleiding en coaching VOV. Uitbouw VOV tot eilandbrede belangenbehartiger van het mkb. Ondersteuning bij bestuurlijke samenwerking OSD, SEAP en VOV. Ondersteuning bij opstart uitvoering van projecten uit convenant. Resultaat VOV is erkend gesprekspartner namens alle verenigingen, samenwerking met OSD verloopt uitstekend. Alle in 2009 nog niet aangesloten verenigingen zijn lid van VOV. Projecten uit de convenanten zijn succesvol gestart. Ondernemers coordinator is gestart en heeft positie in verworven Reimerswaal Activiteit Resultaat 50 uren Ondersteuning bij verdere totstandkoming FOR en professionalisering FOR 1 ste kwartaal Ondersteuning bij uitvoering en opstart projecten uit FOR is een erkend collectief van alle ondernemersverenigingen en ondernemers uit de kernen in Reimerswaal. Samenwerking met OVR verloopt voorspoedig. Er is een convenant en overlegstructuur Activiteiten uit convenant worden succesvol gestart. Veere Activiteit Resultaat 40 uren Ondersteuning bij verdere professionalisering FOV FOV is een geprofessionaliseerd collectief, de nieuwe werkwijze is Ondersteuning bij opzet convenant succesvol. 1 ste kwartaal Ondersteuning bij start projecten uit convenant Er is een bestuurlijke overlegstructuur. is getekend. Activiteiten uit convenant worden succesvol gestart. Noord- Beveland 50 uren 1 ste kwartaal Activiteit Ondersteuning bij start uitvoering projecten convenant. Professionalisering GON. Ondersteuning bij onderzoek mogelijkheden pilot eilandbreed ondernemersfonds. Resultaat De projecten uit het convenant zijn opgestart. Er is structureel bestuurlijk overleg met gemeente en andere partners. GON is een gewaardeerde en geprofessionaliseerde partner en belangenbehartiger voor alle ondernemers(verenigingen) op Noord- Beveland. Er is een pilot gestart voor het instellen van een ondernemersfonds Sluis Activiteit Resultaat 40 uren Ondersteuning bij Federatie West- Zeeuws of vorming van nieuwe collectieven op gemeenteniveau. 4 de kwartaal met uitvoeringsagenda wordt verder voorbereid. Advies en ondersteuning bij start projecten. Er is een doorstart voor de huidige federatie met een vernieuwd bestuur of een ander collectief opgericht voor alle ondernemers in Sluis. Er is een convenant met een economische uitvoeringsagenda. Er is bestuurlijk overleg tussen gemeente en bedrijfsleven. De projecten uit het convenant zijn succesvol gestart.

11 2007/ SV, pagina 10 Tholen Activiteit Resultaat 50 uren Ondersteuning bij professionalisering TOF en samenwerking OOT 1 ste kwartaal Ondersteuning bij start projecten uit. TOF is bestuurlijk versterkt. Er is nauwe samenwerking met OOT. De nieuwe werkwijze is succesvol. Er is een structureel bestuurlijk overleg opgestart met gemeente en bedrijfsleven. is ondertekend en activiteiten uit convenant worden succesvol gestart. Hulst Activiteit Resultaat 50 uren Ondersteuning bij totstandkoming federatie Groot Hulst. Er is een gemeentebreed collectief van alle MKB Coördinatie en ondersteuning bij verenigingen. 3 de kwartaal totstandkoming convenant met sociaaleconomische agenda en bestuurlijk overleg. Er is een geprofessionaliseerd MKB-collectief, de nieuwe Ondersteuning bij start van projecten uit werkwijze is succesvol. convenant. Er vindt structureel bestuurlijk overleg plaats tussen gemeente en bedrijfsleven. Activiteiten uit convenant worden succesvol uitgevoerd. Kapelle Activiteit Resultaat 40 uren Verdere introductie van het Kernenprogramma Ov Kapelle is nader bekend met het kernenprogramma. 4 de Ondersteuning bij totstandkoming convenant Er is nauwe samenwerking met ondernemers bedrijventerreinen. kwartaal Advies en ondersteuning bij opzet bestuurlijke overlegstructuur Er is een convenant of een bestuurlijk samenwerkingskader met gemeente met een sociaaleconomische agenda en projecten. Borsele Activiteit Resultaat 40 uren Ondersteuning bij totstandkoming convenant. Ondersteuning bij opzet bestuurlijke overlegstructuur van OVB met ondernemers uit andere kernen en branches en gemeente. Er is een convenant of een andere vastgelegde samenwerkingstructuur met alle ov s en ondernemers met gemeente. Er is bestuurlijk overleg met een sociaal economische agenda en uitvoeringsprojecten. Terneuzen Activiteit Resultaat 60 uren Ondersteuning bij verdere samenwerking kl. kernen Terneuzen. 3 de kwartaal Ondersteuning bij samenwerking tussen alle ov s en koepels in Terneuzen. Ondersteuning bij totstandkoming en vervolgens start uitvoering projecten convenant. Er is een nieuw professioneel samenwerkingsplatform voor alle ov s en ondernemers uit de gemeente Terneuzen. Er is een convenant met een uitvoeringsagenda met projecten. Er is bestuurlijk overleg tussen gemeente en bedrijfsleven. De projecten uit het convenant zijn succesvol gestart.

12 2007/ SV, pagina 11 Goes Activiteit Resultaat 60 uren Bouwen aan samenwerking van OOG en OCG Er is een bestuurlijk overleg met een sociaal economische uitvoeringsagenda Ondersteuning bij totstandkoming van tussen gemeente en bedrijfsleven. bestuurlijke overlegstructuur en afsprakenmodel met projecten Er is een basis gelegd voor een convenant met concrete projecten. De ov s werken samen en stemmen beleid en doelstellingen met elkaar af. Vlissingen Activiteit Resultaat 60 uren Ondersteuning bij samenwerking tussen verschillende ov s en ondernemers (bedrijventerrein). Ondersteuning bij opzet convenant met economische projecten. Er is een bestuurlijk overleg met een sociaal economische uitvoeringsagenda tussen gemeente en bedrijfsleven. Er is een basis gelegd voor een convenant met concrete projecten. De ov s werken samen stemmen beleid en doelstellingen met elkaar af. Middelburg Activiteit Resultaat 60 uren Opzet nauwe samenwerking MBC en VOM. Er is een bestuurlijk overleg met een sociaal Professionalisering van ov in Arnemuiden. economische uitvoeringsagenda tussen Ondersteuning bij opzet convenant. gemeente en bedrijfsleven. Er is een basis gelegd voor een convenant met concrete projecten. De ov s werken samen en stemmen beleid en doelstellingen met elkaar af. Planning convenanten per gemeente 2010 Gemeente Planning Veere Tholen Noord-Beveland Reimerswaal Hulst Terneuzen Sluis Kapelle Borsele Goes Middelburg Vlissingen Bestuurlijk overleg 1 ste kwartaal 1 ste kwartaal 1 ste kwartaal 1 ste kwartaal 3 de kwartaal 3 de kwartaal

Bundel. 'Wijziging gemeenschappelijke regeling' Kenmerk: 1014314-040

Bundel. 'Wijziging gemeenschappelijke regeling' Kenmerk: 1014314-040 Bundel 'Wijziging gemeenschappelijke regeling' Kenmerk: 1014314-040 Inhoud: Voorstel OLAZ wijziging GR Besluit wijziging gemeenschappelijke regeling Notitie voor de raden en colleges van B&W van de Zeeuwse

Nadere informatie

De2e begrotingswijziging 2017 wordt besluitvormend geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur op 14 juli 2017.

De2e begrotingswijziging 2017 wordt besluitvormend geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur op 14 juli 2017. Gemeenschappelijke Zeeland Doorkiesnummer : 0113-249370 Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk : 170428 PKat/CvD De raden van de Zeeuwse gemeenten Datum : 28 april 2017 Onderwerp : r begrotingswijziging 2017

Nadere informatie

CONVENANT DIGITALISERING EN STANDAARDISATIE BESTEMMINGSPLANNEN

CONVENANT DIGITALISERING EN STANDAARDISATIE BESTEMMINGSPLANNEN CONVENANT DIGITALISERING EN STANDAARDISATIE BESTEMMINGSPLANNEN Inleiding In Nederland worden ruimtelijke plannen opgesteld door verschillende overheidslichamen. Aangezien deze plannen nu niet eenduidig

Nadere informatie

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Vlissingen

MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013. Gemeente Vlissingen MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland 2012/2013 Gemeente Vlissingen Voorwoord Groningen, september 2013 Voor u ligt het resultaat van het in 2012 en 2013 gehouden onderzoek naar de MKBvriendelijkste

Nadere informatie

aandeslaginzeeland arbeidsmarktregio zeeland vanuit gemeentelijk perspectief

aandeslaginzeeland arbeidsmarktregio zeeland vanuit gemeentelijk perspectief aandeslaginzeeland arbeidsmarktregio zeeland vanuit gemeentelijk perspectief introductie De regering wil met de arbeidsmartktregio's de regionale samenwerking tussen gemeenten, werknemers- en werkgeversorganisaties

Nadere informatie

Ontwerp-Begrotingswijziging 2013-2

Ontwerp-Begrotingswijziging 2013-2 Ontwerp-Begrotingswijziging 2013-2 Adviescommissie Financiën 22 oktober 2012 Ontwerp ter advisering Dagelijks bestuur 25 oktober 2012 Ontwerp ter vaststelling Gemeenteraden Toezending na DB 25- Procedure

Nadere informatie

Onderwerp Raadsmededeling over: Stand van zaken uitwerking detailhandelsvisie - Ter kennisname

Onderwerp Raadsmededeling over: Stand van zaken uitwerking detailhandelsvisie - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 2 december 2014 Besluit nummer: 2014_BW_00869 Onderwerp Raadsmededeling over: Stand van zaken uitwerking detailhandelsvisie - Ter kennisname Beknopte samenvatting Op 13

Nadere informatie

SAZ (Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland)

SAZ (Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland) SAZ (Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland) Toelichting bij de overeenkomst Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland Inleiding De gemeenten binnen Zeeland en het waterschap werken al langere tijd samen. Sinds

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Inkoop en contractering jeugdhulp. Gemeentelijke budgetten

Inkoop en contractering jeugdhulp. Gemeentelijke budgetten Inkoop en contractering jeugdhulp Gemeentelijke ten 1 Op basis van de uitvraag en het macro, is een toewijzing gemaakt van gemeentelijke ten naar IV3 codering Toelichting en voorbehouden gemeentelijke

Nadere informatie

Intentieovereenkomst

Intentieovereenkomst Intentieovereenkomst Actieprogramma Economie Gouda 2014 en 2015 28 januari 2014 Intentieovereenkomst samenwerking Gemeente Gouda Gouda Onderneemt! in het kader van het Actieprogramma Economie Gouda 2014

Nadere informatie

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink

Voorstel: Beslisnota Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan Bijlage: Uitwerking agenda Diezerbrink Raadsplein besluitvormend Datum 11 september 2017 onderwerp Winkelgebied Diezerbrink, opstellen agenda en uitvoeringsplan portefeuillehouder Rene de Heer informant Oosterhout, Rob van (2047) medeopstellers

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009

Onderwerp: evaluatie Stuurgroep Toerisme en Recreatie en planvorming 2009 Agendapunt : Voorstelnummer : Raadsvergadering : 25 november 2008 Naam opsteller : Thea Olivier Informatie op te vragen bij : Thea Olivier Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: evaluatie Stuurgroep

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Regionale uitvoeringsdienst Zeeland. Nr. 28 5 januari 2017 Besluit ondermandaat directeur RUD Zeeland 2017 Besluit van

Nadere informatie

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19.

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland Postregistratienummer *19.0003788* 19.0003788 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er Grondgebiedzaken RO M.

Nadere informatie

Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen?

Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Inwoners en woonruimten Tarieven Belastingdruk Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Lokale belastingen 2002 Inwoners en woonruimten gemeente inwoners woonruimten Axel 12.325 5.625 Borsele 22.253

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009. Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem voor kennisgeving aannemen; 2. het beleidskader

Nadere informatie

De 1e begrotingswijziging 2019 wordt ter vaststelling geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur op 12 april 2019.

De 1e begrotingswijziging 2019 wordt ter vaststelling geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur op 12 april 2019. Gemeenschappelijke Zeeland Doorkiesnummer : 0113-249400 Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk : 181217 RMeij/CvD De raden van de Zeeuwse gemeenten Datum : 17 december 2018 Onderwerp : P begrotingswijziging

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Stad met een hart Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad 1 Economische Verkenning

Nadere informatie

De raden van de Zeeuwse gemeenten. Geachte raad, Bijgevoegd treft u aan de 2 e begrotingswijziging 2016 van de GR GGD Zeeland.

De raden van de Zeeuwse gemeenten. Geachte raad, Bijgevoegd treft u aan de 2 e begrotingswijziging 2016 van de GR GGD Zeeland. Doorkiesnummer : 0113-249456 Uw kenmerk : Uw brief van : Ons kenmerk : 160418 NP/CvD Datum : 18 april 2016 De raden van de Zeeuwse gemeenten Onderwerp : 2e begrotingswijziging 2016 Geachte raad, Bijgevoegd

Nadere informatie

Artikel 3 Vaststelling van het volume voor de uitvoering van basis-, en niet basis- en plustaken

Artikel 3 Vaststelling van het volume voor de uitvoering van basis-, en niet basis- en plustaken CVDR Officiële uitgave van Regionale uitvoeringsdienst Zeeland. Nr. CVDR446553_1 13 juni 2017 Bijdrageverordening RUD Zeeland 2017 Besluit van het algemeen bestuur van de Regionale uitvoeringsdienst Zeeland

Nadere informatie

Gemeente Noord-Beveland

Gemeente Noord-Beveland Agenda Burgemeester en Wethouders Aanwezige leden: H. van Kooten, P.L. de Putter, C.M. van der Weele, A.G. van der Maas en drs. D. Sinke (secretaris) Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 18 december

Nadere informatie

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners

Dit is MKB-Nederland. Aanbod Lokale Partners Dit is MKB-Nederland Aanbod Lokale Partners Samen haar lokale partners werkt MKB- Nederland aan krachtige en effectieve lobby op lokaal niveau. Dit document legt uit wat het Lokaal Partnerschap precies

Nadere informatie

Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds

Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Hoorn, 25 augustus 2009 MKB Hoorn constateert - Dat de gemeente Hoorn eind mei de aanslagen

Nadere informatie

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma

Raadsvergadering, 2 februari 2010. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Economisch Actie Programma Raadsvergadering, 2 februari 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Economisch Actie Programma Nr.: 369 Agendapunt: Voorbespreking & 15 Datum: 19 januari 2010 Onderdeel raadsprogramma: Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Profielschets. Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies. Provincie Noord-Brabant

Profielschets. Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies. Provincie Noord-Brabant Profielschets Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies Provincie Noord-Brabant ERLY the consulting company Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant Datum: september 2015

Nadere informatie

Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland

Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland Presentatie voor Vereniging van Kleine Kernen in Noord-Brabant, 11 en 18 november Zeeland: Krimp en bewustwording

Nadere informatie

Stichting CLOK. Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie. www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK

Stichting CLOK. Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie. www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK Stichting CLOK Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK Indeling presentatie Gent 12-02-2015 Achtergrond CLOK

Nadere informatie

Zeeland. Provincie. Gedeputeerde Staten. Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie. Middelburg, 26 september Geachte voorzitter,

Zeeland. Provincie. Gedeputeerde Staten. Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie. Middelburg, 26 september Geachte voorzitter, 17020519 Gedeputeerde Staten Provincie Zeeland Voorzitter van Provinciale Staten T.a.v. de Statengriffie onderwerp wijziging begroting 2018 van de RUD Zeeland kenmerk 17020206 behandeld door E.IVI. Janse

Nadere informatie

Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland

Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland Op Pad! Reflexen doorbreken om in te kunnen spelen op de demografische veranderingen in Zeeland Presentatie voor Vereniging van Kleine Kernen in Noord-Brabant, 11 en 18 november Zeeland: Krimp en bewustwording

Nadere informatie

Lokale belastingen 2011

Lokale belastingen 2011 Lokale belastingen 2011 Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Inwoners en woonruimten Tarieven Belastingdruk Onroerende-zaakbelastingen tarieven woningen tarieven niet-woningen gemeente zakelijk

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Regionale uitvoeringsdienst Zeeland Nr. 640 13 november 2017 Bijdrageverordening RUD Zeeland 2017 Besluit van het algemeen

Nadere informatie

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance

Regio Noordoost-Brabant. Doorgroei Governance Regio Noordoost-Brabant Doorgroei Governance Aanleiding 1. Verhouding Bestuurlijke Regiegroep Strategisch Beraad: Wie besluit over wat? 2. Behoefte aan meer daadkracht/slagvaardigheid, ook t.b.v. (co-)financiering

Nadere informatie

Werkplaats Zuidwest Delta. Projectinfo KIGO/2010/ Van 1 augustus 2010 tot 31 december Edudelta onderwijsgroep. Subsidiebedrag 131.

Werkplaats Zuidwest Delta. Projectinfo KIGO/2010/ Van 1 augustus 2010 tot 31 december Edudelta onderwijsgroep. Subsidiebedrag 131. Geldstroom Programma Titel Code Looptijd Contactpersoon Penvoerder KIGO KIGO/2010/08-036 Van 1 augustus 2010 tot 31 december 2011 Sjaak de Groot Edudelta onderwijsgroep Subsidiebedrag 131.413,00 Budget

Nadere informatie

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken.

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Definitie gebiedsgericht werken: Gebiedsgericht werken is een proces van structurele samenwerking tussen de gemeente en haar

Nadere informatie

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds In het meerjarenbeleidsplan van de Stichting Zwollefonds Binnenstad is het organiseren en aanjagen van goede evenementen en activiteiten in

Nadere informatie

De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer.

De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer. 1. Convenant inzake Ondernemersfonds Teylingen 1.1 Ondergetekenden, De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer. En De Stichting Ondernemersfonds

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

5. Stichting De Korre Deestraat 3, 4458 AJ s -Heer Arendskerke Administratienr. 41312 Dit betreft het bestuur van o.a. VSO De Wingerd in Terneuzen.

5. Stichting De Korre Deestraat 3, 4458 AJ s -Heer Arendskerke Administratienr. 41312 Dit betreft het bestuur van o.a. VSO De Wingerd in Terneuzen. Organisatie van het samenwerkingsverband De Stichting Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen is opgericht op 11 oktober 2013 en heeft haar statutaire zetel in de gemeente Terneuzen.

Nadere informatie

Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes NESTOR BIJ DE TIJD. Websites, adressen en telefoonnummers De Unie KBO

Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes NESTOR BIJ DE TIJD. Websites, adressen en telefoonnummers De Unie KBO Belangenbehartiging voor de leden van KBO - Goes De Unie KBO is de landelijke federatie van de provinciale bonden. Hier kan men terecht voor algemene vragen en advies. Voor vragen die betrekking hebben

Nadere informatie

I DJC.NR. \l<l\j u 1:)\,( 3

I DJC.NR. \l<l\j u 1:)\,( 3 11111111111111111111111111111111111111111111111111 11004043 PR~ i cie ZEELf,.~!O "" '~/ Vereniging van Zeeuwse Gemeenten Aan de Coalitie Biodiversiteit, Antwoordnummer 11766, 1000 RA Amsterdam. ~~g T~~1

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Regionale uitvoeringsdienst Zeeland. Nr. 399 15 augustus 2016 Besluit ondermandaat directeur RUD Zeeland 2016 Besluit

Nadere informatie

Kennismaking organisatie Borsele Programma

Kennismaking organisatie Borsele Programma Kennismaking organisatie Borsele Programma Organisatie structuur Jack Jansen Afd. Ruimtelijke Ontwikkeling Jack Jansen Afd. Grond & Economie Bas v.dendries Afd. Samenleving Yvonne Otte Afd. Woonomgeving

Nadere informatie

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012

Bijlagen: Ondertekende brief met verzoek om bijdrage uit het Provinciaal Herstructurerings Programma. Brief Gedeputeerde Staten van 21 maart 2012 svoorstel jaar stuknr. Onderwerp: Herstructurering bedrijventerrein De Tweeling Portefeuillehouder: B.R. Arends Beleid en Regie D. van Heteren, telefoon ((0591)68 93 13) Team Ruimtelijk Beleid Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust

Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust Convenant Zeeuwse Kustvisie: Samen sterk voor de Zeeuwse Kust Partijen 1. Burgemeester en wethouders van de gemeente Schouwen-Duiveland; en 2. Burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland;

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

SST*** Aan de gemeenteraden in Zeeland. Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging 2013. Geachte gemeenteraad,

SST*** Aan de gemeenteraden in Zeeland. Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging 2013. Geachte gemeenteraad, Aan de gemeenteraden in Zeeland SST*** 12.017097 li li Crisisbeheersing en Rampenbestrijding Brandweerzorg Geneeskundige Hulpverlenings gs- organisatie in de Regio (GHOR) Onderwerp: Ontwerp-l e begrotingswijziging

Nadere informatie

Samen Vitaal Ondernemen BEST PRAC TICES 10 PROJEC TEN TER VERSTERKING VAN HET ZEEUWSE ONDERNEMERSKLIMAAT

Samen Vitaal Ondernemen BEST PRAC TICES 10 PROJEC TEN TER VERSTERKING VAN HET ZEEUWSE ONDERNEMERSKLIMAAT Samen Vitaal Ondernemen BEST PRAC TICES 10 PROJEC TEN TER VERSTERKING VAN HET ZEEUWSE ONDERNEMERSKLIMAAT Intro Met de doelstelling Bevorderen en stimuleren van een goed lokaal ondernemersklimaat en verbeteren

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Lokale belastingen Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen?

Provincie Zeeland. Lokale belastingen Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Inwoners en woonruimten Provincie Zeeland Tarieven Belastingdruk Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Lokale belastingen 2003 2e druk, aangevuld met de tarieven van de heringedeelde gemeenten

Nadere informatie

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland?

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland?

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Alleen als het echt niet anders kan

Alleen als het echt niet anders kan Alleen als het echt niet anders kan De meeste Nederlandse ouders zijn prima in staat om hun kinderen voldoende veiligheid te bieden. Bij ongeveer 1 procent van de Nederlandse kinderen komt de veiligheid

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Bijlage 4: Toets Dekkingsplan aan structuurvisie

Bijlage 4: Toets Dekkingsplan aan structuurvisie Bijlage 4: Toets Dekkingsplan aan structuurvisie Gemeente Ruimtelijk plan/visie Bron Relevantie Maatwerk Actie Goes Project De Poel V ( nieuw Structuurvisie 2040 p.21 Nee, lange termijn Geen bedrijventerrein)

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee

Jaarverslag 2014 Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee Jaarverslag 2014 Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee Algemeen Eind 2013 is de Stichting Federatie Ondernemersverengingen Goeree-Overflakkee (FOGO) opgericht, met als doel de belangen van

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen. Zevenbergen, Fijnaart en Klundert

Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen. Zevenbergen, Fijnaart en Klundert Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen Zevenbergen, Fijnaart en Klundert Aftrap informatiebijeenkomst verkenning ondernemersfondsen Agenda: Pitch namens de ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Maart 2014 GGD Zeeland. Kadernota Publieke Gezondheid

Maart 2014 GGD Zeeland. Kadernota Publieke Gezondheid Maart 2014 GGD Zeeland Kadernota Publieke Gezondheid 2015-2018 2 INHOUD 1. Transformatie Publieke Gezondheid Zeeland 4 2. Uitgangspunten voor de meerjarenbegroting 2015-2018 7 3. Financieel perspectief

Nadere informatie

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017

JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 JAARPLAN HV AFDELING OOST-BRABANT 2017 Inleiding De afdeling Oost-Brabant van het Humanistisch Verbond bestaat nu twee jaar en we mogen rustig zeggen dat het HV ondertussen stevig geworteld is in onze

Nadere informatie

Verslag 2017 en 2018 Gemeentebreed Fonds Bodegraven-Reeuwijk

Verslag 2017 en 2018 Gemeentebreed Fonds Bodegraven-Reeuwijk Verslag 2017 en 2018 Gemeentebreed Fonds Bodegraven-Reeuwijk Februari 2019 2 Introductie In december 2016 is een convenant getekend door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de Stichting Ondernemersfonds

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll

llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Gemeente f Bergen op Zoom Aan de leden en duoburgerleden van de gemeenteraad van Bergen op Zoom llllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Uw kenmerk Uw brief Onderwerp: Jaarverslag 2016 StartersCentra

Nadere informatie

AAN DE GEMEENTERAAD. Geachte raad,

AAN DE GEMEENTERAAD. Geachte raad, Voorbereidende raadsvergadering: 28 augustus 2012 Besluitvormende raadsvergadering: 18 september 2012 Portefeuillehouder: J.H. Herselman AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2012/50 Datum : 7 augustus 2012 Onderwerp

Nadere informatie

Monitor Jeugdhulp. Productie en realisatie tot en met september november Pagina 1 van 9

Monitor Jeugdhulp. Productie en realisatie tot en met september november Pagina 1 van 9 Monitor Jeugdhulp Productie en realisatie tot en met september 2017 27 november 2017 Pagina 1 van 9 Inleiding Voor u ligt de Monitor Jeugdhulp met daarin de productie en realisatie tot en met september

Nadere informatie

Samenvatting Plan van Aanpak Centrummanagement Grave. Ondernemersvereniging Graveon

Samenvatting Plan van Aanpak Centrummanagement Grave. Ondernemersvereniging Graveon Samenvatting Plan van Aanpak Centrummanagement Grave Ondernemersvereniging Graveon VOORWOORD Deze visie en plan van aanpak voor de start van Centrummanagement Grave is tot stand gekomen door samenwerking

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Stichting Present Assen

Jaarplan 2016 Stichting Present Assen Jaarplan 2016 Stichting Present Assen Als je hulp van een ander accepteert Betekent dat niet dat je hebt gefaald. Het betekent dat je er niet alleen voor staat. 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3

Nadere informatie

Definitieve versie convenant Utrechtse Werktafel

Definitieve versie convenant Utrechtse Werktafel Definitieve versie convenant Utrechtse Werktafel 19 december 2014 Utrechtse Werktafel De Utrechtse Werktafel staat voor het regionaal Werkbedrijf van de arbeidsmarktregio Midden- Utrecht. De basis voor

Nadere informatie

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking.

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking. G e R REGIO WEST-BRABANT 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Voorstel 817-005900 Doorontwikkeling Regio West-Brabant Aan Algemeen bestuur Datum 23 maart 2017 Doel Besluiten Initiatiefnemer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer z60037292 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 229 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

I INLEIDING 3 II KORTE TERUGBLIK 2013 EN III DOELEN, FUNCTIES EN ACTIVITEITEN IV FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013/2014 EN BEGROTING

I INLEIDING 3 II KORTE TERUGBLIK 2013 EN III DOELEN, FUNCTIES EN ACTIVITEITEN IV FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013/2014 EN BEGROTING Jaarverslag 2014 Namens de Stuurgroep Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Brabant, Marianne Jacobs, coördinator Samenwerkingsverband Autisme november 2014 www.autismezuidoostbrabant.nl mjacobs@meezuidoostbrabant.nl

Nadere informatie

Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld

Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld Bladnummer 1 Raamconvenant landelijk overleg aansluiting sector kunstonderwijs werkveld Bijlage 4 Preambule 1. Het hbo-kunstvakonderwijs streeft naar een goede afstemming van de opleidingen op de beroepspraktijk

Nadere informatie

Beleid ondernemersfondsen

Beleid ondernemersfondsen Beleid ondernemersfondsen Bijlagen - Brief handelsvereniging Leek-Nietap ingekomen 7 mei 2018 - Advies inzake harmonisatie belastingen en heffingen van 7 juni 2018 Inleiding Ondernemersfondsen zijn fondsen

Nadere informatie

Qii BA R organisatie LN GEKOMEN. "2 FEB gem. r3y^ Convenant windenergit stadsregio Rotterdam

Qii BA R organisatie LN GEKOMEN. 2 FEB gem. r3y^ Convenant windenergit stadsregio Rotterdam STADSREGIO «JJW ROTTERDAM reg. nr. Qii BA R organisatie LN GEKOMEN "2 FEB. 2015 gem. r3y^ Aan College van B&W CC ambtenaren platform duurzaamheid dalutt ons kenmerk steller telefoon betreft 7 januari 2015

Nadere informatie

Inwoners en woonruimten. Tarieven. Belastingdruk. Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Provincie Zeeland

Inwoners en woonruimten. Tarieven. Belastingdruk. Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Provincie Zeeland Inwoners en woonruimten Provincie Zeeland Tarieven Belastingdruk Wat betaalt u aan gemeenten en waterschappen? Lokale belastingen 2005 Inwoners en woonruimten gemeente inwoners woonruimten Borsele 22.397

Nadere informatie

BETROKKENHEID EN FINANCIERING PUBLIEK PRIVATE KATAPULT NETWERKEN

BETROKKENHEID EN FINANCIERING PUBLIEK PRIVATE KATAPULT NETWERKEN BETROKKENHEID EN FINANCIERING PUBLIEK PRIVATE KATAPULT NETWERKEN TEKST EN ANALYSE DR. HENK DE POOT (NOBIS) NOVEMBER 2017 Betrokkenheid en financiering Publiek Private Katapult Netwerken 1 INHOUD 1 Betrokken

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen

Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Stappenplan Communicatie Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen STAPPENPLAN COMMUNICATIE / PERS Bij aanvang van ieder project dient er naast een projectleider ook direct een persoon verantwoordelijk

Nadere informatie

g e m e e n t e M O N T F O O R T Startnotitie Nieuw bedrijventerrein Startnotitie

g e m e e n t e M O N T F O O R T Startnotitie Nieuw bedrijventerrein Startnotitie Startnotitie Nieuw Bedrijventerrein Voorlopige projectnaam: Bestuurlijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtnemer: Nieuw bedrijventerrein H.T.J. van Beers C.L. Jonkers Ambtelijk opdrachtgever: Ambtelijk

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016 Middelburg, juni 2016 Colofon ZB 2016 Samenstelling José van den Boomgaard Ankie Smit Esther van Sprundel ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland Kousteensedijk 7 4331 JE Middelburg Postbus 8004 4330

Nadere informatie

Onderwerp Ontwikkelingsvisie en uitvoeringsprogramma Amstelland

Onderwerp Ontwikkelingsvisie en uitvoeringsprogramma Amstelland Adviescommissie 17 maart 2009 Dagelijks bestuur 26 maart 2009 Dagelijks bestuur 28 mei 2009 (schriftelijk) Algemeen bestuur 18 juni 2009 Aantal bijlagen: 5 Agendapunt: 9 Onderwerp Ontwikkelingsvisie en

Nadere informatie

;ucc.m. 1101166. iw. 1 ZAAK W. CLAS.

;ucc.m. 1101166. iw. 1 ZAAK W. CLAS. Brugstraat 51, 4475 AN Wilhelminadorp Postbus 25,4450 AA Heinkenszand Telefoon: 01 13-5691 10; fax: 01 13-5691 11 E-mail: info@hetzeeuwselandschap.nl ABN AMRO: 51.03.36.167 ING: 245740 Belaië: Kredietbank

Nadere informatie

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016

Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016 Nalevingsonderzoek verkoop alcohol Zeeuwse gemeenten 2016 Inleiding Het Zeeuwse project Laat Ze Niet Verzuipen! (LZNVZ) 1 en de 13 Zeeuwse gemeenten willen inzicht in de mate waarin alcoholverstrekkers

Nadere informatie

Een enigszins aangepaste structuur voor samenwerking met de gemeenten in het Euregiogebied wordt aan u voorgelegd ter beoordeling.

Een enigszins aangepaste structuur voor samenwerking met de gemeenten in het Euregiogebied wordt aan u voorgelegd ter beoordeling. Commissie Alle commissies Gedeputeerde belast met behandeling: L. Coppoolse vergadering PS: 17 september 1999 nr: WEB-60 agenda nr: Middelburg, 17 augustus 1999 Onderwerp: Tweede Gemeenschappelijk Ontwikkelingsconcept

Nadere informatie

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804

Agendapunt commissie: 8. W.Bischoff O6raad00804 Agendapunt commissie: 8 steller Telefoonnummer email W.Bischoff 040-2083417 wim.bischoff@valkenswaard.nl agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp O6raad00804 Kader ten behoeve van het sociaal-economisch

Nadere informatie

Toelichting op de gemeenschappelijke regeling van Overlegorgaan Waddeneilanden Vergadering van het

Toelichting op de gemeenschappelijke regeling van Overlegorgaan Waddeneilanden Vergadering van het [druk op F11] Toelichting op de gemeenschappelijke regeling van Overlegorgaan Waddeneilanden Vergadering van het van het Overlegorgaan Waddeneilanden de dato [druk op F11] agendapunt [druk op F11] : [druk

Nadere informatie

Convenant vitale bedrijventerreinen Tilburg

Convenant vitale bedrijventerreinen Tilburg Convenant vitale bedrijventerreinen Tilburg Partijen: - De Gemeente Tilburg, gevestigd te Tilburg en kantoorhoudende Tilburg, aan het Stadhuisplein 130, verder te noemen Gemeente, rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Impuls voor Borsele?!

Impuls voor Borsele?! Impuls voor Borsele?! Bijeenkomst met gemeenteraad op 17 februari 2011 Koos de Vos Ed Peerbolte Arie van der Maas 18 februari Voettekst 2011 Wat we al doen binnen de gemeente Borsele: Energiek Borsele

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsvoorstel U C H( C C» I. 6 IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer Programma Commissie Portefeuillehouder: Informatie bij : E-mail/tel.nr. : Evaluatiedatum : 358639

Nadere informatie

UITSTROOMMONITOR 2014-2015

UITSTROOMMONITOR 2014-2015 UITSTROOMMONITOR 2014-2015 Inhoud uitstroommonitor 2014-2015 Provincie: Provincie Zeeland pagina 4 Regio: Oosterschelde pagina 6-8 Walcheren pagina 9-11 Zeeuws-Vlaanderen pagina 12-14 Buiten Zeeland pagina

Nadere informatie

III III! Ml III Ui I III II

III III! Ml III Ui I III II Advies B&W 1 2 FE& 2ÖÍJ gemeente orsele B&W 12 februari 2013 Beslissing Akkoord Bespreken Registratienummer Burgemeester Gelok (*7 ' ^ Raadsinformatiebijeenkomst n.v.t. Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst

Nadere informatie

Rapportage Bezemactie Schoon Water Zeeland

Rapportage Bezemactie Schoon Water Zeeland Rapportage Bezemactie Schoon Water Zeeland CLM Onderzoek en Advies Postbus: Bezoekadres: T 0345 470 700 Postbus 62 Gutenbergweg 1 F 0345 470 799 4100 AB Culemborg 4104 BA Culemborg www.clm.nl Inhoud 1.

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen

Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Jaarplan 2017 Stichting Present Assen Kun je in één dag veranderen wat in een jaar is misgegaan? Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1 Inhoud 1. Stichting Present Assen...3 1.1 Doelstelling 2017..3 1.2

Nadere informatie

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM

LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN TOEKOMST REGIONALE SAMENWERKING GEMEENTEN STADSREGIO AMSTERDAM Versie datum: 26 april 2016 Dit voorjaar bespreken de gemeenten van de Stadsregio voorstellen om de regionale

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant

Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst Toptechniek in Bedrijf Noordoost-Brabant Samenwerkingsovereenkomst tussen ROC Koning Willem I College, ROC De Leijgraaf, Baanderherencollege, Bossche Vakschool, Cambium College,

Nadere informatie

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016

Vitaliteit. Samen. Lokaal. Integraal. Versterken. Verbinden Vitale regio Fryslân. Bestuurscommissie. 8 december 2016 Vitale regio Fryslân Bestuurscommissie GZH december 201 Samen Verrijken Versterken Vitaliteit Verbinden Integraal Vergroten Lokaal Focus op preventie, gericht op vitaliteit 2-2-201 1 Vitale Regio Fryslân

Nadere informatie